ציון א.ב.
[{דף מו.}]
ציון ג.
[{דף מו.}]
המוציא שם רע על הנישואין הראשונים
ציון ו.
גמרא. בעי רב אשי: הוציא שם רע על הנישואין הראשונים - מהו?
קידש נערה וגירשה וחזר וקידשה, והוציא עליה שם רע והביא עדים שזינתה תחתיו בקידושין הראשונים ונמצאו זוממין - הרי זה פטור... וכל הפטור, אם רצה לגרש - יגרש.(רמב״ם נערה בתולה ג, ט)
רב אשי מסתפק אם הדין של מוציא שם רע חל גם בכגון שמוציא על הנישואין הראשונים, ומפרש רש״י שבפעם הראשונה שכנסה לא הוציא עליה שם רע, ולאחר שגרשה והחזירה הוציא שם רע שלא נמצאו לה בתולים בנישואין הראשונים. בגמרא אין הכרעה בספק הזה, ולכן פוסקים הרמב״ם והמאירי שאין מלקים ואין מחייבים ממון מספק.
לעומת זאת בספרי (פיסקא רלה) מובאת דרשה שמרבה בדין מוציא שם רע ביאה אחרת, ובעל ספרי דבי רב (פיסקא יג) מביא שמהר״ם מפרש שהכוונה לרבות חיוב במוציא שם רע על הנישואין הראשונים.
לשון הגמרא היא שמוציא שם רע על הנישואין הראשונים, אבל הרמב״ם כותב שמדובר במי שקידש וגירש וחזר וקידש, ומשמע שפוטר אפילו אם בפעם הראשונה לא נשאה ועכשיו מוציא שם רע על הקידושין הראשונים.
בעל אילת אהבים (קו״א סי׳ קנח) כותב שיתכן שהרמב״ם גורס בגמרא ״על הקידושין הראשונים״, מפני שאם כבר נשאה בפעם הראשונה אין ספק שאינו בדין מוציא שם רע, הואיל ויצאה מרשות האב ואינו יכול לומר ״את בתי נתתי לאיש הזה...״.
כיוצא בזה כותב בעל ערוך השלחן (אה״ע סי׳ קעז, מג) ומסביר שאם היתה נשואה בפעם הראשונה הרי זה פשוט שעכשיו אינו נידון כמוציא שם רע, שהרי יכל להוציא את השם הרע בפעם הראשונה.
יתכן איפוא שלפי פירוש רש״י, אם רק קידשה ולא נשאה בפעם הראשונה - אין ספק שנידון עכשיו כמוציא שם רע לכל דבר, והספק הוא רק בכגון שבפעם הראשונה נשאה ולא הוציא עליה שם רע.
עיין עוד לקמן שיש שמבינים שהרמב״ם סובר שלפי המסקנה הספק הוכרע.
כאמור, מספק אין מחייבים אותו מלקות ותשלומים, אבל לגבי הדין שהמוציא שם רע חייב לקיים את האשה עמו - ראוי לכאורה להחמיר מספק ולאסור עליו את גירושיה.
אולם הרמב״ם כותב בסוף ההלכה שכל הפטור רשאי לגרש, ומשמע שכותב כך גם לגבי המוציא שם רע על הנישואין הראשונים, ועל כך מקשה המשנה למלך מדוע אינו מחמיר בספק איסור דאורייתא.
המנחת חינוך
(מצוה תקנג) ובעל עונג יום טוב (סי׳ עא) מתרצים שכאן אי אפשר לכופו לקיימה תחתיו מפני שהיא אסורה לו מדין ״שויא אנפשיה חתיכא דאיסורא״, שהרי טוען שזינתה תחתיו. הם מסבירים שבכל מוציא שם רע כופים אותו לקיימה מפני שגדול כח מצות התורה שאמרה ״ולו תהיה לאשה...״ מהאיסור שאסר על עצמו, מה שאין כן כשיש ספק על עצם המצוה.
בדרך אחרת מתרץ בעל ערוך השלחן (שם) שכיון שמוציא שם רע הוא חידוש - יש לומר לגביו את הכלל שאין לך בו אלא חידושו, ולכן סובר הרמב״ם שיש להכריע את הספק ולומר שפטור מדין ודאי, ורשאי לגרשה. אמנם מלשון הגמרא ״פשוט מיהא חדא״ משמע שרק הספק השני של הגמרא, לגבי יבם שמוציא שם רע על נישואי אחיו, הוכרע שפטור, אולם לדעתו ניתן להסביר שלאחר שספק זו הוכרע - הוא הדין שיש לפשוט גם את הספק הראשון.
תירוץ נוסף כותבים בעל קרית ספר ובעל שו״ת שואל ומשיב (מהד׳ ב ח״א סי׳ ס), שיש תלות קבועה בין שלושת הדינים המוטלים על מוציא שם רע, וכיון שפטור ממלקות ומממון - אינו חייב לקיימה. בעל דברי יחזקאל (
סי׳ יח,
ד) מקשה על כך מדברי בעל ספר החינוך
(מצוה תקנג) שבזמן הזה נשאר הדין שחייב לקיימה למרות שאי אפשר לחייבו במלקות ובקנס, ומתרץ שיש לחלק בין מי שאי אפשר לחייבו מעיקר הדין, כמו כאן שאי אפשר לחייבו מספק, לבין מי שאין מחייבים אותו במלקות ובקנס רק מפני שאין דנים בהם בזמן הזה.
בעל שו״ת אחיעזר (ח״ג סי׳ פב,
ז) מתרץ שאף הדין שצריך לקיימה נחשב כדין של ממון הואיל ויש לבעל הרבה חיובי ממון כלפי אשתו, כמו שאר וכסות, וכיון שאי אפשר לחייבו ממון מספק - אינו חייב לקיימה.
המנחת חינוך מקשה על תירוצו שהאשה אסורה לו מדין ״שויא אנפשיה חתיכא דאיסורא״, מדוע אם כן הרמב״ם כותב רק שאם רוצה לגרש יגרש, ואינו כותב שחייב לגרשה. הוא מתרץ שבאמת אם עומד על דבריו שזינתה - מחייבים אותו לגרשה, ורק אם חוזר בו יכול לקיימה, אך מספק אין עליו מצוה לקיימה.
ג. האם מועילה תפיסה לממון.
המנחת חינוך מקשה על הרמב״ם מדוע אינו מפרש בהלכה זו שאם האב תפס אין מוציאים מידו, כדרך שכותב בכל פעם שהדין נשאר בספק.
קושיה זו מתורצת לפי ההבנה שהרמב״ם סובר שהספק הוכרע, ולפי הדעה שהספק לא הוכרע מתרץ בעל דברי ירוחם (סי׳ סה) שפטור מן הממון לגמרי הואיל ואי אפשר להלקותו מספק, וכיון שאי אפשר לקיים את הדין של מלקות - אי אפשר לקיים כלל את הדין של חיוב הממון, אפילו על ידי תפיסה.
[{דף מו.}]
המוציא שם רע על נישואי אחיו
ציון ז.
גמרא. בעי רב אשי: הוציא שם רע... על נישואי אחיו - מהו? פשוט מיהא חדא, דתני רבי יונה: ״את בתי נתתי לאיש הזה...״ - לזה ולא ליבם.
...וכן אם היתה יבמתו שכנסה והוציא עליה שם רע והביא עדים שזינתה תחת קידושי אחיו ונמצאו זוממים - הרי זה פטור מן המלקות ומן התשלומין, וכל הפטור, אם רצה לגרש - יגרש.(רמב״ם נערה בתולה ג, ט)
הגמרא פושטת על פי הברייתא שאין דנים בדין מוציא שם רע את המוציא שם רע על נישואי אחיו.
הרא״ה כותב שלפי רבי אליעזר בן יעקב שדין מוציא שם רע הוא רק כשטוען בתחילה שלא מצא בתולים אין צורך במיעוט מן הפסוק, שהרי לאחר שהיתה נשואה לראשון אין לשני טענת בתולים, ולא יתכן שמדובר כשהיתה רק מאורסת לראשון, שכן אין למעטו מהפסוק ״את בתי נתתי לאיש הזה...״, שהרי עדיין לא יצאה מרשות האב עד שיבמה השני. על כן הוא מפרש שהברייתא אינה כרבי אליעזר בן יעקב אלא כחכמים שאינם מצריכים שיטען טענת בתולים.
נמצא שלדעתו אם הראשון קידשה ולא נשאה - מתקיים אצל השני הדין של מוציא שם רע, וכך יוצא מדברי הריטב״א שמפרש שטוען טענת בתולים על נישואי אחיו, אבל אם טוען טענת בתולים על נישואי עצמו - מתקיים בו הדין של מוציא שם רע, והיינו בכגון שהיתה מאורסת לראשון ועדיין לא נשאה.
לעומתם כותב הרמב״ם שזינתה תחת קידושי אחיו, ונראה שמפרש שעדיין לא היתה נשואה לאחיו, ובכל זאת פטור מכל החיובים של מוציא שם רע, למרות שטוען עכשיו טענת בתולים.
בהסבר שיטתו נראה לומר שגם אם היתה רק מקודשת לראשון - לא מתקיים בה עוד הפסוק ״את בתי נתתי לאיש הזה...״, משום שהיבום אינו נעשה מדעת האב, ואינו יכול לומר שנתנה לאיש זה למרות שעדיין לא יצאה מרשותו על ידי קידושי הראשון.
[{דף מו.}]
[דף מו. - מו:]
מוציא שם רע כשבא עליה שלא כדרכה
ציון ל (מו, א), ציון א (מו, ב).
גמרא. שלח רבי יצחק בר רב יעקב בר גיורי משמיה דרבי יוחנן: אף על גב שלא מצינו בכל התורה כולה שחלק הכתוב בין ביאה כדרכה לביאה שלא כדרכה למכות ולעונשין - אבל מוציא שם רע חלק: אינו חייב עד שיבעול שלא כדרכה ויוציא שם רע כדרכה. כמאן? אי כרבנן - אף על גב דלא בעל, אי כרבי אליעזר בן יעקב - אידי ואידי כדרכה בעינן! אלא שלח רב כהנא משמיה דרבי יוחנן: אינו חייב עד שיבעול כדרכה ויוציא שם רע בכדרכה.
אינו חייב עד שיבעול אותה כדרכה ויוציא שם רע כדרכה. בעלה שלא כדרכה ואמר ׳לא מצאתיה בתולה׳ - פטור, ומכין אותו מכת מרדות.(רמב״ם נערה בתולה ג, י)
מסקנת הגמרא שאין מוציא שם רע חייב אלא כשבא עליה כדרכה, ועיין לעיל (
מה, ב ציון ג-ד) שמכאן ראיה שהלכה כרבי אליעזר בן יעקב שאינו חייב אלא כשבעל.
הרמב״ם מוסיף שאם טען כנגדה לאחר שבא עליה שלא כדרכה - מכים אותו מכת מרדות.
הרד״ע (מובא בס׳ הליקוטים מהדורת פרנקל) כותב שכל שכן שמכים אותו מכת מרדות אם לא בעל כלל, כמבואר לעיל (שם). הוא מסביר שהרמב״ם מבין מסברה שאם בא עליה שלא כדרכה מכים אותו על כך ששיקר, כשאמר שלא מצא לה בתולים למרות שכלל לא בעל במקום בתולים. גם בעל ערוך השלחן (אה״ע סי׳ קעז, מד) כותב שמכים אותו על כך שלפי דבריו מוכח ששיקר.