×
Mikraot Gedolot Tutorial
גמרא
פירוש
הערותNotes
E/ע
גמרא שבועות כ״ג:גמרא
;?!
אָ
וְדִלְמָא ע״יעַל יְדֵי תַּעֲרוֹבֶת. אֵימָא וְכֵן שֶׁל שְׂעוֹרִים וְכֵן שֶׁל כּוּסְּמִין פַּת פַּת לְמָה לִי שְׁמַע מיניה לְחַלֵּק.: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֶשְׁתֶּה וְשָׁתָה מַשְׁקִין הַרְבֵּה אֵינוֹ חַיָּיב אֶלָּא אַחַת כּוּ׳.: בִּשְׁלָמָא הָתָם דְּאָמְרַתְּ מְיַיתְּרָא לֵיהּ פַּת פַּת לְחִיּוּבָא אֶלָּא הָכָא מַאי הֲוָה לְמֵימַר דִּלְמָא לְמִיפְטַר נַפְשֵׁיהּ מִמַּשְׁקִין אַחֲרִינֵי קָאָתֵי. אָמַר רַב פָּפָּא הָכָא בְּמוּנָּחִין לְפָנָיו עָסְקִינַן שֶׁהָיָה לוֹ לוֹמַר שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֶשְׁתֶּה אֵלּוּ וְדִלְמָא אֵלּוּ הוּא דְּלָא שָׁתֵינָא אַחֲרִינֵי שָׁתֵינָא. אֶלָּא דְּאָמַר שְׁבוּעָה דְּלָא שָׁתֵינָא כְּגוֹן אֵלּוּ דִּלְמָא כְּגוֹן אֵלּוּ דְּלָא שָׁתֵינָא בְּצִיר מֵהָכִי וּטְפֵי מֵהָכִי שָׁתֵינָא. אֶלָּא כְּגוֹן דְּאָמַר שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֶשְׁתֶּה מִמִּין אֵלּוּ וְדִלְמָא מִין אֵלּוּ הוּא דְּלָא שָׁתֵינָא הָא אִינְהוּ גּוּפַיְיהוּ שָׁתֵינָא. אֵימָא שֶׁלֹּא אֶשְׁתֶּה אֵלּוּ וּמִינַּיְיהוּ. רַב אַחָא בְּרֵיהּ דְּרַב אִיקָא אָמַר אבִּמְסַרְהֵב בּוֹ חֲבֵירוֹ עָסְקִינַן דְּאָמַר לוֹ בּוֹא וּשְׁתֵה עִמִּי יַיִן וְשֶׁמֶן וּדְבַשׁ דְּהָיָה לוֹ לוֹמַר שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֶשְׁתֶּה עִמְּךָ יַיִן וְשֶׁמֶן וּדְבַשׁ לְמָה לִי לְחַיֵּיב עַל כׇּל אַחַת וְאַחַת. תְּנַן הָתָם תֵּן לִי חִטִּין וּשְׂעוֹרִין וְכוּסְּמִין שֶׁיֵּשׁ לִי בְּיָדְךָ שְׁבוּעָה שֶׁאֵין לְךָ בְּיָדִי כְּלוּם אֵינוֹ חַיָּיב אֶלָּא אַחַת שְׁבוּעָה שֶׁאֵין לְךָ בְּיָדִי חִטִּין וּשְׂעוֹרִין וְכוּסְּמִין חַיָּיב עַל כׇּל אַחַת וְאַחַת. וא״רוְאָמַר רַבִּי יוֹחָנָן אפי׳אֲפִילּוּ פְּרוּטָה מִכּוּלָּם מִצְטָרֶפֶת. פְּלִיגִי בַּהּ רַב אַחָא וְרָבִינָא חַד אָמַר אַפְּרָטֵי מִיחַיַּיב אַכְּלָלֵי לָא מִיחַיַּיב וְחַד אָמַר אַכְּלָלֵי נָמֵי מִיחַיַּיב. הָכָא מַאי. אָמַר רָבָא הָכִי הַשְׁתָּא הָתָם מִיחַיַּיב אַכְּלָלָא וּמִיחַיַּיב אַפְּרָטָא דְּהָא אִי מִשְׁתְּבַע וַהֲדַר מִשְׁתְּבַע מִיחַיַּיב תַּרְתֵּי הָכָא אִי סָלְקָא דַעְתָּךְ אִיתָא בִּכְלָלָא אַפְּרָטֵי אַמַּאי מִיחַיַּיב מוּשְׁבָּע וְעוֹמֵד הוּא.: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אוֹכַל וְכוּ׳.: הָא גוּפַאּ קַשְׁיָא אָמְרַתְּ שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אוֹכַל וְאָכַל אוֹכָלִין שֶׁאֵין רְאוּיִן לַאֲכִילָה וְשָׁתָה מַשְׁקִין שֶׁאֵין רְאוּיִן לִשְׁתִיָּה פָּטוּר וַהֲדַר תָּנֵי שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אוֹכַל וְאָכַל נְבֵילוֹת וּטְרֵיפוֹת שְׁקָצִים וּרְמָשִׂים חַיָּיב מַאי שְׁנָא רֵישָׁא דְּפָטוּר וּמַאי שְׁנָא סֵיפָא דְּחַיָּיב. הָא לָא קַשְׁיָא רֵישָׁא בִּסְתָם וְסֵיפָא בִּמְפָרֵשׁ. מְפָרֵשׁ נָמֵי גּוּפֵיהּ תִּיקְשֵׁי אַמַּאי מוּשְׁבָּע מֵהַר סִינַי הוּא. רַב וּשְׁמוּאֵל וְרַבִּי יוֹחָנָן דְּאָמְרִי בבְּכוֹלֵל דְּבָרִים הַמּוּתָּרִין עִם דְּבָרִים הָאֲסוּרִין. וְרֵישׁ לָקִישׁ אָמַר אִי אַתָּה מוֹצֵא אֶלָּא אִי גבִּמְפָרֵשׁ חֲצִי שִׁיעוּר וְאַלִּיבָּא דְרַבָּנַן אִי בִּסְתָם אַלִּיבָּא דְּרַבִּי עֲקִיבָא דְּאָמַר אָדָם אוֹסֵר עַצְמוֹ בְּכׇל שֶׁהוּא. בִּשְׁלָמָא רַבִּי יוֹחָנָן לָא אָמַר כְּרֵישׁ לָקִישׁ דְּמוֹקֵים לָהּ לְמַתְנִיתִין כְּדִבְרֵי הַכֹּל אֶלָּא ר״לרֵישׁ לָקִישׁ מַאי טַעְמָא לָא אָמַר כר׳כְּרַבִּי יוֹחָנָן. אָמַר לְךָ כִּי אָמְרִינַן אִיסּוּר כּוֹלֵלמהדורת על־התורה (כל הזכויות שמורות)
כולל ניקוד ופיסוק בפרקים מובחרים באדיבות הרב דן בארי, וניקוד בשאר מסכתות באדיבות דיקטה - המרכז הישראלי לניתוח טקסטים (CC BY-NC)
E/ע
הערותNotes
ואסיקנא, פת פת למה לי, לחיוביה נפשיה אכל חדא1. שבועה שלא אשתה ושתה משקים הרבה, אינו חייב אלא אחת. שבועה שלא אשתה יין ושמן ודבש, חייב על כל אחת ואחת. בשלמא התם אייתר2 ליה פת פת3 לחייובי אכל חדא וחדא כול׳. ופירק רב4, הכא במונחין לפניו עסיקינן. ואסיקנא, הוה ליה למימר שבועה שלא אשתה אילו ומיניהו, יין ושמן ודבש למה ליה, לחיובי אכל חדא וחדא. אי נמי5 במסרב6 בו חבירו ואומר לו בא שתה עמי יין ושמן ודבש, הוה ליה למימר שבועה שלא אשתה7, יין ושמן ודבש למה לי, לחייב על כל אחד ואחד8. תנן בפירקין דלקמן9, תן לי חיטים ושעורים וכוסמין שיש לי בידך, שבועה שאין לך בידי10, אינו חייב אלא אחת. שבועה שאין לך בידי חטים ושעורין וכוסמין, חייב על כל אחת ואחת. וא״ר יוחנן, פרוטה11 מכולם מצטרפת, פירוש, אפילו אין לו בידו מן חיטין ושעורין וכוסמין מכולן שוה פרוטה12, מצטרפין וחייב. ופליגו בה רב אחא ורבינא, חד אמר אפרטי מיחייב, פירוש, חייב ג׳ חטאות13, אחת על החיטין ואחת על השעורין ואחת על הכוסמין, וחד אמר אכללי נמי מיחייב פירוש, אהא נמי דתנן שבועה שאין לך בידי והוא כולל ואחר כך פרט חיטין ושעורין וכוסמין, הרי ארבע, חדא דכללא ותלתא דפרטי. הכא מאי, מי מחית איניש נפשיה לפחות מכשיעור14 ומחייב אשבועה דכללא נמי בהדי דפרטי, אי לא. ומשני רבא, הכי השתא, התם גבי טוען בחבירו איתא לשבועה בכללי, ומיגו דיכיל להודות אפילו אחר שבועתו, איתא נמי לשבועתו בתר הכי בפרטי, ומשום הכי מיחייב אכללי ואפרטי. אבל הכא גבי אוסר עצמו בשבועה, אי סלקא דעתך איתא לשבועתו בכללי וכיון דאמר שבועה שלא אוכל איתסר באכילה, דכל פת הויא ליה כנבילה15, כי הדר פריט פת חטין פת שעורין פת כוסמין אמאי חייב, מי חיילא עליה שבועה, מושבע ועומד הוא. אלא הכא ודאי אפרטי מיחייב אכללי לא מיחייב. מתני׳. שבועה שלא אוכל ואכל אוכלין שאין ראוין (שהוא) פטור כול׳. אקשינן, מאי שנא רישא באוכלין ומשקין שאינן ראויין, שהוא פטור, ומאי שנא סיפא גבי נבילות וטריפות, שחייב. ואוקימנא, רישא בסתם, דדעתיה אמידי דראוי לאכילה, סיפא במפרש בשבועתו שלא יאכל נבילות וטריפות. ואקשינן, אמאי חייב אנבילות וכיוצא בהן, מושבע הוא עליהן מהר סיני ואין שבועה חלה על שבועה. ופריק ר׳ יוחנן, בכולל דברים המותרין עם דברים האסורין, כגון מי שנשבע שלא יאכל תמרים ונבילות וטרפות וכיוצא בהן, ומוקים לה 16למתניתין בדברי הכל. וריש לקיש אמר, אי אתה מוצא להעמיד משנתינו אלא אי במפרש פחות מכזית ואליבא דרבנן, אי בסתם ואליבא דר׳ עקיבה דאמר אדם אוסר עצמו בכל שהו, אבל בכולל לא, דכי אמרינן איסור כוללמהדורת הרב ישראל ברוך הלוי סאלאוויציק, ברשותו האדיבה של המהדיר (כל הזכויות שמורות למהדיר). לפרטים על המהדורה לחצו כאן.
הערות
1 וכ״ה בכתי״מ וברי״ף. ולפנינו: שמע מיניה לחלק. וכן הוא לפנינו בגמרא להלן: לחייב על כל אחת ואחת. וזה לשון הרמב״ם בפרק ד מהל׳ שבועות הל׳ ח: ומשחזר ופרט גלה דעתו שחייב עצמו בשבועה על כל מין ומין בפני עצמו. אמנם בשבועת הפקדון לכאורה די בכך שפירט דבריו שאינו חייב לזה ושאינו חייב לזה שתהא שבועה לכל אחד ואחד, ואין צורך שיתכוון שיהא עליו עבירת שבועה על כל אחד בפני עצמו, כיון שאין חיובו אלא משום שבועת שקר שיצאה מפיו. אבל שבועת ביטוי חיובה גם במה שקיבל עליו שיהא אסור בדבר זה בשבועה ולא רק משום שיצאה שבועת שקר מפיו (ראה רמב״ם פרק ב מהל׳ שבועות הל׳ י), ומטעם זה צריך שיקבל עליו חיוב שבועה על כל אחד ואחד ואין די בכך שתהא משמעות לשונו פירוט לכל אחד ואחד.
2 וכ״ה בכתי״מ. לפנינו: דאמרת מייתרא.
3 ע״כ בק״ג.
4 לפנינו: רב פפא.
5 לפנינו: רב אחא בריה דרב איקא אמר. וברי״ף: רב אמר.
6 כבכתי״מ. ולפנינו: במסרהב.
7 וכ״ה בכתי״מ. ולפנינו נוסף: עמך. ולשון הרמב״ם שהיה לו לומר שבועה שאיני שותה כלום או מה שאמרת, ומשחזר ופרט גלה דעתו וכו׳. ולא כתב הרמב״ם שהיה לו לומר איני שותה כלום עמך. וכבר עמד על כך בספר מעשה רוקח שמסתימת לשון הרמב״ם היה נראה שהוא אסור בשל כל העולם ולא רק בשל חבירו, אולם כתב שם שבכל זאת פשטות הדברים הם שאינו אסור אלא בשל חבירו וכמו שכתבו התוספות ד״ה במסרהב. אלא שלגירסת ר״ח אין רמז בגמרא שאינו נאסר אלא בשל חבירו.
8 הרמב״ם פסק כטעמא דהיה מסרב בו חבירו ולא הביא הדין בהיו מונחין לפניו. ומהבאת הרמב״ם את התירוץ שהיה חבירו מסרב בו רק על הסיפא (בניגוד לר״י מלוניל שפירש את כל המשנה כשהיה חבירו מסרב בו) נראה שהוא פירש שרב אחא בריה דרב איקא חולק על התירוץ הראשון (דלא כהריטב״א), ופסק כוותיה. אבל את הרישא אפשר לפרש כפשוטה ואין צורך לפרשה בהיה מסרב בו חבירו.
9 לו,ב
10 וכ״ה בכתי״מ ולהלן לו ע״ב. לפנינו נוסף: כלום.
11 כן הוא להלן לח,א. לפנינו כאן נוסף: אפילו.
12 כלומר, שאין לו מכל אחד לבד שיעור פרוטה.
13 רש״י (ד״ה רב אחא) כתב ג׳ אשמות, שהרי אשם גזילות הוא. אך להלן (דף לח) אמרינן תני ר׳ חייא הרי כאן חמשה עשר חטאות, ופרש״י דקאי על חמשה תובעין דמתניתין דשבועת הפקדון וקרי ליה חטאת. אבל תוספות שם (ד״ה הרי) כתבו דקאי אשבועת העדות, עיי״ש.
14 גירסה זו הובאה ברש״י ומחקה, אבל התוספות בד״ה הכא קיימו הגירסה. לשון ר״ח ׳ומחייב אשבועה דכללא נמי בהדי דפרטי׳ משמעו דחייב משום שניהם ופירש רמב״ן (את דברי ר״ח) דמיבעיא ליה אי מחית נפשיה לישבע על פחות מכשיעור מכל מין להתחייב על ידי צירוף ויהיה חיוב שבועה גם אכללי. ולא אסיק אדעתיה מעיקרא הא דאין שבועה חלה על שבועה. אבל תוספות פירשו דהא פשיטא ליה דאין שבועה חלה על שבועה, ומיבעיא ליה אם בא לאסור עצמו גם בפחות מכשיעור ולהוסיף שבועה על מה שאסר עצמו כשיעור מכל מין ומין, ולמסקנה אמרינן דלא מחית נפשיה לפחות מכשיעור ולא נתכוון אלא להוסיף שבועה בכללי בנוסף על מה שנשבע בפרטי, וכיון שאין שבועה חלה על שבועה אמרינן דלא נתכוון כלל להוסיף שבועה אכללי (שאם כן לא תחול שבועה אפרטי). וכן כתבו הרמב״ן והרשב״א, אלא שהוסיפו בדבריהם, שגם אי מחית נפשיה לפחות מכשיעור, אבל היות שבלשון שלא אוכל יש גם שיעור אכילה, על כרחך אין כוונתו לכלול הכל בשבועה אחת, שאם כן לא יהא חייב אלא אחת.
כל זה לפי מה שפירשו הראשונים כשיטת רש״י שמאן דאמר שאינו חייב אלא אפרטי, גם פרוטה אחת מכולם אינו מצטרף לשיעור. אבל הר״י מיגש להלן בדף לח,א כתב שגם למאן דאמר שאינו חייב אלא אפרטי, פרוטה אחת מכולם מצטרפת לשיעור, ולא נחלקו אלא אם נתכוון להוסיף בלשון אין לך בידי רק שבועה על צירוף פרוטה אחת מכולם, או שמא הלשון אין לך בידי כולל גם שבועה על כולם אפילו כשיש שיעור לכל אחד. ולמאן דאמר שאינו חייב אלא אפרטי, על כרחך מחית נפשיה לפחות מפרוטה, ועל פי זה פירש את סוגייתנו, אם גם בשבועת ביטוי אמרינן הא דר׳ יוחנן דמחית נפשיה לפחות מכשיעור, וחייב על צירוף כזית מכולם יחד. ופשיט רבא דשאני שבועת ביטוי שאם נתכוון לכלול הכל בשבועה אחת אפילו לפחות מכשיעור, כבר מושבע ועומד הוא, ועל כרחך לא נתכוון לכלול אותם כלל בשבועה אחת, ואינם מצטרפים לכזית. וכפי הנראה מדבריו, גם אם לא נתכוון אלא על צירוף שיעור אחד מכולם, לא חלה שבועתו בפרטי, שכבר מושבע ועומד הוא. [גם הריטב״א כתב בתחילת הסוגיא שבשבועת הפקדון פשיטא ליה דמחית נפשיה לפחות מפרוטה, וכולל בשבועתו פרוטה אחת מכולם, ומבעיא ליה אם גם בשבועת ביטוי מחית נפשיה לפחות מכשיעור. אלא שכתב שרבא פשיט ליה, שגם בשבועת הפקדון לא מחית נפשיה לפחות מפרוטה, ואינו חייב על פרוטה אחת מכולם אלא משום שנשבע גם על כולם יחד, ומטעם זה אינו חייב בשבועת ביטוי על שיעור אחד מכולם.] ולהלן בדף לח,א כתבתי שמדברי ר״ח שם נראה שפירש כמו הר״י מיגש, וצ״ע.
15 וכלשון הירושלמי הובא בר״ח להלן כט,א: מכיון שהזכיר עליה שבועה נאסרה עליו ונעשית לו כנבילה. וראה להלו הערה 194.
16 מכאן בק״ג מס׳ 5 (paris aiu III.B.150).
E/ע
הערותNotes
הערות
Gemara
Peirush

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144