×
Mikraot Gedolot Tutorial
גמרא
פירוש
הערותNotes
E/ע
גמרא בבא מציעא ל״ד:גמרא
;?!
אָ
וְחָזַר וְאָמַר ״אֵינִי מְשַׁלֵּם״, מַאי? מִי אָמְרִינַן מִהְדָּר קָא הָדַר בֵּיהּ, אוֹ דִּלְמָא בְּמִלְּתֵיהּ קָאֵי וְדַחוֹיֵי הוּא דְּקָא מְדַחֵי לֵיהּ? אָמַר ״הֲרֵינִי מְשַׁלֵּם״ וּמֵת, וְאָמְרוּ בָּנָיו ״אֵין אָנוּ מְשַׁלְּמִין״, מַאי? מִי אָמְרִינַן מִהְדָּר קָא הָדְרִי בְּהוּ, אוֹ דִּלְמָא בְּמִלְּתָא דַּאֲבוּהוֹן קָיְימִי וְדַחוֹיֵי הוּא דְּקָא מְדַחוּ לֵיהּ? שִׁלְּמוּ בָּנִים, מַאי? מָצֵי אָמַר לְהוּ: ״כִּי אַקְנַאי כְּפֵילָא, לַאֲבוּכוֹן דַּעֲבַד לִי נְיָיח נַפְשַׁאי, לְדִידְכוּ לָא״, אוֹ דִּלְמָא לָא שְׁנָא? שִׁילֵּם לַבָּנִים, מַאי? מָצוּ אָמְרִי לֵיהּ: ״כִּי אַקְנֵי לָךְ אֲבוּנָא כְּפֵילָא, דַּעֲבַדְתְּ לֵיהּ נְיָיח נַפְשֵׁיהּ, אֲבָל אֲנַן לְדִידַן לָא״, אוֹ דִּלְמָא לָא שְׁנָא? שִׁלְּמוּ בָּנִים לַבָּנִים, מַאי? שִׁילֵּם מֶחֱצָה, מַאי? שָׁאַל שְׁתֵּי פָּרוֹת וְשִׁילֵּם אַחַת מֵהֶן, מַאי? שָׁאַל מִן הַשּׁוּתָּפִין וְשִׁילֵּם לְאֶחָד מֵהֶן, מַאי? שׁוּתָּפִין שֶׁשָּׁאֲלוּ, וְשִׁילֵּם אֶחָד מֵהֶן, מַאי? שָׁאַל מִן הָאִשָּׁה וְשִׁילֵּם לְבַעֲלָהּ, מַאי? אִשָּׁה שֶׁשָּׁאֲלָה, וְשִׁילֵּם בַּעֲלָהּ, מַאי? אתֵּיקוּ. אֲמַר רַב הוּנָא: במַשְׁבִּיעִין אוֹתוֹ שְׁבוּעָה שֶׁאֵינָהּ בִּרְשׁוּתוֹ. מַאי טַעֲמָא? חָיְישִׁינַן שֶׁמָּא עֵינָיו נָתַן בָּהּ. מֵיתִיבֵי: גהַמַּלְוֶה אֶת חֲבֵירוֹ עַל הַמַּשְׁכּוֹן, וְאָבַד הַמַּשְׁכּוֹן, וְאָמַר לוֹ: ״סֶלַע הִלְוִיתִיךָ עָלָיו, שֶׁקֶל הָיָה שָׁוֶה״, וְהַלָּה אוֹמֵר: ״לֹא כִי, אֵלָּא סֶלַע הִלְוִיתָנִי עָלָיו, סֶלַע הָיָה שָׁוֶה״, פָּטוּר; ד״סֶלַע הִלְוִיתִיךָ עָלָיו, שֶׁקֶל הָיָה שָׁוֶה״, וְהַלָּה אוֹמֵר: ״לֹא כִי, אֵלָּא סֶלַע הִלְוִיתָנִי עָלָיו, שְׁלֹשָׁה דִּינָרִים הָיָה שָׁוֶה״, חַיָּיב; ״סֶלַע הִלְוִיתָנִי עָלָיו, ב׳שְׁנַיִם הָיָה שָׁוֶה״, וְהַלָּה אוֹמֵר: ״לֹא כִי, אֵלָּא סֶלַע הִלְוִיתִיךָ עָלָיו, סֶלַע הָיָה שָׁוֶה״, פָּטוּר; ״סֶלַע הִלְוִיתָנִי עָלָיו, שְׁנַיִם הָיָה שָׁוֶה״, וְהַלָּה אוֹמֵר: ״לֹא כִי, אֵלָּא סֶלַע הִלְוִיתִיךָ עָלָיו, ה׳חֲמִשָּׁה דִּינָרִים הָיָה שָׁוֶה״, חַיָּיב. מִי נִשְׁבַּע? מִי שֶׁהַפִּקָּדוֹן אֶצְלוֹ, שֶׁמָּא יִשָּׁבַע זֶה וְיוֹצִיא הַלָּה אֶת הַפִּקָּדוֹן. אַהֵיָיא! אִילֵימָא אַסֵּיפָא, וְתִיפּוּק לֵיהּ דִּשְׁבוּעָה גַּבֵּי מַלְוֶה הִיא, דְּהָא קָא מוֹדֵי מִקְצָת הַטַּעֲנָה! אֵלָּא אֲמַר שְׁמוּאֵל: אַרֵישָׁא. מַאי אַרֵישָׁא? אַסֵּיפָא דְּרֵישָׁא: ״סֶלַע הִלְוִיתִיךָ עָלָיו, שֶׁקֶל הָיָה שָׁוֶה״, וְהַלָּה אוֹמֵר: ״לֹא כִי, אֵלָּא סֶלַע הִלְוִיתָנִי עָלָיו, שְׁלֹשָׁה דִּינָרִין הָיָה שָׁוֶה״, חַיָּיב. דִּשְׁבוּעָה גַּבֵּי לֹוֶה הוּא, וְאַמוּר רַבָּנַן: לִשְׁתְּבַע מַלְוֶה שֶׁמָּא יִשָּׁבַע זֶה וְיוֹצִיא הַלָּה אֶת הַפִּקָּדוֹן. וְאִםמהדורת על־התורה (כל הזכויות שמורות)
כולל ניקוד ופיסוק בפרקים מובחרים באדיבות הרב דן בארי, וניקוד בשאר מסכתות באדיבות דיקטה - המרכז הישראלי לניתוח טקסטים (CC BY-NC)
E/ע
הערותNotes
{רבנו ברוך}
אי נמי, היכא דאמר הריני משלם, ומת המופקד אצלו, ואמרו בניו אין אנו משלמין ונמצא הגנב, מאי, מי אמרינן מיהדר קא הדרי בהו ולא קנו כפילה, או דילמא במילתיה דאבוהון קימי ודחויי הוא דקא דחו.
{רבנו ברוך}
אי נמי, היכא דשילמו בני מופקד אצלו בלא שיאמר אביהן הריני משלםא, מהו, מי מצי אמ׳ להו מפקיד כי אקנאי כפילא לאבוכון דעביד לי ניח לנפשאי, לדידכו לא, או דילמא לא שנא. אי נמי היכא דמת מפקיד ושילם נפקד לבני המפקיד, מהו, מי מצו אמרי ליה כי אקני לך אבונא כפילה דעבדת ליה נייח לנפשיה, אנן לא, או דילמא לא שנא. אי נמי, היכא דמת מפקיד ונפקד, ושילמו בני נפקד לבני מפקיד, ואחר כך נמצא הגנב, מהו, דינם כדין אבותם, או לא. אי נמי, היכא דנתפשר נפקד ומפקידב, ולקח ממנו מחצה והניח לו מחצהג.
{רבנו ברוך}
יש אומ׳ הא דבעי שילם מחצה, בשואלד מיירי, דלא מקניא ליה אמירה, אלא שילם החצי, ואמ׳ לו שוב אתן לך החציה. אי נמי היכא דשאל שתי פרות ושילם אחת מהן מהו. אי נמי היכא דשאל משותפין ושילם לאחד מהן חלקו. מי קאני ליה כפילאו דהא שילם, או דילמא מצי אמ׳ השותף האחר אני לא שילמת לידי כלום ולא קני. אי נמי היכא דשאלו שותפין ושילם אחד מהן חלקו, מהו. אי נמי שאל מאשה פנויה ושילם לבעלה אחר שנישאתז. אי נמי אשה ששאלה ושילם בעלהח, מהו, מי אמרינן דמאן דקיבל לא שילם, ודשילם לא קיבל, ולא קניא כפילא, או דילמא לא שנא וקניא, וסלקא כולהי י״אט בתיקו. עד הנה מדברי רב״ס ז״ל.
{רי״צ גיאת}
רבי׳ יצחק בן יהודה גיאת ז״ל קימא לן דתיקו דממונא לקולא, חומרא לתובע וקולא לנתבע ובדהוה תפיס בידא דחד מיניהו, דהוה אידך מוציא מחבירו ועליו הראיה, וכיון דאין לו ראיה מוקמינן ליה בידא דנתבע היכא דקאים, ואי לא תפסיה חד מיניהו, הוה ליה ממון המוטל בספק, וחולקיןי.
מהדורת הרב אריאל כהן, ירושלים תשע"ב, באדיבות המהדיר ומכון אוצר הפוסקים ירושלים (כל הזכויות שמורות)
הערות
א יש להסתפק בדעת רבנו האם לדבריו הגנבה היתה בחיי האב, והאב רק לא אמר הריני משלם וכמש״כ רש״י רי״ף והרמב״ם (פ״ח משאלה ה״ה), או דלמא דגם לרבנו הגנבה היתה אחר מיתת האב וכמש״כ השטמ״ק בשם הראב״ד, ורבנו רק מפקיע מגוונא דהאב אמר הריני משלם ושלמו בנים דמבואר בבעי׳ הקודמת דבכה״ג מקנה כפל (וכמו שביאר המהרש״א לדעת רש״י). ולכאורה נחלקו הראשונים הנ״ל אם בכה״ג דבאו עדי פטור אי קני כפילא דהא הכא לאחר מיתת אביהם פקע חיוב שמירתם, ואי הגנבה היתה לאחר מיתת אביהם ובכה״ג פטורים הם מתשלומים שאינם שומרים, א״כ אי נימא דבעדי פטור ל״ק כפילא ודאי הכא שהבנים אף ששלמו ל״ק [וכ״כ הפנ״י], אבל הראב״ד סבר דאף בעדי פטור קנו כפילא ולכן אף שהבנים פטורים קנו כפילא ששלמו, אבל באבן האזל (פ״ח משאלה ה״ה) ביאר דאף אי בעדי פטור קני כפילא, הכא אי הגנבה היתה לאחר מיתת אביהם לא קנו כפילא דהם אינם שומרים כלל, ולא שייכי בתשלומים, וכמש״כ הרע״א לעיל דבשמירה בבעלים לכו״ע לא קני כפילא.
ב משמע שהפשרה היא בהסכמת המפקיד שמחל לו החצי וכן הסביר החזו״א וז״ל דאיירי דמחל לו השאר, אבל אם השומר לא ציית דינא ואינו משלם ואינו נשבע ודאי לא מקני לי׳ כפילא עכ״ל ובחידושי הרי״ם כתב דבמחל לו חצי בגלל שמשלם לו החצי לא מסתפקת הגמ׳ ואף חצי לא יקבל דאף החצי שמשלם הוא רק בגלל שמוחל לו החצי ויש לעיין בדבריו מדברי רבנו, ועיין גם במאירי שכתב: אמר לו לשלם מחצה דרך פשרה, כלומר הריני משלם כדי שלא תפסיד הכל עכ״ל ובדבריו יש להסתפק האם הפשרה היא בהסכמת הנפקד. אבל מרש״י משמע דלא איירי דרך פשרה אלא שמתחילה אמר שישלם חצי ולא יותר [ואפשר שדברי רש״י שכתב ולא יותר באו להפקיע משיטת רבנו או משיטת ר״ח שיובא בהמשך].
ג לרש״י שהספק בגמ׳ הוא אם יקבל השומר חצי י״ל דסובר רבנו דדווקא בנתפשר עמו יש צד שקונה החצי, אבל בלא נתפשר אף חצי אינו מקנה. ולדעת הרמב״ם (עיין הערה הבאה) שהספק בגמ׳ אם קונה את כל הכפל אפשר דס״ל לרבנו דבנתפשר עמו מקנה לו את כל הכפל [ואולי י״ל דאין ספק לגמ׳ לגבי חצי שזה ודאי קונה כיון דנתפשר וכל הספק הוא לגבי החצי השני, אולם כצד זה אא״ל בדעת הרמב״ם שכתב שספקות הגמ׳ הם בחד גוונא].
ד וכן מבואר שלמד המרכה״מ בדעת הרמב״ם (פ״ח משאלה ה״ה) דהרמב״ם הביא לכל ספקות הגמ׳ יחד ולא חילק שספק זה הוא בדווקא לגבי לקנות רק מחצה, וא״כ משמע שהספק הוא לגבי לקנות כל הכפל והסביר המרכה״מ בטעם הרמב״ם דכיון שמשלם החצי ומבטיח לו המותר אפשר שמקנה לו כל הכפל עיי״ש וצ״ב דבריו דאם על החצי השני אמר שישלם הא סגי באמירה ואמאי לא יקנה, אלא מוכח שלמד המרכה״מ בדעת הרמב״ם דאיירי בשואל שלא קונה באמירה ולכן מסתפקת הגמ׳, וכ״כ באומה״ת (הערה מס׳ 43). ואולי י״ל כן אף בדעת ר״ח שמשמע שגורס ר״ח שכל ספקות הגמ׳ הם בשואל, וכתב ר״ח: שילם מחצה ולא הספיק להשלים הנשאר עד שנמצא הגנב עכ״ל, ואפשר לומר דגם ר״ח סבר דהספק הוא אם קונה כל הכפל ומסתפקת הגמ׳ אי בשואל סגי בשילם על מחצה או שצריך שילם ממש את כל הקרן. אולם י״ל בדעת הר״ח והרמב״ם דאף דס״ל דהספק הוא לגבי כל הכפל לא איירי בשואל, אלא בכל השומרים ולא אמר הריני משלם על החצי השני, ומסתפקת הגמ׳ אי תשלום מחצה הוי גילוי רצון על תשלום החצי השני והוי כהריני משלם על חצי השני, ובדעת הרמב״ם י״ל עוד לפמש״כ רבנו מקודם דהיינו בדרך פשרה א״כ י״ל דאיירי בכל השומרים, וכיון דהוי דרך פשרה ובהסכמת המפקיד, מסתפקת הגמ׳ אי קני לכל הכפל.
ה יש להסתפק בדבריו אם ספק הגמ׳ הוא אף על החצי ששילם שלא קונה כלל כיון שלא שילם הכל וכמו שצ״ל לדעת הרמב״ם לפמש״כ המרכה״מ הנ״ל שכל ספקות הגמ׳ הם בחד גוונא, או דלמא דחצי ודאי קונה, דאפשר דגם בשומר סתם בשילם מחצה לא מסתפקינן אם קונה החצי, וכל ספק הגמ׳ הוא על החצי שהשואל רק אמר שישלם אי קני. וגם יש להסתפק בדעת האי י״א מאי ס״ל בשומר סתם שקני באמירה ואמר שישלם החצי אי ס״ל כדעה הראשונה דדווקא בנתפשר יכול לקנות החצי, אבל באמר בלבד חצי אינו קונה ורק בשואל ששילם חצי יש צד לגמ׳ דמהני אף לשואל אמירה לחצי כשאר שומרים, או דלמא דס״ל להאי י״א דרק בשואל שכל הנאה שלו וצריך להניח דעת משאיל ל״מ אמירה על חצי, אבל בשומר סתם שאומר שישלם החצי מהני לקנות מחצה.
ו קצת משמע כמש״כ המרכה״מ (הנ״ל) בדעת הרמב״ם שהספק שיקנה כל הכפל, ולפ״ז צ״ל שאיירי בגוונא ששילם לאחד, אבל אמר הריני משלם לשני.
ז כמש״כ תוד״ה שאל בתירוץ השני ושטמ״ק בשם הראב״ד ובביאור ספק הגמ׳ לפירוש זה מצינו מחלוקת ראשונים דהרמב״ן והר״ן כתבו דהספק האם האשה מקנה כפילא במקום שאין כל הנאה שלה שהרי אף הבעל נהנה מהפירות ומבואר מדבריהם דהכפל שייך לאשה והיא המקנה כדעת תוס׳ כתובות עט, ב ד״ה פירא, אבל השטמ״ק בשם גליון כתב דלתירוץ זה הכפל שייך לבעל [כשיטת הרי״ף בכתובות וכמש״כ הרע״א דס״ל לתירוץ הראשון של תוס׳] ולפ״ז ספק הגמ׳ אם הבעל מקנה הכפל במקום שאוכל רק פירות, והיינו דלשיטת הרמב״ן ״שילם לבעלה״ הוא סברא לגריעותא שלא תקנה הכפל ולשיטת הגליון הוא למעליותא דאפשר דבגלל שמשלם הפירות לבעל יקנה הבעל הכפל. וגם מש״כ תוס׳ ״ואפילו נתן הכל לאשה״ לשיטת הרמב״ן הוא סברא למעליותא, אבל לשיטת הגליון הוא סברא לגריעותא, ורק כתב תוס׳ דאפי׳ שנתן הכל לאשה מקנה הבעל כפלו, דכיון דניסת יש לו פרות ולכן מקנה הוא לכפלו. והנה אם הגנבה היתה לפני הנשואין ודאי שהכפל שלה והיא המקנה וכן אם הגנבה היתה לאחר הנשואין ולל״ק שמקנה בשעת המסירה, והוי כמכרה פירותיה לפני הנשואין, וא״כ לא הי׳ צ״ל הגליון שהכפל דבעל, ולכאורה כל דבריו נצרכים אי הגנבה היתה לאחר הנשואין ולל״ב שמקנה סמוך לגנבתה, דלשיטת הרי״ף הבעל הוא המקנה של הכפל [והסתבר לגליון שכן ס״ל לתוס׳ וכמש״כ הרע״א לתירוץ הראשון], אלא דיש לעיין בזה דהא אף לל״ב כתב רש״י בע״א דהנעשה כאומר הוא בשעת מסירה, וא״כ הכא שהבעל המקנה את הכפל לא הי׳ בשעת מסירה ליכא לנעשה כאומר ואיך קונה הכפל [והמהרש״א כתב דדברי רש״י הם לאו דוקא, אבל הפנ״י פליג] ואולי י״ל לפמש״כ הקצוה״ח קפט, א בהסבר רש״י עפ״ד הטור שאין המפקיד יכול להקנות את הפקדון לשומר בקנין חצר, שרשות השומר מושאל למפקיד, ואינה ראויה לקנות לשומר, ולכן כותב רש״י דכבר בשעת מסירה התנה השומר שהשאלת החצר למפקיד היא רק עד סמוך לגנבה, וא״כ י״ל דסגי באומדנא שהיתה לאשה בשעת המסירה כדי שהחצר לא תהי׳ מושאלת ועכשיו יקנה מכח הבעל את החצר, ובמיוחד אי נימא כמש״כ האבי עזרי (אישות פכ״ג ה״ג) שאין לבעל בעלות כלל בגוף הפרה, אלא רק פירות, והרי החצר מושאלת לפרה ורק לאשה ומהני גמירות דעתה בשעת המסירה שהחצר לא תהי׳ שלה סמוך לגנבה כדי שיוכל השומר לקנות. אבל יש לעיין עוד ממש״כ הקצוה״ח והפנ״י (הובא בשיעורי ר׳ שמואל אות רסה) במכר חפץ שנמצא בשמירה, לאחר, שכלתה שמירת השומר ששמר למוכר ולא נעשה ממילא שומר של הקונה, והרי הקנאת כפל מקנים רק לשומר, והכא השומר הוא שומר של האשה ולא נעשה ממילא שומר של הבעל, ואיך מקנה להאי שומר הכפל ושמעתי לתרץ דבאשה שעדיין היא בעלים על הקרן וגם דרכה להשתמש בפירות עם הבעל, ממשיך להיות שומר על הפרה גם כלפי הבעל.
ח מבואר בדברי רבנו דבשאל מאשה ושילם לבעלה איירי באשה פנויה, אבל באשה ששאלה ושילם לבעלה לא איירי בפנויה, דהא פירש רבנו בסתם, וכ״ה בשיטמ״ק בשם הראב״ד בפירוש הראשון, אבל בתוס׳ כתב דגם אשה ששאלה איירי בפנויה, ומאי דמיאנו רבנו והראב״ד בפירוש התוס׳ י״ל לפי מה שהקשה בספר יד יוסף על תוס׳ דהא נפסק בחו״מ סי׳ שמו דאשה ששאלה בעודה פנויה והכניסה לבעלה דאף ש״ח לא הוי, וא״כ שהוא פטור מלשלם [וגם אינו שומר] לא מקנה לו כפילא ותירץ ביד יוסף דאיירי הכא בהודיע לבעל שהוא דבר שאול ונשתמש בה, שהוא נכנס תחתיה וחייב לשלם, ואפשר דרבנו והראב״ד לא מסתבר להם לפרש דספק הגמ׳ הוא בדווקא כשהודיעו לבעל שהוא דבר שאול, ולכן לא פירשו כתוס׳.
ט היינו אחד עשר ספיקות הגמ׳.
י כן פסק הרי״ף, והרא״ש פליג דאוקי בהמה בחזקת מריה, ועיין מל״מ פט״ו מטו״נ ה״ט, קונטרס הספיקות כלל א׳ אות ג׳, או״ש פ״ח משאלה ה״ה, חידושי הגר״ח פכ״ג ממכירה, קהלות יעקב סי׳ לב.
E/ע
הערותNotes
הערות
Gemara
Peirush

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144