ציון א.
[{דף לו:}]
היוצאת משום שם רע אין לה קנס
ציון ב.
גמרא. והיוצאת משום שם רע - אין לה לא קנס ולא פיתוי; היוצאת משום שם רע - בת סקילה היא! אמר רב ששת, הכי קאמר: מי שיצא עליה שם רע בילדותה - אין לה לא קנס ולא פיתוי... היכי דמי? אילימא... דנפק עלה קלא דזנאי? והא אמר רבא: יצא לה שם מזנה בעיר - אין חוששין לה! אלא דאתו בי תרי ואמרי לדידהו תבעתנהי באיסורא... התם - שכיחי פרוצין...
...ואלו שאין להן קנס... ומי שיצא עליה שם רע בילדותה, ובאו שנים והעידו שתבעה אותן לזנות עמה, וכו׳.(רמב״ם נערה בתולה א, ט)
יצא עליה שם רע, כגון שבאו שנים והעידו עליה שתבעתן לזנות - אין לה קנס, אבל משום קול בעלמא על שם רע שיצא עליה לא הפסידה הקנס. וכו׳.
(הגהת הרמ״א, אבן העזר קעז, ד)
בטעם הדין שאין לה קנס כותב רש״י (ד״ה בשלמא) שאינה בחזקת בתולה, מפני שמן הסתם כבר בא עליה אחד מהפרוצים לאחר שהתברר שהיתה מחזרת אחר זנות.
הרמב״ם (פרק ב, יז) כותב שהטעם הוא שהיא בחזקת שהפקירה את עצמה לכך מרצונה, ונערה שהכינה את עצמה לזנות, בין מדעתה ובין מדעת אביה - הרי היא קדשה ואין לה קנס. על דבריו מקשה הר״ן (
יג, ב בדפי הרי״ף) שמהגמרא שאומרת שהאיסור הוא מפני שמצויים פרוצים משמע שהטעם הוא שחוששים שאחר כבר בא עליה, מלבד זה שאנסה עכשיו. השיטה מקובצת מתרץ שהרמב״ם אינו מקבל את פירוש רש״י מפני שלדעתו אין להחזיקה כבעולה בלי עדות ברורה שנבעלה, אך כיון שיש עדים שחיזרה אחר זנות - הרי היא בחזקת מופקרת והרי היא קדשה. עם זאת יש צורך בסברה שמצויים הפרוצים, מפני שבלעדיה היינו אומרים שלאחר שאלה שתבעה אותם לזנות עמה סירבו חזרה בה, ולא הכינה את עצמה לזנות, ורק משום שמצויים פרוצים אחרים מניחים שהכינה את עצמה לזנות עם הפרוצים, שאינם מניחים אותה לחזור מפריצותה.
בעל צפנת פענח כותב שלטעם הרמב״ם יש משמעות הלכתית לענין חיוב בושת ופגם. נראה שכוונתו ליישב את קושיית הר״ן שהרמב״ם בא להוסיף טעם על הנאמר בגמרא כדי ללמד שמפסידה גם בושת ופגם, שכן מצד הטעם שבגמרא מקבלת בושת ופגם, שהרי גם בעולה מתביישת כשאונסים אותה. אכן יש להעיר שבהגהות אשרי מובא בשם מהרי״ח שיש לה בושת ופגם.
הרש״ל (יש״ש סי׳ ו) מחדש שאף על פי שהטעם לפטור הוא שהיא בחזקת בעולה, הרי הוא פטור גם אם הוא מודה שהיתה בתולה, אף על פי שיש עדים על עצם האונס. כמוהו כותב בעל צפנת פענח ומוכיח מכמה סוגיות שמודה בקנס פטור גם אם על עצם המעשה שעשה יש עדים, אלא שעל פרט מסויים שנחוץ כדי לחייבו אין עדים, ולגביו הוא מודה.
עוד מחדש הרש״ל שהוא פטור גם אם יש עדים שמצאה דם אחרי האונס, שכן אפשר שהדם נגרם מחמת שמצא פרצה דחוקה, או שלא חייתה המכה מבעילה קודמת. אכן לפי הטעם של הרמב״ם נראה פשוט שהוא פטור אף במצבים שדן בהם הרש״ל.
מלשון הגמרא ששנים מעידים שתבעתם לדבר איסור, מדייק השיטה מקובצת שאם תבעה רק אחד - אין מחזיקים אותה כמופקרת, כי אפשר שחזרה בה מיד. מלבד זה הוא כותב שדוקא אם תבעה את שניהם בבת אחת יש ראיה ברורה שהיא מופקרת, מה שאין כן אם תבעה כל אחד בפני עצמו.
[{דף לו:}]
כשרות שטר כשידוע שעדים נתבקשו לזייפו
ציון ג.
גמרא. אמר רב פפא: שמע מינה, האי שטרא ריעא לא מגבינן ביה, היכי דמי? אלימא דנפק קלא עליה דשטרא דזייפא הוא... אלא... דאתו בי תרי ואמרי לדידהו אמר להו זייפו לי... אם הוא הוחזק - כל ישראל מי הוחזקו? הכא נמי, כיון דקא מהדר אזיופא - אימר זיופי זייף וכתב.
...אבל שטר שקרא עליו ערער, והוא שיבואו שנים ויאמרו ׳ממנו שאל לזייף לו שטר זה׳, אף על פי שנתקיים השטר מחותמיו - אין גובין בו לעולם, ויראה לי שאם באו עדי השטר והעידו הן בעצמן על כתב ידם - גובין בו.(רמב״ם עדות כב, ה)
...אבל שטר שבאו שנים ואמרו ׳ממנו שאל לזייף שטר זה׳, אף על פי שנתקיים השטר בחותמיו - אין גובין בו לעולם, אלא אם כן באו עדי השטר והעידו הם בעצמם על כתב ידם.
(שו״ע חושן משפט לא, ד)
המוציא שטר חוב על חבירו ובאו שנים ואמרו ׳ממנו שאל לזייף לו שטר זה׳, אף על פי שנתקיים השטר בחותמיו - אין גובין בו לעולם, אלא אם כן עדי השטר מעידים שראו ההלואה, או אחרים מעידים עליהם שראו שחתמו, ואם עדי השטר מעידים שזו היא חתימתן - גובין בו, הגה. ויש חולקין וסבירא להו דהכרת החתימה לא מהני.(שם סג, א)
הגמרא מסיקה שאין גובים בשטר שמוציא אדם שיש עדים שביקש מהם לזייף שטר. עם זאת כותב הרשב״א שלא כל שטרותיו של אדם זה חשודים כמזוייפים, אלא רק שטר שמתאים לתיאור שמסרו העדים, דהיינו בסכום שביקש מהם לכתוב בשטר המזוייף ועל האדם שביקש מהם לכתוב, אבל שטרות אחרים שמוציא אדם זה על אנשים אחרים או על זה שנזכר בשטר אך בסכום אחר - אינם חשודים. כמוהו כותבים רבינו קרשקש, הרא״ש (סי׳ ג), המאירי, הר״ן (
יג, ב בדפי הרי״ף) והנמוקי יוסף, וכן פוסקים הטור והסמ״ע
(סג סק״ג).
בטעם הדין כותב הרא״ש שמניחים שהיה לו עליו חוב בעל פה ופחד שיכפור, ולכן ביקש לזייף שטר ואם מוציא שטר כזה חוששים שהוא מזוייף, אבל אין חוששים שזייף שטרות אחרים.
הרא״ש מוסיף שכך משמע מלשון הגמרא ״האי שטרא״, משמע שרק שטר זה חשוד. הרשב״א והר״ן מדייקים כך גם מלשון רבינו חננאל שכותב שמעידים שהלה ביקש מהם ״זייפו לי כי האי שטרא״, וכן מדייק הר״ן מלשון הרי״ף.
אולם הרא״ש והמאירי מביאים גם דעה חולקת לפיה חוששים לכל שטר שיוצא מתחת ידו שהוא מזוייף, וכן מכריע הריטב״א.
הרא״ש והריטב״א כותבים שאף לפי השיטה הראשונה, אם העדים מעידים שביקש מהם לזייף שטר סתם, ואינם מפרטים את הסכום ואת האדם - כל שטרותיו חשודים כמזוייפים, וכן פוסק הרמ״א
(סג, ב).
בטעם הדין כותב הרא״ש שהוחזק לזייף כל שטרותיו, ואיננו יודעים איזה הוא המזוייף. בעל הדרישה (סג סק״א) מעיר שמסוף לשון הרא״ש משמע שאין חוששים שזייף יותר משטר אחד, אלא שמספק איזהו המזוייף פוסלים את כל שטרותיו, ולפי זה אם הוציא שני שטרות על לווה אחד - יכול לגבות באחד מהם, שהרי ממה נפשך אחד אינו מזוייף, אך מתחילת לשון הרא״ש משמע שחוששים שמא זייף כמה שטרות, ולכן מסיק הדרישה שלמעשה אינו גובה בשום שטר. גם מלשון הטור הוא מדייק שאינו גובה משום שטר, גם אם יש שני שטרות על לווה אחד, וכן מדייק הב״ח ומסביר שהרא״ש מביא שני טעמים סותרים מפני שמסופק איזה מהם נכון, ומספק פוסק הטור שכל השטרות פסולים, וכן פוסק הש״ך (סק״ה).
הב״ח מוסיף שאם ביקש מהעדים לזייף שטר על אדם מסויים בסכום מסויים, והוציא שני שטרות על סכום זה על לווה זה - אין חוששים ששניהם מזוייפים, שהרי בכגון זה לפי דעת הטור חוששים רק שזייף שטר אחד, ויוכל לגבות בשטר אחד מהשניים, ומלקוחות יכול לגבות מספק רק בשטר שזמנו מאוחר יותר.
ב. הכשרת השטר ע״י החתומים בו או ע״י אחרים.
הרמ״ה (מובא בטור), הריטב״א, רבינו קרשקש, המאירי והר״ן כותבים שגם אם העדים שחתימותיהם מופיעות בשטר החשוד מעידים שזהו כתב ידם - אין זה מכשיר את השטר, כיון שחוששים שבעל השטר זייף אותו בצורה כל כך מוצלחת עד שהוא מטעה אפילו את בעלי החתימות.
אולם הרמב״ם ורבינו ירוחם (מישרים נתיב ו ח״ה) מכשירים את השטר אם העדים מעידים על כתב ידם, וכן פוסק המחבר בשלחן ערוך, בעוד שהרמ״א מביא את הדעה הראשונה. הרש״ל (יש״ש סי׳ ו) מוכיח שכוונת הרמב״ם להכשיר גם אם אינם מעידים שראו את ההלוואה, שכן אם הם מעידים על כך הרי זה פשוט שעדותם מועילה, ולא היה הרמב״ם אומר זאת בלשון ״יראה לי״. הסמ״ע
(סק״ז) כותב שהשלחן ערוך מכשיר גם אם העדים אינם זוכרים שחתמו על השטר, ודי בכך שמכירים שזאת חתימתם, כי אין אדם טועה בחתימת ידי עצמו.
אולם הרדב״ז והמשנה למלך מבינים שהרמב״ם מתכוון לעדים שמכירים שזהו כתב ידם וזוכרים את ההלוואה עצמה, כשיטתו בפרק ח, א שאסור לעדים להעיד על חתימת ידם אלא אם כן הם זוכרים את העדות, והחידוש בהלכה זו הוא שאף על פי שנזכרו רק לאחר שראו את השטר - אין חוששים שהוא מזוייף, וגובים בו אפילו ממושעבדים. הגר״א (סק״ו בליקוט) מוסיף שאין צורך לשאול את העדים אם הם זוכרים את ההלוואה, אלא כל שמעידים בסתם על כתב ידם - מן הסתם זוכרים את ההלוואה. בדרך זו מפרש בעל התומים (סק״ג) את המחלוקת בין הרמב״ם לבין הר״ן, שלדעת הרמב״ם אין צורך שיאמרו בפירוש שזוכרים, בעוד שלדעת הר״ן אף על פי שבדרך כלל די בכך שהעדים מעידים על חתימתם כדי להחשיב את השטר כאמיתי, כאן לא די בכך משום שיש יסוד לחשוש שזייף זיוף דומה מאד לכתב ידם, ולכן אי אפשר להניח שמן הסתם זוכרים את ההלוואה עד שיאמרו בפירוש.
הכסף משנה כותב בפירושו השני שהרמב״ם עוסק בכגון שהעדים החתומים בשטר אומרים שזהו כתב ידם ושזוכרים את ההלוואה, אך אינם זוכרים שחתמו, והחידוש הוא שאין חוששים שזייף את חתימותיהם אלא יש רגלים לדבר שחתמו.
אולם בפירושו הראשון כותב הכסף משנה שהרמב״ם עוסק בכגון שאינם זוכרים את ההלוואה, אלא שכתב ידם יוצא ממקום אחר, בנוסף לכך שהם עצמם מכירים את החתימות. המשנה למלך מבאר את דבריו, שאמנם כשאינם זוכרים את ההלוואה אינם יכולים להעיד על חתימותיהם, כפי שהתבאר, אך כאן השטר מתקיים על סמך קיום החתימות ממקום אחר, ואין העדים נאמנים לומר שאינם זוכרים את ההלוואה כדי לפסול את השטר, והחידוש של הרמב״ם הוא שאין חוששים שזייף את חתימותיהם כשהם עצמם מעידים שזהו כתב ידם, משום שהם בקיאים בכתב ידם יותר מאחרים. המשנה למלך עצמו מקשה על פירושו שכיון שאינם זוכרים את ההלוואה - הרי זה נחשב שאין כתב ידם יוצא ממקום אחר, והשטר בטל לגמרי. גם הש״ך (סק״ד) דוחה את פירוש הכסף משנה מפני שכאן שבעל השטר חיזר אחר זיוף - אי אפשר לקיימו ממקום אחר אלא רק על ידי העדים החתומים עצמם, ואלה אינם יכולים להעיד על חתימתם כיון שאינם זוכרים את ההלוואה.
הרמ״ה (שם) מכשיר את השטר אם העדים החתומים בו אומרים שראו את ההלוואה, וכן פוסק השלחן ערוך. הב״ח והסמ״ע
(סק״ה) כותבים שכוונתם לכגון שבנוסף לכך הם עצמם או עדים אחרים מכירים את חתימותיהם, שאם לא כן יתכן שההלוואה אמת אבל השטר מזוייף, ואין זה אלא מילוה על פה.
אולם הש״ך (סק״ג) דוחה את הסברם מפני שעדיין יש לחשוש שהיתה הלוואה בעל פה והלווה כבר פרע לו, ואחר כך זייף שטר כדי שיוכל לתבעו בשנית, או כדי שיוכל לטרוף מלקוחות. על כן מפרש הש״ך שכוונת הרמ״ה שאם אומרים שזוכרים את ההלוואה, אף שהם עצמם מכירים שזהו כתב ידם - דבריהם מועילים רק לכך שהלווה לא יוכל לטעון שלא לוה אבל עדיין יוכל הלווה לטעון שפרע. הש״ך מוסיף שהרמב״ם מכשיר את השטר לגמרי רק אם העדים עצמם מכירים את חתימתם וגם זוכרים את ההלוואה, אבל אם הם זוכרים את ההלוואה ואחרים מעידים שזהו כתב ידם - עדיין יוכל הלווה לטעון שפרע.
בעל נתיבות המשפט (סק״ב) דוחה את דברי הש״ך וטוען שהחשש לזיוף קיים רק כשיש ספק על עצם ההלוואה, אבל כשיש חזקת הלוואה או חזקת שטר - אין חוששים לזיוף. ראיה לכך הוא מביא מסוגייתנו שמשווה זאת ליוצאת משום שם רע שאין לה קנס, מפני שמחזיקים אותה כבעולה מאחר שיש עדים שתבעה אותם לזנות עמה, ולא מצינו שבשל כך תפסיד את כתובתה אלא רק את הקנס שאין לגביו חזקת חיוב.
לפי המבואר יוצא שאין חולק על כך שאם העדים החתומים על השטר מעידים שזוכרים שחתמו על השטר - השטר כשר. כך כותבים במפורש הרא״ש (סי׳ ג), הריטב״א, הב״ח והסמ״ע
(סק״ז).
הרמ״ה והריטב״א מוסיפים שגם אם העדים עצמם אינם זוכרים שחתמו, אבל באו אחרים והעידו שראו שהעדים החתומים חתמו על השטר - השטר כשר, וכן פוסק השלחן ערוך. הב״ח מבין שזו גם דעת הרמב״ם, אבל הש״ך (סק״ג) כותב בדעת הרמב״ם שבכגון זה השטר מועיל רק לענין שלא יוכל לטעון שלא לוה, אך עדיין יוכל לטעון שפרע, שכן יתכן שהשטר המקורי נפרע, וזהו שטר חדש שזייף.
הרמ״ה כותב שאין משהים את השטר בידי המלוה, שמא ימות הלווה והמלוה יתבע את היתומים בפני בית דין אחר שאינו יודע שמלוה זה חיזר אחרי זיוף, אלא מניחים את השטר ביד שליש עד שיתברר הדבר בעדים, וכן פוסק השלחן ערוך
(סג, ב).
הש״ך (סק״ג) כותב שהרמ״ה אינו מתכוון לשטר שאי אפשר לגבות בו כלל, אלא לכגון שהעדים זוכרים את ההלוואה, שאז הלווה נאמן לטעון שפרע ואינו נאמן לטעון שלא לוה, כפי שהתבאר, ועל כך אומר הרמ״ה שאם המלוה אינו גובה את חובו מיד, כגון שאין ללווה מעות או שעדיין לא הגיע זמן הפרעון - אין משהים את השטר ביד המלוה, כיון שאינו כשר לגמרי.
הב״ח כותב שאם השטר נראה בידו לפני הזמן שהיה מחזר אחרי זיוף - אינו נפסל למפרע, שהרי אז היה בחזקת כשרות. הש״ך (סק״ב) כותב שהיינו דוקא אם השטר נתקיים אז כשראוהו בידו מקודם, או שיודעים בוודאות שזהו אותו שטר שראו אז, כגון שיש בו סימן מובהק.
בעל הפרישה (סק״ב) כותב שכשם שבית דין אינו גובה בשטר זה - כך אין מועילה תפיסה של המלוה מנכסי הלווה, מפני שהשטר נחשב כפסול לגמרי. כך הוא מדייק בסמ״ע
(סק״ד) מלשון השלחן ערוך ״אין גובים בו לעולם״. אולם המהדיר למאירי (הערה ט) מדייק מלשון המאירי שאם המלוה תפס אין מוציאים מידו.
[{דף לו:}]
ציון ד.
משנה. ואלו שאין להן קנס: הבא על הגיורת ועל השבויה ועל השפחה שנפדו ושנתגיירו ושנשתחררו יתירות על בנות שלש שנים ויום אחד, רבי יהודה אומר: שבויה שנפדית הרי היא בקדושתה אף על פי שגדולה.
הגיורת והשבויה והמשוחררת אם נתגיירה ונפדית ונשתחררה והיא בת שלש שנים או פחות - יש לה קנס, ואם היתה בת שלש שנים ויום אחד כשנתגיירה או כשנפדית או כשנשתחררה - אין לה קנס, הואיל וביאתן ביאה הרי הן כבעולות.(רמב״ם נערה בתולה א, י)
גיורת ושבויה ושפחה שנתגיירו ונפדו ונשתחררו בת שלש שנים או פחות - יש להן קנס, ואם נתגיירו או נפדו או נשתחררו מבת שלש שנים ולמעלה - אין להן קנס.
(טור אבן העזר סימן קעז)
ההלכה נפסקה כדעת תנא קמא שאין לשבויה קנס.
המנחת חינוך
(מצוה תקנח) כותב שאם יש עדים שלא זזה ידם מתוך ידה של הגיורת, השבויה והמשוחררת מגיל שלש שנים עד שנאנסה - יש לה קנס מהתורה כיון שהיא ודאי בתולה, ואין זה דומה לאלמנה מן הנישואין שכתובתה, לדעת התוספות לעיל (
יב, א ד״ה שאני), מנה גם אם יש עדים שלא נבעלה לראשון, מפני ששם הטעם הוא שהשני סבור שהעדים אומרים זאת רק כדי לשבח אותה, מה שאין כן לגבי קנס. עם זאת כותב המנחת חינוך שאפשר שחכמים הפקיעו ממנה את הקנס גם כאן.
אכן בירושלמי (הלכה א) מבואר ששפחה שנשתחררה והיתה משומרת מביאה יש לה קנס, אבל מלשון הרמב״ם מדייק בעל צפנת פענח שאין לה קנס גם אם ידוע בוודאות שלא נבעלה, כשם שאסורה לכהן. הוא מסביר שלדעת הרמב״ם הדין עושה אותה כבעולה, כשם שמטעם זה כתובתה מנה. בדרך זו הוא מסביר מדוע הכסף משנה מציין כמקור לרמב״ם את המשנה לעיל
(יב, א), ממנה משמע שכתובתה מנה גם אם ידוע שלא נבעלה, ולא את משנתנו, שלא מפורש בה שאין לה קנס גם אם ידוע שלא נבעלה.
גם בעל אבי עזרי (מהדורה ד) כותב שלדעת הרמב״ם אין לה קנס גם אם שני עדים מעידים שהיא בתולה, כמו שפסק בהלכה ט לגבי בתולה מן הנישואין, וטעמו, שיש לה שם בעולה גם אם לא נבעלה, כמו שכותב בהלכות אישות (יא, ב) שלכן כתובתה מנה. לעומת זאת הירושלמי שאומר שאם יש עדים שלא נבעלה יש לה קנס, הולך לשיטתו שגם לבתולה מן הנישואין יש קנס.
בעל אבי עזרי דן, לפי הירושלמי שאם יש עדים שהיא בתולה יש לה קנס, האם בשבויה די בעד אחד או עבד או קטן או קרוב, כשם שהם מועילים בשבויה להתירה לכהונה. הוא כותב שלפי דברי התוספות (ד״ה ואלו) והרא״ש (בתוספותיו), שהסיבה שאין לשבויה קנס היא גזירה שמא יתירוה לכהן - הרי זה פשוט שבכגון אלה יש לה קנס כיון שמותרת לכהונה על פיהם. אבל לפי הסבר אחר של השיטה מקובצת, שאין לשבויה קנס מפני שאין להוציא ממון מהבועל ללא ראיה ברורה ובשבויה אין חזקת בתולה - אין לה קנס גם כשיש עד אחד, שהרי אין עד אחד נאמן לענין ממון.
[{דף לו:}]
נישואי שבויה לכהן שמעיד שהיא טהורה
ציון ז.ח.
גמרא. והתניא: הפודה את השבויה - ישאנה, מעיד בה - לא ישאנה. רבי יהודה אומר: בין כך ובין כך לא ישאנה... הכי קאמר: הפודה את השבויה ומעיד בה - ישאנה, מעיד בה כדי - לא ישאנה. מכל מקום קשיא לרבי יהודה! אמר רב פפא: אימא, רבי יהודה אומר: בין כך ובין כך ישאנה. רב הונא בריה דרב יהושע אומר: לעולם כדקתני, רבי יהודה לדבריהם דרבנן קאמר להו: לדידי - בין כך ובין כך ישאנה, אלא לדידכו - בין כך ובין כך לא ישאנה מיבעי ליה! ורבנן: הפודה את השבויה ומעיד בה ישאנה - לא שדי איניש זוזי בכדי, מעיד בה כדי לא ישאנה - שמא עיניו נתן בה.
כהן שהעיד לשבויה שהיא טהורה - הרי זה לא ישאנה, שמא עיניו נתן בה, ואם פדאה והעיד בה - הרי זה ישאנה, שאילו לא ידע שהיא טהורה לא היה נותן מעותיו בה.(רמב״ם איסורי ביאה יח, כ)
כהן שהעיד לשבויה שהיא טהורה - הרי זה לא ישאנה, שמא עיניו נתן בה, ואם פדאה והעיד בה - הרי זה ישאנה, שאילו לא ידע שהיא טהורה לא נתן בה מעותיו.
(שו״ע אבן העזר ז, ג)
בעל חזון יחזקאל
(יבמות פ״ד ה״ג) כותב שאם פדאה בתחילה למצות פדיון שבויים, ואחר כך נמלך לשאתה - אינו רשאי לשאתה, כי בזה לא קיים טעם ההיתר שלא היה נותן מעות לפדותה אלמלא היה יודע שהיא טהורה, שהרי אפשר שלא חקר כלל לדעת אם היא טהורה ובכל זאת הוציא עליה כסף לשם מצוה, וכן נראה לדייק מלשון רש״י (ד״ה הפודה) ״שהרי לישאנה פדאה״.
ההלכה נפסקה כדעת חכמים שאינו רשאי לשאתה. עם זאת מבואר בתוספתא ביבמות (שם) שאם כנס - בדיעבד לא יוציא, ומסביר הריטב״א
(יבמות כה ע״ב) ששבויה מנוולת בעיני שוביה, והחשש שנאנסה אינו גדול.
הרמב״ם (בפירושו למשנה ב, ח) כותב שרק הכהן שהעיד על השבויה שלא נטמאה לא ישאנה, אבל כהן אחר יכול לשאתה על סמך עדות זו, וכן מדייקים החלקת מחוקק
(סק״ו) והבית שמואל
(סק״ז) מלשון השלחן ערוך.
הברכי יוסף (סקי״ד, מובא בפת״ש סק״ז) כותב שאם שני כהנים מעידים שהיא טהורה - יכול אחד לשאתה, כמו בשנים שהעידו לאשה שמת בעלה, וכן אם העיד כהן על שבויה בזמן שהיתה נשואה כדי להתירה לבעלה, ואחר כך מת בעלה, או שהיה העד נשוי בשעת עדותו ואחר כך מתה אשתו - מותר לו לשאתה, כמו במעיד לאשה שמת בעלה.