×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) מתני׳מַתְנִיתִין: אנִשְׁבַּע לְבַטֵּל אֶת הַמִּצְוָה וְלֹא בִּיטֵּל פָּטוּר בלְקַיֵּים וְלֹא קִיֵּים פָּטוּר שֶׁהָיָה בַּדִּין שֶׁיְּהֵא חַיָּיב כְּדִבְרֵי ר׳רַבִּי יְהוּדָה בֶּן בְּתֵירָא.
MISHNA: If one takes an oath to refrain from performing a mitzva and he does not refrain, he is exempt from bringing an offering for an oath on an utterance. If he takes an oath to perform a mitzva and he does not perform it, he is also exempt, though it would have been fitting to claim that he is liable to bring the offering, in accordance with the statement of Rabbi Yehuda ben Beteira.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותבית הבחירה למאיריריטב״אגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
מתני׳. נשבע לבטל את המצוה ולא ביטל, לקיים את המצוה ולא קיים, פטור. שהיה בדין שיהא חייב דבריא ר׳ יהודה בן בתירה כול׳, והני מילי בשוגג ומקרבןב.
א. כגירסת התוספות בד״ה לקיים על פי הירושלמי.
ב. מדברי ר״ח נראה שהנשבע לקיים את המצוה אינו פטור אלא מקרבן אבל במזיד חייב מלקות וכדעת בעל המאור.
{משנה שבועות ג:ו} מתני׳ נשבע לבטל את המצוה ולא ביטל פטור לקיים את המצוה ולא קיים פטור1:
{בבלי שבועות כז ע״א} תנו רבנן יכול נשבע לבטל את המצוה ולא ביטל יהא חייב תלמוד לומר {ויקרא ה:ד} להרע או להיטיב מה הטבה רשות אף הרעה רשות אוציא נשבע לבטל את המצוה ולא ביטל [שהוא]⁠2 פטור. יכול נשבע לקיים את המצוה ולא קיים יהא3 חייב תלמוד לומר להרע או להיטיב מה הרעה רשות אף הטבה רשות אוציא נשבע לקיים את המצוה ולא קיים שיהא4 פטור יכול נשבע להרע לעצמו ולא הרע [יהא פטור תלמוד לומר להרע או להיטיב מה הטבה רשות אף הרעה רשות אביא נשבע להרע לעצמו ולא הרע]⁠5 שהרשות בידו יכול נשבע להרע לאחרים ולא הרע יהא חייב תלמוד לומר להרע או להיטיב מה הרעה רשות אף הטבה6 רשות אוציא נשבע להרע לאחרים שאין הרשות בידו מניין לרבות הטבת אחרים תלמוד לומר או להיטיב ואי זו היא הרעת אחרים אכה את פלוני ואפצע את מוחו:
1. דפוסים מוסיף רמז להמשך: וכו׳. כ״י הספרייה הבריטית ממשיך: ״שהיה בדין שיהא חייב דברי ר׳ יהודה בן בתירה אמר רבי יהודה בן בתירה מה אם הרשות שאינו נשבע עליה מהר סיני הרי הוא חייב עליה מצוה שהוא מושבע עליה מהר סיני אינו דין שיהא חייב עליה אמרו לו אם אמרת בשבועת הרשות שכן עשה בה לאו כהין תאמר בשבועת מצוה שלא עשה בה לאו כהין״.
2. שהוא: כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י הספרייה הבריטית.
3. יהא: כ״י נ, דפוסים: ״שיהא״.
4. שיהא: וכן דפוס קושטא. כ״י נ, דפוסים: ״שהוא״.
5. יהא פטור...הרע: כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י הספרייה הבריטית (שמא מחמת הדומות).
6. הרעה, הטבה: כ״י נ, דפוסים: ״הטבה, הרעה״.
מתני׳ שהיה בדין שיהא חייב – הנשבע לקיים ולא קיים.
כדברי רבי יהודה בן בתירא – גרסי׳ ולא גרסי׳ דברי רבי יהודה והכי קאמר נשבע לקיים ולא קיים פטור שאילו לדברי ר׳ יהודה בן בתירא היה בדין לחייבו.
מתני׳: נשבע לבטל את המצוה ולא בטל – פטור כו׳.
לקיים המצוה פטור שהיה בדין שהוא חייב דברי ר׳ יהודה בן בתירא – בקונטרס גורס כדברי ר׳ יהודה בן בתירא ולא גרס דברי משום דבמתני׳ קתני פטור ולר׳ יהודה בן בתירא הוי חייב כדקתני לקמן במתניתין ולריב״א היה נראה לקיים גירסת הספרים דמודה ר׳ יהודה בנשבע שלא לאכול נבילה ואכל דפטור דאין איסור חל על איסור ולעיל (דף כג:) נמי פריך גבי נבילה מושבע ועומד מהר סיני הוא משמע דליכא מאן דפליג ודוקא בלקיים המצות כגון לישב בסוכה או לאכול מצה מחייב ר׳ יהודה וטעמא כדאמר בנדרים (דף ח.) מנין שנשבעין לקיים המצות שנא׳ נשבעתי ואקיימה וה״נ מחייב עליה קרבן והכי איתא בירושל׳ דבשלא אוכל נבילה ואכל מודה רבי יהודה דפטור דאי תימא חייב ליתני לא אם אמרת בשבועת הרשות שכן עשה בה לאו כהן והן כלאו תאמר בשבועת מצוה שלא עשה בה לאו כהן והן כלאו פי׳ הן כלאו שאוכל נבילות כמו שלא אוכל נבילות אלא ודאי מודה רבי יהודה בן בתירא דפטור והשתא גרסי׳ דברי ר׳ יהודה שפיר דהכל מדר׳ יהודה בן בתירא וה״פ לקיים מצוה פטור דהיינו שלא אוכל נבילות ויש מקום שבדין חייב כגון לישב בסוכה דברי רבי יהודה בן בתירא.
נשבע לבטל את המצוה ולא בטל כבר ביארנו (שבועות כ״ה.) שאינו חייב משום שבועת בטוי ולוקה משום שבועת שוא נשבע לקיים את המצוה ולא קיים פטור משבועת בטוי ולענין שבועת שוא כבר ביארנו שאינו לוקה אלא בצדדין ידועים ולקצת מפרשי׳ כמו שביארנו למעלה נשבע להרע לעצמו אפי׳ אמ׳ שיחבול בעצמו אע״פ שאסור לו הואיל ואין כאן איסור תורה להדיא שבועה חלה עליו ואם לא הרע חייב קרבן שבועת בטוי נשבע להרע לאחרים כגון שיכהו ויפצע את מוחו אין כאן בטוי כלל ולוקה משום שבועת שוא ואם נשבע להרע להם בדבר שאין בו איסור כגון לערער עליהם בדין וכיוצא באלו ולא עשה חייב משום שבועת בטוי נשבע להיטיב לאחרים בדבר שבידו לעשותו כגון ליתן להם משלו ולכבדם או לדבר עליהם לשלטון ולא היטיב או שלא להרע להם בדבר שאין בזה קיום מצוה והרע או שלא להיטיב להם בדבר שאין בו בטול מצוה והיטיב בכל אלו יש בהן שבועת בטוי:
(המכה) [המקלל] אביו או אמו נסקל ואע״פ שהתורה אמרה אביו ואמו חייב על כל אחד בפני עצמו שכל שמשמעו שניהם כאחד ומשמעו כל אחד בפני עצמו אתה דנו כל אחד בפני עצמו עד שיפרוט לך הכתו׳ יחדו כמו שיתבאר במקומו:
וסוגית הרעה והטבה לענין ביאורה מבוארת יפה בפירושי הקדמונים ואחד מהם הוא שתדע דרך כלל שאתה צריך להיות הרעה והטבה שני מינים חלוקים זה מזה אלא שתדמה אחד לחברו מצד אחד ותדע שכל לשון לאו הוא הרעה כמו שנודע שנקרא ההעדר רע וכל לשון הן הוא הטבה כמו שנודע שכל מציאות טוב והטבה גמורה של מצוה הוא שבועה שאקיים מצוה פלנית והרעתה הגמורה שלא אעשה מצוה פלנית שהטבתה בהן ובקיום מצוה והרעתה בלאו ובבטול מצוה וכשתקיש הרעה להטבה אתה תופש הטבה גמורה ומדמה לה הרעה בענין ולא בלשון אלא שתשאיר את ההרעה על לשון לאו וכשתקיש הטבה להרעה אתה תופש הרעה גמורה ומדמה לה הטבה בענין אלא שתשאיר את ההטבה על לשון הן ונמצא כשתקיש הרעה להטבה תאמר על כל פנים מה הטבה שאינה בבטול מצוה שהרי עקרה באעשה מצוה זו אף בהרעה שלא יבטל מצוה זו וכגון שיאמ׳ שלא אבטלנה שהוא הרעה בלשון והטבה בענין ונמצאת ההטבה שאתענה ביום הכפורים וההרעה שלא אוכל ביום הכפרים וא״כ הרעה גופה הטבה היא שהרי שתיהן אחד בענין ואם תקיש הטבה להרעה מה הרעה אינה בקיום מצוה שהרי הרעתה הגמורה בשלא אעשה מצוה זו אף הטבה שאינה בקיום מצוה וכגון שיאמ׳ שאבטל מצוה זו שהוא הטבה מצד הלשון והרעה מצד הענין ונמצאת ההרעה שלא אתענה ביוהכ״פ וההטבה שאוכל ביוהכ״פ וא״כ אף בזה (הרעה גופה) הטבה [גופה הרעה] היא והקשה לו וא״כ אף בדבר הרשות כן שהטבה גמורה הלא שאוכל והרעה גמורה היא שלא אוכל וכשתקיש הרעה להטבה מה הטבה אינה בבל תאכל אף הרעה כן וכגון שיאמ׳ שלא אתענה והרי היא הטבה וכשתקיש הטבה להרעה מה הרעה אינה בקום אכול אלא בשלא אוכל אף הטבה כן וכגון שיאמ׳ שאתענה והרי כלן אחד ומתוך כך נדחית הקשת הרעה והטבה ובא מטעם אחר מדאיצטריך או לרבות הטבת אחרים ואם בדבר מצוה הרי הרעת אחרים נתרבית שכל בטול מצוה הרעת הכל היא ומה הוצרך לרבות הטבת אחרים ודחה ענין זה גם כן ובא מטענה אחרת שאם תפרש המקראות בדבר מצוה אין לך למעט כלום שהרי אי אתה ממעט מה שראוי למעט יותר שהוא דבר מצוה והרבה מפרשי׳ כתבוה בדרך אחרת אלא שאין שום ענין תלוי בשנוי הביאורים ברור לך איזה שתרצה:
הא דאמרי׳ וממאי דקראי בדבר הרשות כתיבי דלמא בדבר מצוה הכי פירושו ודלמא אף בדברי מצוה ונוסחי איכא דגרסי אף הכי דליכא למימר בדבר מצוה בלחוד דהא מהיכא תיתי כיון דקראי סתמא כתיבי ועוד מדאמרינן לקמן בסוף שמעתין אלא אי אמרת בדבר מצו׳ מאי מיעט ומאי קו׳ דהא מיעט דבר הרשות אלא ודאי כדאמרן.
תוס׳ ד״ה לקיים וכו׳ והכי איתא בירושלמי. עיין לעיל דף כ ע״ב תוס׳ ד״ה דכי ומ״ש שם:
משנה. נשבע לקיים ולא קיים פטור. בנשבע לקיים את המצוה ישנן שלש שיטות הראשונים:
א) דעת הר״ן (בנדרים ח. ד״ה והלא וכו׳) שהשבועה חלה למלקות ולא לקרבן; ב) הרמב״ןא סובר (ע״ש בנדרים בגליון הש״ס) ששבועה לקיים מצוה אינה חלה כלל כי חפצי שמים מופקעים. ג) הריטב״א כתב (בנדרים יז. ד״ה כיצד) שאין שבועה לקיים שבועה חלה ואף הוי׳ שבועת שוא.
ונראה שהריטב״א חולק על הרמב״ן ביסוד ההלכה דשבועת שוא. אליבא דהריטב״א כל שבועה שאינה חלה הופכת להיות שבועת שוא.⁠ב ואילו לדעת הרמב״ן דוקא ארבע מחלקות שבועות הן לשוא, עיין ברמב״ם פ״א מהל׳ שבועות הל״ד.⁠ג אך ורק ארבע שבועות אלו שהן לשוא מעיקרא דדינן אינן חלות. אולם שבועה לקיים את המצוה שאינה חלה מטעם אחר דהיינו שחפצי שמים מופקעים מקיום שבועה אינה בכלל שבועת שוא מעיקרא דדינה.
אמנם קשה על הריטב״א מהגמ׳ בנדרים (ח.) וז״ל ואמר רב גידל א״ר מנין שנשבעין לקיים את המצוה שנא׳ נשבעתי ואקיימה לשמור משפטי צדקך, והלא מושבע ועומד מהר סיני הוא, אלא הא קמ״ל דשרי ליה לאיניש לזרוזי נפשיה עכ״ל, הרי ששבועה לקיים מצוה אינה שבועת שוא. ברם עיין בריטב״א שמפרש וז״ל ופריך והלא מושבע ועומד מהר סיני הוא פי׳ דאין שבועה חלה על שבועה אפי׳ לקיים וכו׳ לוקה על השניה משום שבועת שוא וכו׳ והיאך דוד נשבע עליהם לקיימם הא הויא שבועה לבטלה עכ״ל, כלומר היא היא קושית הגמרא הלא שבועתו שבועת שוא.
ובתירוץ הגמרא כתב הריטב״א וז״ל אלא הא קמ״ל קרא דשרי לזרוזי לנפשיה, כלומר, אי חזי דמיאש מן המצות שרי לזרוזי לנפשיה לקיומינהו בשבועה כיון דמצוה דגופיה וקים ליה דמוקים שבועתו ולא הויא שבועת שוא עכ״ל. דבריו טעונים ביאור. וכן עלינו להבין מה שנאמר בגמרא דלזרוזי לנפשיה נשבעין, הרי מאחר שהשבועה אינה חלה אליבא דהרמב״ן, איזה זירוז יש בשבועתו.
אף לשון הגמרא ״מושבע ועומד מהר סיני״ צריך ביאור שכן לכאורה לא היתה שבועה בסיני כי אם מתן תורה בלבד. וצריכים לומר שהגמרא מתכוונת לברכות וקללות בפרשיות בחוקותי כי תבוא ובנצבים, כלומר, לכריתת ברית סיני וברית מואב בין ה׳ יתברך לבין בנ״י, וכפי המבואר בגמ׳ שבועות (כט.) שהשביע משה רבינו את ישראל בשעת כריתת הברית. ברם אף אותה השבועה דכריתת ברית צע״ק כיצד חלה הרי אין שבועה חלה לקיים מצות. ומש״כ המהרש״א (כט. ד״ה כשהשביע משה וכו׳) וז״ל דהשבועה עצמה היא קבלת התורה ואי לאו השבועה בדיבורא בעלמא ליכא קיבול ולא היו נענשים אם יעברו עליה עכ״ל, תמוה, שהרי פשיטא שנתחייבו במצוות בשעת מתן התורה בסיני כשאמרו נעשה ונשמע וכפי שמוכח מפרשיות התורה רבות ומדברי חז״ל באריכות. ע״כ עלינו לומר שכך היא ההלכה: אף ששבועות בעלמא לקיים מצוות אינן חלות, עכ״ז שבועה בתורת כריתת ברית בין הקב״ה לבין עמו לקיים את התורה שפיר חלה.
בהתאם לכך ניתן לבאר ענין זרוזי נפשיה שבגמרא, דהיינו שיש לאדם רשות לכפול שבועת כריתת הברית על עצמו. ברם אין בזאת השבועה חלות שבועה בעלמא כי אם חידוש הברית ע״פ הפסוק שאמר דוד המלך ע״ה נשבעתי ואקיימה לשמור משפטי צדקך. מעתה מוסברת דעת הריטב״א. חידוש כריתת ברית שייך רק בתרי״ג מצוות התורה, אבל לא בשבועה שניה הבאה לקיים שבועה ראשונה. עקב כך בתרי״ג מצוות בלבד חלה השבועה של הגברא מדין כריתת ברית ואינה איפוא לשוא.⁠ד
שם. הלכות הרמב״ם בנשבע לקיים או לבטל את המצות.
הלכות הרמב״ם בפ״ה מהל׳ שבועות (הל׳ י״ב - י״ז), זקוקות לביאור. בהל׳ י״ב כתב שהנשבע שיאכל נבלה וטרפה וכיוצא בהן מאיסורי תורה לוקה משום שבועת שוא. ובהל׳ י״ג - י״ד העלה שהנשבע שבועה שניה לעבור על שבועה ראשונה לוקה על השניה משום שוא. ומסיק (בסוף הל׳ י״ד - ט״ו) וז״ל וכן כל הנשבע לבטל את המצוה ולא ביטל פטור משבועת בטוי ולוקה משום שבועת שוא כו׳ כיצד כגון שנשבע שלא יעשה סוכה ושלא ילבש תפילין ושלא יתן צדקה וכן הנשבע לחבירו שלא אעיד לך עדות וכו׳ עכ״ל. וקשה למה מחלק הרמב״ם הלכותיו לשלש מחלקות - לנשבע לבטל מצות לא תעשה דאיסורי התורה, לנשבע לעבור על איסורי שבועה, ולנשבע לבטל מצוות עשה ומצות הגדת עדות. הרי לכאורה הלכה אחת הן - שהשבועה לבטל מצוה שבועת שוא היא.
גם הל׳ ט״ז טעונה עיון. וז״ל נשבע לקיים את המצוה ולא קיים פטור משום שבועת ביטוי, כיצד כגון שנשבע שיעשה לולב או סוכה או שיתן צדקה לעני או שיעיד לו כו׳ הרי זה פטור משום שבועת ביטוי, שאין שבועת ביטוי חלה אלא על דברי הרשות שאם רוצה עושה ואם לא רוצה אינו עושה שנאמר להרע או להיטיב, לפיכך כל הנשבע להרע לאחרים פטור משבועת ביטוי כגון שנשבע שיכה את פלוני או יקללנו או יגזול ממונו או ימסרנו ביד אנס מפני שהוא מצווה שלא לעשות, ויראה לי שהוא לוקה משום שבועת שוא עכ״ל. ויש לתמוה למה כתב יראה לי וכו׳, הרי הנשבע להרע לאחרים נשבע לעבור על איסור תורה, וכבר פסק למעלה שכל שנשבע לעבור על איסור תורה לוקה משום שבועת שוא. ובנידון זה אף הסוגיא שלפנינו דורשת עיון כי מקודם דרשה קרא מלהרע או להיטיב שהנשבע לבטל את המצוה ולא ביטל פטור ואח״כ דרשה שוב שהנשבע להרע לאחרים ולא הרע פטור מפסוק להרע או להיטיב, ולמה דרשה שתי דרשות עבור שנים שהם לכאורה אחד.
ולולא דמיסתפינא הייתי אומר שלדעת הרמב״ם אין הנשבע להרע לאחרים בכלל הנשבע לבטל את המצוה דעלמא. וזה עפ״מ שביארנו לעיל שכדי שתחשב שבועה לנשבע לבטל מצוה צריך שגוף השבועה מהוה שבועה לבטל מצוה ולא די שהשבועה גורמת ביטול מצוה.⁠ה בהתאם לכך יתכן ששונה הנשבע להרע לאחרים שכן עיקר כוונתו אינה לבטל מצוה אלא להרע לאחרים. ואילו הנשבע לבטל מצוה דעלמא - כגון שנשבע שלא ילבש תפילין ולא יתן צדקה כוונתו לבטל את המצוה. לפיכך היינו מדמים שהנשבע להרע לאחרים אינו נשבע לבטל מצוה, ומשום כך כתב הרמב״ם ״יראה לי״ שאכן נחשב להרע לאחרים לנשבע לבטל מצוה בעיקר חלות שם השבועה.
דומה לכך כתב המאירי בשבועות (כה.) וז״ל מי שנשבע ולא היה בדעתו שיש בה בטול מצוה וסוף הדבר נראה שיש בה בטול מצוה כתבו חכמי הדורות שלפנינו ששבועה חלה עליו וכו׳ וכשתעיין בדבר אין כאן ראייה וכו׳ עכ״ל. אליבא דחכמי הדורות דעת הנשבע היא הקובעת דין הנשבע לבטל את המצוה. ואילו לפי המאירי בכל אופן נשבע לבטל את המצוה ובכך מוסבר פסק הרמב״ם. אך דרך זו נראית דחוקה ברמב״ם ואינה במשמעות ההלכות.
ונראה שעלינו להתבונן בפסק הרמב״ם שהרעת אחרים מהווה שוא האם הוא מטעם הנשבע לבטל את המצוה או שהוא דין בפני עצמו. לפום ריהטא הוא בכלל הנשבע לבטל את המצוה, אבל אחרי העיון נראה שהרעת אחרים מהווה שבועת שוא מדין בפני עצמו ולא מטעם מי שנשבע לבטל את המצוה. הרי כתב הרמב״ם בפ״ה מהל׳ שבועות (הלי״ז) וז״ל נשבע להרע לעצמו כגון שנשבע שיחבול בעצמו אע״פ שאינו רשאי שבועה חלה עליו ע״כ, וביארו המפרשים (עיי״ש ברדב״ז) שחלה משום שאיסור החובל בעצמו אינו מפורש בקרא, והרמב״ם לשיטתו (שם הל״ז) ששבועה חלה על דבר שאינו מפורש בקרא כגון חצי שיעור. והנה בין אופני הרעת אחרים מנה הרמב״ם (שם הל׳ ט״ז) מסירה לאנס ואין שבועה חלה עליה, והרי איסור המסירה לאנס אינו מפורש בתורה, ולמה איפוא לא תחול עליה שבועה. ע״כ דין השבועה להרע לאחרים שאינה חלה הוא דין בפני עצמו ולא מדין הנשבע לבטל את המצוה, וביחס לדין חדש זה הוסיף הרמב״ם ״יראה לי שהוא לוקה משום שבועת שוא״. לפי״ז קיימת נפק״מ בנוגע לנשבע להרע לאחרים ולעצמו בכולל. הנה הרמב״ם פסק בפ״ה מהל׳ שבועות (הלי״ח) ששבועה לבטל את המצוה בכולל חלה, אך יתכן שהרעת אחרים שונה מביטול מצוה. ביטול מצוה דין בשם השבועה, ולכך חלה שבועה הכוללת רשות עם ביטול מצוה כי בכך אין השבועה נקראת על שם ביטול המצוה. הרעת אחרים לעומתה מופקעת מחלות שבועה מעיקרה וכאילו נשבע על דבר שא״א לו לקיים והוה דבר שאין לו רשות להישבע עליו, ומשום כך אינה חלה אף בכולל. ודומה לנשבע על אחרים שיעשו או שלא יעשו כך וכך בכולל או לאסור פירות חבירו על חבירו בכולל שאין כולל מועיל מאחר שאינם ברשות הנשבע ועיקר חלות השבועה מופקעת. וכן דין השבועה להרע לאחרים שמופקעת מעיקר חלותה ואף בכולל אינה חלה.
בנוגע לשבועה לקיים את המצוה שהיא מחלוקת הר״ן והרמב״ן משמעות הרמב״ם (בהל׳ ט״ז) שאינה חלה כלל כי כן כתב וז״ל שאין שבועת ביטוי חלה אלא על דברי הרשות וכו׳ עכ״ל וכרמב״ן. (ועיין לקמן בשיעורים כז: ד״ה דאמר רבא וכו׳ אות ג׳)
בדין הנשבע להרע לעצמו שהשבועה חלה כבר הארכנו בשיעורינו (דף כא: בדין חצי שיעור אות ד׳). והסברנו שהחובל בעצמו עובר באיסור כללי ולכן שבועה חלה לבטלו. והנה בשבועה להרע לאחרים שאינה חלה כתב הרמב״ם ארבעה אופנים: שיכה את פלוני; או יקללנו; או יגזול ממונו; או ימסרנו ביד אנס, ואילו בלהרע לעצמו לא הזכיר אלא החובל בעצמו, ויש לעמוד על השנוי.
ונראה, שהמקלל את עצמו לוקה (שבועות לה. ורמב״ם פרק כ״ו מהל׳ סנהדרין הל״ג) כדין המקלל את חבירו, וכיון שהמקלל את עצמו נאסר בעיקר הלאו דקללה ובאיסור מפורש ומפורט הו״ל נשבע לבטל את המצוה. אף הגוזל מעצמו אינו שייך כאן שהרי א״א לגזול מעצמו דבר ופשיטא שאינו נשבע לבטל את המצוה. ברם במוסר את עצמו יש להסתפק אם אסור או לאו. ומסתבר שאסור כמו המוסר את חבירו לאנס והוא בכלל עיקר האיסור דמסירה, והו״ל איפוא נשבע לבטל את המצוה.⁠ו
ובקשר לזה מהראוי להצביע על מה שכתב הרמב״ם בפרק כ״ו מסנה׳ (הל״ו) וז״ל אע״פ שיש לו לדיין או לנשיא למחול על כבודו אינו יכול למחול על קללתו, וכן שאר העם אע״פ שמחל המקולל מלקין את המקלל שכבר חטא ונתחייב עכ״ל. יתכן שלפי הרמב״ם אין מחילה מועלת בקללה בכל אופן, ועקב כך נסיק שהמקלל את עצמו אסור ולוקה. מאידך ניתן לומר שהרמב״ם יבחין בין קללת נשיא לקללת ישראל. מחילת הנשיא אינה מתרת קללתו כלל. בישראל לעומת זה יש משמעות מהרמב״ם (ודו״ק היטב בשינוי לשונו) שאין מחילה מועלת לאחר הקללה למנוע מהמקלל עונש מלקות, אבל מחילה לפני הקללה כן מועלת והמקלל אחר מחילה פטור. ואם ננקוט כך עלינו להבין איפוא למה חייב המקלל את עצמו - וכי גרוע זה מהמקלל לאחר מחילת המקולל שהוא פטור, וכן במקלל את עצמו למה לא ייחשב כאילו מחל על הקללה ויהיה מותר לו לקלל את עצמו.
ודומה שכך היא גזה״כ ״רק השמר לך ושמור נפשך מאד״ (עי׳ לקמן שבועות לו.) שאין אדם יכול למחול על קללת עצמו, אף שיש לו למחול על קללת חבירו קודם שמקללו.
א. עיין בשיעורים (כ:) ד״ה שיטת הרמב״ן בדין נדר לקיים דבר מצוה ובשיעורים (כד.) ד״ה מלחמות ה׳ ספ״ג אות ט׳.
ב. עיין בשיעורים (כה.) ד״ה שבועה שלא אישן ג׳ ימים וכו׳.
ג. עיין בשיעורים (כ:) בשיטת הרמב״ם באזהרות שבועות אות ב׳.
ד. עיין בשיעורי נדרים (ח.) ד״ה דשרי ליה לאינש לזרוזי נפשיה.
ה. עיין בשיעורים דף כה. ד״ה שהנדרים חלים על דבר מצוה כו׳.
ו. זה מסתבר לפי הפירוש הראשון דרבינו נ״י שפי׳ שהרעת אחרים כלולה בדין הנשבע לבטל את המצוה, ובכן איסור מסירת עצמו איפוא שוה לאיסור מסירת אחרים, ואילו לפי הפירוש השני שפירש שדין הרעת אחרים חל מדין מיוחד ומשום שהרעתם הו״ל איפוא דבר שאין לו רשות ובעלות להישבע עליו יתכן שדוקא מסירת אחרים מופקעת ולא מסירת עצמו, ודו״ק.
א משנה נשבע לבטל את המצוה, ולא ביטלפטור מקרבן על שבועת ביטוי. וכן הנשבע לקיים מצווה, ולא קייםפטור. שהיה בדין שיהא חייב, כדברי ר׳ יהודה בן בתירא.
MISHNA: If one takes an oath to refrain from performing a mitzva and he does not refrain, he is exempt from bringing an offering for an oath on an utterance. If he takes an oath to perform a mitzva and he does not perform it, he is also exempt, though it would have been fitting to claim that he is liable to bring the offering, in accordance with the statement of Rabbi Yehuda ben Beteira.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותבית הבחירה למאיריריטב״אגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) א״ראָמַר רַבִּי יְהוּדָה בֶּן בְּתֵירָא מָה אִם הָרְשׁוּת שֶׁאֵינוֹ מוּשְׁבָּע עָלָיו מֵהַר סִינַי הֲרֵי הוּא חַיָּיב עָלָיו מִצְוָה שֶׁהוּא מוּשְׁבָּע עָלֶיהָ מֵהַר סִינַי אֵינוֹ דִּין שֶׁיְּהֵא חַיָּיב עָלֶיהָ.
The mishna explains: Rabbi Yehuda ben Beteira said: What? If, with regard to an oath concerning an optional matter, for which one is not under oath from Mount Sinai, he is liable for breaking it, then with regard to an oath about a mitzva, for which he is under oath from Mount Sinai, is it not logical that he would be liable for breaking it?
רי״ףתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מצוה שמושבע עליה מהר סיני – תימה מהאי טעמא נמי אמאי אין איסור חל על איסור ואי משום דילפינן בפרק כל הבשר (חולין דף קיג:) מומתו בו כי יחללוהו פרט לזו שמחוללת ועומדת וילפינן מינה דכהן טמא שאכל תרומה טמאה פטור אם כן היכי עביד קל וחומר נימא איסור שאינו חל על איסור יוכיח.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שכך אמר ר׳ יהודה בן בתירא: מה אם דבר של הרשות (שאינו מצוה) שאינו מושבע עליו לעשותו מהר סיניהרי הוא חייב עליו אם עבר על שבועתו, דבר של מצוה שהוא כבר מושבע עליה מהר סיניאינו דין שיהא חייב עליה?
The mishna explains: Rabbi Yehuda ben Beteira said: What? If, with regard to an oath concerning an optional matter, for which one is not under oath from Mount Sinai, he is liable for breaking it, then with regard to an oath about a mitzva, for which he is under oath from Mount Sinai, is it not logical that he would be liable for breaking it?
רי״ףתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) אָמְרוּ לוֹ לֹא אִם אָמַרְתָּ בִּשְׁבוּעַת הָרְשׁוּת שֶׁכֵּן עָשָׂה בָּהּ לָאו כְּהֵן תֹּאמַר בִּשְׁבוּעַת מִצְוָה שֶׁלֹּא עָשָׂה בָּהּ לָאו כְּהֵן שֶׁאִם נִשְׁבַּע לְבַטֵּל וְלֹא בִּיטֵּל פָּטוּר.:
The Rabbis said to him: No, if you said that one is liable for breaking an oath concerning an optional action, where the Torah rendered one liable for a negative oath not to perform it like for a positive oath to perform it, shall you also say one is liable with regard to breaking an oath concerning a mitzva, where the Torah did not render one liable for a negative oath like for a positive oath, since if one takes an oath to refrain from performing a mitzva and did not refrain, he is exempt.
רי״ףרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שלא עשה בה לאו כהן – וקרא כתיב להרע או להיטיב.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמרו לו: לא, אם אמרת בשבועת הרשותשכן עשה בה לאו כהן, שיכול להישבע על אותו הדבר גם שלא יעשנו, ומשום כך הוא חייב, תאמר בשבועת מצוהשלא עשה בה לאו כהן, שאם נשבע לבטל מצוה ולא ביטל — הרי בוודאי פטור, שאינו יכול לבטל מצוה שמן התורה.
The Rabbis said to him: No, if you said that one is liable for breaking an oath concerning an optional action, where the Torah rendered one liable for a negative oath not to perform it like for a positive oath to perform it, shall you also say one is liable with regard to breaking an oath concerning a mitzva, where the Torah did not render one liable for a negative oath like for a positive oath, since if one takes an oath to refrain from performing a mitzva and did not refrain, he is exempt.
רי״ףרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) גמ׳גְּמָרָא: ת״רתָּנוּ רַבָּנַן יָכוֹל נִשְׁבַּע לְבַטֵּל אֶת הַמִּצְוָה וְלֹא בִּיטֵּל יְהֵא חַיָּיב ת״לתַּלְמוּד לוֹמַר {ויקרא ה׳:ד׳} לְהָרַע אוֹ לְהֵיטִיב מָה הֲטָבָה רְשׁוּת אַף הֲרָעָה רְשׁוּת אוֹצִיא נִשְׁבַּע לְבַטֵּל אֶת הַמִּצְוָה וְלֹא בִּיטֵּל שֶׁהוּא פָּטוּר.
GEMARA: The Sages taught in a baraita: One might have thought that when one takes an oath to refrain from performing a mitzva and he does not refrain, he would be liable to bring an offering for an oath on an utterance. To counter this, the verse states: “To do evil, or to do good” (Leviticus 5:4). Just as doing good is referring to an oath about an optional action, so too, doing evil is referring to an oath about an optional action. I will therefore exclude from liability one who takes an oath to refrain from performing a mitzva and does not refrain, so that he is exempt from bringing the offering.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
(ד-ה) ת״ר. נשבע לבטל את המצוה ולא ביטל יכול יהא חייב, ת״ל להרע או להטיב מה הטבה רשות אף הרעה רשות כול׳א. ופריש בה נשבע לבטל מצוה ולא ביטל, או נשבע לקיים מצוה ולא קיים בתרויהו הואיל ואינו דבר הרשות פטור משבועת ביטוי.
א. הר״י מיגש כתב דלמסקנה ליתא לברייתא אלא יליף לה מדרשה דאו להטיב לרבות הטבת אחרים דקרא לא אירי אלא בדבר הרשות. וכן כתב הבעל המאור (וכפי הנראה נתכון להשיג על הרי״ף שהביא את כל הברייתא). והר״ן כתב דאי אפשר לעקור את הברייתא אלא דדרשה זו מוכיחה שהפירכא דפרכינן אי הכי בדבר הרשות נמי לא משכחת לה לאו פירכא היא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ יכול נשבע לבטל את המצוה וכו׳ – ותהא זו קרויה הרעה שהוא מריע לעשות שמבטל את המצוה.
מה הטבה רשות – לקמיה מפרש לה.
תנו רבנן: יכול נשבע לבטל את המצוה ולא בטיל יהא חייב קרבן שבועת ביטוי? תלמוד לומ׳: להרע או להטיב: מה הטבה רשות – אף הרעה רשות, אוציא נשבע לבטל את המצוה ולא בטל, שהוא פטור.
ת״ל להרע או להיטיב – הך דרשא לא אתיא כר״ע דלדידיה אמר לעיל (דף כו.) דדריש בריבויי ומיעוטי ומאי מיעט מיעט דבר מצוה.
מה הטבה רשות – פירוש שאינה בביטול מצוה והכי מפרש לה לקמן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב גמרא ובדין זה ששנינו במשנה בנשבע לבטל את המצוה תנו רבנן [שנו חכמים]: יכול הנשבע לבטל את המצוה ולא ביטל יהא חייב על שבועתו? תלמוד לומר: ״להרע או להיטיב״ (ויקרא ה, ד), מה הטבה שמדובר בה היא בדבר רשות, שנשבע לעשות דבר שאינו אסור בו או מצווה עליו, אף הרעה שנשבע שלא לעשות, הריהי בדבר הרשות, ולכן אוציא מכלל זה מי שנשבע לבטל את המצוה ולא ביטל שהוא פטור, שהרי אינו רשאי לבטל את המצוה.
GEMARA: The Sages taught in a baraita: One might have thought that when one takes an oath to refrain from performing a mitzva and he does not refrain, he would be liable to bring an offering for an oath on an utterance. To counter this, the verse states: “To do evil, or to do good” (Leviticus 5:4). Just as doing good is referring to an oath about an optional action, so too, doing evil is referring to an oath about an optional action. I will therefore exclude from liability one who takes an oath to refrain from performing a mitzva and does not refrain, so that he is exempt from bringing the offering.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) יָכוֹל נִשְׁבַּע לְקַיֵּים אֶת הַמִּצְוָה וְלֹא קִיֵּים שֶׁיְּהֵא חַיָּיב ת״לתַּלְמוּד לוֹמַר לְהָרַע אוֹ לְהֵיטִיב מָה הֲרָעָה רְשׁוּת אַף הֲטָבָה רְשׁוּת אוֹצִיא נִשְׁבַּע לְקַיֵּים אֶת הַמִּצְוָה וְלֹא קִיֵּים שֶׁהוּא פָּטוּר.
The baraita continues: One might have thought that when one takes an oath to perform a mitzva and does not perform it, that he would be liable. To counter this, the verse states: “To do evil, or to do good.” Just as doing evil is referring to an oath about an optional action, so too, doing good is referring to an oath about an optional action. I will therefore exclude from liability one who takes an oath to perform a mitzva and does not perform it, so that he is exempt from bringing the offering.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 4]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

יכול נשבע לקיים כו׳ – ותהא זו קרויה הטבה שהוא מטיב לקיים מצוה.
מה הרעה רשות – לקמיה פריך ממאי דקראי ברשות כתיבי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

יכול נשבע לקיים את המצוה ולא קיים שיהא חייב? תלמוד לומר: ״להרע או להיטיב״ (ויקרא ה, ד), מה הרעה רשות, אף הטבה רשות, ולכן אוציא נשבע לקיים את המצוה ולא קיים שהוא פטור, שהרי אינו רשאי שלא לקיים מצוה.
The baraita continues: One might have thought that when one takes an oath to perform a mitzva and does not perform it, that he would be liable. To counter this, the verse states: “To do evil, or to do good.” Just as doing evil is referring to an oath about an optional action, so too, doing good is referring to an oath about an optional action. I will therefore exclude from liability one who takes an oath to perform a mitzva and does not perform it, so that he is exempt from bringing the offering.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) יָכוֹל נִשְׁבַּע לְהָרַע לְעַצְמוֹ וְלֹא הָרַע יָכוֹל יְהֵא פָּטוּר ת״לתַּלְמוּד לוֹמַר לְהָרַע אוֹ לְהֵיטִיב מָה הֲטָבָה רְשׁוּת אַף הֲרָעָה רְשׁוּת גאָבִיא נִשְׁבַּע לְהָרַע לְעַצְמוֹ וְלֹא הֵרַע שֶׁהָרְשׁוּת בְּיָדוֹ.
One might have thought that when one takes an oath to harm himself and he does not harm himself, that he could be exempt from liability. The verse states: “To do evil, or to do good.” Just as doing good is referring to an oath about an optional action, so too, doing evil is referring to an oath about an optional action. I include as liable one who takes an oath to harm himself and does not harm himself, since it is his prerogative to harm himself or not.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אבל נשבע להרע לעצמו ולא הרע חייב, מאי טעמא שרשות בידו להרע לעצמו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אביא נשבע להרע לעצמו – כולי הך בבא לא צריכא אלא לאשמועינן דאדם רשאי לחבול בעצמו דפלוגתא היא בהחובל (ב״ק דף צא:).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

יכול נשבע להרע לעצמו ולא הרע, יכול יהא פטור? תלמוד לומר: ״להרע או להיטיב״, מה הטבה רשות, אף הרעה רשות, ולכן אביא בכלל שבועת ביטוי נשבע להרע לעצמו ולא הרע, לפי שהרשות בידו להרע לעצמו.
One might have thought that when one takes an oath to harm himself and he does not harm himself, that he could be exempt from liability. The verse states: “To do evil, or to do good.” Just as doing good is referring to an oath about an optional action, so too, doing evil is referring to an oath about an optional action. I include as liable one who takes an oath to harm himself and does not harm himself, since it is his prerogative to harm himself or not.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) יָכוֹל נִשְׁבַּע לְהָרַע לַאֲחֵרִים וְלֹא הֵרַע שֶׁיְּהֵא חַיָּיב ת״לתַּלְמוּד לוֹמַר לְהָרַע אוֹ לְהֵיטִיב מָה הֲטָבָה רְשׁוּת אַף הֲרָעָה רְשׁוּת דאוֹצִיא נִשְׁבַּע לְהָרַע לַאֲחֵרִים וְלֹא הֵרַע שֶׁאֵין הָרְשׁוּת בְּיָדוֹ מִנַּיִן לְרַבּוֹת הֲטָבַת אֲחֵרִים ת״לתַּלְמוּד לוֹמַר אוֹ לְהֵיטִיב וְאֵיזוֹ הִיא הֲרָעַת אֲחֵרִים אַכֶּה אֶת פְּלוֹנִי וַאֲפַצֵּעַ אֶת מוֹחוֹ.
One might have thought that when one takes an oath to harm others and does not harm them, that he would be liable. To counter this, the verse states: “To do evil, or to do good.” Just as doing good is referring to an oath about an optional action, so too, doing evil is referring to an oath about an optional action. I will therefore exclude from liability one who takes an oath to harm others and he does not harm them, since it is not his prerogative to do so. From where is it derived that taking an oath that concerns doing good to others is included among the oaths for which one may be liable? The verse states: “Or to do good.” And what is harming others? An example is when one takes an oath saying: I will strike so-and-so and injure his brain.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותרמב״ןבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אבל הנשבע להרע לאחרים כגון שנשבע שאכה לפלוני ואפצע את מוחו וכיוצא בהן, פטור שאין הרעת אחרים בידו. אבל נשבע להטיב לאחרים ולא הטיב חייב.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ת״ל או להיטיב – או יתירה לדרשא.
יכול נשבע להרע לאחרים ולא הרע יהא חייב? תלמוד לומר: להרע או להטיב: מה הטבה רשות – אף הרעה רשות. אוציא נשבע להרע לאחרים ולא הרע שהוא פטור. ומנין לרבות הטבת אחרי׳ – פירוש: שאעפ״י שמשמע שאינו מתחייב בהרעה ולא קרינא ביה להרע או להטיב, מתחייב הוא בהטבה – תלמוד לומר: או כו׳.
נשבע להרע לאחרים – הך בבא נמי לא צריכא ומשום סיפא דבעי לרבויי הטבת אחרים נקט לה.
הא דמרבינן הכא הטבת אחרים – דהיינו אתן מנה לפלוני עשיר, וכדתנן נמי במתני׳,⁠א יש לומרב כשפירש אתן מנה לפ׳ עשיר אם ירצה לקבל ממני הא לא פירש כן הויא לה כשבועת יזרוק פ׳ צרור לים ולא יזרוק שהוא פטור,⁠ג וכדברי רש״י ז״לד חייב משום שבועת שוא. וי״ל שאפי׳ בנשבע סתם אתן מנה לפ׳ אין במשמע אלא ברוצה לקבל, הא אם אינו רוצה פטור זה ומותר, וגדולה מזו שנינוה קונם שאני נהנה לך אם אין את בא ונוטל לבניך כור אחד של חטים, הרי זה יכול להפר את נדרו שלא על פי חכם, ויאמר לו כלום אמרת לי אלא מפני כבודי זהו כבודי, התם הוא דקאמר אם אין אתה נוטל דבעי למימר זהו כבודי, הא אם אמר אם אין אני נותן לך דבר ברור הוא שלהנאתו של מקבל אמרה, ואם אינו רוצה הלה פטור. וכן הדין בדיני ממונות שדי נתונה לך מעכשיו, אם לאו אתן לך מנה מכאן ועד יום פלוני, ורצה ליתן והלה אינו רוצה לקבל לא קנה שדה. וגדולה מזו אמרו לענין גיטין בפרק כל הגטז בההוא דאמר אי לא מפייסנא ליהוי גיטא, ומסקנא הא פייסה ולא איפייסה, אלא דהתם טעמא אחרינא הוא משום דאונס חשבינן ליה, ומיהו ההוא טעמא שייך הכא, דכיון שאמר אתן והלה לא רצה לקבל אפי׳ תימא שיש במשמע שיתן ממש הא אניס ואונס רחמנא פטריה בין לנדרים בין לשבועות כדאיתא בפ״ג דנדרים.⁠ח וההיא דאמרי׳ בגיטיןט על מנת שתתני לי מאתים, נתנה בעל כרחו אינה מגורשת, גיטין שאניי שאפי׳ אמר מחולין הן לך אינו גט עד שתתן. ועוד דהתם כיון דמקבל הוא דאתני, עד שיהו נתונים לי מאתים ממך משמע כנ״ל. וכבר כתבתי מזה בגיטין.⁠כ
א. לעיל כה, א. כמו שפירשו שם בגמ׳.
ב. דברים אלו מובאים בר״ן בחי׳ הר״ן וברשב״א לעיל כה, א, בשם רבנו.
ג. כן דעת הרמב״ם פ״ה משבועות ה״א וה״ב.
ד. לעיל שם ד״ה ליתיה בלהבא.
ו. בכי״ק במקום לא, כתוב אנו, וט״ס הוא.
ז. גיטין ל, א.
ח. כז, א; כח, א.
ט. עד, ב.
י. ראה רשב״א מש״כ בזה.
כ. גיטין ל, א.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

יכול נשבע להרע לאחרים ולא הרע שיהא חייב? תלמוד לומר: ״להרע או להיטיב״, מה הטבה רשות, אף הרעה רשות, ולכן אוציא נשבע להרע לאחרים ולא הרע שפטור משום שאין הרשות בידו. מנין לרבות הטבת אחרים? שאם נשבע להיטיב להם חייב על שבועתו, למרות שאם נשבע להרע לאחרים אין ממש בשבועתו? תלמוד לומר לשון ריבוי: ״או להיטיב״. ואיזו היא הרעת אחרים? כגון שנשבע ״אכה את פלוני ואפצע את מוחו״.
One might have thought that when one takes an oath to harm others and does not harm them, that he would be liable. To counter this, the verse states: “To do evil, or to do good.” Just as doing good is referring to an oath about an optional action, so too, doing evil is referring to an oath about an optional action. I will therefore exclude from liability one who takes an oath to harm others and he does not harm them, since it is not his prerogative to do so. From where is it derived that taking an oath that concerns doing good to others is included among the oaths for which one may be liable? The verse states: “Or to do good.” And what is harming others? An example is when one takes an oath saying: I will strike so-and-so and injure his brain.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותרמב״ןבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) וּמִמַּאי דִּקְרָאֵי בִּדְבַר הָרְשׁוּת כְּתִיבִי דִּלְמָא בִּדְבַר מִצְוָה כְּתִיבִי.
The baraita assumes throughout that “to do evil, or to do good” is referring to optional actions. The Gemara asks: But from where do we know that these verses are written referring to optional matters? Perhaps they are written referring to matters involving a mitzva.
ר׳ חננאלרי״ףר״י מיגשתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
(ואמרי׳) [ודייקינן] להא דת״ר, וממאי דקראי בדבר הרשות כתיבי דילמא בדבר מצוה כתיבי,
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ודייקינן אהא דקתני: מה הרעה רשות – אף הטבה רשות, ומה הטבה רשות וכו׳. ומנין דקראי בדבר הרשו׳ כתיבי, כי היכי דתימא מה הטבה רשות ומה הרעה רשות. דילמא בדבר מצוה כתיבי.
דלמא בדבר מצוה כתיבי – פי׳ אף בדבר מצוה אבל אין לפרש דלמא בדבר מצוה לחוד כתיבא מדקאמר לקמן אלא אי אמרת בדבר מצוה כתיבי מאי מיעט ולימא דמיעט דבר הרשות אלא פשיטא ליה להש״ס דבדבר הרשות כתיב דלהרע ולהיטיב משמע נמי בהרעת הגוף ובהטבת הגוף.
דלמא בדבר מצוה כתיבי – קראי להרע כגון לא אוכל מצה שהיא הרעה גמורה שמריע לגופו ולנפשו ולהיטיב כגון אוכל מצה שהיא הטבה גמורה שמטיב לגופו ולנפשו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

על דרך ההוכחה בברייתא זו (״מה הטבה רשות״ וכו׳), שואלים: וממאי [וממה] יודע אתה דקראי [שהמקראות הללו] בדבר הרשות כתיבי [כתובים]? דלמא [שמא] בדבר מצוה כתיבי [כתובים הם]!
The baraita assumes throughout that “to do evil, or to do good” is referring to optional actions. The Gemara asks: But from where do we know that these verses are written referring to optional matters? Perhaps they are written referring to matters involving a mitzva.
ר׳ חננאלרי״ףר״י מיגשתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) לָא ס״דסָלְקָא דַּעְתָּךְ דְּבָעֵינַן הֲטָבָה דּוּמְיָא דַּהֲרָעָה וְהָרָעָה דֻּומְיָא דַּהֲטָבָה דְּאַקֵּישׁ הֲרָעָה לַהֲטָבָה מָה הֲטָבָה אֵינָהּ בְּבִיטּוּל מִצְוָה אַף הֲרָעָה אֵינָהּ בְּבִיטּוּל מִצְוָה הֲרָעָה גּוּפָהּ הֲטָבָה הִיא.
The Gemara rejects this: This should not enter your mind, since we require that doing good be similar to doing evil, and doing evil be similar to doing good, as doing evil is juxtaposed to doing good in the verse. If one stipulates that the verse is referring to matters involving a mitzva, then just as doing good does not involve refraining from performing a mitzva, but must involve performing a mitzva, e.g., an oath to eat matza on Passover, so too, doing evil does not involve refraining from performing a mitzva, e.g., an oath not to eat leavened bread on Passover. The result of this reasoning is that doing evil in the verse is itself doing good, in that it will always involve taking oaths to keep mitzvot.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשבעל המאוררשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ודחינן לא ס״ד דכת׳ להרע או להטיב, דבענן הטבה דומיא דהרעה {והרעה דומיא דהטבה}, מה הטבה ליתה בביטול מצוה אף הרעה נמי ליתה בביטול מצוה, נמצאת הרעה זו גופה הטבה היא כיון דליתה בביטול מצוה. והטבה דומיא דהרעה, מה הרעה אינה בקייום מצוה אף הטבה אינה בקייום מצוה,
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מה הטבה – לעצמו דהיינו אוכל.
שאינה בביטול מצוה – כגון אוכל ביוה״כ או חמץ בפסח דהא לא קרי הטבה שהרי גורם רעה לנפשו אלא בקיום מצוה כגון אוכל מצה בלילי פסח אף הרעה דלא אוכל שאינה בביטול מצוה כגון לא אוכל מצה אלא בקיום מצוה כגון לא אוכל חמץ א״כ למה לי דכתבה הך הרעה הטבה היא לענין מצוה והא כתבה.
ומהדרינן: אקיש הרעה להטבה כו׳.
{שמעתא דממאי דקראי דשבועה בדבר הרשות}
לא סלקא דעתך. אקיש1 הרעה להטבה והטבה להרעה – כלומר, אי נמי, אקיש הטבה להרעה. ולפי שפתח הכתוב בלאו תחלה, דכתיב (ויקרא ה, ד), להרע או להיטיב, דמינייהו שמעינן לאו והן, אמטו להכי נקיטינן בגמרא לישנא דלאו, מה הטבה שאינה בביטול מצוה אף הרעה שאינה בבטול מצוה. וה״ה2 דהוה יכול למימר, מה הטבה שהיא בקיום מצוה אף הרעה שהיא בקיום מצוה, אלא דלישנא דלאו עדיף לן משום שבו פתח הכתוב תחלה.
והכי נקיטינן פירושה מרבותינו ז״ל: כל הרעה לשון לאו, שהוא אפיסת הדבר. וכל הטבה לשון הן. והטבה הגמורה בדבר מצוה היא, שבועה שאקיים את המצוה, שהוא לשון הן. והרעה הגמורה היא, שבועה שלא אקיים את המצוה, שהוא לשון לאו. [ואי מקשינן הרעה להטבה, מה הטבה שאינה בביטול מצוה, שהרי הטבה היא, שאמר, שבועה שאקיים את המצוה, אף הרעה שאינה בביטול מצוה, כגון שאמר, שבועה שלא אבטל את המצוה, שהוא לשון לאו,]⁠3 והוי דומיא דהטבה. והיינו דאמרינן, הרעה גופה הטבה היא. שהענין אחד הוא, לקיים את המצוה, אף על פי שהשבועות חלוקות במלותיהם. ואי מקשינן הטבה להרעה, מה הרעה שאינה בקיום המצוה, שהרי ההרעה הגמורה היא, שבועה שלא אקיים את המצוה, אף הטבה שאינה בקיום מצוה, כגון שאמר, שבועה שאבטל את המצוה, שהוא לשון הן, והויא דומיא דהרעה דעוקר4 את המצוה. והיינו דאמרי׳, הטבה גופה הרעה היא.
אי הכי, בדבר הרשות נמי, הטבה גמורה, שאוכל, והרעה גמורה, שלא אוכל. ואי מקשינן הרעה להטבה, מה הטבה שאינה בבל תאכל, אף הרעה שאינה בבל תאכל, כגון שאמר, שבועה שלא אתענה, שהוא לשון לאו והוי דומיא דהטבה. והיינו דאמרינן, הרעה גופה הטבה היא. ואי מקשינן הטבה להרעה, מה הרעה שאינה בקום אכול אף הטבה שאינה בקום אכול, כגון שאמר, שבועה שאתענה, שהוא לשון הן. והיינו דאמרי׳, הטבה גופה הרעה היא.
ואידחיא לה ואתינן לה מצד אחר: האי מאי. אי אמרת בשלמא קראי בדבר הרשות כתיבי וכו׳. ולעולם לא עבדינן היקישא בהרעה והטבה.
ובעלי הפירושים פירשו הלכה זו בענין אחר.
1. ברשב״א: מקיש
2. הוסף ע״פ הרשב״א.
3. הוסף ע״פ הרשב״א.
4. כך ברשב״א. בדפ״ר: בעקרו.
(ט-י) הא שמעתא דאקש הטבה להרעה והרעה להטבה. ראיתי בה הפירושים בו רבו, והנכון בעיני מה שראיתי בה לרב בעל המאור ז״ל והנני כותבה בלשונו, מקיש הרעה להטבה והטבה להרעה כלומר א״נ הקש הטבה להרעה, ולפי שפתח הכתוב בלאו תחלה דכתיב להרע או להטיב דמנייהו שמעינן לאו והן, אמטו להכי נקטינן בגמרא לישנא בלאו והן מה הטבה שאינה בביטול מצוה אף הרעה שאינה בביטול מצוה, וה״ה דהוה יכיל למימר מה הטבה שהיא בקיום מצוה אף הרעה שהיא בקיום מצוה, אלא ללישנא דלא עדיף לן משום שבו פתח הכתוב תחלה, ו... נקיטינן פי׳ מרבותינו כל לשון לא שהוא אפיסת דבר וכל הטבה לשון הן, וההטבה הגמורה בדבר מצוה, הוא שבועה שאקיים את המצוה שהוא לשון הן, וההרעה הגמורה היא שלא אקיים שהוא לשון לאו, ואי מקשי׳ הרעה להטבה מה הטבה שאינה בביטול מצוה שהרי ההטבה היא שאמר שבועה שאקיים את המצוה אף הרעה שאינה בביטול מצוה, כגון שאמר שבועה שלא אבטל את המצוה שהוא לשון לאו והוי דומיא דהטבה, והיינו דאמרינן הרעה גופ׳ הטבה היא, שהענין אחד הוא לקיים את המצוה, אעפ״י שהמצות חלוקות הן בשמותיהן, ואי מקשי׳ להטבה הרעה מה הרעה שאינה בקיום מצוה שהרי ההרעה הגמורה הוא שלא אקיים את המצוה אף הטבה שאינה בקיום מצוה כגון שאמר שבועה שאבטל את המצוה שהוא לשון הן, והוי דומיא דהרעה בעוקרו את המצוה, והיינו דאמרינן הטבה גופא הרעה היא, אי הכי בדבר הרשות נמי הטבה גמורה שאוכל הרעה גמורה שלא אוכל, ואי מקשינן הרעה להטבה מה הטבה שאינה בבל תאכל אף הרעה שאינה בבל תאכל כגון שאמר שלא אתענה שהוא לאו, והוי דומיא דהטבה, והיינו דאמרינן הרעה גופא הטבה היא, ואי מקשינן הטבה להרעה מה הרעה שאינה בקום אכול אף הטבה שאינה בקום אכול כגון שאמר שאתענה שהוא לשון הן, והיינו דאמרינן הטבה גופא הרעה היא ואדחיה לה, ואתיא לה מצד אחר האי מאי א״א בשלמא קראי בדבר הרשות כתיבי וכו׳ ולעולם לא עבדינן היקישא בהרעה והטבה, עכ״ל.
עוד כתב בעל המאור ז״ל בנשבע לקיים את מצות עשה השבועה והנדר חלין עליו למלקות אבל לא לקרבן לפי שאינה בלאו והן דלא מעטה הכתוב אלא מקרבן דכתיב בה להרע או להטיב ושפיר דמי לכתחלה למעבד הכי בין בנדר בין בשבועה ולקיומי מאי דאמר כדאמרינן התם (נדרים ח.) מנין שנשבעי׳ לקיים את המצוה שנאמר נשבעתי ואקיימה כדאיתא התם ע״כ. ובירושלמי בפרקין זה (ה״ט) נראה אף במל״ת שפיר למעבד כן לזרז את עצמו להתרחק מן האיסור דגרסינן התם שבועה שלא אוכל ככר זו היום שבועה שלא אוכלנה היום ואכלה על דעתיה דר״ל אינו חייב אלא אחת אוף ר״ל מודה שאינו אלא במזרז עצמו מן האיסורין ע״כ.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לא ס״ד דבעי׳ הטבה דומיא דהרעה – פי׳ (אי) [או] הרעה דומיא דהטב׳ דתרוייהו ליכ׳ למימר דהא לא אפשר כי ב׳ הפכים הם וזה פשוט ולהכי לא קפיד ש״ס בלישני׳.
מה הטבה אינה בביטול וכו׳ – כללא דשמעתא דכל הטבה היא באוכל והרע׳ היא בלא אוכל דהטב׳ הן והרע׳ לאו וכדפי׳ רש״י ז״ל בריש מכילתין מעתה כל היכא דאמרת דקרא בדבר מצוה מיירי ואמרינן הרע׳ דומיא דהטב׳ ההטב׳ היא שיאכל דבר מצו׳ כגון שיאכל מצה בליל פסח ודכוותי׳ וההרע׳ שלא יאכל חמץ והויי׳ הרע׳ דומיא דהטב׳ שאינ׳ בביטול מצו׳ אלא בקיומ׳ ואי אמרת איפכא הטב׳ דומיא דהרע׳ הדבר בהיפך שלא יאכל מצה אלא חמץ הרע׳ והטב׳ שיאכל חמץ והיינו דאמרינן לעיל מה הטב׳ שאינה ביטול מצו׳ אף הרע׳ שאינ׳ ביטול מצו׳ כגון שלא יאכל מצה אלא בקיום מצו׳ כגון שלא יאכל חמץ והו״ל הרע׳ והטב׳ בחדא מילתא וכן הרע׳ הא דאמרינן מה אינ׳ בקיום מצו׳ כגון שנשבע שלא יאכל חמץ אדרבא היא בבטול מצו׳ שלא יאכל מצה והוייא הטב׳ דומיא דהרע׳ שלא יאכל חמץ והו״ל הרע והטב׳ חדא עניינא. גירסת רש״י א״ה בדבר הרשות נמי לא משכחת לה אלא מדאיצטריך קרא לרבות הטבת אחרים מכלל דקראי לא בדבר מצו׳ כתיבי.
והאי או מבע״ל לחלק וכו׳ – וזו גי׳ קצר׳ ונוחה באורחא דתלמודא והכי פירושו דבשלמא לדידי לא בעינן הטב׳ דומיא דהרע׳ ולא הרע׳ דומיא דהטב׳ לא בדבר מצו׳ ולא בדבר הרשות ומשכחת שפיר קראי בין בדבר הרשות בין בדבר מצו׳ אבל לדידך דבעינן חדא דומיא דחברת׳ לא משכחת קרא ואפי׳ בדבר הרשות לקוד ואי אמרת הרע׳ דומיא דהטב׳ סתם הטב׳ היא שיאכל דברים הטובים והרע׳ דמייא לה שלא יאכל דברים הרעים והו״ל הרע׳ הטב׳ גופ׳ ואי הטב׳ דומיא דהרע׳ הרע׳ היא מן הסתם שלא יאכל דברים הטובים והטב׳ דדמיא לה שיאכל דברים הרעים והו״ל הטב׳ גופה הרע׳ אלא לית לן למינקט האי טעמא כלל ואי בעית לאוכוחי דלאו בדבר מצו׳ כתיבי קראי הכי אית לן למימר דכיון דאיצטריך רחמנא למיכתב או להטיב לרבות הטבת אחרים לקרבן מכלל דלאו בדבר מצו׳ כתיבי קראי דהשתא ומה בנשבע לבטל מצו׳ ולא ביטל קרבן חייב אף על פי שמריע בזה לעצמו וגם לאחרים דכל ישראל ערבים זה לזה נשבע להיטיב לאחרים ולא היטיב מבעייא דחייב קרבן אלא ודאי ש״מ לאו בדבר מצו׳ כתיבי קראי אלא בדבר הרשות גריד׳. הדר פריך ש״ס דהאי או להטיב מבעי לי׳ לחלק וכו׳ ומתרץ ואזיל. ואיכא במקצת הספרי׳ גי׳ אחריתי ארוכה וקצר׳ הכי א״ה בדבר הרשות נמי לא משכחת לם דבעיא הטב׳ דומיא דהרע׳ והרע׳ דומיא דהטב׳ מה הטב׳ שאינ׳ בבל תאכל אף הרע׳ שאינ׳ בבל תאכל והרע׳ גופ׳ הטב׳ היא הטב׳ דומיא דהרע׳ מה הרע׳ שאינ׳ בקום אכול אף הטב׳ שאינ׳ בקום אכול גופ׳ הרע׳ היא האי מאי אא״ב בדבר הרשות כתיבי קראי היינו דאיצטריך לרבות הטב׳ דאחרים אלא אי אמרת בדבר (הרשות) מצו׳ כתיבי השתא הרעת אחרים איתרבאי הטבת אחרים מבעיא ע״כ וגי׳ זו צריך להולמ׳ כפי גי׳ זו הא׳ דלדברים הרעים קרי בבל תאכל לפי שהאדם אסור לאוכלן משום השמר לך ושמור נפשך ולדברים הטובים קרי קום אכול והרע׳ גמור׳ שלא יאכל דברים הטובים והטב גופ׳ דכוות׳ שיאכל דברים הרעים והטב׳ גמור׳ שיאכל היפים והרע׳ דכוות׳ שלא יאכל הטובים וכדמפ׳ לאידך גי׳ ולשונ׳ משונ׳ דלעולם לא רגלינן לומר קום אכול או בל תאכל אלא בד״מ כי גם מ״ש האי מאי אא״ב וכו׳ הוא משונ׳ משאר מקומות דבכל דוכתא דאמרינן כי האי לישנא בעי לומר דאא״ב כדאמינא אנא משכחת לה שפיר אבל לדידך ואלו הכא מודה הוא דבין בדבר מצו׳ ובין בדבר הרשות לא משכחת הרע׳ דומיא דהטב׳ והטב׳ דומיא דהרע׳ אלא דבעי למיעבד תירוצא אחרינא לקושיא דאקשו לי׳ מעיקרא וגם לגי׳ זו הא דאמרי׳ במסקנא דמ לתי׳ השתא הרעת אחרים איתרבאי הטבת אחרים מבעיא לביטול מצוה קרי הרעת אחרים וטעמ׳ משום דכל ישראל ערבין זה לזה וזה ג״כ לשון דחוק לכך הגי׳ הא׳ עיקר.
בפרש״י בד״ה מה הטבה לעצמו דהיינו אוכל שאינו בביטול כו׳ אף הרעה דלא אוכל כו׳ א״כ למה ליה דכתבה הך הרעה הטבה כו׳ עכ״ל יש לדקדק בסוגיא זו טובא חדא דמי הכריחו לפרש בברייתא להך קושיא הרעה גופיה הטבה היא דהא שפיר אתיא ברייתא בפשיטות דמוכח מהיקשא דהרעה להטבה דלא איירי הרעה בביטול מצוה ואדרבה מכח הך קושיא דהרעה גופיה הטבה היא ע״כ דהאי היקשא ליתא ונימא אכתי יכול נשבע לבטל כו׳ יהא חייב וכן יש לדקדק בהא דקאמר הטבה גופה הרעה היא דמכח הך קושיא נמי דהאי היקשא ליתא ואימא אכתי דנשבע לקיים מצוה חייב וע״ק כיון דהיקשא דהרעה להטבה הוכיח כבר דנשבע לבטל אינו חייב היאך בא להקיש שום הטבה להרעה דאינו בקיום מצוה אלא בביטול ועוד קשה ומאי קושיא דהרעה זו הטבה היא והטבה זו הרעה היא ולמה ליה דכתבה הא איצטריך ליה למכתב תרוייהו להרע ולהיטיב לאשמועינן מלתא דליתא בלאו ליתא בהן ודליתא בהן ליתא בלאו ועוד קשה ומאי קושיא למה ליה דכתבה דנהי דמשום דבר מצוה לא אצטריך למכתב תרוייהו מ״מ משום רשות אצטריך למכתב תרוייהו כמו שכתבו התוס׳ דקראי להרע או להיטיב ברשות ודאי דנמי איירי ונראה לפרש דודאי להרע או להיטיב אינו יוצא מפשטיה דהיינו להרע או להיטיב לגוף ולהרע היינו לא אוכל ולהיטיב היינו אוכל אלא דבעי למימר דלהרע ולהיטיב לנפש נמי משמע כמו שכתבו התוס׳ דהיינו להרע לבטל מצוה בלא אוכל מצה דהוי הרעה בגוף ונפש ולהיטיב לקיום מצוה באוכל מצה דהוי הטבה בגוף ונפש וקאמר התנא דמכח חד מן הנהו היקשא ע״כ דליכא למימר הכי אפי׳ חדא מנייהו וקאמר דהרעה ליכא למימר לבטל מצוה משום היקשא דהרעה להטבה שאינו בביטול מצוה והוסיף תלמודא לפרש דאימא דקושטא כי האי היקשא דהרעה להטבה דלא איירי קרא בביטול מצוה אלא בקיום מצוה וקאמר דהא נמי ליתא דאם כן למה ליה הרעה דהיינו הטבה דכתיב וכמו שכתב הר״ן דקיום המצוה היא עיקרו של דבר ומ״ל באוכל מצה ומ״ל לא אוכל חמץ ובביטול מצוה ודאי דליתא מכח האי היקשא בין בלא אוכל מצה ובין באוכל חמץ ואי משום רשות כתיב להרע דמיירי נמי ברשות כמו שכתבו התוס׳ דכיון דעל כרחיך להרע לא כתיב אלא משום רשות אימא מהיקשא דלהיטיב נמי דווקא ברשות איירי ושוב קאמר התנא דאם נימא נמי ההיקש לאידך גיסא הטבה להרעה שאינו בקיום מצוה והוסיף תלמודא למימר דאימא דקושטא כי האי היקשא דמיעט ליה דלא איירי בקיום מצוה אלא בביטול מצוה ואע״ג דבכולה שמעתין קאמרי דמסתבר טפי למימר דאין השבועה אלא בביטול מצוה מבקיום מצוה מכל מקום נימא דגזירת הכתוב מכח האי היקשא וקאמר דליתא דאם כן הטבה למה ליה דהיינו הרעה דכתיב דביטול מצוה היא עיקרו של דבר ומ״ל לא אוכל מצה או אוכל חמץ ובקיום מצוה הוא דליתא בין באוכל ובין בלא אוכל ק״ק דהא אי לאו כתיב הטבה ה״א דאתא קיום מצוה מק״ו מביטול מצוה ולהכי כתיבא הטבה להיקשא להרעה דלא איירי אלא בביטול מצוה ויש ליישב ודו״ק:
ודוחים: לא סלקא דעתך [לא יכול להעלות על דעתך לומר כן], משום דבעינן [שצריכים אנו] שתהא הטבה דומיא [בדומה] להרעה, והרעה דומיא [בדומה] להטבה, דאקיש [שהקיש, השווה] הכתוב הרעה להטבה (״להרע או להיטיב״), ולפי זה היינו צריכים לומר כך: מה הטבה כגון שנשבע לאכול אינה בביטול מצוה, שהרי המבטל מצוה, גם אם הוא מיטיב לגופו באכילה זו הריהו עושה מעשה רע ואין זה בכלל הטבה, אף הרעה שנשבע שלא לאכול אינה בביטול מצוה, אלא כגון שנשבע שלא יאכל חמץ בפסח. ואולם במקרה זה נמצא שהרעה גופה הטבה היא, שאמנם נשבע להרע לגופו, אבל יש בכך הטבה לנפשו, ואין זו איפוא הרעה ממש.
The Gemara rejects this: This should not enter your mind, since we require that doing good be similar to doing evil, and doing evil be similar to doing good, as doing evil is juxtaposed to doing good in the verse. If one stipulates that the verse is referring to matters involving a mitzva, then just as doing good does not involve refraining from performing a mitzva, but must involve performing a mitzva, e.g., an oath to eat matza on Passover, so too, doing evil does not involve refraining from performing a mitzva, e.g., an oath not to eat leavened bread on Passover. The result of this reasoning is that doing evil in the verse is itself doing good, in that it will always involve taking oaths to keep mitzvot.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשבעל המאוררשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) וְאַקֵּישׁ הֲטָבָה לְהָרָעָה מָה הֲרָעָה אֵינָהּ בְּקִיּוּם מִצְוָה אַף הֲטָבָה אֵינָהּ בְּקִיּוּם מִצְוָה הֲטָבָה גּוּפַהּ הֲרָעָה הִיא.
And likewise, doing good is juxtaposed to doing evil; just as doing evil does not involve performing a mitzva, as it would then not be doing evil, so too, doing good does not involve performing a mitzva. Doing good in the verse is itself doing evil, in that it does not involve the fulfillment of mitzvot.
ר׳ חננאלרי״ףרש״ירשב״אבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
והאי הטבה גופא הרעה היא דהא ביטל מצוה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואקיש הטבה להרעה מה הרעה – דלא אוכל שאינה בקיום מצוה כגון לא אוכל חמץ בפסח דההיא לא הרעה מיקריא לענין מצוה.
אף הטבה – דאוכל שאינה בקיום מצוה כגון אוכל מצה אלא בביטול מצוה כגון אוכל חמץ בפסח וא״כ הטבה זו הרעה היא והא כתבה.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 9]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכיוצא בזה אקיש [הקש, השווה] הטבה להרעה, מה הרעה כגון שנשבע שלא לאכול אינה בקיום מצוה אלא בביטולה, כגון שנשבע שלא לאכול מצה בליל פסח, אף הטבה שנשבע לאכול אינה בקיום מצוה אלא בביטולה, כגון שנשבע לאכול ביום הכיפורים. ואם כן נמצא שאותה הטבה גופה הרעה היא, שמרע לנפשו בעבירה. ולפיכך אי אפשר לפרש את המקרא בשבועה על דבר מצוה.
And likewise, doing good is juxtaposed to doing evil; just as doing evil does not involve performing a mitzva, as it would then not be doing evil, so too, doing good does not involve performing a mitzva. Doing good in the verse is itself doing evil, in that it does not involve the fulfillment of mitzvot.
ר׳ חננאלרי״ףרש״ירשב״אבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) אִי הָכִי בִּדְבַר הָרְשׁוּת נָמֵי לָא מַשְׁכַּחַתְּ לַהּ.
The Gemara asks: If that is so, that doing evil and doing good are compared in this manner, you do not find that the verse can be interpreted even with regard to optional matters, as the same sort of contradiction could be generated.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ואקשינן אי הכי אוכל ולא אוכל נמי נימא הכי, מה הטבה שאינה בלא אוכל אלא באוכל אף הרעה נמי שאינה בלא אוכל אלא באוכל, האי הטבה היא כול׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ה״ג: אי הכי בדבר הרשות נמי לא משכחת לה אלא מדאיצטריך או לרבות הטבת אחרים שמע מינה לאו בדבר מצוה כתיבי כו׳ – והכי פירושה אי הכי בדבר הרשות נמי איכא לאקשויי כי האי גוונא אקיש הרעה להטבה מה הטבה דאוכל שאינה בדבר רע לגופו כגון אוכל דבר שקשה לגוף דההיא לאו הטבה מיקריא אלא דבר המהנהו אף הרעה דלא אוכל שאין שבועה זו רעה לגופו אלא הטבה כגון לא אוכל דברים הקשים לגוף וא״כ הרעה הזאת הטבה היא לו והא כתיב ליה הטבה ואקיש הטבה להרעה מה הרעה דלא אוכל לא נשבע על דבר הקשה דההיא לאו הרעה מיקריא אלא בדבר הטוב לגוף נשבע שלא יאכלנו אף הטבה דאוכל כגון שנשבע בדבר הרע לו שתהא שבועה רעה לו א״כ הטבה גופה הרעה היא.
אי הכי בדבר הרשות נמי לא משכחת לה – תימה דבדבר הרשות משכחת לה שפיר הרעה דומיא דהטבה והטבה דומיא דהרעה מה הטבה שאינה בביטול מצוה ומותר לעשות דאל״כ לאו הטבה היא אף הרעה שמותר לעשות כגון לא אוכל ככר זו ומה הרעה שאינה בקיום מצוה שאין חובה לעשות אף הטבה כן כגון אוכל ככר זו דמה לנו להקיש לגמרי עד שיקשה הטבה גופה הרעה היא הרעה גופה הטבה היא כיון שאנו מוצאין להשוותם.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומקשים: אי הכי [אם כך], שמשווים הטבה להרעה לכל ענין, בדבר הרשות נמי לא משכחת לה [גם כן אין אתה מוצא אותה]! שאם צריך שתהא ההרעה בדומה להטבה, הרי כשם שהטבה היא בדבר שמועיל לו, כך הרעה צריך לפרשה בדבר המועיל לו, כגון שנשבע שלא לאכול דבר המזיק לו, ואולם נמצא שההרעה בעצם הטבה היא, וכן להיפך.
The Gemara asks: If that is so, that doing evil and doing good are compared in this manner, you do not find that the verse can be interpreted even with regard to optional matters, as the same sort of contradiction could be generated.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) אֶלָּא מִדְּאִיצְטְרִיךְ אוֹ לְרַבּוֹת הֲטָבַת אֲחֵרִים ש״משְׁמַע מִינַּהּ בִּדְבַר הָרְשׁוּת כְּתִיבִי דְּאִי ס״דסָלְקָא דַעְתָּךְ בִּדְבַר מִצְוָה כְּתִיבִי הַשְׁתָּא הֲרָעַת אֲחֵרִים אִיתְרַבַּי הֲטָבַת אֲחֵרִים מִיבַּעְיָא.
Rather, one may derive that the verse is referring to optional matters from the fact that it was necessary for the verse to write “or to do good,” in order to include liability for oaths that involve doing good to others. Conclude from it that these verses are written referring to optional matters. As, if it should enter your mind that the verses are written referring to matters involving a mitzva, there is a difficulty: Now that doing evil to others has been included, i.e., when one takes an oath to refrain from performing a mitzva, is it necessary to mention doing good to others?
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ודחינן האי מאי, אי אמרת בשלמא קראי בדבר הרשות כתיבי היינו דאיצטריך או לרבות הטבת אחרים, אלא אי אמרת בדבר מצוה כתיבי השתא הרעת אחרים איתרבי הטבתם מיבעיא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

השתא הרעת אחרים – דהויא ביטול מצוה איתרבאי הטבת אחרים דקיום מצוה היא מיבעיא.
ואדחי ליה האי פירוקא, ואוקימנא דמדאיצטריך קרא למיכתב או לרבויי הטבת אחרים, דאלמא הרעת אחרים לא מיחייב עלה – מכלל דקראי בדבר הרשות כתיבי. ומשום הכי אצטריך קרא לרבויי הטבת אחרים, דהא לא מחייב בהרעת אחרים, דהא לאו רשות היא. אלא אי אמרת קראי אפילו בדבר מצוה כתיבי, דאשתכח דאפי׳ מי שנשבע להרע במצוה ולבטל אותה מתחייב, וממילא שמעת שמי שנשבע להרע לאחרים ולהכותם מתחייב ואעפ״י שהוא עובר על לא יוסיף פן יוסיף, אמאי איצטריך קרא למיכתב או או לרבויי הטבת אחרים? השתא הרעת אחרים איתרבי באו, הטבת אחרים לא כל שכן.
מדאיצטריך או לרבות הטבת אחרים – תימה א״כ למה להו לרבנן למימר במתני׳ תאמר בשבועת מצוה שלא עשה בה לאו כהן תיפוק ליה דלהרע לא מיירי בדבר מצוה מדאיצטריך או לרבות הטבת אחרים ובעינן הטבה דומיא דהרעה דבדבר הרשות ולאו פירכא היא דנהי דקיום מצוה לא כתיב הכא מ״מ נילף מקל וחומר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ אלא מדאיצטריך או כו׳ נ״ב וזה לשון הר״ן ונ״ל דלאו אהאי טעמא לחוד הוא דסמכינן דאי הכי עקרינן לברייתא דקתני מה הטבה רשות ומה הרעה רשות אלא ה״ק דהך דרשא דאו מוכחא דכי פרכת א״ה בדבר הרשות נמי כו׳ לאו פירכא היא דלא דמי דבר מצוה לדבר הרשות ואין לי להאריך בזה דוק ותשכח ע״כ:
גמרא אלא מדאצטריך או לרבות הטבת אחרים כו׳ הטבת אחרים מבעיא כו׳ יש מקשים דהא א״נ דלא כתיב או מהאי דינא ע״כ דליכא למימר דדבר מצוה כתיבי דהשתא הרעת אחרים וביטול מצה כתיב הטבת אחרים וקיום מצוה מבעיא ול״ל דכתיב להטיב וי״ל דהשתא דלא קים לן היקשא הרעה להטבה והטבה להרעה משום פרכא דפריך אי הכא בדבר הרשות נמי כו׳ איכא למימר שפיר דהרעה בדבר מצוה נמי איירי ואצטריך להיטיב משום רשות דלגבי רשות לא אתיא הטבה מק״ו מהרעה ולעיל דקאמר הרעה גופה הטבה היא והטבה גופה הרעה היא ול״ל דכתבה לא בעי למימר דכתבה משום רשות דהא כיון דחדא מנייהו לא כתיבה אלא משום רשות אית לן למימר דאידך נמי דוקא מרשות מיירי מהיקשא דהרעה להטבה והטבה להרעה וכמ״ש לעיל מיהו למאי דמסיק מדאצטריך או כו׳ קיימא היקשא דברייתא כמ״ש הר״ן דלאו מהאי טעמא לחוד הוא דאמרינן כו׳ דאז מוכחא דכי פרכת א״ה בדבר רשות נמי כו׳ לאו פרכא כו׳ עכ״ל ע״ש ובמה שכתבנו יתישב מה שהקשה מהר״י אבן ל״ב בשמעתין השתא הרעת אחרים אתרבי הטבת אחרים מבעיא ואי קראי בדבר מצוה א״כ להיטיב הטבת אחרים וא״כ הכי הל״ל לאקשויי או ל״ל להטבת אחרים דבכלל להיטיב הוא ע״כ תוכן דבריו דלדברינו לאו קושיא הוא דודאי להיטיב לא איירי אלא ברשות ולא בעי למימר השתא דדבר מצוה כתיב אלא להרע מיהו ק״ק לקמן דמוכח דר״י בן בתירא נמי אית ליה הך דרשא דאו לרבות הטבת אחרים הא כיון דקים ליה דחלה שבועה בקיום מצוה מק״ו הטבת אחרים נמי הוה בכלל קיום מצוה כפרש״י ול״ל למכתב או לרבות הטבת אחרים ונראה דהטבת אחרים לאו קיום מצוה ממש הוא כנראה מפרש״י ולא אתיא מק״ו מהיכא דאתיא קיום מצוה מיהו בכלל רשות נמי ליתא מדאצטריך קרא לרבויא ותדע דהטבה לא איירי בקיום מצוה ממש כפרש״י וכגון שנותן מתנה לעני ויצאת מכלל דכל שאר קיום מצוה דבהדיא קאמרי׳ לעיל מאי אתן אילימא צדקה לעני מושבע ועומד כו׳ ולא חלה השבועה ועוד הקשה מהר״י אבן ל״ב במה שכתבו התוס׳ דלמא בדבר מצוה כתיב כו׳ הרעה גמורה שמרע לגופו ולנפשו ולהיטיב כו׳ עכ״ל ונראה מדבריהם כו׳ וא״כ קשיא מאי דאמר לקמן א״א בדבר רשות כו׳ אא״א בדבר מצוה כתיבי מאי מיעט כו׳ ומאי קושיא נימא בדבר הרשות לחוד כו׳ עכ״ל ע״ש ואין מקום לקושייתו דודאי בדבר הרשות נמי איירי קראי דהיינו להרע ולהיטיב לגופו לחוד כמ״ש התוס׳ לעיל אלא שבאו התוס׳ הכא לומר למאי דבעי למימר דבדבר מצוה כתיבי קראי דהיינו לנפשו מיירי נמי כפשטיה דקרא לגופו להרע כגון שלא אוכל מצה ולהיטיב שאוכל מצה ולא איירי להרע שאוכל חמץ דהוי טוב לגופו ולהיטיב שלא יאכל חמץ דהוי רע לגופו וכולה שמעתת׳ סלקא כהוגן מכל מה שגמגמו בה רבים מן האחרונים:
אלא יש לחזור בנו מדרך הוכחה זו ולהוכיח בדרך אחרת: מדאיצטריך כך שהוצרך] המקרא לכתוב ״או להיטיב״ לרבות הטבת אחרים, שמע מינה [למד מכאן] כי בדבר הרשות כתיבי [כתובים] מקראות אלה, דאי סלקא דעתך [שאם עולה על דעתך לומר] שבדבר מצוה כתיבי [כתובים], השתא [עכשיו] הרעת אחרים איתרבי [התרבתה] מן הכתוב, שהרי שיכול להישבע לבטל את המצוה ולהרע, הטבת אחרים מיבעיא [צריכה] כתוב מיוחד, שהשבועה חלה?
Rather, one may derive that the verse is referring to optional matters from the fact that it was necessary for the verse to write “or to do good,” in order to include liability for oaths that involve doing good to others. Conclude from it that these verses are written referring to optional matters. As, if it should enter your mind that the verses are written referring to matters involving a mitzva, there is a difficulty: Now that doing evil to others has been included, i.e., when one takes an oath to refrain from performing a mitzva, is it necessary to mention doing good to others?
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) וְהַאי אוֹ מִיבְּעֵי לֵיהּ לְחַלֵּק לְחַלֵּק לָא צְרִיךְ קְרָא.
The Gemara challenges: But this “or” is necessary in order to separate them, i.e., to indicate that one can be liable for either type of oath. Had the verse said: To do evil and to do good, one might assume that one is liable only for oaths that involve both. The Gemara answers: A verse is unnecessary in order to separate, as it is clear that either sort of oath is included.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ואקשינן האי או מיבעי לי לחלק, דאי לא כתב או הוה אמינא אינו חייב אלא אם ירע ויטיב תרויהו בהדי הדדי אבל זה בלא זה פטור, להכי כת׳ או לחלק.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והאי או מיבעי ליה לחלק – דאי כתיב להרע ולהיטיב הוה אמינא עד דמשתבע אתרוייהו.
ואקשינן אהאי מימרא גופא דקתני בברייתא: ומנין לרבו׳ הטבת אחרים? תלמוד לומר: או להטיב – והאי או מבעי ליה לחלק – פירוש: דאי לאו או, הוה אמינא דלא מחייב עד דמשתבע עלייהו תרוייהו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ועל עצם ההנחה ש״או״ נצרך להטבת אחרים, מקשים: והרי האי ״או״ [״או״ זה] מיבעי ליה [נצרך לו] לחלק, שאם היה כתוב ״להרע ולהיטיב״ היית סבור שאינו חייב עד שישבע על שני הדברים! ודוחים: לחלק לא צריך קרא [מקרא], כי גם ללא המלה ״או״ הייתי מפרש שחייב על כל אחד מהם לחוד.
The Gemara challenges: But this “or” is necessary in order to separate them, i.e., to indicate that one can be liable for either type of oath. Had the verse said: To do evil and to do good, one might assume that one is liable only for oaths that involve both. The Gemara answers: A verse is unnecessary in order to separate, as it is clear that either sort of oath is included.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) הָנִיחָא לר׳לְרַבִּי יוֹנָתָן אֶלָּא לר׳לְרַבִּי יֹאשִׁיָּה מַאי אִיכָּא לְמֵימַר.
The Gemara asks: This works out well according to Rabbi Yonatan’s opinion concerning the interpretation of conjunctions, but according to Rabbi Yoshiya’s opinion, what can be said?
ר׳ חננאלרי״ףר״י מיגשבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
(יד-טו) ואמרינן הניחא לר׳ יונתן אלא לר׳ יאשיה כול׳. ופירוש חלוקתם כדתניא איש איש אשר יקלל את אביו ואת אמו, אין לי אלא אביו ואמו, אביו בלא אמו אמו בלא אביו מניין, ת״ל אביו ואמו קילל, אביו קילל אמו קילל, דברי ר׳ יאשיה כול׳.⁠א
א. עיין ר״י מיגש דגרס אפילו תימא ר׳ יאשיה, לחלק הכא לא צריך קרא. ואת המשך הגמרא פירש כטעם נוסף שאין הפרשה מדברת אלא בדבר הרשות, דאם לא איירי אלא בדבר הרשות שפיר בעינן ׳או׳ למעט דבר מצוה. ולעיל כו,א אמרינן בגמרא דלר׳ עקיבה או ממעט דבר מצוה. ולכאורה דברי ר׳ יהודה דיליף לה לדבר מצוה בקל וחומר מדבר הרשות שייך רק לפי הברייתא שאין לנו מיעוט לדבר מצוה אלא שאין הפרשה מדברת רק בדבר הרשות. אבל אם ממעטינן להדיא דבר מצוה מאו׳ לא שייך לומר שיתחייב בדבר מצוה בקל וחומר, ואין צריך לטעמא דרבנן משום דליתא בלאו והן. ומה שהקשו תוספות לעיל כו,א מנא ליה לר׳ עקיבה דבעינן איתא בלאו והן, לאו משום דבעינן למעט דבר מצוה אלא בשאר מקומות דבעינן איתא בלאו והן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הניחא לרבי יונתן, דאמר: לחלק לא צריך. אלא לרבי יאשיה מבעי ליה לחלק, דתניא: ואיש כי יקלל כו׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומקשים: הניחא [זה נוח] לשיטת ר׳ יונתן בפירוש המקראות, אלא לדעת ר׳ יאשיה מאי איכא למימר [מה יש לומר]?
The Gemara asks: This works out well according to Rabbi Yonatan’s opinion concerning the interpretation of conjunctions, but according to Rabbi Yoshiya’s opinion, what can be said?
ר׳ חננאלרי״ףר״י מיגשבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) דְּתַנְיָא {ויקרא כ׳:ט׳} אִישׁ אֲשֶׁר יְקַלֵּל אֶת אָבִיו וְאֶת אִמּוֹ אֵין לִי אֶלָּא אָבִיו וְאִמּוֹ אָבִיו וְלֹא אִמּוֹ אִמּוֹ וְלֹא אָבִיו מִנַּיִן ת״לתַּלְמוּד לוֹמַר {ויקרא כ׳:ט׳} אָבִיו וְאִמּוֹ קִלֵּל האָבִיו קִלֵּל אִמּוֹ קִלֵּל דִּבְרֵי ר׳רַבִּי יאשי׳יֹאשִׁיָּה.
The Gemara explains: As it is taught in a baraita: From the verse: “A man who curses his father and his mother shall die” (Leviticus 20:9), I have derived only that one is liable if he curses both his father and his mother. From where do I derive that if one curses his father but not his mother, or his mother but not his father, he is liable? The continuation of the verse states: “His father and his mother he has cursed; his blood is upon him.” In the first part of the verse, the word “curses” is in proximity to “his father,” and in the last part of the verse, “cursed” is in proximity to “his mother.” This teaches that the verse is referring to both a case where he cursed only his father and a case where he cursed only his mother; this is the statement of Rabbi Yoshiya. Rabbi Yoshiya maintains that conjunctions are interpreted strictly unless the verse indicates otherwise.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 14]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אביו קלל אמו קלל – בראש המקרא סמך קללה לאביו ובסופו סמך קללה לאמו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דתניא [ששנויה ברייתא] שבה מתבררות שיטות אלו של ר׳ יונתן ור׳ יאשיה, נאמר: ״כי איש אשר יקלל את אביו ואת אמו מות יומת״ (ויקרא כ, ט), אין לי לחייב אלא המקלל את אביו ואמו יחד; אבל אם קילל אביו ולא אמו, אמו ולא אביו, מנין שגם כן חייב? תלמוד לומר בהמשך הפסוק: ״אביו ואמו קלל דמיו בו״ (ויקרא כ, ט), ומסמיכות לשון קללה הן לאביו והן לאמו אנו למדים שחייב הן משום שאביו קלל, והן משום שאמו קלל, אלו דברי ר׳ יאשיה.
The Gemara explains: As it is taught in a baraita: From the verse: “A man who curses his father and his mother shall die” (Leviticus 20:9), I have derived only that one is liable if he curses both his father and his mother. From where do I derive that if one curses his father but not his mother, or his mother but not his father, he is liable? The continuation of the verse states: “His father and his mother he has cursed; his blood is upon him.” In the first part of the verse, the word “curses” is in proximity to “his father,” and in the last part of the verse, “cursed” is in proximity to “his mother.” This teaches that the verse is referring to both a case where he cursed only his father and a case where he cursed only his mother; this is the statement of Rabbi Yoshiya. Rabbi Yoshiya maintains that conjunctions are interpreted strictly unless the verse indicates otherwise.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(16) ר׳רַבִּי יוֹנָתָן אוֹמֵר מַשְׁמָע שְׁנֵיהֶם כְּאֶחָד וּמַשְׁמָע אֶחָד בִּפְנֵי עַצְמוֹ
Rabbi Yonatan says: There is no need for this derivation, because the phrase “his father and his mother” indicates that one is liable if he curses both of them together, and it also indicates that he is liable if he curses either one of them on their own,
רי״ףרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומשמע אחד בפני עצמו – וריבויא דסיפיה דקרא מיבעי ליה לרבות מקלל לאחר מיתה והכי מפר׳ לה בסנהדרין.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ר׳ יונתן אומר: בכל מקום שמנויים שני דברים כגון זה בכתוב אחד, משמע שניהם כאחד, ומשמע גם כל אחד מהם בפני עצמו,
Rabbi Yonatan says: There is no need for this derivation, because the phrase “his father and his mother” indicates that one is liable if he curses both of them together, and it also indicates that he is liable if he curses either one of them on their own,
רי״ףרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144