משנה. נשבע לקיים ולא קיים פטור. בנשבע לקיים את המצוה ישנן שלש שיטות הראשונים:
א) דעת הר״ן (
בנדרים ח. ד״ה והלא וכו׳) שהשבועה חלה למלקות ולא לקרבן; ב) הרמב״ן
א סובר (ע״ש בנדרים בגליון הש״ס) ששבועה לקיים מצוה אינה חלה כלל כי חפצי שמים מופקעים. ג) הריטב״א כתב (
בנדרים יז. ד״ה כיצד) שאין שבועה לקיים שבועה חלה ואף הוי׳ שבועת שוא.
ונראה שהריטב״א חולק על הרמב״ן ביסוד ההלכה דשבועת שוא. אליבא דהריטב״א כל שבועה שאינה חלה הופכת להיות שבועת שוא.ב ואילו לדעת הרמב״ן דוקא ארבע מחלקות שבועות הן לשוא, עיין ברמב״ם פ״א מהל׳ שבועות הל״ד.ג אך ורק ארבע שבועות אלו שהן לשוא מעיקרא דדינן אינן חלות. אולם שבועה לקיים את המצוה שאינה חלה מטעם אחר דהיינו שחפצי שמים מופקעים מקיום שבועה אינה בכלל שבועת שוא מעיקרא דדינה.
אמנם קשה על הריטב״א מהגמ׳ בנדרים
(ח.) וז״ל ואמר רב גידל א״ר מנין שנשבעין לקיים את המצוה שנא׳ נשבעתי ואקיימה לשמור משפטי צדקך, והלא מושבע ועומד מהר סיני הוא, אלא הא קמ״ל דשרי ליה לאיניש לזרוזי נפשיה עכ״ל, הרי ששבועה לקיים מצוה אינה שבועת שוא. ברם עיין בריטב״א שמפרש וז״ל ופריך והלא מושבע ועומד מהר סיני הוא פי׳ דאין שבועה חלה על שבועה אפי׳ לקיים וכו׳ לוקה על השניה משום שבועת שוא וכו׳ והיאך דוד נשבע עליהם לקיימם הא הויא שבועה לבטלה עכ״ל, כלומר היא היא קושית הגמרא הלא שבועתו שבועת שוא.
ובתירוץ הגמרא כתב הריטב״א וז״ל אלא הא קמ״ל קרא דשרי לזרוזי לנפשיה, כלומר, אי חזי דמיאש מן המצות שרי לזרוזי לנפשיה לקיומינהו בשבועה כיון דמצוה דגופיה וקים ליה דמוקים שבועתו ולא הויא שבועת שוא עכ״ל. דבריו טעונים ביאור. וכן עלינו להבין מה שנאמר בגמרא דלזרוזי לנפשיה נשבעין, הרי מאחר שהשבועה אינה חלה אליבא דהרמב״ן, איזה זירוז יש בשבועתו.
אף לשון הגמרא ״מושבע ועומד מהר סיני״ צריך ביאור שכן לכאורה לא היתה שבועה בסיני כי אם מתן תורה בלבד. וצריכים לומר שהגמרא מתכוונת לברכות וקללות בפרשיות בחוקותי כי תבוא ובנצבים, כלומר, לכריתת ברית סיני וברית מואב בין ה׳ יתברך לבין בנ״י, וכפי המבואר בגמ׳ שבועות
(כט.) שהשביע משה רבינו את ישראל בשעת כריתת הברית. ברם אף אותה השבועה דכריתת ברית צע״ק כיצד חלה הרי אין שבועה חלה לקיים מצות. ומש״כ המהרש״א (כט. ד״ה כשהשביע משה וכו׳) וז״ל דהשבועה עצמה היא קבלת התורה ואי לאו השבועה בדיבורא בעלמא ליכא קיבול ולא היו נענשים אם יעברו עליה עכ״ל, תמוה, שהרי פשיטא שנתחייבו במצוות בשעת מתן התורה בסיני כשאמרו נעשה ונשמע וכפי שמוכח מפרשיות התורה רבות ומדברי חז״ל באריכות. ע״כ עלינו לומר שכך היא ההלכה: אף ששבועות בעלמא לקיים מצוות אינן חלות, עכ״ז שבועה בתורת כריתת ברית בין הקב״ה לבין עמו לקיים את התורה שפיר חלה.
בהתאם לכך ניתן לבאר ענין זרוזי נפשיה שבגמרא, דהיינו שיש לאדם רשות לכפול שבועת כריתת הברית על עצמו. ברם אין בזאת השבועה חלות שבועה בעלמא כי אם חידוש הברית ע״פ הפסוק שאמר דוד המלך ע״ה נשבעתי ואקיימה לשמור משפטי צדקך. מעתה מוסברת דעת הריטב״א. חידוש כריתת ברית שייך רק בתרי״ג מצוות התורה, אבל לא בשבועה שניה הבאה לקיים שבועה ראשונה. עקב כך בתרי״ג מצוות בלבד חלה השבועה של הגברא מדין כריתת ברית ואינה איפוא לשוא.ד
שם. הלכות הרמב״ם בנשבע לקיים או לבטל את המצות.
הלכות הרמב״ם בפ״ה מהל׳ שבועות (הל׳ י״ב - י״ז), זקוקות לביאור. בהל׳ י״ב כתב שהנשבע שיאכל נבלה וטרפה וכיוצא בהן מאיסורי תורה לוקה משום שבועת שוא. ובהל׳ י״ג - י״ד העלה שהנשבע שבועה שניה לעבור על שבועה ראשונה לוקה על השניה משום שוא. ומסיק (בסוף הל׳ י״ד - ט״ו) וז״ל וכן כל הנשבע לבטל את המצוה ולא ביטל פטור משבועת בטוי ולוקה משום שבועת שוא כו׳ כיצד כגון שנשבע שלא יעשה סוכה ושלא ילבש תפילין ושלא יתן צדקה וכן הנשבע לחבירו שלא אעיד לך עדות וכו׳ עכ״ל. וקשה למה מחלק הרמב״ם הלכותיו לשלש מחלקות - לנשבע לבטל מצות לא תעשה דאיסורי התורה, לנשבע לעבור על איסורי שבועה, ולנשבע לבטל מצוות עשה ומצות הגדת עדות. הרי לכאורה הלכה אחת הן - שהשבועה לבטל מצוה שבועת שוא היא.
גם הל׳ ט״ז טעונה עיון. וז״ל נשבע לקיים את המצוה ולא קיים פטור משום שבועת ביטוי, כיצד כגון שנשבע שיעשה לולב או סוכה או שיתן צדקה לעני או שיעיד לו כו׳ הרי זה פטור משום שבועת ביטוי, שאין שבועת ביטוי חלה אלא על דברי הרשות שאם רוצה עושה ואם לא רוצה אינו עושה שנאמר להרע או להיטיב, לפיכך כל הנשבע להרע לאחרים פטור משבועת ביטוי כגון שנשבע שיכה את פלוני או יקללנו או יגזול ממונו או ימסרנו ביד אנס מפני שהוא מצווה שלא לעשות, ויראה לי שהוא לוקה משום שבועת שוא עכ״ל. ויש לתמוה למה כתב יראה לי וכו׳, הרי הנשבע להרע לאחרים נשבע לעבור על איסור תורה, וכבר פסק למעלה שכל שנשבע לעבור על איסור תורה לוקה משום שבועת שוא. ובנידון זה אף הסוגיא שלפנינו דורשת עיון כי מקודם דרשה קרא מלהרע או להיטיב שהנשבע לבטל את המצוה ולא ביטל פטור ואח״כ דרשה שוב שהנשבע להרע לאחרים ולא הרע פטור מפסוק להרע או להיטיב, ולמה דרשה שתי דרשות עבור שנים שהם לכאורה אחד.
ולולא דמיסתפינא הייתי אומר שלדעת הרמב״ם אין הנשבע להרע לאחרים בכלל הנשבע לבטל את המצוה דעלמא. וזה עפ״מ שביארנו לעיל שכדי שתחשב שבועה לנשבע לבטל מצוה צריך שגוף השבועה מהוה שבועה לבטל מצוה ולא די שהשבועה גורמת ביטול מצוה.ה בהתאם לכך יתכן ששונה הנשבע להרע לאחרים שכן עיקר כוונתו אינה לבטל מצוה אלא להרע לאחרים. ואילו הנשבע לבטל מצוה דעלמא - כגון שנשבע שלא ילבש תפילין ולא יתן צדקה כוונתו לבטל את המצוה. לפיכך היינו מדמים שהנשבע להרע לאחרים אינו נשבע לבטל מצוה, ומשום כך כתב הרמב״ם ״יראה לי״ שאכן נחשב להרע לאחרים לנשבע לבטל מצוה בעיקר חלות שם השבועה.
דומה לכך כתב המאירי בשבועות
(כה.) וז״ל מי שנשבע ולא היה בדעתו שיש בה בטול מצוה וסוף הדבר נראה שיש בה בטול מצוה כתבו חכמי הדורות שלפנינו ששבועה חלה עליו וכו׳ וכשתעיין בדבר אין כאן ראייה וכו׳ עכ״ל. אליבא דחכמי הדורות דעת הנשבע היא הקובעת דין הנשבע לבטל את המצוה. ואילו לפי המאירי בכל אופן נשבע לבטל את המצוה ובכך מוסבר פסק הרמב״ם. אך דרך זו נראית דחוקה ברמב״ם ואינה במשמעות ההלכות.
ונראה שעלינו להתבונן בפסק הרמב״ם שהרעת אחרים מהווה שוא האם הוא מטעם הנשבע לבטל את המצוה או שהוא דין בפני עצמו. לפום ריהטא הוא בכלל הנשבע לבטל את המצוה, אבל אחרי העיון נראה שהרעת אחרים מהווה שבועת שוא מדין בפני עצמו ולא מטעם מי שנשבע לבטל את המצוה. הרי כתב הרמב״ם בפ״ה מהל׳ שבועות (הלי״ז) וז״ל נשבע להרע לעצמו כגון שנשבע שיחבול בעצמו אע״פ שאינו רשאי שבועה חלה עליו ע״כ, וביארו המפרשים (עיי״ש ברדב״ז) שחלה משום שאיסור החובל בעצמו אינו מפורש בקרא, והרמב״ם לשיטתו (שם הל״ז) ששבועה חלה על דבר שאינו מפורש בקרא כגון חצי שיעור. והנה בין אופני הרעת אחרים מנה הרמב״ם (שם הל׳ ט״ז) מסירה לאנס ואין שבועה חלה עליה, והרי איסור המסירה לאנס אינו מפורש בתורה, ולמה איפוא לא תחול עליה שבועה. ע״כ דין השבועה להרע לאחרים שאינה חלה הוא דין בפני עצמו ולא מדין הנשבע לבטל את המצוה, וביחס לדין חדש זה הוסיף הרמב״ם ״יראה לי שהוא לוקה משום שבועת שוא״. לפי״ז קיימת נפק״מ בנוגע לנשבע להרע לאחרים ולעצמו בכולל. הנה הרמב״ם פסק בפ״ה מהל׳ שבועות (הלי״ח) ששבועה לבטל את המצוה בכולל חלה, אך יתכן שהרעת אחרים שונה מביטול מצוה. ביטול מצוה דין בשם השבועה, ולכך חלה שבועה הכוללת רשות עם ביטול מצוה כי בכך אין השבועה נקראת על שם ביטול המצוה. הרעת אחרים לעומתה מופקעת מחלות שבועה מעיקרה וכאילו נשבע על דבר שא״א לו לקיים והוה דבר שאין לו רשות להישבע עליו, ומשום כך אינה חלה אף בכולל. ודומה לנשבע על אחרים שיעשו או שלא יעשו כך וכך בכולל או לאסור פירות חבירו על חבירו בכולל שאין כולל מועיל מאחר שאינם ברשות הנשבע ועיקר חלות השבועה מופקעת. וכן דין השבועה להרע לאחרים שמופקעת מעיקר חלותה ואף בכולל אינה חלה.
בנוגע לשבועה לקיים את המצוה שהיא מחלוקת הר״ן והרמב״ן משמעות הרמב״ם (בהל׳ ט״ז) שאינה חלה כלל כי כן כתב וז״ל שאין שבועת ביטוי חלה אלא על דברי הרשות וכו׳ עכ״ל וכרמב״ן. (ועיין לקמן בשיעורים כז: ד״ה דאמר רבא וכו׳ אות ג׳)
בדין הנשבע להרע לעצמו שהשבועה חלה כבר הארכנו בשיעורינו (דף כא: בדין חצי שיעור אות ד׳). והסברנו שהחובל בעצמו עובר באיסור כללי ולכן שבועה חלה לבטלו. והנה בשבועה להרע לאחרים שאינה חלה כתב הרמב״ם ארבעה אופנים: שיכה את פלוני; או יקללנו; או יגזול ממונו; או ימסרנו ביד אנס, ואילו בלהרע לעצמו לא הזכיר אלא החובל בעצמו, ויש לעמוד על השנוי.
ונראה, שהמקלל את עצמו לוקה (
שבועות לה. ורמב״ם פרק כ״ו מהל׳ סנהדרין הל״ג) כדין המקלל את חבירו, וכיון שהמקלל את עצמו נאסר בעיקר הלאו דקללה ובאיסור מפורש ומפורט הו״ל נשבע לבטל את המצוה. אף הגוזל מעצמו אינו שייך כאן שהרי א״א לגזול מעצמו דבר ופשיטא שאינו נשבע לבטל את המצוה. ברם במוסר את עצמו יש להסתפק אם אסור או לאו. ומסתבר שאסור כמו המוסר את חבירו לאנס והוא בכלל עיקר האיסור דמסירה, והו״ל איפוא נשבע לבטל את המצוה.
ו
ובקשר לזה מהראוי להצביע על מה שכתב הרמב״ם בפרק כ״ו מסנה׳ (הל״ו) וז״ל אע״פ שיש לו לדיין או לנשיא למחול על כבודו אינו יכול למחול על קללתו, וכן שאר העם אע״פ שמחל המקולל מלקין את המקלל שכבר חטא ונתחייב עכ״ל. יתכן שלפי הרמב״ם אין מחילה מועלת בקללה בכל אופן, ועקב כך נסיק שהמקלל את עצמו אסור ולוקה. מאידך ניתן לומר שהרמב״ם יבחין בין קללת נשיא לקללת ישראל. מחילת הנשיא אינה מתרת קללתו כלל. בישראל לעומת זה יש משמעות מהרמב״ם (ודו״ק היטב בשינוי לשונו) שאין מחילה מועלת לאחר הקללה למנוע מהמקלל עונש מלקות, אבל מחילה לפני הקללה כן מועלת והמקלל אחר מחילה פטור. ואם ננקוט כך עלינו להבין איפוא למה חייב המקלל את עצמו - וכי גרוע זה מהמקלל לאחר מחילת המקולל שהוא פטור, וכן במקלל את עצמו למה לא ייחשב כאילו מחל על הקללה ויהיה מותר לו לקלל את עצמו.
ודומה שכך היא גזה״כ ״רק השמר לך ושמור נפשך מאד״ (עי׳ לקמן
שבועות לו.) שאין אדם יכול למחול על קללת עצמו, אף שיש לו למחול על קללת חבירו קודם שמקללו.
א. עיין בשיעורים (כ:) ד״ה שיטת הרמב״ן בדין נדר לקיים דבר מצוה ובשיעורים (כד.) ד״ה מלחמות ה׳ ספ״ג אות ט׳.
ב. עיין בשיעורים (כה.) ד״ה שבועה שלא אישן ג׳ ימים וכו׳.
ג. עיין בשיעורים (כ:) בשיטת הרמב״ם באזהרות שבועות אות ב׳.
ד. עיין בשיעורי נדרים
(ח.) ד״ה דשרי ליה לאינש לזרוזי נפשיה.
ה. עיין בשיעורים דף כה. ד״ה שהנדרים חלים על דבר מצוה כו׳.
ו. זה מסתבר לפי הפירוש הראשון דרבינו נ״י שפי׳ שהרעת אחרים כלולה בדין הנשבע לבטל את המצוה, ובכן איסור מסירת עצמו איפוא שוה לאיסור מסירת אחרים, ואילו לפי הפירוש השני שפירש שדין הרעת אחרים חל מדין מיוחד ומשום שהרעתם הו״ל איפוא דבר שאין לו רשות ובעלות להישבע עליו יתכן שדוקא מסירת אחרים מופקעת ולא מסירת עצמו, ודו״ק.