ושצילתה מרובה מחמתה כשרה, הא כי הדדי פסולה, והא תנן באידך פירקין ושחמתה מרובה מצילתה פסולה, הא כי הדדי כשרה, לא קשיא, כאן מלמעלה כאן מלמטה, אמר רב פפא היינו דאמרי אינשי כזוזא מלעיל כאיסתרא מלתחת, עכ״ל.
בסוגיא זו רבו שיטות הראשונים, כדלהלן, ונבאר את יסודות שיטותיהם:
א) שיטת רש״י: וז״ל: כאן מלמעלה כאן מלמטה, הא דדייקינן כי הדדי פסולה למעלה קאי, כשיש בין קנה לקנה כמלא קנה אפילו מצומצם פסולה, לפי שחמת האויר נראית בארץ רחבה הרבה מן הצל של סכך. והא דדייקינן כי הדדי כשרה נקט שיעוריה מלמטה, שחמה וצל שוין בידוע שהקנים רחבים מן האויר, עכ״ל.
לפום ריהטא דברי רש״י סותרים את עצמם. בתחילה הוא אומר שכשהסכך מלמעלה פרוץ כעומד הסוכה פסולה מפני שרבה החמה על הצל בארץ מלמטה. משמע מכך, שאילו היה הפרוץ כעומד בסכך מלמעלה וגם בארץ מלמטה היתה הסוכה כשרה. מסוף דבריו נראה להיפך שהרי הוא אומר, שכשיש פרוץ כעומד בחמה ובצל מלמטה בארץ הסוכה כשרה מפני שיש רוב סכך בגגה מלמעלה, יוצא שכשיש סוכה עם פרוץ כעומד מלמעלה ומלמטה הסוכה פסולה, וצ״ע.
ועוד, דהא במסכת עירובין
(טו:) חלוקים רב הונא בריה דרב יהושע ורב פפא במסכך סוכתו בסכך כשר ובסכך פסול הנתונים זה בצד זה ופרוץ כעומד - כלומר, כשמחצית סכך הסוכה פסולה ומחציתה כשרה. לרב פפא הסוכה כשרה, לרב הונא בריה דרב יהושע הסוכה פסולה. (עיין שם שפליגי גם בדין מחיצות שבת פרוץ כעומד.) ולפי זה, פרש״י כאן תמוה: הרי בעל הסוגיא כאן בסוכה הוא רב פפא הסובר פרוץ כעומד כשר. והלא ניתן להבין מפרש״י שבפרוץ כעומד מלמעלה בסכך ומלמטה בצל - הסוכה פסולה.
על כן נ״ל, דאליבא דרש״י קיימים שני דינים בסכך הסוכה: 1) דין בחפצא של הסכך בגגה של הסוכה, 2) דין בצלו של הסכך בארץ.
הדין של סכך בגג הסוכה נלמד מעצם השם סוכה כפי שנתבאר לעיל
(בריש המס׳) בפרש״י שהסוכה נקראת על שם הסכך. הדין של צל בקרקעה של הסוכה נלמד מקרא - ״וסוכה תהיה לצל יומם״ (
ישעיה פרק ד׳) לעיל
(ב.).
נראה שרש״י מחלק לר״פ בין פרוץ כעומד בהכשרו של סכך הגג לפרוץ כעומד בצל הסכך. בגגה של הסוכה פרוץ כעומד כשר אבל לא בצלה של הסוכה הנופל על הארץ. חילוק זה יוסבר בהתאם לטעם דינו של רב פפא בפרוץ כעומד המובא בערובין
(טו:), וז״ל: פרוץ כעומד כו׳ רב פפא אמר מותר הכי אגמריה רחמנא למשה לא תפרץ רובה, עכ״ל. רש״י סובר שרק לענין החפצא של עומד נלמדה ההלכה שפרוץ כעומד כשר. דין זה שייך לסכך הגג וגם למחיצות; בחפצא של הסכך או של המחיצות פרוץ כעומד כשר שהרי מחצה העומד קיים ואין החפצא פרוץ ברובו, ורחמנא אגמריה למשה לא תפרץ רובה. שאני צל הסוכה למטה. הצל על הארץ אינו חפצא של עומד כלל, ולכן דוקא כשיש רוב צל על הארץ אמרינן שהסוכה כשרה. אין הדין של רב פפא בפרוץ כעומד נוהג כאן מפני שדינו נאמר רק לחפצא של עומד. בצל של הארץ רק הדין של רוב הנוהג בכל דיני התורה מכשיר, ומשום כך מחצה על מחצה בצלה של הסוכה למטה בארץ פסול.
עוד נ״ל כי הדין של פרוץ כעומד כשר נוהג רק בדבר דהוי חלות שם חפצא. בסכך ומחיצות ישנם דינים רבים הקובעים הכשרם. ומשמעותם של הדינים האלו היא שסכך ומחיצות נחשבים כחלות שם בדיני התורה. בכגון דא שיש חלות שם חפצא אגמריה רחמנא למשה לא תפרץ רובה. לא כן הצל מלמטה. אין כאן איזה שהוא חלות שם חפצא כמו שיש בסכך ובדפנות. הצל בקרקעה של הסוכה חל בתורת שמוש למעשה בלבד, כלומר, הסוכה צריכה לשמש למעשה לצל מחורב. לפיכך לא חל בצל הדין של פרוץ כעומד. ובכן שיטת רש״י היא שדוקא כשיש רוב צל למטה ויש שמוש למעשה בצל הסוכה ברוב המקום למטה הוכשרה הסוכה כי הכשר הצל תלוי בשמוש למעשה בצל ברוב המקום ואינו חלות שם חפצא להכשיר ע״פ הדין של פרוץ כעומד.
עם כל זאת עדיין אין שיטת רש״י מבוארת לגמרי. הרי רש״י עצמו אומר שאם יש רוב למעלה בסכך, הסוכה כשרה, גם כשפרוץ כעומד בצל למטה. והנה לפ״מ שבררנו שלענין צל על הקרקע מחצה על מחצה פסול, מדוע סובר רש״י שכשיש רוב סכך למעלה הסוכה כשרה מכל מקום, אפי׳ כשאין רוב צל למטה בקרקע.
ונראה שלרש״י יש שני הכשרים בסכך הסוכה למעלה: 1) רוב, 2) פרוץ כעומד. כשיש רוב סכך מלמעלה הסוכה כשרה בכל אנפי. כשרובה מסוככת כהלכתה כשרה הסוכה גם בלי צל למטה. רק בפרוץ כעומד למעלה תלוי הכשרה של הסוכה בצל מלמטה, ומשום כך סובר רש״י, שבפרוץ כעומד מלמעלה ולמטה הסוכה פסולה מפני חסרון צל מלמטה, אבל ברוב סכך מלמעלה הסוכה כשרה גם כשהצל שלמטה מחצה על מחצה. והחלוק דורש ביאור.
ודומה ששיטת רש״י היא שהדין של פרוץ כעומד שונה מדין הרוב. דין הרוב נוהג בכל התורה כולה, אבל הדין של פרוץ כעומד נוהג כהכשר מיוחד אך ורק בחלות שם חפצא של סכך ובמחיצות. יוצא, שדין הרוב כאן אינו ניתן להפקעה; כשיש רוב בסכך מלמעלה, כשרה הסוכה בכל אופן - גם בלי צל מלמטה - שהרי יש בסכך ההכשר של רוב מדין כל התורה כולה. לעומת זאת כשהסכך רק פרוץ כעומד יש דין הכשר מיוחד בסכך הסוכה. חלות ההכשר הזה תלוי׳ בצל מלמטה שאם אין רוב צל מלמטה הסוכה פסולה.
מסקנת הדברים: שיטת רש״י היא שבהכשר של סכך הסוכה קיימים שני דינים. ברוב סכך למעלה - הגג בעצמו קובע את הכשרה של הסוכה ואין לנו ענין במציאות של צל למטה. מאידך כשהסכך פרוץ כעומד למעלה - תלוי הכשרה של הסוכה גם במציאות הצל למטה. ההלכה של פרוץ כעומד חלה רק על הסכך עצמו אבל לא על הצל בארץ. לפיכך, דוקא כשיש רוב צל למטה הסוכה כשרה, אבל בפרוץ כעומד מלמעלה ומלמטה הסוכה פסולה.
כל הדברים הנ״ל אמורים ע״פ מה שניתן לדייק מסוף דברי רש״י שפרוץ כעומד בסוכה מלמעלה ומלמטה פסולה. אכן זה נסתר ממשמעות ראשית דבריו שפרוץ כעומד מלמעלה ומלמטה הסוכה כשרה, וצ״ע.
מ״מ, לאור פרש״י קבענו שהדין של פרוץ כעומד שונה מדין הרוב בכל התורה כולה. ונראה, שליסוד זה יש ראיה מהרמב״ם (פי״ז משבת הלכ״ב), וז״ל: לחי שהיה רחב הרבה בין שהיה רחבו פחות מחצי רוחב המבוי בין שהיה רחבו כחצי רוחב המבוי כשר ונידון משום לחי, אבל אם היה יתר על חצי רוחב המבוי נידון משום עומד מרובה על הפרוץ, עכ״ל. הרמב״ם פוסק שכשהלחי רחב יותר מחצי רוחב המבוי פקע הדין של לחי, אבל בלחי הרחב כחצי רוחב המבוי חל דין הלחי. ולפום ריהטא יפלא, הרי אליבא דרב פפא בפרוץ כעומד יש חלות דין מחיצה שלכאורה סותר דין לחי ולמה א״כ נידון פרוץ כעומד משום לחי; מאי שנא פרוץ כעומד מעומד מרובה בנוגע לדין הלחי.
צ״ל שפרוץ כעומד, אע״פ שכשר למחיצות, אינו חל בתורת רוב ובהכשרו של עומד מרובה, אלא כדין הכשר מיוחד לעצמו. עקב כך אין ההכשר הזה סותר את חלות השם של הלחי. ונראה שהטעם לכך הוא דבפרוץ כעומד אין הרוח נחשבת סתומה כפי שנחשבת בעומד מרובה - ולפיכך חל דין הלחי. ברם בעומד מרובה על הפרוץ חלה סתימת כל הרוח מדין רוב של כהת״כ ומפני כך פקע שם הלחי. הרי מוכח שהרמב״ם ס״ל יסוד החלוק הנ״ל. (בנוגע לענין זה עיין בשעורים לעיל
(ז׳).
2) שיטת ר״ת:
כתבו התוס׳ (כב:) ד״ה כזוזא וז״ל: והקשה ר״ת דרב פפא גופיה דהכא אית ליה פ׳ קמא דעירובין
(דף טו:) פרוץ כעומד מותר והתם נמי פסקינן הלכתא הכי כו׳ ומפרש ר״ת כאן מלמעלה מי שמודד האויר מלמעלה כי הדדי כשרה לפי שהוא עומד כפרוץ, אבל העומד מלמטה בארץ ומעיין כלפי מעלה ודומה כי הדדי פסולה לפי שהאויר שהוא רחב כו׳ דומה בעיניו קטן, עכ״ל.
שיטת ר״ת בסוגיא דידן הוא שאין דין של צל למטה קיים כלל. הכשרה של הסוכה תלוי בסכך בלבד, ובפרוץ כעומד למעלה כשרה הסוכה בכל אופן. הר״ת משווה את הענין שבעירובין
(טו:) של פרוץ כעומד בסכך כשר ובסכך פסול עם הענין בסוכה של פרוץ כעומד בחמה וצל מלמעלה, ופוסק שבשניהם בפרוץ כעומד הסוכה כשרה.
הרא״ש (פרק שני, סי׳ ג׳) משיג על הר״ת, וז״ל: מצינו לענין פרוץ כעומד של דפנות מועיל קנה קנה פחות משלשה אע״פ שהפרוץ מרובה ולענין סכך אינו מועיל מפני שהחמה מרובה, עכ״ל. כוונת הרא״ש מאחר שלפי הר״ת תלוי הכשר הסוכה אך ורק בסכך ואין צורך ברוב צל למטה למה תיפסל סוכה המסוככת בקנה קנה פחות מג׳ טפחים. וכשם שר״ת מכשיר סוכה שהסכך פרוץ כעומד מלמעלה ואפי׳ כשיש רוב חמה מלמטה היה מהראוי שתכשר סכך סוכה גם מדין לבוד בלבד ומ״ש לבוד מפרוץ כעומד.
נראה ליישב קושית הרא״ש על ר״ת שאין לדמות סכך פרוץ כעומד לקנה קנה פחות מג׳ טפחים. כך אגמרה רחמנא למשה - שפרוץ כעומד כשר ולכן קיים עצם החפצא של הסכך. אולם בקנה קנה הואיל ויש חמה ברוב הגג למעלה מופקע עצם החפצא של הסכך מלמעלה וכפי שכבר הסברנו בשם הגר״מ זצ״ל דכשיש רוב חמה בגג הסוכה ליכא חפצא דסכך כלל כי דין לבוד אינו משוה חפצא דסכך, דחפצא דסכך צ״ל גדולי קרקע ולא אויר.
וכן יוצא מדעת רש״י (יט: ד״ה א״ל רבי אבא) האוסר לישן תחת אויר פחות מג׳ ואפי׳ כשרוב הסכך בגג כשר. מוכח שסובר דלבוד רק מצרף סככות אהדדי שלא יהיו כשתי סוכות שיש הפסק ביניהן אבל אין לבוד כשלעצמו חפצא דסכך, ולר״ת נמי בקנים שבגג הסוכה הקרובים אהדדי פחות מג׳ בגג ליכא חפצא של סכך דהא רוב הגג הוא אויר, והרא״ש פליג וסובר דלבוד משוה חפצא דסכך - אלא שעכ״ז הסוכה פסולה שהרי אין צל בקרקע הסוכה.
3) שיטת הרמב״ם:
ז״ל הרמב״ם (פ״ה מסוכה הלי״ט): סכך שהיו בו חלונות חלונות שהאויר נראה מהן אם יש בכל האויר ככל האויר המסוכך הרי זו פסולה מפני שחמתה תהיה מרובה מצלתה, וכל שהחמה מרובה על הצל אינו סכך, ואם היה הסכך רב על האויר כשרה, עכ״ל.
ועוד, (שם, הלט״ז) וז״ל: סיכך בדבר פסול ודבר כשר זה בצד זה אם היה כל הסכך הכשר יותר על כל הסכך הפסול כשר. ואם היה זה כמו זה בצמצום כו׳ הרי זו פסולה מפני שסכך פסול כפרוץ הוא נחשב, עכ״ל.
הרמב״ם פוסק שפרוץ כעומד פסול בסכך בכל אופן, וטעמו הוא שהחמה מרובה למטה מהצל ופוסלת את הסוכה. והנה הרמב״ם משוה לפסול פרוץ כעומד בסכך ובאויר לפרוץ כעומד בסכך כשר המונח בצד סכך פסול. אין לדעתו הבדל בין אויר לסכך פסול; הצל למטה הבא מהסכך הפסול כאילו איננו ואינו מצטרף לצל הדרוש להכשיר הסוכה. לפיכך על פי דין יש כאן חמתה מרובה מצלתה למטה, והסוכה פסולה.
יוצא שהרמב״ם דחה הסוגיא בערובין
(טו:) שהכשירה פרוץ כעומד בסכך כשר וסכך פסול מונחים זה בצד זה מפני הסוגיא בסוכה
(כב:) שפסלה פרוץ כעומד בסכך כשר ואויר. לדינא, לדעתו, הרוב של חמה מלמטה פוסל את הסוכה בשני האופנים. (בנוגע למחיצות השבת קבע הרמב״ם הדין שפרוץ כעומד כשר (פט״ז משבת הלט״ז).
נ״ל, שאע״פ שהרמב״ם והר״ת חולקים להלכה בכשרות סוכה שסככה פרוץ כעומד שווים הם ביסוד אחד: לסכך פסול ואויר יש אותו דין בענין זה. ר״ת פוסק כסוגיא בערובין שפרוץ כעומד כשר ובהתאם לכך מפרש את הסוגיא בסוכה. ואילו הרמב״ם סובר שיש סתירה בין שתי הסוגיות ופוסק כהסוגיא דמס׳ סוכה שפרוץ כעומד פסול. ועיין בשיטת הרמב״ן להלן שחולק על יסוד זה.
4) שיטת הרמב״ן:
בספר המלחמות לרמב״ן כתוב, וז״ל: כרב פפא אתיא כו׳ דכי אמרי׳ פרוץ כעומד מותר ה״מ בדופן שבת ובסכך פסול כו׳ כי הדדי תרוייהו מותרין, אע״פ שהוא חשוב כפרוץ לענין הכשרה דסוכה, מיהו אין פסולה רבה על הכשרה, אבל באוויר א״א לומר כן, שכיון שאם הם שווין מלמעלה האוויר רבה מלמטה הרי נפרץ רובה, דסוכה בצל תלה לה רחמנא, והרי אין זו עשויה לצל יומם מחורב, שהרי חמה רבה עליה מלמטה, מבטלת מתורת סוכה וכו׳. דברי הרמב״ן צריכים ביאור.
ונ״ל, שהרמב״ן מחדש שסכך פסול שונה מאוויר כי צל הסוכה הבא מסכך פסול מכשיר הסוכה לשמוש לצל יומם מחורב ועקב כך אין סכך פסול נחשב כפרוץ וכאויר. צל הבא מהסכך הפסול מכשיר את השמוש בצל הסוכה למטה אע״פ שאין סכך פסול עולה לשיעור הכשר הסכך למעלה. לפיכך, שיטתו היא כשהפרוץ כעומד בסכך כשר בצד סכך פסול הסוכה כשרה כסוגיא בערובין
(טו:). לעומת זה כשהפרוץ כעומד בסכך ובאויר הסוכה פסולה מפני שהחמה מרובה למטה כסוגיא דידן. לדעתו, ליכא סתירה כלל בין שתי הסוגיות. וחדוש גדול משמיע לנו שצל דסכך פסול אינו פרוץ ע״פ דין כחמה למטה.
הרמב״ם ור״ת פליגי על עצם יסודו של הרמב״ן. לדעתם הצל הבא מהסכך הפסול אינו נכלל בצל הסוכה המכשיר למטה. כשם שאין סכך פסול ראוי להכשיר חפצא של הסכך מלמעלה כך אין הסכך הפסול מכשיר ומשלים את צל הסוכה בארץ מלמטה. סכך פסול הריהו כפרוץ לכל מילי. לדעת הרמב״ם, בפרוץ כעומד הסוכה פסולה בכל אופן מחמת ההלכה דרוב חמה למטה כהסוגיא הכא. אליבא דר״ת, בפרוץ כעומד הסוכה כשרה בכל אופן, כי לדעתו רק החפצא של הסכך בגג קובע, ואין הדין של צל בארץ נוהג כלל, כסוגיא דערובין
(טו:). ברם לפי הרמב״ן אע״פ שסכך פסול אינו עולה לשיעור הסכך הכשר בגג הסוכה מ״מ מכשיר את צל הסוכה על הקרקע, והדברים בביאור יסוד המחלוקת ביניהם מאירים לעינים.
5) שיטת הראב״ד:
ז״ל בהשגותיו על הרי״ף: ואפי׳ לרב פפא דבצל וחמה לאו בתר סכוך אזלינן אלא בתר צל וחמה ממש אזלינן. וכי הוו כי הדדי כשרה, עכ״ל.
משמעות דברי הראב״ד מוכיחה שהוא מסכים לשיטת הראשונים שיש דין של צל בסוכה למטה בניגוד לר״ת. אלא שהראב״ד קובע שגם בצל זה אמרי׳ פרוץ כעומד כשר. שיטה זו קשה להבין כפי שבארנו לעיל ברש״י. הרי פרוץ כעומד לכאורה כשר רק בסכך עצמו ובמחיצות שיש להם חלות שם חפצא אבל לא בצל למטה שאין לו חלות שם חפצא אלא דין במעשה תשמיש הסוכה ומהראוי שיהיה לו רוב צל כדי להגן על היושב בה מחורב.
6) הערות נוספות: בטעם פסול הסכך למעלה מכ׳ אמה, איתא לעיל בגמרא (ב.): ר׳ זירא אמר מהכא וסוכה תהיה לצל יומם מחורב. ונראה מהר״ן שלכל הראשונים אין הלכה כר׳ זירא, עיי״ש.
והנה בסוגיא ״כאן מלמעלה וכאן מלמטה״ מפרש הר״ת דאם למעלה הוי עומד כפרוץ הסוכה כשרה, ואף דלמטה הוי חמתה מרובה מצלתה עכ״ז קיי״ל דעומד כפרוץ למעלה בגג כשר. והרמב״ן פוסלה וז״ל, שכיון שאם הם שוים מלמעלה האויר רבה מלמטה הרי נפרץ רובה, דסוכה בצל תלה לה רחמנא והרי אין זה עשויה לצל יומם מחורב וכו׳. הרמב״ן מביא ראיה דבעי צל ממש במקום ישיבת הגברא למטה מהפסוק של ר׳ זירא. וק׳ דהיאך מסתמך הרמב״ן על הפסוק של ר׳ זירא הא לא קיי״ל כר׳ זירא, ולמה תפסל הסוכה ע״י חסרון צל.
ונראה לחלק דמה שחידש ר״ז דבעינן צל היינו שישב הגברא במקום צל סכך ממש, ובזה אין הלכה כמותו. אולם לרמב״ן אע״פ דלא בעינן ישיבה בצל סוכה ממש בעינן שהסכך יכול להצל. והרי כשהדפנות גבוהות מכ׳, אע״ג שאין הגברא יושב בצל סוכה, מ״מ הסכך יכול להצל (עיין בר״ן) משא״כ כשהסכך עומד כפרוץ אז הסכך אינו יכול להצל ופסול.
ברם לר״ת (שם) ליכא דין שהסכך צ״ל ראוי להצל, ויוצא שאפי׳ אין צל למטה הסוכה כשרה. והקשו האחרונים (עיין ברש״ש שם) על הר״ת, הא בעינן סכך לשם צל (ח:). ונראה שלר״ת הפירוש הוא דבעינן לשם אהלה כסוי וגג אבל לא דבעינן צל.
לאור הנ״ל עלינו להתבונן אליבא דהרמב״ן לו תצויר סוכה שגגה רובו פרוץ מלמעלה ויש רוב צל בה למטה מה יהיה דינה. ומסתבר דסוכה כזו פסולה וכפי שבארנו בראשית שעורינו מפי הגר״מ זצ״ל דהחפצא של הסוכה הוא הסכך ולא הצל. ובכן אף שלרמב״ן בעינן סכך שיכול להצל, מ״מ ברוב הסכך פרוץ למעלה ליכא חפצא של סכך סוכה והסוכה פסולה לחלוטין אע״פ שיש צל על האדמה.
ועיין לעיל
(ט:) בסוכה תחת האילן והאילן חמתו מרובה מצלתו שהסוכה כשרה, דמקשה הגמ׳ ״הא קמצטרף סכך פסול בהדי סכך כשר״. ופי׳ הרמב״ן (יז:) בשם הראב״ד שהגמ׳ ס״ל דאפי׳ אם האילן חמתו מרובה מצלתו מ״מ פוסל את הסכך שכנגדו למטה אפי׳ סכך שצלתו מרובה מחמתו מכיון שהסכך שתחת האילן אינו עשוי לצל. ונראה שהרמב״ן אזיל לשיטתו (כב:) דבעינן סכך המצל וכשהוא תחת אילן מה שתחת האילן אינו עשוי לצל.