×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) לְמַאי נָפְקָא מִינָּה? לְגִיטֵּי נָשִׁים.:
What is the practical halakhic difference that emerges from this change of names? It is in the area of women’s bills of divorce. With regard to bills of divorce, special care is devoted to ensuring that the name of the place where the bill is written is not altered. Therefore, it is important to be aware that Babylon underwent a name change in later generations.
ר׳ נסים גאוןרי״ףרש״יתוספותספר הנרההשלמהבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
נפקא מינה לגיטי נשים. כלומר בדאלך המביא גט מבבל או מבורסיף אין צריך לומר בפני נכתב ובפני נחתם לדבריהם שאמרו במסכת גיטין בפר׳ א׳ (דף ו) בבל רב אמר כארץ ישראל לגיטין מכי אתא רב לבבל ובפרק עשרה יוחסין (קידושין דף עב) היכא חביל ימא אמר רב פפא סבא משמיה דרב זו פרת בורסיף ובבראשית דר׳ אושעיא (פרשה לח) חד תלמיד ר׳ יוחנן הוה יתיב קדמוי הוה מסבר ליה ולא סבר אמר ליה מה דין לית את סבר אמר ליה דאנא גלי מן אתראי אמר ליה מן הדין אתר את אמר ליה מן בורסיף אמר ליה לא תאמר כן אלא בולסיף שנאמר (בראשית י״א:ט׳) כי שם בלל ה׳ שפת כל הארץ ובגמרא דכל ישראל יש להן חלק (סנהדרין דף קט) אמרו אמר רב יוסף בבל בורסיף סימן רע לתורה מאי בורסיף אמר רב אסי בור ספת ואדוננו האיי ז״ל אמר בבל בורסיף ובורסיף בבל כוונת דבר זה לאותה ששנינו במשנה שינה שמו ושמה שם עירו ושם עירה פסול הרי נודע כי בבל ובורסיף עיר אחת הן והגט כשר:
סליק פרק במה מדליקין.
{משנה שבת ג:א} כירה שהסיקוה בקש או בגבבה נותנין עליה תבשיל בגפת או בעצים לא יתן עד שיגרוף1 או עד שיתן את האפר בית שמאי אומרים חמין אבל לא תבשיל ובית הלל אומרים חמין ותבשיל ובית שמאי2 אומרים נוטלין אבל לא מחזירין ובית הלל אומרים אף מחזירין:
{בבלי שבת לו ע״ב} גמ׳ איבעיא להו האי לא יתן לא יחזיר הוא אבל לשהות
משהין אע״פ שאינו גרוף ואינו קטום ומתניתין חנניא היא [דתניא חנניה אומר כל שהוא כמאכל בן דרוסאי מותר לשהותו על גבי כירה בשבת3] או דלמא [האי4] לא יתן לא ישהה הוא דאפילו5 לשהות נמי אי6 גרוף וקטום אין ואי לא לא7 ופליגא דחנניא8.
ושקלינן וטרינן ומסקינן9 דלא יתן10 לא ישהה הוא דאפילו11 להשהות אי גרוף וקטום אין ואי לא לא וכל שכן להחזיר12 ומנא לן13 דהכין הוא14 מסקנא דהא בתר דשקלינן וטרינן {בבלי שבת לז ע״א} איבעיא להו מהו לסמוך לה תוכה וגבה הוא דאסר אבל לסמוך שפיר דאמי או דילמא לא שנא ומדאמרינן15 תוכה וגבה הוא דאסיר שמעינן16 דאסור לשהות על גבי כירה שאינה גרופה וקטומה. ועוד הא אסקינן לבעיין ואמרינן17 מאי הוי עלה תא שמע [דתניא]⁠18 כירה שהסיקוה בגפת או בעצים19 סומכין לה ואין משהין עליה20 אלא אם כן גרופה וקטומה וגחלים שעממו או שנתנו עליהן נעורת של-פשתן דקה21 הרי היא22 כקטומה דאלמא הכין23 היא הילכתא ור׳ הושעיא נמי24 הכין סבירא ליה ורבה בר בר חנה אמר ר׳ יוחנן25 נמי הכי סבירא ליה26. ועוד הא אמרינן לקמאן בענין27 תנור שהסיקוהו בקש או בגבבא28 {בבלי שבת לח ע״ב} סבר רב יוסף למימר תוכו תוכו ממש על גבו על גביו ממש אבל לסמוך שפיר דאמי. אותביה29 אביי כופח שהסיקוהו30 בקש או בגבבא הרי היא ככירים בגפת או בעצים31 הרי היא כתנור הרי היא כתנור דאסור [דאי]⁠32 בכירה שרי במאי עסיקינן אילימא על גבה33 ובמאי אילימא בשאינה גרופה ואינה קטומה אלא כירה34 כי אינה גרופה וקטומה35 אפילו36 על גבה מי שרי דאלמא הכין היא37 הלכתא דכירה כי ליתה38 גרופה וקטומה על גבה אסור. והא {בבלי שבת לז ע״ב} דאמר רב
ששת אמר ר׳ יוחנן דמתניתין להחזיר תנן אבל לשהות משהין ואע״פ שאינו גרוף ואינו קטום לית הילכתא [היא]⁠39 [ואע״ג]⁠40 דסייעיה רבא ואמר תרויהו תנינהי ההוא סיועא לאו דוקא הוא ולא גמרינן מניה דעל מסקאנא דגמרא41 סמכינן ומדחאזינן [למסקנא]⁠42 דגמארא וסוגיא דשמעתה דאסור לשהות על גבי כירה שאינה גרופה ואינה קטומה ממילא שמעינן דמימרא דרב ששת וסייעתא דרבא וכל מאי43 דדאמי להו דחויות44 אינון הילכך כירה שאינה גרופה וקטומה אסור לשהות עליה חמין שלא הוחמו כל צרכן ותבשיל שלא בשל45 כל צורכו אבל תבשיל שבשל כל צורכו וחמין שהוחמו כל צורכן משהין (אותן על גבי כירה ו)⁠אע״פ46 שאינה גרופה וקטומה47. {בבלי שבת לז ע״ב-לח ע״א} ודוקא דבר שהוא מצטמק ורע לו כגון לִפְדָא48 ודיסא ותמרי49 וכיוצא בהן אבל דבר שהוא מצטמק ויפה לו כגון כרוב ופולין ובשר טרוף אסור.
וכירה שהיא גרופה וקטומה משהין עליה כל דבר50 בין בשל51 כל צורכו בין לא בשל כל צורכו וכל שכן מצטמק ויפה לו דעיקרא דגזירתא52 דילמא אתי לחתויי בגחלים [הוא53] וכיון שהיא גרופה וקטומה לא אתי לחתויי בגחלים וכן הילכתא. ואי שכח ושהה54 על גבי כירה שאינה גרופה ואינה קטומה מידי דלא בשיל כל צרכיה אסיר וכל שכן אם עבר ושהה במזיד דאמר רב שמואל בר יהודה אמר ר׳ אבה אמ׳ רב הונא אמר רב55 בתחלה [היו]⁠56 אומרין המבשל בשבת בשוגג יאכל במזיד לא יאכל והוא הדין לשוכח משרבו משהין במזיד ואומרין שכחין57 אנחנו חזרו [וקנסו]⁠58 אף על השוכח והיכא דעבר ושהה59 מידי דבשיל כל צרכיה ומצטמק ויפה לו60 הא מילתא איבעיא לן בגמרא {בבלי שבת לח ע״א}
ולא איפשיטא ולקולא עבדינן ולא אסרינן לההוא תבשיל61 דמצטמק ויפה לו62 דספיקא דרבנן הוא ולקולא63:
1. כ״י נ מוסיף: ״אותו״.
2. ובית שמאי: דפוסים, רמב״ם פיהמ״ש, רא״ש (ג:א): ב״ש.
3. דתניא...בשבת: חסר ב-גנב, גכד, גנד ובדפוסים. בכ״י נ, גמז נוסף בהגהה. כ״י נ בסופו ממשיך על פי הגמרא, ומעין זה ברא״ש (ג:א).
4. האי: כ״י נ, גנב, גמז, גכד, גנד, דפוסים.
5. דאפילו: דפוסים: ואפילו. וכן בהמשך.
6. נמי אי: גמז, גמד: ״אי״. דפוסים, רא״ש (ג:א): ואי.
7. אי גרוף...לא: כ״י נ בלשון שלילה: ״אין משהין אי לא גרוף ולא קטום״.
8. ופליגא דחנניא: חסר גם בעיתים. בגמז נוסף בהגהה. גנד: ״ודלא כחנניה״.
9. ומסקינן: כך גם ב-גנד. גנב, גכד, גמד, דפוסים: ״ומסקנא״ וכן בעיתים.
10. ומסקינן דלא יתן: כ״י נ: ״ומסקנא הכי דהאי לא יתן״.
11. דאפילו: דפוסים: ואפילו.
12. להחזיר: דפוסים: להחזירה.
13. ומנא לן: וכן בעיתים. דפוסים: ומסתברא לן.
14. הוא: חסר בעיתים.
15. ומדאמרינן: כ״י נ, רא״ש (ג:א): ״מדאמרינן״.
16. שמעינן: כ״י נ מוסיף: ״מינה״.
17. ואמרינן: חסר בדפוסים.
18. דתניא: גמד, כ״י נ, וכן בעיתים.
19. או בעצים: דפוסים, עיתים: ״ובעצים״. וכן בהמשך. וכך בר״ח במשנה. רא״ש (ג:א):״ועצים״.
20. עליה: דפוסים: על גבה.
21. דקה: חסר ב-גמד.
22. היא: גנב: ״הן״, מוסב על הגחלים.
23. דאלמא הכין: דפוסים, רא״ש (ג:א): אלמא דהכין. וכן בהמשך.
24. נמי: חסר ב-גכד.
25. אמר ר׳ יוחנן: חסר בכ״י נ.
26. כ״י נ בהגהה נוסף: ״ורבא בר בר חנא אמ׳ ר׳ יוחנ׳ נמי הכי סבירא ליה״.
27. בענין: דפוסים: לענין.
28. או בגבבא: דפוסים, רא״ש (ג:א): ובגבבא.
29. אותביה: דפוסים: ואותביה.
30. כופח שהסיקוהו: דפוסים: כיפה שהסיקוה. ואכן כך גרסו לקמן במשנה. וכן נראה בכ״י נ לפני ההגהה.
31. או בגבבא, או בעצים: דפוסים, רא״ש (ג:א): ״ובגבבא״, ״ובעצים״.
32. דאי: כ״י נ, גנב, גכד, גמד, רא״ש. כ״י א:״אי״. דפוסים: הא.
33. גבה: כ״י נ, גנד, גמד, דפוסים בלשון זכר: ״גביו״. וכן בהמשך.
34. כירה: חסר ב-גנב.
35. אלא...קטומה: חסר בדפוס קושטא (מחמת הדומות).
36. אפילו: נוסף רק בדפוס קושטא.
37. היא: חסר ב-גמד ובדפוסים.
38. ליתה: גנב, דפוסים בעברית: אינה. וכן בשאר המאמר שם.
39. היא: כ״י נ, גנב, גמד, עיתים, רא״ש. כ״י א:״ כוותיה״.
40. ואע״ג: כ״י נ, גנב, גמד, דפוסים, עיתים, רא״ש. כ״י א: ״דאע״ג״.
41. דגמרא: גכד: ״דשמעתא״.
42. למסקנא: כ״י נ, גנב, גמד, דפוסים, עיתים, רא״ש. כ״י א:״מסקאנא״.
43. מאי: כ״י נ, דפוסים: ״מאן״.
44. להו דחויות: כ״י נ, רא״ש: ״להון דדחיות״.
45. בשל: גנב: ״בושל״. דפוסים: בישל וכן בהמשך. ברא״ש הסדר הפוך: ״תבשיל, חמין״.
46. אותן על גבי כירה ואע״פ: כך רק בכ״י א. כ״י נ, גנב, גנד, דפוסים, עיתים, רא״ש: ״אע״פ״.
47. משהין אע״פ שאינה גרופה וקטומה: דפוסים: אע״פ שאינה גרופה ואינה קטומה משהין.
48. לפדא: כבכה״י גם בה״ג, עיתים. דפוסים, רא״ש (ג:א): ליפתא.
49. לפדא ודיסא ותמרי: כ״י נ: ״דייסא ולפדא ותמרי״. ושם נוסף בגליון: ולפדא - ר״ל תבשיל של תאנים.
50. דבר: גמב, דפוסים בארמית: ״מילי״.
51. בשל: כ״י נ, גנב, גנד, גמב, דפוסים, רא״ש. כ״י א: ״שבשל״.
52. דעיקרא דגזירתא: כ״י נ בעברית: ״דעיקר גזירה״.
53. הוא: גנב, גמב, דפוסים. כ״י נ: ״היא״. כ״י א חסר.
54. שכח ושהה: כ״י נ: ״עבר ושהה״ וכן בעיתים. ראה בחי׳ הרמב״ן כאן סוף ד״ה איבעיא להו. דפוסים בארמית: אינשי.
55. ר׳ אבה אמ׳ רב הונא אמר רב: כ״י נ בהגהה: ״ר׳ אבא אמר רב יהודה אמר רב״. דפוסים: רב יהודה.
56. היו: גנב, גמב, דפוסים, ר״ח (לח:א), רא״ש. כ״י א: ״היינו״. אפשר שפילוג הנוסחאות נובע מהמקור כפי שנעתק בעיתים: ״הי׳⁠ ⁠⁠״.
57. שכחין: דפוסים: שוגגין.
58. וקנסו: כ״י נ, גנב, גנד, גמב, עיתים, רא״ש. כ״י א, דפוסים: ״וגזרו״.
59. דעבר ושהה: וכן ר״ח. דפוסים: דשכח. ראה י׳ פרנציס, תרביץ מז (תשל״ח) עמ׳ מא-מה.
60. דלא בשיל כל צריכה... ויפה לו: העיד בעל העיתים (סי׳ יט) שכל זה הוא מלשון תיקון המחבר, לאחר ש״הדר בי׳ בשאלה וציוה לתקן את הנוסחא הכ״י״. לישנא קמא שם (שלפני התיקון) בה פסק להחמיר, נשמרה רק בכ״י נ. המשפט הבא: ״הא מילתא... איפשטא״, הוא שריד מהלישנא קמא, ולפי העיתים שם, מקומו לפני הלישנא בתרא.
61. תבשיל: גנד, גמב: ״מידי״.
62. דמצטמק ויפה לו: חסר ב-גנב ובדפוסים.
63. ולקולא עבדינן…דרבנן הוא ולקולא: כ״י נ חסר, ובמקומו, הערה ארוכה בענין המהדורות: ״ומסתברא דאי עבר ושהה אסור, וחזר בו הגאון ז״ל לעת זקנותו ואמ׳ דמותר דהאי תיקו דרבנן הוא ותיקו דרבנן לקולא מדי דהוה אתורמוסין ועססיות דתנו רבנן לא תמלא אשה קדרה עססיות ותורמוסין ותתנם לתוך התנור ערב שבת עם חשכה ואם עשה כן למוצאי שבת אסורין בכדי שיעשו וקא מוקמינן לה גזירה שמא יחתה בגחלים הכא דמשום יחתה בגחלים הכא נמי לא שנא״.
לגיטי נשים – דקיימא לן בני בבל בקיאין שצריך לכתוב גט לשמה והמביא גט משם אין צריך לומר בפני נכתב ובפני נחתם ובני שאר ארצות אין בקיאין וצריך ועכשיו בני בורסיף היא בבל ובבל של עכשיו היא בורסיף והן עמי הארץ כדאמרינן בעלמא (סנהדרין דף קט.) בור שאפי שנטלו מימיו ואני אומר נפקא מינה לגיטי נשים לענין שינה שמו ושמה ושם עירו ועירה פסול וצריך לכתוב שם של עכשיו.
נפקא מינה לגיטי נשים – מה שפי׳ בקונטרס לענין שינה שם עירו ושם עירה אין נראה לרשב״א דבבל הוא שם מדינה ולא שם העיר כדאמר בפרק עשרה יוחסין (קדושין דף עא.) כל הארצות עיסה לארץ ישראל וארץ ישראל עיסה לבבל וקאמר נמי התם עד היכן היא בבל ולא אשכחן שום דוכתא עיר ששמה בבל אלא מדינה היא ואין כותבין שם מדינה בגט.
פרק שלישי
כירה שהסיקוה בקש וכו׳
רחז״ל: כירהא הוא מקום שפיתת שתי קדירות.
איבעי לה⁠[ו]⁠ב האי דתנינן לא יתן עד שיגרוף או עד שיתן אפרג עלד הגחלים, (נתונה) [נתינה]⁠ה זו בעבורו שבת היא וקמ״ל דאסור לשהות על גבי כירה אלא אם היאז גרופה או קטופה.⁠ח או דילמ׳ (נתונה) [נתינה]⁠ט זו החזרת הקדירה היא בשבת, וקמ״ל דאסור להחזיר אלא על גביי גרופה או קטופה, אבל לשהות מותר, ומתני׳ מני חנניה היא דתניכ כל שהוא כמאכל בן דרוסאי מותר לשהותו על גבי כירה אע״פ שאינה גרופה ולאל קטופה. שקלינןמ וטרינן ותריצנא,⁠נ
[דף לז.]
כירה שהסיקוה בגפת או בעצים אסור להחזיר, אבל להשהות משהינן בה אע״פ שאינה לאס גרופה ולא קטופה, בין תבשיל בין חמין כחנניה. ואע״פע דעמדה אמרי תוב, תא שמע שתי כירות המתאימות אחת קטופה וגרופה ואחת לאפ גרופה ולא קטופה,⁠צ לר׳ מאיר אליבא דבית הלל משהין על גבי גרופה וקטופה חמין אבל לא תבשיל, ולבית שמאי ולא כלום. לר׳ יהודה בית שמאיק משהין חמין אבל לא (יתבשל) [תבשיל],⁠ר ובית הלל אומ׳ש חמין ותבשיל, בית שמאית נוטלין החמין אבל לא מחזירין, ובית הללא אף מחזירין. עד הנה דברי רחז״ל.
[דף לו:]
רשצז״ל: כירה, עשויה כמןב קדירה ונותנין קדרה לתוכה.
{ספר הנר}
ויש לומ׳ או נמי על גבה או נמי סמוך לה, דהא⁠(י) אמריג מהו לסמוך לה, תוכה וגבה הוא דאסיר אבל לסמוך שפיר דאמי.
בגפת,⁠ד פיר׳ פסולת של זתים. ויש מפרש פסולת של שומשמין (שמוציא) [שהוציא] שמנו.
עד שיגרוף, פיר׳ עד שיגרוף הגחלים משום דמוסיף הבלא. (וטמנה) [וטעמא]⁠ה מפורש בפירקין (דיל עולם) [דלעיל]⁠ו שמא יחתה בגחלים.
או עד שיתן אפר, על גבי גחלים לכסותם.
(ומתני׳) [ומני]ז חנניה היא דתניא חנניה אומ׳ כל שהוא כמאכל בן דרוסאי מותר לשהותו.
[דף לח:]
כופח שהיסיקוה בקש וכו׳, כופח מפרש בגמ׳ אמ׳ ר׳ יוסי ביר׳ח חנינה כירהט מקום שפיתת שתי קדירות כופח מקום שפיתת קדירה אחת. אמ׳ אביי ואו תימ׳י ר׳ ירמיה אף אנן נמי תנינא כירה שנסדקהכ לארכה טהורה לרחבה טמאה כופח בין לארכהל בין לרחבה טהורה.
[דף לו:]
ר׳ שרירא ז״ל: שאלנומ על דדברתנ לא יתן, ולאס יחזיר הוא אבל לשהות מותר, אםע לא ישהה הוא וכלפ שכן לא יחזיר. וחקרנו באמור (בסוכה) [בסופה]⁠צ נוטלין ולא מחזירין, שאם היה ראשה בהחזרה לא הוצרךק לשנותו (בסוכה) [בסופה].⁠ר
א. בד׳ מוסיף, זו
ב. ד׳
ג. בד׳, האפר
ד. בד׳ מוסיף, גבי
ה. ד׳
ו. נדצ״ל, בערב. ובד׳, בע״ש
ז. בד׳, אא״כ
ח. כן כותב כאן תמיד במקום, קטומה
ט. ד׳
י. בד׳ מוסיף, כירה
כ. בד׳, דתניא
ל. בד׳, או
מ. בד׳, ושקלינן
נ. בד׳, ותריצנן
ס. בד׳ ליתא
ע. בד׳, ואע״ג
פ. בד׳, שאינה
צ. בד׳ מוסיף, כו׳
ק. נראה להוסיף, אומרים. ובד׳, אליבא דב״ש
ר. ד׳
ש. בד׳ ליתא
ת. בד׳ מוסיף, אומרים
א. בד׳ מוסיף, נוטלין
ב. בד׳, כעין. ובד״ס רש״י ככאן
ג. לז.
ד. הדיבור הובא בכ״י ב׳ בערך גפת, מלבד ב׳ מילים האחרונות.
ה. ד׳
ו. כד׳. לד:
ז. לפנינו
ח. לפנינו, בר
ט. לפנינו כותב כופח קודם כירה
י. לפנינו, ואיתימא
כ. לפנינו, שנחלקה
ל. כ״ה בד״ס. ולפנינו, לאורכו בין לרוחבו טהור
מ. נמצא בהעתים עמ׳ 27, ומשם באו״ה פ׳ סי׳ נ״ט
נ. שם, דברת
ס. יתכן דצ״ל, אי לא. ושם, עד לא
ע. יתכן דצ״ל, או. וכ״ה שם
פ. שם, דכש״כ כי אם
צ. שם
ק. שם, הי׳ צריך
ר. שם
פרק כירה
פרק שלישי בעזר הצור:
רש״י אחר ד״ה אבל לא תבשיל כו׳. צ״ל ד״ה לא מחזירין בשבת דמחזי כמבשל והס״ד:
כירה פרק שלישי
למאי נפקא מינה [ומה יצא ממנה] משינוי השם הלכה למעשה — הרי זה לענין גיטי נשים, שבגיטין יש להקפיד במיוחד שלא לשנות את שם המקום בו נכתב הגט. וראוי אם כן לדעת ששמה של בבל נשתנה בדורות מאוחרים.
What is the practical halakhic difference that emerges from this change of names? It is in the area of women’s bills of divorce. With regard to bills of divorce, special care is devoted to ensuring that the name of the place where the bill is written is not altered. Therefore, it is important to be aware that Babylon underwent a name change in later generations.
ר׳ נסים גאוןרי״ףרש״יתוספותספר הנרההשלמהבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2)

הדרן עלך במה מדליקין
פרק ג – כירה

Chapter 3

רי״ףספר הנרפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פרק ג

Chapter 3

רי״ףספר הנרפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) מתני׳מַתְנִיתִין: אכִּירָה שֶׁהִסִּיקוּהָ בְּקַשׁ וּבִגְבָבָא – נוֹתְנִים עָלֶיהָ תַּבְשִׁיל; בְּגֶפֶת וּבְעֵצִים – לֹא יִתֵּן עַד שֶׁיִּגְרוֹף אוֹ עַד שֶׁיִּתֵּן אֶת הָאֵפֶר. בֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים: חַמִּין אֲבָל לֹא תַּבְשִׁיל, וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים: חַמִּין וְתַבְשִׁיל. בֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים: נוֹטְלִין אֲבָל לֹא מַחֲזִירִין. וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים: אַף מַחֲזִירִין.:
MISHNA: With regard to a stove that was lit on Shabbat eve with straw or with rakings, scraps collected from the field, one may place a pot of cooked food atop it on Shabbat. The fire in this stove was certainly extinguished while it was still day, as both straw and rakings are materials that burn quickly. However, if the stove was lit with pomace, pulp that remains from sesame seeds, olives, and the like after the oil is squeezed from them, and if it was lit with wood, one may not place a pot atop it on Shabbat until he sweeps the coals from the stove while it is still day or until he places ashes on the coals, so that the fire will not ignite on Shabbat. Beit Shammai say: Even after one has swept away the coals, it is only permitted to place hot water on it, as it is sufficiently hot and does not require additional cooking, but not cooked food. Since, in general, one prefers that food will cook more, there is concern lest he come to ignite the fire by stoking the coals. And Beit Hillel say: Both hot water and cooked food may be placed. Beit Shammai say: One may remove a pot from the stove on Shabbat but may not return it. And Beit Hillel say: One may even return it.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותבעל המאורספר הנרההשלמהרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
כירה שהסיקוה בקש ובגבבא וכו׳. כירה זו היא מקום שפיתת שתי קדירות.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך גרף
גרףא(שבת לו:) פרק כירה בגפת או בעצים לא יתן עד שיגרוף. (שבת קמ:) גורפין מלפני הפטם. (פסחים נח) גורפין מתחת רגלי הבהמה. (ביצה לב) אין גורפין תנור וכירים. (שבת קנב) מגריפה לגרוף בה את הגרוגרות (פסחים מב) אשה לא תלוש במים הגרופין מושכין לדעה מן הנהר כמו נחל קישון גרפם (פסחים מד) אי דקא גריף ואכיל בטלה דעתו אצל כל אדם כלומר שאוכל הכותח בעינו שאין טובל בו שום דבר. (בבא קמא ו) פותקין ביבותיהן וגורפין מערותיהן (ובהגדת ילמדנו ויהי כל הארץ שפה אחת) הב לי אבן והוא נותן את המגרף. (ובפרק ח׳ בכלים) היתה גורפת והכה הקוץ ובו׳ פירוש אם היתה מושכת האפר מן התנור או נשרפו ידיה והן טמאות והכניסה ידה בפיה ונגעה בדבילה של תרומה נטמאת בידים מסואבות.
א. [שארען. וועקשווימען.]
מתני׳ כירה עשויה כעין קדירה ונותנין – קדירה לתוכה.
קש – זנבות השבולין.
גבבא – הנגבב מן השדה אישטובל״א.
גפת – פסולת של שומשמין שהוציא שומנן.
עד שיגרוף – הגחלים משום דמוסיף הבל וטעמא פרישנא בפרק דלעיל שמא יחתה בגחלים.
או עד שיתן אפר – על גבי גחלים לכסותם ולצננם.
בית שמאי אומרים – נותנין עליה חמין אחר שגרפה דלא צריכי לבשולי דליכא למגזר שמא יחתה.
אבל לא תבשיל – דניחא ליה בישוליה ואתי לאחתויי א״נ נתקיימה מחשבתו ומיחזי כמבשל.
לא מחזירין – בשבת דמיחזי כמבשל.
אף מחזירין – הואיל וגרוף.
מתני׳ כירה שהסיקוה בקש ובגבבא – נראה לר״י דקש היינו זנבות השבולים שנשאר בשדה הנקרא אשטובל״א בלע״ז ותבן הוא הנקצר עם השבולת דהכי משמע לקמן בפרק שואל (לקמן דף קנ:) דקאמר בשלמא קש משכחת לה במחובר אלא תבן היכי משכחת לה ומסיק בתבנא סריא והא דאמר בריש המקבל (בבא מציעא דף קג.) גבי מקום שנהגו לקצור אינו רשאי לעקור משום דאמר ניחא לי דתיתבן ארעאי הוה ליה למימר דתיתקש דהנשאר בקרקע נקרא קש כדפירש רש״י אלא משום דתיתבן משמע טפי לשון זיבול נקט ליה.
לא יתן עד שיגרוף – פירש בקונטרס משום תוספת הבל ואין נראה לר״י דאפילו גרופה וקטומה היא מוספת הבל יותר מכמה דברים השנויין בבמה טומנין ועוד דחנניה שרי להשהות אף כשאינה גרופה ולא אסרו מוסיף הבל אלא דוקא בהטמנה אבל להשהות שרי וכשאינה גרופה אסרי רבנן דחנניה משום דילמא אתי לאחתויי.
חמין ותבשיל – נראה לר״י דסתם חמין ותבשיל היינו אפי׳ לא בשיל כל צרכו אלא כמאכל בן דרוסאי דהא כי מוקי מתניתין להחזיר תנן הוי מתניתין כחנניה דשרי חמין ותבשיל להשהות על גבי כירה אפילו בשאינה גרופה אפילו לא בשיל כל צרכו ולא כרבנן ואמאי ודילמא מתניתין אפילו כרבנן ומתני׳ בחמין ותבשיל שנתבשלו כל צרכן דמודו רבנן דמשהין ע״ג כירה שאינה גרופה וקטומה אלא ודאי משום דסתם חמין ותבשיל כמאכל בן דרוסאי נמי משמע ומיהו סתם חמין ותבשיל הוי נמי בשיל כל צרכו כדמוכח בסוף שמעתין (דף לח.) גבי קשיא דרבי מאיר אדרבי מאיר אע״פ שיש לדחות ושם אפרש בע״ה ואפילו אי סתם חמין ותבשיל לא הוה בשיל כל צרכו צריך לומר הא דאסרי בית שמאי להחזיר היינו אפילו חמין שהוחמו כל צרכן וכן לבית הלל באינה גרופה מדקאמר בגמרא (דף לח:) ואף רבי אושעיא סבר מחזירין אפילו בשבת דאמר רבי אושעיא פעם אחת כו׳ והעלנו לו קומקומוס של חמין ומזגנו לו את הכוס והחזרנוהו למקומו ואי לא אסיר בהוחמו כל צרכן מנא ליה דמחזירין אפילו בשבת דילמא הוחם כל צורכו הוה ואם תאמר ואם סתם חמין ותבשיל הוי בין בשיל כל צרכו בין לא בשיל אם כן סברי בית שמאי מצטמק ויפה לו אסור כיון דאסיר תבשיל שבישל כל צרכו ואם כן היכי שרי חמין שלא הוחמו כל צרכן והא יפה לו הוא ואור״י דודאי תבשיל אסרי בית שמאי משום דלעולם יפה לו אע״ג דנתבשל כל צרכו אבל חמין שאין יפה להם אלא עד כדי צרכן אבל מכאן ואילך רע להן כדמוכח לקמן לא אסרי בית שמאי דליכא למיגזר שמא יחתה דבלא חיתוי יוחמו כל צרכן.
וב״ה אומרים אף מחזירין – אפילו בשבת מחזירין כדאמר בגמרא ולשון נוטלין נמי משמע דבשבת מיירי דבחול לא הוה צריך למיתני נוטלין ולמאן דאסר להחזיר אסר אפילו בחול לבית הלל כשאינה גרופה ולבית שמאי אפי׳ בגרופה מדקאמר בגמרא לדברי האומר מחזירין מחזירין אפילו בשבת משמע דעיקר פלוגתא הוי בחול ועוד מדקדק ר״ת מדקאמר לא יתן עד שיגרוף ואי לא יתן לא יחזיר בשבת הוא איך יגרוף או יקטום בשבת והוה ליה למימר אלא אם כן גרף וקטם אלא בחול נמי אסור להחזיר וא״ת מה שיעור הוא נותן לאסור בע״ש דהיכא דסלקו בהשכמה פשיטא דשרי להחזיר ואומר ר״י דמשעה שלא יוכלו להרתיחו מבעוד יום אסור להחזיר ומיהו בשבת אפילו רותח אסור להחזיר למאן דאסר דאי לאו הכי מנא ליה דרבי אושעיא סבר מחזירין אפילו בשבת דילמא קומקמוס של חמין רותח הוה ועוד אומר ר״י דמצינו למימר דבערב שבת נמי אסור להחזיר אפילו רותח משעה שאם היה קר לא היה יכול להרתיח מבע״י וקשה לרשב״א היכי שרי להחזיר קדרה על גבי כירה בשבת והא אמר בפרק המביא כדי יין (ביצה דף לג. ושם) דביצים וקדרה וחביתא ופוריא מלמטה למעלה אסור משום אהל ואור״י דכי אסרו חכמים אהל עראי ה״מ כשעושה הדפנות תחלה ואח״כ הכיסוי אבל הכא שדופני הכירה כבר עשויות מאיליהן לא אחמור רבנן לאסור ליתן קדרה על גבה ומיהו הא דאמר בהמוצא תפילין (עירובין דף קב.) גבי דיכרי דרב הונא דאמר ליה כרוך בודיא ושייר בה טפח למחר מוסיף על אוהל עראי הוא משמע דבלא שיור אסור אע״ג דהדפנות כבר עשויות אור״י התם משום דדמי אהל טפי אסור אפי׳ בלא עשיית דפנות אבל קדרה דלא דמי אהל כולי האי לא אסרו חכמים בלא עשיית דפנות.
כירה
{שמעתא דשהייה ודין הטמנה}
כירה1 שהסיקוה בקש ובגבבא וכו׳ – תחלת כל דבר אתה צריך לדעת שכל המשניות השנויות בענין הזה וכל השמועות האמורות עליהם בגמרא אין בהם שום2 הטמנה כלל. ואין טעם מה שאנו אוסרים בענין הזה משום דקא מוסיף הבלא, כמו שפי׳ רש״י ז״ל. שאין הטעם הזה אמור אלא בדברים שאין טומנין בהם, וכאן אין [זה הטמנה]⁠3. וכל שאנו מחמירין ואוסרים בו, בין בתנור בין בכירה, בענין הזה איננו אלא משום גזירה שמא יחתה בגחלים.
וכ״כ רבינו חננאל ז״ל בפירושיו: ושיהוי זה שאנו משהין4 להשהות את הקדרה אינה הטמנה, אלא כגון כסא של ברזל והקדרה יושבת עליו והיא תלויה או באבנים או כיוצא בזה. אבל להטמינם ע״ג גחלים דברי הכל אסור, דקי״ל, הטמנה בדבר המוסיף הבל אסור ואפילו מבע״י. אלו דברי רבינו חננאל, ובודאי דברים ברורים ונכונים הם5 ואין לזוז מהן.
1. נוסף מכתי״ו
2. בכתי״ו: משום
3. בכתי״ו: זכר להטמנה
4. בכתי״ו: מתירין. וכן נראה
5. נוסף מכתי״ו
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כירה שהסיקוה בקש ובגבבה נותנין עליה תבשיל. רבינו שלמה מפרש כולה מתניתין משום מוסיף הבל, שקש וגבבה אינו מוסיף הבל וגפת ועצים מוסיף הבל, ולפי פירושו מותר להטמין על גבי [כירה] גרופה או קטומה. ואע״ג דאמרינן בריש פרק במה טומנין קופה שטמן בה אסור להניחה על גפת של זיתים, ומי גרעי גחלים קטומות מגפת של זיתים, אין גרעי וגרעי, דאילו גפת של זיתים מוסיף הבל וזה מתמעט ומתעממין הגחלים. וזה הטעם אינו מספיק, שאנו רואין שהקדרה מעלה רתיחה בקטימת הגחלים ואינה מעלה רתיחה בגפת. אלא יש לתת טעם אחר בדבר, שגפת של זיתים מגלה דעתו שרוצה בחמימות התבשיל, וזה מגלה דעתו שאינו רוצה בחמימותו שהרי קוטם את הגחלים. והא דאמרינן בפרק במה מדליקין סילק המסלק והטמין המטמין, מילי מילי קתני הבא לסלק מעל הכירה שאינה גרופה וקטומה או מעל גבי התנור הגרוף וקטום מסלק והבא להטמין על גבי כירה גרופה וקטומה מטמין. ורבינו חננאל ז״ל פירש (זכר להטמנה) בכל פרק כירה [ד](ו)⁠שהייה והטמנה תרתי מילי נינהו, שהשהייה הוא שמשהא התבשיל על גבי כירה ואין בה הטמנה כלל, ואין איסור השהייה מפני שמוסיף [הבל] אלא משום שמא יחתה. ולפיכך בקש וגבבה מותר דליכא למגזר שמא יחתה, שכיון שכלה שלהבתן (אין) כלה גחלתן. אבל בגפת ועצים אע״פ שכלה שלהבתן אין כלה גללתן, ואיכא למגזר שמא יחתה, אא״כ גרופה וקטומה, דגלי אדעתיה שאינו רוצה ברבוי גחלים, ולפיכך אפילו בקטומה שיש גחלים בכירה ליכא למגזר. ובית שמאי סבירא להו דאפילו בגרוף איכא למגזר דגפת ועצים אחר שגירף הגחלים אי אפשר בלא ניצוצות. והוא הדין [ו]⁠ההיא (ה)⁠תשובה לתנור ואליבא דבית הלל שאסור אפילו בגרוף וקטום, (וכיון) [דכיון] דנפיש הבליה אף לאחר שגירף אי אפשר בלא ניצוצות. והב״ה ז״ל פירש גירוף לצד אחד, אבל אם גירף לגמרי לא שנא תנור ולא שנא כירה מותר. ונראין דברי רבינו חננאל ז״ל דשהייה והטמנה תרתי מילי נינהו, ואין טעם השהייה מפני שמוסיף הבל אלא שמא יחתה. ולפי פירוש רבינו שלמה ז״ל יש ראייה ממשנתינו להתיר החמין שלנו שטומנין על גבי בירה קטומה. ולפי פירוש רבינו חננאל ז״ל אין לנו ראייה ממשנתינו להתיר החמין שלנו, אלא פוק חזי מאי עמא דבר. וכל דבר שהלכה רופפת הלך אחר המנהג. והמחמיר תבא עליו ברכה.
ולענין פסק ההלכה מסתברא כמו שפסק הרב אלפסי שאסור לשהות תבשיל שהוא כמאכל בן דרוסאי על גבי כירה שאינה גרופה וקטומה, ואע״פ שראיות הרב אינן כל כך חזקות, דמאי דאייתי ראייה מהא דבעיא לן מהו לסמוך לאו ראייה הוא, חדא דדילמא בשאינו מבושל כמאכל בן דרוסאי קא מבעיא ליה שהוא אסור לדברי הכל, וקא פשיט להיתרא מהא דתניא שתי כירות המתאימות, משום דלהאי תנא כמאכל בן דרוסאי ושאינו כמאכל בן דרוסאי שוין הן. ועוד דהא אבעיא לן מהו לסמוך אמתניתין קאי למר כדאית ליה ולמר כדאית ליה, אי לשהות תנן קא מבעיא ליה מהו לסמוך ולשהות, אי להחזיר תנן קא מבעיא ליה מהו להחזיר ולסמוך. ודאמרינן לקמן נמי אלא כירה כי אינה גרופה וקטומה מי שרי, למר כדאית ליה ולמר כדאית ליה למר לשהות ולמר להחזיר. ורב יוסף נמי דהוה סבירא ליה לסמוך ושפיר דמי למר להחזיר ולמר (לסמוך) [לשהות]. ואעפ״כ שאין ראיות הרב חזקות כל בך מסתברא כוותיה מראיות אחרות. חדא דלכאורה מתניתין בלשהות רהטא, דמאן דאמר להחזיר תנן איצטרי׳ לשנויי חסורי מחסרא והכי קתני, ושנויא דחיקא היא. ועוד כיון דר׳ מאיר ור׳ יהודה שוין שאסור לשהות בין לבית שמאי ובין לבית הלל מי הוא זה שיכול לדחות דבריהם בלא ראייה ברורה. ואי משום דתנן ולא חררה על גבי גחלים אלא בכדי שיקרמו פניה, ההיא חנניה היא, ואין דברי חנניה כלום במקום רבי מאיר ורבי יהודה ובית שמאי ובית הלל. ויש מביאין ראייה לפסק הרב ממצטמק ויפה לו שאסור ומהא דבעיא מיניה חייא בר אבא מרב שכח קדרה על גבי כירה ובשלה בשבת, עד כאן לא קא מבעיא ליה אלא בשכח אבל לשהות אסור, ובשכח נמי פשיטנא לאיסורא. ולאו ראייה היא כלל, דמאי דקא מבעיא לן בשכח איכא לאוקומה בשאינו כמאכל בן דרוסאי, דלכולי עלמא אסור לשהות. וממצטמק ויפה לו נמי אין בו ראייה לאיסור, דהתם איכא למגזר שמא יחתה, שהחתוי יפה לו, אבל כמאכל בן דרוסאי ומצטמק ורע לו אעפ״י שבישולו יותר ממאכל בן דרוסאי טוב לו, החתוי רע לו שהחתוי גורם שיצטמק יותר מדאי וכיון שמצטמק ורע לו ליכא למגזר שמא יחתה למאן דשרי לשהות. ומיהו הלכתא כמאן דאסר לשהות כדברי הרב אלפסי. הלכך מתניתין דחררה על גבי גחלים לאו הלכה היא. וכן מה ששנינו אין צולין בשר בצל וביצה אלא כדי שיצולו מבעוד יום ואמרינן בגמרא כמה כדי שיצולו כמאכל בן דרוסאי, אע״פ שכתבה הרב ז״ל לא⁠[ו] הלכה היא, דמאי דפריש רב כמה כדי שיצולו כמאכל בן דרוסאי, לאו משום דסבירא ליה לרב כחנניא, אלא מתניתין קשייתיה, דתנן ולא חררה על גבי גחלים אלא כדי שיקרמו פניה, וקרימת פנים אינו אלא כמאכל בן דרוסאי, כדאמר רב ששת בשמעתין תרוייהו תננהו וכו׳. וכיון דחררה על גבי גחלים דלא כהלכתא הא נמי דלא כהלכתא. ולא כתבה הרב ז״ל אלא ללמד ממנה שכל תבשיל שנתבשל כמאכל בן דרוסאי דיו לקצת אנשים, ואמטול הכי אין בו משום בשולי גוים. ואמנם כי היה לו לרב לפרש ולא לסתום, רק שסמך על מנהגו שהוא מקצר במקומות רבים, וסמך על מה שפסק דמתני׳ דחררה על גבי גחלים לאו הלכה, וממילא אדחייא לה מלתא דרב דאמר כמה כדי שיצולו כמאכל בן דרוסאי. והרב ר׳ משה ז״ל פסק דלשהות תנן והתיר חררה על גבי גחלים כדי שיקרמו פניה. ונראה שדבריו סותרין זה את זה. ויש לומר עוד שיש חילוק בין צלי לתבשיל, שהצלי דיו בצלייה מועטת, ואם יחתה בגחלים יצטמק ורע לו. ועוד דקשי ליה קוטרא אם יחתה אחר שהגיע למאכל בן דרוסאי. והטעם הראשון הוא הנכון דלאו הלכה הוא.
כללא דשמעתא: כל כירה שהיא גרופה וקטומה מותר לשהות עליה כל תבשיל אפילו לא הגיע למאכל בן דרוסאי ואפילו מצטמק ויפה לו. שכל האיסור אינו אלא משום שמא יחתה. וכיון דגרוף וקטום הוא ליכא למגזר שמא יחתה. ותנור או כופה דגפת ועצים אפילו גרוף וקטום אסור, אע״פ [שהגיע] למאכל בן דרוסאי (אצמי׳) [אפילו] בשול כל צרכו ומצטמק ויפה לו, דגרוף וקטום דתנור (דשאינו) [כאינו] גרוף וקטום דכירה. אבל אם בשל כל צרכו ומצטמק ורע לו מותר אפילו בשאינו גרוף וקטום, דליכא למגזר ביה שמא יחתה. הא דאמר ר׳ הושעיא קטמה והובערה משהין עליה חמין שהוחמו כל צרכן ותבשיל שבשל כל צרכו, ואמרינן עלה שמעת מינה מצטמק ויפה לו מותר שאני הכא דקטמה, (ו)⁠אלמא אע״פ שקטמה בעי בשול כל צרכו, התם הכי אמר׳ אע״פ שבשל כל צרכו טעמא דקטמה הא לא קטמה לא, דמצטמק ויפה לו אסור. אבל לעולם אם קטמה ולא הובערה אפילו לא הגיע למאכל בן דרוסאי מותר. וכשם שמותר לשהות בגרוף וקטום בך מותר להחזיר בגרוף וקטום (בשיעורן) [בשעודן] בידו ודעתו להחזיר. ודוקא על גבה, אבל בתוכה אסור אע״פ שגרוף וקטום מפני שמטלטל הגחלים, ולא משום הבערה וכיבוי דדבר שאין מתכוין הוא, או שמא יתכוין להבעיר, ואם אינה גרופה וקטומה אם לא הגיע למאכל בן דרוסאי לכולי עלמא אסור לשהות. ואם הגיע למאכל בן דרוסאי ומצטמק ורע לו אסור לשהות כדברי הרב אא״כ בשל כל צרכו. ואם מצטמק ויפה לו אע״פ שבשל כל צרכו אסור. ולסמוד מותר בכירה אע״פ שאינה גרופה וקטומה. ובתנור או כפה בגפת ועצים אסור לסמוך ואפילו גרוף וקטום, שדין תוכו ועל גביו ולסמוך דתנור שוין הן. ואי לאו דמסתפינא מחבריא הוה אמינא שאף התנור גרוף וקטום מותר, כיון דתניא כוותיה דאביי, דרב אדא בר אהבה הוא דשני מתניתין בגרוף וקטום לדחויי לדאביי, וכיון דתניא כוותיה דאביי אדחייא לרב אדא, אע״ג דאפשר דאיתא להא ואיתא להא. אחרי כן מצאתי הרב דודי ז״ל שכתב כדברי והתיר תנור גרוף וקטום. רק הרב אלפסי פסק כרב אדא, ואין לזוז מדבריו. ואנטיכי מסייע ליה לכאורה שאסור אע״פ שגרופה.
פרק שלישי כירה
מתני׳ כירה שהסיקוה בקש ובגבבא נותנין עליה תבשיל – רש״י ז״ל מפרש ענין הכירה אף בהטמנה. והוא ז״ל סובר שכל גרוף וקטום, וכן קש וגבבא אינן מוסיפין הבל, ולשהות המוזכר כאן במשנה ובגמ׳ לדעתו הוא מותר בין בהטמנה בין בלא הטמנה, אבל להחזיר המוזכר כאן בלא הטמנה מותר הא בהטמנה אסור הוא, שאין טומנין בשבת.⁠א אלא י״ל אם טמן מבעוד יום ונטל בשבת מותר הוא להחזיר, שהרי הטמנה מבעוד יום היא זו, כדתנן לקמןב בענין קופה נוטל ומחזיר. וכ״כ רש״י עצמו לקמןג גבי מחזירין אפי׳ בשבת. ור״ח ז״לד אמר שאינה הטמנה אלא כעין כסא של ברזל והקדירה יושבת עליו והיא תלויה באבנים או בכיוצא בהם, אבל הטמינם ע״ג גחלים ד״ה אסור, דקי״לה הטמנה בדבר המוסיף מבע״י אסור. ואמת אמר שלא התיר ר׳ חנניא כמאכל ב״ד להטמין אלא לשהות, דאי מטמין כיון דאינו גרוף וקטום הו״ל הטמנה בגחלים ממש דהיא אסורה מבע״י.⁠ו וכן רש״י ז״ל עצמו נזהר מזה בגמ׳ בעניןז תוכה וגבה, דתוכה אסור בשאינה גרופה משום דהו״ל הטמנה ברמץ דאסרו מבע״י. וכיון שהוא מודה שאין דברי רבי חנניא אמורין בהטמנה, ושיטת כל השמועה כדברי ר׳ חנניא היא אמורה, כבר למדנו שאין הטמנה בכל השמועה זו.
עד שיגרוף או עד שיתן האפר – מפורש בירושלמיח הגורף עד שיגרוף כל צרכו, מן מה דתני׳ הגורף צריך לטאטו בידו הדא אמרה עד שיגרוף כל צרכו. פי׳ שיגרוף לגמרי עד שלא ישארו בו גחלים כלל ולא שלהבת. הקוטם עד שיקטם כל צרכו, מן מה דתני מלבה עליה נעורת של פשתן הדא אמרה אפי׳ לא קטם כל צרכו. פי׳ אינו צריך לקטום עד שלא יהא ניכר שם אש כלל, ובגמרא דילן נמי בקוטם הכי משמע, שהרי אפי׳ גחלים שעממו הרי הן כקטומים,⁠ט וכן קטמה ונתלבתה. ומתני׳ נמי דייקא דקתני יתן את האפר משמע נתינה בעלמא, מדלא קתני שיטמין באפר. והטעם לפי שהמערב אפר ואש לגמרי סלק דעתו מחיתוי האש וכבר קלקלו והסיח דעתו ממנו,⁠י אבל הגורף אם נשאר שם אפי׳ גחלת קטנה כיון שהיא לוחשת, מבערת ומדלקת כירה גדולה. וא״ת אם צריך לגרוף לגמרי בתנורכ למה אסור. איכא למימר לפי שיש שם הבלה גדולה ומרתיח אינו נראה כגרוף אלא כמי שיש שם גחלים ואתי להשהות ע״ג כירה של גחלים ואתי לחתויי.⁠ל וכתב ר״חמ ז״ל וקיימא לן מתני׳ בתנור של נחתומין, ותנור של נחתומים מפורש בפרק לא יחפור,⁠נ אבל תנור דידן ככירה של נחתומין הוה.
א. רש״י ד״ה עד שיגרוף שפירש משנתנו אף בהטמנה ומשמע ליה הכי מסדר הפרקים וכמש״כ ברז״ה ור״ן. וסבר דגרוף וקטום אין מוסיפות הבל דהחום הולך ופוחת וגרוע משאר מוסיפי הבל שכח המוסיף ישנו בכל השבת. ועוד שממעט חומו בידים והוי היכר. ולא רצה לפרש מטעם גזירה שמא יחתה, דא״כ בתנור גרוף מאי איכא למיחש דרש״י מפרש גרוף לגמרי, וגם לא ס״ל כרבנו להלן שתנור שחומו רב יתירו אפילו באינו גרוף או בכירה דהוי גזירה רחוקה וכמש״כ הרשב״א. וכן לא ס״ל כהרמב״ם משום ניצוצות שכבר תמה עליו הרשב״א. וע״כ דטעמא משום דמוסיף הבל. ועוד דכ״ש מאי חיישי. ועוד דלקמן מחלק בגמ׳ לדעת רש״י בלשהות בין תוכו לגבו, ותוס׳ הקשו דבלשהות בע״ש מאי סברא לחלק בין תוכו לעל גבו. מיהו רש״י לשיטתו דקאי בהטמנה ניחא טובא דע״ג גחלים אסור אפילו בערב שבת, וגם מה שהקשה תוס׳ והראשונים דא״כ איך מותר להשהות לחנניה ע״ג אינה גרופה וקטומה, לרש״י לשיטתו לא קשה כלל, דרש״י אינו מחלק בין הטמנה לשהיה כשיטת הגאונים דשהיה מוגבהת קצת מן האש ויש אויר בין הכיסוי והקדרה, אלא לדעתו אם מונחת בתוכה והכירה אינה גרופה וקטומה אפילו אינה מכוסה כלל וכן כשמכוסה בדברים שאין מוסיפין הבל הוי הטמנה. אבל אם היא גרופה וקטומה אפילו כסהו וטמנו בבגדיו כיון שאין מוסיפים הבל לא הוי הטמנה וזהו הטמנה שנוהגים, וכן אם הניח ע״ג ולא כסהו לא הוי הטמנה, ולפי״ז לרש״י לא התיר חנניה להשהות דוקא על גבה ובמגולה והוי שהיה ממש ולא הטמנה כיון דאינה סמוכה ע״ג גחלים, [וכבר רמז רבנו ע״ז בסוף דבריו אלא שתמה כיון שהוא מודה שאין דברי ר״ח אמורין בהטמנה אלא בשהיה א״כ כל השמועה לא נעמיד בהטמנה]. ומותר להחזיר בשבת, אע״ג דבשבת אסור אפילו באינו מוסיף הבל מ״מ מותר דהוי כקופה שנתגלתה וכמש״כ רבנו בסמוך. ועי׳ מיוחס לריטב״א ולר״ן ומאירי.
ב. מט, א ועי׳ ר״ן.
ג. לט, ב ד״ה מחזירין.
ד. לקמן לז, א והובא ברז״ה ובהרבה ראשונים. ועי׳ תוס׳ לקמן מח, א ד״ה דזיתים.
ה. לעיל לד, ב.
ו. ועי׳ לקמן ריש במה טומנים שביאר רבנו החילוק בדיני הטמנה. ועי׳ לקמן לח, ב ברבנו ד״ה ולענין הטמנה שכ׳ שאפשר שסמכו על רש״י ע״ש.
ז. לקמן לז, א רש״י ד״ה היינו.
ח. בפירקין ה״א והובא בראשונים.
ט. לקמן לז, סע״א.
י. אבל הרז״ה והסכים לו בר״ן לא ניחא להו בהא משום קושית תנור וס״ל דגרוף היינו לצד אחד אבל אם גרף את הכל והוציא לחוץ אפילו בתנור שרי [ואפשר דלדעתם מחזירין בגרוף כל הגחלים אפילו לתוכה]. ומה שאמרו בירושלמי שצריך לשמט בידו היינו מקום הנחת קדירה בלבד. והיינו דלדעתם בגילוי דעת תליא מילתא. ולרש״י עד שיגרוף הגחלים, וכתב בריטב״א החדש דהיינו גחלים עוממות ולא סוף כל דבר כל הגחלים ובראש יוסף כיוון לזה מדעתו.
כ. לקמן לח, ב.
ל. עי׳ רשב״א שדחה דברי הרז״ה והרמב״ם והסכים לרבנו. אבל הר״ן תמה על פי׳ זה דכיון דלא מיתסר אלא מגזירה דרבנן בלחוד אינו דין לגזור כל גזירות הללו תנור אטו כירה וכירה אטו חיטויי. מיהו רבנו ס״ל דבשהיה והטמנה החמירו טפי.
מ. לקמן לח, ב.
נ. ב״ב כ, ב. ועי׳ שו״ע קנג שעה״צ אות ל וחז״א הל׳ שבת סי׳ לז סק״ו.
עד שיגרוף. פירש רש״י ז״ל: משום דמוסיף הבל, וכבר (פרש״י ז״ל) [פרשינן] בפרקין דלעיל (שבת לד:) גזירה שמא יחתה בגחלים. ופירש כן הוא ז״ל מפני שהוא מפרש ענין הפרק הזה אף בהטמנה, והוא סבור שכל גרוף וקטום וכן קש וגבבא אין מוסיפין הבל.
ואני תמיה לדבריו, שהוא ז״ל גורס לעיל בסוף פרק במה מדליקין (שבת לד:) מפני מה אמרו אין טומנין בדבר המוסיף מבעוד יום גזירה שמא יטמין ברמץ, ופירש הוא ז״ל רמץ גחלים ואפר מעורבין, והיינו כקטומין, אלמא אף קטומה מוסיף הבל. ועוד קשה עליו דהא מהדרינן לאוקומה למתניתין להחזיר אבל לשהות משהין ומתניתין חנניה היא, ואי בהטמנה לא התיר חנניה לשהות בהטמנה בכירה שאינה גרופה ואינה קטומה ואפילו כמאכל בן דרוסאי, משום דהויא ליה הטמנה בגחלים ממש דמוסיפין הבל ואסור ואפילו מבעוד יום. ואף רש״י ז״ל בעצמו פירש כן לקמן (שבת לז.) גבי תוכה וגבה, דתוכה אסור כשאינה גרופה וקטומה משום דהויא ליה הטמנה ברמץ דאסרינן מבעוד יום.
אלא עיקר משנתינו זו אינה הטמנה, אלא כמו שפירשו רב האי גאון ור״ח ז״ל. וז״ל רב האי גאון ז״ל: אין טומנין את הקדרה בדבר שמוסיף הבל בחומה ואפילו מבעוד יום, אבל שהוי על גבי כירה אינה הטמנה שלא הניח את הקדרה עצמה בתוך אש שאין קטום אלא לתלותה עליו ויש ביניהם ריוח או להניח כסא בתוך אש והקדרה עליו וכך אנו עושין, עד כאן. וממה שכתב שלא התירו להניח את הקדרה בתוך אש שאין קטום, משמע דסבירא ליה להגאון ז״ל דבתוך אש קטום טומנין שאינו מוסיף הבל, וכאותה גירסא דגרסי הגאונים ז״ל בשלהי פרק במה מדליקין (לעיל שם) מפני מה אמרו אין טומנין בדבר שאינו מוסיף הבל משחשיכה גזירה שמא יטמין ברמץ, דאלמא רמץ דבר שאינו מוסיף הוא. ומיהו תימה כיון שאין הקטימה אלא קטימה כל שהוא וכדאיתא בירושלמי (פ״ג ה״א) וכדמוכח נמי בגמרא (שבת לז.) דאמר גחלים שעממו הרי הן כקטומין, היאך אפשר שלא יוסיפו הבל, ומכל מקום למדנו מדבריו שאין משנתינו בהטמנה אלא בשהוי ובשאין הקדרה נוגעת כלל באש. ור״ח ז״ל כתב כן, שענין משנתנו אינה הטמנה אלא כעין כסא של ברזל והקדרה יושבת עליו והיא תלויה באבנים או בכיוצא בהן, אבל הטמנה על גבי גחלים דברי הכל אסור, דקיימא לן הטמנה בדבר המוסיף מבעוד יום אסור.
עד שיגרוף או עד שיתן את האפר. גרסינן בירושלמי (פ״ג ה״א): הגורף עד שיגרוף כל צרכו, מן מה דתני הגורף צריך לטאט בידו, הדא אמרה עד שיגרוף כל צרכו, הקוטם עד שיקטום כל צרכו, מן מה דתני מלבה עליה נעורת של פשתן הדא אמרה אפילו לא קטם כל צרכו, כלומר שאין צריך לקטום עד שלא יהא האש ניכר בו אלא כיון שקטם קצת מוכחא מילתא שהוא מתיאש ממנו ואינו רוצה בחתוי. והכי נמי משמע בגמרא, מדאמרינן (לקמן שם) גחלים שעממו הרי הן כקטומין, והוא הטעם שאמרנו דכיון שעממו ולא חשש ללבותן מוכחא מילתא שאין קפיד (בחתוי) [בחיתויו], ועוד אמרו (שם) קטמה ונתלבתה סומכין לה ומקיימין עליה, כלומר שהיא כקטומה.
ומכל מקום לענין גורף, נראה מהירושלמי שהוא צריך לגרוף לגמרי עד שלא ישאר בו אש כלל. ואם תאמר כיון שהוא צריך לגרוף לגמרי, מפני מה אסרו (לח:) בתנור גרוף. פירש הרמב״ם ז״ל (פ״ג מהל׳ שבת ה״ו) מפני שאי אפשר שלא ישאר בו ניצוץ אחד וממנו ראוי לחתות ולהסיק. ולדבריו צריכין אנו לומר, דבכירה גרופה התירו מפני שאף על פי שנשארו בה ניצוצות מתוך שהבלה מועט אינה ראויה להתחמם בניצוצות מועטין הנשארים ולא יהיב דעתיה ולא אתי לחתויי, אבל תנור מתוך שהבלו רב יהיב דעתיה ומחתה. ודומיא דקש וגבבא, דבכירה שרי אפילו בשאינה גרופה ובתנור אסיר.
והר״ז הלוי ז״ל פירש מדוחק קושיא זו, דגריפה שאמרו לא שיהא צריך לגרוף ולהוציא חוץ מן הכירה, אלא שיגרוף ויסלק גחלים לצד אחד ויניח הקדרה במקום הגרוף, והלכך בתנור הגרוף איכא למיגזר דילמא אתי לחתויי בגחלים שבתנור. ואינו מחוור בעיני כלל, דאם איתא מאי קא מיבעיא לן בגמרא (שבת לז.), בכירה שאינה גרופה וקטומה מהו לסמוך, דודאי טפי איכא למיגזר לחתויי בגחלים בשהקדרה וגחלים בכירה עצמה ממאי דאיכא למיגזר בשהגחלים בתוכה וקדרה סמוכה לה מחוץ, וכיון שכן כיון דבגרופה מתחת קדרה שרי כל שכן כשהקדרה מחוץ לגמרי. ועוד דהא לאביי משמע לקמן (שבת לח:) דכופח שהסיקוהו בגפת ובעצים אי גרופה שרי, ואפילו הכי בשאינה גרופה אין סומכין לה, וזה דבר רחוק. ודוחק הוא לומר דטפי עדיף גרופה משום דמעשיו מוכיחים עליו, דכיון שגרף וסלק לצד אחד לא יהיב דעתיה תו לאחתויי ואסוחי אסח דעתיה מיניה אבל שאינה גרופה אפילו בסמיכתה איכא למגזר.
והנכון שנאמר דגרופה ממש בעינן, אלא דבתנור כיון שהבלו רב ומרתיח אינו נראה כגרוף אלא כמי שיש שם גחלים, ואתי לאשהויי או לאהדורי בכירה שאינה גרופה ואתי לחתויי, אי נמי אתי לאשהויי או לאהדורי בתנור גופיה דאינו גרוף.
והאי תבשיל דתנן במתניתין, יש לי לומר דלמאן דאמר לשהות תנן, אם הסיקוה בקש ובגבבא אפילו אינה גרופה ואי נמי בגפת ובעצים בגרופה וקטומה, משהין עליה אפילו לא הגיע למאכל בן דרוסאי, דהא טעמא משום חתויי גחלים ובקש ובגבבא ואי נמי בגפת ובעצים כשגרף וקטם ליכא בכירה משום חתוי גחלים, וכל שכן במאכל בן דרוסאי וכל שכן במצטמק ויפה לו, אבל למ״ד להחזיר תנן אבל לשהות משהין אף על פי שאינה גרופה ואינה קטומה, האי תבשיל דמתניתין דוקא בשהגיע למאכל בן דרוסאי וכדתני בהדיא חנניה כל שהגיע למאכל בן דרוסאי משהין על גבי כירה שאינה גרופה וקטומה, אבל בשיל ולא בשיל שלא הגיע בשולו למאכל בן דרוסאי לא אלא אי שדא גרמא חיה ואי נמי בקדרה חייתא כדאיתא שלהי פרק קמא (שבת יח:). ודוקא כשהסיקוה בגפת ובעצים, אבל בקש ובגבבא לעולם משהין בין הגיע למאכל בן דרוסאי בין לא הגיע, דהא ליכא משום חתוי בקש ובגבבא שבכירה ולא שבכופח, אבל להחזיר לעולם אינו מחזיר אלא כשהגיע למאכל בן דרוסאי הא קודם לכן לא דנמצא מבשל בשבת.
ויש לחלוק ולומר דכל שלא הגיע למאכל בן דרוסאי אין משהין ואפילו בגרופה וקטומה ולא בשהסיקוה בקש ובגבבא, משום דכיון דבשיל קצת ולא הגיע למאכל בן דרוסאי אפילו בקש ובגבבא יהיב דעתיה ומחתה, וכענין שאמרו בעססיות ותורמוסין (שם) דכיון דצריכין בשול גדול יהיב דעתיה ומחתה, ואפילו בקש ובגבבא שייך חתוי בכי הא דהא גזרינן ביה בתנור (שבת לח:). והיינו דכי אקשי בשלהי פרק קמא (שבת י״ח:) צמר ליורה ליגזור (איצטריכא) [איצטריכינן] לאוקומה ביורה עקורה ולא אוקמינן בגרופה וקטומה ואי נמי בקש ובגבבא, משום דצמר ליורה קודם שיקלוט את העין הרי הוא כתבשיל שלא הגיע למאכל בן דרוסאי. ומיהו הראשון נראה עיקר, משום דבגרוף מיהא בכירה ליכא למיחש ולמיגזר למידי. וההיא דצמר ליורה לא ניחא ליה לאוקומה בכירה גרופה כיון דכולהו אינך מיירי בתנור, והלכך ניחא ליה טפי לאוקומה אף בתנור כיון דאשכח ביה נמי היתירא. ולשון תבשיל כולל הוא אף תבשיל שלא הגיע למאכל בן דרוסאי.
בית שמאי אומרים חמין אבל לא תבשיל. מדקאסרי בית שמאי תבשיל שמע מינה דאפילו בגרופה אית ליה גזירת חתוי, וכיון שכן נראה לי דחמין שהתירו דוקא בשהוחמו כל צרכן בערב שבת מפני שמצטמק ורע להם הא קודם לכן לא, דהא אפילו בחמין איכא למיגזר משום חתוי גחלים וכדתניא (שבת יח:) לא ימלא נחתום חבית של מים ויניחנה בתוך התנור.
ואפשר דהוא הדין לתבשיל שמצטמק ורע לו, ולא אסרו אלא בתבשיל המצטמק ויפה לו כסתם תבשיל דמצטמק ויפה לו וכדמשמע בגמרא (שבת לח.), דאקשינן מדרבי מאיר דאמר שכח קדרה על גבי כירה ובשלה בשבת חמין שהוחמו כל צרכן ותבשיל שבשל כל צרכו בין בשוגג בין במזיד יאכל אאידך דרבי מאיר דתניא לעיל מינה (לז.) שתי כירות המתאימות וכו׳ משהין על גבי גרופה וקטומה ואין משהין על גבי שאינה גרופה וקטומה ומה הן משהין בית הלל אומרים חמין אבל לא תבשיל, דשמע מינה דסתם תבשיל היינו מצטמק ויפה לו, דאי לא מאי קושיא דלמא התם במצטמק ויפה לו לפיכך אין משהין והכא במצטמק ורע לו ולפיכך מותר. אלא שיש לדחות דהתם הא פליג בה רבי יהודה ואמר חמין מותרין מפני שמצטמקין ורע להם ולפיכך מותר ותבשיל שבשל כל צרכו אסור מפני שמצטמק ויפה לו, דאלמא רבי מאיר במצטמק ויפה לו נמי שרי. אבל מדאקשינן מדרבי יהודה אדרבי יהודה איכא למידק דדלמא הכא ביפה לו וכדאמר⁠(י׳) בהדיא והתם במצטמק ורע לו, אלא שמע מינה דסתם תבשיל מצטמק ויפה לו. ועוד מדקתני תבשיל שבשל כל צרכו אסור מפני שמצטמק ויפה לו ולא קתני תבשיל שמצטמק ויפה לו אסור, אלמא כל שמצטמק ויפה לו נקיט בלשון תבשיל וכל מצטמק ורע לו נקיט בלשון חמין, כלומר: חמין ותבשיל הדומה לו שמצטמק ורע לו. ועוד דכל היכא דתני חמין ותבשיל משמע דתרי גווני נקיט, כלומר: מצטמק ורע לו ומצטמק ויפה לו, דאי לא ליתני חדא והוא הדין לאידך. ומדבית הלל דברייתא אליבא דרבי מאיר שמעינן לבית שמאי דמתניתין, דכי היכי דלבית הלל אליבא דרבי מאיר משמע דלא אסרו אלא תבשיל המצטמק ויפה לו הכי נמי לבית שמאי דמתניתין דאית להו כבית הלל דברייתא לא אסרו אלא במצטמק ויפה לו, הא מצטמק ורע לו הרי הוא כחמין ושרי. כך נראה לי.
ורש״י ז״ל שפירש חמין דלא צריכי בישולי דליכא למיגזר משום שמא יחתה אבל לא תבשיל דניחא ליה בבישוליה ואתי לחתויי, לאו למימרא דליכא במים משום חתוי, דהא תניא (שבת יח:) לא ימלא נחתום קיתון של מים ויתננו בתוך התנור ערב שבת עם חשיכה ופירשו בשלהי פרק קמא (לעיל שם) גזירה שמא יחתה בגחלים, אלא טעמיה כדפרישית, דבחמין דהוחמו כל צרכן קאמר דלא אתי לחתויי דמצטמק ורע להן, אבל תבשיל אפילו בשל כל צרכו אתי לחתויי דמצטמק ויפה לו.
ובתוס׳ (ד״ה חמין) פירשו דלבית שמאי אפילו חמין שלא הוחמו כל צרכן שרי ואף על גב דמתבשלין ויפה להם, משום דכיון דאין יפה להם אלא עד שיוחמו כל צרכן אבל משם ואילך לא ועוד דקלין להתבשל, אף על גב דהשתא יפה להם לא אתי לחתויי דבלא חתוי מתבשלין היטב.
ומכל מקום לבית הלל שרי בכל ענין, בין חמין שהוחמו כל צרכן ותבשיל שבשיל כל צרכו ובין לא בשיל כל צרכו, ואפילו לא בשיל כמאכל בן דרוסאי וכל שכן מצטמק ויפה לו, דבכירה גרופה וקטומה לא חיישינן לחתויי כלל.
כירה שהסיקוה וכו׳ כבר ביארנו בתחלת המסכתא שקצת חלקי המסכתא באו לבאר קצת דברים שנאסרו בשבת מדברי סופרים ושקצת חלקיה ג״כ לבאר מה שהותר מכלל קצת המלאכות לכבוד שבה ושזה הפרק אמנם ענינו בביאור קצת אלו הענינים אע״פ שלא יושלמו עניני ביאורם בו ועל זה הצד יחלקו עניני הפרק לשלשה חלקים הראשון לבאר על איזה צד משהין או נותנין קדירה על גבי כירה בדבר שכבר הותחל בשולו ועל איזה צד אסור והשני בענין זה ג״כ ובדבר שלא נתבשל כלל עדיין כגון נתינת צונן לתוך חמין וביצה בצד המיחם ודומיהם על איזה צד מותר ועל איזה צד אסור וכן להחם את הצונן על איזה צד אסור או מותר והשלישי בקצת איסורי סופרים בעניני ביטול כלי מהיכנו וקצת דיני מוקצה ואיסור טלטול זהו שורש הפרק דרך כלל אלא שיתגלגלו בו הרבה ענינים כמשפט סוגית התלמוד על הדרך שקדם:
והמשנה הראשונה ממנו תחל לבאר עניני החלק הראשון והוא שאמר כירה שהסיקוה בקש ובגבבא נותנין עליה תבשיל בגפת ובעצים לא יתן עד שיגרוף או עד שיתן את האפר בש״א חמין אבל לא תבשיל ובה״א חמין ותבשיל בש״א נוטלין ולא מחזירין ובה״א אף מחזירין אמר הר״ם פי׳ נותנין עליה ר״ל נותנין מערב שבת וישאר עד למחרת בית הלל מתירין להשהות על הכירה הנזכרת חמין ותבשיל ובש״א חמין בלבד בה״א מחזירין בשבת על גבי גרופה וקטומה או על גבי שהוסקה בקש ובגבבה ובש״א אין מחזירין כלל ומה שאמרו בית הלל מחזירין בתנאי שלא תונח הקדרה לכל דבר אלא שתהיה באויר עד שתשפוך ממנה ויחזיקנה ומה שאמרו בית הלל שאסור לשהות תבשיל על גבי כירה אא״כ הוסקה בקש ובגבבה או שתהיה גרופה וקטומה הוא בתבשיל שנתבשל חצי בישולו לפי שנאמר גזרה שמא יחתה בגחלים לגמור בשולו [אבל אם לא נתבשל כלל עד שנתייאשו מבישולו עד הבוקר או אם נגמר בישולו] עד שאינו צריך לאש והאש הוא מפסיד אותו מותר לשהותו על גבי גחלים ואינו צריך להוציא אש והוא אמרם עד שיגרוף וגם אינו צריך להשים דשן על הגחלים כדי שיועמו והוא אמרם עד שיתן את האפר והוא שקורין אותה קטומה תרגום דשן קטמא והוא האפר וכשתתבשל בשיל ולא בשיל ישימו בו דבר חי בעת הטמנתו כגון בשר או ירך ויהיה מותר לשהותו על גבי גחלים מפני שהוא מסיר דעתו וקש הוא התבן וגבבה זבל השדות וגפת פסולת הזיתי׳ נשאר אחר סחיטתם והוצאת שמנם:
אמר המאירי ענין משנה זו נתבלבלו המפרשים בין בפירושה בין בפסק שלה והוא שגדולי הרבנים פירשוה מטעם מוסיף הבל על הדרך שיתבאר באיסור הטמנה ואמר שאם הסיקוה בקש ובגבבה הואיל ואין גחלים שלהם מוסיפין הבל נותנין עליה תבשיל בלא גריפה וקטימה ר״ל תבשיל שנתבשל ובסמוך יתבאר אם דוקא לשהות או אף להחזיר אבל בגפת ובעצים לא יתן עליה תבשיל עד שיגרוף או יקטום שכל שאינו גורף או קוטם מוסיף הבל הוא ומכאן אתה רואה לדבריהם ששהיית הקדירה על הכירה שגחלים שלה מוסיפים הבל והטמנה בדבר המוסיף הבל בדין אחד וכשם שאסור להטמין בדבר המוסיף הבל אף בסלוקו מעל הכירה כך המטמין בדבר שאין מוסיף הבל על גבי כירה שאינה גרופה וקטומה אסור כשם שאין הטמנה בדבר המוסיף כך אין הטמנה על גבי דבר המוסיף אע״פ שמטמין בדבר שאינו מוסיף או אפילו שלא יטמין כלל אלא שישהנה מגולה שאף בדרך זה מ״מ מוסיף הבל הוא ומ״מ בגרופה או קטומה מותר כמו שאמר עד שיגרוף וכו׳ ולמדת שבגרופה וקטומה הואיל ואינו דבר המוסיף מותר לשהות או להטמין עליה בדבר שאינו מוסיף ומכאן אתה סומך למנהגנו שאנו טומנים בבגדים ובדבר שאינו מוסיף על כירה קטומה ואע״פ שהם בעצמם פירשו בפרק במה טומנין כלומר הבא לסלק מעל הכירה שמשמען של דברים שעל הכירה מיהא אין טומנין פירושה באין גרופה וקטומה וכן מה שאמרו למעלה סלק המסלק את של לילה והטמין המטמין את של יום מחרת אלא שנחלקו ב״ש וב״ה שלא התירו ב״ש אלא במים אע״פ שגירף וקטם הואיל ואין צורך כל כך לתוספת הבל שבהם אבל תבשיל שהוא צריך עדיין בישול לא וב״ה מתירין אף בתבשיל והלכה כדבריהם אלא שקשה לפרש לדעת זה מה שאמרו קופה שטמן בה אסור להניחה על גבי גפת והרי הטמנה זו בדבר שאין מוסיף הבל הוא ואסר להושיבה ולהשהותה על גבי גפת ומה תוספת הבל לגפת על גחלת קטומה אלא שהם מפרשים שהגפת כל שאדם טומן בהם דבר חם מוסיף הבל בכל שעה אבל הגחלים הקטומות מתנוונות והולכות וחמימות שלהם קלוש ועוד שהגפת הוא מושיבה עליהם וכורך קרקעית הקדירה בהם אבל זו אינו מושיב הקדירה על הגחלים ממש ועוד טעם אחר ועיקר שהמטמין בגפת מראה בדעתו שמכוין להחם כמה שיוכל אבל זה מראה בדעתו שאין דעתו בחמימות גדול שהרי ממעטו בידים בקטימתו או בגריפתו זו היא שיטת גדולי הרבנים ויראה טעם לדבריהם שאלו לא באו עליה מטעם מוסיף הבל אלא משום שמא יחתה כמו שיתבאר לשטה האחרת תינח בקטומה בגרופה היאך שהם מפרשים גרופה שמפנה קרקעית הכירה מהן לגמרי ואף בירושלמי אמרו כן שפרשו הגרוף כל צרכו דתני הגורף צריך לטאט ביד הקוטם אף אם לא קטם כל צורכו דתני מלבה עליו נערת פשתן אלמא אינו צריך לקטום עד שלא יראה האש כלל והרי אמרו גחלי׳ עוממות כקטומות ויש מפרשים טעם לדבריהם מפני שפרק זה טמון בין שתי הטמנות הטמנה שבסוף פ׳ הדלקה והטמנה שבפרק במה טומנין אלמא אף פרק זה מטעם איסור האמור בהטמנה הוא והוא כשמשהא או מטמין בדבר המוסיף הבל ובכלם שמא יטמין ברמץ כמו שהתבאר:
זו היא שיטת גדולי הרבנים אלא שגאוני הראשונים שבספרד כתבו שמשנה זו וכל הנמשך אחריה בגמ׳ אין בהם סרך לטעם מוסיף הבל שלא נאמר טעם זה אלא בהטמנה ומחשש הטמנה ברמץ ובסלוק מעל הכירה אבל שהיה על הכירה איסור אחר הוא ואין לו שייכות בתוספת הבל ולא נגעו בה אלא מחשש חיתוי גחלים ועל זה אמרו שאם הסיקוה בקש וגבבה נותנים עליה תבשיל מפני שקש וגבבה מתנונים והולכים ואין משאירים אחריהם גחלים שנחוש עליהם לחיתוי אבל בגפת ועצים לא יתן עד שיגרוף או יקטום שמא יחתה הא בגריפה וקטימה אין חוששין לחיתוי שהרי אנו רואים שהוא רוצה למעט את חומם בש״א חמין אבל לא תבשיל שמא מתוך שאדם רוצה בבישול יבא לחיתוי ושמא תאמר בגריפה מיהא היאך הוא בא לחתוי שמא אי אפשר שלא ישתיירו שם גחלים מפוזרות וכל שכן למי שמפרש גרופה לגורפן בצד אחד שבכירה ואע״פ שבירושלמי אמרו כל צרכו פירושו כל צרכן ממקום שגרף הא מ״מ כלם יגרפו לצד אחד וב״ה מתירין אף בתבשיל הואיל והוא גורף או קוטם פרח לו חשש חיתוי ומ״מ הטמנה על גבי כירה לא דברו ממנה במשנה זו אף בגרופה וקטומה לא אמרו אלא בקדירה מגולה על הכירה ר״ל שלא בהטמנה הא בהטמנה אסור שעל ידי הטמנה מוסיף הבל ואין היתר להטמנה בתוספת הבל הן שיבא התוספת מחמת הדברים הטומני׳ הן שיבא מחמת הטמנה על המקום שגחלים שבו מוסיפין הבל שהרי בקופה שטמן בה אמרו שאסור להניחה על הגפת כמו שביארנו ואיסור הטמנה בדבר המוסיף פירושו אפי׳ מבעוד יום ואפי׳ נתבשל כמאכל בן דרוסאי ואפי׳ בגרופה וקטומה ומעתה מנהגנו אין לו סעד ואף חכמי התוספות כתבו עליו שטנה מפני ששאלו היאך חששו שלא להטמין בדבר המוסיף הבל אע״פ שאין שם איסור תורה מחשש שמא יטמין ברמץ ובשהיה על כירה קטומה לא חששו לחיתוי ואם על האש עצמו לא גזרו קטומה מפני שאינה קטומה כ״ש שאין לגזור גפת אטו רמץ והשיבו שלא התירו שהיה זו אלא בקדירה שאינה טמונה כגון אותה של סעודת ליל שבת אבל הטמנה הואיל ומגלה דעתו שלחמימותה הוא מחזר לצורך מחר ודאי מתירא הוא על כך ומחזר להטמינה בדבר המוסיף הבל מגופו ויש בה חשש שמא יטמין ברמץ וכ״ש שהיה על כירה קטומה בשום הטמנה הילכך או ישהא על הקטומה בלא שום הטמנה או יסלק ויטמין בדבר שאין מוסיף הבל וכן ערערו על מה שנהגו להטמין קיתון של מים חמים ליתן לתוך הקדירה בשבת כשהתבשיל המוטמן מצטמק ורע לו ופעמים שזה שבקומקום אין היד סולדת בו ושבקדירה היד סולדת בהן ומתבשל זה בתוך זה ואפי׳ היתה היד סולדת בשניהם עירוי אינו ככלי ראשון ונמצא כשמערה המים פסקה רתיחתן לאלתר ר״ל תכף שיוצאים מן הקומקום כדין כלי שני שאמרו עליו שאינו מבשל ומתבשלים בתוך כלי ראשון ומים מבושלים שפסקה רתיחתם יש בהם משום בישול וכן הזהירו שלא ליתן מים בקדירה סמוך לבין השמשות אא״כ ירתיחו המים ויתבשלו מבעוד יום ואע״פ שדברים נכונים הם למנהג שלנו בעיקר ההטמנה מיהא ראיתי לגדולי קטלוניא שאף לשיטה זו מנהגנו כהלכה הוא שמנהגנו אינו בדין הטמנה אלא בדין שהיה כמו שכתבנו שאין הקדירה נוגעת בגחלים והטמנה ענינה שהקדירה מסלקים מעל הכירה ומטמיני׳ בגפת ובשאר המטמינים אבל זו יושבת בכסא של טיט או של ברזל ואע״פ שמכסים אותה בבגדים וכיוצא בהם אינה הטמנה לגחלים אלא שיש כאן הטמנה מצד אחר שמותרת בפני עצמה הואיל ונעשית מבעוד יום ובדבר שאינו מוסיף ושהייה מצד אחר שמותרת לעצמה ג״כ:
ואחר שביארנו שמשנתנו אין ממנה מניעה למנהגנו לאיזו מן השטות הואיל וקטומה היא אנו צריכים לבאר דין שאינה קטומה בפירוש משנה זו לענין פסק וצריך אתה לידע מה ששאלו עליה בגמ׳ והוא שאמרו האי לא יתן לא יחזיר הוא כלומר משחשיכה הא לשהות ר״ל נתינה מבעוד יום ולשהותה משחשכה אף בשאינה גרופה וקטומה מותר וכדעת חנניה שאמר כל שהגיע למאכל בן דרוסאי מותר לשהותו על גבי כירה אע״פ שאינה גרופה וקטומה שאי אפשר להעמידה בנתבשל כל צורכו ולהתיר שהייתה אף לדעת חכמים שאם מצטמק ורע לו הוא לא היו ב״ש אוסרים ואם מצטמק ויפה לו הרי דינו כהגיע למאכל בן דרוסאי שאף הוא מבושל הוא אלא שמצטמק ויפה לו ולדעת זה אתה מפרש משנתנו כן כירה שהסיקוה בקש וגבבה מחזירין עליה תבשיל אף משחשיכה אבל בגפת ועצים לא יחזיר משחשיכה אלא בגרופה וקטומה הא לשהות משהין אף בלא גרופה וקטומה ומהו שהתרנו לשהות בלא גרופה וקטומה ב״ש אומרים חמין לבד וב״ה אומרים אפי׳ תבשיל ואף חזרה זו שהתרנו בגרופה וקטומה מחלוקת ב״ש וב״ה היא לב״ש נוטלים אותה משם אבל לא מחזירין ולב״ה מחזירין ונמצא לדעת זה שלדעת ב״ה מחזירין בקטומה ומשהין בשאינה קטומה אחר שנתבשל כמאכל בן דרוסאי אע״פ שמצטמק ויפה לו ואין חוששין לחיתוי וכדברי חנניא או דילמא לשהות תנן ר״ל שאף בשהייה מצריכין בה גריפה וקטימה וכך היא הצעה של משנה כירה שהסיקוה בקש וגבבה משהין עליה תבשיל אעפ״י שלא בישל כל צורכו הא בגפת ועצים לא ישהא אלא בגרופה וקטומה והשהאה זו דוקא חמין לב״ש ולב״ה אפי׳ תבשיל וכשם שנחלקו בהשהאה כך נחלקו בחזרה שלב״ש משהין אבל לא מחזירין ולב״ה לא סוף דבר משהין אלא אף מחזירין ונמצאת למד שאף השהייה אינה אלא בגרופה וקטומה ושלא כחנניא שמתיר אף בלא גריפה וקטימה ואי אתה מפרשה בשאינו מבושל אף כמאכל בן דרוסאי ואף לדעת חנניא שבזו היאך היו ב״ה מתירים אף החזרה אלא ודאי בשמבושל כמאכל בן דרוסאי ומכיון שנתבשל אין לנו בצימוקו אחר שקטם שאין בקטימה בישול למה שנתבשל אלא שמעמיד ואע״פ שמצטמק לעינינו אף בחום המעמיד הוא כן ולארך השעה לא מצד בשול:
ומעתה תדע שגדולי הפוסקים פסקו שלא כחנניה ואף בשהייה צריך גריפה וקטימה ונמצא שבשאינה קטומה אם הוסקה בקש וגבבה נותנין מבעוד יום ומשהין משחשיכה וכן מחזירים הא בגפת ועצים אין משהים כלל ואין צריך לומר שאין מחזירין בגרופה וקטומה משהים בכל צד אפי׳ חי לגמרי או נתבשל קצת ויפה צמוקו ואין צריך לומר נתבשל לגמרי ולהחזיר מותר בנתבשל אע״פ שיפה לו צמוקו משנתבשל כבן דרוסאי הא פחות מכן לא יחזיר שבשול הוא וכבר הביאו גדולי הפוסקים שהזכרנו ראיה לדבריהם ומצד שיצא עליהם ערער אנו צריכין להכריע ביניהם כפי קבלתנו והוא שגדולי הפוסקי׳ הביאוה ממה שאמרו בסוגיא זו מהו לסמוך בה תוכה וגבה הוא דאסור וכו׳ אלמא אסור לשהות ואע״פ שהמערערים תמהו על ראייתו לומר שאף היא אפשר לפרשה בחזרה כלומר חזרתה על גבה ותוכה הוא שנאסרה אבל סמיכתה מותרת אף משחשיכה אין ערר זה כלום שאם בחזרה מה ענין תוכה בכאן ותוכה ודאי אף בקטומה אסור שהרי מטלטל בגחלים אלא ודאי לשהות ואסרו בתוכה אע״פ שדעתו לשהותה עד שיכבה הכל ואפי׳ אין דעתו לשהותה עד שיכבה הרי בסלוקה אין כאן טלטול שכשהוא מגביהה בנחת אין בה טלטול לגחלים ואפי׳ אתה קורא זה טלטול הרי הוא טלטול מן הצד והרי אף נטילת חררה שמקצתה מגלה ומקצתה מכוסה בגחלים מותרת כמו שיתבאר ועוד ראיה לדעתי שהרי הביאוה ראיה משתי כירות ובענין שהייה ואם בחזרה היאך היה שואל חזרה ומשיב שהייה וכן הביאו ראיה ממה שאמרו בסוגיא זו כירה שהסיקוה בגפת או בעצים סומכין לה ואין משהין עליה וגחלים שעממו או שנתנו עליהם נעורת של פשתן דקה הרי היא כקטומה ואע״פ שהמערערים כתבו שזו באה אליבא דר׳ יהודה מ״מ סתם נאמרו הדברים וכן האריכו בראיות תמצאם בהלכותיהם וראיה נכונה לדבריהם אע״פ שלא הביאוה הוא שבסוף הסוגיא אמרו מצטמק ויפה לו אסור וטרחו לבאר הדברים שצמוקם יפה וודאי אי אפשר למאכל בן דרוסאי שלא יהא צמוקו יפה ואע״פ שקצת בעלי שיטה זו פוסקים אף בצמוקו יפה שמותר הרי הסוגיא שלא כדבריהם וכן אע״פ שיש מפרשים להחמיר במצטמק ויפה לו יותר מתבשיל שהגיע למאכל בן דרוסאי אין הדברים ראויים לשמעם ואף שיטת המשנה אי אתה מפרשה במחזיר אלא בחסורי מחסרא ואין חסרון בלא דוחק וכשר הדבר לפרשה בלשהות עד שתהא משנתנו מסתפקת בשלה ולא תצטרך לבקש טרפה ממקום אחר וכן בסוגיא זו ר׳ אושעיא ורבה בר בר חנה כך הם סוברים ואין דבריו של רב ששת במקום שניהם ואע״פ שרבא סייע בה לרב ששת לדבריו של רב ששת אמרה ולא מהלכת עצמו:
ואע״פ שגדולי הפוסקים כתבו בחררה כדי שיקרמו פניה ובצלי כדי שיגיע למאכל בן דרוסאי וזו ודאי כחנניה אין זו סתירה להם כמו שחשבו המערערים שהפת והצלי משהגיעו לשיעור זה לא יבאו לידי חיתוי שאם יחתה יבואו לידי חירוך הואיל ואין מחיצה בין האש וביניהם אבל קדרה אינה כן ובירושלמי אמרו מה בין פת לתבשיל תבשיל דרכו ברותח פת אין דרכה ברותחת תמן אמרי׳ פת חמה חמתה בצדה הא מקודם שהגיעו לשיעור קרימת פנים ומאכל בן דרוסאי ודאי אסור שאין החיתוי מביא לידי חירוך:
תוס׳ בד״ה חמין ותבשיל כו׳ דמודו רבנן כו׳. נ״ב הכל בלשון דילמא הוא אבל לפי האמת אינו כן כדמוכח לקמן ודו״ק:
בפירש״י בד״ה קש זנבות השבולין עכ״ל ר״ל שנקרא ראש השבולת בקרא וכל השאר נקרא זנב השבולת ויהיה זנבות השבולין שבפרש״י הוא הנקצר עם ראש השבולת וגבבא הוא הנשאר בשדה נקרא אישטובל״א ולדברי התוספות יהיה בהיפך וק״ל:
תוספות בד״ה לא יתן כו׳ ולא אסרו מוסיף הבל אלא בהטמנה כו׳ עכ״ל עיין בזה באורך בר״ן:
בד״ה חמין ותבשיל כו׳ ודילמא מתניתין אפילו כרבנן ומתניתין בחמין ותבשיל כו׳ עכ״ל אבל לא קשיא להו דא״כ מתניתין דלא כחנני׳ דמתיר נמי בלא בשיל כל צרכו דאיכא למימר דמתניתין נמי ס״ל הכי ולא נקט בשיל כל צרכו אלא לרבותא דלא יחזיר אבל לרבנן קשיא להו שפיר דאימא דמודו בבשיל כל צרכו ולא פליגי אחנניא אלא בלא בשיל כל צרכו ומתניתין לענין לשהות נמי דוקא בשיל כל צרכו נקט מיהו לפי האמת רבנן פליגי אדחנני׳ נמי בבשיל כל צרכו דהא למאי דבעי למימר לשהות תנן מתניתין כרבנן וסתם חמין ותבשיל כל צרכו נמי משמע ודו״ק:
בא״ד ואפי׳ אי סתם חמין ותבשיל לא הוי בשיל כו׳ עכ״ל ר״ל אפילו אם סתם חמין ותבשיל דנקט גבי דין שהיי׳ לא בשיל כל צרכו דוקא משמע לענין חזרה ע״כ אפילו חמין ותבשיל שבשלו כל צרכן משמע לב״ש בגרופה ולב״ה באינה גרופה מדקאמר ואף רבי אושעיא כו׳ ואין להקשות דאכתי מנא ליה מדר׳ אושעיא דמחזירין אפילו בשבת דאימא דהוחם בכירה שהוסק בקש ובגבבא דמודו ביה ב״ש דמותר לשהות על גביו די״ל דמכל מקום כיון דהיתרא דמתניתין בלשהות לגבי קש וגבבא אפילו בשבת הוא אית לן למימר דומיא דהכי איירי היתרא דלשהות לב״ה בגפת ובעצים דאפילו בשבת הוא אך קשה דאימא דהך דרבי אושעיא בהוחם ע״י סמיכה דשרי לכולי עלמא כדלקמן ולהכי שרי ביה חזרה אפילו בשבת ויש ליישב ודו״ק:
בא״ד וא״ת ואם סתם חמין כו׳ בין בשיל כל צרכו בין לא כו׳ עכ״ל אי הוה איירי דוקא בלא בשיל כל צרכו לא הוי קשיא להו דמ״ש חמין מתבשיל לב״ש דאיכא למימר בחמין לא שייך בישול כמו בתבשיל וכן אי הוה איירי דוקא בבשיל כל צרכו איכא למימר דתבשיל מצטמק ויפה לו הוא ואסור משא״כ חמין שהוחמו כל צורכן דמצטמק ורע לו הוא דהכי אמרינן בהדיא לקמן בברייתא אבל כיון דמתניתין בין בבשיל כל צורכו ובין לא בשיל כל צורכו איירי קשיא להו שפיר מבשיל כל צורכו דאסור בתבשיל משום דיפה לו אלא בשיל כל צורכו דחמין דיפה לו נמי הוא ודו״ק:
בד״ה וב״ה אומרים אף כו׳ דבחול לא הוה צריך למיתני נוטלין כו׳ עכ״ל ויש לדקדק דהא לקמן בשמעתין אמרינן דקתני נוטלין משום מחזירין ויש לומר דלקמן ניחא דתנא נוטלין משום מחזירין דקתני בסיפא אבל הכא נוטלין משום לא מחזירין דבסיפא לא הוה ליה למתני אי לאו דאפילו בשבת ולקמן לא בעי למימר דתנא נוטלין דאפילו בשבת דאם כן תקשי כדפריך לקמן דקתני קטמה אין לא קטמה לא אבל הכא במתניתין לא קתני בהדיא קטמה גבי נוטלין וק״ל:
בא״ד ואי לא יתן לא יחזיר בשבת הוא איך יגרוף או יקטום בשבת כו׳ עכ״ל ר״ל לפום מאי דבעי למימר לא יתן לא יחזיר אבל למאי דמוקמי ליה לא יתן לשהות תנן לא קשיא מידי ודו״ק:
תוס׳ ד״ה וב״ה אומרים וכו׳ והל״ל אא״כ גרף. לענ״ד הא מצינו כזה במ״ק דף ד ע״ב עד שיעמיק כו׳ כגון שהעמיק:
[א משנה כירה שהסיקוה מערב שבת בקש, או בגבבא (שיירים הנאספים בשדה), שהם דברים הנשרפים מהר — נותנים עליה קדירת תבשיל בשבת, שהרי ודאי כבתה האש בכירה זו עוד מבעוד יום. אבל אם הסיקו את הכירה בגפת (הכוספה, החומר הנשאר משומשומים, זיתים וכיוצא בזה, לאחר שסחטו מהם את השמן) או בעציםלא יתן עליהם קדירה עד שיגרוף את הגחלים מן הכירה מבעוד יום, או עד שיתן את האפר ויכסה בו את הגחלים, שלא תתלבה האש בשבת. בית שמאי אומרים: אף אחר שגרפוה מן הגחלים מותר להניח עליה רק חמין (מים חמים), שאינם צריכים בישול נוסף ודי להם בחומם, אבל לא תבשיל, שמאחר ובו בדרך כלל נוח לבעל הבית בבישול נוסף, יש לחשוש שמא יבוא ללבות את האש באמצעות חתיית הגחלים. ובית הלל אומרים: חמין וגם תבשיל. בית שמאי אומרים: נוטלין את הקדירה מכירה זו בשבת, אבל לא מחזירין אותה ביום השבת אל הכירה. ובית הלל אומרים: אף מחזירין.
MISHNA: With regard to a stove that was lit on Shabbat eve with straw or with rakings, scraps collected from the field, one may place a pot of cooked food atop it on Shabbat. The fire in this stove was certainly extinguished while it was still day, as both straw and rakings are materials that burn quickly. However, if the stove was lit with pomace, pulp that remains from sesame seeds, olives, and the like after the oil is squeezed from them, and if it was lit with wood, one may not place a pot atop it on Shabbat until he sweeps the coals from the stove while it is still day or until he places ashes on the coals, so that the fire will not ignite on Shabbat. Beit Shammai say: Even after one has swept away the coals, it is only permitted to place hot water on it, as it is sufficiently hot and does not require additional cooking, but not cooked food. Since, in general, one prefers that food will cook more, there is concern lest he come to ignite the fire by stoking the coals. And Beit Hillel say: Both hot water and cooked food may be placed. Beit Shammai say: One may remove a pot from the stove on Shabbat but may not return it. And Beit Hillel say: One may even return it.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותבעל המאורספר הנרההשלמהרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) גמ׳גְּמָרָא: אִיבַּעְיָא לְהוּ: הַאי ״לֹא יִתֵּן״ – לֹא יַחֲזִיר הוּא, אֲבָל לְשַׁהוֹת – מְשַׁהִין, אַף עַל פִּי שֶׁאֵינוֹ גָּרוּף וְאֵינוֹ קָטוּם, וּמַנִּי? חֲנַנְיָה הִיא, דְּתַנְיָא: ״חֲנַנְיָה אוֹמֵר: בכֹּל שֶׁהוּא כְּמַאֲכָל בֶּן דְּרוּסַאי – מוּתָּר לְשַׁהוֹתוֹ עַל גַּבֵּי כִּירָה, אע״פאַף עַל פִּי שֶׁאֵינוֹ גָּרוּף וְאֵינוֹ קָטוּם״; אוֹ דִילְמָא – גלְשַׁהוֹת תְּנַן, וְאִי גָרוּף וְקָטוּם – אֵין, אִי לָא – לָא, וְכׇל שֶׁכֵּן לְהַחֲזִיר?
GEMARA: The students raised a dilemma with regard to the explanation of the mishna. That which we learned in the mishna: One may not place, does it mean that one may not return a pot that he took off the fire and wishes to return on Shabbat; however, to leave the pot from Shabbat eve into Shabbat, one may leave it even though this stove is not swept of its coals and its coals are not covered with ashes? And, according to this, whose opinion is it in this mishna? It is the opinion of Ḥananya. As it was taught in a baraita, Ḥananya says: Any food that has already been cooked to the extent of the food of ben Drosai, who would only cook his food the minimum amount necessary, one is permitted to leave it atop a stove on Shabbat even though the stove is not swept and not covered with ashes. Or perhaps, that which we learned in the mishna: One may not place, means one may not leave it on the fire from Shabbat eve. And if the coals in the stove were swept or covered with ashes, yes, one may leave the pot on the stove. And if not, no, one may not leave it, and all the more so one may not return it to the stove on Shabbat under any circumstances.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יבעל המאורספר הנררמב״ןרמב״ן מלחמות ה׳פירוש הרב שטיינזלץעודהכל
איבעיא להו: הא דתנינן: לא יתן עד שיגרוף או עד שיתן האפר על גבי גחלים – נתינה זו בערב שבת, וקא משמע לן דאסור לשהות על גבי כירה אלא אם כן גרופה וקטומה, או דילמא נתינה1 זו החזרת הקדירה היא בשבת, וקא משמע לן דאסור להחזיר אלא על גבי כירה קטומה או גרופה, אבל לשהות מותר. ומתני׳ מני? חנניה היא, דתניא: כל שהוא כמאכל בן דרוסאי – מותר לשהותו על גבי כירה, אף על פי שאינה גרופה ולא קטומה.
1. כן תוקן בדפוס וילנא. בכ״י וטיקן 128: ״נתינת״. בספר הנר בשם ר״ח: ״נתונה״.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך מח
מחא(שבת לו:) כל דאית ביה מוחא מצטמק ויפה לו. (ברכות לט.) ריהטא דחקלאי דמפשי ביה מוחא בורא מיני מזונות פי׳ קמחא. (פסחים מ) למימח בחסיסי (א״ב בנוסחאות כתיב למימח קמחא בחסיסי).
ערך אפנין
אפניןבבפיאה (בפרק ג) וכן באפונין וכן בכרם ובכלאים (בפרק ג) אפונין השפין מין זרעים. אפונין הגמלונין מין ירק. (שבת לו) ר׳ שמעון אומר האפונין הגמלונין כיוצא בהן. שיער של אפונין ושל עדשין ובפרק קמא דטבול יום רבי יהודה אומר אף אפונין לבנים טמאים בטבול יום פי׳ אפונים בלעז ציציר״י ובלשון ערבי אלפמץ פי׳ הגמלונים גדולים שפין קטנים וי״מ חלקים.
ערך גב
גבג(בשביעית בפ״ה הפיגם) המגבב ביבש עד שתרד רביעה שנייה. (ביצה לג.) מגבב מן החצר ומדליק. (יומא עו.) עד מתי אתה מגבב ומביא עלינו. פירוש לקושש קש תרגום לגבבא גילי (שבת לו) כירה שהסיקוה בקש או בגבבא (ובפרה בפרק ד׳) שרפה שלא בעצים או בכלי עצים אפילו בקש או בגבבא (משנה כלים ז׳) כל כלי בעלי בתים בתבן ושל דגים בגבבה פירוש סילתי של דגים כמו קש.
ערך מר
מרד(פסחים כה:, יומא פב:, סנהדרין עד.) אמר לי מרי דוראי פי׳ שלטון של כפר שלי מאי חזית דדמך סומק טפי כלומר אתה בעל חיים להציל נפשך בנפש פלוני. אמר אביי כל מילי דמר עביד כרב פי׳ מר רבה בר נחמני רביה. (שבת לו) ורב נחמן בר יצחק מרי דעובדא הוה. (חולין קי) רבי יצחק נפחא מרי דעובדא הוא. (זבחים מג) א״ר חסדא מרי דכי מזבח מקום טהרה הוא. ס״א מרי ורבי. (הוריות יד) הכל צריכין למרי חטיא. (סוטה מט) כל תלמיד חכם העוסק בתורה מפני הדחק וכו׳ עד משביעין אותו מזיו שכינה שנא׳ והיו עיניך רואות את מוריך ואין הפרגוד ננעל בפניו שנא׳ ולא יכנף עוד מוריך למה נקראו החלבים אימורים שהן מורים ואדונים על כל האברים ועולים על גבי המזבח לחלק אדון העולם. צפור דרור שאינה מקבלת מרות פי׳ שאינה מצוין. ביישוב שלא יתפשנה אדם ואם יתפשנה חונקת עצמה. מרי חלמא לשנאך (בילמדנו פרשת ואלה המשפטים) שונאו של נבוכדנצר מי הוא ישראל וכי תעלה על דעתך שדניאל מקלל את ישראל אלא תלה דניאל את עיניו למעלה ואמר מרי רבוני החלום ופתרונו יתקיים בנבוכדנצר שנאך וערך.
א. [מעהל.]
ב. [לינזן.]
ג. [קלויבען שטרויא.]
ד. [הערר. געביטער.]
גמ׳ קטום – היינו נתן אפר על הגחלים דאפר מתרגמינן קיטמא.
{שמעתא דדיני שהייה וחזרה}
ולענין פירושה דמתני׳ ופסק הלכה, הוי יודע כי כל הגאונים שהיו [מן העולם]⁠1 כלם הסכימו דמתני׳ להחזיר תנן, אבל להשהות משהין. ומנו. חנניה היא. דקאמר רב ששת א״ר יוחנן בהדיא, מתני׳ להחזיר תנן. ואף רבא נמי, דהוא בתרא, סייעיה ואמר: תרוייהו תנינהו. ואסיקנא, רב ששת דיוקא דמתני׳ קמ״ל. דאלמא, הא מילתא פשיטתה היא ולא חדית בה רב ששת ולא מידי, ולא אשמעינן בהא אלא דיוקא דמתני׳ בלחוד. ומי הוא זה ואי זה הוא חכם או רב או גאון שיוכל לדחות ראיה ברורה כזו.
וכל הראיות שהביא הרי״ף ז״ל לדבריו למדחיה לדחנניה ולאוקמה למתני׳ בלשהות, אין בהם אפילו ראיה אחת שיש לה ידים ולא רגלים.⁠2
דהא דמייתי ראיה מדאבעיא להו: מהו לסמוך לה. תוכה וגבה הוא דאסור, אבל לסמוך שפיר דמי. מה ראיה יש בזה. והלא יש סמיכה בחזרה כמו שיש סמיכה בשהייה. והכי קאמר: מהו לסמוך הקדרה בחזרתה3 לכירה שאינה גרופה וכתומה. תוכה וגבה הוא דאסור, אבל לסמוך שפיר דמי להחזיר.
ודקא מייתינן עלה מברייתא דשתי כירות המתאימות משהין ע״ג גרופה וקטומה, [ההיא רבי מאיר ורבי יהודה היא, דשמעינן ליה בפירוש דאמרי, לשהות נמי - אי גרופה וקטומה אין אי לא לא. ומדרבי יהודה בלשהות נשמע לתנא דמתניתין בלהחזיר, דמותר לסמוך לכירה שאינה גרופה ואינה קטומה]⁠4. ודחינן לה דלמא שאני התם, דכיון דמדליא5 שליט בה אוירא.
וכן הא דתניא: כירה שהסיקוה בגפת6 ובעצים סומכין לה ואין מקיימין עליה אא״כ גרופה וקטומה, סתמא כרבי יהודה, ומדרבי יהודה בלשהות נשמע לתנא דמתני׳ לסמוך7 בלהחזיר.
ודרבי חייא ודרבי אושעיא תנאי נינהו. ואי נמי סבירא להו כרבי יהודה סתמא דמתני׳ עדיף מכל הני. ובהדיא חזינן בגמרא דלא אתא רבי אושעיא אלא לשרויי מצטמק8, ולית לן ראיה מינה דפליג על תנא דמתני׳.
וכן כל מאי דאמרי׳ לקמן (בבלי שבת ל״ח:) בענין תנור שהסיקוהו בקש ובגבבא, סבר רב יוסף למימר תוכו תוכו ממש וכו׳, כל ההיא סוגיא לענין חזרת קדרה נאמרה, שהיא מוחזרת בשבת בבין9 השמשות. אבל לשהות, דברי הכל מותר, ל״ש כירה ול״ש תנור, ל״ש תוכו ול״ש על גביו, וא״צ לומר לסמוך, דקי״ל כחנניה.
והתימה הגדול שבדברי הרי״ף ז״ל, שכתב בפ׳ ראשון (רי״ף שבת ח׳.): וכמה כדי שיצולו. א״ר זירא א״ר אלעאי אמר רב, כמאכל בן דרוסאי. וההיא כחנניה אזלא ועלה מייתינן לה לברייתא כחנניה. ובפרק זה דחה דברי חנניא ולא זכר לאותה משנה ולא למה שכתב עליה. ואם היה לו טעם בזה היה לו לכתבו לנו.
כלל הדברים - הלכה כחנניא ומתני׳ להחזיר תנן, אבל לשהות משהין אפילו תבשיל שלא בישל כל צרכו, והוא שהגיע כמאכל בן דרוסאי, אפילו בכירה שאינה גרופה וקטומה. וה״ה בתנור, ל״ש תוכו ול״ש על גביו. וזאת הסברא לרבינו10 האי, כפי מה שפירשנו בפ׳ ראשון (בבלי שבת י״ח:) בענין האי קדרה חייתא11. אבל לדברינו, שפירשנו12 שם שיש הפרש בין שהיית כירה לשהיית תנור, אסור לשהות בתנור תבשיל שלא בישל כל צרכו, ולא אמרינן לא יתן דתנור דומיא דלא יתן דכירה. דלא יתן דתנור בין בשהייה בין בחזרה, ולא יתן דכירה דוקא בחזרה. ולדברי רבינו האי דעתנו נוטה13, דלא מפלגינן בשהיות בין כירה לתנור, אלא כולהו שריאן בכל שהוא כמאכל בן דרוסאי.
והני מילי במצטמק ורע לו. אבל מצטמק ויפה לו, לבני מדינחא, דמקרבי לרב ושמואל, אין משהין ע״ג כירה שאינה גרופה ואינה קטומה, אע״פ שבישל כל צרכו. ולבני מערבאי, דמקרבי לרבי יוחנן, מותר לשהות ע״ג כירה שאינה גרופה ואינה קטומה. והוא שבישל כל צרכו, אבל כמאכל בן דרוסאי אין משהין בכירה שאינה גרופה וקטומה במצטמק ויפה לו, ל״ש למדינחאי ל״ש למערבאי. ואנן, דלית לן מנהגא בהכי, נקטינן לקולא כבני מערבאי. והרוצה להחמיר על עצמו כבני מדינחאי, רשאי.
ודבעו מיניה מרבי חייא בר אבא, שכח קדרה ע״ג כירה14 ובשלה בשבת מהו, בשלא הגיע למאכל בן דרוסאי ושכחה ע״ג כירה שאינה גרופה ואינה קטומה. ואסיקנא לאיסורא, כר״נ בר יצחק.
ודאיבעיא להו, עבר ושהה מאי, בתבשיל שבשל כל צרכו ומצטמק ויפה לו, בדוכתא דנהיגי ביה איסורא. אי נמי, בתבשיל שלא בישל כל צרכו אלא שהגיע למאכל בן דרוסאי ומצטמק ויפה לו. שהוא אסור לדברי הכל - בין למדינחאי בין למערבאי אסור לשהוייה לכתחלה.
וכיון דלא אפשיטא בגמ׳, נקטי׳ לקולא ולא אסרי׳ לי׳ לההוא בישולא בדיעבד, כדברי הרי״ף ז״ל.
ואם תשאל: אמאי לא פשטה מברייתא דקתני (בבלי שבת ל״ח.) - ר׳ יהודה אומר, חמין שהוחמו כל צרכן מותרין מפני שמצטמק ורע להם ותבשיל שבישל כל צרכו אסור מפני שמצטמק ויפה לו. היא גופא איבעיא להו. האי מותרין ואסורין, לכתחלה הוא דשרי לשהינהו במצטמק ורע לו ואסור לשהינהו במצטמק ויפה לו, אבל דיעבד אידי ואידי שרי, או דילמא דיעבד נמי אסור כל שמצטמק ויפה לו. ולא איפשיטא.
וההיא ברייתא דשתי כירות המתאימות, דאסר רבי יהודה לשהות בשאינה גרופה וקטומה, ההוא בתבשיל שלא בישל כל צרכו אלא כמאכל בן דרוסאי. ולא קי״ל כוותיה.
וההיא דתניא (בבלי שבת י״ח:) - לא תמלא אשה קדרה עססיות ותורמוסין ותתן לתוך התנור ע״ש עם חשכה – וכן - נחתום לא ימלא חבית של מים ויניח לתוך התנור - ההוא, כיון דלמוצאי שבת קא בעי להו והם דברים קשים שסובלין בישול כל הלילה וכל היום, יש בהן משום גזירה דלמא אתי לחתויי בגחלים. אבל בקדרה חייתא (בבלי שבת י״ח:), שהיא של בשר והוא מתבשל מאליו בתנור עד סעודת היום של שבת והוא מסיח דעתו ממנה לסעודת הלילה, לא אתויי לחתויי בה גחלים, ולפום הכי שריא. ולא דמי לנתינת פת בתנור ולא למשלשלין את הפסח בתוך התנור (בבלי שבת י״ט:), דאי לאו משום דבני חבורה זריזין הם אסור, ולא [לקדרה חיא]⁠15 (בבלי שבת י״ח:), דאי לאו דקשה ליה זיקא אסור. דהתם נוחים להתבשל ולא מסח דעתיה מינייהו ואתי לחתויי בגחלים.
ואע״פ שראינו לרבינו האי דמוקי לה לההיא דקדירה חייתא בכירה גרופה וקטומה, לא נראו לנו דבריו בזה. ואף רבינו האי גאון לא אמר אלא בקדרה חייתא בלבד, אבל בשיל16 בשאינה גרופה וקטומה [מוקים לה, וכמו שפירשנו דבר זה במקומו.
וכירה גרופה וקטומה]⁠17 מותר לשהות עליה כל דבר, אפילו תבשיל שלא הגיע למאכל בן דרוסאי ואפילו מצטמק ויפה לו. וכן מותר להחזיר לה דבר.⁠18 דהוה19 סבירא לן לאוקמא למתני׳ בלשהות וכ״ש להחזיר, לא מפלגינן בין תבשיל לתבשיל. ואע״ג דסתם תבשיל לא הוה פחות ממאכל בן דרוסאי, אפ״ה, כיון דכירה גרופה וקטומה לית בה משום גזירה דלמא אתי לחתויי, לית לן ראיה למיסר לשהויי עלה כל מידי, דהא ליכא למיגזר בה כלל.
וכן אם גרף כל הגחלים והוציאם לחוץ, ל״ש כירה ול״ש תנור, מותר לשהות ולהחזיר שם כל דבר, דהא ליכא למיחש לחתויי בגחלים. והא דתנן במתני׳, עד שיגרוף, בגורף הגחלים לצד אחד הוא, דקלשא לה גזירה, דלמא אתי לחתויי20, דהא גלי אדעתיה דלא קבעי להו. וכן הסיק בקש ובגבבא יש מהן גחלים קטנים עוממות, ואית בהו21 חששא בתנור. אבל אם גרף את התנור22 הכל והוציא לחוץ ולא נשאר כלום, מה נשאר לנו לחוש, מאחר שאין טעם משנתנו משום תוספת הבלא, כמו שפי׳ רש״י ז״ל, אלא23, דלמא אתי לאחתויי, וכמו שפירשנו.
ודיני חזרת התבשיל מפורשים בגמרא. שמותר בעודן בידו, ואם הניחם ע״ג קרקע אסור משום דנראה כמבשל לכתחלה בשבת. ואם תלאן במקל או הניחם ע״ג מטה או שפינן ממיחם למיחם, בעיא ולא איפשיטא ולא שרינן למעבד הכי לכתחלה. ואע״ג דתניא בברייתא בסוף פרק במה טומנין (בבלי שבת נ״א.), פינן ממיחם למיחם מותר, ההיא בהטמנה היא, שמטמין מבעוד יום, וכיון שפינם ממיחם למיחם נצטננו או גלה בדעתו שהוא רוצה לצננם, וה״ל כמטמין את הצונן, שהוא מותר.
וסמיכת קדירה, בהחזרת תבשיל לכירה שאינה גרופה וקטומה, מותרת, כדקא פשטינן בגמרא, דתניא24, כירה שהסיקוה בגפת ובעצים וכו׳. דכוותה גבי תנור אסור, אפי׳ בגרוף וקטום, כדתניא (בבלי שבת ל״ח:), תנור שהסיקוהו בקש או בגבבא וכו׳.
והא דאמרינן (בבלי שבת ל״ח.), לדברי האומר מחזירין מחזירין אפילו בשבת, פירש ה״ר שלמה, אפי׳ בשבת ביום המחרת. דלא תימא פלוגתייהו משחשכה, התם הוא דשרי דמוכחא מילתא דאדעתא לאהדורי לצורך מחר שקיל לה, אבל ביום לא מוכחא מילתא דשקיל לה אדעתא לאהדורי ובטלה הטמנה והוה ליה כמטמין לכתחלה. זהו פירוש רש״י. והוא אזיל לטעמיה, דמפרש לה לכולה מתני׳25 בהטמנה. והשיאו לרב ז״ל בפי׳ הזה מפני שראה פ׳ כירה בין שתי הטמנות, סוף במה מדליקין ותחלת במה טומנין.
וכך היינו לפרש26 בילדותנו, מחזירין אפילו בשבת, כדברי ה״ר שלמה ז״ל. והיינו מביאין טעם לדבר, מדתנן27, ואוכלת עמו לילי שבת ושבת. אלמא, יום שבת מיקרי שבת סתמא, כפירוש רש״י. ואחר שראיתי פירוש רבינו חננאל ונתגלה לנו טעם משנתנו, שלא הוזכרה כאן הטמנה כל עיקר, ונתבררו לנו הדברים ההם, נראה לנו לפרש בענין אחר, לדברי האומר מחזירין ואפילו28 בשבת. שלא תאמר בבין השמשות הוא דמחזירין, כדתנן: לא יתן עד שיגרוף או עד שיתן את האפר. מדלא קתני, לא יתן אלא בגרופה29 וקטומה, וקתני, עד שיגרוף או עד שיתן את האפר, אלמא, בשעה שמותר לגרוף וליתן את האפר קאמר. קא משמע לן דהוא הדין דאפי׳ בשבת משחשכה מחזירין בגרופה וקטומה.
הרי פירשנו כל דיני השהיות והחזרות במיניהן, כפי מה שהוזכרו במשנה ובגמ׳.
ולענין הטמנה, יש מי שאומר, אסור להטמין על גבי גחלים כלל. דאפי׳ קטומות לא גרעי מגפת של זיתים, דאסור להניח עליה קופה שטמן בה, כמו שמפורש בפרק במה טומנין (בבלי שבת מ״ז:), משום דמסקי הבלא. הכא נמי לא שנא, דכל שכן הוא. ויש מי שאומר, לא, כי גפת של זיתים אסופי מוספי הבלא כל שעתא ושעתא ואסור להטמין בדבר המוסיף, מה שאין כן בגחלים קטומות שעוממות והולכות, ולא די שאין מוסיפין אלא שפוחתות30. וע״פ סברא זו נהגו לאכול את החמין הטמונין במקומותינו כמנהג הטמנתם. ודברי רבינו חננאל נוטים לדברי האוסר.
ויש אומרים כי תקנת רבותינו היא לענג את השבת בחמין. וכל מי שאינו אוכל חמין צריך בדיקה אחריו אם הוא מין, ואם מת יתעסקו בו עממין. ולהזמין31 לבשל ולהטמין ולענג את השבת ולהשמין, הוא המאמין וזוכה לקץ הימין. ויש מן החכמים אומרים על השמאל שהוא ימין, ואנו קורין עליהם, מי יתן החרש תחרישון ותהי לכם לחכמה (איוב י״ג:ה׳).
1. בכתי״ו: מעולם
2. נראה דצ״ל: או רגלים
3. בכתי״ו: בהחזרתה
4. נוסף מכתי״ו
5. כן בכתי״ו וכצ״ל
6. כן בכתי״ו וכצ״ל
7. בכתי״ו: דמותר לסמוך
8. בכתי״ו: מצטמק ויפה לו
9. בכתי״ו: או בבין
10. בכתי״ו: לדברי רבינו
11. עיין שמעתא דשהיית קדרה חייתא
12. הוגה ע״פ כתי״ו
13. בכתי״ו: נוטה בזה
14. בכתי״ו: כירה שאינה גרופה
15. בכתי״ו: לקרא חייא. וכן נראה
16. בכתי״ו: בשיל ולא בשיל
17. נוסף ע״פ כתי״ו
18. נראה דצ״ל: כל דבר
19. בכתי״ו: הוה. ונראה דצ״ל: דכי הוה
20. בכתי״ו: לחתויי בגחלים
21. בכתי״ו: בהו צד
22. תיבה זו אינו בכתי״ו. ונראה שהיא ט״ס
23. בכתי״ו: אלא משום
24. בכתי״ו: מדתניא
25. בכתי״ו: מילתא דמתני׳
26. בכתי״ו: רגילין לפרש
27. אולי המשנה (כתובות ס״ד:), אך אין גירסתנו כך שם אלא בברייתא (כתובות ס״ה:)
28. בכתי״ו: מחזירין אפילו
29. נראה דכצ״ל, אבל בדפ״ר: לא יתן גרופה. ובכתי״ו יש כאן חסרון
30. כך הגירסא בכתי״ו. אך בדפ״ר: שאין פוחתות. אבל ט״ס היא
31. בכתי״ו: והמזמין
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמרא או דלמא לשהות תנן ואי גרוף וקטום אין אי לא לא – ומנו רבנן היא דפליגי אדר׳ חנניא. וליכא למימר דכי תנן נמי לשהות כחנניא אתיא, והא דקתני לא ישהה עד שיגרוף בפחות ממאכל ב״ד דמודה בזה חנניא.⁠א הא ליכא למימר, חדא דתבשיל בפחות ממאכל ב״ד לא הוי. ועוד [בין] חמין לתבשיל בפחות ממאכל ב״ד ליכא לאפלוגי, דהא מתבשלין בתחלה בשבת. ועוד נוטלין ומחזירין דבית הלל בפחות ממאכל ב״ד ליכא למימר כלל דהא מבשל בתחלה בשבת הוא וענוש כרות ונסקל הוא,⁠ב אלא כולה מתני׳ במאכל ב״ד הוא, ואי לשהות תנן דלא כחנניא היא. והאי דלא אמרי׳ בגמ׳ ומני רבנן היא, משום דאכתי לא קמה לן פלוגתא דרבנן עליה דחנניא אלא מיניה דמתני׳ אי לשהות תנן. ומיהו לקמן נפקא לן ממתניתא דר׳ מאיר ור׳ יהודה. ואע״ג דכולה מתני׳ במאכל ב״ד הוא, לשהות בגרופה וקטומה אפי׳ בפחות מכן מותר,⁠ג דהא אשכחן כל היכי דליכא למיחש לחתוי דשרי, כדתנןד במשלשלין את הפסח לתוך התנור עם חשיכה, ובקדירה חייתא דשרי,⁠ה ואע״פ שהוא מתבשל לגמרי בשבת ממילא, דהא כל דאתי1 בהכי שרן ב״ה כדאי׳ בפ״ק.⁠ו
א. עי׳ פנ״י ושפ״א שהקשו נמי כן. ועי׳ מיוחסין לר״ן ומאירי.
ב. וס״ל דרישא דומיא דסיפא, ורבנו לשיטתו דלאחר מא״ד ליתא בישול. ועדיין צ״ע לטור שסובר בסי׳ רנג ובסי׳ שיח דאפילו במב״ד איכא בישול עד שיתבשל כל צרכו וכדעת הרמב״ם ומוקי משנתנו כחנניא. וע״כ דמעמיד תבשיל לגבי חזרה בנתבשל כ״צ, ורישא לא בענין סיפא הוא, ואפשר שכולה בבשיל כל צרכו ונקיט חידושא אליבא דב״ש ודינא דחנניא סתם התנא לעיל בפרק קמא גבי אין צולין ביצה דמותר כמאב״ד כמבואר בגמרא שם וכאן סתם תנא לחנניא דאפילו בנתבשל כל צרכו אלא בגו״ק.
ג. וכ״כ רבנו לקמן ד״ה ש״מ וכ״כ בשו״ע סי׳ רנג דלא הוזכרה גרופה וקטומה אלא כשהתחיל להתבשל ולא הגיע למאכל ב״ד. וברשב״א נסתפק דאפשר דאפילו בגו״ק בעי כמאב״ד דיהיב דעתיה ומחתה, ועי׳ חי׳ הגרע״א רס״י רנג מה שתמה בזה וכבר כתבנו בזה לעיל פ״א עיין הערה 364. וברשב״א נראה שלבסוף נ״ל כרבנו ע״ש. וכן מהא שכתב רבנו לח, ב דבפחות ממאב״ד אסור להחזיר וגם הרשב״א כתב כן מבואר דמשהין ע״ג גרופה אפילו לא הגיע למאב״ד.
ד. לעיל יט, ב.
ה. לעיל יח, ב.
ו. יז, ב.
1. הגהת הגרא״ז: דהא כל דאתי ממילא.
כירה
{שמעתא דדיני שהייה וחזרה}
כתוב בספר המאור: וכל הראיות שמביא הרב אלפסי ז״ל לדבריו למדחיא לחנניא ולאוקמה למתני׳ בלשהות וכו׳.
אמר הכותב: תחלה יש לי לומר שרבינו בראיותיו מראה פנים לדבריו, דומה למה שאמרו, משכח זוטרי שקיל משכח רברבי שקיל.
והא דמייתי ראיה מבעיין דלסמוך, היינו מדקאמר, תוכה וגבה הוא דאסור. ואי להחזיר, מה ענין תוכה וגבה לכאן. והלא תוכה אסור אפילו בגרופה וקטומה, ולסמוך גבה1 מותרין. ולמה הזכירו כאן תוכה.
וכן הביאו עליה ראיה ממשהה. ומה שאמר בעל המאור דמדרבי יהודה בלשהות נשמע לתנא דמתני׳ בחזרה, ובזה הוא מתרץ לעצמו כל הסוגיא, וזה2 אינו נכון. שהרי אפילו לדברי האוסר יש חלוק בין שהייה לסמיכה.⁠3 כדאמרי׳ לעיל בלהחזיר, לא שנו אלא על גבה אבל לתוכה אסור, ולשהות, בין תוכה בין על גבה שרי, כדאמרינן, מי סברת ארישא קאי אסיפא קאי וכו׳. אבל היה לו לבעל המאור בזו לומר דמדסיפא דמילתא ראיה, דקתני, אף מחזירין.
וכן הביא רבינו ראיה מדפשטוה מברייתא דקתני, סומכין לה, ולא דחינן: מאי סומכין. בשהייה. דלכאורה, נמי הכי משמע. אע״פ שאין ראיה גמורה, שיש לומר סומכין בחזרה ליה.⁠4
והנה טענותיו של בעל המאור ז״ל אינן דוחות כלום. אבל מ״מ הראשונים יכולין לדחות עוד ראיות הללו, לומר דהנך מילי כולהו בין לשהות בין להחזיר, דלא מעלי בגמרא נפשייהו בפלוגתא דלישני ונקטי לישנא דתרוייהו, ומייתי לתרוייהו כדמשכח בהו.
אבל הראיה הנכונה והתימה הגדול שיש לי בדברי כל חולק בזה, דהא אסיקנא בתר כל שקלא וטריא, מצטמק ויפה לו אסור. והיינו במבושל כל צרכו. והאריכו בעלי הגמרא לפרש המצטמקים ויפה להם. וכיון שכן, היאך יעלה על לב חכם לומר דכמאכל בן דרוסאי שרי. והא אי אפשר למאכל בן דרוסאי שלא יהא בשהייתו מצטמק ויפה לו. ואם נאסר המצטמק, לא כ״ש שנאסר המתבשל ומצטמק, שיפה לו וצריך לו, ואפילו לבן דרוסאי עצמו. שהרי אין בישולו אלא שליש בישול וזה צריך לחתות בגחלים עד כדי שיתבשל ויצטמק.
והנה בעל המאור ז״ל הוסיף לנו תימה בדבריו. שהוא הורה דכל כמאכל בן דרוסאי אין משהין בכירה שאינה גרופה וקטומה במצטמק ויפה לו, לדברי הכל. והכלל לדעת הזה, כל מצטמק ויפה לו אסור בבבל וכל מצטמק ורע לו מותר משנתבשל לבן דרוסאי.
ואלה דברי תוהו. שכל מאכל בן דרוסאי מתבשל ומצטמק ויפה לו הוא, עד שיתבשל כל צרכו, כמאכל שאר בני אדם. והוא צריך חיתוי הגחלים עד שיתבשל ויסתלק משם, יותר ויותר מן המבושל כל צרכו, שאפי׳ בגחלים עוממות יצטמק מעצמו.
וחנינא כלל גדול קתני, כל שהוא כמאכל בן דרוסאי מותר לשהותו, בין להתבשל בין להצטמק, בין רע בין יפה. והרי משנתנו ששנינו לדברי האומר להחזיר תנן, דקתני, אבל לשהות משהין אע״פ שאינו גרוף ואינו קטום. ומה הן משהין. חמין ותבשיל, לדברי ב״ה. והיינו משנתבשל כמאכל ב״ד ולמעלה. דתבשיל דקתני מתניתין מצטמק ויפה לו הוא, דסתם תבשיל בכל השמועה הכי הוא.
ועוד, מדקמקשי׳ עלה מברייתא, אי ר׳ יהודה קשיא גרופה וקטומה, ולא מפרקינן, מתני׳ במצטמק ורע לו וברייתא במצטמק ויפה לו, ולהכי לא תני ר׳ יהודה מילתיה דאין משהין על שאינה גרופה. ואתיא שפיר [דכולה, הכי]⁠5 קתני: בש״א, חמין אבל לא תבשיל, וב״ה אומרים, חמין ותבשיל, בגרופה וקטומה. הא בשאינה גרופה וקטומה אלו ואלו מודים, לדברי ר׳ יהודה, דחמין אבל לא תבשיל שמצטמק ויפה לו.
ולא עוד, אלא דברייתא על כרחין במצטמק ויפה לו, מדמקשינן לקמן (בבלי שבת ל״ח.) דר׳ יהודה אדרבי יהודה, ואידך דר׳ יהודה מפורשת במצטמק ויפה לו. ומתני׳ ע״כ לדבריך במצטמק ורע לו, מדשריא לשהות כמאכל בן דרוסאי. וא״כ, היכי אקשו ממתניתין אברייתא. ואמרינן נמי בהדיא דתנא דמתניתין פליג אברייתא בחדא לשהות6.
אלא ש״מ דלמאן דמתני לישנא דלהחזיר לשהות מותר אפי׳ מצטמק ויפה לו. וזו ראיה גמורה.
ונלמוד ממנה דכל שאינו אלא כמאכל בן דרוסאי, עד שיהא מבושל כל צרכו מצטמק ויפה לו מקרי, וק״ו הדברים. שאפי׳ ר״מ, דאית ליה מצטמק ויפה לו מותר, אית ליה כמאכל בן דרוסאי אסור. וכן בדין, שהוא מתבשל ויפה לו. ואיני סבור שיאמר אחד מן הגאונים ז״ל אלא כן. ומקצתם שאמרו, להחזיר תנן, רוצים לומר דמצטמק ויפה לו מותר, כרבי יוחנן. וכן פסקה רב חננאל ז״ל בפירושיו.
וכבר ראינו דברי הגאון רב שרירא שהוא [סבר שאין]⁠7 המחלוקת הזה והוא מתיר כל מאכל בן דרוסאי. וכן בתשובת גאונים אחרים אין להם זכר למצטמק ויפה או רע לו, אלא כל מאכל בן דרוסאי התירו. והרי מחלוקתו של בעל המאור עם כל הגאונים שהוא מזכיר שהיו מן העולם גדולה ממחלוקתו של רבינו ז״ל. שהם מתירין כל מאכל בן דרוסאי ואפי׳ במקומן בבבל, והוא אוסר בכל התבשילין מאכל בן דרוסאי, שהן כולן מצטמקין ויפה להם חוץ מן המועטין שהוזכרו בגמ׳. ועוד, הוא מנהיג מנהגות אפי׳ במבושל כל צרכו.
ובזה נסתייעו דברי רבינו הגדול ז״ל. שאפי׳ רב שמואל בר אבא משמיה דר׳ יוחנן, שהוצרך לומר מצטמק ויפה לו מותר, סבירא ליה דלשהות תנן. שאלמלא היה מותר לשהות כמאכל בן דרוסאי, שהוא מצטמק ומתבשל ויפה לו, אין צריך לומר נתבשל כל צרכו. ועוד, דקאמר נמי, חמין שהוחמו כל צרכן. אלמא, לא הוחמו כל צרכן אסור, אע״פ שמצטמק ורע להם. והא דר׳ יוחנן דסמכא היא, דהא חזינן ליה לרב עוקבא דסמיך עלה. כ״ש שכבר נפסק בגמרא לאסור כל מצטמק ויפה לו, ואתיא כמ״ד לשהות תנן.
וכן כתב רבינו הגדול ז״ל לקמן: וכירה שהיא גרופה וקטומה משהין עליה כל דבר, בין שבשל כל צרכו בין שלא בשל כל צרכו, וכ״ש מצטמק ויפה לו. עכשיו נתברר מה שכתב רבינו ז״ל.
ור׳ הושעיא הכין ס״ל. ורבה בר בר חנה א״ר יוחנן הכין סבירא ליה, למאי דקא ס״ד מעיקרא, כל צרכן בעו, בין בתבשיל בין בחמין, הא כמאכל בן דרוסאי אסור. וכל שכן למסקנא. שהרי אסרו מצטמק ויפה לו ולא התירו נתבשל כל צרכו אלא משום דקטמה. ולכן כתב ר״ש דאמוראי נינהו אליבא דר׳ יוחנן.
וכיון שכן, אין דבריו של רב ששת משמיה דרבי יוחנן, שלא שמש לפניו מעולם, במקום שנים מתלמידיו, רבה בר בר חנה ורב שמואל בר יהודה. וכ״ש דאיכא רב הושעיא ורב ספרא נמי הכי8 אמרי בהדיא, דלשהות תנן.
וכשאנו מחפשין אחר הסוגיא עצמה אנו רואין דמתניתין כפשטה אתיא בלשהות, ואי להחזיר חסורי מחסרא. ועוד, דאתיא כולה כר׳ יהודה, דהוא מאריה דהא מילתא ותניא פלוגתא דב״ש וב״ה. ואי להחזיר, סבר לה כותיה בחדא ופליג עליה בחדא. והא שנויא היא וליכא למסמך עלה.
ואף רב חננאל עצמו ז״ל כתב שיש מי שאומרים דכיון דלא אפשיטא בהדיא אשנויי לא סמכינן, ומוקמינן למתניתין בלשהות. הרי שהכל מודים בסוגית שמועתינו שהיא בלשהות, כדברי רבינו הגדול ז״ל.
ועוד שהחומרא מכרעת, דכל כה״ג לחומרא נקטינן ולא שרינן למעבד הכי.
ומה שהביא ראיה מדתנן (בבלי שבת י״ט:), ולא חררה על גבי גחלים אלא כדי שיקרמו פניה, וכן מה שאמרו בבשר בצל וביצה, כדי שיצלו כמאכל בן דרוסאי9. ועוד דאי הכי קשיא לרבה בר בר חנה א״ר יוחנן ולרב שמואל בר אבא א״ר יוחנן, דהא קיי״ל הלכה כסתם משנה. וא״ת סתמא אחרינא אשכח, דהיינו מתני׳ דכירה, הא כיון דלא מפשטא בהדיא אי לשהות אי להחזיר ליכא למסמך עליה ולמידחי מיניה סתמא דבפרקין קמא, דמתניא בהדיא. ומאי אולמא דהא מההיא. אדרבא, אלימא ההיא דמפרשא בהדיא.
אלא שמע מינה דהתם טעמא אחרינא הוא. שהכל מודים בבשר וצלי וכל דבר שעל הגחלים כמאכל בן דרוסאי דמותר. לא נחלקו אלא בקדירה. ובהא פליגי. רבנן סברי לא דמי תבשיל לצלי וגזרינן, וחנניא סבר לא גזרינן. וטעמא מאי. משום דכל צלי שהוא כמאכל בן דרוסאי אי מחתי ליה מחרך, ופת נמי מיחרכא. ובירושלמי (ירושלמי שבת א׳:י׳) מפורש - מה בין פת ובין תבשיל. תבשיל דרכו להאכל רותח. פת אין דרכו להאכל רותחת. תמן אמרינן: פת חמה חמתה בצדה. פי׳, חולי קדחת. ומש״ה לא אתי לחתויי. ומיהו, קודם שהגיע למאכל בן דרוסאי או קודם שיקרמו פניה, לפי שעדיין לא שלטה בהם האור, אתי לחתויי ולא מיחרך. וזה דבר ידוע.
והנה בעל המאור ז״ל שתמה כאן על זה התימה הגדול, לא נזכר שהביצה מצטמק ויפה לו הוא, כדאמרינן לקמן (בבלי שבת ל״ח.), בביצים מצומקות בעוזרדין. וכן הבצל. והיאך הותרו לו כמאכל בן דרוסאי. והלא הוא אוסר מאכל בן דרוסאי במצטמק ויפה לו לדברי הכל. והוא ז״ל הודה בפ׳ ראשון במקצת טעמיו שכתבנו, ואמר, שאין דרך לחתו׳ הגחלים בעוד שהצלי בתוכו, שלא יקטום את הצלי. ובזה די לנו. שאם יאמר הוציאו אותו לחוץ, אין אנו חוששין לחששא זו, שכל צלי שהגיע למאכל בן דרוסאי זיקא קשי ליה. אבל לשהות ע״ג כירה א״צ לסלק אלא לחתות ועודה עליה. לפיכך אין זו דומה לזו בדינא ובטעמא.
ומה שאמר רבא, תרוייהו תננהו, לדבריו דרב ששת קאמר, לומר דמתני׳ אמר׳, דהאי שיעורא דחנניא שנוי הוא במשנתינו. ורב ששת דיוק׳ דמתני׳ קמ״ל, דלהחזיר תנן כחנניא, דאמר, א׳ פת וא׳ תבשיל מותרין, ודלא כר׳ יהודה, דאמר, פת אבל לא תבשיל. ומיהו רב ששת מסברא דנפשיה קאמר דהכי דוקיא מתני׳. ואנן, מכיון דאשכחן טובא מרבנן סמכי דלא דיקא להו הכי, ומסקנא דשמעתא וסוגיא דילה מסייעא להו, לא סמכינן ארב ששת ולאו אדיוקא דידיה.
ואשכחן בעלמא בכה״ג, אף אנן נמי תנינן, במקצת, ואינה ראיה אלא לפי דעת האומרה.
בזו המסכת בתחלת פ׳ המוציא (בבלי שבת ע״ו:). אף אנן נמי תנינן דכוס של ברכה רובע רביעית כדי שימזגנו ויעמוד על רביעית, דתנן, המוציא יין כדי מזיגת הכוס וכו׳. והא ליתא ראיה אלא לשיעורה דרביעית, ורבא מסברא דנפשיה קאמר דמזיגא על חד תלתא מיא הוא, ופליג עלה אביי.
עוד כיוצא בזו בהרבה מקומות, דמדחיא דיוקא דמתני׳ אמסקנא, וליתא אלא לדבריו דמאן דאמרה. במסכת עירובין, פרק חלון (בבלי עירובין פ׳:) - זאת אומרת, חלוקין עליו חביריו על ר׳ יהודה. דתנן: רבי יהודה אומר, בד״א בעירובי תחומין, אבל בעירובי חצירות מערבין בין לדעת בין שלא לדעת. ואקשי׳, פשיטא. מהו דתימא ה״מ בחצר של שני מבואות, אבל בחצר של מבוי א׳ לא, קמ״ל. ובסוף הפרק (בבלי עירובין פ״א:) העמידוה בכך, דרבי יהודה לפרש דברי חכמים אתא ומתני׳ בחצר של שני מבואות.
ובפ׳ בהמה המקשה(חולין ע״ג:) - א״ר יוחנן: הכל מודים מיתה עושה ניפול ואין שחיטה עושה ניפול. ואקשי׳ עלה, אי מיתא תנינא אי שחיטה תנינא. ובהדיא פליג עלה ריש לקיש ואמר, כמחלוקת בעוברין כך מחלוקת באיברין. ולישנא אחרינא אתמר התם, לר׳ יוחנן דברי הכל שחיטה עושה ניפול.
ובמס׳ מגילה בפ׳ ראשון (בבלי מגילה ד׳:) מצינו שאמר רב יוסף דמקרא מגילה בשבת לא קרינן, מפני שעיניהם של עניים נשואות למקרא מגילה. ואמרי׳ עלה - תנ״ה: הואיל ואמרו שכפרים מקדימין ליום הכניסה, גובין בו ביום ומחלקין בו ביום, מפני שעיניהם של עניים נשואות למקרא מגילה. ואין בברייתא שנוי דמשום הכי אדחיא קריאתה בשבת. ומשמע נמי דטעמא דרבה עיקר, דהיינו טעמא דשופר והיינו טעמא דמגילה.
ושם בפ׳ הקורא (מגילה י״ח.) גרסי׳, אינהו דאמור כרבן שב״ג וכו׳. ואנן קיימא לן כרשב״ג ולא קיי״ל כרב ושמואל. וכן פסקו שם רבינו חננאל ורבינו יצחק ז״ל.
ובזה נפטר רבינו ז״ל מן הטענה שטען עליו בעל המאור ז״ל, שכ׳ בפ׳ ראשון: וכמה. כדי שיצולו כמאכל בן דרוסאי. משום דהתם ליכא למיחש משום חיתוי בגחלים. והא דמייתי עלה לדחנניא התם, ואמרינן, תניא, חנניא אומר, לומר דלחנניא אפי׳ תבשיל נמי כצלי דמי ליה, כדמייתי עלה נמי - אתמר נמי, א״ר יוחנן: כל שהוא כמאכל בן דרוסאי אין בו משום בשולי עו״ג. והא לא סיעתא לענין חתוי, אלא לומר שכל כמאכל בן דרוסאי מבושל מיקרי.
אבל דחנניא, מפני שאינה דומה למתני׳ ולאוקמתין לגמרי, לא אמרו בגמרא: ומני. חנניה היא. וכשהביאו דבריו לא אמרו, תניא נמי הכי, אלא, תניא, בלחוד, לסמכו ענין לו, כדפרישית.
ומה שאמר להשביע את האזן ולהפחיד את השומע, כי כל הגאונים שהיו מן העולם הסכימו דמתני׳ להחזיר תנן, גם אנו ראינו מקצת דבריהם ולא מצינו אותם נסכמים לדעת אחת בכך, ולא רובם. אבל מחלוקות גדולות נחלקים בדברים. ובעל הלכות ראשונות10 ובעל הלכות גדולות אסרו לשהות. והוא כתב: ובתנורא שפיר דמי. טעמא מאי אסור בכירה, דלמא אתי לחתויי בגחלים, בתנור לא אתי לחתויי. כלומר, בצלי. והוא הטעם שאמרנו.
עוד בתשובת הגאונים: ולענין מצטמק ויפה לו ששאלתם, אם יש לו שיעור. כל דבר שאדם שמח כשהוא יבש ומצטמק אסור לשהותו, והרי הוא כתבשיל שלא בישל כל צרכו. אבל דבר שאדם עצב בהצטמקו משהין אותו, אם בישל כל צרכו. וזו התשובה כתב הרב אלברצלוני.
ורב אחא משבחא, דרב מובהק הוא אצל הגאונים, והוא כתב סתם: בשיל ולא בשיל אסיר. והביא דברי רבי יהודה, דאמר: במבושל כל צרכו, מצטמק ויפה לו, אסור, מצטמק ורע לו, מותר. ולא הביא ולא הזכיר בחבורו דברי חנניא כלל. וזו הסכמה לדברי רבינו ז״ל. והאמת יורה דרכו.
ועוד כתב וז״ל: ואם תשאל, אמאי לא פשטא מברייתא וכו׳. היא גופה קא מיבעיא, האי מותרין ואסורין, לכתחלה הוא וכו׳, אבל דיעבד אידי ואידי שרי.
אמר הכותב: אל יסמוך על רבינו הגדול בזה. חס ושלום שיעלה על דעתו לומר דמצטמק ויפה לו לא יהא אסור אפילו דיעבד. דהא ברייתא קתני, חמין מותרין, ולא קתני מותר11. אלמא, דיעבד קאמר. ועוד, דא״כ מאי בינייהו. ועוד, דאמרי׳ לעיל, ושהין ליה כסא דהרסנא ואכל, ולא ידענא אי משום דקסבר מצטמק ויפה לו מותר. אלא מאן דאמר אסור לא היה אוכל.
אלא ודאי במזיד אסור. וכי איבעיא לן, בשוגג אבעיא לן. אם עבר ושהה אותו בשוגג, מאי. מי אמרי׳ - כי פליג רבי יהודה, אמזיד דר׳ מאיר. וכי אמרן קנסו שוגג, כשאינו מבושל כל צרכו, או דלמא, אפילו אשוגג דמצטמק ויפה לו קנסו במבושל. אי נמי בשוכח. והיינו דגריס רבינו הגדול ז״ל עבר ושכח, דשוכח ושוגג במשהה דבר אחד הוא.
וכבר ראיתי לרב רבי אברהם ז״ל שהאריך בענין הזה להשיב על המתירין שהיית מאכל בן דרוסאי בלא גרוף וקטום. והוא נתקע בפירוש בעיא זו יותר מכל. שהוא ז״ל השיב, כיון שהבעיא בנתבשל כל צרכו והוצרך לשאול אם יחמיר בו ר׳ יהודה לקנוס שוגג אטו מזיד, ש״מ דהלכה כמותו. וכן ממעשה דרבי12, דאסר ביצים מצומקות לשבת אחרת, הלכה הוא. שהרי הביאו ראיה בגמרא ומעשה רב.
ומה שאמרו שלא היתה הבעיא אלא לדעת חנניא וכמאכל בן דרוסאי במצטמק ויפה לו, דע״כ לא שרי חנניא מאכל בן דרוסאי אלא במצטמק ורע לו אבל במצטמק ויפה לו אוסר, וקא מבעיא ליה, דיעבד מהו. זה תימה הוא. ומהיכן פשט דמודה חנניא בזה לאסור לכתחלה ששאל עליו בדיעבד. והיה לו לחקור13 בתחלה מה לי אמר חנניא בזה. שהרי סתם אמר, כל שהוא כמאכל בן דרוסאי מותר לשהות, ולא הפליג בו כלל כמו שהפליג בו ר׳ יהודה.
ועוד, שהוא בא לפשוט מן המעשה של ר׳ יוסי, שלא היה ברור אם לאותה שבת אם לשבת אחרת. היה לו לפשוט מדרבי מאיר ומדרבי יהודה, דתרוייהו סבירא להו במזיד מיהא דאסור, אפילו בדיעבד. ומדרבי מאיר ור׳ יהודה נשמע לחנניא.
ומה שאמרו היתה בעיא בנתבשל כל צרכו ומצטמק ויפה לו בבבל, שנוהגים בו איסור. והלא מעשה דצפורי, דר׳ חנינא ור׳ יוסי, בבני ארץ ישראל היה, והיאך אסרוה. ועוד, דאנן כמנהגא דבבלאי נקטין. ועוד, דלא תליא במנהגא אלא במסקנא דשמעתא ובפיסקא דהלכתא. וכבר פסקה רב נחמן דכל מצטמק ויפה לו אסור לשהות. וכיון דבעיין אליבא דידיה, ש״מ הכי הלכתא.
אלו דברי הרב ז״ל. ועוד מוסיף וכופל בה דברים, לאסור מצטמק ויפה לו להלכה.
ומ״מ בעל המאור מתהפך בזה מצד לצד, ואינו רוצה להודות שיהא מאכל בן דרוסאי במצטמק ורע לו אסור, אפילו לדברי האוסר מצטמק ויפה לו במבושל כל צרכו או לדברי הנוהג בו איסור. ובזה הדוחק נשמט מכל דברי הרב רבינו אברהם ז״ל. וכבר תפשנוהו למעלה אף בזו. והארכנו בדברים כדי הצורך.
1. הגהת הב״ח: ועל גבה. כצ״ל
2. נראה דצ״ל: זה
3. הגהת הב״ח: נ״ב לחזרה. ותיבת, לסמיכה, נמחקה
4. נראה דצ״ל: אליה
5. נראה דצ״ל: כולה, דהכי
6. הגהת הב״ח: צ״ל, בלשהות
7. אין זה הגירסא בדפ״ר, אך הגירסא שם משובשת
8. נראה דצ״ל: דהכי
9. נראה שחסר כאן איזה דברי דחייה
10. נ״ל דצ״ל: פסוקות. כי ההלכות ראשונות הוא ההלכות גדולות. ועיין בחדושי הרמב״ן
11. בדפ״ר: מות׳
12. צ״ל: דרבי יוסי
13. בדפ״ר: לעקור
ב גמרא איבעיא להו [נשאלה להם, ללומדים] שאלה זו בפירוש המשנה: האי [ביטוי זה] ״לא יתן״ הכתוב במשנה, האם משמעות לא יחזיר את הקדירה שהורידו אותה מעל האש ורוצים להחזירה בשבת הוא, אבל לשהות (להשהות) קדירה מערב שבת אף ביום השבת — משהין, אף על פי שכירה זו אינו גרוף מגחלים ואינו קטום (שלא שמו עליה אפר = קטמא בארמית). ולפי זה מני [של מי היא, משנה זו] — כשיטת חנניה היא. דתניא כן שנינו בברייתא], חנניה אומר: כל מאכל שהוא מבושל כבר בעיקרו כמאכל בן דרוסאי שלא היה מבשל מאכליו אלא במדה ההכרחית — מותר לשהותו על גבי כירה בשבת, אף על פי שכירה זו אינו גרוף ואינו קטום. או דילמא [שמא] מה ששנינו במשנה ״לא יתן״ — שלא לשהות על האש מערב שבת תנן [שנינו], ואי [ואם] הכירה גרוף וקטוםאין [כן] ואי [ואם] לאלא ישאיר את הקדירה, וכל שכן שאין להחזיר אותה על גבי הכירה בשבת.
GEMARA: The students raised a dilemma with regard to the explanation of the mishna. That which we learned in the mishna: One may not place, does it mean that one may not return a pot that he took off the fire and wishes to return on Shabbat; however, to leave the pot from Shabbat eve into Shabbat, one may leave it even though this stove is not swept of its coals and its coals are not covered with ashes? And, according to this, whose opinion is it in this mishna? It is the opinion of Ḥananya. As it was taught in a baraita, Ḥananya says: Any food that has already been cooked to the extent of the food of ben Drosai, who would only cook his food the minimum amount necessary, one is permitted to leave it atop a stove on Shabbat even though the stove is not swept and not covered with ashes. Or perhaps, that which we learned in the mishna: One may not place, means one may not leave it on the fire from Shabbat eve. And if the coals in the stove were swept or covered with ashes, yes, one may leave the pot on the stove. And if not, no, one may not leave it, and all the more so one may not return it to the stove on Shabbat under any circumstances.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יבעל המאורספר הנררמב״ןרמב״ן מלחמות ה׳פירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) ת״שתָּא שְׁמַע: מִדְּקָתָנֵי תְּרֵי בָבֵי במתני׳בְּמַתְנִיתִין, ב״שבֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים: חַמִּין אֲבָל לֹא תַּבְשִׁיל, וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים: חַמִּין וְתַבְשִׁיל; ב״שבֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים: נוֹטְלִין אֲבָל לֹא מַחֲזִירִין, וב״הוּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים: אַף מַחֲזִירִין. אִי אָמְרַתְּ בִּשְׁלָמָא: ׳לְשַׁהוֹת׳ תְּנַן, הָכִי קָתָנֵי: ״כִּירָה שֶׁהִסִּיקוּהָ בְּקַשׁ וּבִגְבָבָא – מְשַׁהִין עָלֶיהָ תַּבְשִׁיל, בְּגֶפֶת וּבְעֵצִים – לֹא יְשַׁהֶא עַד שֶׁיִּגְרוֹף אוֹ עַד שֶׁיִּתֵּן אֵפֶר. וּמָה הֵן מְשַׁהִין? בֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים: חַמִּין אֲבָל לֹא תַּבְשִׁיל, וב״הוּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים: חַמִּין וְתַבְשִׁיל.⁠״ וְכִי הֵיכִי דִּפְלִיגִי בִּלְשַׁהוֹת, פְּלִיגִי נָמֵי בִּלְהַחֲזִיר, שֶׁ״בֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים: נוֹטְלִין אֲבָל לֹא מַחֲזִירִין, וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים: אַף מַחֲזִירִין.⁠״
In order to resolve this dilemma, the Gemara suggests: Come and hear a resolution to this from the fact that two sections were taught in our mishna. In the first, Beit Shammai say: Hot water but not cooked food. And Beit Hillel say: Both hot water and cooked food. And in the second, Beit Shammai say: One may remove it but may not return it. And Beit Hillel say: One may even return it. Granted, if you say that when we learned in the mishna that one may not place it means that it is prohibited to leave it; in that case, the mishna is teaching as follows: With regard to a stove that was lit with straw or with rakings, one may leave cooked food on it. If it was lit with pomace or with wood, one may not leave the cooked food on it until he sweeps the coals out while it is still day or until he places ashes on it. And what may they leave? Beit Shammai say: Hot water but not cooked food. And Beit Hillel say: One may leave both hot water and cooked food on it. And just as they disagree with regard to leaving a pot on the stove, so too, they disagree with regard to whether or not it is permitted to return it to the stove. As Beit Shammai say: One may take the pot from the stove on Shabbat but may not return it to the stove at all. And Beit Hillel say: One may even return it.
רי״ףרש״יספר הנרמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תרי בבי – בית שמאי אומרים חמין וכו׳ ותו תנא בבא אחריתי נוטלין ולא מחזירין.
ומה הן משהין – בגרוף וקטום.
פליגי נמי בלהחזיר – את המותר לשהות כגון חמין לבית שמאי וחמין ותבשיל לב״ה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בד״ה פליגי כו׳ את המותר לשהות כגון חמין כו׳ עכ״ל דדבר האסור לשהות לבית שמאי לא הוה איצטריך ליה לאסור בלהחזיר וק״ל:
במשנה כירה שהסיקוה כו׳ בגפת ובעצים לא יתן עד שיגרוף כו׳. ופרש״י עד שיגרוף הגחלים משום דמוסיף הבל וטעמא פרישנא לעיל שמא יחתה בגחלים. ולכאורה יש לתמוה על פרש״י דמלבד מה שהקשו עליו בתוספות ובחידושי הרשב״א והר״ן ז״ל עוד יש לתמוה על עיקר פירושו מי הכריחו לכך כיון דסוף סוף בטעמא דמוסיף הבל גופא אין הטעם אלא משום שמא יטמין ברמץ ומשום שמא יחתה בגחלים כדאיתא לעיל (דף ל״ד ע״א) ואם כן בפשיטות מצי לפרש דכיון שאינה גרופה מהגחלים אסור משום עיקר גזירה דשמא יחתה ועוד דהא לעיל פ״ק קמא (דף י״ח ע״ב) מסיק הש״ס להדיא בטעמא דברייתא בהא דלא תמלא אשה קדירה עססיות כו׳ ולא ימלא נחתום חבית של מים דהוי משום שמא יחתה בגחלים ואמרינן תו התם והשתא דאמרינן שמא יחתה האי קידרא חייתא שפיר דמי בשיל ולא בשיל אסור אלמא דכולה מילתא דלשהות אסור היינו משום שמא יחתה גופא אף על גב דהתם בתנור איירי דמוסיף הבל טובא אפ״ה לא נזכר שם טעמא דמוסיף הבל אלא עיקר טעמא דשמא יחתה לחוד וא״כ אמאי שביק רש״י עיקר טעמא ונקיט הטפל ולכאורה היה נראה בזה דרש״י ז״ל הוצרך לפרש כן למאי דמסקינן דמתניתין להחזיר תנן וכחנניא דלא חייש לשמא יחתה בלשהות היכא שהגיע למאכל ב״ד ואפ״ה אסור להחזיר אפילו בע״ש כדקתני לא יתן עד שיגרוף וכמו שדקדק רבינו תם ז״ל ואם כן ע״כ הוצרך לפרש דטעמא דחזרה טעמא אחרינא הוא משום דהו״ל כמטמין בידים בדבר המוסיף הבל וכמו שפי׳ רש״י להדיא לקמן בהא דרבי חלבו וכמו שאבאר בעזה״י וכיון דדמי להטמנה תו לא שייך לחלק אפילו לחנניא בין הגיע למאכל ב״ד דאפילו בבשיל כל צרכו אסור להטמין וכמו שכתבו התוס׳ לקמן בר״פ במה טומנין ויבואר עוד בשמעתין בטוב טעם אי״ה ואף על גב דמפירוש רש״י לקמן גבי מחזירין אפילו בשבת שמפרש לענין יום שבת וליל שבת א״כ משמע לכאורה דבערב שבת לא שייך ענינא דלהחזיר ודלא כפירוש התוספות מ״מ משום הא לא איריא דאפשר דרש״י נמי מודה לפירוש התוס׳ דלמ״ד להחזיר תנן איירי רישא דמתניתין בערב שבת מדקתני לא יתן עד שיגרוף אלא דאפילו הכי הוצרך לפרש לקמן דמחזירין אפילו בשבת היינו ביום דאם לא כן פשיטא דסיפא איירי בשבת ולא בערב שבת מדקתני נוטלין כמו שדקדק ר״ת כך נראה לכאורה אלא דא״א לומר כן דהא תיכף בדיבור הסמוך מפרש רש״י בד״ה דנותנין חמין היינו אחר שגרפה וא״כ נראה מזה דמפרש השתא למתניתין אליבא דמ״ד לשהות תנן ופליגי ב״ש וב״ה בגרוף דלמ״ד להחזיר תנן הא פליגי בלשהות באינו גרוף וע״כ משום דאע״ג דרש״י ז״ל גופא פסק כחנניא לקמן אפ״ה כיון דרש״י ז״ל פרשן הוא ולא פסקן ניחא ליה לפרש כולה מתני׳ לפי פשטא דלישנא כמ״ד לשהות תנן דלא איצטריך למימר חסורי מחסרא וכה״ג אשכחן בלשון רש״י ז״ל בכולא תלמודא שמפרש בפשיטות דלא כמסקנא דהלכתא וא״כ הדרא קושיא לדוכתא. לכך נראה לעניות דעתי דרש״י ז״ל סובר בפשיטות דנהי דלעיל בסוגיא דפ״ק גבי לא ימלא נחתום חבית של מים וקידרא חייתא משמע דשייך עיקר טעמא דשמא יחתה היינו משום דהתם לענין תוכה איירי שמעמידה ע״ג הגחלים ממש כדקתני לתוך התנור מש״ה חיישינן לשמא יחתה משא״כ הכא דאיירי שמעמידה ע״ג הכירה ולא בתוכה כדמסיק רבי חלבו בשמעתין דאף למאן דמוקי דרבי חלבו אסיפא מ״מ מודה מיהא דמתני׳ על גבה נמי איירי אף בלשהות באינה גרופה א״כ ליכא למיחש לשמא יחתה לכך הוצרך לפרש דאפ״ה אסור להשהות באינה גרופה למ״ד לשהות תנן משום דמוסיף הבל ולא גרע מהטמנה דאסור במוסיף הבל אפילו היכא דליכא גחלים כלל כ״ש הכא שסמוכה לגחלים וכמו שאבאר בעזה״י בסמוך ליישב קושיית התוספות על פרש״י בזה ואבאר גם כן פלוגתא דחנניא ורבנן בהאי סברא גופא. ומיהו בר מן דין נלע״ד דעיקר פרש״י מוכרח דהא לקמן (דף ל״ט ע״ב) אמשנה דתנור מסיק הש״ס להדיא לחלק בין תנור וכירה וכופח דכולא מילתא תליא במוסיף הבל ומסקינן להדיא דכופח נפיש הבלא מכירה וזוטר מתנור אלמא שזה עיקר הטעם דבכירה דלא נפיש הבלא מהני גרוף וקטום דתו לא מיקרי מוסיף הבל וכמו שאבאר בלשון התוספות בסמוך משא״כ כופח ותנור דנפיש הבלא אפילו בגרוף וקטום נמי מוסיף הבל ומש״ה אסור לשהות עליהן ואי כפירוש התוס׳ והמפרשים דעיקר טעמא משום שמא יחתה גופא א״כ איפכא מסתברא דתנור וכופח דנפיש הבלייהו תו ליכא למיחש לשמא יחתה שאין צריך כ״כ לחתות ואף שהרמב״ם ז״ל מפרש דבתנור אף שגרפו אפ״ה א״א שלא ישאיר אף ניצוץ א׳ וחוזר והובער כיון דנפיש הבלא משא״כ בכירה מ״מ רש״י ז״ל לא נראה לו לפרש כן מכמה טעמי חדא כיון דבגרופה נמי אסרי ב״ש חמין ולא תבשיל וה״נ קאמר רבי מאיר לקמן אליבא דב״ה וא״כ לא ידענא טעמא אי גזרו גרופה אטו שאינה גרופה א״כ חמין נמי ליתסר ואי לא גזרו מ״ט דתבשיל דאסור כיון דלא שייך טעמא דשמא יחתה כלל ואף שרוב המפרשים פירשו דאיירי שגרף מקצתן ונשארו קצת גחלים ואפ״ה שרו ב״ה כיון דגלי דעתא דלא ניחא ליה לחתות דא״כ הדרא קושיא לדוכתא א״כ בתנור גרוף וקטום נמי נימא הכי דגלי דעתא דלא ניחא ליה וכמו שאבאר בזה בכוונת רש״י ז״ל לקמן גבי קטמה והובערה ע״ש ועוד דבקטמה גופא משמע שלא קטמה לגמרי והגחלים בוערים כדאמרינן לקמן נעורת של פשתן דקה הרי היא כקטומה ואמאי אכתי ניחוש לשמא יחתה אח״כ ואי משום דגלי דעתא א״כ בתנור אמאי לא מהני קטמה מה״ט גופא מה שא״כ לפרש״י אתי שפיר דעיקר טעמא משום דמוסיף הבל משא״כ בגרוף וקטום תו לא מוספא הבלא וכמו שפרש״י בסוף פ״ק דף כ׳ בד״ה קטום ע״ש משא״כ בתנור וכופח לעולם מסקו הבלא אף בגרוף וקטום מש״ה אסורין ועוד דלקמן בשמעתין אמרינן נמי לענין לסמוך אף ע״ג דסליק הבלא מאידך משמע דאיסורא משום דמוסיף הבלא ולשיטת התוספות צריך עיון ליישב זאת הראיה כ״ש דלא אתי שפיר מאי דמסיק שם דלמא שאני התם כיון דמידליא שליט בה אוירא ואי משום שמא יחתה אדרבה יותר יש לחוש לחיתוי כיון דשליט אוירא אע״כ כפירש״י דטעמא משום דמוסיף הבל ואהא מסיק שפיר כיון דמידליא שליט אוירא ולא מוסיף הבלא ולענ״ד שכל זה ראיה ברורה ומוכרחת לשיטת רש״י ז״ל:
ועוד נ״ל דהוכרח רש״י לפרש כך לפי מה שאבאר בסמוך דלשיטת רש״י ז״ל איירי מתניתין בבשיל כל צרכו ואפ״ה למ״ד לשהות תנן דאי גרוף וקטום אין אי לא לא ומשמע לכאורה דאחמין נמי קאי וכמו שאבאר וא״כ אי ס״ד דטעמא משום שמא יחתה לחוד אמאי אסור בחמין שבשל כל צרכו הא הו״ל מצטמק ורע לו ובודאי לא אתי לחתויי להפסידן ומאי שנא מקידרא חייתא ושאר דברים דלא שייך חיתוי דמסקינן לעיל סוף פ״ק בפשיטות דהשתא דאמרינן דטעמא שמא יחתה כל הני שרינן לכך הוצרך רש״י לפרש דהכא אין עיקר הטעם משום שמא יחתה בזה המאכל אלא משום דהוי דבר המוסיף הבל ודמי להטמנה שלא חילקו חכמים כלל בגזירה זו דשמא יטמין ברמץ ובכל גווני אסור כמו שאנו מוכרחין לומר סברא זו בפשיטות לשיטת התוס׳ מהטעם שאבאר בסמוך כנ״ל ודוק היטב ועיין בסמוך:
בפירש״י בד״ה אבל לא תבשיל דניחא ליה בישוליה ואתי לאחתויי אי נמי נתקיימה מחשבתו ומיחזי כמבשל עכ״ל לפי הגירסא שלנו. אבל מהרש״ל ז״ל הגיה בלשון רש״י דהאי טעמא דנתקיימה מחשבתו ומיחזי כמבשל הוא דיבור בפני עצמו אבבא דסיפא דקאמרי ב״ש נוטלין אבל לא מחזירין ובאמת שכן פי׳ הר״ן ז״ל להדיא אלא שהשמיט הא דנתקיים מחשבתו וכתב בפשיטות דמיחזי כמבשל ובאמת נ״ל דלמאי דמפרשינן להאי טעמא אסיפא אהא דקאמרי נוטלין אבל לא מחזירין דלכל הפירושים איירי בשבת א״כ לא צריכין לטעמא דנתקיים מחשבתו אלא בפשיטות איכא למימר דטעמא דב״ש כיון שמחזירו בשבת מיחזי כמבשל ולפ״ז א״א לפרש כן בלשון רש״י ז״ל שכתב דנתקיימה מחשבתו משא״כ לגירסא שלנו אתי שפיר דכיון דארישא קאי דאיירי בלשהות לא שייך לומר בטעמא דב״ש דמיחזי כמבשל אלא משום שנתקיימה מחשבתו ומיחזי כמבשל ואי שרית ליה להשהות סבר דמותר לקרב הבישול בשבת ואתא לקרב הבישול בידים כמו שאבאר בסמוך בשיטת רש״י והרמב״ם ז״ל אף בנתבשל כמאכל ב״ד או אפילו בבישל כל צרכו ומצטמק ויפה לו ויותר מזה מצאתי ראיתי בלשון רש״י שנדפס בספר האלפסי שכתב וז״ל אבל לא תבשיל דניחא ליה בישולא ואתא לחתויי א״כ נתקיימה מחשבתו ומיחזי כמבשל ב״ש אומרים נוטלין אבל לא מחזירין דמיחזי כמבשל עכ״ל וזה הלשון מבואר להדיא כמו שכתבתי ודקדקתי ועתה אבוא לפרש דבריו ולקיים הגירסא שלפנינו בא׳ משני דרכים הדרך האחד משום דלא פסיקא ליה לרש״י ז״ל לפרש דטעם הראשון דב״ש גזיר בתבשיל משום דאתא לחתויי כיון דבגרוף איירי ונהי שהר״ן ז״ל כתב דכיון דניחא ליה בישולא גזרינן גרוף אטו שאינו גרוף מ״מ מסתימת לשון רש״י ז״ל נראה דלא נחית להכי דכל כי האי גזירה חדשה לא הו״ל לסתום אלא לפרש אע״כ דרש״י ז״ל מפרש דהאי גרוף וקטום לאו בגרף כל הגחלים איירי אלא שגרף מקצתן כמ״ש הבעל המאור וסייעתיה וכמו שאבאר שהיא ג״כ שיטת התוס׳ ונהי דלבית הלל סגי בהכי דתו לא מוספא הבלא ולשמא יחתה הא לא חיישינן כיון שאינו דרך הטמנה בתוכה אלא על גבה וכולה כדפרישית בסמוך מ״מ ב״ש סברי דכיון שלא גרף וקטם כל הגחלים שפיר חיישינן לשמא יחתה כיון דניחא ליה בישולא אלא דאכתי לא ברירא ליה לרש״י ז״ל הא מילתא בפשיטות לפרש דגרף וקטם איירי במקצת ולחלק בין כולן למקצתן וכמו שאבאר בלשון רש״י ז״ל לקמן גבי קטמה והובערה לכך חזר רש״י לפרש בדרך אחר דטעמא דב״ש דאע״ג שגרף לגמרי ולא שייך שמא יחתה אפ״ה אסור משום דנתקיימה מחשבתו ומיחזי כמבשל כן נ״ל נכון:
ועוד נראה לי לפרש בדרך אחר דכיון דבסמוך מיבעיא לן אי מתני׳ לשהות תנן או להחזיר משום הכי מפרש רש״י ז״ל לכולה מתניתין במילתא דפסיקא לכולי עלמא דבמה שפירש בדיבור הקודם בד״ה עד שיגרוף מטעמא דמוסיף הבל היינו לכל הפירושים לא מיבעיא למאן דמוקי למתניתין כחנניה הא לא חייש לשמא יחתה בלשהות וע״כ דאפ״ה לא יחזיר עד שיגרוף משום דהו״ל כמטמין בדבר המוסיף הבל כדפרישית וכמו שאבאר עוד שיטת רש״י בלשון התוספות ואף למאן דמוקי למתניתין כרבנן אפ״ה ע״כ לאו משום שמא יחתה איירי דא״כ מ״ש כירה דשרי ומ״ש תנור דאסור אלא ע״כ דעל גבה לא חיישינן לכ״ע לשמא יחתה גרידא אלא משום דמוסיף הבל לחוד כדפרישית. ולפ״ז השתא נמי מ״ש רש״י ז״ל בד״ה ב״ש אומרים חמין אחר שגרפה היינו משום דבאחר שגרף ודאי שרו ב״ש לכ״ע משא״כ קודם שגרף לא פסיקא ליה לרש״י ז״ל לפרש כיון דלמ״ד לשהות תנן איירי דוקא בגרף. ולפ״ז השתא נמי בד״ה אבל לא תבשיל הוצרך לפרש שני פירושים טעם הראשון דניחא ליה בישולא ואתא לחתויי היינו למ״ד להחזיר תנן והאי בבא קמייתא דפלוגתא דב״ש וב״ה איירי באינה גרופה ומש״ה חיישי ב״ש לשמא יחתה משא״כ למ״ד לשהות תנן דאיירי בגרופה לא שייך לפרש כן לכך הוכרח לפרש נמי טעמא דנתקיימה מחשבתו ומיחזי כמבשל כנ״ל נכון לקיים הגירסא שלנו וכגירסת רש״י בספר האלפסי ודוק היטב:
מיהו ממה שהוצרך רש״י לאהדורי אטעמא דב״ש דאסרו בתבשיל ע״כ צ״ל דאיירי מתני׳ נמי בבשיל כל צרכו דאי בבשיל כמאכל ב״ד לחוד לא הוי צריך רש״י להנך טעמי אליבא דב״ש דהא אשכחן לב״ש בפ״ק דאוסר בכל המלאכות שהתחיל מבעוד יום ונגמרין בשבת היכא דאתא לידי חיוב חטאת א״כ ה״נ אף שנתבשל כמאכל ב״ד שייך ביה בישול לפי שיטת רש״י ז״ל כמו שדקדקו הפוסקים מלשון רש״י בדוכתי טובא דקאי בשיטת הרמב״ם ז״ל שכ״כ להדיא בפ״ט מהלכות שבת דחייב חטאת בכה״ג וא״כ פשיטא דב״ש אוסרים מטעם שנגמר בישולו בשבת וכה״ג קשה נמי לב״ה דאמר ומחזירין אפי׳ בשבת ואי בלא בשיל כל צרכו הרי חיוב חטאת נמי יש בו אע״כ דבבשיל כל צרכו איירי ואף למאן דמוקי לרישא דמתני׳ אפילו בלא בשיל אלא כמאכל ב״ד אפ״ה סיפא דאף מחזירין ע״כ לשיטת הרמב״ם ורש״י ז״ל איירי דוקא בבשיל כל צרכו ודלא כשיטת התוספות שאבאר בסמוך בעזה״י. מיהו לפי מאי דמסיק הרא״ש ז״ל בפירקין דאפשר דרש״י ז״ל לא מחייב בבישול אחר בישול כמאכל ב״ד אלא בנצטנן והרתיח ולא בעומד בחמימותו א״כ שפיר מצינו לפרש מתני׳ בתבשיל כמב״ד למאן דמוקי לה כחנניה ודו״ק ועיין לעיל בפרש״י (דף כ״ב) בד״ה קטם דמשמע דבמבשל בידים שייך בישול אחר בישול וצ״ע:
בד״ה אף מחזירין הואיל וגרף. מה שיש לדקדק בזה יבואר לקמן בשמעתין בסוגיא דרבי חלבו אמר רב ע״ש:
בתוס׳ בד״ה לא יתן עד שיגרוף פי׳ בקונטרס ואין נראה לר״י כו׳ עד סוף הדיבור. במה שהקשה דגרוף וקטום מוסיף הבל כבר כתבו התוס׳ עצמן בריש פרק במה טומנין בשם ר״י בר ברוך לחלק דחום שע״י האש מתקרר והולך משא״כ בדבר המוסיף הבל מחמת עצמו ע״ש. אלא דר״י בעל התוספות התם נמי לא משמע ליה לחלק בכך כמ״ש ג״כ שם אלא דאכתי לא ידענא מאי קשיא ליה לר״י דהא מצינו למימר בפשיטות דכיון דלא התירו לו אלא על ידי גריפה וקטימה מידכר דכיר והיכירא טובא דלא ליתי למיטעי להטמין ברמץ שאינו גרוף וכי אתא לקמן למישאל אמרינן ליה שצריך לגרוף תו ליכא למיחש למידי משא״כ לענין הטמנה אי שרינן ליה להטמין בגפת ומלח שמוסיף הבל סבור דמותר להטמין אף ברמץ ויטמין ברמץ ואתי לחתויי אח״כ בגחלים שישכח שהוא שבת וכיוצא בזה כתב מורי זקיני ז״ל בס׳ מג״ש אלא שמה שכתבתי הוא יותר פשוט. ולכאורה אדרבא לשיטת התוספות קשה יותר דלמאי דמסיק ר״י דבלשהות אפילו בלא גזירה דשמא יטמין איכא למיחש לשמא יחתה גרידא ואפ״ה סובר חנניה דבמב״ד לא גזרינן ומאי שנא בהטמנה דמודה חנניה אע״ג דהו״ל גזרה לגזרה שמא יטמין ברמץ ושמא יחתה וע״כ צ״ל בזה כמ״ש התוספות בשם ר״ת בריש פרק במה טומנין דבהטמנה שהיא לצורך מחר חיישינן טפי לשמא יחתה וכל זה נראה לו דוחק לרש״י לפרש כן דאכתי הו״ל לחנניה למישרי להטמין כשהגיע למב״ד בדבר שאין בו גחלים כלל משא״כ לשיטת רש״י א״ש כדפרישית דטעמא דחנניה דבלשהות לא חיישינן לשמא יחתה במב״ד דלא גזרינן תוכה אטו גבה ורבנן סברי דגזרינן וכ״כ ג״כ מורי זקיני ז״ל. מיהו בעיקר קושיית התוס׳ דפשיטא להו דחנניה מודה דאסור להטמין אף מבעוד יום בדבר המוסיף הבל כיון דקיי״ל כחנניא כמ״ש רש״י ותוס׳ לקמן ולא משמע להו לאוקמי כולה מתני׳ דלקמן דלא כחנניה ואכתי לא ידענא מאי פשיטות׳ דהא לקמן (דף ל״ט ע״ב) קאמר רב חסדא דממעשה שעשו אנשי טבריא ואסרו חכמים הוא דבטלה הטמנה אף מבעוד יום וכתבו שם התוספות דבלאו מעשה דטבריא איכא לאוקמי כולה מתני׳ דלקמן בבין השמשות דוקא וא״כ הא קאמר עולא התם הלכה כאנשי טבריא ולפי פשטא דשמעתין משמע דלעולא לא מיתסר הטמנה אלא בין השמשות דוקא ולא מבעוד יום ואע״ג דרב נחמן אסיק כבר תברינהו אנשי טבריא לסילוניהון מצינן למימר דרב נחמן לשיטתו דמשמע לקמן דלא ס״ל כחנניה כמו שאפרש שם בעזה״י גבי הא דמפליג בין מצטמק ויפה לו כו׳ משא״כ למאן דס״ל כחנניא אין לתמוה כ״כ אם נאמר דס״ל כדעולא דלא מיתסר הטמנה אלא בין השמשות. ולפ״ז אין מקום לקושיית התוספות על רש״י והמעיין ומדקדק היטב בלשון רש״י ז״ל בס״פ במה מדליקין בהא דאמר רבה מפני מה אמרו אין מטמינין בדבר המוסיף הבל אפילו מבעוד יום משום שמא יטמין ברמץ ושמא יחתה שרש״י ז״ל מפרש מילתא דרבה דוקא למאן דס״ל בפירקין דכירה דלשהות נמי אין משהין אלא בבשיל כל צרכו ולפ״ז מבואר מלשונו דמאן דס״ל כחנניה ליתא נמי למימרא דרבה ולא מיתסר נמי להטמין מבעוד יום אף במוסיף הבל אלא בין השמשות הוא דמיתסר כדמשמע ממתניתין דסוף פירקא דלעיל ועלה קאי מתניתין דכירה וכמו שאבאר עוד בסמוך ועוד אבאר בזה באריכות אי״ה בסוגיא דמעשה טבריא דלענ״ד כל הסוגיא דהתם מוכרח ומסייע לשיטת רש״י ופירושו כאן ואין להאריך יותר ודו״ק:
בד״ה חמין ותבשיל נראה לר״י דסתם חמין ותבשיל כו׳ עד סוף הדיבור. נראה כוונת ר״י בכל זה הדיבור להכריח דמחזירין אפילו בשבת אף חמין ותבשיל שלא נתבשל כל צרכו ולאפוקי משיטת הרמב״ם ז״ל שכתבתי לעיל דהוי מבשל גמור ושייך ביה חיוב סקילה וחטאת משא״כ לשיטת ר״י ז״ל מותר אף לכתחלה בגרוף וקטום דכיון שהגיע למאכל ב״ד קודם שבת הו״ל כמבושל ואין בישול אחר בישול והיינו דרצה ר״י ז״ל להוכיח כן מתחלה מלשון חמין ותבשיל סתם דאיירי בין בבשיל כל צרכו ובין בבשיל כמב״ד ואח״ז מסיק דאפילו את״ל דסתם חמין ותבשיל לא איירי בבשיל כל צרכו דאפשר שאין דרך להשהות או להחזיר בשיל כל צרכו אלא להטמין או שנאמר בבשיל כ״צ פשיטא דלכ״ע לא חיישינן שמא יחתה. ולפ״ז היה באפשר לומר דבשיל כ״צ מותר להחזיר אף בשאינה גרופה לב״ה ולב״ש מיהא בגרופה ע״ז כתבו דא״א לומר כן ומוכחי לה מסוגיא דרבי חייא ורבי אושעיא לקמן דע״כ לענין להחזיר פשיטא לתלמודא דאין לחלק בין כל צרכו או כמב״ד אלא עיקר החילוק לב״ה בין גרופה לשאינה גרופה כיון שהטעם משום דמיחזי כמבשל כן נ״ל בכוונת התוספות דלעיקר דינא דלהחזיר איירי דאי לענין לשהות הא פסקו לקמן כחנניה ועוד אפשר דלענין לשהות נמי רוצין להוכיח דאיכא שום סברא דבשיל כ״צ ומצטמק ויפה לו חמיר טפי מלא בשיל אלא כמב״ד ומצטמק ורע לו כדמסקו דמוכח מדב״ש ומדב״ש נשמע לב״ה נמי אף לפי פסק ההלכה וכמו שאבאר לקמן בד״ה אמר רב ששת בעזה״י ודו״ק ועיין בסמוך:
בא״ד היינו אפילו לא בשיל אלא כמב״ד כו׳ עכ״ל. ומשמע דפשיטא להו מיהא דהיכא דלא בשיל כמב״ד לא הוי בכלל חמין ותבשיל ואע״ג דלמ״ד לשהות תנן ופלוגתא דבית שמאי וב״ה בגרוף וא״כ אפילו בלא בשיל כמב״ד נמי שרי לב״ה כיון דבגרוף לא שייך גזירה דשמא יחתה אלא דאפ״ה נקיט חמין ותבשיל דהיינו לפחות כמב״ד משום פלוגתא דלהחזיר דבלא בשיל כמב״ד ודאי אסור לכ״ע דהוי מבשל ממש. ועוד דלב״ש ודאי אסור אפילו להשהות כיון שלא נתבשל קודם שבת כלל הרי נגמר הבישול בשבת ולדידיה אסור דלא עדיף מאונין ופשתן וכל הנך דפ״ק דאסרי ב״ש היכא דנגמר בשבת כל היכא דאי עביד בידים חייב חטאת וה״נ דכוותא ועיין בחידושי הרשב״א ז״ל ועיין עוד לקמן בסמוך:
בא״ד דהא כי מוקי להחזיר תנן הוי מתניתין כחנניה כו׳ ולא כרבנן ואמאי ודילמא מתניתין אפילו כרבנן כו׳ עכ״ל. וכתב מהרש״א ז״ל דהא דלא קשיא להו טפי בפשיטות דאי ס״ד דסתם חמין ותבשיל הוי דוקא בשיל כ״צ א״כ לא אתי שפיר כחנניה דמתיר אף כמב״ד דאיכא למימר דמתני׳ נמי לא נקיט דוקא כ״צ אלא לרבותא דאסור להחזיר ע״ש. ולענ״ד דבריו תמוהין דהא לקושטא דמילתא לב״ה שרי אף להחזיר בכמב״ד לשיטת התוס׳ ואדאשמעינן רבותא דאיסורא בלהחזיר לבית שמאי טפי הו״ל לאשמעינן כחא דהתירא לב״ה בין בלשהות בין בלהחזיר אלא דנ״ל ליישב דבריו דארישא דמתני׳ קאי דקתני כירה שהסיקוה בקש ובגבבא נותנין עליה תבשיל ובדין הוא דלא הו״ל למיתני תבשיל אי הוי משמע דוקא כ״צ כיון דאפילו כמב״ד שרי אלא דאפ״ה נקיט תבשיל משום רבותא דסיפא בגפת ובעצים לא יתן עד שיגרוף דאפילו בשיל כ״צ אסור להחזיר באינו גרוף וכיון דנקיט ברישא דמתניתין סתם תבשיל דהיינו כל צורכו משום הכי נקיט כולה מתניתין בהאי לישנא דסתם חמין ותבשיל כן נראה לי בכוונת מהרש״א ז״ל. ועוד נראה לי דלענין רבותא לבית הילל בלשהות סמך אמתניתין דסוף פרק קמא דקתני בהדיא עד שיקרום פניה מבעוד יום ודייקינן לקמן הא קרמו פניה שרי דהיינו כחנניא ותו לא איצטריך למיהדר ומיתני האי רבותא הכא וכיון דממילא ע״כ לענין לשהות שרו בית הלל לשהות אף באינו גרוף א״כ ממילא ידעינן דהא דשרי נמי ב״ה להחזיר אף בגרוף היינו נמי אף בכמב״ד דהא מסקינן דכי היכי דפליגי בלשהות פליגי בלהחזיר א״כ משמע דהיינו בחד גוונא ממש ובהכי א״ש טובא במאי דמסקינן חסורי מחסרא ותנא לה להאי בבא דלהחזיר בסוף ומפסיק במציעתיה בלשהות והיינו כדפרישית כי היכי דליהוי להחזיר דומיא דלשהות דפשיטא לן דאפילו כמב״ד שרי ממתניתין דסוף פ״ק. ולפ״ז אתי שפיר דאיצטריך למיתני הכא טפי לשון חמין ותבשיל דהיינו כ״צ דוקא לענין רבותא דלהחזיר אסור לב״ה באינו גרוף אף בבשיל כ״צ. מיהו לענ״ד אין אנו צריכין בזה לפירושו של מהרש״א ז״ל אלא דיש לפרש דברי התוס׳ בפשיטות דודאי למאן דמוקי למתני׳ כחנניא פשיטא להו דסתם חמין ותבשיל היינו אפילו כמב״ד דהא לעיל סוף פ״ק תנינן להדיא כדי שיצולו ואפ״ה מוקמינן לה דהיינו כמב״ד כחנניה וא״כ ה״נ מפרשינן לה בכה״ג כיון דלחנניה אין שום חילוק בין כמב״ד לבשיל כ״צ לפי שיטת התוס׳ דאף לענין להחזיר למאי דלא ס״ל כהרמב״ם ז״ל כמ״ש בסמוך אלא דעיקר דבריהם דאפילו למאן דבעי לאוקמי מתניתין כרבנן אפ״ה סתם חמין ותבשיל היינו אף כמב״ד דנהי דמחלקי באינה גרופה אפ״ה בגרופה אין לחלק ומוכחא לה מדלא מוקי אפילו למ״ד להחזיר נמי אפילו כרבנן אלא ע״כ דהלשון חמין ותבשיל ע״כ היינו אף כמב״ד לכ״ע כן נ״ל נכון ועיין עוד בסמוך:
בא״ד ואמאי ודלמא מתניתין אפילו כרבנן כו׳ דמודו רבנן דמשהין כו׳ עכ״ל. ואע״ג דמלשון התוספות בד״ה לעולם אימא לך משמע דהא דמיבעיא ליה אי להחזיר תנן ואיצטריך לאוקמי דחסורי מחסרא היינו משום דניחא ליה לאוקמי מתניתין כחנניה דקי״ל כוותיה וא״כ צ״ל דהא דמספקא ליה לבעל האיבעיא אי לשהות תנן היינו משום דנ״ל דוחק לומר חסורי מחסרא ולפ״ז מאי קשיא להו הכא דנימא להחזיר תנן ואפ״ה לוקמה כרבנן והא מהי תיתי כיון דאפילו אי מוקי לה כרבנן נמי ע״כ דהלכתא כחנניה וכדדייקינן לקמן דסתם מתניתין דפ״ק נמי דייקא כחנניה דהא קרמו פניה שרי ואם כן בוודאי ניחא לן טפי לאוקמי כחנניה ולא כרבנן דלא ליפלוג סתמא אסתמא אלא דאפ״ה קשיא להו שפיר בהא דקאמר ומני חנניה היא דמשמע מהאי לישנא דמתני׳ גופא דייקא כחנניא והא ליתא דהא מיתוקמא שפיר בין כחנניא ובין כרבנן ויתכן יותר למאי דפרישית בסמוך בכוונת התוס׳ דלחנניא ודאי הוי סתם חמין ותבשיל כמב״ד דמיקרי לדידיה כ״צ ולרבנן הוי כל צרכו ממש אע״כ דלשון חמין ותבשיל לכ״ע משמע אף כמב״ד ובהכי אתי שפיר נמי מה שכתבו דמצי לאוקמי כרבנן דמודו בכ״צ והא ליתא למאי דמסקינן לקמן דרבנן דחנניא היינו רבי מאיר ורבי יהודה ואינהו קאמרי להדיא דבאינה גרופה אין משהין ולא כלום דמשמע אפילו כ״צ ולמאי דפרישית אתי שפיר דאכתי אי סתם חמין ותבשיל מצי איירי בבשיל כ״צ לחוד טפי הוי שייך לומר דתנא דמתניתין ס״ל כחנניא בחדא וכר״מ ור״י בחדא ומפליג בין כמב״ד ובין בשיל כ״צ ומשום הכי נקיט בהאי לישנא דחמין ותבשיל אע״כ דלישנא דחמין ותבשיל משמע להדיא אף כמב״ד כן נ״ל נכון ודו״ק:
בא״ד ואפילו אי סתם חמין ותבשיל לא הוי כו׳ צ״ל הא דאסרי כו׳ עכ״ל. כבר כתבתי דאע״ג דמצד הלשון דחמין ותבשיל לא משמע להו השתא מידי אפ״ה פשיטא להו מסוגיא דגמרא ברבי אושעיא דסברא פשוטה היא דלענין להחזיר בשבת לא שייך לחלק בין כל צרכו ובין כמב״ד אלא בין גרוף לשאינו גרוף לב״ה ונראה דהיינו טעמא דמיחזי כמבשל וא״כ אדרבה כל מה שמבשל יותר שייך לגזור טפי כמ״ש הרא״ש ז״ל אלא דאפ״ה אין לחלק משום מראית עין שהרואין אינן יודעין אם מבושל כ״צ או כמב״ד אלא דלפ״ז השתא דאתא להכי אזלא לה נמי הוכחא קמייתא דהתוספות דלעולם איכא למימר דסתם חמין ותבשיל היינו כל צרכו ואפ״ה לא תקשי אמאי לא מוקי לה בלהחזיר נמי כרבנן דודאי לא מצי לאוקמי בהכי כיון דלמ״ד להחזיר מסיק בחסורי מחסרא דכי היכי דפליגי בלשהות פליגי בלהחזיר וכתבתי ג״כ דהא דתני להו בהאי סידרא היינו דנימא דלשהות באינו גרוף ולהחזיר בגרוף שוין לגמרי וא״כ מה״ט גופא אתיא מתני׳ כחנניא דהא בהא דשרי ב״ה ודקאמרי אף מחזירין היינו אפילו בכמב״ד כדפשיטא להו להתוספות מסברא א״כ בלשהות נמי איירי ע״כ בכה״ג דהגיע למב״ד והיינו כחנניא ולא כרבנן וצ״ע ודוק היטב:
מיהו בעיקר הוכחת התוס׳ בהא דרב אושעיא דלקמן יראה דלפרש״י לקמן דמחזירין אפילו בשבת היינו ביום השבת וא״כ צ״ל דקים להו היכא הוי עובדא ואזלא לה הוכחת התוספות ובלא״ה לפי מה שאפרש לקמן דבמצטמק ורע לו אפילו ב״ש מודו דשרי דלא שייך כלל שמא יחתה להפסיד א״כ שפיר מוכיח לקמן בגמרא מדרבי אושעיא דע״כ לא נתבשל כ״צ דאי בבשיל כ״צ מאי ולא אמרו לנו דבר דקאמר כיון דאפילו ב״ש מודו דשרי אע״כ דכמב״ד הוי ואפשר דקים להו דמזיגת הכוס לא שייך בישול כ״צ ובר מן דין נלענ״ד דלענין חמין לא שייך לחלק בין כמב״ד או בשיל כ״צ וכ״כ מורי זקיני ז״ל וע״כ דהכי הוא לפי שיטת הרמב״ם ז״ל שכתבתי לעיל ואין להאריך:
בד״ה וב״ה אומרים אף מחזירין אפילו בשבת כו׳ מדקאמר בגמרא כו׳ אפילו בשבת משמע דעיקר פלוגתא הוי בחול כו׳ עכ״ל. וכבר כתבתי דאפשר דרש״י ז״ל נמי נחית להכי אלא דיותר נראה דלשיטת רש״י הא דאמרינן לקמן אף בשבת היינו לאפוקי דלא נימא דמתניתין הוי דוקא בספק חשיכה דומיא להא דאמרינן במשנה הסמוכה בס״פ במה מדליקין ספק חשיכה וטומנין את החמין וסד״א דעלה קאי אף מחזירין משא״כ בודאי חשיכה הו״א דאסור משום הכי קאמר אף בשבת זה נ״ל נכון וכמ״ש התוס׳ כה״ג בסוגיא דמעשה טבריא (דף ל״ט ע״ב) בד״ה ממעשה ושם אבאר בארוכה בעזה״י ואפשר דלפ״ז אין מקום ג״כ לדיוקו של ר״ת ז״ל דבשיעור זוטרא כי האי שייך שפיר למיתני לא יתן עד שיגרוף דלא יתן בספק חשיכה עד שיגרוף קודם חשיכה בסמוך להחזרה כנ״ל ואע״ג דרש״י ז״ל כתב לקמן דמחזירין אף בשבת היינו ביום השבת אפשר משום דאין דרך להחזיר בלילה כ״א לצורך אכילת הלילה דרכו להחזיר סמוך לחשיכה או בספק חשיכה ומה שהוא רוצה לצורך אכילת היום דרכו להחזירו ג״כ סמוך לאכילתו וכ״ש בחמין דאיירי לקמן שהוא מצטמק ורע לו וא״כ מסתמא אינו מחזירו בלא״ה לצורך מחר כנ״ל בשיטת רש״י ז״ל והוא נכון לדעתי ודו״ק ויבואר עוד בסמוך:
בא״ד ולמאן דאסר להחזיר אסר אף בחול לב״ה כו׳ עכ״ל. והיינו כדמסקו בסוף הדיבור דמשיעור שלא יוכל להרתיח מיקרי חזרה אלא דאכתי קצרו במקום שהיה להם להאריך שלא כתבו טעם החזרה דע״ש טפי מלשהות אלא שהרא״ש ז״ל כתב משום דגזרינן חזרה דע״ש אטו חזרה דשבת ומשום הכי מסיק נמי דלא מיתסר חזרה דע״ש אלא בשהגיע מיהא לכמב״ד דבכה״ג שייך האי גזירה דסביר דמותר לקרב בישולו בשבת אבל כשלא הגיע לכמב״ד לא שייך האי גזירה דאתי להחזיר בשבת דהכל יודעין דאסור לבשל בשבת כיון שלא נתבשל קודם שבת אפילו כמב״ד. אלא דלפ״ז קשיא לי מ״ט דב״ש דמפלגי בין חמין לתבשיל בחזרה דע״ש באינה גרופה ויש ליישב בדוחק:
מיהו לולי דברי התוס׳ היה נ״ל בענין אחר דהא דקתני לא יתן עד שיגרוף היינו בספק חשיכה דאיירי במתניתין דלעיל סוף פ״ב דקתני וטומנין את החמין ועלה קתני דאסור להחזיר באינה גרופה בכירה שהסיקוה בקש ובגבבא דשמא יחתה בשעת חזרה ממש ועוד דהו״ל כמטמין לכתחילה בדבר המוסיף הבל כפירש״י והא דפליגי נמי ב״ש וב״ה בגרופה היינו נמי משום טעמא דשמא יחתה בשעה שמחזירה וקמיפלגי ב״ש בין חמין לתבשיל מה״ט גופא דשמא יחתה דשייך טפי בחמין מבתבשיל ובשיעורא זוטא כי האי שייך שפיר לשון עד שיגרוף קודם בין השמשות דהיינו עם חשיכה דקתני לעיל סוף פ״ב וכדפרישית לעיל ואכתי ס״ד דבשבת אפילו לבית הלל אסור דבין השמשות לא החמירו כ״כ דכיון שאינו אלא שבות בעלמא לא גזרו בין השמשות ועוד דבין השמשות סתם קדירות רותחות הן משא״כ בשבת מש״ה מסיק בסיפא דנוטלין אבל לא מחזירין דאיירי בשבת ואפ״ה לב״ה שרי אפילו בתבשיל והיינו דאמרי׳ לקמן מחזירין אף בשבת כנ״ל נכון. ואין לתמוה בזו הסברא דהא התוס׳ עצמן כתבו לקמן במעשה דאנשי טבריא שיש מקום לחלק בהכי בין ע״ש בין השמשות ובין שבת ממש לענין הטמנה וכמו שאפרש שם בעזה״י וא״כ לשיטת רש״י למ״ד להחזיר לפי האמת נמי מפרש כן ובזה אין אנו צריכין לדחוק במה שכתבו התוס׳ והקשו כאן מה שיעור הוא נותן בע״ש ודוק היטב. ולקמן במעשה דאנשי טבריא אבאר בהכרח שכן הוא שיטת רש״י ז״ל:
כדי לפתור בעיה זו מציעים: תא שמע [בא ושמע פתרון] לדבר מדקתני תרי בבי במתניתין [ממה ששנינו שתי פסקות במשנתנו], אחת, בית שמאי אומרים: חמין אבל לא תבשיל. ובית הלל אומרים חמין ותבשיל. והשניה, בית שמאי אומרים: נוטלין אבל לא מחזירין, ובית הלל אומרים: אף מחזירין. ומעתה אי אמרת בשלמא [נניח אם אומר אתה] שמה שנאמר במשנה ענין לתת, לשהות תנן [שנינו], שלזאת כיוונה המשנה בדבריה, אם כן הכי קתני [כך שנה, כך יש להבין את המשנה]: כירה שהסיקוה בקש או בגבבאמשהין עליה תבשיל, ואם הסיקוה בגפת או בעציםלא ישהא (ישהה) את התבשיל עליה עד שיגרוף את הגחלים ממנה מבעוד יום, או עד שיתן עליהם אפר. ומה הן משהין?בית שמאי אומרים: חמין, אבל לא תבשיל. ובית הלל אומרים: יכולים להשהות עליה גם חמין וגם תבשיל. וכי היכי דפליגי [וכפי שהם חלוקים] בענין ההיתר לשהות את הקדירה על הכירה, פליגי נמי [כך גם כן הם חלוקים] אם מותר להחזיר אותה אליה, שבית שמאי אומרים: נוטלין את הקדירה מן הכירה בשבת, אבל לא מחזירין אותה אליה כלל, ובית הלל אומרים: אף מחזירין.
In order to resolve this dilemma, the Gemara suggests: Come and hear a resolution to this from the fact that two sections were taught in our mishna. In the first, Beit Shammai say: Hot water but not cooked food. And Beit Hillel say: Both hot water and cooked food. And in the second, Beit Shammai say: One may remove it but may not return it. And Beit Hillel say: One may even return it. Granted, if you say that when we learned in the mishna that one may not place it means that it is prohibited to leave it; in that case, the mishna is teaching as follows: With regard to a stove that was lit with straw or with rakings, one may leave cooked food on it. If it was lit with pomace or with wood, one may not leave the cooked food on it until he sweeps the coals out while it is still day or until he places ashes on it. And what may they leave? Beit Shammai say: Hot water but not cooked food. And Beit Hillel say: One may leave both hot water and cooked food on it. And just as they disagree with regard to leaving a pot on the stove, so too, they disagree with regard to whether or not it is permitted to return it to the stove. As Beit Shammai say: One may take the pot from the stove on Shabbat but may not return it to the stove at all. And Beit Hillel say: One may even return it.
רי״ףרש״יספר הנרמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) אֶלָּא אִי אָמְרַתְּ: ׳לְהַחֲזִיר׳ תְּנַן, הָכִי קָתָנֵי: ״כִּירָה שֶׁהִסִּיקוּהָ בְּקַשׁ וּבִגְבָבָא – מַחֲזִירִין עָלֶיהָ תַּבְשִׁיל; בְּגֶפֶת וּבְעֵצִים – לֹא יַחֲזִיר עַד שֶׁיִּגְרוֹף אוֹ עַד שֶׁיִּתֵּן אֵפֶר. וּמָה הֵן מַחֲזִירִין? בֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים: חַמִּין אֲבָל לֹא תַּבְשִׁיל, וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים: חַמִּין וְתַבְשִׁיל. בֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים: נוֹטְלִין אֲבָל לֹא מַחֲזִירִין, וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים: אַף מַחֲזִירִין.⁠״ הָא תּוּ לְמָה לִי?
However, if you say that when we learned in the mishna that one may not place, it means that it is prohibited to return it, then the mishna is teaching as follows: A stove that was lit with straw or with rakings, one may return cooked food onto it. If it was lit with pomace or with wood, one may not return cooked food to it until one sweeps the coals out while it is still day or until one places ashes on them. And what may they return? Beit Shammai say: Hot water but not cooked food. And Beit Hillel say: Both hot water and cooked food. Beit Shammai say: One may remove but may not return. And Beit Hillel say: One may even return. If in the first section the question of what may be returned was already addressed, why do I need this additional dispute in the second section? The gist of Beit Shammai’s statement that cooked food may not be returned to the stove is that one may remove but may not return. Apparently, the mishna can only be understood in accordance with the first explanation. The first clause discusses leaving and the latter clause discusses returning.
רי״ףרש״יספר הנרפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אלא אי אמרת להחזיר תנן הכי קתני – כלומר ע״כ הכי מפרשא.
ב״ש אומרים נוטלין ולא מחזירין – ע״כ אתבשיל קיימי דהא שרו בחמין.
הא תו למה לי – הא תנא ליה רישא אבל לא תבשיל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בגמרא אלא אי אמרת להחזיר תנן הא תו למה לי קשיא לי לפי פירוש התוספות בד״ה וב״ה אומרים דרישא דקתני לא יתן עד שיגרוף איירי בע״ש וסיפא איירי בשבת מדקתני נוטלין אבל לא מחזירין א״כ מאי מקשה הכא הא תו ל״ל הא שפיר איצטריכא לאשמועינן תרתי אליבא דב״ה ולב״ש נמי איכא למימר דבשבת אוסר אף בחמין דגזור חמין אטו תבשיל מה שאין כן ברישא בגרופה מע״ש דלא מיתסר אלא משום חזרה דשבת כמ״ש בסמוך בשם הרא״ש ז״ל א״כ שפיר מפליג בין חמין לתבשיל דלא גזור נמי חמין אטו תבשיל וע״ש אטו שבת דהו״ל גזירה לגזירה. ולכאורה היה נ״ל דמרישא לחוד נמי שפיר שמעינן דב״ה שרו אף בשבת דאלת״ה אמאי נקיט חמין ותבשיל דמשמע מיהו דבשיל כמב״ד כמ״ש התוספות ותיפוק ליה דאפילו בלא בשיל כמב״ד נמי שרי בגרופה כמ״ש לעיל בשם הרשב״א ז״ל וכמעט שכל הפוסקים הסכימו בזה אלא ע״כ דנקט חמין ותבשיל שריותא דשבת עצמו דבפחות מכמב״ד ודאי אסור דהו״ל מבשל ממש אלא שאין זה מוכרח ומספיק כ״כ לכך נ״ל דלישנא דמתני׳ קשיא ליה להגמרא דאי סיפא לענין שריותא דשבת אתי לא הו״ל למיתני בהאי לישנא דאף מחזירין כיון דרישא נמי משמע לענין חזרה אלא הכי הו״ל למיתני בהדיא וב״ה אומרים מחזירין אף בשבת. ועדיין צ״ע ודו״ק:
מיהו כ״ז לשיטת התוס׳ אח״ז ראיתי בתוספות ישנים שהרגישו בכל מה שכתבתי ע״ש בש״ס החדשים דפוס פפ״ד משא״כ לשיטת רש״י לקמן דמחזירין אף בשבת היינו אפילו ביום השבת ודאי לק״מ דהא מילתא ודאי לא שמעינן מפשטא דלישנא דאף מחזירין ואף לפמ״ש בסמוך בשיטת רש״י דרישא היינו לענין ע״ש בין השמשות וסיפא דקתני נוטלין אבל לא מחזירין היינו בשבת ממש דאפי׳ הכי אתי שפיר ואדרבה לפ״ז מיושב לשון רש״י ז״ל שכתב דעיקר הקושיא דהא תו ל״ל היינו אמילתא דב״ש ולכאורה לשון מיותר הוא דהא כ״ש דמילתא דב״ה מיותר טפי ולמאי דפרישית אתי שפיר דמב״ה לא קשה מידי דאיכא למימר דאשמועינן האי רבותא גופא דאף בשבת ממש מחזירין אלא דאכתי מילתא דב״ש לא אתי שפיר דלקושטא דמילתא לא משמע לתלמודא לחלק ולומר דבע״ש בין השמשות מפליג ב״ש בין חמין לתבשיל ובשבת ממש אוסר אף בחמין דלא מסתבר לחלק בהכי כנ״ל אלא דבלא״ה יש לומר בלשון רש״י דאי הוי שום רבותא או נפקותא בבבא דסיפא לב״ש לא הוי קשה כלל מדב״ה דהא בלא״ה ברישא גופא נמי מילתא דב״ה מיותר למ״ד להחזיר תנן דהא כבר תני לא יתן עד שיגרוף משמע דבגרופה אפילו תבשיל שרי דהא אמתניתין נותנין עליה תבשיל קאי אע״כ דמשום מילתא דב״ש הדר ותני מילתא דב״ה אגב גררא וה״ה בסיפא כנ״ל ודו״ק:
אלא אי אמרת [אם אומר אתה] כי להחזיר תנן [שנינו במשנה], שזאת היתה כוונת המשנה, אם כן לפי זה יוצא כי הכי קתני [כך שנה]: כירה שהסיקוה בקש או בגבבאמחזירין עליה תבשיל. ואם הסיקוה בגפת או בעציםלא יחזיר אליה את התבשיל עד שיגרוף ממנה מבעוד יום את הגחלים או עד שיתן אפר עליהם. ומה הם מחזירין?בית שמאי אומרים: חמין, אבל לא תבשיל. ובית הלל אומרים: חמין ותבשיל. בית שמאי אומרים: נוטלין אבל לא מחזירין. ובית הלל אומרים: אף מחזירין. ואולם אם בפסקה הראשונה, עסקנו בשאלה מהם הדברים שמחזירים, הא תו [זה עוד], המחלוקת בפיסקה השניה למה לי לשנותה? והרי כבר אמרנו אותה בלשון אחרת, בפיסקה הראשונה. שהרי ״נוטלין אבל לא מחזירין״ הריהו בדיוק עצם דברי בית שמאי שאין מחזירים את התבשיל לכירה. ואם כן נראה שהמשנה מובנת רק לפי ההסבר הראשון, שבו יש משמעות שונה לכל פסקה!
However, if you say that when we learned in the mishna that one may not place, it means that it is prohibited to return it, then the mishna is teaching as follows: A stove that was lit with straw or with rakings, one may return cooked food onto it. If it was lit with pomace or with wood, one may not return cooked food to it until one sweeps the coals out while it is still day or until one places ashes on them. And what may they return? Beit Shammai say: Hot water but not cooked food. And Beit Hillel say: Both hot water and cooked food. Beit Shammai say: One may remove but may not return. And Beit Hillel say: One may even return. If in the first section the question of what may be returned was already addressed, why do I need this additional dispute in the second section? The gist of Beit Shammai’s statement that cooked food may not be returned to the stove is that one may remove but may not return. Apparently, the mishna can only be understood in accordance with the first explanation. The first clause discusses leaving and the latter clause discusses returning.
רי״ףרש״יספר הנרפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144