חלק א, סימן א
בענין פרוץ כעומד ומחצה על מחצה כרוב
איתא
בעירובין ט״ו,ב: איתמר פרוץ כעומד (רש״י: ״כל ההיקף כולו עשוי כן״), רב פפא אמר מותר, רב הונא בריה דרב יהושע אמר אסור. רב פפא אמר מותר הכי אגמריה רחמנא למשה לא תפרוץ רובה, רב הונא בריה דרב יהושע אמר אסור הכי אגמריה רחמנא למשה גדור רובה. ובסוף הסוגיא (שם ט״ז,ב): והילכתא כוותיה דרב פפא. וז״ל תוס׳ ד״ה והלכתא כרב פפא: אין לתמוה דהכא קיי״ל פרוץ כעומד מותר ובפ״ב דחולין
(כ״ט,א) מסיק לכו״ע מחצה על מחצה אינו כרוב, ומייתי עלה ההיא דתנור והכא לא מייתי לה, ושמא יש לחלק בין מחיצות לאיסור וטומאה, עכ״ל.
וע״מ לבאר חילוק זה בין מחיצות לאיסור וטומאה אציע בראשונה את הסוגיא
בחולין כ״ח,ב-כ״ט,א: איתמר רב אמר מחצה על מחצה כרוב (רש״י: ״קס״ד לענין שחיטה קאמר כלומר סימן שחציו שחוט וחציו אינו שחוט הוי כאילו רובו שחוט וכשר״) רב כהנא אמר מחצה על מחצה אינו כרוב. רב אמר מחצה על מחצה כרוב הכי אמר ליה רחמנא למשה לא תשייר רובא, רב כהנא אמר מחצה על מחצה אינו כרוב הכי אמר ליה רחמנא למשה שחוט רובא.
ובהמשך הסוגיא שם: תא שמע: חלקו לשנים (רש״י: ״תנור שנטמא אין לו טהרה אלא נתיצה כדכתיב יותץ ואם נשתייר רובו שלם לאו נתיצה היא״) והן שוין שניהם טמאין לפי שאי אפשר לצמצם (רש״י: ״שיהיו מכוונים אלא וודאי בחד מינייהו איכא רובא ולא ידעינן בהי מינייהו הילכך לא סלקא טומאה מינייהו״). הא אפשר לצמצם טהורין אמאי טהורין, זיל הכא איכא רובא זיל הכא איכא רובא!? אמר רב פפא תרי רובי בחד מנא ליכא.
תא שמע: שחט חצי גרגרת ושהה כדי שחיטה אחרת (רש״י: ״היינו שיעור שהייה״) וגמרה שחיטתו כשרה, ואי אמרת מחצה על מחצה כרוב איטרפא לה?! (רש״י ד״ה ואי מחצה על מחצה כרוב: כיון דשהה בחצי אזלא לה שחיטה והויא לה כפגימה בעלמא ואיטרפא לה בפסוקת הגרגרת אלא שמע מינה אינו כרוב ופסוקת הגרגרת ברובא בעינן״) מי סברת בבהמה, לא בעוף (רש״י: ״דממה נפשך כשרה כדמפרש״) ממה נפשך אי מחצה על מחצה כרוב הא עביד ליה רובא אי מחצה על מחצה אינו כרוב לא עבד ולא כלום.
תא שמע: הרי שהיה חצי קנה פגום והוסיף עליו כל שהוא וגמרו שחיטתו כשרה, ואי אמרת מחצה על מחצה כרוב טרפה הויא!? אמר רבא שאני לענין טרפה דבעינן רוב הנראה לעיניים. ולא כל דכן הוא, ומה טרפה דבמשהו מיטרפא (רש״י ד״ה מה טרפה: ״דאיכא מקומות טובא דמיטרפא בהו במשהו כגון נקובת הוושט והריאה והדקין״), היכא דבעינן רובא בעינן רוב הנראה לעיניים (רש״י: ״במקומות שהוזכר בהן רוב כגון בקנה ובחוט השדרה״), שחיטה דעד דאיכא רובא לא מיתכשרא לא כל שכן דבעינן רוב הנראה לעיניים!?
ומתוך כך הגמ׳ מסיקה דלכו״ע מחצה על מחצה אינו כרוב והמחלוקת דרב ודרב כהנא נשנתה לענין קרבן פסח עיי״ש.
והנה בבית הלוי ח״ב סי׳ י״א מביא שיטת רש״י,
חולין ל׳,ב שפי׳ הא דבעי רב פפא החליד במיעוט סימנים מהו, דהיינו ״לאחר ששחט רובו בהכשר, מי אמרינן הא אישתחיט שפיר ברוב סימנין או דלמא כולה חדא שחיטה היא ואית בה חלדה ...״, וכיון דהבעיא לא איפשטא מסיק רש״י, ד״ה תיקו, דפסקינן לחומרא, ומתוך כך מקשה רש״י לעצמו מהא ״דשנינן לעיל
(כ״ט,א): שחט חצי גרגרת ושהה בה וגמרה כשרה ואקימנא בעוף ואכשרנא ממה נפשך דאי מחצה על מחצה כרוב הא עביד ליה רובא, אלמא דמכי עבד רובא בכשרות לא חייש לפסולא דמיעוטא — לא סמכינן אההוא שנויא, דדיחוי הוא דדחייה, וטעמא משום דמחצה על מחצה אינו כרוב ובשחיטה קמייתא לא מידי עביד״. והבית הלוי מתרץ קושיה זו בתירוץ חריף, שכל האיסור של שהייה במיעוט בתרא הוא משום דעשה המיעוט לחלק מעצם השחיטה, שהרי בדין התורה צריך לשחוט כולו, אלא שמהני מטעם רובו ככולו, וזה רק לפי המסקנא שמחצה על מחצה אינו כרוב, ורוב מהני רק משום רובו ככולו, אבל לפי הס״ד דמחצה על מחצה כרוב אי אפשר לומר דגם החצי שלא נשחט הוא כשחוט, דמאי אולמי׳ חצי סימן הנשחט מחצי הסימן שלא נשחט ובע״כ צ״ל שכך היתה ההלכה, שלא צריך לשחוט יותר ממחצה והחצי השני אינו בתורת שחיטה כלל. וא״כ אין מקום לומר שאחר שחיטת המחצה פוסל שהייה, כיון שאין החצי הנשאר בדין שחיטה ושפיר קאמר הש״ס שכשר ממ״נ. וזהו תירוץ חריף, עד שיש לתמוה על שרש״י עצמו לא עמד על תירוץ זה והוכרח לדחות דברי הגמ׳ ולומר שזו דיחוייא בעלמא.
והנה בדבר אברהם ח״א סי׳ ב׳ מתפלפל נגד הבית הלוי והעלה מתוך פלפול חריף שאין הדבר מוכרע, שי״ל גם למ״ד מחצה על מחצה כרוב הפירוש שהמחצה הנשאר הוא כשחוט ודמי ממש למיעוט בתרא לדידן, ולפי״ז אם שהה והוסיף לשחוט את החצי הנשאר ג״כ השחיטה פסולה כמו בשהייה במיעוט בתרא, וקושיית רש״י במקומה עומדת.
ולענ״ד הדבר פשוט, שלמ״ד מחצה על מחצה כרוב הוא כאילו שחט כולו, ואם ניקבה הריאה או אירעו שאר מיני טריפות בבהמה היא כשרה אפילו למ״ד יש טריפות בחצי חיות (עי׳
חולין ל״ב,ב וברש״י שם ד״ה התרת, וד״ה והדר ביה רבי זירא, דאם ניקבו בני מעיים בין שחיטת קנה לשחיטת וושט, הבהמה נאסרה למ״ד יש טריפה לחצי חיות). ומלבד שפשטות הלשון מחצה על מחצה כרוב מוכח כן, כמש״כ רש״י ד״ה מחצה על מחצה: ״... סימן שחציו שחוט וחציו אינו שחוט הוי כאילו רובו שחוט״, והיינו שמחצה יש לו דין רובו ככולו — הנה מקושיית הגמ׳ מתנור שחלקו לשנים מוכח כן, כמש״כ הרשב״א שם: ״מחצה על מחצה כרוב, פי׳ בכל רובי דעלמא נמי דקאמר, הכי אגמרי׳ רחמנא למשה בכל רובי לא תשייר רובא. ותדע לך מדאקשיה עלי׳ מתנור שחלקו לשנים״. וכוונתו, דאי נימא דבשחיטה הדין שאינו צריך לשחוט יותר ממחצה דכן אגמרי׳ רחמנא למשה שאינו צריך לשחוט יותר ממחצה, א״כ אין כאן קושיא מתנור שחלוק לשנים, דבתנור אין הלכה למשה מסיני שחצי תנור ג״כ טמא, ובע״כ דכל השקלא וטריא הוא משום רובו ככולו ולכן אם נשתייר חצי תנור והוא כרוב שלם לאו נתיצה הוא, כפירש״י שם
א.
ומש״כ בבית הלוי, שאי אפשר לומר שגם החצי שלא נשחט הוא כנשחט, דמאי אולמא האי חצי סימן שנשחט מהאי חצי סימן שלא נשחט — הנה הגמ׳ עצמה דחתה סברא זו, שעל הקושיא מתנור אמר רב פפא: תרי רובי בחד מנא ליכא, כמו שפירש״י: ״לענין שחיטה לא הוזכר רוב אלא בחתיכה, וכי קרינא פלגא רוב חתוך ליכא דמכחיש ליה דהאי פלגא דקאי לא מיקרי רוב שלם״. וביתר ביאור כתב הרשב״א: ״אבל שחיטה לאו תרי רובי בחד מנא הוא, דאנן לא צריכינן אלא לרובא דשחיטה אבל לשאינו שחוט לא משגחינן בין קרית לי׳ רוב או מיעוט״. ודבר גדול הורה לנו רבנו, שהדין מחצה על מחצה כרוב הוא כמו הדין רובו ככולו, שכללים אלה אינם עפ״י טבע המציאות, שבדברים שבטבע לא שייך לומר רובו ככולו או מחצה על מחצה כרוב, אלא כך הוא בדיני התורה ורק לענייני התורה. לפיכך בשחיטה כשאנו אומרים מחצה על מחצה כרוב הוא רק לדין השחיטה ושייך רק בחצי הנשחט, שאנו אומרים בו שאם שחט חציו הרי הוא כאילו שחט רובו ובשחט רובו הרי הוא ככולו, אבל במחצה הנשאר לא שייך כלל זה, שמבחינת דין התורה הוא כשחוט ומבחינת הטבע לא שייך בו מחצה הוא כרוב ורוב הוא ככולו. ולפיכך אין להקשות מתנור שחלקו לשנים, דהתם הא דבנשתייר רובו לא חשוב כנתיצה אין זה מטעם דין התורה, אלא פשוט שרובו קיים ואינו נתוץ, אבל במחצה לא שייך זהב. והגמ׳ הבליטה רעיון זה בחריפות משכנעת, שאם תאמר גם בתנור מחצה כרובו, בע״כ עליך לומר כן בשני החצאים, וזה נמנע מצד ההגיון.
ולפי״ז זהו ביאור דברי הגמ׳ שם: אמר רבא, שאני לענין טריפה דבעינן רוב הנראה לעיניים, ופירש״י: ״כלומר רוב גמור שהוא ניכר״. ודבריו מחוסרים הסבר, מאי עדיף טריפה משחיטה? ולפי האמור מיושב שפיר, שרק בשחיטה שהוא נוגע בדין התורה אנו אומרים מחצה על מחצה כרוב, אבל טריפה תלויה בטבע אם היא חיה או לא, ועל זה לא שייך להכריע בכלל הלכותייג. ודו״ק.
ובמה שכתבתי יש להסביר את החילוק שמחלק תוס׳ הנ״ל בעירובין (וכן הוא בתוס׳
חולין כ״ט,א ד״ה דכולי עלמא) בין מחיצות לאיסור וטומאה
ד, ויש בו משום יישוב לכמה וכמה קושיות שנתלבטו בהן כמה אחרונים ואכ״מ להאריך יותר.
א.
ובע״כ דכל השקלא וטריא הוא משום רובו ככולו ולכן אם נשתייר חצי תנור והוא כרוב שלם לאו נתיצה הוא, כפירש״י שם. ולכאורה הגמ׳ עצמה מסבירה שרב דאמר מחצה על מחצה כרוב ס״ל ד״הכי אמר ליה רחמנא למשה לא תשייר רובא״, וכן הוא בלשון הרשב״א. וצ״ל ד״לא תשייר רובא״ אינו אלא הגבול שהציבה התורה להפעלת הכלל רובו ככולו, כלומר הדרישה היא שיהיה רוב שחוט, וגם מחצה בכלל רוב (וכן הוא בעלמא היכי שהתורה דרשה רוב), אלא שעליך להיזהר שלא להשאיר רוב כי אז לא תוכל לומר שהמיעוט השחוט הוא בכלל רוב. וכן הוא להדיא ברש״י ד״ה רחמנא למשה: ״כשמסר למשה הלכות שחיטה על פה לא תשייר רובא, והא דאמר רבי שנצטוה משה לשחוט רוב היינו מחצה על מחצה דכיון דלא אישתייר רובא רוב שחוט קרי ליה״. וכן הוא בהמשך הסוגיא
חולין כ״ט,א ברש״י ד״ה שחיטה דעד דאיכא רובא לא מתכשרא: ״דאפילו מאן דמכשר משום דקרי ליה רובא הוא ובמיעוטא כולהו מודו״.
ב. אלא פשוט שרובו קיים ואינו נתוץ, אבל במחצה לא שייך זה. אפשר שדברי הגריי״ו מתבארין היטב עפ״י הגדר הבא: הכלל מחצה על מחצה כרוב הוא רק איפה שהתורה ציוותה על מעשה, אך אם ההלכה מוסבת על מצב, א״כ מצב זה קשור לטבע המציאות ולא שייך לומר מחצה על מחצה כרוב. וזהו ההבדל בין החצי שנצטוינו לשחוט והחצי השני. והנה בה״א אפשר שהגמ׳ סברה שגם בטומאה מעשה השבירה הוא המטהר אותו, כי מעשה זה מבטל את חשיבות התנור (ואין נ״מ אם הוא עשה את מעשה השבירה או שזה נשבר מאליו). ובתירוץ סוברת הגמ׳ שהמצב של שבור הוא המטהר אותו כיון דאינו קיים.
ג. אבל טריפה תלויה בטבע אם היא חיה או לא, ועל זה לא שייך להכריע בכלל הלכותיי. ולכאורה יש להבין א״כ מהו הדיחוי של הגמ׳: ולא כל דכן הוא ומה טרפה וכו׳. ונראה שכוונת הגמ׳ שגם מעשה השחיטה איננו מעשה התלוש מן המציאות, אלא תפקידו להוציא את חיות הבהמה. וברור שהדרישה היא על יותר חיות מבהוצאת חיות של טרפה (והראי׳ שנקב משהו בוושט כבר מטריף), ואם כבר בטרפה, שדי בהוצאת מקצת חיות, יש דרישה הלכתית לרוב הניכר, אז כל שכן בשחיטה שענינה להוציא את כל החיות (ובכל אופן עיקר החיות).
ד.
ובמה שכתבתי יש להסביר את החילוק שמחלק תוס׳ הנ״ל בעירובין (וכן הוא בתוס׳ חולין כ״ט,א ד״ה דכולי עלמא) בין מחיצות לאיסור וטומאה. הגריי״ו לא מסביר להדיא כיצד מתבארין דברי התוס׳. ואפשר להסביר כוונתו עפ״י הגדר הנ״ל: ענין איסור (כשחיטה) תלוי במעשה, שהינו בעצמו גדר הלכתי, וכן חשבה הגמ׳ בה״א לענין טומאה. אך בענין פרוץ ועומד השאלה היא, כפי שהגדיר זאת הרה״ג ר׳ בן ציון פריימן (שליט״א) [זצ״ל], האם המצב הזה של פרוץ כעומד הוא מצב שנראה לעין כמקום פרטי ומובדל, דאם כך המציאות אז ממילא חלים עליו הכללים ההלכתיים של רשות היחיד. וזהו מה שאמרה הגמ׳ בעירובין דלרב פפא מותר ״הכי אגמריה רחמנא למשה לא תפרוץ רובה״, היינו דרק בפריצת הרוב זה נראה כמקום פתוח. וכן לאידך גיסא אליבא דרב הונא בריה דרב יהושע (ואפשר שהמחלוקת היא מה דרשה התורה כדי להתיר טלטול ד׳ אמות, האם שלא ייראה כמקום פתוח, או שייראה כמקום סגור, ויש לפלפל בזה ואכמ״ל). והשווה עם מש״כ תוס׳
סוכה ד׳,ב ד״ה פחות, בסופו: ״ויש לומר דלא דמי רשות שבת שהוא למנוע רגל רבים ...״.