עדים שפוסלים את חתימתם על השטר
ציון א.ג.
משנה. העדים שאמרו: ׳כתב ידינו הוא זה, אבל אנוסים היינו, קטנים היינו, פסולי עדות היינו׳ - הרי אלו נאמנים, ואם יש עדים שהוא כתב ידם, או שהיה כתב ידם יוצא ממקום אחר - אינן נאמנין.
גמרא. ...אלא כי אתמר ארישא אתמר: הרי אלו נאמנין - אמר רמי בר חמא: לא שנו אלא שאמרו ׳אנוסין היינו מחמת נפשות׳, אבל אמרו ׳אנוסין היינו מחמת ממון׳ - אין נאמנין. מאי טעמא? אין אדם משים עצמו רשע.
עדים החתומין על השטר - הרי הן כמי שנחקרה עדותן בבית דין ואינן יכולין לחזור בהן. במה דברים אמורים? בשאפשר לקיים את השטר שלא מפיהם, כגון שהיו שם עדים שזה כתב ידן או שהיה כתב ידן יוצא ממקום אחר. אבל אם אי אפשר לקיימו אלא מפיהם ואמרו ׳כתב ידינו הוא זה אבל קטנים היינו, קרובים היינו, אנוסין היינו, מוטעין היינו׳ - הרי אלו נאמנים ויבטל השטר.
אמרו ׳פסולי עדות היינו בעבירה׳ או ׳שוחד לקחנו על עדות זו׳ - אין נאמנין, שאין אדם משים עצמו רשע עד שיעידו עליו עדים שהוא רשע. וכו׳.(רמב״ם עדות ג, ו-ז)
...עדים שאין כתב ידם יוצא ממקום אחר ואמרו ׳כתב ידינו הוא זה׳, ואומרים בתוך כדי דיבור ׳אנוסים היינו מחמת נפשות׳ או ׳קטנים היינו׳ או ׳פסולי עדות היינו מחמת קורבה ונתרחקנו׳ או ׳מסר מודעא בפנינו׳ או ׳תנאי היה בדבר ולא ראינו שנתקיים התנאי׳ - הרי אלו נאמנים, ואפילו עד אחד אומר ׳לא היה תנאי׳ ועד אחד אומר ׳היה תנאי ולא נתקיים׳ - נאמן, ואין כאן אלא עד אחד... אבל אם אמרו שהיו אנוסים מחמת ממון, או שהיה שטר אמנה, או שהיו פסולים בעבירה - אינם נאמנים, ואפילו אמרו שאחר כך עשו תשובה, ואף על פי שאינם נאמנים לבטל השטר - מכל מקום לגבי דידהו נאמנים, וחייבים לשלם ללוה ההפסד שבא לו מכח חתימתם... ואם כתב ידם יוצא ממקום אחר או שיש עדים שזה כתב ידם - אין נאמנים בשום דבר שיאמרו לבטל השטר, חוץ מלומר ׳בפנינו מסר מודעא׳.
(שו״ע חושן משפט מו, לז)
ברישא של המשנה למדנו שאם העדים עצמם מעידים על חתימת ידם, ואין על כך עדות ממקום אחר - הרי הם נאמנים לפסול את השטר בטענה שהיו אנוסים וכדומה, שהפה שאסר הוא הפה שהתיר. למסקנת הגמרא הם נאמנים רק בטענת אונס נפשות, אבל באונס מחמת ממון - אינם נאמנים, מפני שאין אדם משים עצמו רשע.
רש״י (ד״ה אלא שאמרו) מפרש שאונס מחמת ממון היינו כשאומרים שחתמו שקר בשביל אונס ממון, כגון שאיימו עליהם שאם לא יחתמו על השטר יפסידו את ממונם. הרמב״ם בפירוש המשנה מוסיף שכל שכן אם אומרים שנטלו שוחד על עדות זו.
אולם בהלכה אין הרמב״ם כותב שנאמנים רק כשטוענים שהיו אנוסים מחמת נפשות, אלא כותב שאינם נאמנים לטעון שלקחו שוחד על עדותם, ותמה על כך בעל עדות ביוסף (מובא בס׳ הליקוטים מהד׳ פרנקל) מדוע אינו כותב את הדין המפורש בגמרא שאינם נאמנים לטעון שהיו אנוסים מחמת ממון.
אכן בעל חמדת שלמה (על הגמרא) מבאר שהרמב״ם מפרש שאונס מחמת ממון היינו שוחד, שבזה ודאי הם שמים את עצמם רשעים ולכן אינם נאמנים, אבל אם הם טוענים שאנסו אותם שיקחו את ממונם ולכן העידו שקר - ניתן לומר שאין זו רשעות. בטעם החילוק הוא כותב שלולא דברי ריש לקיש שהעדים החתומים בשטר נחשבים כמי שנחקרה עדותן בבית דין היה ניתן לחזור ולהגיד בעל פה, ולכן אף ששיקרו בעדותם שבשטר - אין זו רשעות כיון שאפשר שטעו וסברו שניתן לחזור ולהגיד, ונמצא שלפי טעותם אין בחתימתם מחמת יראתם על ממונם משום רשעות.
השלחן ערוך מביא את החילוק המפורש בגמרא בין אונס מחמת נפשות לבין אונס מחמת ממון.
ב. בטענת ׳פסולי עדות היינו׳.
במשנה למדנו שנאמנים לומר שהיו פסולי עדות, ויש להקשות מדוע לא חל כאן הכלל שאין אדם משים עצמו רשע. הר״י מיגאש (מובא ברמב״ן, ברא״ה ובשטמ״ק) מבאר שדוקא כשטוענים שהיו אנוסים מחמת ממון הרי הם שמים את עצמם רשעים בכך שאומרים ששיקרו בחתימתם והעידו שקר, אבל אם טוענים שעדותם היתה אמת אלא שהיו פסולים באותה שעה - אינם שמים את עצמם רשעים, הואיל ובעצם עדותם אינם רשעים, ואף לגבי הפסול שבהם כבר חזרו בתשובה.
אולם הרמב״ן והרא״ה דוחים את דבריו שאם כן גם בטענה שהיו אנוסים מחמת ממון ראוי להאמינם שמא חזרו בהם ועשו תשובה, ואין סברה לחלק בין רשעות מחמת עדות זו לבין רשעות מחמת דבר אחר. על כן הם מפרשים שאינם טוענים שהיו פסולי עדות מחמת גזלנות וכדומה, אלא מפני שהיו קרובים ועכשיו נעשו רחוקים, שבכך אינם שמים את עצמם רשעים. כפירושם כותבים הרשב״א, הרי״ד, הריא״ז (הלכה ב, ט) והמאירי, וכן כותב השיטה מקובצת בשם הגאונים ותלמידי רבינו יונה.
ביישוב שיטת הר״י מיגאש כותב החתם סופר (חי׳ משנת תקס״ב) שלגבי מה שהעידו שקר עדיין לא חזרו בתשובה, שהרי עדיין השטר בעולם, והם צריכים לשלם ללווה על ההפסד שגרמו לו.
רש״י במשנה מפרש שהעדים טוענים שהיו קרובים או משחקים בקוביה, אבל הרמב״ן, הרשב״א, הרי״ד והר״ן (בחידושיו) כותבים שאינם נאמנים בטענה שהיו משחקים בקוביה מפני שבכך שמים את עצמם רשעים. עם זאת כותבים הרמב״ן והרא״ה שאפשר לקבל את דברי רש״י מפני שמשחק בקוביה פסול רק מדרבנן, ואינו פסול אלא מחמת שאינו עוסק ביישובו של עולם, ואף על פי שפסול לעדות אינו שם את עצמו רשע בכך.
אולם רש״י עצמו כותב בפירוש הגמרא (ד״ה הפה שהתיר) שפסולי עדות היינו שהיו קרובים או עבדים, באופן שאינם שמים את עצמם רשעים, ואינו כותב שהוא הדין כשטוענים שהיו משחקים בקוביה. אכן השיטה מקובצת מבאר בדעת רש״י שדבריו במשנה אמורים לפי שתי הלשונות ברמי בר חמא, שכן לפי הלשון הראשונה ניתן להעמיד בפסול ממש, ולפי הלשון השניה יש להעמיד בקרובים, בעוד שפירוש רש״י בגמרא הוא לפי המסקנה שאם כתב ידם אינו יוצא ממקום אחר נאמנים רק כשאינם שמים את עצמם רשעים, ולכן אין להעמיד כשטוענים שהיו משחקים בקוביה. נמצא שלפי ביאורו בדעת רש״י למסקנה אף המשחק בקוביה אינו נאמן, וכן מבאר הב״ח בדעת רש״י.
הרמב״ם והשלחן ערוך כותבים שהעדים נאמנים בטענה שהיו קרובים, ואינם נאמנים בטענה שהיו פסולי עדות מחמת עבירה. בדבריהם לא מבואר אם נאמנים לטעון שהיו משחקים בקוביה, אך לדעת הב״ח אינם נאמנים.
כאמור, חילוקו של הר״י מיגאש בין עדות שקר בחתימה לבין פסול לעדות מחמת עבירה אינו מתקבל להלכה. עם זאת, על דברי הרא״ש בתשובה (כלל נח, ו) שאף במקום שהעדים אינם נאמנים לבטל את השטר הם נאמנים לגבי עצמם, וצריכים לשלם ללווה מה שרצו להפסידו בעדות שקר מדינא דגרמי, כותב הב״ח שהיינו דוקא כשטוענים שבשקר חתמו ורצו להפסידו, אבל אם טענו שההלוואה אמת אלא שהם היו פסולים לעדות - אינם משלמים ללווה.
[{דף יח:}]
עד מתי יכולים העדים לחזור בהם מעדותם
אמר ליה רבא: כל כמיניה?! כיון שהגיד - שוב אינו חוזר ומגיד! וכי תימא הני מילי על פה, אבל בשטר לא - והא אמר ריש לקיש: עדים החתומים על השטר - נעשה כמי שנחקרה עדותן בבית דין!
כל עד שנחקרה עדותו בבית דין, בין בדיני ממונות בין בדיני נפשות - אינו יכול לחזור בו. כיצד? אמר ׳מוטעה הייתי׳, ׳שוגג הייתי׳, ׳נזכרתי שאין הדבר כן׳, ׳לפחדו עשיתי׳ - אין שומעין לו, אפילו נתן טעם לדבריו... כללו של דבר: כל דברים שיאמר העד אחר שנחקרה עדותו שיבוא מכללן ביטול העדות או הוספת תנאי בה - אין שומעין לו.(רמב״ם עדות ג, ה)
אחר שהעיד בבית דין (והוא לאחר כדי דבור) - אינו יכול לחזור בו. כיצד? אמר ׳מוטעה הייתי׳, ׳שוגג הייתי ונזכרתי שאין הדבר כן׳, ׳לפחדו עשיתי׳ - אין שומעין לו, אפילו נתן טעם לדבריו. וכו׳.
(שו״ע חושן משפט כט, א)
מלשון רבא ״כיון שהגיד״ משמע שלאחר אמירת העדות בבית דין אין העד יכול לחזור בו, אולם מלשון ריש לקיש ״כמי שנחקרה״ נראה שאף לאחר אמירת העדות יכול לחזור בו עד שתחקר עדותו בבית דין. אכן הרי״ד מדייק מדברי ריש לקיש שהכל תלוי בחקירת העדות ולא באמירתה, ועד שלא נחקרה העדות יכול לחזור בו.
ראיה לדבריו הוא מביא מהתוספתא
(סנהדרין ו, ו): ״לעולם אין העדים יכולין לחזור בהן עד שתחקר עדותן לבית דין. נחקרה עדותן לבית דין - אין יכולין לחזור בהן. וזהו כללו של דבר: עדים שהעידו לטמא ולטהר, לרחק ולקרב, לאסור ולהתיר, לפטור ולחייב; עד שלא נחקרה עדותן ואמרו ׳מבודין אנו׳ - הרי אלו נאמנים, משנחקרה עדותן ואמרו ׳מבודין אנו׳ - אין נאמנין״, וכן הוא בירושלמי (כאן ה״ג) בשינוי לשון.
הרא״מ
(שו״ת סי׳ כד) מסיק מדברי הרי״ד שבכל עדות יכול העד לחזור בו לפני החקירה, אף בענינים שאין בהם צורך בחקירה מן הדין או מתקנת חכמים, כמו דיני ממונות.
לעומת זאת כותב הר״ן בתשובה (סי׳ לד) שהעדים אינם יכולים לחזור בהם לאחר שנגמרה אמירת עדותם, ורק במקום שצריך לדרוש ולחקור את עדותם יכולים לחזור בהם עד לאחר החקירה. הר״ן מסביר שאין כוונת הירושלמי והתוספתא לומר שאף בענייני ממונות יכולים לחזור בהם עד החקירה, אלא שנקטו לשון השווה בכולם כיון שמדין תורה כל העדויות צריכות דרישה וחקירה, וכן בדיני ממונות יש מצבים שצריכים דרישה וחקירה, כמו בדין מרומה. יש להעיר שבתשובה אחרת (סי׳ מז) משמע מהר״ן שהולכים אחר חקירת העדות, ועיין בספר שב שמעתתא (ש״ו יג-יד) ביישוב הסתירה.
המרדכי בסנהדרין
(סי׳ תשיא) מביא מעשה באדם שאמר לעדים להעיד עבורו שקידש אשה אחת, וכן עשו, ולבסוף חזר בו אחד מהעדים, והורה ר״י שמן הדין אינה צריכה גט. טעמו הוא שהעדים הבאים לאוסרה צריכים דרישה וחקירה הואיל והיא מכחישה אותם, וכל זמן שלא נגמרה חקירתם יכולים לחזור בהם, ועוד שזה כדין מרומה שאף בדיני ממונות צריך בו דרישה וחקירה.
הבית יוסף מדייק מדברי ר״י שדוקא כשצריך דרישה וחקירה יכולים לחזור בהם, אבל כשאין צורך בדרישה וחקירה אינם יכולים לחזור בהם אף שלא נחקרה עדותם בבית דין, כשיטת הר״ן. כך עולה גם מלשון הריטב״א שכותב שנאמנים לחזור בהם בדברים הטעונים דרישה וחקירה.
שיטה אמצעית מצינו לבעל חוקות הדיינים (סי׳ סא), שכותב שאף בדברים שאין צריך בהם דרישה וחקירה מן הדין, אך העדות לא נתבררה כל צורכה אצל הדיינים - העדים יכולים לחזור בהם, ורק אם אין לדיינים עוד צורך בעדותם - אינם יכולים לחזור בהם. כיוצא בזה כותבים הרא״ה ורבינו קרשקש שהולכים אחר חקירה בעדות שצריכה חקירה, וגם בעדות שאינה צריכה חקירה אלא שבית דין החליטו לחקור אותה.
הרמב״ם כותב שהעד אינו יכול לחזור בו לאחר חקירה, בין בדיני נפשות ובין בדיני ממונות. גם הטור כותב בסתם שלאחר שנחקר אינו יכול לחזור בו, ומדייק הרא״מ (שם) שלדעתם אף במקום שאין צריך דרישה וחקירה מן הדין יכול לחזור בו עד שיחקר, כשיטת הרי״ד.
לעומתו כותב בעל שו״ת מים רבים (סי׳ לג) שכוונת הרמב״ם לדיני ממונות הטעונים חקירה, כגון מרומה, אבל בעדות שאינה צריכה חקירה אין העד יכול לחזור בו כבר משעת אמירת העדות. כיוצא בזה כותב הב״ח בדעת הטור, ומבאר שהטור נוקט לשון חקירה מפני שזו לשון הברייתא שבתוספתא, אבל לאחר התקנה שבדיני ממונות אין צורך בחקירה אין סברה שיוכלו לחזור בהם לאחר שהעידו, וכן כותב הסמ״ע
(סק״א) בדעת הרמב״ם והטור.
השלחן ערוך כותב שלאחר שהעיד העד בבית דין אינו יכול לחזור בו, ומבאר הסמ״ע שהמחבר שינה מלשון הרמב״ם והטור משום שבדברים הנידונים בזמן הזה אין צורך בדרישה וחקירה, וממילא העד אינו יכול לחזור בו כבר לאחר אמירת העדות.