ר״ן ד״ה כבשר חזיר. ז״ל כל מיני אסורין קתני אסורין באכילה כבשר חזיר ואסורין בהנאה כעבודת כוכבים וכו׳ עכ״ל. ביאור דבריו שאם המשנה היתה נותנת כדוגמא רק בשר חזיר היינו אומרים שרק באיסור אכילה ליכא התפסה אך יש התפסה באיסה״נ לכן קתני שאין התפסה בע״ז. ואם היתה מלמדתנו שאין התפסה בע״ז סד״א שבע״ז אין התפסה הואיל ויש לאיסורה ביטול, אבל בתקרובת ע״ז שאין לה ביטול יש התפסה, קמ״ל שאף באסה״נ שאין לו ביטול כתקרובת ע״ז ליכא התפסה.
אך טעון עיון למה נקטה המשנה דוקא תקרובת ע״ז להודיע את דינה ולא נקטה שאר איסה״נ כגון בשר בחלב ושור הנסקל.
וקרוב לומר בהתאם למה שכתב הרמב״ם בפיה״מ שלו למס׳ כריתות (פרק שלישי) וז״ל ויש במה שנשאנו ונתננו עכשיו נקודה נפלאה אנו מיעדין עליה לפי שהיא מפתח לענינים אחרים ומוסף על מה שיש בה מדקדוק העיון. וזה שידוע הוא שבשר בחלב אסור בהנאה והחלב דרך משל מותר בהנאה. לכשיבשל החלב עם החלב למה אינו חל איסור בשר בחלב על איסור חלב והוא ההיקש בנבילה שהוא איסור מוסיף וכו׳ והתשובה על זה שבשר בחלב אסור בהנאה מפני שאסרו הכתוב לאכילה כמו שהקדמנו שכל איסור האכילה אסור בהנאה עד שיפרט לך הכתוב. ואין שם כתוב שאוסר אכילתו וכתב איסור הנאתו. רק שני הענינים יחד הם איסור בשר בחלב. ולפיכך כשאנו אומרים אין איסור חל על איסור לא יחול איסור בשר בחלב על איסור נבילה ולא היה אסור בהנאה אבל הוא מותר בהנאה וכו׳ עכ״ל. הרי שהרמב״ם הניח יסוד שאיסה״נ דבב״ח תלוי באיסור האכילה ורק במקום שחל איסור האכילה חל איתו איסה״נ, ולכן איסוה״נ דבב״ח לא יוכל לשמש כאיסור מוסיף עבור איסור האכילה. לעקרון זה נאמן הרמב״ם בפסקיו במשנה תורה כשקבע שאין לוקין באיסוה״נ דבב״ח ושור הנסקל (פ״ט ממאכ״א הל״א ובפ״ח שם הלט״ו-ט״ז) כי איסור הנאה הנלמד מלשון לא יאכל הריהו איסור טפל לאיסור האכילה, ולוקים רק על עיקר האיסור שהוא אכילה ולא על האיסור הטפל של הנאה. אשר לע״ז לעומת זאת, פסק הרמב״ם שלוקים על איסור ההנאה כי איסה״נ של ע״ז חלות שם איסור בפני עצמו הוא שלא נלמד מאיסור אכילה ואינו תלוי בו (פ״ז מהל׳ עכו״ם הל״ב).
לאור האמור יתכן שההלכה ששאר איסה״נ אינם ראוים להתפסה כלולה באיסורי האכילה הנמנים במשנה (בבשר חזיר נבילה טרפות שקצים ורמשים). מאידך ע״ז ותקרובותיה האסורות באיסורי הנאה לעצמם וכמבואר ולא מדין איסורי אכילה נמנים לבדם במשנה ואינם כלולים באיסורי האכילה.
ב
הר״ן מבאר שהמשנה נקטה עורות לבובין להשמיענו שאף באיסור תקרובת ע״ז שאין לו ביטול ליכא התפסה. ובטעם זה יש להתבונן, הרי אפילו ע״ז דעלמא ביד ישראל אין לה ביטול (פ״ח מהל׳ עכו״ם הל״ח-ט) ולמה לא נקטה המשנה ע״ז ביד ישראל.
כדי להבינו עלינו להקדים מש״כ כמה ראשונים בנוגע לסוגיא דמס׳ סוכה
(דף ל״א:) שיש ראשונים הסוברים שלולב של ע״ז שאין לה ביטול כמו תקרובת ע״ז וכאשירה דמשה פסול לנטילת לולב אבל לולב של ע״ז דעלמא שיש לה ביטול כשר אע״פ שהוא ביד ישראל. וצ״ע דמ״ש, והרי אף ע״ז ביד ישראל אין לה ביטול.
אמנם ההבדל נכון כי בתקרובת ע״ז עצם איסורה אינו ניתן לביטול, ולפיכך פסול לנטילה. איסור ע״ז דעלמא, לעומת זאת, ניתן לביטול אלא שביד ישראל אין לה ביטול, ודין הוא במעשה הביטול שאין מעשה ביטול חל בע״ז ביד ישראל. בהתאם לכך סוברים ראשונים אלו שרק תקרובת ע״ז ועיר הנידחת שבעצם איסוריהם אינם בני ביטול פסולים למצות לולב, לא ע״ז דעלמא ביד ישראל.
מסייעת לכך שיטת הראב״ד שהובאה בר״ן פרק ר׳ ישמעאל ובטור יו״ד (סי׳ קמ״ו) לפיה ביטול מועיל בע״ז ביד נכרי ומשמשיה ביד ישראל להתיר גם את המשמשים. הנימוק לזה, הוא כי באופן זה שייך מעשה ביטול, שכן לעכו״ם יש יד בע״ז שלו וממילא המשמשים בטלים אע״פ שהם ביד ישראל, שאין הדין תלוי בחפצא של ע״ז ביד ישראל אלא במעשה הביטול.א
לאור האמור מוסבר למה נקטה המשנה דוקא תקרובת ולא ע״ז ביד ישראל כי המשנה נקטה את האיסור דע״ז הכי חמור, שהוא איסור תקרובת שבעצם חלותו אינו ניתן לביטול. ואילו ע״ז ביד ישראל אע״פ שאינו שייך מעשה ביטול, אך אין זה נוגע לעצם חלות איסורו המהווה איסור קל כלפי תקרובת. ואמנם הרמב״ם (פי״א מהל׳ מאכלות אסורות הל״א) מביא לאו מיוחד למי שנהנה מתקרובת ע״ז שנא׳ אשר חלב זבחימו יאכלו ישתו יין נסיכם נוסף לאיסורי הנאה דע״ז דעלמא – ולא תביא ולא ידבק – המובאים ברמב״ם בפ״ז מהל׳ עבודת כוכבים (הל״ב).
ברם עלינו להבהיר בנוגע לדברינו שהאיסור של ע״ז ביד ישראל ניתן לביטול אלא שאין היכי תמצי של מעשה ביטול, בשלמא הישראל אינו בר מעשה ביטול אבל למה לא יוכל עכו״ם לבטל הע״ז שביד ישראל כשם שמבטל ע״ז שביד עכו״ם חבירו. אמנם הסבה לכך היא שדין ביטול קשור לבעלות, וכל מקום שהבעלים יכולים לבטל כגון בעלים עכו״ם אז גם עכו״ם אחר יכול לבטל, ואילו בע״ז של ישראל שהבעלים עצמם אינם יכולים לבטל אף אחרים אינם יכולים לעשות מעשה ביטול ואפילו עכו״ם.
ג
הר״ן ממשיך ז״ל ותנא נמי שאסורין באכילה בלבד ויש בהן טומאה כנבילות ושטומאתן חמורה בכעדשה כשקצים ורמשים עכ״ל.
1) הר״ן מבאר שאיסור הנבילה חמור יותר מאיסור החזיר משום שיש טומאת נבילה. וצ״ע כי לכאורה איסור אכילת הנבילה ודין טומאת הנבילה שני דינים שונים שאינם תלויים זה בזה שהרי שתי פרשיות שונות הן בתורה (פרשת ראה ופרשת שמיני). אך הר״ן סובר ששני דיני הנבילה אמנם תלויים זה בזה ולכן נבילה חמורה יותר מחזיר שהרי מטמאה. ועיין בחידושי הגר״ח על הרמב״ם (פ״ג מהל׳ אבות הטומאות הל״א) שביאר שטומאת נבלת עוף טהור בבית הבליעה אינה תלויה באיסור האכילה, והוא כנגד דעת הר״ן שלפנינו. (וע״ע לקמן במספר 4)
2) מה שכתב הר״ן שנבלה חמורה מבשר חזיר כי נבלה מטמאה לכאורה קשה שהרי אף בשר חזיר מטמא מדין נבלת בהמה טמאה. ונראה שאין כאן קושי כי לשיטת הר״ן טומאת נבלת בהמה טהורה ואיסור אכילת נבלת טהורה קשורים, ולפיכך מהוה איסור האכילה של נבלת בהמה טהורה איסור חמור. ואילו איסור אכילת הבהמה הטמאה וטומאתה בלתי קשורים. ביאור הדבר: בנוגע לבהמה טהורה בין איסור האכילה דנבילה ובין טומאת נבילה תלויים במיתת הבהמה – בשר נבלת בהמה טהורה שמתה אסור לאכול ומטמא. איסור אכילת הבהמה הטמאה לעומת זאת מיוסד במין הטמא כי אף בחייה אסורה באכילה, ומאידך אינה מטמאה אלא אחרי מיתתה, ובנוגע לטומאה אין הבדל בין טהורה שמתה לטמאה שמתה כי טומאה אחת הן. עיין ברמב״ם פ״א מהל׳ אבות הטומאות (הל״א-ג׳) שמצטרפות לענין טומאה לכזית אחד. הלכך חלות איסור אכילת הטמאה וחלות טומאתה חלויות שונות הן ואין לתלותן זו בזו, ובכן קבע הר״ן שבשר חזיר נחשב לאיסור קל כלפי בשר נבלה.ב
3) לפי שיטת הר״ן יוצא שנבלה חמורה מטרפה שכן נכלה מטמאה וטרפה בחייה אינה מטמאה. ברם במשנה במס׳ עדיות פ״ה (משנה א׳) ובסוגיא בחולין
(דף נח.) מבואר שביצת טרפה אסורה מדאורייתא שהרי גדלה באיסור ואילו ביצת נבילה מותרת מדאורייתא אך אסורה היא מגזרת חכמים (יעויין בתוס׳
חולין דף נח. ד״ה ושוין וכו׳). ע״פ פשוטו הנימוק לכך הוא שאיסור הנבלה לא חל עד לאחר מיתה ומאחר שהביצה פסקה לגדול אינה נאסרת. מאידך איסור טריפה חל מחיים ובכן הביצה שגדלה באיסור נאסרת. עולה שהשנוי ביניהן הוא במציאות בשעת גידול הביצה. והנה הרמב״ם פ״ג מהל׳ שחיטה (הל״כ) פסק שבהמה שניקב וושטה הרי זו נבלה מחיים (ועיין בבית הלוי ח״ב סי׳ כ״ד). ואליביה יש לחקור מהו דין ביצה שגדלה בעוף עם וושט נקוב – האם הביצה שגדלה מחיים נאסרה או לא. ואם נתפוס שלדעת הרמב״ם אף כאן ליכא איסור דאורייתא יצא חידוש שאין הדין היוצא מן האסור אסור חל בנבילה. ביאור הדברים: יסוד האיסור דנבלה הוא דין מתה ואף במקרה שחל איסור נבלה מחיים עכ״ז איסור שביסודו הוא חלות שם מתה אינו אוסר יוצא. ובכן היוצא מן הנבלה מותר בכל אופן ואפילו היוצא מנבלה מחיים, (ועיין ברמב״ם פ״ג מהל׳ מאכלות אסורות הל״א). וא״כ בנוגע לדין היוצא מן האסור אסור טרפה חמורה מנבלה, וצ״ע בכך.
דרך אגב, אשר למה שכתב הר״ן שטומאת נבלה ואיסור אכילת הנבלה תלויים זה בזה יש להוכיח מפסק הרמב״ם הנ״ל שחולק עם הר״ן. הרי לרמב״ם איסור אכילת נבלה חל בנבלה מחיים בלי טומאת נבלה כי א״א לטומאה לחול מחיים, ואיסור נבלה אינו תלוי בטומאת נבלה – שלא כר״ן.
עוד ראייה יש בפסק הרמב״ם בשחיטת עכו״ם (פ״ב מהל׳ אבות הטומאות הל״ט) וז״ל שחיטת עכו״ם נבלה ומטמאה וכו׳ וקרוב בעיני שאף זה מדברי סופרים וכו׳ וא״ת והלא היא אסורה באכילה דין תורה. לא כל האסור באכילה מטמא שהרי הטרפה אסורה וטהורה וכו׳ עכ״ל. אליבא דהרמב״ם קיים מעשה שחיטה לעכו״ם בלי חלות שחיטה ולכן בנוגע לאכילה שחיטתו אסורה מן התורה ועכ״ז שחיטתו מטהרת מטומאת נבלות. הרי שאיסור נבלה מתחלק מטומאת נבלה.
אולם צריך עיון בלשון הרמב״ם בפ״ב מהל׳ אבות הטומאות (הל״א) וז״ל חלק בהמה לשנים או שניטלה ירך וחלל שלה הרי זו נבילה ומטמאה במשא ומגע אע״פ שהיא עדיין בחיים עכ״ל. ונראה שלאו דוקא ר״ל בחיים ע״פ דין כי ע״פ דין הבהמה מתה אך ר״ל שמפרכסת במציאות למרות שע״פ דין חשובה מתה ולכן מטמאה. רק מתה מטמאה ולא בהמה שע״פ דין עדיין בחיים, ופשוט שאפילו לרמב״ם נקובת הוושט אינה מטמאה כל זמן שחיה עי״פ דין.
4) אשר לשקצים ורמשים דברי הר״ן טעונין ביאור שכן שמונה שרצים בלבד מטמאים וכל שאר השרצים האסורים באכילה אינם מטמאים. ויוצא איפוא שאיסור אכילת השרצים אינו שייך לטומאתם. ברם יעויין בסוגיא במס׳ מעילה
(דף טז:) בנוגע לשיעור האיסור של אכילת השרצים – אם הוא בכזית או בכעדשה. הגמרא מסיקה שבחייהם השיעור הוא בכזית ובמיתתם השיעור הוא בכעדשה כדין טומאתם, ופסק הרמב״ם בפ״ב מהל׳ מאכלות אסורות (הל״ו-ח׳) לחלק בין יתר השרצים לשמונת השרצים, ששיעור אכילה למלקות בכל השרצים הוא כזית ובשמונת השרצים השיעור הוא בכעדשה כשאכלם אחר מיתתם, וכדין טומאתם. ועולה מזה שבשרצים מצויים שני איסורים: (א) איסור שרצים כולל והוא איסור שלא לאכל מכל מין ממיני השרצים; (ב) איסור מיוחד שלא לאכול שרץ המטמא, ובאיסור הזה השיעור למלקות הוא בכעדשה ולא בכזית. בכך מיושבים דברי הר״ן כי האיסור שלא לאכול ח׳ שרצים חמור יותר שכן איסורם תלוי בטומאתם.
שם. ר״ן ד״ה כחלת וכו׳. ביארנו בשם הגר״ח זצ״לג שדבר הנדור הוא דבר הנאסר באיסור בל יחל, ואמנם כמה דברים חלים ע״י הפלאה – כגון תרומה – ועכ״ז לא חל בהם איסור בל יחל, ואינם בבחינת דבר הנדור. ברם יש שאלה חכם בכל מעשה הפלאה ואפילו אם ליכא חלות איסור בל יחל, ובכן נוהגת שאלת חכם בתרומה כמו בנדרים אחרים. הפרת הבעל, לעומת זאת, נוהגת רק במקום שיש חלות איסור דבר הנדור דבל יחל כמו בנדרי איסור ונזירות – אך לא בתרומה.
סברת הר״ן כאן ניתנת להבין כביאור מנין לנו שאיסור התרומה אינו איסור דבר הנדור. והוא מסביר שהואיל ואינה אסורה לכל סימן הוא שאין איסורה איסור נדר. אך צ״ע התינח נדר כללי שאסור לכל, אבל הרי יש נדר פרטי שאוסר חפץ לאיש אחד ולא לכל העולם כולו (עיין בסוגיא לקמן דף לה.). ובכן מצוי איסור בל יחל שאינו אוסר לכל העולם כולו, ולכאורה נסתר יסוד הר״ן שאיסור כללי הוא סימן לדבר הנדור.
ונראה שנתכוין הר״ן לבאר שהחלת שם תרומה בחפצא אינו מעשה אוסר אלא מעשה של הטלת קיום מצותו בחפצא, ובכן אין איסור התרומה דבר הנדור. עיקר מעשה הפרשת התרומה חל עבור מצות החפצא של תרומה – שתינתן לכהן ושתאכל ע״י הכהן – ולא לאסור את התרומה להדיוט. ואילו דבר הנדור הוא דוקא כשהמעשה חל כדי להטיל על החפץ איסורים ולא שחל כדי להטיל עליו קיום מצוה.
הקדש הוא דבר הנדור, ולפי הנ״ל עולה שמעשה הקדש ביסודו הוא מעשה אוסר. והנה שונים קדשי בדק הבית מקדשי המזבח שהרי כתב הרמב״ם בפ״ג מהל׳ מעילה
(הל״א) וז״ל קדשי מזבח שמתו יצאו מידי מעילה עכ״ל, ומשמע שבקדשי בדק הבית מועלים גם לאחר שמתו. וביאר הגר״מ זצ״ל
ד שיסוד ההבדל נעוץ בכך שהמעילה בקדשי בה״ב תלוי׳ בקנין הממון שיש להקדש שאינו משתנה אחרי מיתה, ואילו המעילה בקדשי המזבח אינה תלויה בחלות ממון ההקדש שהרי בקדשי מזבח אמרינן דמעיקרא תורא דראובן והשתא תורא דראובן
(ב״ק דף עו.). המעילה בקדשי המזבח תלוי׳ בחלות קיום מצותם, והואיל וכשמתו בטלה מצותם ולפיכך אין בהם מעילה. ולכאורה ביאור זה עומד בניגוד לביאורנו בר״ן שהקדש הוא דבר הנדור מפני שבעיקרו הוא מעשה אוסר, וצ״ע.
ב
להלכה שתרומה אינה דבר הנדור יש פירושים אחרים:
א) התוס׳ בנדרים (דף יב. ד״ה כחלת אהרן וכו׳) כתבו וז״ל וא״ת והלא קדושת התרומה חלה על ידי דיבור והפרשה וא״כ הוי דבר הנדור, וי״ל מ״מ אין האיסור שבתרומה בא ע״י הפרשה שהרי קודם לכן נמי היה אסור משום טבל דהפרשת התרומה אינה כ״א להתיר עכ״ל. התוס׳ מסבירים שאיסורי התרומה נובעים מדין הטבל ובכן הפרשת תרומה אינה באה לאסור הפירות באיסור נדר שהרי איסור התרומה הם המשך לאיסור הטבל שאינו איסור נדר. ויתכן שלדעת התוס׳ האוסר של טבל הוא התרומה הנמצאת בתוכו ושעדיין לא הופרשה ממנו. ועיין במל״מ בפ״ב מהל׳ תרומות הלי״ד שדן באיסור הנאה של כלוי בטבל ותרומה ומביא ראשונים המשוים אותם. היסוד לשיטתם הוא שיש חלות תרומה בעצם הטבל, וכמו״כ משמע מרש״י במס׳ ברכות (דף מז: ד״ה האי אידגן).
ב) הראב״ד כתב בפ״א מהל׳ נדרים הלי״א וז״ל א״א אנו רגילין לפרש מפני שהחלה והתרומה לכהן נכסיו הן וכחולין לגבי ישראל הן עכ״ל. נראה שהראב״ד בא לקבוע את יסוד הנ״ל של הגר״ח זצ״ל ומבאר שהואיל ותרומה הוא נכסי כהן א״א שתחשב דבר הנדור. דבר הנדור הוא דבר קדש שנאסר להדיוט באיסור בל יחל ולא יתכן שהקדש יהיה נכסי אדם וחולין כמו תרומה. מוכח, איפוא, שאין תרומה אסורה מדין איסורי נדר ובל יחל.
ג) הרמב״ם כתב בפ״א מהל׳ נדרים
(הל״י-י״א) שאינו נקרא דבר הנדור לענין התפסה אלא אם כן בא בנדר ונדבה ״ואין שם דרך להביא אלו [חלת אהרן או תרומתו] בנדר ונדבה״.
כבר הבאנו למעלה בשם הגר״ח זצ״ל שהיסוד של דבר הנדור הוא חלות איסור דבל יחל בחפצא, שבכך מהוה הוא איסור נדר ולא סגי להיחשב כדבר הנדור במה שהאיסור בא לידי העולם ע״י מעשה הפלאה. ונראה שכך היא דעת כל הראשונים בהגדרת דבר הנדור, והביאורים הנ״ל שהזכירו הראשונים באו לבאר רק למה אין איסור בל יחל חל באוכל תרומה. (ועיין לקמן דף י״ד: ד״ה הנודר בתורה אות ג׳).
שם. פירוש הריטב״א בדבר האסור
כתב הריטב״א רפ״ב (דף ג: ברי״ף) ז״ל פי׳ שאומר מה שאוכל – משלך יהא אסור עלי כאחד מכל אלו שהן דברים האסורין לא אמר כלום ואפילו משום ידות לא מיחייב מפני שתלה איסורו בדבר האסור איסור גברא והתורה אמרה כי ידור נדר עד שידור בדבר הנדור שהוא איסור חפצא וכו׳ וטעמא דמילתא משום דחזיר ונבלה אין גופן אסור איסור חפצא אלא כי האדם אסור לאכלן, וא״כ קונם דהוי איסור חפצא היכי שייך לומר שיהא אסור כנבלה שהרי נבלה אין איסור בגופה יותר מהיתר דעלמא והוי כאומר ככר זה אסור כבשר חולין שלא אמר כלום. ומטעם זה אומר מורי נר״ו דדוקא נדרים הוא דלא חיילי כי מתפיס להו בדברים האסורים אבל שבועות שהתפיסם ותלה איסורם באיסור חפצא הויא לה שבועה שאם אמר שבועה שלא אוכל ככר זה כקרבן שבועה הוי אע״ג דשבועה איסור גברא וקרבן איסור חפצא מכל מקום הוא אינו מדבר בגוף הככר ואינו משוה אותו לקרבן דהא לא קאמר אלא שלא יאכלנו כמו שאינו אוכל הקרבן מאיזה טעם שאינו אוכל הקרבן וכו׳ עכ״ל. לפי הריטב״א דבר האסור הוא איסור גברא והתפסה בנדרים צריכה להיות דוקא באיסור חפצא.ה בד״א בנדרים, ואילו התפסה בשבועות חלה בכל דבר גם בדבר הנדור שהרי כל איסור חפצא מהוה אף איסור גברא.
אמנם דברי הריטב״א דורשים ביאור שהרי אף אם נניח שחזיר מהוה איסור חפצא עכ״ז היאך יתכן להתפיס האיסור של חזיר על חפץ אחר והא אינו דומה כלל להקדש שכן בהקדש ניתן להתפיס חלות הקדש מחפץ אחד על גבי חפץ שני וכדחזינן בדיני תמורת ופדיון הקדש משא״א לעשות בחזיר. (ועיין בר״ן רפ״ג דשבועות)
ומוכח שיש לריטב״א שני אופנים בהתפסה: א) דין בחלות האיסור והיינו דוקא התפסה בהקדש שחלות ההקדש נתפסת מהחפץ הראשון על גבי החפץ השני; ב) דין בהפלאת הנדר שכדי שיחשב מעשה נדר צריך שיהיה בו מעשה התפסה. ובכן אילו היה בשר חזיר איסור חפצא היתה מועלת בו התפסה מדין השני של התפסה במעשה הנדר.
ופשוט שמעילה בקונמות חלה רק עקב בהתפסה בהקדש המתפיסה חלות הקדש בחפצא ולא בהתפסה אחרת או בנדר בלי התפסה, וכן אמר הגר״ח זצ״ל.ו
ב. ולכאורה נ״מ גם בנוגע לעוברה שהריחה ביוה״כ שמאכילין אותה הקל קל תחילה.
ג. עיין ברשימות שיעורים שבועות ונדרים חלק א׳ בדף כ״ד, כ״ז, וקכ״ט.
ד. עיין בחידושי הגר״מ הלוי דף קכ״א - קכ״ב.
ה. ואמר מו״ר הרב זצ״ל בשם הגר״ח זצ״ל שהבחנת הריטב״א מסתבר שדוקא הקדש מהוה איסור חפצא ואילו שאר איסורי תורה מהווים איסור גברא כי גופו של האיסור בהקדש הוא לא לחלל את קדושת החפצא. ועיין ברשימות שיעורים לשבועות ונדרים חלק א׳ דף כ׳. אמנם מפירוש הרמב״ן עה״ת לפרשת שמיני מבואר שסובר שמאכלות אסורות מזיקות לאוכלן. ויתכן שסובר שיש בהן משום כך איסור חפצא. ועיין בהרחב דבר לנצי״ב עה״ת (
דברים פרק ו׳ פסוק י׳) שמבחין בין דברים טמאים כמו נבלה לבין דברים אסורים באכילה דעלמא כטבל או אכילה ביוה״כ כי נבלה מטמטמת את הלב. ויתכן שסובר שמהווה משום כך איסור חפצא שלא כריטב״א.
ו. עיין בר״ן על הרי״ף רפ״ג דשבועות בסוגית התפסה בשבועות וברשימות שיעורים לשבועות ונדרים חלק א׳ דף י׳ - י״א.