×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) אָמַר רַב מִנַּיִן שֶׁאֵין קִדּוּשִׁין תּוֹפְסִין בִּיבָמָה שֶׁנֶּאֱמַר {דברים כ״ה:ה׳} לֹא תִהְיֶה אֵשֶׁת הַמֵּת הַחוּצָה לְאִישׁ זָר לֹא תְּהֵא בָּהּ הֲוָיָה לְזָר.
that Rav said: From where is it derived that betrothal by another man does not take effect with a yevama? As it is stated: “The wife of the dead man shall not be married outside of the family to one not of his kin” (Deuteronomy 25:5), which indicates: She shall not have the possibility of becoming married to one not of his kin, i.e., his betrothal is of no account.
תוספותתוספות ישניםפסקי רי״דבית הבחירה למאיריר׳ אברהם מן ההרמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
אמר רב מנין שאין קדושין תופסין ביבמה – אפילו לרבנן דרבי עקיבא דכרבנן סבירא ליה לרב מדמכשיר עובד כוכבים ועבד הבא על בת ישראל בהחולץ (לעיל דף מה. ושם) ולרבי עקיבא הוי ממזר כדאמרינן בפ׳ עשרה יוחסין (קדושין עה:) ולקמן נמי בשמעתין דאמר ר׳ ינאי נמנו וגמרו שאין קדושין תופסין ביבמה אמר ליה רבי יוחנן רבי לא משנתינו היא זו כו׳ ודחי הא מני ר״ע היא מכלל דאיהו אמר אפילו אליבא דרבנן והא דקתני לעיל זו דברי רבי עקיבא דאמר אין קדושין תופסין בחייבי לאוין משמע דבהכי תלוי מה שהוא ממזר ביבמה פירשתי בסוף החולץ (לעיל מט. ד״ה הכל).
א״ל שפיר עבדת וכו׳ – אלו שבתות וימים טובים דמשום כבוד שבת יש לעשר עליהם [ואף שלא באו לעולם] ותימה דהיכי מייתי מהאי קרא דאדם מקנה דבר שלא בא לעולם הלא מהכא לא שמעינן אלא בשבת ויום טוב ומאן דאית ליה אדם מקנה אית ליה בכל ענין וגם קשה דבכל מקום דקאמר דאמרינן אדם מקנה לא משמע שיהא מדאוריי׳ דאי הוה דאורייתא לית מאן דפליג ונ״ל דאין התלמוד מביא קרא לומר דשפיר עבד שעישר עד שלא בא לעולם דפשיטא ליה לר׳ ינאי דאדם מקנה ומזה לא הוצרך לשאול אי שפיר עביד אכן שאל לר׳ חייא אי שפיר עבד שעישר שלא מן המוקף שהרי לא היה אצלו והשיב לו שפיר עבדת משום כבוד שבת ומייתי קרא דכתיב כל הימים אלו שבתות וימים טובים:
ואר״י א״ר מניין שאין קדושין תופסין ביבמה שנאמר לא תהי׳ אשת המת החוצה לאיש זר לא תהא בה הוי׳ לזר ושמואל אמר בעניותוו צריכה גט מספקא לי׳ לשמואל האי לא תהי׳ אשת המת החוצה אי ללאו הוא דאתא וה״ה כשאר ח״ל דתפסי בהו קדושין או דלא תפסי בה קידושין הוא דאתא, א״ר ינאי בחבורא נמנו וגמרו אין קדושין תופסין ביבמה. א״ל ר״י ר׳ לא משנתנוו הוא זו דתנן האומר לאשה הרי את מקודשת לי לאחר שאתגייר לאחר שתתגייר לאחר שתשתחררי לאחר שימות בעלך לאחר שיחלוף לך יבמתך אינה מקודשת. א״ל אי לאו דדלאי תספא מי משכחת מרגניתא תותא. א״ל ר״ל אי לאו דקלסך גברא רבא ה״א מתני׳ ר״ע דאמר אין קדושין תופסין בח״ל. וקי״ל בהאי כר״ל דאמרי׳ אר״מ ב״ר לר״א הכי אמר אמימר הל׳ כוותי׳ דשמואל אם הי׳ יבמה כהן חולץ לה ושרי׳ לי׳ ומתמי׳ איתגורי איתגור א״כ נמצא חוטא נשכר וכי מפני שנאסרת ליבם בעבור גט שניתן לה נתירה לו ואנן תנן תצא מאותן של שוק שנשאת לו, אלא אימא אם הי׳ יבמה ישראל נותן לה גט הותרה לו, פי׳ כיון דהלכה כשמואל דאמר אין קדושין תופסין בח״ל ולא יבואו לומר חלץ זה ונשא זה אלא יאמרו בעבירה נשאה מ״ה מותרת ליבם אבל לרב דאמר אין קדושין תופסין ביבמה אתי למימר לא הי׳ זה לוקחה אילולי שחלץ לה היבם והלכך אסורה היא לו שלא יאמרו מותר להחזיר החלוצה וכיון דאמימר ור״א דאינון בתראי ס״ל כשמואל הל׳ כוותי׳ וקדושין תופסין ביבמה:
כבר ביארנו לשיטתנו שאע״פ שכל חייבי לאוין קדושין תופסין בהן ביבמה לשוק מיהא הדבר בספק ואם כן מכל מקום יבמה שנתקדשה לשוק צריכה גט והילכך אם היה יבמה כהן נפסלה לו ואין אומרין שיחלוץ לה הכהן כדי שיכניסנה המקדש שאם כן מצינו חוטא נשכר ומכל מקום אם חלץ לה מעצמו מותרת לזה המקדש שאף באשת איש שנתקדשה מותרת לחזור לבעלה וכל שמותרת לבעלה מותרת למקדש ויש אומרין שאפילו חלץ לה מדעתו אסורה למקדש ואינו דומה לאשה שהלך בעלה למדינת הים ונתקדשה שמותרת לחזור לו דהתם שוגג הוא וקרוב לאונס אבל זה שבמזיד אפילו חלץ לה היבם מדעתו אסורה למקדש וכן דעת גדולי הפוסקים ולדברי הכל כל שהיבם ישראל כופין את המקדש ליתן גט הואיל ועשה שלא כהוגן והותרה ליבמה הואיל ולא נשאת אבל אם נשאת לו אסורה אף ליבם דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים וזהו שאמרו קדושין אין בה נשואין יש בה כלומר שאם נשאת תצא מזה ומזה ואפילו יש לה כמה בנים מזה שנשאת לו כענין אשה שהלך בעלה למדינת הים שאע״פ שיש לה בנים תצא ועוד שהרי ביבמה עצמה כשנשאת לאחר שנינו במשנתנו תצא והולד מראשון ומאחרון ממזר אלמא בדאית לה בנים עסקינן וקתני תצא ואע״פ שלדעת ר׳ עקיבא נאמרה דוקא להיות הולד ממזר אבל אשה עצמה דברי הכל תצא ובזנות מיהא לא נאסרה על יבמה ששומרת יבם שזינתה לא נאסרה ליבמה ועל דעת זה אתה מפרש לענין ביאור מה שהיו סבורים לומר קדושין ונשואין אין בה ופירושה בשנשאת שלא על פי שני עדים ושלא על פי עד אחד וברשות בית דין אלא באיסור גמור דהוה ליה זנות בעלמא לדעת רב אחר שאין קדושין תופסין בה ולדעת קצת מפרשים אתה מעמידה אף לענין פסק שאין טעם דמיחלפא באשה שהלך בעלה וכו׳ נאמר אלא בנשואין שברשות אלא שמאחר שיש בה ספק קדושין ונשואין עיקר הדברים לאסרה מטעמא דמיחלפא כו׳ ואין צריך לומר בנשאת על פי עד אחד בלא הוראת בית דין וכן יש חולקים לומר ששומרת יבם שזינתה אסורה ליבמה מספק ומוכח לה ממה שאמרו במסכת סוטה (י״ח:) אמן שלא סטיתי שומרת יבם ואוקימנה לר׳ עקיבא דאמר אין קדושין תופסין ביבמה אלמא כל שנתברר שאין קדושין תופסין ביבמה נאסרה בזנות נמי בספק דהא בהא תליא ולא נאמר לדעתם לית הלכתא כרב המנונא אלא לדעת האומר שאין קדושין תופסין ביבמה ומכל מקום עיקר הדברים לפרש בההיא דסוטה ר׳ עקיבא היא דקסבר אין קדושין תופסין בחייבי לאוין והולד ממנה ממזר אבל לדידן אף לכשאנו סבורין שאין קדושין תופסין ביבמה מכל מקום אין הולד ממזר שאין ממזר אלא מחייבי כרת והילכך אין זנות אוסרתה כלל וכן סוגית כל השמועות מוכחת:
יש ספרים שכתוב בהן בסוף סוגיא זו דברים שהם כנגד מה שכתבנו ואותם הדברים אינן מגוף הגמרא אלא תוספת דרך פסק לקצת ראשוני הגאונים וכך הוא נוסח שבהן שומרת יבם שנשאת בלא חליצה אם אין לה בנים תצא מזה ומזה מבעל בגט ומיבם בחליצה ואסורה להם עולמית משום דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים נתקדשה ולא נשאת אם היה יבמה ישראל נותן לה שני גט ומותרת ליבם ולמי שקדשה אסורה עולמית שלא יהא חוטא נשכר נשאת והיו לה בנים אם היה בעלה ישראל חולץ לה יבם ויושבת תחת בעלה ואפוקי לא מפקינן לה דכיון דאשה שהלך בעלה למדינת הים ונשאת הולד ממזר מזה ומזה אם אתה אומר תצא אתה מוציא לעז על בניה ואם היה בעלה כהן ויש לה בנים ממנו אינה חולצת מיבם שאם כן אתה אוסרה לזה ומוציא לעז על בניה אלא פורש ממנה כל ימיו של יבם ואחר מיתת היבם הותרה לו ואם מתו בניה בלא זרע בחיי היבם תצא משניהם מבעל בגט ומיבם בחליצה ואסורה להם עולמית זהו תורף דבריהם וכבר כתבנו שאין חלוק בין יש לה בנים לאין לה בנים ובכלם תצא כמו שכתבנו ואף גדולי הפוסקים הביאו את דבריהם ומיחו בהם והביאו ראיה מתלמוד המערב שאף ביש לה בנים תצא ומכל מקום לא מיחו במה שנאמר בהם דלכי מיית יבם הותרה לו ונראה מדבריהם שדין קיים היה באותה שעה לידון כל הדרכים ואף לאחר מיתה כמו שביארנו במשנה לא נאמר ביבמה ויראה שאף בזו עדות אשה כשר בה:
האומר לאשה התקדשי לי לאחר שאתגייר לאחר שתתגיירי לאחר שאשתחרר לאחר שתשתחררי לאחר שימות בעליך לאחר שתמות אחותיך אינה מקודשת שהרי אין בידו עכשו לקדשה וכל שלא בא לעולם ואין בידו להביאו אינו כלום אבל אם אמר לאחר שיחלוץ ליך יבמיך והיא מקבלת הואיל וקדושין תופסין ביבמה מספק אף זו מקודשת מספק ויש במשנה זו קצת דברים שצריכים ביאור וכבר ביארנוה במקומה בשלישי של קדושין (ס״ב.):
שאין קדושין תופסין. מסתברא דלא פליגי רב ושמואל אלא אי בעיא גיטא או לא, אבל לענין ממזרות דברי הכל שאינו ממזר, כדכתבינן בפרק החולץ1. בעניותינו. בעניות דעתינו, שאין אנו יודעין פירוש המקרא. כהן. ונתקדשה לישראל בלא חליצה, חליץ לה כהן ושריא לישראל שקדשה, דליבם כהן אסירא דהא בעיא גיטא מישראל מספק. איתגר. כשקדש יבמתו של כהן, שיחלוץ לה הכהן על כרחו ותהא מותרת לו. חוטא. שקדש יבמה קודם שתחלוץ, דכתו׳ לא תהיה לאיש זר, דהא לשמואל אסתפקא ליה דלמ׳ אתא קרא לאזהורי שלא תתקדש לזר. ישראל. דשריא ליה גרושה. והותרה לו. ליבם, ולא קנסי׳ ליה דלימרו אינשי חלץ זה וקדש זה וגירש, ונמצא זה נושא חלוצתו. משום מצות יבום לא קנסי׳ לה דלימרו הכי, שהרי יש לתלות שיאמרו שנתקדשה קודם שחלץ לה, ולא נפיק מינה חורבא. אבל למי שקדשה אסורה לעולם אעפ״י שחלץ לה הישראל, דהואיל ועבד אסורא קנסי׳ ליה. וכן כתב מר רב יהודאי2.
1. לעיל מט, ב ד״ה מספקא.
2. הובא ברי״ף כט, ב בדפי הרי״ף.
גמ׳ ואמר שמואל אם היה כו׳ נמחק ואמר שמואל. ונ״ב ס״א ועיקר:
בא״ד אבל חכ״א אין ממזר מיבמה אבל לצאת תצא כו׳ עכ״ל והא דמשמע ליה בסוגיא דגיטין ובשמעתין דרב המנונא דאסר בזנות ליבמה אית ליה דהוי נמי ממזר ולא נימא דאע״ג דתצא מיבמה מ״מ לא הוי ממזר וכההיא דירושלמי י״ל דכיון דאסר רב המנונא בזנות ליבמה איכא למגזר בהיא גופה לאוסרה איבם דשמא יאמרו חלץ זה ונשא זה ונמצא מחזיר חלוצתו ולכך יש בה כל הדרכים כמו באשה שהלך בעלה למדינת הים אבל הירושלמי אית ליה לישנא קמא דרב גידל דלא אסר לה בזנות ליבמה דהשתא ליכא למגזר בה שמא יאמרו חלץ כו׳ כמ״ש התוס׳ בסמוך ואין בה כל הדרכים וסבירא ליה לירושלמי דמיהת מטעם אחלופי תצא בניסת אבל לעשותו ממזר אין להחמיר כולי האי מטעם אחלופי כמ״ש הרא״ש ע״ש:
אמר רב: מנין שאין קדושין של איש זר תופסין ביבמה — שנאמר: ״לא תהיה אשת המת החוצה לאיש זר״ (דברים כה, ה), וכוונתו: לא תהא בה הויה לזר, כלומר, אין איש זר יכול לשאת אותה, שאין תפיסה של קידושין (״הויה״) בה.
that Rav said: From where is it derived that betrothal by another man does not take effect with a yevama? As it is stated: “The wife of the dead man shall not be married outside of the family to one not of his kin” (Deuteronomy 25:5), which indicates: She shall not have the possibility of becoming married to one not of his kin, i.e., his betrothal is of no account.
תוספותתוספות ישניםפסקי רי״דבית הבחירה למאיריר׳ אברהם מן ההרמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) וּשְׁמוּאֵל אָמַר בַּעֲנִיּוּתֵינוּ צְרִיכָה גֵּט מְסַפְּקָא לֵיהּ לִשְׁמוּאֵל הַאי לָא תִהְיֶה אֵשֶׁת הַמֵּת אִי לְלָאו הוּא דַּאֲתָא אִי דְּלָא תָּפְסִי בַּהּ קִדּוּשִׁין הוּא דַּאֲתָא.
And Shmuel said: In our poverty of knowledge, as we do not fully understand the verse, she requires a bill of divorce. The Gemara explains: Shmuel was uncertain with regard to this verse: “The wife of the dead man shall not be married outside,” whether it comes for a prohibition, i.e., the woman is prohibited from marrying another man but the betrothal of that other man is effective, or whether it comes to teach that betrothal by any other man does not take effect with her.
הערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןתוספותתוספות ישניםרשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ערך ען
עןא(יבמות צב:) ושמואל אמר בעניותינו צריכה גט פי׳ עניות חכמה שאין בנו כח לברר הספק.
א. [מאנגעל אן איינזיכט.]
בעניותינו – מתוך עניות דעתנו שאין אנו יודעים פי׳ המקרא.
אי ללאו הוא דאתא – הרי היא כשאר חייבי לאוין ותפסי בה קדושין.
ושומרתא יבם שנתקדשה בלא חליצה, צריכה גט משיני שקידשה, ומותרת ליבם אם הוא ישראל. שכן אמר הגאון, שומרת יבם שנישאת בלא חליצה אם אין לה בנים תצא מזה ומזה מבעל בגט ומיבם בחליצה ואסורה להן עולמית דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים.
א. עיין להלן סי׳ תקלה שחזר רבינו לענין זה. ועי״ש בהערות מקור דברי הגאון.
אי ללאו הוא דאתא – פר״ת אי ללאו גרידא הוא דאתא אי לקדושין דלא תפסי נמי הוא דאתא ולעיל פירשתי (שם).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הא דאמר שמואל בעניותנו צריכה גט ואמרינן מספקא ליה לשמואל האי לא תהיה אי ללאו הוא דאתא אי דלא תפסי בה קדושי הוא דאתא. ה״ק אי ללאו בלחוד הוא דאתא אי דלא תפסי בה קדושי נמי הוא דאתא אלא ודאי לכולי עלמא יבמה לשוק בלאו קיימא כדאיתא בהדיא הכא דאמרינן (ולימא) אין קדושין תופסין בחייבי לאוין והכי מוכח בכמה דוכתי. וזה שלא כדברי רש״י (יבמות נ״ה: ד״ה אי) וכבר הארכתי בה בפרק הבא ע״י ובסוף פרק האומר בקדושין (קידושין סח.) בס״ד.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מספקא ליה לשמואל האי ולא תהיה כבר – פירשתיה בפי׳ הבא על יבמתו לדעת רש״י ז״ל גם כדעת ר״ת ז״ל והעיקר כפי׳ ר״ת ז״ל דלכולי עלמא איכא לאו ביבמה וכדקאמ׳ לעיל בהדיא חייבי לאוין אלא ה״ק מספקא ליה הא דנקיט קרא לישנא דלא תהיה אי לישנא דלאו בלחוד הוה כדכתיב לא יהי קדש מבני ישראל או לישנא דהוייה וקדושי׳ הוא ועל לשון זה הוא דמספקא ליה דאלו עיקר המקרא פשוט הוא דהוי לאו ואזהר׳ והלכתא כשמואל כדפסק אמימר.
ושמואל אמר: בעניותינו (בעניות דעתנו), מכיון שאין אנו יודעים בבירור מה משמעות הכתוב, לכך צריכה גט. ומסבירים: מספקא ליה [מסופק לו] לשמואל האי [הכתוב הזה] ״לא תהיה אשת המת החוצה״, אי [אם] לאיסור לאו הוא דאתא [שבא], לומר שאסור שתהיה לזר, אבל קידושיו תופסים בה, כשאר חייבי לאווין, אי [או] לומר שלא תפסי [תופסים] בה קדושין הוא דאתא [שבא], שאין בה הויה לזר.
And Shmuel said: In our poverty of knowledge, as we do not fully understand the verse, she requires a bill of divorce. The Gemara explains: Shmuel was uncertain with regard to this verse: “The wife of the dead man shall not be married outside,” whether it comes for a prohibition, i.e., the woman is prohibited from marrying another man but the betrothal of that other man is effective, or whether it comes to teach that betrothal by any other man does not take effect with her.
הערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןתוספותתוספות ישניםרשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) אֲמַר לֵיהּ רַב מָרִי בַּר רָחֵל לְרַב אָשֵׁי הָכִי אָמַר אַמֵּימָר אהֲלָכָה כְּוָותֵיהּ דִּשְׁמוּאֵל אָמַר רַב אָשֵׁי הַשְׁתָּא דְּאָמַר אַמֵּימָר הִלְכְתָא כְּוָותֵיהּ דִּשְׁמוּאֵל אִם הָיָה יְבָמָהּ כֹּהֵן חוֹלֵץ לָהּ וְשַׁרְיָא לֵיהּ.
Rav Mari bar Raḥel said to Rav Ashi that Ameimar said as follows: The halakha is in accordance with the opinion of Shmuel. Rav Ashi said: Now that Ameimar said that the halakha is in accordance with the opinion of Shmuel, who maintains that one who betroths a yevama before she has performed ḥalitza must give her a bill of divorce, if her yavam was a priest, he performs ḥalitza with her, as she is forbidden to him after the man who betrothed her gave her a bill of divorce, and she is thereby permitted to the man to whom she was betrothed.
עין משפט נר מצוהרש״יתוספות ישניםבית הבחירה למאיריר׳ אברהם מן ההרריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אם היה יבמה כהן – וזו נישאת לשוק בעד אחד או בשני עדים שאמרו לה מת בעליך ואחר כך מת בנך ואמר שמואל בעיא גט וכיון דיהיב לה גיטא מיפסלא על היבם שהוא כהן משום גרושה.
חולץ לה – יבם ושריא לבעלה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

יבמה. רב סבירא ליה דאין קדושין תופסין ביבמה, וקאמ׳ שאם נתקדשה לזר כשהיא זקוקה אין מעשה הקדושין כלום, לא להצריכה הימנו גט, וכל שכן שאינה אסורה ליבם ולא לזה שקדשה אחר שנפטרה מהיבם. ואפי׳ הכי אם נשאת לזר צריכה הימנו גט ונאסרה על היבם ועל הזר. ומותיב הואיל ולא תפסי בה קדושי היכי הויא נשואה להצריכה גט וליאסר ליבם ולזר, הלא ביאתה ביאת זנות, שהרי אין אשות בלא קדושין, ויבמה שזינתה לא נאסרה לא ליבם ולא לזר. ומשני דתני דנשואין אין בה שאינה צריכה גט ואינה נאסרת ליבם. וא״א. דלעולם נשואין יש בה קתני, ונשואין דקאמ׳ לאו לאצרוכי גיטא הוא דקאמ׳, אלא משום זנות קאמ׳, ולמיסרה ליבמה. וסבירא ליה לרב כרב המנונא וכו׳. וא״א. מעיקרא. דלא סבירא ליה כרב המנונא, ודקאמ׳ נשואין יש בה לאצרוכה גיטא ולאסרה איבמה ואזר קאמ׳. וטעמ׳ דמילתא דאי שרית לה בלא גט לעלמא, וליבמה אפי׳ בגט, אמרי אשה שהלך בעלה למדינת הים ועמדה ונשאת ואחר כך בא בעלה מותרת לבעלה ואינה צריכה גט משיני, ותנן תצא מזה ומזה. ואע״ג דמצוה ליבם, הואיל ואפשר בחליצה אסרו ליבם כי היכי דלא לטעו לדמויי הא מילתא לאשה שהלך בעלה למדינת הים ואתו למשריה לבעל, ונפיק מינה חורבא. אבל כי נתקדשה ליכא למיחש, דהא תנן אמרו לה מת בעליך ונתקדשה ואחר כך בא בעלה, מותרת לחזור לו ואינה צריכה גט. והואיל וקיימא לן כשמואל דאמ׳ צריכה גט מספק, מיהא דקידושין אין בה לאו הלכתא כותיה דרב דצריכה הימנו גט. ומיהו שריא ליבם, דאפי׳ אשה שהלך בעלה למדינת הים ועמדה ונתקדשה ובא בעלה, שריא ליה. ולזר שקדשה אסירא כדי שלא יהא חוטא נשכר. ואפי׳ מת יבמה או חלץ לה אסורה לו. ואע״ג דאם קדש אשת איש שהלך בעלה למדינת הים ובא ומת או גירשה שריא לזה שקדשה אחר שגירשה או שהחזירה ומת, התם לא עבד איסורא, דאשת איש היתה ואין קידושין תופסין בה. אבל הכא גבי יבמה לשוק חייבי לאוין היא וקדושי תפסי בה, ואסורא הוא דעבד דרחמנא אזהר ואמ׳ לא תהיה החוצה. והואיל ועבד אסורא קנסו רבנן למסרה עליה לעולם. מיהו אם עבר ונשאה אחר שחלץ לה היבם לא מפקינן לה מיניה, שהרי אין כאן חוטא נשכר, שהרי אותן קדושין שהיו בעבירה נפקעו, שהרי גרשה. אבל נשאת היבמה תצא אעפ״י שיש לו בנים הימנה, והיבם חולץ לה, ואסורה לשניהם, משום דמחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים ועמדה ונשאת ובא בעלה [שה]⁠יא אסורה עליהם לעולם. ואם חזרו וכנסו יוציאו, דהואיל וצריכה גט משניהם, הרי החזיר גרושתו משנתקדשה או נשאת לאחר. וכן נראה דעת הר״ם ממה שכתב ביבום פרק ב׳1 ובגירושין פרק י׳2. אבל מה שכתב ביבום פרק ב׳3 דיבמה שנשאת לזר ובעלה לוקה, נראה דעתו דרב ושמואל מודו דעיקריה ופשטיה דקרא אתא ללאו, ואליבא דהלכתא חוץ מאלמנה לכהן גדול אין לוקין על שום לאו אלא אם כן קדש ובעל, כמו שנבאר לקמן. ומדאפקיה בלשון הויה פליגי אי אתא לאורויי שאין קדושין תופסין בה או לאזהורי נמי שלא תתקדש לזר. וכן נראה לקמן ממלתא דרבא. וכן נראה נמי מההיא דקדושין סוף פרק האומר4 דקאמרינן רב אחא בר יעקב אמ׳ אתיא מק״ו דיבמה מה יבמה שהיא בלאו לא תפסי בה קדושי, כמו שביארנו שם5. ומה שכתב שאינו לוקה אלאו דלא תהיה אלא אם כן קדש ובעל, נמשך אחר דעתו ופירושו במימרא דרבא דאמ׳ פרק עשרה יוחסין6 קדש ובעל לוקה לא בעל אינו לוקה, כמו שביארנו שם7.
ירושל׳8. וכו׳. וזה מקים. מסתברא דלא אמ׳ זה מקים אלא בשיש לו בנים הימנה, כדי שלא תוציא לעז על הבנים אם אתה מחייבו לגרשה, דאשה שהלך בעלה למדינת הים ונשאת תצא והולד ממזר, ואמרי דהני נמי ממזרים. ועוד מדקא מסייעי לר׳ יוחנן ממתני׳ דהזורק9, וודאי מתני׳ מיירי בשיש לו בנים, ש״מ דפלוגתייהו נמי בשיש לו בנים, ואפי׳ הכי קאמרי ר׳ יוחנן ור׳ אילא תצא, והלכתא כותיהו. וכן נראה מגמרין דלא פליג בין יש לו בנים או אין לו בנים הימנה, אלא מדמי לה מכל וכל לאשה שהלך בעלה למדינת הים. וכן פסקו הר״ם10 והרי״ף11. ומר רב יהודאי12 שכתב דכי נשאת לזר קודם שחלצה, אם יש לה בנים הימנו זה חולץ וזה מקים משום לעז הבנים, לא נהיר כדכתבינן. ומיהו היכא דלא היו לו בנים וגרשה וחלץ לה יבם, ואחר כך החזירה, מודה מר רב יהודאי דתצא אעפ״י שיש לו בנים הימנה, שהרי החזיר גרושתו.
1. הי״ח.
2. ה״ח.
3. שם.
4. סח, א.
5. במכונה תוס׳ ר״י הזקן ד״ה בק״ו.
6. שם עח, א.
7. שם ד״ה דרך לקוחין.
8. יבמות פ״י ה״ד, והובא ברי״ף כט, ב בדפי הרי״ף, עיי״ש.
10. הל׳ יבום שם.
11. שם.
12. הובא ברי״ף שם.
אמר רב אשי השתא דאמר אמימר הלכתא כוותיה דשמואל אם היה יבמה כהן חולץ לה ושריא ליה – פירוש רש״י זכרונו לברכה בנשואי׳ שנשאת לאחר על פי עד א׳ או על פי שני עדים ונראה שהוצרך לפרש כן דאי כשנתקדש בלחוד היכי קרי ליה חוטא דהא אמרי לה לעיל דבקדושין לא עבדא איסור אלא כשנשאת או כשנתקדש׳ שלא ברשות כלל ובזדון גמור דא״כ זונ׳ גמור׳ לא הוה ס״ד כלל שתהא מותרת לאותו נכרי בשום צד מחזקי׳ ידי עוברי עביר׳ ושיהא חוטא נשכר אלא ודאי כשנשאת בעד אחד ואפ״ה פרכי׳ דליכא למשריי׳ דא״כ מצינו חוטא נשכר כי זה חוטא הוא כיון דלא דייק ואנסיב וכדאמרי׳ לעיל רישא דעבדא איסורה ואף כשני עדים נמי חשיב למ״ד שלא ברשות ג״כ אסור׳ לחזור לו.
רש״י בד״ה חולץ לה יבם הס״ד:
ד״ה בזנות כו׳ ל״ל כזנות:
תוס׳ בד״ה אבל חכמים כו׳ לקלקולא משמע דלרבנן כו׳ ולאו דמיחלפא ע״כ ההוא סוגיא כו׳ כצ״ל:
אמר ליה [לו] רב מרי בר רחל לרב אשי, הכי [כך] אמר אמימר: הלכה כוותיה [כשיטתו] של שמואל. אמר רב אשי: השתא [עכשיו] שאמר אמימר כי הלכתא כוותיה [הלכה כשיטתו] של שמואל שהמקדש יבמה לפני חליצה צריך לתת לה גט, אם היה יבמה של זו שנישאה לשוק על פי עדות עד אחד או שנים שאמרו שמת בעלה ואחר כך מת בנה, כהן — חולץ לה היבם, שהרי בין כה וכה היא אסורה לו לאחר שיתן לה המקדש גט ושריא ליה [ומותרת לו], לאיש שנתקדשה לו.
Rav Mari bar Raḥel said to Rav Ashi that Ameimar said as follows: The halakha is in accordance with the opinion of Shmuel. Rav Ashi said: Now that Ameimar said that the halakha is in accordance with the opinion of Shmuel, who maintains that one who betroths a yevama before she has performed ḥalitza must give her a bill of divorce, if her yavam was a priest, he performs ḥalitza with her, as she is forbidden to him after the man who betrothed her gave her a bill of divorce, and she is thereby permitted to the man to whom she was betrothed.
עין משפט נר מצוהרש״יתוספות ישניםבית הבחירה למאיריר׳ אברהם מן ההרריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) אִיתְּגוֹרֵי אִיתְּגַר א״כאִם כֵּן מָצִינוּ חוֹטֵא נִשְׂכָּר באֶלָּא אִם הָיָה יְבָמָהּ יִשְׂרָאֵל נוֹתֵן לָהּ שֵׁנִי גֵּט וְהוּתְּרָה לוֹ.
The Gemara expresses surprise at this ruling: But in that case, she thereby gains from her prohibited betrothal, as she may subsequently marry the man who betrothed her illegally. If so, we find a sinner benefiting from his transgression. Rather, the Gemara emends the teaching: If her yavam was a regular Israelite, this second man who betrothed her must give her a bill of divorce, and she is permitted to the yavam, as a non-priest may marry a divorcée.
עין משפט נר מצוהרש״יראב״ןתוספותתוספות ישניםרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
והותרה לו – ליבם.
ואם ניתקדשה ולא נשאת, אם היה יבמה ישראל נותן לה שיני גט ומותרת ליבם, ולמי שקידשה אסורה עולמית כדי שלא יהא חוטא נישכר.
נישאת והיו לה בנים משיני, אם היה בעלה ישראל חולץ לה יבם ויושבת תחת בעלה והבנים כשרים דאין ממזר מיבמה ולא מחייבי לאוין. ואפוקי לא מפקינן לה, כיון דאשה שהלך בעלה למדינת הים הולד ממזר מזה ומזה, אם אתה אומר תצא נמצאת מוציא לעז על בניה. ואם היה בעלה כהן ויש לה בנים, אפילו חליצה לא בעיא, ואם מתו בניה בלא זרע תצא מבעל בגט ומיבם בחליצה ואסור⁠[ה] להן עולמית. וכי אמרינן דאם היה בעלה כהן ויש לה בנים דאפילו חליצה לא בעיא דאי הוה חליץ להא הוה מיתסרת עליה ולא מפקינן לה מיניה שלא תוציא לעז על בניה, ומיהו אסירה ליה למיקרב לגבה כמה דאיתיה ליבם בחייו דאכל ביאה וביאה קאי בעשה ומיתבעי לאפרושי מינה וכי מת יבם שריא ליה.
א. בכת״י וד״פ בטעות: חלוץ לא.
נותן לה שני גט והותרה – אר״ת דאיירי שנתקדשה ולא נישאת ודוקא היכא דבעי יבם לייבומי הוא דאסירא לשני אבל אי לא בעי לייבומי חולץ לה ושריא ליה להאי שקידשה דבקדושין לא קנסינן אפי׳ באשת איש אלא דוקא כשניסת דעבדה איסורא וכי היכי דמותרת לחזור לו מותרת נמי למקדש אם מת הבעל או גירש וכ״ש הכא ביבמה דשריא למקדש וכן הורה ר״ת הלכה למעשה באשה שלא ידעה שהיה לה יבם ונתקדשה והתירה למקדש אחר חליצת היבם והא דפריך הכא איתגורי איתגור היינו משום דקאמר חולץ לה יבם ושריא לבעלה דמשמע חולץ בעל כרחו שכופין אותו אע״פ שברצונו היה מייבם אילו לא קדשה ומש״ה פריך איתגורי איתגור אבל אם מדעתו היה חולץ היתה מותרת לו ואין זה איתגורי איתגור והא לא איצטריך ליה לרב אשי לאשמועינן וא״ת והשתא נמי מאי קמ״ל דקאמר נותן שני גט דלאשמועינן דבעיא גט לא איצטריך דכבר פסק אמימר בהדיא הלכתא כשמואל ואר״ת דקמ״ל שכופין אותו ליתן גט כדי שלא יהיה חוטא נשכר אבל אם נשאת אפילו רצה היבם לחלוץ אסורה לבעלה ותצא מזה ומזה כדמסיק בירושלמי דיבמה שנשאת בלא חליצה תצא ולא אמרי׳ זה חולץ וזה מקיים ומתני׳ דהזורק (גיטין דף פ.) קתני ביבמה לשוק תצא מזה ומזה אפילו בנשואי טעות וכ״ש בנשואי מזיד דקנסינן לה טפי ואפילו את״ל בכשנשאה במזיד לא שייך למגזר ולמיקנסיה כי היכי דלא קנסינן ליה בזינו משום דנשואי מזיד לא שכיחי כמו זנות מ״מ לא מיסתבר לאוקמי הך מילתא בנשואי מזיד דלא איירי הגמרא בהכי ומיהו מצינו חוטא נשכר משמע קצת דבמזיד איירי ומתוך פירוש הקונטרס משמע דאיירי בניסת דפירש בסמוך דרב אשי דהכא לית ליה דרב המנונא ור״ח פסק כהלכות גדולות דאפי׳ נתקדשה תצא מן המקדש וכדברי ר״ת נראה לר״י עיקר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אתגורי אתגר אם כן מצינו חוטא נשכר – הי׳ נראה שפירוש חולץ לה, בעל כרחו כופין אותו לחלוץ ומותרת לשני, ולפי׳ הקשו איתגורי איתגר א״כ מצינו חוטא נשכרא. אבל הגאוניםב אמרו, שאסורה לשני לעולם, כדי שלא יהא חוטא נשכר. וכן אפילו בישראל, אם חלץ לה מדעתו אסורה לשני, וזה תימה בעיני, שנחמיר בזו יותר מן האשה שהלך בעלה למדינת הים ונתקדשה, דמותרת לחזור לבעלהג, ואם גרשה מותרת נמי למקדש. ושמא י״ל, התם נתקדשה ברשות, הכא נתקדשה שלא ברשותד.
ואוקימנא, אלא אם הי׳ יבמה ישראל נותן להה גט והותרה לו – ופירש״י ז״לו, דרב אשי לית לי׳ דרב המנונא. ולא נהירא לן, משום דאי רב אשי מן הנשואין קאמר, הא מחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים כדאמרינן בסמוך, ובפרק הזורק בגיטיןז כדאמרן לעילח. אלא משמע דרב אשי בשקדש ולא נשא, וקמ״ל שכופין את המקדש ליתן לה גט, וקמ״ל נמי שהותרה ליבם ואין קונסין אותה, שלא תאמר, כיון שהיתה יודעת שהיא זקוקה ליבם והלכה ונתקדשה לבטל מצות יבמין, לא דמיא לצרת איילונית ולאותן המנוין במשנת הזורקט שכל הדרכים האלו בהן, ואפילו מן האירוסין נקנוס אותה, קמ״ל. אי נמי כפי׳ הרב אב ב״ד ז״ל, דקמ״ל ליבם הותרה, למקדש לא תהא מותרת לעולם, כדברי הגאוניםי. ומיהו אם נשאת למקדשכ, שלא תצא ואפילו יבמה כהן. וכן כתב הרב ר׳ משה הספרדי ז״לל.
א. כ״פ התוס׳ בד״ה נותן לה.
ב. וכ״כ הרשב״א והריטב״א בשם הגאונים: וכ״כ המאירי בשם י״א, וכ״כ הרי״ף כאן, וכ״ד הרמב״ם פ״ב מה׳ יבום הי״ט, ועיי״ש במ״מ ובלח״מ שהביאו דברי רבינו.
ג. כדלעיל ע״א במשנה.
ד. וכ״כ הרשב״א, ועיי״ש במ״מ ובלח״מ. וכ״כ הריטב״א ונמוק״י והמאירי. ועיין בשו״ע אה״ע סי קנט ס״א בהגה ובביאור הגר״א שם סק״ו. ועיין במהרש״א בד״ה נותן לה.
ה. לפנינו: נותן לה שני גט.
ו. ד״ה בזנות.
ז. פ ב.
ח. צא ב ד״ה והא דתנן.
י. וכ״כ הרשב״א כל הקטע עד כאן. וכ״ה בריטב״א, ובנמוק״י.
כ. בנדפס נוסף במרובעות: אחר חליצת היבם.
ל. פ״ב יבום ה״כ. וכן נפסק בשו״ע קנט ס״א, ועיי״ש בביאור הגר״א סק״ד.
אתגורי איתגור אם כן מצינו חוטא נשכר. פירשו הגאונים ז״ל דלעולם אסורה למקדש ואפילו היה היבם ישראל וחלץ מדעת וכן היא בהלכות הרב ז״ל (רי״ף סי׳ קכ) ולא דמי לאשה שהלך בעלה למדינת הים ושמעה שמת ועמדה ונתקדשה דתנן (יבמות צב.) מותרת לחזור לו והוא הדין למקדש. דהתם בשוגג וקרוב הדבר לאונסין, ולפיכך לא קנסינן ליה, אבל הכא דבמזיד וחוטא הוא אסור ביה לעולם כדי שלא יהא חוטא נשכר.
הא דאמרינן אלא אם היה יבמה ישראל נותן לה שני גט והותרה לו. פירש רש״י (ד״ה בזנות) דלית ליה דרב המנונא. משמע מדבריו דמן הנשואין מפרש לה הוא ז״ל. ואינו מחוור דהא במן הנשואין ודאי אסירא משום דמחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים, כדאיתא בסמוך ובפרק הזורק (גיטין פ:) אלא מחוורתא דהא דרב אשי בשקדש ולא נשא, וקא משמע לן שכופין את המקדש ליתן גט. ועוד שאף על פי שהזידה ועמדה ונתקדשה, אין קונסין אותה לאוסרה על היבם אלא כא״א ששמעה שמת בעלה ועמדה ונתקדשה שמותרת לחזור לו. והר״א ב״ד פירש דהא קמ״ל דליבם הותרה למקדש לא הותרה לעולם ומדברי הגאונים ז״ל (כ״ה ברמב״ן).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אלא אם היה יבמ׳ ישראל נותן לה גט והותר׳ לו – פי׳ ואף על פי שנשאת לו דליבם גופיה לא קנסי׳ מפני שנשאת שלא כדין דשמא משום דסניא ליבם עשתה ולפיכך תחזור לו ולית ליה דרב המנונא דאמר יבמה שזינתה אסור ליבמ׳ כדפרש״י ז״ל ורב אשי דלעיל לית ליה דרב המנונא והקשו עליו כיון דמן הנשואין הוא אסור לחזור לו דמחלפי באשה שהלך בעל׳ למ״ה כדאמר בסמוך וכדתני׳ בהדיא בפ׳ הזורק כל העריות שאמר צרותיהן מותרות וכו׳ תצא מזה ומזה ואמרי׳ בחד לישנ׳ נשאו אין זינו לו ודלא כדרב המנונא וטעמא דנישאו משום דמחלפי באשה שהלך בעלה למ״ה וזו ודאי קושי׳ גדולה עליו ז״ל והוא תימא גדול היאך נעלמה ממנו.
בד״ה נותן לה שני גט כו׳ ור״ח פסק כה״ג דאפילו נתקדשה תצא מן המקדש כו׳ עכ״ל והיינו דוקא בנתקדשה במזיד אבל נתקדשה בשוגג ובעד אחד לא תצא מן המקדש דהא לא גרעה מא״א שנתקדשה בע״א בשוגג דמותרת נמי למקדש אם מת הבעל כך נראה מדברי הנ״י ועוד נראה לחלק דבא״א כיון דלא עבדה איסורא בנתקדשה ואינה צריכה גט ממנו אין סברא לקונסה דתצא מן המקדש אם מת הבעל אבל ביבמה אע״ג דנתקדשה לא עבדה איסורא מ״מ כיון דצריכה גט ממנו מספיקא לשמואל קנסוה דתצא מן המקדש ואסורה לו:
ותוהים: אם כן, נמצא כי איתגורי איתגר [היא מרויחה] בזה שנתקדשה באיסור, אם כן מצינו חוטא נשכר! אלא צריך לתקן ולומר, אם היה יבמה ישראל נותן לה שני זה שקידשה לאשה גט, והותרה לו ליבם, שהרי גם אם היא גרושה מותרת לישראל.
The Gemara expresses surprise at this ruling: But in that case, she thereby gains from her prohibited betrothal, as she may subsequently marry the man who betrothed her illegally. If so, we find a sinner benefiting from his transgression. Rather, the Gemara emends the teaching: If her yavam was a regular Israelite, this second man who betrothed her must give her a bill of divorce, and she is permitted to the yavam, as a non-priest may marry a divorcée.
עין משפט נר מצוהרש״יראב״ןתוספותתוספות ישניםרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) אָמַר רַב גִּידֵּל אָמַר רַב חִיָּיא בַּר יוֹסֵף אָמַר רַב יְבָמָה קִדּוּשִׁין אֵין בָּהּ נִשּׂוּאִין יֵשׁ בָּהּ אִי קִדּוּשִׁין אֵין בָּהּ נִשּׂוּאִין נָמֵי אֵין בָּהּ אֵימָא קִדּוּשִׁין וְנִשּׂוּאִין אֵין בָּהּ.
§ Rav Giddel said that Rav Ḥiyya bar Yosef said that Rav said: With regard to a yevama, betrothal does not apply to her, but marriage does apply to her. The Gemara expresses puzzlement: If betrothal does not apply to her, marriage also should not apply to her. How can marriage take effect if the earlier and less binding stage of betrothal is of no consequence? Rather, emend the above statement and say: Neither betrothal nor marriage apply to her.
רש״יתוספות ישניםבעל המאורראב״ד כתוב שםההשלמהפסקי רי״דרמב״ן מלחמות ה׳בית הבחירה למאיריר׳ אברהם מן ההרריטב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
נשואין יש בה – קס״ד לענין גט דאם ניסת לזר שאמרו לה מת בעליך ואח״כ בנך צריכה גט.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

{שמעתא דיבמה שנישאת או נתקדשה לאחר}
אמר רב: יבמה, קידושין אין בה, נישואין יש בה, משום דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים – פירוש: להצריכה גט נאמרה שמועה זו. שהנישואין תופסין בה וצריכה גט, וקידושין אין תופסין בה. ורב לטעמיה, דאמר, אין קידושין תופסין ביבמה.
ולית הלכתא כוותיה. אלא קידושין ונישואין כולן תופסין בה, כשמואל. ולשמואל הא לא מיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים. שזו, תופסין בה קידושין ונישואין, ואשה שהלך בעלה למדינת הים, אין קידושין תופסין בה אלא נישואין.
וכיון דהלכתא כשמואל, לא היה לו לרי״ף ז״ל לכתוב שמועה זו כל עיקר, דהא לא גמרינן מינה ולא מידי. ולאסרה על היבם, ממתני׳ דהכונס את יבמתו והלכה צרתה ונשאת לאחר (גיטין פ׳.) נפקא. ומהתם גמרינן לה ולא מדרב, כמו שפירשוה בירושלמי (ירושלמי יבמות י׳:ד׳, ירושלמי גיטין ח׳:ו׳): הא לצאת מזה ומזה, דברי הכל, תצא.
פרק האשה קמא
[במאור דף כט. ד״ה אמר רב. לרי״ף סי׳ קכ (יבמות דף צב:)]
כתוב שם: אמר רב יבמה קידושין אין בה1 נישואין יש בה, משום דמחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים. פירוש, להצריכה גט נאמרה שמעוה זו שהנישואין תופסין בה וצריכה גט, וקידושין אחרים אין תופסין [בה] וכו׳.
אמר אברהם: ומנין לו דבר זה, והלא לא נאמרה אלא שמותרת לחזור ליבמה אפילו למאן דאמר המקדש נותן לה גט, אבל נשאת אסורה לו ויוצאה מזה בגט ומיבם בחליצה. כל עיקר לא הוצרך הרב ז״ל לכתוב אלא מפני הדברים שנאמרו בשם רבי יהודאי ז״ל2 כמו שכתב שם. ועוד דכיון דההיא מתניתין מתוקמא כרבי עקיבא שהיה עושה ממזר מיבמה, ודלא כרבנן, מאי⁠[ן] לנו ד⁠[ל]⁠רבנן3 תצא מזה ומזה ומחמירי׳ בה כולי האי, ומהכא שמעינן לה משום דמחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים.
1. כן הוא במאור הנדפס, ובכ״י: בהן.
2. שערי צדק ח״ג ש״א יא, ה״ג ח״ב, הל׳ יבום וחליצה (עמ׳ 91-92, מהדורת הילדסהיימר, ירושלם, תש״ם) ע״ש בהערה 26, וש״נ.
3. כנדצ״ל
אמר רב יהודה אמר רב יבמה קדושין אין בה נישואין יש בה דמיחלפה באשה שהלך בעלה למדינת הים. פי׳ קדושין אין בה ומותרת לחזור ליבם (לו) נישואין [יש בה] ואסורה לחזור ליבם דמחלפה באשה אחרת שהלך בעלה למדינת הים כלומר כי היכי דגזרינן באשה שהלך בעלה למדינת הים שמא יאמרו גירש זה ונשא זה ונמצא מחזיר גרושתו ה״נ ביבמה גזרי׳ שמא יאמרו חלץ זה ונשא זה ונמצא מחזיר חלוצתו וכיון שפסק הרב אלפס דאפי׳ כשנשאת על פי עדים אסורה לחזור לו דלא עבד עובדא במגו אנוסה וצריכה גט מראשון דאי הוה אמר מינס אניסה (ליה) [לא] צריכה הימנו גט ה״נ ביבמה ל״ש נשאת ע״פ ע״א כדפסק הרב אלפס שפסק דע״א ביבמה מהימן ול״ש נשאת ע״פ (ע״א) [שני עדים] אסורה לחזור לו ויש שמפרשים בכל יבמה שנשאת לשוק ואע״פ שלא נשאת לו ע״פ ע״א ולא ע״פ ב״ד אסורה אסורה לחזור לו אע״פ שלא נשאת לו גזרה משום אשה שהלך בעלה למדינת הים דלא מיחזר כלל:
אר״ג ארחב״י א״ר יבמה נשואין יש בה וקידושין אין בה. ואי קידושין אין בה נישואין נמי אין בה. פי׳ כמו שבקידושין א״צ גט גם בנשואה נמי לא תהא צריכה גט כיון דלא תפסו בה קידושין ומהדר אימא קידושין ונשואין אין בה ואלא מאי נשואין יש בה בזנות כדר״ה דאמר ר״ה ש״י שזינתה אסורה ליבמה. פי׳ לאו לענין גט קאמר שתהא צריכה גט אלא לאוסרה על היבם כדרב המנונא: וכ׳ המורה ור׳ יוסי דאמר לעיל נותן לה שני גיטין ולא ליבם ל״ל דר״ה. ואב״א לעולם כדקאמרת מעיקרא קדושין אין בה נשואין יש בה ומשום דמילפי באשה שהלך בעלה למד״ה. פי׳ המורה, כדקאמת מעיקרא נשואין יש בה לענין גט ולא משום דקדושין נינהו אלא משום דאי מפקין לה בלא גט אתי למימר נמי באשה שהלך בעלה למד״ה ונשאת עפ״י ב״ד בע״א תצא בלא גט אבל נתקדשה לא בעיא גט דהא א״א גופי׳ שנתקדשה ע״פ ב״ד בע״א לא בעי גט כדתנן אע״פ שנתן לה האחרון גט לא פסלה עלה הכהונה. ור״ת ור״י ז״ל פירוש קידושין אין בה שאם קדשה אחר לא פסלה ליבמה אלא מותרת היא לו אבל נשואין י״ל אם נשאה נאסרה ליבם משום דמיחפא באשה שהלך בעלה למד״ה. ופסקי׳ הל׳ הכי. וכפתרון המורה נ״ל דהא אמרינן לעולם כדאמרינן מעיקרא ומעיקרא. בגט אמרינן ותו אמאי בעי לאוסרה על היבם משום דמחלפא באשה וכו׳ האי סברא ליתא אלא לר״ע דאמר יש ממזר מח״ל והי׳ אשה יבמה לשוק כא״א וכי היכי דעבדינן בא״א זנות דאונס כזנות דרצון אסרי׳ לה איבם אבל רבנן אפילו אם זינתה היבמה ברצון לא נאסרה ליבם והאיך תאסר עליו כשזינתה באונס ונהי דאית להו לרבנן תצא משני כדאמרינן בירושלמי משום עובדא דאיסורא קניסי׳ לה אבל מיבם לא הלכך ל״א משם דמחלפא אלא להצריכה גט משני יאמרו חלץ זה ונשא זה ונמצאת א״א יוצאה בלי גט אבל להאסר על יבמה לא. ואפי׳ את״ל שפתרון דברי ה״ה כר״ח ורבינו יצחק אין לפסוק הל׳ כן דרב לטעמיה דאמר אין קידושין תופסין ביבמה וי״ל דס״ל כר״ע דאמר הולד ממזר כיון דלא תפסי בה קידושין והלכך דמי׳ לא״א אבל כיון דאפסקא הל׳ כשמואל אין לנו לאוסרה על היבם אפי׳ בזנות דרצון וכ״ש בזנות דאונס ודכוותה פסקו הל׳ כשמואל דיבמה שנתקדשה צריכה גט ופסקי נמי הלכה כרב דאסר לה איבם. ואינו נ״ל דשמואל לא סבר כרב ורב לטעמי׳ דאמר אין קדושין תופסין ביבמה והלכך אתי למימר חלץ זה ונשא זה ונמצא זה מחזיר חלוצתו וקיימא עלי׳ בלא יבנה ודמי׳ לא״א שאם גרש זה ונשא זה ונמצא מחזיר גרושתו משנשאת. אבל שמואל דאמר קידושין תופסין ביבמה לא אתי למימר הכי והלכך שרי׳ ליבם כדאמר ר״א אם הי׳ יבמה ישראל נותן לה שני גט והותרה להם:
{שמעתא דיבמה שנישאת או נתקדשה לאחר}
כתוב בספר המאור: אמר רב, יבמה, קדושין אין בה, נשואין יש בה, משום דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים, פירוש, להצריכה גט נאמרה שמועה זו וכו׳, וכיון דהלכתא כשמואל, לא היה לו לרי״ף לכתוב שמועה זו וכו׳.
אמר הכותב: בודאי שדברים הללו נתנו לידרש וליכתב. דהא דאמר רב דמחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים, לא אמרה אלא כדי לאסרה על היבם.
שכל עיקר לא אמרו, אפילו באשה שהלך בעלה למדינת הים, שהיא צריכה גט, אלא משום קנסה, שרצו להחמיר עליה בסופה מפני שהקלו עליה בתחלתה. לפיכך, הצריכוה גט כדי שיאמרו, גירש זה ונשא זה ואסור הוא להחזירה, כדאתמר לעיל בגמרין (בבלי יבמות פ״ט.). וכן מפורש נמי בירושלמי (ירושלמי יבמות י׳:א׳): מעתה לא תהא צריכה ממנו גט. ומסיק: רבנן דקסרין בשם רבי אילא (גירסתנו: הילא), כדי לברר איסורו של ראשון.
ולפיכך אמר רב: אף על פי שלא היו חכמים צריכים להחמיר ולקנוס ביבמה, גזרו בה משום דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים. שאם אתה אומר, תצא בלא גט, אף זו לא1 יוציאוה בלא גט ויבא ראשון להחזיר. אבל לאחר הגט אי אפשר להתיר, בין בזו ובין בזו, אלא יאמרו, גרש זה ונשא זה, או, חלץ זה ונשא זה, ולא יחזיר עולמית. דכל שכן שאם תבא להתיר ביבמה להחזיר [לאחר הגט]⁠2 שיש לחוש לאשה שהלך בעלה למדינת הים שלא3 יחזיר אף לאחר הגט. ואנו כל עצמנו לא טרחנו בחומרי גיטין הללו אלא כדי שלא יחזיר. דכיון שנתן שני גט, בידוע שלא יחזיר ראשון לעולם. זהו פירושה של שטה זו.
ובין לאסרה ובין להצריכה גט אליבא דרב נאמרה. אבל רבינו הגדול ז״ל לא כתב ממנה אלא מה שהוא כהלכה. דאפילו לשמואל, ודאי, אם אתה מתיר להחזירה, יש לחוש לאשה שהלך בעלה למדינת הים. ואף על פי שזו גיטה מוכיח עליה וזו אין גיטה מוכיח עליה, שהרי קדושין תופסין בה לעולם, יש לחוש לאשה שהלך בעלה למדינת הים ומת שני, שלא יחזיר ראשון. ועוד, שלא יאמרו תחזור לבעלה בלא גט, כשם שהיבמה חוזרת לבעלה אפילו לאחר הגט.
וכך מוכיח בפרק הזורק (גיטין פ׳:), גבי הא דתנן התם (בבלי יבמות פ׳.): כל העריות שאמרו צרותיהן מותרות, הלכו הצרות האלו ונשאו ונמצאו אלו אילוניות, תצא מזה ומזה וכל הדרכים האלו בה. ואתמר עלה: נשאו, וה״ה לזינו. נימא מסייע ליה לרב המנונא, דאמר, שומרת יבם שזנתה אסורה ליבמה. לא, נשאו דוקא, דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים. הא למדנו מפורש שלאסרה על היבם גזרו משום דמיחלפא, כפירושו של רבינו.
ועדיין יש פתחון פה לחלוק ולומר: ודאי שלאסרה נמי נאמרה הגזירה הזו. אבל זו לרב היא ולא לשמואל. אלא דקיימא לן כשמואל, היכי4 מוקמינן ההיא כוותיה דרב. ותו, לשמואל, מתני׳ דקתני, כל הדרכים האלו בה, מ״ט. נימא, נשאו וה״ה לזינו, ומסייע ליה לרב המנונא. והא קי״ל דלית הלכתא כוותיה דרב המנונא, ובהא הלכתא כוותיה דשמואל.
שמא תאמר משנתינו רבי עקיבא היא, ומשוי לה ליבמה כערוה ונשאו דה״ה5 לזינו, שתי תשובות בדבר. חדא, דא״כ, היאך לא אמרו בגמרא: הניחא לרב, דאמר, מיחלפא. אלא לשמואל, הא לא מיחלפא, ומאי איכא למימר. ולפרוק לה: מתני׳ ר״ע היא, דמשוי לה כערוה. ואם בגמרא לא שנאוה, אנו מניין לנו. ועוד, ודאי כשדקדקו בגמרא – נשאו, וה״ה לזינו, נימא מסייע ליה לרב המנונא – לא לדברי ר׳ עקיבא אמרו. שהדבר כבר מפורש דלרבי עקיבא שומרת יבם שזינתה אסורה ליבמה, ומשנה שלימה היא. דתנן (סוטה י״ח.): אמן שלא סטיתי ארוסה ונשואה, שומרת יבם וכנוסה. וכדמפורש בגמרא בפ׳ היה מביא (סוטה י״ח:).
אלא כוף אזנך לשמוע. ודאי, יודעין היו בגמרא שכל הדרכים האלו בה לרבי עקיבא שנויה. שאילו לדברי חכמים, אין ממזר ביבמה. ומוחזקין היו בזו ששנינו עליה בתוספתא (תוספתא יבמות י״א:ז׳, תוספתא גיטין ו׳:ח׳): תצא, ושלשה עשר דבר בה. דברי ר״מ, שאמר משום ר״ע. וחכמים אומרין, אין ממזרין מיבמה. אלא כך אמרו: עד כאן לא נחלקו אלא בממזרין, אבל בשאר כל הדרכים האלו מודים, ונשאו וה״ה לזינו. נימא מסייע ליה לרב המנונא. ומפרקי: לא. נשאו דוקא שנינו לדברי חכמים, משום דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים, אבל זינו אינה אלא לדברי ר׳ עקיבא. ולא שנה במשנתינו זו אלא הדרכים הללו שבאשה שהלך בעלה למדינת הים.
נמצא עכשיו שאם הטעם האמור בגמרא, נשאו דוקא, משום דמיחלפא, לא נאמר לדברי שמואל, שהלכה כמותו, על כרחינו אנו מודים כדרב המנונא, דמתני׳ מסייע ליה. וקי״ל דלית הלכתא כוותיה וקשיא הלכתא אהלכתא.
אלא לדברי הכל הוא. והרי למדנו מגמרא דידן מה שתפשו הגאונים בירושלמי (ירושלמי יבמות י׳:ד׳, ירושלמי גיטין ח׳:ו׳). ומשם נמי יש לו לרבינו הגדול ז״ל ראיה בזה הטעם שכתב, משום דמיחלפא וכו׳. שהרי זו שאמרו שם בירושלמי, הא לצאת מזה ומזה דברי הכל תצא, אין לנו דרך ליתן טעם בדבר, אלא או משום דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים, ונשאו דוקא, או משום דרב המנונא, ונשאו וה״ה לזינו, כדמוכח בהדיא בגמרין דילן.
מעתה שב וברור לעצמך איזה טעם כעיקר.
1. נראה שיש למחוק תיבה זו
2. עיין בד״ש
3. נראה דצ״ל: שמא
4. נראה דצ״ל: והיכי
5. נראה דצ״ל: וה״ה
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בה1. ביבמה, כרב. לאחר שיחלוץ. דהשתא לא תפסי בה קדושי, שאין קדושין תופסין ביבמה. וכיון דהשתא לא תפסי, לקמיה נמי לא חיילי, דאין אדם מקנה דבר שלא בא לעולם. דדלאי. הגבהתי לך החרס. כלומ׳ אי לאו דאמרי לך לא הות מסקת אדעתך דטעמ׳ משום דלא תפסי בה השתא הוא, אלא שאין אדם קונה קנין לזמן שאינו עכשו, ואעפ״י שבידו לעשות עכשו. קלסך. שבחך על זה. בחייבי לאוין. אבל לרבנן תפסי קדושי ביבמה.
1. ממ״ש רבינו: כרב, נראה שמפרש המימרא נמנו וגמרו אין קדושין תופסין ביבמה, ולא גרס ׳ביבמה׳ אלא ׳בה׳. ול״מ גירסא זו. וצ״ע.
(92a:17) אבל נראה שסברתו ז״ל סובר דרב אשי ס״ל כלישנא קמא דהתם דפריק מתני׳ נשאו וה״ה לזינו מדרב המנונא אבל למאן דלית ליה דרב המנונא כיון דבזנות שריא לא גזרו בנשואין ולא חייש׳ דמחלפה באשה שהלך בעלה למ״ה דהתם איסור מיתת ב״ד ואסורה בזנות והכא איסור לאו ואפי׳ בזנות גמור שריא ליה ולא מחמרינן בנשואין טפי מזנות והגאוני׳ פירוש ז״ל דהכא כשנתקדשה בלחוד ובמזידה גמורה שנתקדש׳ בלא שום עדות וא״ה קס״ד שאם היה יבמה כהן חולץ לה ושריא למקדש כיון דלא עביד איסור הביאה ולא כנס׳ לחופה וכדחזינן גבי אשת איש שהלך בעלה למ״ה שנתקדשה שהיא מותרת לחזור לו וה״ה דשריא למקד׳ ופרכי׳ דא״כ מצינו חוטא נשכר כיון דבלא שום עדות קדשה חוטא הוא ולא דמי למתני׳ שנתקדשה ברשות שהיא שוגג או קרוב לאונס ולא קנסינן ליה אבל הכא אפי׳ בקדושי׳ חשבי׳ ליה חוטא וקנסי׳ ליה אלא ה״ק אם יבמה ישראל נותן לה שני גט והותרה לו כלומר שחוזרת ליבם ואף על פי שנתקדשה במזיד דלמקדש הוא דקנסינן אבל ליבם לא קנסי׳ כיון דליכא אלא קדושי׳ וכ״פ הראב״ד ז״ל דהקמ״ל שאף על פי שנתקדשה במזיד הותרה ליבם אבל למקדש לא שריא ליה לעולם וכדברי הגאון ז״ל וכהרמב״ם ז״ל.
ואומר ר״ת ז״ל שכן פי׳ כשנתקדשה אלא שהוא ז״ל פי׳ אם רצה לחלוץ לה מותרת למקדש ואנן לא מתמהינן אלא משום דקאמר חולץ לה דמשמע שכופי׳ אותו לחלוץ ואינו מחוור דא״כ למה הוצרכו לפלוגי אוקמתא אחרת שהוא הפך הראשונה נימא דה״ק אם היה יבמה כהן וחלץ לא הותרה לו פי׳ למקדש אלא ודאי דליבם ליכא שריותא כלל כשנתקדשה במזיד וכל שנשאת אף בעד א׳ דעת הגאוני׳ והתוס׳ וכל הפרשנים ז״ל שתצא מזה ומזה משום דמחלפא באשה שהלך בעלה למ״ה כדלקמן וכלישנא בתרא בפ׳ הזורק ואפי׳ כשיש לה בנים מן הנושא דהא על מתני׳ דכל העריות מייתי לה וקתני הולד ממזר מזה ומזה וע״כ ל״פ רבנן אלא שאין הולד ממזר אבל בשאר דברים מודים וכדאמרי׳ עלה אבל חכמי׳ אומרים אין ממזר מיבמה הא בשאר דברים מודים וכן כתב רב אלפסי ז״ל והביא ראיה מן הירושלמי דגרסי׳ הכא ובפ׳ הזורק יבמה שנשאת בלא חליצה ר׳ ירמיה אומר זה חולץ וזה מייבם ור׳ יוחנן אמר תצא ור׳ אמ׳ תצא ואמר רב זכינא מתני׳ מסייע לר׳ יוחנן הכונס את יבמתו והלכ׳ צרתה ונשאת לאחר תצא מזה ומזה וי״ג דבר בה והא מתני׳ כשיש לה בנים היא דקתני והולד ממזר מזה ומזה שמעי׳ מינה דאפי׳ יש לה בנים א״ר יוחנן תצא מדאמרי׳ מתני׳ מסייע ליה ואסיקנא אלא דברי ר׳ מאיר שאמר משום ר״ע רביה אבל וחכמים אומרי׳ אין ממזר מיבמה הא לצאת מזה ומזה ד״ה תצא ואמר ר׳ יוחנן תצא ואסיקנא דהלכה כר׳ יוחנן ור׳ יוסי שאל לר׳ פנחס היאך סבר א״ל כר׳ ירמיה א״ל חזור בך ואי לא כתיבנ׳ עלך זקן ממרא וליתנהו לדברי מר ודאי שכת׳ שאם היו לה בנים ממנה לא תצא ולאו מילי דסברא נינהו דאי איתנהו לא הוה שתיק גמרא מינייהו ע״כ דברי רבי׳ ז״ל וכן הסכימו כל הפוסקים ובודאי דהכי מסתבר דכיון דטעמ׳ דאסרי׳ ביבמה שנשאת היינו משו׳ דמחלפא באשה שהלך בעלה למדינות הים דכות׳ ממש עבדינן לה והתם אפי׳ כשיש לה בנים תצא דכיון דמדמי לה לההיא אם אתה אומר בכאן שאם יש לה בנים לא תצא אמרו כן בההיא דהתם ומיבטלי תקנת חכמים וגזירתם ואלו היו מחלקי׳ בין יש לה לשאין לה בנים היו מפרשים כן בגמרא בכל דוכת׳ וכן נראה מהא דרב אשי דקאמר אם היה יבמה כהן חולץ לה ושרי׳ לה ופרכינן איתגורי איתגר ואצטרכינן לה פירוק׳ לגמרי ואמאי נשבקי כפשט׳ ונימא דמיירי כשיש לה בנים שלא תצא כיון דלא חזיא ליבמה מיהת דהא רש״י ז״ל בנשואי׳ מפרש לה ואפשר הוא שיש לה בנים ואף הגאוני׳ ז״ל לא פרשוה בקדושי׳ אלא משום אוקמתא בתרייתא אלא ודאי שאין לנו שום דרך להתיר׳ למי שנשאת לו ואפי׳ כשנשאה לו ברשות ב״ד ואפילו יש לה בנים שאלו הוה כן הוה מוקמינן לה בהכי ולא מתהפכה ליה בגוונ׳ אחרי׳ וכל שאפש׳ לקיומי לישנ׳ קמ׳ מקיים והכי אורח׳ דתלמודא גם הראיה שהבי׳ רב אלפס ז״ל מן הירושלמי ראיה גמורה היא מדקאמ׳ הא לצאת תצא וסתמא קאמר ואפי׳ יש לה בנים כדאית׳ במתני׳ דאי לא ה״ל למימר הא לצאת תצא כשאין לה בנים ור׳ יוחנן ודאי אפילו כשנשא׳ ברשות ב״ד מדק׳ מסייע ליה ממתני׳ דהכונס דמיירי כשנשאת ברשות ולא עוד אלא דאלו כשנשאת במזיד היאך יאמר ר׳ ירמיה זה חולץ וזה מקיים וכי יהא חוט׳ נשכר מפני שיש לו בנים אל׳ ודאי כשנשאת ברשות פליגי והיינו דמסייע לר׳ יוחנן ממתני׳ דהאונס דאפי׳ בהא לצאת תצא מ״מ וכ״ת וכיון שנשאת ברשות ב״ד אין איסור על הבעל אלא משום גזירה דמחלפי באשה שהלך בעלה למ״ה והיא גופ׳ קנס׳ דרבנן שעשאו׳ כמזידה והחמירו בסופ׳ כדי להקל בתחלתה היאך נחמיר כ״כ ולא ניחוש ללעז בנים שחוששי׳ לו כ״מ כל מה דאפשר י״ל שכל מידות חכמים כך הם שלא לחלוק בגזרותיהם ותקנותיהם דאי לא הא לא קיימי הא כלל וכמו שהקלו באשה שהלך בעלה למ״ה משום עגונ׳ יחייבו להחמיר וליגזור כל הגזירות הללו והנר׳ לפום סוגיין דהכ׳ ופ׳ הזורק שלא הוצרכו לתת טעם ביבמ׳ שנשאת משו׳ דמתחלפה באשה שהלך בעלה למ״ה אלא לענין מה שאמרו שתהא אסורה על היב׳ שלא חטא ולבטל ממנו מצות יבמין ואפי׳ למ״ד מצות ייבם קודם אבל לאוסרה על מי שנשאת לו בלאו הא נמי ראוי לקנסה כדי שלא יהא חוט׳ נשכר וכדלקמן דלא דייק׳ ומינסב׳ ואולי עשתה כן לפרוק מעליה עול הייב׳ דסניי׳ ליה׳ ולא דייק׳ וכדקא מסקי׳ לקמן בעד א׳ ובדבר זה אין לחוש ללעז בני׳ דמאי לעז בנים איכא שאינו כדין הא ודאי בין שיוציא בין שיקיים חייבי לאוין הם ולא חששו ללעז בנים במקום שיבא להוסיף עליהם איסור גמור בהם כההיא דגיטין פסולי׳ ודכוות׳ וזה ברור בכ״מ מעתה כל שנשאת בין ברשות ב״ד בין במזיד גמור תצא מן הבעל ואפי׳ יש לה בנים ואסורה ג״כ על היבם אף על פי שהוא ישראל משום גזירה דמחלפא באשה שהלך בעלה למ״ה אבל אם נתקדש׳ בלבד אם במזיד עשו אסורה למקדש לגמרי ואפ״ה רצה הבעל לחלוץ מותר ליבם ואם נתקדשה בשוגג מותרות לשניהם ואם רצה יבם חולץ לה ומות׳ למקדש וכן אם היה יבם כהן חולץ לה ושריא ליה וא״ת א״כ כי מתמהי איתגורי איתגר נוקמא כשנתקדשה ברשות י״ל דא״כ מאי קמ״ל פשיטא דהא מתניתין היא אפי׳ באשת איש שמותרת לחזור לו וכל שמותרת לבעל משום דלא עבדא שום איסור׳ ושום זדון מותרת תהיה למקדש דליכא למקנסיה בהכי ואפילו תימא דהתם מותרת לחזור לו אבל למקדש אסורה לו כדסברי קצת מרז״ל התם הוא משום חומרא דאשת איש לעשות גדר שלא תנשא לו אבל ביבמה לא יקנסו כולי האי כיון שעשתה בשוגג או קרוב לאונס זהו הנר׳ לי בדינים אלו וכן קבלתי ממור״י ז״ל בעיקר הדינים גם מורי הרשב״א ז״ל כך הסכים אבל ראיתי לחכם הגדול הר׳ דן ז״ל שהיה מקל בדברי רב יהודאי ז״ל להתיר למי שנשאת כשיש לה בנים ממנו וקא מעייל נפשיה בשנויי דחיקי והנם כתובי׳ על ספר תשובות שלי בס״ד.
(ה) אימא קדושי׳ ונשואי׳ אין בה – פי׳ להצריכה גט ונ״ל דלפום האי תירוצא בעא לומר דמימ׳ דרב בתמיה היא וכי קדושין אין בה ויהיו בה נשואין וכההיא דכתיב׳ בפ׳ המוכר את הבית גבי סנטר מכור אקולמ׳ אינו מכור ואחרינתי כיוצא בה.
אמר רב גידל אמר רב חייא בר יוסף אמר רב: יבמה, קדושין — אין בה, נשואין — יש בה. ותוהים: אי [אם] קדושין אין בה — נשואין נמי [גם כן] אין בה, שהרי כיצד יתפסו בה נישואין אם לא תפסו קידושין שהם קלים מהם! אימא [אמור] ותקן כך: קדושין ונשואין אין בה.
§ Rav Giddel said that Rav Ḥiyya bar Yosef said that Rav said: With regard to a yevama, betrothal does not apply to her, but marriage does apply to her. The Gemara expresses puzzlement: If betrothal does not apply to her, marriage also should not apply to her. How can marriage take effect if the earlier and less binding stage of betrothal is of no consequence? Rather, emend the above statement and say: Neither betrothal nor marriage apply to her.
רש״יתוספות ישניםבעל המאורראב״ד כתוב שםההשלמהפסקי רי״דרמב״ן מלחמות ה׳בית הבחירה למאיריר׳ אברהם מן ההרריטב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) וְאִיבָּעֵית אֵימָא מַאי נִשּׂוּאִין יֵשׁ בָּהּ בִּזְנוּת כִּדְרַב הַמְנוּנָא דא״רדְּאָמַר רַב הַמְנוּנָא שׁוֹמֶרֶת יָבָם שֶׁזִּינְּתָה אֲסוּרָה לִיבָמָהּ.
And if you wish, say a different explanation. What is the meaning of the phrase: Marriage does apply to her? It is referring to a case of licentious sexual relations. In other words, although Rav maintains that betrothal is ineffective for her, if she entered the wedding canopy with another man and had relations with him, her status changes and she is forbidden to the yavam. This is in accordance with the opinion of Rav Hamnuna, as Rav Hamnuna said that a widow awaiting her yavam who committed an act of licentious sexual relations is forbidden to her yavam.
רש״יתוספות ישניםבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
בזנות – דהוי כזנות ומיתסרא איבם כרב המנונא. ורב אשי דאמר לעיל נותן לה שני גט והותרה לו לית ליה דרב המנונא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

נשואין יש בה בזנות – פי׳ לאוסרה עליהם כדרב המנונ׳ וק״ל אמאי נקט נשואי כיון שאינו אסור אלא בזנות יש לומר דלישנא מעליא נקט והכא בנשואים במזיד קאמר שיהא זנות גמורה א״נ דלרב המנונא כיון דבזנות אסורה ועביד לה כערוה ה״ה דאסר לה בנשואי׳ גזרה אטו זנות וכדעבדינן לרבנן באשה שהלך בעלה למדינת הים שעשו נשואים שלא בזנות וכדאמרי׳ בפ׳ הזורק נשאו וה״ה לזינו וכדרב המנונא דנקט תנא נשאו ללישנא מעליא ומשום דנשואין חשובי׳ כזנות בענין זה כנ״ל.
ואיבעית אימא [ואם תרצה אמור] הסבר אחר: מאי [מה פירוש] ״נשואין יש בה״ — בזנות. כלומר, אם נישאה ממש, אף שהקידושין לא תפסו בה לדעת רב, מכל מקום כיון שבא עליה זר נשתנה דינה ונאסרה על היבם. כדברי רב [רב] המנונא, שאמר רב המנונא: שומרת יבם שזינתה — אסורה ליבמה.
And if you wish, say a different explanation. What is the meaning of the phrase: Marriage does apply to her? It is referring to a case of licentious sexual relations. In other words, although Rav maintains that betrothal is ineffective for her, if she entered the wedding canopy with another man and had relations with him, her status changes and she is forbidden to the yavam. This is in accordance with the opinion of Rav Hamnuna, as Rav Hamnuna said that a widow awaiting her yavam who committed an act of licentious sexual relations is forbidden to her yavam.
רש״יתוספות ישניםבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) וְאִי בָּעֵית אֵימָא לְעוֹלָם כְּדַאֲמַרַן מֵעִיקָּרָא קִדּוּשִׁין אֵין בָּהּ נִשּׂוּאִין גיֵשׁ בָּהּ דְּמִיחַלְּפָא בְּאִשָּׁה שֶׁהָלַךְ בַּעְלָהּ לִמְדִינַת הַיָּם.
And if you wish, say: Actually, it is as we said initially, that betrothal does not apply to her but marriage does apply to her. However, this does not mean that marriage is actually effective. Rather, the halakha is that he must give her a bill of divorce, as people might confuse this case with that of a woman whose husband went overseas. The Sages decreed that he must give her a bill of divorce so that people would not say that a woman who remarried after hearing that her husband had died likewise does not require a bill of divorce.
עין משפט נר מצוהרש״יראב״ןתוספות ישניםבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
כדאמר מעיקרא – נשואין יש בה לענין גט ולאו משום דקדושי נינהו אלא משום דאי מפקעת לה בלא גט אתי למימר נמי באשה שהלך בעלה למדינת הים וניסת ע״פ ב״ד בעד אחד תצא בלא גט אבל נתקדשה לא בעיא גיטא דהא אשת איש גופה שנתקדשה על פי ב״ד בעד אחד תצא בלא גט כדתנן אע״פ שנתן לה האחרון גט לא פסלה מן הכהונה.
[סימן תקלה]
1שומרת יבם שנשאת בלא חליצה אם אין לה בנים תצא מזה ומזה מבעל בגט ומיבם בחליצה ואסורה להם עולמית משום דמיחלפא באשה שהלך בעלה למדינת הים. אבל אם ניתקדשה ועדיין לא ניסת אם היה יבמה ישראל נותן לה גט המקדש ומותרת ליבם. ולמי שקידשה אסורה לו עולמית כדי שלא יהא חוטא נשכר. נישאת והיו לה בנים אם היה בעלה ישראל חולץ לה היבם ויושבת תחת בעלה ואפוקי לא מפקינן לה, דכיון דאשה שהלך בעלה למדינת הים וניסת הולד ממזר מזה ומזה אם אתה אומר תצא אתה מוציא לעז על בניה. אם היה בעלה כהן ויש לה בנים הימנו אינה חולצת אלא פורש הימנה ואסור לו ליגע בה כל ימי חייו של יבם, ואם מת היבם מותר לבוא עליהא. וקיבלנו מרבותינו שאילו הדברים משומרת יבם שנישאת בלא חליצה אינן דברי תלמודב אלא דברי בעלי הלכות הן ולאו דסמכא הן. דהא בהדיא גרסינן בתלמוד ארץ ישראל בזה המקום (ירושלמי יבמות י׳:ד׳) ובמסכת גיטין פרק הזורק (ירושלמי גיטין ז׳:ו׳) יבמה שנישאת בלא חליצה ר׳ ירמיה אומר זה חולץ וזה מקיים ור׳ יוחנן אומר תצא ור׳ אילא אומר לא תצא. אמר רבי זבידא מתניתא מסייעא ליה לרבי יוחנן הכונס את יבמתו וצרתה נישאת לאחר ונמצאת זו איילונית תצא מזה ומזה וי״ג דברים נאמרו בהג. והא מתני׳ ביש לה בנים היא, דקתני והולד ממזר מזה ומזה, ש״מ דאפילו יש לה בנים אמר רבי יוחנן תצא, ומדאמרינן מסייעא ליה ואסיקנא אילו דברי רבי מאיר שאמר משום ר׳ עקיבא רביה וחכמים אומרים אין ממזר ביבמה, אבל לצאת מזה ומזה דברי הכל תצא. וברור הוא למבינים (בידוקיא) [כי דוקיא] דמתניתין מסייעא ליה לרבי יוחנן. עד כאן פר״חד.
ואני אליעזר רואה את דברי בעלי הלכות. דבכמה דוכתי בתלמוד חיישינן ללעז הבנים. כדאמרינן בגיטין בפרק הזורק (גיטין פא ע״א) שלח ליה רב יוסף מדויל לשמואל ילמדנו רבינו יצא קול איש פלוני כהן כתב לגרש את אשתו ויושבת תחתיו ומשמשתו מהו שלח ליה תצא והדבר צריך בדיקה. ושקיל וטרי בה עד דמסיק מאי תצא משיני, (פר׳) [פירוש] אם מת הראשון וניסת לכהן אחר תצא ממנו, ופריך אתה מוציא לעז על בניו של ראשון, שאומ׳ בני גרושה הן, ומשני כיון דמראשון לא מפקינן לה אמרינן סמוך למיתה גירשה הראשון. והא הכא דאפילו ריח הגט פוסל בכהונהה ומשום לעז הבנים לא מפקינן לה מראשון, ואפילו משיני אם היה בוו יציאת ממנו לעז לבנים לא מפקינן לה, ואף על גב דלא היהז לתקן המעוות בעודה אצלו, וכל שכן הכא דמצי לתקן המעוות ולחלוץ בעודה אצלו דודאי לא תצא משום לעז הבנים. ואמרינן נמי בפרק עשרה יוחסין (קידושין פא ע״א) אמר רב מלקין על הייחוד ואין אוסרין אמר רב אשי לא שנו אלא ייחוד דפנוייה אבל ייחוד דאשת איש לא אתה מוציא לעז על בניה, הכי נמי משום לעז בנים לא תצא.
ואי משום פלוגתא דתלמוד ארץ ישראל, אימ׳ בשאין לה בנים פליגי רבי ירמיה ורבי יוחנן, אבל יש לה בנים אפילו לרבי יוחנן (יש ללועז) [חיישינן ללעז] בנים ולא תצא, ומתני׳ דמייתי סייעתא לרבי יוחנן, ר׳ עקיבא היא דאמר יש ממזר מיבמה ולדידיה אפילו יש לה בנים תצא דהבנים ממזריםח הן, אבל לרבנן דאמרינ׳ הבנים כשרים, חיישינן ללעזט. וסייעתא דמייתי לרבי יוחנן, מרישא דקתני תצא מזה ומזה, דבהא רבנן מודו דהיכא דאין לה בנים תצא. ומדאמרינןי אמתניתין מסייעא ליה ולא מההיא. והא דדייק מוחכמים אומרים אין ממזר ביבמה, אבל לצאת תצא, הא אמרינןכ דתנא דבי רבי עקיבא הוא דאמר מחייבי לאוין דשאר הוי ממזר מחייבי לאוין גרידי לא הוי ממזרל, אבל לרבנן דפליגי עליה דרבי עקיבא ואמרו אין ממזר אלא מחייבי כריתות אימא לא תצא.
ובעלי הלכות גדולות [ו]⁠הלכות קטועותמ דיקדקו דבריהם מהא דתנו רבנן (יבמות צב ע״א) זו דברי ר׳ עקיבא אבל חכמים אומרים אין ממזר מיבמה, ומסקי דהאי חכמים אומרים תנא דרבי עקיבא הוא, דכיון דכשר הוא אית לן למיעבד תקנתא דלא לימרו ממזירא הוא הילכך אמ׳ דלא תצא, דאי נפקא אמרינן ממזירא הוא והתורה דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלוםנ. ותלמוד ארץ ישראל דיקדקו אשר אמרתי. וכל שכן דלרבנן דאמרי אין ממזר אלא מחייבי כריתות והולד כשר דלא תצאס.
א. ע״כ הן דברי הלכות גדולות בשם גאון [והוא רב יהודאי גאון כמש״כ ברי״ף] הל׳ יבו״ח דנ״ט ע״ב והובאו ברי״ף דכ״ט ע״ב ובשא״ר [עי׳ בה״ג הוצ׳ רעז״ה ירושלים ח״ב עמ׳ 91]. ומכאן ואילך הן דברי ר״ח. וכבר הביא רבינו לעיל עמ׳ תנז את דברי הגאון [ויש שם כמה פרטים החסרים כאן], וכאן חזר והעתיק דבריו כדי להצדיקו מהשגת הר״ח.
ב. ׳ויש ספרים [ספרי תלמוד] שכתוב בהן לקמן כל לשון הלכות גדולות׳. תוס׳ צב ע״ב סד״ה אבל.
ג. עכ״ל הירושלמי.
ד. והובאו דברי ר״ח ברי״ף בשם איכא מאן דאמר והסכים להם הרי״ף. וכ״ד הרמב״ם פ״ב מהל׳ יבו״ח הי״ח וטושו״ע סי׳ קנט ס״ב.
ה. כדאמ׳ במכילתין צד ע״א.
ו. בו יציאת לעז ממנו וכו׳. כצ״ל.
ז. בידו.
ח. בכת״י דהבנים נלעזין.
ט. וכ״כ רע״א בתשו׳ סי׳ רה דהיינו טעמא דלא חשו הגאונים לראיה זו, דהא בהא תליא, היכי דהולד כשר ממילא ל״ת. ועי׳ מכתב החזו״א בסו״ס פרשת המלך ח״ג.
י. אולי ר״ל דאין הירושלמי מביא ראיה לר׳ יוחנן ממש״כ במשנה בגיטין הכונס את יבמתו וכו׳ תצא מזה ומזה, אלא ממה שהביאו על המשנה מתוספתא דברי ר״מ וכו׳ וחכ״א וכו׳ הא לצאת תצא. כי המשנה אפשר להעמידה כר״מ אבל מלשון התוספתא שמעינן שחכמים נחלקו רק על שאין ממזר הא לצאת תצא. (בכת״י: ומדאמר׳ במתני׳).
כ. בתלמודין צב ע״א.
ל. לכאו׳ אינו מובן, כיון דמחיבי לאוין, דהיינו יבמה לזר, אין הולד ממזר, א״כ ניחוש ללעז, מה לי שמלאוין דשאר הולד ממזר. והרי כ״כ רבינו להלן בד״ה ובעלי, דלתנא דבי ר״ע הסובר אין ממזר מיבמה, לא תצא. (אב״ש).
מ. ׳הלכות קטועות׳ נזכרו לעיל בסי׳ טז וסי׳ שט. ועי׳ אוצה״ג עמ׳ קפג וקפד.
נ. וכל שכן דלרבנן וכו׳ ותלמוד ארץ ישראל וכו׳. כ״נ שצ״ל. ואולי כונת רבינו שהם דקדקו מה שאמרו זו דברי, היינו מה שאמרה המשנה תצא, זה רק אליבא דר״ע הסובר הולד ממזר. ולא כפירוש דעלמא ׳זו׳ שהולד ממזר.
ס. דברי רבינו הובאו באביאסף וכתב שם ראבי״ה שדברי זקנו ישרו בעיניו. כמש״כ בתשו׳ דשייכי לס׳ נשים סי׳ לז. וכתוב עוד שם: ׳באביאסף בסי׳ נ״ב תמצא אורך התשובה וביאור דברי ראב״ן ורא״ה׳. ולא זכינו לאורו.
1. סימן תקל״ה מופיע בכ״י בסוף המסכת.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איבעית אימא לעולם כדקאמרי׳ מעיקר׳ נשואין יש בה דמחלפא באשה שהל׳ בעלה למדינת הים – פי׳ לעולם לית לן דרב המנונא ובזנות שריא ליבם כיון דזנו׳ לא גזרי בה אטו זנות דאשת איש אבל בנשואין אסרי לה אפי׳ על היבם גזיר׳ דמחלפ׳ באשה שהלך וכו׳ דאי לא הא לא קיימא הא וכדפרי׳ לעיל ונראים הדברי׳ דכי ל״ל דרב המנונא היינו לאוסרה על היבם שלא חטא אבל על הבעל אסרינן לה משום קנסא ומדאמרינן הכא דמיחלפא באשה שהלך בעלה שמעי׳ דאמטולתא דאשה בעלמא הוא דאסורה דאלו מטעמא דנפשה שרו והכי מוכח האי לישנא בהדיא ושמעי׳ מנה דבאשה בעלמא לית׳ לטעמא דאמר רב הונא לעיל שמא יאמרו גרש זה ונשא את זה וכו׳ דא״כ הכא נמי הא עבדא איסורה ונקנסה לומר שמא יאמרו חלץ זה ונשא את זה ונמצא זה מחזיר חלוצתו ויקים ליה באשר לא יבנה אלא ודאי דההוא טעמא אידחי ולא כדפרש״י זכרונו לברכה שפירוש למעלה ובפרק הזורק על מתניתין דכל עריות שאמרו וכו׳ והא דרב אמסקנה קאי כשנשאת בעד א׳ דאי במזיד גמור׳ זנות בעלמא הוא ולית השתא דרב המנונא ואי כשנשאת בעדים הא סבר רב דאפ׳ אשה בעלמא מותר לחזור לו כדפסק לעיל אלא ודאי כדאמרן ושמעי׳ מינה דס״ל לרב דעד א׳ נאמן ביבמה שתנש׳ לשוק וכדפסקו רבוותא ז״ל וכדבעי׳ למימר בס״ד והק׳ בתוס׳ היאך איפשר לומר דרב לית ליה דרב המנונא דהא ס״ל דאין קדושי׳ בערוה ובמ׳ סוטה פ׳ היה מביא אמרינן דהא תנן שומרת יבם וכנוסה דמשמע דשומרת יבם שזנתה אסורה לייבם היינו תנא דר״ע דסבר שאין קדושי׳ תופס׳ ביבמ׳ ומשוה לה כערוה.
והנכון בזה דהתם לאו משום דלא תפסי בה קדושי׳ בלחוד משו׳ לה כערוה לההוא תנא דר״ע אלא משום דמשוה לי׳ ולד ממנה ממזר כדין אשת איש דסבר כר״ע בחייבי לאוין ולרב אין ממזר מיבמה ואע״ג דלא תפסי בה קדושי׳ ורב ס״ל אליבא דהלכת׳ שאין ממזר אלא מחייבי כריתות ומיתות ב״ד ומיהו י״ל דלית ליה דרב המנונ׳ בהאי פירוקא בתרא דהכא ומי׳ רב המנונא אפי׳ לרבנן דלא משוי ממזר מיבמ׳ ולית להו דר״ע כלל ואפילו בתפיסת קדושי׳ הוא סבר דשומרת יבם כיון דאגידא ביה במקום בעל קאי ודינה עם היבם כדינה עם הבעל לאוסרה עליו בזנות ולית הלכת׳ כוותיה דהא בלישנא בתרא דהכא רב לית ליה דרב המנונא ובמ׳ סוטה דחינן לה מדרבנן ובפ׳ הזורק בלישנא בתרא דחינן לה נמי וכן פי׳ גדולי הפוסקי׳ ז״ל.
ואיבעית אימא [ואם תרצה אמור]: לעולם כדאמרן מעיקרא [כפי שאמרנו מתחילה] קדושין אין בה, נשואין יש בה. והכוונה לא שהנישואין תופסים בה ממש, אלא שצריך לתת לה גט, משום דמיחלפא היא מוחלפת] באשה שהלך בעלה למדינת הים, ולכן תיקנו שיצטרך לתת לה גט, כדי שלא יבואו להתיר גם באשה ששמעה שמת בעלה במדינת הים והלכה ונישאה לאחר, שתיקנו שתצטרך גט כשבא בעלה.
And if you wish, say: Actually, it is as we said initially, that betrothal does not apply to her but marriage does apply to her. However, this does not mean that marriage is actually effective. Rather, the halakha is that he must give her a bill of divorce, as people might confuse this case with that of a woman whose husband went overseas. The Sages decreed that he must give her a bill of divorce so that people would not say that a woman who remarried after hearing that her husband had died likewise does not require a bill of divorce.
עין משפט נר מצוהרש״יראב״ןתוספות ישניםבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) א״ראָמַר רַבִּי יַנַּאי בַּחֲבוּרָה נִמְנוּ וְגָמְרוּ אֵין קִדּוּשִׁין תּוֹפְסִין בִּיבָמָה אֲמַר לֵיהּ רַבִּי יוֹחָנָן רַבִּי לֹא מִשְׁנָתֵנוּ הִיא זוֹ דִּתְנַן הָאוֹמֵר לָאִשָּׁה הֲרֵי אַתְּ מְקוּדֶּשֶׁת לִי לְאַחַר שֶׁאֶתְגַּיֵּיר לְאַחַר שֶׁתִּתְגַּיְּירִי לְאַחַר שֶׁאֶשְׁתַּחְרֵר לְאַחַר שֶׁתִּשְׁתַּחְרְרִי לְאַחַר שֶׁיָּמוּת בַּעְלִיךְ לְאַחַר שֶׁתָּמוּת אֲחוֹתִיךְ אוֹ לְאַחַר דשֶׁיַּחְלוֹץ לִיךְ יְבָמִיךְ אֵינָהּ מְקוּדֶּשֶׁת א״לאֲמַר לֵיהּ אִי לָאו דְּדַלַּאי לָךְ חַסְפָּא מִי מַשְׁכַּחַתְּ מַרְגָּנִיתָא תּוּתֵיהּ.
§ Rabbi Yannai said: In the group of Sages who discussed this matter, they counted and concluded that betrothal by another man does not take effect with a yevama. Rabbi Yoḥanan said to him: My teacher, is this not taught in a mishna that states that betrothal is of no account for such a woman? As we learned in a mishna (Bava Metzia 16b): With regard to one who says to a woman: You are hereby betrothed to me after I convert; after you convert; after I am freed from slavery; after you are freed; after your husband dies; after your sister dies; or after your yavam performs ḥalitza with you, she is not betrothed. The reason for the above ruling is that he is considered to be attempting to acquire an entity that is not yet in existence, as the betrothal cannot take effect at that point in time. This indicates that betrothal is entirely ineffective for a yevama until she performs ḥalitza. Rabbi Yannai said to Rabbi Yoḥanan: Had I not lifted the earthenware shard for you, would you have discovered the pearl [marganita] beneath it? It was only after I informed you of the halakha that you were able to cite a proof for it from a mishna.
עין משפט נר מצוהרש״יתוספות ישניםבית הבחירה למאיריריטב״אגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
נמנו וגמרו כו׳ – דדרשינן לא תהיה לא תהא בה הויה.
אינה מקודשת – כיון דהשתא לא תפסי בה קדושי לקמיה נמי לא תפסי דאין אדם מקנה דבר שלא בא לעולם.
מי משכחת מרגניתא – אי לאו דאמרי לך לא הוית מסיק אדעתיך דטעמא משום דלא תפסי בה קדושי השתא הוא אלא דאין מקנה דבר שלא בא לעולם ואפילו יש בידו לעשות עכשיו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א״ר אמי בחבור׳ נמנו וגמרו וכו׳ – אי לאו דדלאי לך חספא מי משכחת מרגניתא תותי פרש״י ז״ל דאי לאו דידי הות אמרת דאע״ג דאלו בעי לקדושה שיחולו הקדושי׳ לאחר חליצה וק״ל מ״ש מהאומר לאשה הרי את מקודשת לאחר ל׳ יום שהיא מקודשת כל זמן שלא חזר בה לד״ה ואף על פי שנתאכלו המעות כדאיתא בפ״ק דקדושי׳ וי״ל דשאני הכא דאישתני גופא בנתיי׳ להתגייר או להשתחרר או לצא׳ לשוק.
ה״א מתני׳ ר״ע היא – פי׳ דהא דקתני לאחר שיחלוץ ליך יבמיך אליבא דר״ע בלחוד הוא.
גמרא אמר רבי ינאי בחבורה נמנו וגמרו כו׳. כעין זה מכות כא ע״ב:
אמר ר׳ ינאי: בחבורה של החכמים שעסקו בנושא זה, נמנו וגמרו: אין קדושין תופסין ביבמה. אמר ליה [לו] ר׳ יוחנן: רבי, לא משנתנו היא זו שאין קידושין תופסים בה? דתנן כן שנינו במשנה], האומר לאשה: ״הרי את מקודשת לי לאחר שאתגייר״ או ״לאחר שתתגיירי״ או ״לאחר שאשתחרר מעבדותי״, ״לאחר שתשתחררי את ״, ״לאחר שימות בעליך״, ״לאחר שתמות אחותיך שאני נשוי לה״, או ״לאחר שיחלוץ ליך יבמיך״ — אינה מקודשת, שהואכקונה קניין בדבר שלא בא לעולם, כי בשעת הקידושין אין קידושין אלה יכולים לחול. ומכאן אנו למדים שקידושין אינם תופסים ביבמה כלל עד שתחלוץ. אמר ליה [לו] ר׳ ינאי: אי לאו דדלאי לך חספא, מי משכחת מרגניתא תותיה [אם לא שהעליתי לך חרס, האם היית מוצא את המרגלית תחתיו]? כלומר, כיון שאמרתי לך את ההלכה, הצלחת אתה למצוא ראיה יפה זו ממשנתנו.
§ Rabbi Yannai said: In the group of Sages who discussed this matter, they counted and concluded that betrothal by another man does not take effect with a yevama. Rabbi Yoḥanan said to him: My teacher, is this not taught in a mishna that states that betrothal is of no account for such a woman? As we learned in a mishna (Bava Metzia 16b): With regard to one who says to a woman: You are hereby betrothed to me after I convert; after you convert; after I am freed from slavery; after you are freed; after your husband dies; after your sister dies; or after your yavam performs ḥalitza with you, she is not betrothed. The reason for the above ruling is that he is considered to be attempting to acquire an entity that is not yet in existence, as the betrothal cannot take effect at that point in time. This indicates that betrothal is entirely ineffective for a yevama until she performs ḥalitza. Rabbi Yannai said to Rabbi Yoḥanan: Had I not lifted the earthenware shard for you, would you have discovered the pearl [marganita] beneath it? It was only after I informed you of the halakha that you were able to cite a proof for it from a mishna.
עין משפט נר מצוהרש״יתוספות ישניםבית הבחירה למאיריריטב״אגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) א״לאֲמַר לֵיהּ רֵישׁ לָקִישׁ אִי לָאו דְּקַלְּסָךְ גַּבְרָא רַבָּה הֲוָה אָמֵינָא לָךְ אֲנָא מַתְנִיתִין רַבִּי עֲקִיבָא הִיא דְּאָמַר אֵין קִידּוּשִׁין תּוֹפְסִין בְּחַיָּיבֵי לָאוִין.
Sometime later, Reish Lakish said to Rav Yoḥanan: If it were not for the fact that a great man, Rabbi Yannai, praised you, I would say that this is no proof, as it is possible that the mishna is in accordance with the opinion of Rabbi Akiva, who said that betrothal does not take effect for those liable for violating regular prohibitions, and therefore it is not effective with a yevama. However, according to the opinion of the Rabbis, betrothal is effective for this woman, as is the case with all regular prohibitions.
רש״יתוספות ישניםבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אמר ליה ריש לקיש – לרבי יוחנן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שם אי לאו דקלסך כו׳. נ״ב יש מקשים וכי שייך לומר התלמיד על הרב דברים כאלה אי לאו דקלסך כו׳ וכי כבר לא ידע ריש לקיש ממעלתו של ר״י ונראה דלק״מ דה״ק אי לאו דקלסך רבי ינאי שהוא גברא רבה בדין זה שאתה מביא סייעתא ממשנה כו׳ ובירושלמי סוף פ״ב דסוטה מביא כל הקילוסים שקילס ר׳ ינאי את ר׳ יוחנן בדין זה שפשט לו ממתני׳ והתוס׳ הביאו לשם ע״ש:
אמר ליה [לו] לאחר זמן ריש לקיש לר׳ יוחנן: אי לאו דקלסך גברא רבה [אם לא ששיבח אותך אדם גדול] כר׳ ינאי הוה אמינא לך אנא [הייתי אומר לך אני] ודוחה את ראייתך, כך: מתניתין [משנתנו זו] כדעת ר׳ עקיבא היא, שאמר שאין קידושין תופסים בחייבי לאוין, ולכן אין הקידושין תופסים ביבמה. אבל לדעת חכמים קידושין תופסים בה כשאר חייבי לאוין.
Sometime later, Reish Lakish said to Rav Yoḥanan: If it were not for the fact that a great man, Rabbi Yannai, praised you, I would say that this is no proof, as it is possible that the mishna is in accordance with the opinion of Rabbi Akiva, who said that betrothal does not take effect for those liable for violating regular prohibitions, and therefore it is not effective with a yevama. However, according to the opinion of the Rabbis, betrothal is effective for this woman, as is the case with all regular prohibitions.
רש״יתוספות ישניםבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) וְאִי ר״ערַבִּי עֲקִיבָא כִּי אָמַר לַהּ לְאַחַר שֶׁיַּחֲלוֹץ לִיךְ יְבָמִיךְ ליתפסי בָּהּ קִידּוּשֵׁי דְּהָא שָׁמְעִינַן לֵיהּ לְרַבִּי עֲקִיבָא דְּאָמַר אָדָם מַקְנֶה דָּבָר שֶׁלֹּא בָּא לָעוֹלָם דִּתְנַן
The Gemara asks: And if it is the opinion of Rabbi Akiva, when he said to her: After your yavam performs ḥalitza for you, let the betrothal take effect with her, as we have heard that Rabbi Akiva said that a man can transfer an entity that has not yet come into the world. In other words, Rabbi Akiva is of the opinion that an acquisition can take effect for something not yet in existence. If so, even if the betrothal cannot take effect now, it should be valid after she has performed ḥalitza. The proof that this is indeed Rabbi Akiva’s opinion is as we learned in a mishna (Ketubot 59a):
תוספות ישניםבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: ואי [ואם] דעת ר׳ עקיבא היא, יש להקשות הלא כי [כאשר] אמר לה ״לאחר שיחלוץ ליך יבמיך״ — ליתפסי [שיתפסו] בה קידושי? דהא שמעינן ליה [שהרי שמענו אותו] את ר׳ עקיבא שאמר: אדם מקנה דבר שלא בא לעולם. כלומר, שיש דין קניין גם בדבר שעדיין אינו קיים במציאות. ואם כן, אף שכעת אין הקידושין תופסים בה, מכל מקום לאחר שיחלצו לה יתפסו בה! וראיה שזו דעת ר׳ עקיבא — דתנן כן שנינו במשנה]:
The Gemara asks: And if it is the opinion of Rabbi Akiva, when he said to her: After your yavam performs ḥalitza for you, let the betrothal take effect with her, as we have heard that Rabbi Akiva said that a man can transfer an entity that has not yet come into the world. In other words, Rabbi Akiva is of the opinion that an acquisition can take effect for something not yet in existence. If so, even if the betrothal cannot take effect now, it should be valid after she has performed ḥalitza. The proof that this is indeed Rabbi Akiva’s opinion is as we learned in a mishna (Ketubot 59a):
תוספות ישניםבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144