×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) אִידֵּי וְאִידֵּי כְּדַרְכָּהּ בָּעֵינַן אֶלָּא שְׁלַח רַב כָּהֲנָא מִשְּׁמֵיהּ דְּרַבִּי יוֹחָנָן אאֵינוֹ חַיָּיב עַד שֶׁיִּבְעוֹל כְּדַרְכָּהּ וְיוֹצִיא שֵׁם רַע בִּכְדַרְכָּהּ.:
we require both this, i.e., the act of intercourse between the husband and wife, and that, i.e., the woman’s alleged act of intercourse with another man, to be performed in a typical manner in order for the laws of a defamer to apply, as Rabbi Eliezer ben Ya’akov interprets the verses literally, meaning that the husband had intercourse with her and discovered she was not a virgin. Rather, Rav Kahana sent word in the name of Rabbi Yoḥanan that the statement was as follows: He is obligated to pay the fine only if he had intercourse in a typical manner and defamed her with regard to intercourse performed in a typical manner, in accordance with the opinion of Rabbi Eliezer ben Ya’akov.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״ישיטה מקובצתהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{משנה כתובות ד:ד} מתני׳ האב זכאי בבתו בקידושיה בכסף בשטר ובביאה וזכאי
במציאתה [ובמעשה]⁠1 ידיה ובהפר2 נדריה ומקבל גיטה ואינו אוכל פירות בחייה נישאת יתר עליו הבעל שהוא אוכל3 פירות בחייה וחייב במזונותיה ובפירקונה ובקבורתה ר׳ יהודה אומר אפילו עני שבישראל לא יפחות4 משני חלילין ומקוננת5:
1. ובמעשה: כ״י נ, דפוסים. כ״י בהמ״ל 695 (כאן): ״ובמעשי״.
2. ובהפר: דפוסים: ובהפרת.
3. שהוא אוכל: דפוסים: שאוכל.
4. יפחות: כי״י, בה״ג ורמב״ם פיהמ״ש. דפוסים: יפחתו לו, כנראה אשגרה ממשנה פסחים י:א. רמב״ם משנ״ת הל׳ אישות (יד:כג), תורת האדם (עניין ההספד).
5. ומקוננת: כי״י, בה״ג ורמב״ם פיהמ״ש, כבמשנה מו״ק ג:ט. דפוסים: ומקוננות (כלומר גם שתים. ראה תוספתא נדרים ב:ז ותורת האדם שם).
אידי ואידי כדרכה בעינן – כיון דאמר דברים ככתבן היאך אתה קורא לא מצאתי לה בתולים אלא אם כן אמר בעלתיה כדרכה ומצאתיה בעולה.
איבה וכו׳. התוס׳ ז״ל האריכו ולאפס פנאי כעת לא יכולתי לפרש דבריהם וכתוב בגירסת תוספות נערה נמי חשיב לה קטנה כלומר כשאינה בוגרת ע״כ. עוד כתוב בגליון תוספות וטעמא דהתם דתלי בסמוך על שלחן אביו הוי ידו כיד אביו אבל אם סמוך על שלחן אחרים אין מציאתו שלהם כמו שפירשו התוספות בב״מ ובעירובין ע״כ. עוד כתוב בגליון תוס׳ ז״ל ובירושלמי אמרו טעם אחר שלא תגנוב משל בעלה ותאמר מצאתי ע״כ. ובעזר העזר האמיתי עוד אשוב לבאר גליונות אלו עם התוספות ז״ל בס״ד:
מתניתין האב זכאי וכו׳. הא דלא חשיב קנס דזוכה האב. דא״ל משום דכתיב בקרא בהדיא דהא חשיב נמי הפרת נדרים דכתיב בהדיא. יש לומר משום דלא פסיקא ליה כמו הנך כולהו דחשיב דהאב זוכה בהם אפילו אחר אירוסין עד שנשאת כדקתני בסיפא נשאת יתר עליו הבעל וכו׳ דמשמע שזוכה האב בה עד שנשאת משא״כ בקנס דקי״ל נתארסה ונתגרשה קנסא לעצמה וכן יש לומר בבושת ופגם דלא חשיב מהאי טעמא. ולדעת הרמב״ם יבואר לקמן. אך יש לדקדק הא דלא חשיב שזוכה בנשואים כדאמרינן לקמן דזכי רחמנא לאב למימסר לחופה. ואפשר דממילא נשמע כיון דנקט דהאב זוכה במעשה ידיה ושאר זכיות עד שנשאת כנ״ל. א״כ ממילא צריך לומר דהך נשאת היינו שהאב מוסרה לחופה דהיא ודאי אינה יכולה להפקיע עצמה מרשות אביה דהא קאמרינן לקמן דף מ״ז אלא הא דזכי רחמנא לאב למימסר לחופה הא מבטלה ממעשה ידיה וכו׳ ונהי דדחי ליה להש״ס התם בכמה דחיות. כל זה לא שייך הכא כיון דקתני בנשאת דיצאה מרשות האב ממעשה ידיה ושאר זכיות לעולמית פשיטא דאינה יכולה להפקיע את עצמה. וע״כ הוא מוסרה לחופה. גם יש לומר דכיון דנקט ביאה א״כ לא מיבעיא אי ביאה נשואין עושה הרי נשמע דביד האב להשיאה לבעל. ואפילו אי אירוסין עושה (דהוא בעיא דלא אפשיטא בריש קידושין) מ״מ כיון שכתבנו לעיל דמשמעות ממתניתין הוא בכל הזכיות דחשיב היינו דזוכה בהן אב אפילו אחר אירוסין עד שנשאת דקתני בסיפא. א״כ גם מה דחשיב שזוכה בה למוסרה לביאה יש לומר דמשמע נמי שזוכה בא אפילו אחר אירוסין דהיינו למוסרה לביאה שתהיה נשואה כדקי״ל בביאה אחר אירוסין דעושה נשואין וק״ל:
[דף מו: - מז.]

זכות האב במציאת בתו, בקנינה ובמעשה ידיה

ציון ב (מו, ב).
משנה. האב זכאי בבתו בקידושיה בכסף, בשטר ובביאה, זכאי במציאתה.
גמרא. זכאי במציאתה - משום איבה. במעשה ידיה - מנלן? דאמר רב הונא אמר רב, מנין שמעשה הבת לאב? שנאמר ״וכי ימכר איש את בתו לאמה...⁠״, מה אמה מעשה ידיה לרבה - אף בת מעשה ידיה לאביה.
האב מקדש את בתו... וכן הוא זכאי במציאתה ובמעשה ידיה ובכתובתה, ואם נתגרשה או נתאלמנה מן האירוסין - הוא זכאי בכל עד שתבגור. וכו׳.(רמב״ם אישות ג, יא)
מציאת בנו ובתו הסמוכים על שלחנו, אף על פי שהן גדולים, ומציאת בתו הנערה, אף על פי שאינה סומכת על שלחנו, ואפילו היתה מכורה אמה... - הרי אלו שלו. וכו׳.(רמב״ם גזלה ואבדה יז, יג)
האב מקדש את בתו שלא לדעתה כל זמן שהיא קטנה, וכן כשהיא נערה רשותה בידו וקידושיה לאביה, וכן הוא זכאי במציאתה ובמעשה ידיה ובכתובתה. אם נתאלמנה או נתגרשה מן האירוסין - הוא זכאי בכל עד שתבגר. וכו׳.(שו״ע אבן העזר לז, א)
מציאת בנו ובתו הסמוכים על שולחנו, אף על פי שהם גדולים, ומציאת בתו הנערה, אף על פי שאינה סומכת על שולחנו, ומציאת עבדו ושפחתו הכנענים, ומציאת אשתו - הרי אלו שלו. (והוא הדין אם הרויחו בסחורה או במלאכה, אבל אם מת - אינו מוריש מלאכת בן אחד לשאר יורשיו). וכו׳.(שו״ע חושן משפט ער, ב)

א. זוכה במציאתה משום איבה.

רש״י מפרש שאם תהיה מציאתה שלה - יש חשש שהאב יפסיק לתת לה מזונות, וכן כותב הרשב״א.
מדבריהם יוצא שהאב זוכה במציאתה רק אם הבת סמוכה על שולחן אביה, וכן פוסקים הרי״ד והריא״ז (הלכה ב, א). אבל התוספות (ד״ה משום איבה) מסבירים שהחשש הוא שימסרנה לקידושין למנוול ולמוכה שחין, ולפי זה מציאתה שלו גם אם אינה סמוכה על שולחנו. התוספות מוכיחים זאת מן המשנה, שמשווה את זכות האב בקידושיה לזכותו במציאתה, משמע שהאב זכאי במציאת בתו בכל ענין, אף אם אינה סמוכה על שולחנו, מכאן שהחשש לאיבה אינו תלוי במזונות.
מאידך גיסא, הטעם של התוספות שייך רק בקטנה ובנערה, ולא בבוגרת שאינו זכאי בקידושיה, בעוד שהטעם של רש״י שייך גם בבוגרת שסמוכה על שולחן אביה. כמו כן, אין הטעם של התוספות שייך אצל הבת לאחר שכבר נתארסה, שהרי אינו יכול לחזור ולקדשה למישהו אחר, אבל עדיין קיים הטעם של רש״י הואיל וממשיך לזונה כל זמן שלא נשאה. אכן המאירי כותב במפורש שזכאי במציאתה אף לאחר שנתארסה, ונראה שמפרש כרש״י.
הר״ן (יז, א בדפי הרי״ף) מקשה על רש״י ממה שלמדנו במסכת בבא מציעא (דף יב, ב) שמציאת אמה העבריה של אביה, ולכאורה אין אצלה חשש איבה, שהרי אינה סמוכה על שולחנו אלא על שולחן רבה. על כן דוחה הר״ן את פירוש רש״י ומקבל את פירוש התוספות שהחשש הוא שימסור את בתו לקידושין למנוול ולמוכה שחין, וחשש זה קיים גם באמה, כמבואר במסכת קידושין (יט, ב) שהאב יכול לקדש את בתו גם לאחר שנמכרה, אם האדון לא מימש את זכות היעוד שיש לו בשפחתו העבריה.
קושיה זו מתרץ המאירי בבבא מציעא (שם) שהאמה נחשבת כסמוכה על שולחן אביה מפני שהוא זה שעשאה לסמוכה על שולחן האדון.
בדרך אחרת מתרץ המשנה למלך (הל׳ עבדים ג, טו) שהאמה העבריה חוזרת לבית אביה להיות סמוכה על שולחנו כשיוצאת מהאדון בסימני נערות, והחשש הוא שלא יזון אותה אם לא יזכה במציאתה.
לפי זה הוא מחדש שאפשר שלדעת רש״י מציאת הבת לאביה אפילו כשאינה סמוכה על שולחנו מפני החשש שלאחר זמן תצטרך לו ולא יזון אותה, מה שאין כן בבן שאם אינו סמוך מציאתו לעצמו, כמבואר במסכת בבא מציעא (שם), ואין חוששים אצלו לאיבה אפשרית בעתיד.
בעל ההפלאה מתרץ שאף רש״י מסכים לחשש שיכול למוסרה לקידושין למנוול ולמוכה שחין, ומה שמבאר שהאיבה היא מפני המזונות - הרי זה מפני שמבין מלשון המשנה שמציאתה לאב גם לאחר שכבר נתארסה ואינו יכול לקדשה עוד.
תירוץ נוסף כותב בעל בית אהרן על פי דברי רש״י במסכת בבא מציעא (יב, א ד״ה מציאת) שהדין שמציאת הבת לאביה נלמד מפסוק, שכל שבח נעורים לאביה. הוא מסביר שבסוגייתנו אמרו אמנם שהפסוק מדבר רק על הפרת נדרים ואין ללמוד ממון מאיסור, אך לאחר שמפסוק אחר למדנו שגם בממון זוכה אביה - ניתן לחזור וללמוד מהפסוק של הפרת נדרים שכל שבח נעורים לאביה, גם שבח ממון כמו מציאה. נמצא שמציאת נערה לאביה מדאורייתא, ואין קושיה על רש״י מדין אמה, ובסוגייתנו שאמרו שהטעם הוא משום איבה אין זה אלא בבוגרת שסמוכה על שולחן אביה.
הרמב״ם פוסק שמציאת הבת הנערה שייכת לאב אפילו אם אינה סמוכה על שולחנו. הכסף משנה כותב ששיטתו היא כהסבר התוספות, שהחשש הוא שימסור את בתו לקידושין למנוול ולמוכה שחין, וכן הוא פוסק בשלחן ערוך.

ב. במתנה.

התוספות במסכת בבא מציעא (יב, ב ד״ה רבי יוחנן) כותבים שרבי יוחנן, שמחלק שם לענין מציאה בין בן שסמוך על שולחן אביו, שמציאתו לאביו אפילו אם הוא גדול, לבין בן שאינו סמוך על שולחן אביו, שמציאתו לעצמו אפילו אם הוא קטן, מחלק כך גם לענין עירובין, שאם הוא סמוך על שולחן אביו - ידו כיד אביו, ואין האב יכול לזכות על ידו את העירוב מפני שאין לו קנין עצמי. לפי זה מסתבר שאף כל מתנה שמקבל הרי היא של אביו, וכן כותב הרמ״א בחושן משפט שהנותן מתנה לקטן הסמוך על שולחן אביו - הרי היא של האב.
לגבי הבת מסתפק החלקת מחוקק (אה״ע סק״א) אם הדין של מתנה שקיבלה דומה למציאה, שאביה זוכה בה אפילו אינה סמוכה על שולחנו, או שרק במציאה יש חשש לאיבה מצד האב ולא במתנה שמישהו אחר נותן לה, כשם שבאשה נשואה מציאתה לבעלה משום איבה, בעוד שהמתנה שמקבלת שייכת לה והבעל אוכל רק פירות.
אולם הבית שמואל (שם סק״א) מוכיח שהמתנה שמקבלת שייכת לאב מהדין של קידושין שהכסף של האב אפילו קידש ביותר מפרוטה הנצרכת בשביל הקידושין. כמו כן הוא מביא ראיה מהתוספות (ד״ה זכאי) שמסבירים שאי אפשר ללמוד מציאה מקידושין מפני שאת המציאה היא טרחה להגביה, מכאן שבכל דבר שלא טרחה בו ניתן ללמוד ששייך לאב כמו שכסף הקידושין שייך לו.
כדבריו מוכיח גם בעל קצות החושן (סי׳ ער סק״א) מדברי השלחן ערוך בהלכות ערובין (או״ח שסו, ט) שהאב אינו יכול לזכות את העירוב על ידי בתו הנערה אפילו כשאינה סמוכה על שולחנו, משמע שאינה זוכה במתנה לעצמה.
לעומתם כותב הרשב״א (שו״ת ח״ג סי׳ קמג) שהמתנה שייכת לה ולא לאב, מפני שהאב זוכה רק במה שמקבלת מחמת עצמה ולא מחמת אחרים. כשיטה זו מדייק גם האבני מילואים (סק״א) מדברי המרדכי (קידושין סי׳ תצג), וכן היא דעת בעל באר היטב (אה״ע סק״א) שכותב שאין לדמות מתנה לכסף קידושין, שכיון שהתורה זיכתה אותו לאב הרי הוא של האב אף אם קידש ביותר מפרוטה, מה שאין כן במתנה שהיא כירושה שאין האב זוכה בה.
נראה שזו גם דעת הטור שבהלכות עירובין (סי׳ שסו) אינו מחלק בין בנו לבין בתו, ומשמע שסובר שיכול לזכות עירוב על ידי בתו הנערה כשאינה סמוכה על שולחנו, למרות שלגבי מציאה הוא פוסק שמציאתה שלו אף על פי שאינה סמוכה על שולחנו.
עיין עוד בבירור הלכה למסכת עירובין (דף עט, ב ציון ב), לגבי יכולתו של האב לזכות את העירוב על ידי בנו ובתו הקטנים והגדולים, בהשוואה לזכותו במציאתם.

ג. במעשה ידיה.

הגמרא מסיקה שלגבי קטנה, שיכול למוכרה, אין צורך בפסוק כדי ללמד שמעשה ידיה של האב, והפסוק נצרך רק לגבי נערה. נמצא שהאב זכאי במעשה ידי הבת מדאורייתא, וממילא זוכה בהם גם אם אינו נותן להם מזונות. אולם התוספות (ד״ה זכאי) כותבים שיש קשר בין זכותו לקבל את מעשה ידיה לבין העובדה שמקבלת ממנו מזונות, ומסביר הפני יהושע שלדעתם מעשה ידי הבת מדאורייתא לאביה רק כשניזונת ממנו, אבל כשאינה ניזונת - אינו זוכה אלא מדרבנן. הטעם לכך הוא שדין מעשה ידיה נלמד מהדין של אמה העבריה, וזו הרי ניזונת מן האדון. לפי זה הוא כותב שגם כל שעושה יותר משווי מזונותיה שייך לאב רק מדרבנן.
[{דף מו:}]
ציון ד.
עיין בירור הלכה לגיטין סד, ב ציון ד.
[{דף מו:}]

זכות האב בפירות של נכסי הקטנים

ציון ה.
משנה. האב זכאי בבתו בקידושיה... ואינו אוכל פירות בחייה.
החובל בבניו... והקטנים ילקח להן קרקע בנזקן והן אוכלין פירותיו, וכן הדין באחרים שחבלו בהן. ואם היו סמוכין על שלחנו וחבל בהן... ואם חבלו בהן אחרים... ובקטנים - ילקח בהן קרקע והן אוכלין פירותיה עד שיגדלו. השגת הראב״ד. אפילו מציאתם שלו היא.(רמב״ם הל׳ חובל ומזיק ד, יט)
החובל בבניו... והקטנים ילקח קרקע בנזקן... והם אוכלים פירותיו... ואם אחרים חבלו בהם - בגדולים יתן להם מיד, בקטנים ילקח בהם קרקע והוא אוכל פירותיו עד שיגדלו. וכו׳.(שו״ע חושן משפט תכד, ז)
במשנה למדנו שהאב אינו אוכל את הפירות של נכסי הבת, ובגמרא (מז, א) מובאת ברייתא לפיה זו דעת תנא קמא, אבל רבי יוסי ברבי יהודה חולק וסובר שהאב אוכל פירות, מאותו הטעם שתיקנו שהבעל אוכל פירות, כדי שלא ימנע מלפדותה.
בפשטות יש לפסוק כסתם משנה וכדעת תנא קמא כנגד רבי יוסי ברבי יהודה, וכך נראה מלשון הרמב״ם בהלכה שלפנינו, שכותב לגבי תשלום שהגיע לידי הקטנים על חבלה שחבלו בהם, שקונים בכסף קרקע והם אוכלים את הפירות.
אולם הטור מביא גרסה שלפיה הרמב״ם כותב שהאב הוא זה שאוכל את הפירות. הבית יוסף כותב שזו הגרסה הנכונה, וכך הוא פוסק בשלחן ערוך. גם הראב״ד בהשגה כותב שאם המציאה של האב - קל וחומר שהפירות יהיו שלו.
לפי שיטתם צריך להסביר איך הדברים מתיישבים עם הדין שבמשנתנו, ונראה שהם מפרשים את המשנה כפירוש רש״י שמדובר בה דוקא בקרקעות שנפלו לה בירושה מבית אמה, ולא במה שמקבלים כתשלום על חבלה. אכן החתם סופר בחידושיו מבין שרש״י מחלק בין נכסים שהגיעו לבת בירושה לבין נכסים שהגיעו לידה כתשלום על חבלה.
בטעם החילוק נראה לומר שבנכסים שנפלו לה בירושה אין סיבה לתקן שיזכה בהם האב, מפני שבודאי לא ימנע מלפדותה בשעת הצורך. לעומת זאת תשלום שמקבלת עבור חבלה נוגע גם לאב, שכן החבלה פוגעת גם בו, כמו למשל ביכולתו לקדשה, ולכן האב זוכה בפירות.
יש להעיר שלפי הגרסה ברמב״ם שהאב אוכל את הפירות, שכאמור זוהי גם שיטת השלחן ערוך, לא מובן מדוע השמיטו את האמור במשנתנו שהאב אינו אוכל פירות מנכסים שנפלו להם בירושה.
[{דף מו:}]
ציון ח.
עיין בירור הלכה לקמן מח, א.
אידי ואידי [זה וזה] כדרכה בעינן [אנו צריכים]! שהרי לדעתו הדברים ככתבם, שבא עליה ומצא שאיננה בתולה. אלא שלח רב כהנא משמיה [משמו] של ר׳ יוחנן שכך היתה המימרה: אינו חייב עד שיבעול כדרכה ויוציא שם רע בכדרכה, כדברי ר׳ אליעזר בן יעקב.
we require both this, i.e., the act of intercourse between the husband and wife, and that, i.e., the woman’s alleged act of intercourse with another man, to be performed in a typical manner in order for the laws of a defamer to apply, as Rabbi Eliezer ben Ya’akov interprets the verses literally, meaning that the husband had intercourse with her and discovered she was not a virgin. Rather, Rav Kahana sent word in the name of Rabbi Yoḥanan that the statement was as follows: He is obligated to pay the fine only if he had intercourse in a typical manner and defamed her with regard to intercourse performed in a typical manner, in accordance with the opinion of Rabbi Eliezer ben Ya’akov.
מאמרים באתר אסיף
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״ישיטה מקובצתהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) מתני׳מַתְנִיתִין: בהָאָב זַכַּאי בְּבִתּוֹ בְּקִידּוּשֶׁיהָ בְּכֶסֶף בִּשְׁטָר וּבְבִיאָה זַכַּאי בִּמְצִיאָתָהּ וּבְמַעֲשֵׂה יָדֶיהָ גוּבַהֲפָרַת נְדָרֶיהָ דוּמְקַבֵּל אֶת גִּיטָּהּ הוְאֵינוֹ אוֹכֵל פֵּירוֹת בְּחַיֶּיהָ.
MISHNA: A father has authority over his daughter with regard to her betrothal through money, through a marriage document, or through intercourse. Likewise, a father is entitled to items she has found, and to her earnings, and to effect the nullification of her vows, i.e., a father may nullify his daughter’s vows. And he accepts her bill of divorce on her behalf if she is divorced from betrothal before she becomes a grown woman. And although he inherits her property when she dies, e.g., property she inherited from her mother’s family, he does not consume the produce of her property during her lifetime.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןר״י מלונילפסקי רי״דרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך אב
אבא(שבת נז.) ולא בטטפת פי׳ רב יוסף טטפת חומרתא דקטיפתא יש מי שאומר כי הוא ממיני מרגליות שתולות הנשים בצואריהן משום עין רעה ונדחו דבריו ואיתוקמ׳ מאי טטפת אבזייני כלומר אב שיש בו מינין הרבה כי מינין תרגומו זני כדכתיב וכל זני זמרא פירושו מיני זמר והיא נקראת טטפת מפני שנתנה למעלה מן המצח במקום הטטפת כדתניא יוצאה אשה בסבכה המוזהב׳ ובטטפת ובסרבוטין ואוקמה רבי אבהו טטפת המקפת מאזן לאזן סרבוטין המגיעין לה עד לחזה ויש מפרשין חומרתא דקטיפתא קשר שתולה בצוארה לקטף את העין שלא תשלוט בה וכיון דמשום הצלה היא תיהוי כקמיע מומח׳ ותשתרי. (א״ב: פי׳ קשר של מיני שרף חלבנה וחלתית ויוצאות בו כדי שלא תכפינה מחולאי הרחם כמו שיוצאות מי שריחן רע בחומרתא דפילון ועיין ערך אפזייני) אבזייני שניתן על המצח באותן הקבועין היא יוצאה משום דלא שלפא ומחויא אבל בשאינן תפורין אינה יוצאה הואיל ונאין הן דלמא שלפא ומחויא. האב זכאי בבתו בקדושיה בכסף ובשטר ובביאה (כתובות מו:) פי׳ אע״פ שמקדש אותה השטר ובביאה לא יתן אביה אותה לו עד שיקח ממנו הכסף ולמדנו שהן לאביה מדכתיב והיתה אבוהון דכולהו דם (שבת כב) פירוש כל המצות מדם לומדות שלא יהי בזויות. אב הטומאה מד״ס ספקו טמא (בפ״ד דטהרות קו) אב הטומאה דרבנן הוא דתניא בספרא בני ישראל מטמאין בזיבה ואין הגוים מטמאין בזיבה אבל גזרו עליהן שיהו כזבין לכל דבריהם (נדה טו) מעת לעת דרבנן וכתמי׳ מדרבנן ודם תבוסה מדרבנן ואותן (משנה כלים טו) כולהו אבות הטומאה דאורייתא ומפר׳ טומאתן (מקוואות קלד) פי׳ אבות הטומאה עיקר הטומאות כגון שנא׳ אבי כל תופש כנור וסדר טהרות היה לו לקרותו סדר טמאות או דין הטמאות אלא כינה סדר טהרות. אבות מלאכות ארבעים חסר אחת (ירושלמי) מנין לאבות מלאכות מן התורה כנגד מ׳ חסר אחת מלאכה שכתוב בתורה ר׳ יוסי בר בון בשם רב שמואל ב״ר נחמני אמר כנגד מ׳ חסר אחת עבודה ומלאכה שכתוב במשכן ר׳ יוסי ב״ר חנינא אמר זה הדבר אין כתוב כאן אלא אלה הדברים דבר דברי דברים מכאן לאבות ותולדות רב חנינא דציפורי בשם ר׳ אבהו אמר אלה א׳ חד ל׳ תלתין ה׳ חמשה דבא חד דברים תרי מכאן לארבעים אבות מלאכות חסר אחת שכתוב בתורה רבנן דקיסרי אמרי מן אתרם לא חסר׳ כלום א׳ אחד ל׳ תלתין ח׳ שמונה היינו ל״ש ארי לא מתמנעין רבנן דרשי בין ה׳ לח׳ ושם מפורש באותה ההלכה אב הטומאה לטמא הכל וכו׳.
א. [פאטר, הויפט.]
מתני׳ האב זכאי בבתו – בקטנות ובנערות.
בקידושיה בכסף – שכסף קידושיה שלו.
ובשטר – שאם קבל שטר אירוסין עליה הרי זו מקודשת.
בביאה – רשאי למוסרה לביאה לשם קידושין.
ומקבל את גיטה – אם נתגרשה מן האירוסין וקודם שבגרה אבל בגרה או ניסת שוב אין לו רשות בה.
ואינו אוכל פירות בחייה – אם נפלו לה קרקעות בירושה מבית אמה אין אביה אוכל פירותיהן אלא עושין לה סגולה.
בחייה – אלא אם כן מתה והוא יורשה.
האב זכאי בבתו בכסף קדושיה
והאב זכאי במציאת בתו ובמעשה ידיה ומיפר נדריה ואינו אוכל פירות נכסים שנפלו מבית אבי אמה או שנתן לה אחר במתנה.
משנה. ו. האב זכאי בבתו בכסף. כלומ׳, שכסף קדושיה שלו. בשטר. אם כתב לו על הנייר בתך מקודשת לי, יכול האב לקבל ממנו השטר ומקנה אותה לו בו וכן מקבל הכסף מידו והיא נקנית לו בו. בביאה. זכאי למסרה לו לבא עליה לשום נשואין, ואם אומ׳ לו הילך עשרים דינרין ומסור לי בתך להתקדש בביאה, הרי הם שלו. ובפרק קמא דקידושין מפרש דבכל הני מתקדשת, כסף, אתיא קיחה קיחה משדה עפרון, כתי׳ הכא כי יקח איש אשה, וכתי׳ בשדה עפרון כסף השדה קח ממני, מה להלן כסף, אף כאן כסף. שטר, דכת׳ ויצאה והיתה לאיש אחר, מה יציאה בשטר אף הויה בשטר. ביאה, דכת׳ כי יקח איש אשה ובעלה.
וזכאי במציאתה. משום איבה, כיון שהאב נותן לה מזונות והיא מעכבת מציאתה דאתיא לה מעלמא, הויא ליה איבה.
ובמעשה ידיה. שהרי בידו למכרה לאדון ויהיו מעשה ידיה לאדון.
ובהפר נדריה. דהא כת׳ בהפרת נדרים בנעוריה בית אביה.
ומקבל את גיטה. אם נתגרשה בעודה ארוסה ובעודה נערה, דאי בגרה או נשאת שוב אין לו רשות בה ואינו מקבלו אלא היא עצמה. מנלן, דכת׳ ויצאה והיתה, איתקש יציאה להויה, מה הויה ברשות האב, אף יציאה ברשות האב.
ואינו אוכל פירות בחייה. כלומ׳, אם נפלו לה נכסי מלוג מבית אבי אמה, אינו זכאי בשבח הנכסים הנשבחים אצלו בחייה, והילכך אין האב נמי חייב בפרקונה, כיון דאינו אוכל פירות, ומשום איבה נמי לא תקינו רבנן ליה פירות, לפי שהאב לא יהיה קפיד עמה בדבר גדול כזה.
מתני׳ האב זכאי בבתו בקידושיה בכסף בשטר ובביאה. פי׳ האב זכאי לקדש את בתו בעודה קטנה או נערה בין בכסף בין בשטר. פי׳ כותב לו על הנייר בתך מקודשת לי והאב מקבל השטר ממנו ומקנה אותה לו בו וכן מקבל הכסף ממנו ומקנה אותה לו בו וכן בביאה יכול למוסרו לו לבא עליה לשם נשואין. ובפ״ק דקידושין מפרש להו דבכל הני מיקדשו כסף אתיא קיחה קיחה משדה עפרון שטר מקשי׳ יציאה להויה ביאה כי יקח איש אשה ובעלה:
וזכאי במציאתה ובמעש׳ ידיה ובהפרת נדריה פי׳ שמפר נדרים שלה כל זמן שהיא נערה ומקבל את גיטה פי׳ אם נתגרשה מן האירוסין בעודה קטנה או נערה. אבל אם בגרה או נשאת אין לו רשות בה. ואינו אוכל פירות בחייה פי׳ אם נפלו לה פירות מבית אמה אינו אוכל פירותיהן אלא עושה מהן סגולה. נשאת יתר עליו הבעל שהוא אוכל פירות בחייה פי׳ זוכה במציאתה ובמעשה ידיה ובהפרת נדריה כאב יתר עליו הבעל שהוא אוכל פירות נכסיה בתקנת חכמים. וחייב במזונותיה פי׳ משא״כ האב חייב דהכי תנן לקמן בפירקין האב אינו חייב במזונות בתו. אלא תקנה הוא שתיקנו גאוני׳ הראשוני׳. ובפירקונה פי׳ מפני שהוא תנאי ב״ד שכך כותב לה אם תשתבאי אפרקינך. ובקבורתה פי׳ אם מתה בחייו מפני שהוא יורש כתובתה ר״י אומר אפילו עני שבישראל לא יפחות לה מב׳ חלילים ומקוננת פי׳ חלילים שיספידוה בהן ומקוננת אחת שתקונן עליה:
בקידושי׳ מנ״ל. דכתיב את בתי נתתי לאיש הזה. פי׳ אלמא ברשות אב לתתה לכל מי שיחפוץ ומנין שזוכה בכסף קידושין דכתיב ויצאה חנם אין כסף אין כסף לאדון זה אבל יש כסף לאדון אחר ומנו אב. פי׳ ממשמע שנאמר ויצאה חנם איני יודע שאין כסף ומת״ל אין כסף וקרא יתירה הוא לדרשא אתא אין כסף לאדון זה פי׳ שהמוכר את בתו קטנה יוצאה בסימנים וכשתצא מרבה אינה נותנת לו כסף. אבל יש כסף לאדון אחר דכי נפקא מרשות אב לרשות בעל אית ליה כסף קידושין:
בכסף ובשטר ובביאה. ירושלמי (בפירקין ה״ו) ניחא בכסף, בשטר ובביאה מאי תפתר, שאמר לו לכשתקנה בתך לי בביאה יהא לך כסף זה בידי.
מתני׳ האב זכאי בבתו כו׳ בושת ופגם דאבוה נמי שייך ביה. מסתברא דהכי קאמ׳ דאבוה נמי אית ליה בושת ופגם, ולאו למימרא דמשום הכי ליהוי דידיה דשקיל ליה, דאפי׳ בבעל דקיימא לן (לקמן סו, א) דהוי כאשתו, אמרינן לקמן (סה, ב) דלא שקיל ליה לכוליה בשת׳, אלא הכי קאמרינן כיון דשמעינן ליה לבושת ופגם דהוה דידי׳ מתוך שבידו למסרה למנוול ומוכה שחין כדאיתא לעיל (מ, ב), ליכא למגמר מיניה, דשאני התם דאיכא חומרא שכן אף הוא יש לו בושת ופגם. אבל רבינו שלמה ז״ל פי׳ דהכי קאמר שאני בושת ופגם דאבוה נמי שייך ביה, דמהאי טעמא שמעינן ליה דהוי דאב מתוך שבידו למסרה למנוול ומוכה שחין, וכיון דכן תו ליכא למגמר מיניה, דשאני התם דאיכא האי טעמא דאמרן. ומיהו במסכת קידושין (ג, ב) בכולהו נוסחי גרסינן שאני בושת ופגם דאבוה נמי אית לי׳ צערא בגווה, והאי לישנא אתיא כלישנא קמא.
המשנה הרביעית והכונה להתחיל בה בביאור החלק השלישי והוא שאמר האב זכאי בבתו בקדושיה בכסף בשטר ובביאה וזכאי במציאתה ובמעשי ידיה ובהפר נדריה ומקבל את גיטה ואינו אוכל פירות בחייה נשאת יתר עליו הבעל שהוא אוכל פירות בחייה וחייב במזונותיה ובפרקונה ובקבורתה ר׳ יודה אומר אפילו עני בישראל לא יפחות משני חלילין ומקוננת אמר הר״ם פי׳ אלו הדברים אשר זכאי בהם כל מה שהיתה בהן נערה לאמרו בנעוריה בית אביה ובאה הקבלה כל שבח נעורים לאביה אשר משתבגר אין לאביה רשות בה ואין לו עליה שום רשות והלכה כר׳ יהודה:
(ב-ז) האב זוכה בבתו – פירשתי במסכת קדושין בס״ד כל הסוגי׳ הזאת הלכך נקצר כאן. ה״מ כו׳ דלית לה [יד] אבל בגרה איהי תקדיש נפשה ותשקול כספ׳ והקשה רש״י ז״ל דהא ע״כ קרא בנערה איירי דקטנה לאו בת עונשין היא ותירץ דה״ק דדילמא כי כתיב את בתי נתתי כשקדשה בעודה קטנה והגדילה וזינתה והקשו בתוספת דהא בהדי׳ לקמן אמרי׳ שיכול האב למוסרה לחופ׳ בעודה נערה והיינו משום דכתיב את בתי נתתי כדפי׳ רש״י ז״ל לקמן ואמאי לא פרכינן דילמא קרא בקטנה מיירי לכך פי׳ דהכי קאמר דדלמ׳ ה״מ קטנה דלית לה יד כי על כל פנים האב זכאי בקדושיה וה״ה להנער׳ כשהאב מקדשה אבל כשהיא מקדשה את עצמה תשקול כספא והיכי פסיק ותני האב זכאי בקדושי׳.
מתני׳ האב זכאי בבתו בקידושיה בכסף וכו׳. להכי בקדושיה בכסף לאשמועינן דאפילו נערה שקבלה היא עצמה כסף קדושיה הויא של אביה ובגמ׳ שקיל וטרי בה וכדבעינן למכתב בס״ד כנ״ל ואפשר דלהכי כתב רש״י ז״ל בקדושיה בכסף. שכסף קדושיה שלו. ע״כ. ולא הוה סגי במאי דהוה תני בקדושיה דהא כבר תני בהדיא בריש קדושין הנהו קדושין אלא משום דאיכא לאפלוגי בינייהו ואינן דומין זה לזה וכדפרש״י להכי פריט ותני בכסף בשטר ובביאה כנ״ל:
וז״ל ה״ר יהונתן הכהן ז״ל האב זכאי בבתו בכסף כלומר שכסף קדושיה שלו בשטר אם כתב לו על הנייר דבתך מקודשת לי יכול האב לקבל ממנו השטר ומקנה אותה לו בו וכן מקבל הכסף מידו והיא נקנית לו בו בביאה זכאי למסרה לו לבא עליה לשם נשואין ואם אומר לו הילך עשרים דינרים ומסור לי בתך להתקדש בביאה הרי היא שלו ובפ״ק דקידושין מפרש דבכל הני מתקדשת וכו׳. ע״כ:
זכאי במציאתה להכי חזר ותנא זכאי במציאתה משום דמדינא לית ליה בגווה זכות במציאתה אלא משום איבה אי נמי כי היכי דליתני עליה נשאת יתר עליו הבעל וכו׳ פי׳ דמלבד שהבעל זוכה בכל השנויים למעלה יתר עליו הבעל וכו׳ ואי לא הוה תני זכאי במציאתה הוה משתמע דקאי נמי אבקידושיה בכסף וכו׳ והא ודאי לא שייך לגבי בעל להכי פתח ואמר נמי וזכאי במציאתה והשתא שפיר קתני נשאת יתר עליו הבעל וכו׳ וכדכתיבנא כנ״ל:
ומקבל את גיטה פי׳ בנתגרשה מן האירוסין אבל מן הנשואין כיון שנשאת שוב אין לאביה רשות בה. הרשב״א ז״ל:
ואינו אוכל פירות בחייה ומשום איבה נמי לא תקינו רבנן פרי לפי שהאב לא יהיה קפיד עמה בדבר גדול כזה. ה״ר יהונתן הכהן ז״ל.
ולא תטעה לומר דלהכי תנא בחייה לומר דבחייה דוקא הוא דאינו אוכל ושוב לאחר מיתתה יאכל פירות דהא ודאי ליתא דהגוף נמי יורש דהאב יורש את בתו אלא ה״ק בחייה דאילו מתה הרי הוא יורשה מכל וכל וכן פרש״י ז״ל בחייה. אלא אם כן מתה והוא יורשה. ע״כ. ולא הוה צריך למתני בחייה אלא משום דבעי למתני נשאת יתר עליו הבעל שאוכל פירות בחייה להכי תנא נמי גבי אב בחייה. ואין להקשות אמאי לא תנא נמי האב זכאי בירושתה דהא לא קתני אלא מאי דזכאי בבתו בקטנות ובנערות דאילו ירושתה אפילו בבוגרת נמי איתיה ומכל מקום האריך התנא קצת דקתני בחייה לאורויי נמי דזכאי בירושתה כנ״ל:
וחייב במזונותיה לקמן בגמרא אמרינן דפרקונה תחת פירות והלכך קשה קצת דהוה ליה לאקדומי פרקונה לאסמוכי אמאי דתני יתר עליה הבעל שאוכל פירות בחייה. ויש לומר דפרקונה לא שכיח דאפשר שלא תשכח לעולם ומיהו מזונות שכיח ואפשר דלהכי כתב רש״י ז״ל וחייב במזונותיה ובפרקונה. אם נשבית שהוא תנאי ב״ד וכו׳. ואם תשאל אם כן הוה ליה לאקדומי קבורתה דודאי אתי דאילו שבייה אפשר דלא אתיא לעולם. תשובתך להכי אקדים פרקונה שהוא תנאי ב״ד כדתנן במתניתין דאילו קבורתה לא תנן במתניתין אלא דאמרינן לקמן קבורתה תחת כתובתה וכו׳ וכן כתב רש״י ז״ל. ועוד דפרקונה תחת פירות ופירות שכיחי וקבורתה תחת כתובתה דהיינו נדוניה ואשה שיש לה נכסי מלוג לא שכיחי הילכך אקדים פרקונה אף על גב דדילמא לא אתאי משום דקבורתה הויא תחת מידי דלא שכיח וכדכתיבנא כנ״ל. ודוק ותשכח בלשון רש״י ז״ל:
גמרא הך שמעתתא עיקרה בקידושין ולכך נקצר כאן:
ואימא לדידה הוי פירש״י ז״ל וקרא כי אתא לאשמועינן אתא שהיא נקנית לבעל בקידושי כסף והכי מדרשא אין כסף ביציאה זו אבל יש כסף ביציאה אחרת ולעולם דידה הוי. ע״כ:
וכתבו תלמידי הרשב״א ז״ל בפ״ק דקדושין וז״ל אין כסף ביציאה זו לא לה ולא לאדון אבל יש כסף ביציאה אחרת לדידה. ואם תאמר כי נפקא מאדון זה נמי יש כסף לדידה דהיינו הענקה וי״ל אין היציאה תלויה באותו כסף אלא צדקה בעלמא אבל יציאתה מאביה תלויה היא בכסף. וא״ד ואימא לדידה וה״ק כשיוצאה מאדון זה אין לה כסף מאביה שהיא נכנסת ברשותו אבל יש לה כסף ביציאה אחרת מבעל שנכנסת לרשותו. ואם תאמר אי לדידה ג״ש דקיחה קיחה למה לי דבשלמא כי אמרינן לאביה אצטריך כי יקח דלא תימא דיהבה איהי לאביה וקדשה נפשה בשטר ובביאה אבל לא מקנייא בכסף לבעל אלא אי אמרת דלדידה הוא דיש כסף הא ודאי למקנייא ביה הוא דיהיב לה בעל כי יקח למה לי ויש לומר רב לית ליה ג״ש דקיחה קיחה תדע דאמרינן לקמן ותנא מייתי לה מהכא כי יקח וגו׳ משמע דלא מייתי לה מהכא מיהו תנא ודאי אצטריכא ליה דרב דלא תימא קידושין דידה הוו ואצטריכא ליה ג״ש דכי יקח דלא תימא דיהבא איהי לאבוה וכו׳ כדלקמן וכי אמרינן ותנא מייתי לה מהכא לאו למימרא דתנא לא דריש דרב דהא מצרך צריכא ליה כדכתיבנא אלא למימר דרב לית ליה הך ג״ש דהאי תנא. ע״כ:
והקשו עוד בתוספות ז״ל היכי מצי פריך הכא שיהא שלה הא אמרי׳ בריש קידושין אצטריך למכתב כי יקח ואצטריך למכתב ויצאה חנם דאי כתב רחמנא כי יקח הוה אמינא קידושין דידה הוו כתב רחמנא ויצאה חנם. ותירצו דהתם מיירי אליבא דמסקנא דשמעתין דאמרינן מסתמא יציאה דכוותה קא ממעט אבל אם לא היה שום משמעותא מן הפסוק שיהיו של אב מייתורא לא הוה אמרינן שיהו שלו דאטו בשביל שאין אנו יודעין לדרוש הפסוק נאמר דאתא קרא יתירא ליתן ממון ראובן לשמעון ע״כ. כן כתב הרא״ש ז״ל.
ונ״ל דאיברא דהך צריכותא דתלמודא היינו למסקנא דשמעתין כמו שכתבו התוספות ומיהו לא מייתרא קרא דאי מכי יקח הוה אמינא דלא מקנייא בכסף אלא אשה דברשות עצמה דמקדשה נפשה לבעל אבל נערה או קטנה ברשות אביה אימא דלא מקנייא בכסף דכדי להוציאה מרשות אביה לא סגי בכסף אלא בביאה להכי אצטריך ויצאה חנם אין כסף אפילו דלדידה ואפשר דלהכי כתב רש״י ז״ל ואימא לדידה וקרא כי אתא לאשמועינן אתא שהיא נקנית לבעל בקדושי כסף וכו׳. אם כן יש לפרש דהכי פריך דאימא לדידה פירוש דפשיטא דכי מקדש לה דדידיה הוי ומיהו אימא דגם היא תוכל לקדש עצמה ומהוי לדידה כשמתקדשת היא את עצמה וכן יש לדייק מלשון רש״י ז״ל דכתיבנא ולקמן נאריך בזה בס״ד:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

משנה האב זכאי בבתו וכו׳ ופרש״י בקטנות ונערות. והא דקתני סתמא היינו משום דאמתני׳ דריש פרקין סמיך דהתם אשמעינן דבגרות מוציא מרשות אב וכדפרישית לעיל במתניתין דהמארס את בתו ע״ש:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א משנה האב זכאי בבתו בעודה קטנה או נערה, בקידושיה, בכל דרך שמתקדשת: בכסף, שכסף קידושיה לו, או בשטר, שאם קיבל שטר אירוסין עליה, הריהי מקודשת, ובביאה, שרשאי למוסרה לאחר לביאה לשם קידושין. וכן זכאי האב במציאתה, שמה שמוצאת בעודה קטנה או נערה, הוא שלו. וכמו כן זכאי האב במעשה ידיה, ובהפרת נדריה, שאביה רשאי להפר נדר שנודרת, ומקבל את גיטה אם נתגרשה לפני שבגרה. ואולם אינו אוכל פירות בחייה, שאם היה לה רכוש משלה, כגון שירשה מקרובי אמה, אינו אוכל פירות של רכוש זה בחייה, אף שאם מתה הוא יורש אותה.
MISHNA: A father has authority over his daughter with regard to her betrothal through money, through a marriage document, or through intercourse. Likewise, a father is entitled to items she has found, and to her earnings, and to effect the nullification of her vows, i.e., a father may nullify his daughter’s vows. And he accepts her bill of divorce on her behalf if she is divorced from betrothal before she becomes a grown woman. And although he inherits her property when she dies, e.g., property she inherited from her mother’s family, he does not consume the produce of her property during her lifetime.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןר״י מלונילפסקי רי״דרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) נִשֵּׂאת יָתֵר עָלָיו הַבַּעַל ושֶׁאוֹכֵל פֵּירוֹת בְּחַיֶּיהָ זוְחַיָּיב בִּמְזוֹנוֹתֶיהָ וּבְפִרְקוֹנָהּ וּקְבוּרָתָהּ רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר חאפי׳אֲפִילּוּ עָנִי שֶׁבְּיִשְׂרָאֵל לֹא יִפְחוֹת מִשְּׁנֵי חֲלִילִין וּמְקוֹנֶנֶת.:
If the daughter married, the husband has more rights and obligations than her father had before the marriage, as he consumes the produce of her property during her lifetime, and he is obligated to provide her sustenance, her redemption if she is captured, and her burial upon her death. Rabbi Yehuda says: Even the poorest man of the Jewish people may not provide fewer than two flutes and a lamenting woman, which it was customary to hire for a funeral, as these too are included in the duties of burial.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןר״י מלונילבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך פרק
פרקא(כתובות מו:) חייב במזונותיה ובפרקונה (גמרא) תקנו מזונותיה תחת מעשה ידיה דהא שכיח תדיר והא שכיח תדיר ופרקונה תחת פירותיה פי׳ פירות קרקעותיה דהא לא שכית והא לא שכיח וקבורתה תחת כתובתה דהא שכיחי פעם אחת (א״ב לשון פסוק זה ויפרקנו מצרינו).
ערך תפס
תפסב(עירובין פה:) רבי יהודה אומר אם יש תפיסה של יד בעל הבית אינו אוסר עליו פי׳ דאית ליה לבעל הבית מקצת כלי תשמיש באותן בתים דכיון דלא עקר דעתיה מנהון ההוא איניש דדר שם לא אסר מאן דאחית עירוב. (נדרים מו.) אם יש לו בהן תפוסת יד אסור (גמרא) כמה תפיסת יד אמר רב נחמן למחצה לשליש ולרביע אבל בבצים מותר פי׳ שייר לעצמו הבצים שגובין במרחץ פי׳ אחר אם שייר לעצמו מקום במרחץ כדי ליבש שם בצים של יוצר והן עיגולין קטנים של אדמה שעושין מהן כלי חרס (פסחים סה) תפיסה בעלמא פי׳ היה מתפישו ד״א כגון צרור וכיוצא בו כנגד הכוליא לעמוד על המנין (בבא בתרא קלו) האחין שקנו אתרוג מתפוסת הבית פי׳ קודם שיחלוקו האחין בנכסי האב קנו אתרוג מן הערבון של אביהן קנו מתפוסת הבית חייבין כבר פירשנו בערך קלבון (עבודה זרה מה) מפני מה האשרה אסורה מפני שיש בה תפיסת ידי אדם פ׳ בגמ׳ כל שיש בה תפיסת ידי אדם לאיתויי מאי לאו לאיתויי אילן שנטעו ולבסוף עבדו (סנהדרין מה) והתניא אין נקברין עמו אמר רב פפא מאי עמו עמו בתפיסתו פי׳ בד׳ אמות דיליה כדגרסינן מת תופש ד׳ אמות דיליה (כתובות מו) והיא לא נתפשה אסורה הא נתפשה מותרת פי׳ לא נתפשה באונס אלא ברצונה מסרה עצמה לביאה אסורה. (שבת ז) ותופשת עד עשר׳ פי׳ דעד עשר׳ הויא כרמלית אבל למעלה רשות היחיד וי״מ מקום פטור הוא (א״ב לשון פסוק אבי כל תופש).
א. [אויס לעזען.]
ב. [טרגרייפען.]
יתר עליו הבעל – שהוא זוכה גם בכל השנויים למעלה ואוכל פירות מנכסים שנפלו לה בירושה משניסת לו.
וחייב במזונותיה ובפרקונה – אם נשבית שהוא תנאי ב״ד כדתנן במתני׳ (כתובות מז:).
בקבורתה – דאמרינן לקמן קבורתה תחת כתובתה שהכניסה לו מבית אביה והוא יורשה במיתתה.
משני חלילין – להספד קלמיל״ש.
ניסת יתר עליו הבעל שהוא אוכל פירות נכסי מלוג שלה בחייה, וחייב במזונות ובפירקונה ובקבורתה.
נשאת וכו׳, חייב. הבעל. במזונותיה. תחת מעשה ידיה. ובפרקונה. תחת פירות. אבל האב במזונות בתו אינה אלא משום מצוה בעלמא. ובקבורתה. תחת כתובתה, שמסתלק החוב מעליו. אבל לא לשכור לה מספידין ומקוננות. ובגמ׳ מפר׳ כגון דאורחיה דידיה ולאו אורחא דידה, כלומ׳, שמשפחת הבעל היא גדולה יותר ממשפחתה, וקסבר האי תנא כי אמרי׳ עולה עמו, ה״מ בעודה בחיים, אבל במיתתה לא, ור׳ יהודה סבר אפי׳ לאחר מיתתה, אבל היכא דאורחא דידה, אע״ג דלאו אורחיה דידיה, דחייב לשכור לה מספידים ומקוננות, דהא לדברי הכל אינה יורדת עמו אלא עולה עמו, ואסמכתא לדבר, והיא בעולת בעל, בעלייתו של בעל.
גמרא. [בכסף מנלן, אמר רב יהודה, אמר קרא ויצאה חנם אין כסף, אין כסף לאדון זה ויש כסף לאדון אחר, ומנו, אביה.]
אמר המאירי האב זכאי בבתו ר״ל נערה בקדושיה ר״ל להיותם שלו בכסף ר״ל שמקבל כסף קדושיה והוא שלו וכן בשטר לצור על פי צלוחיתו ובביאה ר״ל שנותן המארס לו מתנה שישיאהו בתו ויקדשנה בביאה או שמוסרה לו לקדשה בביאה בלא דמים ובתלמוד המערב אמרו בלשון זה לכשתקנה לי בתך יהא לך כסף בידי וזכאי במציאתה ר״ל אע״פ שנתארסה הואיל והיא עדין נערה זוכה האב עדין במציאתה ופירשו הטעם בגמרא משום איבה ובמעשה ידיה פירשוה בגמרא מדכתיב בתו לאמה מה אמה מעשה ידיה לרבה אף וכו׳ וכן להפר נדריה ר״ל עם שתוף הארוס ומקבל את גיטה אם נתגרשה מן האירוסין ועודה נערה אע״פ שאף היא יכולה לקבלו כמו שהתבאר בשני של קדושין (מ״ג:) ואינו אוכל פירות בחייה אם נפלו לה נכסים מבית אבי אמה שלא תקנו אכילת פירות אצל בעל אלא משום פירקונה ובת אצל אב בלאו הכי נמי פריק לה כמו שהתבאר בגמרא ומכל מקום לאחר מיתתה יורש את הכל ובתלמוד המערב שאלו אם נמצאת מציאה בשדה שלה אם הוא כמציאה ושתהא לאביה או כפירות ויהיו שלה הואיל והשדה זכתה לה ולא הובררה שם אלא לפי מה שראיתי לקצת מפרשים בביאור סוגיית תלמוד המערב נראה שלאביה הוא נשאת הבעל זוכה בכל אלו ר״ל במציאתה ומעשי ידיה ובהפר נדריה ועוד באכילת פירות וחייב במזונותיה ר״ל הבעל ובפירקונה אם נשבית ובקבורתה אם מתה מזונות תחת מעשה ידיה ופירקונה תחת פירות ובצרכי קבורתה במקום ירשת כתבתה ר״ל במקום ירשת נכסי צאן ברזל ולא במקום ירשת עיקר כתבה כמו שיתבאר למטה בסוגיית המשנה התשיעית ואע״פ שהמזונות מיהא מן התורה מכל מקום חכמים תקנו להיותם תחת מעשי ידיה עד שאם תאמר היא איני נזונת ואיני עושה שומעין לה ר׳ יהודה אומר אפילו עני שבישראל לא יפחות לה משני חלילין ומקוננת פירשו בגמרא שאם דרך משפחתה בהספד גדול ולשכור ספדנין וחלילין ומקוננות אע״פ שאין דרך משפחתו בכך עושה לה כמשפחתה שאינה יורדת עמו ואם דרך משפחתו בכך ולא דרך משפחתה עושה לה כמשפחתו שעולה היא עמו אף לאחר מיתה ואם דרך כל המדינה בכך כל שכן שעושה לה כמנהג המדינה ומכל מקום אפילו עני שבישראל שאינו יכול לקברה לפי כבודו וכבודה מכל מקום לא יפחות לה משני חלילין ומקוננת אחת:
זהו ביאור המשנה וכלה הלכה היא ודברים שנכנסו תחתיה בגמרא אלו הן:
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 2]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אם נשאת הבת לאיש — יתר עליו הבעל בזכויותיו ובחובותיו. בזכויותיו — שאוכל פירות נכסיה בחייה, ובחובותיו — וחייב במזונותיה, ובפרקונה (לפדות אותה אם נשבתה), וקבורתה, אם מתה. ר׳ יהודה אומר: אפילו עני שבישראל לא יפחות משני חלילין ומקוננת שהיו נוהגים לשכור לצורך ההלוויה, שאף זה חלק מחובת הקבורה.
If the daughter married, the husband has more rights and obligations than her father had before the marriage, as he consumes the produce of her property during her lifetime, and he is obligated to provide her sustenance, her redemption if she is captured, and her burial upon her death. Rabbi Yehuda says: Even the poorest man of the Jewish people may not provide fewer than two flutes and a lamenting woman, which it was customary to hire for a funeral, as these too are included in the duties of burial.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןר״י מלונילבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) גמ׳גְּמָרָא: בְּכֶסֶף מְנָלַן אָמַר רַב יְהוּדָה אָמַר קְרָא {שמות כ״א:י״א} וְיָצְאָה חִנָּם אֵין כָּסֶף אֵין כֶּסֶף לְאָדוֹן זֶה וְיֵשׁ כֶּסֶף לְאָדוֹן אַחֵר וּמַנּוּ אָבִיהָ.
GEMARA: The mishna indicates that a father receives the money of his daughter’s betrothal. The Gemara asks: From where do we derive that the father is entitled to the money of her betrothal? Rav Yehuda said that the verse states, with regard to an emancipated Hebrew maidservant: “Then she shall go out for nothing, without money” (Exodus 21:11), from which it is inferred: There is no money for this master, i.e., her master does not receive money when she leaves him, but there is money for a different master, and who is this? Her father, who also had authority over her, like her master. When she leaves her father’s jurisdiction via betrothal, he is entitled to the betrothal money.
רי״ףרש״יראב״ןריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ בכסף מנלן – דכסף קידושיה לאביה.
אין כסף – באמה העבריה כתיב ובקידושין פריך האי מבעי ליה לגופיה.
אין כסף לאדון זה – בצאתה מרשותו בסימני נערות כדילפינן בקידושין דביוצאה בסימנים משתעי קרא.
אבל יש כסף לאדון אחר – כשיוצאה מרשותו.
ומנו אב – שאין אדון לבת ישראל אלא אביה חוץ מזה שנמכרה לו.
מנלן אמר רב יהודה אמר רב ויצאה חנם וגו׳. כבר פירשתי שמועה זו על בוריה בזה הספר בסימן ע״ז (תשובות ראב״ן ע״ז).
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 2]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בגמרא בכסף מנא לן אמר רב יהודה אמר קרא וכו׳ כל הסוגיא פירשתי בפרק קמא דקידושין דף ג׳ באריכות עיין שם וכאן באתי בקצרה לפי ענין הסוגיא ולחדש קצת דברים והרוצה לעמוד על עיקרן יעיין שם:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב גמרא שנינו במשנה שהאב זכאי בכסף הקידושין של בתו, ושואלים: בכסף מנלן [מניין לנו]? אמר רב יהודה: אמר קרא [הכתוב] לגבי האמה העבריה היוצאת לחופש: ״ויצאה חנם אין כסף״ (שמות כא, יא), ונדייק מכאן: אין כסף לאדון זה, כלומר, אדוניה אינו מקבל כסף בשעת יציאתה ממנו, ואולם יש כסף לאדון אחר, ומנו [ומיהו]? אביה שהוא כמו אדון לה, שגם כשיוצאת ממנו (בקידושין) עדיין יש לו זכות בכסף קידושיה.
GEMARA: The mishna indicates that a father receives the money of his daughter’s betrothal. The Gemara asks: From where do we derive that the father is entitled to the money of her betrothal? Rav Yehuda said that the verse states, with regard to an emancipated Hebrew maidservant: “Then she shall go out for nothing, without money” (Exodus 21:11), from which it is inferred: There is no money for this master, i.e., her master does not receive money when she leaves him, but there is money for a different master, and who is this? Her father, who also had authority over her, like her master. When she leaves her father’s jurisdiction via betrothal, he is entitled to the betrothal money.
רי״ףרש״יראב״ןריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) וְאֵימָא לְדִידַהּ הַשְׁתָּא אָבִיהָ מְקַבֵּל קִידּוּשֶׁיהָ דִּכְתִיב {דברים כ״ב:ט״ז} אֶת בִּתִּי נָתַתִּי לָאִישׁ הַזֶּה אִיהִי שָׁקְלָא כַּסְפָּא.
The Gemara asks: But one can say that the betrothal money should go to her, as one can derive from the verse that there is no money for this master but there is money for the woman herself when she leaves her father’s domain. The Gemara refutes this suggestion: Now consider, her father accepts her betrothal, i.e., he can accept the money or document of betrothal from the man of his choice, as it is written: “I gave my daughter to this man” (Deuteronomy 22:16). Can one then say that she takes the money when her father accepts the betrothal on her behalf?
רי״ףרש״יתוספותריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואימא לדידה הוי – וקרא כי אתא לאשמועינן אתא שהיא נקנית לבעל בקדושי כסף והכי תדרשיה אין כסף ביציאה זו אבל יש כסף ביציאה אחרת ולעולם דידה הוי.
ואימא לדידה – תימה היכי מצי למימר שיהא שלה הא אמרינן בפרק קמא דקידושין (קידושין ד:) ואצטריך למכתב כי יקח ואצטריך למכתב ויצאה חנם דאי כתב רחמנא כי יקח הוי אמינא כספא דידה הוי כתב רחמנא ויצאה חנם ואומר ר״י דהתם לפי מסקנא דשמעתין קאמר דאמר יציאה דכוותה קא ממעט אבל אי לאו היה שום משמעות מויצאה חנם שיהא של אב מייתורא לא הוה אמרינן שיהא שלו.
השתא אביה מקבל קידושיה דכתיב את בתי נתתי וגו׳ – תימה למאי דסלקא דעתין השתא אמאי איצטריך ויצאה חנם דמקדשה בכסף שמעינן מכי יקח ומאת בתי שמעינן לה דלא הוי לדידה.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 2]

השתא אביה מקבל קידושיה וכו׳. הקשו בתוספות למאי דס״ד השתא אמאי אצטריך ויצאה חנם דמקדשה בכסף שמעינן מכי יקח ומאת בתי שמעינן דלא הוי לדידה ושמא אי לאו ויצאה הוה אמינא דיפה כח האב דמקדשה בנתינה לבד ואינו צריך אפילו כסף וכדכתיב את בתי נתתי והא דכתיב כי יקח וילפינן קיחה קיחה היינו כשהיא מקדשת את עצמה כנ״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בד״ה ואימא לדידה כו׳ אי לאו הוה שום משמעות מויצאה חנם שיהא כו׳ עכ״ל והא נמי קא קשיא ליה למקשה השתא דלא אסיק אדעתיה שום משמעות ואם כן אימא לדידה ויתורא דויצאה חנם נמי למאי אתא והשתא שפיר הקשו התוס׳ למאי דמשני השתא אביה כו׳ לא יתרץ כלום אקרא דויצאה חנם למאי אתא וק״ל:
בפרש״י בד״ה שייך ביה בידו ליטול ממון כו׳ למוסרה לביאת קדושין כו׳ עכ״ל מה שיש לדקדק בזה עיין בתוס׳ פרק אלו נערות ובפ״ק דקדושין ודו״ק:
תוס׳ בד״ה זכאי במציאתה כו׳ אבל מציאתה דקטרחא כו׳ וי״ל דמה להנך שכן האב נפסד כו׳ עכ״ל דאחדא מתרתי פרכינן הך פירכא כל דהו שהאב נפסד על ידיהן אבל לעיל אחדא מחדא לא פרכינן הך פירכא אלא פירכא גמורה דלא קטרחא ובפ״ק דקדושין פרכינן לה נמי אחדא מחדא ודו״ק:
בתוספות בד״ה ואימא לדידה תימא היכי מצי למימר וכו׳ הא אמרינן בפ״ק דקדושין ואיצטריך למיכתב כי יקח עכ״ל. ולולי דבריהם היה נ״ל דהא דמקשה הכא ואימא לדידה היינו משום דמכי יקח לחוד ליכא למילף כלל דכסף קונה דהא כתיב כי יקח ובעלה ואיכא למימר עד דמקדש והדר בעיל כדאיתא בקדושין אבל לבתר דשמעינן מאין כסף דכסף לחוד קונה א״כ ע״כ הא דכתיב ובעלה היינו דביאה לחוד נמי קונה והא דקאמר בפ״ק דקדושין צריכותא אחרינא ולא קאמר הכי היינו משום דהתם בעי למימר אפי׳ למאן דיליף קדושי ביאה מבעולת בעל דביאה לחוד קונה ולפ״ז שפיר שמעינן מכי יקח דכסף לחוד נמי קונה משו״ה איצטריך התם למימר דאי כתיב כי יקח הו״א לדידה ובזה נתיישב ג״כ מה שהניחו התוספות בתימה בדיבור הסמוך בד״ה השתא אביה דוודאי אי לאו דכתיב ויצאה חנם מכי יקח לא הוי שמעינן קדושי כסף דקונה לחוד דהו״א עד דמקדש והדר בעיל והא דכתיב את בתי נתתי דאיירי במש״ר אלמא דקודם ביאה כבר היא ארוסה הוי מוקמינן לה בקדושי שטר כדאיתא בפ״ק דקדושין דף ט׳ ע״ב ומש״ה איצטריכו כולהו ודו״ק:
תוס׳ ד״ה ואימא לדידה וכו׳ ובד״ה השתא אביה וכו׳ ובד״ה יציאה דכוותיה וכו׳ וכן פירש ר״ח ואינו נראה וכו׳. ונראה לישב שיטת ר״ח דיש לומר דהא דמקשה ואימא לדידה כבר כתב בספר שיטה מקובצת דקושית הש״ס היינו דדילמא קרא דאין כסף מיירי כשאביה מקדשה. אבל כשהיא מתקדשת עצמה הכסף שלה. אלא דהלשון דחוק. ויותר נראה כמ״ש המפרשים דקושית הש״ס הוא דדילמא לא זכה רחמנא לאב אלא שיקבל קידושין בידו ולמי שירצה לקדשה. אבל כספא דידה הוא. וע״ז משני השתא אביה מקבל קידושין דכתיב את בתי וגומר. וכבר כתבו התוס׳ בקידושין דאף דקרא מיירי בנערה מ״מ קושית הש״ס דנערה שיש לה יד תוכל לקדש את עצמה ג״כ. אך דלפ״ז לא אתי שפיר הלשון ואימא ה״מ קטנה דהא קרא דאת בתי מיירי בנערה ולא הל״ל אלא אימא נערה תקדש את עצמה גם היא. ונראה משום דבאמת לפמ״ש דקושיות הש״ס ואימא לדידה. היינו דדילמא לא זכה רחמנא לאב אלא קבלת קידושין לבד. ועל זה הוי סגי לשנויא מסברא השתא אביה וכו׳ או דה״מ לשנויא הא מאת בתי נתתי נפקא אלא דכונת הש״ס דלא תקשה דשמא יש בידה לקדש את עצמה ג״כ כשהיא נערה לכך משני תרתי. מסברא ומקרא דאת בתי וגו׳ דקרא מיירי בנערה כמ״ש התוספות וכיון דע״כ נשמע מקרא דאת בתי נתתי דאביה מקבל קידושין מסתמא הכסף שלו א״כ ע״כ קרא דאין כסף אתי לאשמעינן אפילו אם תרצה להתקדש בעצמה לעולם הכסף שלו וממילא כיון דאיהו שקיל כספא איהו נמי מקדשה דהשתא אביה שקיל הכסף ואיהי תקדש נפשה. וע״ז מקשה ואימא ה״מ קטנה דקאי אדלעיל נהי דילפינן מקרא דאין כסף דלעולם הכסף דאביה ואינה יכולה להתקדש בעצמה דילמא ה״מ קטנה ר״ל דבאמת מצינו דקטן זוכה לעצמו מן התורה היכא דדעת אחרת מקנה אותו כמ״ש התוס׳ בגיטין דף ס״ד ד״ה שאני וכו׳ דקמ״ל קרא דאין כסף דלענין קידושין לית לה יד להתקדש בעצמה. אבל נערה דאית לה יד אימא כשהיא מתקדשת בעצמה הכסף שלה. ע״ז משני במסקנא יציאה דכותיה קא ממעט מה להלן נערה אף כאן נערה וכיון דקרא דאין כסף בנערה מיירי ע״כ דקרא קמ״ל דאינה יכולה להתקדש בעצמה משום דלעולם הכסף שלו. דאי כשאביה מקדשה מאת בתי נפקא דיכול לקדשה אפילו כשהיא נערה כדאמרינן בתחלה. ובזה מיושב דברי הרמב״ם שכתב דילפינן דכסף קידושין דאביה מקרא דאת בתי. ותמהו עליו דאינו לפי המסקנא. ולפי מה שפרשנו הוא נכון. דבאמת שנויא דלעיל מאת בתי הוא אף למסקנא. דקושית הגמרא ואימא הני מילי קטנה הוא רק על קרא דאין כסף ומשני ליה. אם כן אתי שפיר דברי הרמב״ם. ודוק:
ונראה דהיינו טעמא שכתבו המפרשים בשם ר״ח דלא גרס מהפרת נדרים נפקיה מרשותיה אלא להא מילתא נפקיה מרשותו משום דמוכרח לזה הר״ח ז״ל לפי שיטתו מדהוצרך הש״ס לומר יציאה דכותיה מה להלן נערה אף כאן נערה תיפוק ליה כיון דלא נפקיה מרשות אב אלא מהפרת נדרים ע״כ קרא בנערה דבקטנה לא שייך שיצאה מרשותו לענין הפרת נדרים דהא אין נדריה כלום ולא ניחא ליה לפרש דבאמת היינו דקא משני יציאה דכותיה היינו יציאה גמורה מרשותו דומיא דיציאת אמה. וממילא צ״ל לענין הפרת נדרים מוכח דמיירי בנערה משום דאין לשון הש״ס מה כאן נערה משמע כן. וק״ל:
ועוד אמרנו בדרכים שונים בביאור הסוגיא בלימוד הישיבה כמבואר אצלינו בס״ד באורך בחדושי קידושין. וכאן קצרתי ולא כתבתי אלא הפשוט:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: מדוע נדייק כך? ואימא לדידה [ואמור שכסף קידושיה ינתן לה] ומן הכתוב נלמד שאין כסף לאדון זה, אבל יש כסף לה עצמה כשיוצאת מרשות האב! ודוחים: השתא [עכשיו, הרי] אביה מקבל את קידושיה, שיכול לקדשה למי שרוצה, דכתיב [שנאמר] ״את בתי נתתי לאיש הזה״ (דברים כב, טז) האם תאמר שאיהי שקלא כספא [היא תקח את הכסף]?! והרי הוא המקבל עבורה את הקידושין!
The Gemara asks: But one can say that the betrothal money should go to her, as one can derive from the verse that there is no money for this master but there is money for the woman herself when she leaves her father’s domain. The Gemara refutes this suggestion: Now consider, her father accepts her betrothal, i.e., he can accept the money or document of betrothal from the man of his choice, as it is written: “I gave my daughter to this man” (Deuteronomy 22:16). Can one then say that she takes the money when her father accepts the betrothal on her behalf?
רי״ףרש״יתוספותריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) וְאֵימָא הָנֵי מִילֵּי קְטַנָּה דְּלֵית לַהּ יָד אֲבָל נַעֲרָה דְּאִית לַהּ יָד אִיהִי תְּקַדֵּשׁ נַפְשַׁהּ וְאִיהִי תִּשְׁקוֹל כַּסְפָּא אָמַר קְרָא {במדבר ל׳:י״ז} בִּנְעוּרֶיהָ בֵּית אָבִיהָ כׇּל שֶׁבַח נְעוּרִים לְאָבִיהָ.
The Gemara raises a difficulty: But one can say that this applies only to a minor, who does not have a hand, i.e., she is not legally competent to carry out transactions on her own behalf. However, in the case of a young woman, who does have a hand, she should betroth herself and she should also take her own betrothal money. The Gemara answers that there is a different exposition in this regard, as the verse states: “Being in her youth, in her father’s house” (Numbers 30:17), which teaches that all gains that a daughter accrues in her youth, i.e., when she is a young woman, belong to her father.
רי״ףרש״יתוספותריטב״אשיטה מקובצתהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואימא הני מילי – דאמרה תורה את בתי נתתי שבידו נתינתה.
קטנה דלית לה יד – לקדש עצמה ואע״ג דגבי מוציא שם רע כתיב וההיא נערה הוה דלמא הכי קאמר את בתי נתתי בקטנותה ועתה נערה.
ואימא הני מילי קטנה – ואע״ג דקרא בבת עונשין מיירי ה״ק בתי נתתי כשהיתה קטנה וא״ת הא לקטנה לא איצטריך קרא השתא זבוני מזבין לה כסף קידושיה מיבעיא דבכה״ג קאמר בסמוך גבי מעשה ידיה וי״ל דגבי מעשה ידיה קאמר שפיר דכיון שיש לו כח למכור מעשה ידיה לאחר פשיטא שהם שלו אבל מה ענין קידושין אצל מכירה אע״ג דיכול האדון לייעדה בכסף קנייתה היינו משום דגזירת הכתוב הוא דיכול לייעדה בכסף קנייתה אבל שאר קידושין אימא דאין האב זוכה בהן כלום ועי״ל דאמעשה ידיה פשיטא ליה שהם שלו כל זמן שיכול למוכרה דהיינו עד נערות אבל משום דמצי מזבן לה עד נערות לא שמעינן שיהא שלו כסף קידושין שהיא מתקדשת בו לעולם ועוד דאת בתי נתתי אינו מיותר ואיצטריך אפילו לקטנה דאיצטריך לאשמעינן דאב נאמן לאסור את בתו ולפי המסקנא ע״כ לא אתא אלא להכי והא דדרשינן השתא אביה מקבל קידושיה היינו מפשטיה דקרא.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 2]

ואימא הני מילי קטנה וכו׳. הקשה רש״י ז״ל דהא גבי מוציא שם רע כתיב וההיא נערה כתיב התם כדכתיב ואמר אבי הנערה וגו׳ את בתי נתתי לאיש וגו׳ והמוציא שם רע על הקטנה פטור ומעונשין לא קשיא ליה דהא כתיב והוציאו את הנערה וגו׳ וסקלוה דאיכא לשנויי דהא ע״כ קרא מיירי נמי אף על גב דהשתא בוגרת דסרחה ולבסוף בגרה בסקילה דכתיב הנערה שהיתה כבר וכדאמרי׳ לעיל וכיון שכן איכא למימר נמי דסרחה כשהיתה נערה ונתקדשה כשהיתה נערה. ומיהו ממוציא שם רע דכתיב ואמר אבי הנערה איכא לאקשויי שפיר דע״כ קרא איירי בנערה דוקא דאילו הוציא עליה שם רע שזנתה כשהיא נערה ועכשיו היא בוגרת הרי הוא פטור דהא לא מצית מקיימה ונתנו לאבי הנערה. ותירץ רש״י ז״ל דה״ק קרא את בתי נתתי לו בקטנותה ועתה נערה פירוש לפירושו להכי קאמר האב דנתתי לו בקטנותה ועתה נערה לומר דהרי היא ברשותו מתחלה ועד סוף דאפילו עתה הרי היא נערה ועדיין רשותו עליה דאפילו תימא שהיא יכולה לקדש עצמה מכל מקום אביה נמי יכול לקדשה ושתי ידים זוכות בה וכיון דמתחלה נתתיה לו כשהיא קטנה אף על גב דעתה היא נערה מכל מקום לא יצאה מרשותו לגמרי ומיהו אילו נתנה לו כשהיא נערה דילמא אינו הדין כן ולא ינתן מאה כסף לאבי הנערה דנערה יש לה יד ואיהי מקדשת נפשה ואיהי תשקול כספה כנ״ל פי׳ לפי׳ רש״י ז״ל. והתוספות הקשו בענין אחר דקרא בבת עונשין איירי והיכי פריך תלמודא ואימא הני מילי קטנה והילכך לא מצי לשנויי דקרא ה״ק את בתי נתתי כשהיא קטנה ועתה היא נערה דגבי עונשין לא בעינן שתהיה נערה עכשיו בשעת סקילתה דאף על גב דהרי היא בוגרת מכל מקום הרי היא בסקילה דהכתיב הנערה שהיתה כבר ואף על גב דעתה היא בוגרת וכיון שכן ע״כ לא מצי לשנויי אלא דקרא ה״ק את בתי נתתי כשהיא קטנה בלחוד וקשיא להו לתוספות על זה דאם כן כיון דלא אתא קרא אלא לקטנה בלחוד אמאי אצטריך קרא השתא זבוני מזבין לה כסף קדושיה מבעיא. ולשיטת רש״י ז״ל כפי מאי דפרישנא ניחא ולהכי נדו התוספות משיטתו של רש״י ז״ל משום דלא מכרעא טובא ההיא דמוציא שם רע כדי לאקשויי מיניה דדילמא ס״ל למקשה דמוציא שם רע על הקטנה חייב והכי פריך ואימא הני מילי קטנה וכו׳ פי׳ דמוציא שם רע על הקטנה חייב ומיהו מעונשין מקשו שפיר דפשיטא ודאי דלכ״ע קטנה לאו בת עונשין היא כנ״ל. וכל זה כתבתי לפי דרכנו שאין דרך התוספות לפרש כפירושו של רש״י ואין מזכירין את שמו ז״ל לכך צריך לחלק בכיוצא בזה בין מה שכותב רש״י ז״ל למה שכותבין התוספות ז״ל:
ומיהו הריטב״א ז״ל כתב וז״ל ואימא ה״מ קטנה דלית לה יד אבל נערה וכו׳. והקשה רש״י ז״ל דהא ע״כ קרא בנערה מיירי דקטנה לאו בת עונשין היא. ותירץ דה״ק דדילמא כי כתיב את בתי נתתי בשקדשה בעודה קטנה והגדילה וזנתה. והקשו בתוספות דהא לקמן אמרינן בהדיא שיכול האב למסרה לחופה בעודה נערה והיינו משום דכתיב את בתי נתתי כפירש״י ז״ל לקמן ואמאי לא פרכינן דדילמא קרא בקטנה מיירי לכך פירשו דה״ק דדילמא ה״מ קטנה דלית לה יד כי עכ״פ זכאי האב בקדושיה והוא הדין לנערה כשהאב מקדשה אבל כשהיא מקדשת עצמה היא תשקול כספה והיכי פסיק ותני האב זכאי בבתו בקדושיה. ע״כ:
וז״ל הרא״ש ז״ל ואימא הני מילי קטנה אף על גב דקרא בבת עונשין איירי ה״ק את בתי נתתי לאיש הזה כשהיתה קטנה ואם תאמר הא קטנה לא אצטריך קרא דהשתא זבוני וכו׳. ובכה״ג פריך לקמן גבי מעשה ידיה לאו פירכא היא דמה ענין כסף קדושיה למעשה ידיה דשאני התם דמעשה ידיה הוא מפקיע במכירה זו אף על גב דקדושין נמי מפקיע במכירה שיכול האדון ליעדה התם אין האב מקבל ממון תחת הקדושין אלא שהאדון מייעדה בכסף קנייתה ועוד קרא דאת בתי נתתי וגו׳ לאו להכי הוא דאתא שמקבל קדושיה דאם כן במסקנא דדרשינן אפילו נערה למאי אצטריך אלא עיקר קרא אצטריך לכדאמר רב הונא מנין לאב שנאמן לאסור את בתו כדאמרינן לעיל בפרק האשה והא דדרשינן מיניה דאביה מקבל קדושיה היינו מפשטיה דקרא את בתי נתתי לאיש הזה. ע״כ:
וז״ל תלמיד הרשב״א ז״ל בקדושין. ואם תאמר קטנה אמאי צריכה קרא השתא זבוני מזבין לה קדושיה מבעיא לא היא דמאי קא מדמית קדושין דאסר לה איסור עולם לזבוני שאין מוכר בה אלא מעשה ידיה עד ימי שעת נערות שעדיין כי נפקא לה מאדון תיקום ברשותה עד ימי בגרות מיהו מעשה ידי קטנה ודאי איכא למילף ממכירה דהשתא זבוני מזבין לה מעשה ידיה מבעיא דכי לא זבנה מעשה ידיה כשהיא קטנה שלו כדאיתא בפרק נערה. ואם תאמר לרבי יוסי בר יהודה דאמר מעות ראשונות לקדושין נתנו קדושי קטנה אמאי צריכי קרא. יש לומר שאני קדושי ייעוד דכיון דעיקר מעות מדזכי ליה רחמנא לזבונה מגו דחיילי זביני בההוא כספא חיילי בה נמי מת האדון ולעולם הוה אמינא שאין האב זוכה בקדושין עוד יש לומר דאף על גב דלקדושי קטנה לא אצטריך קרא דאת בתי נתתי לאשמועינן דזכי לה רחמנא לאב למסרה לחופה קא אתי דהא ע״כ למסקנא דאמרינן יציאה דכוותה קא ממעט את בתי נתתי למגמר חופה קא אתי. ע״כ. נמצא בו מקומות מטושטשות:
כל שבח נעורים לאביה פי׳ מדזכי ליה רחמנא בהפרת נדרים שהיא איסורא ילפינן דלקדושיה נמי זכי לה וכיון דאיהו מקבל קדושיה ודאי איהו שקיל כספא. תלמיד הרשב״א ז״ל בפ״ק דקדושין. ורש״י ז״ל כתב שם וז״ל בנעוריה בית אביה. הכי דריש לה כל זמן שבנעוריה היא של אביה דכל שבח הבא לה לאביה הוא. ע״כ. ומשמע לי דייתורא דקרא קא דריש דהא כתיב ואשה כי תדור וגו׳ בבית אביה בנעוריה ואם הניא אביה אותה ביום שמעו וגו׳ וכיון שכן למה לי למכתב תו בסוף הפרשה בנעוריה בית אביה אלא למדרש דבעלמא הכי דריש לה כל זמן שבנעוריה היא של אביה וכו׳ וכדפרש״י ז״ל כנ״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תוס׳ ד״ה ואימא הני מילי וכו׳. וא״ת הא לקטנה וכו׳. עיין בקידושין שהקשה מהרש״א שם דהא איצטריך האי קרא גם לנערה למוסרה לחופה כדאמרינן לקמן ובני הרב המנוח החריף ובקי מהור״ר מאיר יעקב זצ״ל תירץ קושיא זו בטוב טעם. והוא דיש להקשות אהא דקאמר הש״ס לקמן מסתברא דאביה הוי וכו׳. דזכי ליה רחמנא למוסרה לחופה הא מבטל לה ממעשה ידיה. דהא קאמרינן בריש קידושין דף ד׳ ע״א איצטריך למיכתב קידושין לאביה ואיצטריך למיכתב מעשה ידיה לאביה דאי כתב רחמנא קידושיה לאביה ה״א משום דלא טרחא בהו אבל מעשה ידיה דטרחא בהו אימא דידה הוי וכו׳ ולפי זה הא דאיצטריך קרא למעשה ידיה אינו אלא משום דיש לה טירחא במעשה ידיה. אם כן איך קאמר דנילף מדזכי רחמנא לאב למוסרה לחופה אע״ג דמבטל ממעשה ידיה הא זכות זה אינו אלא במניעת טירחתה. ולזה אין צריך קרא דמצינן למילף מקידושין דלאביה. וה״נ יש להאב זכות למנוע אותה ממעשה ידיה אע״פ דמפסדת כיון דלא קטרחא עכ״פ. ויש ליישב כל זה והוא דבספר שיטה מקובצת כתבו בשם גליון תוספות לתרץ קושית התוספות לקמן ד״ה דזכי וכו׳ דאמאי לא גמרינן קידושין מחופה משום דחופה הוי איסורא דלית ביה ממונא אבל קידושין הוי איסורא דאית ביה ממונא דהיינו כסף קידושין. ולפ״ז קשה במה שכתבו רש״י ותוס׳ דחופה ילפינן מאת בתי נתתי כל הנתינות במשמע. ולא מפרשים כפשטיה דחופה דהוי איסורא גרידא שפיר ילפינן מהפרת נדרים כדאמרינן גבי קידושין דלא ילפינן מהפרת נדרים משום דממונא מאיסורא לא ילפינן וצריך לומר דלפי מאי דס״ד למילף דמעשה ידיה לאביה מהא דזכי למימסרה לחופה אי אפשר לפרש הכי דחופה ילפינן מהפרת נדרים. דאדרבא נימא דבאמת אין זכות לאב למימסרה לחופה משום דמבטל ממעשה ידיה. וה״ל איסורא דאית ביה ממונא וליכא למילף מהפרת נדרים. דממונא מאיסורא לא ילפינן. ולפ״ז ממילא מתורץ קושית מהרש״א הנ״ל. דהא התוס׳ הקשו דלקטנה לא איצטריך קרא משום דהשתא זביני וכו׳. וזה הוא מסקנת הש״ס לקמן דמוכח מלאמה דמעשה ידיה לאביה. ונמצא דלמסקנא הוי חופה איסורא דלית ביה ממונא. דאע״ג דמבטל ממעשה ידיה הא מעשה ידיה הוי של אב עצמו מקרא דלאמה. ואין צריך קרא על חופה ויפה הקשו התוס׳: ולפ״ז מתורץ גם קושיא הנ״ל דיש לומר דהכי קאמר הש״ס דע״כ מעשה ידיה של אביה דאל״ה קשה למה לי קרא על קידושין דלאביה נילף קידושין מחופה כקושית התוס׳ הנ״ל. וע״כ צ״ל כתירוץ הגליון הנ״ל דחופה היא איסורא לבד. ואי ס״ד דמעשה ידיה של עצמה. והתורה נתנה לו רשות לבטלה בחופה אע״ג דלא קטרחא. מ״מ אית ביה ממונא והדרא קושיא לדוכתיה דנילף קידושין מחופה וע״ז משני דילמא דמסר לה בלילה והוי איסורא דלית ביה ממונא. והאריך בזה בסוגיא דקידושין ואין כאן מקומו. ודוק:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומקשים: ואימא הני מילי [ואמור שדברים אלה] שאביה מקדשה אמורים בקטנה, דלית [שאין] לה יד, כלומר, אין לה כוח משפטי של זכיה בעצמה, לפי שאין לה דעת, אבל נערה דאית [שיש] לה יד, שיצאה מקטנות והריהי בת דעת, ואם כן איהי [היא] תקדש נפשה [את עצמה] ואיהי תשקול כספא [והיא תיקח גם את כסף הקידושין]! ומשיבים, יש לימוד אחר לזה, שכן אמר קרא [הכתוב]: ״בנעריה בית אביה״ (במדבר ל, יז), ללמד: כל שבח ורווח של הבת בזמן נעורים — לאביה, ובכלל זה גם כסף קידושיה.
The Gemara raises a difficulty: But one can say that this applies only to a minor, who does not have a hand, i.e., she is not legally competent to carry out transactions on her own behalf. However, in the case of a young woman, who does have a hand, she should betroth herself and she should also take her own betrothal money. The Gemara answers that there is a different exposition in this regard, as the verse states: “Being in her youth, in her father’s house” (Numbers 30:17), which teaches that all gains that a daughter accrues in her youth, i.e., when she is a young woman, belong to her father.
רי״ףרש״יתוספותריטב״אשיטה מקובצתהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) וְאֶלָּא הָא דא״רדְּאָמַר רַב הוּנָא אָמַר רַב מִנַּיִן שֶׁמַּעֲשֵׂה הַבַּת לְאָבִיהָ שֶׁנֶּאֱמַר {שמות כ״א:ז׳} וְכִי יִמְכּוֹר אִישׁ אֶת בִּתּוֹ לְאָמָה מָה אָמָה מַעֲשֵׂה יָדֶיהָ לְרַבָּהּ אַף בַּת מַעֲשֵׂה יָדֶיהָ לְאָבִיהָ לְמָה לִי תִּיפּוֹק לֵיהּ מִבִּנְעוּרֶיהָ בֵּית אָבִיהָ אֶלָּא הָהוּא בַּהֲפָרַת נְדָרִים הוּא דִּכְתִיב.
The Gemara asks: But consider that which Rav Huna said that Rav said: From where is it derived that the earnings of a daughter belong to her father? It is as it is stated: “And if a man sell his daughter to be a maidservant” (Exodus 21:7); just as with regard to a maidservant, her earnings belong to her master, so too with regard to a daughter, her earnings belong to her father. Why do I need this exposition? Let him derive it from the phrase “being in her youth, in her father’s house.” Rather, that phrase, “being in her youth, in her father’s house,” is written with regard to the nullification of vows, but it is not referring to monetary matters.
רי״ףרש״יפסקי רי״דריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אלא ההיא בהפרת נדרים כתיב – מסקנא דקושיא היא ולא שינויא הוא.
ובמעשה ידיה מנלן אמר ר״ה א״ר מניין למעשה הבת שהן לאביה שנא׳ וכי ימכור איש את בתו לאמה מה אמה מעשה ידיה לרבה אף בת מעשה ידיה לאביה פי׳ מלאמה דהוא יתר קדריש:
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 2]

אלא ההוא בהפרת נדרים הוא דכתיב. ואם תאמר אם כן קרא יתירה למה לי והא כתיב ואם הניא אביה כו׳ וכדכתיבנא. ויש לומר דמסקנא דקושיא היא וה״ק דע״כ לרב הונא הכי אית לך למימר וכיון שכן לרב הונא כסף קדושיה בנערה מנלן דלאביה ואפשר דלהכי כתב רש״י ז״ל אלא ההיא בהפרת נדרים כתיב. מסקנא דקושיא היא ולא שינוייא הוא. ע״כ. ודוק דלקמן בגמרא דילפינן הפרת נדרים מדכתיב בנעוריה בית אביה הוקשה לו לרש״י ז״ל דהא בהדיא כתיב כי הניא אביה אותה. ותירץ ז״ל וכדאיתא לקמן ואילו הכא לא הוקשה לו ז״ל כלל וקל להבין. ועוד היה נראה לפרש שמעתין דמעיקרא קא דריש דבנעוריה כל שבח נעוריה לאביה פי׳ מייתורא דקרא קאמר הכי כל זמן שבנעוריה היא של אביה כלומר ללמדך אבעלמא כל שבח נעורים לאביה ולכך פריך שפיר מהא דרב הונא דמעשה ידיה נמי נילף מהתם ושוב מהדרינן אלא ההוא בהפרת נדרים הוא דכתיב פי׳ לא מייתרא קרא לומר דכל שבח נעורים לאביה אלא אתא קרא למילף דומיא דהפרת נדרים דהיינו איסורא מאיסורא ולהכי לא ילפינן אלא קדושין דאביה יכול לקדשה דהיינו איסורא וכמו שפי׳ תלמיד הרשב״א ז״ל וכדכתיבנא. וכן הקשו בתוספות וממילא שמעינן דכספא דאביה הוי כדאמרינן לעיל השתא אביה מקבל קדושיה וכו׳ ומיהו מעשה ידיה לא ילפינן מהפרת נדרים דהיינו ממונא מאיסורא וכדמפרש ואזיל תלמודא ולהאי שיטתא כוליה שקלא וטריא דבתר הכי וכ״ת נילף מקנסא וכו׳ לא קאי אקידושין אלא אמעשה ידיה וכן פירשו תוספות ריד התם בפרק קמא דקדושין וכדבעינן למכתב בס״ד וקשיא טובא לשיטה זו דאם כן מאי קא מסיק אלא מסתברא דכי ממעט רחמנא יציאה דכוותה וכו׳ והא שפיר משנינן לה במאי דאמרינן אלא ההוא בהפרת נדרים הוא דכתיב וכדפרכינן ויש לפרש דהיינו קושיא מעיקרא דכי משנינן אמר קרא בנעוריה וכו׳ כל שבח נעורים וכו׳ אכתי הוה צריכנא לדרשא דמעיקרא ויצאה חנם וכו׳ דאכתי הוה אמינא דדילמא שבח דמגופה הויא לאביה כגון מעשה ידיה וחבלתה אבל קידושין דמעלמא קא אתי לה כדאמרינן בפ״ק דקדושין לאו בכלל שבח נעורים איתיה ולא הוי אלא ביה ולכך אצטריך ויצאה חנם וכו׳ וכדשניא מעיקרא אלא כדי לאכרוחי דלא נימא הני מילי קטנה כו׳ וכדאקשינן מעיקרא הוא דמשני מבנעוריה בית אביה ועיקר סמוכי אדרב יהודה אמר רב דמייתי לה מויצאה חנם וכו׳ והיינו דלא קאמר אלא אמר קרא בנעוריה כו׳ ומיהו אי ילפינן לה מהפרת נדרים וכדאסיק ומשני דהויא איסורא מאיסורא וכדכתיבנא ולא אתא למעשה ידיה כלל מעתה אין אנו צריכין לדרשא ויצאה חנם והכי קא פריך תלמודא אלא ההוא בהפרת נדרים הוא דכתיב פי׳ וממה נפשך תיקשי דאי בעית למימר דבהפרת נדרים הוא דכתיב ולא תילף מינה מידי מעתה תיקשי קושיין דמעיקרא בכסף מנלן ואי בעית למימר דשפיר נילף מהפרת נדרים לענין קדושין וכדכתבינן אם כן תקשי למה לי לדרשא דויצאה חנם כלל ושקיל וטרי תלמודא ומסיק אלא מסתברא כו׳ פי׳ ולעולם לא ילפינן מהפרת נדרים כלל אלא מויצאה חנם כן נראה לפרש שמעתין ורש״י ז״ל לא פי׳ כן וזהו שכתב ז״ל אלא ההיא בהפרת נדרים הוא דכתיב. מסקנא דקושיא היא ולא שינויא הוא. פי׳ ולא פריך בדרך ממה נפשך כלל וכדפרישנא וקל להבין:
ממונא מאיסורא לא ילפינן הקשו בתוספות נילף שיוכל אביה לקדשה מהפרת נדרים דקדושיה נמי הוי איסורא וממילא שמעינן דכסף דאביה הוי כדאמרינן לעיל אביה מקבל קדושיה ואיהי שקלא כספא. ואין לתרץ דבשלמא כדאתיא מייתורא דקרא דיכול לקדשה עבידנא ק״ו דאביה זכתה לו תורה דמקבל קידושין ואיהי שקלא כספא אבל כי ילפינן לה מהפרת נדרים דוקא לענין איסורא הוא דילפינן לה ולא לענין ממונא כלל דהא כי אמרינן הכי לעיל היינו כדילפינן לה מאת בתי נתתי והא קאמרינן לעיל דעיקר קרא לאסור את בתו קא אתיא וכמו שכתבו התוספות לעיל ואפ״ה עבידנא ק״ו ואמרינן השתא אביה מקבל קידושיה וכו׳ והדרא קושיין לדוכתא ותירצו בתוספות דכיון דע״כ נפיק דינא דממונא מהאי איסורא דבע״כ איהו שקיל כספא הלכך לא ילפינן דלא ילפינן מאיסורא גרידתא איסורא דאית בה ממונא:
והרא״ש ז״ל תירץ דלעולם פשיטא ליה דיכול האב לקדשה מקרא דאת בתי נתתי וגו׳ כדלקמן דזכי ליה רחמנא לאב לממסרה לחופה וע״כ בנערה איירי דאי בקטנה וזינתה קודם נשואין לא בת עונשין היא ואי זינתה לאחר נשואין כי גדלה מיתתה בחנק וכמו שיכול למוסרה לחופה הכי נמי יכול למוסרה לקידושין והא דמבעיא ליה כסף קדושיה אי דידיה הוו אי לאו ה״פ לעיל כשהיא מתקדשת עצמה יהו הקידושין שלה. ע״כ:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בגמרא ואלא הא דאמר רב הונא אמר רב וכו׳ מה שיש לדקדק בזה ממציאתה ואכילת פירות כתבתי בפ״ק דקדושין ויבואר קצת בסמוך אלא דיש לי לדקדק מאי מקשה הכא לענין מעשה ידיה ל״ל קרא דהא איצטריך קרא לענין שיכול האב לכופה למעשה ידיה כמו אמה שהאדון יכול לכופה דלהכי זבנה והא מילתא לא שמעינן כלל מבנעוריה בית אביה תו יש לי לדקדק אהא דמסיק אלא בהפרת נדרים כתיב ומקשה עלה ונילף מיניה ומאי קס״ד דנילף מהפרת נדרים הא קמן דבעל מיפר נדרי אשתו ואע״ג דמדאורייתא לא זכה הבעל בשום דבר משל אשתו ואף שבפ״ק דקדושין כתבתי דהיינו הא דמסיק ממונא מאיסורא לא ילפינן מ״מ אין זה מוכרח ועוד דאכתי מעיקרא מאי קסבר והנראה בזה דודאי לא בעי למילף עיקר מילתא מהפרת נדרים אלא דוקא לבתר דגלי קרא דאין כסף שזוכה מיהא בכסף קדושין בבתו הקטנה א״כ ילפינן שפיר מבנעוריה בית אביה דכתיב בהפרת נדרים לגלויי מילתא בעלמא דכל זמן שהיא בנעוריה מיקרי בית אביה ולענין מעשה ידיה נמי הכא אמסקנא קאי דמסקינן בסמוך דהא דיליף רב הונא מהקישא דבתו לאמה דמעשה ידיה לאביה היינו דוקא לענין נערה דלקטנה לא איצטריך קרא השתא זבוני מזבין לה וא״כ מה״ט גופא דמצי מזבין לה למעשה ידיה מוכח שהאב יכול לכופה למעשה ידיה דאל״כ היאך מצי מזבין לה למי שיכול לכופה וכמו שאפרש לקמן. ולפ״ז א״ש דלמאי דס״ד דבנעוריה בית אביה היינו בשבח נעוריה מקשה שפיר ארב הונא ל״ל קרא דמכיון דבקטנה ע״כ מעשה ידיה לאביה ויכול לכופה אם כן נערה נמי נילף מבנעוריה בית אביה דאכתי לכל מילי היא ברשות אביה בנערות כמו בקטנות והא דקאמר וכ״ת ניליף מיניה ולא קשיא ליה מה״ט אכתי לרב הונא קרא ל״ל למעשה ידיה נ״ל דלהא מילתא לא שייך למילף מהפרת נדרים דאיכא למימר דוקא קטנה דמצי מזבין לה משו״ה יכול לכופה למעשה ידיה מהאי ק״ו גופא משא״כ בנערה דאין יכול לכופה איצטריך הקישא דבת לאמה כן נ״ל ועיין במ״ש בזה פרק אלו נערות דף מ׳ ע״ב ובפ״ק דקידושין:
קונטרס אחרון
ע״ב גמרא ואלא הא דאמר רב הונא אמר רב מנין שמעשה הבת לאב כו׳ מה אמה מעשה ידיה לרבה וכתבתי דמהאי הקישא משמע שהאב יכול לכוף את בתו למעשה ידיה דומיא דאמה ומסברא נמי אי לאו שהאב יכול לכוף את בתו למעשה ידיה היאך מצי מזבין לה למי שיכול לכופה ועפ״ז כתבתי ג״כ ליישב קושיית העולם בהא דאמרינן וכ״ת נילף מיניה אף דבלא״ה פירשתי יפה בפ״ק דקידושין ע״ש:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: ואלא הא [זו] שאמר רב הונא אמר רב: מנין לנו שמעשה הבת לאביה — שנאמר: ״וכי ימכר איש את בתו לאמה״ (שמות כא, ז), מה אמה מעשה ידיה לרבה (לאדוניה) — אף בת מעשה ידיה לאביה. למה לי דרשה זו? תיפוק ליה [תצא לו] ההוכחה מ״בנעריה בית אביה״! אלא ודאי הכתוב ההוא ״בנעוריה בית אביה״ בהפרת נדרים הוא דכתיב [שנאמר], שלענין זה יש זכות לאב, אבל אין הכתוב מדבר בענין ממונות.
The Gemara asks: But consider that which Rav Huna said that Rav said: From where is it derived that the earnings of a daughter belong to her father? It is as it is stated: “And if a man sell his daughter to be a maidservant” (Exodus 21:7); just as with regard to a maidservant, her earnings belong to her master, so too with regard to a daughter, her earnings belong to her father. Why do I need this exposition? Let him derive it from the phrase “being in her youth, in her father’s house.” Rather, that phrase, “being in her youth, in her father’s house,” is written with regard to the nullification of vows, but it is not referring to monetary matters.
רי״ףרש״יפסקי רי״דריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) וכ״תוְכִי תֵּימָא נֵילַף מִינַּהּ מָמוֹנָא מֵאִיסּוּרָא לָא יָלְפִינַן וכ״תוְכִי תֵּימָא נֵילַף מִקְּנָסָא מָמוֹנָא מִקְּנָסָא לָא יָלְפִינַן.
And if you would say: Let us derive from here that just as she is under her father’s authority with regard to vows, the same applies to monetary matters, this is not possible, because there is a principle that we do not derive monetary matters from ritual matters, as these are two separate areas of halakha. And if you would say: Let us derive this halakha from the fine paid by the rapist of a young woman, which the Torah explicitly states goes to her father (Deuteronomy 22:29), there is another principle, that we do not derive monetary matters from fines. Each fine imposed by the Torah is a novel law, from which nothing can be learned with regard to other monetary liabilities.
רי״ףרש״יתוספותשיטה מקובצתהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכי תימא נילף – כסף קידושיה מקנסה שזיכתה תורה לאב.
ממונא מאיסורא לא ילפינן – וא״ת נילף מהפרת נדרים דאביה יכול לקדשה דהיינו איסורא מאיסורא וממילא שמעינן דכספא דאביה הוי כדאמר לעיל השתא אביה מקבל קידושיה איהי שקלה כספא וי״ל דאיסורא דאית ביה ממונא מאיסורא דלית ביה ממונא לא ילפי׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בגמרא וכ״ת ניליף מיניה וכו׳. וכ״ת ניליף מקנסא וכ״ת ניליף מבושת ופגם וכו׳. כבר נתקשו המפרשים דמאי קאמר וכ״ת ניליף מיניה אם כן למה לי לאמה. ומתרצים דאיצטריך לאמה לארוסה דליכא למילף מהפרת נדרים דהא בהפרת נדרים גופה אין האב לבד יכול להפר משא״כ קידושין דלא משכחת אלא בנתארסה ונתגרשה דקי״ל דאף בהפרת נדרים נתרוקן רשות לאב ותירוץ זה שייך נמי בהא דקאמר דנילף מקנסא דאיצטריך לאמה לנתארסה ונתגרשה קנסא לעצמה. אך אכתי איכא למיפרך דאי מקנסא מנ״ל קידושין בנתארסה ונתגרשה. אלא דעדיפא פריך דליכא למילף כלל מקנסא. ועוד נראה דבל״ז צריך להבין בסוגיא דלעיל דף ל״ח דיליף ר״ע דברייתא מכסף קידושין דאפילו נתארסה ונתגרשה הוא של אב. ופי׳ רש״י מדלא כתיב ביה מיעוטא. ויש לדקדק דאדרבה ניליף קידושין מקנס דמפורש ביה אשר לא אורסה. ונראה דילפינן בקידושין מויצאה והיתה כי היכא דילפינן לקמן דמקבל את גיטה מויצאה והיתה. אע״ג דבשעת גירושין היא ארוסה. אפ״ה ילפינן מהקישא ולהכי לא יליף באמת דמקבל את גיטה מהפרת נדרים דהא גט ה״ל איסורא כמו שיבואר לקמן משום דכיון דהיא כבר ארוסה לא נפקי מהפרת נדרים דאין האב מיפר לבדו באירוסא וצריך למילף מויצאה והיתה. א״כ פשיטא דאיכא למילף איפכא מהקישא דויצאה והיתה שיכול לחזור ולקדשה כמשמעות קרא ויצאה והיתה לאיש אחר. וכי היכא דהיא ברשותו לענין יציאה ה״נ היא ברשותו לענין הויה וא״כ שפיר קאמר ונילף מקנסא דכיון דילפינן דיכול לקדשה מקנסא ממילא דילפינן אפילו נתארסה ונתגרשה מויצאה והיתה. ומזה ראיה לפירש״י הכא במתניתין וכן מסקנת התוס׳ בקידושין דף י׳ ע״א דמשניסת אין אביה מקבל גיטה דלא כמ״ש רש״י ז״ל לקמן בדף ע״ג ע״ב. דאל״ה נימא נמי מויצאה והיתה דיכול לקדשה אח״כ. ובאמת הא קי״ל דהיא כיתומה בחיי האב כדאיתא שם. ודוק:
מיהו בהא דקאמר ונילף מבושת ופגם. לכאורה קשה א״כ למה לי לאמה ואין לומר כנ״ל. דאיצטריך לנתארסה. אכתי קשה לדעת הרמב״ם דס״ל דאפילו נתארסה ונתגרשה דבושת ופגם לאביה. ודוחק לומר דה״א דוקא כשנתגרשה חוזרת לרשותו. ואין לומר דהא דהוי לאביה היינו למסקנא דילפינן מקידושין דהא התוס׳ כתבו לעיל דף מ׳ ע״ב דחבלה דגופה אי אפשר למילף מקידושין ע״ש. ונראה דא״ש לפמ״ש לעיל בישוב קושיות התוס׳ בדף מ׳ ע״ב על הסוגיא דקאמר וכ״ת נילף מבושת ופגם הא בושת ופגם גופיה לא ידעינן אלא משום דבידו למוסרה. וכתבנו שם דילפינן בושת ופגם מביאה אי נשואין עושה או מחופה דע״כ היא עצמה אינה יכולה למסור עצמה לנשואין דאינה יכולה להפקיע מעשה ידיה מאביה. א״כ אין להקשות דלמה לי לאמה נילף מבושת ופגם. דהא חופה וביאה גופיה לא ידעינן אלא לבתר דידעינן מלאמה דמעשה ידיה לאביה. ודוק:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכי תימא נילף מינה [ואם תאמר נלמד ממנה], שכשם שזכאי בהפרת נדריה, כך יהיה זכאי בממונה — הרי כלל הוא שממונא מאיסורא לא ילפינן [דיני ממונות מדיני איסורים אין אנו למדים], לפי שהן שתי מערכות הלכתיות נבדלות. וכי תימא נילף מקנסא [ואם תאמר שנלמד מדין קנס] שמשלם האונס את הנערה, שמפורש בכתוב שהוא ניתן לאב — הרי גם כאן ממונא מקנסא לא ילפינן [ממון מקנס אין אנו למדים], כי בקנסות יש דינים מיוחדים.
And if you would say: Let us derive from here that just as she is under her father’s authority with regard to vows, the same applies to monetary matters, this is not possible, because there is a principle that we do not derive monetary matters from ritual matters, as these are two separate areas of halakha. And if you would say: Let us derive this halakha from the fine paid by the rapist of a young woman, which the Torah explicitly states goes to her father (Deuteronomy 22:29), there is another principle, that we do not derive monetary matters from fines. Each fine imposed by the Torah is a novel law, from which nothing can be learned with regard to other monetary liabilities.
רי״ףרש״יתוספותשיטה מקובצתהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) וכ״תוְכִי תֵּימָא נֵילַף מִבּוֹשֶׁת וּפְגָם שָׁאנֵי בּוֹשֶׁת וּפְגָם דְּאָבִיהָ נָמֵי שָׁיֵיךְ בֵּיהּ.
And if you would say: Let us derive it from the compensation paid by a rapist for his victim’s humiliation and degradation, which is also paid to her father, the compensation for humiliation and degradation is different, as her father also has a share in it, because he too is humiliated and harmed by this unfortunate episode, and therefore one cannot learn the halakhot of other monetary matters from here.
רי״ףרש״ירמב״ןרשב״אריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מבושת ופגם – דאמרינן באלו נערות (לעיל מ:) שהוא של אב.
שייך בה – בידו ליטול ממון ולביישה בבושת זה למוסרה לביאת קידושין למנוול ולמוכה שחין.
ונילף מבושת ופגם פי׳ מבושת ופגם דאי בעי מסר לה כשהיא קטנה למנוול ומוכה שחין, דהא אב זכאי בבתו בקדושיה כשהיא קטנה, דכתיב את בתי נתתי לאיש הזה, כדאמרן לעיל, (וכדפריך) וכדפרשי׳ באידך פירקין.
ודחינן שאני בושת ופגם דאביה נמי שייך בהו דאיהו נמי אית ליה בושת ופגם בדידה. ואי קשיא לך אלא מעתה בייש בעני בן טובים הכי נמי (דאית להו) דיהיב בושת ופגם לבני משפחה. איכא למימר שאני התם דלאו הוו כגופיה, אבל בתו כגופיה. וא״ת אי הכי ליתיב לדידיה ולדידה, כדעביד באשתו, אנן הכי קאמרינן, ליכא למילף קדושין דלא שייך ביה כלל מבושת ופגם דשייך ביה. אי נמי שאני התם דאביה נמי שייך ביה, כלומר דאיהו מצי מסר לה למנוול ומוכה שחין ומצי לפגמה ולביישה. כך פי׳ רש״י ז״ל. ונכון היה הדבר, אלא שבמסכת קדושין אמרינן בהדיא דאביה אית ליה צערא בגויה, והכי איתא בכלהו נוסחי.
ונילף מבושת ופגם. פירוש: דאי בעי מסר לה למנוול ומוכה שחין בעודה קטנה, ובשתה ופגמה נמשך עמה בנערותה. ומיהו, בבוגרת לית ליה מהאי טעמא, דהא נפקא לה מרשותיה לגמרי. וכבר כתבתי שמועה זו בפרק קמא דקידושין (קידושין ג:) בסיעתא דשמיא.
וכ״ת נילף מבושת ופגם שאני בושת ופגם וכו׳ – וא״ת והא בושת ופגם מקדושין ילפינן כדאיתא בפרקין כדלעיל וא״כ היכא מוכחינן קדושין מינה וי״ל לתירוץ התוס׳ דלכ״ע יכול האב לקדשה אף כשהיא נערה ואתי שפיר לפי׳ מהו לבושת ופגם שבידו לקדשה ולמוסרה למנוול ולמוכה שחין ואנן השתא לכסף קדושין הוא דבעינן למילף מכסף בושת ופגם ופירש רש״י ז״ל יש לפרש דבושת ופגם יליף מקדושי קטנה שהיא בידו לקדשה למנוול ולמוכה שחין כשהיא קטנה שמביישה ופוגמ׳ אף בנערו׳. גירס׳ הספר והיא גירסת רש״י ז״ל שאני בושת ופגם דאביה שייך ביה כלו׳ שבידו למוסרה לבושת ולפגמה למנוול ולמוכה שחין. ויש גורסין שאני בושת דאביה נראית לה צערה בגופה ויש שפי׳ כן בגרסת א׳ לומר דאביה נמי שייך בבושתה ופגמה שיש לו בושת ופגם בזה ויש מקשים דמטעם זה למה יהא הכל שלו דהא בעל לגבי אשתו דאית לי׳ בושת ואין לו אלא שליש כדאי׳ בפרק החובל וי״ל דזכות אב שאני שעדיפא כחו בכמה דברים וכאן דשייך בקצת זכי ליה רחמנא כולהו והגירסה ראשונה ופירושו נכון.
וכ״ת נילף מבושת ופגם שאני בושת ופגם וכו׳. ואם תאמר והא בושת ופגם מקידושין ילפינן כדאיתא בפירקין דלעיל היכי מוכחין קידושין מינה ויש לומר לתירוץ התוספות דלכ״ע יכול האב לקדשה אף כשהיא נערה ושפיר ילפינן מינה לבושת ופגם שבידו לביישה למוסרה למנוול ומוכה שחין ואנן השתא לכסף קידושיה הוא דבעינן למילף מכסף בושת ופגם ולפי׳ רש״י ז״ל יש לפרש דבשת ופגם יליף מקדושי קטנה שהיה בידו לקדשה למנוול ומוכה שחין כשהיא קטנה שמביישה ופוגמה גם בנערות. הריטב״א ז״ל:
וז״ל תלמיד הרשב״א ז״ל בפ״ק דקידושין. וכ״ת נילף מבושת ופגם ק״ל והא בושת ופגם לא קי״ל דלאבוה הוו אלא משום דאי בעי מסר לה למנוול ומוכה שחין דאכתי לא קי״ל דאביה מקבל קדושיה ושמעתי בשם רבינו האי גאון זל״ה דבושת ופגם דנערה אתיא מקדושי קטנה דאיבעי מסר לה כשהיא קטנה למנוול ומוכה שחין בשתה עליה בימי נערותה. וכ״ת אם כן בושת ופגם דבוגרת נמי להוו דאב שאני בוגרת דנפקא לה לגמרי מרשות אב ומתוך שאין לו רשות בה לא זכי ליה רחמנא נמי בושת ופגם. והקשה מורי נר״ו על זה נילף מקידושי קטנה גופייהו דאי בעי הוה מקדש לה כשהיתה קטנה והוה שקיל כסף קידושיה והוה מתסרא השתא בהנהו קידושין ולא הוי מצי לדחויי ליה שאני בושת ופגם דאבוה נמי שייך בה צערא בגווה. ור״י ז״ל פי׳ שאני בושת ופגם דאבוה נמי שייך בה דאי בעי מסר לה למנוול וכו׳ נראה דלפרוקי קושיין קא אתי הרב וה״ק לא נפקא לן בשת ופגם דלאביה אלא משום דאיהו שייך בה דאי בעי מסר לה למנוול ומוכה שחין והשתא דלא קמו לן קדושי בשת ופגם נמי לא קמו לן וצ״ע. ע״כ:
וז״ל הרמב״ן ונילף מבשת ופגם פי׳ מבשת ופגם דאי בעי מסר לה השתא כשהיא קטנה למנוול ומוכה שחין דהא האב זכאי בבתו בקידושי׳ כשהיא קטנה דכתיב את בתי נתתי לאיש הזה כדאמרן לעיל וכדפרכינן באידך פירקין ודחינן שאני בושת ופגם דאבוה נמי שייך בהו דאיהו נמי אית ליה בושת ופגם בדידה ואי קשיא לך אלא מעתה ביישה בעני בן טובים הכי נמי דיהיב בושת לבני משפחה איכא למימר שאני התם דלאו בגופה הוא אבל בתו בגופיה ואם תאמר אי הכי ניתיב לדידה ולדידיה כדעביד באשתו אנן הכי קאמרינן ליכא למילף קדושין דלא שייך ביה כלל מבושת ופגם דשייך ביה א״נ שאני התם דאביה שייך ביה כלומר דאיהו מצי מסר לה למנוול ומוכה שחין ומצי לפגמה ולביישה כך פירש״י ונכון היה הדבר אלא שבמסכת קדושין אמרינן בהדיא דאביה נמי אית ליה צערא בגווה והכי איתא בכולהו נסחי:
והרא״ה ז״ל כתב וז״ל שאני בושת ופגם דאביה נמי שייך ביה מסתברא דה״ק דאביה נמי אי״ל בושת ופגם ולא למימרא דמ״ה ליהוי דידיה דשקיל ליה דאפי׳ בבעל דהקי״ל דהוי כאשתו אמרינן לקמן דלא שקיל ליה לכוליה בשתה אלא הכי קאמרינן כיון דשמעינן ליה לבושת ופגם דהוי דידיה מתוך שבידו למסרה למנוול ומוכה שחין כדאיתא לעיל ליכא למגמר מיניה דשאני התם דאיכא חומרא שכן אף הוא יש לו בושת ופגם. אבל רבינו שלמה ז״ל פירש דה״ק שאני בושת ופגם דאביה נמי שייך ביה דמהאי טעמא שמעינן ליה דהוו דאב מתוך שבידו למסרה למנוול ומוכה שחין וכיון שכן תו ליכא למגמר מיניה דשאני התם דאיכא האי טעמא דאמרן מיהו במסכת קידושין בכולהו נוסחי גרסינן שאני בושת ופגם דאביה נמי אית ליה צערא בגויה והאי לישנא אתיא כלישנא קמא:
וז״ל הריטב״א ג״ה והיא גרש״י ז״ל שאני בושת ופגם דאביה נמי שייך בה כלומר שבידו לביישה ולפגמה ולמסרה למנוול ומוכה שחין ויש גורסין שאני בושת ופגם דאבוה נמי אית ליה צערא בגויה ויש שפי׳ כן בגרסא הראשונה לומר דאבוה נמי שייך בבשתה ובפגמה שיש לו בושת ופגם בזה ויש מקשים דמטעם זה למה יהיה שלו דהא בעל לגבי אשתו דאית ליה בשת בבושתה ואין לו אלא שליש כדאיתא בפ׳ החובל ויש לומר דזכות אב שאני שיפה כחו בכמה דברים וכיון דשייך בקצת זכי ליה רחמנא כוליה והגירסא הראשונה ופירושה הוא הנכון. עד כאן:
אלא מסתברא דכי ממעט קרא יציאה דכותה ממעט ק״ל דהא גבי אב לא ממעט קרא מידי אדרבה רבי ביה קרא שיש לו כסף וי״ל דמיעט מתורת אדון ומשפטו קאמרינן כן פרש״י ז״ל ועוד י״ל דאעיקר קרא קיימינן דכי כתב רחמנא גבי אדון אין כסף מיעט אותו מדין אב שלא יהא לו כסף ביציאה זו כמו שיש לאב ביציאה שלו כנ״ל. הריטב״א ז״ל:
יציאה דכוותה קא ממעט פי׳ סברא הוא דלגמרי קא ממעט מדין הך יציאה דהתם דאין כסף לאדון זה ביציאתה אבל יש כסף לאדון אחר ביציאתה ממנו להכי נמי גמרינן מההיא יציאה מה התם בנערה הכא נמי להאי אדון מרבינן כסף בנערה דהא דכוותא מתמעט לגמרי דאל״כ לא ידענא דבנערה איירי וכן פר״ח וכיון דשמעינן דכסף קידושיה שלו ממילא שמעינן דמקבל קדושיה דסברא איהו שקל כספא ואיהי מקבלה קידושין:
התם לגבי אדון נפקא ליה מרשות אדון לגמרי דשוב אין לו רשות במעשה ידיה הלכך דין הוא שאם היה שם כסף יהיה של אדון אבל הכא אכתי מחסרא מסירה לחופה ולא יצאה מרשות האב כלל ואינו מפסיד כלום בקידושין הללו א״כ למה יהיה הכסף שלו ומשני בהפרת נדרים מיהא נפקא לה מרשותיה הלכך הוא מפסיד ביציאה זו הלכך דין הוא שיהא הכסף שלו ולהכי נמי לא משני לענין אכילת תרומה מיהא נפקא ליה מרשותו ואם היא בת כהן ונתארסה לישראל אינה אוכלת בתרומה כדאיתא ביש מותרות משום דבעי לאשכוחי שהאב נפסד ביציאה זו שאינו יכול להפר נדרים דומיא דיציאת האדון א״נ אשמועינן דין השוה בכל הנשים. הרא״ש ז״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שם מה לבושת ופגם דאבוה שייך ביה. עיין מ״ש בזה בפ״ק דקידושין ולעיל דף מ׳ ע״ב:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכי תימא נילף [ואם תאמר שנלמד] מבושת ופגם שאביה מקבל אם נאנסה — אף בזה יש לומר: שאני [שונים] בושת ופגם שאביה נמי [גם כן] שייך ביה [בהם], שהרי גם האב נפגע ממאורע מביש זה, ואין ללמוד מכאן דיני ממונות אחרים.
And if you would say: Let us derive it from the compensation paid by a rapist for his victim’s humiliation and degradation, which is also paid to her father, the compensation for humiliation and degradation is different, as her father also has a share in it, because he too is humiliated and harmed by this unfortunate episode, and therefore one cannot learn the halakhot of other monetary matters from here.
רי״ףרש״ירמב״ןרשב״אריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) אֶלָּא מִסְתַּבְּרָא דְּכִי מְמַעֵט רַחֲמָנָא יְצִיאָה דִּכְוָותֵהּ קָא מְמַעֵט.
Rather, the Gemara returns to the previous exposition of the verse: “Then she shall go out for nothing, without money” (Exodus 21:11). As for the question of why she does not receive the money herself, the Gemara explains that it is reasonable to assume that when the Merciful One excludes a case by means of this verse, He excludes a case where a girl leaves someone’s authority in the corresponding situation to the case of the Hebrew maidservant.
רי״ףרש״יתוספותריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אלא – כי פרכת אימא לדידה הכי תשני מסתברא כי קא ממעט קרא יציאתה מרשות אב בקידושין מתורת יציאתה מרשות אדון בסימנין.
יציאה דכוותה קא ממעט – מה כסף דיציאת אדון אי הוה התם כסף דאדון שהיא יוצאה ממנו בעי מהוי כפדיון גרעונה דמגרעת עמו ויוצאה והמותר נותנת לו אף כי קאמר נמי יש כסף ביציאה אחרת דאדון שהיא יוצאה ממנו בעי למהוי ולא לדידה ואי אמרת לדידה הוה לא קא ממעט יציאה דכוותה כך מפורש בשאלתות דרב אחאי גאון ואני שמעתי יציאה דכוותה קא ממעט מה התם נערה אף הכא נערה וקשיא לי אכתי אימא לדידה ובמסכת קדושין פירשתיה בלשון שמועתי ובקושי.
יציאה דכוותה קא ממעט – פי׳ בקונטרס בלשון שני וכן פירש רבינו חננאל דכוותה היינו מה התם בנערה אף הכא נמי להאי אדון מרבינן כסף בנערה ואין נראה דאכתי תקשי ואימא לדידה אלא פירוש הקונטרס עיקר והשתא כיון דשמעינן מהאי קרא דכספא דאביה הוי סברא הוא דאיהו נמי מקבל דהשתא אביה שקיל כסף קדושיה ואיהי תקדוש נפשה.
אלא מסתברא דכי ממעט קרא דיציאה דכוותא ממעט – קשיא לן דהא גבי אב לא ממעט קרא מידי אדרבה קרא רבי שיש לו כסף וי״ל דמעוט מתורת אדון ומשפטו קאמר וכן פי׳ רש״י ז״ל. עוד י״ל דאעיקר קרא קיימא דכי כתב רחמנא גבי אדון אין כסף ממעט אותו מדין אב שלא יהא לו כסף ביציאה שלו כך נראה לי.
רש״י בד״ה יציאה דכוותה כו׳ בפדיון גרעונה דמגרעת עמו ויוצאה והמותר נותנת לו אף כי קאמר כו׳ כצ״ל:
תוס׳ בד״ה יציאה כו׳ מהאי קרא דכספא כו׳ דהשתא אביה שקיל כסף כו׳ כצ״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אלא חוזרים ללימוד הראשון מהכתוב ״חינם אין כסף״, ומסתברא [מסתבר] לומר, דכי ממעט רחמנא [שכאשר מיעט הכתוב] בפסוק ״ויצאה חינם״ — יציאה דכוותה קא [שכמותה הוא] ממעט, שאמנם כאשר היא יוצאה בבגרותה מן האדון — אין כסף לאדון, אבל אם יוצאת לפני זמן זה על ידי תשלום מקצת מן הכסף שקיבלה כשנמכרה לאמה — יש עדיין כסף לאדון ביציאה זו, ומכאן נלמד ליציאתה מרשות אביה בקידושין שכסף הקידושין שייך לאביה.
Rather, the Gemara returns to the previous exposition of the verse: “Then she shall go out for nothing, without money” (Exodus 21:11). As for the question of why she does not receive the money herself, the Gemara explains that it is reasonable to assume that when the Merciful One excludes a case by means of this verse, He excludes a case where a girl leaves someone’s authority in the corresponding situation to the case of the Hebrew maidservant.
רי״ףרש״יתוספותריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) וְהָא לָא דָּמְיָא הָא יְצִיאָה לְהָא יְצִיאָה הָתָם גַּבֵּי אָדוֹן נָפְקָא לַהּ מֵרְשׁוּתֵיהּ לִגְמָרֵי יְצִיאָה דְּאָב אַכַּתִּי מְחַסְּרָא מְסִירָה לְחוּפָּה.
The Gemara raises a difficulty: But this leaving of her father’s authority is not comparable to that leaving of her master’s authority: There, with regard to a master, when he frees her she leaves his authority entirely, whereas in the case of a girl who goes out from the jurisdiction of her father, she still lacks the process of being brought to the wedding canopy. As long as she is not fully married she remains partially under her father’s authority, as he is her heir and has rights to her earnings.
רי״ףרש״יריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והא לא דמיא – יציאה דקדושין ליציאת אמה העבריה ולא יציאה דכוותה היא.
אכתי מיחסרא מסירה לחופה – ועדיין היא ברשות האב לירושתה ולמעשה ידיה.
והא לא דמי׳ וכו׳ עד להפרת נדרי׳ מיהא נפקא לה מרשותי׳ [דתנן] – וכן גי׳ רש״י ז״ל [פי׳] וכיון דאיכא יציא׳ זו שפיר א״ל אין כסף ביציאתו דאתי לאדון אבל יש כסף לאדון אחר ביציאה שלו ואע״ג דלא דמי יציאת לגמרי. וי״ג לגבי הא מילת׳ נפקא ליה מרשותיה לגמרי וכן ר״ח ז״ל גרי׳ פי׳ שכיון שקדש יוצאה מרשותיה שאינו יכול שוב למוכרה אפי׳ בעודה קטנה וכדאמרינן אדם מוכר בתו לשפחות אחר אישות.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומקשים: והא לא דמיא הא יציאה להא יציאה [והרי אינה דומה יציאה זו ליציאה זו]: התם, גבי [שם, אצל] האדון, נפקא לה מרשותיה [יוצאת היא מרשותו] לגמרי כאשר הוא משחרר אותה, ואילו יציאה מרשותו של האב אכתי מחסרא [עדיין מחוסרת היא] מסירה לחופה, וכל עוד לא נישאה היא ברשות אביה, ואם כן אי אפשר להשוות יציאתה לנישואין ליציאתה מהעבדות!
The Gemara raises a difficulty: But this leaving of her father’s authority is not comparable to that leaving of her master’s authority: There, with regard to a master, when he frees her she leaves his authority entirely, whereas in the case of a girl who goes out from the jurisdiction of her father, she still lacks the process of being brought to the wedding canopy. As long as she is not fully married she remains partially under her father’s authority, as he is her heir and has rights to her earnings.
רי״ףרש״יריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) מֵהֲפָרַת נְדָרִים מִיהָא נָפְקָא לַהּ מֵרְשׁוּתֵיהּ דִּתְנַן נַעֲרָה הַמְאוֹרָסָה אָבִיהָ וּבַעְלָהּ מְפִירִין לָהּ נְדָרֶיהָ.:
The Gemara answers: From the perspective of her father’s right to effect the nullification of her vows, at least, she has left his domain via betrothal, as he no longer maintains exclusive rights to nullify her vows. As we learned in a mishna (Nedarim 66b): With regard to a betrothed young woman, her father and her husband nullify her vows together. Since her father cannot nullify her vows on his own, the two types of leaving are indeed comparable.
רי״ףרש״יתוספותרא״הבית הבחירה למאירישיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

נפקא לה מרשותיה – דעד עכשיו היה מיפר לבדו ועתה מיפר בשותפות עם בעלה.
לענין הפרת נדרים נפקא לה מרשותו – הכי נמי הוה מצי למימר דלענין אכילת תרומה נפקא לה מרשותו דאם בת כהן לישראל היא אינה אוכלת בתרומה כדאמרינן ביש מותרות (יבמות דף פז. ושם) אלא ניחא ליה למנקט הפרת נדרים שהפסיד כחו שהיה לו בה להפר נדריה דומיא דיציאת אדון שמפסיד מעשה ידיה.
מהפרת נדרים מיהא נפק׳ ליה דתנן נערה המאורסה אביה ובעלה מפירין נדריה. כלומר הילכך הך נמי נפקא לה מרשותיה דאב. אבל רבינו חננאל ז״ל גריס מהא מילתא הא נפקא לה לגמרי דאמר מר (קדושין יח, א) אין אדם מוכר את בתו לשפחה אחר אישות, והא אתיא לה שפיר דהשתא הויא לה האי יציאה כי הך.
נערה המאורסה אביה ובעלה מפירין נדריה כמו שיתבאר במקומו ושאר הדברים שבסוגייא זו ומה שנתבלבלו בה המפרשים במה ששאלו ואימא לדידה וכו׳ וכן אימא הני מילי קטנה וכו׳ ושאר הדברים שבה כבר ביארנו הכל בראשון של קדושין:
מהפרת נדרים מיהא נפקא ליה דתנן נערה המאורסה כו׳. כלומר הלכך הך נמי נפקא ליה מרשותיה דאב אבל רב חננאל ז״ל גריס מהא מילתא הא נפקא לה לגמרי דאמר מר אין אדם מוכר את בתו לשפחה אחר אישות והא אתיא לה שפיר דהשתא הויא לה האי יציאה כי הך. הרא״ה ז״ל:
וז״ל הריטב״א ז״ל והא לא דמיא כו׳ עד להפרת נדרים מיהא נפקא לה מרשותיה דתנן וכו׳ וכן גרש״י פי׳ וכיון דאיכא יציאה זו שפיר איכא למימר אין כסף ביציאה זו לאדון זה אבל יש כסף לאדון אחר ביציאה שלו ואע״ג דלא דמו יציאות לגמרי ויש גורסין לגבי הא מילתא נפקא ליה מרשות האב לגמרי וכן ר״ת ז״ל גרסתו ופירושה דכיון שקדשה ויצאה מרשותו שאינו יכול שוב למכרה אפילו בעודה קטנה וכדאמרינן שאין אדם מוכר בתו לשפחה אחר אישות ע״כ:
מציאתה משום איבה כלומר משום דמתזנא מיניה ולא תהא לה איבה ולא יהיב לה מזוני אבל מדינא לית ליה דלא דמיא למעשה ידיה שהן באין מחמת גופה ושבחא דגופה זכי ליה רחמנא ולקדושין נמי לא דמי דאינהו נמי מחמת שבח גופה הן אבל מציאתה דלאו מחמת שבח גופה הן דידה הוו אלא דרבנן תקון ליה משום איבה. הרשב״א ז״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומשיבים: מזכותו להפרת נדרים שנדרה מיהא נפקא [על כל פנים יצאה] לה מרשותיה [מרשותו] במידה מסויימת כבר משעת הקידושין, שלענין זה כבר אינו שולט בה לגמרי, דתנן כן שנינו במשנה]: נערה המאורסה אביה ובעלה יחד מפירין לה נדריה, ושוב אין האב לבדו יכול להפר לה, ולפיכך אפשר להשוות יציאה ליציאה.
The Gemara answers: From the perspective of her father’s right to effect the nullification of her vows, at least, she has left his domain via betrothal, as he no longer maintains exclusive rights to nullify her vows. As we learned in a mishna (Nedarim 66b): With regard to a betrothed young woman, her father and her husband nullify her vows together. Since her father cannot nullify her vows on his own, the two types of leaving are indeed comparable.
רי״ףרש״יתוספותרא״הבית הבחירה למאירישיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) שְׁטָר וּבִיאָה.: מְנָא לַן אָמַר קְרָא {דברים כ״ד:ב׳} וְהָיְתָה לְאִישׁ אַחֵר אִיתַּקּוּשׁ הֲוָויוֹת לַהֲדָדֵי.:
§ The mishna taught that a father is entitled to accept betrothal of his daughter through a marriage document or through intercourse. The Gemara asks: From where do we derive this? The Gemara answers that the verse states: “And she becomes another man’s wife” (Deuteronomy 24:2). Since the verse does not specify how she becomes his wife, the different ways of becoming a wife are compared to each other, i.e., they are considered equal. Accordingly, the various methods of betrothal are the same with regard to the authority of the father.
רי״ףרש״ישיטה מקובצתהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בשטר ובביאה מנלן – דביד אביה לקדשה ולמוסרה על כרחה.
איתקוש הוויות להדדי – מה כסף ברשות אביה אף קידושי שטר וביאה ביד אביה וקידושי שטר וביאה דמקדשת בהו ילפינן בקידושין.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בגמרא שטר וביאה מנ״ל הא דלא קאמר דילפינן מהפרת נדרים דה״ל איסור מאיסור וצ״ל דהוי איסורא דאית ביה ממונא כמ״ש התוס׳ בקידושין דף ג׳ ע״ב ד״ה האב זכאי וכו׳ מפרש בירושלמי שיש לאב זכות בביאה שנותנים לו שכר לקדש בביאה. ואפשר דזהו כונתם שם דהא לא הקשו על זכות שיש לו בהפרת נדריה אע״ג דלא הוי זכות דממונא. ומזה ראיה קצת לדעת הפוסקים באה״ע סימן ס״ט דעונה ה״ל דבר שבממון מהאי טעמא. ובזה א״ש הא דלא חשיב במתניתין בושת ופגם דלדעת הרמב״ם דס״ל בנתארסה ונתגרשה בושת ופגם לאביה לא שייך מה שתרצנו לעיל אלא דהוה בכלל ביאה שנותנין לו שכר אפילו אינו הגון לה ומה שלא כתבו כן על שטר צ״ל דס״ל דשטר בל״ז חשיב ממון דלפעמים שוה השטר ממון וכן צ״ל ע״כ בגט דיליף מויצאה והיתה ולא יליף מהפרת נדרים משום דלפעמים שוה הגט ממון ואף דקי״ל בגיטין דף כ׳ דאפילו כתבו על איסורי הנאה כשר מ״מ כיון דרוב הפעמים שוה ממון חשיב ליה איסורא דאית ביה ממונא וכ״ש הקידושין דאיתא בירושלמי והביאו הש״ע סימן ל״ב דכתבו על איסורי הנאה פסול ובגט לא שייך תירוץ הירושלמי שנותנין לו שכר דהא מתגרשת בע״כ דאביה ועמ״ש לעיל בזה. מיהו לפי מאי דאמרינן בריש קידושין דהוא בעיא דלא אפשיטא אי ביאה נשואין עושה או אירוסין. א״כ אי ביאה נשואין עושה המ״ל בפשטות מאת בתי נתתי כל הנתינות במשמע כדפירש״י לקמן וליכא לאקשוי כדלעיל אימא ה״מ קטנה אבל נערה דאית לה יד תקדש נפשה דבנשואין לא שייך זה כמו שיבואר לקמן בהא דאמר לקמן אלא הא דזכי רחמנא וכו׳ דאינה יכולה להפקיע עצמה מאביה. ודוחק לומר דמאת בתי נתתי ה״א דהיינו דוקא נשואין שאחר קידושין דבהכי מיירי קרא דכתיב גבי הוצאת שם רע דהיינו שזינתה באירוסין ויותר נראה דהסוגיא הכא ילפא אפילו אי נימא דביאה אירוסין עושה. וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ג שנינו שאב רשאי לקדש את בתו ב שטר ובביאה. ושואלים: מנא לן [מניין לנו] דבר זה? ומשיבים, אמר קרא [הכתוב]: ״והיתה לאיש אחר״ (דברים כד, ב), ומכיון שלא נתפרש באיזה דרך נתקדשה⁠־״הוייתה״ לאיש אחר, הרי איתקוש הוויות להדדי [הוקשו, הושוו ההוויות של נישואין זו לזו], שכל דרכי הקידושין שוות זו לזו, וכשם שהן שוות לענין זה, כך הן שוות גם לענין זכות האב.
§ The mishna taught that a father is entitled to accept betrothal of his daughter through a marriage document or through intercourse. The Gemara asks: From where do we derive this? The Gemara answers that the verse states: “And she becomes another man’s wife” (Deuteronomy 24:2). Since the verse does not specify how she becomes his wife, the different ways of becoming a wife are compared to each other, i.e., they are considered equal. Accordingly, the various methods of betrothal are the same with regard to the authority of the father.
רי״ףרש״ישיטה מקובצתהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) זַכַּאי בִּמְצִיאָתָהּ.:
The mishna further taught that a father is entitled to items she has found.
רי״ףתוספותשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

זכאי במציאתה משום איבה – מדאורייתא ליכא למילף שתהא מציאתה לאביה כמו שקידושיה לאביה דשאני קידושין דלא קטרחא בהו כלל אבל מציאתה דקטרחא להגביה מציאתה וכה״ג עביד צריכותא בריש קידושין (קידושין ד:) דלא גמרינן מעשה ידיה מקידושיה דלא קא טרחא בהו כלל ואם תאמר נילף מתרוייהו דהשתא ומה הנך דמחמת גופא קא אתו הוי דאב מציאה לכ״ש וי״ל דמה להנך שהאב נפסד על ידיהן דעל ידי קידושין היא מפקעת עצמה ממנו ומעשה ידיה משום דקא מיתזנא מיניה כדאמרינן בריש קידושין (קידושין ד:).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בתוספות בד״ה זכאי במציאתה משום איבה מדאורייתא עכ״ל. ומ״ז בס׳ מג״ש כתב דמציאת קטנה לאביה מדאורייתא מהקישא דבתו לאמה למ״ד בפ״ק דב״מ דמציאת אמה לרבה והאריך לתמוה על ל׳ התוספות בדיבור הסמוך שכתבו דמציאת קטנה נמי משום איבה ע״ש באריכות ולענ״ד אין זה מוכרח דאדרבה איפכא מסתברא דאף למ״ד בפ״ק דמציעא דמציאת אמה לרבה. היינו נמי מדרבנן לבתר דקים לן הכא דהאב זוכה במציאת בתו וא״כ מה״ט גופא כשמכרה האב לאדון מכר לו נמי זכות מציאה שיש לו בה משא״כ כל כמה דלא קים לן שהאב יש לו זכות במציאת בתו מהיכי תיתי נאמר דמציאת אמה לרבה ומנ״ל הא ואדרבה נראה מלתא דפשיטא שאין האב יכול למכור אלא מה שהוא שלו כמ״ש התוספת להדיא לעיל בסמוך בד״ה ואימא ה״מ לענין מעשה ידיה כנ״ל ועיין בסמוך:
קונטרס אחרון
בתוספות בא״ד זכאי במציאתה משום איבה וכתב מורי זקיני ז״ל בספר מג״ש דמציאת קטנה לאביה מדאורייתא מהקישא דבתו לאמה וכתבתי דלענ״ד נראה להיפך דמציאת אמה לרבה נמי לא הוי אלא מדרבנן לאחר שתקנו מציאת הבת לאביה ומכר האב להאדון האי זכות גופא אבל מדאורייתא מציאתה לעצמה:
בא״ד וא״ת נילף מתרווייהו וכו׳ וי״ל דמה להנך וכו׳ ומעשה ידיה משום דמיתזנא מיניה כו׳ עכ״ל. לכאורה קשיא לי טובא דהא בכל תלמודא פשיטא לן דמעשה ידי הבת לאביה אפילו היכא דלא מיתזנא מיניה דהיינו לענין העדפה וכ״כ התוספות בסמוך בד״ה משום איבה בסוף הדיבור ולפ״ז צ״ל דהאי דפ״ק דקדושין לצריכותא בעלמא איתמר דאי הוי כתיב מעשה ידיה לחוד הו״א דקרא איירי היכא דמיתזנא מיניה דומיא דאמה דמיתזנא מרבה. משא״כ לבתר דכתיב נמי כסף קדושין לאביה ילפינן שפיר דמעשה ידיה נמי לאביה אפילו היכא דלא מיתזנא מיניה ולפ״ז הדרא קושיא לדוכתא דמציאה נמי ניליף מבינייהו ולפום ריהטא היה נראה לי דמהקישא דבתו לאמה ילפינן דמציאתה לעצמה והיינו למסקנא דפ״ק דמציעא דמציאת אמה העבריה אין לרבה אלא שכר בטילה בלבד אלא שכבר פירשתי בסמוך דאדרבא אמה גופא לא ידעינן אלא מצד זכיית האב אי ס״ד דמציאת הבת לאביה מדאורייתא ממילא הוי אמרינן נמי דמציאת אמה לרבה ולולי דמסתפינא הו״א דמעשה ידי הבת מדאורייתא לאביה היינו דווקא בניזונת ממנו אבל באינה ניזונת אפילו להעדפה לא זכה ליה רחמנא דמהיכי תיתי כיון דלא יליף אלא מהקישא דלאמה ומה אמה ניזונת משל רבה דכתיב כי טוב לו עמך ה״נ בניזונת איירי אע״ג שיכול למכרה אפילו באינה ניזונת דקרא סתמא כתיב היינו משום שבידו לזונה ולכופה למעשה ידיה והשתא נמי הרי מכרה למי שיעלה לה מזונות והא דפשיטא לן בכל דוכתא דהעדפה לאביה אפילו בשאינה ניזונת היינו מדרבנן דווקא והא דקאמר רבה לעיל דף מ״ג גברא רבה כר׳ יוסף לא ידע דאיכא העדפה וקמותיב תיובתא היינו משום דאע״ג שהאב אינו זוכה בהעדפה אלא מדרבנן אפ״ה איצטריך מתני׳ לאשמעינן דלא הוי דאחין כדאשמעינן כה״ג במציאתה כן נ״ל לכאורה לפי שיטת התוספות כאן אבל לולי דבריהם היה נ״ל דבלא״ה לא מצינן למילף מציאה מבינייהו דקדושין ומעשה ידיה ומשום שאין חוזר הדין דלא שייך לומר שום הצד השוה שבהן וא״כ איכא למפרך מה למעשה ידיה וקדושין דאית בהו צד קל שיזכה האב האי משום דלא קטרחה בגווייהו כלל ומעשה ידיה משום דמילתא דשכיח היא ודעתא דאבוה עלה משא״כ במציאה וכמו שכתבתי לעיל דף ל״ב גבי מה להנך שכן יש בהן צד חמור וע״ש ועל שיטת התוס׳ דהכא שתירצו דאיכא למיפרך מה להנך שכן האב נפסד על ידיהן קשיא לי דאכתי מצי למילף חד מתלת מקדושין ומעשה ידיה ובושת ופגם וקנס ונדרים ויש ליישב וצ״ע:
קונטרס אחרון
בא״ד כתבתי דנלע״ד דהא דמעשה הבת לאביה מדאורייתא היינו דוקא היכא דמיתזנא מיניה דומיא דאמה וכדמשמע פשטא דלישנא בפרק קמא דקידושין אי כתב רחמנא מעשה ידיה משום דמיתזנא מינה:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ד שנינו במשנה שהאב זכאי במציאתה.
The mishna further taught that a father is entitled to items she has found.
רי״ףתוספותשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144