גמ׳. אין מעברין את השנה אלא ביהודה.
ופרש״י (בד״ה שכנו של מקום) וז״ל ירושלים והוא ביהודה עכ״ל. ומבואר דלרש״י עיקר הקפידה היא על ירושלים ולאו דוקא ארץ יהודהא. אבל הרמב״ם (פ״ד מהל׳ קידוש החדש הי״ב) כתב וז״ל ואין מעברין את השנה אלא בארץ יהודה שהשכינה בתוכה שנאמר לשכנו תדרשו עכ״ל, והרי הרמב״ם לא הזכיר כאן שמעלת יהודה הוא משום ירושלים. וצ״ב דמשמע דיש איזה מעלה וקדושה מיוחדת לארץ יהודה יותר משאר חלקי א״י, וצ״ע מהו המקור לזה דהרי במשנה בכלים דעשר קדושות לא הוזכר יהודה כמקום מיוחד עם קדושה מיוחדת.
תוס׳ ד״ה אין מעברין. וז״ל וי״ל דעיבורא דהתם היינו חישב בעלמא עכ״ל.
ומבואר דלפי התוס׳ לכתחילה מחשבין את החשבונות לעיבור השנה בחוץ לארץ. אולם עיין בתוס׳ ביבמות (דף קטו. ד״ה אמר רבי עקיבא) שהוצרכו לחשב בחו״ל מפני האונס, ומשמע דרק מפני האונס הותר לחשב בחו״ל ובלאו הכי אין מחשבין אלא בא״י. ועיין ברמב״ם (פ״א מהל׳ קדה״ח ה״ח) וז״ל אין מחשבין וקובעין חדשים ומעברין שנים אלא בארץ ישראל שנא׳ כי מציון תצא תורה וכו׳ הרי זה אסור לקבוע ולעבר בחוצה לארץ ואם עבר וקבע ועיבר לא עשה כלום עכ״ל. ומשמע דס״ל דלכתחילה אין מחשבין בחו״ל אבל בדיעבד מהני חישוב בחו״ל, ורק הקביעות ועיבור לא מהני בדיעבד בחו״ל. וצ״ב מ״ש חישוב דמועיל בדיעבד בחו״ל מעיבור שאינו מועיל בדיעבד בחו״ל. וי״ל דחישוב הוי חלות שם הוראה ופסק ב״ד ששנה זו ראויה להתעבר, ואף בחו״ל שפיר חל פסק והוראה לענין זה. אבל מעשה העיבור צריך להיות דוקא בא״י, ואם מעשה העיבור אינו נעשה כהוגן אזי בטל מעשה העיבור, ומשו״ה אינו מועיל עיבור השנה בחו״ל אפילו בדיעבד.
תוס׳ ד״ה אין מעברין. וז״ל שאני ר״ע שלא הניח כמותו בא״י.
שיטת הרמב״ם (עיין ברמב״ם פ״ה מהל׳ קדה״ח ה״א – ה״ג, ובספה״מ מ״ע קנ״ג) היא דכשאין ב״ד קבוע בא״י אז מקדשים עפ״י החשבון. וצ״ע לפי״ז היאך עיבר ר״ע את השנה בחו״ל, והרי לכאורה כשהיה ר״ע בחו״ל אז בטלה ב״ד קבוע שבא״י דהרי גדול הדור היה בחו״ל, והו״ל לעבר את השנה עפ״י חשבון. וי״ל דאע״פ שר״ע יצא לחו״ל וגדול הדור היה בחו״ל מ״מ לא נתבטל אז חלות שם ב״ד קבוע שבא״י, משום דר״ע רק יצא מא״י לזמן קצר, ומכיון שב״ד קבוע שבא״י היה קיים ר״ע עיבר וקידש עפ״י הראייה, ורק בימי אביי ורבא אז נתבטל ב״ד קבוע שבא״י וקידשו עפ״י החשבון.ב
והנה עיין ברמב״ם (פ״א מהל׳ קדה״ח ה״ח) וז״ל אין מחשבין וקובעין חדשים ומעברין שנים אלא בארץ ישראל שנאמר כי מציון תצא תורה ודבר ה׳ מירושלם, ואם היה אדם גדול בחכמה ונסמך בארץ ישראל ויצא לחוצה לארץ ולא הניח בארץ ישראל כמותו הרי זה מחשב וקובע חדשים ומעבר שנים בחוצה לארץ, ואם נודע לו שנעשה בארץ ישראל אדם גדול כמותו ואין צריך לומר גדול ממנו הרי זה אסור לקבוע ולעבר בחוצה לארץ ואם עבר וקבע ועיבר לא עשה כלום עכ״ל. ומבואר דהרמב״ם סובר דחל דין דאורייתא דמותר לגדול הדור לעבר בחו״ל אם לא הניח גדול כמותו בא״י. ולכאורה צ״ע דהרי בגמ׳ ברכות
(סג:) ילפינן מקרא ד״כי מציון תצא תורה״ שאין מעברין שנים אלא בא״י, ומדוע א״כ יכול גדול הדור לעבר שנים בחו״ל כשלא הניח כמותו בא״י. ועוד יש לעיין דהיאך ילפינן מגזירת הכתוב ד״כי מציון תצא תורה״ שאין קדוש החודש ועיבור שנים בחו״ל, והרי לא מוזכר בהך קרא קידוש החודש וקביעות השנה דוקא, דמיירי בהוראה בכלל ואיך נלמד מפסוק זה דאין מעברין שנים בחו״ל.
ונראה דבאמת אף קביעות החדשים ועיבור השנים בא״י תלויים בגדול הדור. דלא נאמר דין מסוים דבעינן דוקא א״י לקידוש החודש ועיבור השנה, כי הפסוק ״כי מציון תצא תורה״ לא מיירי דוקא מענין קידוש החודש. ועיקר ההלכה הנלמדת מהך קרא הוא דקידוש החודש ועיבור השנה תלויין בהוראת גדול הדור. וגדול הדור עפ״י דין הוא נשיא הסנהדרין הגדול, וכמש״כ הרמב״ם (פ״א מהל׳ סנהדרין ה״ג) ״והוא העומד תחת משה רבינו״. ונתחדש מקרא ד״כי מציון תצא תורה״ הלכה בקביעת חלות שם גדול הדור, דבזמן שאין נשיא סנהדרין ויש שני חכמים השקולים בחכמת התורה ואחד מהם הוא בא״י והשני בחו״ל, שחל חלות שם גדול הדור על החכם שבא״י מגזירת הכתוב ד״כי מציון תצא תורה ודבר ה׳ מירושלים״, דמפקיע מהחכם שבחו״ל חלות שם גדול הדור, ולכן רק הגדול שבא״י יכול לקדש חדשים ולעבר שנים. אמנם כל זה היכא ששניהם שקולים דאז חל חלות שם גדול הדור על החכם שבא״י, אבל אם לא הניח כמותו בא״י אז חל חלות שם גדול הדור על החכם שבחו״ל ושפיר יכול לעבר שנים בחו״ל.
ולפ״ז ניתן לבאר את הא דבעינן הסכמת הנשיא לעבר השנה (וכדמבואר ברמב״ם פ״ד מהל׳ קידוש החודש הל׳ י׳, י״ד וכדנתבאר לעיל באות א׳), וצ״ע דמאי שנא דין עיבור השנה וקידוש החודש דתלוי בבית דין הגדול וצריכים דוקא הסכמת הנשיא, ואילו בשאר הדינים התלויים בבית דין הגדול אין הלכה שצריכים להסכמת ורשות הנשיא. ולפי מה שנתבאר י״ל דחל דין דבעי הסכמת ורשות הנשיא דוקא בעיבור השנה משום דנאמר דין דעיבור השנה תלוי בהוראת גדול הדור, וחלות שם גדול הדור חל בנשיא וכדמבואר מלשון הרמב״ם (פ״א מהל׳ סנהדרין ה״ג) וז״ל הגדול בחכמה שבכולן מושיבין אותו ראש עליהן והוא ראש הישיבה והוא שקורין אותו חכמים נשיא עכ״ל. ומבואר שהנשיא הוא הגדול בחכמה מכל הסנהדרין וחל בו שם גדול הדור, ומשו״ה הסכמתו מעכבת, דעיבור השנה הויא הוראה התלויה בהוראת גדול הדור.
וע״פ היסוד הנ״ל נמי יש לבאר אף את שיטת הרמב״ן (סה״מ מ״ע קנ״ג) דכל זמן שב״ד הגדול קיים אי אפשר לשום בית דין לקדש את החודש, אמנם לאחר שנתבטל ב״ד הגדול יכולים לקדש את החודש אפילו בשלשה. וצ״ע דאם נאמרה הלכה מסוימת דבעינן בית דין הגדול לקידוש החודש איך אפשר לקדש את החודש מבלי בית דין הגדול. ונראה דהרמב״ן סובר שלא נאמר דין מסוים דבעינן חפצא של בית דין הגדול לקדש חדשים אלא דהדין הוא רק דגדול הדור מעכב אחרים מלקדש החודש ולעבר שנים. וכל זמן שיש בית דין הגדול חלות שם גדול הדור חל דוקא בנשיא ובבית דין הגדול שמעכב מב״ד אחר מלקדש את החדשים. ואילו לאחר שבטלה בית דין הגדול שוב ליכא חלות שם גדול הדור המעכב מבית דין אחר לקדש את החדשים.ג
תוס׳ ד״ה אין מעברין. בא״ד. ובירושלמי אמרינן בהדיא דכשאין יכולין לעבר אותה בא״י מעברין אותה בחו״ל וכו׳ עכ״ל.
יש להעיר דלכאורה מדברי הירושלמי קשה על הרמב״ם דס״ל דקידוש החדש תלוי בב״ד קבוע שבא״י, דהרי בזמן הגלות של חורבן בית ראשון נתבטל הבית דין קבוע מא״י, וא״כ היאך היו מקדשין ומעברין אז בחו״ל על פי הראייה. והא דמקדשים בחו״ל היכא דלא הניח כמותו בא״י היינו רק היכא דיש ב״ד קבוע בא״י, וצ״ע.
א. אך עיין ברש״י ד״ה אין מעברין וכו׳ וז״ל בב״ד הקבוע ביהודה עכ״ל, ור״ל בב״ד הגדול דהם קובעים את דעת כלל ישראל לעבר השנה, ומקומן בלשכת הגזית.
ב. ועיין באגרות הגרי״ד הלוי פ״ה מהל׳ קדה״ח ה״א – ב׳ אות י׳ (עמ׳ צ׳).
ג. ועיין באגרות הגרי״ד הלוי פ״ב מהל׳ שופר ה״י, וברשימות שיעורים למס׳
ברכות דף סג. – סג: ד״ה רב אבהו וכו׳ אות ב׳.