×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) מָה תַּלְמוּד לוֹמַר {דברים כ״א:ט״ז} לֹא יוּכַל לְבַכֵּר.
Why must the verse state: “He may not make the son of the beloved the firstborn” (Deuteronomy 21:16)?
רי״ףרשב״םאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{בבלי בבא בתרא קל ע״ב-קלא ע״א} תנו רבנן אין למדין הלכה לא מפי תלמוד ולא מפי מעשה עד שיאמרו לו הלכה למעשה שאל ואמרו לו הלכה למעשה ילך ויעשה מעשה ובלבד שלא ידמה מאי ובלבד שלא ידמה אמר רב אשי ובלבד שלא ידמה בטרפות דתניא אין אומרין בטרפות זו דומה לזו שהרי חותכה מיכן ומתה חותכה מיכן וחיתה1 אמר ליה רב אסי לר׳ יוחנן כי אמר לן מר הלכה נעביד מעשה אמר ליה עד דאמינא לכו הלכה למעשה. אמר להו רבא לרב פפא ולרב הונא בריה דרב יהושע כי אתי פסקא דדינא2 דידי לקמיכו וחזיתו ביה פירכא לא תקרעוניה עד דאתיתו לגבאי דאי אית לי טעמ׳ אמינא לכו ואי לא הדרנא בי לאחר מיתה לא מיקרע תקרעוניה ולא מגמר תיגמרון מיניה לא מקרע תקרעוניה דאי הואיי דילמא הוה אמינא לכו טעמא ומגמר לא תגמרון מיניה דאין לדיין אלא מה שעיניו רואות. בעי רבא בבריא היאך כי קאמר ר׳ יוחנן בן ברוקה בשכיב מרע אבל בבריא לא או דילמא לא שנא {ר׳ האי גאון3} ולא איפשיט הולכך לא עבדינן ביה עובדא בבריא:
1. ומתה, וחיתה: דפוסים: וחיתה, ומתה.
2. דדינא: חסר בדפוסים.
3. בשמו במאור ובמלחמות כאן, מובא בניגוד לדעת ר״ח דאפשיטא מדר׳ נתן.
לא יוכל לבכר מה תלמוד לומר – והלא כתיב בתריה הבכור בן השנואה יכיר.
ת״ר אין למידין הלכה לא מפי תלמוד לא מפי מעשה עד שיאמר לו הלכה למעשה. שאלו ואמר לו הלכה למעשה ילך ויעשה מעשה ובלבד שלא ידמה בטריפות. א״ל רב אסי לר׳ יוחנן כי אמר לן מר הלכה ניזיל וניעביר מעשה. א״ל לא תעבידו עד דאמינא לכו הלכה למעשה פי׳ רבי׳ שמואל זצ״ל אין למידין לעשות כן לא מפי התלמוד [לא מפי גמרא שאם לומד הרב דרך לימודו ואמר מסתבר טעמא דפלוני חכם אין תלמידיו למדין משם הלכה דשמא אם יבא לידו מעשה ידקדק יותר ויראה טעם אחר בדבר. ולא מפי מעשה אם יראה רבו עושה מעשה אל יקבע הלכה בכך דשמא טעה בטעם של פסק דין של אותה מעשה דהרבה טועין בדבר הלמוד כדאמרינן והא דפלוני לאו בפירוש איתמר אלא מכללא איתמר וטעה בסברא עד שיאמרו הלכה למעשה דכיון דשאל ע״י מעשה ואינן יודעין בדבר אלא מה שהוא אומר להם אין לומר טעם חזו בי׳ דלא ידע. ובמקום אחר אמרינן אין למדין הלכה מתוך משנה כגון שזה] שכתבו במשנה והלכה כדבריו כגון הא דתנן במס׳ נדה א״ר אלעזר ארבע נשים דיין וכו׳ עד אבל הלכה כדבריו. ותנן עוד זב וזבה שבדקו עצמן יום ראשון ונמצאו טהורין וכו׳ והלכה כדבריו. אמר ר׳ יהודה אמר שמואל הלכה כר׳ אלעזר בארבע. ואקשי׳ מאי אתא לאשמועינן בכולהו תנא בהו הלכה במתני׳ ופרקינן אין למידין הלכה מפי תלמוד ולולי שאמר שמואל הלכה כר׳ בהני לא מיתוקמא ממתני׳. כיוצא בהם ביבמות איזהו ממזר שמעון התימני אומר כל שחייבין עליו כרת בידי שמים והלכה כדבריו. ולולי שאמר בגמרא הילכתא כוותיה לא סמכינן אמאי דפסיק הילכתא כדבריו במתניתין נמצאינו למידין כל היכא דפליגי יחיד אצל רבים כי הני לא סמכינן אפסק הלכה של משנה אלא א״כ פוסק בגמרא. אבל אפסק דגמר׳ סמכינן דכולהו הוו הלכה למעשה אלא שר׳ יוחנן לבדו היה מחמיר ואמר לתלמידיו שלא יעשו דבר עד שיאמר להם הלכה למעשה והיינו טעמא דדילמא הדר ביה מההוא פסק שפסק ויראה לו טעם אחר בעיניו. מיהו לאחר פטירתו יש להם לעשות כמה שפסק להם דהא כל ימי חייו לא הדר ביה:
סימן קיג
וכ״ש אנו יש לנו לסמוך על ההלכו׳ הכתו׳ בתלמוד כמו שסידר רב אשי דהא קיימא לן בבא מציעא רבינא ורב אשי סוף הוראה ולמי נשאל עוד בשעת מעשה אם לא נסמוך על ההלכות הפסוקות דקתני עד שיאמר לו הלכה למעשה. הא אין אדם רשאי לחדש דבר מעתה אלא הכל כמו שפסקו האחרונים. נעשה:
סימן קיד
בתחלת פיאה ירושלמי ר׳ זעירא בשם שמואל אמר אין למדין לא מהלכות ולא מהגדות לא מתוספו׳ אלא מן התלמוד כלומר מדברי האמוראים ולא מפי מעשה הכתובה במשנה ובברייתא וכגון דרבים פליגי עליה עד שיאמרו לו הלכה למעשה כלומר הלכה כן והלך ועשה כן. אי נמי שיאמר לו הלכה כדי לעשות מעשה שיבא וישאל לחכם מעשה בא לידי היאך כדי לעשות וא״ל הלכה כפלוני אע״פ שאמרו לו סתם היינו הלכה למעשה ילך ויעשה מעשה כל ימיו יעשה עוד כך ולא יהא צריך לשאול לכל מעשה ומעשה שיבא לידו. עכ״ל:
[שם]
אמר רבא לרב פפא ולרב הונא בריה דרב יהושע כי אתי פסק דינא דידי קמייכו וחזיתון ביה פירכא לא תיקרעוה עד דאתיתו לגביה אי אית לי טעמא אמינא לכו ואי לא הדרנא בי וה״מ מחיים אבל לאחר מיתה מיקרע לא תקרעוניה דאי הוה אמינא ביה טעמא מיגמר לא תגמרו מיניה שאין לו לדיין אלא מה שעיניו רואות:
סימן קטו
פי׳ רבינו שמואל זצ״ל פסק דינא שדנוהו הדין וכתבוהו להתקיים כך (ו)[כ]⁠הלכה למעשה דמי למילף דמי:
א״ל אביי האי מלא יוכל לבכר נפקא. כלומר אי ס״ד והיה ביום הנחילו את בניו לאשמועינן דהתורה נתנה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה בלחוד הוא דאתא, למה לי הא, מלא יוכל לבכר נפקא, מדלא קפיד קרא אלא גבי חלק בכורה דלא יוכל לבכר את בן אהובה שאינו בכור על פני בן השנואה הבכור, מכלל דגבי חלק פשוט הדין עמו. והיה ביום הנחילו את בניו (לימא) [למה] לי. ופרקינן ההוא לא יוכל לבכר מיבעי ליה לכדתניא כו׳, כלומר אי מלא יוכל לבכר הוה אמינא ההוא לאו למידק מיניה דינא דפשוט אצטריך ליה, אלא לגופיה אצטריך, לאשמועינן דלא יוכל לבכר דלא יליף ק״ו מפשוט. ואי לאו והיה ביום הנחילו את בניו הוה אמינא כי אשמועינן רחמנא גבי בכור דלא יוכל לבכר לאו למעוטי פשוט אלא למילף מיניה פשוט מק״ו. כדתניא אבא חנן משום ר׳ אליעזר מה ת״ל לא יוכל לבכר לפי שנאמר והיה ביום הנחילו. כלומר שהייתי יכול לדון בכור מפשוט מק״ו שיוכל לבכר מי שירצה, והלא דין הוא ומה פשוט שיפה כוחו שנוטל בראוי כבמוחזק התורה נתנה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה. דכתיב והיה ביום הנחילו את בניו, בכור שהורע כחו שאינו נוטל בראוי כבמוחזק לא כל שכן ת״ל לא יוכל לבכר. ומה ת״ל והיה ביום הנחילו את בניו. כלומר השתא דכתיב לא יוכל לבכר, חלק בכור הוא דלא יוכל להנחיל לכל מי שירצה, הא חלק פשוט הרשות בידו, מה תלמוד לומר והיה ביום הנחילו את בניו. שיכול, כלומר אי מדוקיא דלא יוכל לבכר הוה אמינא ליתי פשוט בקל וחומר מבכור, והלא דין הוא ומה בכור שהורע כחו שאינו נוטל בראוי כבמוחזק לא כל שכן ת״ל והיה ביום הנחילו את בניו התורה נתנה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה. ורבנן מיבעי להו לרבויי נחלה אצל הבנים, לומר לך שאין הבכור נוטל אלא פי שנים כאחד, אבל להעביר ירושה מן הראוי לה למי שאינו ראוי לה, לא שנא למי שראוי ליורשו ולא שנא למי שאינו ראוי ליורשו לית להו אלא מדרבנן. והוא דאמר בלשון מתנה, דאי בלשון ירושה, מתנה על הכתוב שבתורה הוא, שאין זו ירושה האמורה בתורה, ועוד דכיון דמפקינן ליה לקרא דביום הנחילו את בניו לדרשא אחרינא על כרחיך יליף פשוט מבכור בק״ו.
ושמעינן מינה דאפילו לרבי יוחנן בן ברוקה דסבירא ליה דהתורה נתנה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה, דוקא גבי פשוט, אבל גבי בכור לאו כל כמיניה לאפקועי מיניה חלק בכורה בתורת ירושה, דכתיב לא יוכל לבכר. ומנא תימרא דהא מתניתא אליבא דרבי יוחנן בן ברוקה היא, מדקא מפליג בין בכור לפשוט, דאי אליבא דרבנן דפליגי עליה דרבי יוחנן בן ברוקה, מאי אירייא חלק בכור, אפילו חלק פשוט נמי לאו כל כמיניה. אלא לאו רבי יוחנן בן ברוקה, וחלק פשוט הוא דהתורה נתנה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה, אבל חלק בכורה לא עד דאמר בלשון מתנה. ואפילו ריבה לאחד ומיעט לאחד והשוה להם את הבכור, לא אמרינן גבי בכור הוא דלא אמר כלום וגבי פשוט דבריו קיימין, ומקמצינן ליה לבכור מכולהו פשוטים כשיעור מאי דחזי ליה בחלק בכורה, והנך כולהו זכי כל חד מיניהו במאי דמשתייר ליה ממטו מנתיה לפום מאי דזכי ליה אבוה, אלא כיון דהשוה להם את הבכור אשתכח דההוא ממונא דמיעט ליה לבכור איכא מיניה פורתא במאי דזכי ליה לחד מיניהו וגבי כל חד מיניהו נמי קרינא ביה לא יוכל לבכר, ומגו דבטלה ההיא ירושה דזכי ליה לכל חד מיניהו גבי בכור, בטלה נמי גבי הדדי, דכתיב והיה ביום הנחילו את בניו לא יוכל לבכר, כל היכא דקרינא ביה לא יוכל לבכר קרינא ביה גבי פשוט ביום הנחילו את בניו, וכל היכא דלא קרינא ביה לא יוכל לבכר כגון שהשוה להם את הבכור, גבי פשוט נמי לא קרינא ביה ביום הנחילו את בניו. והיינו דתנן ריבה לאחד ומיעט לאחד והשוה להם את הבכור דבריו קיימין ואם אמר משום ירושה לא אמר כלום. וכבר ברירנא במתני׳ דהאי לא אמר כלום אכולהו קאי ואפי׳ אפשוטין. וכבר ברירנא נמי דבין לפירוקא קמא בין לפירוקא בתרא ההיא מתני׳ מודי בה רבי יוחנן בן ברוקה.
א״ר זריקא א״ר אמי א״ר חנינא א״ר הלכה כר׳ יוחנן בן ברוקא אמר ליה רבי אבא (הודה) [הורה] איתמר במאי קמפלגי מר סבר הלכה עדיפא ומר סבר מעשה רב:
קלב. תנו רבנן אין למדין הלכה לא מפי תלמוד ולא מפי משנה ולא מפי מעשה עד שיאמרו לו הלכה למעשה. שאלו ואמרו לו הלכה למעשה ילך ויעשה מעשה ובלבד שלא ידמה. מאי ולא מפי מעשה, שאם היתה קבלה בידם שנעשה מעשה כך אין סומכין עליה שמא הוראת שעה היתה, עד שיאמרו לו הלכה למעשה. ודוקא בתלמוד דידהו דהוה גרסי ליה על פה, אבל תלמוד דידן כי איכתיב הלכה למעשה איכתיב, ואפילו מסוגיא דשמעתא נמי ילפינן הלכה למעשה. ועוד, בשלמא בימי חכמי הוראה איפשר למיזל ולמיבעא מיניהו הלכה, אלא השתא אי לא סמכינן אסוגיא דגמרא אמאן נסמוך.
וגרסינן בתחלת פאה בגמרא דבני מערבא (פ״ב ה״ד עיי״ש) רבי זעירא בשם רבי שמואל אמר אין למדין לא מהלכות ולא מאגדות ולא מתוספות ולא מן התלמוד, כלומר דברי אמוראין שנכתבו בתלמוד, שלא נכתבו אלא ללמוד מהן הלכה למעשה. וכדמעיינת בגמרא דילן בכולהו עובדי דעביד רבנן מעשה ומייתו ליה ראיה משמעתא גרידתא אע״ג דלא איתמר בה הלכה למעשה. וגרסינן נמי בפרק אחד דיני ממונות (סנהדרין לג,א) טעה בדבר משנה חוזר בשיקול הדעת אינו חוזר, אלמא ילפינן הלכה מפי משנה ועבדינן בה מעשה. קשיאן אהדדי, אלא לאו שמע מינה דכל מתניתא דלא אידחיא בגמרא בהדיא, כי אכתיבא להלכה למעשה איכתיבא. ואפילו מסוגיא דגמרא נמי ילפינן, דאמרינן התם היכי דמי שיקול הדעת, כגון תרי תנאי או תרי אמוראי דפליגי אליבא דהדדי וסוגיין בעלמא כחד מינייהו ואזל איהו ועבד כאידך, היינו טעה בשיקול הדעת. טעמא דטעה ועבד כאידך, הא לכתחלה כהאי דסוגיין בעלמא כותיה עבדינן. ואע״ג דסוגייא דשמעתא לא שייך למימר ביה הלכה למעשה כלל סמכינן עליה, דכי איכתיב למילף מיניה הלכה למעשה איכתיב.
אלא מיהו הני מילי בתלמיד חכם שהגיע להוראה וחזי למסמך אנפשיה, דכי משכחת מתניתין או שמעתתא או סוגיא בעלמא בגמרא ומתחזי ליה לפום סוגיא דגמרא דהלכתא היא אית ליה למסמך אנפשיה למעבד בה עובדא ולאגמורי מינה לאחריני הלכה למעשה. אבל תלמיד שלא הגיע להוראה, כיון דלית ליה רשותא למסמך אנפשיה כלל, וכל שכן לאורויי לאחריני, כדאמרינן התם (ע״ז יט,ב) כי רבים חללים הפילה ועצומים כל הרוגיה זה תלמיד שלא הגיע להוראה ומורה, לא מיבעי ליה למגמר הלכה לא מפי משנה ולא מפי תלמוד ולא מפי מעשה, ואפי׳ בתלמוד דידן, אלא עד דבעי ליה למילתא מרביה או מרבא אחרינא דחזי להוראה.
ואפי׳ בתלמיד שהגיע להוראה היכא דאסתפק במילתא דלא ברירא ליה מילתא למסמך ביה אנפשיה, כיון דצריך למבעא ההיא מילתא מרביה, הויא לה מילתא לגבי כגמ׳ דמעיקרא דהוו גרסי ליה על פה דהא לא אייתי היכא לית ליה רשותא לדיליה בההיא מילתא למסמך אגמרא אלא אמימרא דרביה הוא דאית ליה. הלכך אע״ג דאמר ליה רביה הלכה נמי לית ליה רשותא למעבד מעשה עד דאמר ליה הלכה למעשה, דהא רבי אסי ראוי להוראה הוה ולא הוה יהיב ליה רבי יוחנן רשותא למעבד מעשה עד דאמר ליה הלכה למעשה כדבעינן למימר קמן:
קלג. סופא דברייתא שאל ואמרו לו הלכה למעשה ילך ויעשה מעשה ובלבד שלא ידמה. מאי ובלבד שלא ידמה והלא כל התורה כולה דומיאתא היא. אמר רב אשי ובלבד שלא ידמה בטרפות. שאין ללמוד טרפות האמורות באבר זה מטרפות האמורות באבר אחר, לפי שאין חיות האיברין דומין זה לזה, שיש כשר בזה ופסול בזה והפסול בזה כשר בזה, כדאמרינן גבי קנה וחלופיה בכבדא. וכן יש כשר בריאה ופסול בכוליא, פסול בריאה וכשר בכוליא. ואפי׳ בחד אבר נמי דתניא אין אומרים בטרפות זה דומה לזה ואל תתמה שהרי חותכה מכאן ומתה וחותכה מכאן ומתה. כגון היכא דניקב הטחול דאי אנקיב בקולשיה כשרה ואלו בסומכי טריפה. והוא הדין גבי בהמה שנחתכו רגליה למטה מן הארכובה, דאי נחתכו למעלה מצומת הגידין, אע״ג דאזל ליה צומת הגידין בהדי אבר הנחתך כשרה, ואילו היכא דנחתך במקום צומת הגידין טריפה, ואע״ג דמקל וחומר הוה לן למיסר תרויהו או לאכשורי תרויהו, הא קא חזינן דכי קא חתיך לה מכאן מתה ואי חתיך לה מכאן חיתה. ואמטול הכי בשאר הלכות נמי ליכא למילף חדא מחברתה כלל. אבל בשאר כל התורה כולה מדמינן, דלאו כולהו דיני וכולהו אנפי דאיסורא כתיבי בהדיא ואי מתרמי מידי דלא כתיב בהדיא, על כרחיך אית לן לדמויי לחד אנפא דדמי ליה מהנך אנפי דכתיבי בגמ׳ בהדיא. ורבנן דגמרא נמי קא חזינן בכולהי שמעתתא ועובדי ילפי להו מהדדי ומדמו מילתא למילתא:
קלד. אמר ליה רב אסי לרבי יוחנן כי אמר לן מר הלכה לעביד מעשה אמר ליה לא עד דאמינא לכו הלכה למעשה. והאי נמי בתלמוד דידהו קאי דהוו גמרי ליה על פה כדברירנא לעיל:
מה תלמוד לומר ״לא יוכל לבכר״ (דברים כא, טז)?
Why must the verse state: “He may not make the son of the beloved the firstborn” (Deuteronomy 21:16)?
רי״ףרשב״םאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) לְפִי שֶׁנֶּאֱמַר וְהָיָה בְּיוֹם הַנְחִילוֹ אֶת בָּנָיו שֶׁיָּכוֹל וַהֲלֹא דִין הוּא וּמָה פָּשׁוּט שֶׁיִּפָּה כֹּחוֹ שֶׁנּוֹטֵל בָּרָאוּי כִּבְמוּחְזָק הַתּוֹרָה נִתְּנָה רְשׁוּת לָאָב לְהַנְחִיל לְכׇל מִי שֶׁיִּרְצֶה בְּכוֹר שֶׁהוֹרַע כֹּחוֹ שֶׁאֵינוֹ נוֹטֵל בָּרָאוּי כִּבְמוּחְזָק לֹא כׇּל שֶׁכֵּן אתַּלְמוּד לוֹמַר לֹא יוּכַל לְבַכֵּר.
Abba Ḥanan explains: It is necessary because it is stated previously in the verse: “Then it shall be, in the day that he causes his sons to inherit,” as one might have thought: Could this not be derived through an a fortiori inference, as follows: And if with regard to an ordinary son, one who is not a firstborn, whose power is enhanced in that he takes in inheritance the property due the deceased as he does the property the deceased possessed at the time he died, nevertheless, the Torah gave the father permission to bequeath his estate to whichever of his sons he wishes, depriving his other sons of their portions, then with regard to a firstborn, whose power is diminished in that he does not take a double portion of the property due his father as he takes of the property the deceased possessed at the time of his death, is it not clear all the more so that his father can deprive him of the double portion he receives as a firstborn? Therefore, the verse states: “He may not make the son of the beloved the firstborn.”
עין משפט נר מצוהרי״ףרשב״םתוספותאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לפי שנאמר והיה ביום הנחילו את בניו – דמשמע שיכול לתת לכל אחד מבניו מה שירצה ויכול אני לדון שאף הבכורה יעביר מן הבכור לתת לכל מי שירצה עם שאר נחלה דמה פשוט שיפה כחו כו׳ שנוטל בראוי דבחלק פשוט לא כתיב בכל אשר ימצא לו.
שיכול – ל״ג והלא דין הוא.
תלמוד לומר לא יוכל לבכר – וא״ת ולרבנן למה לי לא יוכל לבכר דמהי תיתי שיוכל לשנות חלק בכורה דאצטריך קרא למעוטי ולר׳ יוחנן בן ברוקה נמי למה לי ביום הנחילו דעל כרחך ליכא למימר דמקל וחומר ילפי׳ שלא יוכל לשנות חלק פשיטות דא״כ לישתוק מלא יוכל לבכר וממילא ידעינן שאין יכול לשנות לא חלק בכורה ולא חלק פשיטות משום דהוי מתנה על מה שכתוב בתורה ואם כן ע״כ לא יבכר לא אצטריך אלא למעוטי חלק פשיטות ויש לומר דאי לאו לא יבכר הוה אמינא דיכול לשנות חלק בכורה משום דהורע כחו שאינו נוטל בראוי והשתא אצטריך שפיר ביום הנחילו לרבי יוחנן בן ברוקה דלא נילף חלק פשיטות בקל וחומר מחלק בכורה דאין יכול לשנות.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בד״ה ת״ל לא יוכל לבכר וא״ת ולרבנן ל״ל לא יוכל לבכר דמהי תיתי כו׳ עכ״ל וק״ק ומאי קושיא דאימא לרבנן אי לאו לא יוכל לבכר הוה דרשינן ביום הנחילו כר״י ב״ב דיוכל לשנות חלק פשיטות ומכ״ש חלק בכורה דיכול לשנות אבל השתא דגלי לן בבכור לא יוכל לבכר אית לן למימר דמכ״ש חלק פשיטות שלא יוכל לשנות ולא דרשינן ביום הנחילו כר״י ב״ב דהק״ו מפיק ליה מהך דרשה ושוב מצאתי כדברים האלה בגליון תוספות ודו״ק:
לפי שנאמר: ״והיה ביום הנחילו את בניו״ (דברים כא, טז), שיכול אתה לומר כך, והלא דין (קל וחומר) הוא: ומה בן פשוט (שאינו בכור) שיפה כחו בירושה, ובמה? — שנוטל חלקו בירושה גם בדבר שהוא ראוי לבוא ליד אביו, אף שאיננו ברשות אביו בעת מותו, כנוטל חלק במוחזק כבר ברשותו של אביו — התורה נתנה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה, ולמנוע את הבן הפשוט מנחלתו, בכור שהורע כחו, שאינו נוטל חלק בכורתו בראוי כבמוחזקלא כל שכן שיכול האב להפקיעו מבכורתו? — תלמוד לומר: ״לא יוכל לבכר״.
Abba Ḥanan explains: It is necessary because it is stated previously in the verse: “Then it shall be, in the day that he causes his sons to inherit,” as one might have thought: Could this not be derived through an a fortiori inference, as follows: And if with regard to an ordinary son, one who is not a firstborn, whose power is enhanced in that he takes in inheritance the property due the deceased as he does the property the deceased possessed at the time he died, nevertheless, the Torah gave the father permission to bequeath his estate to whichever of his sons he wishes, depriving his other sons of their portions, then with regard to a firstborn, whose power is diminished in that he does not take a double portion of the property due his father as he takes of the property the deceased possessed at the time of his death, is it not clear all the more so that his father can deprive him of the double portion he receives as a firstborn? Therefore, the verse states: “He may not make the son of the beloved the firstborn.”
עין משפט נר מצוהרי״ףרשב״םתוספותאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) וְיֹאמַר לֹא יוּכַל לְבַכֵּר מָה ת״לתַּלְמוּד לוֹמַר וְהָיָה בְּיוֹם הַנְחִילוֹ אֶת בָּנָיו.
Abba Ḥanan continues: And let the verse state only the prohibition of: “He may not make the son of the beloved the firstborn.” Why must the verse state: “Then it shall be, in the day that he causes his sons to inherit”?
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ויאמר לא יוכל לבכר – בלבד ולישמע מינה תרתי דלבכור לא יוכל לבכר אחר במקומו הא לפשוט יכול ליתן לאחר חלק חבירו. אצטריך למכתב והיה ביום הנחילו את בניו (תאמר הריני דן אחד) שיכול והלא דין הוא דאינו רשאי להנחיל לאחרים אפי׳ במקום פשוט: ומה בכור כו׳:
ויאמר לא יוכל לבכר – ולא אצטריך ביום הנחילו כאביי דהוה דייקינן בכורה לא יוכל לבכר אבל חלק פשוט ינחיל למי שירצה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומצד שני: ויאמר הכתוב רק ״לא יוכל לבכר״, מה תלמוד לומר ״והיה ביום הנחילו את בניו״?
Abba Ḥanan continues: And let the verse state only the prohibition of: “He may not make the son of the beloved the firstborn.” Why must the verse state: “Then it shall be, in the day that he causes his sons to inherit”?
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) שֶׁיָּכוֹל וַהֲלֹא דִּין הוּא וּמָה בְּכוֹר שֶׁהוֹרַע כֹּחוֹ שֶׁאֵינוֹ נוֹטֵל בָּרָאוּי כִּבְמוּחְזָק אָמְרָה תּוֹרָה לֹא יוּכַל לְבַכֵּר פָּשׁוּט שֶׁיִּפָּה כֹּחוֹ שֶׁנּוֹטֵל בָּרָאוּי כִּבְמוּחְזָק לֹא כׇּל שֶׁכֵּן.
It is necessary because one might have thought: Could this not be derived through an a fortiori inference, as follows: And if with regard to a firstborn, whose power is diminished in that he does not take a double portion of the property due his father as he takes of the property the deceased possessed, nevertheless the Torah states: “He may not make the son of the beloved the firstborn,” i.e., the firstborn may not be deprived of his double portion, then with regard to an ordinary son, whose power is enhanced in that he takes in inheritance the property due the deceased as he does the property the deceased possessed, is it not clear all the more so that his father cannot deprive him of his portion of the inheritance?
רי״ףאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שיכול, והלא דין הוא: ומה בכור שהורע כחו, שאינו נוטל בראוי כבמוחזקאמרה תורה: ״לא יוכל לבכר״, פשוט שיפה כחו מן הבכור, שנוטל בראוי כבמוחזקלא כל שכן שאינו יכול להעבירו מנחלתו!
It is necessary because one might have thought: Could this not be derived through an a fortiori inference, as follows: And if with regard to a firstborn, whose power is diminished in that he does not take a double portion of the property due his father as he takes of the property the deceased possessed, nevertheless the Torah states: “He may not make the son of the beloved the firstborn,” i.e., the firstborn may not be deprived of his double portion, then with regard to an ordinary son, whose power is enhanced in that he takes in inheritance the property due the deceased as he does the property the deceased possessed, is it not clear all the more so that his father cannot deprive him of his portion of the inheritance?
רי״ףאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) ת״לתַּלְמוּד לוֹמַר וְהָיָה בְּיוֹם הַנְחִילוֹ אֶת בָּנָיו הַתּוֹרָה נִתְּנָה רְשׁוּת לָאָב לְהַנְחִיל לְכׇל מִי שֶׁיִּרְצֶה.
Therefore, the verse states: “Then it shall be, in the day that he causes his sons to inherit,” indicating that the Torah gave the father permission to bequeath his estate to whichever of his sons he wishes. Consequently, the prohibition “he may not make the son of the beloved the firstborn” is not available to prove that one may bequeath his estate to whichever of his sons he wishes.
רי״ףאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תלמוד לומר: ״והיה ביום הנחילו את בניו״, לומר: התורה נתנה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה. הרי שאין די ב״לא יוכל לבכר״ ללמד שיכול האב להנחיל לכל מי שירצה מבניו.
Therefore, the verse states: “Then it shall be, in the day that he causes his sons to inherit,” indicating that the Torah gave the father permission to bequeath his estate to whichever of his sons he wishes. Consequently, the prohibition “he may not make the son of the beloved the firstborn” is not available to prove that one may bequeath his estate to whichever of his sons he wishes.
רי״ףאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) א״ראָמַר רַבִּי זְרִיקָא א״ראָמַר רַבִּי אַמֵּי א״ראָמַר רַבִּי חֲנִינָא אָמַר רַבִּי הֲלָכָה כר׳כְּרַבִּי יוֹחָנָן בֶּן בְּרוֹקָה אֲמַר לֵיהּ ר׳רַבִּי אַבָּא הוֹרָה אִיתְּמַר.
§ The Gemara resumes discussion of the halakhic ruling: Rabbi Zerika says that Rabbi Ami says that Rabbi Ḥanina says that Rabbi Yehuda HaNasi says: The halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Yoḥanan ben Beroka. Rabbi Abba said to Rabbi Zerika: It was stated that Rabbi Yehuda HaNasi ruled in an actual case in accordance with the opinion of Rabbi Yoḥanan ben Beroka.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הורה אתמר – שהורה הלכה למעשה (שהתורה נתנה רשות וכו׳): מר סבר הלכה עדיפא (נוקים) שפוסק הלכה בתלמוד בבית המדרש עיקר ומר סבר הוראה על ידי מעשה עיקר:
הורה – כר׳ יוחנן בן ברוקה איתמר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ועוד בפסק ההלכה בענין זה, מביאים: אמר ר׳ זריקא אמר ר׳ אמי אמר ר׳ חנינא אמר רבי: הלכה כר׳ יוחנן בן ברוקה. אמר ליה [לו] ר׳ אבא לר׳ זריקא: ״הורה״ איתמר [נאמר] כלומר, הורה רבי כר׳ יוחנן בן ברוקה במעשה שבא לפניו.
§ The Gemara resumes discussion of the halakhic ruling: Rabbi Zerika says that Rabbi Ami says that Rabbi Ḥanina says that Rabbi Yehuda HaNasi says: The halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Yoḥanan ben Beroka. Rabbi Abba said to Rabbi Zerika: It was stated that Rabbi Yehuda HaNasi ruled in an actual case in accordance with the opinion of Rabbi Yoḥanan ben Beroka.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) בְּמַאי קָמִיפַּלְגִי מָר סָבַר הֲלָכָה עֲדִיפָא וּמָר סָבַר מַעֲשֶׂה רַב.
The Gemara asks: With regard to what principle do they disagree? Since both Rabbi Zerika and Rabbi Abba agree that the halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Yoḥanan ben Beroka, why did Rabbi Abba state that Rabbi Yehuda HaNasi ruled as much in an actual case? The Gemara answers: One Sage, Rabbi Zerika, holds that a ruling in principle is a preferable source for a halakha, rather than a ruling from an incident; and one Sage, Rabbi Abba, holds that a specific incident ruled upon by a Sage is a preferable source.
רי״ףרשב״םאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

במאי קא מיפלגי – נהי דמר שמיע ליה הכי ומר שמיע ליה הכי מאי בינייהו.
הלכה עדיפא – שפוסק הלכה לעשות כן אבל כי אמרינן הורה איכא למימר דטעה הרואה דשמא אותו הדין לא נפסק כרבי יוחנן בן ברוקה אלא על ידי טענות אחרות זיכה את כל הנכסים לאחד מן הבנים כגון שאמר האב לשון מתנה עם לשון ירושה דלדברי הכל דבריו קיימין וכדאמרינן (לעיל דף קכו.) נמי לאו בפירוש אתמר אלא מכללא אתמר דההוא בכור דאזיל וזבין בנכסי דידיה כו׳ דסבר הרואה דמשום האי טעמא נפסק כן והמעשה משום טעמא אחרינא אבל כיון דקבע הלכה אז אין לפשפש בדבר.
ומר סבר מעשה רב – כשמורין לעשות מעשה אז יש לסמוך ולעשותו אבל כשאומר הלכה כפלוני אין סומכין לעשות כן עד שיאמרו הלכה למעשה כדלקמן דאי אמר הלכה איכא למימר דדרך למודו אמר הכי אבל אם בא מעשה לידו הוה מדקדק יותר כדאמרי בסמוך אין למדין הלכה מפי למוד אבל משהורה לעשות שוב אין לפשפש אחריו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: במאי קמיפלגי [במה הם חלוקים], שהרי בסופו של דבר הם מסכימים להלכה ולמסורת, ומדוע מדקדק ר׳ אבא לומר שהורה רבי כן? מר סבר [חכם זה, ר׳ זריקא, סבור]: הלכה עדיפא [עדיפה, גדולה יותר], שאם נמסר לנו שכך פסק הלכה עקרונית וכללית בענין, הרי זה חשוב יותר מאשר אם נמסר לנו שכך הורה למעשה במקרה מסויים. ומר סבר [וחכם זה סבור]: מעשה רב (גדול יותר) שאם נהג חכם והורה למעשה באותו אופן, הרי זה עדיף מאשר פסק הלכה עקרוני.
The Gemara asks: With regard to what principle do they disagree? Since both Rabbi Zerika and Rabbi Abba agree that the halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Yoḥanan ben Beroka, why did Rabbi Abba state that Rabbi Yehuda HaNasi ruled as much in an actual case? The Gemara answers: One Sage, Rabbi Zerika, holds that a ruling in principle is a preferable source for a halakha, rather than a ruling from an incident; and one Sage, Rabbi Abba, holds that a specific incident ruled upon by a Sage is a preferable source.
רי״ףרשב״םאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) תָּנוּ רַבָּנַן אֵין לְמֵדִין הֲלָכָה לֹא מִפִּי תַלְמוּד1 וְלֹא מִפִּי מַעֲשֶׂה עַד שֶׁיֹּאמְרוּ לוֹ הֲלָכָה לְמַעֲשֶׂה שָׁאַל וְאָמְרוּ לוֹ הֲלָכָה לְמַעֲשֶׂה יֵלֵךְ וְיַעֲשֶׂה מַעֲשֶׂה וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יְדַמֶּה.
The Gemara examines which source is preferable. The Sages taught in a baraita: One may derive the halakha neither from a statement nor from an incident where one saw a ruling issued in a certain manner, unless the Sages explicitly tell him that it is the practical halakha. If he asked the Sages and they told him the practical halakha, he may go and act upon the ruling in those circumstances, provided that he does not compare between cases and apply the ruling to other circumstances.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "למוד".
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אין למדין הלכה לא מפי תלמוד – שאם רואה אדם בתלמוד הלכה כי האי תנא או כי האי ולא מפי מעשה שרואה כתוב בתלמוד דשמא יחידאה הוא עד שישאל בבית המדרש ויאמרו הלכה כן לעשות בו מעשה:
ובלבד שלא ידמה – מדעתו מעשה אחר למעשה זה שהורו לו:
הא דתנו רבנן אין למדין הלכה מפי תלמיד. פי׳ כשהתלמיד יושב לפני רבו ומעיין בהלכה, ועלה בידו מהסברא שהלכה כר׳ פלוני, אין אותו תלמיד רשאי לסמוך על מה שעלה בידו מסברא ולעשות בו מעשה, לפי שיש לחוש שמא לא עיין בו כל צורכו ולא דקדק בו כראוי. אבל אם אמר לו רבו הלכה למעשה, ילך ויעשה מעשה, לפי שלא אמר לו רבו הלכה אלא לאחר עיון ודקדוק ולאחר שנתברר לו הדבר כהוגן. וזה התלמוד שלנו הלכה למעשה הוא, שלא נכתב אלא לאחר עיון ודקדוק בכמה דורות ולאחר כמה מהדורי, וכאלו אמרו לנו בו הלכה למעשה הוא, שהרי לעשות בו מעשה כתבוהו.
וכן אין למדין הלכה מפי משנה. פי׳ שכל מקום שאנו מוצאין במשנה והלכה כדבריו, אין לנו לסמוך עליו ולא ללמוד ממנו. כגון ההיא דתנן ביבמות אי זהו ממזר כל שאר בשר שהוא בלא יבא וכו׳, עד שמעון התימני אומר כל שחייבין עליו מיתה בידי שמים והלכה כדבריו, ולולי שאמרנו בגמרא בהדיא שהלכה כמותו, לא היינו סומכין על מה שנאמר במשנה והלכה כדבריו, ולא היינו למדין ממנו:
אין למדין הלכה – כלומר אין למדין לעשות.
לא מפי גמרא – שאם לומד הרב דרך לימודו ואמר מסתבר טעמא דפלוני חכם אין תלמידיו למדין משם הלכה דשמא אם יבא לידו מעשה ידקדק יותר ויראה טעם אחר בדבר.
ולא מפי מעשה – אם יראה רבו עושה מעשה אל יקבע הלכה בכך דשמא טעה בטעם של פסק דין של אותו המעשה דהרבה טועין בדבר הלמוד כדאמרי׳ והא דפלוני לאו בפירוש אתמר אלא מכללא אתמר וטעה בסברא.
עד שיאמרו לו הלכה למעשה – דכיון ששאל ע״י מעשה ואינן יודעין בדבר אלא מה שהוא אומר להם אין לומר טעם חזו ביה דלא ידע ובמקום אחר אמרי׳ אין למדין הלכה מתוך משנה כגון זה שכתב במשנה והלכה כדבריו כגון הא דתנן במסכת נדה (דף ז.) רבי אליעזר אומר ארבע נשים דיין שעתן כו׳ והמשפה כמה תשפה ותהא זבה גבי יולדת בזוב מעת לעת דברי ר׳ אליעזר (נדה לו:) וזב וזבה שבדקו יום ראשון ומצאו טהורה וכו׳ (שם סח:) ובשלשתן תנן במשנה הלכה כדבריו ואפ״ה קבע שמואל הלכה כמותו בגמ׳ ואשמעי׳ דאין מורין הלכה מתוך משנה אי לאו דקבע הלכה כמותו וביבמות (דף מט.) תנן איזהו ממזר שמעון התימני אומר כל שחייבין עליו כרת והלכה כדבריו ואי לאו דפסיק בגמרא הלכה כמותו לא סמכינן אפסק דמתניתין אבל בהלכות הפסוקות בדברי האמוראין ודאי סמכי׳ דכיון שפסקום וכתבום רב אשי ורבינא שהם סוף הוראה ודאי עלייהו סמכי׳ מצינו למדין היכא דפליג יחיד אצל רבים כי הני לא סמכי׳ אפסק הלכה של משנה אלא א״כ פוסק בגמ׳ אבל אפסק דגמ׳ סמכי׳ דכולהו הוו הלכה למעשה אלא שר׳ יוחנן לבדו היה מחמיר לעצמו ואמר לתלמידיו כדלקמן שלא יעשו דבר עד שיאמר להם הלכה למעשה והיינו טעמא דדלמא הדר ביה מההוא פסק הלכה שפסק ויראה לו טעם אחר בעיניו ומיהו לאחר פטירתו יש להם לעשות מה שפסק להם דהא כל ימי חייו לא הדר ביה וכל שכן שיש לנו לסמוך על הלכות הכתובות בגמ׳ כמו שסידרן רב אשי דהא קיימא לן בבבא מציעא (דף פו.) רב אשי ורבינא סוף הוראה ולמי נשאל עוד בשעת מעשה אם לא נסמוך על ההלכות הפסוקות בגמ׳ כמו שסדרן רב אשי דקתני עד שיאמר לו הלכה למעשה הא אין אדם רשאי לחדש דבר מעתה אלא ודאי כמו שפסקו האחרונים כך נעשה והכי אמרי׳ (בתחלת פאה) ירושלמי ר׳ זעירא בשם שמואל אמר אין למדין לא מן ההלכות ולא מן ההגדות ולא מן התוספתות אלא מן הגמ׳ כלומר מדברי האמוראין ולא מפי מעשה הכתוב במשנה וברייתא כגון דפליגי רבים עליה עד שיאמרו הלכה למעשה כלומר כן הלכה לך ועשה כן אי נמי שיאמרו לו הלכה כדי לעשות מעשה כגון שבא ושאל לחכמים מעשה בא לידי היאך הלכה כדי לעשות כך ואמרו לו הלכה כפלוני אע״פ שאמרו סתם זהו הלכה למעשה.
ילך ויעשה מעשה – כל ימיו יעשה עוד כן ולא יהא צריך עוד לשאול לכל מעשה ומעשה שבא לידו.
ובלבד שלא ידמה – לדון דבר מתוך דבר.
אין למדין הלכה מפי תלמודא, כי הני דתנן במס׳ נידה (נדה ז ע״א) ר׳ אליעזר אומר ארבע נשים דיין שעתן וכו׳ עד והלכה כדבריו, ותנן נמי כמה תשפה ותהיה זבה ר׳ אליעזר אומר לילה ויום עד והלכה כדבריו, ותנן נמי הזב והזבה שבדקו עצמן ביום הראשון וביום השביעי ומצאו טהור ושאר הימים לא בדקו ר׳ אליעזר אומר הרי אלו בחזקת טהרה והלכה כדבריו, ואמר רב בגמ׳ הלכה כר׳ אליעזר בארבע ופרכי׳ מאי קמ״ל בכולהו תנן הלכה כדבריו ופרקינן הא קמ״ל דאין למדין הלכה מפי תלמוד, ואי לאו דאשמעינן רב דהילכתא כר׳ אליעזר אפסקא דתלמודא לא סמכינןב.
ולא מפי משנהג, שאינה מבוררת בתלמוד שלא דקדקו בה אמוראים דאינה עיקר. ולא מפי מעשה, שאינו מבורר על פי האמוראים, כגון הא דפרק קמא דנידה (נדה ט ע״ב) דתנו רבנן מעשה ועשה רבי כדברי ר׳ אליעזר דאמר כל אשה שעברו עליה ג׳ עונות דיין שעתן, לאחר שנזכר אמר כדיי הוא ר׳ אליעזר לסמוך עליו בשעת הדחק, ומדקדק תלמודא מאי לאחר שנזכר אילימא לאחר שנזכר שאין הלכה כר׳ אליעזר אלא כרבנן בשעת הדחק היכי עבד כוותיה אלא דלא אתמר הילכתא לא כמר ולא כמר ולאחר שנזכר דלאו יחיד פליג עליה אלא רבים פליגי עליה אמר כדיי הוא ר׳ אליעזר לסמוך עליו בשעת הדחק, ואי לאו דפירשו האמוראים כן היה סבור הבא ללמוד מזה המעשה דבר אחר, כי אע״פ שאין הלכה כר׳ אליעזר עבד רבי כוותיה בשעת הדחק והיה עושה בשעת הדחק שלא כהלכה כאותו שאין הלכה כמותו, הילכך אין למדין הלכה מפי מעשה שאינו מבורר. ואפי׳ד בפרק שיני דנידה (נדה כ ע״א) מעשה ותלה ר׳ מאיר בקילור ורבי תלה בשרף של שיקמה ומפרש תלמודא דאשאר מיני דמים תלו. וכן בפרק שיני דקידושין (קידושין נ ע״ב) תנן מעשה בחמש נשים ובהן שתי אחיות וליקט אחד כלכלה של תאנים כו׳ עד ואמרו חכמים אין אחיות מקודשות, ואי לאו דתירוצהה אביי הוה אמינא הא נכריות מקודשות, ולא היא דאי כדקתני אפילו נכריות לא מיקדשי דאת וחמור הוא ואת וחמור לא קנה, ותירצה אביי דהכי קאמר הראויה מכולכם לביאה תתקדשי לי, הילכך נכריות מקודשות דראויות הן, אחיות לא דאינן ראויות לו ביחד. אבל מעשה דלא איתרץ בתלמוד על ידי האמוראים לא גמרינן מיניהו. וכן נמי אם ראה אדם רבו או אדם אחר שעשה מעשה בדבר איסור או בדבר היתר או שדן דין, לא ילמד ממנו לאסור או להתיר או לדין אלא אם כן שמע טעמו של דבר מפיו, דמן הטעם ידע אם דומה זה מעשה שבא לידו עכשיו לאותו מקוםז מעשה של רבו. כדאמ׳ אין למדין מפי מעשה עד שיאמרו לו הלכה למעשה שאל ואמרו לו הלכה למעשה ילך ויעשה מעשה ובלבד שלא ידמה.
א. בד״פ (כאן ולהלן) ׳תלמיד׳ (ובכת״י ׳תלמ׳⁠ ⁠׳ ולהלן קשה להכריע). אבל טס״ה כדמוכח מההמשך.
ב. כדפירש רש״י בנדה ז ע״ב ד׳תלמוד׳ הכונה למשנה. והוא פי׳ ר״ח כמש״כ בערוך ע׳ תלמוד. ועי׳ הג׳ הב״ח לרשב״ם. [בדפוסים מאוחרים של הגמ׳ מפי למוד וברשב״ם מפי גמרא וכ״ז מפגעי הצנזורה].
ג. וכ״ג ביד רמה וכ״ה בכת״י שהובא בדק״ס. אבל צ״ב לרבינו שפירש ׳לא מפי תלמוד׳ היינו משנה, מאי תו דקאמר ולא מפי משנה. [ואכן ביד רמה משמע שמפרש לא מפי תלמוד לא מפי גמרא, וניחא דקאמר ולא מפי משנה].
ד. אולי ואמרינן.
ה. דתירצה אביי או תירוצא דאביי.
ו. ולפירוש זה, דמעשה היינו מעשה שבמשנה, לא פירש רבינו מאי ׳עד שיאמרו לו הלכה למעשה׳.
ז. ׳מקום׳ לכאו׳ יתיר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אין למדין הלכה לא מפי תלמוד ר״ל אע״פ שאנו מוצאין לפעמים נאמר והלכה כדבריו אין סומכין על כך ואפילו מן המשנה ואע״פ שיש מהם שאנו פוסקין כן מ״מ אין סומכין עליהם לפסוק כן בכל מקום שהן ולא אף מפי המעשה הכתוב במשנה ובבריתא שהרבים חלוקים עליו ואין סומכין אלא על דבר שאדם שואלו למעשה והרב אומר בה הלכה למעשה שאל ואמרו לו הלכה למעשה ילך ויעשה מעשה ובלבד שלא ידין מעצמו מדבר לדבר אא״כ יודע בעצמו שהוא כדאי לסמוך וכמו שאמרו אין אומרין בטרפות זו דומה לזו כמו שביארנו במקומו וגאוני ספרד גורסין אין למדין הלכה מפי תלמיד ר״ל כשהתלמיד שונה משנתו ועלה בידו שהלכה כפלני אין סומכין עליו למעשה שמא לא עיין בה כל הצרך ולא מפי מעשה שראינוהו שעשה על פי סברתו עד שיאמר לו רבו הלכה למעשה בתלמוד המערב של פאה אמרו ר׳ זעירא בשם ר׳ שמואל אומר אין למדין מן ההלכות ולא מן ההגדות ולא מן התוספות אלא מן התלמוד ר״ל מה שפסקו האמוראים שכל שאמרוהו אמרוהו אחר העיון ומגדולי החכמים היו מצוים לתלמידיהם כשתשמעו מפי שאני אומר הלכה אל תלמדו ממנה למעשה עד שאומר לכם בהדיא הלכה למעשה וכן אמרו ברביעי של גיטין וכי מפני שאנו מדמים נעשה מעשה ודבר זה דבר שהמשכיל צריך שיתקענה בלבו והוא ממה שראיתי דור זה נכשל בענינים אלו שכל שבא לידינו הוראה או מעשה הראוי לאסור או להתיר לזכות או לחייב להכשיר או לפסול לטמא או לטהר מדין התלמוד ומעיקרא של הלכה הם נסמכים לחלוק בנימוקי בלאות של חדושין ותוספות ולקוטין של לשונות וצווחים ככרוכיא ראה זה מצאתי שכך כתב פלני מבלי שידעו או שישגיחו אם נאמר כראוי אם לאו ומבלי שיסמכו להם על התלמוד ולא ישגיחו לא האומר ולא על המאמר ואם יתנדבו לפעמים להשגיח על האומר ויארע להם שהוא מגדולי ההוראה הרי המאמר מוחלט על כל פנים יהיה נאמר על איזה צד שיהיה לא שישגיחו על המאמר אם הוא אמתי אם לא או אם הוא מאמר דרך פסק מוחלט או דרך פירוש או דרך תירוץ קושיא ודברים אלו מצאתים בדורי מכשילים הרבה הרבה ואנו אם באנו לדין אחר כלם או אחר מקצתם יש לנו לדון וכו׳ אלא שהרבה פעמים אומר הרב או הגאון או החכם איזה דבר דרך תירוץ קושיא או דרך דחיה ולא שיהא אומרו על דעת לסמוך עליו והוא ממין מה שאמר זה החכם וכי אמינא הלכה לא תעבדו עובדא עד דאמינא הלכה למעשה:
ואחד מהם אמר בסוגיא זו לתלמידיו שכל זמן שיראו פסק הלכה או פסק דין כתוב וחתום בשמו ויראו בענינו דבר שהוא קשה בעיניהם לא יסמכו עליו ולא יפסלוהו לגמרי אלא יניחוהו עד שיבאו לפניו ואם ידע בו טעם יעמידהו ואם אינו יודע בו טעם יחזור בו על מה שאמר או שכתב ולא עוד אלא שצוה להם שאם יראו פסק הלכה בשמו אחר מיתתו ויהא הדבר קשה או חשוד להם לא יסמכו עליו לומר אדם גדול אמרה שאין לדיין אלא מה שעיניו רואות אלא שמ״מ יניחוהו שמא יש בו טעם אבל כל שלא יודע להם בו טעם לא יסמכו עליו בשום פנים שכמה פעמים אומר הרב או הגאון או החכם סברא מדרך הפלפול לישב הקושיא או הסוגיא ולא מדרך פסק או הוראה ומעשה וזהו שאמרו למטה אטו אנן אשנויא נקום ונסמוך כלומר שנדחה תלמוד ערוך או ברייתא מפני התירוצין ואם כן נאמר על התנאים ועל האמוראים ימחלו הגאונים והרבנים על כבודם כל שיגיענו מדבריהם בחדוש או בזרות הרי אנו לקבל דבריהם במה שיש סעד בראיות תלמודיות או שהוא דבר מקובל הרבה על הלב מצד השכל והשאר אם הלכה נקבל ואם לדין יש תשובה ומי לנו גדול מחכמי התלמוד והנה אמרו במסכת כתבות פרק האשה על דבר שנחלקו בו אביי ורב יוסף שלחו לקמיה דר׳ חנינא שלחה כרב יוסף אמרו ליה לאביי ואמר אטו ר׳ חנינא כיפי תלה בה ושלחה והמשל בענין כיפי ר״ל מרגליות הוא על ראיות מספיקות הדר שלחוה לקמיה דרב מניומי ושלחה כאביי ושלח להו ואי אמר רב יוסף בה טעמא שלחו לי ראה איך הורו שאין הכרעה במאמר החכם ואם הוא גדול אא״כ מצד סעד אל ראיה וביבמות אמרו פרק נושאין (יבמות צ״ז:) על היתר עשאו רב אמא בר יעקב אמר ליה רבא והא רב ששת אסר אמר ליה הוא אסר ואנא שרינא כלומר אין מאיסורו טענה עלי אא״כ מצד ראיה ומעתה בכל עניני הוראה ומשא ומתן אין ראוי להורות ככל הנמצא כתוב לחכם או למחבר או למפרש בדבר מחדש ביותר אם להקל אם להחמיר אא״כ בראיה וסוף הדברים אשרי מי שבא לכאן ותלמודו בידו:
ר״ש בד״ה ולא מפי מעשה כו׳ ובמקום אחר אמרי׳ כו׳ נ״ב פי׳ ולפי זה מפרשינן נמי הכא הא דקאמר אין למדין הלכה מפי תלמוד כלומר הלכה שכתוב בתלמוד עצמו דהיינו במשנה או בברייתא כלומר שהם למדו הדין ופסקו הלכה וק״ל:
בא״ד דיין שעתן כו׳ והמקשה כמה תשפה ותהא זבה כו׳ הלכה כדי לעשות כגון שבא ושאל לחכמים מעשה כו׳ כצ״ל:
אין למדין הלכה מפי תלמיד. פירוש כשהתלמיד יושב לפני רבו ומעיינין בהלכה ועלה בידם מהסברא שהלכה כרבי פלוני אין אותו תלמיד רשאי לסמוך על מה שעלא בידם מן הסברא ולעשות בו מעשה לפי שיש לחוש שמא לא עיינו כל צרכן ולא דקדקו כראוי אבל אם אמר ליה רבו הלכה למעשה ילך ויעשה מעשה לפי שלא אמר ליה דבר הלכה למעשה אלא לאחר עיון ודקדוק ולאחר שנתברר לו הדבר כהוגן וזה תלמוד שלנו הלכה למעשה הוא שלא נכתב אלא לאחר עיון ודקדוק בכמה דורות ולאחר כמה מהדורי וכאלו אמרו לנו כן הלכה למעשה הוא שהרי לעשות בו מעשה כתבוהו. הרא״ם ז״ל.
וכן פירש רשב״ם ז״ל.
א ובאותו ענין תנו רבנן [שנו חכמים]: אין למדין הלכה לא מפי תלמוד, ממה שהרב מלמד, ולא מפי מעשה, שרואה שכך עשו מעשה, עד שיאמרו לו הלכה למעשה מוגדר ומסויים, ששאל עליו והורו לו הלכה בו. ואף אם שאל ואמרו לו הלכה למעשהילך ויעשה מעשה כמו שהורו לו, ובלבד שלא ידמה הוראה זו ויחיל אותה מדעת עצמו אף על דברים אחרים שעליהם לא שאל במפורש.
The Gemara examines which source is preferable. The Sages taught in a baraita: One may derive the halakha neither from a statement nor from an incident where one saw a ruling issued in a certain manner, unless the Sages explicitly tell him that it is the practical halakha. If he asked the Sages and they told him the practical halakha, he may go and act upon the ruling in those circumstances, provided that he does not compare between cases and apply the ruling to other circumstances.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) מַאי וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יְדַמֶּה וְהָא כׇּל הַתּוֹרָה כּוּלָּהּ דַּמּוֹיֵי מְדַמֵּינַן לַהּ.
The Gemara asks: What is the meaning of the statement: Provided that he does not compare? But don’t we compare cases throughout the entire Torah? The main method of halakhic derivation is through comparing cases where the halakha was already established to cases where the halakha is unclear.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכל התור׳ כולה דמויי מדמינן לה – דמפיק דומה לדומה:
הא כל התורה כולה וכו׳ – כדאמרי׳ בעירובין (דף כא:) גבי שלמה ואסברא בדדמי.
ופריך כל התורה כולה דמויי מדמינן,
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: מאי [מה] פירוש ״ובלבד שלא ידמה״? והא [והרי] כל התורה כולה דמויי מדמינן לה [מדמים אנו אותה מדבר לדבר], שכל לימודנו בהלכה אינו אלא בדרך של השוואת דבר מסופק לדבר שכבר נקבעה בו הלכה!
The Gemara asks: What is the meaning of the statement: Provided that he does not compare? But don’t we compare cases throughout the entire Torah? The main method of halakhic derivation is through comparing cases where the halakha was already established to cases where the halakha is unclear.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) אָמַר רַב אָשֵׁי הָכִי קָאָמַר וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יְדַמֶּה בִּטְרֵפוֹת.
Rav Ashi said that this is what the baraita is saying: Provided that he does not compare between various cases of animals with wounds that will cause them to die within twelve months [tereifot], which are forbidden for consumption. In general, one may compare cases, but with regard to the definition of a tereifa, one may not compare.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שלא ידמה בטריפות – שלא יאמר כשם שאם נשברה למטה מן הארכובה כשירה כך נשברה למעלה מן הארכובה כשירה לפי שאין בטריפות זו דומה לזו:
בטרפות – ללמד זו מזו כגון טרפות הכבד מן הריאה כדאמרי׳ וחילופא בכבדא שאין חיות האיברים שוה אין אומרים בטרפות זו דומה לזו שהרי חותכה מכאן בצומת הגידין ומתה דמיטרפה בכך חותכה מכאן למעלה מצומת הגידין וחיתה שחתך הבשר עד העצם כשרה כדאמרי׳ בבהמה המקשה (חולין דף עו.) ומקל וחומר היה לנו לומר שהיא טריפה.
ומשני רב אשי שלא ידמה בטריפה
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב אשי, הכי קאמר [כך אמר]: ובלבד שלא ידמה בטרפות. שאף שבהלכות אחרות אכן מדמים דבר לדבר, בדיני טריפות — להגדיר מהי טריפה, שעומדת למות ואסורה באכילה — אל ידמה.
Rav Ashi said that this is what the baraita is saying: Provided that he does not compare between various cases of animals with wounds that will cause them to die within twelve months [tereifot], which are forbidden for consumption. In general, one may compare cases, but with regard to the definition of a tereifa, one may not compare.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) דְּתַנְיָא אֵין אוֹמְרִים בִּטְרֵפוֹת זוֹ דּוֹמָה לָזוֹ וְאַל תִּתְמַהּ שֶׁהֲרֵי חוֹתְכָהּ מִכָּאן וּמֵתָה חוֹתְכָהּ מִכָּאן וְחָיְתָה.
This is as it is taught in a baraita: With regard to tereifot, one does not say: This wound is similar to that wound. Every type of wound has its own halakhot. And do not wonder about this principle, as there are organs with regard to which one cuts it from here, i.e., one side, and the animal dies within twelve months, but one cuts it from there, i.e., another side, and it lives.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםראב״ןתוספותאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואל תתמה – מפני מה שאין אומרין כן. לפי שחותכה מיכן למעלה מן הארכובה ומתה ולמטה מן הארכובה חיה. ואיכא דמפרש שכל אדם בטפחות שנא׳ טפחות נתתה ימי מתחיל לחשב ממעלה למטה אם חותך טפח העליון מן גולגלת חי שלא נגע במוח וטפח שני כנגד מוחו ומת וטפח שלישי למטה מן המוח חי וטפח רביעי כנגד הגרון ומת וטפח חמישי הוא למעלה מן הלב וששי כנגד הלב וכן כל הגוף:
כדתניא אין אומרין בטריפ׳ זו דומה לזו ואל תתמה שהרי חותכה מיכאן כו׳, אלמא דכי אמרו ההלכה וטעם על המעשה יעשה ואי לא לא יעשהא.
א. ופירוש ׳הלכה למעשה׳, הלכה המנמקת את המעשה. שלא כפירושו בכל מקום. ונראה שמפרש ד׳עד שיאמרו לו הלכה למעשה׳ קאי רק אדסליק מיניה על ׳מפי מעשה׳.
שהרי חותכה מכאן – אין לפרש כפי׳ רבינו שמואל חותכה מכאן וחיה דהיינו למעלה מצומת הגידין דהא בפרק אלו טרפות (חולין דף נו) אצומת הגידין גופא קאמר תדע שהרי חותכה מכאן כו׳ אלא יש לפרש כגון בטחול דקיימא לן (שם דף נה:) ניקב בסומכיה טריפה בקולשיה כשרה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דתניא [וכפי ששנינו בברייתא]: אין אומרים בטרפות זו דומה לזו, אלא כל אחת יש לה דין לעצמה. ומוסיפים: ואל תתמה שכן הוא, שהרי פעמים באותו איבר עצמו אף שאם חותכה מכאן ומתה, מכל מקום אם חותכה מכאן וחיתה, ואין הבהמה נטרפת בכך.
This is as it is taught in a baraita: With regard to tereifot, one does not say: This wound is similar to that wound. Every type of wound has its own halakhot. And do not wonder about this principle, as there are organs with regard to which one cuts it from here, i.e., one side, and the animal dies within twelve months, but one cuts it from there, i.e., another side, and it lives.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםראב״ןתוספותאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) א״לאֲמַר לֵיהּ ר׳רַבִּי אַסִּי לר׳לְרַבִּי יוֹחָנָן כִּי אָמַר לַן מָר הֲלָכָה הָכִי נַעֲבֵיד מַעֲשֶׂה אָמַר לָא תַּעְבְּידוּ עַד דְּאָמֵינָא הֲלָכָה לְמַעֲשֶׂה.
Rabbi Asi said to Rabbi Yoḥanan: When the Master, i.e., Rabbi Yoḥanan, says to us: This is the halakha, should we act upon the ruling? Rabbi Yoḥanan said: Do not act upon the ruling unless I say that it is a practical halakha.
רי״ףרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אי אמר מר הלכה הכי – בשעה שאנו למדין לפניו מי עבדינן עובדא ע״פ אותה הוראה.
עד דאמינא לכו הלכה למעשה – שאומר לכם הלכה בשעה שתשאלו לי על ידי מעשה דבשעת מעשה אדם ירא לידון ומכוין לבו יותר כדאמרן לעיל אין למדין הלכה מפי גמרא עד שיאמרו לו הלכה למעשה.
ואמר ליה רב אסי לר׳ יוחנן כי אמר לן מר הלכה בלא מעשה ניסמוך עליך ונעשה מעשה אמר ליה לא תעבדון עד דאמינא לכו הלכה על מעשה שאעשה ואפרוש לכם טעמו של מעשה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ועוד בענין זה, אמר ליה [לו] ר׳ אסי לר׳ יוחנן: כי אמר לן מר [כאשר אדוני אומר לנו] ״הלכה הכי [כך]״, נעביד [נעשה] מעשה? אמר ר׳ יוחנן: לא תעבידו [תעשו] עד דאמינא [שאני אומר] ״הלכה למעשה״.
Rabbi Asi said to Rabbi Yoḥanan: When the Master, i.e., Rabbi Yoḥanan, says to us: This is the halakha, should we act upon the ruling? Rabbi Yoḥanan said: Do not act upon the ruling unless I say that it is a practical halakha.
רי״ףרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) אֲמַר לְהוּ רָבָא לְרַב פָּפָּא וּלְרַב הוּנָא בְּרֵיהּ דְּרַב יְהוֹשֻׁעַ כִּי אָתֵי פִּסְקָא דְּדִינָא דִּידִי לְקַמַּיְיכוּ וְחָזֵיתוּ בֵּיהּ פִּירְכָא לָא תִּקְרְעוּהוּ עַד דְּאָתֵיתוּ לְקַמַּאי אִי אִית לִי טַעְמָא אָמֵינָא לְכוּ וְאִי לָא הָדַרְנָא בִּי לְאַחַר מִיתָה לָא מִיקְרָע תִּקְרְעוּהוּ וּמִגְמָר נָמֵי לָא תִּגְמְרוּ מִינֵּיהּ לָא מִיקְרָע תקרעיניה דְּאִי הֲוַאי הָתָם דִּלְמָא הֲוָה אָמֵינָא לְכוּ טַעְמָא
Rava said to Rav Pappa and to Rav Huna, son of Rav Yehoshua: When a legal ruling of mine comes before you and you perceive a refutation of it, do not tear it up until you come before me to discuss it. If I have a valid explanation, I will tell you, and if not, I will retract my ruling. If a ruling of mine comes before you after my death, when you can no longer discuss it with me, do not tear it up, but do not learn from it either, i.e., do not rule in accordance with it. Do not tear it up, as had I been there, perhaps I would have told you a valid explanation that you would have accepted;
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״השיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שאין לו לדיין אלא מה שעיניו רואות – כלומר לפי מה שנראה לי באותה שעה חתכתי שמא בשעה אחרת היה נראה לי בענין אחר:
פסקא דדינא – שפסקתיו ומסרתיו לאדם להיות לראיה בידו אל תקרעוהו לבטל דבריי.
דאי הוה וכו׳ – ושמא גם אתם תמצאו תירוץ לקושייתכם.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואי לא הדרנא בי. פירוש דוקא הך פירכא בטועה בדבר משנה הא בשקול הדעת הא קיימא לן קם דינא ואינו חוזר ומדאמרינן לאתר מיתה לא מקרע תקרעוניה שמע מינה דאפילו כי האי גוונא חייב תלמיד בכבודו של רבו שלא יסתור דבריו באותו דין עצמו אף על גב דמדינא חוזר. ומיהו דוקא אההוא פיסקא דהכא גופיה אבל אם בא מעשה אחר לידו אף על פי שהוא שוה לו ממש יכול הוא לדון כמו שנראה בעיניו דאין לו לדיין אלא מה שעיניו רואות. וכן כתב הרא״ה ז״ל. הר״ן ז״ל.
אמר להו [להם] רבא לרב פפא ולרב הונא בריה [בנו] של רב יהושע: כי אתי פסקא דדינא דידי לקמייכו וחזיתו ביה פירכא [כאשר בא פסק דין שלי לפניכם ואתם רואים בו קושי], לא תקרעוהו מיד כדי לבטלו עד דאתיתו לקמאי [שאתם באים לפני] לדון עליו, אי אית [אם יש] לי טעמא [טעם בדבר]אמינא לכו [אומר לכם], ואי [ואם] ל אהדרנא [אחזור] בי ממה שפסקתי. ואם יבוא פסק דין שלי לפניכם לאחר מיתה, שאז אין אתם יכולים לדון אתי עליו — לא מיקרע תקרעוהו [אל תקרעו אותו], ואולם מגמר נמי לא תגמרו מיניה [ללמוד גם כן אל תלמדו ממנו]. והסביר את דבריו אלה הנראים כסותרים זה את זה: לא מיקרע תקרעיניה [אל תקרעו אותו]דאי הואי התם דלמא הוה אמינא לכו טעמא [שאם הייתי שם, שמא הייתי אומר לכם טעם] ומסביר את דבריי עד שהייתם מקבלים אותם,
Rava said to Rav Pappa and to Rav Huna, son of Rav Yehoshua: When a legal ruling of mine comes before you and you perceive a refutation of it, do not tear it up until you come before me to discuss it. If I have a valid explanation, I will tell you, and if not, I will retract my ruling. If a ruling of mine comes before you after my death, when you can no longer discuss it with me, do not tear it up, but do not learn from it either, i.e., do not rule in accordance with it. Do not tear it up, as had I been there, perhaps I would have told you a valid explanation that you would have accepted;
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״השיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144