הנכסים שמשתעבדים לכתובת היבמה
ציון א.
משנה (פ, ב). שומרת יבם... כנסה - הרי היא כאשתו לכל דבר, בלבד שתהא כתובתה על נכסי בעלה הראשון.
גמרא. מאי טעמא? אשה הקנו לו מן השמים, ואי לית לה מראשון - אית לה משני, כדי שלא תהא קלה בעיניו להוציאה.
יבמה שלא היתה לה כתובה, או שמחלה כתובתה - זכה בנכסי אחיו, ומוכר ונותן כחפצו, וכשיכנוס את יבמתו - יכתוב לה כתובה מאה, ויהיו כל נכסיו אחראין לכתובתה, כשאר כל הנשים שיש להן כתובה.(רמב״ם אישות כב, יד)
...אבל אם לא כתב לה בעלה כתובה, או שמכרה לו כתובתה או מחלה אותה - צריך היבם לכתוב לה כתובה, כשאר האלמנות.(רמב״ם יבום ב, יז - לא צוין בעין משפט)
כותב לה כתובה, ואין נכסי היבם משועבדים לה, שכתובתה על נכסי בעלה הראשון, ואם אין לראשון נכסים - כתובתה על נכסי היבם.
(שו״ע אבן העזר קסו, ד - לא צוין בעין משפט)
יבמה שלא היה לה כתובה, או שמחלה כתובתה - זכה בנכסי אחיו, ומוכר ונותן כחפצו, וכשיכניסנה - יכתוב לה כתובה מנה, ויהיו כל נכסיו אחראין לכתובתה, כשאר כל הנשים.
...אבל אם לא כתב לה בעלה כתובה, או שמכרה לו או שמחלה לו - צריך היבם לכתוב לה כתובה, כדרך כל האלמנות. הגה. וכן אם לא היו נכסים לבעלה הראשון - יש לה כתובה מנה משני, כדין אלמנה. וכו׳.
(שו״ע אבן העזר קסח, ח-ט)
א. שעבוד נכסי השני כשאין לה מהראשון.
במשנה למדנו שכתובת היבמה נשארת על נכסי בעלה הראשון, והגמרא מוסיפה שאם אין לה מהראשון - נותנים לה את הכתובה מהשני, כדי שלא תהיה קלה בעיניו להוציאה.
רש״י (
יבמות לט, א ד״ה ואי), רבינו יהונתן והריא״ז (הלכה ד, ג) מפרשים שהכוונה היא שלא היו לראשון נכסים, וכן כותבים תלמידי רבינו יונה (בשטמ״ק) שכתובתה על השני כשלא הניח הראשון מנה ומאתיים כשיעור כתובתה. עם זאת הם מביאים דעה שגם כשהניח נכסים ונפסדו לאחר מותו כתובתה על השני, וכן דעת הנמוקי יוסף, אבל רבינו יונה עצמו סובר שלא תיקנו זאת כאשר הנכסים נפסדו לאחר מותו, אלא שכיון שאסור לו להשהותה בלי כתובה צריך היבם לכתוב לה כתובה חדשה.
המאירי (במשנה
וביבמות לח, א) כותב שרק אם אין לראשון נכסים בכלל תיקנו שישתעבדו נכסי השני, אבל אם נשאר בנכסי הראשון כדי מקצת כתובה לא תיקנו שתשלים את השעבוד מנכסי השני, ודי במקצת כתובה כדי שלא תהיה קלה בעיניו להוציאה.
ב. גבולות ההתחייבות של השני.
הראשונים דנים בשאלה מה ההבדל אם השעבוד חל על נכסי הראשון או על נכסי השני, הרי ממילא כל הנכסים הם ברשותו של השני שהוא היבם.
הרמב״ן והרשב״א משיבים שאם היבם מכר מנכסיו ואחר כך נשתדפו נכסי האח המת - אין היבמה גובה מהלקוחות, מפני שנכסי היבם לא היו משועבדים לה בשעת המכירה, וכן כותבים הרא״ה, רבינו קרשקש והר״ן (
מ, ב בדפי הרי״ף). מדבריהם יוצא שסוברים שאילו היו הנכסים נפסדים לפני שהשני מכר את נכסיו היה השעבוד חל עליהם, כדעת הנמוקי יוסף ולא כדעת רבינו יונה לעיל.
רבינו קרשקש והר״ן (
מ, ב בדפי הרי״ף) מוסיפים תירוץ, שאם אין לראשון נכסים - השני מתחייב רק בעיקר הכתובה ולא בחיובים האחרים כמו נדוניה, למרות שמלכתחילה היה בנכסי הראשון גם כדי תשלום הנדוניה.
כיוצא בזה כותב רבינו יונה (בשטמ״ק) שגובה מהשני רק את עיקר הכתובה ולא את התוספת. יתר על כן, לדעתו השני מתחייב לה רק לשיעור הראוי לה אילו נשאה עכשיו, דהיינו מנה בלבד, ורק אם יבמה מן האירוסין מתחייב לה מאתיים. כך כותב גם הרשב״א בתירוצו השני, וכן דעת הרמב״ן, הריטב״א, המאירי והנמוקי יוסף. אולם הרא״ה ורבינו קרשקש כותבים שהמשמעות הפשוטה של דברי הגמרא היא שאם אין לה מן הראשון הרי היא מקבלת מהשני את כל ההתחייבויות שיש לה בכתובה מן הראשון, וכן כותב הריב״ש (מובא בשטמ״ק).
המאירי (שם) כותב שלמעשה נוהגים שגם אם יש למת נכסים - קורעים את הכתובה הראשונה והיבם כותב כתובה חדשה על סך מנה, ומוסיף שיש שכותבים מאתיים. מדבריו עולה שהמנהג בא לבטל את דין התלמוד שכתובת היבמה מוטלת רק על נכסי הראשון. אולם הריא״ז (שם) כותב שהיבם כותב אמנם כתובה חדשה אך ממשיך לשעבד לשם כך את נכסי הראשון.
הרמב״ם בהלכות שלפנינו מדבר על יבמה שלא היתה לה כתובה או שמחלה על כתובתה, ופוסק שהיבם כותב לה כתובה חדשה של מנה כדין כתובת אלמנה.
הטור והשלחן ערוך מוסיפים שכך הדין ביבמה שאין לראשון נכסים לפרעון כתובתה, ומסביר הב״ח (סי׳ קסח) שהטור מקבל את שני הפירושים לסוגייתנו, את פירוש רש״י שמדובר כשלא הניח לה הראשון נכסים, ואת פירוש הרמב״ם שמדובר כשלא כתב לה כתובה או מחלה לו.
בגמרא במסכת יבמות
(נב, א) למדנו שכל יבם כותב כתובת יבמין, וכן פוסקים הרמב״ם (הל׳ יבום ב, ב) והשלחן ערוך
(סי׳ קסו). כתובה זו מוטלת על נכסי הראשון, ואינה דומה לכתובה שכותב היבם אם לא היתה לה כתובה מהראשון, או שלא היו לו נכסים, שאז היא מוטלת על נכסי השני כמבואר בסוגייתנו.
עם זאת, בנוסח הכתובה כותב הרמב״ם (הל׳ יבום ד, לב) שנוהגים שהיבם כותב סכום של מאתיים ככל שהיה בכתובתה הראשונה, וגם את התוספת, ומדבריו ניתן להבין שהכל מוטל על נכסי השני, כמנהג שמביא המאירי, ולפי הדעה שכתובת היבמין היא של מאתיים.
נמצא שלדעת הרמב״ם מעיקר הדין אם הכתובה עוברת להיות מוטלת על נכסי השני אין לה אלא מנה כדרך כל האלמנות, אולם לפי המנהג כותב לה כתובה של מאתיים.
גם הרי״ף
(יבמות לה, ב) והרא״ש
(יבמות סוף פי״ב) מביאים את נוסח כתובת היבמין לפיו כותב לה עשרים וחמשה זוז (כלומר מאתיים) הראויים לה כפי שהיה לה בכתובת הראשון, וגם מדבריהם עולה שכתובה זו מוטלת על נכסי השני.
הב״ח (סי׳ קסו) מבין שהכתובה של היבם באה כתוספת לכתובה של הראשון מנכסיו, וכתובת היבם מוטלת על נכסי השני.
אולם הבית שמואל
(שם סק״ד) כותב שגם לאחר התקנה שהיבם מקדש את היבמה כשאר הנשים נשארת הכתובה על נכסי הראשון, אך לא מבואר בדבריו האם הדין שונה לפי המנהג שחידשו לאחר התלמוד.
הרדב״ז
(שו״ת סי׳ רל) דן ביבם שאחיו לא הניח נכסים, האם צריך לכתוב כתובה אחרת או שמסתמך על הכתובה הראשונה. מסקנתו היא שעליו לכתוב כתובה חדשה ואינו חייב לקבל את כל ההתחייבויות שבכתובה הראשונה אלא רק מנה ומאתיים.