×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) אשֶׁהַשְּׁתִיקָה מְקַיֶּימֶת וְאֵין שְׁתִיקָה מְבַטֶּלֶת בקִיֵּים בְּלִבּוֹ קַיָּים הֵפֵר בְּלִבּוֹ אֵינוֹ מוּפָר גקִיֵּים אֵין יָכוֹל לְהָפֵר הֵפֵר אֵין יָכוֹל לְקַיֵּים קָתָנֵי שֶׁהַשְּׁתִיקָה מְקַיֶּימֶת מַאי לָאו בְּשׁוֹתֵק עַל מְנָת לְמֵיקַט.
that silence ratifies a vow, but silence does not cancel, i.e., nullify, a vow. If the husband ratified a vow in his heart, it is ratified, but if he nullified it in his heart, it is not nullified. The baraita adds: If he ratified a vow he can no longer nullify it; and similarly, if he nullified a vow he can no longer ratify it. In any case, the baraita teaches that silence ratifies a vow. What, is it not referring even to one who is silent in order to annoy his wife?
עין משפט נר מצוהמיוחס לרש״יראב״ןרשב״אפירוש רא״שר״ןשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
קיים בלבו קיים הפר בלבו אינו מופר – והיינו חומר בהקם מבהפר.
קיים אינו יכול להפר – אא״כ נשאל לחכם על הקמתו.
הפר אינו יכול לקיים – קתני מיהת שהשתיקה מקיימת וכו׳.
ובעל ששמע ושתק על מנת למיקט הוי קיוםא.
[סימן תקעט]
א. כך בכת״י. בד״פ נדר.
(א-ב) מאי לאו בשותק על מנת למיקט לא בשותק על מנת לקיים – ולאו בשותק על מנת לקיים לאחר זמן קאמר, דאם כן אין זה אלא כמחריש שיכול להפר כל היום, ואף על פי ששתיק תחלה על מנת לקיים, וכדאמרינן לקמן כשהוא אומר כי החריש לה הרי שותק על מנת לקיים אמור, ואילו הכא אמרינן (מאי לאו) [אילימא]⁠1 בשתוק על מנת לקיים היינו קיים בלבו קיים, אלא ודאי האי שותק על מנת לקיים, דהא אמרינן הכא היינו בשותק מחמת קיום, כלומר שותק מפני שהוא מקיים בלבו, וכי דחינין ואמרינן לא בשותק סתם, הוא הדין דהוה מצי למימר לא בשותק על מנת לקיים לאחר זמן, אלא משום דקיום של לב קא נסיב ליה השתא בהאי לישנא, דשתיק על מנתת לקיים, לא בעי למימר הפרו בההוא לישנא ממש, אלא ניחא ליה למימר בשותק סתם.
1. כן בשיטה מקובצת בשם רשב״א.
קיים בלבו קיים הפר בלבו אינו מופר. כי צריך שיוציא הפרה בפיו אבל אם אמר בלבו קיים ליכי שוב אין יכול להפר והא דאמרי ב״ה לעיל שמבטל בלבו למאי דפרשינן דקאי אטלי ואכלי ניחא והר״א ממי״ץ פי׳ הפר בלבו היינו שחשב בלבו שיהא מופר אבל לא אמר בלבו מופר ליכי והוצרך לפרש לפירושו קיים בלבו קיים שחישב בלבו לקיים ושתק כל היום ומילתא דפשיטא היא דאפילו שתק סתם הוי קיום כ״ש שתק לקיים אלא אגב דבעי למימר הפר בלבו אינו מופר נקטיה ודוחק הוא דקיים בלבו קיים משמע דלאלתר הוי מקיים ואין יכול להפר דכתיב אישה יקימנו דמשמע מיד שקיימו הוי מקוים וכן אישה יפירנו מיד הוי מופר:
שהשתיקה מקיימת – כל ששתק כל יום שמיעה.
קיים בלבו קיים – שאין צריך להוציא בשפתיו.
הפר בלבו אינו מופר עד שיוציא בשפתיו – ונראה בעיני דילפינן לה משתיקה דיום שמעו שהיא מקיימת דטעמא מאי משום דכיון שעבר יום שמיעה ולא הפר גלי אדעתיה שהוא רוצה בקיומו של נדר אלמא כל שבלבו לקיימו סגי אלא דיהיב ליה רחמנא כל ההוא יומא להפרה משום דעד דערבא שמשא לא מוכח מידי שיהא רוצה לקיים דדלמא בתר הכי מפר לה כיון דבתר דעתיה בלחוד אזלינן ומינה דכל שקיים בלבו קיים לאלתר דהוה ליה כאילו עבר יום שמיעה וכי אמרינן הכא הפר בלבו אין הפר דווקא דלא אמר לה טלי אכלי אבל היכא דאמר לה הכי סגי וכדכתיבנא לעיל (נדרים דף עד:).
קיים אין יכול להפר הפר אין יכול לקיים – להא מילתא לא חמירא הקמה מהפרה ולא הפרה מהקמה ולאו משום חומר נקטינהו אלא כיון דאשמעינן דיני הקמה והפרה מני הא נמי בהדייהו.
מאי לאו בשותק על מנת למיקט – ואפ״ה קתני שהשתיקה מקיימת כל שעבר יום שמיעה.
הפר בלבו אינו מופר שהצריכו חכמים שיוציא הפרה בפיו. וללשון ראשון שפירשתי למעלה בריתא זו כבית שמאי. לכן נראה לי לשון אחר דלא שנו בית הלל בבטול בלבו אלא בשבת. הרא״ם ז״ל.
עוד שם נשאלין על ההקם פירוש לבטל ההקם לישנא אחרינא על הנדר המקויים וראשון עיקר. ואין נשאלין על ההיפר לבטל ההפר. עד כאן.
קראי יתירי כתיבי בפרשה בענין השתיקה ונוכל לאוקומי חד מנייהו בשותק על מנת למקט. ויש מי שפירש דמאם החרש יחריש קאמר שתיבה האחת דרשינן לשותק על מנת לקיים או בשותק סתם והאחרת על מנת לצער. והמפרש הזה לא חשש לראות הפרשה כי שלשה או ארבעה פסוקים כתיבי בה מענין חרישה. ועוד לא הוה ליה למימר קראי אלא תיבות יתירי כתיבי לפי דבריו. הרי״ץ ז״ל.
ומתרץ קראי יתירי כתיבי שלש חרישות החרש יחריש כי החריש לה. חד לקיים וחד בסתם וחד למקט. ולית ליה דברה תורה כלשון בני אדם. ותימה לי אמאי נשאר רבי יוחנן בתיובתא לומר סבירא כמאן דאמר דברה תורה בלשון בני אדם והא איכא תנאי טובא דסבירא להו הכי וליכא קראי יתירי. ונראה לי (שכל לשון) שבלשון בני אדם היה לו לומר אם החרש החריש. הרא״ם ז״ל.
רש״י קיים אינו כצ״ל וכו׳ הס״ד נדר הס״ד:
בד״ה הפר כו׳ אזלינן ומינה כצ״ל לעיל הס״ד שמיעה הס״ד מעתה הס״ד הפרה הס״ד ביום הס״ד:
גמ׳ קיים בלבו קיים. עיין לקמן דף פו ע״ב בהר״ן ד״ה למימרא:
בהר״ן ד״ה הפר כו׳ ומינה דכל שקיים בלבו. ק״ל הא קיי״ל דאף דדברים שבלב לא הוו דברים מ״מ היכא דמוכח וגלוי לכל הוי דברים כההיא דמברחת וכדומה כההיא דמברחת וכדומה א״כ מה ראיה דבשתק כל יום השמיעה דאנו דנין דמוכח שהוא רוצה בקיומו של נדר וגלוי לנו כוונתו מש״ה הוי קיום אבל בקיים בלבו שאינו גלוי לכל הוי ככל דברים שבלב דלא מהני וצע״ג:
גמ׳. קיים בלבו קיים. הר״ן (ד״ה הפר בלבו וכו׳) מבאר שדין הקמה בלב נלמד משתיקה ביום שמעו. ועלינו להתבונן בדין קיים בלבו קיים אם זה מטעם הרהור כדיבור דמי או לא. והנה הרמב״ם (פי״ג מהל׳ נדרים הלכ״ב) פסק שבהקמה והפרה בבת אחת ההקמה חלה. ולכאורה תמוה שהרי ההל׳ הוא שכל שאינו בזה אחר זה גם בבת אחת אינו, ולמה תחול ההקמה. ביאור הגר״ח זצ״ל בספרו ידועה וכבר נזכר למעלה. אך בעל חידושי הרי״ם זצ״ל תירץ שהגם שמעשה ההקמה בפיו בטל מחמת ההפרה, עכ״ז לא בטלה ההקמה בלב. יוצא לפי״ז שאין הקמה בלב חלה מדין הרהור כדיבור כי אילו כך הרי היא כמו הקמה בפה שהיא בטלה ע״י מעשה ההפרה. ונראה שסובר שהקמה בלב דין אחר הוא ואינו מדין הרהור כדיבור אלא הואיל ורצונו לקיים את הנדר חלה ההקמה מאליה מן השמים כמו חלות ההקמה שחלה מאליה מן השמים בשעבר יום שמעו. והם הם דברי הר״ן. ובכן מתקבלת על הדעת שיטת הפוסקים שאחרי הקמה בפה אין רשות לאשה להשאל על נדרה כי בעלה הפך להיות בעל הנדר. מאידך אחרי הקמת יום שמעו שפיר יכולה האשה להשאל על נדרה כי הקמת יום שמעו חלה מאליה מן השמים ואינה הופכת את הבעל להיות בעל הנדר. ולפי״ז ה״ה בהקמה בלבו.
אשר למה שהעלה הר״ן לעיל (דף ע״ז: ד״ה תניא האומר לאשתו) שהקמה אינה זקוקה ללשון מפורשת וז״ל דלא גרעי הני לישני מקיים בלבו וכו׳ עכ״ל, יתכן שנתכוון לומר שאין ההלכה דורשת מעשה הקמה מיוחד אלא רצון הבעל בעלמא לקיים את הנדר, וכשהבעל מרוצה חלה ההקמה מאליה מן השמים. ולכן קיים בלבו קיים ואין צורך ללשון הקמה מפורשת. אמנם לפי״ז יוצא שכל הקמה חלה מאליה. ועולה השאלה היאך נשאלין על ההיקם, והלא הקמה חלה מאיליה מן השמים בלי מעשה הקמה מפורש מצד הבעל ובכן אינו בעלים על חלות ההקמה החלה מאליה מן השמים, ומניין לו הכח להשאל על הקמתו, וצ״ע.⁠א
סיום למסכת נדרים
הרמב״ן על התורה פרשת מטות (ל׳ ג׳) בהקשר לחלויותם ודיניהם של נדר ושבועה כתב (לפי גירסא אחת והיא הגירסא שפירש מו״ר נ״י) וז״ל בשבועה יאמר בשמו תשבע ואשביעך בה׳ וכו׳ אבל בנדר לא יאמר ידור בה׳ אלא לה׳, וכבר רמזו החכמים טעם הדבר בספרי, אמרו מה הפרש בין נדרים לשבועות בנדרים כנודר במלך עצמו בשבועות כנשבע בחיי המלך (גירסא אחרת להיפך מגירסא זו), אע״פ שאין ראיה לדבר זכר לדבר חי ה׳ וחי נפשך אם אעזבך, והסוד כי השבועה מלשון שבעה כי בנתה ביתה חצבה עמודיה שבעה והנדר בתבונה ראשית דרכו קדם מפעליו מאז, נמצא שהנדרים על גבי תורה עולים ולפיכך חלים על דבר מצוה כדבר הרשות, והנה כל נדר לה׳ וכל הנשבע בו עכ״ל, ודבריו סתומים.
ונראה לבארם לאור מה שהעלינו בשיעורינו לפרק שבועת שתים בתרא (עיין שם בדף כ: בד״ה כי אתא רב דימי ובמקומות אחרים) שעיקר הדין של שבועת בטוי הוא להשבע באמת ולא לשקר, כך היסוד לכ״ע בשבועה לשעבר ולהרבה שיטות אף בשבועה להבא. עקב כך זקוקה שבועה לשם ה׳ כדי לקבע את אמיתת השבועה. הנשבע באמת לפעמים אף מקיים מצות עשה מיוחדת וכמו שכ׳ הרמב״ם בפ׳ י״א מהל׳ שבועות (הל״א) וז״ל כשם ששבועת שוא ושקר בלא תעשה כך מצות עשה שישבע מי שנתחייב שבועה בבית דין בשם שנאמר ובשמו תשבע זו מצות עשה שהשבועה בשמו הגדול והקדוש מדרכי העבודה היא והדור וקדוש גדול הוא להשבע בשמו עכ״ל (ועיין בהשגות הרמב״ן לסה״מ מצות עשה ז׳).⁠ב וכן הנשבע לשקר מחלל את שמו של הקב״ה כמו שכ׳ הרמב״ם בפ׳ י״ב מהל׳ שבועות (הל״א) וז״ל אף על פי שלוקה הנשבע לשוא או לשקר וכן הנשבע שבועת העדות או שבועת הפקדון מביא קרבן אין מתכפר להן עון השבועה כלו שנאמר לא ינקה ה׳ אין לזה נקיון מדין שמים עד שיתפרע ממנו על השם הגדול שחלל שנאמר וחללת את שם ה׳ אלהיך אני ה׳, לפיכך צריך אדם להזהר מעון זה יותר מכל העבירות עכ״ל. בהתאם לכך כ׳ הרמב״ן שהנשבע נשבע בחיי המלך רוצה לומר באמיתת הרבש״ע כי בדומה לדבר ה׳ שהוא אמת בתכלית האמת כן מצהיר הנשבע ששבועתו כמו כן אמת. [ועיין בספר החינוך פ׳ יתרו מצות לא תשא] ומסיק הרמב״ן כי שבועה היא בבחינת חצבה עמודיה שבעה רוצה לומר בבחינת שבעת אבני הבנין דהיינו שבע הספירות שבהן נוהג בורא העולם את עולמו ושעל דרכן מתגלה אמיתותו בעולם התחתון.
נדר, לעומת זאת, הוא במלך עצמו, ר״ל בהקדוש ברוך הוא, המלך הקדוש. ביאור דבריו: הנודר נדר אינו יוצר איסור מחודש אלא שנדר חל מדין התפסה בדבר שקדוש מכבר (עיין בשיעורים על מס׳ שבועות דף כ. ד״ה שיטת הר״ן בהתפסה ואף בעניני התפסה בנדר). והנה מקור קדושת הקדש הוא הקב״ה בכבודו ובעצמו והוא המקור לקדושת נדרי איסור (עיין בשיעורי שבועות דף כב. ד״ה יש מעילה בקונמות). לפיכך אין דין להזכיר את שמו של הקב״ה בנדרי איסור כי הנדרים בגדר קדשי שמים הם מחמת הצורך להתפיס נדרי איסור בקדש. וכתב הרמב״ן שהנדר הוא במלך עצמו, והוא מאחר שנדר מהוה חפצא של קדושה, ומקור הקדושה הוא הקב״ה בעצמו (וכמו שאנו חותמים בתפילת ראש השנה – קדוש אתה ונורא שמך ואין אלוה מבלעדיך וכו׳). הנדר בבחינת בינה שהיא מג׳ הספירות העליונות העומדות מעל לז׳ הספירות התחתונות. וכתב בשערי אורה (בשער ח׳) שבבינה ״מתגלה אור הכתר וכו׳ מושכת השפע עליון מן המקור לז׳ ספירות שתחתיה״. ספירת הבינה מקור לקדושה המתגלה במלך עצמו, ומשמשת כיסוד לדין הנדר המהוה חפצא של קדושה. [ועיין בפ׳ רבינו בחיי עה״ת ראש פרשת מטות]
לכך לשון הנדר הוא לה׳ כי החפצא של הנדר מתקדש בקדושה ומתייעד לגבוה, ואילו הלשון של שבועה הוא בה׳ כי הגברא הנשבע מצהיר ע״פ אמיתת בורא העולם כי אף שבועתו אמיתית. ומשום כך נדר איסור חפצא ושבועה איסור גברא, ועיין בראשית שיעורי שבועות שתים (יט: ד״ה דין גברא וחפצא בשבועות ובנדרים)
א. אמנם הלבוש יו״ד סי׳ רל״ד סעיף ו׳ כ׳ שאין נשאלין על הקמה שבלב אבל הוא מטעם אחר דלא יחל ״דברו״ כתיב. ועוד שקושית רבנו הוא על כל הקמה איך ניתן להשאל עליה והלא עיקרה היא הסכמת הלב. וצ״ל שבמקום שיש מעשה הקמה בפה הקמה בלב לא חלה, וא״כ שוב קשה הוכחת הר״ן לדין לשון הקמה, וצ״ע.
ב. ואמר מו״ר שאליבא דהרמב״ם יש קיום מצוה להשבע בשמו הגדול באמת דוקא בשבועות הדיינים ובשבועה לזרוזי נפשיה במצוות ולא בשבועות בטוי דעלמא שאין בהן קיום מצות עשה כי אם איסורים שלא להשבע בשמו לשקר, ועיין בשיעורים בענין נדרי גבוה אות ג׳ ולעיל דף ח א ד״ה דשרי ליה לאינש לזרוזי נפשיה.
שהשתיקה עצמה מקיימת את הנדר, ואין שתיקה מבטלת אותו. כלומר, אם קיים את נדר אשתו בלבו, שהסכים בליבו שיהא נדר זה קיים — הרי זה קיים, הפר בלבו — אינו מופר. ואגב כך מוסיפים: אם קיים נדר — אין יכול להפר אותו עוד, וכן אם הפר — אין יכול לקיים. על כל פנים קתני [שנה] שם: שהשתיקה מקיימת, מאי לאו [האם לא] מדובר אפילו בשותק על מנת למיקט (לצער)?
that silence ratifies a vow, but silence does not cancel, i.e., nullify, a vow. If the husband ratified a vow in his heart, it is ratified, but if he nullified it in his heart, it is not nullified. The baraita adds: If he ratified a vow he can no longer nullify it; and similarly, if he nullified a vow he can no longer ratify it. In any case, the baraita teaches that silence ratifies a vow. What, is it not referring even to one who is silent in order to annoy his wife?
עין משפט נר מצוהמיוחס לרש״יראב״ןרשב״אפירוש רא״שר״ןשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(2) לֹא בְּשׁוֹתֵק עַל מְנָת לְקַיֵּים הַיְינוּ קִיֵּים בְּלִבּוֹ קַיָּים אֶלָּא בְּשׁוֹתֵק סְתָם.
The Gemara rejects this interpretation: No, it is referring to one who is silent in order to sustain the vow. The Gemara asks: If so, this is the same as: If the husband ratified a vow in his heart, it is ratified. Rather, the phrase in the baraita: Silence ratifies a vow, is referring to a case where the husband is silent without specifying his intent.
רשב״אפירוש רא״שר״ןפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 1]

היינו קיים בלבו. ס״ד דמש״ה תירץ לא שתק ע״מ לקיים היינו שאמר בלבו קיים ליכי והוה מצי לשנויי בשותק ע״מ לקיים קאמינא אלא שלא חשש אלא למצוא לו שתיקה שהיא קיום אי נמי היינו דקא״ל בשותק סתם דשותק ע״מ לקיים קרו ליה סתם לגבי כלפי היכא דאמר בלבו קיים ליכי:
לא בשותק על מנת לקיים – שיהא הנדר מקויים מעתה.
ודוחים: לא, מדובר פה בשותק על מנת לקיים. ואומרים: אם כן היינו [הריהו בדיוק] כמו הדין הבא: קיים בלבו קיים! ודוחים: אלא ״שותק״ פירושו בשותק סתם, שלא נתכוון לכלום.
The Gemara rejects this interpretation: No, it is referring to one who is silent in order to sustain the vow. The Gemara asks: If so, this is the same as: If the husband ratified a vow in his heart, it is ratified. Rather, the phrase in the baraita: Silence ratifies a vow, is referring to a case where the husband is silent without specifying his intent.
רשב״אפירוש רא״שר״ןפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) אַשְׁכְּחַן חוֹמֶר בְּהָקֵם מִבְּהָפֵר בְּהָפֵר מִבְּהָקֵם מְנָא לַן [ג]אר״יאָמַר רַבִּי יוֹחָנָן נִשְׁאָלִין עַל הֶהָקֵם וְאֵין נִשְׁאָלִין עַל הֶהָפֵר.
Relating to the baraita, the Gemara asks: We found how the halakha is more stringent in ratification of vows than in nullification of vows, but where do we find a case in which the halakha is more stringent in nullification than in ratification? Rabbi Yoḥanan says: One can request from a halakhic authority dissolution of the ratification of a vow his wife took, but one cannot request dissolution of the nullification of a vow.
עין משפט נר מצוהמיוחס לרש״יר״ןגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
נשאלין על ההקם – שאם קיים לה לנערה המאורסה אביה או בעלה והלך השני ונשאל לו על נדרה של זו ואח״כ הלך זה שקיים ונשאל על הקמתו.
ואין נשאלין על ההפר – אם הפר לה אחד מהן והלך חבירו ונשאל לחכם על חלקו אין זה שאלה לפי שאין נשאלין על נדר שאינו נדר כגון זה שמופר במקצת הוי נדר ואין נדר.
חומר בהפר מנלן – לאו דוקא מנלן דהא לא בעי אלא מאי ניהו אותו חומר של הפרה.
נשאלין על ההקם – שאם הקים יכול לישאל עליו באותו יום שמיעה ויכול להפר בו ביום.
ואין נשאלין על ההפר – שאם הפר שוב אינו יכול לישאל לבטל אותה ההפרה.
בהר״ן ד״ה נשאלין. באותו יום שמיעה. וכ״כ תוס׳ כתובות דף עא ע״ב ד״ה אבל הכא:
על הברייתא שואלים: אשכחן [מצאנו] איפוא שיש חומר בהקם מבהפר, ואולם שיש חומר בהפר מבהקם מנא לן [מניין לנו], כלומר, מה הוא דין זה? אמר ר׳ יוחנן: נשאלין על ההקם, כלומר, יכול אדם להישאל לחכם, ולומר שהוא מתחרט על זה שקיים נדר שנדרה אשתו, ויתיר לו החכם את הקמתו, ואין נשאלין על ההפר.
Relating to the baraita, the Gemara asks: We found how the halakha is more stringent in ratification of vows than in nullification of vows, but where do we find a case in which the halakha is more stringent in nullification than in ratification? Rabbi Yoḥanan says: One can request from a halakhic authority dissolution of the ratification of a vow his wife took, but one cannot request dissolution of the nullification of a vow.
עין משפט נר מצוהמיוחס לרש״יר״ןגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) מֵתִיב רַב כָּהֲנָא {במדבר ל׳:ט״ו} וְאִם הַחֲרֵשׁ יַחֲרִישׁ לָהּ אִישָׁהּ וְגוֹ׳ בְּשׁוֹתֵק עַל מְנָת לְמֵיקַט הַכָּתוּב מְדַבַּר אַתָּה אוֹמֵר בְּשׁוֹתֵק עַל מְנָת לְמֵיקַט אוֹ אֵינוֹ אֶלָּא בְּשׁוֹתֵק עַל מְנָת לְקַיֵּים.
Rav Kahana raised an objection to the opinion of Rabbi Ḥanina that a husband who is silent about his wife’s vow in order to annoy her can nullify it even several days later. A baraita teaches: “But if her husband altogether hold his peace at her from day to day, then he causes all her vows to be ratified” (Numbers 30:15). The verse is speaking of one who is silent in order to annoy his wife. Do you say that the verse is referring to one who is silent in order to annoy her, or it is referring only to one who is silent in order to ratify the vow?
פירוש הרב שטיינזלץעודהכל
מתיב [מקשה] רב כהנא על ר׳ חנינא הסבור שהשותק על מנת למיקט יכול להפר אף לאחר כמה ימים. שנינו במדרש ההלכה על הכתוב: ״ואם החרש יחריש לה אישה״ וגו׳ (במדבר ל, טו), ואמרו חכמים כי בשותק על מנת למיקט הכתוב מדבר. אתה אומר בשותק על מנת למיקט, או אינו אלא בשותק על מנת לקיים?
Rav Kahana raised an objection to the opinion of Rabbi Ḥanina that a husband who is silent about his wife’s vow in order to annoy her can nullify it even several days later. A baraita teaches: “But if her husband altogether hold his peace at her from day to day, then he causes all her vows to be ratified” (Numbers 30:15). The verse is speaking of one who is silent in order to annoy his wife. Do you say that the verse is referring to one who is silent in order to annoy her, or it is referring only to one who is silent in order to ratify the vow?
פירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) כְּשֶׁהוּא אוֹמֵר {במדבר ל׳:ט״ו} כִּי הֶחֱרִישׁ לָהּ הֲרֵי בְּשׁוֹתֵק עַל מְנָת לְקַיֵּים הַכָּתוּב מְדַבֵּר הָא מָה אֲנִי מְקַיֵּים אִם הַחֲרֵשׁ יַחֲרִישׁ לָהּ אִישָׁהּ דבְּשׁוֹתֵק עַל מְנָת לְמֵיקַט הַכָּתוּב מְדַבֵּר תְּיוּבְתָּא.
The baraita continues: When it says, in the continuation of the same verse: “He has ratified them, because he held his peace at her on the day that he heard them” (Numbers 30:15), the verse is speaking of one who is silent in order to ratify the vow. How do I realize the meaning of: “If her husband altogether holds his peace at her”? It must be that the verse is speaking of one who is silent in order to annoy his wife, and that this is also considered an act of ratification. This baraita is a conclusive refutation [teyuveta] of Rabbi Ḥanina’s opinion.
עין משפט נר מצוהמיוחס לרש״יר״ןפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
כשהוא אומר – למעלה הימנו כי החריש לה הוי בשותק וכו׳.
בשותק ע״מ למיקט – וכתיב בההוא קרא והקים את כל נדריה דשוב אינו יכול להפר.
כשהוא אומר כי החריש לה הרי בשותק ע״מ לקיים – ע״מ לקיים לאח״ז שדעתו שיתקיים כשיעבור יום שמיעה אבל אין דעתו שיהא מקויים בשתיקה זו דאי הכי היכי מצי מפר בכל יום שמיעה ולא דמי האי שותק ע״מ לקיים דהכא להנהו שותק על מנת לקיים דלעיל.
כשהוא אומר ״כי החריש לה״ (במדבר ל, טו) הרי בשותק על מנת לקיים הכתוב מדבר, הא [הרי] מה אני מקיים לשם מה נכתב עוד ״אם החרש יחריש לה אישה״בשותק על מנת למיקט הכתוב מדבר, שאף דבר זה נחשב כקיום! והרי זו תיובתא [קושיה חמורה] לדברי ר׳ חנינא.
The baraita continues: When it says, in the continuation of the same verse: “He has ratified them, because he held his peace at her on the day that he heard them” (Numbers 30:15), the verse is speaking of one who is silent in order to ratify the vow. How do I realize the meaning of: “If her husband altogether holds his peace at her”? It must be that the verse is speaking of one who is silent in order to annoy his wife, and that this is also considered an act of ratification. This baraita is a conclusive refutation [teyuveta] of Rabbi Ḥanina’s opinion.
עין משפט נר מצוהמיוחס לרש״יר״ןפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) וְלוֹקֵים הָא בְּשׁוֹתֵק עַל מְנָת לְקַיֵּים הָא בְּשׁוֹתֵק סְתָם קְרָאֵי יַתִּירִי כְּתִיבִי.
The Gemara asks about this baraita: And let the tanna interpret this part of the verse as referring to one who is silent in order to ratify the vow, and that part of the same verse as referring to one who was silent without specifying his intent, as the Gemara suggests above in explanation of the baraita? The Gemara answers: Superfluous verses are written about silence, leading to the conclusion that whatever the reason for the husband’s silence, the vow is ratified.
מיוחס לרש״יפירוש רא״שר״ןמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
קראי יתירי כתיבי – מדכתיב החרש יחריש כמה פעמים ש״מ בשותק ע״מ למיקט אינו מפר: ע״א קראי כתיבי החרש יחריש וכי החריש הרי ג׳ חד בשותק ע״מ לקיים וחד ע״מ למיקט וחד בסתם.
ולוקי הא בשותק ע״מ לקיים והא בשותק סתם. אברייתא קא פריך כיון דליכא אלא תרי קראי מנלן למעוטי ע״מ למיקט לוקים קרא במסתבר:
ומשני קראי יתירי כתיבי. ואם החרש יחריש:
קראי יתירי כתיבי – תלתא קראי כתיבי החרש יחריש תרי כי החריש לה הא תלתא.
בד״ה קראי כו׳ למנקט אינו מפר כצ״ל והשאר נמחק שמע הס״ד:
ר״ן בשפתיו הס״ד:
לגופה של הלכה זו שואלים: ולוקים [ושיעמיד, יסביר] התנא את הכתוב כפי שהסברנו את הברייתות: הא [זה] — בשותק על מנת לקיים, הא [זה] — בשותק סתם! ומשיבים: קראי יתירי כתיבי [כתובים יתרים נאמרו] שם בהחרשה, ובהכרח יש לפרש שבכל אופן שהוא שותק הרי הנדר קיים.
The Gemara asks about this baraita: And let the tanna interpret this part of the verse as referring to one who is silent in order to ratify the vow, and that part of the same verse as referring to one who was silent without specifying his intent, as the Gemara suggests above in explanation of the baraita? The Gemara answers: Superfluous verses are written about silence, leading to the conclusion that whatever the reason for the husband’s silence, the vow is ratified.
מיוחס לרש״יפירוש רא״שר״ןמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) מֵתִיב רָבָא נָדְרָה עִם חֲשֵׁכָה מֵפֵר לָהּ עַד שֶׁלֹּא חָשְׁכָה שֶׁאִם לֹא הֵפֵר וְחָשְׁכָה אֵינוֹ יָכוֹל לְהָפֵר אַמַּאי לֶהֱוֵי כְּשׁוֹתֵק עַל מְנָת לְמֵיקַט תְּיוּבְתָּא.
Rava raised a further objection to the opinion of Rabbi Ḥanina, from a mishna (76b): If she took a vow on Friday with nightfall approaching, her father or husband can nullify the vow only until nightfall, since, if it became dark and he had not yet nullified her vow, he cannot nullify it anymore. Why should this be so? Let the fact that the husband refrained from nullifying the vow out of respect for Shabbat be regarded like one who is silent in order to annoy his wife, who, according to Rav Huna, can still nullify the vow later. The fact that this is not the case is a conclusive refutation of the opinion of Rabbi Ḥanina.
פירוש רא״שר״ןשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ואמאי ליהוי כשותק ע״מ למיקט. אם נדרה עם חשכה ולא הופנה להפר או הניח בשביל כבוד שבת ודעתו להפר אמאי הוי קיום:
מתיב רבא נדרה עם חשכה וכו׳ – אע״ג דאתותב חדא זמנא מותבינן עליה תו ונ״מ דאי משכחינן פירוקא בההיא דלעיל אכתי הויא הך תיובתיה.
שאם לא הפר וחשכה אין יכול להפר – טעמא יהיב למאי דמפירין בשבת אפילו שלא לצורך השבת לפי שהשעה עוברת כדפרישית לעיל (נדרים דף עו:).
ואמאי ליהוי כשותק ע״מ למיקט – דאי אמר בשותק ע״מ למיקט מצי מפר לפי שאותה הקמה לא היתה על דעת שיתקיים הנדר כ״ש דאי הוו אמרי רבנן דאינו מפר נדרים שאינן לצורך השבת דהוה מצי להפר משחשכה דהא מאי דשתיק בשבת לאו משום קיום אלא מפני שלא היה יכול להפר אלא ודאי משמע דכל שתיקה מקיימת.
נדרה עם חשיכה. אית דמוקמי לה בשבת ואית דמוקמי לה אפילו בשאר ימים. פירוש.
ואמאי אינו יכול להפר אפילו לאחר שחשכה תהוי שתיקת שבת כשותק על מנת למקט דהא דשרינן להפר בשבת משום שאינו יכול להפר לאחר שעבר יומו ויפר לאחר שעבר יומו ולא יזלזל בשבת להפר ותהוי שתיקת שבת שהיא משום כבוד שבת כשותק על מנת למקט. הרא״ם ז״ל. עד כאן.
ועוד מתיב [מקשה] רבא על דברי ר׳ חנינא, שנינו: נדרה בשבת עם חשכה, כלומר, סמוך לחשיכה — מפר לה עד שלא (לפני) חשכה, שאם לא הפר לה קודם וחשכה — אינו יכול עוד להפר. אמאי [מדוע] כך? להוי [שיהיה] דינו של זה שאינו מפר משום כבוד השבת כשותק על מנת למיקט! הרי זו שוב תיובתא [קושיה חמורה] על ר׳ חנינא.
Rava raised a further objection to the opinion of Rabbi Ḥanina, from a mishna (76b): If she took a vow on Friday with nightfall approaching, her father or husband can nullify the vow only until nightfall, since, if it became dark and he had not yet nullified her vow, he cannot nullify it anymore. Why should this be so? Let the fact that the husband refrained from nullifying the vow out of respect for Shabbat be regarded like one who is silent in order to annoy his wife, who, according to Rav Huna, can still nullify the vow later. The fact that this is not the case is a conclusive refutation of the opinion of Rabbi Ḥanina.
פירוש רא״שר״ןשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) מֵתִיב רַב אָשֵׁי יוֹדֵעַ אֲנִי שֶׁיֵּשׁ נְדָרִים אֲבָל אֵינִי יוֹדֵעַ שֶׁיֵּשׁ מְפִירִין יָפֵר יוֹדֵעַ אֲנִי שֶׁיֵּשׁ מְפִירִין אֲבָל אֵינִי יוֹדֵעַ שֶׁזֶּה נֶדֶר ר״מרַבִּי מֵאִיר אוֹמֵר לֹא יָפֵר וַחֲכָמִים אוֹמְרִים יָפֵר.
Rav Ashi also raised an objection to Rabbi Ḥanina’s opinion, from another mishna (87b): If a husband or father said, after failing to nullify a vow on the day he heard it: I know that there are vows, but I do not know that there are those who can nullify vows, i.e., he was unaware that he can nullify a vow, he can nullify it even after the day he heard it. However, if he said: I know there are those who nullify, but I refrained from nullifying the vow because I do not know that this is considered a vow that I could nullify, Rabbi Meir says: He cannot nullify at this point, but the Rabbis say: Even in this case he can nullify the vow when he discovers his error.
מיוחס לרש״ירשב״אפירוש רא״שר״ןשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
יודיע אני שיש נדר – הרי ששמע באשתו שנדרה ולא הפר לה ואמר לאחר מכן יודע אני שיש נדר שאשה נודרת אסורה במה שנדרה.
אבל איני יודע שיש מפירין – דאפשר בתקנה לכך לא הפרתי לה.
יפר – דכיון דלא הוה ידע שיש מפירין מאי ה״ל למיעבד נעשה כמי שלא שמע.
אבל איני יודע שזה נדר – חשוב וצריך לבטלו.
ר״מ אומר לא יפר –דכיון דידע דנדרה ויש מפירין כשמיעה בעלמא דמי ואיבעי ליה למפר מעיקרא.
וחכ״א יפר – עכשיו דכיון דלא ידע מתחלה דהאי נדר צריך הפרה כמי ששמע עכשיו דמי ולא לכתחלה.
יודע אני שיש מפירין – כלומר שיש נדרים שהבעל מפר, אבל איני יודע שזה נדר, שהבעל יכול להפר, רבי מאיר אומר לא יפר, דכיון שהוא יודע שיש מפירין ביום שמעו קרינן ביה, וחכמים אומרים יפר, דכיון שאינו ידוע שזה נדר שהבעל מפר, לא קרינן ביה ביום שמעו, ואמאי להי מיהא לרבי מאיר כשותק על מנת למיקט, אלמא שותק על מנת למיקט הויא שתיקה, ורבנן לא פליגי עליה אלא משום דלא הוי שמיעא כלל, כן פירשו בתוספות, ובפירושין לא פירשו כן.
אבל איני יודע שיש מפירין. לא למד שהבעל יכול להפר נדרי אשתו:
יפר. אחר כמה ימים דשתיקתו לא הוי קיום כיון דלא ידע שבידו להפר:
אבל אינו יודע שזה נדר. לא ידע שנדר זה של ענוי נפש או לא ידע שהתפיסה באותו ענין שהוא נקרא נדר:
רבי מאיר אומר לא יפר. דכיון דידע שיש מפירים קרינא ביה והחריש לה ביום שמעו:
[רבנן סברי כיון דלא ידע שיש בידו להפר נדר זה או שהיה צריך הפרה לא קרינן ביה והחריש לה ביום שמעו] ואמאי ליהוי כשותק ע״מ למיקט ואמאי אמר ר׳ מאיר לא יפר בודאי דעתו להפר אלא שאינו יודע שבידו להפר ורבנן לא פליגי אלא דסברי דלא הוי שמיעה כלל:
מתיב רב אשי יודע אני שיש נדרים – שנדרים שנדרה אשתי הוו נדרים.
אבל איני יודע שיש מפירין – ביום ששמעתי לא הייתי יודע שהבעל יכול להפר נדרי אשתו כלל.
יפר – בתוך אותו יום שלמד שהבעל יכול להפר דההוא יומא ה״ל לדידיה יום שמיעה אבל עד השתא לא דלא מיקרי יום שמיעה אלא כשיודע דיני ההפרה.
אבל איני יודע שזה נדר – שזה מן הנדרים שהבעל מפר.
ר״מ אומר לא יפר – אחר יום שמיעה דכיון שיודע הוא שהבעל מפר נדרי אשתו מקרי יום שמיעה.
וחכמים אומרים יפר – דכיון שלא ידע הפרת נדר זה לא מיקרי יום שמיעה ואם איתא דשותק ע״מ למיקט מפר אמאי אומר ר״מ לא יפר דהא איהו לא שתק אלא משום שלא היה יודע שיהא יכול להפר וליהוי כשותק ע״מ למיקט וע״כ לא פליגי רבנן עליה דר״מ אלא משום דסבירא להו דלא הויא שמיעה אבל אי הויא שמיעה מודו ליה דלא יפר אלא ודאי משמע דשותק ע״מ למיקט לא מצי מפר הלכך נקטינן דשותק ע״מ למיקט כסתם ולא מצי מפר אלא ביום שמיעה בלבד ושותק על מנת לקיים לאלתר שוב אינו יכול להפר ואפילו בו ביום.
יודע אני שיש מפירין. שיכול אני להפר אבל איני יודע שזה הנדר חשוב נדר שיצטרך הפרה. רבי מאיר אומר לא יפר דמכל מקום היה לו להפר כיון שהיה יודע דין הפרה והיה לו להפר מספק וכיון שלא הפר קרינן ביה כי החריש לה ביום שמעו דשמיעה מעליא היא וכיון דעבר היום שוב אינו יכול להפר. וחכמים אומרים יפר דלא קרינן לה שמיעה מעליא אלא אם כן ידע נמי שהנדר יש לו הפרה ושעת ידיעתו חשבינן כאלו היא שעת הנדר או שעת שמיעתו ויפר כל אותו היום ואמאי ליהוי כשותק על מנת למקט. מדרבי מאיר קא מקשה דקאמר לא יפר ליהוי כשותק על מנת למקט דאין דעתו לקיים הנדר ודאי משמע דסבירא ליה לרבי מאיר דשמיעה ראשונה הויא שמיעה אלא משום הכי שתק שאינו יודע שהוא נדר שמע מינה לרבי מאיר שתיקה כל דהו מקיימת. הרי״ץ ז״ל.
וכבעמוד. אבל הרא״ם ז״ל פירש וז״ל: יודע אני שהנדרים שנודרת אשתי נדרים אסורים הם ואיני יודע שיש מכירין ואיני יודע שנתנה לי תורה רשות להפר יפר פירוש צריך להפר ביומו ואם לא יפר ביומו שוב לא יפר. יודע אני שיש מפירין שבידי להפר אבל איני יודע שיש נדרים שאלו נדרים שהיא נודרת איני יודע שהן אסורין שיהו צריכין הפרה. רבי מאיר אומר לא יפר פירוש אינו צריך להפר וגם אינו יכול להפר שמאחר שאינו יודע שהנדרים אסורים אין זו שמיעה דושמע נדרה כתיב שיודע באיסור נדרה. וחכמים אומרים יפר יכול להפר וצריך להפר ביום שמעו שאף על פי שאינו יודע שאלו נדרים יהיו אסורים שמיעה הוא. קתני מיהא ברישא בשאינו יודע שיש מפירין שדברי הכל שצריך להפר ואמאי להוי כשותק על מנת למקט מאחר שאינו שותק אלא משום שסבור שאינו יכול להפר וכוונתו להפר והיינו כמו למקט שכוונתו להפר. עד כאן. להפר מחשבות עלי קמים יאבה קנה צור עולמים ויסר מעלי כעס וזעמים וימלא שאלותי ומחשבות יתומים ויושיבני בין בתי חכמים לתמימים כל זה שיר משיטה
סליק פרק נערה ואלו נדרים פרק אחד עשר
בד״ה וחכמים כו׳ למיקט כסתם כצ״ל:
ועוד מתיב [מקשה] רב אשי ממה ששנינו: אמר הבעל לאחר שנגמר היום בו נדרה אשתו: ״יודע אני שיש נדרים אבל איני יודע שיש מפירין״, כלומר, שבעל יכול להפר נדרי אשתו. ולכן לא הפר לה — יפר את הנדר אף לאחר זמן. אמר: ״יודע אני שיש מפירין אבל איני יודע שזה נדר״, כלומר, שגם נדר זה הוא בכלל הנדרים שברשותו להפר. ולכן לא הפר — ר׳ מאיר אומר: לא יפר, וחכמים אומרים: יפר.
Rav Ashi also raised an objection to Rabbi Ḥanina’s opinion, from another mishna (87b): If a husband or father said, after failing to nullify a vow on the day he heard it: I know that there are vows, but I do not know that there are those who can nullify vows, i.e., he was unaware that he can nullify a vow, he can nullify it even after the day he heard it. However, if he said: I know there are those who nullify, but I refrained from nullifying the vow because I do not know that this is considered a vow that I could nullify, Rabbi Meir says: He cannot nullify at this point, but the Rabbis say: Even in this case he can nullify the vow when he discovers his error.
מיוחס לרש״ירשב״אפירוש רא״שר״ןשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) וְאַמַּאי לֶיהֱוֵי כְּשׁוֹתֵק עַל מְנָת לְמֵיקַט תְּיוּבְתָּא.:
Rav Ashi asks rhetorically: But why may he not nullify according to Rabbi Meir’s opinion? Let his silence by mistake be like that of one who is silent in order to annoy, who, according to Rabbi Ḥanina, can nullify the vow at a later stage. This is a conclusive refutation of Rabbi Ḥanina’s opinion.
פירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ואמאי [ומדוע] לא יפר? ליהוי [שיהא] דינה של שתיקה בטעות, לפחות כשותק על מנת למיקט שיכול להפר לאחר זמן לשיטת ר׳ חנינא! אלא משמע שאף במקרה זה שתיקתו נחשבת כקיום. ומסכמים: תיובתא [קושיה חמורה] לשיטת ר׳ חנינא הסבור ששותק על מנת למיקט יכול להפר אחר כמה ימים, ונדחו דבריו.
Rav Ashi asks rhetorically: But why may he not nullify according to Rabbi Meir’s opinion? Let his silence by mistake be like that of one who is silent in order to annoy, who, according to Rabbi Ḥanina, can nullify the vow at a later stage. This is a conclusive refutation of Rabbi Ḥanina’s opinion.
פירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10)

הדרן עלך נערה המאורסה
פרק יא – ואלו נדרים

Chapter 11

פירוש רא״שפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
הדרן עלך הערה המאורסה ואלו נדרים שהוא מפר. אב או בעל:

פרק יא

Chapter 11

פירוש רא״שפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) מתני׳מַתְנִיתִין: וְאֵלּוּ נְדָרִים שֶׁהוּא מֵפֵר הדְּבָרִים שֶׁיֵּשׁ בָּהֶן עִנּוּי נֶפֶשׁ ואִם אֶרְחַץ וְאִם לֹא אֶרְחַץ אִם אֶתְקַשֵּׁט וְאִם לֹא אֶתְקַשֵּׁט
MISHNA: And these are the vows that he, the husband or father, can nullify: The first category consists of matters that involve affliction for the woman who took the vow. For example, if a woman vowed: If I bathe, or: If I do not bathe; if she vowed: If I adorn myself [etkashet], or: If I do not adorn myself.
קישוריםעין משפט נר מצוהמיוחס לרש״יראב״ןתוספותתוספות רי״דהלכות נדרים לרמב״ןבית הבחירה למאיריפירוש רא״שריטב״אר״ןשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ואלו נדרים שהוא מפר דברים שיש בהן ענוי נפש – כדכתיב לענות נפש אישה יקימנו ואישה יפרנו (במדבר ל).
ואילו נדרים שהבעל מיפר אמרה הנאת רחיצה עלי אם ארחץ ושבועה שלא ארחוץ, הנאת קישוט עלי אם אתקשט ושבועה שלא אתקשט, לרבנן מיפר משום נדרי ענוי נפש ולר׳ יוסי משום דברים שבינו לבינה.
מתני׳ ואלו נדרים שהוא מיפר – בין אב בין בעל.
שיש בהן ענוי נפש – (כדקתני) כדכתיב וכל שבועת איסר לענות נפש.
אם ארחץ אם לא ארחץ – מפרש בגמ׳ מאי קאמר.
אם ארחץ אם לא ארחץ אם אתקשט אם לא אתקשט – פירוש: כך הם הרחיצה והקישוט לרבנן עינוי נפש כמו האכילה ואם נדרה שלא לרחוץ או שלא להתקשט יום אחד כמו אם נדרה שלא לוכל יום אחד ואם נדרה שלא להתקשט באחד ממיני הבשמים כמו אם נדרה שלא לוכל מין אחד מן הפירות לרבנן הן כולן נדרי עינוי נפש ולר׳ יוסי אינן נדרי עינוי נפש אבל מיפר משום שבינו לבינה כדבענן למימר לקמן והכי תנן בכתובות בפרק המדיר המדיר את אשתו שלא תטעום אחד מכל מיני הפירות יוציא ויתן כתובה. ותנן נמי המדיר את אשתו שלא תתקשט באחד מכל המינין יוציא ויתן כתובה. ר׳ יוסי בעניות שלא נתן קצבה ובעשירות ל׳ יום ואמרינן בגמרא דלר׳ יוסי אין הבעל יכול להפר משום נדרי עינוי נפש אבל מיפר הוא משום דברים שבינו לבינה.
אלו נדרים שהוא מיפר נדרים שיש בהן עינוי נפש אם ארחץ ואם לא ארחץ אם אתקשט ואם לא אתקשט א״ר יוסי אין אלו נדרי עינוי נפש אמרה קונם פירות העולם עלי הרי זה יפר פירות מדינה זו עלי יביא לה ממדינה אחרת פירות חנוני זה עלי אינו יכול להפר ואם לא היתה פרנסתו אלא ממנו הרי זה יפר דברי ר׳ יוסי.
נדרה ושמע הבעל וקיים אינו יכול עוד להפר אלא תוך כדי דבור וכן אם הפר אינו יכול עוד לקיים אלא תוך כדי דבור שתק אם קיים בלבו קיים ואם הפר בלבו אינו כלום שתק סתם ולא נתכון לא להקם ולא להפר הרי זה תלוי ביומו אם שתק כל היום נתקיים אפילו היה בלבו להפר או הפר בלב ולא שתק אלא על מנת למקט ולצער ואם הפר ביומו מופר וכן אם לא קיים בלבו והיה שותק על מנת לקיימו למחר יכול להפר ביומו וכל שכן שאם הפר או קיים על מנת למקט שהקמתו הקמה והפרתו הפרה ולענין ביאור זה שאמרו כאן שתק על מנת לקיים היינו קיים בלבו קיים ובסמוך אמרו כשהוא אומר והחריש וכו׳ הרי בשותק על מנת לקיים אמור כלומר שאף זה בהפרה אתה מפרש וראשון בקיים בלבו והשני בשלא קיים בלבו ומה שהקשו לוקים הא בשתק על מנת לקיים וכו׳ אברייתא דרב כהנא מקשי כלומר ומנא ליה לאייתויי שותק על מנת למקט ותירץ קראי יתירי כתיבי כי החריש לה החרש יחריש לה ומה שהקשו משתיקת שבת שתהא כשותק על מנת למקט פירושו שאע״פ שיכול להפר מכל מקום הוא נמנע משום כבוד שבת ולא גרע משותק על מנת למקט:
נדרה אשתו ושמע ושתק לה כל יומו ולמחר הוא אומר יודע אני שיש נדרים ר״ל שהנדר הוא נדר גמור אבל איני יודע שיש מפירין ר״ל לא הייתי יודע שבידי להפר הרי זה יפר ששעת ידיעתו שבידו להפר היא נדונת כשעת שמועה ואין שתיקתו מקיימת יודע אני שיש מפירין ר״ל שבידי להפר קצת נדריה כגון של עינוי נפש אבל איני יודע שיש נדרים ר״ל שהיה נדר זה מאותה שבידי להפר כלומר שיהא נדר זה של עינוי נפש או לא הייתי יודע שנדר זה יהא נדר כלל שיהא צריך הפרה אף זה יפר שאין שתיקה שמחמת חסרון ידיעה כלום ושעת ידיעתו נידונת כיום השמועה ואין הלכה כר׳ מאיר שאמר בזו לא יפר הואיל וידע שבידו להפר שהיה לו להפר מכל מקום יועיל או לא יועיל יצטרך או לא יצטרך אלא כחכמים ומכל מקום זו שהביאוה כאן מדברי ר׳ מאיר הביאוה כלומר ליהוי מיהא לר׳ מאיר כשותק על מנת למקט ויפר אף לאחר זמן ונתברר הימנה שהשותק על מנת למקט אינו מיפר אלא ביומו כמו שביארנו:
ונשלם הפרק תהלה לאל:
פרק אחד עשר בע״ה אא״ת:
אלו נדרים שהוא מפר וכו׳ כונת הפרק להשלים מה שכבר הותחל לבאר בפרק עשירי בענין החלק השביעי שבספר שבא לבאר ענין הנדרים שהפרתן על ידי אב ובעל או אחד מהם וכבר ביארנו קצת דיני אלו הענינים בפרק עשירי אלא שבאו בזה הפרק להשלים הענין על אופני שלימותו ועל זה הצד יחלקו עניני הפרק לשמנה חלקים החלק הראשון הוא לבאר הנדרים שיש לבעל הפרה בהם ואת שאין לו הפרה בהם וכבר ביארנו לך שרוב פוסקים כתבו שאין האב מיפר אלא דברים שבינו לבינה ונדרי ענוי נפש כבעל עצמו ולמדוה מהקש האמור בספרי בין איש לאשתו בין אב לבתו מה הבעל אינו מיפר אלא נדרי עינוי נפש כדכתיב גביה לענות נפש או דברים שבינו לבינה וכדכתיב בין איש לאשתו כך באב וכדכתיב נמי גביה בין אב לבתו אבל גדולי המחברים כתבו שלא נאמר חלוק זה אלא בבעל אבל אב מפר כל הנדרים והיקש האמור בספרי לדעתם הוא דעת יחיד וכן השיבוה הם בעצמם לחכמי לוניל ולסברא מיהא הדעת מכרעת כדבריהם שאע״פ שאף באב כתוב בין אב לבתו מכל מקום אין מקום בין אב לבת בדברים שבינו לבינה במה שהוא עיקר בדברים שבינו לבינה ר״ל בצרכי תשמיש אע״פ שיש קצת ענינים בדברים שבינו לבינה שיש להן מקום אף לאב כמו שנבאר ונדרי עינוי נפש לא נתפרשו בכתוב אלא בבעל ולדעתי היקש האמור בספרי הלכה היא אלא שלדעתי פירושו בנערה ששתי רשויות שולטות עליה ר״ל נערה המאורסה שמאחר שאין רשות לאב לבדו אינו מיפר עם הארוס אלא אותם שביד הארוס להפר ואין הארוס מיפר יותר מבעל אבל כל שהאב מיפר לבדו והוא קודם שנתארסה ודאי מיפר הוא בכל הנדרים ולא הוגבלו נדרי עינוי ושבינו לבינה אלא בבעל ובאו בזה הפרק לבאר אלו הן הנדרים שראוי לכללם בעינוי נפש שלה או בדברים שבינו לבינה עד שתהא רשות ביד הבעל להפר ואלו הן שאינן בכלל זה וזהו החלק הראשון שבפרק החלק השני במי שטעה בנדרה והפר בטעות כגון שהיא אשתו וכסבור שהיא בתו וכן נדרה בדבר אחד וסבור שעל דבר אחר נדרה אם צריך לחזור ולהפר אם לאו החלק השלישי אם אומרים בהפרת אב או בעל הופר מקצתו הופר כלו על הדרך שאמרו בהיתר חכם הותר מקצתו הותר כלו אם לאו החלק הרביעי במי שלא הפר והודיע לנו שלא נמנע מהפרה אלא שלא ידע בנדר או שלא ידע שיש לו הפרה בו וכיוצא בו אם יש לו עדיין רשות להפר ושתהא יום ידיעה כיום השמועה אם לאו החלק החמישי במי שמודר הנאה מחתנו באי זה צד יכול ליתן לבתו הששי שיש צדדין שאף בנדרים שיש לבעל הפרה אין הפרתו בהם כלום ובכלל זה ביאור הנערות שנדריהן קיימין החלק השביעי ללמד שהאב והבעל מפירין אע״פ שלא חל הנדר אבל חכם אינו מיפר עד שיחול החלק השמיני בנדרה בהנאת תשמיש עליה מכל העולם שהוא יכול להפר חלקו ועל ידי גלגול זה ביאר באומרת לבעלה טמאה אני לך ר״ל שזינתה ברצון תחתיו או השמים ביני לבינך ר״ל שטוענת עליו דברים שאי אפשר לבררן כגון שטוענת שאינו יורה כחץ ואינו מוליד היאך דנין בהן זהו שרש הפרק דרך כלל אלא שיתגלגלו בו דברים שלא מן הכונה כענין סוגית התלמוד על הדרך שקדם וכמו שיתבאר בפרטים:
והמשנה הראשונה ממנו תחל בביאור ענין החלק הראשון והוא שאמר אלו נדרים שהוא מיפר שיש בהן עינוי נפש אם ארחץ אם לא ארחץ אם אתקשט אם לא אתקשט אמר ר׳ יוסי אין אלו נדרי עינוי נפש אמר הר״ם כבר יקראו גם כן השבועות נדרים וכן אמרו בתלמוד והביאו ראיה על זה באמרו כנדרי תועים נדר בנזיר ובקרבן בשבועה ולזה אמר בכאן אלו נדרים והביאו ראיה משלים מנדר ומשלים משבועה אולם משלי הנדר באמרו ואם ארחץ והוא שתאמר נדר עלי שלא ארחץ לעולם אם ארחץ היום והוא אמרם הנאת רחיצה עלי לעולם אם ארחץ היום ובזה יחלוק ר׳ יוסי ויאמר ולא ארחץ היום ניוול דיומא לא שמיה ניוול או אם אמר שבועה שלא ארחץ לעולם וזהו ענין אמרו אם ארחץ ועל זה הפרק גם כן אמר אם אתקשט אם לא אתקשט ואין הלכה כר׳ יוסי:
אמר המאירי אלו נדרים שהוא מיפר ר״ל הבעל ויש מפרשים אף האב ועל הדרך שהקדמנו וקודם שנתחיל בביאור פרטיה של משנה זו אנו מציעין תחלה דרך הקדמה שהנדרים יש מהם שאין הבעל צריך בהם הפרה והם אם נדרה בדברים שהיא משועבדת לו בהם ושאין לה שום הנאה בעשייתם כגון שנדרה שלא לעשות המלאכות שחייבת לעשותם ויש מהן שפעמים שהוא צריך הפרה ופעמים שאין צריך הפרה והם אם נדרה בדברים שהיא משועבדת לו בהם אלא שיש לה או לשניהם הנאה בהם כגון תשמיש שאם נדרה דרך הפקעת שעבודה כגון שתאמר הנאת תשמישי עליך אינו צריך הפרה ואם נדרה דרך הפקעת הנאת עצמה כגון הנאת תשמישך עלי צריך הפרה שאין מאכילין לאדם דבר האסור לו ויש מהם שאין לו בהם הפרה כגון שנדרה בדברים שאין לו שעבוד עליה בהם ושאין לה עינוי נפש ושאינם מדברים שבינו לבינה כגון אם נדרה שלא ליתן מים לפני בהמתו שאינה משועבדת לו בכך וכן אין בו לא עינוי נפש ולא דברים שבינו לבינה וכל כיוצא בזה אין לו בהם הפרה אלא אם כן היא תולה נדרה בנדרי ענוי או בדברים שבינו לבינה כגון שתאמר קונם עלי בשר ויין או הנאת תשמישך עלי אם אני עושה כך ויש מהן שיש לו הפרה בהם ושהוא צריך שיזהר להפירם והם נדרי ענוי נפש ובדברים שבינו לבינה:
ואחר שידעת הקדמה זו צריך שתדע עוד דרך הקדמה שאע״פ שנדרי ענוי נפש ודברים שבינו לבינה שוים להפרת הבעל מכל מקום אין המדה שוה בהם שנדרי עינוי נפש הפרתו הפרה בין לו בין לאחרים כגון שאם נדרה באכילת בשר או שתיית יין והפר לה מותרת לאכול בין עמו בין במקומות אחרים ודברים שבינו לבינה אין הפרתו מועלת אלא אצל הבעל כגון שאם אסרה על עצמה הנאת תשמיש מיפר לה ומותרת לו אבל לכשימות או תתגרש נאסרה לכל אלא שבגרשה אם הוא מחזירה הועילה הפרתו לזה אף לזמן חזרתו ומכלל הקדמה זו שיש דברים שהם נדרי ענוי ודברים שבינו לבינה כגון שאסרה עצמה ברחיצה ובקשוט פנים ובקשוט בגדים ותכשיטין שדברים אלו היא מצטערת במניעתם ויש כאן ענוי ואף הם סבה להתרחק הוא ממנה ויש כאן דברים שבינו לבינה וכל שכיוצא באלו נותנין להם דין נדרי ענוי נפש להיות הפרתו מועלת לעולם אף לכשימות או תתגרש:
ונמצאת למד שכל שהיא מצטערת בו ואין בו סיבה שעליה יתרחק הוא ממנה זהו עינוי נפש כגון אכילת בשר ושתיית יין וטעימת פירות ומניעת הליכה לבית האבל או לבית המשתה וכל שהיא סיבה להתרחק בעלה ממנה ואין בו אצלה צער הוא מדברים שבינו לבינה כגון שנדרה בהנאת תשמיש או הקשוט במקומות הצנועים כגון השרת שער ושאר מיני קשוט שבהם וכל שיש בו סיבת ריחוק וצער אצלה כגון מניעת רחיצת פניה וידיה שהיא מצטערת בניוולה והיא ג״כ סיבת ריחוק וכגון קישוט הפנים שאף היא מצטערת בניוולה הנראה לכל וכן קשוט בגדים ותכשיטין הרי זה בכלל שניהם והפרתו בהם הפרה כללית כנדרי עינוי נפש וכן בכלל הקדמתנו שאין חלוק בענוי נפש בין זמן לזמן אלא אפילו בענוי של שעה יכול להפר:
וכן צריך שתדע בכלל הקדמה זו שדברים שבינו לבינה מתרחבים אף במה שאין בו סבת ריחוק ולא עוד אלא שהם דומים לעינוי נפש והם מדברים שבינו לבינה והם כגון שנדרה שלא לאכול מפירות מדינה זו ונדר זה יצא מכלל נדרי ענוי נפש מפני שאפשר לה בשל מקומות אחרים ונכנס בכלל דברים שבינו לבינה מפני שטורח גדול הוא לו להביא ממדינה אחרת ומעתה אין הפרתו בזה וכיוצא בו הפרה אלא לעצמו הא אם הביא לה אחר מפירות מדינה זו אסורים הם עליה וכן לכשימות הוא או תתגרש אסורים לה כדין הפרת נדרים שבינו לבינה וכן אם הדירתהו על מעשה ידיה שאינו צריך להפר שהרי משועבדת היא לו בהם מכל מקום מדברים שבינו לבינה הם ואם גירשה חל הקונם ונאסרה לו כדי שלא יכשל בהנאת מעשה ידיה ומתוך כך אמרו שאע״פ שאין הנדר כלום יפר כדי שאם יגרשנה תהא מותרת לחזור לו ועל זו אמרו בכתובות רבי יוחנן בן נורי אומר יפר שמא יגרשנה ותהא אסורה לחזור לו אלמא הפרתו הפרה והרי ענוי נפש שלה אין כאן והיאך הפרתו הפרה אלא שהם מדברים שבינו לבינה ואחר שנתבררו לך דברים אלו דרך הצעה והקדמה אתה נכנס בביאור המשנה וסוגיא שלה והוא שאמר:
אלו נדרים שהוא מיפר ור״ל הן שבועות הן נדרים שיש בהן עינוי נפש וכדכתיב כל נדר וכל שבועת איסר לענות נפש ושאלו בגמרא ונדרים שבינו לבינה לא והתניא בין איש לאשתו מלמד שהוא מיפר בנדרים שבינו לבינה ואם תפרש אלו נדרים שהוא מיפר בהן לעולם ר״ל שהפרתו מועלת אף לאחר שתתגרש אם הוא מחזירה הא בנדרים שבינו לבינה לא הועילה הפרתו אלא בעודה תחתיו הא לכשתתגרש חל הנדר עליה אף אם רוצה להחזירה ואין הפרתו מועלת לו והרי בקונם שאני עושה לפיך שהם דברים שבינו לבינה כמו שהקדמנו אע״פ שכל זמן שהיא תחתיו אינו צריך להפר אמרו מכל מקום שיפר שמא יחזירנה ואם לא הפר חל עליה הנדר אף לזמן הפרתו ואם הפר לה הפרתו מועלת לעצמו אף לזמן חזרתו ומתוך כך הוא מפרשה כך אלו נדרים שהוא מיפר בין לעצמו בין לאחרים הן בעודה תחתיו הן לאחר מותו או לאחר שנתגרשה ונשאת לאחרים הא נדרים שבינו לבינה אין הפרתו מועלת אצל אחרים אע״פ שמועלת לעצמו לאחר גירושין כל זמן שהוא מחזירה:
אם ארחץ אם לא ארחץ אם אתקשט או לא אתקשט ולא על טבילת מצוה ועל קשוט שבמקומות הצנועים הוא אומר כן ששני אלו אינם בכלל ענוי נפש כלל אלא בדברים שבינו לבינה אלא רחיצה זו פירושה רחיצת הפנים וכן הקשוט פרושו קשוט הפנים וקשוט בגדים ותכשיטין ומתוך כך הוא כוללם בנדרי ענוי נפש שאף היא מצטערת בהם ואע״פ שהם מדברים שבינו לבינה שהרי הם סיבת ריחוק מצד הנוול מכל מקום הואיל ויש בהם עינוי נפש דנין אותם בנדרי עינוי נפש להיות הפרתו מועלת לעולם ודבר זה עיקר פירושו כשאמרה קונם הנאת רחיצה עלי או קונם הנאת קישוט עלי ומתוך כך שאלו בגמרא בלשון של משנתנו ר״ל אם ארחץ אם אתקשט שנראה מהם שעיקר נדרה בדבר אחר אלא שתולה נדרה באלו כלומר קונם דבר זה עלי אם ארחץ או אם אתקשט ומתוך כך היו סבורים בגמרא שהרחיצה והקישוט לא יהו בכלל נדרי ענוי ולא בכלל דברים שבינו לבינה אלא שיהו מדברים שאין לו הפרה בהן והיו מפרשין משנתנו שהיא נדרה בנדרי עינוי נפש אלא שתולתהו ברחיצה זו ואין הרחיצה אלא תנאי והוא ששאל היכי קאמרה אילימא דאמרה קונם פירות עלי אם ארחץ ולמה ליה הפרה לא תרחץ ולא יאסרו הפירות עליה דזו ודאי דרך סוגיא נאמרה ולא דרך הלכה שמכל מקום כל שתולה את נדרה בנדרי עינוי נפש אע״פ שמכונת לידור בדבר שאין ראוי להפרה יכול הוא להפר כמו שביארנו בהקדמתנו והוא שחזר ואמר ועוד בהא לימא רבי יוסי אין זה עינוי נפש כלומר ואינו יכול להפר והא ודאי הואיל ונתלה בענוי נפש הרי הוא כנדרי עינוי נפש וכמו שאמר דלמא רחצה ומתסרא בפירות או שמא אף בתחלה היו מודים שיכול הוא להפר אלא ששאלו מה צורך לו להפר ואחר שאין צורך להפר משנתנו לאו לאשמועינן דבר שאינו צריך לו קא אתיא ונמצא לענין פסק באם אמרה הנאת רחיצה עלי יפר מצד עינוי נפש ואם אמרה קונם פירות עלי אם ארחץ אפילו לא היתה הרחיצה עינוי יפר משום הפירות שנתלה נדרה בהן וכל שכן שהרחיצה עצמה ענוי:
ומכל מקום חזרו ופרשו לשון משנתנו הנאת רחיצה עלי לעולם אם ארחץ שנמצאת רחיצה ראשונה מותרת אלא שנאסרה אחר כן ברחיצה וסובר עכשו שהרחיצה עינוי והלכך אם תרחץ תאסר ברחיצה שהיא עינוי ואם לא תרחץ איכא ניוול והוא הוא העינוי ומתוך כך מיפר ורבי יוסי סבר שאין הרחיצה עינוי לפיכך לא תרחץ ואם תרחץ פעם אחת תאסר ברחיצה ואנו אין לנו שאין הרחיצה עינוי ואינו חושש לצער ניוול ואע״פ שלענין פסק הלכה כתנא קמא לענין ביאור מיהא אף בזו הקשו מענין הלשון והוא שאמר אי הכי ליתני רבי יוסי אומר תנאי זה אין בו עינוי כלומר אחר שברחיצה עצמה הם חולקים שלדעת חכמים היא בכלל ענוי ולדעת רבי יוסי אין בו עינוי היה לו לומר תנאי זה וכו׳ שהרי האיסור תלוי בתנאי והיה לו לומר דברים שיהא משמען שתזהר בתנאה שלא תבא לידי האיסור או שיאמר לא יפר סתם ולא שיהא עיקר דבריו על האיסור לבד שהרי התנאי שצריכה ליזהר עליו קודם:
ותירצה באומרת הנאת רחיצה לעולם אם ארחץ היום דלרבנן רחיצה יש בה עינוי ומיפר כדי שלא תיאסר ברחיצה ולרבי יוסי אין כאן עינוי ואינו מיפר ודקשיא לך ליתני תנאי זה וכו׳ דבר פשוט היה שאין בתנאי שום ענוי דנוול דיומיה לא שמיה ניוול אלא גדולה הימנה לימד שאין ברחיצה עינוי כלל ומכל מקום לרבנן אפילו ניוול דחד יומא הוי ניוול ומיפר לה אף בשעיקר הנדר לא היה אלא ליום אחד או לשעה אחת וכן הלכה:
וחזר והקשה שנית אם ארחץ הא אם לא ארחץ היכי תרצת ליה אילמא דאמרה הנאת רחיצה עלי לעולם אם לא ארחץ היום ומה צריך להפרה כלומר אע״פ שמכל מקום יכול להפר מה צורך לו להפר והרי ודאי היא מתכונת שתרחץ היום ותרחץ ולא תאסר ואין זה דומה להנאת רחיצה עלי לעולם אם ארחץ היום שבזו היא מכוונת שלא תרחץ היום והוא מכריחה בכך מפני שמקפיד על ניוולה ומתוך כך צריך להפר אבל זו אחר שמדקדקת על ניוולה ודאי אף הוא נוח לו בכך ותרצה באומרת הנאת רחיצה עלי אם לא ארחץ היום במי משרה כגון שהיתה צריכה לשרות פשתנה והיא חסה על ממונה ובעלה מקפיד בניוולה ומתוך כך צריך להפר ואע״פ שזו גם כן הלכה לענין ביאור מיהא הוא מקשה עדין מדרבי יוסי דאם כן דכותה באם לא אתקשט פירושו אם לא אתקשט בנפט וכגון שמתכוונת לרפואה או לנוול את עצמה ביותר והיאך אמר רבי יוסי בזו אין אלו נדרי עינוי והרי זו ודאי לכלוך גמור הוא ולכלוך ודאי לכולי עלמא צער הוא לה ותרצה רבא באומרת הנאת רחיצה עלי אם לא ארחץ ושבועה שלא ארחץ הן שתאמר אם לא ארחץ סתם הן שתאמר אם לא ארחץ היום וכגון שגוער בה על שמדקדקת בעצמה יותר מדאי ומוחה בה והיא כועסת ונודרת שאם לא תעשה כרצונה לא תרחץ לעולם ולרוב כעסה חוזרת ונודרת שלא תרחץ כדי שתאסר ברחיצה לעולם וכן בקישוט ואע״ג דמתניתין נדרים קתני שבועות בכלל נדרים הן וכמו שאמרו כנדרי רשעים נדר בנזיר ובקרבן ובשבועה:
ודקדוקין אלו כלם לא הוצרכו אלא לתקון לשון המשנה אבל לענין פסק הואיל ומניעת הרחיצה עינוי הן שתאמר הנאת רחיצה עלי סתם הן הנאת רחיצה לעולם עלי אם ארחץ הן הנאת רחיצה עלי לעולם אם ארחץ היום וכן באם לא ארחץ בכלם יפר:
ורבי יוסי אומר שאין ברחיצה עינוי ולא יפר מתורת נדרי עינוי אלא א״כ תלתה נדרה בדבר שיש בו עינוי כגון יאסרו כל פירות שבעולם עלי אם ארחץ או אם לא ארחץ במים עכורים וסרוחים שיש בהן לכלוך וצער אצלה בלא ספק הא בשאר מיני רחיצה אין בה עינוי כלל ומכל מקום נחלקו בגמרא לדעתו אם יכול להפר משום דברים שבינו לבינה שלדעת רב הונא אף דברים שבינו לבינה אין כאן שלא מצינו שועל מת בעפרפר ר״ל בעפר החור שנתגדל בתוכו ואף זה הואיל וגדל עמה אין מתרחק הימנה בניוול זה ולדעת רב אדא מיפר משום דברים שבינו לבינה ולא כיון רבי יוסי אלא להוציאם מכלל נדרי עינוי נפש שלא תהא הפרתו מועלת לאחרים והעלוה שם כדעת רב אדא אלא שלענין פסק אין לנו שהלכה כחכמים:
ומכל מקום למדת ממשנתנו שהאב והבעל מפירין נדרים אע״פ שלא חלו ר״ל שאם אמרה קונם עלי כל פירות שבעולם אם אלך למקום פלני מפירין אף קודם שהלכה אע״פ שלא חל הנדר עד שהלכה שהרי משנתנו בדרך זה היא שנויה כמו שביארנו וכן למדת ממשנתנו שהרחיצה והקישוט והכחול והפיקוס והסירוק וכיוצא באלו אינה משתעבדת לו בהן שאלו כן לא היה צריך הפרה אבל דברים שהתשמיש תלוי בהן כגון שנדרה מטבילה לנידותה וכל שכן מן התשמיש עצמו הואיל ומשועבדת לו בהן אינו צריך הפרה אלא אם כן אמרה הנאת תשמישך עלי ומפני שאין מאכילין לו לאדם דבר האסור לו:
שיש בהן ענוי נפש. דכתיב כל נדר וכל שבועת איסר לענות נפש אישה יקימנו ואישה יפרנו והוא הדין לאב כדדריש בספרי בין איש לאשתו בין אב לבתו מקיש אב לבעל מה בעל אינו מפר אלא נדרי ענוי נפש אף אב אינו מפר אלא נדרי ענוי נפש:
אם ארחץ אם לא ארחץ. בגמ׳ מפרש היכי קאמרה:
אלו נדרים שהוא מפר – פי׳ הבעל לאשתו או האב לבתו נדרים שיש בהן ענוי נפש אם ארחץ ואם לא ארחץ אם אתקשט ואם לא אתקשט. פי׳ קישוט פנים כגון כיחול או פיקוס דאילו קישוט שלמטה דברים שבינו לבינה א״ר יוסי אין אלו נדרי עינוי נפש דקסבר דרחיצה וקישוט פנים נמי דברים שבינו לבינה ואלו הן נדרי עינוי נפש אמרה קונם פירות העולם עלי הרי זה יפר פי׳ משום עינוי נפש. פירות מדינה זו עלי יביא ממדינה אחרת פי׳ כיון שאפשר להביא לה ממדינה אחרת אין זה נדרי עינוי נפש אלא דברים שבינו לבינה להטריחו להביא ממקום אחר.
מתני׳ ואלו נדרים שהוא מפר – שהבעל מפר וכן האב מפר לבתו.
שיש בהן ענוי נפש – מפרש בגמ׳ דה״ה דמפר נמי דברים שבינו לבינה אלא דנקט הני לפי שהוא (סובר) מפר אותן לגמרי בין לעצמו בין לאחרים מה שאין כן בדברים שבינו לבינה שאין מפר לאחרים אלא לעצמו.
אם ארחץ אם לא ארחץ – בגמ׳ מפרש היכי קאמרה.
אם אתקשט אם לא אתקשט – קשוט הפנים כגון כחול ופקוס דבהא הוא דסבירא להו לרבנן דמפר משום נדרי ענוי נפש אבל קשוט של מטה אפי׳ רבנן מודו לרבי יוסי דאין אלו נדרי ענוי נפש אלא דברים שבינו לבינה והכי נמי מוכח בגמ׳ דבקשוט הפנים אמרי׳ דקאמר דכוותיה דקתני שלא אתקשט בנפט לכלוך הוא ואמר נמי מאן שמעת ליה דכחול ופקוס דברים שבינו לבינה הוי רבי יוסי כלומר דאילו לרבנן נדרי ענוי נפש הוו והיינו מתני׳ אבל קשוט שלמטה מדברים שבינו לבינה הוי והכי איתא בהדיא בפ׳ המדיר (כתובות עא.) גבי בעניות שלא נתן קצבה.
ואלו נדרים שמפר. איידי דסליק מפרקין דלעיל דמיירי בהפרת הבעל נקט לפרושי הנדרים שהבעל מפר. הרי״ץ ז״ל.
הכי גרסינן אלו נדרים שמפר בין בעל ובין אב ולא גרסינן שהבעל מפר דמשמע בעל ולא אב דהא אין האב מפר אלא נדרים שהבעל מפר כרדרשינן בתורת כהנים. שטה.
אם ארחץ. מסקינן בגמרא דהכי קאמר הנאת רחיצה עלי לעולם אם ארחץ היום וצריך להפר לה כדי שלא תתנוול היום כי לנוול דחד יומא חיישי רבנן. אם לא ארחץ דקאמר הנאת רחיצה עלי לעולם אם לא ארחץ היום והדר קאמרה שבועה שלא ארחץ. וצריך לו להתיר השבועה שנשבעה שלא תרחץ היום ותרחץ היום על כל פנים שאם לא תרחץ היום לא תרחץ לעולם ואיכא עינוי נפש. וכענין זה יש לפרש אם אתקשט אם לא אתקשט. ואף על גב דקאמר ואלו נדרים דמשמע דלא אמרי בשבועות יש בכלל משמעות נדרים שבועות כדאמרינן בפרק קמא בנדרי רשעים בנזיר ובקרבן ובשבועה. אמר רבי יוסי אין אלו נדרי ענוי נפש. אאם ארחץ אאם אתקשט קאי כי הכי אסקינן בגמרא דלנוול דחד יומא לא חייש רבי יוסי אבל לנוול עולמית חייש לפי גרסת ספרים שלנו. הרי״ץ ז״ל.
אם אתקשט כיחול ופיקוס והעברת שער באותו מקום. פירוש. וצ״ע דהא לקמן בגמרא פירשו דהוי נדרים שבינו לבינה.
א משנה ואלו נדרים שהוא, הבעל או האב מפר: דברים שיש בהן ענוי נפש לנודרת, כגון שנודרת: ״אם ארחץ״ ו״אם לא ארחץ״, ״אם אתקשט״ ו״אם לא אתקשט״.
MISHNA: And these are the vows that he, the husband or father, can nullify: The first category consists of matters that involve affliction for the woman who took the vow. For example, if a woman vowed: If I bathe, or: If I do not bathe; if she vowed: If I adorn myself [etkashet], or: If I do not adorn myself.
קישוריםעין משפט נר מצוהמיוחס לרש״יראב״ןתוספותתוספות רי״דהלכות נדרים לרמב״ןבית הבחירה למאיריפירוש רא״שריטב״אר״ןשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144