ציון [א].
[{דף פב.}]
ציון א.
גמרא. ...דכי אתא רב דימי אמר רבי יוחנן: האומר לחבירו ׳לך ומשוך פרה זו ולא תהיה קנויה לך אלא לאחר שלשים יום׳ - לאחר שלשים יום קנה, ואפילו עומדת באגם; התם - בידו, הכא - לאו בידו. והא כי אתא רבין אמר רבי יוחנן: לא קני! לא קשיא, הא דאמר ליה ׳קני מעכשיו׳, הא דלא אמר ליה ׳קני מעכשיו׳.
האומר לחבירו ׳משוך פרה זו ולא תקנה אלא לאחר שלשים יום׳, ומשך - לא קנה, ואם אמר לו ׳קנה מעכשיו ולאחר שלשים יום׳ - קנה, ואפילו היתה עומדת באגם ביום שלשים, שזה כמי שהקנה מעתה על תנאי, נעשה התנאי - נתקיים הקנין, וכל האומר ׳על מנת׳ - כאומר ׳מעכשיו׳. השגת הראב״ד. נראה לי, אם הפרה עומדת ברשות הלוקח ביום שלשים ואחד - שהיא קנויה לו, מידי דהוה א׳הרי את מקודשת לי לאחר שלשים יום׳, דחיילי קדושין בההוא יומא.(רמב״ם מכירה ב, ט)
האומר לחבירו ׳משוך פרה זו ולא תקנה אלא לאחר שלשים יום׳, ומשך - לא קנה, ואם אמר ליה ׳קנה מעכשיו ולאחר שלשים יום׳ - קנה, ואפילו היתה עומדת באגם ביום שלשים, שזה כמי שהקנה אותה מעתה על תנאי, נעשה התנאי - נתקיים הקנין, וכל האומר ׳על מנת׳ - כאומר ׳מעכשיו׳ דמי.
(שו״ע חושן משפט קצז, ז)
הגמרא מסיקה שרב דימי, שאמר בשם רבי יוחנן שהמקנה לחבירו פרה ואומר לו שלא תהיה קנויה לו עד לאחר שלושים יום קנה ואפילו עומדת באגם, מתכוון לכגון שאמר לו שיקנה ׳מעכשיו ולאחר שלושים יום׳, ורבין שאמר בשם רבי יוחנן שלא קנה - מתכוון לכגון שלא אמר לו ׳מעכשיו׳.
כיוצא בזה מצינו בגמרא לקמן
(דף פו, ב), שרב נחמן אמר בשם רבה בר אבוה שהאומר ׳משוך פרה זו ולא תהיה קנויה לך עד לאחר שלושים יום׳ - קנה אפילו אם עומדת באגם, וכותב הראב״ד בהשגותיו על הרי״ף (דבריו מובאים בספר הזכות מד, ב בדפי הרי״ף) שאף שם מדובר על המקנה ׳מעכשיו׳, שאם לא כן הקנין לא חל כמסקנת הגמרא בסוגייתנו, וכן כותבים בעל המאור במסכת גיטין (
דף לז, ב בדפי הרי״ף) והתוספות לקמן (
פו, ב ד״ה האומר).
בסוגייתנו מבואר שהקנין חל אפילו אם לאחר שלושים יום נמצאת הפרה באגם ולא רק כשנמצאת ברשות הלוקח, והתוספות (כאן ד״ה הא) מוכיחים מהסוגיה לקמן שאם אינה נמצאת באגם או ברשות הלוקח אלא במקום שאינו ראוי למשיכה - אין הקנין חל. מתוך כך מקשים התוספות על רבי יוחנן, שאם הוא סובר שהאמירה ׳לאחר שלושים יום׳ משמעותה שחוזר בו ממה שאמר ׳מעכשיו׳ - לא מובן מדוע הקנין חל לאחר שלושים יום, ואם הוא סובר שמשמעותה היא שעושה תנאי, שאם ירצה יוכל לחזור בו בתוך שלושים יום - לא מובן מדוע צריך שתעמוד במקום הראוי לקנין, הרי מאחר שלא חזר בו הקנין כבר חל משעת המשיכה.
התוספות מתרצים שרבי יוחנן לשיטתו במסכת קידושין
(דף ס, א), לגבי האומר לאשה ׳הרי את מקודשת לי מעכשיו ולאחר שלושים יום׳, ובא אחר וקדשה בתוך הזמן, שאפילו מאה תופסים בה משום שכל אחד השאיר מקום לחבירו. מכאן שמשמעות האמירה בנוסח הזה היא שהקנין מתחיל עכשיו ואינו נגמר עד לאחר שלושים יום, ולכן צריכים להקפיד שגם לאחר שלושים יום תהיה הבהמה במקום הראוי לקנין.
התוספות במסכת יבמות (
צג, א ד״ה קנויה) מוסיפים הסבר, שעל ידי המשיכה התחיל הקנין ונעשה האגם לרשותו, והרי זו כמשיכה ארוכה שמתחילה מעכשיו ומסתיימת לאחר שלושים יום. עם זאת הם כותבים שהקנין חל אפילו יצאה מהאגם תוך שלושים וחזרה לשם רק בסוף שלושים. אולם הרא״ש ותלמיד רבינו פרץ (מובאים בשטמ״ק
ב״מ דף לד, א) כותבים שהקנין חל בתנאי שהפרה נמצאת כל הזמן באגם ואינה יוצאת ממנו.
שיטה שונה לגמרי לרמב״ן (בחידושיו פו, ב ובספר הזכות שם) ולפיה רב נחמן בסוגיה לקמן חולק על רבי יוחנן וסובר שהקנין חל גם אם לא אמר ׳מעכשיו׳. הרמב״ן מגיע למסקנה זו מכך שבסוגיה לקמן משווים לדברי רב נחמן את הדין של בעל שנותן גט לאשתו ואומר לה שלא תתגרש בו אלא לאחר שלושים יום, וכיון שלגבי גט אי אפשר לפרש, לדעת הרמב״ן, שמדובר כשאמר ׳מעכשיו׳ - אף הקנין מועיל לאחר שלושים יום אפילו כשלא אמר ׳מעכשיו׳. הרמב״ן מוסיף שלדעת רב נחמן אם אמר ׳מעכשיו׳ הקנין חל אפילו כשאינה באגם ואפילו נמצאת ברשות המוכר, מפני שבנוסח ׳מעכשיו ולאחר שלושים יום׳ כוונתו להקנות את הגוף מעכשיו ואת הפירות לאחר זמן.
בדרך זו מסביר הרמב״ן (בספר הזכות) את שיטת הרי״ף שמשמיט את כל מה שנאמר בסוגיה לקמן, מפני שפוסק כרבי יוחנן שקנין כזה ללא אמירת ׳מעכשיו׳ אינו מועיל לאחר שלושים יום, ואפילו עומדת באגם. לעומת זאת כשאומר ׳מעכשיו׳ הקנין חל לא רק כשעומדת באגם אלא אפילו כשעומדת ברשות הרבים, ולא נזכר האגם אלא מפני שדרך הפרות לרעות שם.
כדעת הרמב״ן כותבים הרא״ה
(פו, ב), הרשב״א, הריטב״א (פו, ב) והנמוקי יוסף
(פו, ב) ומסיקים שאין הלכה כסוגיה לקמן אלא כסוגייתנו שהפרה נקנית רק באומר ׳מעכשיו׳, ואפילו נמצאת אחר כך ברשות הרבים. אולם הר״ן (
מו, א בדפי הרי״ף) חולק וסובר שאין לקבל את מסקנת סוגייתנו כהכרעה הלכתית, כיון שלא נאמרה אלא כדי לתרץ את הסתירה בין שתי המימרות שהובאו בשם רבי יוחנן, ועדיף לפסוק כדברי הסוגיה לקמן בשם רב נחמן שהקנין מועיל אפילו כשלא אמר ׳מעכשיו׳, ובלבד שהיתה עומדת באגם, ועיין על כך עוד להלן.
כאמור, הפסיקה המקובלת על רבים מהראשונים היא שהקנין אינו חל, אולם הם מקשים במה גרע הדין בקנין מהדין המבואר במסכת קידושין
(דף נט, א), שהאומר לאשה ׳הרי את מקודשת לי לאחר שלושים יום׳ מקודשת, ואפילו כשנתאכלו המעות.
התוספות (בסוגייתנו וביבמות שם) מתרצים שהכסף שהאשה מקבלת לקידושיה, אם הקידושין אינם חלים חייבת להחזירו, כך שגם לאחר שלושים יום ניתן להחשיב את הכסף כאילו עדיין נמצא בידה ויש לה במה להתקדש, מה שאין כן בקנין משיכה שכאשר הקנין חל לאחר שלושים יום כבר כלתה המשיכה.
אולם הראב״ד (בהשגות על הרמב״ם) כותב שאם הפרה עומדת ברשות הלוקח - הרי היא קנויה לו בדומה לדין בקידושין, וכן כותבים הרא״ה
(פו, ב) והריטב״א שאם היתה עומדת לאחר שלושים יום בחצר שיכול שם לקנותה - יש לקנין על מה לחול, ובלבד שהמוכר לא חזר בו בינתיים. כך משמע גם מדברי התוספות לקמן (
פו, ב ד״ה האומר) שכותבים לגבי גט שכיון שלא אמר ׳מעכשיו׳ - אינו חל אלא אם כן נמצא לאחר שלושים יום בחצרה.
לעומתם כותב המאירי במפורש שאם לא אמר ׳מעכשיו׳ - לא קנה אפילו אם הפרה היתה לאחר שלושים יום בביתו. עם זאת מצינו שהמאירי עצמו מחלק במסכת בבא מציעא
(דף לד, א) בין האומר ׳משוך פרה זו ולא תקנה אלא לאחר שלושים יום׳, שאינה נקנית אפילו היתה בביתו, לבין האומר ׳משוך פרה זו לקנותה לאחר שלושים יום׳, שנקנית אם היתה בביתו, ועל כך מדובר בסוגית הגמרא בבבא מציעא
(שם), ממנה עולה שאם היתה בביתו לאחר שלושים יום - הקנין חל.
אולם בעל נתיבות המשפט (סק״ד) ובעל מחנה אפרים (הל׳ מכירה, קנין משיכה סי׳ ג) מסבירים שבסוגיה בבבא מציעא הקנין מועיל כשהיא בביתו מדין קנין חצר ממש, אבל כשאומר לו שימשוך ולא יקנה עד שלושים יום - אין אפשרות לקנות בקנין חצר, שהרי הקפיד שיקנה בקנין משיכה, והמשיכה אינה מתקיימת לאחר שלושים יום.
מסתימת לשון הרמב״ם משמע שקנין לאחר שלושים יום כשלא אמר ׳מעכשיו׳ אינו מועיל בשום אופן, ומבאר המגיד משנה שסובר כתוספות בסוגייתנו שהקנין אינו מועיל אפילו אם הפרה נמצאת ברשות הלוקח מפני שהמשיכה כבר כלתה, ואין זה דומה לקידושין.
לגבי המקנה ׳מעכשיו ולאחר שלושים יום׳ כותב הרמב״ם שהקנין חל, ומבאר שהרי הוא כמי שעשה תנאי. באשר למקום בו הפרה נמצאת הוא כותב שקונה אפילו היתה עומדת באגם, ולדעת המגיד משנה כוונתו לכל רשות שאינה שלו, אפילו רשות הרבים, כשיטת הרמב״ן, ונקט אגם מפני שדרכה של פרה להיות שם. אבל הכסף משנה מפרש שכוונתו לאגם בדוקא, ולא לרשות הרבים, וכאמור זוהי שיטת התוספות.
הבית שמואל (אה״ע סי׳ קמו סק״א) והמשנה למלך מצדיקים את דברי המגיד משנה מפני שהתוספות שמצריכים את העמידה באגם כתנאי לקנין - הרי זה לשיטתם שמפרשים שהאומר ׳מעכשיו ולאחר שלושים יום׳ נעשה כמשייר בקנינו, שאינו נגמר עד לאחר הזמן, ולכן מצריכים שהבהמה תהיה במקום הראוי לקנין, דהיינו באגם. אבל לפי הרמב״ם שכותב שהאמירה בנוסח זה מתפרשת כקנין על תנאי שלא יחזור, ואם נתקיים התנאי חל הקנין למפרע - אין שום חשיבות למקום שנמצאת בו הבהמה לאחר שלושים יום.
השלחן ערוך כותב כלשון הרמב״ם, וגם בדעתו יש מחלוקת, שהסמ״ע (סקי״ז) מבין שסובר שאם היתה עומדת ברשות הרבים לא קנה, בעוד שהש״ך (סק״ד) מבין שסובר שאף בעומדת ברשות הרבים קנה.
הלחם משנה מקשה שפסיקת הרמב״ם בהלכה שלפנינו סותרת את פסיקתו בהלכות אישות (ז, יב) בענין האומר לאשה ׳הרי את מקודשת מעכשיו ולאחר שלושים יום׳ ובא אחר וקידשה בתוך שלושים, שמקודשת לשניהם מספק, כדעת רב במסכת קידושין
(נט, ב) שיש ספק אם הלשון הזו מתפרשת כתנאי או כחזרה (ועיין על כך בבירור הלכה שם ציון ז), בניגוד למה שפוסק הרמב״ם כאן שהנוסח מתפרש כתנאי גמור.
הלחם משנה מתרץ שהרמב״ם מבין שבדיני ממונות אין מי שחולק על שמואל שהאמירה הזו נחשבת כתנאי, ורק לגבי קידושין חולקים עליו רב ורבי יוחנן מפני חומרת האיסור של אשת איש, והרמב״ם פוסק כרב שיש להחמיר מספק.
בדומה לכך מיישב הבית שמואל (שם) שהרמב״ם פוסק בהלכות אישות כרב לחומרא, אבל בהלכות מכירה הוא פוסק כעיקר הדין שהאמירה הזו נחשבת כתנאי.
עיין עוד בבירור הלכה לקמן (
פו, ב ציון א) לגבי הנותן גט לאשה ואומר לה שיחול לאחר שלושים יום, באילו תנאים מגורשת.