ציון א.ב.
משנה. הנושא את האשה ופסקה עמו כדי שיזון את בתה חמש שנים - חייב לזונה חמש שנים. ניסת לאחר ופסקה עמו כדי שיזון את בתה חמש שנים - חייב לזונה חמש שנים. לא יאמר הראשון ׳לכשתבא אצלי אזונה׳, אלא מוליך לה מזונותיה למקום שאמה, וכן לא יאמרו שניהם ׳הרי אנו זנין אותה כאחד׳, אלא אחד זנה ואחד נותן לה דמי מזונות.
גמרא. אתמר, האומר לחבירו ׳חייב אני לך מנה׳, רבי יוחנן אמר: חייב, וריש לקיש אמר: פטור... לעולם דלא קאמר להו ׳אתם עדיי׳, והכא במאי עסקינן? דאמר ליה ׳חייב אני לך מנה בשטר׳... תנן: הנושא את האשה ופסקה עמו לזון את בתה חמש שנים - חייב לזונה חמש שנים, מאי לאו כי האי גוונא? לא, בשטרי פסיקתא וכדרב גידל, דאמר רב גידל אמר רב: ׳כמה אתה נותן לבנך?׳ ׳כך וכך׳, ׳וכמה אתה נותן לבתך?׳ ׳כך וכך׳, עמדו וקידשו - קנו, הן הן הדברים הניקנין באמירה.
הנושא את האשה ופסקה עמו שיהיה זן את בתה כך וכך שנים - חייב לזון אותם שנים שקיבל על עצמו, והוא שיתנו על דבר זה בשעת קידושין, אבל שלא בשעת קידושין - עד שיקנו מידו או עד שיכתוב בשטר וכיוצא בו, כמו שיתבאר בהלכות מקח וממכר. נתגרשה בתוך השנים שקיבל על עצמו לזון את בתה ונשאת לאחר, ופסקה עמו שיהיה זן אותה הבת כך וכך שנים - לא יאמר הראשון ׳אם תבוא לביתי אזונה׳, אלא מוליך מזונותיה למקום שהיא שם אמה, וכן לא יאמרו שניהם ׳הרי אנו זנין אותה כאחת׳, אלא אחד זנה ואחד נותן לה דמי מזונות.(רמב״ם אישות כג, יז)
חייב עצמו בדבר שאינו קצוב, כגון שאמר ׳הריני חייב לזון אותך או לכסותך חמש שנים׳, אף על פי שקנו מידו - לא נשתעבד, שזו כמו מתנה היא, ואין כאן דבר ידוע ומצוי שנתנו במתנה, וכן הורו רבותי.
השגת הראב״ד. רבותיו הורו, ולא ידעתי מאין הורו, שהרי בגמרא הקשו מאותה משנה לריש לקיש וסייעו לרבי יוחנן, והיו סבורין שאינה כשטרי פסיקתא, וריש לקיש הוא שמעמיד אותה בכך, וכשתעיין יפה - הכל דרך אחד.
ומפני מה הפוסק עם אשתו שיהיה זן את בתה חייב לזונה? מפני שפסק בשעת נשואין, והדבר דומה לדברים הנקנין באמירה.(רמב״ם מכירה יא, טז-יז)
הנושא אשה ופסקה עמו לזון את בתה חמש שנים - חייב לזונה במאכל ובמשקה חמש שנים הראשונים שאחר הנישואין, בין אם המזונות ביוקר או בזול, ואם לא זנה בהם והוזלו המזונות, אם הוא עיכב - צריך לפרוע לה בזמן היוקר, ואם היא עיכבה - אינו נותן לה אלא בזמן הזול, ואם היו בזול והוקרו - אפילו אם עכב הוא אינו נותן לה אלא כדמי הזול.
נתגרשה בתוך הזמן שקבל לזון את הבת - נותן לה במקום שתהיה אמה מזונות משלם כמי שזן את אשתו על ידי שליש, ואינו חייב ליתן לה לפי כבודו ולא לפי כבודה. ויש חולקים וסוברים דצריך לתת לה כאחד מבני ביתו, וכן נראה לי. ואם מאכילה על שלחנו - ניזונת עמו כאחד מאוכלי שלחנו, ובין כך ובין כך אינו חייב ברפואתה.
נשאת לאחר ופסקה גם עמו שיזון את בתה - אחד זנה ואחד נותן לה דמי מזונות משלם.
(שו״ע אבן העזר קיד, א, ו, ח)(סעיף ו לא צוין בעין משפט)
א. באיזה אופן יש תוקף להתחייבות.
ממשנתנו עולה שהמתחייב לזון את בת אשתו במשך זמן קצוב צריך לעמוד בהתחייבותו אפילו אם גירש את האשה בתוך אותו זמן.
הגמרא דנה על תוקף ההתחייבות הזו לפי השיטות של רבי יוחנן וריש לקיש בהתחייבות ממונית רגילה, ומפרשת שלפי רבי יוחנן, הסובר שהאומר ׳חייב אני לך מנה בשטר׳ חייב, מובנת ההתחייבות במשנתנו, אבל לפי ריש לקיש צריך לפרש שמדובר בשטרי פסיקתא, שהם תנאים שהחתן והכלה פוסקים ביניהם בשעת הקידושין, וזה מסוג הדברים הנקנים באמירה בלבד.
בדברי הרמב״ם יש חידוש, שבעוד שלגבי התחייבות על סכום כסף הוא פוסק בהלכות מכירה כרבי יוחנן שהיא מועילה כשכתב לו בשטר ׳הריני חייב לך מנה׳ או כשאמר לו בפני עדים ׳הריני חייב לך מנה בשטר׳ וכדומה, לגבי הפוסק מזונות לבת אשתו הוא מצריך שההתחייבות תהיה בשעת הנישואין. הוא מנמק זאת בסברה שהמזונות אינם קצובים וידועים מראש, ואי אפשר להתחייב עליהם בדרך של התחייבות רגילה.
מלבד זאת קיימת לכאורה סתירה בדבריו, שבהלכות אישות הוא כותב בדין משנתנו שיכול להתחייב אף שלא בשעת קידושין בקנין או על ידי שטר, ומוסיף שהכל מתבאר בהלכות מקח וממכר, ואילו מדבריו שם עולה שבהתחייבות שאינה בשעת נישואין אינו משתעבד אפילו אם עשו קנין, ומסיים שכן הורו רבותיו.
המאירי מבאר את דברי הרמב״ם בהלכות אישות, שבשעת הקידושין ההתחייבות חלה באמירה בלבד, בשעת הנישואין דוקא בקנין או בשטר, ולאחר הנישואין אף בקנין אין ההתחייבות חלה. בדומה לכך כותב הכסף משנה (הל׳ מכירה), אלא שלדעתו קנין או שטר מועילים משעת
קידושין עד שעת נישואין, מפני שיש גמירות דעת מחמת חיבת החיתון שנמשכת עד שעת הנישואין.
הראב״ד משיג על הרמב״ם שבגמרא מבואר שלפי רבי יוחנן אין צורך להעמיד את המשנה בשטרי פסיקתא. אולם המגיד משנה (הל׳ מכירה) מבאר בשיטת הרמב״ם שאפשר שגם רבי יוחנן מסכים שאין אדם מתחייב בדבר שאינו קצוב, ובאמת הגמרא היתה יכולה להקשות גם עליו ״ולטעמיך דבר שאינו קצוב הוא״, אבל אחר שכבר העמידו את המשנה לריש לקיש בשטרי פסיקתא - הרי זה תירוץ נכון גם לרבי יוחנן.
עם זאת המגיד משנה כותב שאין לו ראיה לפסיקה זו של הרמב״ם, ומוסיף שהרמב״ן (בתשובה סי׳ סד, מובאת בספר התרומות שער סד ח״א) והרשב״א (בתשובה ח״ד סי׳ קמה) סוברים כראב״ד.
אולם הכסף משנה מביא ראיה לשיטת הרמב״ם מהגמרא להלן
(קב, ב) השואלת מדוע אין בנותיו גובות מזונות מנכסים משועבדים כמו בת אשתו, והרי יתכן שגם הן תהיינה קיימות בשעת קנין, ובכגון שגירשה וחזר ונשאה, ואין מעמידים בפשטות כגון שעשו קנין לאחר שנולדו, מכאן שאף לרבי יוחנן אי אפשר להתחייב במזונות שאינם קצובים.
ביאור אחר לפסקי הרמב״ם כותב הב״ח, וכן כותב הבית יוסף בתירוצו השני, שאף לאחר נישואין מועילה ההתחייבות לבת אשתו מחמת חיבת חיתון, אלא שבשעת קידושין ונישואין די באמירה בלבד, ולאחריהן צריך קנין או שטר, כפי שכותב הרמב״ם בהלכות אישות. יחד עם זאת הוא כותב בהלכות מכירה שהתחייבות בדבר שאינו קצוב מועילה רק בבת אשתו מפני חיבת החיתון, ולא לגבי אנשים אחרים.
הב״ח מביא סיוע לפירושו מדברי הריב״ש
(סי׳ שמה) הכותב שאמירה בלבד מועילה גם בשעת נישואין ולא רק בשעת הקידושין, אדרבה, שעת הנישואין היא עיקר החיתון ואז יש יותר קירוב הדעת. זאת בניגוד לדברי המאירי והכסף משנה המחלקים בין שעת קידושין לבין שעת נישואין.
הב״ח מיישב בדרך זו את הקושיות מהגמרא שרבי יוחנן מדבר על האומר לחברו ׳חייב אני לך מנה׳, דהיינו על התחייבות בדבר קצוב, ובכל זאת הגמרא משווה את דבריו לדין המשנה העוסקת במזונות בת אשתו, שזה דבר שאינו קצוב, שכן כבר בשלב זה הגמרא יודעת שההתחייבות למזונות מועילה רק מחמת חיבת החיתון. לעומת זאת לפי ריש לקיש הגמרא אומרת שמדובר בשטרי פסיקתא, כלומר דוקא בשעת קידושין ונישואין.
יש לעיין עוד בדברי הרמב״ם שמגדיר את החיוב במזונות שבסוגייתנו כחיוב בדבר שאינו קצוב, כיצד אמרו שהבת הזו ניזונת מנכסים משועבדים כנגד הכלל שאין גובים מהם למזונות שאינם קצובים כמבואר במסכת גיטין
(מח, ב), וכן פוסק הרמב״ם במפורש בהלכות אישות (יח, יג). אין זאת אלא שהרמב״ם מסכים עם מה שסוברים התוספות שם (נא, א ד״ה או) וראשונים נוספים (המובאים בבירור הלכה שם דף נ, ב ציון ה) שהמתחייב במזונות לזמן קצוב נחשב כמקבל חיוב שניתן לגבותו מנכסים משועבדים.
אולם נראה שיש הבדל בין הנושאים, שלענין גבייה ממשועבדים החיוב במזונות נחשב כדבר קצוב משום שדי בכך ליצור פרסום של הדבר ברבים, מה שאין כן לענין עצם ההתחייבות שאדם מקבל על עצמו, שבזה הרמב״ם סובר שיש גמירות דעת רק כשהסכום קצוב לגמרי.
ב. רמת המזון הכלולה בהתחייבות.
הרמ״ה (מובא ברא״ש סי׳ א) כותב שעליו לספק מזון כמפורט במשנה לעיל
(סד, ב) לגבי עני שבישראל הזן את אשתו על ידי שליש. הרמ״ה מנמק שההתחייבות לזון את בת אשתו נקבעת לפי הרמה הנמוכה ביותר, כיון שהבעל לא פירט את שיעור המזונות ויד בעל השטר על התחתונה, מה שאין כן בהתחייבות הבעל לזון את אשתו שמחייבים אותו לפי כבודה, שכך הדין בחיוב שבא מכח תנאי בית דין.
אולם הרא״ש חולק עליו וסובר שהבעל חייב לפרנס את בת אשתו באותה רמה שהוא רגיל לפרנס בה את בני ביתו. בטעם הדבר הוא כותב שהתחייבותו נעשית כגמול על הסכמת האשה להינשא, והיא ודאי רוצה שיפרנס את בתה כאחת מבני הבית, ולא שישבו כולם לאכול בשר ולשתות יין והבת הזו תאכל זרעונים ותשתה מים. הוא מוסיף שלא נתנו חכמים קצבה למזונות אלא כשזן על ידי שליש, ולא כשזן בביתו ביחד עם כולם.
מדברי הרא״ש משמע שמבין בדעת הרמ״ה שאפילו כשבת אשתו גרה עמו בבית חייב לתת לה רק כפחות שבמזונות. אולם הבית יוסף כותב שהרמ״ה סובר שיכול לפרנסה כשיעור הנמוך של חיוב מזונות רק כאשר אינה נמצאת בביתו, אבל כאשר אוכלת על שולחנו אף לדעתו חייב לזונה כשאר בני הבית, ולפי זה מסתלקת תמיהת הרא״ש.
הבית יוסף מסביר שבענין זה יש הבדל בין האשה לבין בתה, שרק לגבי מזונות האשה צריך להתחשב תמיד בכבודו ובכבודה, בעוד שלגבי מזונות הבת יכול לפרנסה בשיעור הנמוך. הוא מביא לכך ראיה ממה שמצינו בסימן קיב (סע׳ ו) לגבי בת שאינה אוכלת על שולחן אביה, שאין פוסקים לה מזונות לפי כבודה אלא לפי מה שצריכה לכדי חייה, והוא הדין לבת אשתו.
מאידך גיסא, הב״ח מקבל את הבנת הרא״ש בדברי הרמ״ה שיכול לפרנסה כשיעור הנמוך אפילו כשנמצאת בביתו. הוא מוכיח את דבריו מהעובדה שהרמ״ה דן בבת אשתו ולא בבת שלו, ואין זאת אלא מפני שחיובו כלפי בת אשתו שונה מחיובו כלפי בתו, שגם כשהיא בביתו יכול לתת לה רק לפי השיעור הנמוך של מזונות, מה שאין כן בחיובו כלפי בתו, ששיעור המזונות תלוי בשאלה אם נמצאת בביתו או במקום אחר.
הרמ״א בדרכי משה (סק״ה) דוחה את הסבר הבית יוסף מטעם אחר. לדעתו ההשוואה שהוא עושה למזונות הבת שלו אינה נכונה מפני שהיא אוכלת מתנאי בית דין, והם קבעו שמחוץ לביתו תקבל רק כדי חייה, מה שאין כן כשפוסק לזון את בת אשתו שמן הסתם דעתו לפרנס אותה כאחת מאוכלי שולחנו, כמו שכותב הרא״ש.
מדבריו יוצא חידוש בדעת הרא״ש, שאף מחוץ לביתו חייב לתת לה כאחד מאוכלי שולחנו.
מחבר השלחן ערוך
(סע׳ ו) כותב שחייב לתת לה לפי כבודו רק כשמאכילה על שולחנו, ואילו הרמ״א פוסק שחייב לתת לה לפי כבודו גם כשזן אותה כשהיא מחוץ לביתו. החלקת מחוקק
(סק״ח) והגר״א
(סק״ז) מכריעים כדעת המחבר.
הט״ז (סק״י) מפרש את מחלוקת הרמ״ה והרא״ש בדרך שונה. לדעתו אין מחלוקת שכאשר מאכילה על שולחנו בוודאי שנותן לה כמו לכל בני הבית, ואם אינו מאכילה בביתו בוודאי שנותן לה רק כשיעור הנמוך, אלא המחלוקת היא על פירוש כוונתו כשפסק לה מזונות, האם התכוון שתאכל בביתו או שיתן לה מזונות על ידי שליש; הרא״ש סובר שמן הסתם היתה דעתו שתהיה אחד מאוכלי שולחנו, בעוד שהרמ״ה סובר שאין הכרח לפרש כך את כוונתו.
יחד עם זאת הוא מוסיף שגם לפי הרא״ש אין לפרש שהתכוון שתהיה מאוכלי שולחנו אם יגרש את אשתו, ולכן הוא חולק על מה שיוצא מדברי הרמ״א שחייב לתת לה כאחד מבני ביתו אפילו לאחר שאמה נתגרשה.
הרא״ש (סי׳ א) כותב שאם חלתה אינו חייב לרפאותה, ומסביר שעל אף שלמדנו לעיל
(נב, ב) שהרפואה כלולה בחיוב המזונות שאדם חייב לאשתו, אין זה אלא כשאוכלת בתנאי בית דין שחייב לספק לה את כל צרכיה, ולא כשאוכלת מכח התחייבות מיוחדת, כמו כאן שקיבל עליו לזון את בת אשתו.
על פי דברי הרא״ש מיישב הנמוקי יוסף לעיל
(סט, א) מדוע אמרו שגובה למזונותיה מנכסים משועבדים על אף שבדרך כלל אין גובים למזונות מנכסים משועבדים מפני שאין להם קצבה כמבואר במסכת גיטין
(מח, ב), שכאן כיון שאינו חייב ברפואתה אין קושי לקצוב את המזונות לפי השנים, ורק על הרפואה אמרו שאין לה קצבה מפני שאין יודעים אם תלקה ובמה תלקה, וכן מסביר הרא״ש עצמו (פ״ו סי׳ יב).
לעומת זאת מדברי התוספות לעיל (
נ, ב ד״ה ומאי) יוצא שהוצאות הרפואה כלולות בחיוב המזונות שמקבל עליו לזון את בת אשתו, ולדעתם חיוב המזונות אינו נחשב על ידי ההוצאות האלה לדבר שאינו קצוב.
בעל ספר ההפלאה (אה״ע סי׳ קיד,
ג) מסביר את מחלוקתם שלפי התוספות הוצאות הריפוי אינן שכיחות, ולכן ניתן לומר שהן כלולות בחיוב המזונות וגובים אותן מנכסים משועבדים, הואיל והלקוחות אינם חוששים לכך. אבל הרא״ש סובר שהוצאות הריפוי נחשבות כשכיחות קצת ולא ניתן לגבותן מנכסים משועבדים משום שאין להן קצבה, ולכן הוא כותב שאינן נכללות בחיוב המזונות לבת אשתו שעליו נאמר שגובים מנכסים משועבדים.
בדברי הרמב״ם לא נתבארה שיטתו אם החיוב כולל את הוצאת הריפוי. יחד עם זאת, כבר נתבאר שהוא כותב בהלכות מכירה שההתחייבות למזונות לחמש שנים נחשבת כהתחייבות לדבר שאינו קצוב, ואם כן יתכן שסובר שהחיוב כולל את הוצאות הריפוי.
השלחן ערוך
(סע׳ ו), לעומתו, כותב במפורש כדברי הרא״ש שאינו חייב ברפואתה.
ד. דמי מזונות למי שאינה גרה בביתו.
המרדכי
(סי׳ רסה) כותב בשם רבינו תם שאף שצריך להוליך מזונותיה למקום שאמה נמצאת בו - אינו חייב לתת לה דמי מזונות בשלמותם אלא רק כפי ברכת הבית, כשם שנאמר במשנה להלן (
קג, א ובבירור הלכה ציון ג) לגבי אלמנה שאינה רוצה לדור בביתו.
בדומה לכך מדייק השיטה מקובצת מפירוש רש״י (ד״ה לכשתבא אצלי) על דברי המשנה: ״לא יאמר הראשון ׳לכשתבא אצלי אזונה׳ ״, שמסביר שהיה מקום לטענה שיתן לה מזונות רק בזמן שאמה היתה נשואה לו, אבל לאחר שגירשה יוצא שפטור לגמרי. לפי פירושו כותב השיטה מקובצת שהמשנה באה ללמד שהוא נשאר בחיובו, אך לא שמענו שחייב לזונה בדמי מזונות בשלמותם ואפשר שחייב רק לפי ברכת הבית.
לעומת זאת הרא״ה מפרש שהמשנה באה לשלול את הטענה שמחוץ לביתו יתן לה מזונות רק כמו שנאמר באלמנה, וממילא יוצא שהמשנה באה ללמדנו שחייב לתת לה דמי מזונות בשלמותם. כך היא מסקנת הרא״ה, וכן כותבים המרדכי (שם) בשם רבינו ברוך, הר״ן (
דף ס, ב בדפי הרי״ף) בשם הרשב״א, הריטב״א והרא״ש (סי׳ א).
בטעם הדבר הם כותבים שאלמנה מקבלת לפי ברכת הבית רק משום שכך התנה בכתובה שתקבל מזונות כשתהיה יושבת בביתו, וגם לגביה נאמר (שם) שאם יש לה טענה מוצדקת לכך שאינה רוצה להישאר בביתו אין מפחיתים לה מהמזונות, וכל שכן לגבי החיוב לבת אשתו שמן הסתם עיקר תנאו הוא לזון אותה במקום שאמה נמצאת.
הרמב״ם נוקט כלשון המשנה, אולם השלחן ערוך (סעיפים ו,
ח) מדגיש שנותן לה בכל מקום דמי מזונות בשלמותם, דהיינו שאינו יכול לתת את השיעור הנמוך כפי ברכת הבית.
הבית שמואל (סקי״ב) מוסיף שכך הדין מפני שלא התנה שתהיה אוכלת על שולחנו, אבל אם עשה תנאי כזה נותן לה לפי ברכת הבית, כדין מזונות באלמנה.
בעל באר היטב (סק״ט) מביא את דברי המבי״ט (בתשובה ח״ב סי׳ מה) שהחיוב לתת דמי מזונות בשלמותם תלוי בכך שהיא נמצאת עם אמה, כמו שאומר רב חסדא לקמן
(קב, ב), אבל אם אינה רוצה להיות עם אמה יכול לומר שיתן לה רק כשיעור הנמוך כברכת הבית.
[{דף קא:}]
התחייבות שנעשית באמירה או בכתיבה
ציון ה. ו.
גמרא. אתמר, האומר לחבירו ׳חייב אני לך מנה׳, רבי יוחנן אמר: חייב, וריש לקיש אמר: פטור. היכי דמי? אי דאמר להו ׳אתם עדיי׳ - מאי טעמא דריש לקיש דקפטר, אי דלא אמר להו ׳אתם עדיי׳ - מאי טעמא דרבי יוחנן דקמחייב? לעולם דלא קאמר להו ׳אתם עדיי׳, והכא במאי עסקינן? דאמר ליה חייב אני לך מנה בשטר.
המחייב עצמו בממון לאחר בלא תנאי כלל, אף על פי שלא היה חייב לו כלום - הרי זה חייב, שדבר זה כמו מתנה הוא ואינו אסמכתא. כיצד? האומר לעדים ׳היו עלי עדים שאני חייב לפלוני מנה׳, או שכתב לו בשטר ׳הריני חייב לך מנה׳ אף על פי שאין שם עדים, או שאמר לו בפני עדים ׳הריני חייב לך מנה בשטר׳ אף על פי שלא אמר ׳אתם עדי׳, הואיל ואמר ׳בשטר׳ - הרי זה כמי שאמר ׳היו עלי עדים׳, וחייב לשלם, אף על פי ששניהם מודים והעדים יודעים שלא היה לו אצלו כלום, שהרי חייב עצמו וגמר ושעבד עצמו כמו שישתעבד הערב, וכזה הורו רוב הגאונים.(רמב״ם מכירה יא, טו)
המחייב עצמו בממון לאחר בלא תנאי, אף על פי שלא היה חייב לו כלום - הרי זה חייב. כיצד? האומר לעדים ׳הוו עלי עדים שאני חייב לפלוני מנה׳, או שכתב לו בשטר ׳הריני חייב לך מנה׳ אף על פי שאין שם עדים, או שאמר לו בפני עדים ׳הריני חייב לך מנה בשטר׳ אף על פי שלא אמר ׳אתם עידי׳, הואיל ואמר ׳בשטר׳ - הרי זה כמי שאמר ׳הוו עלי עדים׳, וחייב לשלם, אף על פי ששניהם מודים והעדים יודעים שלא היה לו אצלו כלום, שהרי חייב עצמו כמו שישתעבד הערב. וכו׳.
(שו״ע חושן משפט מ, א)
מהדיון בגמרא עולה שהאומר לחברו ׳חייב אני לך מנה׳ בפני עדים ואמר להם ׳אתם עדי׳ - חייב לדברי הכל. יתר על כן, מנוסח הגמרא משמע שגם בחיוב בשטר, אם אמר ׳אתם עדי׳ - חייב אף לפי ריש לקיש. אך קיימת מחלוקת בראשונים אם מדובר בהודאה על חיוב קודם או בהתחייבות חדשה שמקבל על עצמו.
הרי״ף (דף סא, א בדפיו) מוכיח שמדובר במה שאדם מקבל על עצמו, אף על פי שלא היה חייב בו קודם לכן, מקושיות הגמרא על ריש לקיש ממשנתנו וממקומות נוספות שבהם מדובר על התחייבות חדשה ולא על הודאה בחיוב קודם. הר״ן (על הרי״ף שם) והמגיד משנה כותבים שלשיטתו ההתחייבות תופסת גם באמירה כשאומר ׳אתם עדי׳.
לעומת זאת רש״י (ד״ה אתם עדיי) והתוספות (ד״ה דאמר) מפרשים שמדובר בהודאה, ורש״י (ד״ה מאי טעמא) משווה זאת לנאמר במסכת סנהדרין
(דף כט, א) שנוסח זה מחייב בהודאה שלא יוכל לומר ׳משטה אני בך׳. המאירי כותב שניתן לפרש בדרך זו גם את משנתנו, שאינה עוסקת בהכרח בהתחייבות חדשה אלא שמתחייב לזון את הבת תמורת כסף שקיבל מהאם.
ניתן להסיק מדבריהם שהתחייבות בדרך זו אינה מועילה, וכן כותבים במפורש הרמב״ן, רבינו קרשקש, הריטב״א, הריא״ז (הלכה א, ב) והמאירי שאין אדם יכול להתחייב בדברים בעלמא אפילו אמר ׳אתם עדי׳. לדעתם התחייבות יכולה לקבל תוקף רק על ידי קנין או שטר, או כנגד כסף שמקבל.
על פי דרכו הרמב״ן מסביר את מהלך הסוגיה שבתחילה חשבו שמדובר על מי שמודה במה שכבר התחייב, אך הגמרא דוחה שלזה כולם מסכימים. על כן הגמרא מעמידה את מחלוקתם באומר ׳חייב אני לך מנה בשטר׳, כלומר שאינו מודה שחייב אלא שמתחייב מעכשיו. בכגון זה שכותב את התחייבותו בשטר אמר רבי יוחנן שנחשב כאילו הודה במה שכבר התחייב.
המגיד משנה טוען כנגד הרמב״ן שאין לשון הגמרא הולם את פירושם, ומוסיף שגם הרשב״א מסתייג מפירוש זה. נראה שכוונתם להשוואה שהגמרא עושה בין המתחייב על ידי שטר לבין מי שאומר ׳אתם עדי׳, שלפי הרמב״ן כל ההשוואה היא שבשניהם חייב, בעוד שמלשון הגמרא משמע שההשוואה היא גמורה. מלבד זאת מסתבר לומר שהגמרא עוסקת בכל המהלך באותו ענין, דהיינו בהתחייבות חדשה שהאדם מתחייב, שהרי על זה מתנהל כל הדיון כאן מסביב למשנה העוסקת במי שמתחייב לזון את בת אשתו.
הגר״א
(סק״ב), לעומת זאת, מחזק את פירוש הרמב״ן לסוגיה וכותב שאילו התכוונו להתחייבות חדשה כבר בשלב הראשון - לא היה מקום לתמיהת הגמרא שפשוט שגם ריש לקיש חייב להסכים שההתחייבות בדברים תופסת.
הרמב״ן מביא ראיה לשיטתו שהתחייבות חדשה בדברים בלבד אינה מועילה, מהדין של ערב
(בבא בתרא קעג, ב) שאינו משתעבד על ידי דברים בלבד. ראיה שניה הוא מביא מהדין של שומר קרקע שמתחייב רק על ידי קנין, כמבואר במסכת בבא מציעא
(דף נח, א), וראיה שלישית מהדין של שומר חינם שמתנה להיות חייב כשואל
(בבא מציעא צד, א), שההתחייבות חלה רק על ידי קנין ולא בדברים בלבד.
אולם הר״ן (על הרי״ף שם) כותב שניתן לדחות את הראיה מהדין של שומר קרקע, שהגמרא נוקטת שמתחייב על ידי קנין מפני שזו הדרך הרגילה ולא מפני שזו דרך הכרחית.
באשר לראיה מהדין של ערב הוא כותב שאין התחייבותו תופסת בדברים מפני שהיא בגדר אסמכתא, שמקוה שלא יצטרך לעמוד בהתחייבותו.
בדומה לכך כותבים הש״ך (סק״ד) והגר״א
(סק״ב) על כל הראיות, שבכולן מדובר בהתחייבויות התלויות בתנאי ונחשבות לאסמכתא, מה שאין כן בהתחייבות שחלה מיד ואינה תלויה בתנאי, שיכול להתחייב אף בדברים אם אמר ׳אתם עדי׳.
בעל קצות החושן
(סק״א) מסביר באופן אחר שהתחייבות חדשה מועילה בדברים בלבד אם נוקט בלשון של הודאה, שכן לשון זו עצמה נחשבת לקנין, כמו שמצינו שיש קנין אודיתא (במסכת
בבא בתרא דף קמט, א ובבירור הלכה שם ציון ז) שמועיל אפילו להקנות חפץ בקנין ממש, ובודאי שמועיל בתור התחייבות.
בעל קצות החושן מסתייע בדברי הכסף משנה שמביא את הגמרא בבבא בתרא כמקור לשיטת הרמב״ם, וכן הגר״א
(סק״ד) מביא את הגמרא הזו כראיה לכך שההתחייבות מועילה אפילו כששניהם יודעים שאינו חייב כלום.
בעל קצות החושן מוכיח מפסקי השלחן ערוך שההתחייבות תופסת בתנאי שנוקט בלשון של הודאה, שאומר ׳חייב אני לך׳, ולא כשאומר ׳אתם עדי שאני מתחייב לו מנה׳, שזו התחייבות בעלמא שאינה מועילה.
בדרך זו הוא גם דוחה את הראיות שמביא הרמב״ן, שכאן הקנין מועיל על ידי ההודאה, מה שאין כן אצל ערב ואצל שומר הקרקע שמדובר על לשון של התחייבות ולא של קנין, וזו כאמור אינה מועילה בדברים בעלמא, ומלבד זאת יש אצלם גדר של אסמכתא כנזכר לעיל.
בעל נתיבות המשפט (סק״א) מסכים שלשון של הודאה מועילה מדין קנין אודיתא, ולדעתו אין מחלוקת בזה, וכל שנחלקו הרמב״ן והסוברים כמותו הוא שלדעתם אין התחייבות מועילה כשנוקט לשון שאין בה הודאה.
לגבי הצורך באמירת ׳אתם עדי׳ סובר בעל קצות החושן שקנין אודיתא מיוחד בזה שהעדים הם חלק מהקנין. אולם בעל נתיבות המשפט חולק עליו בענין זה וטוען שהעדים נחוצים רק כדי שלא יטען שהיה משטה בו.
הרמב״ם והשלחן ערוך פוסקים שהתחייבות חדשה מועילה באמירה בלבד, אף בלי קנין.
מהר״ם די בוטון
(שו״ת סי׳ מ) מקשה על השלחן ערוך שיש לכאורה סתירה בדבריו במה שכותב בסימן ס, ו שאין לשון זו מועילה בלי קנין, וכן מקשה הש״ך (שם סקכ״ו). אולם בעל קצות החושן (סי׳ מ סק״א) לשיטתו מיישב ששם ההתחייבות אינה מועילה בדברים מפני שנוקט בלשון ׳שאני מתחייב׳ ולא בלשון הודאה. בעל התומים (סי׳ ס סקי״ד) ונתיבות המשפט (שם ביאורים סקי״ג) כותבים באופן אחר שההתחייבות שם תלויה בתנאי שיבוא הדבר לעולם, ולכן זה דומה לאסמכא וצריך קנין.
ב. כשאומר ׳חייב אני בשטר׳.
לפי נוסח הגמרא שלפנינו נחלקו בזה רבי יוחנן וריש לקיש, ולפי הכלל הרגיל הלכה כרבי יוחנן, ואם כן אמירה כזו מחייבת.
אכן הרי״ד בספר המכריע
(סי׳ נב) בשם רבינו חננאל, והטור בשם הרמ״ה, מפרשים שמדובר באמירה בעל פה, וכן מובא במאירי שיש דעה ולפיה האמירה הזו, שמודה שהיה שטר, כמוה כאמירת ׳אתם עדי׳, שהיא מחייבת ואינו יכול לחזור בו מהודאתו. גם רש״י במהדורא קמא (
לקמן קב, א ד״ה חמש בלשון אחרת, מובא בשטמ״ק) מפרש שאומר בעל פה, ומסביר שכוונתו שהיה לו שטר ואבד ובשטר היו חתומים עדים. כך הוא מפרש גם את ההשוואה למשנתנו שפסק לאשתו בשטר ואבד השטר.
לעומת זאת ראשונים אחרים מפרשים שהגמרא מתכוונת למי שכותב את הדברים האלה בשטר, ולא למי שאומרם בעל פה. כך יוצא מרש״י (ד״ה ה״ג לעולם) שגורס בגמרא ״הכא במאי עסקינן בשטרא״, וכן סובר הרמב״ן שמשאיר את הגרסה כמות שהיא, אך מפרש שהכוונה שכותב שטר חיוב על המנה.
המאירי מסביר שאין אמירה כזו מחייבת מפני שיכול לחזור ולומר שהיה משטה בו, שהרי באמת אין בידו שטר.
אולם הרמב״ם כותב את ההלכה לפי מה שיוצא מהגמרא שלפנינו כפשוטה, שמדובר במי שאומר בעל פה שחייב בשטר, וכן פוסק השלחן ערוך. בדבריו אלה ממשיך הרמב״ם את שיטתו שנתבארה לעיל, שיש תוקף להתחייבות כשאומר ׳אתם עדי׳ אפילו אם ידוע שלא היה חייב כלום, ונוספה כאן האפשרות שיכול להתחייב בדברים, כשאומר ׳חייב אני בשטר׳.
הרי״ד (שם) מקשה על שיטה זו ממה שנראה מהמשך הסוגיה שהגמרא מביאה ראיה מהדין של פדיון הבן שכותב לכהן שמתחייב לו חמשה סלעים, הרי משמע שהדיון הוא על מי שמתחייב בכתב ולא על מי שמתחייב בעל פה.
בדומה לכך מקשה בעל התומים (סק״ב) שגם ממשנתנו משמע שמדובר במי שמתחייב בכתב, שאם לא כן איך הבת יכולה לגבות מנכסים משועבדים. אבל הוא מתרץ שאין זו ראיה מפני שניתן לפרש שגובה ממשועבדים גם על ידי התחייבות שבעל פה, אם עשה עליה קנין.
כאמור, הרמב״ם בענין זה הולך לשיטתו, וכל ההסברים שנאמרו מדוע יש תוקף להתחייבותו כשאומר ׳אתם עדי׳ צריכים להאמר אף כאן בשביל לבאר מדוע יש תוקף להתחייבותו כשאומר ׳חייב אני בשטר׳. מאידך גיסא, מסתבר שהראשונים החולקים עליו בענין דלעיל וסוברים שאין אדם יכול להתחייב בדברים בלבד יחלקו עליו אף כאן, ועל כן הם מפרשים שמחלוקת רבי יוחנן וריש לקיש היא על התחייבות שבכתב שענינה מתבאר להלן.
כאמור, רש״י מפרש שמחלוקת רבי יוחנן וריש לקיש היא בחיוב שבשטר, וכן היא דעת הרמב״ן וראשונים נוספים הסוברים שהתחייבות שבעל פה ממילא אינה תופסת.
אולם רש״י מקשה על כך ממה שלמדנו במשנה במסכת בבא בתרא
(דף קעה, ב) שאם המלוה הוציא עליו כתב ידו שהוא חייב לו - גובה מנכסים בני חורין, ולא מסתבר שרבי יוחנן וריש לקיש נחלקו בדבר שהוא פשוט לפי המשנה. הוא מתרץ ששם מדובר בחתימת ידו על השטר, בעוד שבסוגייתנו מדובר בכתיבה שהיא בלי חתימה.
יש להוסיף שחילוק זה נוגע גם לרבי יוחנן שהלכה כמותו, שכן שטר בחתימת ידו מחייב אף שלא נמסר בפני עדים, בעוד ששטר היוצא בכתב ידו ובלא חתימתו מועיל רק כשנמסר בפני עדים, כפי שכותב רש״י (ד״ה אלימא).
בביאור שיטת רש״י קיימת מחלוקת באחרונים. מדברי הבית יוסף עולה שחתימה בשטר היינו רק שחתם את שמו בסוף השטר, אבל הב״ח ובעל הפרישה (סק״א) כותבים שאם כתב את שמו בראש השטר הרי זה כמו שחתם בסופו. כך מדייק הב״ח גם מדברי התוספות (ד״ה דאמר), וכן הוא מפרש בלשון הטור. לפי דרך זו מדובר בסוגייתנו במי שכתב את השטר בכתב ידו, וכתב ׳אני חייב לפלוני׳ בלא הזכרת שמו.
הריא״ז (שם) כותב בשם הרי״ד שמדובר כאן כשכתב בכתב ידו, אולם הוא עצמו סובר שאף אם לא היה כתוב בכתב ידו ורק מסר אותו בפני עדים - השטר מחייב, וכן כותב הטור בשם רש״י.
גם הנמוקי יוסף כותב שהשטר מחייב כשאינו בכתב ידו, ומוסיף שאילו היה מדובר בכתב ידו ממש זה היה מועיל אפילו לריש לקיש כדברי המשנה במסכת בבא בתרא, וכן כותב רבינו יהונתן. אולם יש הבדל ביניהם, שלדעת הנמוקי יוסף מדובר בשטר שכתוב בו ׳פלוני חייב לפלוני׳, דהיינו שנזכר בו השם של המתחייב שיכול להחשב כחתימה, ואילו מדברי רבינו יהונתן משמע שכתב ידו מתחייב אף בלא שמזכיר את שמו כלל.
הריטב״א כותב בשם רבותיו שאם כתב בכתב ידו ׳אני חייב לפלוני מנה׳ ולא חתם את שמו בתחילה ולא בסוף, וכעת הוא טוען שאינו חייב לו ולא התכוון להודות בשטר, אפילו שמכירים בבית דין שזוהי כתיבתו - אין בזה כדי לחייבו, כיון שלא מסרו בפני עדים ולא חתם בו. הריטב״א מסיים שזוהי דעת בעל העיטור, ודבריו מובאים בנמוקי יוסף, אבל הם מוסיפים שהרמב״ן בתשובה חולק וסובר שכתב ידו מועיל לחייבו אף בלא שחתם, ואף הטור (סי׳ סט) מביאו.
הרי״ד בספר המכריע
(סי׳ נב) מיישב באופן אחר את הקושיה ממסכת בבא בתרא ששם מדובר בשטר הלוואה, דהיינו שהלוה לו על סמך הנייר שמסר לו, ועליו נאמר שהוא מחייבו ונחשב כמי שהלוהו בעדים, מה שאין כן בסוגייתנו שנחלקו רבי יוחנן וריש לקיש בשטר של הודאה ולא של הלוואה, שגם אם נאמר שנחשב כהודאה בעדים - הרי בהודאה בפיו צריך לומר ׳אתם עדי׳, ואולי שטר אינו עדיף בזה על הודאת פיו. על פי דרכו הוא מסביר שגם שם מדובר כשלא הזכיר את שמו, ולא בזה נמצא את ההבדל בין הסוגיות, ולדעתו כתב ידו ממש עדיף אף על אִזכור שמו בכתב יד של מישהו אחר.
בין כך ובין כך התוספות (שם) והרי״ד כותבים שהשטר מועיל כהודאה על מה שכבר חייב, וכן ניתן להבין מדברי רש״י. הריא״ז מוסיף שלא ניתן להתחייב בהתחייבות חדשה אף בשטר חתום, ואם כן לדעתם גם בשלב זה של הסוגיה שנאמר שהחיוב הוא בשטר מדובר דוקא בהודאה ולא בהתחייבות, וכך משמע מלשון הגמרא שהחיוב בשטר דומה לאמירת ׳אתם עדי׳.
לעומתם רבינו תם (מובא בתוספות ד״ה אליבא) סובר שמדובר בהתחייבות חדשה שמועילה מכח השטר שכותב וחותם.
כמוהו כותב גם הרמב״ן שהתחייבות בשטר מועילה לחייבו מעכשיו אף על פי שידוע שלא היה חייב לו מקודם כלום, וכן כותבים הר״ן (בחידושיו), הנימוקי יוסף והמאירי.
רבינו תם מסביר שעל אף שאין שטר קונה מטלטלין, בכל זאת יכול להשתעבד בשטר מפני שגמר בלבו להשתעבד, והרי זה כדברים הנקנים באמירה.
המאירי כותב שיכול להתחייב בשטר כשם שיכול להתחייב בתוספת כתובה מעבר לחיוב הרגיל של מאתיים או מנה. אולם המאירי עצמו מביא שלפי הירושלמי (ה, א) ההתחייבות לתוספת כתובה מועילה מפני שמתחייב בתמורה להנאה שמקבל מההסכמה לנישואין.
לפי פירושם יוצא שהחידוש הוא בעצם האפשרות שיכול להתחייב על ידי השטר, ואין צורך לפרש שההתחייבות מועילה אפילו בכתיבה שאינה מוכחת. לפי זה מובן מה שמדייקים הב״ח ובעל הדרישה (סק״א) בדעת רבינו תם שאין תוקף להתחייבות כשאין שמו מוזכר ואינו כותב בכתב ידו. דיוקם הוא ממה שמקשה המרדכי
(סי׳ רסב) על רש״י, איך מועיל השטר בלי חתימה והרי יכול לומר שהיה משטה בו, מכאן שעל רבינו תם אין להקשות כן, כנראה מפני שהשטר כתוב וחתום על ידו.
לעומת זאת הריטב״א כותב שאף לרבינו תם השטר מחייב אף על פי שלא חתם בו, כיון שמסרו בפני עדים, וכן דעת הש״ך (סק״ה, וכן בסי׳ פא סקמ״ט).
הר״ן (על הרי״ף שם) כותב בדעת רבינו תם שמוסר את השטר בפני עדים, אך הרא״ש (בתוספותיו) מקשה מדוע אם כן בדין של ערב נאמר שאינו גובה מנכסים משועבדים. מתוך כך כותב הרא״ש שלפי רבינו תם מדובר במי שחתם בשטר ומסרו בלי עדים. רבינו קרשקש, הנמוקי יוסף והמאירי מוסיפים שאם היה השטר חתום על ידי עדים - גובה מנכסים משועבדים.
התוספות והרמב״ן מדגישים שהתחייבות חדשה בשטר מועילה, גם לדעת הסוברים שהתחייבות כזו אינה מועילה בדברים שבעל פה, ואף על פי שהגמרא נראית כמשווה בין האומר ׳אתם עדי׳ לבין המתחייב בשטר - צריך לומר שאין זו השוואה גמורה.
כאמור, ההוכחה הברורה ביותר שמדובר כאן על התחייבות חדשה ולא רק על הודאה היא מהקשר שמקשרת הגמרא בין מחלוקת רבי יוחנן וריש לקיש לבין דין המשנה שמתחייב לזון את בת אשתו, שאף זו בפשטות התחייבות חדשה.
אולם בירושלמי (הל׳ א) מקשים מן המשנה על דברים המיוחסים לרבי יוחנן ולריש לקיש שאמרו שניהם שאי אפשר להתחייב אף על ידי שטר כשבאמת אין לו שום חיוב, ומתרצים שבמשנה ההתחייבות מועילה בזכות ההנאה שיש לו בחיבת הנישואין, כמו שנאמר לגבי ההתחייבות בתוספת כתובה.
נמצא אפוא שלדעת הירושלמי באמת אין התחייבות כזו מועילה, וכבר התוספות מעירים שהירושלמי חולק בזה על הבבלי. יחד עם זאת, רבינו תם מביא ראיה מהירושלמי שמדובר בדבריהם על התחייבות חדשה, אם כי לפי הבבלי התחייבות כזו מועילה לפי רבי יוחנן, והלכה כבבלי.
בדעת החולקים על רבינו תם וסוברים שהתחייבות חדשה אינה מועילה, כבר נאמר שמפרשים בתחילת הסוגיה גם את המשנה בדרך של הודאה, שהתחייב לזון את הבת בתמורה לכסף שקיבל. מאידך גיסא, לפי דעתם אין צורך לפרש שיש מחלוקת בין הירושלמי לבבלי, אלא כמו שכותב הב״ח שמפרשים בירושלמי שההודאה אינה מועילה אף לרבי יוחנן מפני שהתברר שהיתה בטעות, כגון שהמלוה מודה, או על ידי עדים.
יחד עם זאת הב״ח מוסיף שלמעשה גם רבינו תם מסכים שהודאה בטעות אינה מחייבת, וכן כותב בעל התומים (סק״א). אולם בעל הפרישה (סק״ב) מדייק מלשון הטור שלפי רבינו תם אין המתחייב יכול לפטור את עצמו בטענה שטעה, מפני שהשני יטען כנגדו שידע שפטור והתכוון להתחייב בהתחייבות חדשה, ורק כשיש עדים על הטעות ועל כך שלא התכוון להתחייבות חדשה ניתן לפוטרו.
השיטה מקובצת מביא את פירוש תלמידי רבינו יונה, שרבי יוחנן מחייב בהתחייבות חדשה בתנאי שנוקט לשון של הודאה, אבל אם נוקט לשון של התחייבות חדשה - אף רבי יוחנן סובר שפטור. זאת מפני שלדעתם התחייבות מועילה מדין הודאת בעל דין.
הם מוכיחים כדבריהם מלשון הירושלמי, שמדובר על הכותב שטר חוב לחברו בחזקת שהוא חייב, ומפרשים שהכוונה להתחייבות בלשון של הודאה.
דעת הרמב״ם כבר נתבארה שאדם יכול לחייב את עצמו בדברים בלבד כשאומר ׳היו עלי עדים שאני חייב׳, וגם כשאומר בפני עדים שחייב בשטר. יחד עם זאת הרמב״ם מוסיף גם את האפשרות שמתחייב על ידי כתיבה, והמגיד משנה מסביר שזה מובן בקל וחומר, שאם אמירתו מחייבת - כל שכן שכתיבתו מחייבת. כך גם דעת השלחן ערוך אשר נוקט כלשון הרמב״ם.
הרמב״ם והשלחן ערוך כותבים שחייב אף על פי שאין שם עדים, אבל המגיד משנה מסביר שההתחייבות מועילה מפני שיש עדים שראו את המסירה, או שזהו שטר שהיה בכתב ידו שמועיל אף בלי עדי מסירה.
באשר לגבייה ממשועבדים אין הם כותבים דבר, ואילו הש״ך (סק״ה) כותב שאם מסר בפני עדים גובה ממשועבדים אפילו היה השטר גרוע, שאינו בכתב ידו. כך מוכח לדעתו גם מדברי המגיד משנה אשר מדגיש שאם לא היו עדי מסירה גובה מנכסים בני חורין, משמע שכאשר יש עדי מסירה - גובה ממשועבדים.