הילך ארבעה זוזי אחביתא דחמרא. פרש״י ז״לא שיש בידך, ואקשי׳ רב שרביא האי קרוב לשכר ורחוק להפסד הוא, דאי תקפה לא מקבל לה, ותניא בפירקיןב קרוב לשכר ורחוק להפסד רשע, דשקיל רביתג, דכיון דאינו מקבל עליו אחריות המקח נמצא שאין זה מכר ומעות הלואה הם אצל זה וקרובות לשכר רבית הואד. ותימה הוא דהא היינו פוסקין על הפירות במקום שיש לו שאם נפסדים נפסדים למוכרה, וכענין ששנו בתוספתאו למה זה דומה לנותן מעות לחברו ליתן לו פירות בגורן ונגנבו או אבדו חייב באחריותן אם פחתו או הותירו חייב להעמיד לו, ומאי קא קשיא ליה לרב שרביא. ונרא׳ דהך חביתא דחמרא איתא בעין ואמר ליה הילך ארבעה זוזי אהך חביתאז, ואי תקפה ברשותך ותחזיר לי מעותי,ח ואי יקירא או זילא ברשותי, ומשום הכי אמר רב שרביא כיון דאי תקפה ברשותך בטילי זביני הלואה היאט, ואי יקירא ה״ל נוטל שכר מעותיו, ואמר ליה אביי כיון דקא מקבל עליה זילא לא כרחוק להפסד הוא דהא אפשר דפסיד, וזו גירסת הגאון ז״ל בספר המקח. ובנוסחי כתי׳י, יוקרא וזולא, והכי קאמר ליה, כיון דמקבל עליה יוקרא וזולא זביני נינהו ולא הלואה ושרי. ולשון קרוב לזה ולזה לאו דוקא, אלא לומר לך כיון שאם הוזלה מפסיד והוא מקבל עליו הכל, אין זה שכר מעותיו ונכון הוא. ואחרים פי׳כ כגון דיהב ליה זוזי אחביתא דחמרא על מנת ליתנה לו מכאן ועד י״ב חדש, וא״ל אי תקפה לאחר שתבא לידי עד שאמכרנה בחנות מהדרנא לה ניהליך ואפי׳ בקנקנים דלוקח ושהה טובא ומטא יומא דשוקא ולא זבנה ושני בברזא אפילו הכי מקבל עליה מוכר אחריות החומץ, וא״ל רב שרביא האי קרוב לשכר ורחוק להפסד הוא, כלו׳ מפני הקדמת המעות מקבל עליו אחריות המקח לאחר שבא ליד לוקח. ועסק אסור הואל, ולישנ׳ בעלמא נקט, וא״ל אביי כיון דמקבל עליה זולא לאו רחוק להפסד הוא, ואי מקבל עליה אחריות החומץ אוזולי במקח וממכר הוא ושרי:
א. סד א ד״ה אחביתא.
ב. ע, א.
ג. בנדפס ליתא לתיבות דשקיל ריבית. ובכת״י א 2:דשקיל ריבית הוא.
ד. וכ״ה ברש״י סד ב ד״ה רחוק להפסד.
ה. וכן הק׳ התוס׳ סד ב ד״ה האי, ובנמו״י, רשב״א, והבינו בדברי רש״י שאיירי בפוסק על יין שיש למוכר, ובריטב״א בשטמ״ק הבין שיש כאן מכר גמור לפי רש״י ועיי״ש מה שהק׳ על כך. ועיין בחידושי הריטב״א, שכתב לבאר דכיון דאי תקפה ברשותיה דמוכר משתכח דעקר להו לזביני ואין זה מכר, דהוה ליה כמי שפסק עד שלא יצא השער ואין לו דאסור דהא דיש לו כמי שאין לו דמי, עי״ש.
ו. ב״מ פרק ו, ד. והובא בנמו״י.
ז. דהיינו בחבית מבוררת שאותה רוצה הקונה ואין יכול ליתן לו חבית אחרת, וכ״ה בתוס׳ סד ב ד״ה האי, בנמו״י, רשב״א, ומה שהק׳ הריטב״א דא״כ מכר גמור הוא עיין בתוס׳ סד א ד״ה אי.
ח. מתיבות ואי יקירא עד ואי יקירא ה״ל, כל זה נשמט בנדפס לפנינו ובשטמ״ק, ולא היה לו כל מובן, אך בתוספת זו שהיא בכת״י א׳ וב׳ הוא מובן שפיר.
ט. כוונת רבינו שיש כאן צד ביטול מקח הרי זו הלואה וכמו שביארו בנמו״י וברשב״א וכשיש הלואה בחד צד אסרינן קרוב לשכר. ואע״פ שלצד שיש כאן הלואה אין כאן שכר ואם יש שכר אין הלואה, מ״מ אנו תולים שמה שהטיב עמו בצד המכר היינו משום ההלואה. משא״כ בפוסקים על הפירות שאין כלל צד ביטול ולעולם חייב להעמיד לו א״כ הרי זה מכר. ועיין מהרש״א שהק׳ על התוס׳ סד ב שהיו יכולים להק׳ מהמשנה לקמן עד דפוסק עמו על שער הגבוה, ובגליון הגרעק״א על המשניות אות מח תמה דאיך יתורץ זה בתי׳ התוס׳ שהרי הפסד זולא ניכר גם בפירות שאינם מבוררים ונשאר בצ״ע. ולפי הגדרת רבינו והנמו״י דכל שאין צד הלואה לא חיישינן לקרוב לשכר וכל האיסור רק היכא שיש צד הלואה ניחא גם בפוסק כשער הגבוה שהרי אין כאן צד הלואה. וע״ע בחידושים וביאורים סי׳ כא אות י. ושמא כיון שפוסק לא כמחיר של היום נחשב כב׳ פסיקות נפרדות והרי פסיקה זו במחיר היום בטלה ונמצא שהיא הלואה. ועיין בהג״א בסוגין שהקשה מפוסק כשער הגבוה וכן בהגהת מרדכי, ונראה שזו כוונת המהרש״א שביאר גדר אחר דכל שאינו מוכר דבר מסוים לא איכפת לן במה שהפסד זולא חל על המוכר ולא מפני שיש כאן ביטול מקח כהבנת הנמו״י. והביאור שיכול המוכר לקנות פירות בשער הזול ולא הפסיד מאומה. ולדעתם דוקא בדברים שסותרים מקח הוי קרוב לשכר אסור אבל כאן מראש מתחייב לקנות במחיר הזול ואין כאן דבר הסותר מקח.
י. וכ״ה גירסת הרי״ף וריא״ז. וברשב״א דחה גירסא זו.
כ. ראב״ד הובא בריטב״א בשטמ״ק.
ל. לפירוש זה הדיון כאן בהקדמת מעות על דבר שקונה, והמוכר נטל עליו האחריות ובזה נותן ללוקח הטבה מעבר לקניה רגילה, ויש לאסור. ומה שאמרו בגמ׳ ״קרוב לשכר וכו׳ ״ הוא לשון מושאל כמ״ש רבינו בהמשך. ובדעת הראב״ד איירי באין לו ויצא השער וכמו שהובאו דבריו בריטב״א החדשים, והאיסור הוא שירויח הקונה שום דבר או טוה״נ בגלל הקדמת המעות מאשר אילו היה קונה במזומן, וכמבואר בגמ׳ סג ד׳ שטעם ההיתר הוא דמאי אהנית לי, וכמו שנפסק בשו״ע קעה, ה. וצ״ב מה תי׳ אביי, דכיון דמקבל עליה זולא לאו רחוק מהפסד ומה שמקבל עליו המוכר אחרית החימוץ כתב רבינו ״אוזולי במקח וממכר הוא ושרי״, ודברי רבינו לבאר את תי׳ אביי אליבא דהראב״ד צ״ב שהרי איסור להוזיל כשאין לו, ורק בשוויו מותר לפסוק כמבואר בש״ך קסג סק״ד וקעז ס״ק לט ומבואר בתוס׳ שנץ ריש הפרק ובשו״ת רדב״ז ח״א סי׳ תקכז, ריטב״א ובמאירי סג ב גבי קיראה. ואולי מכאן יהא ראיה לפרישה קסג ג שנסתפק בזה כמ״ש הש״ך שם בשמו, ועיין פנ״י סג, ב בביאור דברי התוס׳ ד״ה וא״ל שהיתה סברא לומר כיון שהוי דרך מקח וממכר מותר אף להוזיל. אך הדבר דחוק ונראה שגם דעת רבינו שאסור להוזיל ביצא השער אלא דמכיון שכל הטעם לאסור הוזלה הוא דלא שייך מאי אהנית לי, מחדש רבינו דכל זה במחיר או בתנאים שאינם רגילים שלא יוכל להשיגם אבל הוזלה כזו שאינה במחיר אלא בזה שמקבל עליו אחריות ההחמצה וכנגד זה מקבל עליו הקונה אחריות זולא אינה בגדר ״רחוק מהפסד״ דהיינו שאין כאן תנאי כזה שאינו ניתן להשגה והוזלה כזו שרי. ומ״מ רבינו יחיד הוא בפירושו בתי׳ הגמ׳ אליבא דהראב״ד, ובשטמ״ק ובריטב״א ביארו אחרת שכיון שמקבל עליו זולא א״כ אין כאן תנאי החורג מתנאים רגילים ומותר. ובריטב״א החדשים הוסיף עוד שמסתמא המוכר יתן לו יין שאינו מחמיץ.