והשווה לדברי הגר״ח זצ״ל בחידושיו על הרמב״ם (פרק ה מהלכות קרבן פסח הל״ז) דחשו״ק רק פטורים ממצות אבל אינם מופקעים מהדינים ונחשבים כבן מצוות, עיי״ש לנ״מ.
ועיין בזה ברשימות שיעורים למסכת סוכה (כח. ד״ה וסיכך על גבי המטה בשביל הקטן).
וי״ל דסבור דביאה קונה רק בגמר הביאה הזו, ואם פירש מיד אחרי העראה נחשבת העראה לגמר הביאה וקונה, ואילו אם ממש גמר ביאתו אזי ההעראה אינה גמר הביאה ולא קונה. ויתכן דהוי דין בחלות שם ״בעולת בעל״ דלא נקרא ״בעל״ אלא כשגמר את ביאתו ואזי נקראת ״בעולת בעל.״ אך אין זה משמע מלשון הרשב״א, וצ״ע.
וכן מבואר בספר הישר לר״ת (חלק החידושים סימן קנג, מכון שלזינגר) דכל הדיון הוא רק היכא דגמר כל העראה דיש כאן מעשה ביאה שלם.
ועיין בשיעורים לקמן (י: ד״ה ואלא בביאה שע״י חופה) עוד ביאור בספק הגמ׳.
ועיין בזה בשיעורים לעיל (ט: ד״ה ובביאה מנא לן).
ועיין בשיעורים לעיל (ה. ד״ה אמר רב הונא חופה קונה מקל וחומר,
אות א׳) דרבינו זצ״ל גם הקשה על הדין דביאה שניה מחילה חלות נישואין, דהרי מאי אולמיה האי ביאה מהאי ביאה.
ולפי הרמב״ם י״ל דחופה נישואין עושה אחרי ביאה כי לחופה יש מעלה דמדהויא יחוד הראוי לביאה יש בה כניסה לרשות הבעל בחדר היחוד. ועיין בשו״ע (אה״ע סימן נה סעיף א) במחבר, רמ״א ונושא כלים, ובפתחי תשובה אות ב.
אבל עיין ברש״י לקמן (מג: ד״ה היא ואביה) דהאב מקבל גט רק בעד בתו ארוסה אבל לא לנשואה. והב״ח ביבמות
(קט.) העיר על הסתירה בדברי רש״י וציין לשו״ת מהר״ם פאדווי דתירץ דמה שכתב רש״י דהאב אינו מקבל גט בעד בתו נשואה רק איירי בנערה, אבל בקטנה נשואה האב עדיין מקבל גיטה.
אבל עיין ברש״י לקמן (מג: ד״ה נערה) דנקט דגם קטנה יכולה לקבל גיטה בחיי אביה. והתוס׳ (
קידושין מג: ד״ה תנן התם,
גיטין סד: ד״ה נערה) ביארו דבתחילה רש״י נקט דקטנה אינה מקבלת הגט בעצמה ושוב חזר בו והסיק דהיא כן מקבלת גיטה.
ועיין לקמן
(מג:) בשיטה שלא נודע למי (ד״ה תנן התם) דהקשה כן על השיטה הזאת וז״ל וטעמיה דגאון ז״ל דאף על גב דאי לית לה אב מתגרשת בקדושי אביה, כי אית לה אב כיון דלאו בת זכיה היא, בטל ידה לגבי אביה, דכי מת אביה להכי מתגרשת בקדושי אביה משום דגירושין איתנהו בעל כרחה, וכי אית לה אב כיון דאיכא יד מעליא שהיא יד האב, לא שבקינן יד אביה ונתן לה יד אלא איבטיל לה ידה לגבי אביה, ועוד דגופה קנוי לו לגמרי דהא מצי לזבוניה אבל נערה דלדידה נמי אית לה יד מעליא וזוכה לאחרים וכו׳ עכ״ל. ולעוד ביאורים בשיטת רש״י עיין בשיעורים לקמן (מג: ד״ה תנן התם נערה המאורסה היא ואביה מקבלין את גיטה).
ועיין בחידושי הגר״ח (
כריתות יא. בהוצאת מישור) דהגר״ח זצ״ל חקר אם הקטן באמת חייב להביא הקרבן בקטנותו אלא דאינו יכול או דעיקר חיוב הקרבן רק חל עליו כשנתגדל. ולכאורה מה שאמר רבינו זצ״ל בשם הגר״ח זצ״ל נוטה לצד הא׳ של החקירה דהרי יש לקטן מעשה עבירה לחייב קרבן כדי לכפר.
ויש להעיר דמשמע מהתוס׳ ב״מ (סא. ד״ה אלא לאו) דאי אפשר לעבור על האיסור דלא תגזול בקרקע.
ועיין בזה ברשימות שיעורים לשבועות (לז. בתוד״ה מיעט שטרות אות ב׳).
ויש להעיר מרשימות שיעורים לב״ק
(צה:) דרבינו זצ״ל דן אם קטן שגזל קונה בשינוי ע״י הפקעת חיוב השבה ודו״ק. וגם עיין ברמב״ם (פרק ח מהלכות גזילה ואבידה הלי״א) לגבי גזל הגר וז״ל נתן הגזלן את הכסף לאנשי משמר ומת קודם כפרה אין יורשי הגזלן יכולין להוציא מיד הכהנים שנ׳ איש אשר יתן לכהן לו יהיה, ואפילו היה הגזלן קטן שאין מתנתו מתנה אין יורשיו מוציאין מיד הכהנים עכ״ל. והרמב״ם משמע דגם קטן דגזל מהגר ומת הגר ואין לו יורשין דהקטן הגזלן חייב לתת הממון לכהנים שבמשמר. ולכאורה זה שייך רק אם יש לקטן דגזל שם גזלן, וצ״ע.
ויתכן תירוץ אחר למה קטן פטור משבועת הפקדון, דחיוב שבוה״פ חל דוקא בכפירת ממון, וקטן שאינו בר טענה ג״כ אינו בר כפירה להתחייב ומשו״ה פטור.
יש ראשונים דפירשו להדיא דהקרן דזר שאכל תרומה בשוגג הויא מדין כפרה ולא מדין נזק בעלמא. עיין בתוס׳ (
יבמות צ. ד״ה ואוכלת) דמביא רבינו יצחק וז״ל ועוד א״ר יצחק דתשלומין דתרומה לכפרה קאתו ולא שייך קם ליה בדרבה מיניה כדאמר במסכת תרומות (פ״ז משנה ד) שאפי׳ אם רצה הכהן למחול אינו יכול למחול עכ״ל. ורבינו זצ״ל כאן מחדש דלפי הרמב״ם גם זר דאכל תרומה במזיד דאין בו חומש והכהן יכול למחול, עדיין הויא גדר של כפרה.
וי״ל דבקרבן המחייב הוי העלמה ושגגה דליתא בקטן, משא״כ בחומש דתרומה שהמחייב הוי שהאוכל אינו מזיד, דהמזיד פטור, וקטן אינו מזיד באכילה ולכן חייב בחומש. ועוד יתכן דבחטאת יש דין דשוגג חייב רק אם הוא שב מידיעתו
(שבת סט.) ואילו קטן אינו בר שב מידיעתו הוא, משא״כ בתרומה דחייב על שוגג בעלמא וליכא דין שב מידיעתו דנלמד מפסוק בחטאת
(שם), וקטן שפיר מקרי שוגג לענין תרומה.
ועיין עוד במנחת חינוך (מצוה קצא סק״ג) דנסתפק אם לפי רש״י האישות דיבם קטן יוצר איסורי קרובות או לא. ונראה דהצד דאין איסור קרובים מובן לפי ביאור רבינו זצ״ל דהפטור מיתה מורה דאע״פ דיש כאן חלות אישות מדאורייתא, האישות אינה גמורה ושונה באיכותה מחלות אישות שלימה. ויש להעיר מלשון הרשב״א לקמן (יט. ד״ה מהו דתימא) דלאחר דהביא שיטת רש״י הוא הוסיף וז״ל ולפי פירושו מדינא הו״ל למימר דנתחייב עלה משום א״א אלא דגזרת הכתוב הוא דמיעטה דאע״פ שהיא אשתו גמורה וקנאה דבר תורה שאין אדם מתחייב עליה משום א״א עכ״ל.
ועיין ברשימות שיעורים ליבמות (נא. ד״ה ביאת בן תשע) דדן בזה וגם בשיטות אחרות בסוגיא באריכות.
עיין ברשימות שיעורים ליבמות שדן רבינו זצ״ל באריכות בחקירה הזאת – האם האישות דיבום הויא המשך אישות המת או דהויא חלות אישות חדשה, ואכמ״ל.