×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) קְרוֹבִים וְנִתְרַחֲקוּ הֲווֹ אֲתוֹ לְקַמֵּיהּ לְדִינָא אֲמַר לְהוּ פְּסִילְנָא לְכוּ לְדִינָא.
were relatives of his and became not related to him, as Mar Ukva’s wife, who was their sister, died. They came before him for judgment. Mar Ukva said to them: I am disqualified from adjudicating for you.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יאור זרועפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
וכן אין הלכה כמר עוקבא דאמרא לבני חמוה: פסילנא לכו לדינא. דהא אסיקנא: משום דלא צייתי דינא הוא דאמר להו הכי.
ירושלמי (ה״הב): ר׳ ירמיה ור׳ יוחנן בשם ר׳ שמעון בן יהוצדק: נמנו בעליית נתזה בלוד, מניין שאם אמר גוי לישראל עבור על אחד מכל מצות שבתורה חוץ מע״ז וגילוי עריות ושפיכות דמים יעבור ואל יהרג? הדה דאת אמר: בינו לבן עצמו, אבל ברבים – אפילו על מצוה קלה אל ישמע לו. כגון פפוס ולוליאנוס אחיו שנתנו להן מים בכלי זכוכית צבועה ולא קיבלו מהן. גאמ׳: לא איתכוין משמדתהון אלא מגבי ארנונין.
ר׳ דמינא זעירה חמוניה פרי חורי חמרא בשבתא. ר׳ יונה ור׳ יוסי הורון מיפי לארטיקנס בשבתא. ואקשינן: והא נמנו בעליית בית נתזה בלוד? ופרקינן: לא אתכוון משמדתהון אלא למיכל פיתא חמימא איכוון.
א. כלומר, אין הלכה כהא דאמר מר עוקבא.
ב. המשך הסוגיא על זה שר׳ ינאי התיר לחרוש בשביעית, ואיני יודע למה הביאו בפירוש ר״ח כאן.
ג. בירושלמי הביאו את כל הסוגיא בכדי להקשות איך התיר ר׳ ינאי לחרוש בשביעית והלוא הוא בפרהסיה. ור״ח הביא את התירוץ מבלי שהביא מתחילה את הקושיא.
ד. לפנינו, ר׳ בינא.
{בבלי סנהדרין כט ע״א} {במדבר לה:כג} והוא לא אויב לו ולא מבקש רעתו חדא לדיין דפסיל למידן למאן דסאני ליה משום דלא חאזי ליה זכותא אבל עד כשר וחדא1 לכי דתניא איסי בר2 יהודה אומר3 והוא לא אויב לו ולא מבקש רעתו מכאן אזהרה לשני תלמידי חכמים ששונאין זה לזה4 שאסורין לישב בדין זה עם זה:
{משנה סנהדרין ג:ו} מתני׳ כיצד בודקין את העדים מכניסין אותן ומאיימין עליהן ומוציאין אותן לחוץ ומשיירין את הגדול שבהן ואומרין לו כיצד אתה יודע שזה חייב לזה אם אמר [הוא]⁠5 אמר לי שהוא חייב לו איש6 פלוני אמר לי שהוא חייב לו לא אמר כלום עד שיאמר בפנינו הודה לו שהוא חייב לו מאתים זוז:
{בבלי סנהדרין כט ע״א-ע״ב} בפנינו הודה לו7: מסייעא ליה לרב דאמר רב יהודה אמר רב וצריך שיאמר אתם עדי איתמר נמי אמר ר׳ חייא בר אבא אמר ר׳ יוחנן וצריך שיאמר אתם עדי תניא נמי הכי מנה לי בידך אמר8 לו הין למחר אמר לו תנהו לי משטה אני בך פטור ולא
עוד אלא אפילו הטמין לו עדים אחורי הגדר9 ואמר לו מנה לי בידך אמר10 לו הין רצונך שיעיד לי פלוני ופלוני אמר לו לאו מתירא אני שמא תכפיני בדין למחר אמר לו תנהו לי משטה אני בך פטור והני מילי דקא טעין איהו אבל11 אנן לא טענינן ליה ולא מיבעיא היכא דאמר ליה משטה אני בך דפטור12 אלא אפילו אמר ליה לא היו דברים מעולם פטור מאי טע׳ דכל מילתא דכדי לא דכירי13 לה14 אינשי.
{משנה סנהדרין ג:ו} מתני׳ היו מכניסין את השיני ושומעין את דבריו נמצאו דבריהם מכוונין נושאין ונותנין בדבר שנים אומרים זכאי ואחד אומר חייב זכאי שנים אומרים חייב ואחד אומר זכאי חייב אחד אומר זכאי ואחד אומר חייב ואחד אומר איני יודע אפילו15 שנים מזכין או מחייבין ואחד אומר איני יודע יוסיפו הדיינין:
{ירושלמי סנהדרין ג:ח16} ירושלמי אמר ר׳ סימון צריך הדיין לשנות טענותיהן שנאמר {מלכים א׳ ג:כג} ויאמר המלך זאת אומרת [זה]⁠17 בני החי ובנך המת. רב הונא מיקל לדיאנא דאמר מקבלין אתון חד שהיד18 אלא אינון יימרון את לא תימא19 רב הונא כד הוה חזי [זכו לבר נש]⁠20 ולא הוה ידע ליה הוה פתח ליה משום {משלי לא:ח} פתח פיך לאלם ר׳21 אבהו בשם ר׳ יוחנן המכמין22 אחורי גדר לא עשה כלום.
{ירושלמי סנהדרין ג:ט} ר׳23 בא בשם ר׳24 הונא צריכין העדים להיות עומדין בשעת עדותן שנאמר {דברים יט:יז} ועמדו שני האנשים ר׳ ירמיה בשם ר׳ אבהו אמר25 אף הנידונין צריכין להיות עומדין בשעה26 שמקבלין דינן שנאמר {דברים יט:יז} אשר להם הריב לפני י׳י: {דברים כד:טז} לא יומתו אבות על בנים למה לי והלא כבר נאמר {דברים כד:טז} איש בחטאו יומתו אלא שלא יהו העדים קרובי בעלי27 דינין. ומניין אף הדיינין שנאמר {דברים כד:טז} ובנים לא יומתו על אבות. ומניין שלא יהו העדים28 קרובין זה לזה29 הגע עצמך שאם הוזמו לא מפיהן הן נהרגין. ומניין שלא יהו העדים קרובין לדיינין30 הגע עצמך שאם הוזם אחד מהן כלום נהרג עד [שיוזם]⁠31 חברו אם אתה אומר כן לא נמצא נהרג על פיו. ומניין שלא יהו הדיינין קרובין זה לזה אמרה תורה הרוג על פי מטין32 הרוג על פי שנים עדים מה העדים אין קרובין זה לזה אף הדיינין אין קרובין זה לזה. והילכתא אם העדים קרובין בין למלוה בין ללוה בין לערב פסולין להעיד33 [דאי]⁠34 לית ליה ללוה בתר ערבא אזלי35.
{תוספתא סנהדרין ה:ג} תניא36 אין הקרובין דנין לא זה את זה ולא זה עם זה ולא זה על זה ואין37 מעידין לא38 זה את זה ולא זה עם זה ולא זה על זה39 ולא זה בפני זה:
{משנה סנהדרין ג:ז} מתני׳ גמרו את הדבר היו מכניסין אותן גדול40 שבדיינין אומר איש פלוני אתה זכאי ואיש פלוני אתה חייב ומניין כשיצא לא41 יאמר אני מזכה וחביריי מחייבין [אבל] מה42 אעשה וחביריי רבו עלי על זה נאמר {משלי יא:יג} הולך רכיל מגלה סוד:
1. וחדא: גה: ״נקרא״.
2. בר: גה, כ״י הספרייה הבריטית, כ״י נ, דפוסים: ״בן״.
3. אומר: דפוסים: אמר.
4. לזה: גה, כ״י הספרייה הבריטית, כ״י נ, דפוסים: ״את זה״, וכן ברא״ש.
5. הוא: גה, כ״י הספרייה הבריטית, כ״י נ, דפוסים: ״הוא״, וכן ברמב״ם פיהמ״ש. כ״י סוטרו: ״שהוא״, כברמב״ם משנ״ת הל׳ עדות (יז:ב).
6. איש: דפוסים: או, כברמב״ם (שם):״או איש״.
7. לו: חסר בכ״י הספרייה הבריטית.
8. אמר: דפוסים: ואמר.
9. הגדר: כ״י הספרייה הבריטית: ״גדר״.
10. אמר: כ״י הספרייה הבריטית: ״ואמר״.
11. אבל: חסר בכ״י הספרייה הבריטית.
12. דפטור: וכן כ״י נ. דפוסים: הוא דפטור. כ״י הספרייה הבריטית: ״פטור״.
13. מכאן עד משנה ח בסוף הפרק, חסרים דפים בכ״י סוטרו. השלמנו כ״י סוטרו ע״פ כ״י ספה״ב.
14. לה: כ״י נ, דפוסים. חסר ב-גה, כ״י סוטרו.
15. אפילו: וכן ברמב,ם פיהמ״ש. כ״י נ: ״ואפילו״. דפוסים: או אפילו.
16. עד ל⁠{פיך לאלם} מובא גם בר״ח.
17. זה: כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י סוטרו.
18. שהיד: וכן כ״י נ. דפוסים: סהדא. בר״ח: ״כביתרי״.
19. את לא תימא: כ״י נ, דפוסים: ״את לא תימר״. אינו בירושלמי שלפנינו, ולא בר״ח.
20. זכו לבר נש: כ״י נ, דפוס קושטא, וכן בירושלמי שלפנינו ובר״ח. כ״י סוטרו: ״לבר נש זכו״. דפוסים: זכות לבר נש.
21. ר׳: דפוסים: אמר ר׳.
22. המכמין: דפוסים: המכמין עדים.
23. ר׳: דפוסים: אמר ר׳.
24. בא בשם ר׳: כ״י נ: ״אבא בשם ר׳⁠ ⁠⁠״. דפוס קושטא: אבא משום ר׳. דפוסים: אבא משום רב.
25. אמר: כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י סוטרו, דפוס קושטא.
26. בשעה: וכן כ״י נ, דפוס קושטא, וכן בירושלמי שלפנינו. דפוסים: בשעת.
27. קרובי בעלי: דפוסים: קרובים לבעלי.
28. העדים: כ״י נ: ״הדיינין והעדים״.
29. קרובין זה לזה: וכן כ״י נ. ראה עיטור (מאמר קבלת העדות). דפוסים: קרובים לדיינין.
30. לדיינין: וכן בעיטור שם. כ״י נ, דפוסים: ״זה לזה״.
31. שיוזם: כ״י נ, דפוסים וכן בעיטור שם. כ״י סוטרו: ״שיזום את״.
32. מטין: וכן דפוס קושטא. כ״י נ: ״בית דין מטין״. דפוסים: דיינין, כבהמשך.
33. להעיד: כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י סוטרו, וכן חסר בעיטור שם.
34. דאי: כ״י נ, דפוסים. כ״י סוטרו: ״ואי״.
35. בתר ערבא אזלי: כלשון הגמ׳ בבא בתרא קעג ע״ב.
36. תניא: וכן כ״י נ, דפוסים. חסר בדפוס קושטא. גם ברי״ף בבא מציעא פרק ז (דף נב ע״ב), וביצה פרק א (דף ה ע״א), הוא מציג את התוספתא בלשון: ״תניא״.
37. ואין: וכן בדפוסים. כ״י נ: ״ולא״.
38. לא: חסר בדפוסים.
39. ולא זה על זה, ולא זה על זה: חסר בכ״י נ.
40. גדול: וכן בר״ח. גיב, כ״י נ, דפוסים: ״וגדול״. רמב״ם פיהמ״ש: ״הגדול״.
41. כשיצא לא: כ״י נ: ״לכשיצא לא״, וכן רמב״ם פיהמ״ש. דפוסים: כשיצא שלא, וכן גיא (פגום): ״[...] שלא״. ר״ח: ״שכשיצא לא״.
42. אבל מה: כ״י נ, דפוסים. וכן ברמב״ם פיהמ״ש. כ״י סוטרו, דפוס קושטא: ״מה״. ר״ח: ״ומה״.
ערך כדי
כדיא(ראש השנה ה.) א״ר חסדא פסח כדי נסבא פי׳ שטפא בעלמא הוא בפי׳ ר״ח כתיב ופריק רב חסדא פיסוק ניביה כלומר חתוך זכרו מזו הברייתא (בבא מציעא כז:) תנא תובעין אצטריכא ליה סימנין כדי נסבא כלומר גררה הזכירה משנתינו מסימנין ולאו דווקא הן. (סנהדרין כט) הכי אמרינן משמיה דרבא כל מילי דכדי לא דכירי אנשי (בכורות ח) אמר ליה אימא לי מילי דכדי אמר להו הוה לן כודנתא ואולידא והוה תלי לה פיתקא וכתי׳ בה דמסיק בה אבא מאה אלפא זוזי וכודנתא מי ילדה הי ניהו מיני דכדי (א״ב דבדאי כתיב בנוסחאות דידן).
ערך סן
סןב(מגילה כה:) האי מאן דסני שומעניה שרי לבזוייה בג׳ וש׳ פי׳ כגון השותה בד׳ מיני זמר וכיוצא בהן כמו שמצינו באלישע אחר שהוציאוהו אלו הדברים לתרבות רעה ומפורש (חגיגה טו.) שכן בדבר שהוא יתר מזו שרי לבזוייה בג׳ וש׳ כלומר מי ששמע ורע מצוה לבזותו בן זונה דגיירא דגיירתי ונגלו שוליו ונחמסו עקביו ופי׳ בן שפחה בן גוי כדגרסינן (סנהדרין כט) כמאן קרינן לרשיעא בר צדיקא רשיעא בר רשיעא כי האי תנא וכו׳ (מועד קטן יז.) ההוא צורבא מרבנן דהוו סני שומעניה דעבד כרבי אלעאי דתניא רבי אלעאי הזקן אומר אם רואה אדם שיצרו מתגבר עליו פי׳ מבקש לשתות במיני זמר ולשמוח בשמחה המרגילה לידי עבירה כגון זה ילך למקום שאין מכירין אותו וילבש שחורים ויתכסה שחורים ויעשה מה שלבו חפץ לא התיר אלא אכילה ושתיה במיני זמר וכיוצא בהן. אבל דבר עבירה שיש בה דין אדם או דין שמים ואפי׳ חייבי לאוין או חייבי עשה וכל שכן למעלה שאיסורן איסור עולם חס ושלום שהתיר ר׳ אלעאי ואפי׳ בסתר אלא כגון הדרך שפירשנו הוא שאמר לעשות ואפי׳ דברים הללו לא התירן אלא אמר כמשיא עצה לעשות כך כדי להבטיח את יצרו להשלים תאותו וכיון שיראה את עצמו לבוש שחורים ועטוף שחורים משתבר יצרו ונמנע ואינו עושה וזה צורבא מרבנן עשה כרבי אלעאי ולבש שחורים ונתעטף שחורים ואחר זה כולו חזר לשתות במיני זמר כמו שהיה עושה ולפיכך שמתיה רב יהודה פי׳ ד׳ מיני זמר כנור ונבל ותוף וחליל כמפורש (סוטה מח.) קסבר משום סניות מלתא הוא דקאמר הדין גברא (נדרים סב.) (תענית ט) אי הוו סנו טפי הוו גמירי (בבא בתרא קלא) אילימא שופרא וסוניא פי׳ בין שדה טובה ורעה (שבת פט) ה׳ שמות יש לו מדבר צין שנצטוו ישראל עליו מדבר קדש שנתקדשו ישראל עליו מדבר קדמות שניתנה קדומה עליו מדבר פארן שפרו ורבו ישראל עליו מדבר סיני שירדה שנאה לאומות העולם עליו ומה שמו חורב (חולין מז) סניא דיבי פי׳ ששונאין אותו הזאבין ולא יוכלו למיכל מיניה. פ״א סניא כעין מסננת דיבי ל׳ זיבה.
ערך קב
קבג(עירובין סב: יבמות מט: גיטין סז. בכורות כג:) משנת ר׳ אליעזר בן יעקב קב ונקי פי׳ מעט וברור מכל ספק שהיא כסלת נקייה. (שבת ז) אלא מעתה הדיוע שחקק קב בבקעה בשבת לרבי מאיר הכי נמי דלא מיחייב פי׳ לקר חתיכת קורה וחקק בה כדי שיניח בה הקיטע שוקו כדתנן (שבת סה) הקיטע יוצא בקב שלו ופי׳ עושה דמות רגל מן עץ וחוקק בו ומשים בו שוקו כדי שלא יראה רגלו קטוע ומשים בו כתיתים כדי שלא יכאב מקום חתיכת שוקו בעץ שהיא מקיש. ועוד מפורש בערך כתית. (חגיגה ד) רגלים פרט לבעלי קבין. (ערכין פי״ח כלים פי״א) הקב שלה ר׳ טרפון מטמא גם זה פי׳ נרתק שלה וכלי הוא כמו קב הקטע שהיא כלי ונרתק לרגל (יבמות קב) חליצה בקב הקטע ובמוק ובסמיכת הרגלים פי׳ ר״ח ז״ל קב זה מחופה עור ובו הקטע יוצא בקב שלו בשבת (סנהדרין כט) ההוא דהוו קרו ליה קב רשו כלומר יש לו חובות מלא קב (כתובות סב סוטה כא) רוצה אשה בקב ותפלות מט׳ קבין ופרישות פי׳ כיצד המשרה את אשתו ע״י שליש לא יפחות לה מב׳ קבין חטין בשבת ומשמש עמה והמודר על אשתו מתשמיש המטה מוסיפין לה על כתובתה ג׳ דינרין בשבת וג׳ דינרין עושין י״ח קבין לפי חשבון ד׳ סאין בסלע כיצד הסלע ד׳ דינר והולכין ד׳ סאין בסלע הרי סאה בדינר ולג׳ דינרין ג׳ סאין וג׳ סאין הם י״ח קבין הרי ימצאו כשאינו משמש עמה י״ח קבין וכשמשמש עמה ב׳ קבין הרי ט׳ קבין לכל קב וקב זהו שאמרו רוצה אשה בקב ותפלות מט׳ קבין ופרישו׳ פי׳ אחר רוצה אשה שיהיה בעלה חמר יהיה מצוי אצלה בכל שבת לתת לה עונתה ולא יביא לה אלא קב חטין בלבד ולא יהא גמל שיהא הולך בדרך רחוקה ואינו נותן לה עונתה אלא אחת לשלשים יום ואע״פ שמביא לה בשבת ט׳ קבין חביבה עליה העונה בכל שבת וקב אחד מט׳ קבין ופרישות שלשים יום. (כתובות סח) המסמא את עינו המצבה את כריסו המקב׳ את רגלו ואת שוקו פי׳ משים קב בשוקו להתראות שהוא חגר.
א. [אומזונסט.]
ב. [פיינד. גרייליך.]
ג. [איין מאסס.]
קרובים ונתרחקו הוו – שמתה אחותם אשת מר עוקבא.
ובמה הוא נקרא שושבין שהוא פסול לדין אמר רבינא א״ר ירמיה בר אבא אמר רב כל שבעת ימי המשתה. ורבנן אמרי משמיה דרבא אפי׳ מיום ראשון פי׳ מיום ראשון ואילך בטלה שושבינות. פי׳ רבי׳ יצחק בר אברהם זצ״ל דהאי פסולא דאהבה ושנאה לא הוי אלא מדרבנן. ודוקא לכתחילה אבל בדיעבד שדנו דיניהם דין. משום קושיא דהרב ר׳ יעקב דאורלינ׳ זצ״ל לקמן פ׳ אחד ד״מ דמייתי׳ הא דתנן כלהכשר לדון כשר להעיד לאתויי [סומא ולא אמר לאתויי] אוהב ושונא שכשרים להעיד ואין כשרים לדון וכדרב׳ כדפרי׳. אלא משום דאוהב ושונא בדיעבד שדנו דיניהם דין. אבל סומא שדן אין דינו דין אפי׳ בדיעבד. ואע״ג דמצינן למימר דלא בעי לפרושי מתניתין אלא בפסולי שאין להם תקנה דומיא דגר וממזר דאייתי התם מכללא דפ׳ בא סימן אבל אוהב ושונא אית להו תקנתא. אעפ״י כן אין נראה בעיניו כך לפרש שיותר טוב לפרש נפקותא בגופא דעובדא כגון בזה הדין עצמו שבדיעבד דיניהם דין. והכי נמי מפרש כל הני דפ׳ שני דייני גזירות דת״ר שוחד לא תקח אפילו שוחד דברים. כי הא דשמואל הוה קא עבר במעברא אתא ההוא גברא יהב ליה ידא וא״ל פסילנא לך לדינא. וכן כל הנהו עובדי דהתם מפרש רבי׳ יצחק זצ״ל היינו לכתחילה. מיהו אם דן בדיעבד דינו דין. ו כ ן השיב הלכה למעשה על אוהב ושונא שבדיעבד דיניהם דין. הילכך אלו הן הקרובים. אביו ואבי אביו. בנו ובן בנו. חתנו וחתן בנו. אחיו מאביו. בן אחיו מאביו. חתן אחיו מאביו. בן בן אחיו דהיינו שלישי בראשון:
סימן מח
רבינו שמואל זצ״ל ורב נחשון גאון זצ״ל ורבי׳ יצחק אלפס זצ״ל כולהו סבירא להו דשלישי בראשון כשר. ורבינו תם זצ״ל סבר דפסול. אחיו מאמו. בן אחיו מאמו. חתן אחיו מאמו. בעל אחותו מאביו. בן אחותו מאביו. חתן אחותו מאביו. בעל אחותו מאמו. בן אחותו מאמו. חתן אחותו מאמו. אחי אביו מאביו. בן אחי אביו מאביו. חתן אחי אביו מאביו. אחי אביו מאמו. בן אחי אביו מאמו. חתן אחי אביו מאמו. אחי אמו מאביה. בן אחי אמו מאביה. חתן אחי אמו מאביה. אחי אמו מאמה. בן אחי אמו מאמה. חתן אחי אמו מאמה. אחי אשתו מאביה. בן אחי אשתו מאביה. חתן אחי אשתו מאביה. אחי אשתו מאמה. בן אחי אשתו מאמה. חתן אחי אשתו מאמה. בעל אחות אביו מאביו. בן אחות אביו מאביו. חתן אחות אביו מאביו. בעל אחות אביו מאמו. בן אחות אביו מאמו. חתן אחות אביו מאמו. בעל אחות אמו מאביה. בן אחות אמו מאביה. חתן אחות אמו מאביה. בעל אחות אמו מאמה. בן אחות אמה מאמה. חתן אחות אמו מאמה. בעל אמו. בן אחי אביו של בעלה מצד אביו. בן אחי אביו של בעלה [מצד אמו נ״ל ולא היה בטופס]. בן אחות אביו של בעלה מצד אביו. בן אחות אביו של בעלה מצד אמו. בן אחות אמו של בעלה מצד אביו. בן אחי אמו של בעלה מצד אמו. בעל בת אחי אביו של בעלה מצד אביו. בעל בת אחיו של בעלה מצד אמו. בעל בת אחות אביו של בעלה מצד אמו. בעל בת אחות אם בעלה מצד אביה. בעל בת אחות אם בעלה מצד אמה. בעל אחות אשתו מאביה. ובעל אחות אשתו מאמה. ובנו מאחות אשתו מאביה. ובנו מאחות אשתו מאמה. וחורגו. בעל חורגתו. בעל אם בעלה. וחמיו. אחי חמיו מאביו. אחי חמיו מאמו. בן אחי חמיו מאביו. בן אחי חמיו מאמו. בן אחות חמיו מאביו. בן אחות חמיו מאמו. אחי חמות מאביה. בן אחי חמות מאביה. בן אחות חמות מאביה. אחי חמות מאמה. בן אחי חמות מאמה. בן אחות חמות מאמה. בעל אחות חמיו מאביו. בעל אחות חמיו מאמו. בן אחות חמיו מאביה. בן אחות חמיו מאמו:
בפ׳ הכותב בכתובות אמרי׳ ההיא איתתא דאיחייבא שבועה בבי דינא דרבא. אמרה ליה בת רב חסדא ידענא בה בהא איתתא דחשידא אשבועתא אפכה אשכנגדה. זימנין הוה יתיב רב פפא ורב אויא בר מתנא קמיה דרבא אייתו ההוא שטרא קמיה. א״ל רב פפא ידענא ביה בהאי שטרא דפריעא הוא א״ל איכא אינש אחרינא בהדי מר. אמר ליה רב ארא בר מתנא ולא יהא רב פפא כבת רב חסדא. אמר ליה בת רב חסדא קים לי בגוה ומר לא קים לי בגויה. אמר רב פפא השתא דאמור רבנן דקים לי בגויה מלתא היא. כגון אבא מרי [ברי] דקים לי ביה קרענא שטרא אפומיה. וכתב פר״ח זצ״ל וכן כתב רבינו יצחק אלפס זצ״ל ש״מ דאית ליה לדיין דשותא לאפוכי בכי האי גוונא. וה״מ במילתא דהיא שודא דדייני. והאידנא לית ליה לדיין למימר קים ליה דלא בריר לן פירושא דקים לי בגויה היכי הוא. הילכך לית לן לאורועי שטרא או לאפוכי שבועה אלא בעדות ברורה. ואעפ״כ בעדות אדם נאמן מחמיצין את הדין ודורשין וחוקרין עד שיתברר הדבר באמיתו ויצא הדין לאמיתו:
סימן מט
מדבריו למדתי דאע״ג דקרובין פסולין לעדות. אם הוא הקרוב אדם כשר ונאמן מחמיצין הדין על ידו עד שיתברר בירור הדבר:
[שם]
[מתני׳] כיצד בודקין את העדים היו מכניסין אותן ומאיימין עליהם. [גמרא] היכי אמרי׳ להו וכו׳. כתוב בה״ג אמרו משמיה דמר יהודאי שהדא דחתים על שטר אין חתימתי עלה. מיהו לא קים ליה במאי דכתב ביה מהימן. ואקשו רבנן קמיה אלא מעתה הני שטרי דקא אתו מעלמא ומוקמי׳ ליה בחתימות ידי סהדי דחתימי עלייהו היכי מוקמי׳ להו דילמא אי הוו סהדי הוו אמרי לא קים לן במאי דכתי׳ בהו. ואהדר להו דלכתחילה לא אמרי׳ להו. אי אמרי אינהו דלא קים לן מהימני. אלא מעתה הוציא עליו כתבי ידו שהוא חייב לו ואמ׳ לא קים ליה בגויה הכי נמי דמהימן. ואמ׳ להו התם האומר לא לויתי כאומר לא פרעתי דמי. ורבנן בתראי הדין אמרי אי מיחזק׳ חתמות ידייהו מהימן דתנן העדים שאמרו כתב ידינו הוא זה אבל אנוסים היינו קטנים היינו פסולי עדות היינו הרי אלו נאמנין. ואם יש עדים שהוא כתב ידו או שהיו כתב ידן יוצא ממקום אחר אין נאמנין. שטרא דחתימי עלה תרי ואשתכח דחד מינייהו קרוב או פסול. ממונא לא מפקינן ביה אבל שבועה משביעינן ליה אפומא דהאי עד כשר:
סימן נ
וזה לשון הרב ר׳ משה בר מיימון זצ״ל שטר שיצא לב״ד ובאו עדים ואמרו כתב ידינו הוא זה אבל מעולם לא ידענו עדות זה ואין אנו זוכרין שזה לווה מזה או מכר לו לא נתקיים השטר והרי הוא כחרס עד שיזכירו עדותו. וכל מי שאינו דן כזה לא ידע בדיני ממונות בין ימינו לשמאלו. אבל אם היה כתב [ידן] יוצא ממקום אחר או שהיו עדים מכירים שזה כתב ידם מקיימין את השטר ואין משגיחין על דבריהם שאמרו שאין אנו זוכרין [שמא חזרו בהם וז״ש שאין אנו זוכרין] כדי לבטל השטר. ובאילו אמרו קטנים היינו פסולי עדות היינו שאין נאמנין הואיל ומתקיים השטר שלא על פיהם:
קרובים ונתרחקו הוו [היו], שמתה אשת מר עוקבא שהיתה אחותם. אתו לקמיה לדינא [באו לפניו לדין], אמר להו [להם] מר עוקבא: פסילנא לכו לדינא [פסול אני לכם לדין].
were relatives of his and became not related to him, as Mar Ukva’s wife, who was their sister, died. They came before him for judgment. Mar Ukva said to them: I am disqualified from adjudicating for you.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יאור זרועפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) אֲמַרוּ לֵיהּ מַאי דַּעְתָּיךְ כר׳כְּרַבִּי יְהוּדָה אֲנַן מַיְיתִינַן אִיגַּרְתָּא מִמַּעְרְבָא דְּאֵין הֲלָכָה כְּרַבִּי יְהוּדָה.
They said to Mar Ukva: What is your opinion according to which you disqualify yourself? Do you rule in accordance with the opinion of Rabbi Yehuda, that since you have children we are still relatives? We shall bring a letter from the West, Eretz Yisrael, that the halakha is not in accordance with the opinion of Rabbi Yehuda.
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמרו ליה [לו]: מאי דעתיך [מה דעתך] שאתה פוסל עצמך — שאתה פוסק כשיטת ר׳ יהודה, שכיון שיש בנים הרי עדיין אנו קרובים? אנן מייתינן איגרתא ממערבא [אנו מביאים מכתב מארץ ישראל] שאין הלכה כשיטת ר׳ יהודה.
They said to Mar Ukva: What is your opinion according to which you disqualify yourself? Do you rule in accordance with the opinion of Rabbi Yehuda, that since you have children we are still relatives? We shall bring a letter from the West, Eretz Yisrael, that the halakha is not in accordance with the opinion of Rabbi Yehuda.
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) אֲמַר לְהוּ אַטּוּ בְּקַבָּא דְקִירָא אִידְּבַקְנָא בְּכוּ דְּלָא קָאָמֵינָא פְּסִילְנָא לְכוּ לְדִינָא אֶלָּא מִשּׁוּם דְּלָא צָיְיתִיתוּ דִּינָא.:
Mar Ukva said to them: Is that to say that I am stuck to you with a kav of wax [kira]? I agree that we are not considered relatives; I am saying that I am disqualified from adjudicating for you only because you will not obey the verdict, and I do not wish to participate in such judgment.
רי״ףרש״יאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בקבא דקירא אידבקי בכו – בקב של שעוה נדבקתי בכם בתמיה כלומר איני דבוק בכם כלל אלא אתון לא צייתיתון דינא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר להו [להם] אטו בקבא דקירא אידבקנא בכו [וכי בקב שעוה דבוק אני בכם], ברור לי שאין אנו עוד קרובים ולא משום קירבה אני פוסל את עצמי, דלא קאמינא פסילנא לכו לדינא [שאין אני אומר שאני פסול לכם לדין] אלא משום דלא צייתיתו דינא [שאין אתם מצייתים לדין] ואין אני רוצה להכנס לדיון כשאני סבור שלא תקבלוהו עליכם
Mar Ukva said to them: Is that to say that I am stuck to you with a kav of wax [kira]? I agree that we are not considered relatives; I am saying that I am disqualified from adjudicating for you only because you will not obey the verdict, and I do not wish to participate in such judgment.
רי״ףרש״יאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) אוֹהֵב זֶה שׁוֹשְׁבִינוֹ וְכוּ׳.:
§ The mishna teaches that according to Rabbi Yehuda, one who loves or one who hates one of the litigants is disqualified from bearing witness. One who loves one of the litigants; this is referring to his groomsman.
ר׳ חננאלרי״ףאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
האוהב – זה שושבינו. ואמר רב: כל שבעת ימי המשתה, ורבנןא אמר רבא: אפילו מיום ראשון.
א. כבכי״מ. וכלומר, רבנן דפליגי עליה דר׳ יהודה מאימתי כשר להעיד, אמר רבא אפילו מיום ראשון. וכן הוא במרדכי רמז תרצו: וגם בדברי רב האי גאון יש, דשונא כשר להעיד ושושבין נמי אפילו מיום ראשון [הוא כשר]. פירוש זה הובא ביד רמה וכתב והאי פירושא ליתא וכו׳ דמשמע מיום ראשון ואילך אלמא ביום ראשון מיהת פסול וכו׳ ומתניתין לא קתני הכי. ואפשר שגם ר״ח מפרש אפילו יום ראשון עצמו, ולא מיום ראשון ואילך. ובגמרא לפנינו הגירסא ורבנן משמיה דרבא אמרי אפילו מיום ראשון ואילך, ופירש רש״י דמיום ראשון ואילך כשר אפילו לר׳ יהודה. וביד רמ״ה פירש אפילו מיום ראשון ואילך פסול לר׳ יהודה, אבל רב סבר דרק אחר ששימש בשושבינות כל שבעת ימים נפסל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פיסקא האוהב והשונא איזהו אוהב זה שושבינו. ואיבעיא לן וכמה ישמח עמו ויקרא שושבינו אמר רבינא אמר ר׳ ירמיה בר אבא א״ר כל שבעת ימי המשתה אבל בציר מהכי לא מיקרי שושבינו ולא מיפסיל משום אוהב ורבנן אמרי משמיה דרבא אפי׳ מיום ראשון מיקרי שושבינו ומיפסיל לטעמא דרבי יהודה. ואית דמפרשי לה הכי וכמה יהא פסול ליה אמר רבינא כל שבעת ימי המשתה אבל לבתר הכי כשר ורבנן דפליגי עליה דרבי יהודה היכי סבירא להו א״ר אפי׳ מיום ראשון כשר לעדות. והאי פירושא ליתיה דמכדי רבנן מילתא פסיקתא קאמרי לא נחשדו ישראל על כך למה לי למבעא מידי לרבנן הא ודאי כשר לעולם ותו היכי קאמר רבא אפי׳ מיום ראשון דמשמע מיום ראשון ואילך אלמא ביום ראשון מיהת פסול וא״כ אית להו לרבנן אוהב דפסול וכי פליגי בשיעורא פליגי וא״כ לטעמייהו דרבנן נמי הרי נחשדו ישראל על כך מכל מקום ומתני׳ לא קתני הכי אלא לא נחשדו ישראל על כך כלל ותו מאי אפי׳ הא ודאי טפי הוה שייך למפסליה ביום שביעי מיום ראשון דאכתי לא איקרבא דעתיה כולי האי אלא ודאי שמע מינה דליתיה להאי פירושא כלל:
א במשנה הובאה דעת ר׳ יהודה שהאוהב והשונא פסולים להעיד ואמרו שאוהבזה שושבינו.
§ The mishna teaches that according to Rabbi Yehuda, one who loves or one who hates one of the litigants is disqualified from bearing witness. One who loves one of the litigants; this is referring to his groomsman.
ר׳ חננאלרי״ףאור זרוערמ״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) וְכַמָּה אָמַר ר׳רַבִּי אַבָּא אָמַר רַבִּי יִרְמְיָה אָמַר רַב כׇּל שִׁבְעַת יְמֵי הַמִּשְׁתֶּה וְרַבָּנַן מִשְּׁמֵיהּ דְּרָבָא אָמְרִי אֲפִילּוּ מִיּוֹם רִאשׁוֹן וְאֵילָךְ.:
The Gemara asks: And for how long is the groomsman disqualified? Rabbi Abba says that Rabbi Yirmeya says that Rav says: Throughout all of the seven days of feasting. And the Rabbis say in the name of Rava: Even from the first day after the wedding and onward he is no longer disqualified; he is disqualified only on the wedding day itself.
רי״ףרש״יאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מיום ראשון ואילך – בטלה שושבינות וכשר להעיד.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומבררים: וכמה זמן הוא קרוי ״שושבינו״ ויהא פסול לו? אמר ר׳ אבא אמר ר׳ ירמיה אמר רב: כל שבעת ימי המשתה הרי הוא נקרא ״שושבינו״ וקרוב הוא אליו. ורבנן משמיה [וחכמים משמו] של רבא אמרי [אמרו]: אפילו מיום ראשון שלמחרת החתונה ואילך אינו עוד כקרוב אלא ביום החתונה עצמו.
The Gemara asks: And for how long is the groomsman disqualified? Rabbi Abba says that Rabbi Yirmeya says that Rav says: Throughout all of the seven days of feasting. And the Rabbis say in the name of Rava: Even from the first day after the wedding and onward he is no longer disqualified; he is disqualified only on the wedding day itself.
רי״ףרש״יאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) הַשּׂוֹנֵא כֹּל שֶׁלֹּא דִּבֵּר כּוּ׳.: ת״רתָּנוּ רַבָּנַן {במדבר ל״ה:כ״ג} וְהוּא לֹא אוֹיֵב לוֹ יְעִידֶנּוּ {במדבר ל״ה:כ״ג} וְלֹא מְבַקֵּשׁ רָעָתוֹ יְדִינֶנּוּ.
§ The mishna teaches: One who hates the litigant is referring to anyone who, out of enmity, did not speak with the litigant for three days. The Sages taught in a baraita: This halakha is derived from the verse: “And he was not his enemy, neither sought his harm” (Numbers 35:23), that one about whom it can be stated: “And he was not his enemy,” can testify about him. And one who “neither sought his harm” can judge him.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
וכן שונא. וקיימא לן כדקתני: לא נחשדו ישראל על כך.
ואסיקנא: והוא לא אויב לו – (לא) ידינינו. ולא מבקש רעתו – מכאן לשני תלמדי חכמים ששונאין זה את זה שלא יושבין בדין.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והוא לא אויב לו יעידנו – דהאי והוא אעד קאי דמעיד שהוא חייב גלות והעד לא אויב לו לרוצח דאי ברוצח הא כתיב (דברים ד) והוא לא שונא לו וקראי אחריני טובא.
ולא מבקש רעתו ידיננו – דסמיך ליה ושפטו העדה וקאמר ר׳ יהודה דהאי לא מבקש רעתו אשופטים קאי ולשון זה מצאתי בברייתא דסיפרי ולא בסיפרי שלנו והוא לא אויב לו העד ולא מבקש רעתו השופט.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פיסקא שונא כל שלא דיבר עמו כו׳ תנו רבנן והוא לא אויב לו יעידנו כו׳ קסבר דהאי והוא לא אויב לו ולא מבקש רעתו אעד ודיין שבאין לחייבו גלות קאי דאי ארוצח האיכא קראי אחריני טובא והכי איתא בספרי והוא לא אויב לו העד ולא מבקש רעתו שופט ופירש רש״י ז״ל ולא מבקש רעתו ידיננו דסמיך ליה ושפטו העדה וקאמר ר׳ יהודה דהאי מבקש רעתו אשופטים קאי. ודייקי׳ אשכחן שונא אוהב מנא לן סברא הוא כו׳ ואע״ג דקאתי השתא לחיוביה לא סגיא דלא משקר במילתא פורתא משום אהבה הילכך דחינן ליה לגמרי. ורבנן דלית להו שונא דפסול לעדות האי לא אויב לו ולא מבקש רעתו מאי דרשי ביה ומהדרינן מיבעי להו חד מינייהו לדיין שאם היה שונא לאחד מבעלי דינין פסול לדונו דעד כאן לא פליגי רבנן עליה דרבי יהודה אלא בעדות דכיון דמילתא דידיע׳ היא וברירא להו לא חשידא בה לשנויי משום אהבה ושנאה אבל לענין דין דלאו מילתא פסיקתא היא ובעיא להפוכי ולעיוני בה הא ודאי אי נמי מיכוין להוציא הדין לאמתו על כרחיה לא מצי חזיא זכותא למאן דסני ולא חובתא למאן דרחים ואידך קרא לשני דיינין שונאין זה את זה שאין יושבין בדין מפני שכל אחד מהן מתכוון לסתור דברי חבירו ואפי׳ אמר טעם נכון אינו שם את לבו לראות דבריו אם נכונים הן ואם לאו ופעמים שהשלישי טועה ונמצא הדין נגמר שלא כהלכה:
גמ׳ השונא כו׳ כצ״ל:
גמ׳ אוהב זה שושבינו וכו׳ השונא וכו׳ ת״ר והוא לא אויב לו יעידנו.
עיין ברמב״ם (פ״ו מהל׳ רוצח ה״ה) וז״ל ומה יעשה זה ישב וישמור עצמו מגואל הדם, וכן כל הרצחנים שהרגו בעד אחד או בלא התראה וכיוצא בהן אם הרגן גואל הדם אין להם דמים, לא יהיו אלו חמורים מההורג בלא כוונה עכ״ל. ומבואר דרוצח שהרג בעד אחד אם הרגו גואל הדם אין לו דמים. ויש להסתפק דאם עד אחד נאמן לגבי גואל הדם מה הדין בפסולים, די״ל דכי היכי דעד א׳ נאמן בנוגע לגואל הדם ה״ה דשאר פסולים נמי נאמנים, או דילמא דרק עד א׳ נאמן ולא פסולין. ולכאורה מסוגיין מוכח דאין הפסולין כשרים לגבי גואל הדם דאמרינן דשונא אינו יכול להעיד בגואל הדם, וי״ל דה״ה שאר פסולים אינם מעידים לענין גואל הדם אע״פ שעד א׳ נאמן. אמנם יתכן לחלק דדוקא שונא ואוהב אינם מעידים לגבי גואל הדם משום דאינן נאמנין, אבל מי שפסול לעדות בפסול גברא כגון אשה או קרוב דאינן פסולין מחמת חסרון נאמנות כשרין להעיד בגואל הדם דומיא דעד אחד. וכן מבואר מהרמב״ם (במו״נ פרק מ׳) שכתב להדיא דאשה כשרה להעיד בגואל הדם. ולפי״ז י״ל דשונא ואוהב פסולין מחמת חסרון בנאמנות, ודומה להא דרשע פסול להעיד בעדות אשה כיון דיש חסרון בנאמנות דידיה.
אולם לכאורה כ״ז ניחא לגבי שונא דאינו נאמן לחייבו מחמת חסרון נאמנות וחשש משקר, אך יל״ע למה אין אוהב נאמן להעיד עליו לחייבו בגואל הדם דלכאורה באוהב ליכא חשש דישקר כדי לחייב את חבירו שהוא אוהבו מיתה בגואל הדם. וי״ל דבהו״א נקטה הגמ׳ דהיכא דנפסל שונא או אוהב משום חסרון נאמנות לגבי חבירו הרי הוא פסול להעיד לו בין לזכות ובין לחובה ואין זה מדין חשש משקר אלא דחל דין הפקעת נאמנות לגבי הרוצח. ולמסקנת הגמ׳ דפסלינן אוהב משום דמקרבה דעתיה משמע שפסול רק משום חשש משקר. ולפי״ז יפסל שונא או אוהב רק כשיש חשש משקר בלבד דהיינו דשונא פסול לחייבו בלבד ואוהבו פסול לפוטרו בלבד, וצ״ע בזה.
ב עוד שנינו במשנה שהשונא הוא כל שלא דבר עמו שלשה ימים מתוך איבה. תנו רבנן [שנו חכמים בברייתא]: את הנאמר ״והוא לא אויב לו ולא מבקש רעתו״ (במדבר לה, כג), דרשו: ״והוא לא אויב לו״יעידנו. ״ולא מבקש רעתו״ידיננו.
§ The mishna teaches: One who hates the litigant is referring to anyone who, out of enmity, did not speak with the litigant for three days. The Sages taught in a baraita: This halakha is derived from the verse: “And he was not his enemy, neither sought his harm” (Numbers 35:23), that one about whom it can be stated: “And he was not his enemy,” can testify about him. And one who “neither sought his harm” can judge him.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרוערמ״המהרש״ל חכמת שלמהרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) אַשְׁכְּחַן שׂוֹנֵא אוֹהֵב מְנָלַן.
The Gemara asks: We found a source for the disqualification of one who hates; from where do we derive that one who loves is disqualified?
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אשכחן [מצאנו] ראיה ששונא פסול לעדות, ואולם אוהב מנלן [מנין לנו] שהוא פסול לעדות?
The Gemara asks: We found a source for the disqualification of one who hates; from where do we derive that one who loves is disqualified?
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) קָרֵי בֵּיהּ הָכִי וְהוּא לֹא אוֹיֵב לוֹ וְלֹא אוֹהֵב לוֹ יְעִידֶנּוּ וְלֹא מְבַקֵּשׁ רָעָתוֹ וְלֹא טוֹבָתוֹ יְדִינֶנּוּ.
The Gemara answers that one should read into the verse like this: One about whom it can be stated: And he who was not his enemy nor one who loves him, can testify about him; and one who neither sought his harm nor his favor can judge him.
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומשיבים: קרי ביה הכי [קרא בו באותו כתוב כך], בשינוי: והוא לא אויב לו ולא אוהב לויעידנו, ולא מבקש רעתו ולא טובתוידיננו.
The Gemara answers that one should read into the verse like this: One about whom it can be stated: And he who was not his enemy nor one who loves him, can testify about him; and one who neither sought his harm nor his favor can judge him.
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) מִידֵּי אוֹהֵב כְּתִיב אֶלָּא סְבָרָא הוּא אוֹיֵב מַאי טַעְמָא מִשּׁוּם דִּמְרַחֲקָא דַּעְתֵּיהּ אוֹהֵב נָמֵי מְקָרְבָא דַּעְתֵּיהּ.
The Gemara asks: Is: One who loves, written in the verse? How can the verse be read in this manner? Rather, the extension of the disqualification to one who loves him as well is based on logical reasoning: What is the reason an enemy is disqualified from bearing witness? It is because he feels a sense of aversion toward that individual and might testify falsely against him. A similar logic can be employed with regard to one who loves, as well: He feels a sense of affinity toward that individual, and might testify falsely on his behalf.
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ותוהים: מידי [וכי] ״אוהב״ כתיב [כתוב] באותו פסוק, וכיצד אנו מוסיפים מילים בכתוב? אלא זאת סברא הוא לומר כן, כי אויב מאי טעמא [מה טעם] פסול לעדות? — משום דמרחקא דעתיה [שרחוקה דעתו] מאותו אדם והוא יכול לבוא להעיד שקר לרעתו. אוהב נמי מקרבא דעתיה [גם כן קרובה דעתו] ויעיד לטובתו שלא כאמת.
The Gemara asks: Is: One who loves, written in the verse? How can the verse be read in this manner? Rather, the extension of the disqualification to one who loves him as well is based on logical reasoning: What is the reason an enemy is disqualified from bearing witness? It is because he feels a sense of aversion toward that individual and might testify falsely against him. A similar logic can be employed with regard to one who loves, as well: He feels a sense of affinity toward that individual, and might testify falsely on his behalf.
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) וְרַבָּנַן הַאי לֹא אוֹיֵב לוֹ וְלֹא מְבַקֵּשׁ רָעָתוֹ מַאי דָּרְשִׁי בֵּיהּ.
The Gemara asks: And what do the Rabbis, who do not agree with Rabbi Yehuda, derive from this verse: “And he was not his enemy, neither sought his harm”?
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: ורבנן [וחכמים] שאינם מסכימים לר׳ יהודה, האי [פסוק זה] ״לא אויב לו ולא מבקש רעתו״ מאי דרשי ביה [מה דורשים הם בו]?
The Gemara asks: And what do the Rabbis, who do not agree with Rabbi Yehuda, derive from this verse: “And he was not his enemy, neither sought his harm”?
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) אחַד לְדַיָּין.
The Gemara answers: One part of the verse is necessary for the halakha that a judge who loves or hates one of the litigants is disqualified. The Rabbis agree with this halakha, as such a judge is naturally inclined to favor one of the litigants.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יאור זרוערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

חד לדיין – דבדיין מודו רבנן דשונא לא ידון דלא מצי חזי ליה זכותא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳. חד לדיין.
ופרש״י בד״ה חד לדיין וז״ל דבדיין מודו רבנן דשונא לא ידון, דלא מצי חזי ליה זכותא עכ״ל. ונראה לבאר החילוק בין דיין לעד דאין לחשוש שמא יעיד עדות שקר משום דהוי שונא או אוהב, דאין לחשוש שבכוונה יעיד ישראל עדות שהיא שקר בעליל רק משום שהוא אוהב או שונא. אבל בדיין יש לחשוש שמא יטה הדיין את הדין שלא בכוונה מחמת שהוא אוהב של הבעל דין, דדיין דן עפ״י הבנתו ואיך שהוא מפרש את הדברים, ויש חשש שמא יטה שלא בכוונה לטובת אוהבו או להיפך בשונא, ומשו״ה רבנן סברי דאוהב או שונא פסולין לדון אע״פ שכשרים להעיד. אולם עיין בתוס׳ במס׳ מכות דף ו. (ד״ה אלא מעתה הרוג יציל) שכתבו וז״ל פירוש שהוא בעל דין אי נמי מפני שהוא שונא ושונא פסול לעדות עכ״ל, כלומר דהנהרג דשונא לרוצח פסול לעדות, וצ״ע דהרי מסוגיין משמע דאליבא דרבנן שונא אינו פסול לעדות דאין לחשוש שמא יעיד עדות שקר מחמת שהוא שונא, וצ״ע במש״כ התוס׳ דהגמ׳ מקשה דהרוג יציל ״מפני שהוא שונא ושונא פסול לעדות״. וי״ל דכאן בסוגיין מיירי בשונא שלא דיבר עמו ג׳ ימים דאין לחשוש שיעיד עדות שקר מחמת דהוי שונא, משא״כ התם מיירי בשונא גמור ששונאו את חבירו בנפשו דפסול לעדות. אלא דלפי״ז צ״ע למה הגמ׳ נקטה דאליבא דרבנן הפסוק דו״לא אויב לו ולא מבקש רעתו״ מיירי לענין דאינו ראוי להיות דיין ולא לגבי עדות דתיפוק ליה דאף לרבנן ממעט שונא בנפש דהוא שונא גמור מלהיות עד, וצ״ע.⁠א
והנה בדין דיין שהוא אוהב או שונא כתב הרמב״ם (פכ״ג מהל׳ סנהדרין ה״ו) וז״ל אסור לדיין לדון למי שהוא אוהבו אף על פי שאינו שושבינו ולא ריעו אשר כנפשו, ולא למי ששונאו אף על פי שאינו אויב לו ולא מבקש רעתו אלא צריך שיהיו שני בעלי דינים שוין בעיני הדיינים ובלבם, ואם לא היה מכיר את אחד מהם ולא מעשיו אין לך דיין צדק כמוהו עכ״ל. ויש לדייק דהרמב״ם לא כתב שיעור דמתני׳ דאוהב ושונא אלא שהוא אוהבו במקצת, ועוד יש לדייק דהרמב״ם כתב ״אסור לדיין לדון למי שהוא אוהבו וכו׳⁠ ⁠⁠״, ולא כתב דפסול. ויש לעיין בשיטת הרמב״ם האם סובר דאוהב במקצת פסול לדון או״ד דהרמב״ם מחלק בין אוהב במקצת לאוהב גמור ושושבינו דרק אוהב גמור פסול ולא אוהב במקצת. ועיין ברמב״ם (פי״ג מהל׳ עדות הט״ו) וז״ל זה שפסלה תורה עדות הקרובים לא מפני שהן בחזקת אוהבין זה את זה, שהרי אינו מעיד לו לא לטובתו ולא לרעתו אלא גזרת הכתוב הוא, לפיכך האוהב והשונא כשר לעדות אף על פי שהוא פסול לדיינות, שלא גזרה תורה אלא על הקרובים עכ״ל. ובפשטות י״ל דהרמב״ם מיירי באוהב גמור כשושבינו, והרמב״ם מחלק בין עדות דכשר לדיינות דפסול, וא״כ יתכן דרק אוהב גמור פסול ואילו אוהב במקצת הוי רק איסור ולא פסול וכדמשמע מלשונו בהל׳ סנהדרין, וצ״ע.
א. ועיין בשו״ת מהרש״ל סימן ל״ג שנקט דשונא גמור פסול לעדות, ובכנה״ג חו״מ סימן ל״ג, ובקצה״ח סימן ל״ו דשושבינן פסולין לעדות קידושין דאוהב גמור פסול לעדות.
ומשיבים: חד [חלק אחד של הכתוב] לענין דיין, שאף הם מודים שהאוהב או שונא אינו רשאי להיות דיין כיון שדעתו נוטה מראש כנגד אחד הצדדים.
The Gemara answers: One part of the verse is necessary for the halakha that a judge who loves or hates one of the litigants is disqualified. The Rabbis agree with this halakha, as such a judge is naturally inclined to favor one of the litigants.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יאור זרוערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) אִידַּךְ כִּדְתַנְיָא אָמַר רַבִּי יוֹסֵי בְּרַבִּי יְהוּדָה וְהוּא לֹא אוֹיֵב לוֹ וְלֹא מְבַקֵּשׁ רָעָתוֹ במִכָּאן לִשְׁנֵי תַּלְמִידֵי חֲכָמִים שֶׁשּׂוֹנְאִין זֶה אֶת זֶה שֶׁאֵין יוֹשְׁבִין בַּדִּין כְּאֶחָד.:
The other part of the verse is interpreted in accordance with that which is taught in a baraita: Rabbi Yosei, son of Rabbi Yehuda, says: With regard to the verse “And he was not his enemy, neither sought his harm,” it is derived from here that two Torah scholars who hate each other cannot sit in judgment together as one. Because of their hatred they will come to contradict each other’s rulings unjustly.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואידך – לפסול בדין אחד שני דיינין ששונאין זה את זה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

זהו ביאור המשנה וכלה הלכה פסוקה היא ודברים שנכנסו תחתיה בגמרא אלו הן:
אידך [החלק האחר] כדתניא [כפי ששנינו בברייתא]: אמר ר׳ יוסי בר׳ יהודה: ״והוא לא אויב לו ולא מבקש רעתו״, מכאן לשני תלמידי חכמים ששונאין זה את זה, שאין יושבין בדין כאחד, שמתוך שנאתם יבואו לסתור זה דבריו של זה שלא בצדק.
The other part of the verse is interpreted in accordance with that which is taught in a baraita: Rabbi Yosei, son of Rabbi Yehuda, says: With regard to the verse “And he was not his enemy, neither sought his harm,” it is derived from here that two Torah scholars who hate each other cannot sit in judgment together as one. Because of their hatred they will come to contradict each other’s rulings unjustly.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) מתני׳מַתְנִיתִין: גכֵּיצַד בּוֹדְקִים אֶת הָעֵדִים הָיוּ מַכְנִיסִין אוֹתָן לַחֶדֶר וּמְאַיְּימִין עֲלֵיהֶן וּמוֹצִיאִין אֶת כׇּל הָאָדָם לַחוּץ וּמְשַׁיְּירִין אֶת הַגָּדוֹל שֶׁבָּהֶן.
MISHNA: How do the judges examine the witnesses? They bring them into a room in the courthouse and intimidate them so that they will speak only the truth. And they take all the people, other than the judges, outside so that they should not tell the other witnesses the questions the judges ask and the answers the first witness gives, and they leave only the eldest of the witnesses to testify first.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןאור זרוערמ״הבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
כיצד בודקין את העדים? מכניסין אותן ומאיימין עליהן כו׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳ מאיימין עליהם – מפרש בגמרא.
כיצד בודקין את העדים אומ׳ לו היאך אתה יודע שזה חייב לו אם אמר הוא אמר לי שהוא חייב לו או איש פלוני אמר לי שהוא חייב לו לא אמר כלום עד שיאמר בפנינו הודה לו שהוא חייב לו. והוא הדין אם אמר בפנינו הלוה לו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳ כיצד בודקין את העדים כו׳ אם אמר הוא אמר לי שאני חייב לו לא אמר כלום לפי שאדם עשוי שלא להשביע את עצמו וכן אם אמר איש פלוני אמר לי שהוא חייב לו כלומר שהלוהו בפניו סד״א גבי הוא אמר לי הוא דלא אמר כלום כדאמרן אבל עד מפי עד כי האי גונא כשר קמ״ל. ומסתברא דמתני׳ כגון דאתו ואמרי אנו מעידין שפלוני חייב לזה מנה ומשום הכי בעו איומי אבל אם אמרו מתחלה בפנינו הלוהו מנה לא בעי כולי האי ומסתייע הדין סברא מדקתני אומר לו כיצד אתה יודע שזה חייב לזה אלמא כי אסהיד איהו מעיקרא שזה חייב לזה הוא דאסהיד. עד שיאמר בפנינו הודה לו שהוא חייב לו מאתים זוז:
המשנה החמישית והכוונה לבאר בה ענין החלק הרביעי והוא שאמר כיצד היו בודקין את העדים כלומר שאע״פ שאין דיני ממונות בדין דרישה וחקירה מ״מ בודקין אותם לכוין עדותם ואמר שמכניסין אותם ר״ל שניהם או כמה שהם ומאיימין עליהם בעון עדות שקר שגורם לבא רעב ודבר בעולם והאיך עדים שקרים מזדלזלין אף בעיני אותו שמעידין בשבילו ונמצא העובר רע לשמים ורע לבריות וכיוצא בדברים אלו ואח״כ מוציאין כל אדם לחוץ ומשיירין גדול שבהם עם הדיינין ואומרין לו כיצד אתה יודע שפלוני חייב לפלוני ואם אמר הוא אמר לי כלומר הלוה אמר לי שהוא חייב לו אין זה כלום שכמה פעמים אדם עשוי לומר פלוני הלוני או אני חייב לפלוני כדי שלא יחזיקוהו בעשיר וכן אם אמר איש פלוני אמר לי שהוא חייב לו שנמצא עד מפי עד או אני ראיתי שהוא מונה לו מעות וכסבור אני שהלואה היתה וכן כל כיוצא בזה אינו כלום עד שיאמר בפנינו הודה כלומר שהודה לו בפנינו שחייב לו כך וכך וממה שאמר בפנינו ר״ל שהוא כיון להיותנו עדים בדבר כלומר שאמר לנו הוא בעצמו ר״ל הלווה אתם עדי כמו שיתבאר ואח״כ מכניסין את השני ובודקין אותו על הדרך הנזכר ומפרש עדותו גם כן ואין די לו באני כמוהו כמו שיתבאר אם נמצאו דבריהם מכוונים עד שלא נמצאת הכחשה ביניהם בעיקר הענין ר״ל בדרישות וחקירות שאע״פ שאין דיני ממונות בדרישה וחקירה אם מ״מ נמצאו מוכחשים מתוך דבריהם בדרישה וחקירה כגון ביום ההלואה או במקומה ר״ל שזה אומר בניסן וזה אומר באייר או זה אומר בכזיב וזה אומר בפומבדיתא וההכחשה גמורה על הדרך שיתבאר עדותן בטלה אבל אם נמצאו דבריהם מכוונים בחקירות אפילו נמצאו מוכחשים בבדיקות כגון מנה ישן ומנה חדש נושאין ונותנין בדבר מתוך עדותם וגומרין את הדין על פי רוב הדיינין שנים אומרים זכאי ואחד אומר חייב הרי הוא זכאי שנים אומרים חייב ואחד אומר זכאי הרי הוא חייב אחד אומר זכאי ואחד אומר חייב ואחד אומר איני יודע יוסיפו בדיינין ולא עוד אלא אפילו שנים אומרים זכאי ושלישי אומר איני יודע יוסיפו בדיינין ואע״פ שאלו חלק עמהם היה בטל במיעוטו כשאמר איני יודע נעשה כמי שלא ישב בדין ונמצא הדין בשנים ואנו לשלשה אנו צריכין ומ״מ כשהוסיפו שנים ונמצאו חמשה לא סוף דבר אם הסכימו הארבעה לדעת אחת והחמישי אמר כבתחלה איני יודע שדנין על פי הארבעה אלא אפילו שלשה מזכין ואחד מחייב ואחד אומר איני יודע או אפילו שלשה מזכים או מחייבים והשנים אומרים אין אנו יודעים אע״פ שנמצא תוספת האחד כמי שאינו דנין על פי השלשה הואיל ואפשר לגמור הדין על פי שלשה וכן כתבוה חכמי הדורות אלא שאני מפקפק בה ממה שאמרו בתלמוד המערב בפרק חמישי למה אמרו מוסיפין בדיינין שאם היו שנים מזכין ואחד מן האחרונים שיגמר הדין בשלשה אמר ר׳ הילא מכיון שנראה הדין ליגמר בארבעה אין גומרין אותו בשלשה ומ״מ היו מחצה על מחצה ואחד אמר איני יודע מוסיפין שנים וכן עד שבעים ואחד ומשם ואילך אם אין שם רוב נושאים ונותנין עד שיחזור אחד מהם ואם לא חזר מעמידין את הממון בחזקתו ויש חולקים לומר שלא נאמר כן אלא בדיני נפשות אבל בדיני ממונות כל שאמר איני יודע מסלקין אותו ומושיבין אחר במקומו ואין נראה כך שהרי משנתינו בדיני ממונות נאמרה:
כשמאיימין את העדים מאיימין אותם לפי מה שאנו רואים בעניני תכונותיהם מודיעים להם תחלה דרכי העונשים בפרט לעוברי העבירות ומודיעים להם שבעון זה גשמים נעצרים ודבר בא לעולם ואם אנו רואים אותם קשי לב ועזי מצח לדברי כבושין נשענים על משלי הדיוטות לומר שב שני הוה כפנא ואבבא דאומנא לא חליף וכן שב שני הוה מותנא ואינש בלא זמניה לא אזל מודיעים אותם זלזול הענין והאיך הבריות מזלזלות בעלי מדות אלו ואף אותם שמשתדלים עמהם להעיד כך וכמו שאומר משל הדיוט סהדי שקרי אאוגרייהו זילו שהרי אשת אחאב אמרה על נבות והושיבו שני אנשים בני בליעל נגדו ויעידוהו לאמר ברך נבות אלהים וכו׳ וכן כיוצא בדברים אלו כפי מה שיראה להם:
ג משנה כיצד בודקים את העדים? היו מכניסין אותן לחדר בית הדין ומאיימין עליהן שידברו רק אמת. ומוציאין את כל האדם לחוץ שלא יספרו לעדים האחרים את השאלות והתשובות, ומשיירין רק את הגדול שבהן (בין העדים),
MISHNA: How do the judges examine the witnesses? They bring them into a room in the courthouse and intimidate them so that they will speak only the truth. And they take all the people, other than the judges, outside so that they should not tell the other witnesses the questions the judges ask and the answers the first witness gives, and they leave only the eldest of the witnesses to testify first.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןאור זרוערמ״הבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) וְאוֹמְרִים לוֹ אֱמוֹר הֵיאַךְ אַתָּה יוֹדֵעַ שֶׁזֶּה חַיָּיב לָזֶה אִם אָמַר הוּא אָמַר לִי שֶׁאֲנִי חַיָּיב לוֹ אִישׁ פְּלוֹנִי אָמַר לִי שֶׁהוּא חַיָּיב לוֹ לֹא אָמַר כְּלוּם דעַד שֶׁיֹּאמַר בְּפָנֵינוּ הוֹדָה לוֹ שֶׁהוּא חַיָּיב לוֹ מָאתַיִם זוּז.
And they say to him: Say how exactly you know that this litigant owes money to that litigant, as the plaintiff claims. If he said: The defendant said to me: It is true that I owe the plaintiff, or if he says: So-and-so said to me that the defendant owes the plaintiff, the witness has said nothing and his testimony is disregarded. It is not valid testimony unless he says: The defendant admitted in our presence to the plaintiff that he owes him, e.g., two hundred dinars. By admitting to the debt in the presence of witnesses he renders himself liable to pay the amount that he mentioned.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יבעל המאורראב״ד כתוב שםאור זרוערמב״ן מלחמות ה׳רשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הוא אמר לי – הלוה אמר לי.
לא אמר כלום – דעביד איניש דאמר פלוני נושה בי כדי שלא יחזיקוהו עשיר.
הודה לו – שהיו שניהם בפנינו להודות נתכוון להיות לו עדים בדבר.

{שמעתא דהודאה בפני עד אחד}

עד שיאמר, בפנינו הודה לו – מדקא מתניא כולה מתני׳ בלשון יחיד, הוא אמר לי, איש פלוני אמר לי, והכא קתני בלשון רבים, בפנינו הודה לו, ולא אמר, עד שיאמר בפני הודה לו, נ״ל שאם הודה לפני עד אחד לבדו שאין הודאתו כלום, אפי׳ אמר לו, אתה עדי. ולא משתבע אפומיה אי כפר בהודאתו ולא מחייב אם הודה בהודאתו ואמר, משטה הייתי. דמילי דכדי נינהו עד שיאמר לשנים, אתם עדי.
והיינו דאמרי׳ התם בפ׳ חזקת הבתים (בבא בתרא מ.): הודאה בפני שנים, קיום שטרות בפני שלשה. כשם שקיום שטרות בפחות משלשה אינו כלום, כך הודאה בפחות משנים אינה כלום. ולא אמרי׳ בהא, כל מקום ששנים מחייבין אותו ממון אחד מחייבו שבועה, לפי שעיקר חיובו פיו הוא, שמחייבו בהודאתו, ולא העדים. לפיכך, צריך לדקדק בדבריו, שלא יהו דברי השטאה, וכל זמן שאין הודאתו בפני שנים אין הודאתו הודאה.
ואף על גב דאמרי׳ לקמן (דף ל:), הודאה אחר הודאה מצטרפין, ודאמר ליה לכל חד וחד, בההוא מנה דאודאי ליה קמך אודאי ליה קמי פלניא, אלמא, הודאה קמי חד סהדא הודאה היא, שאני התם, דסוף סוף תרין סהדי נינהו ומצטרפי הויא1 ליה הודאה בפני שנים ונפקא לן מדין השטאה. אבל בעד אחד, כי ליכא אחרינא דמצטרף בהדיה, אין הודאתו הודאה.
והוי יודע דהא דאמרי׳, אם לא טען אין טוענין לו, הני מילי בזמן שתבעו הלה והודה, כדתניא ברישא דברייתא: מנה לי בידך. א״ל, הן. למחר א״ל, תנהו לי. [נתתיו לך.]⁠2 פטור. זהו שאמרו שאם לא טען ואמר, משטה אני בך, אין טוענין לו. אבל אם אמר מעצמו, בין בפניו בין שלא בפניו, ולא אמר, אתם עדי, לא טען טוענין לו. והיינו דתנן במתני׳, הוא אמר לי שהוא חייב לו לא אמר כלום, ולא קתני, פטור, כדקתני בברייתא. שמעינן מינה שאפי׳ לא טען טוענין לו. ועוד, דקתני לה3 דומיא דאיש פלוני אמר לי שהוא חייב לו, שהוא עד מפי עד ואין בדבריו ממש.
וכן מצינו ברב נחמן, שטען לאותו שהיו קורין לו קב רשו, ואמר רב נחמן, אדם עשוי שלא להשביע את עצמו. ואי לאו, מאי קמ״ל. מתני׳ היא: הוא אומר4 לי שהוא חייב לו, לא אמר כלום. ואי טעמא דמתני׳ קמ״ל, איבעי ליה למימר: מאי טעמא. אמר רב נחמן, אדם עשוי שלא להשביע את עצמו. אלא האי נמי קמ״ל, דאע״פ שלא טען טוענין לו. ודמיא למאי דתניא בתוספתא (בבא מציעא א, ו): הודאת בעל דין כמאה עדים דמי. אימתי. בזמן שתבעו והודה. אבל אם הודה מעצמו, יכול לחזור בו.
1. נלדצ״ל: והויא
2. הב״ח תקן: משטה אני בך. כמו בגירסתנו
3. ר״ל מאי דקתני במתניתין
4. צ״ל: אמר.
[במאור דף ז: ד״ה עד שיאמר. לרי״ף סי׳ אלף ה׳ (סנהדרין דף כט.)]
כתוב שם: עד שיאמר בפנינו הודה לו וכו׳, עד נ״ל שאם הודה בפני עד [אחד] לבדו שאין הודאתו הודאה כלום אפילו אמר לו אתה עדי והיינו דאמרינן התם בפרק חזקת הבתים [ב״ב דף מ.] וכו׳
אמר אברהם: כן כתבתי אני זה כמה שנים1.
כתוב שם: אבל אם אמר מעצמו בין בפניו בין שלא בפניו ולא אמר אתם עדי אפילו לא טען טוענין לו, והיינו דתנן במתניתין [דף כט.] הוא אמר לי שהוא חייב לו לא אמר כלום ולא קתני פטור כדקתני בבריתא שמעינן מינה שאפילו לא טען טוענין לו.
אמר אברהם: זה אינו מחוור, שאם אמר דבריו כמודה אם לא טען אין טוענין לו. מיהו אם טען שומעין לו, ואיך איפשר אם לא יאמר שום טעם לדבריו למה לא נאמר לו איך הודית, ובודאי יאמר שום טענה ואז נשמע לו.
[במאור שם.]
כתוב שם: שמעינן מינה שאפילו לא טען טוענין לו.
אמר אברהם: והא מתניתין הרי הוא טוען שכבר הביאו לבית דין. ומעשה דקב רשו ועכברא דשכיב אדינרי [דף כט:] לאו הודאה מעצמו הוא ממש, שעל ידי עסק דברים רבים הודו, וכי תבעינהו בדינא לא אמרו משטים היינו בהם כי מה חטאו להם שהיו משטים ומתלוצצים בהם והם מעצמם הודו, ואין טענת משטה הייתי בו אלא למי שתובע אותו שהוא אומר הוא היה משטה בי ותובע אותי ממון שאינו חייב לו אף אני אתלוצץ בו. אבל למי שאינו תובע אותו והוא מודה מעצמו אין כאן טענת משטה [אני בך]. אבל יש כאן אדם עשוי שלא להשביע את עצמו ודבר זה בא רב נחמן ללמדנו, ולעולם והוא שטוען כך או שיאמר איני חייב לו כלום אע״פ שאינו יודע לומר לא אמרתי אלא שלא להשביע את עצמו, אבל יאמר דברתי בהווה כאדם שמדבר דברי הבלים ולא נתפוס אותו בכך. אבל 2חס ושלום שנפתח לו אנחנו להשיב דבריו לבטלה ולשנותן שלא בטענה ושלא בסירוב. והרי הוא עצמו הביא התוספתא [ב״מ פ״א ה״ו] שאמרה אבל אם הודה מעצמו יכול לחזור בו, דשמעת מינה דצריך חזרה, ותו שמעת מינה שאם הודה מעצמו אפילו אמר להם אתם עדי ושתק יכול לחזור בו, דהא רישא שתבעו והודה בודאי בדאמר להו אתם עדי קאי אפילו הכי קתני סיפא יכול לחזור בו ולעולם צריך חזרה3.
1. הובא בספר התרומות שער מב ח״א אות יא, וברמב״ן ב״ב דף לט: ד״ה מחאה, ובר״ן שם ד״ה הודאה, ועיין במאירי סנהדרין דף כט: ד״ה מי שהודה.
2. מכאן עד סוף ההשגה הובא בספר התרומות שער מב ח״א אות ג ובתוספת המשפט: אדם עשוי שלא להשביע את עצמו ודבר זה בא רב נחמן ללמדנו, ולעולם והוא שטוען כך או שיאמר איני חייב לו כלום אע״פ שאינו יודע לומר לא אמרתי אלא שלא להשביע את עצמו, אבל יאמר דברתי בהווה כאדם שמדבר דברי הבלים ולא נתפוס אותו בכך, אחרי תיבות: ושלא בסירוב
3. עיין בהשגות הראב״ד על הרמב״ם הל׳ טוען פ״ו ה״ז ופ״ז ה״א.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

{שמעתא דהודאה בפני עד אחד}
ועוד, עד שיאמר, בפנינו הודה לו, מדקא מתניתין מתני אכולה בלשון יחיד, הוא אמר לי, איש פלוני אמר לי וכו׳ נראה לי שאם הודה בפני עד אחד לבדו שאין הודאתו כלום, אפי׳ אמר לו, אתה עדי וכו׳, עד ואף על גב דאמרינן לקמן, הודאה אחר הודאה מצטרפין, ודאמר ליה לכל חד וחד, בההוא מנה דאודאי ליה קמך אודאי קמי פלניא וכו׳.
אמר הכותב: והא ההיא אוקימתא דאוקימנא, דאמר ליה לכל חד וחד, במנה דאודאי קמך אודאי קמי פלניא, אדחיא לה, דהיינו הודאה אחרי הלואה. ועוד, דמעיקרא לאו משום האי טעמא מוקמינן לה בהכי, אלא משום טעמא דאקשו עלה בגמ׳: מ״ש הלואה אחר הלואה ומ״ש הודאה אחר הודאה, במנה דקא מסהיד האי לא קא מסהיד האי. כלומר, ולא מצטרפי לרבנן. ולר׳ יהושע בן קרחה כולהו מצטרפי [כדאסיקנא נמי, וכן]⁠1 הלואה אחר הודאה מצטרפי. כמאן. כר׳ יהושע בן קרחה. והכא ליכא למימר הכי, ואף על גב דליכא אלא עד אחד בהודאה מצטרפי. אלמא, הודאה בפניו הודאה היא. אבל בעלי סברא זו צריכין להעמידה בשאמר כל אחד, אחר היה עמי בשעת הודאה והלך לו למדינת הים.
אלא שאין לדבריהם על מה שיסמוכו. שמה שדקדק בעל המאור ז״ל ממה שאמרו בפ׳ חזקת הבתים (בבא בתרא מ.), הודאה בפני שנים קיום שטרות בשלשה, דכי היכי דקיום שטרות ליתיה בפחות משלשה אף הודאה ליכא בפחות משנים, אדרבה, אי דייקינן הכי איפכא משמע. דהא הודאה לאו לקיום שטרות אסמכוה בגמ׳, אלא לקנין. וה״ג בגמ׳ התם: הודאה בפני שנים וקנין בפני שנים. ויש ראיה גמורה בפ׳ הזהב (בבא מציעא מו.) מסוגיא דמטבע נעשה חליפין דקנין סודר בפני עד אחד קנין הוא ואפי׳ בלא עד כלל, וכמו שכתב רבינו הגדול ז״ל במס׳ קדושין (רי״ף; דף כח:). וש״מ שאין אומרים בזה זו דומה לזו, אלא הודאה בפני אחד הודאה היא.
ומצאתי בירושלמי (פרק ג, הלכה ח) אמתני׳, דתנן, הוא אמר לי איש פלוני אמר לי וכו׳: ר׳ יוסי בשם ר׳ יוחנן: אם היה מתכוין למסור לו עדות, עדותו קיימת. פי׳, אהוא אמר לי קאי, שאם מתכוין למסור לו עדות, כגון שאמר לו, אתה עדי, ולא אמר כן להשביע את עצמו, עדותו קיימת, אף על פי שהוא אחד ושלא בפניו של מלוה, וכ״ש בפניו. וש״מ שהודאה בפני עד אחד הודאה היא.
ומה שהביא ראיה ממשנתנו, אדרבה, קשיא עליה. דאי הכי, ליפלוג וליתני פטורא באומר, בפני הודה לו. ותו, לדידיה נמי מי ניחא מתני׳. הא קתני, איש פלוני אמר לי, ולא קתני, אומר2 לנו. אפי׳ בהוא אמר לי נמי, כיון שמעצמו הוא, אפי׳ לשנים נמי לא אמר כלום, ולא קתני לנו. אלא מאי אית לך למימר. לאו דוקא. ואפשר דרבותא היא, שאפי׳ אחד אומר, בפני הלוהו, ואחד אומר, הוא אמר לי, איש פלוני אמר לי, דמשמע דקושטא מלתא, אפילו הכי, לא אמר כלום.
1. גירסת הב״ח: וכדאסיקנא, וכן נמי
2. נדצ״ל: אמר
רש״י ד״ה לא אמר כלום. וז״ל דעביד איניש דאמר פלוני נושה בי כדי שלא יחזיקוהו עשיר עכ״ל.
ונראה שרש״י נקט בדוקא דטוען הכי כדי שלא יחזיקוהו עשיר, אך התוס׳ כתבו (דף כט: ד״ה כך) דטענינן ליה טענת שלא להשביע את עצמו אבל לא טענינן ליה משטה אני בך. וא״כ י״ל דנקט רש״י דהודאה דפלוני נושה בי אינה הודאה דאנן טענינן דאמר הכי כדי שלא להשביע, ואפילו אם הוא עצמו אינו טוען הכי מ״מ ב״ד טוענים עבורו, ולכן אין זו הודאה. אולם יעויין ברמב״ם (פ״ו מהל׳ טוען ונטען ה״ח) וז״ל וכן האומר לחבירו בפני עדים מנה לי בידך ואמר לו הן, בכל הדברים וכיוצא בהן כשיבאו לבית דין אומרין לנתבע למה לא תתן מה שיש לו אצלך, אמר אין לו אצלי כלום, אומרים לו והלא אתה אמרת בפני אלו כך וכך או הודית מעצמך, אם עמד ושלם מוטב ואם לא טען אין טוענין לו, אבל אם טען ואמר משטה הייתי בו או לא היו דברים מעולם או שלא להשביע את עצמי נתכוונתי פטור ונשבע היסת כמו שבארנו עכ״ל. ומבואר דהרמב״ם סובר דב״ד אינן טוענין עבורו טענת שלא להשביע כמו שאין טוענין עבורו טענת משטה אני בך, ודלא כהתוס׳.
והנה בביאור החילוק דתוס׳ בין טענת משטה אני בך לטענת שלא להשביע את עצמו, י״ל דבמשטה אני בך היתה הודאה גמורה בשעתה אלא שאח״כ הוא יכול לחזור בו מהודאתו ולהכחישה בטענה שמשטה הייתי בך. ודומה להא דקיי״ל בעדות דכיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד, אך בעד א׳ באיסורין יכול לחזור בו ע״י אמתלא, דבעד אחד באיסורין לא חל ההלכה דכיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד, ולכן יכול לחזור בו אם יש לו אמתלא לדבריו. כלומר שהדיבור השני של העד מכחיש ומפקיע הדיבור הראשון ונאמן בשני מדין הכחשה וחזרה על דבריו, וה״ה הכא בבעל דין אין חל ההלכה דכיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד, אך צריך שתהיה לו אמתלא לדבריו הראשונים, ולזה סגי דיכול לטעון משטה הייתי בך. ונמצא דיש הכחשה בטענותיו אלא שאם הוא טוען שאמר זאת משום דמשטה הייתי בך נאמן להכחיש את דיבורו הראשון משום דיש לו אמתלא לדבריו, אך ב״ד אינן טוענין עבורו טענת משטה אני בך דאין דרך בני אדם לשטות ויש כאן הכחשה ולא טענינן ליה הכי כי אין לב״ד לטעון טענה המכחישה את דבריו הראשונים. משא״כ לגבי טענת שלא להשביע את עצמו י״ל דבטענה זו לא היתה הודאה מעיקרא דאין כאן הכחשה בטענות, אלא ע״י האמתלא ב״ד מפרשים את דבריו הראשונים בצורה שלא היתה הודאה כלל, דלא נתכוון לזה בכלל ורק אמר כן כדי שלא להשביע את עצמו, ולכן לתוס׳ ב״ד טוענים טענה זו עבורו מעצמם אע״פ שלא טען כך הוא בעצמו, כי טענה זו מפרשת את דבריו הראשונים כאילו לא אמרם כלל. אולם מהרמב״ם מבואר שאין ב״ד טוענין עבורו אף טענת שלא להשביע את עצמו, וי״ל דהרמב״ם סובר שאף טענת שלא להשביע חשיב הכחשה לטענתו הראשונה ולכן אין ב״ד טוענין הכי עבורו. א״נ דאף הרמב״ם מודה דחשיב פירוש לדבריו הראשונים אך הוא סובר שאין ב״ד טוענין כן לפרש את דבריו אם הוא לא עשה כן בעצמו.
ועיין בגמ׳ ״מסייע ליה לרב יהודה אמר רב צריך שיאמר אתם עדיי״, ולכאורה לפרש״י אם אמר אתם עדיי אינו יכול לטעון שאמר כן אף כדי שלא להשביע את עצמו, אולם יתכן דאם אמר אתם עדי אזי לא חלה הכחשה, וזהו שייך לטענת משטה אני בך דהוי חלות הכחשה בטענותיו אולם טענת שלא להשביע אינה הכחשה לדבריו הראשונים אלא דמפרש את דבריו הראשונים. ויתכן דאפילו אם אמר אתם עדיי עדיין יכול לטעון שאמר הכי שלא להשביע, וצ״ע. ועיין ברמב״ם (פ״ז מהל׳ טוען ונטען ה״א) וז״ל המודה בפני שניים שיש לפלוני אצלו מנה ואמר להן בדרך הודיה לא דרך שיחה אע״פ שלא אמר אתם עדי ואע״פ שאין התובע עמו הרי זו עדות וכו׳ טען כשתבעו בעדים אלו ואמר שלא להשביע את עצמי הודיתי נאמן ונשבע היסת, ואם כשהודה בפניהם היה התובע עמו אינו יכול לטעון ולומר כדי להראות שאיני עשיר הודיתי עכ״ל. ומשמע מדבריו דאף כשאמר אתם עדי עדיין יכול לטעון שהודה בחוב כדי שלא להשביע את עצמו, ורק אם הודה בפני התובע אזי תו אינו יכול לטעון שהודה שלא להשביע את עצמו.
ואומרים לו: אמור היאך בדיוק אתה יודע שזה חייב לזה שעל כך אתה מעיד. אם אמר: הוא, הלווה, אמר לי על עצמו שאני חייב לו, לתובע, או שאמר: איש פלוני אמר לי שהוא חייב לו, לתובע — לא אמר כלום ומיד פוסלים את עדותו, שהרי העדות צריכה להיות על עובדה ולא על ספור מעשה. עד שיאמר: בפנינו הודה לו, לתובע, שהוא חייב לו מאתים זוז, שכיון שהודה בפני עדים הרי זה חייב עצמו בסכום שהזכיר.
And they say to him: Say how exactly you know that this litigant owes money to that litigant, as the plaintiff claims. If he said: The defendant said to me: It is true that I owe the plaintiff, or if he says: So-and-so said to me that the defendant owes the plaintiff, the witness has said nothing and his testimony is disregarded. It is not valid testimony unless he says: The defendant admitted in our presence to the plaintiff that he owes him, e.g., two hundred dinars. By admitting to the debt in the presence of witnesses he renders himself liable to pay the amount that he mentioned.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יבעל המאורראב״ד כתוב שםאור זרוערמב״ן מלחמות ה׳רשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) הוְאַחַר כָּךְ מַכְנִיסִין אֶת הַשֵּׁנִי וּבוֹדְקִין אוֹתוֹ אִם נִמְצְאוּ דִּבְרֵיהֶן מְכוּוָנִין נוֹשְׂאִין וְנוֹתְנִין בַּדָּבָר.
And afterward they bring in the second witness and examine him in the same manner. If their statements are found to be congruent the judges then discuss the matter.
עין משפט נר מצוהרי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואחר כך מכניסין את העד השני, ובודקין אותו באותה דרך. אם נמצאו דבריהן מכוונין, שהם מעידים על אותו דבר — נושאין ונותנין הדיינים בדבר.
And afterward they bring in the second witness and examine him in the same manner. If their statements are found to be congruent the judges then discuss the matter.
עין משפט נר מצוהרי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(16) ושְׁנַיִם אוֹמְרִים זַכַּאי וְאֶחָד אוֹמֵר חַיָּיב זַכַּאי שְׁנַיִם אוֹמְרִים חַיָּיב וְאֶחָד אוֹמֵר זַכַּאי חַיָּיב אֶחָד אוֹמֵר חַיָּיב וְאֶחָד אוֹמֵר זַכַּאי אֲפִילּוּ שְׁנַיִם מְזַכִּין אוֹ שְׁנַיִם מְחַיְּיבִין וְאֶחָד אוֹמֵר אֵינִי יוֹדֵעַ יוֹסִיפוּ הַדַּיָּינִין.
If the opinions of the judges are divided, as two judges say that the defendant is exempt from payment and one says he is liable to pay, he is exempt. If two say he is liable and one says he is exempt, he is liable. If one says he is liable and one says he is exempt, or even if two of the judges deem him exempt or two of them deem him liable, and the other one says: I do not know, the court must add more judges and then rule in accordance with the majority opinion. This is because the one who abstains is considered as though he is not a member of the court.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאירירשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שנים אומרים זכאי ואחד אומר חייב זכאי – דכתיב (שמות כג) אחרי רבים להטות.
אפילו שנים מחייבין או מזכין והשלישי אומר איני יודע יוסיפו הדיינין – ואע״ג דאי הוה פליג עלייהו הוי בטל במיעוטא כי אמר איני יודע הוי כמי שלא ישב בדין ונמצא הדין בשנים ואנן תלתא בעינן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמרו את הדבר להיות רוב מזכים או מחייבים על הדרך שבארנו מכניסין את בעלי הדין שלא היו שם והוא שהיה מנהגם שבתחלת הדין היו מכניסין בעלי הדין ושומעין את דבריהם ואח״כ מוציאין אותם ומכניסין את העדים זה שלא בפני זה ושומעין את דבריהם ר״ל של תובע תחלה ואחריו של נתבע וכן כתבוה בתלמוד המערב ממה שנאמר מי בעל דברים יגש אליכם ומוציאין כל אדם לחוץ ונושאין ונותנין בדבר וגומרין את הדבר על פי עדותם אע״פ שלא העידו כאחד שאין צריך שיעידו שניהם כאחד אלא אף שומעין דבריו של זה היום ודברי האחד למחר כמו שיתבאר בגמ׳ ולכשגמרו את הדבר ביניהם מכניסים את בעלי הדין וגדול שבדיינין אומר לנתבע איש פלוני אתה זכאי או איש פלוני אתה חייב ולכשיצא לא יאמר אחד מהם אני מזכה ומה אעשה וחברי המחייבין רבו עלי על זה נאמר הולך רכיל מגלה סוד אלא יאמר שכלם הסכימו לדעת אחת אם לחייב אם לזכות:
רש״י ד״ה אפילו שנים. וז״ל כי אמר איני יודע הוי כמי שלא ישב בדין וכו׳ עכ״ל.
ומוכח דס״ל דאיני יודע כמאן דליתא דמי.
אם נחלקו דעות הדיינים, שנים אומרים: זכאי, ואחד אומר: חייב — הרי הוא זכאי. שנים אומרים: חייב, ואחד אומר: זכאי — הרי הוא חייב. אחד אומר חייב ואחד אומר זכאי או אפילו שנים מן הדיינים מזכין או שנים מחייבין, ואחד מן הדיינים אומר: איני יודע ואיני יכול להחליט — יוסיפו הדיינין עוד דיינים ואז יחליטו בדין לפי רוב דעות, שהאומר ״איני יודע״ — כאילו אינו נמצא שם.
If the opinions of the judges are divided, as two judges say that the defendant is exempt from payment and one says he is liable to pay, he is exempt. If two say he is liable and one says he is exempt, he is liable. If one says he is liable and one says he is exempt, or even if two of the judges deem him exempt or two of them deem him liable, and the other one says: I do not know, the court must add more judges and then rule in accordance with the majority opinion. This is because the one who abstains is considered as though he is not a member of the court.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאירירשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(17) גָּמְרוּ אֶת הַדָּבָר הָיוּ מַכְנִיסִין אוֹתָן זהַגָּדוֹל שֶׁבַּדַּיָּינִין אוֹמֵר אִישׁ פְּלוֹנִי אַתָּה זַכַּאי אִישׁ פְּלוֹנִי אַתָּה חַיָּיב.
After the judges finish the matter and reach a decision, they bring in the litigants. The greatest of the judges says: So-and-so, you are exempt from paying; or: So-and-so, you are liable to pay.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יאור זרוערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מכניסין אותן – לבעלי דינין ובגמרא פריך הא לא אפקינהו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

משנה. גמרו את הדבר היו מכניסין אותן הגדול שבדיינין אומר איש פלוני אתה זכאי, איש פלוני אתה חייב.
יש להסתפק האם הדין שגדול שבדיינים אומר ״איש פלוני אתה זכאי איש פלוני אתה חייב״ הוא מהל׳ דרך ארץ וכבוד ת״ח ומשום כבודו של גדול, או״ד דיש הלכה בפנ״ע בדיני ב״ד שראש הב״ד והגדול שבדיינים הוא זה שאומר את פסק הדין, בדומה להא דמצינו לגבי קדה״ח דראש ב״ד אומר מקודש מקודש (ר״ה כד.), והוא גזה״כ מ״וידבר משה את מועדי ה׳⁠ ⁠⁠״ דראש ב״ד מודיע קדה״ח, וצ״ע.
גמרו את הדבר והגיעו למסקנה, היו מכניסין אותן, את בעלי הדין. הגדול שבדיינין אומר: איש פלוני אתה זכאי, איש פלוני אתה חייב.
After the judges finish the matter and reach a decision, they bring in the litigants. The greatest of the judges says: So-and-so, you are exempt from paying; or: So-and-so, you are liable to pay.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יאור זרוערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(18) חוּמִנַּיִין לִכְשֶׁיֵּצֵא לֹא יֹאמַר אֲנִי מְזַכֶּה וַחֲבֵירַיי מְחַיְּיבִים אֲבָל מָה אֶעֱשֶׂה שֶׁחֲבֵירַיי רַבּוּ עָלַי עַל זֶה נֶאֱמַר ({ויקרא י״ט:ט״ז} לֹא תֵלֵךְ רָכִיל בעמך וְאוֹמֵר) {משלי י״א:י״ג} הוֹלֵךְ רָכִיל מְגַלֶּה סּוֹד.:
And from where is it derived that when the judge leaves the courtroom he may not say: I deemed you exempt and my colleagues deemed you liable, but what can I do, as my colleagues outnumbered me and consequently you were deemed liable? About this it is stated: “You shall not go as a talebearer among your people” (Leviticus 19:16), and it says: “One who goes about as a talebearer reveals secrets, but one who is of a faithful spirit conceals a matter” (Proverbs 11:13).
עין משפט נר מצוהרי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומניין לכשיצא הדיין לא יאמר ״אני הייתי מזכה בדין וחביריי מחייבים, אבל מה אעשה שחביריי רבו עלי״ ומשום כך יצא פסק הדין לחובה, על זה נאמר: ״לא תלך רכיל בעמיך״ (ויקרא יט, טז), ואומר: ״הולך רכיל מגלה סוד ונאמן רוח מכסה דבר״ (משלי יא, יג).
And from where is it derived that when the judge leaves the courtroom he may not say: I deemed you exempt and my colleagues deemed you liable, but what can I do, as my colleagues outnumbered me and consequently you were deemed liable? About this it is stated: “You shall not go as a talebearer among your people” (Leviticus 19:16), and it says: “One who goes about as a talebearer reveals secrets, but one who is of a faithful spirit conceals a matter” (Proverbs 11:13).
עין משפט נר מצוהרי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(19) גמ׳גְּמָרָא: הֵיכִי אמרי׳אָמְרִינַן לְהוּ אָמַר רַב יְהוּדָה טהָכִי אָמְרִינַן לְהוּ {משלי כ״ה:י״ד} נְשִׂיאִים וְרוּחַ וְגֶשֶׁם אָיִן אִישׁ מִתְהַלֵּל בְּמַתַּת שָׁקֶר.
GEMARA: The mishna teaches that the judges intimidate the witnesses. The Gemara asks: What do we say to them? Rav Yehuda says that this is what we say to them: It is stated: “As clouds and wind without rain, so is he who boasts himself of a false gift” (Proverbs 25:14). In other words, there will be no rain and no blessing from your deeds if you lie.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןאור זרוערמ״המהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
היכי אמרינן להו? פריש רב {אשי}: אמרינן להו הכי: שהדי שקרי אאגורי⁠[ה]⁠ו זילי – פירוש: עידי השקר על המשכירם מתבזין, שנ׳: והושיבו שני אנשים בני בליעל נגדו – כלומר: הן עצמן שהביאן להעיד לו קראן בני בליעל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ היכי א״ל – לעדים כשמאיימין עליהם.
נשיאים ורוח וגשם וגו׳ – בשביל מתהלל במתת שקר דהיינו מעידי שקר גשמים נעצרים ואפילו כשהשמים מתקשרים בעבים ורוח להוריד גשמים אין הגשם בא.
ואמר רב יהודה אמר רב צריך שיאמר כשהודה לו אתם עדיםא. ולא שנא כי אמר לוה ולא שנא כי אמר מלוה ושתיק לוה. ואם לא אמר אתם עדיי מצי אמר משטה אני בך, דאמר ר׳ חייא בר אבא א״ר יוחנן מנה לי בידך אמר לו הן למחר אמר לו תנהו לי אמר לו משטה אני בך פטור ואפילו הכמין העדים אחורי הגדר ואמר לו מנה לי בידך ואמר לו הן אמר לו רצונך שתודה לי בפני פלוני ופלוני אמר לו מתיירא אני שמא תכפיני לדין למחר אמר לו תניהו לי ואמר לו משטה אני בך פטור.
א. ב׳שריד׳ עדיי. כדלהלן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ודייקי׳ אמתני׳ דקתני מאיימין עליהן היכי אמרינן להו וסברי׳ למימר דהכי אמרי׳ להו נשיאים ורוח וגו׳ אפי׳ כשהנשיאין עולין והרוח נושבת אין גשם בא מה טעם בעון איש מתהלל במתת שקר כלומר שנשכר להעיד עדות שקר דהאי שכר קרי מתת שקר. ויש לפרש דההוא ממונא דזכי ביה האיך בסהדותיה דהאי מתת שקר כלומר שהעד מתהלל במתנה שהביא ליד בעל דין בעדותו. ודחי רבא הא ודאי לא משגחי בן דסמכי להו אמאי דאמרי אינשי שבע שני הוה כפנא ואבבא דמאן דידע אומנותא לא חליף אלא אמר רבא אמרי׳ להו מפיץ וחרב וחץ שנון איש עונה וגו׳. מתקיף לה רב אשי הא נמי לא איכפת להו דסמכי אמאי דאמרי אינשי שבע שני הוה מותנא ואיניש בלא שניה לא שכיב אלא אמר רב אשי אמרינן להו סהדי שקרי כו׳ כלומר עידי שקר בעיני שוכריהן הן נקלין תחילה שנאמר והושיבו שני אנשים בליעל אינהו אגרי להו לאסהודי בשיקרא ואינהו קרו להו בני בליעל:
פיסקא אם אמר הוא אמר לי כו׳ מסייע ליה לרב דאמר צריך שיאמר אתם עדי והיינו דקתני בפנינו כלומר שעשאם עדים בדבר לאפוקי הכמין לו עדים אחורי גדר והודה לו. ונראה לנו לפרש (דכי) [דהכי] קא מסייע ליה לרב מדקתני בפנינו הודה לו דמשמע דרך הודאה ולא קתני בפנינו אמר לו והאי דקאמר רב וצריך שיאמר אתם עדי לאו עד דאמר להו אתם עדי דוקא אלא דוגמא נקט והוא הדין לכל לישנא דמוכח דלאודויי מכוין דהויה הודאה דאי לא תימא הכי מאי סיעתי׳ דרב ממתני׳ אטו מי קתני במתני׳ העידנו על עצמו כי היכי דתשמע מינה דצריך שיאמר אתם עדי בפנינו הודה לו קתני בכל לישנא דהודאה תדע נמי מדקתני בברייתא ולא עוד אלא אפי׳ הכמין לו עדים אחורי גדר ואמר לו הן אמר לו הודה לי בפני עדים אמר לו מתירא אני שמא תכפיני בדין למחר אמר לו תנהו לי משטה אני בך פטור טעמא דאמר ליה מתירא אני הא אמר ליה הן אי נמי מודינא לך חייב ואע״ג דלא אמר להו אתם עדי:
הכי אמרינן להו נשיאים וגו׳ פי׳ זה שמעיד עדות שקר לחברו אפשר שאין לו ממון לתת מכיסו לחברו או גם אם יש לו עינו צרה בשלו לתת לחברו אבל הוא נותן לו מתנה מממון חברו ע״י עדות שקר שמעיד לו להוציא ממון מחברו וזו היא מתת שקר וק״ל:
ד גמרא שנינו במשנה שהיו מאיימים על העדים, ושואלים: היכי אמרינן להו [כיצד אנו אומרים להם], מה הם דברי איום אלה? אמר רב יהודה: הכי אמרינן להו [כך אנו אומרים להם], נאמר: ״נשיאים ורוח וגשם אין איש מתהלל במתת שקר״ (משלי כה, יד), כלומר, לא יהיה גשם ולא תהיה ברכה במעשיכם אם תשקרו.
GEMARA: The mishna teaches that the judges intimidate the witnesses. The Gemara asks: What do we say to them? Rav Yehuda says that this is what we say to them: It is stated: “As clouds and wind without rain, so is he who boasts himself of a false gift” (Proverbs 25:14). In other words, there will be no rain and no blessing from your deeds if you lie.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןאור זרוערמ״המהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(20) אֲמַר (לֵיהּ) רָבָא יָכְלִי לְמֵימַר שַׁב שְׁנֵי הֲוָה כַּפְנָא וְאַבָּבָא אוּמָּנָא לָא חֲלֵיף.
Rava said to him: If so, false witnesses can say to themselves that they do not have to worry about this punishment, according to the folk saying: Seven years there was a famine, but over the craftsman’s door it did not pass. If the witnesses are not farmers, they do not need to worry over lack of rain. Consequently, they will disregard this concern.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועמהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 19]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רבא – מאי איכפת להו אם לא ירדו גשמים אמרי בלבם משל הדיוט שב שני הוה כפנא ואבבא אומנא לא חליף על פתח מי שיודע אומנות ובעל מלאכה לא עבר הרעב.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שב שני הוה כפנא ואבבא כו׳ אפשר דאמרי אינשי משל הדיוט זה מרעב של מצרים שנגזר שבע שני רעב ואמר פרעה לאחי יוסף מה מעשיכם אם אתם בעלי אומניות מאי איכפת לכו ברעב שבאתם כולכם הנה דכפנא אבבא דאומנא לא נחית וא״ל אנשי מקנה רועי צאן היו עבדיך לגור בארץ באנו כי אין מרעה לצאן וגו׳ כי כבד הרעב וגו׳ וק״ל:
אמר ליה [לו] רבא: יכלי למימר [יכולים אותם אנשים לומר] בלבם שאין להם לחשוש מפני כן על פי הפתגם העממי: ״שב שני הוה כפנא, ואבבא אומנא [שבע שנים היה רעב, ועל פתחו של האומן] לא חליף [עבר]״, ובעלי מלאכה אינם צריכים לחשוש מפני חוסר גשם ולכן לא ישימו לב לאיום זה.
Rava said to him: If so, false witnesses can say to themselves that they do not have to worry about this punishment, according to the folk saying: Seven years there was a famine, but over the craftsman’s door it did not pass. If the witnesses are not farmers, they do not need to worry over lack of rain. Consequently, they will disregard this concern.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועמהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(21) אֶלָּא אָמַר רָבָא יאָמְרִינַן לְהוּ {משלי כ״ה:י״ח} מֵפִץ וְחֶרֶב וְחֵץ שָׁנוּן אִישׁ עוֹנֶה בְרֵעֵהוּ עֵד שָׁקֶר.
Rather, Rava said that we say this verse to them: “As a hammer, and a sword, and a sharp arrow, so is a man who bears false witness against his neighbor” (Proverbs 25:18), meaning that a false witness will die prematurely.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועמהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 19]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מפץ וחרב וגו׳ איש עונה וגו׳ – בעון עדות שקר דבר בא ויתייראו שלא ימותו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מפץ וחרב וגו׳ עיין בפירוש רש״י משמע ליה דמפץ וחרב הנהו כולהו כלי מלאך המות ולא חרב ומפץ כלי מלחמה כמשמעו מדמייתי עליה הך דשב שני הוה מותנא דהיינו דבר דמייתי נמי זה המשל הדיוט בפרק האשה שלום אדבר ולא אחרב וקל להבין:
אלא אמר רבא: אמרינן להו [אומרים אנו להם] פסוק זה: ״מפיץ וחרב וחץ שנון איש ענה ברעהו עד שקר״ (משלי כה, יח), שעד שקר ימות בלא זמנו.
Rather, Rava said that we say this verse to them: “As a hammer, and a sword, and a sharp arrow, so is a man who bears false witness against his neighbor” (Proverbs 25:18), meaning that a false witness will die prematurely.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועמהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(22) אֲמַר (לֵיהּ) רַב אָשֵׁי יָכְלִי לְמֵימַר שַׁב שְׁנֵי הֲוָה מוֹתָנָא וְאִינִישׁ בְּלָא שְׁנֵיהּ לָא שְׁכֵיב.
Rav Ashi said to him: Here too, false witnesses can say to themselves a folk saying: Seven years there was a pestilence, but a man who has not reached his years did not die; everyone dies at his predestined time. Therefore, they will disregard this concern as well.
ר׳ חננאלרי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 19]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר ליה [לו] רב אשי: אף כאן יכלי למימר [יכולים לומר] ולחזק עצמם בפתגם העממי: ״שב שני הוה מותנא, ואיניש [שבע שנים היה דבר, ואדם] בלא שניה [שנותיו] לא שכיב [מת], וכל אדם מת בזמן הראוי לו, ולפיכך אף לאיום זה אין הם חוששים.
Rav Ashi said to him: Here too, false witnesses can say to themselves a folk saying: Seven years there was a pestilence, but a man who has not reached his years did not die; everyone dies at his predestined time. Therefore, they will disregard this concern as well.
ר׳ חננאלרי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(23) אֶלָּא אָמַר רַב אָשֵׁי אָמַר לִי נָתָן בַּר מָר זוּטְרָא כאָמְרִינַן לְהוּ סָהֲדֵי שַׁקָּרֵי אַאוֹגְרַיְיהוּ זִילִי דִּכְתִיב {מלכים א כ״א:י׳} וְהוֹשִׁיבוּ שְׁנַיִם אֲנָשִׁים בְּנֵי בְלִיַּעַל נֶגְדּוֹ ויעידוהו לֵאמֹר בֵּרַכְתָּ אֱלֹהִים וָמֶלֶךְ.:
The Gemara presents another suggestion: Rather, Rav Ashi said: Natan bar Mar Zutra said to me that we say to them that false witnesses are belittled even by those who hire them, and all the more so by others; as it is written that Jezebel said when she ordered witnesses to be hired to testify against Naboth: “And set two men, base fellows, before him, and let them bear witness against him, saying: You cursed God and the king” (I Kings 21:10). Even Jezebel, who gave the orders to hire them, called them “base fellows.”
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 19]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אאוגרייהו זילי – השוכרים אותם מבזים אותם וקלים הם בעיניו.
והושיבו שנים אנשים בני בליעל – גבי נבות היזרעאלי כתיב שיועצי המלך היו יועצים לשוכרם והיו קורין אותם בני בליעל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כבר ביארנו במשנה שההודאה אינה הודאה לחייב עליה אא״כ הוא מכוין בהודאתו שיהו אלו שהוא מודה בפניהם עדים בדבר ושיאמר להם אתם עדי מעתה אמר לחברו בפני עדים מנה לי בידך ואמר לו הן למחר אמר לו תנהו לי משטה אני בך פטור ולא עוד אלא אפילו הכמין לו עדים אחורי הגדר ואמר לו מנה לי בידך אמר לו הן אמר לו הודה לי בפני פלוני ופלוני או הודה לי בפני עדים והוא אומר לו לאו שמתירא אני שמא תכפיני בדין ולמחר אמר לו תנהו לי משטה אני בך פטור ואומר לו משטה הייתי בך באותה הודאה או לסבה פלונית הודיתי ולא עוד אלא אפילו אמר בבית דין לא היו דברים מעולם ובאו עדים אין דנין אותו במוכחש ואין מחזיקין אותו בכפרן שדברים אלו דברים של תהו הן ואדם עשוי שלא לזכרם ויכול לומר אח״כ משטה הייתי בו ומ״מ אם ראוהו שמנה לו מעות ואמר לו תן לי מעות שמניתי לך בפני פלוני ופלוני וכן שתבעתיך והודית ואמר לו משטה הייתי בהודאתי ומה שמנית מתנה נאמן אבל אם אמר לא היו דברים מעולם שמנית לי ועדים מעידים שמנה הוחזק כפרן אם כפר בבית דין שאין המנין דבר העשוי לישכח וכן כתבו גדולי המחברים ומ״מ טענה זו אם אינו טוען אותה לעצמו אין טוענין לו ר״ל שאם אמר אמת הוא שהודיתי ולא אתן אלא הבא עדים על ההלואה אומרין לו שישלם ואין פותחין לו שיכול הוא לומר משטה אני בך ואע״פ שטוענין בדיני נפשות חוץ מן המסית שאין טוענין עליו כמו שיתבאר בדיני ממונות מיהא אין טוענין לו אם לא טען אבל כל שטען מקבלין ממנו אפילו שמעו עדים מאחורי הגדר כמו שכתבנו:
אלא אמר רב אשי, אמר לי נתן בר מר זוטרא: אמרינן להו [אומרים אנו להם] ״סהדי שקרי אאוגרייהו זילי״ [״עדי שקר אף על שוכריהם הם בזויים״], וכל שכן על אחרים. דכתיב [שנאמר] שאמרה איזבל כשצוותה לשכור עדים שיעידו כנגד נבות: ״והושיבו שנים אנשים בני בליעל נגדו ויעדהו לאמר ברכת אלהים ומלך״ (מלכים א׳ כא, י), שאפילו היא שאמרה לשכרם קראה להם ״אנשי בליעל״.
The Gemara presents another suggestion: Rather, Rav Ashi said: Natan bar Mar Zutra said to me that we say to them that false witnesses are belittled even by those who hire them, and all the more so by others; as it is written that Jezebel said when she ordered witnesses to be hired to testify against Naboth: “And set two men, base fellows, before him, and let them bear witness against him, saying: You cursed God and the king” (I Kings 21:10). Even Jezebel, who gave the orders to hire them, called them “base fellows.”
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(24) אִם אָמַר הוּא אָמַר לִי כּוּ׳ עַד שֶׁיֹּאמְרוּ בְּפָנֵינוּ הוֹדָה לוֹ שֶׁהוּא חַיָּיב לוֹ מָאתַיִם זוּז.:
§ The mishna teaches that if the witness said: The defendant said to me: It is true that I owe him, his testimony is disregarded unless he says: The defendant admitted in our presence to the plaintiff that he owes him two hundred dinars.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ומוציאין אותן לחוץ. ומשיירין הגדול שבהן ואומרים לו: אמור היאך אתה יודע כו׳, עד שיאמרו: בפנינו הודה לו שחייב לו מאתים זוז.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בפנינו – משמע שעשאונו עדים.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כל שאמר אתם עדי הודאתו הודאה ולא סוף דבר שאמר הלוה אתם עדי שאני מודה לו מנה אלא אפילו אמר מלוה בפני הלוה אתם עדי ולא סוף דבר שהודה הלוה ואמר הן אלא אפילו שתק ומ״מ דוקא בשהודה ההלואה שאמר לו מנה לי בידך והוא אומר הן ואמר המלוה אח״כ אתם עדי ושתק הלווה שמאחר שהודה בהלואה ושתק לאתם עדי הודאה גמורה היא אבל אם שתק להלואה ולאתם עדי אין זה כלום ואין זה דומה לעד אחד אומר אכלת חלב והלה שותק שבזו אין העד מתכוין אלא להעיד ולא להנאת עצמו אבל זה שהוא תובעו בחנם אין לו להשגיח עליו כלל:
ה שנינו במשנה שאם אמר העד שהוא, הנתבע, אמר לי כי הוא חייב — אין זה מספיק עד שיאמרו בפנינו הודה לו לתובע שהוא חייב לו מאתים זוז.
§ The mishna teaches that if the witness said: The defendant said to me: It is true that I owe him, his testimony is disregarded unless he says: The defendant admitted in our presence to the plaintiff that he owes him two hundred dinars.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(25) מְסַיַּיע לֵיהּ לְרַב יְהוּדָה דְּאָמַר רַב יְהוּדָה אָמַר רַב לצָרִיךְ שֶׁיֹּאמַר אַתֶּם עֵדַיי.
The Gemara comments: This supports the opinion of Rav Yehuda, as Rav Yehuda says that Rav says: The debtor needs to say to the witnesses to the loan or in his admission that he owes the creditor: You are my witnesses. Otherwise, their testimony is not valid.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףאור זרוערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
מסייע ליה לרב, דאמר: צריך שיאמר להן אתם עידיי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳. צריך שיאמר אתם עדיי.
לפום ריהטא נראה דאמירת אתם עדי הוי אומדנא שאינו משטה אלא דהודה על האמת, ואינו מדין עדי קיום כמו עדי גיטין וקידושין או עדי חליפין (לשיטת הראב״ד דקנין חליפין בעי עדי קיום). אמנם עיין במס׳ ב״ב (דף מ.) ״הודאה בפני שנים, וצריך לומר כתובו, קנין בפני שנים, ואינו צריך לומר כתובו״, ובשיטמ״ק (שם דף מ.) כתב בשם הראב״ד וז״ל אמר אברהם לכאורה הא דאמרינן להו בפני שנים לאו מפחד כפירה הוא אלא שאין מתקיים המעשה אלא בשנים ואפילו הוא מודה לו, שאם מפחד כפירה הוא גם כל המעשה שיעשה אדם עם חברו מתנות ומכירות ומחילות וחלופי חפץ בחפץ והלואות כולם צריכות שנים ויש מהם צריכות כתיבה ויש אינם צריכות ומהימנו את אלו, אבל נראה כי שאר הדברים מתקיימים בהודאת שניהם ואלו אין מתקיימים אלא בעדים וכו׳ מעתה קנין אין מתקיים אלא בעדים וכן כתב גאון ז״ל. אלא שה״ר יצחק ז״ל חולק בדבר, ואני מוסיף על דברי הגאון ז״ל כי על תפיסת הסודר בלבד נאמר מפני שאין בו שום משא ומתן ושלא בעדים מחזי כחוכא ואטלולא אבל בקנין האמור במקרא שלף נעלו ונתן לרעהו אין צריך לעדות אלא מה שיודה לו, כן נראה לי עכ״ל. ומבואר דהראב״ד סובר שצריך להודות בפני ב׳ עדים משום דהודאה בעי עדי קיום ואין זה משום חשש כפירה בעלמא. וי״ל דלהראב״ד יש ב׳ דינים בהודאה בפני עדים: א) דין קיום הדבר דהודאה שלא בפני עדים לא הוי הודאה, דחלות שם הודאה חלה רק כשהודה בפני ב׳ עדים, ב) חלות דין עדי בירור שהעדים מבררין שהודה בפניהם וא״א לטעון משטה אני בך. אמנם הרמב״ם ושאר ראשונים חולקים על הראב״ד וס״ל דרק בדבר שבערוה חל דין עדות לקיום הדבר ולא בדיני ממונות. ונפ״מ בציור שהודה בפני עד אחד ולא טען אח״כ משטה אני בך, דלפי הראב״ד לא חלה הודאה מאחר דלא הודה בפני שנים דהודאה בעי עדים לקיום הדבר. משא״כ להרמב״ם ושאר ראשונים חלה ההודאה. ועוד יתכן נפ״מ בציור של הכמנת עדים דלכאורה מועיל לגבי עדות לקיום הדבר אך עדיין יכול לטעון משטה אני בך ולכן צריך לומר אתם עדי. (ועיין להלן בשיעורים).
ומעירים: מסייע ליה [לו] מה שנאמר במשנה לרב יהודה. שאמר רב יהודה אמר רב: צריך שיאמר לעדים הרואים את מעשה ההלוואה או ההודאה וכיוצא בה ״אתם עדיי״, ואם לא עשה כן אינה עדות.
The Gemara comments: This supports the opinion of Rav Yehuda, as Rav Yehuda says that Rav says: The debtor needs to say to the witnesses to the loan or in his admission that he owes the creditor: You are my witnesses. Otherwise, their testimony is not valid.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףאור זרוערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(26) אִיתְּמַר נָמֵי א״ראָמַר רַבִּי חִיָּיא בַּר אַבָּא א״ראָמַר רַבִּי יוֹחָנָן מ(מָנֶה לִי בְּיָדֶךָ אָמַר לוֹ הֵן לְמָחָר אָמַר לוֹ תְּנֵהוּ לִי אָמַר מְשַׁטֶּה אֲנִי בָּךְ פָּטוּר).
It was also stated that Rabbi Ḥiyya bar Abba says that Rabbi Yoḥanan says: If one said to another: I have one hundred dinars in your possession, i.e., you owe me one hundred dinars, and the other said to him: Yes, and the next day the claimant said to him: Give it to me, if the other then said to him: I was teasing you, i.e., I did not mean it seriously when I said that I owed it to you, the respondent is exempt.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
איתמר נמי: אמר ר׳ יוחנן: מנה לי בידך, אמר לו: הין. למחר אמר לו: תניהו לי, משטה אני בך – פטור.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פטור – ואע״פ ששמעו עדים אתמול שהודה לו הואיל ולא אמר אתם עדיי.
משטה אני בך – שוחק הייתי בך בשביל שהיית שואלני מה שלא היה.
אואפילו לא אמר משטה אני בך אלא אמר לא היו דברים מעולם, לא הוחזק כפרן דכל מילי דכדי לא דכירי אינשי.
א. כט ע״ב.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איתמר נמי [נאמר גם כן] שאמר ר׳ חייא בר אבא אמר ר׳ יוחנן, אם אמר אדם לחבירו: ״מנה לי בידך שאתה חייב לי״, ואמר לו חבירו: ״הן, כך הוא״. למחר אמר לו: ״תנהו לי״, אם אמר לו הנתבע: ״משטה אני בך״, כלומר, לא התכוונתי ברצינות בשעה שאמרתי שאני חייב לך — הרי זה פטור.
It was also stated that Rabbi Ḥiyya bar Abba says that Rabbi Yoḥanan says: If one said to another: I have one hundred dinars in your possession, i.e., you owe me one hundred dinars, and the other said to him: Yes, and the next day the claimant said to him: Give it to me, if the other then said to him: I was teasing you, i.e., I did not mean it seriously when I said that I owed it to you, the respondent is exempt.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(27) תַּנְיָא נָמֵי הָכִי מָנֶה לִי בְּיָדֶךָ אָמַר לוֹ הֵן לְמָחָר אָמַר לוֹ תְּנֵהוּ לִי אָמַר לוֹ מְשַׁטֶּה אֲנִי בָּךְ פָּטוּר.
This is also taught in a baraita: If one said to another: I have one hundred dinars in your possession, and the other said to him: Yes, and the next day the claimant said to him: Give it to me, if the other then said to him: I was teasing you, the respondent is exempt.
רי״ףאור זרוערמ״הרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תניא נמי הכי דבעי למימר לישנא דמוכיח דלאודויי ליה קא מיכוין דתניא מנה לי בידך אמר לו הן והעדים שומעין אותו למחר אמר לו תנהו לי אמר לו משטה הייתי בך מפני שהיית מבקש ממני מה שלא היה לך בידי פטור ולא עוד אלא כו׳ לא מבעיא רישא דלא מוכח מילתא דלאו משטה הוא אלא אפי׳ הכמין לו עדים אחורי גדר כו׳ יכיל למימר משטה אני בך. ואם לא טען טענה שפוטרתו מן הדין כגון משטה אני בך וכיוצא בה אלא שתק או שאמר לו איני חייב לך כלום הבא עדים שהלותני וטול כיון דלא יהיב אמתלא להאי מילתא דאמר קמי עדים ש״מ לשום הודאה הוא דאיכוין ומיחייב בגווה. ובדיני נפשות אע״פ שלא טען טענה שפוטרתו טוענין לו דכתיב פתח פיך לאלם ואין טוענין למסית את חבירו לעבוד ע״ג דכתיב כי יסיתך וגו׳ וכתיב בתריה לא תחוס עינך עליו ולא תחמול ולא תכסה עליו אלא אם טען מעצמו שומעין לו ואם לאו אין שומעין לו:
גמ׳. תניא נמי הכי מנה לי בידך, אמר לו הן. למחר אמר לו תנהו לי אמר לו משטה אני בך פטור. ולא עוד אלא, אפילו הכמין לו עדים אחורי גדר, ואמר לו מנה לי בידך, אמר לו הן. רצונך שתודה בפני פלוני ופלוני אמר לו מתיירא אני שמא תכפיני לדין. למחר אמר לו תניהו לי, אמר לו משטה אני בך פטור.
ונראה לבאר דברי הגמ׳ ״ולא עוד אלא אפילו הכמין לו עדים וכו׳⁠ ⁠⁠״ אליבא דשיטת הראב״ד דהודאה בעי ב׳ עדים לקיום הדבר ולא חלה הודאה כלל אם הודה שלא בפני ב׳ עדים, דהגמ׳ קודם מייסדת דהודאה שלא בפני ב׳ אינה הודאה, ואז הגמ׳ מוסיפה דאפילו אם הכמין לו עדים עדיין יכול לטעון משטה אני בך אם לא אמר אתם עדי. אמנם צ״ע לפי שיטת הרמב״ם דאין דין דבעינן הודאה בפני ב׳ א״כ מה כוונת הגמ׳ ״ולא עוד״, דלכאורה הכמנת עדים אינו מפקיע היכולת לטעון משטה אני בך. וי״ל דס״ד דכיון שאמר לו רצונך שתודה בפני פלוני ופלוני היה לו לחשוש שמא הכמין לו עדים ותו אינו יכול לטעון משטה אני בך, קמ״ל דלא אמרינן הכי ומאחר שלא אמר אתם עדי יכול לטעון משטה אני בך.
תניא נמי הכי [שנויה ברייתא גם כן כך], אם אמר לחבירו: ״מנה לי בידך״, ואמר לו החבר: ״הן״. למחר אמר לו התובע: ״תנהו לי״. אמר לו הנתבע: ״משטה אני בך״פטור.
This is also taught in a baraita: If one said to another: I have one hundred dinars in your possession, and the other said to him: Yes, and the next day the claimant said to him: Give it to me, if the other then said to him: I was teasing you, the respondent is exempt.
רי״ףאור זרוערמ״הרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(28) וְלֹא עוֹד אֶלָּא נאֲפִילּוּ הִכְמִין לוֹ עֵדִים אֲחוֹרֵי גָּדֵר וְאָמַר לוֹ מָנֶה לִי בְּיָדֶךָ אָמַר לוֹ הֵן רְצוֹנְךָ שֶׁתּוֹדֶה בִּפְנֵי פְּלוֹנִי וּפְלוֹנִי אָמַר לוֹ מִתְיָירֵא אֲנִי שֶׁמָּא תִּכְפֵּינִי לְדִין לְמָחָר אָמַר לוֹ תְּנֵיהוּ לִי אָמַר לוֹ מְשַׁטֶּה אֲנִי בָּךְ פָּטוּר.
And moreover, the respondent is exempt even in a case where the claimant hid witnesses for the respondent behind a fence so that the respondent would not see them, and said to him: I have one hundred dinars in your possession, and the respondent said to him: Yes, and the claimant then said to him: Do you wish to admit the debt in the presence of so-and-so and so-and-so? And the respondent said to him: I am afraid to do so, lest you compel me to go to judgment, where, based on their testimony, you will be given the right to forcibly take the money from me whenever you want. But between you and me, I admit that I owe you. And the next day the claimant said to him: Give me the one hundred dinars that you admitted to owing me, and the respondent said to him: I was teasing you. The respondent is exempt because he can claim that he stated his admission only to appease the claimant temporarily, and did not mean to actually admit to owing the money, as he did not know that there were witnesses present.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אולא עוד, אלא אפילו הכמין לו עדים והודה לו. אמר לו: הודה לי בפני עדים, מתיירא אני שמא תכפיני בדין. למחר אמר לו: תניהו לי, משטה אני בך – פטור.
א. כבכי״מ. ולפנינו: תניא נמי הכי וכו׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הכמין – החביא כמו וארב לו (דברים יט) ויכמון ליה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הכמין לו עדים אחורי הגדר ואמר לו מנה לי בידך ואמר לו הן ואמר לו תרצה שכל השומע לקולנו יהיו עדים בדבר והוא אומר הן או שאמר מלוה במוחלט כל השומע יהא עד בדבר והוא שתק ואין צריך לומר אם אמר הן וכן אם הכניסן בחדר והכמין שם עדים ואמר לו תרצה שכל מי שבחדר יהא עד בדבר בין ער בין ישן והוא אומר הן או שאמר במוחלט כל שבכאן יהא עד בדבר בין ער בין ישן והוא שותק ואין צריך לומר אם אמר הן או שהכמינם בבית הקברות ואמר תרצה שכל אלו שבכאן יהיו עדים בדבר בין מתים בין חיים ואמר לו הן או שאמר במוחלט כל שבכאן יהיו עדים בין מתים בין חיים והוא שתק ואין צריך לומר אם אמר הן בכל אלו הואיל והודה בהלואה הודאה גמורה היא ודנין עליה הן ששתק בהלואה ואמר הן בעדות זו הן שאמר בהלואה הן ושתק בעדות זו ר״ל כשאמר במוחלט יהיו עדים אלו על הדרך שכתבנו הא אם שתק בהלואה ובעדות או אמר הן בהלואה ושתק בעדות שלא נאמר לו במוחלט כגון שאמר לו תרצה שיעידו לנו פלוני ופלוני אינו כלום וזה שאמרו למעלה הודה לי בפני פלוני ופלוני ואמר לו לאו שמא תכפיני בדין וכו׳ שנראה שאלמלא שאמר לאו היה מועיל אפשר כשאמר הודה לי בפני פלוני ופלוני פירושו אתה תודה לי כן בפני פלוני ופלוני וכו׳ או שמא בזו דוקא כן הואיל והוא השיב לאו שמא תכפיני שמאחר שתלה טעמו בכך נראה שמדקדק הוא בהודאתו והייתי סבור לומר שאף באומר לאו תהא הודאתו הודאה וכן יש שאין גורסין בזו לאו אלא מתירא אני שמא תכפיני בדין וכו׳ וכן עיקר:
ולא עוד אלא אפילו הכמין (הסתיר) לו עדים אחורי גדר שלא יראם הנתבע, ואמר לו ״מנה לי בידך״, אמר לו אותו אדם: ״הן״, ואמר לו התובע: ״רצונך שתודה בפני פלוני ופלוני העדים שאתה חייב לי ״? אמר לו: ״לא, כי מתיירא אני שמא תכפיני לדין ותוציא ממני בעל כרחי כשתרצה ולכן לא אודה לפניהם, אבל לך אומר אני שאני חייב״. למחר אמר לו: ״תניהו לי את המנה שהודית בו״. אמר לו הנתבע: ״משטה אני בך״פטור, שיכול לומר שבהודאה זו לא נתכוון אלא לפייס דעתו לפי שעה, אבל לא נתכון להודות לו באמת, שהרי לא ידע שיש עדים במקום.
And moreover, the respondent is exempt even in a case where the claimant hid witnesses for the respondent behind a fence so that the respondent would not see them, and said to him: I have one hundred dinars in your possession, and the respondent said to him: Yes, and the claimant then said to him: Do you wish to admit the debt in the presence of so-and-so and so-and-so? And the respondent said to him: I am afraid to do so, lest you compel me to go to judgment, where, based on their testimony, you will be given the right to forcibly take the money from me whenever you want. But between you and me, I admit that I owe you. And the next day the claimant said to him: Give me the one hundred dinars that you admitted to owing me, and the respondent said to him: I was teasing you. The respondent is exempt because he can claim that he stated his admission only to appease the claimant temporarily, and did not mean to actually admit to owing the money, as he did not know that there were witnesses present.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(29) וְאֵין טוֹעֲנִין לַמֵּסִית.
But the judges do not advance a claim on behalf of an inciter, i.e., one who is accused of inciting others to idol worship.
רי״ףרש״יאור זרוערמ״הרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואין טוענין למסית – המסית חבירו לעבודת כוכבים אין טוענין אותו ב״ד בשבילו טענת זכות אלא אם כן טוענה הוא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואמרינן תו מנין שאין טוענין למסית מנחש שהסית את האשה למרוד במקום ולעבור על דבריו וחייבו הקב״ה על כך ואע״פ שהיה לו לומר דברי הרב ודברי התלמיד דברי מי שומעין וכי מפני דברי היה להן להניח דברי המקום וכיון שלא טען לעצמו לא טען לו הקב״ה ואם תשאל טעמא דלא טעין הכי הא טעין הכי טענתיה טענתא והרי מסית דקרא אע״ג דלא ציית ליה ניסת ולא נעבדה עבירה על פיו חייב כדתנן (לקמן ס״ז.) אמר לשנים והן עדיו מביאין אותו לב״ד וסוקלין אותו וכל שכן היכא דציית ליה דלא מצי טעין דברי הרב ודברי תלמיד דברי מי שומעין שאני מסית דע״ג דחמיר ורחמנא אמר לא תחמול ולא תכסה עליו כי קאמרינן הכא במסית דעלמא דומיא דנחש דמיירינן ביה ושמעינן מינה דמסית דכל התורה כולה לבד מע״ג לא מיפטר אלא היכא דטעין אבל אי לא טעין לא טענינן ליה וש״מ דהא דקי״ל בעלמא דאין שליח לדבר עבירה דוקא היכא דטעין משלח דברי הרב ודברי תלמיד דברי מי שומעין אבל היכא דלא טעין מיחייב:
וקשיא לי דהא בכמה דוכאתא דקא מקשי אמאי והא אין שליח לדבר עבירה ולא קא משני הכא במאי עסקינן דלא טעין דאלמא לא שנא הכי ולא שנא הכי לא מיחייב משלח וצריך עיון: ואיידי דאדכרינן מילתא דנחש הכא אייתינן הא דחזקיה דאמר מנין שהמוסיף גורע שנאמר אמר אלהים לא תאכלו ממנו ולא תגעו בו והמקום לא הזהירם על הנגיעה ומתוך תוספת זו באה לידי גרעון שדחפה נחש עד שנגעה בו וכיון שלא מתה עלתה על דעתה שכשם שלא מתה על הנגיעה כך לא היתה מתה על האכילה. רב משרשיא אמר מהכא אמתים וחצי ארכו דל אל״ף מאמתים הוו להו מתיים במ״ם ותי״ו קא מצינן שענינן שתי מאות מכאן שהגורע מוסיף וכן מתים הוסיף עליהם אל״ף בתחלתן נעשו אמתים שהן שתי אמות מכאן שהמוסיף גורע. רב אשי אמר מהכא עשתי עשרה דל עי״ן מעשתי הוו להו שתי עשרה ונמצאת מוסיף אחת על המנין הוסיף עי״ן על שתי עשרה בתחלתן ונמצאו אחת עשרה ונמצאת פחות אחת מן המנין:
אמר אביי לא שנו שפטור אלא דאמר ליה משטה הייתי בך אבל אמר לו לא היה דברים מעולם כלומר מעולם לא אמרתי לך דבר זה ובאו עדים והעידו שאמר הוחזק כפרן ותו לא מצי טעין משטה אני בך. ואסיקנא לא הוחזק כפרן דכל מילתא דכדי לא דכירי לה אינשי כלומר כל דבר רק שאדם אומר כגון דברי שחוק וכיוצא בהן הואיל ואינו מתחייב עליהן אינו שם על לבו להזכיר להם וזה שאמר לא היו דברים מעולם לא נתכוון לכפור אלא מחמת ששכח את הדבר והני מילי היכא דהדר טעין משטה אני בך אבל היכא דלא טעין הכי מחייב והיינו דאמרינן לעיל אם לא טען אין טוענין לו:
גמ׳. ואין טוענין למסית. מסית מאן דכר שמיה חסורי מיחסרא והכי קתני אם לא טען אין טוענין לו. ובדיני נפשות, אף על גב דלא טען טוענין לו. ואין טוענין למסית.
י״ל דהא דבדיני נפשות טוענין לו אע״פ שלא טען בעצמו הוא משום דחל דין הצלה בד״נ, דילפינן מקרא ד״והצילו העדה״ שב״ד טוענין לזכותו, משא״כ בדיני ממונות דליכא דין ״והצילו העדה״ אין טוענין לו. ועוד יתכן לפרש דבדיני נפשות לא חל ביה חלות שם בעל דין, דאין אדם בעלים על נפשו לעשות מה שרוצה עם חייו, ולכן ב״ד טוענין עבורו, משא״כ בדיני ממונות חל חלות שם בעל דין ולכן צריך הוא לטעון בעצמו, ואם לא טען בעצמו אין ב״ד טוענין עבורו. (אלא א״כ שהוא אילם שאינו יכול לטעון בעצמו דאז ב״ד טוענין עבורו). ויתכן דנפ״מ בזה לגבי מסית, דלא חל במסית דין ״והצילו העדה״, ולכאורה מהא דאמרינן דאין טוענין למסית משמע דדין טענינן חל מדין ״והצילו העדה״, ולכן אין טוענין למסית דאינו בכלל והצילו העדה. דאי נימא דיסוד הדין שטוענין בדיני נפשות הוא משום שאינו בעל דין לטעון על עצמו להציל חייו דאין בעל דין על חייו ולכן ב״ד חייבים לטעון עבורו אזי י״ל דאף במסית יחול דין שיטענו ב״ד עבורו דהוי נפש בישראל, ומהא דאין טוענין למסית מוכח דיסוד הדין דטענינן בדיני נפשות הוא מדין ״והצילו העדה״, משא״כ בדיני ממונות ליכא דין והצילו העדה ולכן לא טוענין בשבילו היכא שיכול לטעון בעצמו.
ואין טוענין למסית.
But the judges do not advance a claim on behalf of an inciter, i.e., one who is accused of inciting others to idol worship.
רי״ףרש״יאור זרוערמ״הרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(30) מֵסִית מַאן דְּכַר שְׁמֵיהּ חַסּוֹרֵי מִיחַסְּרָא וְהָכִי קָתָנֵי סאִם לֹא טָעַן אֵין טוֹעֲנִין לוֹ עוּבְדִינֵי נְפָשׁוֹת אע״גאַף עַל גַּב דְּלָא טָעַן טוֹעֲנִין לוֹ פוְאֵין טוֹעֲנִין לַמֵּסִית.
The Gemara asks: An inciter? Who mentioned anything about it? This matter was not discussed in the baraita. The Gemara answers: The baraita is incomplete, and this is what it is teaching: If the defendant did not advance a claim that he was teasing the plaintiff, the judges do not advance this claim for him. Apparently, he stated his admission seriously. But in cases of capital law, even if the defendant did not advance any claim on his own behalf, the judges advance a claim on his behalf. But the judges do not advance claims on behalf of an inciter.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אבל לא טען הוא – לא טוענין לו. ובדיני נפשות, אע״פ שלא טען – טוענין לו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואם לא טען – משטה הייתי בך כשהודיתי אלא אמר לא אתן לך הבא עדים שהלוית לי אין טוענין בשבילו אלא אומרין לו אחרי שהודיתה לך שלם.
ובדיני נפשות – אם יש טענת זכות והוא אינו יודע לטעון טוענין לו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

על פסקה זו תוהים: מסית מאן דכר שמיה [מי הזכיר את שמו], כלומר, מדוע מזכירים כאשר לא דובר בו כלל קודם לכן? ומסבירים: חסורי מיחסרא והכי קתני [חסרה הברייתא וכך היא שנויה]: אם לא טען טענה זו שהיה משטה — אין טוענין לו בבית הדין, שאומרים: אם כך הודה — מן הסתם לכך נתכוון. ובדיני נפשות, אף על גב [אף על פי] שלא טען כל טענה שהיה יכול לטעון לזכותו טוענין לו הדיינים. אבל אין טוענין למסית לעבודה זרה, שאם הוא עצמו אינו טוען לזכותו אין בית הדין מצווה לטעון ולהשתדל לזכותו.
The Gemara asks: An inciter? Who mentioned anything about it? This matter was not discussed in the baraita. The Gemara answers: The baraita is incomplete, and this is what it is teaching: If the defendant did not advance a claim that he was teasing the plaintiff, the judges do not advance this claim for him. Apparently, he stated his admission seriously. But in cases of capital law, even if the defendant did not advance any claim on his own behalf, the judges advance a claim on his behalf. But the judges do not advance claims on behalf of an inciter.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(31) מַאי שְׁנָא מֵסִית אָמַר ר׳רַבִּי חָמָא בַּר חֲנִינָא מִפִּירְקֵיהּ דְּרַבִּי חִיָּיא בַּר אַבָּא שְׁמִיעַ לִי שָׁאנֵי מֵסִית דְּרַחֲמָנָא אָמַר {דברים י״ג:ט׳} לֹא תַחְמוֹל וְלֹא תְכַסֶּה עָלָיו.
The Gemara asks: What is different about an inciter, that the court does not seek to deem him innocent? Rabbi Ḥama bar Ḥanina says: I heard at the lecture of Rabbi Ḥiyya bar Abba that an inciter is different, as the Merciful One states concerning him: “Neither shall you spare, neither shall you conceal him” (Deuteronomy 13:9). In this unique case, the court is not required to try to deem him innocent.
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: מאי שנא [במה שונה] מסית שאין מהפכים בזכותו? אמר ר׳ חמא בר חנינא: מפירקיה [מדרשתו] של ר׳ חייא בר אבא שמיע לי [שמעתי] דבר זה: שאני [שונה] המסית, דרחמנא אמר [שהתורה אמרה] ״ולא תחמל ולא תכסה עליו״ (דברים יג, ט), שבדין מיוחד זה אין בית הדין מצווה לדאוג להצלתו.
The Gemara asks: What is different about an inciter, that the court does not seek to deem him innocent? Rabbi Ḥama bar Ḥanina says: I heard at the lecture of Rabbi Ḥiyya bar Abba that an inciter is different, as the Merciful One states concerning him: “Neither shall you spare, neither shall you conceal him” (Deuteronomy 13:9). In this unique case, the court is not required to try to deem him innocent.
רי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(32) אָמַר רַבִּי שְׁמוּאֵל בַּר נַחְמָן אָמַר רַבִּי יוֹנָתָן מִנַּיִין שֶׁאֵין טוֹעֲנִין לַמֵּסִית מִנָּחָשׁ הַקַּדְמוֹנִי דא״רדְּאָמַר רַבִּי שִׂמְלַאי הַרְבֵּה טְעָנוֹת הָיָה לוֹ לַנָּחָשׁ לִטְעוֹן וְלֹא טָעַן וּמִפְּנֵי מָה לֹא טָעַן לוֹ הקב״ההַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא לְפִי שֶׁלֹּא טָעַן הוּא.
Rabbi Shmuel bar Naḥman says that Rabbi Yonatan says: From where is it derived that the judges do not advance a claim on behalf of an inciter? It is derived from the incident of the primordial snake who tempted Eve; he was the first inciter. As Rabbi Simlai says: The snake could have advanced many claims on its own behalf, but it did not claim them. And for what reason did the Holy One, Blessed be He, not advance these claims for it, deeming the snake exempt from punishment? Because the snake did not advance these claims itself.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועמהרש״א חידושי אגדותרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ואין טוענין למסית. מנלןא? שהרי היה לו לטעון: דברי הרב ודברי תלמיד דברי מי שומעין – כלומר: לחוה. הניחה האשה דברי האדון, אתה שהזהרתם שלא יאכלו, ושמעו דבריי. וכיון שלא טען, לא טען לו הקב״הב.
א. צ״ל מנחש.
ב. ע״כ מכתי״ב.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לפי שלא טען – הנחש לא טען הקב״ה בשבילו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הרבה טענות היה לו לנחש כו׳. מאי הל״ל דברי הרב כו׳ יש לדקדק מאי הרבה טענות דקאמר דאין זה רק טענה אחת ויש לפרש הא דמייתי שכל המוסיף גורע והוא טענה אחרת שאלו לא הוסיפה על צווי הש״י בנגיעה לא היו נכשלים באכילה ומה שיש לדקדק בענין הוספה וטעות של אדם וחוה בפירש״י תמצא מבואר יפה בחדושינו פרק קמא דסוטה ע״ש:
גמ׳. אמר רבי שמואל בר נחמן אמר רבי יונתן מניין שאין טוענין למסית מנחש הקדמוני, דאמר רבי שמלאי הרבה טענות היה לו לנחש לטעון ולא טען, ומפני מה לא טען לו הקדוש ברוך הוא לפי שלא טען הוא.
לכאורה צ״ע למה הנחש נחשב למסית, והרי דין מסית הוא דוקא כשמסית לעבוד ע״ז, ואילו הנחש הסית את חוה לעבור איסור לאו של מאכלות אסורות. וי״ל דהחטא של אכילה מעץ הדעת לא הוי רק איסור מאכלות אסורות אלא היה בזה ג״כ כפירה בה׳, דכתיב (בראשית ג:ה) ״כי ידע אלוקים כי ביום אכלכם ממנו ונפקחו עיניכם והייתם כאלוקים יודעי טוב ורע״. ונראה דמבואר מזה דבמסית לכפירה חל דין מסית. ועוד יתכן לומר דיש דין מסית במי שמסית את חבירו לעבור על כל לאו שבתורהא, ויש להביא סמוכים לכך מדברי הרמב״ם במורה נבוכים (ח״ג פרק מ״א) לגבי עיר הנדחת שכתב וז״ל אבל העושה ביד רמה הוא המזיד שיעיז פניו ויעבור בפרהסיא, שזה אינו עובר לתאבון לבד ולא לעשות מה שמנעה התורה לעשותו לרוע מדותיו לבד, אבל לחלוק על התורה ולעמוד כנגדה, מפני זה אמר את ה׳ הוא מגדף, והוא יהרג בלא ספק, ולא יעשה זה אלא מי שעלה בלבו דעת אחרת לחלוק בו על התורה, ומפני זה בא הפירוש המקובל בע״ז הכתוב מדבר, מפני שהוא חולק על פנות התורה, כי לא עבד אדם כוכב כלל, אלא מי שהאמין בו הקדמות, כמו שבארנו בחבורנו פעמים, וכן הוא הדין אצלי בכל עבירה שיראה ממנה סתירת התורה או המחלוקת כנגדה, ואפילו אכל אדם מישראל בשר בחלב או לבש שעטנז, או הקיף פאת הראש, לבזיון התורה מפני דעת שיתבאר ממנו שאינו מאמין שזאת התורה אמת, הוא אצלי הנאמר עליו את ה׳ הוא מגדף ויהרג מיתת כפירה לא מיתת עונש, כאנשי עיר הנדחת שיהרגו מיתת כופרים לא מיתת עונש, ולזה ממונם בשרפה ואינו ליורשיהם כשאר הרוגי בית דין. וכן אני אומר בעדה מישראל שזדו לעבור על אי זו מצוה שתהיה ועשו אותה ביד רמה יהרגו כולם, וראיה לדבר ענין בני גד ובני ראובן שבא בהם, ויאמר כל העדה לעלות עליהם לצבא, ואחר כן באר להם בשעת ההתראה שהם כבר כפרו בהסכימם על העבירה ההיא וכפרו בתורה כלה, והוא אמרם להם לשוב היום מאחרי ה׳, והשיבו הם ג״כ אם במרד וגו׳ עכ״ל. והנה הרמב״ם מביא ראייה לדבריו דכל עבירה הנעשית ביד רמה מתוך כפירה בתורה ובה׳ נידונית ליהרג משום מיתת כפירה כמיתת עיר הנדחת מהמעשה בספר יהושע (פכ״ב: י׳ – כ״ט) דבני גד וראובן וחצי שבט משנה הקימו מזבח בעבר הירדן, ויקהלו כל בנ״י לעלות עליהם לצבא (פכ״ב:י״ב), ואמרו להם (פכ״ב:ט״ז) ״מה המעל אשר מעלתם בה׳ אלוקי ישראל לשוב מאחרי ה׳ בבנותכם לכם מזבח למרדכם היום בה׳⁠ ⁠⁠״. וצ״ע דלכאורה רק עברו על איסור של הקמת במה והלאו דשחוטי חוץ, וא״כ למה כל ישראל עלו עליהם למלחמה, וטענו שמעלו בה׳ אלוקי ישראל לשוב מאחרי ה׳, דהטיחו בהם שעבדו עבודה זרה. ומשמע מזה דאף בשאר עבירות חל דין עיר הנדחת, שאם יצאו אנשים מדיחים שמסיתים את אנשי העיר לעבור על איזה עבירה שבתורה אזי העיר שעברו על האיסור מחמת ההדחה נידונית כעיר הנדחתב. ולפי״ז י״ל דאף דין מסית חל אף בשאר עבירות ולא רק במסית לעבודה זרה, דאין דין עיר הנדחת חל אא״כ יש מסיתים ומדיחים שהדיחו אנשי העיר לעבור על העבירה, ומוכח דאף בשאר עבירות חל דין מסית.
ויש להביא ראייה דהרמב״ם פירש את המעשה בס׳ יהושע דעלו ישראל על ב״ג וראובן וחצי שבט מנשה למלחמה מדין עיר הנדחת, דכתב הרמב״ם (פ״ד מהל׳ עכו״ם ה״ו) וז״ל והיאך דין עיר הנדחת, בזמן שתהיה ראויה להעשות עיר הנדחת, בית דין הגדול שולחין ודורשין וחוקרין עד שידעו בראיה ברורה שהודחה כל העיר או רובה וחזרו לעבודת כוכבים אחר כך שולחים להם שני תלמידי חכמים להזהירם ולהחזירם אם חזרו ועשו תשובה מוטב ואם יעמדו באולתן בית דין מצוין לכל ישראל לעלות עליהן לצבא והן צרין עליהם ועורכין עמהן מלחמה עד שתבקע העיר כשתבקע מיד מרבין להם בתי דינין ודנים אותם וכו׳ עכ״ל. הרמב״ם סובר דשולחין להם ב״ד שני תלמידי חכמים להזהירם ולהחזירם ואם חזרו ועשו תשובה מוטב, וצ״ע מהו מקורו של הרמב״ם לזה, דהיכן מצינו שתשובה מועילה בחייבי מיתת ב״ד. וכן השיג עליו הראב״ד וז״ל א״א טוב הדבר שתועיל להם התשובה אבל לא מצאתי תשובה מועלת אחר התראה ומעשה עכ״ל. וי״ל שמקורו מהמעשה הנ״ל שבס׳ יהושע, ששלח יהושע את פנחס ואלעזר להחזירם בתשובה. וכן משמע ממה שכתב הרמב״ם ״ואם יעמדו באולתן ב״ד מצווין לכל ישראל לעלות לצבא״, והוא כלשון הקרא בס׳ יהושע (כ״ב: י״ב) ״ויאמר כל העדה לעלות עליהם לצבא״. וצ״ע היאך למד הרמב״ם מהך מעשה דמיירי מאיסור שחוטי חוץ ואיסור במה לדינים שחלין בעיר הנדחת דעלמא. וצ״ל דמזה יש ראייה דס״ל להרמב״ם דחל דין עיר הנדחת אף כשמדיחין את העיר לעבור על שאר איסורין ואיסור לאו בעלמא ולא רק בהדחה לעבוד ע״ז. וי״ל דיש מקור לזה ג״כ מהא דאמרינן בסוגיין דהנחש הוי מסית, ואע״פ שלא הסית לע״ז אלא לעבור על איסור אכילה מעץ הדעת.
אמנם יתכן דבאמת אף הרמב״ם סובר דדין עיר הנדחת חל רק כשהדיחו אותם לעבור ע״ז והא דנתחייבו בני גד וראובן לא היה מחמת שעברו על איסור הקמת במה והלאו דשחוטי חוץ, דהוי לאו בעלמא, אלא נתחייבו מחמת שעשו העבירה להכעיס ביד רמה, והעושה עבירה להכעיס דינו כאפיקורס, ומשו״ה נתחייבו מדין עיר הנדחת. אמנם מהא דנחש הוי מסית משמע דאף בשאר עבירות חל דין מסית.
גמ׳. מניין שאין טוענין למסית מנחש הקדמוני, דאמר רבי שמלאי הרבה טענות היה לו לנחש לטעון ולא טען, ומפני מה לא טען לו הקדוש ברוך הוא לפי שלא טען הוא. מאי הוה ליה למימר דברי הרב ודברי תלמיד דברי מי שומעין דברי הרב שומעין.
עיין בתוס׳ (ד״ה דברי הרב ודברי התלמיד) וז״ל וא״ת אם כן כל מסית יפטר עצמו באותה טענה, ויש לומר דדוקא נחש שלא נצטוה שלא להסית ולא נענש אלא לפי שבאת תקלה על ידו אבל מסית שנצטוה שלא להסית נמצא כשמסית עובר עכ״ל. וצ״ע דלכאורה מדברי התוס׳ מבואר דהנחש לא נתחייב משום מסית שלא נצטוה שלא להסית ונענש רק משום שבאה תקלה על ידו, כלומר שלא נענש על עצם ההסתה אלא דנענש על מעשה העבירה של אדם וחוה שאכלו מעץ הדעת. ולפי״ז צ״ע היאך ילפינן בגמ׳ שאין טוענין למסית מהנחש, דהרי הנחש לא נענש על ההסתה עצמה מדין מסית אלא דנענש על עצם מעשה העבירה של אכילה מעץ הדעת, וא״כ היה צריך לטעון עבורו הטענה דדברי הרב ודברי התלמיד דברי מי שומעין דאשלד״ע, והיאך ילפינן מהנחש שאין טוענין למסית. ואי נימא דלא נתחייב הנחש מחמת מעשה העבירה של אכילת אדם וחוה מעץ הדעת אלא דנתחייב משום איסור כפירה וע״ז שנכלל באכילה זו א״כ היה צריך לטעון עבורו דברי הרב וכו׳ דבעובד ע״ז וכופר חל דין והצילו העדה, אלא על כרחך דהנחש נתחייב משום מסית וגוף ההסתה והיה יכול לטעון דברי הרב וכו׳ אלא שהקב״ה לא טען טענה זו עבורו משום שאין טוענין למסית, וא״כ שוב קשה קושיית התוס׳ דכל מסית יפטור את עצמו בטענה זו, וצ״ע.
והנה הקשו האחרונים דבקידושין (דף מג.) איתא ״האומר לשלוחו צא הרוג את הנפש הוא חייב ושולחיו פטור, שמאי הזקן אומר משום חגי הנביא שולחיו חייב, וכו׳ אלא דינא רבה ודינא זוטא איכא בינייהו״, ומבואר בגמ׳ דאע״פ שלבית הלל אין שליח לדבר עבירה מ״מ חייב עונש ביד״ש. ולפי״ז צ״ע בסוגיין דהרי הנחש רק נתחייב בידי שמים, והיאך יכול לטעון דברי הרב ודברי התלמיד דברי מי שומעין – כלומר שהיה לו לטעון דאין שליח לדבר עבירה, והרי בסוגיא בקידושין מבואר דבדיני שמים קיי״ל דיש שליח לדבר עבירה.⁠ג
וי״ל דהא דאמרינן בגמ׳ קידושין דחייב בדיני שמים אינו מדין יש שליח לדבר עבירה, דבאמת אף בדיני שמים קיי״ל דאשלד״ע, אלא דהסוגיא שם מיירי כשמינה שליח להרוג אדם אחר דהמשלח חייב מיתה ביד״ש מדין גרמא לרציחה, וכדפסק הרמב״ם (פ״ב מהל׳ רוצח ה״ב – ה״ג) וז״ל השוכר הורג להרוג את חבירו או ששלח עבדיו והרגהו או שכפתהו והניחו לפני הארי וכיוצא בו והרגתהו חיה וכו׳ כל אחד מאלו שופך דמים הוא ועון הריגה בידו וחייב מיתה לשמים ואין בהן מיתת בית דין. ומנין שכן הוא הדין שנאמר שופך דם האדם באדם דמו ישפך זה ההורג בעצמו שלא ע״י שליח וכו׳ מיד כל חיה אדרשנו זה המוסר חבירו לפני חיה לטרפו מיד האדם מיד איש אחיו אדרוש את נפש האדם זה השוכר אחרים להרוג את חבירו ובפירוש נאמר בשלשתן לשון דרישה הרי דינם מסור לשמים עכ״ל. אמנם י״ל דבאופן אחר אין שליח לדבר עבירה אף בדיני שמים. וכן משמע מפרש״י (שם ד״ה דינא רבה ודינא זוטא איכא בינייהו) וז״ל לשמאי מיחייב בדינא רבה בעונש גדול ולת״ק לא מיענש כולי האי כהורג עצמו אלא כגורם עכ״ל, דלת״ק חייב משום גרם רציחה.
א. עיין ביד רמה ד״ה דף כט. ד״ה ואמרינן תו מנין שאין טוענין למסית דנקט דיש דין מסית בכל עבירות שבתורה.
ב. אמנם צ״ע איך דנו לעשות מלחמה כנגד בני גד וראובן מדין עיר הנדחת, והרי קיי״ל דאין עושין עיר הנדחת אלא עד רובו של שבט ולא בשבט כולו (עיין בגמ׳ דף טו: וברמב״ם פ״ד מהל׳ עכו״ם ה״ב), והתם עברו כל השבט דראובן וגד, וצ״ע. (רבינו זצ״ל)
ג. ועיין בש״ך חו״מ סימן לב ס״ק ג׳ שהקשה כן, והוכיח מזה דאף בדיני שמים אמרינן דאשלד״ע.
ואמר ר׳ שמואל בר נחמן אמר ר׳ יונתן: מניין שאין טוענין למסית?מנחש הקדמוני שפיתה את חוה שהוא היה המסית הראשון. שאמר ר׳ שמלאי: הרבה טענות היה לו לנחש לטעון לזכות עצמו ולא טען, ומפני מה לא טען לו הקדוש ברוך הוא כדי לזכותו? — לפי שלא טען הוא.
Rabbi Shmuel bar Naḥman says that Rabbi Yonatan says: From where is it derived that the judges do not advance a claim on behalf of an inciter? It is derived from the incident of the primordial snake who tempted Eve; he was the first inciter. As Rabbi Simlai says: The snake could have advanced many claims on its own behalf, but it did not claim them. And for what reason did the Holy One, Blessed be He, not advance these claims for it, deeming the snake exempt from punishment? Because the snake did not advance these claims itself.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועמהרש״א חידושי אגדותרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(33) מַאי הֲוָה לֵיהּ לְמֵימַר דִּבְרֵי הָרַב וְדִבְרֵי תַּלְמִיד דִּבְרֵי מִי שׁוֹמְעִין דִּבְרֵי הָרַב שׁוֹמְעִין.
The Gemara asks: What could he have said? The Gemara answers: The snake could have said that it is not to blame, as when there is a contradiction between the statement of the teacher and the statement of the student, whose statement should one listen to? One should listen to the statement of the teacher. Since God instructed Adam and Eve not to eat from the fruit of the Tree of Knowledge, Adam and Eve should have heeded God’s words and not those of the snake.
ר׳ חננאלרי״ףתוספותאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 32]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דברי הרב ודברי התלמיד – וא״ת אם כן כל מסית יפטר עצמו באותה טענה ויש לומר דדוקא נחש שלא נצטוה שלא להסית ולא נענש אלא לפי שבאת תקלה על ידו אבל מסית שנצטוה שלא להסית נמצא כשמסית עובר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: מאי הוה ליה למימר [מה היה לו לומר]? ומשיבים: היה לו לומר שאין האשמה תלויה בו, שכן כלל הוא: דברי הרב ודברי תלמידדברי מי שומעין? — הלא דברי הרב שומעין, ומאחר ואמר ה׳ לא לאכול מפרי העץ, לא היו אדם וחוה צריכים לשמוע בקול הנחש ולאכלו.
The Gemara asks: What could he have said? The Gemara answers: The snake could have said that it is not to blame, as when there is a contradiction between the statement of the teacher and the statement of the student, whose statement should one listen to? One should listen to the statement of the teacher. Since God instructed Adam and Eve not to eat from the fruit of the Tree of Knowledge, Adam and Eve should have heeded God’s words and not those of the snake.
ר׳ חננאלרי״ףתוספותאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(34) אָמַר חִזְקִיָּה מִנַּיִין שֶׁכׇּל הַמּוֹסִיף גּוֹרֵעַ שֶׁנֶּאֱמַר {בראשית ג׳:ג׳} אָמַר אֱלֹהִים לֹא תֹאכְלוּ מִמֶּנּוּ וְלֹא תִגְּעוּ בּוֹ.
Ḥizkiyya says: From where is it derived that anyone who adds, subtracts? It is derived from a verse, as it is stated that Eve said: “God has said: You shall not eat of it, neither shall you touch it” (Genesis 3:3), whereas God had actually rendered prohibited only eating from the tree but not touching it, as it is stated: “But of the Tree of Knowledge of good and evil, you shall not eat of it” (Genesis 2:17). Because Eve added that there was a prohibition against touching the tree, the snake showed her that touching it does not cause her to die, and she consequently sinned by eating from it as well.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרוערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
כל המוסיף גורע – עשתי עשרה, הוסיף ע׳ ופחת אמה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ולא תגעו בו – הקב״ה לא הזהירם על הנגיעה ומתוך תוספת גירעו שדחף הנחש את חוה על האילן עד שנגעה בו אמר לה ראי שאין מיתה על הנגיעה אף על האכילה לא תמותי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳. כל המוסיף גורע.
יש לחקור האם בל תוסיף הוי רק איסור או דאף מפקיע את קיום המצוה. ונראה דנחלקו בזה תוס׳ והרמב״ם, דעיין בתוס׳ סוכה (דף לא: ד״ה הואיל) שכתבו דלרבנן דס״ל לולב אין צריך אגד אם הוסיף עוד מין לד׳ מינים הריהו עובר על לאו דבל תוסיף אך אינו פוסל את המצוה ויצא יד״ח. ונראה דאליבא דרבנן דלולב א״צ אגד ההוספה מצטרפת למעשה המצוה אבל לא לעצם החפצא של המצוה ולכן כשהוסיף עבר רק על איסור בל תוסיף אך עדיין יצא יד״ח, דלא פסל את החפצא של המצוה. משא״כ אליבא דר׳ יהודה דס״ל לולב צריך אגד ההוספה בתוך האגד מצטרפת לחפצא של המצוה ופוסלת את המצוה. אולם הרמב״ם חולק ע״ז שפסק כרבנן דלולב א״צ אגד (פ״ז מהל׳ לולב ה״ו, ועיין בהגהות מיימוניות אות ד׳), ובהלכה ז׳ (שם) פסק וז״ל שאר המינין אין מוסיפין על מנינם ואין גורעין מהן ואם הוסיף או גרע פסול עכ״ל.⁠א
ובנוגע ללאו דבל תגרע יש לעיין למה נחשב לעובר על איסור בל תגרע אי נטל ג׳ מינים או שהטיל ציצית לבגד של ג׳ כנפות והא לא עשה כלום דליכא חפצא של מצוה כלל, ולמה נחשב לגורע מן המצוה, הרי ליכא חפצא של מצוה כלל ולא עשה כלום. ועיין בשו״ת בית הלוי (ח״א סימן מ״ב) דנקט דעובר על בל תגרע רק באופן שהתחיל לעשות את המצוה ולא השלימה ואף עם הגרעון עדיין מקיים את המצוה בדיעבד אלא שאינו עושה את המצוה בשלימותה. ולפי״ז בל תגרע הוי רק איסור אבל אינו מפקיע את קיום המצוה. אמנם עיי״ש שהביא ראייה מהספרי שעובר בבל תגרע כשחיסר מין מהד׳ מינים, דמחמת הגרעון פסל את המצוה.⁠ב
א. ועיין עוד בס׳ רשימות שיעורים למס׳ סוכה דף לא: בענין בל תוסיף.
ב. ועיין בטורי אבן מס׳ ר״ה (דף טז: ד״ה ותוקעין ומריעין בסו״ד) שהביא דברי הרשב״א בר״ה (טז:) שכתב דכשחל ר״ה בשבת אין תוקעין וליכא משום בל תגרע משום דכה״ג יוכלו חכמים לתקן לצורך. והקשה הטורי אבן וז״ל גם עיקר דברי הרשב״א תמוה לי דמשמע מדבריו דהמבטל איזה מ״ע פעם א׳ עובר בבל תגרע והא דאינו עובר בר״ה שחל בשבת הואיל ותקנת חכמים הוא. נמצא לדבריו המבטל איזה מ״ע מלבד שעובר בעשה עובר נמי בל״ת דבל תגרע, א״כ למ״ד לאו שאין בו מעשה לוקין עליו המבטל איזה מ״ע שבתורה ילקה משום לאו דבל תגרע שעמה והא לא מצינו לאיזה תנא או אמורא דנימא הכי עכ״ל. ועיין בטורי אבן לר״ה (דף כח: ד״ה הרי הוא עובר בבל תגרע) שדן באריכות אם עובר בבל תגרע כשחיסר מין מהחפצא של המצוה או לא. ועיין בס׳ רשימות שיעורים למס׳ סוכה דף לא: בענין בל תוסיף ענף ט׳ אות ד׳ (עמ׳ קמ״ו).
אמר חזקיה בקשר לאותו ענין: מניין שכל המוסיף גורעשנאמר שאמרה חוה: ״אמר אלהים לא תאכלו ממנו ולא תגעו בו״ (בראשית ג, ג), והלא ה׳ לא אמר אלא איסור אכילה (״ומעץ הדעת טוב ורע לא תאכל ממנו״. בראשית ב, יז) ולא איסור נגיעה, וכיון שהוסיפה חוה שיש איסור נגיעה בעץ, והראה לה הנחש שאין מתים בנגיעה, נכשלה אף באכילה.
Ḥizkiyya says: From where is it derived that anyone who adds, subtracts? It is derived from a verse, as it is stated that Eve said: “God has said: You shall not eat of it, neither shall you touch it” (Genesis 3:3), whereas God had actually rendered prohibited only eating from the tree but not touching it, as it is stated: “But of the Tree of Knowledge of good and evil, you shall not eat of it” (Genesis 2:17). Because Eve added that there was a prohibition against touching the tree, the snake showed her that touching it does not cause her to die, and she consequently sinned by eating from it as well.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרוערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(35) רַב מְשַׁרְשְׁיָא אָמַר מֵהָכָא {שמות כ״ה:י׳,י״ז,כ״ג} אַמָּתַיִם וָחֵצִי אׇרְכּוֹ.
Rav Mesharshiyya says that the idea that one who adds, subtracts can also be proven from here: “Two cubits [amatayim] and a half shall be its length” (Exodus 25:10). Without the letter alef at the beginning of the word amatayim, it would be read matayim, which would mean two hundred cubits. The addition of the alef therefore reduces this term to only two cubits.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 34]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמתים – דל אל״ף מהכא קרי ביה (מתים) הוי שתי מאות אמה כל אותיות שבתורה הברתם ככתיבתם כמו ועשית ואמרת כאלו כתובה בה״א וכן אתה חסר כמו אותה מלא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שם מנה לי בידך א״ל הן למחר אמר ליה תנהו לי אמר משטה יאני בך פטור כל זה נמחק וכצ״ל וצריך שיאמר אתם עדיי. ונ״ב כן גירסת הרי״ף והרא״ש:
רש״י בד״ה פטור כו׳ אתם עדיי אומר משטה כו׳ כצ״ל והד״א:
בד״ה אמתים כו׳ כמו אותה מלא כצ״ל:
אמתים וחצי ארכו כו׳ פירש רש״י דל אל״ף מהכא קרי ביה מאתים הוו ב׳ מאות כל כו׳ עכ״ל ויש לדקדק לפירושו אם יהיה חסר אל״ף נפרש מתים וחצי ארכו מלשון מאתים שההברה מביא אל״ף והיכן הוזכר אמה בכתוב שנפרש מאתים אמה ואימא מאתים טפחים או אצבעות ועוד אף שמצינו כן בפעלים שההברה מביא א׳ ובאותיות השמוש אבל בשמות לא מצינו שיהיה חסר ונחה אות א׳ מיסודי השם ונראה כי לא נאמר זה רק על הדבור שיש מי שמוסיף בדבור והוא גורע בזה והמשל בשנים שידברו ביחד בענין אמות והאחד שאל לשני כמה אמות אם השני משיב לו מתים נשמע ממנו ב׳ מאות אמות בהברת א׳ של מתים אבל אם השיב לו בתוספת א׳ אמתים לא נשמע ממנו כי אם ב׳ אמות ואם כן הוא גורע בדבורו תוספת א׳ ושהביא הפסוק אמתים וחצי וגו׳ אינו רק לסימן בעלמא שהוא אמתים הראשון הכתוב בתורה אבל לא שאלו נכתב בלא א׳ מתים וחצי ארכו שהיינו מפרשים מאתים אמות וחצי דהא לא הוזכר האמה כמו שכתבתי והוה שפיר דומיא דלגבי נחש שעל ידי תוספת דבור בעלמא שאמרה אל תגעי בו גרעה ממצות השם יתברך ובדיבורו ודו״ק:
רב משרשיא אמר: מהכא [מכאן] יש ראיה שהמוסיף גורע, כגון במילים ״אמתים וחצי ארכו״ (שמות כה, י), שבלי הא׳ בראש המלה היינו קוראים מ⁠(א)⁠תיים וחצי, וההוספה באה לגרוע את המספר ולומר שאינו אלא אמתים וחצי.
Rav Mesharshiyya says that the idea that one who adds, subtracts can also be proven from here: “Two cubits [amatayim] and a half shall be its length” (Exodus 25:10). Without the letter alef at the beginning of the word amatayim, it would be read matayim, which would mean two hundred cubits. The addition of the alef therefore reduces this term to only two cubits.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(36) רַב אָשֵׁי אָמַר {שמות כ״ו:ז׳,ח׳} עַשְׁתֵּי עֶשְׂרֵה יְרִיעוֹת.
Rav Ashi says another example: In the verse: “Eleven [ashtei esrei] curtains” (Exodus 26:7), without the letter ayin at the beginning of the phrase it would read shtei esrei, twelve. Therefore, the additional letter ayin reduces the amount from twelve to eleven.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 34]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

עשתי עשרה – דל עיי״ן מהכא הוו להו שתים עשרה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רב אשי אמר: כגון הכתוב ״עשתי עשרה יריעת״ (שמות כו, ז), שעל ידי הוספת הע׳ נעשה מ״שתי עשרה״ רק עשתי עשרה (אחת עשרה), שהוספת האות הקטינה את המספר.
Rav Ashi says another example: In the verse: “Eleven [ashtei esrei] curtains” (Exodus 26:7), without the letter ayin at the beginning of the phrase it would read shtei esrei, twelve. Therefore, the additional letter ayin reduces the amount from twelve to eleven.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(37) אָמַר אַבָּיֵי לֹא שָׁנוּ אֶלָּא דְּאָמַר מְשַׁטֶּה אֲנִי בָּךְ אֲבָל אָמַר
Abaye says: With regard to the case of one who denies a debt to which he admitted in the presence of hidden witnesses, the Sages taught that he is exempt only in a case where he says: I was teasing you. But if he says:
ר׳ חננאלרי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אמר אביי: לא שנו אלא דאמר ליה משטה אני בך, אבל אמר לא היו דברים מעולם – הוחזק כפרן.
אמר רב נחמןא בריה דרב אחא בר אדא: הכי אמרי משמיה דרבא: כל מילי דכדי – לא דכירי אינשי.
והני מילי אם טען הוא ואמר: משטה אני בךב.
א. לפנינו רב פפא.
ב. בנמוקי יוסף כתב שלדעת רש״י ורבנו חננאל, אף שלפי המסקנה אם אמר להד״ם לא הוחזק כפרן, ונאמן לחזור ולטעון נזכרתי שהודיתי ומשטה הייתי בך. אבל אם לא טען משטה הייתי בך אין טוענין לו, וחייב. וכתב שהרמב״ם והרי״ף חולקים ולדעתם גם אם עומד בדבריו הראשונים שלא היו דברים מעולם פטור, כי אנו טוענים לו משטה היה בך. אבל הש״ך בסי׳ פא ס״ק ג כתב שדעת כל הראשונים כרמב״ם, ואפילו עומד בדיבורו שלא היו דברים מעולם פטור. ובקצות החושן שם ס״ק ב כתב שגם דעת הר״ן כנמוקי יוסף. וכן כתב ביד רמ״ה. וכן הוא בלקוטי ספר הדין לר״י אברצלוני (אוצה״ג כאן סי׳ תרה) שכתב: ולדעתי הכותב צריך לפרש האי לא היו דברים מעולם וכו׳ ומפני שהיו מילי דכדי אמרתי להד״ם ששכחתי אבל משטה הייתי בו כשהודיתי לו וכו׳.
רב האי גאון בספר משפטי שבועות חלק א שער שבועת היסת כותב שהטעם שאם לא טען לא טענינן ליה הוא מפני שכבר הוכחשו דבריו בעדים. וכמו האומר לא לויתי ובאו עדים שלוה שהוחזק כפרן וחייב, אף שאין די בעדות שלוה בכדי לחייבו, שהרי אפשר שפרע, בכל זאת כל שהוכחשו דבריו בעדים חייב. כן האומר איני חייב לך כלום ויש עדים שהודה חייב. ונראה מדבריו שטענת השטאה כטענת פרעון, וגם המתכוון לשטות כבר הודה שחייב אלא שיכול לפטור עצמו מהודאתו בכך שלא נתכוון אלא לשטות בו, וכיון שאמר איני חייב לך כלום ולא טען משטה הייתי בו כבר הוכחשו דבריו בעדים והוחזק כפרן. ומטעם זה טענינן ליתומים כי אין די בהודאה עצמה בכדי לחייבם. ופירש רב האי לא איברי סהדי אלא לשקרי, שאין העדים באים לברר הדבר, אלא להוכיח עם מי האמת, ומי שדבריו הוכחשו על ידם חייב.
כל זה הוא לדעת רב האי, אבל לדעת הרמב״ם כיון שלא אמר אתם עידי ואפשר שלא אמר כן בתורת הודאה, אין כאן עדות כלל, וגם האומר איני חייב לך כלום לא הוחזק כפרן בעדותם. ובכל זאת הדין הוא שאומרים לו פרש דבריך למה אמרת בפניהם שאתה חייב, ואם לא טען טענת השטאה או שלא להשביע עצמו לא טענינן ליה. ומטעם זה אם אינו זוכר הודאתו וטוען לא היו דברים מעולם, מכיון שמילתא דכדי לא דכירי אינשי, אין כאן עדות לחייבו ממון ופטור. אבל לדעת רב האי כל שלא טען טענת השטאה או שלא להשביע עצמו, חייב שהרי הוכחשו דבריו שאינו חייב בהודאתו בפני העדים.
ובהודה דרך הודאה דעת הרמב״ם כרי״ף בסוף פרק גט פשוט דאפילו לא אמר אתם עידי הוי הודאה וכאילו אמר להם אתם עידי, ומטעם זה שכיב מרע שאמר בדרך הודאה מנה לפלוני בידי אפילו לא אמר תנו נותנים ואין חוששים שמא אמר כן שלא להשביע עצמו. אף שאם הוא עצמו טען שלא להשביע עצמי אמרתי כן נאמן הוא ופטור לדעת הרמב״ם, אין טוענים ליתומים שהרי יש עדים שהוא חייב. ועדיין צריך בירור מקורו של הרמב״ם שנאמן לומר שלא להשביע עצמי אמרתי כן אפילו באמר להם דרך הודאה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר אביי: לענין מי שכפר בתביעה שהודה בה בפני עדים מוסתרים לא שנו אלא שאמר ״משטה אני בך״ שאז אין מועילה ההודאה, אבל אם אמר
Abaye says: With regard to the case of one who denies a debt to which he admitted in the presence of hidden witnesses, the Sages taught that he is exempt only in a case where he says: I was teasing you. But if he says:
ר׳ חננאלרי״ףאור זרועפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144