[דף מו: - מז.]
זכות האב במציאת בתו, בקנינה ובמעשה ידיה
ציון ב (מו, ב).
משנה. האב זכאי בבתו בקידושיה בכסף, בשטר ובביאה, זכאי במציאתה.
גמרא. זכאי במציאתה - משום איבה. במעשה ידיה - מנלן? דאמר רב הונא אמר רב, מנין שמעשה הבת לאב? שנאמר ״וכי ימכר איש את בתו לאמה...״, מה אמה מעשה ידיה לרבה - אף בת מעשה ידיה לאביה.
האב מקדש את בתו... וכן הוא זכאי במציאתה ובמעשה ידיה ובכתובתה, ואם נתגרשה או נתאלמנה מן האירוסין - הוא זכאי בכל עד שתבגור. וכו׳.(רמב״ם אישות ג, יא)
מציאת בנו ובתו הסמוכים על שלחנו, אף על פי שהן גדולים, ומציאת בתו הנערה, אף על פי שאינה סומכת על שלחנו, ואפילו היתה מכורה אמה... - הרי אלו שלו. וכו׳.(רמב״ם גזלה ואבדה יז, יג)
האב מקדש את בתו שלא לדעתה כל זמן שהיא קטנה, וכן כשהיא נערה רשותה בידו וקידושיה לאביה, וכן הוא זכאי במציאתה ובמעשה ידיה ובכתובתה. אם נתאלמנה או נתגרשה מן האירוסין - הוא זכאי בכל עד שתבגר. וכו׳.
(שו״ע אבן העזר לז, א)
מציאת בנו ובתו הסמוכים על שולחנו, אף על פי שהם גדולים, ומציאת בתו הנערה, אף על פי שאינה סומכת על שולחנו, ומציאת עבדו ושפחתו הכנענים, ומציאת אשתו - הרי אלו שלו. (והוא הדין אם הרויחו בסחורה או במלאכה, אבל אם מת - אינו מוריש מלאכת בן אחד לשאר יורשיו). וכו׳.(שו״ע חושן משפט ער, ב)
א. זוכה במציאתה משום איבה.
רש״י מפרש שאם תהיה מציאתה שלה - יש חשש שהאב יפסיק לתת לה מזונות, וכן כותב הרשב״א.
מדבריהם יוצא שהאב זוכה במציאתה רק אם הבת סמוכה על שולחן אביה, וכן פוסקים הרי״ד והריא״ז (הלכה ב, א). אבל התוספות (ד״ה משום איבה) מסבירים שהחשש הוא שימסרנה לקידושין למנוול ולמוכה שחין, ולפי זה מציאתה שלו גם אם אינה סמוכה על שולחנו. התוספות מוכיחים זאת מן המשנה, שמשווה את זכות האב בקידושיה לזכותו במציאתה, משמע שהאב זכאי במציאת בתו בכל ענין, אף אם אינה סמוכה על שולחנו, מכאן שהחשש לאיבה אינו תלוי במזונות.
מאידך גיסא, הטעם של התוספות שייך רק בקטנה ובנערה, ולא בבוגרת שאינו זכאי בקידושיה, בעוד שהטעם של רש״י שייך גם בבוגרת שסמוכה על שולחן אביה. כמו כן, אין הטעם של התוספות שייך אצל הבת לאחר שכבר נתארסה, שהרי אינו יכול לחזור ולקדשה למישהו אחר, אבל עדיין קיים הטעם של רש״י הואיל וממשיך לזונה כל זמן שלא נשאה. אכן המאירי כותב במפורש שזכאי במציאתה אף לאחר שנתארסה, ונראה שמפרש כרש״י.
הר״ן (
יז, א בדפי הרי״ף) מקשה על רש״י ממה שלמדנו במסכת בבא מציעא
(דף יב, ב) שמציאת אמה העבריה של אביה, ולכאורה אין אצלה חשש איבה, שהרי אינה סמוכה על שולחנו אלא על שולחן רבה. על כן דוחה הר״ן את פירוש רש״י ומקבל את פירוש התוספות שהחשש הוא שימסור את בתו לקידושין למנוול ולמוכה שחין, וחשש זה קיים גם באמה, כמבואר במסכת קידושין
(יט, ב) שהאב יכול לקדש את בתו גם לאחר שנמכרה, אם האדון לא מימש את זכות היעוד שיש לו בשפחתו העבריה.
קושיה זו מתרץ המאירי בבבא מציעא (שם) שהאמה נחשבת כסמוכה על שולחן אביה מפני שהוא זה שעשאה לסמוכה על שולחן האדון.
בדרך אחרת מתרץ המשנה למלך (הל׳ עבדים ג, טו) שהאמה העבריה חוזרת לבית אביה להיות סמוכה על שולחנו כשיוצאת מהאדון בסימני נערות, והחשש הוא שלא יזון אותה אם לא יזכה במציאתה.
לפי זה הוא מחדש שאפשר שלדעת רש״י מציאת הבת לאביה אפילו כשאינה סמוכה על שולחנו מפני החשש שלאחר זמן תצטרך לו ולא יזון אותה, מה שאין כן בבן שאם אינו סמוך מציאתו לעצמו, כמבואר במסכת בבא מציעא (שם), ואין חוששים אצלו לאיבה אפשרית בעתיד.
בעל ההפלאה מתרץ שאף רש״י מסכים לחשש שיכול למוסרה לקידושין למנוול ולמוכה שחין, ומה שמבאר שהאיבה היא מפני המזונות - הרי זה מפני שמבין מלשון המשנה שמציאתה לאב גם לאחר שכבר נתארסה ואינו יכול לקדשה עוד.
תירוץ נוסף כותב בעל בית אהרן על פי דברי רש״י במסכת בבא מציעא (
יב, א ד״ה מציאת) שהדין שמציאת הבת לאביה נלמד מפסוק, שכל שבח נעורים לאביה. הוא מסביר שבסוגייתנו אמרו אמנם שהפסוק מדבר רק על הפרת נדרים ואין ללמוד ממון מאיסור, אך לאחר שמפסוק אחר למדנו שגם בממון זוכה אביה - ניתן לחזור וללמוד מהפסוק של הפרת נדרים שכל שבח נעורים לאביה, גם שבח ממון כמו מציאה. נמצא שמציאת נערה לאביה מדאורייתא, ואין קושיה על רש״י מדין אמה, ובסוגייתנו שאמרו שהטעם הוא משום איבה אין זה אלא בבוגרת שסמוכה על שולחן אביה.
הרמב״ם פוסק שמציאת הבת הנערה שייכת לאב אפילו אם אינה סמוכה על שולחנו. הכסף משנה כותב ששיטתו היא כהסבר התוספות, שהחשש הוא שימסור את בתו לקידושין למנוול ולמוכה שחין, וכן הוא פוסק בשלחן ערוך.
התוספות במסכת בבא מציעא (
יב, ב ד״ה רבי יוחנן) כותבים שרבי יוחנן, שמחלק שם לענין מציאה בין בן שסמוך על שולחן אביו, שמציאתו לאביו אפילו אם הוא גדול, לבין בן שאינו סמוך על שולחן אביו, שמציאתו לעצמו אפילו אם הוא קטן, מחלק כך גם לענין עירובין, שאם הוא סמוך על שולחן אביו - ידו כיד אביו, ואין האב יכול לזכות על ידו את העירוב מפני שאין לו קנין עצמי. לפי זה מסתבר שאף כל מתנה שמקבל הרי היא של אביו, וכן כותב הרמ״א בחושן משפט שהנותן מתנה לקטן הסמוך על שולחן אביו - הרי היא של האב.
לגבי הבת מסתפק החלקת מחוקק (אה״ע סק״א) אם הדין של מתנה שקיבלה דומה למציאה, שאביה זוכה בה אפילו אינה סמוכה על שולחנו, או שרק במציאה יש חשש לאיבה מצד האב ולא במתנה שמישהו אחר נותן לה, כשם שבאשה נשואה מציאתה לבעלה משום איבה, בעוד שהמתנה שמקבלת שייכת לה והבעל אוכל רק פירות.
אולם הבית שמואל (שם סק״א) מוכיח שהמתנה שמקבלת שייכת לאב מהדין של קידושין שהכסף של האב אפילו קידש ביותר מפרוטה הנצרכת בשביל הקידושין. כמו כן הוא מביא ראיה מהתוספות (ד״ה זכאי) שמסבירים שאי אפשר ללמוד מציאה מקידושין מפני שאת המציאה היא טרחה להגביה, מכאן שבכל דבר שלא טרחה בו ניתן ללמוד ששייך לאב כמו שכסף הקידושין שייך לו.
כדבריו מוכיח גם בעל קצות החושן (סי׳ ער סק״א) מדברי השלחן ערוך בהלכות ערובין (
או״ח שסו,
ט) שהאב אינו יכול לזכות את העירוב על ידי בתו הנערה אפילו כשאינה סמוכה על שולחנו, משמע שאינה זוכה במתנה לעצמה.
לעומתם כותב הרשב״א (שו״ת ח״ג סי׳ קמג) שהמתנה שייכת לה ולא לאב, מפני שהאב זוכה רק במה שמקבלת מחמת עצמה ולא מחמת אחרים. כשיטה זו מדייק גם האבני מילואים (סק״א) מדברי המרדכי
(קידושין סי׳ תצג), וכן היא דעת בעל באר היטב (אה״ע סק״א) שכותב שאין לדמות מתנה לכסף קידושין, שכיון שהתורה זיכתה אותו לאב הרי הוא של האב אף אם קידש ביותר מפרוטה, מה שאין כן במתנה שהיא כירושה שאין האב זוכה בה.
נראה שזו גם דעת הטור שבהלכות עירובין
(סי׳ שסו) אינו מחלק בין בנו לבין בתו, ומשמע שסובר שיכול לזכות עירוב על ידי בתו הנערה כשאינה סמוכה על שולחנו, למרות שלגבי מציאה הוא פוסק שמציאתה שלו אף על פי שאינה סמוכה על שולחנו.
עיין עוד בבירור הלכה למסכת עירובין (
דף עט, ב ציון ב), לגבי יכולתו של האב לזכות את העירוב על ידי בנו ובתו הקטנים והגדולים, בהשוואה לזכותו במציאתם.
הגמרא מסיקה שלגבי קטנה, שיכול למוכרה, אין צורך בפסוק כדי ללמד שמעשה ידיה של האב, והפסוק נצרך רק לגבי נערה. נמצא שהאב זכאי במעשה ידי הבת מדאורייתא, וממילא זוכה בהם גם אם אינו נותן להם מזונות. אולם התוספות (ד״ה זכאי) כותבים שיש קשר בין זכותו לקבל את מעשה ידיה לבין העובדה שמקבלת ממנו מזונות, ומסביר הפני יהושע שלדעתם מעשה ידי הבת מדאורייתא לאביה רק כשניזונת ממנו, אבל כשאינה ניזונת - אינו זוכה אלא מדרבנן. הטעם לכך הוא שדין מעשה ידיה נלמד מהדין של אמה העבריה, וזו הרי ניזונת מן האדון. לפי זה הוא כותב שגם כל שעושה יותר משווי מזונותיה שייך לאב רק מדרבנן.
[{דף מו:}]
ציון ד.
[{דף מו:}]
זכות האב בפירות של נכסי הקטנים
ציון ה.
משנה. האב זכאי בבתו בקידושיה... ואינו אוכל פירות בחייה.
החובל בבניו... והקטנים ילקח להן קרקע בנזקן והן אוכלין פירותיו, וכן הדין באחרים שחבלו בהן. ואם היו סמוכין על שלחנו וחבל בהן... ואם חבלו בהן אחרים... ובקטנים - ילקח בהן קרקע והן אוכלין פירותיה עד שיגדלו. השגת הראב״ד. אפילו מציאתם שלו היא.(רמב״ם הל׳ חובל ומזיק ד, יט)
החובל בבניו... והקטנים ילקח קרקע בנזקן... והם אוכלים פירותיו... ואם אחרים חבלו בהם - בגדולים יתן להם מיד, בקטנים ילקח בהם קרקע והוא אוכל פירותיו עד שיגדלו. וכו׳.
(שו״ע חושן משפט תכד, ז)
במשנה למדנו שהאב אינו אוכל את הפירות של נכסי הבת, ובגמרא (מז, א) מובאת ברייתא לפיה זו דעת תנא קמא, אבל רבי יוסי ברבי יהודה חולק וסובר שהאב אוכל פירות, מאותו הטעם שתיקנו שהבעל אוכל פירות, כדי שלא ימנע מלפדותה.
בפשטות יש לפסוק כסתם משנה וכדעת תנא קמא כנגד רבי יוסי ברבי יהודה, וכך נראה מלשון הרמב״ם בהלכה שלפנינו, שכותב לגבי תשלום שהגיע לידי הקטנים על חבלה שחבלו בהם, שקונים בכסף קרקע והם אוכלים את הפירות.
אולם הטור מביא גרסה שלפיה הרמב״ם כותב שהאב הוא זה שאוכל את הפירות. הבית יוסף כותב שזו הגרסה הנכונה, וכך הוא פוסק בשלחן ערוך. גם הראב״ד בהשגה כותב שאם המציאה של האב - קל וחומר שהפירות יהיו שלו.
לפי שיטתם צריך להסביר איך הדברים מתיישבים עם הדין שבמשנתנו, ונראה שהם מפרשים את המשנה כפירוש רש״י שמדובר בה דוקא בקרקעות שנפלו לה בירושה מבית אמה, ולא במה שמקבלים כתשלום על חבלה. אכן החתם סופר בחידושיו מבין שרש״י מחלק בין נכסים שהגיעו לבת בירושה לבין נכסים שהגיעו לידה כתשלום על חבלה.
בטעם החילוק נראה לומר שבנכסים שנפלו לה בירושה אין סיבה לתקן שיזכה בהם האב, מפני שבודאי לא ימנע מלפדותה בשעת הצורך. לעומת זאת תשלום שמקבלת עבור חבלה נוגע גם לאב, שכן החבלה פוגעת גם בו, כמו למשל ביכולתו לקדשה, ולכן האב זוכה בפירות.
יש להעיר שלפי הגרסה ברמב״ם שהאב אוכל את הפירות, שכאמור זוהי גם שיטת השלחן ערוך, לא מובן מדוע השמיטו את האמור במשנתנו שהאב אינו אוכל פירות מנכסים שנפלו להם בירושה.
[{דף מו:}]
ציון ח.
עיין בירור הלכה לקמן מח, א.