זכרני נא גו׳ ואנקמה נקם אחד גו׳. פירש״י אחת מעיני תן לי נקמה כו׳ ושכר האחרת לעוה״ב עכ״ל והוא מדברי הירושלמי ועי״ל לפי סוגית התלמוד שלנו שנענש בעיניו על שמרד בעיניו כדאמר לעיל וע״כ אמר דהיה די לו בעונש אחד מב׳ עיניו ועל האחרת אמר תן לי בנקמה:
ושאמר זכור לי כו׳ ולא אמרתי לאחד מהם העבר לי מקל כו׳. אמר ג״כ שאפילו שוחד קל כזה לא קבלתי ואין עונש עורון עיני בעבור השוחד כי יעור וע״כ נקם אחד משני עיני וק״ל:
זכור לי עשרים ושתים שנה ששפטתי כו׳. לא נמצא בקרא רק והוא שפט את ישראל עשרים שנה ובירושלמי כתוב אחד אומר עשרים שנה וכתוב אחד אומר ארבעים שנה ולא נמצא במקרא ארבעים שנה ועיין בזה בתוס׳ פ׳ במה בהמה ותירצו המפרשים בזה לפי שכפל הענין לכתוב שני פעמים ששפט כ׳ שנה וע״כ אמר כתוב אחד אומר כ׳ שנה והיינו קרא קמא וכתוב אחד דהיינו קרא שני הוסיף עוד עשרים שנה דה״ל ארבעים עם עשרים הראשונים ומשני התם דפלשתים היו יראים ממנו כ׳ שנה אחר מותו ולפי דרך זה יש לקיים גירסת תלמוד שלנו דכצ״ל זכור לי עשרים שתים שנה דר״ל זכור שתי פעמים עשרים שנה דכתיבי בשני פסוקים דהיינו ארבעים שנה ואפשר שחלקן הכתוב משום דבקרא קמא מפורש וישפוט את ישראל בימי פלשתים עשרים שנה דהיינו בעוד שהיו פלשתים מושלים עשרים שנה ובאידך קרא לא כתב בימי פלשתים שנכנעו שוב בעשרים שנה השניים שפט אותן כ׳ שנה דה״ל שני פעמים עשרים דהיינו מ׳ שנה ודו״ק:
יבא מי שחוזר לאחוריו כו׳. ובענין זה אמר ג״כ שהפנה זנבותיהן זה לזה דהיינו אחוריהן זה לזה לרמוז כיון שהם חזרו משבועתן לאחוריהם גם לישראל ניתן רשות לחזור אחור משבועתן:
בין כתיפיו כו׳ שנאמר וישם על כתיפיו וגמירי דאין כו׳. משמע ליה דשם אותם כולם מונחים על שני כתיפיו ולא ששם מקצתם על כתיפיו והשאר יצא מחוצה לו כנושא קורה ארוך על כתיפיו דא״כ מאי אשמעינן קרא דנשאם על כתיפיו דמשמע על שני כתיפיו אי לאו לאשמועינן דנשאם שהיו מונחים כלם על ב׳ כתיפיו דהוי ס׳ אמה כדגמרינן בדלתות וק״ל:
ויהי טוחן בבית גו׳ אין טחינה אלא לשון עבירה כו׳. הוציאו לשון טחינה מפשוטו דא״כ בעל כרחו טחן להם ברחיים שהיא מלאכה כבידה והו״ל למכתב וטחן להם או ונתנו לו לטחון דמשמע בע״כ אבל ויהי טוחן משמע לשון רצון דהיינו לדבר עבירה כדמסיק כדאמרי אינשי כו׳ ומייתי מתטחן לאחר אשתי גו׳ דמוכח טפי לדבר עבירה כדכתיב בתר הכי ועליה יכרעון גו׳ כי היא זמה גו׳:
דן את ישראל כאביהם שבשמים שנאמר כו׳. והמקרא מסורס דן ידין שבטי ישראל כאחד וכפירש״י דלענין הדין ממש קאמר אבל בב״ר ובתנחומא מפרש לה לענין נקמה בפלשתים ע״ש:
שמשון מעין כו׳ שנאמר כי שמש ומגן ה׳ אלהים גו׳ הכוונה בו כי מדת הרחמים והדין לפי המקבלים כמו שמש הפועלת דברים הפכיים לפי המקבלים ושמשון מעין שמו אף שהיה ממדת הגבורה והדין דמדן קאתא כדאיתא בריש פסחים מ״מ לגבי ישראל בא ברחמים להגין עליהם ונו״ן שמשון כינוי על ישראל שהיה שמשן ומגינן של ישראל ודו״ק:
בתוס׳ בד״ה אלא מעתה לא ימחה תימה כו׳ והכא פריך אהא דקאמר על שמו של הקב״ה כו׳ עכ״ל. וצ״ל דהמקשה פסיקא ליה בשום דוכתא דשמשון נמחק ולאו משום דלא חשיב ליה בהדי הנך שאינן נמחקין דהא איכא למימר תנא ושייר כדאמרי׳ גבי שלום ודו״ק:
גמ׳ בלעם חיגר ברגלו אחת שנאמר וילך שפי כו׳. אמרו בזה שע״י שנלחץ רגלו אל הקיר היה מכותת וחיגר באותו רגל וזכר הכתוב זאת בנבואתו הראשונה דמיד שבא לא היה חש במכתו והלך שפי וחיגר אולי יוכל לקללם כמ״ש השנאה מקלקלת השורה ובשמשון קאמר דחיגר היה בב׳ רגליו לפי הדמיון לנחש לפי שאין לו רגלים לרוץ ולהזיק הרי הוא מטיל עצמו על האורח ודרך להזיק העוברים ושבים שם ולהפיל הרוכב אחור כך שמשון אחר שהיה חיגר ברגליו גם אסור בנחשתים ולא היה יכול לרוץ אחרי הפלשתים להרגם סבב הקב״ה שיהרגם ברכבם על הגג וק״ל:
צדקיהו בעיניו כו׳. פירש״י לא ידענא מנלן דנשתנה לשבח וכן אסא כו׳ עכ״ל נראה לפרש בצדקיהו ע״פ מ״ש הכתוב וכל אנשי המלחמה דרך שער בין החומתים גו׳ ומפורש במדרש והביאו רש״י בסוף ספר מלכים מערה הולכת מביתו עד ערבות יריחו וברח לו דרך המערה והקב״ה זימן צבי כו׳ ולכדהו כו׳ ע״ש והשתא מדסמך עצמו לברוח בלילה ובמערה הרי היו לו עינים לראות מעין דוגמא של מעלה שרואה בחשך וגבי אסא יש לפרש מדכתיב גביה בד״ה וירצץ אסא מן העם גו׳ והוא ענין דריסת רגל כמו ויתרוצצו הבנים בקרבה גו׳ דוגמא דבשל מעלה כתיב אתה רצצת ראשי לויתן. ומייתי רק לעת זקנתו חלה את רגליו ואמר רב יהודה כו׳ דלא תימה דלאו לקותא הוה אלא מתוך זקנה חלה ומייתי דהא אמר רב יהודה כו׳ שאחזו פודגרא שהוא ודאי לקותא כדמסיק כמחט כו׳ ואפשר דלמדו לומר כן מדכתיב בד״ה עד למעלה חליו וגם בחליו לא דרש גו׳ וק״ל:
מפני מה נענש אסא מפני שעשה אכגריא בת״ח. ומייתי לה מדכתיב השמיע את כל יהודה לרבות ת״ח ודקאמר אין נקי כו׳ הוא מלתא באנפי נפשיה לדרוש מיניה אפילו חתן כו׳ ואפשר דקאמר דגם מפני זה נענש אסא שעבר על דברי הכתוב נקי יהיה לביתו גו׳ אע״ג דבמלחמת מצוה אמרינן בס״פ משוח מלחמה הכל יוצאין אפילו חתן מחדרו כו׳ הכא לאו מלחמת מצוה היה ודו״ק:
שמשון שנתגנה בו כתיב ביה ירידה יהודה כו׳. אע״ג דאיכא למימר דחדא כפשטיה או שבהר היה ויעל כפשטיה וירד לדרשת הגנאי או וירד כפשטיה דבעמק היה ויעל לדרשת שנתעלה מ״מ קאמר כיון דלית בהו הכרע שניהם לדרשה אך קשה דהא גבי שמשון נמי כתיב ויעל ויגד לאביו גו׳ ואם נימא כפשטיה שעלה מתמנת א״כ ע״כ ממקומו מוכרח דתמנת בעמק היה וכפשטיה כתיב שם וירד שמשון תמנתה ולא ה״ל למדרש אלא עלייה דיהודה ויש ליישב דלפי הדרשה ההוא ויעל נמי דגבי שמשון על שנתעלה בו שחזר משם ופירש מהעובדת כוכבים ושאל לאביו ואמו והם מיחו בו כמ״ש האיך בבנות אחיך גו׳ עד אשר אח״כ חזר הכתוב בגנות כולם שאמר וירד שמשון ואביו ואמו גו׳ ודו״ק:
שכל עינים מצפות לראותו כו׳ כפירש״י לענין הכנסת אורחים בביתו של אברהם קאמר לה ואהכי שייך לאתויי הך דויטע אשל כו׳ הכא אבל הרא״ם פי׳ שכל עינים מצפות לראותו היא מערת אברהם כו׳ עכ״ל ע״ש ולא ידענא למה לקח לו דרך אחרת דלא משמע כן מתוך שמעתין כמ״ש:
גיורת אני כו׳. לאיסור נדה היה חושש דעתידה התורה לאסור כרת ולאיסור בעובדת כוכבים אע״ג דאינה אלא גזירת ב״ד של חשמונאי כדאיתא פ׳ אין מעמידין היה חושש לאותה גזירה כמו שקיים אברהם אפילו עירוב תבשילין ועוד דמן התורה נמי קנאין פוגעין בו וכתב הרא״ם וא״ת איך הותר לבא על הזונה והלא כו׳ שמא י״ל כו׳ אבל מ״מ קדשה בכסף או בשטר ואח״כ בא עליה כו׳ ע״ש ואין נראה דכתיב פן נהיה לבוז ומה גנאי היה אם נתקדשה לו ועוד אמרו גדולה עבירה לשמה כו׳ ועוד דנראה דמעשה זה לא היה אלא בינו לבינה ואין אשה מתקדשת בלא עדים אפילו בקדושי ביאה והרמב״ם בפ״א דהלכות אישות כתב קודם מתן תורה היה אדם פוגע באשה בשוק אם רצה היא והוא נותן לה שכרה ובועל אותה על אם הדרך והולך והיא נקראת קדשה משנתנה תורה נאסרה כו׳ עכ״ל כל זה מרמז על מעשה יהודה ותמר שלא נכשל אלא בדבר זה שעתידה תורה לאסור ובב״ר זימן לו הקב״ה מלאך הממונה על התאוה לעבור בכזה דהיינו דבר שעתידה תורה לאסור וק״ל:
פנויה אני כו׳ יתומה אני כו׳. פירש״י שהייתי קטנה והשאוני אמי ואחי ואין נשואין לער ואונן כלום כו׳ ולהך סברא לאו בתו של שם היתה כו׳ עכ״ל לא ידענא מי הכריחו לפרש כן דהא ודאי יהודה לא נתכוון לכך שהרי לא ידע שהיא כלתו אבל איכא לפרש דא״ל דשמא קיבל אביך קדושין מאחר בלי ידיעתך בקטנותך ואין אתה פנויה כמו שאמרת וא״ל יתומה אני שכבר מת אבי בהיות בבטן אמי כמ״ש באביי ובודאי לא קבל אבי קדושין עלי והשתא ניחא דיש לקיים שפיר דבתו של שם היתה ודו״ק:
ויטע אשל גו׳ וח״א פונדק כו׳. ופירש״י ולשון אש״ל נוטריקון אכילה שתייה לויה כו׳ עכ״ל ובב״ר מפורש אשל שאל קופר כו׳ והוא ממלות הפוכות כמו כשב וכבש ולפי פירש״י בחומש וח״א פונדק לאכסניא ובו כל מיני פירות עכ״ל ניחא טפי דאין אשל יוצא ממשמעו שהוא לשון אילן בקרא ודו״ק:
אל תקרא ויקרא אלא ויקריא כו׳. מה שהביא אותם להוציא לשון ויקרא שהוא פועל עומד ללשון ויקריא שהוא פועל יוצא לאחרים דאל״כ מה טעם שקרא אברהם שם ה׳ בפונדק או בפרדס אלא שבפונדק או בפרדס לאחר שאכלו ושתו עמדו לברכו כו׳ עד שהקריא אותם בשם ה׳ וק״ל: