הר״ן כאן (ז: בדפוס ווילנא) דחק בפירש״י, עיין בו. ביאור מרן רבינו שליט״א הוא לפי הבנת המאירי בפירש״י, עיי״ש.
וכן כותב הרמב״ן בסה״מ (מצוה צ״ד) עיי״ש ולהלן בשיעורים בענין נדרי גבוה אות א׳.
כן יוצא מהתוס׳ נזיר
(כב.) מסוף ד״ה מר זוטרא וכן מורה פשטות לשון התוס׳ בנדרים
(יב.) ד״ה אבל נותר וכ״כ בחידושי הגרנ״ט.
כמובן שחלוקים הרמב״ם והר״ן בכך שלהר״ן כל נדר הוא מדין חליפי קודש ואילו להרמב״ם רק כשמתפיס בהקדש הוא מטעם חליפי קודש. עיין לעיל.
אם כן לא יתכן להתפיס בקרבן אחר חורבן בית המקדש כן אמר מרן מו״ר נ״י.
עי׳ בהשגת הראב״ד לפ״א מהל׳ נדרים הל׳ ט״ו וברדב״ז ובכסף משנה ובלחם משנה שם שכולם התלבטו בדברי הרמב״ם - כי מלבד שהם נסתרים לכאורה מסוגית הגמ׳ הם סותרים את עצמם.
עיין בכס״מ שמביא את תשובת רבינו אברהם בנו של הרמב״ם בביאור ההלכה הזו, וניתן לפרשו ע״פ ביאור הגר״ח זצ״ל וכן איתא בחדושי הגר״ח על הש״ס (הסטענסילס), אך יתכן דאליביה נחשב בכור דבר הנדור דוקא אחרי שחיטתו כשנתקדש בקדושת קרבן להקרבה, אבל לא משהקדישו מחיים. וזה שלא כביאור הגר״ח זצ״ל הסובר שמעשה ההקדש לבדו עושה הבכור לדבר הנדור ואפי׳ מחיים (בשם מרן מו״ר שליט״א). עי״ע בפי׳ ר׳ אברהם מן ההר מס׳ נדרים
(יג.).
לפי״ז יוצא שבכור שהוא בעל מום אין מצוה להקדישו. ועי׳ במנחת חינוך מצוה י״ח אות א׳ שכ׳: ומסידור דברי הרמב״ם שכתב קודם לזה בה״ג דין בכור בעל מום שנולד במומו ואח״כ כ׳ דין זה נראה דאף בכור בעל מום שנולד במומו מ״מ מצוה להקדישו כי באמת גם בכור בעל מום הוא קדוש לכ״ד לענין גיזה ועבודה, ע״כ. ועי׳ במנחת סולת שהביא שכ״כ הפמ״ג בס׳ תיבת גומא ראש פ׳ ראה. אולם בספר ההשלמה למנחת חינוך ציין שהבה״ג כתב שבעל מום אין מקדישו בפה. ואמנם בעל מנחת חינוך במה דפשיטא ליה בס׳ מנחת חינוך ספוקי מספקא ליה בהערותיו לרמב״ם הל׳
בכורות פ״א הל״ד, וז״ל אני מסתפק בנולד במומו אם ג״כ מצוה להקדיש או לא כי בתורה מצינו שבע״מ נקראת טמאה ואם בבהמה הטמאה בפ׳ בחוקותי אפשר דאין מצוה להקדיש, עכ״ל. ויש להתבונן למה נקט שנולד במומו, ולכאורה דעתו שהחיוב להקדיש חל בשעת לידה.
עי׳ בחדושי רבינו חיים הלוי על הרמב״ם הל׳ מכירה פכ״ב הל׳ י״ז שבפיך זו צדקה מועיל רק לענין שע״י דיבורו יחול שם צדקה על החפץ.
עי׳ בב״י חושן משפט סי׳ רע״ג שביאר את הרמב״ם הל׳
נדרים פ״ב הלט״ז שאסור לחזור בו מהפקר וז״ל פי׳ שיחזור ויאמר אני חוזר מדיבורי כיון שלא עשיתי קנין אלא הרי הוא כנדר דכתיב בי׳ לא יחל דברו ואע״פ שהוא עצמו יכול לזכות בו שזהו מדין הפקר אבל לא מתורת חזרה עכ״ל. ובקצות החשן שם הביא דברי הבית יוסף א״ח סי׳ תל״ד שמקור דברי הרמב״ם הוא מפ״ק דנדרים וציין שזהו מסוגיא
דנדרים ז. דאמרינן הפקר היינו צדקה אלמא דהוא מתורת נדר ע״כ, ע״ש בקצות, ובשערי יושר ה׳ כ״ג העלה דהפקר בדומה לצדקה נתפס על החפץ בדיבורו שמיחד אותו שיהיה תשמישו הפקר לאחרים ובכך נתבטלה שליטת הבעלים. ברם אינו נדר ואינו עובר על בל יחל ומש״כ הרמב״ם שהוא כמו נדר היינו שרק ע״י דיבורו נעשה כמו נדר.
עיין בספר ברכת שמואל רפ״ק דקידושין דכותב דיש דין דיבור בקידושין. ברם מרן רבנו שליט״א התנגד לזה בתוקף וסבר דאינו. ועיין בשו״ת הרשב״א (ח״א סי׳ תשע״ד) שמפרש ספק הגמרא ע״פ הלכה של עדי קיום ולא מדין הפלאה, ועי׳ בתוס׳ וברא״ש שם בנדרים שפירשו שלמדים קידושין מנדרים משום שנדרים לשון הקדש הם שמתפיס בדברים הנדורים וגם קידושין לשון הקדש כמבואר בקידושין
(ב:), ועיי״ע באבני מלואים (כ״ז, י״א) ובקרן אורה שם ובשיעורי הגר״ש שקאפ זצוק״ל סי׳ ו׳ ובשעורי הגר״ש רוזובסקי זצוק״ל. ועיין בשיעורים למס׳ נדרים בענין ידות אותיות א׳ וג׳.
ועיי״ע בריטב״א
לנדרים דף כב: בדפי הרי״ף וגם בשיעורים לקמן
(כד.) ד״ה הר״ן ספ״ג שבועות.
וככה מתורצת תמיהת המל״מ שם, עיין בו. עוד כתב הרמב״ם בפ״ב מנזירות הל״ג והל״ד וז״ל: המתפיס בנזירות הרי זה נזיר כמו שבארנו בדין כל המתפיס בנדר. היה נזיר עובר לפניו ואמר הריני כזה הרי זה נזיר. נדר חבירו בנזיר ואמר הוא פי כפיו מיין או שאמר שערי כשערו מלהגזז הרי זה נזיר. וכן אם שמע ואמר ואני בתוך כדי דיבור ושמע שלישי בתוך כדי דיבור של שני ואמר ואני ואפילו הן מאה כולן נזירין עכ״ל. לכאורה פסק זה עומד בניגוד לסברת הגר״מ זצ״ל דלעיל, דהא משמעות דבריו היא שיש התפסה של גברא בגברא - בהיה נזיר עובר לפניו ואמר הריני כזה. אך הגר״מ זצ״ל יצטרך לפרש שאינה חלות דין התפסה אלא הדין הוא שאמירת הריני כזה כשנזיר עובר לפניו מהווה קבלת נזירות פשוטה (כמו ידות נדרים), אולם פירוש זה ברמב״ם נראה קצת דחוק וצ״ע.
צע״ק למה התפסה במעשה השבועה אינה חלה לגבי האיסור דבל יחל כמו בנדרים וכמו התפסת חפצא בחפצא בשבועה, ויש לחלק ודו״ק.
כן העלו הגאון ר׳ ברוך תאומים פרענקיל זצוק״ל בספרו ברוך טעם שער הכולל דין ב׳ ומרן הגרעק״א זצוק״ל בהגהותיו ליו״ד סי׳ רט״ו ס״ו ובשו״ת אבני נזר חלק או״ח סי׳ ל״ז, ועיי״ע באתוון דאורייתא כלל י׳.
עי׳ בשו״ת בית הלוי ח״א סי׳ מ״ד.
ראה פרש״י שבועות
(כ:) ד״ה ואזהרתיה מלא תשבעו בשמי לשקר וז״ל וה״ק לא תשבעו בשמי כדי לשקר בשבועתכם לאחר זמן, ע״כ, ובשיעורים על הסוגיא שם.
ראה באחיעזר סי׳ י״ח ובשיעורים (כב.) בענין יש מעילה בקונמות אות ז׳.
כי דוקא בשבועות יש פרשת שבועת שוא ולא בנדרים.
ועי׳ באו״ש על הרמב״ם פ״ג מהל׳ נדרים הל״ה.
ועיין בחי׳ מרן רי״ז הלוי על הרמב״ם (כה:).
התפסה בשער נזיר חלה מאחר דיש קדושה בשערו והוי דבר הנדור. ועיין באבני מילואים תשו׳ סי׳ ט״ו ובמהרי״ט סי׳ נ״ד.
עי׳ במלבי״ם ובתורה תמימה ל
שמות כ׳: ז׳.
שם בתרגום מתרגם ״דשקרא״ ואילו במקומות אחרים מתרגם לשוא ״למגנא״.
ועיין בר״י מג״ש על הסוגיא, וברשימות שיעורים לקמן
(כא:) בענין שבועה שלא אוכל ואכל כל שהוא אות א׳ וב׳, ובשיעורים (כב.) ד״ה מפרש נמי כבריה דמי.
וכן מביא ר״א מן ההר שם בשם רש״י.