ציון א.
עיין בירור הלכה לעיל כט, א ציון א.
[{דף לו.}]
ציון ב.
[{דף לו.}]
טענת בתולים וקנס בחרשת, שוטה, בוגרת ומוכת עץ
ציון ג.
גמרא. החרשת והשוטה והאיילונית יש להן קנס ויש להן טענת בתולים... דאית ליה למירמא אחריתי עילויה: החרשת והשוטה והבוגרת ומוכת עץ - אין להן טענת בתולים... אמר רב ששת: לא קשיא, הא - רבן גמליאל, והא - רבי יהושע. אימר דשמעת ליה לרבן גמליאל היכא דקא טענה איהי, היכא דלא קא טענה איהי מי שמעת ליה? אין, כיון דאמר רבן גמליאל מהימנא - כגון זו ״פתח פיך לאלם״ הוא. והבוגרת אין לה טענת בתולים? והאמר רב: בוגרת - נותנין לה לילה הראשון! אי דקא טעין טענת דמים - הכי נמי, הכא במאי עסקינן? דקטעין טענת פתח פתוח.
מוכת עץ - כתובתה מאה. אפילו נשאת על מנת שהיא בתולה שלימה ונמצאת מוכת עץ - כתובתה מאה...
בתולה שהיא בוגרת או סומה או אילונית - כתובתן מאתים, אבל החרשת והשוטה - לא תיקנו להן חכמים כתובה. וכו׳.(רמב״ם אישות יא, ג-ד)
מוכת עץ - כתובתה מנה, ואפילו לא הכיר בה וכנסה על מנת שהיא בתולה שלימה, אבל כנסה בחזקת בתולה ונמצאת בעולה - אפילו מנה אין לה.
א. טענת בתולים בחרשת ובשוטה.
לפי הגרסה שלפנינו הגמרא מביאה בענין זה שתי ברייתות סותרות, ומיישבת שהאחת כרבן גמליאל והשניה כרבי יהושע. רש״י מבאר שהברייתא האומרת שאין להן טענת בתולים היא כרבן גמליאל שסובר שכל אשה נאמנת לטעון שנאנסה לאחר האירוסין, ולכן בחרשת ובשוטה שאינן יכולות לטעון בעצמן אנו טוענים להן שנאנסו לאחר האירוסין ואינן מפסידות את הכתובה, מצד ״פתח פיך לאלם״. לעומת זאת הברייתא האומרת שיש להן טענת בתולים היא כרבי יהושע, שכל אשה אינה נאמנת לטעון כך, וממילא גם לחרשת ולשוטה אין טוענים. הרמב״ן (במלחמת ה׳) כותב שכך מפרשים גם רבינו חננאל והגאונים, וכך הוא מדייק מהרי״ף שמביא (דף ד, א בדפיו) את דברי הברייתא שאין להן טענת בתולים, וזאת משום שהלכה כרבן גמליאל.
התוספות (ד״ה החרשת) מבארים בדעת רש״י שאף על פי שהבעל מוחזק בממון - טוענים להן ומוציאים ממנו את הכתובה מפני שיש להן חזקת הגוף שהיו בתולות ולפיה נבעלו רק לאחר האירוסין.
התוספות מוסיפים שרוב הספרים גורסים בברייתא הראשונה רק ״חרשת ושוטה יש להן קנס״ ולא ״ויש להן טענת בתולים״, ולגרסה זו אי אפשר לפרש כרש״י משום שאין שום סתירה בין הברייתא הראשונה לבין הברייתא השניה האומרת שאין להן טענת בתולים, שכן יש להן קנס כי הן בחזקת בתולות, ואין להן טענת בתולים כיון שטוענים להן שהיו בתולות בשעה שהתארסו ונאנסו לאחר מכן.
אולם הריטב״א מיישב את פירוש רש״י אף לפי גרסה זו, שהגמרא מבינה שהברייתא האומרת שיש להן קנס מתכוונת לקנס כתובה, כלומר שמפסידות את הכתובה אם נמצאו שאינן בתולות, בניגוד לדברי הברייתא השניה. על תירוצו מקשה המשנה למלך (הל׳ אישות יא, ח ד״ה והנה גירסת) שהברייתא הראשונה אומרת גם לגבי איילונית שיש לה קנס, ובודאי כוונתה לקנס של אונס ולא לקנס כתובה. מלבד זה הוא מקשה מדוע רב ששת מקבל את ההבנה הדחוקה הזו ומעמיד את הברייתא כרבי יהושע, ואינו מפרשה כפשוטה באופן שמוסכמת על הכל.
המשנה למלך (שם ד״ה עוד ראיתי) מיישב בדרך אחרת את פירוש רש״י על פי גרסת התוספות, שאמנם לפי התירוץ של הגמרא הטעם של הברייתא השניה הוא שטוענים לחרשת ולשוטה שנאנסו תחתיו כמו בסתם אשה, אבל המקשן סבר שהטעם שאין להן טענת בתולים הוא שהן בחזקת מוכות עץ, ולכן הקשה מהברייתא האומרת שיש להן קנס שמוכח ממנה שהן בחזקת בתולות. כך כותב גם רבינו קרשקש בפירוש קושיית הגמרא ותירוצה, וכן נראה מדברי הרשב״א.
הרשב״א ורבינו קרשקש מפרשים לשיטתם שרב ששת, שמעמיד את הברייתא הראשונה האומרת שיש להן קנס כרבי יהושע, מתכוון לומר שהיא גם כרבי יהושע, אך גם רבן גמליאל מסכים שיש להן קנס, שהרי הן בחזקת בתולות אלא שאין להן טענת בתולים כי טוענים להן שנאנסו תחתיו. סיוע לכך הם מביאים מרבינו חננאל שגורס רק ״הא - רבן גמליאל היא״ ואינו גורס ״והא רבי יהושע״, מפני שהברייתא הראשונה אינה כרבי יהושע בדוקא.
הרמב״ן (שם) מקבל את פירוש רש״י שלרבן גמליאל אין להן טענת בתולים כיון שטוענים להן שנאנסו תחתיו, ומוסיף שגם אם קידש ובעל לאלתר, באופן שלא יתכן שנאנסו תחתיו - אין להן טענת בתולים כיון שטוענים להן שהיו מוכות עץ מקודם.
המשנה למלך (שם, ד״ה ומה שהוצרך) מבאר שהרמב״ן נצרך לכך מפני שבברייתא נאמר בסתם שאין להן טענת בתולים, ומשמע שגם אם קידש ובעל לאלתר אין להן טענת בתולים.
הרמב״ן מסביר שכיון שטוענים להן שהן מוכות עץ אינן מפסידות כלום, מפני שאין להן כתובה אלא כשכותב להן, וכיון שמדעתו כתב להן מאתים אין זה מקח טעות גם אם הן מוכות עץ. אולם הרשב״א, רבינו קרשקש והנמוקי יוסף כותבים שמקבלות רק מנה.
בעל המאור (יג, ב בדפי הרי״ף) מפרש להיפך מרש״י, שהברייתא האומרת שיש להן טענת בתולים היא כרבן גמליאל, ואין טוענים להן שהיו מוכות עץ או שנאנסו תחתיו, כיון שזוהי טענה שאינה שכיחה, ודוקא אשה רגילה נאמנת אם טוענת כך בעצמה משום שיש לה חזקת הגוף שלא היתה בעולה כשהתארסה, ורק לענין הקנס טוענים להן מצד ״פתח פיך לאלם״ שהיו בתולות כי יש להן חזקת בתולות ויש להן קנס. לעומת זאת הברייתא האומרת שאין להן טענת בתולים היא כרבי יהושע, שמצינו שאינו הולך אחר חזקת הגוף לענין אשה רגילה, ואף כאן הן בחזקת בעולות ואין הבעל יכול להפסידן את הכתובה בטענה שמצאן בעולות, ורק באשה רגילה יכול לטעון טענת בתולים, מפני שיכול לטעון שחשב שהיא בתולה כיון שלא אמרה לו אחרת, מה שאין כן בחרשת ובשוטה שאינן יכולות לדבר.
הרמב״ן (שם) דוחה את דברי בעל המאור משום שלפי המבואר בגמרא לקמן
(עו, ב) גם רבי יהושע הולך אחר חזקת הגוף אם אין חזקת ממון נגדה, וכאן הרי לפי חזקת הגוף הקובעת שהן בחזקת בתולות מפסידות את כתובתן כשנמצאו שאינן בתולות, ומסייעת לזה חזקת הממון, להשאיר את הממון בידי הבעל. המשנה למלך (ד״ה והרמב״ן) מיישב שכאן הדיון הוא בדעת הבעל, אם כנס על דעת שהיא בתולה או שהיא בעולה, ועל כך אמרו שלפי רבן גמליאל שחזקת הגוף כל כך חזקה שדוחה חזקת ממון - מניחים שכנס על דעת שהיא בתולה, בעוד שלפי רבי יהושע שחזקת הגוף אינה כל כך חזקה - מניחים שהבעל לא סמך על חזקה זו.
הרמב״ן מוסיף שלא ניתן לפרש כבעל המאור שדברי הגמרא שלרבן גמליאל טוענים לה נוגעים לקנס ולא לטענת בתולים, שכן דוקא בנושא אשה ולא מצא לה בתולים יש צורך בטענה מצידה, משום שללא טענה מפסידה את הכתובה אף על פי שחזקת הגוף לטובתה, שהרי נמצאה בעולה, אבל בקנס אינה צריכה טענה, שהרי יש לה חזקת הגוף, ואין לומר שאנוסה מקבלת קנס רק אם טוענת ברי שהיתה בתולה, שאם כן ראוי שחרשת ושוטה לא יקבלו קנס, מפני שבית דין שטוענים בשבילן אינם טוענים טענת ברי.
התוספות עצמם מבארים בשם ר״י שלרבן גמליאל אין לחרשת ולשוטה טענת בתולים כיון שטוענים להן מצד ״פתח פיך לאלם״ שהן מוכות עץ.
המשנה למלך (שם ד״ה ובפירוש ובד״ה אשר) מסביר את שיטתם, שכיון שהן בחזקת מוכות עץ - בודאי הבעל כנסן על דעת שהן מוכות עץ, ולכן אינן מפסידות את כתובתן לאחר שנמצאו שאינן בתולות, בעוד שבאשה רגילה הבעל כונס על דעת שהיא בתולה למרות שכל הנשים נחבטות בקרקע, משום שאילו היתה מוכת עץ היתה אומרת לו, מה שאין כן בחרשת ובשוטה שאינן יכולות לדבר ובודאי הבעל מניח שנחבטו בקרקע ככל הנשים והן מוכות עץ.
הרא״ש (בתוספותיו) מפרש כתוספות ומוסיף שלרבי יהושע יש להן טענת בתולים כיון שהוא סובר שמוכת עץ אינה שכיחה, שאין נשים רגילות להחבט בקרקע. המשנה למלך (ד״ה וא״ת) כותב שכך מוכח ממה שלגבי אשה רגילה סובר רבי יהושע שגם כשטוענת שהיא מוכת עץ אינה נאמנת, שכן אילו היתה מוכת עץ שכיחה היה ראוי להאמין לה מכח צירוף של חזקת כשרות שלא זינתה וחזקת מוכת עץ ככל הנשים.
התוספות מביאים בשם רשב״א קושיה על פירוש ר״י, שאם הדיון הוא אם חרשת ושוטה הן בחזקת מוכות עץ היה רב ששת יכול ליישב את הברייתות באופן אחר, שהברייתא האומרת שאין לה טענת בתולים היא כדעת רבי מאיר
(לעיל יב, ב) שמוכת עץ כתובתה מאתים, והברייתא האחרת כחכמים הסוברים שיש לה רק מנה. אולם התוספות ישנים מתרצים שאי אפשר לומר שהברייתא השניה היא כדעת רבי מאיר, שהרי רבי מאיר נזכר בסיפא לענין סומא, ומשמע שהרישא אינה דברי רבי מאיר. מלבד זה הם מתרצים שאין לומר שהברייתא הראשונה היא כחכמים, שכן לא מובן מדוע יש לה קנס, הרי היא בחזקת מוכת עץ.
המשנה למלך (ד״ה ובפירוש) מביא בשם הראנ״ח פירוש שונה בדעת התוספות, ולפיו לרבן גמליאל הטעם שאין לחרשת ולשוטה טענת בתולים הוא שטוענים להן שהיו מוכות עץ, כיון שהן בחזקת מוכות עץ, בעוד שאשה רגילה אינה בחזקת מוכת עץ, כי אילו היתה מוכת עץ היתה טוענת זאת בשעה שהבעל טען טענת בתולים, ורק בחרשת ובשוטה שאינן יכולות לטעון יש חזקה שהן מוכות עץ, לעומת זאת לרבי יהושע חרשת ושוטה מפסידות את כתובתן מפני שאין טוענים להן שהיו מוכות עץ, כשם שאשה רגילה אינה נאמנת לטעון שהיא מוכת עץ. המשנה למלך (ד״ה עוד נראה) מסביר שלפי הראנ״ח שתי הברייתות הן לפי רבי מאיר, הסובר שמוכת עץ כתובתה מאתים בין אם הכיר בה ובין אם לא הכיר בה, שכן לדעת חכמים שסוברים שמוכת עץ כתובתה מנה, הרי גם אם טוענים לה שהיתה מוכת עץ מקבלת רק מנה בכתובתה, ומדוע אומרת הברייתא שאין לה טענת בתולים, הרי יש לה טענת בתולים להפחית מכתובתה מנה. לעומת זאת, לפי הבנת המשנה למלך הברייתא מתיישבת גם לחכמים, שהרי לרבן גמליאל הבעל כנס אותה על דעת שהיא מוכת עץ ואף על פי כן כתב לה מאתים מרצונו, ולכן אינה מפסידה כלום. נמצא שלהלכה שפוסקים כחכמים וכרבן גמליאל - לדעת הראנ״ח מקבלת רק מנה, ולדעת המשנה למלך מאתים.
אולם הרש״ל (יש״ש סי׳ ז) כותב שאין צורך להעמיד את הברייתות כרבי מאיר כיון שניתן לפרש שמדובר בכגון שקידש אותה כשהיתה פקחת ונתחרשה לאחר מכן, וטוענים לה שהיתה מוכת עץ לפני הנישואין לאחר שנתחרשה, באופן שמקבלת מאתים גם לדעת חכמים כיון שנעשתה מוכת עץ לאחר האירוסין ולפני הנישואין.
הרמב״ם והשלחן ערוך אינם כותבים במפורש את הדין של חרשת ושוטה, אך כותבים שלא תיקנו להן כתובה, ושכל מי שלא תיקנו לה חכמים כתובה אין לה טענת בתולים, וכן כותב הטור במפורש שחרשת ושוטה אין להן טענת בתולים.
המגיד משנה (ה״ח) כותב שדברי הרמב״ם שאין טענת בתולים למי שלא תיקנו לה כתובה הם פשוטים, שאין טענת בתולים אלא להפסידה את מה שמגיע לה מכח תנאי בית דין. אולם בעל מים חיים (על הרמב״ם) כותב שהדברים תלויים במחלוקת הברייתות בסוגייתנו, והרמב״ם כותב כך מפני שהלכה כרבן גמליאל שאין טענת בתולים לחרשת ולשוטה אפילו כתב להן מאתים, ומכאן שכל שלא תיקנו לה חכמים כתובה אין לה טענת בתולים.
כאמור, הרמב״ן מבאר שמדובר בכגון שכתב לחרשת ולשוטה כתובה מרצונו, שהרי במסכת יבמות
(קיג, א) למדנו שלא תיקנו כתובה לחרשת ולשוטה, וכן כותב הבית שמואל
(סק״ז). בדרך אחרת כותב הרש״ל
(שם) שמדובר במי שהיתה פקחת בשעת הקידושין ואחר כך נתחרשה. כעין זה מפרש בעל בני אהובה שמדובר כשאביה קיבל קידושין בעבורה בעודה קטנה, שאז קידושיה דאורייתא.
המשנה למלך (ד״ה והנני יוצא) מסתפק אם הפוסקים שאינם כותבים במפורש כמו הרמב״ן שמדובר כשכתב לה כתובה מרצונו מפרשים כמותו, או שמפרשים שמדובר כשנתקדשה קידושי תורה ולכן יש לה כתובה מן הדין, אך כיון שטוענים להן שהן מוכות עץ יש להן כתובה של מנה ולא של מאתים כדעת הרמב״ן.
אפשרות שלישית כותב הגר״א
(סק״ז) שמדובר כשכנס אותה כשהיא חרשת ואחר כך נתפקחה, ומכאן למד השלחן ערוך
(סז, ח) שבאופן זה יש כתובה לחרשת.
נראה שלפי פירושי רש״י, התוספות ובעל המאור אין הבדל להלכה בין חרשת ושוטה שאין להן כתובה מתקנת חכמים והבעל כתב להן מרצונו, לבין חרשת ושוטה שנתקדשו קידושי תורה ויש להן כתובה מן הדין, ורק הרמב״ן לשיטתו מעמיד דוקא בכגון שכתב לה מרצונו.
מלבד זה נראה שלשיטת התוספות, על פי הבנת המשנה למלך שהטעם שאין להן טענת בתולים הוא שהבעל כנס על דעת שהן מוכות עץ, אם היתה פקחת בשעת קדושין ואחר כך נתחרשה - יש לה טענת בתולים, שהרי כנסה על דעת שהיא בתולה, אבל אם קידשה אביה כשהיתה קטנה - אין לה טענת בתולים, שהרי כנסה על דעת שהיא מוכת עץ.
המשנה למלך (שם) מקשה מדוע הגמרא אינה מתרצת שהברייתא האומרת שיש להן טענת בתולים עוסקת בחרשת ושוטה שיש להן כתובה מן הדין, שנתקדשו קידושי תורה, והברייתא האומרת שאין להן טענת בתולים עוסקת בכגון שכתב להן מעצמו. כמובן שלפי פירושי רש״י, התוספות ובעל המאור אין אפשרות לתרץ כך, שהרי אין הבדל להלכה בין שני האופנים האלה.
הרמב״ן, שמפרש כאמור שהברייתא הראשונה האומרת שיש להן קנס ויש להן טענת בתולים היא כרבי יהושע, כותב שגם לדעת רבן גמליאל יש להן קנס, אף על פי שאין להן טענת בתולים מפני שטוענים להן שנאנסו תחת בעליהן או שהיו מוכות עץ.
לפי פירוש בעל המאור שלדעת רבן גמליאל יש להן טענת בתולים כיון שהוא הולך אחר חזקת הגוף ומניחים שנשאה על דעת שהיא בתולה - יש להן קנס כיון שהן בחזקת בתולות, ולדעת רבי יהושע שאין הולכים אחר חזקת הגוף אין להן קנס, והלכה כרבן גמליאל שיש להן קנס.
לפי פירוש התוספות, שלרבן גמליאל אין להן טענת בתולים מפני שנשאה על דעת שהיא מוכת עץ, כותב המשנה למלך (ד״ה והנני) שלפי הדעה שחרשת ושוטה אינן נחבטות בקרקע יותר מסתם נשים - יש להן קנס ככל הנשים, ולפי הדעה שנחבטות יותר - אפשר שאין להן קנס, מפני שאינן בחזקת בתולות. אולם הטור כותב בדעת התוספות שכיון שכנס בחזקת שהן מוכות עץ אין להן קנס.
הרמב״ם (הל׳ נערה א, ט) פוסק שאין להן קנס. הכסף משנה מסביר שהרמב״ם מבין שזו דעת רבן גמליאל שסובר שאין להן טענת בתולים, והוא הדין שאין להן קנס, והלכה כרבן גמליאל כנגד רבי יהושע. בעל עמק המלך (ד״ה ועפ״ז) מבאר שהרמב״ם סובר כשיטת התוספות בענין טענת בתולים שלרבן גמליאל אין לה כי מוכת עץ שכיחה, ולכן גם אין לה קנס.
בעל ערוך השלחן (אהע״ז קעז, יט) מבאר שהרמב״ם סובר שמהפסוק ״נערה״ ממעטים חרשת ושוטה כי אינן באות לכלל נערות לעולם.
אף המאירי פוסק שאין להן קנס, ומסביר שחזקתן בעולות מפני שאינן שומרות את עצמן.
המשנה למלך (ד״ה ולענין קנס, השני) כותב שזו גם דעת הרי״ף והרא״ש אשר אינם מביאים את דברי הברייתא הראשונה האומרת שיש לה קנס, כיון שמפרשים שברייתא זו היא כרבי יהושע, והלכה כרבן גמליאל שאין לה קנס מפני שהיא בחזקת מוכת עץ.
הראב״ד משיג על הרמב״ם וכותב שלדעת חכמים יש לה קנס, וכן פוסק הרמ״ה (מובא בטור סי׳ קעז). הכסף משנה מסביר שהגמרא מעמידה את הברייתא האומרת שיש להן קנס כחכמים החולקים על רבי מאיר, והלכה כמותם.
בדעת הסוברים שיש לחרשת ולשוטה קנס, יש לדון אם הוא הדין כשהאונס טוען במפורש שהיתה בעולה כשאנס אותה. הרמב״ן (בחידושיו) כותב שני הסברים לכך שלדעת רבי יהושע יש להן קנס אף על פי שלענין טענת בתולים הוא סובר שאין טוענים להן שהיו מוכות עץ או שנאנסו תחתיו, האחד שמדובר כשהאונס אינו טוען שהיתה בעולה בעוד שבטענת בתולים הבעל טוען שהיתה בעולה, והשני שגם אם האונס טוען שהיתה בעולה אינו נאמן להפסיד אותה מקנס, שאם כן תמיד יטען כך ומה הועילה התורה בתקנתה.
בענין זה כותב הראב״ד (בהשגותיו על המאור) שמן הסתם האונס אשה אינו שם לב אם יש לה בתולים או לא, ולכן לדעתו מדובר כשאינו טוען כלום ויש לה קנס מפני שמעמידים אותה על חזקת בתולה. הריטב״א מסביר שיש להן קנס כי מעמידים אותן בחזקת בתולות משום שאין מי שטוען בבירור אחרת, בעוד שבטענת בתולים טוען הבעל בבירור שהיתה בעולה, ויש חזקה שאין אדם טורח בסעודה ומפסידה. המשנה למלך (ד״ה עוד יש, השני) כותב שכוונתו שגם אם האונס טוען שהיתה בעולה - אינה נחשבת טענה ברורה, כיון שלא מצטרפת לה החזקה שאין אדם טורח בסעודה ומפסידה, ואין הריטב״א חולק על הרמב״ן.
דין קנס במוכת עץ אינו מפורש בסוגיה, אבל לפי פירוש התוספות שהסברה לכך שאין קנס לחרשת ולשוטה היא שהן בחזקת מוכות עץ - ברור שאין קנס למוכת עץ, וכך כותב הטור (שם) שמדברי ר״י בתוספות נראה שאין לה קנס.
אולם הטור כותב בשם הרמ״ה שיש קנס במוכת עץ, וכן כותב בעל עמק המלך (ד״ה תו קשה) בדעת רבינו חננאל שסובר שמוכת עץ פתחה סתום אלא שאין לה דם, שכיון שיש לה מקצת בתולים - אינה מתמעטת מ״בתולה״.
בדעת הרמב״ם כותב המשנה למלך (ד״ה ולענין קנס, השני) שיש לה קנס, ועל כן אינו מונה מוכת עץ בין אלה שאין להן קנס.
לעומתו כותב בעל שרשי הים שלרמב״ם אין קנס במוכת עץ, ולא ראה צורך לפרטה בין אלה שאין להן קנס כיון שסמך על מה שכתב שדוקא לבתולה יש קנס.
הגמרא מחלקת בין טענת דמים לטענת פתח פתוח, ולפי גרסת רש״י יש לה טענת בתולים בטענת דמים, ומפסידה כתובתה, מפני שלבוגרת יש דם, אבל אין לה טענת בתולים בטענת פתח פתוח, ואינה מפסידה כתובתה, משום שרחמה של הבוגרת רחב והבעל חושב בטעות שפתחה פתוח. כך פוסקים הרמב״ם (הלכה יב-יג), הרשב״א, הריטב״א, רבינו קרשקש, הריא״ז (פ״א הלכה ב, כב), רבינו יהונתן (דף ד, א בדפי הרי״ף), הטור (סי׳ סח) והשלחן ערוך (
סי׳ סח,
ג).
לעומתם גורס רבינו חננאל (מובא בתוס׳ לעיל ט, א ד״ה האומר) להיפך, שבטענת פתח פתוח יש לה טענת בתולים, משום שאין פתחה של הבוגרת פתוח, ובטענת דמים אין לה טענת בתולים, משום שאין לבוגרת דם גם כשהיא בתולה. כמוהו פוסקים הרי״ף (דף ד, א בדפיו), רב האי גאון (מובא ברמב״ן), הרי״ד והראבי״ה (מובא בהגהות מיימוניות אות ז).
הרי״ף מבאר לפי שיטה זו שמה שאמרו שנותנים לבוגרת שנישאת לילה ראשון ותולים את דמה בדם בתולים - מדובר בבוגרת כזו שלא ראתה עדיין דם נדות, לכן תולים שזהו דם בתולים ולא דם נדות, אבל אם כבר ראתה דם נדות - אין לה טענת בתולים, מפני שאפשר שהיא בתולה וכלו דמיה מעצמם.
הרמב״ן והר״ן (על הרי״ף שם) מבארים שאמנם כלו דמיה, אבל כיון שפתחה סתום - אפשר שיצא לה דם מהצדדים, ולכן נותנים לה לילה ראשון, אך אין הבעל יכול לטעון שכיון שלא מצא דם סימן שהיתה בעולה, מפני שלפעמים לא יוצא דם מהצדדים.
הסבר אחר כותב הרשב״א, שהסיבה שנותנים לבוגרת לילה ראשון ותולים בדם בתולים הוא שיש בוגרות שיש להן דמים ותולים שהיא מאותן בוגרות ואין זה דם נדות, אך לענין טענת בתולים מעמידים אותה בחזקת כשרות לומר שהיא מאלה שאין להן דם בתולים, ולכן אין לה טענת בתולים.
דין טענת בתולים במוכת עץ תלוי במחלוקת הראשונים לגבי טענת בתולים בבוגרת, שהרי הברייתא משווה ביניהם ואומרת שלבוגרת ולמוכת עץ אין טענת בתולים, ויוצא שלשיטת רבינו חננאל אין במוכת עץ טענת בתולים בטענת דמים, ולשיטת רש״י אין במוכת עץ טענת בתולים בטענת פתח פתוח. אכן רבינו חננאל (מובא בתוס׳ שם) אומר במפורש שבמוכת עץ יש טענת פתח פתוח ואין טענת דמים. גם הרמב״ן כותב שלפי שיטת רבינו חננאל למוכת עץ אין דם אבל פתחה סתום, אך מביא שבירושלמי (פרק א, ז) אמרו שפתחה פתוח, ויש בכך סיוע לשיטת רש״י.
אולם נראה שאין ללמוד מההשוואה לבוגרת שגם במוכת עץ יש טענת בתולים באופן שמועילה בבוגרת, דהיינו טענת פתח פתוח לרבינו חננאל וטענת דמים לרש״י, שהרי רק לגבי בוגרת יש הכרח לומר שיש טענה שמועילה כדי להסביר את דברי המשנה שנותנים לה לילה ראשון, מה שאין כן לגבי מוכת עץ. אכן המאירי והטור (סי׳ סח) פוסקים שבמוכת עץ אין כלל טענת בתולים, וכן כותב הרש״ל (יש״ש פ״א סי׳ לג). בעל אור יעקב
(סנהדרין סי׳ ד) מוכיח שזו גם דעת הרמב״ם שכותב בהלכה י שאם אמרה ׳מוכת עץ אני׳ נאמנת, ומשמע שמתייחס לשני הסוגים של טענת בתולים שהזכיר בהלכה הקודמת, מכאן שמוכת עץ אין לה דם ופתחה פתוח.
התוספות בסוגייתנו (ד״ה אי) מקשים על שיטת רבינו חננאל מדוע הגמרא אינה מיישבת את הסתיררה בין הברייתות בענין טענת בתולים בחרשת ובשוטה, שהברייתא האומרת שאין להן טענת בתולים עוסקת בטענת דמים והברייתא האומרת שיש להן טענת בתולים עוסקת בטענת פתח פתוח, כיון שחרשת ושוטה הן בחזקת מוכות עץ, שלפי רבינו חננאל יש בה טענת פתח פתוח ולא טענת דמים. הם מתרצים שהגמרא סוברת כדעה שאין הבעל נאמן בטענת פתח פתוח, ואינה מקבלת את החזקה שאין אדם טורח בסעודה ומפסידה, ולכן אין הגמרא יכולה להעמיד כך את הברייתא האומרת שיש טענת בתולים בחרשת ובשוטה.
[{דף לו.}]
טענת בתולים בעוורת ובאיילונית
ציון ד.
גמרא. הסומא ואיילונית יש להן טענת בתולים, סומכוס אומר משום רבי מאיר: סומא אין לה טענת בתולים.
כל בתולה שכתובתה מאתים - יש לה טענת בתולים, וכו׳.(רמב״ם אישות יא, ח)
בתולה שהיא בוגרת או סומא - כתובתה מאתים, וכן איילונית אם הכיר בה - כתובתה מאתים.
(שו״ע אבן העזר סז, ו)
כל בתולה שכתובתה מאתים - יש לה טענת בתולים, וכו׳.(שם סח, א)
הרשב״א (שו״ת ח״ג סי׳ שסט), הריא״ז (פ״א הלכה ב, כ) והמאירי פוסקים כתנא קמא שיש לסומא טענת בתולים, ולא כדעת היחיד של רבי מאיר.
לגבי איילונית אין חולק על כך שיש לה טענת בתולים, אך יש להקשות על כך שכאשר מופיעים בה סימני איילונית הרי היא כבר בוגרת, כמבואר בגמרא במסכת יבמות
(פ, ב), ולבוגרת אין טענת בתולים, כמבואר לעיל
(ציון ג).
הרשב״א מבאר שמדובר בכגון שנשאה בהיותה נערה ולא מצא לה בתולים, וכשהגיעה לגיל עשרים נולדו בה סימני איילונית, ואף על פי שהתברר למפרע שהיתה בוגרת כבר אז - יש לה טענת בתולים.
לעומתו מפרש רבינו יהונתן (דף ד, א בדפי הרי״ף) שמדובר כשנולדו לה סימני איילונית עוד בהיותה נערה, אבל אם בא עליה לאחר שכבר נעשתה בוגרת - אין לה טענת בתולים. גם המאירי (י, ב ד״ה בפרק) מביא את השיטה הזו שלאיילונית יש טענת בתולים רק בששת החדשים של זמן הנערות ולא לאחר מכן.
הרשב״א לשיטתו מוסיף שמדובר כשהבעל התנה עמה בשעת קידושין שמקדשה גם על מנת שתמצא איילונית, שאם לא כן בלאו הכי הקידושין בטלים מפני שזהו מקח טעות. אולם לשיטת רבינו יהונתן שמדובר כשכבר נולדו בה סימני איילונית לפני שבא עליה אין צורך בכך, שהרי ידע שהיא איילונית ואין זה מקח טעות.
[{דף לו.}]
ציון ה.