×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) הָא נְטַר כִּדְנָטְרִי אִינָשֵׁי אֲמַר לֵיהּ אַבָּיֵי אֶלָּא מֵעַתָּה עָל לְמָתָא בְּעִידָּנָא דְּעָיְילִי אִינָשֵׁי הָכִי נָמֵי דְּפָטוּר אֲמַר לֵיהּ אִין גְּנָא פּוּרְתָּא בְּעִידָּנָא דְּגָנוּ אִינָשֵׁי הָכִי נָמֵי דְּפָטוּר א״לאֲמַר לֵיהּ אִין.
He safeguarded them in the manner that people safeguard, and he is not required to do anything more. Abaye said to him: If that is so, in a case where he entered the city at a time when other people enter, as shepherds normally do, when their animals are grazing in a quiet and safe place, and a theft occurred at that hour, so too will you say that he is exempt? Rabba said to him: Yes. Abaye raised a further difficulty: If he slept a little at a time when people generally sleep, so too is he exempt? Rabba said to him: Yes.
רי״ףרש״יראב״דאור זרוערשב״אמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{משנה בבא מציעא ז:ט} מתני׳ זאב אחד אינו אונס שני זאבים אונס ר׳ יהודה אומר בשעת משלחת זאבים אף זאב אחד אונס. שני כלבים [אינן]⁠1 אונס ידוע הבבלי אמר משום ר׳ מאיר מרוח אחת אינו אונס משתי רוחות אונס. הליסטים הרי זה אונס הארי והדוב והנמר [והברדלס]⁠2 והנחש הרי אילו אונסין אימתי בזמן שבאו מאליהן אבל אם הוליכה3 למקום גדודי חיה4 וליסטין אין אילו אונסין:
{בבלי בבא מציעא צג ע״ב} תנו רבנן רועה שהיה רועה והניח עדרו ובא לעיר ובא זאב וטרף ארי ודרס אין אומרין אילו היה שם היה מציל אלא אומדין אותו אם היה יכול להציל חייב ואם לאו פטור אמר רב יהודה אמר רב רועה שהיה לו לקדם ברועים ובמקלות ולא קידם חייב לא שנא שומר חנם ולא שנא שומר שכר אלא ששומר חנם בחנם ושומר שכר בשכר ועד כמה עד כדי דמיהן והיכן5 מצינו בשומר6 שכר שחייב באונסין דהדר שקיל דמיהן מבעל הבית. נפקא7 מינה לטירחא יתירא אי נמי לכישרא8 דחיואתא9:
הליסטים הרי זה אונס: ואמאי10 ליקום גברא כלפי גברא אמר רב יהודה אמר רב בליסטים מזוין ואפילו רועה מזוין פטור דהאי מצי מסר נפשיה והאי לא מצי מסר נפשיה11:
1. אינן: גכג, גקב, כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י סוטרו.
2. והברלדס: גכג, כ״י נ, דפוסים. כ״י סוטרו: ״והבורדלס״.
3. הוליכה: וכן רבמ״ם פיהמ״ש. גכג, גקב, כ״י נ, דפוסים: ״הוליכן״.
4. חיה: וכן גכג, משנה כ״י קאופמן, רמב״ם פיהמ״ש. כ״י נ, דפוסים: ״חיות״.
5. והיכן: גכג: ״היכן״.
6. בשומר: וכן גכג, גקב, כ״י נ. דפוסים: שומר.
7. נפקא: דפוסים: ונפקא.
8. לכישרא: גקב לפני הגהה: ״לבישרא״. דפוסים: לכושרא, כברא״ש.
9. נפקא מינה...דחיואתא: ע״פ גמ׳ כאן (צג ע״ב). גקב, דפוסים, רא״ש. חסר בכ״י סוטרו, גכג, כ״י נ, כ״י ירושלים.
10. ואמאי: דפוסים: אמאי.
11. הליסטים...נפשיה: חסר ב-גכג.
הא נטר כדנטרי אינשי – ואין אבידה אלא אונס.
1אמר ליה אביי אלא מעתה גני פורתא בעידנא דגנו אינשי הכי נמי דפטור אמר ליה אין. קשיא לי לאביי דאקשי ליה מעידנא דגנו אינשי שומרי בהמות לא גנו ואי בשאר רועים קאמר אם דרך הרועים לישן ביום מעט והבהמות רועות על ידיהן למה לא יהיה זה פטור ומאי תימה איכא הכא. ואיכא למימר דאפילו רוב הרועים מנהגם לעשות כך מכל מקום חייב שומר שכר אם שומרי חנם עושין כן שומרי שכר לא היה להן לעשות כן לדעת אביי ולא שהוא פושע אלא שהוא כעין גנבה ואבדה דשומרי שכר חייבין ורבה סבר הני נמי פטירי. ואקשי ליה אביי נמי מהא מתניתא רועה שהיה רועה והניח עדרו ובא לעיר וכו׳ מאי לאו דעל בעידנא דעיילי אינשי ואפילו הכי אם יכול להציל חייב. ושני ליה לא דעל בעידנא דלא עיילי אינשי ואף על גב דמחייבנא ליה מכל מקום לאו פשיעה היא אלא לדידך פשיעה ממש היא. דשמע קל אריה ועל. אי הכי אמאי חייב אנוס הוא ואף על גב דיכול להציל מי ששומע קול אריה ואינו רואה אותו הוא מתפחד ממנו סבור הוא ארי גדול הוא ולא אוכל לו. אמר לו היה לו לקדם ברועים ובמקלות ולא היה לו ליכנס בעיר. אי הכי מאי איריא שומר שכר אפילו שומר חנם נמי דהא מר הוא דאמר שומר חנם דהיה לו לקדם ברועים ובמקלות ולא קדם חייב אלמא פשיעה היא אם כן אפילו אינו יכול להציל נמי חייב דתחלתו בפשיעה וסופו באונס הוא. אלא שמע מינה דעל בעידנא דעיילי אינשי ולאו פשיעה ממש הוא אלא קרוב לאונס הוא ואם שומר שכר הוא אם היה יכול להציל חייב ואם לאו פטור. ושני ליה כי אמרינן בשומר חנם אם היה יכול לקדם ברועים ובמקלות ולא קדם חייב כגון שהיה מוצא בחנם ולא קדם דהא ודאי פשיעה היא אבל שומר שכר שהוא חייב לקדם אפילו בשכר אם לא קדם לאו פשיעה ממש היא כי פעמים שאדם מתעצל להתנות על אחר שאינו בטוח שיוכל להוציאו מבעל הבית או שאינו מזומן השכר אצלו לפרעו עד שיטול אותו מן הבעלים ומשום הכי אם לא היה יכול להציל פטור. אמר ליה אביי והיכן מצינו שומר שכר שחייב באונסין שהיה אביי סבור שהשכר שאמרנו עד כדי דמיהן שיתן אותו השומר משלו אם כן שומר שכר חייב באונסין. דהדר שקיל ליה מבעל הבית ומאי נפקא ליה לבעל הבית לאצולינהו עד כדי דמיהן נפקא מינה לכושרא דחיותא אולי לא ימצא אחרות יפות כמותן. אי נמי כדי שלא יהיה לו טורח לקנות אחרות כמותן. ואני תמה על ה״ר יצחק שכתב בפרק המפקיד על זאת הברייתא דבין דעל בעידנא דעיילי אינשי בין בעידנא דלא עיילי אינשי ולא שמע קול אריה אם היה יכול להציל אפילו על ידי רועים ומקלות חייב ואם לאו פטור ולא אמרינן תחילתו בפשיעה וסופו באונס הוא דקיימא לן כרבא דאמר מלאך המות מה לי הכא מה לי התם והאי נמי כיון דאלו היה שם לא היה יכול להציל להא דמיא ופטור. ואיך דמה אותה הרב למיתה דמיתה ודאי לא מצי לאצולה מיד מלאך המות וליכא אנפי דפשיעותא לגבי מיתה אבל הכא כיון דעל בעידנא דלא עיילי אינשי ושבקינהו בודאי איכא צד פשיעותא לגבה אריה דמצי למימר ליה אלו הוית התם דילמא אריה הוה מסתפי מיניה ולא נגע בהו כדכתיב ומוראכם וחתכם וגו׳ כי פעמים הרבה שאפילו תינוק אחד מונע לזאב שלא יבא על הבהמות. ועוד כיון דעל בעידנא דלא עיילי אינשי ושבקי לבעירייהו בשדה דלא שני בהו ממנהגא לאו פשיעה היא דהא נטר כדנטרי אינשי. אבל היכא דשני ממנהגא לא נפיק מכלל פשיעותא אף על פי שלא היה יכול להציל דאיבעי ליה לעיולינהו בהדיה למקום שמירה ותו לא מידי. הילכך על בעידנא דלא עיילי אינשי ובלא שמע דתחילתו בפשיעה וסופו באונס הוא. אי נמי כולה פשיעותא היא כדאמרן כן נראה לי.
2אי הכי מאי איריא שומר שכר אפילו שומר חנם נמי ואם תאמר ומאן לימא לן דדוקא בשומר שכר מיתניא. דהא מתניתא גבי הנך מתנייתא דלעיל תניא דמיירו בשומר שכר. ואי נמי מדידה קמקשה ליה והכי קשיא ליה אי הכי אפילו שומר חנם נמי דהא מר הוא דאמר שומר חנם שהיה לו לקדם ברועים ומקלות ולא קדם חייב אלמא פשיעה היא ואם כן אפילו אין יכול להציל נמי ליחייב דתחלתו בפשיעה וסופו באונס הוא.
3ושני ליה האי לאו נגנבה באונס הות אלא פשיעה דגברי דפרמוסקא הוו התם ואי הוה רמי קלא הוו אתו ומצילין ליה בחנם והא אמרינן שומר חנם שהיה לו לקדם ברועים ובמקלות ולא קדם חייב ואגב גררא דהא מילתא כתבוה להאי מעשה הכא.
1. פיסקה זו מובאת בשטמ״ק בשם ראב״ד.
2. פיסקה זו מובאת ברשב״א בשם ראב״ד.
3. פיסקה זו מובאת בשטמ״ק בשם ראב״ד.
רב אדא סגולא הוה קא מעבר חיותא אגמלא דנרש דחפה חדא לחבירתה ושדיתה למיא אתא לקמי׳ דרב פפא חייביה א״ל מאי הוה לי למעבד א״ל איבעי לך לאיעבורי חדא חדא א״ל כבר צווחו קמאי דקמך וליכא דמשגח בהו פרש״י זצ״ל ונהי דלאו פשיעה הוא אונס נמי לא הוי והוי ליה כאבידה:
סימן רצא
פר״ח זצ״ל ולית הילכתא כרבה אלא כרב חסדא ורבה בר רב הונא ורב פפא נמי עבד עובדא כוותייהו. וכן פסק רבינו יצחק אלפס זצ״ל. כתב הרב ר׳ אלחנן זצ״ל בשם אביו רבינו יצחק זצ״ל משמע דלא חשיב לה פשיעה אלא אבידה ולהכי מחייב ליה מטעמא דאדעתא דהכי יהבית לך אגר דתנן דתנטר לך נטירותא מעליא מדמייתי לה הכא וטור דאל״כ אמאי צווחו קמאי. הא מילתא דפשיטא היא שהן חייבים דאפי׳ שומר חנם חייב אלא משום אבידה הוא ודאי דמחייבו ליה דסבירא ליה כרבה דאמר בפ׳ הכונס לא הוי פשיעה ולא סבירא ליה כרב כהנא דאמ׳ פשיעה הוי גבי ההיא דנפלה לגינה והזיקה. עכ״ל:
[שם]
אייבו אפקיד כיתנא בי רוניא אזל שבו שמטיה מיני׳ שבו שם גנב וליסטים מזויין היה. לסוף הוכר הגנב אתא לקמיה דרב נחמן חייביה לשלם פרש״י חייביה לשלם הואיל והוכר הגנב ולא יפסיד כלום עליו לטרוח אחר הגנב עד שיוציא מידו. לימא פליגא דרב הונא בר אבין נגנבה באונס ואחר כך הוכר הגנב אם שומר חנם הוא נשבע אם שומר שכר הוא עושה עמו דין פרעון והיינו פליגא דהא רוניא שומר חנם הוא וחייביה רב נחמן. אמר רבא התם גברי דפרמוסקא הוו קיימי פי׳ אנשי השלטון היו שם והיה יכול לצעוק ולהציל:
סימן רצב
פר״ח זצ״ל גברי דפרמוסקא אנשים חזקים וגבורים היו מצויין שם באותה שעה. ואילו היה צועק אליהם היו באים ומצילים וכיון שלא עשה כך פשע. וקיימא לן כל מי שהיה לו לצעוק ולקבץ אנשים כדי להציל אם הוא שומר חנם בחנם ואם שומר שכר בשכר ולא עשה הרי זה פשע וחייב לשלם עכ״ל. וכתב הרב ר׳ אלחנן זצ״ל דהשתא לא הוה צריך תלמודא למימר הוכר הגנב דכיון דדלא הוכר הגנב הוה חייב כיון דפשע אלא משום דהוה בעי למימר עליה לימא פליגא כו׳ שהיו התלמידים סבורים בשביל שהוכר הגנב נקט הוכר הגנב:
[שם]
מתני׳ זאב אחד אינו אונס ושני זאבים אונס ר׳ יהוד׳ אומר בשעת משלחת זאבים שהיה רעה משולחת בגזירת מלך היא קופצת על אדם אחד ואף זאב אחד אונס. מתני׳ שני כלבים אינן אונס. ידוע הבבלי אומר משום ר׳ מאיר מרוח אחת אינן אונס משני רוחות אונס:
[שם]
מתני׳ הליסטים הרי זה אונס פרש״י זצ״ל הליסטם גרסינן וחד ליסטים קאמר ופרכינן והא אמאי אוקי גברא בהדי גברא אמר רב יהודה אמר רב בליסטים מזויין. איבעי׳ להו ליסטים מזויין ורועה מזויין מהו מי אמרינן מוקי גברא בהדי גברא או דילמא האי מסר נפשיה והאי לא מסר נפשיה:
סימן רצג
פר״ח זצ״ל דאפילו ליסטים מזויין ורועה מזויין פטור משום דרועה לא מסר נפשי׳. וכן פירש רבי׳ יצחק אלפס זצ״ל:
[שם]
מתני׳ הארי והדוב והנמר והברדלס והנחש הרי אלו אונסין אימתי בזמן שבאו מאליהן. אבל אם הולכין למקום גדודי חיות וליסטים הרי אלו אונסין. א״ל אביי לרבא אשכחיה רועה לגנבא וא״ל גנבא סריא בדוכתא פלגיא יתבינן כך וכך גברי איכא בהדן במקום שאנו רועים שם כך וכך כלבי איכא בהדן ואם תבא ליטול תמות כך וכך זיקתא היינו קלעים המקלעים באבנים פסיקא לן כלומר קצובות ופסוקות עלינו להיות עמנו בכל יום ואזל ושקל מיניה מאי. א״ל הרי הוליכו למקום גדודי חיה וליסטי׳ שהרי הגיד לו מקום שהבהמות שם והשיאו לבא על ידי שגידפו:
סימן רצד
פר״ח זצ״ל ואזל הליסטים ואייתי גברי בהדיה ושקיל מיניה:
[שם]
מתני׳ מתה כדרכה הרי זה אונס סינפה ומתה אין זה אונס. פי׳ רש״י זצ״ל שעינה ברעב או העמיד׳ בקיץ בחמה ובחורף בצינה. לענות נפש מתרגמי׳ לסגפא נפש. כתב ה״ר אלחנן זצ״ל בשם רבי׳ יצחק אביו זצ״ל וא״ת פשיטא דחייב דפשיע׳ גמור׳ היא. י״ל דה״ק דאם סיגפה בצינה או בשום דבר אחר יש לנו לומר שעל ידי שסיגפה מתה אע״ג שהיינו יכולים לתלות בדבר אחר לא היה לו לסגפה. עכ״ל:
סימן רצה
הילכך פשיעה היא ואפילו שומר חנם חייב:
[שם]
מתני׳ עלתה לראשי הצוקין דהיינו הרים גבוהים הרי זה אונס. העלה לראשי הצוקין ונפלה אין זה אונס:
סימן רצו
פר״ח זצ״ל העלה לראש הצוקין ונפלה הרי זו פשיע׳ וחייב. בפ׳ המפקיד אוקמי׳ ריש׳ שתקפתו ועלתה ותקפתו וירדה:
א״ל אביי אלא מעתה עאל למתא וכו׳ אמר ליה אין. ולא חייבה התורה שומר שכר בגנבה ואבדה אלא בשלא שמר בזמן שדרך בני אדם שומרים, אבל אם שמר כדרך השומרים פטור, שלא קבל על עצמו לשמור אלא כדרך השומרים, שלא יכנס לעיר ולא יישן בזמן שאין בני אדם עושין כן, וננהוג אותם כדרך שבני אדם עושין לנהוג אותם. ומיהו אע״ג דאמר רבה מאי הוי ליה למעבד, דוקא בכי הני גווני, אבל אם עאל בעידנא דלא עיילי אינשי פושע הוא, אפילו לרבה ואפילו הקיפן חומה של ברזל, וכמו שכתבתי למעלה בפרק המפקיד (בבלי ב״מ מ״ב. ד״ה כספים) גבי כספים אין לה שמירה אלא בקרקע. וקשיא לי, לרבה דפטור שומר שכר בדעאל או גני בעידנא דעיילי או גנו אינשי, אם כן מצינו שומר שכר שמשלם תשלומי כפל בטוען טענת גנב וכו׳ (וכמו שכתבו בתוס׳ פרק הכונס בקמא (בבא קמא נ״ז. ד״ה כגון) ובפרק המפקיד) וי״ל דלא חייבה תורה טוען טענת גנב אלא בשומרים, וזה טוען שנגנבה בשעה שהיה ישן ושלא היה שומר באותה שעה שלא קבל עליו שמירה בשעה שדרך בני אדם לישן וליכנס לעיר. עוד קשה לי, כי אקשי ליה אביי מאלו הן אונסין ששומר שכר פטור כגון ותפול שבא ותקחם, ואיצטריך רבה לאוקמה דוקא בחזני מתא, לוקמה בכולהו שומרים ובשעה שהוא יושב ומשמר, דאלו בשעה שאינו יושב ומשמר כגון שנכנס או שישן כשאר בני אדם אינו שומר ופטור מהכל, ואפילו נגנבה או נאבד, דמאי הוי ליה למעבד. וי״ל דרבה מדין אנוסין פטרינהו שישנים בשעה שדרך בני אדם לישן או שנכנסין לאכול ולשאר צרכין בשעה שדרך בני אדם ליכנס, וכן בשקפצה אחת ונפלה למים, ולפיכך הקשה לו אביי מהא ברייתא שאין לה אונסין אלא בכעין ותפול שבא ותקחם, ולא אונס שינה וכניסה לעיר וקפיצה למים שהיה לו להעבירם אחת אחת ולתקפן שלא יפלו, כן נראה לי. (שיטמ״ק).
וכן דעת הרשב״א והר״י דהא דאמרינן תחלתו בפשיעה וכו׳ חייב דוקא בשפשע פשיעה גמורה, ואין בין שומר חנם לשומר שכר בתחלתו בפשיעה ולא כלום דכל מה שזה פטור זה פטור וכל מה שזה חייב זה חייב. (שיטמ״ק).
לאביי לעולם שומר שכר חייב באונסין עד שיהיו אונסין שמגיע לגוף הפקדון כגון ותפול שבא ותקחם, דאם אין אתה אומר כן, אין לך אונס גדול משינה, דהנשבע שלא ישן ג׳ ימים לוקה וישן לאלתר (נדרים טו.), ואפילו הכי מחייב אביי, וזהו שהקשה לו לרבה מותפול שבא ותקחם, לומר שאונס שינה וכניסה לצרכיו לעיר אונס שאינו בגופו של פקדון אלא בגופו של שומר, ואינו פטור עליו דקרא באונסי הפקדון בלבד הוא שפטר, דכתיב (שמות כב, ט) ומת או נשבר או נשבה, וכי פריק ליה רבה הכא דעל בעידנא דלא עיילי אינשי ושמע קל אריא ואהדר ליה אביי אי הכי אומדין אותו מאי הוה ליה למעבד, נראה לי דלטעמיה דרבה קאמר ליה, כלומר לדידי אפילו על בעידנא דעיילי אינשי ואפילו שמע קל אריא ועל, אומדין אותו אם יכול להציל חייב, ואפילו אמדנוהו שאינו יכול להציל מפני הארי אם לא דרסה הארי אלא שבא גנב באותה שעה וגנבה חייב, דאף על פי שהוא לא פשע ואנוס הוא בכניסתו, מכל מקום לא הגיע האונס לפקדון, אבל לדידך דאמרת מאי הוי ליה למעבד בכניסתו ופטרת ליה אפילו באונס גופו, הכא נמי למה צריך אומדנא דמאי הוי ליה למעבד בכניסתו, הא על כרחו נכנס ואפילו נגנבה לדידך פטור, כן נראה לי. (שיטמ״ק).
גמ׳ א״נ לטרחא כו׳ נ״ב א״כ משמע מהכא שזהו חשוב ממון וא״כ מאי פריך בריש המניח לרב יהודה דלא עביד דינא לנפשיה דליכא פסידא משור המועד כו׳ והלא מ״מ איכא פסידא בכושרא דחיותא וטרחא יתירא. וצריך עיון:
אמר ליה אביי אלא מעתה גני פורתא בעידנא דגנו אינשי הכי נמי דפטור אמר ליה אין. קשיא לי לאביי דאקשי ליה מעידנא דגנו אינשי שומרי בהמות לא גנו ואי בשאר רועים קאמר אם דרך הרועים לישן ביום מעט והבהמות רועות על ידיהן למה לא יהיה זה פטור ומאי תימה איכא הכא. ואיכא למימר דאפילו רוב הרועים מנהגם לעשות כך מכל מקום חייב שומר שכר אם שומרי חנם עושין כן שומרי שכר לא היה להן לעשות כן לדעת אביי ולא שהוא פושע אלא שהוא כעין גנבה ואבדה דשומרי שכר חייבין ורבה סבר הני נמי פטירי. ואקשי ליה אביי נמי מהא מתניתא רועה שהיה רועה והניח עדרו ובא לעיר וכו׳ מאי לאו דעל בעידנא דעיילי אינשי ואפילו הכי אם יכול להציל חייב. ושני ליה לא דעל בעידנא דלא עיילי אינשי ואף על גב דמחייבנא ליה מכל מקום לאו פשיעה היא אלא לדידך פשיעה ממש היא. דשמע קל אריה ועל. אי הכי אמאי חייב אנוס הוא ואף על גב דיכול להציל מי ששומע קול אריה ואינו רואה אותו הוא מתפחד ממנו סבור הוא ארי גדול הוא ולא אוכל לו. אמר לו היה לו לקדם ברועים ובמקלות ולא היה לו ליכנס בעיר. אי הכי מאי איריא שומר שכר אפילו שומר חנם נמי דהא מר הוא דאמר שומר חנם דהיה לו לקדם ברועים ובמקלות ולא קדם חייב אלמא פשיעה היא אם כן אפילו אינו יכול להציל נמי חייב דתחלתו בפשיעה וסופו באונס הוא. אלא שמע מינה דעל בעידנא דעיילי אינשי ולאו פשיעה ממש הוא אלא קרוב לאונס הוא ואם שומר שכר הוא אם היה יכול להציל חייב ואם לאו פטור. ושני ליה כי אמרינן בשומר חנם אם היה יכול לקדם ברועים ובמקלות ולא קדם חייב כגון שהיה מוצא בחנם ולא קדם דהא ודאי פשיעה היא אבל שומר שכר שהוא חייב לקדם אפילו בשכר אם לא קדם לאו פשיעה ממש היא כי פעמים שאדם מתעצל להתנות על אחר שאינו בטוח שיוכל להוציאו מבעל הבית או שאינו מזומן השכר אצלו לפרעו עד שיטול אותו מן הבעלים ומשום הכי אם לא היה יכול להציל פטור. אמר ליה אביי והיכן מצינו שומר שכר שחייב באונסין שהיה אביי סבור שהשכר שאמרנו עד כדי דמיהן שיתן אותו השומר משלו אם כן שומר שכר חייב באונסין. דהדר שקיל ליה מבעל הבית ומאי נפקא ליה לבעל הבית לאצולינהו עד כדי דמיהן נפקא מינה לכושרא דחיותא אולי לא ימצא אחרות יפות כמותן. אי נמי כדי שלא יהיה לו טורח לקנות אחרות כמותן. ואני תמה על ה״ר יצחק שכתב בפרק המפקיד על זאת הברייתא דבין דעל בעידנא דעיילי אינשי בין בעידנא דלא עיילי אינשי ולא שמע קול אריה אם היה יכול להציל אפילו על ידי רועים ומקלות חייב ואם לאו פטור ולא אמרינן תחילתו בפשיעה וסופו באונס הוא דקיימא לן כרבא דאמר מלאך המות מה לי הכא מה לי התם והאי נמי כיון דאלו היה שם לא היה יכול להציל להא דמיא ופטור. ואיך דמה אותה הרב למיתה דמיתה ודאי לא מצי לאצולה מיד מלאך המות וליכא אנפי דפשיעותא לגבי מיתה אבל הכא כיון דעל בעידנא דלא עיילי אינשי ושבקינהו בודאי איכא צד פשיעותא לגבה אריה דמצי למימר ליה אלו הוית התם דילמא אריה הוה מסתפי מיניה ולא נגע בהו כדכתיב ומוראכם וחתכם וגו׳ כי פעמים הרבה שאפילו תינוק אחד מונע לזאב שלא יבא על הבהמות. ועוד כיון דעל בעידנא דלא עיילי אינשי ושבקי לבעירייהו בשדה דלא שני בהו ממנהגא לאו פשיעה היא דהא נטר כדנטרי אינשי. אבל היכא דשני ממנהגא לא נפיק מכלל פשיעותא אף על פי שלא היה יכול להציל דאיבעי ליה לעיולינהו בהדיה למקום שמירה ותו לא מידי. הילכך על בעידנא דלא עיילי אינשי ובלא שמע דתחילתו בפשיעה וסופו באונס הוא. אי נמי כולה פשיעותא היא כדאמרן כן נראה לי. הראב״ד.
וכתב הרשב״א וזה לשונו: אמר ליה אביי אלא מעתה עאל למתא וכו׳. אמר ליה אין ולא חייבה התורה שומר שכר בגנבה ואבדה אלא בשלא שמר בזמן שדרך בני אדם שומרים אבל אם שמר כדרך השומרים פטור שלא קבל על עצמו לשמור אלא כדרך השומרים שלא יכנס לעיר ולא יישן בזמן שאין בני אדם עושין כן ולנהוג אותם כדרך שבני אדם עושין לנהוג אותם. ומיהו אף על גב דאמר רבה מאי הוה ליה למעבד דוקא בכי הני גווני אבל אם עאל בעידנא דלא עיילי אינשי פושע הוא אפילו לרבה ואפילו הקיפן חומה של ברזל וכמו שכתבתי למעלה בפרק המפקיד גבי כספים אין להם שמירה אלא בקרקע. וקשיא לי לרבה דפטור שומר שכר בדעאל או גני בעידנא דעיילי או גנו אינשי אם כן מצינו שומר שכר שמשלם תשלומי כפל בטוען טענת גנב וכו׳ וכמו שכתבו בתוספות פרק הכונס בקמה ובפרק המפקיד. ויש לומר דלא חייבה תורה טוען טענת גנב אלא בשומרים וזה טוען שנגנבה בשעה שהיה ישן ושלא היה שומר באותה שעה שלא קבל עליו שמירה בשעה שדרך בני אדם לישן וליכנס לעיר. עוד קשה לי כי אקשה ליה אביי מאלו הן אונסין ששומר שכר פטור כגון ותפול שבא ותקחם ואיצטריך רבה לאוקמה דוקא בחזני מתא לוקמה בכלהו שומרים ובשעה שהוא יושב ומשמר דאלו בשעה שאינו יושב ומשמר כגון שנכנס או שישן כשאר בני אדם אינו שומר ופטור מהכל ואפילו נגנבה או נאבדה דמאי הוה ליה למעבד. ויש לומר דרבה מדין אנוסין פטרינהו לאלו שישנים בשעה שדרך בני אדם לישן או שנכנסין לאכול ולשאר צרכין בשעה שדרך בני אדם ליכנס וכן בשקפצה אחת ונפלה למים ולפיכך הקשה לו אביי מהא ברייתא שאין לה אונסין אלא בכעין ותפול שבא ותקחם ולא אונס שינה וכניסה לעיר וקפיצה למים שהיה לו להעבירם אחת אחת ולתקפן שלא יפלו כן נראה לי. עד כאן.
גמ׳ דהדר שקיל דמיהן. עיין ב״ק דף נח ע״א תוס׳ ד״ה א״נ:
במשנה הארי הדוב. עי׳ לקמן דף ק״ו ע״א תוס׳ ד״ה מתיב:
הא נטר כדנטרי אינשי [הרי שמר כמו ששומרים בני אדם] ואינו חייב ביותר מזה. אמר ליה [לו] אביי: אלא מעתה, לפי שיטתך זו, אם על למתא בעידנא דעיילי אינשי [נכנס לעיר בזמן שנכנסים בני אדם] כדרך שעושים הרועים, שכאשר הבהמות רועות במקום שקט ובטוח הם נכנסים לענייניהם לעיר, ואם באותה שעה אירעה גניבה — הכי נמי [כך גם כן] תאמר שהוא פטור?! אמר ליה [לו]: אין [כן]. והקשה עוד: אם גנא פורתא בעידנא דגנו אינשי [ישן קצת בזמן שאנשים כרגיל ישנים]הכי נמי [כך גם כן] תאמר שהוא פטור?! אמר ליה [לו]: אין [כן].
He safeguarded them in the manner that people safeguard, and he is not required to do anything more. Abaye said to him: If that is so, in a case where he entered the city at a time when other people enter, as shepherds normally do, when their animals are grazing in a quiet and safe place, and a theft occurred at that hour, so too will you say that he is exempt? Rabba said to him: Yes. Abaye raised a further difficulty: If he slept a little at a time when people generally sleep, so too is he exempt? Rabba said to him: Yes.
רי״ףרש״יראב״דאור זרוערשב״אמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) אֵיתִיבֵיהּ אֵלּוּ הֵם אוֹנָסִין שֶׁשּׁוֹמֵר שָׂכָר פָּטוּר עֲלֵיהֶן כְּגוֹן {איוב א׳:ט״ו} וַתִּפֹּל שְׁבָא וַתִּקָּחֵם וְאֶת הַנְּעָרִים הִכּוּ לְפִי חָרֶב אֲמַר לֵיהּ הָתָם בְּחַזָּנֵי מָתָא.
Abaye raised an objection to him from a baraita: These are the circumstances beyond one’s control for which a paid bailee is exempt: For example, as it is stated in the verse: “The oxen were plowing, and the donkeys feeding beside them. And the Sabeans made a raid and took them away, and they have slain the servants with the edge of the sword” (Job 1:15). This teaches that only a robbery by an army is considered a circumstance beyond his control, but nothing less. Rabba said to him: There it is referring to city watchmen, i.e., professionals hired to watch over city property, who are exempt due to an occurrence on that scale, i.e., a military incursion.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״דאור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך חזן
חזןא(שבת יא.) באמת אמרו החזן רואה מהיכן תינוקות קורין פי׳ הוא שליח ציבור ותרגו׳ רואה חוזה שהוא צריך לראות היאך יקרא והיאך קורא בני אדם לקרות בתורה. (יומא כג) דתנן (משנה תמיד בפרק ה) לחזנים היו מפשיטין את בגדיהן. (בבא מציעא צג:) בסוף גמ׳ דפרק השוכר את הפועלין התם בחזכי מתא פי׳ שומרי מדינות שחייבין לשמור שמירתא יתירתא.
א. [וועכטער.]
בחזני מתא – שומרי העיר בלילה שכל סמך אנשי העיר עליהם לשמור גופם וממונם הנהו ודאי בעו נטירותא יתירתא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איתיביה [הקשה לו] ממה ששנינו בברייתא: אלו הם אונסין ששומר שכר פטור עליהןכגון: ״... הבקר היו חורשות והאתונות רועות על ידיהם. ותפל שבא ותקחם ואת הנערים הכו לפי חרב״ (איוב א, יד-טו) משמע כי רק שוד על ידי צבא נחשב לאונס, ולא פחות מזה! אמר ליה [לו]: התם בחזני מתא [שם מדובר בשומרי העיר], שכיון שהם שומרים מקצועיים ונשכרו לצורך שמירה על רכוש העיר אם אין אונס של מלחמה ואימת מוות — אינם נפטרים.
Abaye raised an objection to him from a baraita: These are the circumstances beyond one’s control for which a paid bailee is exempt: For example, as it is stated in the verse: “The oxen were plowing, and the donkeys feeding beside them. And the Sabeans made a raid and took them away, and they have slain the servants with the edge of the sword” (Job 1:15). This teaches that only a robbery by an army is considered a circumstance beyond his control, but nothing less. Rabba said to him: There it is referring to city watchmen, i.e., professionals hired to watch over city property, who are exempt due to an occurrence on that scale, i.e., a military incursion.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״דאור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) אֵיתִיבֵיהּ עַד מָתַי שׁוֹמֵר שָׂכָר חַיָּיב לִשְׁמוֹר עַד כְּדֵי {בראשית ל״א:מ׳} הָיִיתִי בַיּוֹם אֲכָלַנִי חוֹרֶב וְקֶרַח בַּלַּיְלָה א״לאֲמַר לֵיהּ הָתָם נָמֵי בְּחַזָּנֵי מָתָא אֲמַר לֵיהּ אַטּוּ יַעֲקֹב אָבִינוּ חַזַּן מָתָא הֲוָה דַּאֲמַר לֵיהּ לְלָבָן נְטַרִי לָךְ נְטִירוּתָא יַתִּירְתָּא כְּחַזָּנֵי מָתָא.
Abaye raised an objection to Rabba from another baraita: To what extent is a paid bailee obligated to safeguard? He is obligated to the extent that Jacob said to Laban: “Thus I was: In the day the drought consumed me, and the frost by night” (Genesis 31:40). Rava said to him: There too, the baraita is speaking of city watchmen, whose responsibility extends further. Abaye said to him: Is that to say that Jacob, our forefather, whose statement is the source of this halakha, was a city watchman? Rava replied: It means that Jacob said to Laban: I safeguarded for you an extra level of safeguarding, like that of city watchmen.
רי״ףראב״דאור זרועבית הבחירה למאיריגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שומר שכר שלא היתה תחלתו בפשיעה אבל היתה תחלתו בדרך שהדבר מצוי להזדמן בו דבר ששומר שכר חייב והיה סופו באונס פטור ואין אומרין בזו הואיל ותחלתו בדרך חיוב חייב ראיה לדבר שהרי הקשו לרבה על מה שהיה אומר שכל ששמר כדרך שאר בני אדם בשלהם ואירעו אונס פטור מזו שאמרו רועה שהיה רועה והניח עדרו ובא לעיר אומדין אם היה יכול להציל וכו׳ ואפי׳ נכנס בשעה שבני אדם נכנסין ותירצה הוא דוקא בשנכנס בשעה שאין בני אדם נכנסין והקשו לו אם כן תחלתו בפשיעה הוא הא כל שהיינו סבורים להעמידה בשנכנס בשעה שבני אדם נכנסין אע״פ שלענין גנבה הדבר מצוי לגנבם כל שסופו באונס פטור:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איתיביה [הקשה לו] ממה ששנינו בברייתא אחרת: עד מתי (עד כמה) שומר שכר חייב לשמורעד כדי מה שאמר יעקב ללבן ״הייתי ביום אכלני חרב וקרח בלילה״ (בראשית לא, מ). אמר [לו] רבה: התם נמי בחזני מתא [שם גם כן מדובר בשומרי העיר] כמה חייבים הם לשמור. אמר ליה [לו] אביי: אטו [וכי] יעקב אבינו חזן מתא הוה [שומר העיר היה]? והלא ממנו אנו מביאים ראיה זו! אמר לו רבה: שאמר ליה [לו] יעקב ללבן: נטרי [שמרתי] לך נטירותא יתירתא כחזני מתא [שמירה יתירה כדרך ששומרים שומרי העיר].
Abaye raised an objection to Rabba from another baraita: To what extent is a paid bailee obligated to safeguard? He is obligated to the extent that Jacob said to Laban: “Thus I was: In the day the drought consumed me, and the frost by night” (Genesis 31:40). Rava said to him: There too, the baraita is speaking of city watchmen, whose responsibility extends further. Abaye said to him: Is that to say that Jacob, our forefather, whose statement is the source of this halakha, was a city watchman? Rava replied: It means that Jacob said to Laban: I safeguarded for you an extra level of safeguarding, like that of city watchmen.
רי״ףראב״דאור זרועבית הבחירה למאיריגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) אֵיתִיבֵיהּ ארוֹעֶה שֶׁהָיָה רוֹעֶה וְהִנִּיחַ עֶדְרוֹ וּבָא לָעִיר בָּא זְאֵב וְטָרַף וּבָא אֲרִי וְדָרַס אֵין אוֹמְרִים1 אִילּוּ הָיָה שָׁם הָיָה מַצִּיל אֶלָּא אוֹמְדִין אוֹתוֹ אִם יָכוֹל לְהַצִּיל חַיָּיב ואם לָאו פָּטוּר.
Abaye raised an objection to Rabba from another baraita: With regard to a shepherd who was herding the animals of others, and he left his flock and came to the town, if in the meantime a wolf came and tore an animal to pieces, or a lion came and trampled one of his flock, we do not say definitively that had he been there he would have rescued them and therefore he is liable due to his absence. Rather, the court estimates with regard to him: If he could have rescued his animal by chasing a beast of this kind away, he is liable, as his departure from the scene was certainly a contributing factor to the damage. If not, he is exempt from liability.
1. כן הגרסה בכל הראשונים, וכן מוכח מן ההקשר. בדפוס וילנא: ״אומדים״. ברוב כתבי היד ובדפוסים הראשונים מופיע קיצור: ״או׳⁠ ⁠⁠״ או ״אומ׳⁠ ⁠⁠״.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותראב״דאור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ארי ודרס – ארי דרכו לדרוס הבהמה במקום שמוצאה ודרך זאב לטורפה חיה ולהוליכה במקום שהוא בטוח ושם הורגה.
ובא זאב וטרף – בשעת משלחת זאבים ור׳ יהודה היא דאמר זאב אחד אונס.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ובא זאב וטרף. כתבו בתוספות בשעת משלחת זאבים וכו׳. אי נמי והוא הנכון דלאו דוקא זאב אחד אלא שבאו זאבים הרבה ובא זאב וטרף. הריטב״א. וכן בתוספות תלמיד הר״ף. אי הכי אמאי פטור תחילתו בפשיעה וסופו באונס. ואם תאמר לאביי נמי וכו׳. ויש לומר וכו׳ כמו שתירצו בתוספות. וכן תירץ הרמב״ן. והביא ראיה ממה שאמרו בפרק המפקיד דאפילו שומר שכר שמסר לשומר חנם פטור שהרי מסרם לבן דעת ואמאי והרי המוסר לשומר חנם לא מסר אלא על מנת לשמור שמירה פחותה כדינו של שומר חנם והוה ליה כאלו נעל בפניה בדית שיכולה לעמוד ברוח מצויה דלא הויה נטירותא לגבי שומר שכר ואפילו הכי כל שבאנסה בידו של שומר חנם בענין ששומר שכר פטור עליה אף הוא פטור ולא מחייבינן למה משום תחלתו בפשיעה וסופו באונס דנהי דכשמסר לשומר חנם לא נטר כדבעי ליה אפילו הכי כל שסופו באונס לא מחייב אלא אם כן היה תחלתו פשיעה גמורה ואף על גב דלענין שומר שמסר לשומר קיימא לן לעיל דחייב התם היינו טעמא משום דמצי אמר האיך לא מהימן לי בשבועה הא איכא סהדי דאיתניס או דהוה מפקיד גביה כל יומא מן הטעם שאמרנו. עד כאן. והתוספות דחו ראיה זו.
עוד הביא הרמב״ן ראיה ממה שאמרו בפרק ארבעה וחמשה ומשלמין את הכופר וחייבין להחזיר דמי שור לבעליו חוץ משומר חנם. ואוקימנא לרבי אלעזר דאמר אין לו שמירה אלא סכין והא הכא דלא שמרה כראוי לענין נזיקין והוה ליה לחיוביה משום תחלתו בפשיעה וכל שכן הוא דהא בהך פשיעה אזיק. אלא כיון דלאו פשיעה ממש היא דהא עביד שמירה פחותה דשומר חנם לא מחייבינן ליה משום דלא שמר כראוי לנזיקין וכל שכן למילי אחריני דאירע בהן אונס עד כאן לשונו. וכן דעת הרשב״א והר״י דהא דאמרינן תחלתו בפשיעה וכו׳ חייב דוקא בשפשע פשיעה גמורה ואין בין שומר חנם לשומר שכר בתחלתו בפשיעה ולא כלום דכל מה שזה פטור זה פטור וכל מה שזה חייב זה חייב. עד כאן.
וכתב הרשב״א דלאביי לעולם שומר שכר חייב באונסין עד שיהיו אונסין שמגיע לגוף הפקדון כגון ותפול שבא ותקחם דאם אין אתה אומר כן אין לך אונס גדול משינה דהנשבע שלא ישן ג׳ למים לוקה וישן לאלתר ואפילו הכי מחייב אביי וזהו שהקשה לו לרבה מותפול שבא ותקחם לומר שאונס שינה וכניסה לצרכיו לעיר אונס שאינו בגופו של פקדון אלא בגופו של שומר ואינו פטור עליו דקרא באונסי הפקדון בלבד הוא שפטר דכתיב ומת או נשבר או נשבה. וכי פריק ליה רבה הכא דעל בעידנא דלא עיילי אינשי ושמע קל אריא ואהדר ליה אביי אי הכי אומדין אותו מאי הוה ליה למעבד נראה לי דלטעמיה דרבה קאמר ליה כלומר לדידי אפילו על בעידנא דעיילי איבשי ואפילו שמע קול אריא ועל אומדין אותו אם לכול להציל חייב ואפילו אמדנוהו שאינו יכול להציל מפני הארי אם לא דרסה הארי אלא שבא גנב באותה שעה וגנבה חייב דאף על פי שהוא לא פשע ואנוס הוא בכניסתו מכל מקום לא הגיע האונס לפקדון אבל לדידך דאמרת מאי הוה ליה למעבד בכניסתו ופטרת ליה אפילו באונס גופו הכא נמי למה צריך אומדנא דמאי הוה ליה למעבד בכניסתו הא על כרחו נכנס ואפילו נגנבה לדידך פטור. כן נראה לי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איתיביה [הקשה לו] ממה ששנינו בברייתא אחרת: רועה שהיה רועה בהמות של אחרים והניח עדרו ובא לעיר, ובינתים בא זאב וטרף, או בא ארי ודרסאין אומרים: אילו היה שם היה מציל. וכיון שלא היה — צריך לשלם. אלא אומדין אותו כך: אם יכול היה להציל, שהיה בכוחו להבריח חיה כזו — הרי זה חייב, שברור שבשל עזיבתו את המקום נגרם הנזק, ואם לאו [לא]פטור.
Abaye raised an objection to Rabba from another baraita: With regard to a shepherd who was herding the animals of others, and he left his flock and came to the town, if in the meantime a wolf came and tore an animal to pieces, or a lion came and trampled one of his flock, we do not say definitively that had he been there he would have rescued them and therefore he is liable due to his absence. Rather, the court estimates with regard to him: If he could have rescued his animal by chasing a beast of this kind away, he is liable, as his departure from the scene was certainly a contributing factor to the damage. If not, he is exempt from liability.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותראב״דאור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) מַאי לָאו דְּעָל בְּעִידָּנָא דְּעָיְילִי אִינָשֵׁי לָא בדְּעָל בְּעִידָּנָא דְּלָא עָיְילִי אִינָשֵׁי אִי הָכִי אַמַּאי פָּטוּר תְּחִילָּתוֹ בִּפְשִׁיעָה וְסוֹפוֹ בְּאוֹנֶס חַיָּיב.
Abaye continues: What, is this baraita not referring to a case when the shepherd enters the town at a time when other people usually enter? If so, it presents a difficulty to the opinion of Rabba. Rabba responds: No, it is speaking of one who enters at a time when other people do not usually enter. Abaye retorts: If so, why is he exempt even if he could not have rescued the animal? This is a mishap that came about initially through negligence and ultimately by accident, and in a case of this kind he is liable due to his negligence.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותראב״דאור זרוערמב״ןשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מאי לאו וכו׳ – אפ״ה חייב.
א״ה אמאי פטור – כי אין יכול להציל.
תחילתו הוה בפשיעה – גבי כל מזיקין קטנים וקלים דהוא יכול להציל שהרי הניחם ובא לו וסופו נמי נהי דמזיק חזק בא עליהן שאם היה שם לא היה יכול להציל והו״ל אונס מיהו תחילתו בפשיעה הוה דחייב דהכי פסקינן הלכתא בהמפקיד (לעיל דף מב:).
אי הכי אמאי פטור תחילתו בפשיעה וסופו באונס הוא – וא״ת לאביי נמי דמוקי לה בעידנא דעיילי אינשי מי ניחא והא מ״מ אם היה יכול להציל חייב אלמא תחילתו בפשיעה הוא וי״ל דלא חשיב ליה פשיעה אלא גניבה ואבידה ויש ללמוד מכאן דתחילתו דכעין גניבה ואבידה וסופו באונס דפטור ומהא דאמר רב בהמפקיד (לעיל דף לו ושם) אפי׳ שומר שכר שמסר לשומר חנם פטור לפי שמסר לבן דעת אין ראיה דאפילו סבר רב תחילתו בכעין גניבה ואבידה וסופו באונס חייב אפילו הכי פטור דאין לנו לומר שודאי שומר חנם לא ישמור מגניבה ואבידה רק מפשיעה והוה ליה תחילתו בכעין גניבה ואבידה אלא סתם בן דעת רגיל לשמור הרבה אפילו מדברים שאינו חייב ושמא אפילו מסרו לשומר חנם ופטריה מפשיעה פטור דלא חשיב תחילתו בפשיעה בהכי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אי הכי אמאי פטור תחלתו בפשיעה וסופו באונס חייב. פי׳ אי אמרת בשלמא דעל בעידנא דעיילי אינשי ניחא דאע״ג דלא פטר נפשיה בהכי ואם יכול להציל חייב, מ״מ כיון שלא פשע פשיעה גמורה מתחלה וסופו באונס גמור פטור. ושמעי׳ מיהא דהא דאמרי׳ תחלתו בפשיעה וסופו באונס חייב דוקא בשפשע פשיעה גמורה ששומר חינם מתחייב בה אבל אם לא פשע פשיעה גמורה אע״פ שלא שמר כדרך שהיה לשומר שכר לשמור ותחלתו בכעין גנבה ואבידה וסופו באונס ששומר שכר פטור בו אף זה פטור, שאע״פ שלא שמר מתחלה כל צרכו כיון שלא פשע פטור הואא. וזהו קצרו של דבר אין בין שומר חנם לשומר שכר בתחלתו בפשיעה וסופו באונס ולא כלום בכל מה שזה פטור זה פטור ויש עוד קצת ראיה ממה שאמרוב אף שומר שכר שמסר לשומר חינם פטור שהרי מסרה לבן דעת, ואמאי הרי המוסר לשומר חנם לא שמר אלא כשומר חנם שהרי יודע הוא שאין על זה לשמור אלא בשמירה פחותה והרי זה כמו שנעל בפניה בדלת שיכולה לעמוד ברוח מצויה וכשנאנסה בענין ששומר שכר פטור אף הוא פטור ואין מחייבין אותו מפני שלא שמר כראוי מתחלה ולא אומר אם יכול להציל, ואע״ג דלא קי״ל הכי התם משום טעמא דלא מהימן ליה בשבועה הא איכא עדים או דמפקיד גביה כל יומא הכי נמי דפטור כיון שאין תחלתו בפשיעה גמורהג.
ועוד אמרו בפ׳ שור שנגח ארבעהד ומשלמין את הכופר וחייבין להחזיר דמי שור לבעליו חוץ משומר חינם ואוקימנא לר׳ אלעזר דאמ׳ אין לו שמירה אלא סכין, והא הכא דלא שמר כראוי לענין נזיקין 1 והוה לן לחיוביה משום תחלתו בפשיעה וסופו באונס וכ״ש הוא דהאה בהך פשיעה אזיק. אלא כיון דלאו פשיעה ממש היא דהא עביד שמירה פחותה דשומר חינם לא מחייבינן ליה משום דלא שמר כראוי לנזיקין וכ״ש למילי אחריניו דאירע בהן אונס.
ונראה דשומר שכר שהיה לו לקדם ברועים ובמקלות בשכר ולא קדם אינו משלם את כולה אלא מנכין לו שכרןז. ואם לא היה יכול לקדם אלא בדמי דמיהןח אינו משלם אלא שומת כושרה של בהמה א״נ דמי טירחא וצ״עט.
א. וכ״כ תוד״ה אי ותוס׳ הרא״ש וכ״ה בחידושי הריטב״א והר״ן ובשטמ״ק בשם הרשב״א והר״י. ועיין בסמ״ע סי׳ שג סק״ג.
ב. לעיל לו א.
ג. עיין בתוד״ה אי ובתוס׳ הרא״ש שדחו ראיה זו.
ד. ב״ק מה א.
ה. כ״ה בכתי״א 2 ובנדפס ובשטמ״ק ובכתי״א הגירסא: וכל דכן הוא דהא לא מחייבינן ליה משום דלא שמר כראוי בהך פשיעה אזיק.
ו. בכתי״א הגירסא: למינין אחריני.
ז. וכ״כ בהשגות הראב״ד בפ״ג משכירות ה״ו. ובחידושי הר״ן נסתפק בזה. ועיין בנימוק״י שכתב דפושע הוא ומשלם הכל כיון דלא קידם ולא מנכין לו, וכתב דכן נראה מלשון הרמב״ם.
ח. בכתי״א 2: בכדי דמיהן.
ט. עיין במ״מ בפ״ג משכירות ה״ו שהבין ברבנו שה״צ״ע״ קאי אכולהו מילתא. ובמל״מ שם נחלק עליו וכתב דקאי אסיפא.
1. הגהת הגרא״ז: תמיהני טובא דמה שייך מה שהי׳ תחלתו בפשיעה לגבי הניזק להיזק השור ואם הי׳ סובר דדין תשלומי שומרין בנזקין הוא לגבי הבעלים ואם פשע השומר חייבים הבעלים כמו דמשמע לכאורה שיטתו של הראב״ד בפ״ד מה׳ נז״מ הל׳ ז׳ וכמו שמפרש הלח״מ שיטתו בהל׳ י״א הי׳ מתיישב קצת אבל שיטת הרמב״ן להדיא אינו כן למעלה בדף ל״ו ולדעתי גם הראב״ד אינו סובר כן אלא לגבי בכדי שידע ע״ש וצע״ג.
תחלתו בפשיעה וסופו באונס חייב. ואם תאמר והא אפילו למאן דאמר חייב היינו דוקא כשהאונס בא מחמת הפשיעה והרי אין האונס בא מחמת הפשיעה הכא. ויש לומר דשפיר בא מחמת הפשיעה הכא דמחמת שהלך לו דהיינו פשיעה אירע האונס דהיינו מה שלא היה יכול להציל דאלו לא הלך לו היה יכול לאסוף עמו רועים לסייע לו להצילה. תלמיד הר״פ.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

צ״ב מדוע שומר חנם חייב להקדים ברועים ובמקלות רק בחנם, ומהו הנפ״מ בין שומר חנם לשומר שכר לענין הוצאת דמים להציל את הפקדון, דלכאורה הבעלים חייב לפרוע לשומר את הוצאותיו ואי חייב השומר חנם להקדים ברועים מדוע אינו חייב להקדים ברועים ובמקלות בשכר, ומ״ש שומר שכר משומר חנם.
וממשיך אביי: מאי לאו [האם לא] מדובר בברייתא זו באופן דעל בעידנא דעיילי אינשי [שנכנס לעיר בזמן שרגילים אנשים להיכנס], וקשה איפוא לרבה! ודחה רבה: לא, מדובר באופן דעל בעידנא דלא עיילי אינשי [שנכנס בזמן שאין אנשים רגילים להיכנס]. והקשה אביי: אי הכי, אמאי [אם כך, מדוע] פטור גם כשהיה זה באופן שאינו יכול להציל? הלא זהו מקרה שתחילתו בפשיעה וסופו באונס, וכיון שהיתה פשיעה מתחילה חייב אף על האונס!
Abaye continues: What, is this baraita not referring to a case when the shepherd enters the town at a time when other people usually enter? If so, it presents a difficulty to the opinion of Rabba. Rabba responds: No, it is speaking of one who enters at a time when other people do not usually enter. Abaye retorts: If so, why is he exempt even if he could not have rescued the animal? This is a mishap that came about initially through negligence and ultimately by accident, and in a case of this kind he is liable due to his negligence.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותראב״דאור זרוערמב״ןשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) דִּשְׁמַע קָל אַרְיָה וְעָל אִי הָכִי אוֹמְדִין אוֹתוֹ מַאי הֲוָה לֵיהּ לְמֶעְבַּד גהָיָה לוֹ לְקַדֵּם בְּרוֹעִים וּבְמַקְלוֹת.
Rabba explains: It is referring to one who heard the sound of a lion roaring and entered the city to save himself. In such a case, his actions were not initially negligent, but rather, it was a circumstance beyond his control. Abaye questions this response: If so, what is the relevance of the statement: The court estimates with regard to him? What could he have done to prevent an attack by a lion? Rabba replies: He should have faced the lion with other shepherds and with sticks to chase it away.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דאור זרועשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דשמע קול ארי ועל – מאימתו שאנוס הוא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דשמע קול אריה ועל. פירוש ואריה שאג מי לא יירא הא אפילו לעיילינהו בהדיה לא מצי. אי הכי מאי איריא וכו׳. פירוש בשלמא לדידי לא צריכנא לאוקמי בדשמע קול אריה וכן כל אי הכי האמור כאן כך פירושו. הריטב״א ז״ל.
גמ׳ דשמע קל אריה ועל אי הכי אומדין אותו מאי ה״ל למיעבד כו׳ האי אי הכי נמי קשה לפרש ביה אי אמרת בשלמא וברי״ף וברא״ש נמי משמע למה דלא מוקי ליה דשמע קל אריה ועל האי יכול להציל חייב מפרשי לי׳ על ידי רועים ומקלות נמי ודו״ק:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והסביר רבה: מדובר באופן ששמע קל [קול] אריה שואג בסביבה ועל [ונכנס לעיר כדי להנצל], ואם כן לא היתה תחילתו פשיעה אלא באונס. והקשה: אי הכי [אם כך], מה ענין אומדין אותו? מאי הוה ליה למעבד [מה היה לו לעשות] כנגד אריה? השיב לו: היה לו לקדם את האריה ברועים ובמקלות להבריחו.
Rabba explains: It is referring to one who heard the sound of a lion roaring and entered the city to save himself. In such a case, his actions were not initially negligent, but rather, it was a circumstance beyond his control. Abaye questions this response: If so, what is the relevance of the statement: The court estimates with regard to him? What could he have done to prevent an attack by a lion? Rabba replies: He should have faced the lion with other shepherds and with sticks to chase it away.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דאור זרועשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) אִי הָכִי מַאי אִירְיָא שׁוֹמֵר שָׂכָר דאפי׳אֲפִילּוּ שׁוֹמֵר חִנָּם נָמֵי דְּהָא מָר הוּא דְּאָמַר שׁוֹמֵר חִנָּם שֶׁהָיָה לוֹ לְקַדֵּם בְּרוֹעִים וּבְמַקְלוֹת וְלֹא קִידֵּם חַיָּיב השׁוֹמֵר חִנָּם בְּחִנָּם ושׁוֹמֵר שָׂכָר בְּשָׂכָר.
Abaye asks: If so, why specifically state this halakha with regard to a paid bailee? The same would hold true even for an unpaid bailee, as wasn’t it you, Master, who said that an unpaid bailee who had the option of facing an animal with other shepherds and with sticks and did not face it in this manner is liable, as he is considered negligent in his duty? Rabba answers: An unpaid bailee is liable only if he could have gathered together other shepherds to help him defend his animals free of charge, whereas a paid bailee is obligated to do so even for payment.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דאור זרוערשב״אבית הבחירה למאירישיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שומר חנם יש לו לקדם בחנם – ולא לשכור אנשים ושומר שכר יש עליו לשוכרן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אי הכי מאי איריא שומר שכר אפילו שומר חנם נמי. וא״ת ומאן לימא לן דדוקא בשומר שכר מיתניא. פירש הראב״ד דהא מתניתא גבי הנך מתנייתא דלעיל תניא דמיירו בשומר שכר. ואי נמי מדידה קמקשה ליה, והכי קשיא ליה אי הכי אפילו שומר חנם נמי, דהא מר הוא דאמר שומר חנם שהיה לו לקדם ברועים ומקלות ולא קדם חייב, אלמא פשיעה היא, וא״כ אפילו אין יכול להציל נמי ליחייב, דתחלתו בפשיעה וסופו באונס הוא. (שיטמ״ק).
רועה שהיה יכול לקדם ברועים ומקלות ולא קדם פושע הוא וחייב אחד שומר שכר ואחד שומר חנם אלא ששומר חנם דוקא שהיה מוצאם בחנם ושומר שכר אע״פ שאינו מוצאם אלא בשכר וחייב לחזר עד שימצא בשכירות בכדי ערך הבהמות וחוזר ונוטל שכרן מבעל הבית ואם לא עשה כן משלם חוץ משכר שהיה לו ליתן לרועים ואם לא היה מוצא בפחות מכדי דמיהן משלם כמה שהיה נהנה בעל הבית בבהמות אלו יותר מאחרות שכמותן שלא יהו רגילות אצלו וטרחו בקניית בהמות אחרות מעתה כל שומר שנאנסה בהמה מידו והיה יכול להציל בצוחה ולא צווח חייב אפילו שומר חנם שפשיעה היא:
אי הכי מאי איריא שומר שכר אפילו שומר חנם נמי ואם תאמר ומאן לימא לן דדוקא בשומר שכר מיתניא. פירש הראב״ד דהא מתניתא גבי הנך מתנייתא דלעיל תניא דמיירו בשומר שכר. ואי נמי מדידה קמקשה ליה והכי קשיא ליה אי הכי אפילו שומר חנם נמי דהא מר הוא דאמר שומר חנם שהיה לו לקדם ברועים ומקלות ולא קדם חייב אלמא פשיעה היא ואם כן אפילו אין יכול להציל נמי ליחייב דתחלתו בפשיעה וסופו באונס הוא. הרשב״א ז״ל.
שומר חנם שהיה לו לקדם ברועים ומקלות וכו׳. כתב הרמ״ך ז״ל לענין פסק וזה לשונו רוצה שבאו זאבים או אריות או ליסטים לעדרו והיה לו לקדם לפניהם ולהציל מידם ברועים ובמקלות ובכלי זיין ולא קדם הרי זה פושע ומשלם ואף על פי שהוא שומר שכר היה לו לקדם ברועים ובמקלות בחנם ואם לא מצא בחנם אינו חייב לקדם בשכר. ושומר שכר יש לו לקדם ברועים ובמקלות בשכר אם לא מצא מצילים בחנם. ונראה לומר שיכול להשביעו שלא מצא בחנם ויש לו רשות להרבות שכרן אפילו עד כדי דמי הבהמות אם לא מצא בפחות ונשבע על כל זה ונוטל מבעל הבית ומחזיר לו בהמותיו עצמן. ונפקא מינה לבעל הבית דלא מיבעי ליה למטרח ולמזבן בהמות אחרות. ואי נמי מרווח בכישרא דחיותא שהן מורגלות אצלו. מיהו שומר חנם נמי שאינו חייב לקדם אלא בחנם היכא דקדם ברועים ומקלות בשכר נראה לומר שגם הוא נשבע ונוטל כשומר שכר שהרי גם הוא היה יכול לומר נטרפו והיה נאמן בשבועתו ובזה אין לחלק בין שומר חנם לשומר שכר שדבר ידוע ומוסכם מחכמים גדולים הוא שכל המציל את חברו או ממון חברו מן האונסים שיש לו ליטול שכרו ממנו כפי מה שההנהו כדאמרינן גבי ההוא דאוגר אגירי ואוקמינהו בארעא דחבריה דקיימא לן שהוא נוטל מבעל הבית מה שההנהו אותו במלאכתן. ואף על גב דלא אתני בהדיה מעיקרא כמאן דאתני דמי ושקיל מיניה דבעל הבית כל מאי דיהיב לרועים באגרייהו והכי נמי אמרינן גבי שטף נהר חמורו וחמור חבירו והניח את שלו והציל את של חבירו דנוטל מבעל החמור שכרו הראוי לו כדי להציל מן הנהר השוטף את חמורו וכל שכן הכא דאית ליה למשקל האי אגרא מיניה היכא דלא טפי להו אגרא לרועים טפי ממאי דחזי להו וטיבותא אית ליה לאחזוקי ליה על דשעבד נפשיה בנטירותא כי האי כשומר שכר. ונראה לומר דאף על גב דטפי באגרייהו דפועלים טפי דשקיל כל ההוא אגרא ובשבועתא דמשתבע דלא הוו בעו לאצולי בבציר מהכי ואף על גב דלא אתני בהדי בעל הבהמות לא פסיד ולא דמיא לההיא דשטף נהר חמורו וכו׳ דאין לו אלא שכרו דהתם כיון דבעל החמור הוה תמן הוה ליה לאתנויי בהדיה אבל הכא לא מצי אזיל אתנויי בהדיה דבין הכי והכי דאזיל הוו מיטרפן חיותא והאי כיון דלא אשכח לאוגורי בבציר מהכי טיבותא הוא דעבד בהדיה דאציל מאה או מאתן חיותא בדמי תרתי או תלת דיהיב לרועים באגרייהו. מיהו אף על גב דמטפי להו טפי ממאי דחזי להו באגרייהו אית ליה למפרע להו כל ההוא אגרא דפסק בהדייהו דמצי אמרי אנן שבקינא חיואתא דילן בסכנת חיות הילכך כל ההוא אגרא חזי לן הילכך לא דמיא לההיא דהגיע לנהר ולא רצה הספן להעבירו דאמרינן דאף על גב דפסק בהדיא טפי ממאי דחזי ליה דלא יהיב ליה אלא אגרא דחזי ליה דהתם לא הוה אפשר ליה לאפסודי מידי באעבוריה כן נראה וצריך עיון. עד כאן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳. אי הכי מאי איריא שומר שכר אפילו שומר חנם נמי דהא מר הוא דאמר שומר חנם שהיה לו להקדים ברועים ובמקלות ולא קידם חייב, שומר חנם בחנם שומר שכר בשכר ועד כמה עד כדי דמיהן.
ושואלים: אי הכי, מאי איריא [אם כך, מה שייך, מדוע דווקא] שנה דין זה בשומר שכר? אפילו שומר חנם נמי [גם כן] זה דינו, דהא מר [שהרי אדוני] הוא שאמר הלכה זו: שומר חנם שהיה לו מקום ואפשרות לקדם ברועים ובמקלות ולא קידםחייב, שאם לא עשה דבר הרי הוא כפשיעה בשמירה. ענה לו רבה: שומר חנם מתחייב רק כאשר היה יכול לאסוף רועים להגן על הצאן בחנם, שומר שכר חייב אפילו לא היה יכול לאסוף רועים להגן על הצאן אלא בשכר.
Abaye asks: If so, why specifically state this halakha with regard to a paid bailee? The same would hold true even for an unpaid bailee, as wasn’t it you, Master, who said that an unpaid bailee who had the option of facing an animal with other shepherds and with sticks and did not face it in this manner is liable, as he is considered negligent in his duty? Rabba answers: An unpaid bailee is liable only if he could have gathered together other shepherds to help him defend his animals free of charge, whereas a paid bailee is obligated to do so even for payment.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דאור זרוערשב״אבית הבחירה למאירישיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) וְעַד כַּמָּה זעַד כְּדֵי דְמֵיהֶן וְהֵיכָן מָצִינוּ בְּשׁוֹמֵר שָׂכָר שֶׁחַיָּיב בָּאוֹנָסִין חדַּהֲדַר שָׁקֵיל דְּמֵיהֶן מִבַּעַל הַבַּיִת.
The Gemara asks: And up to how much must a paid bailee pay for this extra protection? The Gemara answers: Up to the sum of the value of the animals he is responsible to safeguard. The Gemara further asks: But in that case, it seems that a paid bailee must pay from his own pocket to protect the animals from marauding beasts; where have we found with regard to a paid bailee that he is liable for circumstances beyond his control? Everyone agrees that this loss was caused by circumstances beyond the bailee’s control, and yet he must bear the expenses indirectly. The Gemara responds: The halakha is that he may return and take the money that he paid for these additional guards from the owner.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דספר הנראור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

עד כדי דמיהם – של בהמות.
והיכן מצינו – דקא רמית עליה לשכור אנשים משלו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכיון דסליק אדעתין דמדידיה יהיב, אקשינן והיכן מצינו שומר שכר דחייב באונסין, פיר׳ דהאי דיהיב אגרא כדי דמיהן הינו חיוביה באונסין. ופרקינן דהדר שקיל מבעל הבהמות מאי דיהיב, אקשינן אי הכי מאי אהניא ליה לבעל הבית מיניהו, כלומר באותן דמים שנתן יקנה אחרות. ופרקינן נפקא מינה לכושרא דחיותא פיר׳ אותן הבהמות שידע כשרותן וטובתן כבר ניחא ליה בהו, ושמא לא יהו הנקנות כמותן. אי נמי דמרויח הטורח שצריך לטרח בחזרתו לקנות אחרות. ואפילו רועה מזויין פטור, דהאי מסר נפשיה והאי לא מסר נפשיה פיר׳ ליסטים מסר נפשיה, ורועה לא מסר נפשיה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דהדר שקיל דמיהן מבעל הבית. ולא חשיב מבריח ארי מנכסי חברו שהוא פטור כיון דברי היזקא כדעת ר״י. אי נמי דבשומר דעביד מפני תנאו ולא מרצון נפשו ליכא למימר הכי וכדפרישנא בפרק המפקיד. הריטב״א.
וזה לשון תלמיד הר״ף: ויש לומר דלא אמרינן מבריח ארי אלא היכא דאין ההיזק ברור כגון התם דשמא מפייס ליה לבעל חוב אבל הכא ההיזק ברור משנכנס הארי לעדר ודאי יטרוף ומהאי טעמא נמי שקיל בלא תנאי בית דין דהוי כמו התנה דידוע שרצון בעל הבהמה בכך ומתוך כך נוטל וכן יש לדון בשבו שפדאוהו בני אדם שלא מדעתו שלא היו יכולין לדבר עמו שנפרעים ממנו בעל כרחו כמו הכא בשומר דכל שכן אבדת גופו. עד כאן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: ועד כמה צריך להוציא לשכירת עזרה והגנה כזו? ומשיבים: עד כדי דמיהן של הבהמות, שקיבל עליו לשמור עליהן. ושואלים: אם כך, נמצא ששומר שכר משלם משלו עבור הגנת הבהמות מחיות טרף, והיכן מצינו בשומר שכר שחייב באונסין, שהרי דבר זה אונס הוא לכל הדעות, ובכל זאת מתברר שהשומר משלם עבורו בעקיפין! ומשיבים: דהדר שקיל [שחוזר ולוקח] את דמיהן של השומרים הללו מבעל הבית.
The Gemara asks: And up to how much must a paid bailee pay for this extra protection? The Gemara answers: Up to the sum of the value of the animals he is responsible to safeguard. The Gemara further asks: But in that case, it seems that a paid bailee must pay from his own pocket to protect the animals from marauding beasts; where have we found with regard to a paid bailee that he is liable for circumstances beyond his control? Everyone agrees that this loss was caused by circumstances beyond the bailee’s control, and yet he must bear the expenses indirectly. The Gemara responds: The halakha is that he may return and take the money that he paid for these additional guards from the owner.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דספר הנראור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) א״לאֲמַר לֵיהּ רַב פָּפָּא לְאַבָּיֵי אִי הָכִי מַאי אַהֲנִי לֵיהּ מִינַּהּ נָפְקָא מִינַּהּ לְכוּשְׁרָא דְחֵיוָתָא אִי נָמֵי לְטִרְחָא יַתִּירְתָּא.
Rav Pappa said to Abaye: If so, what benefit does the owner of the animals receive from this? Any potential loss he avoided from the lion must be paid to the extra guards. Abaye replied: The practical difference concerns the fitness of and his familiarity with the animals. Although it makes no difference to him financially, if he had to purchase other animals he would lose those animals that he knows, and he would rather keep his own livestock. Alternatively, it matters with respect to the additional effort involved in the acquisition of new animals.
רי״ףרש״יראב״דאור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לכושרא דחיותא – כושר הבהמות שמכיר בהן כבר ולמודות בביתו.
לטרחא יתירתא – שלא יצטרך לחזור אחר הבהמות לקנות.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אי הכי מאי אהני ליה מינה. פירוש בשלמא אי לא שקיל דמי מבעל הבית ומאי עד כדי דמיהן לומר שאינו יכול להפטר אלא בתשלומי כל דמיהן דהא היה לו לקדם ולהוציא מביתו עד כדי דמיהן ניחא אבל אי שקיל מבעל הבית עד כדי דמיהן למה לי דמשמע דאי לא קדם עד כדי דמיהן מחייב. ומשני לכושרא. ואפשר דמכל מקום לא משלם אלא דמי כושרא או טרחא יתירא. אי נמי יש לומר דכיון שלא שמר כדינו מחייב בכל ואף על גב דמשתרשי ליה בעלים דמי רועים ומקלות דהוי כעין מבריח ארי וצ״ת. שיטה.
לכושרא דחיותא. כלומר אף על פי שמוצא בעל הבית לקנות באלו הדמים צאן זולתם ניחא ליה בהני משום דאינון מובחרין. אי נמי ניחא ליה לאשתיורי ליה הני ולא בעי לילך לשוקים וליגע ולקנות אחריני. ולית הילכתא בהא כרבה דהא רב מסדא ורבה בר רב הונא פליגי עליה ואמרי יכול למימר ליה להכי יהבי לך אגרא לנטורי להו נטירותא יתירתא ורב פפא נמי עביד עובדא כוותייהו וחייביה לרב אדא סבולאה בבהמה דדחיתה לחברתה ושדיתה במיא וחייביה לשלומה ואמר ליה הוה לך לעבורינהו חדא חדא. רבינו חננאל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר [לו] רב פפא לאביי: אי הכי מאי אהני ליה מינה [אם כך, מה הנאה לו מזה] לבעל הבהמות? שהרי בעל הבית משלם, ומה שלא הפסיד בשביל האריה — הפסיד על ידי השומרים! ומשיבים: נפקא מינה לכושרא דחיותא [יוצא מזה הענין לכושרן, הרגלן, של הבהמות], שאף שמבחינת הכסף אין הבדל, בכל זאת אם היה צריך לקנות בהמות אחרות הריהו מפסיד את ההרגל והכושר של הבהמות שהיו שלו, ועדיף לו להחזיק בבהמותיו שלו. אי נמי לטרחא יתירתא [או גם כן לענין הטרחה היתירה] שיש בקניית בהמות חדשות.
Rav Pappa said to Abaye: If so, what benefit does the owner of the animals receive from this? Any potential loss he avoided from the lion must be paid to the extra guards. Abaye replied: The practical difference concerns the fitness of and his familiarity with the animals. Although it makes no difference to him financially, if he had to purchase other animals he would lose those animals that he knows, and he would rather keep his own livestock. Alternatively, it matters with respect to the additional effort involved in the acquisition of new animals.
רי״ףרש״יראב״דאור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) רַב חִסְדָּא וְרַבָּה בַּר רַב הוּנָא טלָא סְבִירָא לְהוּ הָא דְּרַבָּה דְּאָמְרִי לְהָכִי יְהַבִי לָךְ אַגְרָא לְנַטּוֹרֵי לִי נְטִירוּתָא יַתִּירְתָּא.
As demonstrated in the above discussion, Rabba maintains that even a paid bailee is required to safeguard and take care of the animals only in the normal fashion. By contrast, Rav Ḥisda and Rabba bar Rav Huna do not hold in accordance with this opinion of Rabba, as they say that the owner can tell the bailee: It was for this reason that I gave you a wage, so that you should safeguard for me with an additional level of safeguarding, not for you to go and eat and sleep like other people.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דאור זרועמהרש״ל חכמת שלמהגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לא סבירא להו הא דרבה – דאמר לעיל דמכי נטר כדנטרי אינשי הוה אידך (אנוס ופטור).
להכי יהבי לך וכו׳ – ונהי דלאו פשיעה הוא אונס נמי לא הוי והו״ל כאבידה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רש״י בד״ה לא ס״ל הא כו׳ הוה אידך אונס לפטור כצ״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שיטת רבה היתה איפוא כי אף שומר שכר חייב רק בשמירה ובטיפול רגיל, ואולם רב חסדא ורבה בר רב הונא לא סבירא להו הא [היו סבורים כשיטתו זו] של רבה, דאמרי [שהם אומרים] שהמפקיד אומר לשומר: להכי יהבי [לזה נתתי] לך אגרא [שכר] כדי לנטורי [שתשמור] לי נטירותא יתירתא [שמירה יתירה] ולא שתלך ותאכל ותישן כשאר בני אדם.
As demonstrated in the above discussion, Rabba maintains that even a paid bailee is required to safeguard and take care of the animals only in the normal fashion. By contrast, Rav Ḥisda and Rabba bar Rav Huna do not hold in accordance with this opinion of Rabba, as they say that the owner can tell the bailee: It was for this reason that I gave you a wage, so that you should safeguard for me with an additional level of safeguarding, not for you to go and eat and sleep like other people.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דאור זרועמהרש״ל חכמת שלמהגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) בַּר אַדָּא סָבוֹלָאָה הָוֵי קָא מְעַבַּר חֵיוָתָא אַגַּמְלָא דְנַרֶשׁ דְּחַפָה חֲדָא לַחֲבֶרְתַּהּ וּשְׁדָיתַהּ בְּמַיָּא אֲתָא לְקַמֵּיהּ דְּרַב פָּפָּא חַיְּיבֵיהּ אֲמַר לֵיהּ מַאי הֲוָה לִי לְמֶעְבַּד א״לאֲמַר לֵיהּ יאִבְּעִי לָךְ לְעַבּוֹרֵי חֲדָא חֲדָא א״לאֲמַר לֵיהּ יָדְעַתְּ בֵּיהּ בְּבַר אֲחָתָיךְ דְּמָצֵי למעבר חֲדָא חֲדָא א״לאֲמַר לֵיהּ כְּבָר צְוַוחוּ קַמָּאֵי דְקַמָּךְ וְלָא אִיכָּא דְּאַשְׁגַּח בְּהוּ.
The Gemara relates: Bar Adda the porter was transporting animals across the narrow bridge of Neresh when one animal pushed another and cast it into the water, and it drowned. The case came before Rav Pappa, who deemed him liable. Bar Adda said to him: What should I have done? Rav Pappa said to him: You should have transported them one by one. The porter said to him: Do you know of the son of your sister who can transport them one by one? In other words, are you aware of anyone who can do such a thing? It is virtually impossible. Rav Pappa said to him: The very earliest scholars before you already shouted and complained about this, but none paid attention to them. Since you are an expert and were hired for this purpose, the responsibility is yours.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותראב״דספר הנראור זרוערמב״ןבית הבחירה למאירישיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אגמלא דנרש – גשר של נרש.
בבר אחתיך – כלומר בבן עמך ואומתך.
איבעי לך לעבורי חדא חדא – נראה דלא חשיב לה פשיעה מהאי טעמא אלא כעין גניבה ואבידה ומחייב מטעמא דאדעתא דהכי יהבי לך אגרא דתינטר נטירותא יתירתא כרב חסדא ורבה בר רב הונא מדמייתי לה הכא ואתי שפיר דקאמר בסמוך כבר צווחו קמאי שרצו לפטור מדרבה דאם לא כן אמאי צווחו דמילתא דפשיטא הוא שהן חייבים דאפילו שומר חנם חייב וסבר רב פפא דהכא כרבא דפרק הכונס (ב״ק דף נח.) דאמר משום דאיבעי לך לעבורי חדא חדא לאו פשיעה היא ולא כרב כהנא דאמר התם דהוי פשיעה גבי נפלה לגינה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

{רבנו ברוך}
אגמלא דנרש פיר׳ גמלא גשר. והא דאמ׳ ליה ידעת ביה בבר אחתך בשביל עצמו אמ׳ לו, כי כל ישראל קרובים ואחים דכתיבא הלא אב אחד לכולנו הלא אל אחד בראנו וגומ׳.
א. מלאכי ב, י.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איבעי לך לעבורי חדא חדא וכו׳. מדברי רבינו הגדול ז״לא למדנו שלא אמר כן אלא בשומר שכר דבעי נטירותא מעליתא וכדרב חסדא ורבה בר רב הונא, ואיברא סוגיא הכי משמע אבל בשומר חנם פטורב. וקשיא לי דבפ׳ הכונסג גבי נפלה לגנה ורב כהנא אמר לא שנו אלא שהוחלקה ברגליה אבל דחפתה חברתה פשיעה היא דא״ל איבעי לך לעבורא חדא חדא, ופסק רבינו הגדול ז״לד הלכה כוותיה אלמא פשיעה גמורה היא לחייב עליה אפי׳ שומר חנם כדקאמרי׳ בגמ׳ בהדיא. ועוד התם שן הוא ושן ורגל בשמירה פחותה סגי לה כשומר חנם ואפ״ה מחייב והכא אמרת שאינה פשיעה ושומר חינם פטור עליה. ואיכא למימרה ודאי פשיעה היאו שכיון שדרכן להיות דוחפות זו את זו והעבירן כאחת אין כאן שמירה לא מעולה ולא פחותה הילכך בשן ורגל חייב שאין כאן שמירה כלל, ומיהו שומר חנם פטור שלא קבל עליו לטרוח כ״כ אלא שיהא שומרן ומעבירן כמו שעושה בשלו הילכך אע״פ שאין שמירה כלל פטור שע״מ כן קבל. תדע דהא אמר רבה על בעידנא דעילי אינשי וגני בעידנא דגני אינשי פטור, ואע״ג דפליגי עליה דרבה בשומר שכר מיהו בשומר חנם פטור, כדקאמרי׳ בהדיא לא סבירא להו הא דרבה דלהכי יהבי לך אגרא וכו׳. ואלו שהניח שורו ובא לעיר אפי׳ בעידנא דעילי אינשי והזיק בשן ורגל ליכא ספיקא דחייב שהרי לא שמר לא שמירה פחותה ולא מעולה אלמא אין שומר חנם צריך לשמירה פחותה בכל מקום אלא כדרך השומרין את שלהן. וזו שפסק רבינו ז״ל התם כרב כהנא ולא כרבא, משום דשיכא לה בשמעתין. ואע״ג דהכא בשומר שכר איתמר והתם בשמירה דשומר חנם והכי נמי פסק ר״ח ז״ל.
א. נג ב בדפי הרי״ף. שלאחר שמביא דברי רב חסדא ורבה בר אבוה כתב וז״ל: והלכתא כוותייהו דהא רב פפא עבד עובדא כוותייהו וכו׳.
ב. וכ״כ תוד״ה אבעי וכ״ה בחידושי הריטב״א והר״ן ובנימוק״י, וכ״פ הרמב״ם בפ״ג משכירות ה״ט.
ד. שם כד ב בדפי הרי״ף.
ה. עיין בחידושי הריטב״א שהביא תי׳ רבנו לחלק בין חיוב השומר שלא יוזקו לבין שלא יזיקו, וכ״ה בחידושי הר״ן ובנימוק״י. ועיין בתוד״ה איבעי לך.
ו. בכתי״א ליתא לתיבת היא. ובכתי״א 2 איתא. ובנדפס נמצאת בסוגריים מרובעות.
שומר שנגנבה בהמה מידו באונס והוכר הגנב קודם שישבע ביארנו בפרק הגוזל שאף שומר חנם משלם ונפרע מן הגנב וכל שכן שומר שכר נשבע ופטרוהו ואח״כ הוכר הגנב אם שומר חנם הוא רצה עומד בשבועתו רצה עושה עמו דין ר״ל שפורע ונפרע הוא מן הגנב ואם שומר שכר אף בזו משלם והוא נפרע מן הגנב ויש מפרשים שכל שנשבע קודם שיוכר הגנב אין לו לשלם כלום אף בשומר שכר ולא נאמר כן אלא בקפץ ונשבע אחר שהוכר הגנב ואע״פ שהיה מוטל אף על שומר חנם לשלם הואיל וקפץ ונשבע רצה עומד בשבועתו:
כבר ביארנו במשנה שכל שהוליך את הבהמה למקום גדודי חיה ולסטים פשיעה היא וחייב לשלם ותדע שכך הוא הדין בכל שהיה הוא סבה שהליסטים באו בכאן כל שמצאו בדרך והודיעו מקום תחנותו אע״פ שגזם לו כך וכך רועים אנחנו וכך וכך כלי מלחמה יש לנו כך וכך כלבים או כך וכך קליעות המשליכות אבנים הואיל והודיעו מקום תחנותו מ״מ פושע הוא וכן אפילו לא הודיעו כל שהתחיל הוא להתגרות עמו ולחרפו בדברים שמא אותו הכעס הביאו לכך:
רועה שטען הצלתי על ידי רועים בשכר נשבע ונוטל מה שטען עד כדי דמיהן שהרי היה יכול לומר נטרפה והיה פטור בשבועה אבל שכר ולא הציל יראה שאינו נוטל שכרו שלא היה לו לשכור אלא על מנת שיצילו:
איבעי לך לעבורי חדא חדא. פירוש כיון דשקיל אגרא אבל בשומר חנם פטור וכדמוכח סוגיין. ואם תאמר והא בפרק הכונס אמר רב כהנא דחפתה חברתה והזיקתה חייב לשלם מה שהזיקה ואף על גב ששמירת נזיקים כשמירת שומר חנם כדאיתא התם ואם כן קשיא הלכתא אהלכתא דהתם פסק הריא״ף הלכה כרב כהנא. תירץ רבינו הגדול הרמב״ן דכי אמרינן דשמירת נזקים כשמירת שומר חנם הני מילי לענין דסגי ליה כשנעל בפני בהמתו כראוי אבל לענין זה כיון דשכיח שדוחפות זו לזו חייבין בעלים לשמרן מזה כדי שלא יזיקו וזה בכלל שמירה פחותה היא אלא דבשומר חנם בלחוד הוא שהקלו בשמירתו שלא לחייבו כיון דנטר כדנטרי אינשי ותדע דהא על בעידנא דעיילי אינשי פטור בשומר חנם לדברי הכל ואלו יצא באותה שעה שורו והזיק חייב עליו ודאי. הריטב״א.
תוס׳ בד״ה איבעי לך לעבורי כו׳ שרצו לפטור מדרבה דאל״כ אמאי צווחו דמלתא דפשיטא כו׳ עכ״ל ר״ל דאי הוה מחייב רב פפא מטעם פשיעה לא הוה קאמר דצווחו קמאי ורצו למפטר מדרבה דאפשר דרבה גופיה מודה הכא מטעם דהוי פשיעה ורב כהנא דחשיב ליה פשיעה בפרק הכונס לא קאמר דצווחו קמאי למפטר מדרבה וקושטא קאמר דרבה גופיה מודה הכא וליכא למימר נמי דרב פפא מחשב ליה פשיעה כרב כהנא וקאמר דצווחו קמאי למפטריה מדרבה דלא מחשיב ליה פשיעה בפ׳ הכונס דמ״מ מדרבה לא הוו צווחו קמאי למפטריה דאימא דרבה גופיה אע״ג דמחשיב ליה כעין גניבה ואבידה מחייב ביה רב חסדא ורבה בר רב הונא מטעם דקאמרי דלהכי יהבי לך אגרא דתנטר לי נטירותא יתירא אבל אי לא מחשיב ליה רב פפא אלא בכעין גניבה ואבידה שפיר קאמר דצווחו קמאי למפטר מדרבה ודו״ק:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והנה עיין ברמב״ם (פ״ג מהל׳ שכירות ה״ו) וז״ל רועה שהיה לו להציל הטריפה או השבויה ברועים אחרים ובמקלות ולא קרא רועים אחרים ולא הביא מקלות להציל הרי זה חייב אחר שומר חנם ואחד שומר שכר אלא שש״ח קורא רועים ומביא מקלות בחנם ואם לא מצא פטור אבל ש״ש חייב לשכור הרועים והמקלות עד כדי דמי הבהמה כדי להציל וחוזר ולוקח שכרן מבעל הבית, ואם לא עשה כן והיה לו לשכור ולא שכר הרי זה פושע וחייב עכ״ל. ומשמע דהרמב״ם סובר דאם היה יכול להציל ברועים ולא שכר רועים אחרים הרועה פשע וחייב לשלם דמי הפקדון. והשיג עליו הראב״ד וז״ל דבר זה צריך פירוש שאינו משלם כל דמי הבהמות אלא מנכין לו השכר שהיה צריך לשכור הרועים להציל ואם אותו השכר עולה עד כדי דמיהם אומדין כמה אדם רוצה ליתן ולא יטרח לקנות בהמות יפות כאלה וישלם לו האומד עכ״ל. ונראה דהרמב״ם סובר דשומר שכר פורע עבור אי קיום השבת הפקדון ולא עבור ההפסד להבעלים, דבכה״ג הבעלים רק הפסידו את דמי הפקדון פחות מדמי הצלת הפקדון, ומאחר דהשומר משלם עבור אי קיום השבת הפקדון יתכן לחייבו לשלם עבור כל דמי הבהמה. דיש לבעלים זכות לתבוע החזרת הפקדון ואפילו אם דמי ההצלה שווים עד כדי דמיהם מ״מ חל חיוב השבת הפקדון להבעלים דנפ״מ לבעלים לכושרא דחיותא. ולכן פסק הרמב״ם דאם פשע השומר ולא שכר רועים להציל הפקדון דחייב לשלם עד כדי דמיהן, מחמת אי קיום חובת השבת הפקדון. משא״כ הראב״ד סובר דהא דאיתא בגמ׳ ״דנפ״מ לכושרא דחיותא״ הוי שיעור בתשלומי ממון, דבין אם נאמר דש״ש משלם עבור ההפסד או משום אי קיום חובת ההשבה מ״מ שיעור התשלומין נמדד בשיעור של הפסד ממון, ומשו״ה סובר שאינו משלם כל דמי הבהמות אלא מנכין השכר שהיה צריך לטרוח להשכיר רועים להצלת הבהמה. ולפי״ז נראה דאין חילוק בחובת אחריות שמירה בין שומר חנם לשומר שכר אבל יש חילוק ביניהם לענין החיוב השבת הפקדון, דשומר חנם אינו חייב בהוצאת דמים לקיים חובת השבת הפקדון ואילו שומר שכר חייב בהוצאת דמים לקיים חובת השבת הפקדון. ומשו״ה קיי״ל דשומר חנם בחנם וש״ש בשכר עד כדי דמיהן.
מסופר: בר אדא סבולאה [הסבל] הוי קא מעבר חיותא אגמלא [היה מעביר בהמות על הגשר הצר] של נרש. דחפה בהמה חדא [אחת] את חברתה ושדיתה במיא [וזרקתה במים] וטבעה. אתא לקמיה [בא הדבר לפני] רב פפא, חייביה [וחייבו]. אמר ליה [לו] בר אדא: מאי הוה [מה היה] לי למעבד [לעשות]? אמר ליה [לו] רב פפא: אבעי [היה] לך לעבורי חדא חדא [להעביר אותן אחת אחת] אמר [לו] בר אדא: האם ידעת ביה בבר אחתיך דמצי למעבר חדא חדא [יודע אתה בבן אחותך שיכול להעביר אחת אחת]? כלומר, האם יודע אתה מישהו שיכול לעשות זאת? הלא הדבר הוא כמעט בלתי אפשרי! אמר [לו]: רב פפא: כבר צווחו קמאי דקמך [צעקו וטענו על כך ראשוני ראשונים] ולא איכא דאשגח בהו [היה מי שישגיח בהם], שכיון שאתה מומחה ולכך נשכרת — עליך האחריות.
The Gemara relates: Bar Adda the porter was transporting animals across the narrow bridge of Neresh when one animal pushed another and cast it into the water, and it drowned. The case came before Rav Pappa, who deemed him liable. Bar Adda said to him: What should I have done? Rav Pappa said to him: You should have transported them one by one. The porter said to him: Do you know of the son of your sister who can transport them one by one? In other words, are you aware of anyone who can do such a thing? It is virtually impossible. Rav Pappa said to him: The very earliest scholars before you already shouted and complained about this, but none paid attention to them. Since you are an expert and were hired for this purpose, the responsibility is yours.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותראב״דספר הנראור זרוערמב״ןבית הבחירה למאירישיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) אַיְבוּ אַפְקֵיד כִּיתָּנָא בֵּי רוּנְיָא אֲזַל שַׁבּוּ שַׁמְטֵיהּ מִינֵּיהּ לְסוֹף הוּכַּר הַגַּנָּב אֲתָא לְקַמֵּיהּ דְּרַב נַחְמָן חַיְּיבֵיהּ לֵימָא פְּלִיגָא דְּרַב הוּנָא בַּר אָבִין.
The Gemara relates another incident: Aivu deposited flax with a bailee in the house of Ronya. A robber called Shabbu went and forcibly snatched the flax from him. Eventually the thief was identified and caught. The matter came before Rav Naḥman, who rendered the bailee liable. The Gemara asks: Shall we say that Rav Naḥman disagrees with the opinion of Rav Huna bar Avin?
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״דספר הנראור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך שב
שבא(בבא בתרא ח:) מאי מצוה רבה פדיון שבויים. (בבא מציעא צג:) אזל שבאי שמטיה מיניה.
א. [געפאנגען, נעהמען.]
שבו – שם הגנב לסטים מזויין היה.
חייביה – לשלם הואיל והוכר הגנב ולא יפסיד כלום עליו לטרוח אחר הגנב עד שיוציא מידו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איבו אפקיד כיתנא בי רוניא אזל שַׂבּוּיא ס״א שַבּוּב פיר׳ שם הגנב וכן אמ׳ מר רב שמעון ז״ל בהלכותג.
א. כ״כ הדק״ס בשם רי״ף כ״י.
ב. כן גירסתינו.
ג. הלכות גדולות, מהדורת הילדסהיימר עמ׳ 329. רבינו יחס את הספר ההלכות גדולות לר׳ שמעון קיירא וכן יחסוהו לו ר׳ שרירא גאון בנו ר׳ האי גאון הרמב״ן ועוד ראשונים ודלא כרש״י רשב״א הרשב״א הר״ן ועוד ראשונים דיחסוהו לרב יהודאי גאון.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שבו. פירש רש״י דלסטים מזויין הוה. ולא ידעתי מי הכניסו בזה דהא סתם אפקיד בחנם משמע. ואי משום מאי דאקשי עלה בסמוך מגנבה באונס אי משום הא לא אריא חדא דכיון דמפטר ומחייבי ליה לאהדורי בתרה כשהשוכר מזויין ושאינו מזויין שוה הוא לגבי דידיה כיון דמדינא פטור בתרווייהו ואי בהוכר חייב בכולן. ועוד דההיא דנגנבה באונס פירושו שלא בפשיעה דודאי לאו לסטים מזויין הוא משמע דאי הכי שומר שכר אמאי עושה עמו דין הא מדינא בלסטים מזויין פטור הוא אפילו למאן דאמר ליסטים מזויין גנב הוא. ומיהו יש לומר דסבירא ליה דלעולם מזויין הוא דלא מקרי באונס אלא בהכי ומכל מקום כשהוכר שבו כמי שאין מזויין הוא ואף על גב דשומר חנם כיון דנפטר אפטר כיון דלא פשע דסוף סוף גנב הוא מכל מקום בשומר שכר מחייב וחוזר וניעור כיון שנסתלק אונסת הזדיינו וצריך עיון. שיטה.
לימא פליגא דרב הונא בר אבין. איכא למידק ומאי קושיא דהא בפרק הגוזל קמא אסיקנא דכל שהוכר הגנב קודם שנשבע בין שומר שכר בין שומר חנם עושה עמו דין ואינו נשבע וכי שלח רב הונא בר אבין בשומר חנם דרצה נשבע דוקא בשנשבע כבר קודם שהוכר הגנב וכי קאמר רצה נשבע רצה עומד בשבועתו קאמר. יש לומר דמשום דאביי סבר התם דאפילו הוכר הגנב קודם שנשבע רצה נשבע פריך מינה לתרוצי לכולי עלמא. אי נמי יש לומר דהכא נמי אפשר דהכי הוה שמתחלה נשבע ולבסוף הוכר הגנב ואפילו הכי חייביה רב נחמן לשלומי ומשום הכי אמרי לימא פליגא. הר״ן ז״ל.
וזה לשון הריטב״א ז״ל: אם כן דכיון דאיכא אביי דאמר התם אפילו הוכר הגנב תחלה רצה נשבע ונפטר מקשי מינה סתמא למידע אי משום דרב נחמן כרבא סבירא ליה או איכא טעמא אחרינא. והא דפרקינן אמר רבא גברי דפרמוסקא הוה וכו׳ יש גורסים אמר רב פפא אבל בעיקר נוסחי גרסי אמר רבא ורבא בדין הוא דמצי לשנויי ליה דהוכר הגנב מעיקרא אלא דקושטא דמילתא בעי לשנויי דהא לא קשיא כלל. ואפילו לסברא דאביי דהתם דשאני הכא דגברי דפרמוסקא הוו התם דאי רמא קלא הוו מצלי ודכוותה בתלמודא טובא. עד כאן.
נגנבה באונס כגון ליסטים מזויין ואחר כך הוכר הגנב אם שומר חנם רצה נשבע שנשבית בליסטים מזויין ושלא פשע בה ופטור משום דאין עליו לטרוח או אם רצה ישלם למפקידן והוא יעשה דין עם הגנב ויוציא מן הגנב ויהיה הכפל מן השומר. אבל אם שומר שכר הוא עושה עמו דין כלומר עם הגנב שיתבע ממנו וישלם למפקיד. ויש מפרשים עושה עמו דין כלומר עם המפקיד עושה דין של פשיעה ומשלם לו בלא טורח לפי דכיון דשקיל אגרא עליו ליטרח עד שיוציא מן הגנב. ה״ר יהונתן ז״ל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומסופר עוד: איבו אפקיד כיתנא בי [איבו הפקיד פשתן בבית, אצל] איש בשם רוניא. אזל [הלך] גנב ששמו שבו שמטיה מיניה [וחטף אותו ממנו] בכוח, בגזילה. לסוף [לבסוף] הוכר הגנב ונתפס. אתא לקמיה [בא הענין לפני] רב נחמן, חייביה [וחייב אותו], את רוניא. ושואלים: לימא פליגא [האם לומר שחלוקה] פסיקה זו על דברי רב הונא בר אבין?
The Gemara relates another incident: Aivu deposited flax with a bailee in the house of Ronya. A robber called Shabbu went and forcibly snatched the flax from him. Eventually the thief was identified and caught. The matter came before Rav Naḥman, who rendered the bailee liable. The Gemara asks: Shall we say that Rav Naḥman disagrees with the opinion of Rav Huna bar Avin?
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״דספר הנראור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) דִּשְׁלַח רַב הוּנָא בַּר אָבִין כנִגְנְבָה בְּאוֹנֶס ואח״כוְאַחַר כָּךְ הוּכַּר הַגַּנָּב אִם שׁוֹמֵר חִנָּם הוּא רָצָה נִשְׁבָּע רָצָה עוֹשֶׂה עִמּוֹ דִּין אִם שׁוֹמֵר שָׂכָר הוּא עוֹשֶׂה עִמּוֹ דִּין וְאֵינוֹ נִשְׁבָּע.
The Gemara explains: As Rav Huna bar Avin sent this ruling: In a case where an animal was stolen in a circumstance beyond his control, and the thief was subsequently identified and captured, if the bailee is an unpaid bailee, the following distinction applies: If he wishes, he takes an oath that he did not misappropriate the animal before it was stolen, and the owners must claim its value from the thief; if he wishes, he enters into judgment with the thief, by claiming the money directly from him. If he is a paid bailee, he enters into judgment with the thief and does not take an oath. Since the ruling of Rav Naḥman was in the case of an unpaid bailee, why did he have to deal with the thief?
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דאור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

עושה עמו דין – פרעון והיינו פליגי דהא רוניא שומר חנם הוה וחייביה רב נחמן לשלומי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ששלח רב הונא בר אבין הלכה זו: בהמה שנגנבה באונס ואחר כך הוכר הגנב ונתפס, אם שומר חנם הוא השומר הראשון, רצהנשבע שלא שלח ידו בה והבעלים יגבו מן הגנב, רצהעושה עמו, עם הגנב, דין, ומקבל ממנו. אם שומר שכר הואעושה עמו דין ואינו נשבע. ורוניא, כיון ששומר חנם היה, מדוע צריך הוא לעשות דין?
The Gemara explains: As Rav Huna bar Avin sent this ruling: In a case where an animal was stolen in a circumstance beyond his control, and the thief was subsequently identified and captured, if the bailee is an unpaid bailee, the following distinction applies: If he wishes, he takes an oath that he did not misappropriate the animal before it was stolen, and the owners must claim its value from the thief; if he wishes, he enters into judgment with the thief, by claiming the money directly from him. If he is a paid bailee, he enters into judgment with the thief and does not take an oath. Since the ruling of Rav Naḥman was in the case of an unpaid bailee, why did he have to deal with the thief?
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דאור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) אָמַר רָבָא להָתָם גַּבְרֵי דְּפַרְמוּסְקָא הֲווֹ קָיְימִי דְּאִי רְמָא קָלָא הֲווֹ אָתוּ וּמַצְּלִין לֵיהּ.:
Rava said: The cases are not the same, as there, in the ruling of Rav Naḥman, men from the government were standing there, which means that if he had raised his voice they would have come and rescued him. Since it was his own negligence that caused the robbery, he must find a way to collect the money from the robber.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותראב״דספר הנראור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך פמסקא
פמסקאא(בבא מציעא צג:) התם גברי דפימוסקא הוו פי׳ גונדא דמלכא פ״א אנשים גבורים חזקים היו מצויין שם (א״ב בנוסחאות דידן דפרמוסקא כתוב).
א. [העלד.]
דפרמוסקא – אנשי השלטון היו שם.
אמר רבה התם גברי דפרמוסקי הוו – אפילו גריס רבא אתי שפיר אע״ג דרבא מוקי בהגוזל קמא (שם דף קח:) מילתא דרב הונא בר אבין שקדם ונשבע אבל היכא דלא נשבע אפילו שומר חנם עושה עמו דין ואינו נשבע הכא לדברי השואל משיב וליה לא סבירא ליה.
דאי רמא קלא הוו [אתו] מצלין ליה – והשתא אפילו לא הוכר הגנב הוה חייב כיון דפשע ולא נקט גמרא הוכר הגנב אלא משום התלמידים שהיו סבורים דמשום דהוכר הגנב חייביה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

{רבנו חננאל}
אמ׳ רבא התם גברי דפרמיסקא הוו רחז״לא פיר׳ אנשים חזקיםב גבורים היו מצויין שם באותה שעה, ואילו היה צועק אליהם היו באין ומצילים, וכיון שלא עשה כן פשע. וקימא לן כל מי שהיה לו לצעוק ולקבץ אנשים כדי להציל, אם הוא שומר חנם בחנם, ואם הוא שומר שכר בשכר, ולא עשה כן, הרי זה פשע וחייב לשלם.
{רבנו ברוך}
רב״ס ז״ל גברי פלמוסאג הוו תמן דאי רמא קלא הוו אתו ומצילין ליה פיר׳ באותה שעה שנלקח לו הפשתן היה קרוב לו החיל של מלךד, ואילו צוח היו באין ומצילין מיד הליסטין, ויש גורסין דפרמיסקאה ומפרשיןו אנשים חזקים גיבורים. ויש אומרין פרמיסקא שר ידוע שהיה בשכונתו, אילו צווח היו באין אנשיו ומצילין לו הפשתן. והילכתא כל מי שהיה לו לצעוק ולקבץ אנשים כדי להצילו ולא עשה כן, בין שומר שכר בין שומר חנם, פושע הוא וחייב לשלם.
א. מובא קטע זה בלשונו בשם ר״ח בשט״מ.
ב. כלשון הזו כתב בערוך ערך פמסקא בפירוש שני, ועי׳ בדיבור הבא ברב״ס ג׳ פירושים ובהערות שם.
ג. וכן הביא הדק״ס בשם כ״י המבורג ובדק״ס הביא כ״י שגורסים דפולמוסא וכ״ה בבה״ג וברי״ף כ״י וברא״ש.
ד. וכ״כ רש״י וכ״כ בפי׳ ראשון בערוך ערך פמסקא גוזדא דמלכא.
ה. וכן הביא הדק״ס בשם הרי״ף דפוס קושטא וכ״ג ר״ח בדיבור המתחיל הקודם.
ו. וכ״פ ר״ח לעיל, והערוך ערך פמסק בפירוש שני.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גברי דפרמוסקא הוו תמן. פירוש אנשים חזקים גבורים היו שם מצוין באותה שעה ואלו היה צועק אליהם היו באין ומצילין וכיון שלא עשה כך פשע וקיימא לן כל מי שהיה לו לצעוק ולקבץ אנשים כדי להציל אם הוא שומר שכר בשכר ואם הוא שומר חנם בחנם ולא עשה הרי זה פושע וחייב לשלם. רבינו חננאל ז״ל.
דאי רמא קלא הוו מצלי ליה. השתא לא צריכינן למימר דהוכר הגנב דפשיעה היא אלא הספר ספר המעשה כמו שהיה ובזה טעו התלמידים והיו סבורים שבהוכר הגנב היה תלוי החיוב. הרא״ש ז״ל.
דאי רמא קלא הוו מצלין ליה. והשתא לא הוה צריך לתלמודא למימר הוכר הגנב כיון דבלא הוכר הגנב הלה חייב כיון דפשע אלא דבעי למימר עליה (למימר) פליגא כו׳ שהיו התלמידים סבורים שבשביל שהוכר הגנב חייב נקט הוכר הגנב. תוספות שאנץ.
וכתב הראב״ד וזה לשונו: ושני ליה האי לאו נגנבה באונס הות אלא פשיעה דגברי דפרמוסקא הוו התם ואי הוה רמי קלא הוו אתו ומצילין ליה בחנם והא אמרינן שומר חנם שהיה לו לקדם ברועים ובמקלות ולא קדם חייב ואגב גררא דהא מילתא כתבוה להאי מעשה הכא. ע״כ.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רבא: אינו דומה, שכן התם גברי דפרמוסקא הוו קיימי [שם במקרה של רוניא אנשי השלטון היו עומדים שם], דאי רמא קלא הוו אתו ומצלין ליה [שאם היה מרים את קולו היו באים ומצילים אותו], ואם כן רשלנותו ופשיעתו היא שגרמה לגניבה, ולכן חובה עליו לטפל בהוצאת הכסף מן הגנב.
Rava said: The cases are not the same, as there, in the ruling of Rav Naḥman, men from the government were standing there, which means that if he had raised his voice they would have come and rescued him. Since it was his own negligence that caused the robbery, he must find a way to collect the money from the robber.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותראב״דספר הנראור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) מתני׳מַתְנִיתִין: מזְאֵב אֶחָד אֵינוֹ אוֹנֶס שְׁנֵי זְאֵבִים אוֹנֶס רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר בִּשְׁעַת מִשְׁלַחַת זְאֵבִים אַף זְאֵב אֶחָד אוֹנֶס.
MISHNA: One wolf that approaches a flock and attacks is not considered a circumstance beyond one’s control, as the shepherd can drive it away, but an attack by two wolves is considered a circumstance beyond one’s control. Rabbi Yehuda says: At a time of wolf attacks, when many wolves come out of hiding and pounce on animals at every corner, even an attack by one wolf is considered a circumstance beyond one’s control.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דספר הנראור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳ בשעת משלחת זאבים – שחיה רעה משולחת בגזירת המלך קופצת היא על אדם אחד.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

{רבנו ברוך}
מתני׳ זאב אחד אינו אונס וכול׳. רב״ס ז״ל שני זאבים אונס פיר׳ דאין הרועה יכול לעמוד בפני שני זאבים ר׳ יהודה בשעת משלחת זאבים אף זאב אחד אונס, דשמא מתוך דחייתו לזאב אחד יצאו זאבים אחרים ומריעין לרועה. הברדלס פיר׳ בלשון ישמעאל אל צבעה אל ערגה [בתרגום: הוא הצבוע]. לקדם ברועים ובמקלות פיר׳ לקדם יתלאקא תרגום לקראתוא לקדמותיה. שומר חנם בחנם פיר׳ שומר חנם אין עליו לשכור מצילין אלא אם מצא מצילין בחנם נוטלן, ואם אינו מוצא מצילין אלא בשכר אין עליו לשכור ופטור. ושומר שכר בשכר פיר׳ יש עליו לשכור מצילין בשכר ואם לא שכר חייב. ועד כמה חייב שומר שָׂכָר ליתן שְׂכַר רועים ומקלות שיעזרוהו, ויציל מפי הארי. ומהדרינן עד כדי דמי הבהמה.
א. בראשית לג, ד ועוד מקומות.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א משנה זאב אחד שמתנפל על עדר — אינו אונס, לפי שיכול הרועה לגרשו. שני זאביםאונס. ר׳ יהודה אומר: בשעת משלחת זאבים, כשהזאבים יוצאים ממחבואיהם ומתנכלים בכל מקום, אף זאב אחדאונס.
MISHNA: One wolf that approaches a flock and attacks is not considered a circumstance beyond one’s control, as the shepherd can drive it away, but an attack by two wolves is considered a circumstance beyond one’s control. Rabbi Yehuda says: At a time of wolf attacks, when many wolves come out of hiding and pounce on animals at every corner, even an attack by one wolf is considered a circumstance beyond one’s control.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דספר הנראור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(16) נשְׁנֵי כְלָבִים אֵינוֹ אוֹנֶס יָדוּעַ הַבַּבְלִי אוֹמֵר מִשּׁוּם רַבִּי מֵאִיר מֵרוּחַ אַחַת אֵינוֹ אוֹנֶס מִשְׁתֵּי רוּחוֹת אוֹנֶס סהַלִּסְטִים הֲרֵי זֶה אוֹנֶס עהָאֲרִי הַדּוֹב וְהַנָּמֵר וְהַבַּרְדְּלָס וְהַנָּחָשׁ הֲרֵי אֵלּוּ אוֹנֶס.
An attack by two dogs is not considered a circumstance beyond one’s control. Yadua the Babylonian says in the name of Rabbi Meir: If the two dogs came and attacked from one direction it is not considered a circumstance beyond one’s control, but if they attacked from two directions, this is considered a circumstance beyond one’s control, as the shepherd cannot protect his flock from both of them at once. If bandits came, this is considered a circumstance beyond one’s control. Likewise, with regard to an attack by a lion, a bear, a leopard, a cheetah, and a snake, these are each considered a circumstance beyond one’s control.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דאור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הלסטם גרסינן. וחד לסטם קאמר.
הברדלס – פוטיי״ש בלעז.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתניתין: מרוח אחת אינו אונס. דכיון שהכלבים מתפחדים כל כך שאינם רוצים להפרד זה מזה בודאי יכול להציל עצמו מהן ולא היה לו לברוח ולהניח צאנו לפניהם ופשיעה מקריא. אבל כשבאים משתי רוחות לא שכל כך לבם חזק שמתפרדים זה מזה וניכר וגלוי לכל שלא יוכל להצילם שאינו יכול לעשות מלחמה לפניו ולאחריו. ה״ר יהונתן.
הארי והדוב. כלומר אלו החמשה כחן מרובה וארס שלהן הוא דבר מסוכן. ה״ר יהונתן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ולפי״ז נל״ב דברי הגמ׳ ״רב חסדא ורבה בר רב הונא לא סבירא להו הא דרבה דאמרי להכי יהבי לך אגרא לנטורי לי נטירותא יתירתא״, ונראה דר״ל דאע״פ שמצד חובת אחריות שמירה אין חילוק בין ש״ח לש״ש ואי מועיל שמירה כדנטרי אינשי בש״ח לכאורה ה״ה דמועיל לש״ש (כסברת רבה) מ״מ חל בש״ש מחייב נוסף דהשבת החפץ, ולכן אין הש״ש יכול לפטור עצמו בטענה דנטרי כדנטרי אינשי. ויש ב׳ מחייבים בשומר: א) השתעבדות לאחריות שמירה, ואי שמר כדנטרי אינשי יצא יד״ח חובת אחריות שמירה, ב) התחייבות להשבת החפץ - ובשומר שכר החיוב השבת החפץ חל אף אי נטרי כדנטרי אינשי דלהכי יהבי ליה אגרא לנטורי נטירותא יתירתא, ולכן אינו פטור אא״כ היה אונס גמור.
שני כלביםאינו אונס. החכם ידוע הבבלי אומר משום (בשם) ר׳ מאיר: אם באו שני הכלבים מרוח אחת (מצד אחד) — אינו אונס, משתי רוחותאונס, שהרי אינו יכול להתגונן כראוי. הלסטים (שודדים) — הרי זה אונס. הארי הדוב והנמר והברדלס והנחשהרי אלו אונס.
An attack by two dogs is not considered a circumstance beyond one’s control. Yadua the Babylonian says in the name of Rabbi Meir: If the two dogs came and attacked from one direction it is not considered a circumstance beyond one’s control, but if they attacked from two directions, this is considered a circumstance beyond one’s control, as the shepherd cannot protect his flock from both of them at once. If bandits came, this is considered a circumstance beyond one’s control. Likewise, with regard to an attack by a lion, a bear, a leopard, a cheetah, and a snake, these are each considered a circumstance beyond one’s control.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דאור זרועשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(17) פאֵימָתַי בִּזְמַן שֶׁבָּאוּ מֵאֲלֵיהֶן אֲבָל הוֹלִיכָן לִמְקוֹם גְּדוּדֵי חַיָּה וְלִסְטִים אֵינוֹ אוֹנֶס.
When is an attack by one of the above considered beyond his control, which means that a paid bailee is exempt? It is when the dangerous beasts or bandits came of their own accord to the usual grazing spot. But if the shepherd led his flock to a place of groups of beasts or bandits, this is not considered a circumstance beyond one’s control, as he is at fault.
עין משפט נר מצוהרי״ףראב״דאור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אימתי נחשבים אלה כאונס לפטור את שומר השכר — בזמן שבאו חיות רעות או גזלנים מאליהן למקום המרעה הרגיל. אבל אם הוליכן הרועה למקום גדודי חיה ולסטיםאינו אונס, שהרי מעשיו הם שגרמו.
When is an attack by one of the above considered beyond his control, which means that a paid bailee is exempt? It is when the dangerous beasts or bandits came of their own accord to the usual grazing spot. But if the shepherd led his flock to a place of groups of beasts or bandits, this is not considered a circumstance beyond one’s control, as he is at fault.
עין משפט נר מצוהרי״ףראב״דאור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(18) צמֵתָה כְּדַרְכָּהּ הֲרֵי זֶה אוֹנֶס סִגְּפָהּ וָמֵתָה אֵינוֹ אוֹנֶס קעָלְתָה לְרָאשֵׁי צוּקִין וְנָפְלָה הֲרֵי זֶה אוֹנֶס רהֶעֱלָהּ לְרָאשֵׁי צוּקִין וְנָפְלָה וָמֵתָה אֵינוֹ אוֹנֶס.:
If the animal died in its normal manner, this is considered a circumstance beyond one’s control; if he afflicted it by overworking it or by negligent treatment and it died, this is not considered a circumstance beyond one’s control. If the animal ascended to the top of a cliff and fell down and died, this is considered a circumstance beyond one’s control. If the shepherd himself brought it up to the top of a cliff and it fell down and died, this is not considered a circumstance beyond one’s control.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותראב״דספר הנראור זרוערמב״ןשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך סכף
סכףא(בבא מציעא צג:) סכפה ומתה אינו אונס ס״א סגפה כלומר הרעיבה.
ערך צק
צקב(יומא סו:) עשר סוכות מירושלם ועד צוק (בבא מציעא צג:) העלה לראשי צוקין ונפלה (בבא מציעא לו) אימא רישא עלתה לראשי צוקין ונפלה ה״ז אונס. פי׳ בראשי ההרים הגבוהים והאבנים והצירים שלו כסכינין.
א. [אויס הינגרען.]
ב. [שפיטץ בארג.]
סיגפה – עינה ברעב או העמידה בקיץ בחמה ובחורף בצינה לענות נפש (במדבר ל) מתרגם לסגפא נפש.
עלתה לראשי צוקין – אוקימנא בפרק המפקיד (לעיל דף לו:) תקפתו ועלתה לצוקין הרים חדין וגבוהין.
סיגפה ומתה אינו אונס – תימה דפשיטא דפשיעה גמורה הוא וי״ל דקמ״ל דאפילו יש לתלות ולומר שמתה גם בשביל דבר אחר אפילו הכי חייב דלא היה לו לסגפה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳ מתה כדרכה הרי זה אונס סיגפה ומתה אינו אונס וכול׳. סיגפה ומתה פיר׳ מלשוןא לענות נפש דמתרגמינן לסגפא נפש. ראשי צוקין פיר׳ [בתרגום: סופי (קצות) ההרים, וראשי הסלעים, ויש אומרים ההרים המחותכים ודומה לו] מירושלים ועד צוקב.
א. במדבר ל, יד.
ב. יומא פ״ו משנה ד׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אוהא דתנן עלתה לראשי הצוקין ונפלה הרי זה אונס. כתב עלה רבינו הגדול ז״לב והוא שתקפתו ועלתה תקפתו וירדה, והראב״ד ז״ל השיבג דהא ההיא אוקימתא דאוקמוה הכי בפ׳ המפקיד ד אליבא דאביי הוא וכבר פסק רבינו גופיה ז״ל כרבאה. חזרנו אנו ודנינו לזכותו אין ודאי דאליבא דאביי אוקמוה ואליבא דרבא לא הוה קשיא להו התם מידי, מיהו אנן השתא דקי״ל כרב פפא דא״ל איבעי לך לעבורי חדא חדא וכרב חסדא ורבה בר בר הונא דמחייבי בההוא דשורו בנהר פפא, על כרחין אית לן לאוקמה בשתקפו ועלתה שאם לא תקפתו חייב שהיה לו לתקפה ולא תקפה דשומר שכר שמירה מעליתא היא טפי מכי נטרי אינשי יש לו לשמור כמסקנא דסוגיין, וההיא סוגיא דלא קשיא להו אלא לאביי, אליבא דרבה היא דהא אביי ורבא תרויהו אליבא דרבה כדמפרש התםז.
א. בכתה״י ובנדפס קטע זה נמצא לעיל אחרי ד״ה והא דתנן ארבעה שומרין. ונראה שבגירסת רבנו בגמ׳ משנתו כתובה כהמשך למשנה הקודמת.
ב. כד א בדפי הרי״ף.
ג. הרא״ש בסי׳ טז הביא קושיתו ואת תירוץ רבנו.
ד. לעיל לו ב.
ה. בדף כ א בדפי הרי״ף, הראב״ד לשיטתו (הביאו בשטמ״ק לעיל לו ב) דלרבא אין טענה דהיה לו לתקפה דלא אמרינן שיאחזנה בזנבה. ולכן ברישא בעלתה מאליה פטור, ואין טענה דאיבעי ליה למיתקפה. ובסיפא שהעלה חייב. אבל לאביי שמעמיד הסיפא שהעלה למרעה שמן וטוב וחייב משום דאיבעי ליה למיתקפה שלא תיפול, צריך להעמיד הרישא בתקפתו ועלתה תקפתו וירדה. אבל לשיטת תוס׳ שם ד״ה אי הכי דגם לרבא יש טענה איבעי ליה למיתקפה ומעמיד גם את הרישא וגם את הסיפא בתקפתו וירדה לק״מ קושית הראב״ד על הרי״ף, וכ״כ הרשב״א שם בשטמ״ק ובמהר״ם שיף שם ובהגהות הגר״א על הרא״ש כאן.
ו. כ״ה בכתי״א. ובכתי״א 2: בההוא דשור דנהר פפא, ובנדפס: בההוא דשריג בנהר פפא.
ז. לפמש״כ רבנו דוקא ש״ש חייב אם לא תקפתו אבל ש״ח פטור גם בעלתה מאליה. וכ״פ הטור בסי׳ רצא ובשו״ע שם סי״א. ועיין במהר״ם שיף בהמפקיד ובביאור שם אות ל שכתב דלשיטת תוס׳ (עיין בהערה 233) גם ש״ח יתחייב בעלתה מאליה.
סגפה ומתה אינו אונס. כלומר אם יש לתלות מיתתה לפי שסגפה ברעב או שהעמידה בקיץ בחמה ובחרף בצנה חייב בכלן. לענות נפש מתרגמינן וכו׳. לפי שאינו יכול לישבע שמתה שלא בפשיעה כיון שעינה אותה יום אחד אף על פי שלא מתה באותו יום עד לאחר שני ימים או שלשה והיתה אוכלת ושותה כדרכה אפילו הכי עליו לשלם לפי שאינו יכול לישבע שמתה שלא בפשיעתו דשמא אותו יום שעינה אותה ברעב או בשמש או בצנה נולד במוחה או בריאתה חולי שממנה היא מתה לאחר שמונה ימים או חדש או שנה. ה״ר יהונתן.
עלתה לראשי צוקין וכו׳. כתב הרמ״ך לענין פסק וזה לשונו: תקפתו בעל כרחו ועלתה לראשי צוקין ותקפתו ונפלה ומתה הרי זה אונס. ואם הניחה לעלות והיה בידו לעכבה אין זה אונס ונראה לומר דפושע הוא ואפילו שומר חנם חייב. ואם טען שתקפתו נשבע על כך. ע״כ.
גמרא: בליסטים מזויין פירוש בליסטים שהוא מזויין בחרב ובחנית ובמקל יד וברומח והרועה אין בידו כל כך כי אין דרך הרועים בכך לפי שמסיעין עצמן ממקום מרעה אל מקום מרעה פעמים ביום. ועוד שהוא רץ ורודף אחריהם כל היום והיו אלו הכלים כבדים עליו ואין לך אונס גדול מזה שיהרגהו ברגע אחד ואחר כך ישבה כל עדרו. ה״ר יהונתן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתה בהמה כדרכההרי זה אונס, סגפה (עינה אותה) במלאכה ובחוסר טיפול בה ומתהאינו אונס. עלתה הבהמה לראשי צוקין ונפלה משם ומתה — הרי זה אונס. העלה אותה הוא עצמו לראשי צוקין ונפלה ומתהאינו אונס.
If the animal died in its normal manner, this is considered a circumstance beyond one’s control; if he afflicted it by overworking it or by negligent treatment and it died, this is not considered a circumstance beyond one’s control. If the animal ascended to the top of a cliff and fell down and died, this is considered a circumstance beyond one’s control. If the shepherd himself brought it up to the top of a cliff and it fell down and died, this is not considered a circumstance beyond one’s control.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותראב״דספר הנראור זרוערמב״ןשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(19) גמ׳גְּמָרָא: וְהָתַנְיָא זְאֵב אֶחָד אוֹנֶס אָמַר רַב נַחְמָן בַּר יִצְחָק הָהִיא בִּשְׁעַת מִשְׁלַחַת זְאֵבִים וְרַבִּי יְהוּדָה הִיא.:
GEMARA: The Gemara asks: But isn’t it taught in a baraita that an attack by one wolf is considered a circumstance beyond one’s control? Rav Naḥman bar Yitzḥak said: That baraita is speaking of a time of wolf attacks, and it is the opinion of Rabbi Yehuda in the mishna.
רי״ףראב״דאור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב גמרא על דברי המשנה שואלים: והתניא [והרי שנינו בברייתא]: זאב אחדאונס! אמר רב נחמן בר יצחק: הברייתא ההיא מדברת בשעת משלחת זאבים, ושיטת ר׳ יהודה היא.
GEMARA: The Gemara asks: But isn’t it taught in a baraita that an attack by one wolf is considered a circumstance beyond one’s control? Rav Naḥman bar Yitzḥak said: That baraita is speaking of a time of wolf attacks, and it is the opinion of Rabbi Yehuda in the mishna.
רי״ףראב״דאור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(20) הַלִּסְטִים הֲרֵי זֶה אוֹנֶס.: אַמַּאי לוֹקֵי גַּבְרָא לַהֲדֵי גַּבְרָא אָמַר רַב שבְּלִסְטִים מְזוּיָּין.
The mishna teaches that if bandits came, this is considered a circumstance beyond one’s control. The Gemara asks: Why? Let one man stand against another man. The shepherd should defend his flock and fight the bandit, as that is what he was hired to do. Rav said: The mishna is referring to armed bandits, against whom the shepherd cannot reasonably defend the flock.
עין משפט נר מצוהרי״ףראב״דאור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ג שנינו במשנה: הלסטיםהרי זה אונס. ושואלים: אמאי [מדוע]? לוקי גברא להדי גברא [שיעמוד אדם מול אדם] ויתגונן הרועה, שהרי לשמירה נשכר, ואם כן ילחם בגנב! אמר רב: מדובר כאן בלסטים מזויין שאין הרועה יכול להתגונן מפניו.
The mishna teaches that if bandits came, this is considered a circumstance beyond one’s control. The Gemara asks: Why? Let one man stand against another man. The shepherd should defend his flock and fight the bandit, as that is what he was hired to do. Rav said: The mishna is referring to armed bandits, against whom the shepherd cannot reasonably defend the flock.
עין משפט נר מצוהרי״ףראב״דאור זרועגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(21) אִיבַּעְיָא לְהוּ לִסְטִים מְזוּיָּין וְרוֹעֶה מְזוּיָּין מַהוּ מִי אָמְרִינַן אוֹקֵי גַּבְרָא לַהֲדֵי גַּבְרָא אוֹ דִלְמָא הַאי מָסַר נַפְשֵׁיהּ וְהַאי לָא מָסַר נַפְשֵׁיהּ תמִסְתַּבְּרָא דְּהַאי מָסַר נַפְשֵׁיהּ וְהַאי לָא מָסַר נַפְשֵׁיהּ אֲמַר לֵיהּ אַבָּיֵי לְרָבָא אַשְׁכְּחֵיהּ רוֹעֶה וַאֲמַר לֵיהּ גַּנָּבָא סַרְיָא בְּדוּכְתָּא פְּלָנְיָא יְתִיבִינַן
A dilemma was raised before the Sages: If the case involved an armed bandit and an armed shepherd, what is the halakha? Do we say, let one man stand and fight against another man, or perhaps this bandit is willing to risk his life and that shepherd is not prepared to risk his life? The Gemara answers: It stands to reason that this one will risk his life and that one would not risk his life. Consequently, the shepherd is not held responsible if he refuses to fight the bandit. Abaye said to Rava: What is the halakha if the shepherd found a known thief and said to him: You dirty thief! In such and such a place we shepherds sit;
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״דאור זרועמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך סר
סרא(בבא מציעא צג:) אשכחיה ואמר ליה גנבא סריא בדוכתא פלן שרינן וכך וכך גברי איכא בהדן. פי׳ אשכחיה רועה לגנב ואמר ליה גנב רשע בדוכתא פלן שרינן כך וכך גברא כו׳ זוקסא מקלות ואיכא דאמרי אבנים והלסטים אזל ואחתי גברי בהדיה ושקיל מיניה.
ערך ברדלס
ברדלסב(פסחים ט:) כ״מ שחולדה וברדלס מצויין שם (בבא קמא טז.) הזאב והארי והדוב והנמר והברדלס הרי אלו מועדין (בבא מציעא צג) הרי אלו אונסין (נדה טז) מפני שחולדה וברדלס מצויין שם פי׳ בגמ׳ ברדלס זו אפא וז׳ שנים הראשונים שהוא זכר נקרא צבוע וכשמתהפך לנקבה נקראת נפרזא ורעה היא יותר מן הזכר וכבר פי׳ בערך אפא. (א״ב: פי׳ פרדליס בלשון יוני ורומי נקבה של מין חיה אורבת וטורפת כמו נמר ולא יכולתי להבין מאמר ברדלא זו אפא כי אפא הוא אפעה ונחש.
ערך דך
דךג(בבא מציעא צג) גובה סריא אדוכתא פלן. (בבא בתרא ע.) ההוא טייעא דהוה קא מזרע ארעא והוה אמר האי אורחא לדוך פלן פי׳ מקום (א״ב תרגום נודד ממקומו דמשני מדוכתיה).
ערך הלך
הלךד(סוטה כב.) תנא התנאים מבלי עולם אמר רבי שמעון וכי מבלי עולם הן והלא מישבי עולם המתעסקים במשנה דכתיב הליכות עולם לו פי׳ הלכות של משנה אלא המתעסקים במשנה ואין מבררין הלכה למעשה. (מגילה כב:) תנא דבי אליהו כל השונה הלכות מובטח לו שהוא בן העולם הבא שנאמר הליכות עולם לו אל תקרי הליכות אלא הלכות (קידושין מט) התקדשי לי בכוס זה על מנת שאני שונה חזקיה אמר הלכות ורבי יוחנן אמר תורה מיתיבי אי זו היא משנה רבי מאיר אומר הלכה רבי יהודה אומר מדרש מאי מדרש מדרש דעל התורה (ברכות כב) בעל קרי שונה בהלכות דרך ארץ פי׳ מסכת קטנה ושמה דרך ארץ ומותר לשנות בה. (יבמות לה) הלכתא כריש לקיש בהני תלת ומפורשין שס א׳ החולץ למעוברת שני דתנן (בבא בתרא קכו) המחלק נכסיו על פיו ריבה לאחד וכו׳ (בבא בתרא קלו פסחים עד) בכל התורה כולה רב אחא לחומרא ורבינא לקולא והלכתא כרבינא לקולא (כריתות יג) אשר דבר ה׳ זו הלכה ביד משה זה תלמוד. הלכה כרבי אליעזר (נדה ח) פי׳ הלכה דכריתות נדה בערך תלמוד. פי׳ הלכתא דבר שהולך ובא מקודם ועד סוף או שישראל מתהלכין בו כאשר תאמר בל׳ ישמעאל אל סירה. (בבא מציעא צג) שומרי פירות אוכלין מהלכות מדינה אבל לא מן התורה (במגלת איכה קראתי למאהבי המה רמוני) שיתי לבך למסלה דרך הלכת אמר ר׳ אחא הלכתי כתיב ללמדך שכל מקום שגלו ישראל שם גלתה שכינה עמהן (א״ב תרגום כמשפט הבנות כהלכתא בנת ישראל ובל׳ גמ׳ אומרים סוגיא תרגום הלך סגי).
ערך שרג
שרגה(ביצה לא:) שרגינהו ודאי אקצינהו שרגא דליבני במצעי כבר פי׳ בערך שוור (נזיר לט.) כיון דלית ביה חליא שריג ואזיל (בבא מציעא צג) שרג חד מינייהו (חולין קיא) כבדא עילוי בשרא שרי דמא משרג שריג פי׳ ענין ירידה (א״ב תרגום לנתר בהם על הארץ למשרג בהון על ארעא): (א״ה לפנינו הנוסח׳ משרק שריק).
א. [זינדיגער.]
ב. [רויבטהיר.]
ג. [אורט. שטעללע.]
ד. [גאנג. ארט. פערכהייט. רעכט געריכטס ארדנונג.]
ה. [גלייך שטעללען. אויף שפרינגן.]
גמ׳ האי מסר נפשיה – הלסטים ע״מ כן בא או ליהרג או להרוג ויקח ממון אבל הרועה אין לו למסור נפשו על כך.
אשכחיה רועה – לגנב קודם שנטל הימנו כלום וגיזמו וחירפו.
אמר לו גנבא סריא – מוסרח ויבאש (שמות טז) מתרגמינן וסרי ובתשובות הגאונים ראיתי סריא פושע.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בד״ה אמר לו כו׳ ראיתי סריא פושע כצ״ל:
בא״ד נ״ב וי״ל לשון בטלנות כמו כי היכי דלא נסתרי עבדי דבפרק איזהו נשך כן מצאתי בס״א:
איבעיא להו ליסטים מזויין וכו׳. פירוש דאף על גב דשמירה מליסטים מזויין לא קביל עליה מכל מקום כל נטירותא דיכול למעבד קביל עליה ואפילו בשומר חנם אפשר שנאמר הכי דכיון דקרה מקרה שהיה יכול להציל על ידי עצמו באשר הוא שם ולא הציל מחייב וצ״ת. שיטה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ועוד יש להביא ראיה דיש חילוק בין ש״ח לש״ש לגבי חיוב השבת הפקדון מהא דאיתא בגמ׳ ״איבו איפקיד כיתנא בי רוניא אזל שבו שמטיה מיניה לסוף הוכר הגנב אזל לקמיה דר״נ חייביה לימא פליגא דרב הונא בר אבין דשלח רב הונא בר אבין נגנבה באונס ואח״כ הוכר הגנב אם שומר חנם הוא רצה נשבע רצה עושה עמו דין, אם שומר שכר הוא עושה עמו דין ואינו נשבע״, ועיין ברש״י שפירש דמיירי בנגנבה באונס דהיה הגנב לסטים מזויין, ומבואר דלרב הונא בר אבין ש״ח פטור מלשלם דיכול לומר הרי שלך לפניך ואילו ש״ש חייב לשלם. וצ״ב דמיירי בגניבה באונס ולכאורה אף ש״ש יהא פטור מלשלם. ונראה דמצד אחריות שמירה בין ש״ח ובין ש״ש תרוויהו פטורין דהא נגנבה באונס וליכא חסרון בקיום שמירה. אמנם רב הונא בר אבין ס״ל דמאחר דהיה הש״ש יכול לטרוח ולהציל מידי הלסטים דחייב לשלם ואינו יכול לומר הרי שלך לפניך מחמת חיוב מיוחד דיש לש״ש להשיב החפצא להבעלים או לשלם. דיש לש״ש חיוב מיוחד מדין חיוב השבת החפץ להבעלים בנוסף לחיוב אחריות שמירה על החפץ.
תוס׳ ד״ה אי הכי. וז״ל א״ת לאביי נמי דמוקי לה בעידנא דעיילי אינשי מי ניחא והא מ״מ אם היה יכול להציל חייב אלמא תחילתו בפשיעה הוא, וי״ל דלא חשיב ליה פשיעה אלא גניבה ואבדה ויש ללמוד מכאן דתחילתו דכעין גניבה ואבידה וסופו באונס דפטור וכו׳ עכ״ל.
שיטת התוס׳ היא דבתחילתו כעין גניבה ואבדה וסופו באונס פטור. ולכאורה נראה לבאר דבריהם עפ״י שיטת הרי״ף (דף כ. בדפי הרי״ף) דתחילתו בפשיעה וסופו באונס חייב אפילו אם אין האונס בא מחמת הפשיעה, ובביאור שיטתו נראה דהיכא דחל חיוב שמירה אזי השומר חייב אף על האונסין אא״כ נתקיים קיום שמירה מעלייתא - דקיום שמירה מהוה פוטר. ולמשל בשומר חנם דפטור על גניבה ואונסין אין הפשט דש״ח בעצם אינו מחוייב על גניבה ואונסין - דבעצם מחמת חלות דין שומר חייב השומר אף על האונסין, דמסירת החפץ מהבעלים להשומר מחייבת באחריות ואף באונסין כדין גזלן וכדין שומר שחייב בשמירת נזקין, אלא דקיום שמירה מהוה פוטר. ולכן מאחר דהש״ח קיים את חובת השמירה המוטלת עליו - דלא פשע - הקיום שמירה פוטרתו מלשלם עבור גניבה ואבדה ואונסין. ולפי״ז נראה דבתחילתו בפשיעה - דלא נתקיים השמירה כתיקונה - חייב השומר אף על אונס ואפילו אם אין האונס בא מחמת הפשיעה, דהאונס עצמו הוי המחייב וליכא קיום שמירה לפוטרו. וא״כ י״ל דהיכא דחל קיום שמירה דשומר שכר דלא פשע לגמרי באופן שלא שמר כלל אלא דלא שמר כראוי לגבי גניבה ואבדה אזי חל קיום שמירה במקצת ומשו״ה פטור על האונס שלבסוף. אמנם צ״ע דהרי שיטת התוס׳ (דף עח. ד״ה הוחמה בהר פטור) היא דתחילתו בפשיעה וסופו באונס חייב רק כשהאונס בא מחמת הפשיעה, ולשיטתם י״ל דהפשיעה מהוה המחייב - דבתחילתו בפשיעה וסופו באונס חייב מחמת הפשיעה ולכן חייב רק על אונס שבא מחמת הפשיעה. ומבואר דהרי״ף ותוס׳ נחלקו האם למ״ד תחילתו בפשיעה וסופו באונס חייב החיוב הוא על האונס (הרי״ף), או דחייב על הפשיעה (תוס׳). ולפימש״נ דתוס׳ ס״ל דהתחילתו בפשיעה מחייבת, א״כ צ״ע בתוס׳ דידן דס״ל דבשומר שכר תחילתו בגניבה ואבדה וסופו באונס פטור, דלכאורה לשיטתם י״ל דאף בגנו״א נימא דיתחייב מחמת שתחילתו בגניבה ואבדה, ואי האונס בא מחמת שלא שמר לגנו״א יהא חייב מחמת דתחילתו בגניבה ואבדה, וצ״ע.
והנה עיין ברמב״ם (פ״ג מהל׳ שכירות ה״ט) וז״ל וכן רועה שהעביר הבהמות על הגשר ודחפה אחת מהן לחברתה ונפלה לשיבולת הנהר הרי זה חייב שהיה לו להעבירן אחת אחת שאין השומר נוטל שכר אלא לשמור שמירה מעולה והואיל ופשע בתחלה והעבירן כאחד אע״פ שנאנס בסוף בעת הנפילה הרי הוא חייב עכ״ל. וצ״ב דאי מיירי בש״ש הו״ל להתחייב משום גניבה ואבדה ומדוע נקט הרמב״ם דחייב משום פשיעה. ונראה לבאר דברי הרמב״ם בב׳ אופנים: א) י״ל דהרמב״ם חולק על תוס׳ וס״ל דתחילתו בגניבה ואבדה וסופו באונס חייב. ומש״כ ״הואיל ופשע בתחילה״ ר״ל שלא קיים השומר חובת שמירתו, והוי כעין גניבה ואבידה וס״ל דאע״פ שסופו באונס חייב ודלא כתוס׳. ב) ועוד י״ל דהרמב״ם סובר דחייב מדין פשיעה, דאין בש״ש פטור דנטרי כדנטרי אינשי, דבשומר שכר שמירה כדנטרי אינשי נחשב לפשיעה ואע״פ שלענין ש״ח לא הוי פשיעה. והביאור בזה דיש ב׳ דינים בפשיעה: א) פשיעה מחמת חיוב אחריות דשמירה, ואי נטרו כדנטרי אינשי לא הוי פשיעה בתורת חיוב אחריות בין לגבי ש״ח ובין לגבי ש״ש. ב) דין פשיעה מחמת חיוב השבת החפצא. ויתכן דש״ש יש לו חיוב מסוים דפשיעה מחמת חיוב השבה, משום שיש לש״ש חיוב מיוחד להשיב החפצא להבעלים, וזהו כוונת הגמ׳ ״להכי יהבי לך אגרא לנטורי לי נטירותא יתירתא״ דחל דין פשיעה מסוים בשומר שכר אע״פ דנטרו כדנטרי אינשי מחמת חיוב השבת החפצא. ויש חילוק בין ש״ש לש״ח, דבנוגע לש״ש דחייב בשמירה מעולה אי נטריה כדנטרי אינשי הוי פשיעה, ואילו ביחס לש״ח לא נחשב לפשיעה מכיון דש״ח חייב לשמור בשמירה פחותה בלבד. ועיין ברמב״ם (פ״ג מהל׳ שכירות ה״ו) וז״ל רועה שהיה לו להציל הטריפה או השבויה ברועים אחרים ובמקלות ולא קרא וכו׳ שומר שכר חייב לשכור הרועים והמקלות עד כדי דמי הבהמה וכו׳ ואם לא עשה כן וכו׳ הרי זה פושע וחייב עכ״ל. ומבואר דאע״פ דלא הוי פשיעה בנוגע לשומר חנם מ״מ חיוב ההשבה דש״ש קובע את זה לפשיעה מיוחדת בדין שומר שכר.
תוס׳ ד״ה איבעי לך לעבורי. וז״ל נראה דלא חשיב לה פשיעה מהאי טעמא אלא כעין גניבה ואבידה ומחייב מטעמא דאדעתא דהכי יהבי לך אגרא דתינטר נטירותא יתירתא כדר׳ חסדא ורבה בר רב הונא וכו׳ וסבר רב פפא דהכא כרבא בפרק הכונס (ב״ק נח א) דאמר משום דאיבעי לך לעבורי חדא חדא לאו פשיעה היא ולא כרב כהנא דאמר התם דהוי פשיעה גבי נפלה לגינה עכ״ל.
ומבואר דרב כהנא ורבא נחלקו לענין שמירת נזקיו, ובדחפה אחת לחברתה והזיקה לרבא דס״ל דהבעלים פטורים מנזקין אזי בנוגע לשמירת גופו ש״ח נמי פטור, והא דחייב ש״ש בשמירת גופו הוא משום דהוי כעין גניבה ואבדה, ואילו אליבא דרב כהנא דהוי פשיעה לענין נזקין אף ש״ח חייב בשמירת גופו. ולכאורה צ״ע בשיטת הרמב״ם, דבהל׳ שכירות (פ״ג מהל׳ שכירות ה״ט) סובר דש״ש חייב בתורת פשיעה אע״פ דש״ח פטור, דיש דין פשיעה מסוים לש״ש. אמנם הרמב״ם (פ״ג מהל׳ נזקי ממון הי״א) פסק דבדחפה אחת לחברתה הוי פשיעה בהל׳ נזקין (כסברת רב כהנא), וצ״ע דא״כ אף שומר חנם יהא חייב בשמירת גוף החפץ וא״כ למה פסק הרמב״ם (בפ״ג מהל׳ שכירות ה״ט) דרק ש״ש חייב וש״ח פטור.
ונראה דיש ב׳ דיני פשיעה - דין פשיעה דשוה בש״ח ובש״ש דהוי דין פשיעה מצד אחריות שמירה ויש דין פשיעה מסוים לש״ש מחמת חיוב השבת החפצא. ונ״ל דדחפה אחת לחברתה הוי פשיעה לגבי ש״ש אבל אינו נחשב לפשיעה לגבי ש״ח. ויש הבדל בין ש״ש לש״ח לא רק לענין אחריות אלא אף לגבי איכות השמירה שלהם, דחל דין פשיעה בנוגע לש״ש אע״פ שלענין שומר חנם לא הוי פשיעה, דש״ש חייב בשמירה מעולה ואילו שומר חנם חייב רק בשמירה פחותה. ובדחפה אחת לחבירתה אע״פ דלגבי ש״ח לא הוי פשיעה בשמירת גופו מ״מ זה נחשב כפשיעה לענין שמירת גופו לגבי ש״ש - דחייב בשמירה מעולה. אמנם לענין נזקין י״ל דאי הוי פשיעה לגבי ש״ש לגבי אחריות גוף החפץ אזי חשיב כפשיעה אף לגבי ש״ח לענין נזקין, דזהו השיעור דשמירה פחותה דבעינן לענין שמירת נזקין שלא תהיה פשיעה אפילו בנוגע לשומר שכר לענין שמירת גופו, ומשו״ה פסק הרמב״ם (פ״ג מהל׳ נזקי ממון הי״א) דבדחפה אחת לחבירתה חייב בנזקין. אמנם אם נפרש מש״כ הרמב״ם (פ״ג מהל׳ שכירות ה״ט) ״הואיל ופשע״ דר״ל שהשומר לא מילא חובתו לענין גניבה ואבידה אזי עדיין צ״ע בסתירת דבריו. אמנם לפימש״כ דיש דין פשיעה מסוים בש״ש מחמת חיוב השבת הפקדון ניחא.
ועיין ברמב״ן (ד״ה איבעי לך לעבורי חדא חדא) וז״ל דכי אמרינן דשמירת נזקין כשמירת שומר חנם ה״מ לענין דסגי ליה כשנעל בפני בהמתו כראוי, אבל לענין זה כיון דשכיח שדוחפות זו לזו חייבין בעלים לשמרן מזה כדי שלא יזיקו וזה בכלל שמירה פחותה היא, אלא דבשומר חנם בלחוד הוא שהקלו בשמירתו שלא לחייבו כיון דנטרו כדנטרי אינשי, ותדע דעל בעידנא דעיילי אינשי פטור בש״ח לדברי הכל ואילו יצא באותה שעה שורו והזיק חייב עליו ודאי עכ״ל. ומבואר דהרמב״ן מחלק בין פשיעה לגבי בעלים ופשיעה לגבי נזקין, דלגבי נזקין אינו מועיל שמירה פחותה דנטרי כדנטרי אינשי אע״פ שמועיל לענין שמירת גופו וחובת אחריות דשמירה. דבש״ח הוי פשיעה בשמירת גופו רק אי לא נטרי כדנטרי אינשי, אבל בנזקין חל פשיעה אף אם נטריה כדנטרי אינשי. ולכן בדוחפות זו לזו חייב לענין נזקין דהוי פשיעה אע״פ שלענין הבעלים ביחס לשמירת גופו יש קולא דלא נחשב לפשיעה, דיש דין לגבי הבעלים דאי נטרי כדנטרי אינשי לא הוי פשיעה משא״כ לענין נזקין דהוי פשיעה. והרמב״ן מתרץ דיש חילוק בין פשיעה דש״ח לענין בעלים ובין פשיעה לענין נזקין, והרמב״ם נמי ס״ל כרמב״ן דיש לחלק בין שמירת נזקין לשמירת גופו דבשמירת נזקין ליכא פטור דנטרי כדנטרי אינשי (פ״ג מהל׳ נזקי ממון הי״א). אולם לענין שמירת גופו הרמב״ם (פ״ג מהל׳ שכירות ה״ט) מחלק בין ש״ח לש״ש דבש״ח אי נטרי כדנטרי אינשי לא הוי פשיעה משא״כ לגבי ש״ש הוי פשיעה בשמירת גופו דש״ש חייב בשמירה מעולה, ויש דין פשיעה מסוים בש״ש מחמת חיוב השבת הפקדון.
משנה. הלסטים הרי זה אונס וכו׳ אמתי בזמן שבאו מאליהן אבל הולכין למקום גדודי חיה ולסטים אינו אונס מתה כדרכה הרי זה אונס ספגה ומתה אינו אונס.
מבואר במשנה דשומר שהכניס עצמו לתוך אונס חייב דהוי פושע. והנה יש לעיין מה הדין בכהת״כ במכניס עצמו למצב של אונס האם חייב או לא, ועיין ברמב״ם (פ״ה מהל׳ יסוה״ת ה״ד) שאם א׳ עבר על ג׳ עבירות דיהרג וא״י ולא נהרג אינו נענש משום שעבר באונס ואין מלקין וממיתין אלא לעובר עבירה ברצונו ובעדים והתראה שנא׳ ולנערה לא תעשה דבר, והרמב״ם מוסיף ״אבל אם יכול למלט נפשו ולברוח מתחת יד המלך הרשע ואינו עושה הנה הוא ככלב שב על קיאו והוא נקרא עובד עכו״ם במזיד והוא נטרד מן העוה״ב ויורד למדרגה התחתונה של גהינום״. ומבואר דהמכניס עצמו למצב של אונס חייב דנקרא עובד ע״ז במזיד. אמנם נראה דהציור שברמב״ם שאני דמאחר שהיה יכול לברוח י״ל דלא חשיב מכניס עצמו לאונס כלל אלא הוי מזיד. אולם עיין בבעל המאור (שבת פ״ק דף ז.) דמפליגין בספינה ג׳ ימים לפני השבת שמותר לאדם להכניס עצמו למצב של פקו״נ. אמנם נראה דפקו״נ לא דמי לאונס - דלדברי הגר״ח זצ״ל אונס הוי מעשה עבירה אלא דפטור מעונשים, משא״כ פקו״נ הוי מתיר. אמנם יש להעיר בדברי הבעה״מ עצמו ממש״כ הבעה״מ בפ׳ ר״א דמילה (נג.) דאם נשפכו החמין מלפני המילה דוחין את המילה לאחר השבת (ודלא כשיטת הרמב״ן שסובר דמאחר שחל דחייה על מילה בשבת מותר להכניס עצמו לפקו״נ ולהחם המים). ולכאורה צ״ע דמשמע דס״ל דאסור להכניס עצמו למצב שידחה שבת משום פקו״נ, וצ״ע דלכאורה סותר מש״כ לגבי מפליגין בספינה דמותר להפליג יותר מג׳ ימים לפני השבת. וי״ל דיש חילוק בין לפני השבת לשבת עצמה, דלפני השבת מותר לעשות מעשה שיגרום שיהא במצב של פקו״נ בשבת משא״כ בשבת עצמה אסור לעשות מעשה שיגרום מצב של פקו״נ שיצטרך לדחות שבתא. ועוד י״ל דמפליגין בספינה לא הוי ברי היזקא ואינו מצב שבודאי יהיה במצב של פקו״נ שיצטרך לחלל שבת משא״כ במילה היכא דאישתפיך חמימיה דבודאי יצטרך לחלל שבת. ולפי״ז יתכן לומר דאי באו הלסטים מאליהן הרי זה אונס משא״כ אם הביא הבהמה למקום ליסטים לא הוי אונס דברי היזקא. ועיין ברמב״ם (פ״ג מהל׳ שכירות ה״ד והל׳ ט׳) וז״ל הארי והדוב והנמר והברדלס והנחש הרי אלו אונסין, אימתי בזמן שבאו מאליהן אבל אם הוליכם למקום גדודי חיות ולסטים אין אלו אונסין וחייב לשלם וכו׳ תקפתו ועלתה לראשי צוקין ותקפתו ונפלה הרי זה אונס. העלה לראשי צוקין או שעלתה מאליה והוא יכול למנעה ולא מנעה אע״פ שתקפתו ונפלה ומתה או נשברה חייב שכל שתחילתו בפשיעה וסופו באונס חייב וכו׳ עכ״ל. וצ״ע דבה״ד כתב דהוליכה למקום גדודי חיות ולסטים אין אלו אונסין ומשמע דחייב משום דהוי פשיעה גמורה, ואילו בה״ט כתב דבהעלה לראש צוקין ותקפתו ונפלה חייב משום דתחילתו בפשיעה וסופו באונס חייב וצ״ע מ״ש העלה לראשי צוקין מהוליכה למקום גדודי חיות ולסטים. ונראה דבהוליכה למקום גדודי חיות ולסטים ברי היזקא ומשו״ה הו״ל פשיעה גמורה, משא״כ בהעלה לראשי צוקין לא ברי היזקא והו״ל תחילתו בפשיעה וסופו באונס. אך קצת צ״ע בדברי הרמב״ם שכתב בה״ט הדין ד״סגפה ומתה אינו אונס״, ביחד עם הדין דהעלה לראשי צוקין דהו״ל תחילתו בפשיעה וסופו באונס, וצ״ע דלכאורה סגפה ומתה הוי ברי היזקא והו״ל פשיעה גמורה ולמה כלל הרמב״ם דין זה בה״ט ולא הביאו בה״ד יחד עם ההלכה דהוליכה למקום גדודי חיות ולסטים. וי״ל הרמב״ם אינו מפרש כפרש״י (בד״ה סיגפה) וז״ל עינה ברעב או העמידה בקיץ בחמה ובחורף בצינה לענות נפש עכ״ל, דאזי הו״ל ברי היזקא, אלא כדפירשו התוס׳ (בד״ה סיגפה) וז״ל וי״ל דקמ״ל דאפילו יש לתלות ולומר שמתה גם בשביל דבר אחר אפילו הכי חייב דלא היה לו לסגפה עכ״ל, דמיירי בסגפה ומתה מחמת דבר אחר דלא הוי ברי היזקא וחייב משום דתחילתו בפשיעה וסופו באונס, ולכן הביא הרמב״ם דין זה בה״ט ביחד עם ההלכה דהעלה לראשי צוקין ונפלה חייב.
גמ׳. איבעיא להו ליסטים מזויין ורועה מזויין מהו מי אמרינן אוקי גברא להדי גברא או דילמא האי מסר נפשיה האי לא מסר נפשיה מסתברא דהאי מסר נפשיה והאי לא מסר נפשיה. יל״ע מדוע יש חיוב לש״ש להכניס עצמו לספק סכנת נפשות להציל ממון הבעלים והרי יש דין פקו״נ. ולכאורה נראה דזהו חידוש דנלמד מדין הבא במחתרת דמותר להורגו משום דחזקה אין אדם מעמיד עצמו על ממונו והאי מימר אמר אי אזלינא קאי לאפאי ולא שביק לי ואי קאי לאפאי קטלינא ליה והתורה אמרה הבא להרגך השכם להורגו (סנהדרין דף עב.), ואע״פ שאפשר לבעה״ב לוותר על ממונו ולא להכניס עצמו לסכנה ולעמוד כנגד הגנב להציל את ממונו מ״מ התורה התירה לבעל הבית להכנס לספק סכנה כדי להציל את ממונו מהגנב. וה״ה לשומר דמותר לו להכניס את עצמו לספק סכנה להציל את ממון הבעלים מהלסטים. אמנם עדיין צ״ע דנהי דיתכן למילף מבא במחתרת דמותר לשומר לסכן את עצמו כדי להציל את הפקדון, אמנם מהיכא תיתי שחייב לסכן את עצמו. ונראה דאה״נ עפ״י דיני פקו״נ אין השומר חייב לסכן את עצמו, אולם י״ל דשומר שכר התחייב בדיני ממונות לשמור על הפקדון ואפילו בסכנת חייו ואם לא עשה כן משלם, ואע״פ שמדיני סכנת נפשות ופקו״נ אינו חייב לסכן את עצמו מ״מ פקו״נ לא הוי פוטר לגבי שומר שכר. והא דשומר שכר פטור מלשלם כשבאו לסטים הוא משום דהלסטים הם יותר אלימים ממנו ואין לו היכולת ללחום כנגדם ולהציל מהם הפקדון והריהו אונס. וכן משמע ממש״כ הרמב״ם (פ״ג מהל׳ שכירות ה״ד) וז״ל לסטים מזויין הרי הוא אונס ואפילו היה הרועה מזויין ובא לו לסטים אחר מזויין הרי זה אונס שאין הרועה מוסר נפשו כלסטים עכ״ל. ומשמע דהרועה פטור משום דהוי אונס דהלסטים הן יותר אלימים ממנו אך לא מטעם דהוי פקו״נ וחל פטור משום פקו״נ. ולכאורה מבואר מזה דהרמב״ם סובר דפקו״נ הוי פטור מעונשים אבל אינו פוטר ש״ש מלשלם.⁠ב והנה קיי״ל דהמציל עצמו בממון חבירו חייב לשלם (עיין בגמ׳. ב״ק דף קיז: וברמב״ם פ״ח מהל׳ חובל ומזיק ה״ב), ונראה דפשיטא שמותר לו להציל עצמו בממון חבירו משום פקו״נ, ולישנא דגמ׳ ״ס״ל אסור להציל עצמו בממון חבירו״ לאו דוקא הוא, אלא ר״ל דחייב לשלם. וכן משמע מדברי הרמב״ם (שם) שכתב ״המציל עצמו בממון חבירו חייב לשלם״ ולא כתב דאסור להציל את עצמו בממון חבירו, ולפי״ז י״ל דה״ה נמי בשומר שחייב לשלם ממון, ואע״פ שמדיני הצלת נפשות פטור מלהסתכן כנגד הלסטים אבל חיובי ממון דשומר אינם תלויים באיסורים ובמצות סכנת נפשות, דחל התחייבות ממון דשומר שכר לשלם.
א. ועיין בס׳ רשימות שיעורים למס׳ יבמות (עמ׳ ק״י - קי״ג).
ב. אך עיין ברש״י (ד״ה האי מסר נפשיה) וז״ל הלסטים ע״מ כן באו או ליהרג או להרג ויקח ממון אבל הרועה אין לו למסור נפשו על כך עכ״ל. ומשמע דס״ל דפקו״נ פוטר את השומר מלשמור ומלשלם אף בדיני ממונות.
איבעיא להו [נשאלה להם] ללומדים שאלה זו: לסטים מזויין ורועה מזויין מהו הדין? וצדדי השאלה: מי אמרינן אוקי גברא להדי גברא [האם אומרים אנו שיעמוד אדם מול אדם] וילחם, או דלמא [שמא], האי מסר נפשיה [זה הגנב מוסר את נפשו], והאי [וזה הרועה] לא מסר נפשיה [מוסר את נפשו]? ומשיבים: מסתברא דהאי מסר נפשיה [מסתבר לומר שזה מוסר את נפשו], והאי [וזה] לא מסר נפשיה [מוסר את נפשו], ואין על הרועה אחריות אם לא נכנס למלחמה כזו. אמר ליה [לו] אביי לרבא: מה יהיה הדין במקרה שאשכחיה [מצא אותו] הרועה לגנב מפורסם, ואמר ליה [לו]: גנבא סריא [גנב מסריח]! בדוכתא פלניא יתיבינן [במקום פלוני אנו הרועים יושבים]
A dilemma was raised before the Sages: If the case involved an armed bandit and an armed shepherd, what is the halakha? Do we say, let one man stand and fight against another man, or perhaps this bandit is willing to risk his life and that shepherd is not prepared to risk his life? The Gemara answers: It stands to reason that this one will risk his life and that one would not risk his life. Consequently, the shepherd is not held responsible if he refuses to fight the bandit. Abaye said to Rava: What is the halakha if the shepherd found a known thief and said to him: You dirty thief! In such and such a place we shepherds sit;
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״דאור זרועמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144