מתנה על מה שכתוב בתורה בשומרים
מקורות:
(ב) רבינו יהונתן הובא בשטמ״ק [עמוד תתקנא], אור זרוע ב״מ סימן רצ״ז (הגמרא המצויינת נמצאת בשלהי החובל ב״ק צג.), שו״ת מהר״ם מרוטנבורג סימן תשל״ב (דפוס פראג) ״כתוב בפסקים... הפועלים״ (הובא בליקוטי ראשונים על אתר), ראב״ן על אתר ד״ה וכל השומרים, רמב״ם הלכות שכירות פ״ב ה״ט ובמשנה למלך שם, שו״ת הרשב״א ח״א סימן אלף ג׳ (הובא בליקוטי ראשונים כאן עמוד תכב).
(ג) בבא מציעא צד. רש״י ד״ה אפילו תימא, כתובות נו: סוף תוס׳ ד״ה טעמא ״וא״ת והא דתנן... למעשה הוא״, [תוס׳ הר״ש שם ד״ה הרי היא ״וא״ת והא דתנן... בתחילה״ (עמוד קמא)], תוס׳ הרא״ש שם סוף ד״ה הרי ״וא״ת הא דתנן... ותנאך קיים״, ר״ח וראב״ד הובאו בשטמ״ק [עמוד תתקנב], רמב״ן ד״ה אפילו, [ריטב״א ד״ה אפילו].
(ה) שו״ע חו״מ סימן רצ״א סעיף כ״ז, ש״ך סקמ״ט.
(ו) בבא מציעא נו. - המשנה, בבא מציעא נח. ״נושא שכר... מידו״, תוס׳ ד״ה אמר, ב״מ צד. שטמ״ק ד״ה וז״ל הראב״ד, ד״ה הקשה הראב״ד, ש״ך חו״מ סימן ס״ו סקקכ״ט, מחנה אפרים הלכות שומרים סימן ח׳, מנחת חינוך מצווה נ״ז אות י״א.
א. פתיחה
המשנה בסוף השוכר תניינא עוסקת באפשרות לשנות ממסלולי שמירה הרגילים על ידי תנאי:
״מתנה שומר חנם להיות פטור משבועה, והשואל להיות פטור מלשלם, נושא שכר והשוכר להיות פטורין משבועה ומלשלם. כל המתנה על מה שכתוב בתורה תנאו בטל...״
את המשנה ניתן לחלק לשני חלקים:
חלק ראשון - פירוט נקודתי של תועלת תנאים המיועדים לעיצוב מיוחד של מסלולי שמירה. לפירוט זה יש מקבילה בתוספתא, ושם קיימת הרחבה מסויימת.
חלק שני - קביעת כללים מסויימים בדיני תנאים, על רקע הכלל שנאמר במשנה, והדוגמאות שמובאות בה.
חלק מהראשונים נכנסו, במסגרת חלקה השני של משנתנו, לעובי הקורה בסוגייה של משפטי התנאים. בדיון הכללי במשפטי התנאים כפי שהוא משתקף מסוגייתנו, לא נעסוק כלל. לא ניכנס גם לנושא הדשן של מתנה על מה שכתוב בתורה בפני עצמו, אלא נתייחס רק לנקודת ההשקה של כלל זה עם דיני שומרים.
ב. פטור מפשיעה בשומר חינם
ההתייחסות הספציפית לשומרים, כפי שהיא מופיעה בחלק הראשון של המשנה, מעוררת תשומת לב בפרט מסויים שלא מופיע במשנה. בשואל מוזכר פטור מתשלומין על ידי תנאי, משום שהשואל מתחייב לשלם תמיד. בנושא שכר ובשוכר מוזכר לצד הפטור מתשלומין גם פטור משבועה שאפשר ליצור על ידי תנאי, היות ששומר שכר ושוכר מתחייבים לעיתים בשבועה ולעיתים בתשלומין.
אבל בשומר חינם מוזכר פטור משבועה בלבד, וזאת חרף העובדה ששומר חינם מתחייב בתשלומין במקרה של פשיעה. אמנם, קיימת גירסה בראשונים שבה נאמר גם ביחס לשומר חינם פטור מתשלום, אבל גירסה זו צריכה עיון:
״כתוב בפסקים של ראב״ן - כל השומרים מתנים, בין להקל עליהם בין להחמיר, להקל כדתנן - מתנה ש״ח
להיות פטור מלשלם...״
(שו״ת מהר״ם מרוטנברג סימן תשל״ב).
ייתכן שזו היתה הגירסה שלו במשנתנו, אבל הוא מצטט את הראב״ן, ובראב״ן עצמו כפי שהוא מופיע לפנינו גורסים בשומר חינם פטור משבועה. יתירה מזו, עצם הגירסה נראית מזוייפת מתוכה.
לו היה המהר״ם מרוטנברג גורס בשומר חינם פטור משבועה וגם מתשלום, היה הדבר הגיוני. אבל לגירסתו מוזכר רק פטור תשלומין, אף על פי שברוב המצבים אמור שומר חינם להישבע. קשה, אם כן, להבין שבנושא שכר ובשוכר ראתה המשנה לפרט את היכולת להיפטר הן משבועה והן מתשלום, וביחס לשומר חינם שברוב המצבים הוא נשבע, מוזכר במשנה רק הפטור מתשלומין.
אם נדבוק בגירסה המקובלת, ונקבל את השמטת דין התשלום בפשיעה של שומר חינם, נוכל לשאול מה פשר ההשמטה הזו. וכאן יש התייחסות בראשונים בעיקר בשני כיווני חשיבה. לכיוון אחד נאמר שעקרונית היה אפשר להתנות בשומר חינם גם ביחס לפטור תשלומין, אבל מעשית הדבר נתקל בבעיה. לכיוון השני נאמר שיש הפקעה עקרונית מהיכולת להתנות בשומר חינם פטור מחיובי התשלומין שלו. הכיוון הראשון עולה בדברי רבינו יהונתן:
״... אבל לא קתני להיות פטור מתשלומין כמו דתני בשואל, לפי שאין שטות כזה עולה על דעת אדם שיתנה שיהיה פטור מפשיעה, שאם כן לא נקרא שומר אלא מזיק... אלא עלה על דעתו שיפטרנו מדבר שבא לו על ידי אונסין...״
לפי רבינו יהונתן משמע שאין בעיה עקרונית עם תנאי של פטור מתשלומין. אנחנו פשוט מניחים שלא תעלה שטות כזו על דעתו של אדם, ולכן גם אם אדם יתנה כך - לא נקבל את דבריו.
בגמרא יש כמה דוגמאות לביטול של תנאים, גם כאשר אדם מתנה אותם בצורה ברורה. הרקע הוא ההנחה שהוא מפליג בדברים (כפי שמוזכר
בגיטין פד.) או שדבריו הם פטומי מילי בעלמא (כפי שמופיע
בב״מ סז.). כך גם מסביר ר״ת את הדין של מתנה על מה שכתוב בתורה, על רקע ההנחה שדברי המתנה אינם רציניים.
באופן דומה דוחה רבינו יהונתן תנאי של שומר חינם להיפטר מתשלום, משום שתנאי כזה אינו רציני. משמעותו היא שהשומר יוכל לפשוע בחפץ, ואם כן פקעה כל משמעות שמירתו. אבל ברמה העקרונית ואלמלא המניעה הטכנית של הנחת חוסר הרצינות שבתנאי, היה אפשר להתנות במסגרת המערכת של דיני שומרים על פטור תשלומין גם בשומר חינםא.
במהלך דבריו, זורק רבינו יהונתן ביטוי שעשוי להוביל לכיוון עקרוני בהסבר ההשמטה של פטור תשלומין בשומר חינם. רבינו יהונתן אומר שאם אדם מתנה להיפטר מתשלומי פשיעה, פקע מעמדו כשומר. למעשה, הוא נקרא מזיק משום שהוא לוקח בהמה על תנאי שיהיה מותר לו לפשוע בה.
שאלת מעמדו של פושע בשומרים וטיב החיובים שלו, נידונית בראשונים בהרחבה סביב שיטתו של הרמב״םב. חשוב להבין שההתייחסות של רבינו יהונתן לא מכוונת לדיון מעמיק בשאלה זו. רבינו יהונתן מביא את הביטוי הזה רק כדי לבאר מדוע אדם לא יתנה לפטור מתשלומי פשיעה בפועל. אבל את ההשלכות של הגדרת פושע כמזיק נוכל לנצל על מנת לבנות הסבר עקרוני יותר במשנה.
הרעיון הכללי הוא שניתן להתנות ולפטור מחיובי שומרים, אבל לא ניתן להתנות על מנת להשיג פטור מתשלומי נזיקין. התנייה לפטור מהיזקים כרוכה בהתנגשות עם כללי מתנה על מה שכתוב בתורה, ודבר זה לא מתאפשר. את הדיוק בלשון המשנה נתלה במחלוקת המפורסמת של הרמב״ם והראב״ד בדבר פושע כמזיק, ויש אחרונים כמו המשנה למלך שאכן תלו בצורה זו.
אמנם, לשם העלאת סברה כזו חייבים להניח שאין אפשרות להתנות לפטור בתשלומי נזיקין. סברה כזו צריכה לעמוד במבחן הסוגייה בב״ק, שאותה מצטט האור זרוע בהקשר של סוגייתנו:
״... משמע דלא מיפטר אם פשע - אפילו התנה. ובפ׳ החובל אמר ׳לשמור ולא לקרוע׳!...״
(אור זרוע בבא מציעא סימן רצז).
האור זרוע מפנה אותנו למיעוט של ׳לשמור ולא לקרוע׳. מיעוט זה נאמר בגמרא
בב״ק צג. ביחס לאדם שקיבל על עצמו חפץ על מנת לקרעו, והוא אכן נפטר. מכאן מראה האור זרוע שניתן להיפטר בהתנאה מחובת תשלומין גם במסגרת נזיקין.
אמת היא שהקושייה כפי שהאור זרוע מציג אותה, אינה חזקה כל כך. המיעוט המובא בגמרא עוסק באדם שבכלל לא קיבל עליו תורת שמירה, אלא מראש הוא קיבל חפץ בתורת קריעה. במשנתנו דנים באדם המקבל עליו תורת שמירה, וחרף קבלה זו הוא מעוניין להיפטר מתשלומי פשיעה.
אמנם, האור זרוע לא מנסח את הזיקה בין הסוגיות כסתירה חזיתית, ומעבר לזאת ניתן להניח שהאור זרוע לא מתמקד דווקא במיעוט המקומי של ׳לשמור ולא לקרוע׳, אלא הוא מפנה אותנו לסוגייה שלימה. ואכן, באותה סוגייה משמע שאפשר להיפטר מתשלומי היזק גם במסגרת של מערכת שומרים, וכך עולה מן המשנה
בב״ק צב. העוסקת באדם האומר לחבירו קרע את כסותי.
כתגובה מציע האור זרוע חילוק פשוט:
״... י״ל - דהתם המשכיר אמר לו קרע לפיכך פטור, אבל שומר חנם אי אמר אקרענו, לאו כל כמיניה עכ״ל״
(אור זרוע בבא מציעא סימן רצז).
לפי האור זרוע יש להבדיל בין מצב שבו המפקיד נותן לשומר אישור לקרוע ולהיפטר, לבין מצב שבו השומר רוצה לקבוע לעצמו פריבילגיה להזיק. מתוך חילוק זה מנוטרלת הגמרא בב״ק, וניתן לתלות את ההשמטה במשנה
בב״מ צד. בתפיסה העקרונית של פושע כמזיק. נדגיש שלא מדובר בחילוק הטכני של רבינו יהונתן, הדן בדעתו השטותית של המתנה, אלא ברמה ההלכתית הטהורה של יכולת להיפטר על ידי תנאי מחיובי שומרים ולא מחיובי נזיקין.
ייתכן שעצם יכולת החילוק בין המפקיד לשומר כפי שהיא מועלה באור זרוע, תלויה בהבנת אופי הדין של קרע את כסותי. ניתן להבין דין זה בצורה כפולה:
הבנה אחת - בקרע את כסותי אתה מרשה לאדם להזיק את החפץ שלך, והוא מוגדר כמזיק, אלא שאתה מוכן לפטור אותו מתשלומי מזיק.
הבנה שנייה - בקרע את כסותי אתה מפקיע למעשה את ׳שם מזיק׳ מהאדם הקורע. כפי שההיתר שאתה נותן לחבירך לקחת חפץ שלך אינו מגדיר אותו כגזלן שנפטר מחובת השבה, כך גם קרע את כסותי אינו מגדיר אותו כמזיק הפטור מתשלומין. אתה פשוט אומר שבקונסטלציה הזו הוא אינו מזיק כלל.
ההבנה השנייה פשוטה יותר, אם כי ניתן למצוא שרידים גם להבנה הראשונה. אחד המקומות הבולטים שבו עולה ההבנה הראשונה, הוא בתוס׳, במסגרת דיון בדין של מתנה על מה שכתוב בתורה:
״... אבל קשה - דלעניין ניזקין נימא שלא יוכל למחול, דמתנה על מה שכתוב בתורה. וכי תימא ה״נ, והתנן בהחובל קרע את כסותי ושבר כדי על מנת לפטור - פטור...״
לפי ההבנה השנייה שהצענו, אין מקום לקושיית התוס׳. מתנה על מה שכתוב בתורה הוא ניסיון להכתיב תכנים שונים מאלו שהתורה קבעה במסגרות של התורה. למשל, הניסיון ליצור נזיר ששותה יין או הלוואה בלי השמטה בשביעית או אישות בלי שאר כסות ועונה, אלו דוגמאות של מתנה על מה שכתוב בתורה. אבל קרע את כסותי, לפי ההבנה השנייה, אינו ניסיון ליצור מזיק הפטור מתשלומין.
על כרחינו, שלהבנת התוס׳ גם כאן מדובר בניסיון ליצור מזיק שפטור מתשלומין וניסיון כזה נתקל במגבלות של מתנה על מה שכתוב בתורה. וכאן נוכל לחזור ולבדוק את החילוק שמוצע באור זרוע.
לפי ההבנה של התוס׳, החילוק פחות ברור. שהרי אם עוסקים בהחלת תנאים, יש לשני הצדדים מרחב גדול לכל סוגי התנאים שעולים בדעתם. לעומת זאת, לפי ההבנה השנייה שהעלינו, אנו עוסקים בהגדרת האדם. וכאן ניתן בהחלט לומר שאדם לא יכול לשנות את הגדרתו כמזיק. אדם לא יכול לקבוע ביחס לחפצי חבירו שהוא לוקח אותם ואינו נחשב גזלן. כאן יש אור ירוק למפקיד בלבד, כפי שחילק האור זרוע.
ג. מודל השומרים כמודל מרובב
עד כה דנו בצורה מופשטת בטיב חיובו של שומר חינם על רקע הכלל של מתנה על מה שכתוב בתורה. לאור המשך הסוגייה, ניתן לבחון כיוון שונה לחלוטין. הגמרא שואלת מדוע ההתנאות המובאות בחלק הראשון של המשנה אינן פוגמות בכלל של מתנה על מה שכתוב בתורה. לגמרא שני תירוצים:
תירוץ ראשון - חלקה הראשון של המשנה הוא אכן מתנה על מה שכתוב בתורה. אף על פי כן, בתנאים מסויימים ניתן להתנות על מה שכתוב בתורה. למשל, בדבר שבממון על פי שיטת ר׳ יהודה, חל גם תנאי מסוג כזה.
תירוץ שני - המקרים הנידונים ברישא של המשנה, אינם מוגדרים מתנה על מה שכתוב בתורה, משום שבשומרים ניתן לומר ש׳מעיקרא לא שיעבד נפשיה׳.
אם באנו לדון בהשמטת פטור פשיעה מהתנאים של שומר חינם, יש להתייחס כמובן לשני התירוצים הללו. אלא שכאן יש להעיר על שתי אפשרויות שהעלו הראשונים בהסבר הגמרא.
אפשרות אחת - למסקנה, שני תירוצי הגמרא מוצעים בנפרד. הגמרא הביאה עוד תירוץ משום שהתירוץ הראשון קביל אך ורק לשיטת ר׳ יהודה, אבל אם נוקטים בתירוץ הראשון דוחים את התירוץ השני. כך ודאי הבין הרמב״ם, משום שהוא פוסק להלכה על פי התירוץ הראשון:
״מתנה שומר חנם להיות פטור משבועה, והשואל להיות פטור מלשלם... שכל תנאי בממון או בשבועות של ממון קיים...״
הרמב״ם אינו מנסה להראות מדוע אין פה מתנה על מה שכתוב בתורה, או כיצד חל פה דין מיוחד בשומרים. אכן מדובר פה במתנה על מה שכתוב בתורה, ולמרות זאת - מכיון שזהו תנאי בממון - אין בכך בעיה. זאת משום שתנאי שבממון קיים אפילו במתנה על מה שכתוב בתורה.
אפשרות שנייה - למסקנה, כאשר מובא התירוץ השני יש בו תועלת גם במסגרת שיטתו של ר׳ יהודה. אמנם התירוץ הובא לשיטתו של ר׳ מאיר מתוך אילוץ, אבל הוא לא נשלל גם במסגרת דבריו של ר׳ יהודה.
נבחן את התירוצים עצמם. התירוץ הראשון פשוט, אם מקבלים את שיטתו של ר׳ יהודה. אבל בהבנת הרעיון של התירוץ השני נחלקו הראשונים. נפתח בדברי רש״י באותה סוגייה:
״... ושומר לא נחית לשמירה עד דמשיך לבהמה, והאי כי משיך כבר פירש ׳על מנת שאין לו עליו שבועה׳, ולא שיעבד נפשיה לירד בתורת שומרין אלא למקצת ולמה שירד ירד, אבל המקדש את האשה, מכי אמר לה ׳הרי את מקודשת לי׳ איתקדשה לה, וכי אמר לה על מנת שאין לי עלי - מתנה על מה שכתוב בתורה...״
ההבנה הפשוטה ברש״י, וכך תפסו הראשונים, רואה בחילוק שהוא מציע עניין כרונולוגי. בשומרים - התנאי קודם לחלותה של העיסקה, והניסיון לשנות את מתכונת העיסקה לפני שהיא היכתה שורשים עולה יפה אפילו לשיטת ר׳ מאיר. לעומת זאת, בקידושין התנאי מגיע אחרי מעשה הקידושין, וכאן יש ניסיון לחתור תחת מוסד קיים, ניסיון שנכשל מפאת ההגבלה של מתנה על מה שכתוב בתורה.
אם מבינים כך ברש״י, דבריו אכן מעוררים תמיהה. היא אינה נובעת מכך שהסברה העומדת מאחוריהם קלושה, אלא מהחילוק המציאותי בין שומרים לבין קידושין. שהרי אפשר בקידושין להתנות עוד לפני שנותנים את הטבעת, ואפשר בשומרים להתנות אחרי המשיכה, ואם כן מאי שיאטיה דרש״י לקבוע שדווקא בשומרים התנאי קודם למעשה ורק שם התנאי חל?
בשאר הראשונים מופיעים תירוצים אחרים, וכאן ניתן לאפיין שני כיוונים:
כיוון אחד - במסגרת דיני שומרים, בניגוד לשאר המערכות בתורה, ניתן איכשהו להתנות על מה שכתוב בתורה.
כיוון שני - בתיאור המופיע במשנה אין בכלל התייחסות לדיני שומרים, ולא נתקלים בבעיית מתנה על מה שכתוב בתורה.
הכיוון הראשון בוקע ועולה בדברי בעלי התוס׳ למיניהם. נבחן למשל את התוס׳ בכתובות, שמביא שני הסברים נפרדים למושג של ׳מעיקרא לא שיעבד נפשיה׳:
״... וי״ל דשאני התם - כיון דריבתה תורה שומרים הרבה, שומר חנם והשואל נושא שכר כו׳, יכול נמי כל אחד להיות לפי תנאו. א״נ - שאני התם דחייבתו תורה שומר שכר על שלוקח שכר, ושואל לפי שכל הנאה שלו, ומשעבדים עצמם לכל הכתוב בפרשה, הלכך במקום שאין משעבדים עצמם - פטורים...״
לפי התירוץ הראשון, ברוב מערכות התורה אכן אין גמישות, והיא קובעת בהם ערוץ אחד ויחיד שלא ניתן לשנות בו וממנו. אבל בשומרים בנתה התורה מראש מודלים שונים, ומכאן ראיה שאין תבנית מקובעת שיש להתיישר לפיה בכל מקרה. ריבוי המודלים מצביע על כך שגם אדם פרטי יכול לעצב זן חדש של שומרים, כפי שעולה על דעתו. ניתן לראות שהתירוץ הראשון לא נכנס כלל לשאלת היסודות של חיובי שומר.
בתירוץ השני, נוגעים התוס׳ בשאלה הקשורה ליסוד חיוביו של השומר. על רקע זה הם קובעים שחלויות תורתיות אינן תלויות בדרך כלל ברצונותיו של האדם. בנזירות לא שותים יין, נקודה. אמת היא שעצם קבלת הנזירות מותנית בדעתו של הנזיר, אבל את תכני הנזירות אין בכוחו לקבוע. תכנים אלו קבועים ועומדים, וברגע שנכנסת למערכת, התורה מכתיבה לך את ההלכות. חלק הדעת שבתפקודך מתמצה רק בשלב הפתיחה שבו לקחת על עצמך את עצם הנזירותג.
מה שאין כן בשומרים. כאן התורה לא הכתיבה הלכות כהנחתה מגבוה. בשומרים, יש תלות הדדית בין מצבו של השומר והחיובים אותם הוא מקבל על עצמו, לבין הגדרתו בשטח. לאמור - שואל מקבל על עצמו חיובים ברמה גבוהה משום שכל ההנאה שלו, שומר שכר מקבל על עצמו חיובים ברמה פחותה משואל משום שאין כל ההנאה שלו, וכן הלאה. על כל פנים, מכיון שחלות חיוביהם היא פונקציה של השתעבדותם, הם יכולים ליצור מעקף. במילים אחרות, אם אדם יחליט שלא להשתעבד לחיוב מסויים, הוא לא יחול לגביוד.
בתוס׳ הר״ש מופיעים הדברים בצורה דומה להופעתם בתוס׳. תוס׳ הר״ש מוסיף נימה שונה מעט, ובה הוא מסייג את התירוץ השני. הוא לא טוען שהכל תלוי בשיעבוד שהאדם מקבל על עצמו, אלא שהרוב תלוי בכך. אף על פי כן, רוב זה מספיק לכך שללא הסכמת השומר לא יחול השיעבוד.
בניגוד לאלו, עולה הבדל משמעותי יותר אם בוחנים את ניסוחו של תוס׳ הרא״ש. תוס׳ הרא״ש עוסק בהסבר הייחוד שתלתה הגמרא בדיני שומרים, הן בב״מ והן בכתובות. בב״מ מובא רק התירוץ השני של התוס׳ בכתובות. גם בתוס׳ הרא״ש בכתובות מובא רק תירוץ אחד, אבל שם משלב תוס׳ הרא״ש את שני תירוציו של התוס׳ למרקם אחד:
״... דהכא ובכל דוכתא דחשיב מתנה על מה שכתוב בתורה, היינו היכא דחייבתו תורה ממון על ידי דבר אחר, ולא מחמת שהעלה בדעתו לתתו... אבל שומרין - ריבתה תורה שומרין הרבה, שומר חנם ושואל נושא שכר ושוכר, והדבר תלוי בדעת עצמן, ולפי הנאתן משעבדין עצמם...״
כאמור, תוס׳ הרא״ש קושר בין העניין של ריבוי שומרים הרבה ובין המקום המרכזי שיש לדעת השומר ביצירת המערכת של שומרים. לפי תוס׳ הרא״ש, קשור עניין ריבוי השומרים בטבורו ליסוד של דעת כמחייב בסיסי בחיובי השמירה. וכאן אנו חוזרים לחקירה הבסיסית שנוגעת לשורש המשפטי של דיני שומרים:
הבנה אחת - לפיה, מדובר בחיוב אובייקטיבי שהתורה קבעה. אמנם נדרשת מהאדם דעת כדי להיכנס למערכת של שומרים, אבל את התכנים של המערכת מנחיתה התורה, ולא נדרשת קבלה מדעת של כל סעיפי השמירה.
הבנה שנייה - דעת השומר מקבילה לדעת קניינים, והשומר משעבד את עצמו לכל קנייני שמירתו וחיובי שמירתו.
קיומם של מחייבים ממוניים שאינם תלויים בדעת האדם, אינו מוטל בספק. הדוגמה המובהקת היא נזיקין, אבל גם בהלוואה, לשם משל, נוצרים שיעבודים מכוח עצם ההלוואה, גם אם הלווה לא רוצה בכך. חרף זאת, ניתן להעלות ביחס לשומרים את ההבנה השנייה, שרואה בהם תחום ייחודי.
ייתכן שלייחוד של דיני שומרים בהיטל של החקירה שהוזכרה, יש עוגן בדברי הגמרא הבאה בב״ק:
״אמר רבא - הנותן דינר זהב לאשה ואמר לה ׳הזהרי בו - של כסף הוא׳, הזיקתו משלמת דינר זהב משום דאמר לה - ׳מאי הוה ליך גביה דאזקתיה׳. פשעה בו, משלמת של כסף, דאמרה ליה – ׳נטירותא דכספא קבילי עלי נטירותא דדהבא לא קבילי עלי׳...״
בגמרא מובע חילוק ברור בין נזיקין לבין פשיעה, במסגרת חיובי שמירה. בנזיקין חייבת האישה לשלם דינר של זהב, ואילו בשמירה כבר יש לה טענה חזקה. היא יכולה לומר שהיא קיבלה על עצמה שמירה של ׳דינר כסף׳ ולא שמירה של ׳דינר זהב׳. גם לשון הגמרא, מעבר להגיון שבה, בונה את חיוב השמירה על הקבלה שמקבלת האישה על עצמה, ומכאן יסוד למרכזיותה של הדעת בקביעת תכני השמירה.
אמנם, ניתן לדחות את הראיה הזו, לפחות בשתי דרכים:
דרך אחת - המהרש״ל. הוא טוען שהפטור של האישה בפשיעה אינו מבוסס על חוסר קבלת שמירה מצידה. הפטור במקרה זה נובע מפשיעת הבעלים. סך הכל, הבעלים יצקו את היסודות לרמת שמירה פחותה, ויש כאן מעין ׳איהו דאזיק אנפשיה׳ בכך שהוא אמר לה שמדובר בדינר של כסף. עיקרון זה, שהשתתפות הניזק בגרימת הנזק פוטרת את המזיק, מופיע בכמה סוגיות בב״קה, ובהחלט ייתכן שזהו גם העיקרון העומד מאחורי הגמרא שצוטטה לעיל.
דרך שנייה - המצב של האישה השומרת מקביל למצב של מֶקַח טעות. במקרים של מקח טעות אין חיוב, ואפילו אם נאמר שחיובי השמירה הפרטניים אינם תלויים בדעת. העובדה המוסכמת על הכל, שעצם קבלת השמירה מותנית בדעת, מספיקה לבניית תשתית להגדרה של מקח טעות, ופוטרת את האישה.
הגרי״ד הביא בשם הגר״מ ראיה הפוכה, מהסוגייה של שואל שלא מדעת. הוא מסיק משם שעקרונית חיובי שמירה אינם תלויים בדעת האדם, והם מתקבעים כהנחתה מן התורה. הדבר בולט לפי מ״ד שואל שלא מדעת שואל הוי, שכן סביר להניח ששואל שלא מדעת אינו מתכוון לקבל עליו את חיובי השמירה של שואל, ואף על פי כן הם חלים עליו. מכאן ניתן להסיק שאין צורך בדעת על מנת לקבל חיובי שמירה, אלא זו הנחתה מהתורה.
ייתכן שיש לחלק בקטע הזה בין שואל לבין שומר שכר ושומר חינם. שואל ביסודו איננו שומר. הוא אדם שרוצה להשתמש בחפץ, ואגב רצון זה מלבישים עליו את חיובי השמירה. ניתן לומר ביחס לחיובי שמירה כאלו, שחלים בדרך נלווית, שהם חלים גם ללא רצונו של השואל. שהרי כל שואל מעדיף במידה מסויימת להתחמק מחיובי השמירה, והוא מקבל אותם כאילוץ, מתוך הנחתה של התורה.
לעומת זאת, שומר חינם ושומר שכר נמצאים במעמד של שומרים נטו. הם רוצים לשמור מיוזמתם, משום שזו העבודה שלהם. כאן נוכל להבין שחיובי השמירה בנויים על התחייבות מדעת, ואין צורך בהחלת חיובי שמירה בצורה פורמלית מכוח מעמדם הנתון כשומריםו.
חילוק זה מצמצם את דבריו של הגרי״ד לשואל בלבד, וגם ההוכחה שלו נוגעת רק לשואל. יתירה מזו, עצם הוכחתו היא רק למ״ד ששואל שלא מדעת שואל הוי, ואנו לא פוסקים כמ״ד זה להלכה. מעבר לנימוקים הללו, ניתן לדחות את עצם הראיה משום שאין בה שום הכרח.
מקום מובהק נוסף שבו חלים חיובי שמירה ללא קבלה מצד השומר, הוא בשומר אבידה. ואכן, הגמרא
בב״ק נו: מסבירה ש׳רחמנא שעבדיה בעל כרחיה׳. אבל אין אפשרות להסיק מכאן על המצב הרגיל של שומרים, משום שבהחלט ניתן לראות שומר אבידה כחריג בנוף השומרים, ולא ניתן להקיש ממנו.
ד. מחוץ למודל השומרים
עד כאן עסקנו בקו הכללי של בעלי התוס׳, בבואם לבאר את התירוץ של הגמרא עבור ר׳ מאיר. בראשונים מופיע קו חשיבה שונה, שאותו נקטו ראשוני ספרד. המקור הוא בדברי הר״ח המובאים בשטמ״ק, ובעקבות הר״ח פירשו באופן דומה גם הרמב״ן והריטב״א. וכך מסביר הר״ח:
״... פירוש - כיון שהתנה שומר חנם להיות פטור משבועה... דלא ירדו לה בשמירה של תורה, ולא שעבדו עצמן, ואינם חשובין מן השומרים של תורה... ואינו דומה למקדש את האשה, שחלו עליו קידושין, וכשהתנה שלא תזון ושלא לכסות - בא לבטל הכתוב, לפיכך תנאו בטל...״
הראב״ד, הרמב״ן והריטב״א מתבטאים בצורה דומה. הנקודה המרכזית שונה באופן מהותי מדברי התוס׳. לפי התוס׳, יש כאן מתנה על מה שכתוב בתורה, אלא שבשומרים זה לגיטימי לפי ר׳ מאיר. אם מפאת העובדה שכבר התורה ריבתה שומרים הרבה, ואם מצד ההישענות על יסוד הדעת בקבלת חיובי שמירה.
לא זו דרכם של חכמי ספרד. לפיהם, גם בשומרים אין אפשרות להתנות על מה שכתוב בתורה. אבל במשנה שלנו אין מתנה על מה שכתוב בתורה כלל. מתנה על מה שכתוב בתורה הוא הרצון בחלות תורתית מוגדרת, עם המגמה לשנות אותה לפי מידותיך. למשל, נזיר שרוצה לשתות יין, או נישואין בלי האחריות לכך. רצון כזה נשלל, משום שהתורה קבעה את התכנים המדוייקים של נזירות ושל קידושין, ואין לזוז מהם כמלוא נימה.
אבל אין ספק שאדם יכול לקבל על עצמו איסורי תגלחת וטומאה למתים, ולהמשיך לשתות יין. הדגש הוא שאדם כזה אינו נזיר בשום אמת מידה, אלא סתם אדם שקיבל על עצמו דברים מסויימים. אפשר גם להיות חבר של מישהי, ולא להתחייב מולה בשאר כסות ועונה, אלא שברור לחלוטין שאין אלו קידושין.
באופן דומה, אם אדם רוצה ללבוש כתר דשומר ואיצטלה דשומר בלי חיובי שומרים, הדבר בלתי אפשרי לחלוטין. אבל במשנה שלנו מדובר על עניין שונה. במשנה שלנו מציע אדם מסויים לקבל על עצמו חיובים כלשהם, בלי להיקרא שומר. קבלה כזו יכולה להיתפר לפי כל חשבון שיהא, משום שלא מתיימרים לאמץ את הקטגוריה של שומר שנקבעה בתורה ולשנות אותהז. הריטב״א מוסיף נופך מסויים להסבר הזה:
״... דהא דשומרים לא דמי לאידך דאיתמר בהו מתנה על מה שכתוב בתורה. דבכלהו אידך אזהר רחמנא בהדיא, דבאונאה כתיב ׳אל תונו׳, ובשביעית כתיב ׳לא יגוש׳... ובאלו רחמנא קפיד בהו. הילכך כל שמתנה כנגד זה, מתנה על מה שהקפידה תורה. אבל בדיני שומרים לא גלי קרא קפידא, ולא אזהר עליה שלא יפטר מדיני שומרים... וכשמתנה לגרוע מחיובו או להוסיף - אינו מתנה על דין תורה״
הקו העקרוני שלו דומה לדברי הר״ח. גם הוא מדגיש שבמשנתנו אין בכלל קונסטלציה של מתנה על מה שכתוב בתורה. אלא שהוא מוסיף קריטריון שעל פיו ניתן לקבוע אם אדם מתנה על מה שכתוב בתורה או לא.
לפי הרמב״ן והר״ח יש להניח שמתוך דבריו של המתנה רואים מהי מגמתו. אם מגמתו לעצב קטגוריה הלכתית בדרכיו הוא, שוללים את דבריו. אם כוונתו ליצור קטגוריות שאינן מופיעות בתורה, ניתן לקבל את דבריו. לפי הריטב״א לא משתמשים באמת מידה סובייקטיבית כזו, אלא יש סרגל אובייקטיבי.
בכל תחום ניתן לבחון האם התורה רצתה למנוע את יצירתן של קטגוריות לויין, או שמא לתורה לא אכפת. וכאן בודקים האם יש איסור שחופף את הקביעות החיוביות שבכל תחום. בהלוואה, למשל, יש איסור של לא יגוש, ולכן ברור שהתורה רצתה למנוע הלוואות שלא משמטות בשביעית. אבל בדיני שומרים יש רק פירוט טכני ומעשי של קטגוריות השומרים, ומכאן מבינים שאין שום רצון למנוע יצירה חופשית של קטגוריות שמירה אחרות.
על כל פנים, גם לפי הריטב״א אין כאן ניסיון לעצב מחדש דיני שואל או שומר שכר ודומיהם. הניסיון הוא ליצור שֵם חדש שאינו מופיע בתורה כלל, ויצירה כזו אפשרית בהחלט. הריטב״א מצייד אותנו במדד של יסודות איסוריים, אשר קיומם מעיד על כך שהתורה מתנגדת ליצירות חדשניות, ואי קיומם (כפי שקורה בשומרים) נותן אור ירוק להמצאות מקוריותח.
על רקע שני קוי החשיבה הללו בראשונים, נוכל לחזור לסוגייה. כפי שראינו, בגמרא מופיעים שני תירוצים. יש מקום להבין במה חלק התירוץ הראשון על התירוץ השני. וכאן ניתן לפצל בין קו החשיבה של בעלי התוס׳ לבין הקו שאותו מייצגים חכמי ספרד.
אם מסבירים כתוס׳, ומחדשים שבשומרים יש היתר ליצירת מתנה על מה שכתוב בתורה, קל להבין את נקודת המחלוקת. בעל התירוץ הראשון חשב שאין לקבל את החידוש הזה, חרף העובדה שבשומרים הגדירה התורה כמה מודלים. באופן דומה ניתן לומר, שבעל התירוץ הראשון דחה את ההנחה שבונה את חיובי השומרים על דעת שומר ועל קבלת התחייבות. על כן הוא נאלץ להעמיד את המשנה כר׳ יהודה.
אם מבינים כרמב״ן וכחבריו, קשה יותר לנסח את עמדת התירוץ הראשון ואת הדחייה של יכולת יצירת קטגוריה נפרדת. לכאורה, הנימוק של הרמב״ן משכנע. ייתכן שהתירוץ הראשון סבר שעצם המציאות של שומר יוצרת את מערכת חיובי התורה, ולא ניתן על ידי הורדת התווית של שומר והדבקת תווית אחרת לשנות את מערכת החיובים כרצונך.
לחילופין, במסגרת פירוש הסוגייה, ניתן להציע שקיומו של התירוץ הראשון שרד רק עד שהועלה התירוץ השני. לאחר העלאת התירוץ השני, ניתן ליישם אותו אף בדברי ר׳ יהודה, משום שהלוגיקה העומדת מאחוריו מאפילה על אלו שינסו לחלוק, ואין כאן מקום להתנאה כלל ועיקר.
אם נקבל הבנה זו במסקנת הסוגייה, לאור הרמב״ן, יקשה מאוד לחלק בין פטור מפשיעה לבין הפקעת כל חיוב אחר. ברם, ניתן להבין למסקנה בצורה אחרת. נוכל לומר שאמנם מדובר אליבא דר׳ יהודה בהתנאה, ומשתי סיבות אפשריות. או מפני שנאמץ את מהלך התוס׳, או מפני שנציע שאף לדעת הרמב״ן עומדים לרשות הצדדים שני ערוצים - האחד הוא תיקון מערכת שומרים והשני התחמקות הימנה.
אם, מצד אחד, נקבל הבנה זו בסוגייה, ומצד שני נבנה על שיטת הרמב״ם שמגדיר פושע כמזיק, יתיישב הדיוק שלנו מהמשנה - שאין השומר המתנה נפטר מפשיעה - כמין חומר. לפי ר׳ מאיר, לאור התירוץ השני כפי שהסבירו הרמב״ן, באמת לא יהיה מקום לחלק. שכן אין כאן יחסי שומר ומפקיד, ודין פושע כמזיק לא נאמר - אפילו לשיטת הרמב״ם - אלא בשומר.
מאידך, לפי ר׳ יהודה נאמר שמדובר על שומר, אלא שהוא הצליח לתפור לעצמו חיובים משלו, משום שבדבר שבממון אפשר להתנות על מה שכתוב בתורה. ועל כן, ניתן לחלק ולומר שר׳ יהודה יגביל את חירותו של השומר, ויתיר לו לפטור את עצמו רק ברמה הממונית הצרופה. ברגע שמדובר בחיובי מזיק, נתקלים ברובד איסורי, וכאן חוזרת הבעיה של מתנה על מה שכתוב בתורה. לעומתו, לר׳ מאיר לא תהיה הגבלה על אופי הפטורים, משום שלפיו אין כאן שומר.
ה. הוספת חיובי שומרים
דיברנו על כך שר׳ יהודה יגביל את יכולת ההתנאה כאשר הדבר יגיע לידי חיובי מזיק, היות שכל ההיתר של מתנה על מה שכתוב בתורה לר׳ יהודה יחול רק ביישומים ממוניים צרופים. אנו מניחים, כמובן, שהמושג איסור הוא מושג רחב, דהיינו - גם תחומים ממוניים שיש להם השלכות איסוריות, נכללים במושג זהט.
לכן, אדם שירצה להתנות שמותר לו לגזול לא יוכל לעשות זאת גם לפי ר׳ יהודה. רק בדיני ממונות מובהקים נרשה לו להתנות, ולפיכך אם רואים פושע כמזיק, ניתן לדחות את יכולת ההתנאה. יש להעיר שהמקור לאיסור להזיק אינו ברור כל כך. הגמרא אמנם מגדירה את השליחות לחפור בור כשליחות לדבר עבירה, אבל קשה למצוא מקור מוגדר לאיסורי.
אין להקשות מן הגמרא
בב״ק צג., משום שבה נסביר כפי שביארנו לעיל שאין שום מימד של איסור. בעל הממון אינו אומר לך קרע את כסותי ואני מתיר לך להזיק. הוא אומר שאתה בכלל לא מזיק, היות שאין פה נזק! רופא שמנתח אותך אינו חובל ברשיון, אלא רופא.
בנקודה זו ניתן לבחון את הצד השני של המטבע, של הוספת חיובים. וכך פוסק הרמב״ם בהלכות שכירות:
״מתנה שומר חנם להיות פטור משבועה, והשואל להיות פטור מלשלם, וכן מתנה
בעל הפקדון על שומר שכר או נושא שכר ושוכר להיות חייבין בכל כשואל...״
הגמרא דנה בדרך הטכנית שבה מתרחשת הוספה כזו:
״תנא - ומתנה שומר שכר להיות כשואל. במאי, בדברים? אמר שמואל - בשקנו מידו. ור׳ יוחנן אמר - אפילו תימא בשלא קנו מידו, בההיא הנאה דקא נפיק ליה קלא דאיניש מהימנא הוא, גמיר ומשעבד נפשיה״
הוספת חיובי שמירה עשויה להימדד בעוד מישורים. למשל, בגמרא
בב״מ נח. נידונית הוספה של מאגר הנכסים עליהם שומרים. עקרונית, עבדים שטרות וקרקעות ממועטים מדיני שמירה, אבל הגמרא קובעת שבמצב של קנו מידו ניתן להחיל שמירה גם על מצבים שממועטים בדרך כלל מדיני שמירה.
גם שם יש לבחון את התוספת, האם מדובר במסגרת של דיני שומרים שהורחבה, או שמא מדובר במודל הדומה לזה של הרמב״ן, מודל של התקשרות חדשה שאינה קשורה לדיני שומרים.
חקירה זו יכולה לבוא לידי ביטוי בהקשרים רבים. נציג שתי דוגמאות:
דוגמה אחת - לעניין שבועה.
דוגמה שנייה - קבלת אחריות כשומר מסויים.
הדוגמה הראשונה נידונית בש״ך, והוא דן בחיוב שבועה שאדם רוצה להוסיף על עצמו אפילו במקרים בהם הוא לא צריך להישבע. עניין זה יכול להיתלות בחקירה שלנו. אם מדובר בהתקשרות חדשה שאינה נכנסת למסגרת של דיני שומרים, סביר להניח שניתן להוסיף רק חיובי תשלומיןכ. לעומת זאת, אם מדובר בתגבור מעמדך כשומר, אפשר להגיע במסגרת החיובים המתווספים גם לתחום של שבועה.
הדוגמה השנייה עולה בשו״ת הרשב״א. הוא דן בשומר חינם שקיבל על עצמו אחריות נוספת, ולא פירט את רמתה. הרשב״א מעלה אפשרויות אחדות בדבר הרמה הנתבעת משומר כזה. ניתן לחייב אותו עד הסוף, כשואל. ניתן לומר שהוא קופץ רק דרגה אחת ומגיע לרמה של שומר שכר.
הרשב״א משתעשע באפשרות נוספת. הוא מעלה מסברה את האפשרות ששומר כזה יתחייב רק באבידה, אבל לא בגניבה שהיא מעין אונס. אחר כך נוסג הרשב״א מאפשרות זו, אבל אם מאמצים אותה יש לתלות אותה בצד החקירה שקובע התקשרות חדשה לחלוטין. אם מדובר בניסיון לעצב מסגרת של דיני שומרים, יש לכאורה לאמץ את כל דיניו של שומר מסויים, ואין אפשרות ליצור חיובי שומר שכר למחצה, לשליש ולרביע.
לנושא של הוספת חיובי שמירה יכולות להיות השלכות על אופי החיובים, כפי שהדבר עולה בסוגיין, וגם על היקף החיובים כפי שראינו ביחס לעבדים שטרות וקרקעות. הראשונים הצביעו על נקודת הבדל בין שתי הסוגיות, ביחס לדרך שבה נוצרת התוספת הזו בחיובי השמירה.
בדף צד. מופיעות שתי דעות ביחס לדרך זו, ולפי ר׳ יוחנן אין צורך בקניין. לעומת זאת, בדף נח. מסכים גם ר׳ יוחנן שיש צורך בקניין לשם יצירת אותה מערכת חדשנית של הוספת חיובי שמירה. וכך מתרצים התוס׳ בקושייה זו:
״... וי״ל - דהכא, דפטור אפי׳ משבועה, לא משעבד נפשיה בלא קנין, אי נמי - התם כיון שמתחייב כשואל, סבורים העולם שהשאיל לו, ובההיא הנאה משעבד נפשיה״
שני תירוצי התוס׳ מותירים את הסוגיות במסגרת של דיני שומרים, וקובעים חלוקה פנימית בתוך דיני שומרים עצמם. אבל ניתן לבנות על חלוקה עקרונית יותר בין שתי הסוגיות.
בדף צד. עוסקים במסגרת של שומרים, והשאלה היא איזו רמה של שומר מושגת. ופה סובר ר׳ יוחנן שאין צורך בקניין. מערכת השמירה כבר נוצרה, ולשם חיזוקה של מערכת קיימת אפשר להסתפק בדברים, ואין צורך בקניין.
אבל בעבדים שטרות וקרקעות רוצה הגמרא ליצור יש מאין. עבדים שטרות וקרקעות אינם כלולים בפרשת שומרים, ואין לגביהם דיני שומרים. הרחבת חיובי השמירה ביחס לעבדים שטרות וקרקעות היא ברייה בפני עצמה, וכאן סבור גם ר׳ יוחנן שיש צורך בקניין.
ייתכן שדבר זה תלוי במעמד של שמירה ביחס לעבדים שטרות וקרקעות. לפי הרמב״ם יש לגביהם חיוב פשיעה, ומכאן ניתן להסיק שהוא לא ממעט אותם לחלוטין מכל המערכת של שומרים וחיוביהם. הראב״ד תוקף את הרמב״ם בנקודה זו, ומשמע ממנו שהמיעוט הוא טוטלי.
לפיכך, במסגרת הבנתו של הראב״ד נוכל לחלק היטב בין הסוגייה בדף נח. לחבירתה בסוף השוכר את הפועלים. לפי הרמב״ם גם בעבדים שטרות וקרקעות יש מסגרת עקרונית של שמירה, ועל כן עוצמת החילוק המוצע תקהה לה.
ניתן לדון על רקע חילוק זה ביישומים נוספים. למשל, אם אדם רוצה לחייב את עצמו בשמירה בבעלים, האם דרוש קניין לשם כך? על פי הקו העקרוני שלנו, יהיה הדבר תלוי בטיב הפטור של בבעלים. אם בבעלים מפקיע את עצם מעמד השומר, סביר להניח שנדרוש קניין לשם יצירת חיוב בשמירה בבעלים. אם ה׳בבעלים׳ אינו מפקיע מעמד של שומר, אלא רק משמש כפטור מתשלומי שמירה, ייתכן שהוספת חיוב תשלום במסגרת של בבעלים תסתפק בדברים, לפחות לשיטת ר׳ יוחנןל.
נקיטת צד החקירה שרואה בהוספת חיובי שמירה יצירת מסגרת מחודשת, מעלה לאוויר ספק נוסף. האם אחרי יצירת התוספת השתנה כל מעמדו של השומר, או שמא נוצרו ונוצקו שני רבדים - רובד אחד של שומר כפי שהוא היה קיים לפני התוספת, ורובד נוסף של חיובים חדשים שאינם כלולים במסגרות של שמירה. למשל, שומר חינם שירצה להתחייב כשואל, יחבוש שני כובעים:
כובע אחד - של שומר חינם, וחיובו בפשיעה, דרך משל, יהיה כשומר חינם רגיל.
כובע שני - של התחייבויות עצמאיות שהוא הלביש על עצמו ברמה של שואל.
נסיים את הדיון בנושא זה במהלך של הש״ך. הש״ך מעלה הסבר הדומה למהלך שהצגנו ביחס לאדם הרוצה להחיל על עצמו חיובי שמירה בשטרות. אחר כך הוא מבאר את הטעם לכך שאפשר להתנות בלי קניין במערכת של שומרים:
״... ואף על גב דמתנה ש״ח להיות כשואל אף בדברים בלא קנין... שאני התם - שהוא שומר חנם, וכיון שהוא בדין השומרים, יכול הוא לחייב את עצמו להיות כשואל אפילו בדברים. אבל כאן, שאינו בתורת שומרים כלל, א״א שיחול עליו שום חיוב אא״כ קנו מידו... ונראה הטעם בסימן רצ״א מתנה להיות כשואל, ושואל חייב התם והוי כאלו אמר הריני שואל, ודומה להריני כאלו התקבלתי בנדרים...״
(ש״ך חושן משפט סימן ס״ו סקקכ״ט).
הש״ך בונה את היסוד של תוספת חיובים בלא קניין, על העיקרון של התקבלתי. אם אדם רוצה להתחייב כשואל, הוא יכול ליצור מצב שבו הוא כאילו שואל, כפי שנוצרות חלויות הלכתיות של כאילו נתקבלתי. ממילא, במצב שבו אין סיטואציה של שואל, כמו למשל שמירה על עבדים שטרות וקרקעות, לא יעזור גם העיקרון של התקבלתי, ונהיה מוכרחים להיעזר בקניין.
כאמור, חלוקתו של הש״ך עולה בקנה אחד עם החלוקה שהצענו בין הסוגייה בדף נח. לסוגייה בדף צד., אבל הסברה היא מכיוון שונה. הש״ך לא מצריך קניין במצבים של דף נח. בגין ההבנה האינטואיטיבית שדרוש מכשיר חזק ליצירת מסגרת חדשה של חיובי שמירה יש מאין.
הש״ך מצריך קניין משום שטכנית, לא ניתן להפעיל את היסוד של התקבלתי. היסוד של התקבלתי הוא העומד מאחורי אותה הסכמה שבדברים, כפי שהיא מובאת בדף צד. ביחס לשומר חינם המתנה להיות כשואל.
ייתכן שעל פי הש״ך נחלק בין השומרים השונים. הש״ך דן בשואל, ושם אכן ניתן לדבר על מעין קבלה שיוצרת מעמד של שואל. אבל בשומר חינם שירצה להתחייב כשומר שכר, אין משמעות ליסוד של התקבלתי. אין הבדל מהותי בין קבלת החפץ לשם שמירה של שומר חינם, ובין קבלת חפץ לשם שמירה של שומר שכר. לפיכך, ייתכן שנגביל את חידושו של הש״ך לשואל בלבד.
מקורות:
(ב) בבא מציעא צד.-צד: ״השואל... משיכת פרתך״, בבא מציעא צז. ״אמר רבא האי מאן... הוא דנפק״ ריטב״א ד״ה האי, שטמ״ק בשם רמ״ך ור״ח [עמוד תתקעב], רא״ש פ״ח סימנים ו׳-ז׳.
(ג) בבא מציעא צד. תוס׳ ד״ה פרה, [ראב״ד בשטמ״ק ד״ה עמה, עמוד תתקנז], מאירי ד״ה עמה.
(ד) בבא מציעא פא.-פא: ״שמור לי ואשמור לך... ובלא דעתיה אותביה״, בבא בתרא מג: תוס׳ ד״ה אמאי, ד״ה דאמר, ר״י מיגאש והראב״ד (הובאו בשטמ״ק בבא מציעא פא: [עמודים תתפו-תתפז]), [אור זרוע בבא מציעא ריש השואל, עד סוף ד״ה שמעינן], רמב״ם הלכות שכירות י:ב, משנה למלך שם, ש״ך חושן משפט שה:ו.
(ה) בבא מציעא צה:-צו. ״אמר רב המנונא... דקרא הוא״, ירושלמי בבא מציעא ח׳:א׳, רמב״ם הלכות שכירות א:ג, הלכות שאלה ופקדון ב:א-ד.
(ו) [רלב״ג על התורה על ׳וכי ישאל׳ (באמצע ד״ה וכי יתן איש), ״וכי ישאל... פטור מלשלם״, שם ד״ה השרש ה-ו׳], ספר החינוך מצוה ס׳ ״ועל ענין... גם כן פטור״, ספורנו על שמות כ״ב יד.
(ז) פשיעה בבעלים - בבא מציעא צה.-צה: ״איתמר... כשומר חינם״ השגת הראב״ד הלכות שכירות ב:ג ״ואין פושע מזיק... עכ״ל״, רמב״ם הלכות אישות כא:ט.
(ח) שליחות יד בבעלים - בבא מציעא מא: ״רבא אמר... בבעלים פטור״, קצות החושן שמו:א, נתיבות המשפט רצא:לד.
(ט) שבועה בבעלים - ירושלמי שבועות ח׳:א׳ ״אתמר אם בעליו עמו... אמרין אינו נשבע״ קצות החושן רצא:יח.
א. פתיחה
עניין שמירה בבעלים מתפרש על פני כמה סוגיות, ושורשו בפסוקים:
״... בעליו אין עמו שלם ישלם אם בעליו עמו לא ישלם...״
התורה מגדירה שני מצבים:
מצב אחד - בעליו אין עמו. זהו המצב הרגיל של שואל, ובו קובעת התורה חיוב תשלומין ואפילו במקרים של אונס.
מצב שני - בעליו עמו. כאן יש פטור שנאמר אפילו בשואל.
לפני שעומדים על טיב הדין הזה, יש להגדיר את המציאות של בעליו עמו, והגדרה זו כוללת בעיקר שני מוקדי דיון:
מוקד אחד - הגדרת היחס של ׳עמו׳ שמופיע בפסוקים. יש לקבוע מה טיב הזיקה הנדרשת בין הבעלים לשומר, על מנת שהפטור יחול.
מוקד שני - קביעת השעה הקריטית, שבה נוצרת הזיקה הזו.
על רקע הגדרות אלו, נוכל לבחון את הנימוק הסברתי העומד מאחורי הפטור, ולבדוק את היקפו ואת אופיו.
ב. הגדרת הזיקה בין הבעלים לשומר
במשנה בריש השואל נידון הדין של פטור בבעלים, וכך נאמר בה:
״השואל את הפרה ושאל בעליה עמה או שכר בעליה עמה, שאל הבעלים או שכרן ואחר כך שאל את הפרה ומתה - פטור, שנאמר ׳אם בעליו עמו לא ישלם׳. אבל שאל את הפרה ואחר כך שאל את הבעלים או שכרן ומתה - חייב, שנאמר ׳בעליו אין עמו שלם ישלם׳ ״
המשנה לא מפרשת את תביעת התורה ׳בעליו עמו׳ במובן הפיסי. בעליו עמו, לפי המשנה, מתפרש במובן משפטי - עמו במלאכתו. אמנם לא מפורט במשנה האם לשם זיקה של בעליו עמו יש לדרוש שהבעלים יעשו את אותה המלאכה שעושה הפרה, אבל ברור שהבעלים - כמו פרתו - עובד למענו של השומר (והוא שאול או שכור לו).
לצד משנה זו, משתמע מן הגמרא שקיים ערוץ נוסף של דין בבעלים:
״אמר רבא - מקרי דרדקי, שתלא, טבחא ואומנא, ספר מתא - כולהון בעידן עבידתייהו כשאילה בבעלים דמו...״
בכל אותם האישים שמציין רבא, אין התקשרות חוזית בין הבעלים לשומר, ואין מחוייבות רשמית. עצם העובדה המעשית שהבעלים של החפץ עושה משהו למענו של השומר, יוצרת תשתית לפטור של בבעלים. לפיכך, אפשר לקבוע שיש בדין בבעלים שני ערוצים נפרדים:
ערוץ אחד - ערוץ הנוצר מתוך מחוייבות שיש לבעלים כלפי השומר.
ערוץ שני - ערוץ הנוצר מתוך המציאות בשטח, בה הבעלים משרת את השומר.
בשני הערוצים הללו, הן בערוץ המשפטי של מחוייבות עסקית והן בערוץ המעשי של קשר עובדתי בין הבעלים לשומר, ניתן לבחון את הדרך הטכנית שבה נוצרת התקשרות כזו, ואת התנאים לכניסה למשבצת של ׳עמו׳.
בגמרא בתחילת השואל נאמר שהפרה במשיכה והבעלים באמירה, ורש״י מבאר:
״משאמר לו ׳הרי פרתי ואני נשאלין לך׳, הוי גופו שאול לו...״
בראשונים יש דיון לגבי הבסיס שעליו פועלת אמירה כזו. נעיין למשל בראב״ד המובא בשטמ״ק, שמעמת את הגמרא שלנו עם סוגייה בריש השוכר את האומנין:
״האי אמירה, לאו אמירה בלחוד היא, דהא בעיא התחלה במלאכה או בהליכה למלאכה... אי נמי - הא דבעינן ׳התחילו או הלכו׳, הני מילי לאחיובי ממונא, אבל תרעומת מיהא אית להו משום דשלא כדין עבדי, אלמא כל היכא דלא הדרי בהו - באמירה בעלמא שאולין נינהו...״
הסוגייה הסמויה שאיתה מתמודד הראב״ד היא הסוגייה בדף עה:, ממנה משמע שאמירה גרידא אינה מסוגלת ליצור שכירות. האמירה יוצרת בסך הכל תשתית לתרעומת, במידה שאחד הצדדים מטעה את השני, אבל כל עוד לא היתה התחלת מלאכה או הליכה לשם כך, אין שום חיוב מעבר לתרעומת.
הראשונים בסוגייה שם נחלקו האם נחוצה התחלת מלאכה ממש, או שמא מספיקה הליכה. מהרמב״ן משמע שנחוצה תחילת מלאכהמ, אך יש ראשונים שמסתפקים גם בהליכה בלבד כדי לחייב ממון. על כל פנים, לפי כל השיטות ברור שהאמירה כשלעצמה אינה יוצרת מעמד ממוני, ואחריה יש רק תרעומת.
לפיכך, מקשה הראב״ד, כיצד נוצרת המציאות של ׳עמו׳ בסוגייה שלנו על ידי אמירה בלבד, כפי שמשמע מן הגמרא? לראב״ד יש שני תירוצים:
תירוץ ראשון - גם בסוגייתנו נוספת לאמירה תחילת מלאכה, או לפחות נוסף השלב של הליכה למלאכה.
תירוץ שני - דווקא בהקשר של חיוב ממוני הנובע מהטעייה, נחוצה תחילת מלאכה. אבל עצם מעמד השואל נוצר כבר על ידי האמירה, משום שהתשתית של תרעומת שנוצרת אחרי האמירה, מהווה בסיס נאות למעמד של שואל.
כמובן, במסגרת התירוץ הראשון הניח הראב״ד שהתרעומת אינה מספיקה כדי ליצור הגדרה של ׳עמו׳ לעניין הפטור של בבעלים. אם באנו להבין את הפער בין שני התירוצים ביחס לנקודה זו, ניתן לבאר אותו בשתי צורות:
צורה אחת - במסגרת הלכות תרעומת. התירוץ הראשון הבין שתרעומת אינה גורם משפטי. ממילא, גם בהקשרים משפטיים אחרים כמו פטור תשלומין הנוצר מן הדין של בעליו עמו, אין לתרעומת משמעות. לעומת זאת, התירוץ השני הבין שתרעומת היא מעמד משפטי מובהק, אלא שעוצמתו קלושה ולא ניתן להוציא ממון בעזרתו. אף על פי כן, דברים אחרים כמו יצירת מעמד של שואל בבעלים, ניתן ליצור בעזרת התשתית של תרעומתנ.
חקירה זו עולה גם במוקדים אחרים שבהם נידון המושג של תרעומת. למשל, הסוגייה
בב״ב מג. עוסקת בדין נוגע בעדותו. נוכל לשאול - האם אדם אשר עדותו תסלק או תיצור מצב של תרעומת ביחס לחבירו יוגדר כנוגע בעדותו, או שמא אדם כזה יוכל עדיין להעיד בהיותו נתפס כנטול עניין, והתרעומת אינה יוצרת מעמד של נוגע בעדותו
ס.
לתוס׳ יש שתי דעות בנידון, וניתן לתלות אותן בחקירה שהצגנו ביחס לדין תרעומתע. אם מדובר במעמד משפטי שרק אין לו עוצמה, נוכל להניח שאם יש לאדם תועלת בעדותו ביחס לתרעומת על חבירו הוא מוגדר כנוגע בעדותו. אבל אם מדובר במושג ׳מוסרי׳ שאין לו שיניים משפטיות, סביר להניח שלא נגדיר אדם כזה כנוגע בעדות.
צורה שנייה - במסגרת הלכות בבעלים. אנחנו בודקים האם הרשות להתרעם (איך שלא נבין אותה) יוצרת מעמד של בעליו עמו. וכאן אפשר לומר שעצם האיסור לחזור בך (אפילו שאם תחזור בך תהיה לצד השני רק תרעומת), כבר נחשב כזיקה מספקת להגדרת המצב של בעליו עמו. לחילופין, ניתן להבין שקשר מסוג בעליו עמו חייב להעגן בשיניים ממוניות, ומכיון שלתרעומת (על שתי הבנותיה) אין שיניים כאלו, אי אפשר ליצור בעזרתה את הפטור של בבעלים.
הדגש העולה מלשון הראב״ד בתירוצו השני, מושך להבנה האחרונה. חידושו באותו תירוץ הוא שעצם האיסור לחזור קובע מעמד של פועל כל עוד לא חזרת בך, ומעמד זה מספיק כדי להגדיר את הבעלים שנשאלו עם הפרה כ׳בעליו עמו׳, ועל ידי כך לפטור את השומר במצבים כאלו.
קביעה זו של הראב״ד, טומנת בחובה חידוש מסויים. הרי המשנה עוסקת באדם שנשאל לחבירו על מנת ליצור דין של בבעלים, ואילו מהראב״ד עולה שניתן להרחיב את חלותו של דין זה כבר לשעה של האמירה.
התוס׳ בתחילת הפרק מבצעים הרחבה דומה ביחס לדברי רבא בדף צז. לקמן. לפי הגמרא, בעידן עבידתייהו של כל אותם בעלי מלאכה שמונה רבא, יש לבני העיר דין של שאילה בבעלים. התוס׳ קובעים שאין צורך בעידן עבידתייהו ממש. גם בשעת הליכתן, ואפילו כאשר הם מזמנים את עצמם לילך, נחשב הדבר כעידן עבידתייהו ויחול כלפיהם הדין של שאילה בבעלים. וכאן ניתן לבדוק - עד היכן אפשר להרחיב את הקטע הזה.
על רקע זה נבחן את דבריו של האור זרוע:
״שמעינן משמעתין, דראובן שאמר לשמעון ׳הריני שאול לך׳, הרי הוא שאול לו, ואינו יכול לחזור בו שיעשה אותה מלאכה שנשאל לו לעשותה, וכגון שנשאל לו לעשות לו מלאכה שהיא דבר אבד... חשיב שאלה בבעלים...״
(אור זרוע בבא מציעא סימן שג).
מהאור זרוע משמע שעל ידי הבטחה גרידא נוצרת תשתית לדין של בבעלים. האור זרוע מחדש למעשה בצורה כפולה:
חידוש אחד - אם אדם הבטיח למישהו לעשות לו פעולה בדבר האבד, אסור לו לחזור בו. עצם איסור זה והחובה לפצות אם הוא מתחרט, מספיקים כדי ליצור מעמד של שאילה בבעלים.
חידוש שני - גם אם מדובר במלאכה שאינה בדבר האבד, ובה מותר לחזור, כל עוד האדם לא חזר בו הוא נכנס למשבצת של ׳בעליו עמו׳, ויש כלפיו דין בבעלים.
לא ברור עד כמה יסכים האור זרוע להרחיק לכת. אם למשל אדם מבטיח לחבירו לעזור לו להעביר דירה, האם אינו יכול להתחרט? והאם נאמר שהוא יצר תשתית לדין של בבעלים? ייתכן שהאור זרוע יאמר את חידושו רק אם היתה פה לשון של שאילה, כלומר דווקא אם ראובן אומר ׳הריני שאול לך׳.
אמנם, בשכירות לא מוצאים בדרך כלל אבחנה בין אדם שמשכיר את עצמו לבין אדם שמוכן לעשות פעולה מסויימת בשכר. מכל מקום, גם אם נוסיף את הסיוג הזה, יש לפנינו הרחבה משמעותית לאפשרות יצירת המעמד של בבעלים.
בשורה התחתונה ניתן לסכם שישנם שני ערוצים בדין של בבעלים. הערוץ הראשון של מחוייבות משפטית מוקצן באור זרוע ומגיע לרמות ראשוניות ביותר של מחוייבות בין בני אדם כבסיס לדין של בבעלים. גם היקפו של הערוץ השני בפן של דרכי יצירת המעמד של בבעלים, רחב ביותר.
נקודה מרכזית שנתונה במחלוקת ראשונים בערוץ אחרון זה, נוגעת לשאלה של ישירות הזיקה בין בעלי המקצועות המוזכרים בדף צז. ובין הלקוחות שלהם. הרי״ף מפרש שתועלתם של מלמד דרדקי וספר מתא וחבריהם היא לכל בני העיר, דהיינו כולם מוגדרים כלפיהם כשומרים בבעלים, ולא רק האדם שמולו הם עובדים באותו רגע נתון. מדבריהם של רש״י ושל הרמב״ם משמע שהמעמד של בבעלים נוצר רק כלפי האדם שמולו הם עובדיםפ.
בשיטתם העקרונית של רש״י והרמב״ם נוקט גם הרמ״ך. אבל למעשה הוא מסכים עם שיטת הרי״ף. משום שלדעתו - כשהספר עובד בשביל שמעון, הוא עובד למעשה גם בשביל ראובן. סוף סוף, העבודה בשביל שמעון מפנה לו את הזמן עבור עבודה עתידית למען ראובן, וממילא - על אף שעקרונית דרושה זיקה ישירה בין העובד לשומר, היא נוצרת תמיד ואפילו כאשר הוא עובד עבור מישהו אחר.
לאור שתי השיטות הללו, מתפרשת ההגבלה של ׳בעידן עבידתייהו׳ בשתי דרכים שונות. נבחן למשל את דברי הר״ח המובאים בשטמ״ק:
״פירוש, אלו כולן שכורין הן בזמן קצוב לכל המדינה, וכל השואל מהן, שאלה בבעלים היא, כי הללו כולן כשכורין הן
בעתות שדרכן להתעסק בצרכי צבור...״
לפי הר״ח, עידן עבידתייהו פירושו שעות העבודה העקרוניות שלהם, ואפילו אם באותו רגע ספציפי הם בהפסקת קפה. לעומת הר״ח, קובעים ראשונים אחרים שנחוצה דווקא השעה שבה הם עובדים על מנת ליצור מעמד של בבעלים.
הר״ח והרי״ף מרחיבים, אם כן, את המושג של בבעלים כזיקה מעשית, לעומת רש״י והרמב״ם שמצמצמים אותו לזיקה ישירה. אם כי ייתכן שבמחלוקת זו באים לידי ביטוי שני הערוצים של בבעלים. כלומר, לפי הרי״ף - גם בדף צז. מדובר על סוג של זיקה משפטית, ועל כן אין צורך בזיקה מעשית ישירה בין העובד לשומר. לעומת זאת, רש״י והרמב״ם ראו בגמרא בדף צז. ביטוי לערוץ השונה של זיקה מעשית כבסיס ליצירת המעמד של בבעלים.
לתחום האפור הזה של הרחבת התשתית ליצירת מעמד של בבעלים, נוספת הלכה ברמב״ם שהאחרונים התקשו בה. במשנה נאמר:
״... שמור לי ואשמור לך - שומר שכר...״
הגמרא מעלה אפשרות להרחיב את היסוד הזה:
״... תנו רבנן - שמור לי ואשמור לך, השאילני ואשאילך, שמור לי ואשאילך, השאילני ואשמור לך - כולן נעשו שומרי שכר זה לזה. ואמאי? שמירה בבעלים היא! א״ר פפא, דאמר ליה ׳שמור לי היום ואשמור לך למחר׳...״
לפי רש״י, קושיית הגמרא מדין שמירה בבעלים מוסבת רק על המקרה הראשון המוצג בברייתא, דהיינו המקרה של ׳שמור לי ואשמור לך׳. בהתאמה, האוקימתא של שמור לי היום ואשמור לך למחר, נאמרה רק מול המקרה הראשון. אבל הרמב״ם מרחיב את המעמד של בבעלים גם לשאר המקרים:
״כל האומר לחבירו ׳שמור לי ואשמור לך׳ - הרי זה שמירה בבעלים. אמר לו ׳שמור לי היום ואשמור לך למחר׳, ׳השאילני היום ואני אשאילך למחר׳, ׳שמור לי היום ואשאילך למחר׳... כולן נעשו שומרי שכר זה לזה״
הרמב״ם משלב את האוקימתא של היום ולמחר גם במסגרת שאר המקרים המובאים בברייתא. ומכאן אנו למדים, שאמירה סתמית של ׳שמור לי ואשאילך׳ בלא הגורם של היום ומחר, יוצרת דין של בבעלים.
האחרונים מקיפים את הרמב״ם הזה בקושיות כחבילי זמורות. אמנם במקרה הראשון בברייתא, של שמור לי ואשמור לך, ניתן אכן לדבר על מעמד של בבעלים. אבל בשאר המקרים לכאורה אין מצב כזה. המשנה למלך מעיר שבמקרה של השאילני ואשאילך עוד ניתן לדבר על מעמד מסויים של בבעלים, אם מבינים שהשואל קנוי גופו לצורך שמירה על הכלי.
אבל, טוען המשנה למלך, היכן יש בבעלים כאשר אדם אומר לחבירו ׳שמור לי ואשאילך׳? הרי אותו אדם אומר לחבירו שני דברים:
דבר ראשון - שמור לי על חפץ.
דבר שני - אני משאיל לך חפץ.
אין פה עיסקה הדדית שבה פלוני שומר על חפצי אלמוני ואלמוני עובד עבור פלוני. כאן העיסקה הכפולה מתבצעת כלפי אותו הצד, ופלוני הוא גם שומר שכר על חפץ של אלמוני, וגם שומר ברמה של שואל על חפץ אחר. על רקע בעייתיות זו, מעלה הש״ך את ההסבר הבא עבור הרמב״ם:
״... ושמור לי ואשאילך נמי א״ש, שהרי מיד שזה מקבל הכלי לשמור, זה מחוייב להשאיל לו הכלי, נמצא שזה הכלי של משאיל הרי הוא כאילו של השומר, וכל היכא דאיתיה - ברשותא דהשומר איתיה, ובעל הכלי צריך לשומרו לו כדי להשאילו, נמצא נעשה בעל הכלי שהוא המשאיל - שומר...״
(ש״ך חושן משפט סימן ש״ה סק״ו).
ההרחבה שמציע הש״ך היא מרחיקת לכת ביותר. ראשית, הש״ך מחדש שעל ידי ההבטחה להשאיל נוצרה מחוייבות לשמור על כלי לשם השאלתו. שנית, הש״ך טוען שמחוייבות זו יוצרת אצל האדם מעמד של שומר עבור השואל העתידי.
כאן קשה לומר שמדובר בשומר. המשאיל שומר על חפציו כפי שכל אדם שומר על חפציו, ואין לו חלות שם של שומר. אם מחר הוא ירצה לפשוע בחפציו והם יישרפו, האם הוא יתחייב כלפי השואל העתידי משום שהוא לא שמר על חפצי עצמו? מכל מקום, אם מקבלים את הבנת הש״ך ברמב״ם, יש לפנינו הרחבה נוספת ליכולת יצירת המעמד של בבעלים, אם כי לא ברור היכן לסווג את הש״ך לאור המסלולים של זיקה משפטית וזיקה מעשית.
ג. אופי דין בבעלים
ראינו שני מסלולים בדין בבעלים, על רקע הדרכים הטכניות בהן נוצרת הזיקה הזו בין הבעלים לשומר. יש מקום לשקול - האם מדובר באותו דין של בבעלים ורק הטכניקה ליצירתו שונה, או שמא יש כאן ערוצים שונים מצד אופי הדין.
עניין זה מעלה בפנינו חקירה בסיסית, הנוגעת לטיב ההלכה של בבעלים. כנקודת מוצא לחקירה זו, נבחן את הגמרא המביאה את דעת רב המנונא:
״אמר רב המנונא - לעולם הוא חייב, עד שתהא פרה וחורש בה חמור ומחמר אחריה, ועד שיהו בעלים משעת שאילה עד שעת שבורה ומתה...״
רב המנונא מציג שתי תביעות כבסיס לחלותו של פטור בבעלים:
תביעה ראשונה - נחוצה זהות בין העיסקאות, כלומר הבעלים צריכים לעבוד באותה עבודה שבה עובדת בהמתם.
תביעה שנייה - נחוצה שהותם של הבעלים עם השומר, הן בשעת השאילה והן בשעה שבה מתרחש האירוע המחייב.
להלכה נדחים דברי רב המנונא, וברוב הסוגיות בבבלי ובירושלמי מסתפקים בחפיפה של שעת שאילה בלבד, ולא דורשים זהות בין העיסקאות שמתרקמות מול הפרה ומול הבעלים.
אבל מסברה היה ניתן לחשוב על פיצול, לאור שני המסלולים בהם עסקנו. הוי אומר - אם מדובר על דין המשנה שבו ההתקשרות בין הבעלים לשומר היא במסלול המשפטי, יהיה תוקף לפטור של בבעלים גם כאשר העיסקאות מנותקות. אבל אם מדובר על המסלול של רבא בדף צז., מכיון שאין רכישה משפטית של הבעלים אלא רק זיקה מעשית, נדרוש לשם חיזוקה של אותה זיקה דרישה של עמו במלאכתו ממש, דהיינו זהות בעיסקאות וחפיפה כרונולוגית בשעת האירוע המחייב.
נדגיש, שמדובר בחלוקה המוצעת מסברה בלבד, משום שבגמרא בדף צז. ברור שאין אלו פני הדברים. הגמרא מדברת על מעמד של בבעלים שנוצר מכוח הבקשה של אשקיין מיא, ובקשה זו אינה כוללת אף לא אחת מהתביעות של רב המנונא. דברי רב המנונא נדחים גם בסוגייה בדף צה:, שם מובאת דעתו.
מכל מקום, הרעיון שזורק רב המנונא לאוויר, מלמד אותנו הרבה על אופי הפטור של בבעלים. לכאורה, מדברי רב המנונא עולה שבתנאים מסויימים עוברת האחריות על החפץ אל הבעלים. נדגיש, אחריות ולא סמכות, שכן הסמכות לעשות משהו עם הבהמה נתונה עדיין לשואל. במילים אחרות, השואל נשאר עדיין במעמד של שומר, ורק חיוב האחריות וחיובי התשלומין דרביעי עליה, פוקעים זמנית כאשר הבעלים נמצא באיזור. ניתן להעלות את הסברה הזו בכמה רמות:
רמה אחת - ניתן לפלג בין הקניינים לבין החיובים. בשואל קלאסי קיימים שני המרכיבים הללו, דהיינו יש לו קניינים בחפץ ויש לו גם חיובים כלפיו. אבל אפשר לדבר על שואל מפוצל, שנותרו לו רק הזכויות הקנייניות ואין לו חיובים.
לעצם הפיצול בין המרכיבים ניתן למצוא דוגמאות נוספות בהלכה. למשל, לשואל שלא מדעת לפי הראב״ד
בב״ק צז., יש רק חיובי גזלן, ולא קנייני גזלן (אליבא דמ״ד שואל שלא מדעת גזלן הוי). גם לפי המ״ד השני, הסבור ששואל שלא מדעת - שואל הוי, מסתבר לומר שיש רק חיובי שואל ולא קנייני שואל. שהרי הוא לקח בלא רשות, ומניין קניינו?
באופן דומה, לפי התוס׳
בב״מ צט. אם שואל עדיין לא משך את החפץ אין לו קנייני שואל, אף על פי שחיובי שואל יש לו. לפיכך, ניתן להעלות על הדעת גם מצב הפוך, שבו לאדם יהיו קנייני שואל בלא חיובי שואל, וזהו המצב שאותו נגדיר בדין בבעלים
צ.
רמה שנייה - ניתן להבין שגם במסגרת סיטואציה של בבעלים, רובצת על השואל אחריות מסויימת מלבד הקניינים שיש לו. אמנם, אחריות זו לא תוביל לחיוב תשלומין בפועל, משום שאת הבעלים שנמצאים באיזור אופף חיוב אחריות גבוה יותר. מכל מקום, מעמדו השמירתי של השואל כולל גם חיוב אחריות.
בב״ק י. עוסקת הגמרא באדם המוסר שורו לחמישה בני אדם לשמירה, ואחד מהם פשע. אם השור משתמר רק בחמשתם, ברור שהפושע חייב. אבל אם אפשר לשמור על השור גם בפחות אנשים, מעלה הגמרא אפשרות שהפושע יפטר. הטעם איננו בכך שהוא לא מוגדר כשומר. הטעם הוא שכאשר יש אנשים אחרים שניתן להטיל עליהם את חיוב האחריות, הוא נפטר מתשלומין.
מכל מקום, לפי שתי הרמות הללו ברור שרב המנונא רואה כאן עדיין מערכת של משאיל ושואל. אין הפקעה מוחלטת של מעמד השואל (או כל שומר אחר) במצב של בבעלים. שהרי מעמדו של השומר כשומר נקבע בשעת קבלת השמירה, ואילו רב המנונא מצריך את נוכחותם של הבעלים גם בשעת שבורה ומתה. אם הבעלים לא נמצאים בשעת שבורה ומתה - אין דין של בבעלים, חרף העובדה שבשעת קבלת השמירה נקבע מעמד הכפוף לשכירתם של הבעלים.
ניתן אף ללחוץ על הרמה השנייה, ולקבל אותה כמסתברת יותר מן הרמה הראשונה. שהרי אם אין לשואל חיובים, אלא רק קניינים בחפץ, כיצד נוצרה ההארכה הזו של שעת שבורה ומתה? מעמדו הקנייני והאחריותי נקבע רק בשעת קבלת השמירה, ואם בשעה זו אנחנו יודעים ששבורה ומתה בלא הבעלים תחייב את השואל, עלינו להניח שקבלת שמירתו כללה גם חיובי אחריות.
הרעיון הוא שניתן לנסח רמות שונות של אחריות. אנחנו טוענים שעל רמת האחריות שיש לשואל, הצליח הבעלים לחפות בנוכחותו. כדוגמה לדבר, נצביע על דיון שמתעורר בראשונים ובפוסקים ביחס לשליחות לדבר עבירה.
המשנה בהכונס דנה בשולח את הבעירה, וקובעת בהאי לישנא:
״... שלח ביד פקח - הפקח חייב...״
משנה זו מצוטטת
בקידושין מב:, כחלק מהדיון בשליחות לדבר עבירה. בהמשך תסביר הגמרא ש׳אין שליח לדבר עבירה׳, ולכן האחריות נופלת על הפיקח, והמשלח פטור. אבל לפני שמגיעה הגמרא למסקנה הזו, היא מקשה - מדוע לא נאמר ש׳שלוחו של אדם כמותו׳?
בביאור קושייה זו נחלקו הראשונים. רש״י מסביר:
אך הרי״ד חולק עליו:
״פי׳ -
ואע״ג דשליח לא מצי לאיפטורי כיון דהוה פקח, נפקא מינה דאי ליכא לאישתלומי מיניה - מפרע מן המשלח״
הרי״ד לא מוכן לפטור את המשלח, כפי שמשמע מרש״י. אך נראה פשוט שגם לרש״י (ואפילו בשלב ההו״א שבגמרא) יש במעשה השליח כדי לחייבו. אלא שאנו פוטרים אותו למעשה, היות שחיוב המשלח עולה על שלו.
בנקודה העקרונית של אחריות השליח, מסכימים רש״י והרי״ד. הם חלוקים לגבי דירוג החיובים. לרש״י - עיקר החיוב מוטל על כתפי המשלח, בבחינת ׳לאו עכברא גנב אלא חורא גנב׳. ואילו הרי״ד תולה את הקולר העיקרי בצוואר המבצע.
מעין זה מצינו, אף למסקנת הגמרא בקידושין, שדנו גדולי הפוסקים לגבי דירוג חיובים בתחומים חריגים, כגון - שליחות יד ומעילה, בהם נאמר שיש שליח אף לדבר עבירה. לדוגמה - הסמ״ע בחו״מ סימן רצ״ב סק״י כתב שהמשלח מישהו לשלוח יד בפיקדון פטור, היות שאין שליח לדבר עבירה. האחרונים הקשו על דבריו, ממסקנת הסוגייה בקידושין. בגמרא
בקידושין מג. נאמר שבתחום של שליחות יד - יש שליח לדבר עבירה.
הש״ך בסק״ד שם, הביא תירוץ לקושייה בשם אביו. הוא מסביר שכוונת הסמ״ע היא לקבוע סדרי עדיפויות. אם השליח יכול לשלם - קודם חיובו לשל משלחו, אף כי בדליכא לאישתלומי מהשליח יגבו מן המשלח.
מעין זה, ניתן להציע בדברי רב המנונא. נוכל לומר שלרב המנונא - אחריות הבעלים גוברת על זו של השומר, ונקבע שלשומר יש חיובי אחריות תמידיים גם במצב של בבעלים. אלא שבסיטואציה שבה הבעלים מצטרפים לתמונה, חל חיוב אחריות ברמה גבוהה יותר על הבעלים עצמם, וחיוב זה פוטר את השומר שעימו הם נמצאים מחיוב התשלומין. אולם, במקרה זה אין לדבר על ׳כי ליכא לאישתלומי מהאי משתלם מהאי׳. שהרי ה׳חייב׳ הראשון בתור איננו אלא בעל החפץ, וכלום יש לדבר על תשלומים לעצמו?
בניגוד לרב המנונא, ניתן להעלות הבנה שונה באופי הפטור של בבעלים. ניתן לומר שכל מעמד השומר כשומר פוקע במסגרת של בבעלים. יש שהעלו את הניסוח הזה בצורה קיצונית:
״שסתם משאיל בקירוב דעת כזה הוא נותן מתנה על דעת שיחזיר, וכיוון שלא התנה אינו חייב להחזיר אלא כשהיא נמצאת בעין... בזה שהיא מתנה על דעת להחזיר בלתי תנאי שיבטל המתנה אם לא יחזירנה, הנה כל זמן שהיא בידי המקבל היא שלו, אף על פי שלא יחזירנה אחר כך...״
לפי הספורנו, מעמד השואל בשאלה בבעלים אינו מעמד של שומר כלל. מעמדו הוא של מקבל מתנה על מנת להחזיר. יתירה מזו, מעמדו עדיף על מקבל מתנה על מנת להחזיר קלאסי.
בדרך כלל, מקבל מתנה על מנת להחזיר נתון במגבלותיו של תנאי, והתנאי הוא שאם לא תוחזר המתנה תתבטל העסקה מעיקרה. אבל בשאלה בבעלים לא נוסח תנאי כזה, ועל כן כל זמן שהחפץ ביד השואל הוא שייך לו לחלוטין. הספורנו מדגיש שאפילו לדעות הסוברות שיש חיוב אונסין במתנה על מנת להחזיר, נובע חיוב זה מהתנאי שאם החפץ לא יוחזר בטלה המתנה. אבל בשאלה בבעלים אין תנאי כזה ולכן השואל פטור בבעלים אפילו אם החפץ נאנס.
בחינוך מופיע רעיון מקביל, בניסוח פחות קיצוני:
״... ועל ענין שאלה בבעלים שפטור, נוכל לומר לפי הפשט, שהתורה לא חייבה השואל אחר שבעל הכלי או הבהמה עמו, דמכיון שהוא לשם ישמור הוא את שלו...״
גם מהחינוך משמע שבשעת מציאותם של הבעלים בשטח, אין לשואל מעמד של שומר, מכיון שהבעלים נמצאים שם. מכל מקום, בשלב זה נוכל לנסח את החקירה הבסיסית שלנו סביב אופי דין בבעלים:
הבנה אחת - דין בבעלים יוצר מעמד שבו השומר כלל אינו שומר. השומר הוא הבעלים, ומשום כך אין חיוב תשלומין כלפי ה׳שומר׳.
הבנה שנייה - דין בבעלים מחיל פטור במצב מסויים מתשלומין, חרף העובדה שלפנינו ניצב שומר.
לשם השלמה, ניתן להוסיף את סברתו של הרלב״ג, שקרובה לדברי הספורנו והחינוך. לפי הרלב״ג, פטור בבעלים מיוסד על טיב מערכת היחסים האישית שבין השומר לבין המפקיד:
״... כי מפני שבעליו הם תחת ידו בשעת שאלה - הנה לא יתכן שישתעבד לו זה אז בשמירת הבהמה, כי מן השקר שיהיה האדם עבד ואדון יחד לאיש...״
כאשר נוצרת מערכת של מפקיד ושומר, השומר הוא מעין עבד מול המפקיד. לעומת זאת, שכירת הבעלים יחד עם הפיקדון יוצרת מעמד שבו הבעלים (=המפקיד) הוא עבד מול השומר שלו. יחס כפול כזה שבו השומר מתפקד הן כעבד והן כאדון מול אותו אדם, איננו אפשרי.
לצד זה מוסיף הרלב״ג נימוק המבוסס על נכונות המפקיד לוותר על חיובי ותשלומי השומר:
״... ועוד - כי האדם כשהיה עושה מלאכת אחר, ייטב בעיניו להנות בעל המלאכה, כדי שיתן לו שכר מהמלאכות אשר לו. ולזה לא יחוש אז אם יקח בהמתו או כליו, אע״פ שלא יקבל עליו שמירתו״
קצת קשה לדייק לגבי הצד שלוקח הרלב״ג בחקירה שהעלינו, אם כי במהלך דבריו מופיעים ביטויים המכוונים לחתירה תחת מעמד השומר כדרך הספורנו והחינוך, ולא רק לפטור מקומי מחיובי תשלומין.
בנקודה זו ניתן לחזור לרב המנונא. אם בונים על הפקעת מעמד השומר, סביר להניח שהכל תלוי בשעת שאלה בלבד. זוהי השעה שבה נקבע מעמד האדם כשומר, ולפיכך - לאור סברת הספורנו - נדחה את דברי רב המנונא. לעומת זאת, אם דורשים את נוכחותם של הבעלים בשעת שבורה ומתה, ניתן לדבר על פטור מקומי שנובע מהמציאות של הבעלים בשטח, בלי להתאמץ ולחפש הפקעה עקרונית של מעמד השומר בכלליותו.
נקודה מסויימת במהלך הגמרא תומכת בהבנה של דין בבעלים כפטור מחיובי תשלומין בלבד. בגמרא בדף צה. יש הו״א לחלק בין גניבה ואבידה לבין אונס, כאשר דין בבעלים יפטור רק מאונס.
חילוק כזה ודאי אינו מתיישב לאור הכיוון שהשומר אינו שומר כלל כאשר הבעלים נמצאים באיזור. ההו״א בנויה על כך שמערכת שמירה קיימת כאן, אלא שיש לגביה פטורים מסויימים. ממילא, ניתן לדון בהיקף הפטורים הללו, ולחלק ביניהם. מכל מקום, מעמד של שומר נותר עדיין, ולכן יש חיוב בגניבה ואבידה.
יסוד החילוק חוזר לבסיסי החיוב שמנינו ביחס לשומרים. גניבה ואבידה הוא חיוב הקשור לרשלנות, ואילו באונס אין רשלנות מצידך והחיוב הוא רק מכוח אחריות או רמת קניינים שקיבלת. בהו״א חשבה הגמרא שדין בבעלים מפקיע רק חיובי אחריות, משום שכאשר הבעלים נמצאים עם הפרה, האחריות נופלת עליהם. אבל במה שנוגע לרשלנות, אין גורם שיפטור את השומר.
ד. היקף דין בבעלים
הדברים שנאמרו לעיל, הובאו ביחס להוה אמינא שבגמרא. אך ברור שיש להם משמעות אף למסקנה ולהלכה. שכן, לחקירה שהעלינו יש השלכות ישירות על היקף הדין, והנקודות המרכזיות עולות כבר בגמרא עצמה.
עניין זה משתקף במיוחד במחלוקת לגבי פשיעה בבעלים. בפשטות, אם נוקטים בשיטת הספורנו יש לפטור בבעלים אפילו מפשיעה. חיוב הפשיעה כרוך בהגדרת האדם כשומר, ואילו לדברי הספורנו - במסגרות של בבעלים אין לאדם מעמד של שומר כלל.
לעומת זאת, אם מחייבים על פשיעה בבעלים, מוכרחים להבין שלשומר נותר עדיין מעמד של שומר. אמנם, מעל מעמד זה בנינו פטור מתשלומין בכל מיני מקרים, אבל מפשיעה לא פטרנו.
ייתכן שהדבר תלוי גם בהבנת אופי דין פושע, והראב״ד בהשגתו על שיטת הרמב״ם שפושע כמזיק, מעלה את העניין מפורשות:
״... ואין פושע מזיק, שאם היה כן - פשיעה בבעלים למה פטור? אלא שאין פושע דומה למזיק״
(השגת הראב״ד הלכות שכירות ב:ג).
לראב״ד יש הנחה מסויימת הקשורה לאופי הפטור של בבעלים, והיא העומדת בבסיס קושייתו. הוא מניח שאם פושע כמזיק, הוא ודאי יתחייב גם בבעלים. הראב״ד הבין כנראה שדין בבעלים הוא סוג מסויים של פטור תשלומין, הפוטר את השומר מכל התשלומין הנובעים מחיובי שמירה.
אם פושע כמזיק, יסוד חיובו אינו מדיני שמירה, אלא מכוח היסוד הכללי של מזיק בכל התורה כולה. לפיכך, לו היה פושע כמזיק היינו אמורים לחייב פושע גם בבעלים, ומכיון שההלכה קובעת פטור אפילו בפשיעה מסיק הראב״ד שגם זה אחד מהתשלומין המעוגנים ביסודות שומרים, ומכאן השגתו.
הרמב״ם יוכל לענות בפשטות, אם הוא יאמץ את ההבנה השנייה שהעלינו ביחס לדין של בבעלים. לאמור - לפי הרמב״ם המצב של בבעלים מגדיר אותך כסתם איניש בעלמא, ואין לך מעמד של שומר. אמנם, מזיק הוא יסוד חיוב של כל התורה כולה, אבל כדי שפשיעתך תוגדר כהיזק אתה צריך להיכנס למשבצת של שומר. בבעלים, אינך שומר כלל ולכן גם בפשיעתך אינך מוגדר כמזיק, ואתה נפטר.
במאמר מוסגר, יש להעיר ששיטת הראב״ד בהשגתו אינה פשוטה כלל. המשנה למלך עמד על העניין, והוא מפנה אותנו לדברי הראב״ד בהלכות אישות, שם הוא מתייחס לדוגמה נוספת של דין בבעלים. ההתייחסות היא על רקע הפסיקה הבאה שפוסק הרמב״ם:
״האשה ששברה כלים בעת שעשתה מלאכותיה בתוך ביתה - פטורה,
ואין זה מן הדין אלא תקנה, שאם אין אתה אומר כן - אין שלום בתוך הבית לעולם...״
הראב״ד טוען שאין צורך בתקנה כדי להגיע לפסיקה זו:
״כתב הראב״ד ז״ל - לא מן השם הוא זה, אלא מפני שהיא פשיעה בבעלים, שהוא שמר לה בכל שעה״
(השגת הראב״ד הלכות אישות כא:ט).
הראב״ד קובע שהבעל נחשב ׳בבעלים׳ מול האישה בכל שעה. לפיכך, אפילו אם היא מזיקה ושוברת כלים, היא פטורה. מכאן רואים שהיקף פטור בבעלים לפי הראב״ד הוא היקף רחב, ובכללו גם מזיק בבעלים. מסקנה זו סותרת לכאורה את הנחתו הסמויה של הראב״ד בהלכות שכירותק.
אמנם, הפתרון לסתירה עליה מצביע המשנה למלך מתבקש, על רקע נקודה שעולה במסגרת דברי הרמב״ן. כידוע, נחלקו הרמב״ן והתוס׳ באופי הכלל הקובע שאדם מועד לעולם. לפי הרמב״ן אדם המזיק חייב אפילו באונס גמור, אבל התוס׳ סבורים שרק אונס שהוא כעין גניבה מצליח להתגנב לכלל של אדם מועד לעולםר.
אונס גמור (ולפי הגדרת התוס׳ כל אונס שהוא מעבר לרמה של גניבה נחשב ככזה) פטור, חרף הכלל שאדם מועד לעולם. התוס׳ מביאים ראיה מטבח אומן שקלקל, ובכל זאת אנו פוטרים אותו. מכאן, שגם כאשר מדובר באדם המזיק, לא אומרים בצורה קיצונית שהוא מתחייב לעולם.
הרמב״ן מתמודד עם טבח אומן שקלקל באופן הבא. הוא קובע שטבח אומן שקלקל אינו מוגדר כמזיק. מזיק הוא אדם שפלש לנכסיך, והתחיל לעשות בהם שַמּוֹת. אבל אדם שחפציך נמסרו לטיפולו מרצונך, כאשר מן הסתם ברור שהטיפול כרוך בסיכונים מסויימים, ואירעה תקלה בעניינם - אינו מזיק.
כמובן, מדובר דווקא באומן. אם סתם אדם יקבל על עצמו משימה שהוא לא יכול לעמוד בה, יש מימד של פשיעה והיזק כבר בעצם קבלת המשימהש, אבל אומן המקבל על עצמו משימה כזו אינו מזיק, והתקלה שמתרחשת מאוחר יותר, גם היא לא מוגדרת כהיזק.
על פי ההגיון הזה, גם אשה ששוברת כלים בעת שהיא עושה מלאכותיה בתוך ביתה, לא תוגדר כמזיקה. אם אישה תיקח צלחת ותזרוק אותה על הריצפה, היא תתחייב מדין מזיקה גם לפי הראב״ד. אבל אם תוך כדי מלאכתה מתארעת תקלה, היא אינה מזיקה וניתן לפטור אותה מן הדין.
וכאן מתעוררת שאלה מסויימת, ביחס ליסוד החיוב. מובן שדברי הרמב״ן נאמרים רק כאשר האומן פועל כשורה. אם האומן מתרשל במלאכתו ומתרחשת תקלה, חזרנו לאפשרות לחייב אותו. אלא שכאן נוכל לשאול על איזה בסיס ומתוך איזה יסוד נובע חיובו.
ניתן להבין שכל הפטור שניסח הרמב״ן מוסב על מקרים שבהם האומן לא התרשל, אבל אם הוא התרשל חזרנו למצע הרחב של אדם מועד לעולם, וחיובו יהיה מדין מזיק. לחילופין, ניתן להבין שכל מה שקורה במסגרת פעולתו המקצועית של אומן אינו היזק, וגם אם התרשלת ונחייב אותך - נצטרך לבנות על הפן של אומן שבך ולא על יסוד ההיזקת.
באופן דומה, שומר הפושע יכול לחזור לחיוב הכללי של מזיק. אבל ניתן לומר שמכיון שהפשיעה היא במסגרת עבודתו המקצועית כשומר, נחייב אותו מדיני שומרים. וכך, אותה אישה השומרת על כליו של בעלה תוגדר כפושעת ולא כמזיקה, ונוכל לפטור אותה על רקע הדין של בבעלים.
עד כאן ביארנו את דעת הראב״ד, שפוטר מדין פשיעה בבעלים ולא מכוח התקנה. לדעת הרמב״ם שנעזר בתקנה, נוכל להעלות מספר הסברים. נוכל לומר שהוא נמנע מהגדרת המצב של בעל ואישה כמצב של שמירה בבעלים מכל מיני סיבות. נוכל גם לומר שהרמב״ם לא מקבל את העיקרון של הרמב״ן ביחס להגדרות היזק ופטורי אונסא. נוכל גם להבין שלפי הרמב״ם אישה השוברת כלים מוגדרת כמזיקה לכל דבר, ולא כפושעת גרידאב.
נחזור לרמב״ם בהלכות שכירות, שפוסק מדין פושע כמזיק שיש חיוב פשיעה גם על עבדים שטרות וקרקעות. פסיקה זאת עולה חרף העובדה שבבעלים יש פטור אפילו מפשיעה. על הבדל זה בנה הש״ך בסימן ס״ו סקקכ״ו, חילוק מהותי בין סוגי הפטורים הללו לשיטת הרמב״ם.
פטור השמירה מעבדים שטרות וקרקעות הוא פטור תשלומין בלבד. לפיכך, כל עוד מדובר בחיובי תשלומין מדיני שומרים קיים הפטור הזה, אבל ברגע שמגיעים לחיוב הכללי של מזיק נופל הפטור, משום שמעמד של שומר שמאפשר הגדרת היזק קיים גם בעבדים שטרות וקרקעות. מה שאין כן בפטור של בבעלים, שם השומר מופקע מהגדרת שומר לדעת הרמב״ם. אשר על כן, פטורו מוחלט והוא נוגע גם למצבים של פשיעה.
קו דומה מסר הגרי״ד בשם הגר״ח, אבל הוא העלה פקפוק בדבר. שהרי מצד הלימוד מן הפסוקים יש להגיע לכאורה למסקנה הפוכה. עבדים שטרות וקרקעות מועטו מפסוקי פרשת שומרים, לפיכך יש להסיק שהם לא כלולים כלל בפרשה. כלומר, אין מעמד של שומר בכלל לגבי עבדים שטרות וקרקעות, וגם חיובי פשיעה לא נאמרו ביחס אליהם. לעומת זאת, שמירה בבעלים כן נכללה בפרשה, וניתן להניח שהמיעוט הוא רק מיעוט מחיוב תשלומין.
עניין זה בולט בחריפות ביחס להלכה של שליחות יד. כך נאמר בגמרא:
״רבא אמר - לא תאמר שליחות יד לא בשומר חנם ולא בשומר שכר, ותיתי משואל... למה נאמר?... שלא תאמר - ׳דיו לבא מן הדין להיות כנדון׳ - מה שואל בבעלים פטור, אף שומר חנם ושומר שכר בבעלים פטור...״
מהגמרא עולה בצורה ברורה, שמחייבים על שליחות יד גם בבעליםג. שליחות יד דומה באופייה לדין של פושע כמזיק. גם בשליחות יד נשענים על חיוב כללי של גזילה שבכל התורה כולה, אלא שלשם הגדרת שולח יד כגזלן נחוצה התווית של שומר שאנחנו מדביקים לו.
ולכן, אם מחייבים על שליחות יד בבעלים, עלינו להסיק לכאורה שעל אף הפטור יש כאן מעמד של שומר. מעמד זה גורם לכך ששליחת היד תוגדר כגזל, ופטור התשלומין שיוצר דין בבעלים מתייחס רק לתשלומים מובהקים של דיני שומרים, ולא לחיובים הנשענים על היסוד של גזל.
ההיקף של דין בבעלים נידון בירושלמי
בשבועות פ״ח ה״א, ביחס לפטור משבועה. גם מתוך הירושלמי הזה יש להסיק לכאורה שדין בבעלים אינו הפקעת מעמד השומר אלא פטור מחיובי תשלומי שומרים בלבד. הדבר ודאי הכרחי למ״ד שיש חיובי שבועה גם במצב של בבעלים. שהרי חיובי השבועה מבוססים על היות מעמד של שומר, ונוכרח להסיק שלפי אותו מ״ד - כל דין בבעלים הוא פטור תשלומין גרידא.
במסגרת הדעה החולקת וסוברת שאין שבועה בבעלים, ניתן להבין שדין בבעלים מפקיע את כל המעמד של שומר, ואז נתלה במחלוקת האמוראים בירושלמי את שתי ההבנות שהעלינו בטיב הפטור של בבעלים. אבל אין הכרח בדבר, וניתן לומר שגם לפי המ״ד הפוטר משבועה יש עדיין מעמד של שומר גם בבעלים.
הסיבה שהוא פטור משבועה קשורה לזיקה שבין חיוב שבועה וחיוב תשלומין. אותו מ״ד לא רואה בחיוב השבועה דרישה סתמית, אלא סוג מסויים של חיוב תשלומי שומריםד. מכיון שכך, הפטור של בבעלים ואפילו אם נראה אותו כפטור מקומי מתשלומין, כולל גם פטור מחיובי השבועה של שומרים.
את כל המהלכים הללו ניתן לסגור בחלוקה אפשרית של שני הערוצים עליהם דיברנו בראשית השיעור. הוי אומר, ניתן לפצל בין דין בבעלים הנוצר על ידי התקשרות משפטית, לבין הערוץ של בבעלים שנבנה על זיקה מעשית.
בהתקשרות משפטית נבנה על הקו של הספורנו והש״ך, ונאמר שהשאילה נוצרה באופן כזה שהפקיע את כל מעמד השומר מן השואל (או כל סוג אחר של שומר). לעומת זאת, בערוץ של זיקה מעשית כפי שהוא מופיע בדף צז., אין שום הבנה חוזית בין הצדדים. נוצרה אמנם מציאות בשטח, אבל אין בכוחה לשנות את המעמד המשפטי של ׳שומר׳ שיש כאן, ולפיכך נדבר על בבעלים כפטור גרידא.