לרחוץ מגלולי אביה. פירש״י לרחוץ לטבול לשום גיורת עכ״ל אבל לפי׳ לא ה״ל לאתויי האי קרא אם רחץ ה׳ גו׳ דלא איירי ברחיצה ממש וטפי הו״ל לאתויי מכמה מקראות דכתיב רחיצה גבי טבילה ועוד למה לא נאמר דלרחיצה בעלמא ירדה אלא שזו הרחיצה נאמרה למשל על רחיצת עצמה מגילולי בית אביה ודרש ליה מדלא כתיב לרחוץ בתוך היאור אלא על היאור להורות שלא היה זו רחיצה ממש ובהא קמשתעי נמי קרא דאם רחץ ה׳ גו׳ משל על השבים ומתנקים שהיו מלוכלכים בנות ציון בגלולי ע״ז ואהא מייתי לה פ״ק דמגילה אמאי קרי לה יהודית שכפרה בעבודת כוכבים כו׳ ע״ש וק״ל:
אין הליכה זו אלא לשון מיתה כו׳. דאל״כ ל״ל למכתב ונערותיה הולכות כפירש״י בחומש. ודמייתי הכא ותרא את התיבה גו׳. הפסיק הענין ובש״ר לא מייתי האי קרא כלל אלא דע״כ בתר ותרא את התיבה גו׳ שראו נערותיה שבאתה להצילו כו׳ א״ל גבירתנו כו׳ וכאילו כתיב ונערותיה הולכות למיתה בתר ותרא את התיבה גו׳ אלא דאין המקרא יוצא מידי פשוטו לכך הקדימו דהיינו שהיו נערותיה הולכות על שפת היאור קודם שראתה את התיבה גו׳ ולמדו לומר שבא גבריאל וחבטן כו׳ שבמיתה זו מתו מדכתיב הולכות על יד היאור שפירושו לפי הדרש הולכות למיתה בקרקע שעל שפת היאור שבא גבריאל וחבטן לה:
מ״ד ידה דכתיב אמתה. אע״ג דטפי אית לן לפרש כמשמעה אמתה מלשון אמה שפחה כדקאמר מ״ד שפחתה מדלא כתיב ידה הכא ע״כ ליכא לפרושי הכי דהא שפחותיה מתו ולא מסתבר ליה למימר דשייר חדא וה״ק ידה דכתיב אמתה וכיון דשפחותיה מתו כבר ע״כ דליכא לפרש אלא ידה גם רש״י בחומש פי׳ לפי פשוטו אמתה שפחתה ורבותינו דרשו לשון יד כו׳ עכ״ל דהכי מוכח נמי מתוך שמעתין דאמתה שפחתה הוא יותר פשוטו משנפרש אמתה ידה והרא״ם האריך בזה לפי׳ רש״י ואין צורך:
דאמר מר וכן אתה מוצא באמתה של בת פרעה כו׳ וכן אתה מוצא בשיני רשעים כו׳. מבואר פ״ק דמגילה ע״ש:
ותפתח ותראהו כו׳ ותרא את הילד גו׳. דכינוי ותראהו הוא מיותר רמז דקאי הכינוי על השכינה ובספר בחיי כינוי ותראהו ה׳ ו׳ חצי האחרון מהשם רמז לשכינה עכ״ל:
קרי ליה ילד וקרי ליה נער כו׳. גם שמצינו שהילד מיום הולדו נקרא נער כמו מה נעשה לנער היולד גו׳ וכתיב ויבקש דוד את אלהים בעד הנער מ״מ הכא לא הו״ל לשנות לקרותו נער כיון דכבר קרי ליה הכא ילד ורש״י בחומש הביא הך דרשה דר״י שהיה קולו כנער וטען עליו הרמב״ן וכבר דחו זה ואמרו א״כ עשיתו למשה רבינו בעל מום ועוד כו׳ ע״ש והאריך הרא״ם להשיב על דבריו ע״ש ומדבריו נראה שהנער כשר לעבודת השיר של הלוים וכן נראה מפירש״י בשמעתין וקשה דהא לכל הדעות לא נקרא נער רק עד שלשים כמ״ש הרא״ם בעצמו פ׳ וישב ועבודת הלוים לשיר אינן מתחילין אלא משלשים שנה ואילך ולולי פירש״י היה נראה לפרש מה שאמר עשיתו למשה בעל מום לאו משום דלוי היה אלא כל שינוי שבאדם בברייתו משאר כל אדם נקרא בעל מום וכיוצא בזה איש שקולו דק כאשה נקרא בעל מום וסריס וכן להיפך באשה שקולה עב תקרא בעלת מום ואילונית ור״י לא היה חש לדברי הר״ן דהתם ודאי שינוי ברייתם הוראה על מומם אבל הכא קולו כנער מורה על מעלתו וגבורת לבו:
שעשתה לו [אמו] חופת כו׳. הזכיר הכתוב להורות שנתייאשה אמו ממנו וכדאמרינן שטפחה אביה על כו׳ וק״ל:
מילדי העברים מנא ידעה כו׳. פי׳ למאי דקאמרינן לעיל דגם המצריים היו בגזירה שלישית מנא ידעה שמילדי עברים הוא וקאמר שראתה אותו מהול ואפילו למ״ד שנולד כשהוא מהול בת פרעה חשבה שהוא נימול כי הנולדים מהול הם מועטים ולמ״ד דנולד כשהוא מהול צריך להטיף ממנו דם ברית ניחא טפי שיש להכיר בין הנימול ובין הנולד מהול וק״ל:
זה אר״י כו׳ זה נופל ואין כו׳. ובש״ר זה מהו זה זה נופל כו׳ ונראה לפרש דה״ק מהו זה דלפי הלשון לא הו״ל למכתב מילדי העברים זה אלא מילדי העברים הוא אבל זה למיעוט אתי זה נופל כו׳ וכה״ג דרשינן בפרק בן סורר בננו זה פרט לסומין מדהו״ל למכתב בננו הוא וכתב זה למעט אתי:
המצפצפים והמהגים כו׳. מפירש״י נראה שהוא מלשון צפצוף כעופות לפי הדרש אבל ממה שאמרו צופים ואינן יודעין כו׳ נראה שהוא מלשון השקפה והבטה כמו ויראו הצופים והקמותי עליכם צופים שהם חוזים ומתנבאים ואין יודעין מה מתנבאים ומלת מצפצפים כפול על כוונה זו שהם צופים ואינם צופים או שהכפול מורה על המיעוט בדבר כמו ירקרק אדמדם:
ראו שמושיען של ישראל כו׳ גזרו כל הבן הילוד גו׳. היינו גזירה שלישית דקאמר לעיל דגביה כתיב ולעיל דנקט האי קרא בגזירה שניה לישנא דתלמודא הוא וסמך עצמו בגזירה שניה אהבה נתחכמה לו גו׳ כמ״ש כל זה לעיל וק״ל:
כיון דשדייה למשה אמרו תו לא חזינן כו׳. שזה היה סימן הלקייה שהשליכוהו ליאור אז ומה שהוצרכו לומר שאינן יודעין שעל מי מריבה הוא לוקה דלא מסתבר להו למימר שסימן הלקייה לא יורה אלא על השלכתו ליאור לחוד שלא היה אלא לפי שעה ועוד שיצא מזה תשועה לישראל אלא שהיה זה ג״כ סימן לעתיד על מי מריבה שהיא לקייה גמורה והן לא היו יודעין ועיין לזה פירש״י הכא וק״ל:
המה מי מריבה כו׳ המה שראו כו׳. מלת המה הוא כמיותר לדרוש מיניה המה מי מריבה הנזכרים במקום אחר כו׳ כפירש״י בחומש ובחטא מי המריבה פירש״י בחומש על שהכה הסלע. ולא דבר אליו אבל בפרק חלק פי׳ על שאמר להם שמעו נא המורים גו׳ ועיין במפרשים וק״ל:
ת״ר אלף רגלי וגו׳ בשבילי נצלתם כו׳. נראה שדרשו כן ממלת רגלי שהוא נקוד בחירק הלמ״ד דלפי פשוטו הו״ל לינקד הלמ״ד בציר״י רגלי וק״ל:
בשבילי נצלתם כולכם. כתבו התוס׳ תימה דאדרבא בשבילו נגזרו הגזירות שראו אצטגניני פרעה י״ל שהוא היה הראשון המושלך כו׳ עכ״ל ע״ש דבריהם תמוהים דהא ודאי הא דאצטגנינים הוא גזירה שלישית היה לכל עמו אבל גזירת השלכת בני ישראל ליאור היה כבר בגזירה שניה משום פן ירבה גו׳ גם מ״ש בתירוצו שמשה היה הראשון המושלך ליאור זה סותר כמה מדרשות שהוזכר בהו שכבר הושלכו רבים מבני ישראל ליאור וכבר כתבנו בזה לעיל דגזירה שניה לא בשביל משה היה אלא משום פן ירבה גו׳ ונילף גזירה שניה מהבה נתחכמה לו גו׳ כמ״ש לעיל ואין להקשות דא״כ גם אחר שנתבטלה גזירה שלישית כשראו שמושיען נלקה במים למה נתבטלה גזירה שניה שהיה משום פן ירבה גו׳ כדאמר הכא זה נופל ואין אחר נופל די״ל כיון דראו דנלקה מושיען לא חשו עוד לפן ירבה ונלחם בנו כיון דלא יהיה להם מושיע ודו״ק:
ר״ח בר פפא אמר אותו יום כ״א בניסן היה כו׳ רבי אחא ב״ח אמר אותו יום ו׳ בסיון כו׳. נראה דמייתי להו בלשון פלוגתא אדלעיל ונראה לפרש דאמה שאמר לעיל דאינם יודעין שעל מי מריבה הוא לוקה כו׳ וקאמרי אינהו דודאי היו יודעין ועיקר שראו בו לקיית המים הוא השלכתו ליאור אלא שניצל מגזירה זו ע״י המלאכים שבקשו בשבילו אי ביום כ״א ניסן למר אי ביום ו׳ לסיון דבזה הזכות שזכרו המלאכים נתבטלה הגזירה מעליו וכדאמרי׳ סוף מסכת שבת דאין מזל לישראל משום דע״י זכות גדול יתבטל גזירת המזל ודו״ק:
ומ״ש מן העבריות מלמד שהחזירוהו כו׳. מפורש בש״ר למה אמרה מן העבריות וכי אסור כו׳ לא כן תנינן כו׳ אבל נכרית מניקה של ישראל כו׳ לפי שהחזירוהו כו׳ ולמה פסלן אמר הקב״ה פה שעתיד כו׳ ע״כ ואע״ג דהיתה שם מניקת ישראלית היה מותר במניקה עובדת כוכבים וכ״כ התוס׳ פרק אין מעמידין ע״ש אבל הנ״י פ׳ חרש בשם ר״ח כתב דהיכא דאיכא מניקה ישראלית דאסור בעובדת כוכבים ע״ש בארוכה ויש ליישב דה״נ הכא מפני הסכנה שלא ירגישו שהוא מן העברים לא היתה אומרת מרים וקראתי לך מן העבריות כמ״ש שהעלימה דבריה אי לאו אחר שפסל המצריות ובזה יתיישב הכא היאך שכרה לו להניק מהמצריות דהא ברשות המצריות היא נתנה להניק ואנן תנן עובדת כוכבים מניקה בנה של ישראלית היינו דוקא ברשות ישראלים ולא ברשות מצרים מפני ש״ד די״ל לקרוא עבריות היה יותר סכנה שלא ירגישו בדבר מיהו בזה איכא למימר כיון דבת פרעה נתנה להניקה לא שייך ש״ד מאימת המלכה עליהם:
והיינו דכתיב את מי יורה גו׳. ויהיה פירוש הפסוק לפי הדרש בלשונות הכפולים שבו לפי מה שזכר לעיל מיניה כי כהן ונביא שגו בשכר והלכו אחר מותר התאוה המונע מיראת ה׳ מלהבין בה אבל אמר במשה נביאו נאמן ביתו את מי יורה גו׳ כי הוא הגון וראוי להורות דעת ה׳ שהיא תורה שבכתב ואת מי יבין שמועה שהם שמועות והלכות למשה מסיני לפי שאף בקטנותו גמל והפריש עצמו מחלב טמא של עובדת כוכבים כפירש״י קידש עצמו במותר לו ועוד אמר ועתיקי משדים שהעתיק עצמו בלאו איסורא דחלב טמא אלא מפני חשש ש״ד כדאמר פרק אין מעמידין משום דשמא שייפא ליה סם לדד מאבראי ואף שאין הלכה כר״א דאמר הכי קידש משה עצמו במותר לו:
ותלך העלמה כו׳ שהלכה בזריזות כו׳. לפי שכבר בענין זה קראה הכתוב אחותו וכאן גבי הליכה אחר אמה קראה עלמה מלמד כו׳ ושאמר שהעלימה את דבריה כפירש״י שלא ידעו שהיא אחותו ושמביאה את אמו ומשום שלא יתוודע נביאותה בבית פרעה שזה הוא בן המושיע ולכן העלימה כאילו אינה אחותו ואין זה אמו וק״ל:
מתנבא ואינה יודעת כו׳. ענין זה שמתנבאה שלא מדעת וכונה וכמ״ש הכותב פ״ק דברכות גבי ראובן שאמרה לאה ראו מה בין בני כו׳ דהיינו הקב״ה שם בפיה קריאת שם זה כו׳ ע״ש. ודרשו היליכי הא שליכי עיין ברא״ם שכתב ואף שדרך הלשון להיות כן כמו הא לכם זרע מ״מ היכא כו׳ עכ״ל ע״ש ול״נ דלפי פשוטו שהוא מלשון הליכה הו״ל למכתב הוליכי בוי״ו וע״כ דרשוהו בשני תיבות הי לכי ר״ל הרי שלך וק״ל:
ותקח מרים הנבואה אחות אהרן כו׳ שהיתה מתנבאה כו׳. נרמז זה במקום השירה שהזכיר בה תשועת ישראל ע״י משה כמ״ש ויושע ה׳ וגו׳ ויאמינו בה׳ ובמשה ומשה התחיל בשירה עם האנשים כמ״ש אז ישיר משה ובני ישראל גו׳ אמר הכתוב שגם מרים התחילה בשירה עם הנשים לפי שכבר נתנבאה על תשועה זו קודם לידת משה כשהיתה אחות אהרן שתלד אמי בן המושיע כו׳::