מתני׳ ד. החושש בשיניו לא יגמע בהן את החומץ. לפי שהוא ניכר לכל שהוא עושה לרפואה, וכגון שמגמע ופולט מגמע ופולט.
אבל מטבל כדרכו. מאכלו ופתו בחומץ, או מגמע ובולע טיבולו, או שטעם כלום, שבאותו הזמן אינו מועיל כל כך ואינו ניכר לכל שלרפואה עושה. אבל אחר סעודה אפי׳ מגמע ובולע נמי אסור, שכן דרך העושין לרפואה ששותין באותו הזמן. ואע״ג דכתיב כחומץ לשינים, מכלל דמזיק להו, התם משתעי כשאין שם מכה, אבל כשיש שם מכה מועיל.
מתני׳ ה. החושש [ב](ש)מתניו וכו׳. לפי שהוא רפואה לכל, וגזרינן משום שחיקת סממנין. וכן שמן וורד. שמן שנתבשלו בו הוורדים ימים רבים בשמש, והיא רפואה ידועה ולפיכך אסור. וכן הלכתא.
גמ׳. לא יגמע ופולט. דמוכחא מילתא דלרפואה קא עביד.
אע״פ דלא שכיח. שאין מצוי שמן ורד במקומו של זה הסך ממנו, ודמיו יקרים, והכל יודעים שאין סכו אלא לרפואה שרי, דכל ישראל בני מלכים הם.
אי שכיח. שרי דלא מינכרא מילתא דלרפואה קא עביד.
הדרן עלך שמונה שרצים וכו׳.
{פרק אלו קשרים}
מתני׳ א. אלו קשרים שחייבין עליהן וכו׳. אלו קשרים האסורין מחמת מה שאמור באבות מלאכות דקתני הקושר והמתיר. ולא אסר אלא הקשרים שהן של קיימא, אבל על שאר הקשרים שאינן בני קיימא לעולם, אינן נאסרין אלא מדרבנן. דומיא דקושרי חוט של יריעה הנפסקין, שהיא לעולם.
קשר הגמלים וקשר הספנין. לעולם. ודרך הגמלים (הספנין) שנוקבין לגמל בחוטמו, ונותנין בו רצועה, וקושרין אותה קשר עולם, וכשרוצה לקושרה לבהמה, קושר רצועה ארוכה באותה הרצועה הקטנה שהי[א] עשוייה כמין טבעת. ופעמים שהוא מתירן, כשרוצה להוליך הגמל ולרכוב עליו. ואותו קשר העשוי כמין טבעת בחוטמה אסור, וחייב חטאת הקושר והמתיר. וקשירת אותה רצועה הקשורה באבוס, שקושרין אותו באותו העשוי כמין טבעת, אסור מדרבנן, שפעמים שהוא מתיר הקשר באבוס, עומדת הרצועה קשורה לעולם בגמל.
וכמו כן עושין בספינה שנוקבין בראש הספינה נקב רחב, ומשימין בו טבעת (אחר) [אחת], או קושרין בה רצועה אחת, או חבל עשוי כמין טבעת וקושרין אותו קשר עולם. וכשרוצה להעמיד, קושר חבל באותו טבעת ומעמידה בה, שקושר [נ״א: וקושר] הראש השני ליתידות העומדות ביבשה על שפת הים. וכשרוצה להתיר, מתיר את ראש הרצועה הנקשרת (לאותו) [לאותה] הטבעת, ונשאר(ת) החבל קשור ליתידות. ופעמים שמתיר ראש החבל הנקשר ליתידות, ונשאר החבל בראש הספינה, ונמצא שהוא [אינו] של קיימא, על כן אסרינן ליה מדרבנן. אבל אותו קשר הראשון שעשוי בחבל העשוי כמין טבעת, אסור מן התורה, והקושרו והמתירו חייב חטאת.
ר׳ מאיר אומר כל קשר העשוי להתירו בידו אחת. גלי דעתו שאינו רוצה שיהיה של קיימא, ומותר לקושרו ולהתירו אע״פ שקושרו (בחול) [בחבל] זה יום או יומים. ובגמ׳ מיבעיא ליה עניבה לר׳ מאיר, שהרי יכול להתירו באחת מידיו, מהו, מי אמרינן כיון שיכול להתירו באחד מידיו מותר, או דילמא לא דמי עניבה לקשר שיכול להתירו, דהתם משום הכי מותר דלאו מהדק הוא, והכא בעניבה מהדק הוא, שמתחילה קושר בו קשר אחד, ואותו קשר אינו עומד כלל [ו]אחר כך (ו)עונב בו, ובענין זה הוא מהדק הרבה. ועלה בתיקו. ולא יכלינן לאוכוחי מההיא דתנן חבל דלי שנפסק לא היה קושרו אלא עונבו, ר׳ יהודה אומר כורך עליו פונדא או פסיקיא, ובלבד שלא יענבנו. ובר מחל[ו]קתו דר׳ יהודה הוא ר׳ מאיר, ש״מ דעניבה שרי. לא דאמי, דההיא דשרי ר׳ מאיר [משום דאינה] עניבה שרוצה שתתקיים שם שנה או שנתיים.
מתני׳ ב. יש לך קשרים שאין חייבין וכו׳. אבל איסורא מדרבנן איכא, כגון אותם הקשרים השניים הנעשים לפי שעה לקשור הגמל לאבוס, או הספינה ליבשה, דחיובא מן התורה ליכא כדפרישית, שהרי כשרוצים לרכוב הגמל או להוליך הספינה מתירין אותו קשר, אבל איסורא איכא שמא לא יתיר אלא אותו ראש החבל הנקשר באבוס.
מתני׳ ג. קושרת אשה וכו׳. ואלו הן קשרים הנתרין לכתחלה, ואפי׳ איסורא דרבנן ליכא. ואלו הן.
מפתחי החלוק. כמו שיש לגלחים לשונות לכאן ולכאן, וקושרין של ימין בכתף של שמאל, ושל שמאל בכתף של ימין, ומשום הכי מותר לכתחלה, דכיון דכל יומא שרי ליה, לא דאמי מידי לקשר של קיימא, ולא גזרינן דילמא לא יתיר כי אם האחת, והשנית תשאר חדש סגורה, אלא אמרינן פעמים שמתיר זו ופעמים שמתיר זו, ואין באחת מהן כלל קשר של קיימא.
חוטי סבכה. הם עושין להיות במקום שמקיף מאוזן לאוזן, ונקשרין אחורי העורף ומתירין בכל (ה) לילה. ושמא תאמר ליחוש שלא יתירנו כלל, אלא מוציאתו מראשה שלם קשור, ומחזירתו למחר כמו כן דרך מלבוש, קמ״ל דלא חיישינן לכך, לפי שהאשה חסה על שערה [ואי] עבדא הכי (מוצצת) [מרצצת]שערות ראשה בלבישה ובהפשטה.
ושל פסיקיא. אזור רחב חוטין תלויין בראש לקשרן בהן ובריוח. ושמא תאמר תוציא האזור דרך ראשה ודרך מרגלותיה ויעמד הקשר במקומו, קמ״ל דלא חיישינן, דלא עבדא [הכי] משום צניעותא.
ורצועות מנעל וסנדל. מוקים לה בגמ׳ במנעל של הכפריים, שאין רצועות קבועות בהן על ידי אומן, אלא הן עצמן קושרין אותן בחומרתא בעלמא. אבל אותם של תלמידי חכמים פטור אבל אסור, שאינם קושרין מנעליהן בחוזק כשאר בני אדם שהולכין ברגל כל היום, ואין אדם יכול לילך ברגל [אלא] א״כ קשורות מנעליו בחוזק, ופעמים שמתירין אותם ופעמים שחולצין בלא התרה, ועומד שבת או חודש. ואותו חומרתא דעבדי אושכפא מצד אחד שקושרין אותה הרצועה, היא של קיימא, ומי שמתיר אותו חייב חטאת.
ונאדות יין ושמן. שיש להם שני אזנים שמוציאין מהן היין פעמים בזה ופעמים בזה, ולא חיישינן שמא זה הקשר שיעשה בשבת יעמוד חודש, לפי שימלך שלא יוציא מזה האוזן אלא מאוזן האחרת, קמ״ל דלא גזרינן, דמה הנאה יש לו בזה יותר מזה.
וקדרה של בשר. פעמים שקושרין בגד סביב לפיה, וקשור אותו בגד משני ראשיה, ופעמים שמתירין זה ומניחין האחד, ופעמים מזה ומניחין האחד, קמ״ל דלא אמרינן דילמא יהי נמלך שלא יוציא בו מכאן ועד חדש אלא מצד אחד, קמ״ל דלא גזרינן כדפרישית.
ר׳ אל[י]עזר אומר קושרין בפני בהמה. חבל ברוחב הפתח, כדי שלא יצא, ולא אמרינן דילמא תשאר החבל מצד האחד כשירצה להוציא מן הבית, ויעמד החבל קשור(ה) מצד אחד מן הפתח חדש, שהרי למחר או אותו היום שיצטרך פעם אחרת לקשור בפניה ויתירנו. ואם היה בענין זה בחבל אחד שפירשתי, אפי׳ רבנן היו מתירין, כמו שהן מתירין בנאדות היין ושמן והדומה להם, אלא בהא פליגי, אם יכול לקשור שני חבלים לפני הפתח כדי שלא יצא, וזה למעלה מזה, דרבנן אסרי שמא לא יתיר אלא החבל התחתון, וישאר מן החבל העליון, ויוציא הבהמה בדוחק מתחת החבל העליון. ור׳ אליעזר בן יעקב לא גזר, כיון שאינו יכול להוציאה אלא בדוחק.
גמרא. יש לך קשרים וכו׳. מפורש הכל בפירוש המשנה.