×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) אוְנִכְפֶּה כְּמוּמִין שֶׁבַּסֵּתֶר דָּמֵי וְהָנֵי מִילֵּי דִּקְבִיעַ לֵיהּ זְמַן אֲבָל לָא קְבִיעַ לֵיהּ כְּמוּמִין שֶׁבַּגָּלוּי דָּמֵי.:
And an epileptic is considered like a hidden blemish, for it is possible that nobody is aware of her ailment. The Gemara comments: And this applies only if the sickness comes at regular intervals, as the woman and her family can conceal her illness. But if the attacks do not appear at regular intervals and can occur at any time, this is considered like a visible blemish, as it is impossible that her condition is unknown to others.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יר״י מלונילמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{משנה כתובות ז:ט} מתני׳ האיש שנולדו בו1 מומין אין כופין אותו להוציא רבן שמעון בן2 גמליאל אומר במה דברים אמורים במומין קטנים אבל במומין גדולים כופין אותו להוציא:
{בבלי כתובות עז ע״א} ואלו3 הן מומין גדולים פירש רבן שמעון בן4 גמליאל נסתמה5 עינו נקטעה ידו נשברה רגלו:
איתמר אמר ר׳ יעקב בר אבא אמר ר׳ יוחנן הלכה כרבן שמעון בן גמליאל ורבא אמר רב נחמן הלכה כדברי חכמים והילכתא6 כרב נחמן דקימא לן כותיה7 בדיני:
{משנה כתובות ז:י} מתני׳ ואלו שכופין אותן להוציא מוכה שחין ובעל פוליפוס והמקמץ והמצרף נחשת והבורסי8 בין שהיו בם עד שלא נשאו ובין משנשאו למדו9 ועל כולן אמר ר׳ מאיר אף על פי10 שהתנה עמה יכולה היא שתאמר סבורה הייתי שאני יכולה לקבל11 ועכשיו איני12 יכולה לקבל13 וחכמים אומרים מקבלת היא על כורחה חוץ ממוכה שחין מפני שהיא ממיקתו14 ומעשה בצידן בבורסי (אחת15) שמת והיה16 לו אח בורסי [אמרו]⁠17 חכמים יכולה היא שתאמר לאחיך הייתי יכולה לקבל ולך איני יכולה לקבל:
{בבלי כתובות עז ע״א} מאי בעל פוליפוס אמר רב יהודה אמר שמואל ריח החוטם במתניתא תאנא ריח הפה. מאי מקמץ אמר רב יהודה18 זה המקמץ צואת כלבים19. מצרף נחשת זה המצרף20 נחשת מעיקרו:
{בבלי כתובות עז ע״א} אמר רב האומר איני זן ואיני מפרנס יוציא ויתן כתובה אזל21 ר׳ אלעזר22 אמרה לשמעתא קמיה דשמואל אמר אכסוה שערי לאלעזר עד שכופין אותו להוציא יכפוהו לזון והילכתא כשמואל ואף על גב דאיתמרא23 [נמי]⁠24 משמיה25 דר׳ יוחנן כותיה דרב הא דחיא ר׳ זירא ואמר על דא אכסוה שערי לאלעזר בבבל.
{בבלי כתובות עז ע״א-ע״ב} אמר רב יהודה אמר רב אסי26 אין מעשין אלא לפסולות כי אמרתה27 קמיה דשמואל אמר כגון אלמנה לכהן גדול גרושה וחלוצה לכהן הדיוט ממזרת ונתינה לישראל בת28 ישראל לממזר ולנתין29 אבל נשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדה אין כופין אותו30 ורב תחליפא בר אבימי אמר שמואל אפילו נשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדה כופין אותו להוציא31 וכולהו בין הני דרבנן דתנן במתני׳ אלו32 שכופין אותן להוציא בין הני דאוריתא כגון אלמנה לכהן גדול גרושה וחלוצה לכהן הדיוט כולהי כיפינן להו בשוטי33 {משלי כט:יט} דבדברים לא יוסר עבד. וכל הני דמדרבנן אי אמרה הוינא34 בהדיה שבקינן לה בר ממוכה שחין ומי שנשא אשה ושהה עמה35 עשר שנים ולא ילדה מוכה שחין אי אמרה דיירנא בהדיה בשהדי שבקינן לה ומי שנשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדה36 אף על גב [דאמרה]⁠37 דיירנא בהדיה בשהדי38 לא שבקינן לה אלא יוציא ויתן כתובה ומותרת לינשא39 לשני40 ואף41 על פי שאין לו בנים כדגרסינן בפרק הבא על יבמתו {בבלי יבמות סה ע״א42} תנו רבנן נישאת לראשון ולא היו לו בנים לשני ולא היו לו בנים43 לשלישי44 לא תינשא אלא למי שיש לו בנים ואם נישאת למי שאין לו בנים תצא בלא כתובה:
תניא אמר ר׳ יוסי סח לי זקן אחד מאנשי ירושלם עשרים וארבעה מוכי45 שחין [הן]⁠46 וכולן אמרו חכמים תשמיש המטה קשה להן ולבעלי47 רתן48 קשה מכולן. ממאי האוי49 דתניא הקיז דם ושימש50 הווין51 לו בנים [נכפין הקיזו שניהם52
ושמשו הויין להם בנים]⁠53 בעלי רתן מכריז ר׳ [יוחנן]⁠54 הזהרו מזבובי בעלי רתן ר׳ זעירא לא הוה יתיב בזיקיה ר׳ אליעזר לא הוה55 עייל באהיליה56 ר׳ אמי ור׳ אסי לא הוו אכלי מביעי דההוא מבואה.⁠57
סליק פירקא
1. בו: וכן כ״י נ. דפוסים: לו, כברמב״ם פיהמ״ש.
2. שמעון בן: חסר בדפוס קושטא.
3. ואלו: כ״י נ, דפוסים: ״אלו״.
4. שמעון בן: חסר בדפוסים.
5. נסתמה: כ״י נ: ״נסמית״, וכן ברמב״ם פיהמ״ש ובמשנה תורה (אישות כה:יא), כלשון חז״ל ספרי דברים כו ועוד. ראה משנה בכורות ה:ה.
6. והילכתא: דפוסים: והלכה.
7. כותיה: כ״י נ: ״כרב נחמן״. דפוסים: הלכה כרב נחמן.
8. והבורסי: גא: ״והבוסקי?⁠״.
9. למדו: כנוסח המשנה שבירושלמי, וכן רמב״ם בפיהמ״ש. כ״י נ, דפוסים: ״נולדו״, מוסב על בעל פוליפוס.
10. פי: גא: ״גב״.
11. לקבל: דפוסים: לסבול.
12. איני: דפוסים: אין אני.
13. לקבל: דפוס קושטא: לסבול.
14. שהיא ממיקתו: גא: ״שממיקתו״.
15. אחת: חסר ב-גא, כ״י נ, דפוסים.
16. והיה: גא: ״והניח״.
17. אמרו: גא, כ״י נ, דפוסים, וכן רמב״ם פיהמ״ש. כ״י בהמ״ל 695: ״ואמרו״.
18. יהודה: חסר בדפוסים.
19. כלבים: גא: ״הכלבים״.
20. המצרף: וכן גא, כ״י נ. דפוסים: החותך.
21. אזל: דפוסים: אזיל.
22. אלעזר: דפוסים (כאן, אך לא בהמשך): אליעזר.
23. דאיתמרא: דפוסים: דאיתמר. כברא״ש. דברי רבינו כדעת הר״ח כמובא בשמו בתוספות רי״ד (מודפס בגליון עז ע״ב).
24. נמי: גא, כ״י נ, דפוסים, רא״ש. חסר בכ״י בהמ״ל 695.
25. משמיה: וכן כ״י נ. גא, דפוסים: ״משום״.
26. אסי: וכן כ״י נ. גא, דפוסים: ״אשי״.
27. אמרתה: וכן כ״י נ. גא, דפוסים: ״אמירתה״.
28. גרושה, בת: כ״י נ: ״או גרושה, ובת״.
29. לממזר ולנתין: כ״י נ: ״לנתין ולממזר״.
30. כופין אותו: כ״י נ: ״כופין אותו להוציא״.
31. להוציא: כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י בהמ״ל 695, גא.
32. אלו: גא, כ״י נ: ״ואלו״, כלשון המשנה. חסר בדפוסים.
33. בשוטי: דפוסים: בשוטים.
34. הוינא: גא לפני הגהה: ״דיירנא״.
35. עמה: גא: ״בהדה״.
36. מוכה שחין אי אמרה דיירנא בהדיה בשהדי שבקינן לה ומי שנשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדה: חסר בכ״י נ.
37. דאמרה: גא, כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י בהמ״ל 695.
38. בשהדי: דפוסים: בסהדיה.
39. לינשא: כ״י נ: ״להנשא״.
40. לשני: וכן גא, כ״י נ וברא״ש. דפוסים: לאחר.
41. ואף: דפוסים: אף.
42. וברי״ף שם פרק ו (דף כ ע״ב).
43. ולא היו לו בנים: חסר ב-גאלפני הגהה.
44. לשלישי: גא: ״תינשא לשלישי״.
45. מוכי: דפוסים: מיני מוכה.
46. הן: גא, דפוסים. כ״י נ: ״הם״.
47. ולבעלי: גא: ״ובעלי״.
48. רתן: וכן גא. כ״י נ, ר״ן, דפוסים: ״ראתן״, כבערוך (ראתן). וכן בהמשך שם.
49. האוי: גא: ״הוא״.
50. ושימש: גא: ״ושימש מיטתו״.
51. הווין: גא: ״היו״.
52. שניהם: כ״י נ: ״דם״.
53. נכפין...בנים: גא, כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י בהמ״ל 695, שמא מחמת הדומות.
54. יוחנן: גא, כ״י נ, דפוסים. כ״י בהמ״ל 695: ״נתן״.
55. הוה: כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י בהמ״ל 695, גא.
56. באהיליה: גא, כ״י נ, דפוסים: ״באהליה״.
57. בדפוסים נוסף: ריב״ל מכרך בהו ועסק בתורה.
נכפה – חולי שממנו נופל לארץ ויש לו זמן לבא.
כמומין שבסתר דמי – לפי שנזהרת ביום זמנה מלצאת בין הבריות.
נכפה, כמומין שבסתר הוא דמו. והוא חולי שממנו אדם נופל ומתעלף, ורובם ליום ידוע, והילכך קרובי האשה היודעים את וסתה, אינן מניחין אותה לצאת מפתח ביתה כדי שלא יודע לשום אדם בעולם, ואיפשר כשקדשה לא נודע לו. אבל אי לא קביע ליה זמן, פעמים מחדש לחדש, ופעמים בשליש בחדש, ופעמים בחצי בחדש, כגון זה ודאי אי אפשר שלא יודע הדבר, וסבר וקביל.
גמ׳ רשב״ג כגון נסמת כו׳:
דקביע ליה זמן לאותו חולי מתי הוא בא ומסתברא באותה שעה דאין אדם מרגיש בה והוה ליה מומין שבסתר כמומין שבגלוי דמי דאי אפשר שלא נודע הדבר וקביל. רש״י במהדורא קמא:
בד״ה ליתני נשא אשה ושהה כו׳ וא״ת דתקשי ליה ברייתא כו׳ עכ״ל טפי ה״ל לאקשויי הכי לעיל אמ״ד דאין כופין ויש ליישב וק״ל:
בא״ד יוציא לא משמע לשון כפייה אלא בדבר שמתנהג עמה שלא כדין כו׳ עכ״ל כדמוכח בשמעתין דהוא אומר איני זן דיוציא הוא לשון כופין מדפריך עליה עד שכופין אותו להוציא יכפוהו לזון והיינו שמתנהג עמה שלא כדין ועיין בזה בתוס׳ בריש פרקין וק״ל:

נמצאו מומים בבעל

ציון ב-ד.
משנה. האיש שנולדו בו מומין - אין כופין אותו להוציא. אמר רבן שמעון בן גמליאל: במה דברים אמורים? במומין הקטנים, אבל במומין הגדולים - כופין אותו להוציא.
גמרא. רב יהודה תני: נולדו, חייא בר רב תני: היו. מאן דאמר נולדו - כל שכן היו, דקסברה וקיבלה; מאן דאמר היו - אבל נולדו לא. תנן, אמר רבן שמעון בן גמליאל: במה דברים אמורים? במומין קטנים, אבל במומין גדולים - כופין אותו להוציא; בשלמא למאן דאמר נולדו - היינו דשאני בין גדולים לקטנים, אלא למאן דאמר היו - מה לי גדולים מה לי קטנים? הא סברה וקיבלה! כסבורה היא שיכולה לקבל, ועכשיו אין יכולה לקבל... אתמר, רבי אבא בר יעקב אמר רבי יוחנן: הלכה כרבן שמעון בן גמליאל; רבא אמר רב נחמן: הלכה כדברי חכמים. ומי אמר רבי יוחנן הכי? והא אמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן: בכל מקום ששנה רבן שמעון בן גמליאל במשנתנו - הלכה כמותו, חוץ מערב וצידן וראיה אחרונה! אמוראי נינהו, ואליבא דרבי יוחנן.
משנה. ואלו שכופין אותו להוציא: מוכה שחין, ובעל פוליפוס, והמקמץ, והמצרף נחושת, והבורסי, בין שהיו עד שלא נישאו ובין משנישאו נולדו; ועל כולן אמר רבי מאיר: אף על פי שהתנה עמה - יכולה היא שתאמר: ׳סבורה הייתי שאני יכולה לקבל, ועכשיו איני יכולה לקבל; וחכמים אומרים: מקבלת היא על כרחה, חוץ ממוכה שחין, מפני שממקתו.
האיש שנולדו בו מומין אחר שנשא, אפילו נקטעה ידו או רגלו או נסמית עינו, ולא רצת אשתו לישב עמו - אין כופין אותו להוציא וליתן כתובה, אלא אם רצת - תשב, ואם לא רצת - תצא בלא כתובה, כדין כל אשה מורדת. אבל אם נולד לו ריח הפה או ריח החוטם, או שחזר ללקט צואת כלבים או לחצוב נחשת מעיקרו או לעבד עורות - כופין אותו להוציא וליתן כתובה, ואם רצת - תשב עם בעלה.(רמב״ם אישות כה, יא)
אלו שכופין אותם להוציא וליתן כתובה: מי שנולד לו ריח הפה, או ריח החוטם, או שחזר להיות מקבץ צואת כלבים, או בורסקי, או להיות מחתך נחושת מעיקרו, ואם רצתה - תשב עם בעלה, (ואם ידעה בהן קודם שנשאת - אין כופין להוציא, דסברה וקבלה)...
האיש שנולדו בו מומין אחר שנשא, אפילו נקטעה ידו או רגלו, או נסמית עינו, ולא רצתה אשתו ליישב עמו - אין כופין אותו להוציא וליתן כתובה, אלא אם רצתה - תשב, ואם לא רצתה - דינה כדין מורדת. הגה. ויש אומרים דכל זה בידו או רגלו או עינו אחת, אבל בשתי ידיו ושתי עיניו ושתי רגליו - כופין אותו להוציא.(שו״ע אבן העזר קנד, א, ד)

א. מומים מלפני הנישואין או לאחריהם.

במשנה הראשונה נחלקו לגבי בעל שנולדו בו מומים, שלדעת תנא קמא אין כופים אותו לגרש את אשתו אפילו במומים גדולים, ולדעת רבן שמעון בן גמליאל רק במומים קטנים. בגמרא נחלקו רב יהודה וחייא בר רב בפירוש המשנה: לדעת רב יהודה המשנה עוסקת במומים שנולדו לאחר הנישואין, ולדעת חייא בר רב אם נולדו המומים לאחר הנישואין כופים אותו לגרש, ובמשנה מדובר במומים שהיו לפני הנישואין. הר״ן (לו, א בדפי הרי״ף) כותב שהלכה כרב יהודה, מפני שמספק ראוי שלא לכוף, ועוד שהגרסה המקובלת במשנה היא ״האיש שנולדו בו מומים״ ולא ״שהיו בו״. השיטה מקובצת כותב שכן פוסקים כל המפרשים.
המשנה השניה מפרטת מומים שעליהם כופים את הבעל להוציא גם אם היו בו לפני הנישואין, ונחלקו רבי מאיר וחכמים אם כופים אותו גם כשהתנה בפירוש, שלדעת רבי מאיר כופים אותו מפני שיכולה לטעון שחשבה שתוכל לסבול, ולדעת חכמים אין כופים אותו.
המגיד משנה כותב בשם הרשב״א שרק אם התנה בפירוש סוברים חכמים שאין כופים אותו לגרשה, אבל אם רק ראתה את המומים ולא התנה עליהם - מודים חכמים שיכולה לטעון שחשבה שתוכל לסבול, וכן כותב הרי״ד. אולם הר״ן מביא דעה חולקת לפיה גם אם רק ראתה את המומים לפני הקידושין, והבעל לא התנה עמה - אין כופים אותו לגרשה. המגיד משנה והר״ן מבינים שזו גם דעת הרמב״ם שכותב שאם נולדו בו המומים האלה כופים אותו להוציא, ומשמע שאם ידעה עליהם אין כופים אותו. כך כותבים במפורש הרמ״ה (מובא בטור) והמאירי, וגם מהריא״ז (הלכה ג, יז) משמע שחולק בענין זה על הרי״ד.
הבית שמואל (סק״ב) כותב שאין הכרח לפרש שזו דעת הרמב״ם, שכן אפשר שכותב כך רק לענין חיוב הכתובה, שאם היו בו מומים לפני הנישואין אינו נותן כתובה שמא תערים ותנשא לו, כמבואר בהמשך (פרק ב), אך בענין כפיה על גט סובר הרמב״ם שכופים אותו גם אם ידעה על המומים לפני הנישואין.
הבית שמואל (שם) כותב שלפי חייא בר רב שמפרש במשנה הראשונה שאפילו אם נולדו מומים רגילים אחר הנישואין כופים אותו להוציא - הכרחי לפרש כרשב״א שהחידוש במשנה השניה הוא שבמומים המפורטים בה כופים אותו להוציאה אף אם היו בו לפני הנישואין, ומחלוקת רבי מאיר וחכמים היא רק כשהתנה עמה במפורש, האם כופים אותו. לעומת זאת לפי רב יהודה, שמפרש במשנה הראשונה שאם נולדו המומים הרגילים לאחר הנישואין אין כופים אותו, וכאמור הלכה כמותו - ניתן לפרש כרמ״ה שהחידוש במשנה השניה הוא שאם נולדו המומים המפורטים בה לאחר הנישואין כופים אותו, ומחלוקת רבי מאיר וחכמים היא גם כשהיו בו המומים האלה לפני הנישואין וידעה עליהם, ולא רק כשהתנה עליהם במפורש.
הב״ח כותב שלפי הרמ״ה שאין כופים להוציא על מומים שהיו לפני הנישואין וידעה עליהם, צריך לומר שדברי המשנה השניה שכופים להוציא ״בין שהיו עד שלא נישאו ובין משנישאו נולדו״ הם במומים שלא ידעה עליהם. מתוך כך מסיק הב״ח שבמומים הרגילים שבמשנה הראשונה אין כופים להוציא אף אם לא ידעה עליהם. אולם הבית שמואל (שם) כותב שאין חולק על כך שאם לא ידעה - כופים אותו לגרשה, מפני שזהו מקח טעות, והחילוק בין שתי המשניות לפי הרמ״ה הוא רק במומים שנולדו אחרי הנישואין.
הרמ״א בהגהתו לשלחן ערוך פוסק כדעת הרמ״ה שאם ידעה על המומים לפני הנישואין - אין כופים אותו להוציא. עם זאת כותב הבית שמואל (שם) שכיון שיש שחולקים על הרמ״ה - יכולה לומר ׳קים לי׳ כשיטתם ולא תחשב מורדת שמפסידה את כתובתה. אולם הבית מאיר כותב שכיון שהבעל מוחזק בכתובה - אינה יכולה להוציא ממנו בטענה זו.

ב. חיוב כתובה כשכופים להוציא.

התוספות (ד״ה כופין) והרא״ש (סי׳ יח) כותבים שלמרות שכופים אותו לגרש - חייב לתת לה את כתובתה, כשם שמצינו במסכת יבמות (סה, ב) שאם באה מחמת טענה - כופים אותו לגרש וחייב בכתובתה.
אולם רבינו גרשום (מובא בתוס׳ יבמות סד, א ד״ה יוציא ובחי׳ הריטב״א) סובר שאינו חייב בכתובתה, שהרי לפי רבי מאיר שאפילו כשהתנה עמה יכולה לטעון שחשבה שתוכל לסבול וכופים אותו להוציא - אין ספק שלא תקבל כתובה, כדי שלא תערים להנשא לו ואחר כך תדרוש שיגרשנה ויתן לה כתובה, ומדברי רבי מאיר נלמד לדברי חכמים. הריטב״א עצמו דוחה את הראיה וטוען שבמקום שרואים שמערימה בודאי אין כופים אותו להוציא ואין לה כתובה, אך כשכופים אותו להוציא - חייב בכתובתה.
הרמ״א בדרכי משה (סק״ב) כותב בשם הר״ן (נט, ב בדפי הרי״ף) שאף תוספת כתובתה יש לה. אולם הבית שמואל (סק״א) כותב שאין לה תוספת כתובה, ואפילו אם הוא מוכה שחין שהגירושין לטובתו, משום שלא כתב לה על דעת שיוציאה מיד, וכמו הבאה מחמת טענה שאינה נוטלת תוספת, כמבואר בטור ובשלחן ערוך בסעיף ו. לדעת הבית שמואל זו גם דעת הר״ן, שכותב שהבאה מחמת טענה אינה נוטלת תוספת כתובה, והוא הדין לכל מי שכופים אותו לגרש. אמנם בהגהות אשרי (סי׳ ג) מובא שלדעת רבינו תם יש לה תוספת, אך הבית שמואל מסביר שלדעתו גם הבאה מחמת טענה יש לה תוספת כתובה, ואין הלכה כמותו. עם זאת כותב הבית שמואל שאם המום היה בו לפני הנישואין - נותן לה גם תוספת, שהרי ידע שיכפו אותו לגרשה ובכל זאת כתב לה.

ג. מומים גדולים.

בגמרא פוסק רבי יוחנן כרבן שמעון בן גמליאל שאם נולדו בבעל מומים גדולים כופים אותו להוציא, ורב נחמן פוסק כחכמים שאין כופים אותו להוציא. הפוסקים מכריעים כרב נחמן שהלכה כמותו בדיני. עם זאת כותב הרא״ש (סי׳ יח) שאם נקטעו שתי ידיו או נסמאו שתי עיניו וכדומה - מסתבר שאף לפי חכמים כופים אותו להוציאה, שהרי הוא כמי שעבר ובטל מן העולם. הקרבן נתנאל (אות כ) מקשה מדוע אם כן לא פירטו זאת במשנה השניה בין המומים שעליהם כופים אותו להוציא, ומיישב שניתן ללמוד זאת בקל וחומר מריח הפה.
כדעת הרא״ש כותבים תלמידי רבינו יונה (בשטמ״ק), וכן פוסק הרמ״א בסעיף ד. הבית יוסף בבדק הבית כותב שכך נראה לדקדק גם מלשון הרמב״ם, כנראה מכך שכותב בלשון יחיד שנקטעה ידו או רגלו. המאירי מסתפק לפי זה אם הוא הדין בכל אבר שאין לו תחליף, או רק בידים, ברגלים ובעינים שרוב המלאכות נעשות על ידם ובהעדרם הרי הוא בטל לגמרי.
הרא״ש עצמו כותב בתשובה (כלל מב, ב, מובא בב״י) שאף אם נקטעו שתי ידיו - אין כופים אותו להוציא, שלא כמו שכותב בפסקים. הגר״א (סקט״ז) כותב שכך נראית דעת כל הפוסקים שאינם מזכירים חילוק זה, וגם מלשון המשנה משמע שאין חילוק.
בניגוד לפסיקה כרב נחמן שפוסק כחכמים, מובא בתשובות מיימוניות (סי׳ לג) שרבינו שמחה ב״ר שמואל פוסק כדברי רבן שמעון בן גמליאל, ומביא ראיה מהירושלמי (הלכה ח).

ד. מומים שאינם מוזכרים במשנה.

הרא״ש בתשובה (כלל מג, ג) דן באיש המשתטה מידי יום ואשתו טוענת שחשבה שתוכל לסבול וחוששת שיהרגנה בכעסו, ומסיק שאין כופים אותו לגרש מפני שמום זה לא נזכר במשנה בין המומים שכופים עליהם, וכן פוסקים הטור והשלחן ערוך בסעיף ה. כיוצא בזה כותב הרדב״ז בתשובה (סי׳ רס) לגבי איש המשתין במיטתו, שאין כופים אותו לתת גט מפני שמום זה אינו מוזכר בסוגייתנו, ולא מסתבר שכל אשה תוכל להפקיע את עצמה מבעלה בטענה שהמום שנולד בו דומה למומים המפורטים במשנה.
הגר״א (סקי״ז) מקשה מפסק הרמ״א בסעיף ג שבעל שמרבה לכעוס על אשתו ומוציאה מביתו - כופים אותו לגרשה, ומתרץ שדוקא במום הנדון בתשובת הרא״ש שידעה על קיומו לפני הנישואין - אינה יכולה לטעון שסברה שתוכל לסבול, מה שאין כן במום שנולד לאחר הנישואין.
[{דף עז.}]

האומר ׳איני זן ואיני מפרנס׳

ציון ז.
גמרא. אמר רב: האומר ׳איני זן ואיני מפרנס׳ - יוציא ויתן כתובה. אזל רבי אלעזר, אמרה לשמעתא קמיה דשמואל. אמר: אכסוה שערי לאלעזר! עד שכופין אותו להוציא - יכפוהו לזון! ורב - אין אדם דר עם נחש בכפיפה. כי סליק רבי זירא, אשכחיה לרבי בנימין בר יפת דיתיב וקאמר לה משמיה דרבי יוחנן, אמר ליה: על דא אכסוה שערין לאלעזר בבבל.
ועוד תקנו חכמים שיהיו מעשה ידי האשה כנגד מזונותיה, ופדיונה כנגד אכילת פירות נכסיה, וקבורתה כנגד ירושתו לכתובתה. לפיכך, אם אמרה האשה ׳איני ניזונת ואיני עושה׳ - שומעין לה ואין כופין אותה, אבל אם אמר הבעל ׳איני זנך ואיני נוטל כלום ממעשה ידיך׳ - אין שומעין לו, שמא לא יספיק לה מעשה ידיה במזונותיה, ומפני תקנה זו יחשבו המזונות מתנאי הכתובה.
...ואם היה עני ביותר ואינו יכול ליתן לה אפילו לחם שהיא צריכה לו - כופין אותו להוציא, ותהיה כתובתה חוב עליו עד שתמצא ידו ויתן.(רמב״ם אישות יב, ד, יא)
וכמה מזונות פוסקים לאשה? לחם שתי סעודות בכל יום, ופרפרות לאכול בה הפת, ושמן לאכילה ולהדלקת הנר, ומעט יין לשתות, אם היה מנהג המקום שישתו הנשים יין, ואם היתה מניקה - נותנים לה יין, ובשבת שלשה סעודות ובשר או דגים, ונותן לה בכל שבת מעה כסף לצרכיה, ונותנין לה עץ לבשל מאכלה. במה דברים אמורים? בעני שבישראל, אבל אם היה עשיר - הכל לפי עשרו. צמצמה והותירו מאלו המזונות - הוא של בעל, ואם היה עני ביותר ואינו יכול ליתן לה אפילו לחם שהיא צריכה - כופין אותו להוציא, הגה. ותהא כתובתה עליו חוב עד שימצא ויתן, ויש אומרים שאין כופין אותו להוציא מאחר שאין לו. וכו׳.(שו״ע אבן העזר ע, ג)
האומר ׳איני זן ואיני מפרנס׳ - כופין אותו לזון, ואם אין בית דין יכולים לכופו לזון, כגון שאין לו במה לפרנס ואינו רוצה להשתכר להרויח ולזון, אם תרצה היא - כופין אותו להוציא מיד וליתן כתובה, וכן הדין למי שאינו רוצה לשמש. וכו׳.(שם קנד, ג)

א. פסיקת ההלכה במחלוקת האמוראים.

הרי״ף (לו, א בדפיו) פוסק כשמואל שכופים אותו לזון ולא להוציא, ולא כרב שכופים אותו להוציא. אמנם רבי בנימין בר יפת אומר בשם רבי יוחנן כדברי רב, אך הרי״ף מסביר שכיון שרבי זירא מסכים עם שמואל - אין לפסוק כרב.
הנודע ביהודה (מהדורא תנינא אה״ע סי׳ צ) מקשה מה בכך שרבי זירא סובר כשמואל, הרי על פי הכללים היה ראוי לפסוק כרב וכרבי יוחנן ולא כשמואל וכרבי זירא שחולק על רבו רב, שהרי אין הלכה כתלמיד במקום הרב. הוא מיישב שהרי״ף מתכוון לומר שרבי זירא, שסובר כשמואל, אמר לרבי בנימין בר יפת שלא יתכן שרבי יוחנן אמר דבר שאינו מסתבר כלל, וכיון שנחלקו שמואל ורבי זירא עם רב יש לפסוק כמותם. כדעת הרי״ף פוסקים רבינו חננאל (מובא ברשב״א ובר״ן), הרמב״ם והמחבר בשלחן ערוך (סי׳ קנד).
לעומת זאת פוסק בעל הלכות גדולות (מובא ברא״ש סי׳ יט ובר״ן) כרב, ומסתמך על דברי הירושלמי במסכת גיטין (פ״ט ה״ט): ״אם על ריח הפה כופין - מפני חיי נפש לא כן שכן״. הרא״ש מכריע כמותו מפני שאשה בושה לבוא לבית דין כל פעם ותמות ברעב, וכן פוסק הטור. גם הרי״ד דוחה את פסק הרי״ף בטענה שכל מה שאמר רבי זירא הוא ששמואל חולק, אך להלכה הכלל הוא שאין הלכה כשמואל כנגד רבי יוחנן.

ב. כשאינו יכול לזון.

הרשב״א והריטב״א כותבים שאף לפי שמואל, אם בית הדין אינו יכול לכוף את הבעל לזון את אשתו, כגון שהוא עני ואינו רוצה להשתכר - כופים אותו להוציא, שהרי לא חלק על רב אלא מצד הסברה שעד שיכפוהו לגרש יכפוהו לזון. גם הרמב״ם (הלכה יא) והמחבר בשלחן ערוך פוסקים שאם אינו יכול לתת לה כלום - כופים אותו להוציא.
הנמוקי יוסף מוסיף שכך נראה מהירושלמי שלומד שכופים להוציא בקל וחומר מריח הפה, ומסתבר שכשם שלריח הפה אין תקנה - כך כופים על חיי נפש רק במקום שאין תקנה אחרת, ואין איפוא ראיה מהירושלמי לפוסקים כרב.
לעומתם כותב רבינו ירוחם (מישרים נתיב כג ח״ה) שאם אין הבעל יכול לזון את אשתו - אין כופים אותו להוציאה, כשם שאין כופים את הלווה לפרוע את חובו אם אין לו, וכן פוסק הרמ״א בשלחן ערוך (סי׳ ע). הגר״א (סק״ח) כותב שכך הם מדייקים מלשון הגמרא שהבעל אומר ׳איני זן׳, משמע שיש לו ואינו רוצה לזון. גם המרדכי (סי׳ רה) מדייק מתשובת רבינו תם המובאת על ידי הראבי״ה (סי׳ תתקיט) שאין כופים אותו אם אין לו.
הכסף משנה (הל׳ יא) דוחה את ההשוואה של רבינו ירוחם לבעל חוב, משום שלבעל חוב אין שום תקנה, בעוד שלאשה שאין לבעלה במה לזון אותה יש תקנה שיגרשה כדי שתוכל להנשא לאחר ולהתפרנס ממנו. המהרי״ט (ח״א סי׳ קיג) מוסיף שבעל חוב פורע חוב שעבר, בעוד שבסוגייתנו הדיון הוא על חיובים עתידיים, ומסתבר איפוא שהאשה יכולה לומר שאינה רוצה שהבעל יהיה בעל חוב שלה מאחר שאין לו ממה לזון אותה.
אולם הב״ח (סי׳ ע) פוסק כדעת רבינו תם ורבינו ירוחם. גם הרדב״ז בתשובה (מובאת בשו״ת מהר״י בי רב סי׳ סא) כותב שלא שמענו שבתי הדין כופים את העני לגרש את אשתו, וכן מסיק הנודע ביהודה (שם) שאין לכוף לגרש כנגד דעת רבינו תם ורבינו ירוחם.
בעל ישועות יעקב (סי׳ ע) תולה את המחלוקת בשאלה האם מזונות האשה מן התורה או מתקנת חכמים, שהרמב״ם, שסובר שמזונות האשה מן התורה, פוסק שאם הבעל אינו יכול לזון - כופים אותו לגרשה, כשם שכופים את מי שאינו יכול לשמש עם אשתו, בעוד שלפי הדעה שמזונות האשה מדבריהם - לא תיקנו שיכפוהו לגרשה אם אין לו. כיוצא בזה כותב החתם סופר (אה״ע ח״א סי׳ קלא) שאם מזונות האשה מן התורה - הרי גוף הנישואין תלוי בהם, ואם אינו יכול לקיים את חובותיו - יש להפקיע את הנישואין, אך אם מזונות מדבריהם - אין זה אלא כשאר חוב, וכשם שאין גופו משועבד לפריעת חובו - כך אין לכופו להוציא את אשתו. אולם החזון איש (סי׳ קח, י) כותב שאין בענין זה הבדל בין הסוברים שמזונות מן התורה לבין הסוברים שמזונות מדבריהם.

ג. כשיכולה ליזון בעצמה.

מדברי הראשונים המובאים לעיל משמע שאם יש לאשה אפשרות לפרנס את עצמה על ידי מעשה ידיה או ממון אחר שיש לה - אין כופים את הבעל לגרשה, שהרי אין בזה משום חיי נפש. כך כותב במפורש הריא״ז (פ״ה הלכה ה, ו) שכופים אותו רק אם אינה מסתפקת במעשה ידיה, וכן משמע מלשון הרמב״ם שאם אינו יכול לתת לה אפילו לחם שהיא צריכה לו - כופים אותו להוציא.
אולם לגבי אשה שיש לה ממון משלה כותב החתם סופר (שם) שאפשר שבכל זאת כופים את הבעל לגרשה, שהרי הממון יכלה לבסוף, ולדעתו כך נראה גם מלשון הרמב״ם שאם אין לו כלום כופים אותו לגרשה, ומשמע אף על פי שיש לה.
[{דף עז.}]
ציון ט.י.
עיין בירור הלכה ליבמות סד, א ציון א.
ונכפה (חולה בחולי נפילה) — כמומין שבסתר דמי [הוא נחשב], שייתכן שתהא נכפה ולא ידעו אחרים על כך. ומעירים: והני מילי [ודברים אלה] אמורים רק באופן דקביע ליה [שקבוע לו] לחולי זמן, שהתקף המחלה בא בזמנים קבועים, ולכן יכולים האשה ובני משפחתה להסתיר את העובדה שהיא חולה במחלה זו, אבל אם לא קביע ליה [קבוע לו] זמן, אלא עשוי ההתקף לקרות בכל עת — כמומין שבגלוי דמי [הוא נחשב] שלא ייתכן שהדבר לא יוודע לאחרים.
And an epileptic is considered like a hidden blemish, for it is possible that nobody is aware of her ailment. The Gemara comments: And this applies only if the sickness comes at regular intervals, as the woman and her family can conceal her illness. But if the attacks do not appear at regular intervals and can occur at any time, this is considered like a visible blemish, as it is impossible that her condition is unknown to others.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יר״י מלונילמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) מתני׳מַתְנִיתִין: בהָאִישׁ שֶׁנּוֹלְדוּ בּוֹ מוּמִין אֵין כּוֹפִין אוֹתוֹ לְהוֹצִיא אָמַר רשב״גרַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל בד״אבַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בְּמוּמִין הַקְּטַנִּים אֲבָל בְּמוּמִין הַגְּדוֹלִים כּוֹפִין אוֹתוֹ לְהוֹצִיא.:
MISHNA: In the case of a man who developed blemishes after marriage, the court does not force him to divorce his wife. Rabban Shimon ben Gamliel said: In what case is this statement said? It is said with regard to minor blemishes. However, with regard to major blemishes, which will be defined later in the Gemara, the court does force him to divorce her.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״ןתוספותר״י מלונילפסקי רי״דרא״הבית הבחירה למאירישיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳ מומין גדולים – מפרש בגמרא.
והאיש שנולדו בו מומין וכל שכן היו, אין כופין אותו להוציא. ונכפה כמומין שבסתר היא אם יש לו זמן קבוע שיכול לשמור עצמו כשיגיע הזמן שלא ידעו שכניו, אבל אין לו זמן קבוע אשיכול לשמור עצמו והוי מום שבגלוי.
א. בכת״י: אינו יכול לשמור עצמו והוי וכו׳.
אבל במומין גדולים כופין אותו להוציא – גבי איש ליכא למימר דנסתחפה שדה של אשה דאיש אינו שדה של אשתו כדפרישי׳ בריש מכילתין (דף ב: ד״ה מציא).
כופין אותו להוציא – נראה לר״י דיוציא ויתן כתובה אע״פ שמגרשה בעל כרחו כמו בבאה מחמת טענה דמשמע בסוף הבא על יבמתו (יבמות סה:) דנותן כתובה אע״פ שמגרשה בעל כרחו ובתוספתא קתני בהדיא אמומין דהכא יוציא ויתן כתובה.
משנה. י. האיש שנולדו בו מומין וכו׳. נולדו, כלומ׳, שאחר שנכנסה נולדו בו. הילכך אם רוצה האשה לצאת והאיש אינו רוצה לגרש, אין כופין אותו להוציאה ושיתן לה כתובתה בעל כרחו, דיכיל למימר הבעל, נסתחפה שדך. וכל שכן אם היו בו קודם שקדשה, דהא קא סברה וקבלה, ואפי׳ במומין גדולים, כגון נסמית עינו, נקטעה ידו, נשברה רגלו.
והלכת׳ כתנא קמא בהאי.
ורשב״ג מפליג בין מומין גדולים למומין קטנים, דאע״ג דסברה וקבלה מתחלה, יכולה לומר סבורה הייתי שאני יכולה לקבל ועכשו איני יכולה לקבל, ויוציא ויתן כתובה בעל כרחו.
וחכ״א בד״א וכו׳ במומין שבגלוי ראה ונתפייס הוא אבל ר״מ סבר שאפילו במומין שבגלוי יכול לטעון ולומר סבר הייתי שאני יכול לקבל כדאמרי׳ בגמרא לקמן במילתיה דרשב״ג וזה ששתקתי לא שנתפייסתי בהן ומחלתי שחזקה אין אדם מתפייס במומין אלא סברתי שעכ״ז אסבול מאהבתה אבל עכשיו אין מתקבל הדבר בלבי והכי אמרי׳ לקמן בפירקין דקס״ד מאי וחכמים סברי כיון דראה וניפייס אין זו טענה:
אמר ר״נ ונכפה כמומין שבסתר דמי וה״מ דקביע לה זמן אבל לא קביע לה זמן כמומין שבגלוי דמיא והל׳ כחכמים:
מתני׳ האיש שנולדו בו מומין אין כופין אותו להוציא רשב״ג אומר בד״א במומין קטנים אבל במומין גדולים כופין אותו להוציא. פי׳ לא מיבעי׳ אם היה בו קודם לכן שראת אותו האשה ונתפייסה בהן שאין כופין אותו להוציא וליתן כתובה. ואם היא רוצה לצאת הו״ל מורדת אלא אפילו נולדו לאחר מיכן אין כופין אותו להוציא משום דאנן סהדי דניחא לה בכל דהו. דאיש קפיד אמומין משום שאין אשה אלא ליופי אבל אשה לא קפדה אמומין. רשב״ג אומר בד״א במומין שבגלוי קטנים התם מחלקינן בין איש לאשה דאיש קפיד אשה לא קפדה אבל במומין גדולים אשה נמי קפדה ויוציא ויתן כתובה ואי קשיא כיון שנולדו בו לאחר נישואין לימא בעל לאשה נסתחפה שדך כי היכי דאמר אשה לבעל כשנולדו לאחר מיכן תשובה כי אמרי׳ נסתחפה שדהו ה״מ בעל משום דבעי לאפסודה כתובתה דאמרי׳ ליה משום הא תו לא מיפסדא כתובתה דנסתחפה שדך וכבר הוא משועבד לה בכתובתה וא״י להפטר משיעבודו ולקונסה בכתובתה אבל האשה דינא בעי למישקל וליכא שום קנסא לבעל הילכך לא מצי למימר לה נסתחפה שדך (אבל) [אלא] שקילא דינא ונפקי ודוקא בנולדו בו פליג רשב״ג אבל בהיו לא פליג דכיון דהיו בו מעיקרא סברא וקבלה ולא מציא למיטען סבורה הייתי שאוכל לקבל ועכשיו לא אוכל:
מתני׳ האיש שנולדו בו מומין כו׳. והלכתא כרבנן כדפסיק רבא משמיה דרב נחמן.
המשנה השביעית והכונה בה בענין החלק הרביעי והוא שאמר האיש שנולדו לו מומין אין כופין אותו להוציא אמר רבן שמעון בן גמליאל במה דברים אמורים במומין קטנים אבל בגדולים כופין אותו להוציא אמר הר״ם מומין גדולים אצל רבן גמליאל הם נסמית עינו נקטעה ידו נשברה רגלו ואין הלכה כרבן גמליאל והלכה כחכמים:
מתני׳ האיש שנולדו בו מומין וכו׳. פי׳ לא מבעיא אם היו בו מקודם לכן שראתה אותם האשה ונתפייסה בהם שאין כופין אותו להוציא וליתן כתובה ואם רוצה לצאת הויא לה מורדת אלא אפילו נולדו בו לאחר מכאן אין כופין אותו להוציא משום דאנן סהדי דאשה ניחא לה בכל דהו דאיש קפיד אמומין מפני שאין אשה אלא ליופי אבל אשה לא קפדה אמומין רשב״ג אומר בד״א במומין קטנים התם מחלקין בין איש לאשה דאיש קפיד ואשה לא קפדה אבל במומין גדולים אשה נמי קפדה ויוציא ויתן כתובה.
ואי קשיא כיון שנולדו בו לאחר מכאן לימא לה בעל לאשה נסתחפה שדך כי היכי דאמרה אשה לבעל כשנולדו בה לאחר מכאן. תשובה כי אמרינן נסתחפה שדהו הני מילי לבעל משום דבעי לאפסודה לכתובתה דאמרינן ליה משום האי עילא לא מפסדה כתובה דנסתחפה שדהו וכבר הוא משועבד לה בכתובה ואינו יכול להפטר משעבודו ולקנוס את האשה בכתובתה אבל האשה דידה בעיא למשקל וליכא שום קנסא לבעל הלכך לא מצי למימר לה נסתחפה שדך אלא שקלא דידה ונפקא ודוקא בנולדו בו פליג רשב״ג ובהא לא פליג דכיון דהיו בה מעיקרא סבר׳ וקביל׳ ולא מצי׳ למטען סבורה הייתי שאני יכול לקבל כו׳. הר׳ ישעיה מטראני ז״ל.
קא פריש למתני׳ כמאן דתני נולדו ואיכא מאן דתני היו כדאיתא בגמרא ופסקו רבוותא כמאן דתני נולדו ובריש מכילתין הארכנו בתירוץ קושיא זו שהקשה הרב ז״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א משנה האיש שנולדו בו מומין לאחר הנישואין — אין כופין אותו להוציא (לגרש) את אשתו. אמר רבן שמעון בן גמליאל: במה דברים אמורים — במומין הקטנים, שבכגון זה אין האיש חייב להוציא, אבל במומין הגדולים אשר יבוארו בגמרא — כופין אותו להוציא.
MISHNA: In the case of a man who developed blemishes after marriage, the court does not force him to divorce his wife. Rabban Shimon ben Gamliel said: In what case is this statement said? It is said with regard to minor blemishes. However, with regard to major blemishes, which will be defined later in the Gemara, the court does force him to divorce her.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״ןתוספותר״י מלונילפסקי רי״דרא״הבית הבחירה למאירישיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) גמ׳גְּמָרָא: רַב יְהוּדָה תָּנֵי נוֹלְדוּ חִיָּיא בַּר רַב תָּנֵי הָיוּ מ״דמַאן דְּאָמַר נוֹלְדוּ כ״שכׇּל שֶׁכֵּן הָיוּ דקסברה וקיבלה מאן דְּאָמַר הָיוּ אֲבָל נוֹלְדוּ לֹא.
GEMARA: Rav Yehuda teaches the mishna in accordance with the version quoted above: The man developed blemishes after marrying his wife. Conversely, Ḥiyya bar Rav teaches: The man had blemishes prior to the marriage. The Gemara clarifies the difference between the two opinions: The one who says that the man who developed blemishes after marriage does not have to divorce his wife says that the same halakha applies all the more so to one who had blemishes beforehand, as she was aware of them and accepted them. However, the one who says that the mishna is referring to one who had blemishes prior to his marriage would say that only in that case he is not compelled to divorce her, but if they developed after the marriage this is not the halakha, as she did not marry him under such conditions.
רי״ףרש״ירשב״אמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ נולדו – משנשאה.
רב יהודה תני נולדו חייא בר רב תני היו. וקיימא לן כרב יהודה. חדא דהא בכולהו נסחאי במתניתין גרסי נולדו. ועוד דמספיקא לא מפקינן, אלא בין נולדו ובין היו אין כופין אותו להוציא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב גמרא רב יהודה תני [שנה] כאן, כגרסתנו: האיש שנולדו בו מומים לאחר שנשא אשה. ואילו חייא בר רב תני [שנה]: האיש שהיו בו מומים עוד לפני שנשא אשה. ומסבירים את שיטותיהם: מאן דאמר [מי שאומר] וגורס ״נולדו בו מומים אין כופין אותו להוציא ״כל שכן שהוא הדין במקום שהיו בו מומים. ומדוע — דקסברה [שסברה] וקיבלה על עצמה מומים אלה כשהסכימה להינשא לו. אבל מאן דאמר [מי שאומר] שהגירסה היא ״היו בו מומים ״— דווקא בזה אין כופים אותו להוציא, אבל אם נולדו בו מומים לאחר הנישואין — לא, מפני שעל דעת כן לא נישאה לו.
GEMARA: Rav Yehuda teaches the mishna in accordance with the version quoted above: The man developed blemishes after marrying his wife. Conversely, Ḥiyya bar Rav teaches: The man had blemishes prior to the marriage. The Gemara clarifies the difference between the two opinions: The one who says that the man who developed blemishes after marriage does not have to divorce his wife says that the same halakha applies all the more so to one who had blemishes beforehand, as she was aware of them and accepted them. However, the one who says that the mishna is referring to one who had blemishes prior to his marriage would say that only in that case he is not compelled to divorce her, but if they developed after the marriage this is not the halakha, as she did not marry him under such conditions.
רי״ףרש״ירשב״אמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) תְּנַן אָמַר רַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל בד״אבַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בְּמוּמִין קְטַנִּים אֲבָל בְּמוּמִין גְּדוֹלִים כּוֹפִין אוֹתוֹ לְהוֹצִיא בִּשְׁלָמָא למ״דלְמַאן דְּאָמַר נוֹלְדוּ הַיְינוּ דְּשָׁאנֵי בֵּין גְּדוֹלִים לִקְטַנִּים אֶלָּא למ״דלְמַאן דְּאָמַר הָיוּ מָה לִי גְּדוֹלִים מָה לִי קְטַנִּים הָא סְבַרָה וקיבלה.
We learned in the mishna: Rabban Shimon ben Gamliel said: In what case is this statement said? This is said with regard to minor blemishes, but with regard to major blemishes the court forces him to divorce her. The Gemara poses a question: Granted, according to the one who says that the correct version is: Developed blemishes, this is the reason that there is a difference between major and minor blemishes, as only major blemishes are grounds for divorce. But according to the one who says that the correct version is: Had blemishes, what difference is it to me whether they were major blemishes, and what difference is it to me whether they were minor ones? Either way, she was aware of them and accepted them.
רי״ףמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תנן [שנינו במשנתנו], אמר רבן שמעון בן גמליאל: במה דברים אמורים — במומין קטנים, אבל במומין גדולים — כופין אותו להוציא. ושואלים: בשלמא למאן דאמר [נניח לדעת מי שאומר וגורס] ״נולדו״ — היינו דשאני [זהו ששונה שיש הבדל] בין מומים גדולים לקטנים, שרק מומים גדולים מבטלים את הנישואין. אלא למאן דאמר דעת מי שאומר וגורס] ״היו״, אם כן מה לי גדולים מה לי קטנים? הא [הרי] סברה וקיבלה על עצמה את מומיו אלה, ומדוע במומים גדולים כופים אותו להוציא?
We learned in the mishna: Rabban Shimon ben Gamliel said: In what case is this statement said? This is said with regard to minor blemishes, but with regard to major blemishes the court forces him to divorce her. The Gemara poses a question: Granted, according to the one who says that the correct version is: Developed blemishes, this is the reason that there is a difference between major and minor blemishes, as only major blemishes are grounds for divorce. But according to the one who says that the correct version is: Had blemishes, what difference is it to me whether they were major blemishes, and what difference is it to me whether they were minor ones? Either way, she was aware of them and accepted them.
רי״ףמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) כִּסְבוּרָה הִיא שֶׁיְּכוֹלָה לְקַבֵּל וְעַכְשָׁיו אֵין יְכוֹלָה לְקַבֵּל וְאֵלּוּ הֵן מוּמִין גְּדוֹלִים פֵּירֵשׁ רשב״גרַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל [כְּגוֹן] נִיסְמֵית עֵינוֹ נִקְטְעָה יָדוֹ וְנִשְׁבְּרָה רַגְלוֹ.
The Gemara answers: In the case of major blemishes she can claim that she initially thought that she could accept a husband with such blemishes, but now that she is married she realizes that she cannot accept such an arrangement. The Gemara inquires: And what are these major blemishes of a husband that Rabban Shimon ben Gamliel considers grounds for divorce? Rabban Shimon ben Gamliel explained: For example, if his eye was blinded, or his hand cut off, or his leg broken.
רי״ףריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כסבורה היא שיכולה לקבל – פי׳ ואפי׳ לרבנן דלית להו האי סברא לקמן במתני׳ באלו שכופין להוצי׳ התם הוא לפי שקבלה עליה מומין בפירוש אבל הכא דסתמא היא יכולה לטעון כן. אמר ר׳ אבא בר יעקב אמר ר״י הלכה כרשב״ג גרסת רש״י ז״ל ומי אמר ר׳ יוחנן הכי והאמר ר׳ יוחנן כל מקום וכו׳ כלומר וא״כ למה הוצרך לפסוק בזה הלכה כרשב״ג ופרכינן ומי אמר ר׳ יוחנן והאמר רבה בר רב חנה וכו׳.
גמרא כסבורה היא שיכולה לקבל. פירוש ואפילו לרבנן דלית להו האי סברא לקמן במתניתין דאלו שכופין להוציא התם הוא לפי שקבלה עליה מומין בפי׳ אבל הכא דסתמא הוה יכול לטעון כן. הריטב״א ז״ל.
ונמוקי יוסף בפ׳ לא יחפור כתב רשב״ג ס״ל כר״מ דאמר יכולה אשה שתאמר סבורה הייתי כו׳:
מתני׳ פירש רשב״ג נסמית עינו כו׳. ודוקא נקטעה ידו או נשברה רגלו אחת או נסמית עינו אחת אבל בשתי ידיו או בשתי עיניו לדברי הכל כופין אותו להוציא שהרי עבר ובטל מן העולם. תלמידי רבינו יונה ז״ל.
וכתב הרב המאירי שכך עשו מעשה בלינול הרב ר׳ משה בר יהודה וחביריו וצ״ע. ע״כ:
גמרא אמר רבא בר יעקב אמר רבי יוחנן הלכה כרשב״ג גרש״י ז״ל ומי אמר ר׳ יוחנן הכי והא אמר רבי יוחנן וכו׳. כלומר ואם כן למה הוצרכו לפסוק הלכה כרשב״ג ויש שגורסין איכא דאמרי אמר רבא בר יעקב אמר רבי יוחנן אין הלכה כרשב״ג ופרכינן ומי אמר רבי יוחנן הכי והא אמר רבה בר בר חנה וכו׳. הריטב״א ז״ל:
מתני׳ ואלו שכופין אותם להוציא פי׳ הא דקתני אלו ואף על גב דאיכא אחריני כדאיתא בגמרא משום דהכא לא מני אלא הני תלת דקיומן איסורא ולא מפקע להו שום חיובא דשאר כסות ועונה והוו מידי דלא פשע איהו בנפשיה כלום ואפילו הכי כופין אותם להוציא משום דמאיסי וכ״ש היכא דאיכא חדא מאידך. ופרש״י אלו שכופין אותם להוציא וליתן כתובה והביא ראיה לדבריו מדפרכינן בגמרא אמאי לא קתני ההיא דשהתה עמו עשר שנים ולא ילדה דיוציא ויתן כתובה ואם איתא דבמשנתנו אין כופין ליתן כתובה הא לא מצי למתני לההיא במשנתנו אלא ודאי כדאמרן ולא הוצרך התנא לפרש דהכין משמע מסתמא.
אבל בשם רבינו גרשון ז״ל כתב דכופין על הגט בלחוד קאמר ואין לה כתובה והא ראיה מסיפא דקתני כי אע״פ דקבלה עליה יכולה היא לומר סבורה הייתי לקבל והתם ודאי אין כופין על הכתובה דא״כ אתיא לאערומי ותקבל עליה המומין ואח״כ כופין אותו להוציא וליתן כתובה ומסיפא לר״מ נשמע לרבנן ברישא ואין זו ראיה דלעולם במתני׳ כופין אף על הכתובה וכל היכא דחזינן דמערמא פשיטא דאין כופין ולא יהבינן לה כתובה ומתני׳ בדלא מערמא. וכל שכופין להוציא כופין בין בשוטי ובכל כפיה ואפי׳ על ידי גוים כדאיתא בפרק בתרא דגיטין [פח ב׳] וכופין אותו עד שיאמר רוצה אני ואי מסר מודעא כייפינן ליה עד דמבטל למודעא כדאיתא בערכין ובדוכתא פרישנא לה בס״ד. הריטב״א ז״ל:
וכתב הר״י מטראני וז״ל ואלו שכופין כו׳ אף על פי שבכל המומין אין כופין האיש להוציא באלו שהם מוסרחין וקשים מכולם כופין אותם להוציא וליתן כתובה בין שהיו בם עד שלא נשאו ובין משנשאו למ״ד דאע״ג דבכל המומין אמרינן דאין האשה מקפדת עליהם א״נ מפייסא בהם וסברה וקבלה באלה מקפדת ולא סברה וקבלה אף על פי שראתה אותם מפני שיכולה לומר סבורה הייתי שאני יכולה לקבל ועכשו איני יכולה לקבל והוה סובר ר׳ מאיר דלא מבעיא בסתמא שהיא יכולה לומר סבורה הייתי שאני יכולה לקבל ולא התפייסתי בהן דהא בשאר מומין נמי אמרינן דאין הבעל מתפייס במומין וסבור היה שהיה יכול לקבל כדאמר ר׳ מאיר לעיל והכא נמי באשה אמרי׳ הכי אלא אף על פי שהתנה עמה שתקבל היא יכולה לומר סבורה הייתי שאני יכולה לקבל ועכשו איני יכולה לקבל וחכמים אומרים כיון שהתנה עמה וקבלתה היא בעל כרחה חוץ ממכות שחין מפני שהתשמיש ממיק וממיס את בשרו אבל בסתמא ודאי מודו רבנן דאין האשה מתפייסת בהם ואף ע״ג דראתה אותם אלא מציא למיטען סבורה הייתי שאני יכולה לקבל ועכשו איני יכולה לקבל ואע״ג דבשאר מומין לא מבעיא אשה דהיא מתפייסת בהם אלא אפילו האיש סבירי להו לרבנן דמתפייס בהם וסבר וקביל כדאמרן לעיל הכא מפני שהן מוסרחין אין האשה מתפייסת הלכך אף על פי שהיו בהן עד שלא נשאו כופין אותן להוציא וליתן כתובה וכ״ש אם היו מומין אלו באשה שהיא יוצאה בלא כתובה ואין הבעל מתפייס בהן וקי״ל דהלכה כחכמים ע״כ:
ואמרו בירושלמי בפרק לא יחפור שהמקבל עליו ניזקין שאין להם חזקה דהוי בפלוגתא דרבי מאיר ורבנן והא קי״ל דהלכה כרבנן והיינו דאמרי׳ אין חזקה לניזקין הא ראיה יש ובמקומה פירשנוה בס״ד. הריטב״א ז״ל:
המקמץ צואת כלבים לא נתפרש מה צורך אבל בארץ אשכנז ראה רבי ששורין בהן את הבגדים לפני כבוסם יום או יומים ומסריח למרחוק. בורסי מעבד עורות. מפני שממקתו ושתשמיש קשה למוכה שחין ומכלה את בשרו כמו המק בשרו. רש״י ז״ל במהדורא קמא:
זה המקמץ צואת כלבים פי׳ מקבצם מועט מועט בכל מקום שמוצאם ומתוך כך הוא מסריח. הר״י מטראני ז״ל.
ורש״י לא פי׳ כן אלא שהסרחון הוא מחמת שריית הבגדים בהם:
חוץ ממוכה שחין שהוא מאיס לה ולא מבעיא היכא דלא מבעי איהי למיתב תותיה אלא אפילו היכא דבעיא איהי למיתב תותיה כופין אותה לגרש מפני שהיא ממיקתו כלומר שהתשמיש קשה לו וה״ק חוץ ממוכה שחין שיכולה היא לומר עכשו איני יכולה לקבל לפי שבכל יום ויום הולך ומכביד עליו חוליו לפי שכשהיא משמשת עמו והולכת ממיקה את בשרו מה שאין כן באחרים השנויים במשנה דבענין אחד הן עומדים וכיון דסברה וקבילה ההיא שעתא תו לא מציא למימר מאיס עלי. תלמידי רבינו יונה ז״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומשיבים: אם היו אלה מומים גדולים יכולה היא לטעון שכסבורה היא שחשבה תחילה שיכולה לקבל על עצמה, ועכשיו שנישאה לו היא מגלה שאין היא יכולה לקבל. ומבררים: ואלו הן מומין גדולים? פירש רבן שמעון בן גמליאל: כגון ניסמית (נתעוורה) עינו, או שנקטעה ידו, או שנשברה רגלו.
The Gemara answers: In the case of major blemishes she can claim that she initially thought that she could accept a husband with such blemishes, but now that she is married she realizes that she cannot accept such an arrangement. The Gemara inquires: And what are these major blemishes of a husband that Rabban Shimon ben Gamliel considers grounds for divorce? Rabban Shimon ben Gamliel explained: For example, if his eye was blinded, or his hand cut off, or his leg broken.
רי״ףריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) אִתְּמַר ר׳רַבִּי אַבָּא בַּר יַעֲקֹב אָמַר ר׳רַבִּי יוֹחָנָן הֲלָכָה כרשב״גכְּרַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל גרָבָא אָמַר רַב נַחְמָן הֲלָכָה כְּדִבְרֵי חֲכָמִים.
It was stated: Rabbi Abba bar Yaakov said that Rabbi Yoḥanan said: The halakha is in accordance with the opinion of Rabban Shimon ben Gamliel. Rava said that Rav Naḥman said: The halakha is in accordance with the statement of the Rabbis that there is no difference between minor and major blemishes.
עין משפט נר מצוהרי״ףר״י מלונילמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמרא. הלכה כרשב״ג. דמפליג בין מומין גדולים לקטנים, דבגדולים כופין הבעל להוציא ויתן כתובה, כיון שנולדו בו אחר קדושין דלא ידעה ולא קא מחלה.
הלכה כחכמים. דאפי׳ בגדולים אמרינן מזליה קא גרים, וכיון שאינן כל כך מומין מוסרחים כמו מוכה שחין ובעל פוליפוס והדומה להם, אין כופין אותו להוציא, ואם רוצה לצאת, חיישינן שמא עיניה נתנה באחר, ותצא שלא בכתובה.
ודוקא נקטעה ידו האחת, או נסמית עינו האחת, אבל בשתי ידיו או בשתי עיניו, לדברי הכל כופין אותו להוציא, שהרי עבר ובטל מן העולם והוא חשוב כמת.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אתמר [נאמר], ר׳ אבא בר יעקב אמר בשם ר׳ יוחנן: הלכה כרבן שמעון בן גמליאל שיש לחלק בענין זה בין מומים גדולים לקטנים. רבא אמר בשם רב נחמן: הלכה כדברי חכמים שאינם מחלקים בזה.
It was stated: Rabbi Abba bar Yaakov said that Rabbi Yoḥanan said: The halakha is in accordance with the opinion of Rabban Shimon ben Gamliel. Rava said that Rav Naḥman said: The halakha is in accordance with the statement of the Rabbis that there is no difference between minor and major blemishes.
עין משפט נר מצוהרי״ףר״י מלונילמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) וּמִי א״ראָמַר רַבִּי יוֹחָנָן הָכִי וְהָא אָמַר רַבָּה בַּר בַּר חָנָה א״ראָמַר רַבִּי יוֹחָנָן בְּכׇל מָקוֹם שֶׁשָּׁנָה רשב״גרַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל בְּמִשְׁנָתֵנוּ הֲלָכָה כְּמוֹתוֹ חוּץ מֵעָרֵב וְצַיְדָן וּרְאָיָה אַחֲרוֹנָה אָמוֹרָאֵי נִינְהוּ וְאַלִּיבָּא דְּרַבִּי יוֹחָנָן.:
The Gemara poses a question: And did Rabbi Yoḥanan actually say so, that the halakha follows Rabban Shimon ben Gamliel? But Rabba bar bar Ḥanna said that Rabbi Yoḥanan said: Wherever Rabban Shimon ben Gamliel taught in our Mishna, the halakha is in accordance with him, apart from three cases: The halakha of a guarantor (Bava Batra 173b); the halakha he stated with regard to the divorce case in Sidon (Gittin 74a); and the latter of his disputes with the Rabbis with regard to the halakhot of evidence (Sanhedrin 31a). Since Rabbi Yoḥanan issued a statement that the halakha is in accordance with Rabban Shimon ben Gamliel in all but three exceptional cases, why would it be necessary for him to issue a special ruling in the present discussion? The Gemara answers: They are amora’im, and they disagree with regard to the opinion of Rabbi Yoḥanan. Rabbi Abba bar Yaakov maintains that Rabbi Yoḥanan did not issue a general directive, but rather provided a separate ruling for each case.
רי״ףרש״ימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומי אמר ר׳ יוחנן הכי – דהלכה כרבן שמעון בהא לחודא והא בכל מקום ששנה קאמר.
ערב וצידן וראיה אחרונה – ערב בגט פשוט צידן במי שאחזו קורדיקוס ראיה אחרונה בסנהדרין בפרק זה בורר ובשתי ראיות נחלק הלכה כמותו בראשונה ולא באחרונה אמרו לו הבא ראיה אמר אין לי ראיה כו׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: ומי [והאם] אמר ר׳ יוחנן הכי [כך] ופסק כי הלכה כרבן שמעון בן גמליאל? והא [והרי] אמר רבה בר בר חנה אמר ר׳ יוחנן: בכל מקום ששנה רבן שמעון בן גמליאל במשנתנו — הלכה כמותו, חוץ משלושה דינים: בדין ערב, ובדין שאמר בצידן, ומחלוקותיו עם חכמים בדיני ראיה שאין הלכה כמותו באחרונה שביניהן. ואם פוסק ר׳ יוחנן בכלל שהלכה כרבן שמעון בן גמליאל, לא היה צריך לפסוק הלכה מיוחדת במשנתנו. ומשיבים: אמוראי נינהו ואליבא [מחלוקת אמוראים היא ולפי שיטת] ר׳ יוחנן, שלדעת ר׳ אבא בר יעקב לא קבע ר׳ יוחנן הלכה כללית, אלא פסק הלכה בכל מקום ומקום לעניינו.
The Gemara poses a question: And did Rabbi Yoḥanan actually say so, that the halakha follows Rabban Shimon ben Gamliel? But Rabba bar bar Ḥanna said that Rabbi Yoḥanan said: Wherever Rabban Shimon ben Gamliel taught in our Mishna, the halakha is in accordance with him, apart from three cases: The halakha of a guarantor (Bava Batra 173b); the halakha he stated with regard to the divorce case in Sidon (Gittin 74a); and the latter of his disputes with the Rabbis with regard to the halakhot of evidence (Sanhedrin 31a). Since Rabbi Yoḥanan issued a statement that the halakha is in accordance with Rabban Shimon ben Gamliel in all but three exceptional cases, why would it be necessary for him to issue a special ruling in the present discussion? The Gemara answers: They are amora’im, and they disagree with regard to the opinion of Rabbi Yoḥanan. Rabbi Abba bar Yaakov maintains that Rabbi Yoḥanan did not issue a general directive, but rather provided a separate ruling for each case.
רי״ףרש״ימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) מתני׳מַתְנִיתִין: דוְאֵלּוּ שֶׁכּוֹפִין אוֹתוֹ לְהוֹצִיא מוּכֵּה שְׁחִין וּבַעַל פּוֹלִיפּוּס וְהַמְקַמֵּץ וְהַמְצָרֵף נְחוֹשֶׁת וְהַבּוּרְסִי בֵּין שֶׁהָיוּ עַד שֶׁלֹּא נִישְּׂאוּ וּבֵין מִשֶּׁנִּישְּׂאוּ נוֹלְדוּ וְעַל כּוּלָּן אָמַר רַבִּי מֵאִיר אע״פאַף עַל פִּי שֶׁהִתְנָה עִמָּהּ יְכוֹלָה הִיא שֶׁתֹּאמַר סְבוּרָה הָיִיתִי שֶׁאֲנִי יְכוֹלָה לְקַבֵּל וְעַכְשָׁיו אֵינִי יְכוֹלָה לְקַבֵּל.
MISHNA: And these are the defects for which the court forces him to divorce her: One afflicted with boils; or one who has a polyp; or one who works as a gatherer, or one who works as a melder of copper, or one who works as a tanner of hides, all of whose work involves handling foul-smelling materials. Whether he had these defects before they got married, or whether they developed after they got married, the court forces them to divorce. And with regard to all of these, Rabbi Meir said: Even though he stipulated with her ahead of time that he suffers from this particular ailment or this is his line of work, she can nevertheless demand a divorce and say: I thought I could accept this issue but now I realize I cannot accept it.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןתוספותר״י מלונילרשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך קמץ
קמץא(כתובות עז.) המקמץ והמצרף נחשת (גמ׳) מאי מקמץ א״ר יהודה זה המקמץ צואת כלבים ותניא מקמץ זה בורסי קטן.
א. [איינזאממלען.]
מתני׳ בעל פוליפוס – מפרש בגמ׳.
המקמץ והמצרף נחשת – מפרש בגמ׳ וכולן מפני שאומנות מסרחת היא.
ואילו שכופין אותן להוציא, אם היא אינה רוצה להיות עמו והוא אם לא התנה עמה כשנשאה, מוכה שחין, ובעל פוליפוס ריח הפה וריח החוטם, והמקמץ הוא מקמץ צואת כלבים, (והמצקם) [והמצרף] נחשת מחתך נחשת מעיקרו וחשלי דודי, והבורסי, בין שהיו בו עד שלא נשאו ובין שהיו בו משנשאו. ואם התנה עמה מעיקרא על מנת אני נושאך שאני כך וכך או שיש לי אומנות כך וכך, מקבלת היא על כרחה ולא יוציא, חוץ ממוכה שחין מפני שממקתו. אבל אם מת אותו שהיה בו אחד מן האומניות הללו ונפלה לפני יבם שיש לו אותו אומנות עצמו, יכולה היא שתאמר לאחיך הייתי מקבלא ולך איני מקבל.
א. מקבלת.
סבורה הייתי שאני יכולה לקבל – קצת תימה דאם כן כל אשה תערים ותשאנו כדי שיתן לה כתובה שתאמר איני יכולה לקבל ויגרשנה ושמא במקום שיש חשש ערמה אין לה כתובה.
משנה. יא. ואלו שכופין אותו להוציא, מוכה שחין וכו׳.
בעל פוליפוס. מפר׳ בבריתא, שיש לו ריח הפה.
והבורסי. זה בורסי גדול שיש לו עורות הרבה, ומקמץ, זה בורסי קטן שאין לו אלא עור אחד או שנים לעבד. ואיצטריכו תרויהו למיתני, לרבות אפי׳ בורסי קטן, דאי לא תנא אלא חד, הוה מוקימנא ליה לבורסי גדול. אי נמי מפר׳ בגמ׳ מקמץ, זה המקמץ צואת כלבים.
בין שהיו כן עד שלא נשאו. דאע״ג דסברה וקבלה, יכולה למימר סבורה הייתי לקבל, ועכשיו איני יכולה לקבל. וכל שכן, בין משנשאו למדו.
ואלו שכופין אותם להוציא מוכה שחין. פירוש: לרבנן אף על פי שאין כופין במומין גדולים כנקטע ידו ורגלו ונסמית עינו, באלו כופין אף על פי שהיו בו, ואפילו ראתה וסברה וקבלה יכולה היא שתאמר סבורה הייתי לקבל ועכשיו איני יכולה לקבל. ודוקא במומין אלו שהם גדולי גדולים אנו אומרים שמקבלים ממנה כשאומרת איני יכולה לקבל, אבל במומין אחרים אף על גב שהם גדולי גדולים כגון נקטע ידו ונסמית עינו אין מקבלין ממנה, שיש כמה נשים שמקבלות ואינן מקפידות.
והא דמתמהין בגמרא אלא למאן דאמר היו מה לי קטנים מה לי גדולים כאלו, ולא קאמר מה לי גדולים ממש דהא איכא הני הא סברה וקבלה, הכי קאמר מה לי גדולים כאלו דיכולה לומר סבורה הייתי לקבל, ומכל מקום כשהתנה עמו אינה יכולה לומר איני יכולה לקבל לדעת רבנן, דאי לאו דגמרה בדעתה לקבל לא היתה מתנה כלל, וכיון דהתנתה אינה יכולה לומר איני יכולה לקבל שיכולה היא, אלא שעכשיו היא שמצאה עילה לצאת. ודכותה בפרק לא יחפור בירושלמי (בבא בתרא פ״ב ה״ג) דגרסינן התם גבי חנות שבחצר יכול למחות ולומר לו איני יכול לישון וכו׳, תני לשכינו יכול הוא לחזור בו משקבל עליו אינו יכול לחזור בו, רבן שמעון בן גמליאל אומר אף משקבל יכול לחזור בו. וגרסינן התם אתיא דרבן שמעון בן גמליאל כר׳ מאיר, דתניא תמן על כלם אמר ר׳ מאיר יכולה היא שתאמר סבורה הייתי לקבל ועכשיו איני יכולה לקבל.
המשנה השמינית והכונה בה כשלפניה והיא נתקשרת עמה לומר שאע״פ שאמרו במומין שאין כופין אותו להוציא בקצת חליים וקצת אמניות כופין ולבאר דינין אלו אמר אלו כופין אותן להוציא מוכי שחין ובעל פוליפוס והמקמץ וצורף נחשת והבורסי בין שהיו בו עד שלא נשאו בין משנשאו נולדו ועל כלן אמ״ר מאיר אע״פ שהתנה עמה יכולה היא שתאמר סבורה הייתי שאני יכולה לקבל ועכשו איני יכולה לקבל וחכמים אומרים מקבלת היא על כרחה חוץ ממוכי שחין מפני שהיא ממקתו אמ״ר יוסי מעשה בצידן בבורסי שמת והיה לו אח בורסי אמרו חכמים יכולה היא שתאמר לאחיך הייתי יכולה לקבל ולך איני יכולה לקבל אמר הר״ם מוכה שחין המצורע בעל פוליפום מי שיש לו ריח האף או ריח הפה מקמץ אשר יקבץ צואת הכלבים לעבד בו עורות מצרף נחשת אשר יחצוב נחשת מהמחצב ובורסי היא הוא העבדן והלכה כחכמים:
מתני׳ ואלו שכופין אותו להוצי׳ – פירוש והא דקתני אלו ואע״ג דאיכ׳ אחריני כדאית׳ בתלמוד׳ משום דהכא לא מני אלא הני תלת דקיומן אסור׳ ולא מפקא להו שום חיוב׳ דשאר כסות ועונה והוה מידי דלא פשע איהו בנפשיה כלום ואפ״ה כופין אותו להוציא משום דמאיסי וכ״ש היכא דאיכ׳ חדא מאידך ופי׳ רש״י ז״ל אלו כופין אותו להוציא וליתן כתובה והביא ראיה לדבריו מדפרכי׳ בתלמוד׳ אמאי לא קתני ההיא דשהתה עמו עשר שנים ולא ילדה שיוציא ויתן כתובה ואי אית׳ במשנתינו אין כופין לתת כתובה לא מצי למתניי׳ לההוא במשנתינו אלא ודאי כדאמרן ולא הוצרך לפרש התנא דהכי משמע מסתמ׳. אבל בשם רבינו גרשום ז״ל כתבו דכופין על הגט בלחוד קאמר ואין לה כתובה (והראי׳ לה כתובה) והראיה מסיפא דקתני אמר ר׳ מאיר אף על פי שקבלה עלי׳ יכולה היא לומר סבורה הייתי לקבל והתם ודאי אין כופין על הכתובה שא״כ אתא לאערומי ותקבל עליה מומין ואחר כופין אותו להוציא ולתת כתובה דמדר״מ נשמע לרבנן דרישא ואין זו ראיה דלעולם במתני׳ כופין אף על הכתובה וכל היכא דחזיא דמערמי פשיט׳ דאין כופין ולא יהיה לה כתובה ומתני׳ בדלא אערמה וכ״מ שכופין כופין בין בשוטי׳ בין בכל כפי׳ אפילו ע״י נכרים כדאי׳ בפרק בתרא דגיטין וכופין אותו עד שיאמר רוצה אני ואם מסר מודעה כופין ליה עד דמבטל מודעה כדאית׳ בעירכין ובדוכת׳ פרישנא בס״ד וכן נראה לי.
(ח-יב) אמר ר״מ אף על פי שהתנה וכו׳ – ובפרק לא יחפור אמר בירושלמי שהמקבל עליו נזקין שאין להם חזקה דהוה בפלוגת׳ דר״מ ורבנן והא קי״ל דהלכתא כרבנן והיינו דאמרינן אין חזקה לניזקין הא ראיה יש ובמקומה פי׳ בס״ד. לאחיך הייתי מקבלת פירוש דכופין אותו לחלוץ וכדאמרינן מנין ליבמה שנפלה לפני מוכה שחין שאין חוסמין אותה וכבר פי׳ במסכת יבמות בס״ד.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ג משנה ואלו פגמים שבגללם כופין אותו, את הבעל, להוציא (לגרש) את אשתו: אם היה מוכה שחין, או שהיה בעל פוליפוס, וכן המקמץ, והמצרף נחושת, והבורסי (מעבד עורות שריחם רע). בין שהיו בו פגמים אלו עד שלא (לפני) שנישאו ובין אם משנישאו נולדו. ועל כולן אמר ר׳ מאיר: אף על פי שהתנה עמה מראש שמלאכתו בכך או שיש בו מום זה, יכולה היא שתאמר: ״סבורה הייתי לפני הנישואין שאני יכולה לקבל ולהיות נשואה לו באופן זה, ואולם עכשיו עכשיו אני מגלה שאיני יכולה לקבל״.
MISHNA: And these are the defects for which the court forces him to divorce her: One afflicted with boils; or one who has a polyp; or one who works as a gatherer, or one who works as a melder of copper, or one who works as a tanner of hides, all of whose work involves handling foul-smelling materials. Whether he had these defects before they got married, or whether they developed after they got married, the court forces them to divorce. And with regard to all of these, Rabbi Meir said: Even though he stipulated with her ahead of time that he suffers from this particular ailment or this is his line of work, she can nevertheless demand a divorce and say: I thought I could accept this issue but now I realize I cannot accept it.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןתוספותר״י מלונילרשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) הוחכ״אוַחֲכָמִים אוֹמְרִים מְקַבֶּלֶת הִיא עַל כׇּרְחָהּ חוּץ מִמּוּכֵּה שְׁחִין מִפְּנֵי שֶׁמְּמִקָּתוֹ מַעֲשֶׂה בְּצַיְדוֹן בְּבוּרְסִי אֶחָד שֶׁמֵּת וְהָיָה לוֹ אָח בּוּרְסִי ואָמְרוּ חֲכָמִים יְכוֹלָה הִיא שֶׁתֹּאמַר לְאָחִיךָ הָיִיתִי יְכוֹלָה לְקַבֵּל וּלְךָ אֵינִי יְכוֹלָה לְקַבֵּל.:
And the Rabbis say: If she initially agreed she must accept it against her will, apart from a situation in which her husband is afflicted with boils. In that case the Rabbis concede that he must divorce her, because the disease consumes his flesh when they engage in marital relations. The mishna relates an additional account: An incident occurred in Sidon involving a certain tanner who died childless, and he had a brother who was also a tanner. This brother was required to enter into levirate marriage with the widow. The Sages said: She can say: I could accept living with a tanner for your brother but I cannot accept it for you, and therefore he must perform ḥalitza with her.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יר״י מלונילריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך ברסי
ברסיא(קידושין פב) הגרע והבלן והברסי. (כתובות עז.) והיה לו אח בורסי פי׳ אומן המעבד עורות. (שבת ט:) ולא לבורסקי פי׳ מקום שמעבדין בו עורות (א״ב: וכן בל׳ יוני).
א. [גערבער.]
שממקתו – לשון המק בשרו (זכריה יד).
וחכמים אומ׳ מקבלת היא על כרחה. פליג אם היו כן עד שלא נשאו, דהא סברה וקבלה. חוץ ממוכה שחין. שהוא מאוס לה. ולא מיבעיא היכא דלא בעיא היא למיתב תותיה, דכופין, אלא אפי׳ היתה רוצה לשבת תחתיו, חייבין ב״ד לכוף האיש לפרוש ממנה ולגרשה. מפני שהיא ממיקתו. כלומ׳, שהתשמיש קשה לו, והכי ר״ל, חוץ ממוכה שחין, שיכולה לומ׳ עכשיו איני יכולה לקבל, לפי שבכל יום ויום הולך ומכביד חליו, לפי שהיא כשהיא משמשת והולכת עמו ממיקה את בשרו, מה שאין כן באחרים המנויים במשנה, דבעינן אחד הן עומדין, וכיון דסברה וקבלה ההיא שעתא, תו לא מציא למימר מאיס עלי.
לאחיך הייתי יכולה לקבל וכו׳. ואפי׳ חכמים דאמרי כיון דסברה וקבלה מקבלת היא בעל כרחה, דוקא לאותו ראשון שקדשה, אבל לא ליבם, דיכולה למימר מדותיו היו טובות כל כך שנתרציתי לסבול ממנו, אבל ממך איני יכולה לסבול, שאיני חפצה בשאר מדותיך.
גמרא. מקבלת בעל כרחה. כיון שהתנה עמה. חוץ ממוכה שחין. לפי שחליו גדול ורבה בכל שעה ושעה שהיא משמשת עמו, ומשום הכי יכולה לומ׳ לא קבלתי עלי אלא בענין החולי הראשון, אבל גדול כזה לא קבלתי ולא הייתי יודעת שיגדל וירבה, אבל בשאר החליים והאומניות אינן גדלין והולכין אלא עומדין במקומם בענין אחד, וכיון שהתנה עמה הדין עמו ואין כופין אותו.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 8]

לאחיך הייתי יכולה לקבל כו׳. אפילו חכמים דאמרי כיון דסברה וקבילה מקבלת היא על כרח׳ דוקא לאותו ראשון שקדשה אבל לא ליבם דיכולה לומר מדותיו היו טובות כל כך שנתרציתי לסבול ממנו אבל ממך איני יכולה לסבול שאיני חפצה בשאר מדותיך. תלמידי ר׳ יונה ז״ל:
גמרא לא פסיק פומיה מכוליה פירקין בלשון כבוד אנח סימנים כלומר דאיהו ריח הפה קאמר. רש״י במהדורא קמא:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וחכמים אומרים: מקבלת היא על כרחה אם הסכימה לכך מראש, חוץ ממוכה שחין, מפני שהשחין ממקתו (מרקיבה את בשרו). ועוד מספרים כתוספת: מעשה בצידון בבורסי אחד שמת בלא בנים והיה לו אח בורסי שהיה צריך לייבם את אשת האח שנפטר. אמרו חכמים: יכולה היא שתאמר ״לאחיך הייתי יכולה לקבל, ולך איני יכולה לקבל״, ויצטרך לחלוץ לה.
And the Rabbis say: If she initially agreed she must accept it against her will, apart from a situation in which her husband is afflicted with boils. In that case the Rabbis concede that he must divorce her, because the disease consumes his flesh when they engage in marital relations. The mishna relates an additional account: An incident occurred in Sidon involving a certain tanner who died childless, and he had a brother who was also a tanner. This brother was required to enter into levirate marriage with the widow. The Sages said: She can say: I could accept living with a tanner for your brother but I cannot accept it for you, and therefore he must perform ḥalitza with her.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יר״י מלונילריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) גמ׳גְּמָרָא: מַאי בַּעַל פּוֹלִיפּוּס אָמַר רַב יְהוּדָה אָמַר שְׁמוּאֵל רֵיחַ הַחוֹטֶם בְּמַתְנִיתָא תָּנָא רֵיחַ הַפֶּה רַב אַסִּי מַתְנִי אִיפְּכָא וּמַנַּח בַּהּ סִימָנָא שְׁמוּאֵל לָא פָּסֵיק פּוּמֵּיהּ מִכּוּלֵּיהּ פִּירְקִין.:
GEMARA: The Gemara inquires about several unclear terms which appear in the mishna: What is one who has a polyp? Rav Yehuda said that Shmuel said: This is one who has a foul odor of the nose. It was taught in a baraita: A polyp is a foul odor of the mouth. Rav Asi teaches the reverse, that Shmuel is the one who said a polyp is odor of the mouth. And he provided a mnemonic device for his opinion: Shmuel did not close his mouth from our entire chapter, meaning that he studied it and commented on it extensively. This statement was formulated in a way that contains a hint that Shmuel’s opinion involves the mouth.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך פליפוס
פליפוסא(שבת קט.) יד מעלה פוליפוס (כתובות עז.) ובעל פוליפוס מאי בעל פוליפוס רב יהודה אמר שמואל ריח החוטם במתניתא תנא ריח הפה (א״ב פי׳ בליו״ר חולי החוטם ומין מורסא גדל בתוכו וריחו רע ולפעמים יפשה עד הגיעו מבפנים אל החיך ולא יכול החולה לדבר במבטא ומה צדקו דברי המתניתא אשר אין כופין להוציא על כל פוליפוס כי אם על הפושה).
א. [איין אויסוואקס.]
גמ׳ פסק פומיה – סימנא דשמואל ריח הפה אמר.
לא פסק פומיה מכולי פירקין – תמיד היה שגור בפיו.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 8]

ופירש רבי מאיר שמואל לא פסיק פומיה כו׳. פי׳ בכל זה הפרק דבר שמואל כמעט על כל משנה ומשנה אמשנה קמייתא פליגי רב ושמואל בסתם ומפרשה, טעמא וכמה קצבה אמר רב יהודה אמר שמואל י״ב חדש, אמר שמואל משום בני אדם פריצים, אמר שמואל דברים של קלון וכן כולן. הרא״ש ז״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ד גמרא נזכרו במשנה כמה מונחים בלתי ברורים ושואלים: מאי [מהו] ״בעל פוליפוס״? אמר רב יהודה אמר שמואל: זה שיש לו ריח החוטם. במתניתא תנא [בברייתא שנה]: זה שיש לו ריח הפה. רב אסי מתני איפכא [היה שונה להיפך] ששמואל הוא הסבור שפוליפוס הוא ריח הפה. ומנח [ונותן] בה סימנא [סימן] לזכור שזו השיטה: שמואל לא פסיק פומיה [פסק פיו] מכוליה פירקין [מכל פרקנו], שעל ידי זה זוכרים שיש קשר בין פה לשמואל.
GEMARA: The Gemara inquires about several unclear terms which appear in the mishna: What is one who has a polyp? Rav Yehuda said that Shmuel said: This is one who has a foul odor of the nose. It was taught in a baraita: A polyp is a foul odor of the mouth. Rav Asi teaches the reverse, that Shmuel is the one who said a polyp is odor of the mouth. And he provided a mnemonic device for his opinion: Shmuel did not close his mouth from our entire chapter, meaning that he studied it and commented on it extensively. This statement was formulated in a way that contains a hint that Shmuel’s opinion involves the mouth.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) וְהַמְקַמֵּץ.: מַאי מְקַמֵּץ אָמַר רַב יְהוּדָה זֶה הַמְקַבֵּץ צוֹאַת כְּלָבִים מֵיתִיבִי מְקַמֵּץ זֶה בּוּרְסִי וּלְטַעְמָיךְ תִּיקְשֵׁי לָךְ מַתְנִיתִין הַמְקַמֵּץ וְהַמְצָרֵף נְחוֹשֶׁת וְהַבּוּרְסִי.
The mishna taught, in the list of defects for which the husband is forced to divorce his wife: Or one who works as a gatherer. The Gemara asks: What is the meaning of a gatherer? Rav Yehuda said: This is referring to one who gathers dog excrement for use in tanning. The Gemara raises an objection from a baraita: A gatherer, this is a tanner. The Gemara responds: And according to your reasoning, the mishna itself should present a difficulty for you, as it states: One who works as a gatherer, or one who works as a melder of copper, or one who works as a tanner of hides, which indicates that the mishna holds that the gatherer and the tanner are not the same.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יר״י מלונילריטב״אמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך צרף
צרףא(חגיגה ד.) המקבץ והמצרף נחשת והבורסי פטור מן הראייה (כתובות עז.) מקמץ ומצרף נחשת (גמ׳) מצרף נחשת מאי אמר רב חושלי דודי כבר פי׳ בערך חשל.
א. [צערמאהלען.]
תיקשי לך מתני׳ – דקא חשיב להו בתרין.
מקמץ צואת כלבים – לא ידעתי מה צורך בה אבל באשכנז ראיתי ששורין בהם הבגדים לפני כבוסן יום או יומים.
מקמץ. זה בורסי, דהיינו מעבד עורות.
וצורף נחושת. מפרש בגמ׳, זה המחתך נחושת מעיקרו. כלומ׳, מן ההר חוצבין את הנחושת, ויש שם סריחה מתוך שמעלה הבל מקום החתך.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 8]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ה שנינו במשנה בין שאר המלאכות הבזויות בהן עוסק הבעל: ״והמקמץ״. ושואלים: מאי [מה פירוש] ״מקמץ״? אמר רב יהודה: זה המקבץ צואת כלבים לצורך עיבוד עורות (בורסקאות). מיתיבי [מקשים] על כך ממה ששנינו בברייתא: ״מקמץ״ זה עצמו בורסי! ומשיבים: ולטעמיך [ולטעמך, לשיטתך] תיקשי [תקשה] לך מתניתין [משנתנו עצמה] שנאמר בה ״המקמץ והמצרף נחושת והבורסי״, שמכאן רואים שהמקמץ והבורסי אינם אותה מלאכה!
The mishna taught, in the list of defects for which the husband is forced to divorce his wife: Or one who works as a gatherer. The Gemara asks: What is the meaning of a gatherer? Rav Yehuda said: This is referring to one who gathers dog excrement for use in tanning. The Gemara raises an objection from a baraita: A gatherer, this is a tanner. The Gemara responds: And according to your reasoning, the mishna itself should present a difficulty for you, as it states: One who works as a gatherer, or one who works as a melder of copper, or one who works as a tanner of hides, which indicates that the mishna holds that the gatherer and the tanner are not the same.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יר״י מלונילריטב״אמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) בִּשְׁלָמָא מַתְנִיתִין לָא קַשְׁיָא כָּאן בְּבוּרְסִי גָּדוֹל כָּאן בְּבוּרְסִי קָטָן אֶלָּא לְרַב יְהוּדָה קַשְׁיָא תַּנָּאֵי הִיא דְּתַנְיָא מְקַמֵּץ זֶה בּוּרְסִי וְיֵשׁ אוֹמְרִים זֶה הַמְקַמֵּץ צוֹאַת כְּלָבִים.:
The Gemara explains: Granted, the mishna is not difficult, as one can say that here, where the tanner is listed separately from the one who gathers, it is referring to a large-scale tanner, and there, when the baraita states that a gatherer is a tanner, it is speaking of a small-scale tanner. But according to Rav Yehuda it is difficult. The Gemara answers: It is a dispute between tanna’im, as it is taught in a baraita: A gatherer, this is a tanner, and some say: This is one who gathers dog excrement. Rav Yehuda follows this latter opinion.
רי״ףרש״יתוספותר״י מלונילריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בשלמא מתני׳ לא קשיא – אברייתא דאיכא למימר האי דחשיב ליה בתרי הכי קאמר אחד בורסי קטן דהיינו מקמץ ואחד בורסי גדול.
בורסי קטן – שהוא עני ויש לו עורות מעט.
הכי גרסינן: תנאי היא דתניא מקמץ זה בורסקי ויש אומרים זה המקמץ צואת כלבים והכי גרסי׳ לה בתוספתא והא דרבי יוסי ברבי יהודה מלתא אחריתי קאמר ושם היא שנויה.
אלא לרב יהודה קשיא – תימה דאמאי לא משני דהא דאמר רב יהודה (אמר שמואל) המקמץ צואת כלבים היינו בורסי קטן דבפרק מי שמתו (ברכות כה.) משמע דאיכא צואת כלבים בעיבוד עורות דתניא התם לא יקרא אדם קריאת שמע לא כנגד צואת כלבים ולא כנגד צואת אדם כו׳ בזמן שנתן לתוכן עורות.
מקמץ צואת כלבים. ושורין בהן את הבגדים לפני כיבוסן יום או יומים, ומסריח למרחוק.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 8]

(יב) גמרא בשלמא מתני׳ ל״ק כאן בבורסי גדול כאן בבורסי קטן – פירוש ותנא בורסי גדול העומד על העמוד שאינו מאוס כ״כ (והיינו) [ותנא] בורסי קטן שמתעסק במלאכה שהוא מאוס יותר משום רבותי׳ וסיפא היכא שקבלה עליה אין כופין לרבנן ורש״י ז״ל פירש דבורסי גדול גרוע מבורסי קטן. לר׳ יהודא קשיא וא״ת אמאי לא משנינן לדידיה נמי דמאי מוקמינן צואת כלבים בורסי קטן דהא בעבוד עורות נותנים צואת כלבים כדאמרינן במסכת ברכות לא יקרא אדם ק״ש לא כנגד צואת כלבים ולא כנגד צואת תרנגולים בזמן שנתן לתוכו עורות (ור״ל) [וי״ל] דלשון מקמץ צואת כלבים לאו משמע עבוד עורות כלל ואין מלאכת הבורסי אלא כשנותנים עורות לתוכן.
בשלמא מתני׳ לא קשיא כאן בבורסי גדול וכו׳. פי׳ ותנא בורסי גדול העומד על הפועלים שאינו מאיס כל כך משום רבותא דרישא ותנא בורסי קטן שמתעסק במלאכה שהוא מאוס יותר משום רבותא דסיפא דהיכא שקבלה עליה אין כופין לרבנן. ורש״י פי׳ דבורסי גדול גרוע מבורסי קטן אלא לרב יהודה קשיא וא״ת ואמאי לא משנינן לדידיה נמי דמאי מקמץ צואת כלבים בורסי קטן דהא בעיבוד עורות נותנין צואת כלבים כדאמרינן בברכות לא יקרא אדם ק״ש לא כנגד צואת כלבים ולא כנגד צואת תרנגולים בזמן שנתן לתוכה עורות וי״ל דלישנא דמקמץ צואת כלבים לא משמע עבוד עורות ואין מלאכת הבורסי אלא כשנותנים העורות בתוכן. הריטב״א ז״ל.
ובהכי מתרצא לי לשון ולטעמיך דלא דייק שפיר וה״ק בשלמא לדידיה מקמץ צואת כלבים נמי בכלל מלאכת הבורסי הויא והלכך איברא ודאי דמקמץ זה בורסי ומיהו תרתי בורסי הויא אחד המקבץ צואת כלבים ואחד הנותן עורות בתוכן אבל לדידך דקא פרכת מדתניא מקמץ זה בורסי אלמא סברית לך דלא מקרי בורסי אלא מפני עבוד העורות ומשעה שנתנם לתוכם אלא מפני קמוץ צואת כלבים מעתה תקשי לך מתני׳ ומשני בשלמא מתני׳ לא קשיא כו׳. פי׳ הכין הוא קושטא דמלתא שלא נקרא בורסי אלא מפני עבוד העורות אבל אכתי יש לחלק בין בורסי קטן לבורסי גדול אבל לרב יהודה קשיא ומשני תנאי היא כו׳ פי׳ לפי סברתו דלא מקרי בורסי אלא מפני עבוד העורות כנ״ל. אבל רש״י כתב תקשי לך מתני׳. דקא חשיב להו בתרין. מקמץ צואת כלבים. לא ידעתי מה צורך בה אבל באשכנז ראיתי ששורין בהם הבגדים כו׳.
ואפשר לפרש לפי שיטתו של רש״י דה״ק ולטעמיך תקשי לך מתני׳ כו׳ פי׳ בשלמא לדידי סבירא לן דשריי׳ הבגדים בהם נמי מקרי בורסי דמה לי שריית בגדים בהם ומה לי נתינת עורות בהן הכל הוא מלאכת בורסי ולא תקשי מתניתין אברייתא דתרי גווני בורסי הוי והמקבץ צואת כלבים כדי לשרות בהם הבגדים או ליתן בהם עורות הכל מקרי בורסי אלא לדידך דקא מותבת לי אלמא סבירא לך דלא מקרי בורסי אלא מעבד עורות תקשי לך מתני׳ ומשני הכין הוא קושטא דמלתא דלא מקרי בורסי אלא המעבד עורות ולא קשיא מתני׳ כאן בבורסי גדול כו׳ כנ״ל:
תקשי לך מתני׳ דקתני כו׳. אלמא לאו חדא מלתא נינהו. רש״י ז״ל במהדורא קמא. משמע דקא בעי לאוכוחי דלאו חדא מלתא היא מדקא חשיב להו בתרין ומדאפסיק בינייהו המצרף נחושת ומ״ה פריך דתקשי ליה מתני׳ אבל במהדורא בתרא חזר ותיקן דלא פריך אלא משום דקא חשיב להו בתרין דכתב וז״ל תקשי לך מתני׳. דקא חשיב להו בתרין. ע״כ. והדין עמו דאי קשיא ליה משום דאפסיק בינייהו המצרף נחושת לא תריץ בהא מידי במאי דקאמר בשלמא מתני׳ לא קשיא כאן בבורסי גדול כו׳ וכן כתב רש״י בשלמא מתני׳ לא קשיא. אברייתא דאיכא למימר האי דחשיב ליה בתרי. ע״כ. פי׳ קושית מתניתין אברייתא לא תקשי אבל מתני׳ גופה תקשי אמאי אפסיק בינייהו המצרף נחושת כנ״ל.
ואם תשאל א״כ אמאי האריך לאתויי מתני׳ דקאמר ולטעמיך תקשי לך מתני׳ המקמץ והמצרף נחושת והבורסי כיון דלא קשיא ליה אלא אמאי חשיב ליה בתרין לא הוה ליה למנקט אלא בקוצר ולטעמיך תקשי לך מתני׳ אבל השתא דמייתי המשנה משמע דקשיא ליה נמי ההפסק תשובתך איברא דעיקר קשיא היינו אמאי חשיב להו בתרין מיהו מ״מ לרב יהודה ניחא אמאי אפסיק בינייהו המצרף נחושת ולא חש לשנויי אלא עיקר קושיא אבל על ההפסק לא קפיד וא״ת ולרב יהודה מי ניחא והא מקמץ צואת כלבים מה צורך אחר יש כי אם לעורות והלכך היה ליה לתנא למתני תרווייהו בהדי הדדי ולא לאפסוקי בינייהו המצרף נחושת וי״ל דמקמץ צואת כלבים יש בו צורך אחר שבאשכנז שורין בהם הבגדים לפני כבוסן ואגב אורחין פרישנא לך אמאי הפך רש״י וכתב תקשי לך מתני׳. דקא חשיב להו בתרין. מקמץ צואת כלבים. לא ידעתי מה צורך בה כו׳ דוק ותשכח ובמהדורא קמא כתב זה במשנה וכדכתיבנא לעיל ודוק כנ״ל:
בשלמא מתני׳ לא קשיא לברייתא דודאי תרווייהו לשון בורסי הן אלא מקמץ זה בורסי גדול שיש לו עורות הרבה והדר איצטריך למתני בורסי סתם דהוי בורסי קטן שאין לו אלא עור אחד או שנים לעבד אלא לרב יהודה קשיא ברייתא. רש״י במהדורא קמא.
ובמהדורא בתרא לא פי׳ כן והדין כן דהא ודאי סתם בורסי היינו בורסי גדול ולשון מקמץ נמי משמע דמקמץ בעניות זעיר שם זעיר שם ומיהו קשיא דא״כ הויא לה מתני׳ זו ואצ״ל זו דמאחר דתני דכופין על בורסי קטן כ״ש על בורסי גדול ושמא אע״ג דלא יש כל כך סרחון בבורסי קטן מכל מקום מאחר שהוא עני קשה לה טפי מבורסי גדול ואפשר דלהכי קאמר רש״י בורסי קטן. שהוא עני ויש לו עורות מעט. ע״כ. ולא קצר לכתוב בורסי קטן שיש לו מעט עורות ומה לו להזכיר שהוא עני אלא כדפרישנא כן נראה לי:
תנאי היא דתניא מקמץ זה בורסי ר׳ יוסי בר יהודה אומר המקמץ צואת כלבים והמצרף נחושת והבורסי ה״ג במקצת ספרים ולא נהירא לרש״י דרבי יוסי בר יהודה מלתא אחריתי קאמר ולא קאי לפרושי פי׳ מקמץ דמתני׳ ואנן הכי בעינן למימר דפליגי תנאי בפירוש מקמץ.
לכך נ״ל הנכון דהכי גרסי׳ תנאי היא דתניא זה בורסי המקמץ צואת כלבים פי׳ דבתרווייהו קיימי לפרש מקמץ דמתני׳ וז״ל התוס׳ [פ״ז הל״י] מדוייקת איזהו מקמץ זה בורסי וי״א מקמץ צואת כלבים מצרף נחושת זה מתוך נחושת ר״י בר יהודה אומר מקמץ מצרף נחושת והבורסי אימתי אמרו יוציא ויתן כתובה בזמן שהוא רוצה והיא אינה רוצה כו׳. ע״כ. הרי קמן דר׳ יוסי בר יהודה מלתא אחריתי בעי לאשמועינן ולא פירושא דמקמץ בעי לאשמועינן כנ״ל:
המחתך נחושת מעיקרו פי׳ חוצב עפרה ממקום מולדתה רב אמר חשלי דודי פי׳ שעושין היורות ע״י הקשת הקורנוס שמפשטים העשת ועושין ממנה כלי. תניא בתוספתא מצרף נחושת זה המתיך נחושת וכל אלה פניהם וכל גופם מפוחמים תמיד והם מאוסים. הר״י מטראני ז״ל:
אכסוהו שערי האכילוהו שעורים כבהמה שאין ממש בדבריו לשון הכוסס חטים כ״ש לשון אבוס. רש״י במהדורא קמא.
וכתבו תלמידי רבינו יונה ז״ל אבסוה שערי לפי שאין ממש בדבריו לפי שכל דבר לא יפלא מב״ד להוציא לאור כיון שיתחילו בו ויכולין הם לקנסו בענין שלא ישוב לומר כן. תלמידי רבינו יונה:
הא דאמרינן עד שכופין אותו להוציא יכפוהו לזון הייתי סבור לומר דלאו כופין אותו ממש קאמר דהא רב לא אמר אלא יוציא ויתן כתובה וכל מקום שנאמר בו כלשון הזה אין במשמע כופין כדבעינן למכתב קמן אלא ה״ק אותה כפייה עצמה שעושין לו כדי שיוציא שכופין אותו ליתן כתובה והוא כפוי בכך להוציא יכפוהו בה לזון. עד שראיתי בירושלמי במסכת גיטין בפרק בתרא [ה״ט] ר׳ ירמיה בעא מר׳ אבהו האומר איני זן ואיני מפרנס כופין אותו או לא אמר לו אדיין את לזו מפני ריח הפה כופין וכו׳ מפני חיי נפש לא כל שכן ר׳ יוחנן אומר אומרים לו או זן או פרנס או פטור. מכאן נראה דאיכא מאן דאמר כופין ממש והיינו מאן דסבר בגמרא דידן יוציא ויתן כתובה ומיהו לא קשיא דפעמים יש בלשון הזה לשון כפייה ופעמים אין בלשון הזה לשון כפייה ושמואל ידע מאי קאמר רב ולפיכך אמר עד שכופין אותו להוציא. אי נמי קים להו דחיי נפש כפייה ממש או לזון ולפרנס או להוציא וכיון דלא אמר רב לכוף ולזון ודאי לכוף ולהוציא קאמר ורב כופין ממש קאמר ולא איכפת לן כיון דלית הלכתא כרב כדפסקי רבינו חננאל ורבינו יצחק אבל בה״ג פסק כרב וכר׳ יוחנן. הרמב״ן ז״ל:
וכתב הריטב״א ז״ל וז״ל ונראין דברים דאפילו לשמואל כל שאי אפשר לכופו לזון כגון שאין מוצאין לו במה לפרנס א״נ שהוא עני ואינו רוצה להשתכר להרויח ולזון שכופין אותו להוציא דהא שמואל לא קאמר אלא עד שאתה כופהו להוציא כופהו לזון. ומיהו אם אפשר לו לעשות מלאכה ולזון ואינו רוצה ואפשר לכופו בשמתא שישכיר עצמו למלאכה כדי לזון שאף זה בכלל מה שאמר שמואל יכפוהו לזון וכבר כתבנו לעיל במכלתין והאי דדייק ה״ר אליה׳ ז״ל מהכתוב בלשון הכתובה אנא אפלח וכיון שכן הא דתנן המדיר את אשתו מליהנות לו כיון דאי אפשר לכופו לזון שהרי אסורה הנאתו עליו אם הדירה על דעת רבים כופין אותו להוציא ומה שאמר בירושלמי שמענו שמוציא שמענו שכופין התם כשאפשר לכופו להוציא למצוא פתח לנדרו. ע״כ:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומסבירים: בשלמא מתניתין לא קשיא [נניח משנתנו עצמה אינה קשה], שאפשר לומר כי כאן שאמרו בורסי בנפרד ממקמץ, הרי זה בבורסי גדול, שהוא עשיר ועוסק בעיבוד הרבה עורות, ואילו כאן בברייתא שאמרו שמקמץ הוא בורסי, הרי זה בבורסי קטן, שאינו מעבד אלא מעט עורות. אלא לרב יהודה קשיא [קשה]! ומשיבים: מחלוקת תנאי [תנאים] היא בזה, דתניא כן שנינו בברייתא]: ״מקמץ״ זה בורסי, ויש אומרים: זה המקמץ (מקבץ) צואת כלבים, ור׳ יהודה סובר כאותם יש אומרים.
The Gemara explains: Granted, the mishna is not difficult, as one can say that here, where the tanner is listed separately from the one who gathers, it is referring to a large-scale tanner, and there, when the baraita states that a gatherer is a tanner, it is speaking of a small-scale tanner. But according to Rav Yehuda it is difficult. The Gemara answers: It is a dispute between tanna’im, as it is taught in a baraita: A gatherer, this is a tanner, and some say: This is one who gathers dog excrement. Rav Yehuda follows this latter opinion.
רי״ףרש״יתוספותר״י מלונילריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) וְהַמְצָרֵף נְחוֹשֶׁת וְהַבּוּרְסִי.: מַאי מְצָרֵף נְחוֹשֶׁת רַב אָשֵׁי אָמַר חָשְׁלֵי דּוּדֵי רַבָּה בַּר בַּר חָנָה אָמַר זֶה הַמְחַתֵּךְ נְחוֹשֶׁת מֵעִיקָּרוֹ תַּנְיָא כְּוָותֵיהּ דְּרַבָּה בַּר בַּר חָנָה אֵיזֶהוּ מְצָרֵף זֶה הַמְחַתֵּךְ נְחוֹשֶׁת מֵעִיקָּרוֹ.
The mishna teaches: And a coppersmith and a tanner. The Gemara poses a question: What is the meaning of a coppersmith? Rav Ashi said: A kettle smith, that is, one who beats copper in order to make kettles; his handling of copper leaves him with a bad odor. Rabba bar bar Ḥanna said: This is one who hews copper from its source in the ground. The Gemara comments: It is taught in a baraita in accordance with the opinion of Rabba bar bar Ḥanna: Who is a coppersmith? This is one who hews copper from its source.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יר״י מלונילמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך חשל
חשלא(חולין נג.) הני ביעי חשילתא שריין ואת לא תיכול פי׳ ביע. בהמה שנתמסמסו כדכתיב מהדק וחשל. (כתובות עז.) והמצרף נחשת אמר רב חשלי דודי פי׳ חרש שעושה יורות גדולות מכה אותן ומרדדן.
א. [צודריקט.]
חשלי דודי – מחשלין ומרדדין נחשת ועושין ממנו יורות ומסריח הוא.
מעיקרו – ממקום מוצאו מן הארץ.
נחושת מעיקרו. כלומ׳, מן ההר חוצבין את הנחושת ויש שם סריחה גדולה מתוך שמעלה הבל מקום החתך.
[יבמות ד, א; מכות כג, א] לא תחסום שור בדישו, וסמיך ליה כי ישבו אחים יחדו. כלומ׳, כי היכי שאסרתי לך חסימה בבהמה, כמו כן אני אוסר אותך ביבמה, כגון שבאה מחמת טענה הנראית לעינים, ואיצטריך קרא לאשמועינן הא, דס״ד דנחסים ליה, דהא הקפידה תורה הרבה במצות ייבום, קמ״ל דבכי האי גונא לא הקפידה. ואם תאמר נדרשיה לקולא, ונימא אע״פ שאסרתי לך חסימה בבהמה, שרינא לך ביבמה, כדאשכחן בסמוכין דכלאים בציצית. הא לא קשיא, דאם כן נשתוק קרא מיניה, ונדע ממילא דשריא חסימה בכל מילי חוץ ממה שהוזכר בפירוש, ועוד, דהא הקפידה תורה טובא במצות ייבום יותר מבחליצה, דהא כת׳ ואם לא יחפוץ, והדר ועלתה יבמתו השערה וגו׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ו עוד שנינו במשנה בין אותן מלאכות: והמצרף נחושת והבורסי. ושואלים: מאי [מה פירוש] ״מצרף נחושת״? רב אשי אמר: חשלי דודי (המרדדים נחושת ועושים ממנה דודים), שעיסוקם בנחושת גורם להם לריח רע. רבה בר בר חנה אמר: זה המחתך (חוצב) נחושת מעיקרו מן האדמה. ומעירים: תניא כוותיה [שנויה ברייתא כמותו, כשיטתו] של רבה בר בר חנה: איזהו ״מצרף״? זה המחתך נחושת מעיקרו.
The mishna teaches: And a coppersmith and a tanner. The Gemara poses a question: What is the meaning of a coppersmith? Rav Ashi said: A kettle smith, that is, one who beats copper in order to make kettles; his handling of copper leaves him with a bad odor. Rabba bar bar Ḥanna said: This is one who hews copper from its source in the ground. The Gemara comments: It is taught in a baraita in accordance with the opinion of Rabba bar bar Ḥanna: Who is a coppersmith? This is one who hews copper from its source.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יר״י מלונילמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) אָמַר רַב הָאוֹמֵר אֵינִי זָן וְאֵינִי מְפַרְנֵס יוֹצִיא וְיִתֵּן כְּתוּבָּה אֲזַל ר׳רַבִּי אֶלְעָזָר אַמְרַהּ לִשְׁמַעְתָּא קַמֵּיהּ דִּשְׁמוּאֵל אָמַר זאַכְּסוּהּ שְׂעָרֵי לְאֶלְעָזָר עַד שֶׁכּוֹפִין אוֹתוֹ לְהוֹצִיא יִכְפּוּהוּ לָזוּן.
§ As the mishna discusses situations in which the court forces the husband to divorce his wife, the Gemara mentions a similar case. Rav said: A husband who says: I will not sustain my wife and I will not provide a livelihood for her, must divorce her and give her the payment of her marriage contract. Rabbi Elazar went and recited this halakha before Shmuel. Shmuel said: Feed [akhsuha] barley, animal fodder, to Elazar. In other words, he has spoken nonsense, as rather than forcing him to divorce her, it would be better for them to force him to sustain his wife.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןר״י מלונילרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך כס
כסא(ברכות לט) הכוסס מן החטה. (כתובות עז.) אכסוה שערי לאלעזר פירוש האכילוהו שעורים.
א. [קייאען.]
אכסוהו שערי – האכילוהו שעורים כבהמה כל הנאכל שלא כדרכו קרי ליה כוסס.
אמר רב האומר איני זן ואיני מפרנס יוציא ויתן כתובה אזל ר׳ אלעזר ואמרה לשמעתה קמיה דשמואל אמר אכסוה שערי לאלעזר אדכופין אותו להוציא ניכפינו לזון.
האומר איני זן ואיני מפרנס. זן במזונות, ומפרנס במלבושים. יוציא ויתן כתובה. מיד, ואין כופין אותו לזון ולפרנס, לפי שאין אדם דר עם נחש בכפיפה, כלומר שאם פעם ושתים יכפוהו ב״ד, לא תמצא בכל עת ב״ד, ותמות בין כך ובין כך ברעב ובצמא ובעירום ובחוסר כל. אי נמי תתבייש היא לצעוק בכל פעם ופעם לב״ד.
אכסוה שערי. האכילוהו שעורים כבהמה, לפי שאין ממש בדבריו, כלו׳, לפי שכל דבר לא יפלא מב״ד להוציא לאור, כיון שהתחילו בו, ויכולין הם לקנסו בענין שלא ישוב לומ׳ כן איני זן ואיני מפרנס.
הא דאמרי׳ עד שכופין אותו להוציא יכפוהו לזון הייתי סבור לומר דלאו כופין אותו ממש קאמר, דהא רב לא אמר אלא יוציא ויתן כתובה, וכל מקום שנאמר בו כלשון הזה אין במשמע כופין, כדבעי למכתב קמן. אלא ה״ק אותה כפייה עצמה שעושין לו כדי שיוציא, שכופין אותו ליתן כתובה והוא כפוי בכך להוציא, יכפוהו לזון. עד שראיתי בירושלמי במסכת גיטין בפרק בתרא ר׳ ירמיה בעי מר׳ אבהו האומר איני זן ואיני מפרנס כופין אותו או לא, אמר ליה אדיין את לזו מפני ריח הפה כופין וכו׳ ומפני חיי נפש לא כל שכן, ר׳ יוחנן אמר אומרין לו או זן או פרנס או פטור. נראה מכאן דאיכא מאן דאמר כופין ממש והיינו מאן דסבר בגמרא דילן יוציא ויתן כתובה. ומיהו לא קשיא דפעמים בלשון הזה לשון כפייה ופעמים אין בלשון הזה לשון כפייה. ושמואל ידע מאי קאמר רב, ולפיכך אמר עד שכופין אותו להוציא. אי נמי קים להו דחיי נפש כפייה ממש בעו או לזון ולפרנס או להוציא, וכיון דלא אמר רב לכוף ולזון ודאי לכוף ולהוציא קאמר. ורב כופין ממש קאמר ולא איכפת לי כיון דלית הלכתא כרב, כדפסקו ר״ח ורי״ף ז״ל. אבל בעל הלכות גדולות פסק כרב ור׳ יוחנן.
עד שכופין אותו להוציא יכפוהו לזון. דקדק מכאן הר״א אב ב״ד דכל מקום שאמרו יוציא ויתן כתובה ואף על פי כן אמר שמואל עד שכופין אותו להוציא, דאלמא יוציא דאמר רב היינו כפייה. ואינה ראיה דדילמא סיימוה קמיה דשמואל דרב כופין קאמר ויוציא בין מדעתו בין בעל כרחו משמע, וכן נראה ודאי מן הירושלמי (גיטין פ״ט ה״ט), דמאן דאית ליה באומר איני זן ואיני מפרנס יוציא ויתן כתובה סבירא ליה שכופין, דגרסינן התם בעא מיניה ר׳ ירמיה מר׳ אבהו, האומר איני זן ואיני מפרנס כופין אותו או לא, אמר ליה אדייו את לזו מפני ריח הפה כופין וכו׳ מפני חיי נפש לא כל שכן. ר׳ יוחנן אמר אומרים לו או זון או פרנס או פטור. ואיתיה בגיטין פרק בתרא (פ״ט ה״ט).
ויש מי שאומר דלעולם בכל מקום שאמרו יוציא ולא נתפרש בו שכופין, אין כופין להוציא כלל, אלא כופין אותו ליתן כתובה ומבקשים ממנו ליתן גט, והלכך דכולי פרקין דהמדיר אין כופין ממש להוציא אלא בכפיית כתובה שגובין ממנו, והכין איתא בירושלמי.
ועוד דתנן ביבמות (יבמות סד.) שהתה עמו עשר שנים ולא ילדה לו אינו רשאי ליבטל אלא יוציא ויתן כתובה, ואם איתא דכל יוציא ויתן כתובה משמע כופין, תקשי לן ההיא מתניתין לשמואל דאמר הכא דאין כופין אלא לפסולות, אבל שהתה עשר שנים ולא ילדה לא, אלא ודאי יוציא ויתן כתובה משמע הכי ומשמע הכי, והיכא דאתפרש שכופין כופין, מקום שלא נתפרש אין כופין לא בשוטי ולא בנדוי. וכן כתב רבנו תם ז״ל.
ולענין האומר איני זן ואיני מפרנס. פסק ר״ח ורבנו אלפסי ז״ל כשמואל דאמר אין כופין אלא לזון בלבד, ואף על גב דר׳ בנימין בר יפת קאמר לה משמיה דר׳ יוחנן הא דחי לה ר׳ זירא ואמר על דא אכסוה לאלעזר שערי בבבל, דאלמא הכי סבירא ליה לר׳ זירא דהוא בתרא. ואי תקשי לך מדמקשינן מינה בפרק אף על פי (כתובות סג.) לר׳ יוסי בר חנינא שאמר מורדת ממלאכה, דאלמא הלכתא היא, נראה לי לתרץ, דהתם בדרך בשלמא לשמואל אלא לרב מאי איכא למימר קא פריך, כשיטת התלמוד ברוב המקומות.
אבל הרב בעל ההלכות פסק כרב ור׳ יוחנן וכר׳ אבהו דירושלמי (גיטין פ״ט, ה״ט). ואפילו לדברי ר״ח ורבנו אלפסי ז״ל אפשר לומר שאם אין בית דין יכולים לכופו לזון, כגון שאין מוצאין לו במה לפרנס אי נמי שהוא עני ואינו רוצה להשתכר ולהרויח ולזון שכופין אותו להוציא, דהא שמואל לא דחי לה להא דרב אלא מהאי טעמא דעד שכופין אותו להוציא יכפוהו לזון, הא אם אין יכולים לכופו כופין להוציא.
אמר המאירי האיש שהיו בו מומין ר״ל קודם שנשאה אין כופין אותו להוציא ופירשו בגמרא שלא סוף דבר הוא דסברא וקבילא אלא אף בשנולדו משנשאה אין כופין אותו להוציא אלא או תשב עמו או דנין אותה במורדת אמר רבן שמעון בן גמליאל במה דברים אמורים במומין קטנים דכל במומין גדולים כגון נסמית עינו או נקטעה ידו או רגלו כופין ואין הלכה כדבריו אלא אף באלו אין כופין אותו ומכל מקום חכמי לוניל כתבו על ידי מעשה שבנסמאו שתי עיניו או נקטעו שתי ידיו או שתי רגליו כופין ולדעתם לא אמרו בנסמית עינו וחבריו שאין כופין אלא מפני שסומך על השני וכל שנסמאו שתיהן אין בו עוד פעלה מצד אותו האבר ולדעת זה יראה לי שאף באבר אחד כל שאין בו זוג שיהא כח הפעלה נשאר בו כופין אלא שיש לדון בה שמא דוקא באלו שרוב מלאכות נעשות על ידם ונעשה האדם בחסרון שניהם כבטל לגמרי:
זהו ביאור המשנה ופסק שלה ולא נתחדש עליה בגמרא דבר אלא שנתגלגל בה שמועת ערב וצידן וראיה אחרונה וכבר ביארנו כל אחת במקומה ר״ל ערב באחרון של בתרא וצידן בששי של גיטין וראיה אחרונה בשלישי של סנהדרין:
אמר המאירי אלו שכופין אותן להוציא וליתן מוכה שחין ובעל פוליפוס ופירשו בו ריח החוטם או ריח הפה והמקמץ ופירשו בגמרא שמלקט צואת כלבים והמצרף נחשת ופירשו בו שחוצב אותו ממקורו ומחצבו ומקום החתך מעלה הבל ומטמא העוסקים בו בסרחון והבורסי המעבד עורות ואין בו חלוק בין בורסי קטן ובין בורסי גדול ר״ל שיש להם עורות הרבה ופירשו בגמרא שבכלם אם רצתה היא לישב תחתיו תשב חוץ ממוכה שחין שאע״פ שהיא רוצה אין שומעין לה אלא מפרישין אותה בעל כרחה מפני שהחולי ממיקתו ר״ל שהתשמיש קשה לו ובשרו נמס ונימוק ומכל מקום אם אמרה אשב עמו בעדים שלא יבא עלי שומעין לה וסתם במשנתנו על מומין אלו שאפילו היו בו עד שלא נשאת לו כופין אותו והוסיף ר׳ מאיר לומר אף בהתנה עמה כן מפני שיכולה לומר סבורה הייתי לקבל ועכשו איני יכולה לקבל ואין הלכה כן אלא כל שהיו בו קודם שנשאת סברא וקבילה ואין צריך לומר שכן אם התנה עמה כן והוא שאמרו וחכמים אומרים מקבלת היא על כרחה ר״ל כל שהיו לו קודם שנשאת ואין צריך לומר אם התנה חוץ ממוכה שחין מפני שממיקתו ואף כשהיא רוצה אין שומעין לה כמו שביארנו הא שאר הנזכרים לא נאמר שכופין אותו להוציא אלא בנולדו משנשאה ומכל מקום אפילו היו לו קודם שנשאה אם התנה עמה כן שאין כופין אותו אם מכל מקום מת לו ונפלה לפני אחיו שיש בו אותו מום או אותו אמנות בעצמו אין כופין אותה להתיבם לו שאף היא יכולה לומר לאחיך הייתי יכולה לקבל ולך איני יכולה לקבל אע״פ שאין סבה נכרת לזה יותר מזה ויחלוץ ויתן לה כתבה ואין צריך לומר אם הראשון אין לו אותו או אותו אמנות והוא שאמרו במסכת מכות מנין ליבמה שנפלה לפני מוכה שחין שאין חוסמין אותה שנאמר לא תחסום שור בדישו וסמיך ליה כי ישבו אחים וכו׳:
זהו ביאור המשנה וכלה על הצד שכתבנו הלכה היא ודברים שנכנסו תחתיה בגמרא אלו הן:
האומר איני זן ואיני מפרנס כופין אותו בכך וזן ומפרנס על כרחו כראוי לה אם יש לו או שיכול להרויח אלא אם כן אמר לה צאי מעשי ידיך למזונותיך ושתהא מספקת בכך ומאחר שכופין אותו בכך אין כופין אותו להוציא ומכל מקום אם הדירה על כך יוציא על הדרך שהתבאר בפרק זה ומכל מקום בהלכות גדולות פסקו שכופין להוציא כרב וממה ששאלו בתלמוד המערב בשני של גיטין האומר איני זן ואיני מפרנס כופין אותו להוציא או לא אמר לו מפני ריח הפה כופין מפני חיי נפש לא כל שכן ר׳ יוחנן אמר אומרין לו או זון ופרנס או פטור:
כל אלו שאמרו במשנתנו שכופין אותן להוציא הם מדברי סופרים ויש לך אחרים שכופין אותם מן התורה והם שנישאו לפסולים כגון אלמנה לכהן גדול גרושה וחלוצה לכהן הדיוט ממזרת ונתינה לישראל בת ישראל לנתין ולממזר:
אמר רב איני זן ואיני מפרנס יוציא ויתן כתובה אמר ר״א כי אמריתי קמיה דשמואל אמר לי עד שאתה כופהו להוציא יכפוהו לזון וש״מ דיוציא ויתן כתובה דאמר רב היינו שכופין אותו לגרש מדאמר שמואל עד שתהא כופהו להוציא וכן מוכח בירושלמי כדאמרינן התם בעי מיניה ר׳ ירמיה מרבי אבוהו האומר איני זן ואיני מפרנס כופין אותו או לא אמר ליה (לא) ומפני ריח הפה כופין מפני חיי נפש לא כ״ש ע״כ. ומיהו אין לדקדק מכאן מאי דאמר הראב״ד ז״ל דכ״מ שאמר יוציא ויתן כתובה ואיכא למ״ד לקמן שאין כופין ואמרינן בירושלמי גבי הא דאמר דאין מעשין אלא לפסולות ופריך והתנן המדיר את אשתו יוציא ויתן כתובה ופריק שמענו שמוציא שמענו שכופין ע״כ כלומר אף על פי ששנינו יוציא ויתן כתובה כלום שנינו שכופין אותו לתת כתובה ומיהו למ״ה לעולם דא״כ נסייע למ״ד לקמן שאין כופין במי ששהא עם אשתו ולא ילדה שאין כופין מדלא קתני כופין וקתני יוציא אלא ודאי דיוציא משמע כפי׳ על הגט ומשמע כפי׳ על הכתובה כדי שיוצי׳ והכל לפי הענין והא דרב קים ליה לשמואל דכפי׳ על הגט קאמר מטעמ׳ דמפרש בירושלמי ק״ו מריח הפה ואפשר שסיומה קמיה בהדיה דרב כופין קאמר אבל לעולם אין הכרח לשון ואין מקום שאמר יוציא ויתן כתובה ולא נתפרש בתלמודא שרצה לומר כופין אין לדון בו כפי׳ על הגט לא בשוטי ולא בנכוי אלא כפי׳ על הכתובה ומבקשים על הגט ויש בכלל זה המדיר את אשתו מתשמיש המטה והאומר אי אפשי אלא הוא בבגדו והיא בבגדה כופין על הכתובה וא״ת ומ״ש בנודרת הנאה מיבמה בחיי בעלה שכופין אותו לחלוץ ותי׳ הרמב״ם ז״ל דש״ה דכיון דמחיים נאסרה לו הוה לה כאלו אינה זקוקה לו ואין כאן מצות ייבום אלא שאם נתכוונה לכך קונסין אותה ואין כופין אותו.
(יד-טז) ולענין פסק הלכה באומר איני זן ואיני עושה ואיני מפרנס פסקו רבים והרי״ף והרמב״ם ז״ל דהלכה כשמואל בדיני במאי דפליגי בהדי דרב ואע״ג דרבי בנימן בר יצחק אמר לה משמיה דרבי יוחנן ושמואל ורבי יוחנן הלכה כרבי יוחנן קא דחי לה ר״ז דהוא בתרא ואמר דעל דא אירסו׳ שערי לר״א והא דאקשיה מדרב פפא אף על פי בשמעתא דמורדת רבי יוסי בר חנינא הא פרישנא התם דחדא מינייהו נקט וה״ה דקשיא לשמואל ויש שפסקו הלכה כרב ורב יוחנן דשמואל יחידאה הוא ועוד דרבי אבוהו בירושלמי סבר כותבין ונראין הדברים דאפילו לשמואל כל שאי אפשר לכופו לזון כגון שאין מוצאין במה לפרנס א״נ שהוא עני ואינו רוצה להשתכר להרויח ולזון שכופין אותו להוציא דהא שמואל לא אמר אלא עד שאתה כופהו להוציא כופהו לזון ומיהו אם אפשר לעשות מלאכה ולזון ואינו רוצה ואכשר לכופו בשמתא שישכיר עצמו למלאכה כדי לזון שאף זה בכלל מה שאמר שמואל כופהו לזון וכבר כתבנו לעיל במכילתן מאי דדייק הר״ר רבי אליהו זכרונו לברכה מדכתיב בלשון הכתובה אנא אפלח ואוזין וכיון שכן המדיר את אשתו מליהנות לו כיון שאי אפשר לכופו לזון שהרי אסורה הנאתו עליה אם הדירה ע״ד רבים כופין אותו להוציא ומ״ש הירושלמי שאמר שמענו שמוציא שמענו שכופין התם באפשר למצא פתח על נדרו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תוס׳ ד״ה סבורה הייתי וכו׳. ביבמות דף ס״ד כתבו התוס׳ דרבינו גרשון ז״ל הוכיח מזה באמת דכופין להוציא אבל אין לה כתובה. לכאורה היה נראה לדעת הרמב״ם וסייעתו דס״ל בטענת מאיס עלי כופין אותו לגרש אלא שאין לה כתובה כמבואר לעיל דף ס״ג ע״ב א״כ לכאורה לא גרע הנהו משאר טוענת מאיס עלי ומ״ט דרבנן דפליגי אדר״מ וכן במתניתין דלעיל מ״ט דרבנן דפליגי אדרשב״ג אלא ודאי דלא פליגי אלא לענין כתובה דלר״מ וכן לרשב״ג יש להן כתובה אעפ״י שהתנה ויש לומר דלטעמייהו אזלי דשמעינן ליה לר״מ לעיל דף נ״ו ע״א דלא מהני מחילה בכתובה משום דס״ל דכתובה דאורייתא והמתנה על מה שכתוב בתורה ס״ל דתנאו בטל והיינו נמי טעמא דרשב״ג למאן דתנא היו דאמר לעיל דס״ל גם כן דיכולה לומר סבורה הייתי לקבל וכו׳ דשמעינן לעיל דף י׳ לרשב״ג דס״ל כתובה דאורייתא וס״ל נמי לקמן בריש פרק הכותב דמתנה על מה שכתוב בתורה תנאו בטל ורבנן לטעמייהו דמהני מחילה לכתובה ואף דאשמעינן ליה לרבי יהודה דהוא סתם חכמים דרבי מאיר דס״ל לעיל דף נ״ו דכתובה דרבנן ועשו בה חיזוק דלא מהני בה מחילה מ״מ הא קאמר שם דבתחלת חופה מהני בה מחילה וכ״ש הכא שנישאת לו אדעתיה דהכי ועיין לעיל דף נ״ז ע״א שכתבנו שם דלר״מ מוכח דלא מהני מחילה בדאורייתא אפילו קודם הקידושין כדשמעינן ליה שם גבי המקדש על מנת שאין לך עלי שאר וכסות וכו׳ וכן מוכח לרשב״ג בר״פ הכותב דמוקי לה שם בכותב ועודה ארוסה ואפ״ה ס״ל לרשב״ג דתנאו בטל. ובזה היה נכון הא דקאמר לקמן בשלמא לרב אסי דרבנן קתני והקשו המפרשים דה״ל למיתני שניות דרבנן דכופין כמ״ש הרא״ש ע״ש ולפמ״ש ניחא דפליגי לענין כתובה ושניות אין להן כתובה כדאיתא לקמן ס״פ אלמנה מיהו מלשון המשנה מקבלת הוא ע״כ משמע דס״ל דאין כופין לגרש וצ״ל דגרע הכא מטוענת מאוס עלי דהתם הוא סנוי לה כמ״ש הרמב״ם דאינה כשבויה להיבעל למי שסנוי׳ לה אבל הנהו אף שאינה יכולה לסבול מ״מ אינו סנוי לה וכן משמע מהא דקאמר לעיל דף מ״ו ע״כ בבושת ופגם מסתברא דאביה הוי דאי בעי מסר לה למנוול ומוכה שחין ופירש״י דאי בעי מסר לה מקדשה בביאה ואי נימא דכופין להוציא דהוי כטענת מאיס עלי כ״ש דאין רשות לאב לכופה להיבעל למי שסנוי לה ואפשר דאביה שאני דאל״כ תקשה לר״מ וכ״ש במוכה שחין דאפילו רבנן מודים דכופין אותו להוציא ואפ״ה אמר דבידו למוסרה למוכה שחין. וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ז כיון שהוזכרו במשנה מקרים בהם כופים את הבעל לגרש את אשתו, מביאים מקרה נוסף, אמר רב: הבעל האומר ״איני זן ואיני מפרנס את אשתי ״יוציא (יגרש) את אשתו, ויתן לה כתובה. אזל [הלך] ר׳ אלעזר ואמרה לשמעתא קמיה [להלכה זו לפני] שמואל. אמר שמואל: אכסוה שערי [האכילו שעורים] לאלעזר שהם מאכל בהמה, כלומר, דבר שטות אמר. כי, עד שכופין אותו להוציא — מוטב שיכפוהו לזון את אשתו.
§ As the mishna discusses situations in which the court forces the husband to divorce his wife, the Gemara mentions a similar case. Rav said: A husband who says: I will not sustain my wife and I will not provide a livelihood for her, must divorce her and give her the payment of her marriage contract. Rabbi Elazar went and recited this halakha before Shmuel. Shmuel said: Feed [akhsuha] barley, animal fodder, to Elazar. In other words, he has spoken nonsense, as rather than forcing him to divorce her, it would be better for them to force him to sustain his wife.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״ןר״י מלונילרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) וְרַב אֵין אָדָם דָּר עִם נָחָשׁ בִּכְפִיפָה כִּי סְלֵיק רַבִּי זֵירָא אַשְׁכְּחֵיהּ לְרַבִּי בִּנְיָמִין בַּר יֶפֶת דְּיָתֵיב וְקָאָמַר לַהּ מִשְּׁמֵיהּ דְּרַבִּי יוֹחָנָן אֲמַר לֵיהּ עַל דָּא אַכְּסוּהּ שְׂעָרִין לְאֶלְעָזָר בְּבָבֶל.
The Gemara asks: And how does Rav respond to this argument? He bases his ruling on the principle that a person does not reside in a basket, i.e., in close quarters, with a snake. In other words, a woman cannot share her life with a man who provides for her needs only when compelled to do so by the court. The Gemara relates: When Rabbi Zeira ascended to Eretz Yisrael, he found Rabbi Binyamin bar Yefet sitting and reciting this halakha of Rav’s in the name of Rabbi Yoḥanan. He said to him: On account of this matter they fed Elazar with barley in Babylonia.
רי״ףרש״יראב״ןריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וקאמר לה – להא מילתא דרב.
משמיה דר׳ יוחנן – דאיהו נמי כרב סבירא ליה.
ורב אין אדם דר עם נחש בכפיפה כי סליק ר׳ זירא אשכחיה לר׳ בנימין דיתיב וקאמר לשמעתא משמיה דר׳ יוחנן אמר ליה על דא אכסוה שערי לאלעזר בבבל. ואע״פ דר׳ יוחנן קאי כרב, נראה לי דהילכתא כשמואל. כיון דאמר ר׳ זירא על דא אכסוה שערי לאלעזר בבבל נראו לו לר׳ זירא דהוא בתרא דברי שמואלא.
א. וכ״ה ברי״ף. וכתב הרא״ש דבה״ג פוסקים כרב. וכ״פ הטור סי׳ קנד ס״ג.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 14]

וקאמר לה משמיה דר׳ יוחנן אין לפרש דר׳ בנימין בר יפת הוה קאמר דר׳ יוחנן קאמר האומר איני זן ואיני מפרנס יוציא ויתן כתובה דאם כן אמאי קאמר ליה ר׳ זירא על דא אכסוה שערי כו׳. והא ר׳ יוחנן הוא דקאמר הכין ובשלמא לרבי אלעזר משום דאמרה לשמעתא קמיה דשמואל והיה מחבב דברי בר פלוגתיה בפניו להכי קאמר אכסוה שערי לר״א כו׳ פי׳ לפי דלא מסתבר ליה סברא רעועה כזו דאי אפשר דרב כך קבל לפי שאין אדם דר עם נחש כו׳ אבל רבי אלעזר דהוה מסתבר ליה הכין ואמרה קמיה דשמואל שהוא גם כן ידון כך לה״ק אכסוה שערי כו׳ לפי שהיה בידו יכולת למיכף ליה למיזן ולא היה צריך לכפותו להוציא אבל ר׳ בנימין בר יפת אי אמר שמעתא משמיה דר׳ יוחנן יכסוהו שערי אטו מאן דאמר שמעתא משמיה דגברא רבא יכסוהו שערי והלא גברא רבה אמר כן לר״ג לפרש דר׳ בנימין בר יפת הוה קאמר לה משמיה דרב וקאמר נמי דהכי מסתבר דר׳ יוחנן נמי כרב ס״ל להכי קאמר ליה ר׳ זירא על דא אכסוה שערי לאלעזר בבבל פירוש משום דמסתבר ליה טעמיה דרב כוותך אכסוה שערי ואפשר דלהכי כתב רש״י וקאמר לה. להא מילתא דרב. משמיה דר׳ יוחנן. דאיהו נמי כרב ס״ל. ע״כ. ודוק כנ״ל:
אין מעשין מכריחין את האדם להוציא את אשתו משום איני זן ואיני מפרנס אלא אם כן פסולה לו. ותמיה לן הא אין מעשין סתם קאמר דמשמע דאפילו משום מומין אין כופין אותו להוציא ומתניתין קתני דכופין לכך נראה לומר דה״ג מעשין לפסולות מכריחין את האדם להוציא אשתו פסולה ואצטריך לאורויי הכי משום דבעי למתני אבל נשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדה אף על פי שפסולה היא אצלו דאסור לקיימה כדנפקא לן ראיה לדבר בפרק הבא על יבמתו אף על פי כן אין כופין אותו להוציא אלא מדעתו דלא כייפינן אפריה ורביה להוציא אלא כופין אותו לישא אשה אחרת שיבנה ממנה דשמא מן הראשונה לא זכה להבנות דרבנן קתני לא מורה לן תנא דמתני׳ למכפייה אלא מדרבנן משום מומין וכ״ש דמשום פסולות. רש״י במהדורא קמא:
כתב הרמב״ן ז״ל הא דאמר שמואל אין מעשין אלא לפסולות. הקשה הרב אב״ד ז״ל והרי שניות והרי כוליה פירקין דהמדיר ואיני צריך לכתוב תירוצו מפני שזו הקושיא מצאנוה בירושלמי בלשון הזה שמואל אמר אין מעשין אלא לפסולות והא תנינן שניות ומפרקינן כגון דאמר שמואל כלומר לא אמר שמואל דוקא אלמנה לכהן גדול אלא כגון אלמנה והיינו שניות ולכל האסורות שביאתן באיסור אלא הא קשיא לרב אשי דאמר מתני׳ דרבנן קתני ליתני נמי שניות דהא נחית למניינא וקתני אלו ואיכא למימר לדידיה נמי מתני׳ לא קתני שביאתן באיסור אלא דליכא איסור ואמור רבנן יוציא משום מומין אי נמי דרבנן קא אמרינן היינו שמוציא מדברי סופרים שראו כן מן הדין ולא מחמת איסור ובין שאיסורן תורה ובין שאיסורן של דבריהם כגון חלוצה ושניות דאורייתא קרי ליה לומר שאסור לעכב אותן וגרושין מצוה. ותו אקשינן בגמרא דבני מערבא [פי״א ה״ז] עליה דשמואל והא תנינן המדיר את אשתו כו׳ עד יוציא ויתן כתובה ופריק שמענו שמוציא שמענו שכופין פי׳ בתמיה כלומר כופין אותו ליתן כתובה ואומרים לו להוציא אבל אין כופין ממש וכבר כתיבנא הא מילתא בפרק אף על פי.
מיהו קשיא לי עלה ומאי שנא מהא דתנן הנודרת הנאה מיבמה בחיי בעלה כופין אותו להוציא אלמא כל כי האי גוונא כופין וכ״ש הכא דהוא נותן אצבע בין שיניה ואיכא למימר סתם כיון דמודרת הנאה היא מיניה מכל מילי איך אפשר לדור עמו שאין אדם דר עם נחש בכפיפה אבל במדיר מתשמיש כיון דשריא בשאר הנאות משום ביאה אין כופין אותו להוציא דהא לא מפקדא אפריה ורביה אלא מיהו כיון דמשועבד לה יתן כתובה ואי בעי לאפוקה תיפוק ואי לא אפשר דמשמתינן ליה ולא היא דאף שמותי נמי לא משמתינן ליה דאין לך כפייה גדולה מזו. וכן כתב רבינו יעקב בתשובה שלו דליכא אלא מצוה דרבנן שאומרים לו לגרש ואי לא עבר אדרבנן ושרי למקרייה עבריין והמדיר את אשתו מליהנות לו במשמע דאין כופין שהרי אמרו יוציא ויתן כתובה אבל אין כופין משום דלא מתסרא אלא בשאר הנאות אבל לאו מתשמיש אבל המדיר את אשתו מכל הנאות בין בתשמיש בין שאר כל ההנאות יש לומר דדמיא לההיא שכופין ולא היא דאין כופין שמא ימצא פתח לנדרו ושאני התם שנדרה איהי דכיון דאיהי בעיא למיפק לא משכחא פתח דסברה דמסנא סני לה ואף על גב דמתניתין אוקימנא בשנדרה איהי כיון דיושבת תחת בעלה היתה ונדרה אף על פי שקיים לה איהו וסבירא לן איהו נתן אצבע בין שיניה אין כופין ואפילו בנודרת מכל הנאות שבעולם לגמרי והוא הדין לנדר הוא אבל התם כיון שנאסרה תחלה עליו לא נראית לו מעולם ואין כאן דין יבום אלא חליצה חלה עליו מתחלה וכשנתכוונה לכך קונסין אותה ואין כופין אלא מבקשים ע״כ.
ולי נראה שמקילין בחליצה יותר מן הגט ומסתייע הדין מימרא דבני מערבא מדתנן במסכת יבמות [סד א׳] שהתה עמו עשר שנים ולא ילדה אינו רשאי ליבטל אלא יוציא ויתן כתובה ואי ס״ד דכל יוציא ויתן כתובה כופין משמע היכי אמר שמואל הכא דאין כופין אלא ש״מ יוציא לא משמע כופין וכ״ת אי לא משמע כופין לרב תחליפא נמי ליתני סתם כופין ואמאי תנא יוציא דמשמע מדעתיה הא לאו מילתא היא דיוציא משמע מדעתיה ומשמע בעל כורחיה כדכתיבנא לעיל והתם לא אתינן למתני דיני כפייה אלא לומר שהוא מצוה להוציא ואסור לו לעכב אותה ותרתי קתני אינו רשאי לבטל ולעמוד בלא אשה ועוד צריך להוציא את זו והילכך היכא דלא ידעינן סמכינן אהאי כללא דאין מעשין אלא להנך דמנו רבנן בהדיא ומספיקא לא שרינן אשת איש שהרי גט המעושה שלא כדין בישראל נמי פסול והאי דלא קתני התם בהדיא כופין דלאו דוכתיה היא אלא דאשמועינן לענין פריה ורביה דאינו רשאי ליבטל ומוציא ויתן כתובה ואינה מפסדת כלום שהוא לא זכה ליבנות הימנה ותו לא מידי. עכ״ל הרמב״ן ז״ל:
וז״ל הריטב״א ז״ל הא דאמרינן לקמן דרבנן קתני דאורייתא לא קתני ק״ל אם כן אמאי לא קתני שניות ואמאי לא קתני הא דרב למ״ד מזונות דרבנן. ויש לומר דה״ק דהנהו דהוו תקנתא דרבנן בלחוד דליכא לא איסור ביאה ולא מניעת שום חיוב קרינא הכא דרבנן ואידך כולהו קרינא דאורייתא. ויש שתירצו דהא דלא קתני במתני׳ ההיא דרב משום דפשיטא ומק״ו דריח הפה אתיא וכדפירשו בירושלמי וגם זה נכון. ואחרים תירצו דאמר לך רב דתנא דמתני׳ במומין מיירי ובשאר כפיות לא מיירי ולא נהירא דאם כן אמאי לא משנינן הכי אליבא דרב תחליפא בר אבדימי. ע״כ:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: ורב מה הוא משיב על כך? — לדעתו אין אדם דר עם נחש בכפיפה (בסל) אחת, שאין אשה יכולה לשאת חיים משותפים עם בעל שזן אותה רק כשכופים אותו לכך בבית דין. מסופר: כי סליק [כאשר עלה] ר׳ זירא לארץ ישראל, אשכחיה [מצאו] לר׳ בנימין בר יפת דיתיב וקאמר לה [שיושב ואומר אותה], את ההלכה הזו של רב, משמיה [משמו] של ר׳ יוחנן. אמר ליה [לו]: על דא אכסוה שערין [על דבר זה האכילו אותו שעורים] לאלעזר בבבל.
The Gemara asks: And how does Rav respond to this argument? He bases his ruling on the principle that a person does not reside in a basket, i.e., in close quarters, with a snake. In other words, a woman cannot share her life with a man who provides for her needs only when compelled to do so by the court. The Gemara relates: When Rabbi Zeira ascended to Eretz Yisrael, he found Rabbi Binyamin bar Yefet sitting and reciting this halakha of Rav’s in the name of Rabbi Yoḥanan. He said to him: On account of this matter they fed Elazar with barley in Babylonia.
רי״ףרש״יראב״ןריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(16) אָמַר רַב יְהוּדָה אָמַר רַב אַסִּי אֵין מְעַשִּׂין אֶלָּא לִפְסוּלוֹת כִּי אַמְרִיתַהּ קַמֵּיהּ דִּשְׁמוּאֵל אֲמַר כְּגוֹן חאַלְמָנָה לְכֹהֵן גָּדוֹל וּגְרוּשָׁה וַחֲלוּצָה לְכֹהֵן הֶדְיוֹט מַמְזֶרֶת וּנְתִינָה לְיִשְׂרָאֵל בַּת יִשְׂרָאֵל לְנָתִין וּלְמַמְזֵר אֲבָל נָשָׂא אִשָּׁה וְשָׁהָה עִמָּהּ עֶשֶׂר שָׁנִים וְלֹא יָלְדָה אֵין כּוֹפִין אוֹתוֹ.
§ The Gemara continues to discuss cases in which a husband is compelled to divorce his wife. Rav Yehuda said that Rav Asi said: The court forces men to divorce their wives only if they were married to women unfit to marry them. When I recited this halakha before Shmuel, he said: This applies to cases such as, for example, a widow married to a High Priest, a divorcée or a yevama who underwent ḥalitza [ḥalutza] married to a common priest, a daughter born from an incestuous or adulterous relationship [mamzeret], or a Gibeonite woman married to an Israelite, or a daughter of an Israelite married to a Gibeonite or to a mamzer. In all of these cases the marriage is prohibited by Torah law. But if someone married a woman and stayed with her for ten years and she did not give birth, although he is guilty of neglecting the mitzva to be fruitful and multiply, the court does not force him to divorce her.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יר״י מלונילרמב״ןרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אין מעשין – אין כופין להוציא.
אין כופין – דלא כפינן אפריה ורביה.
אין מעשין אלא לפסולות. כלומ׳, אין מכריחין על האדם להוציא את אשתו משום איני זן ואיני מפרנס אלא אם כן היתה פסולה עליו מן התורה, כגון אלמנה לכהן גדול והדומה לה, ולמעט מי ששהה עמה עשר שנים ולא ילדה, דנהי דאיכא מצוה עליה למיסב אחריתי, אבל היא לא מיתסרא עליה. ושמואל מוסיף אף האי נמי כופין, דכל זמן שיהיה זו בביתו לא ימצא הבעל אשה אחרת, לפי שתהיה צרתה בצדה, ומשום הכי קא מפרש ואזיל שאפי׳ תאמר האשה דיירנא בהדיה בסהדי ולא איבעל לו עוד, אין שומעין לה, ויוציאנה ויתן לה כתובה. ומותרת לינשא לשני. דעדיין לא הוחזקה לכך, דאיפשר לומ׳ שמא לא זכה הבעל ליבנות ממנה.
והא דאמר שמואל אין מעשין אלא לפסולות הקשה הראב״ד ז״ל והרי שניות והרי כוליה פרקין דהמדיר. ואיני צריך לכתוב תירוצו מפני זו הקושיא מצאנוה בירושלמי בלשון הזה, שמואל אמר אין מעשין אלא לפסולות, והתנינן שניות, ומפרקי׳ כגון אמר שמואל, כלומר לא אמר שמואל דוקא אלמנה לכהן גדול אלא כגון אלמנה, והיינו שניות ולכל האסורות שביאתן באיסור. אלא הא קשיא לרב אשי דאמר מתני׳ דרבנן קתני ליתני נמי שניות, דהא נחית למיניינא וקתני אלו. איכא למימר לדידיה נמי מתני׳ לא קתני שביאתן באסור אלא דליכא אסורא, ואמור רבנן יוציא משום מומין. אי נמי דרבנן דקאמר היינו שמוציא מדברי סופרים, שראו כן מן הדין ולא מחמת אסור, ובין שאיסורן תורה בין של דבריהם כגון חליצה ושניות, אוריתא קרי ליה לומר שאסור לעכב אותן וגרושן מצוה. ותו אקשי בגמרא דבני מערבא עליה דשמואל והתנינן המדיר את אשתו וכו׳ עד יוציא ויתן כתובה, ופריק שמענו שמוציא שמענו שכופין. פי׳ בתמיה, כלומר כופין אותו ליתן כתובה ואומרי׳ לו להוציא אבל אין כופין ממש להוציא. וכבר כתיבנא הא מילתא בפרק אף על פי.
מיהו קשיא לי ומאי שנא מיהא דתנן הנודרת הנאה מיבמה בחיי בעלה כופין אותו להוציא, אלמא כל כי האי גונא כופין וכל שכן הכא דהוא נותן אצבע בין שיניה. ואיכא למימר התם כיון דמורדת הנאה היא מיניה מכל מילי אין אפשר לדור עמו שאין אדם דר עם נחש בכפיפה. אבל במדיר מתשמיש כיון דשריא בשאר הנאות, משום ביאה אין כופין אותו להוציא דהא לא מיפקדא אפריה ורביה, אלא מיהו כיון דמשועבד לה, יתן כתובה. ואי בעי לאפוקי תיפוק, ואי לא אפשר דמשמתינן ליה. ולא היא דאף שמותי נמי לא משמתינן ליה דאין לך כפייה גדולה מזו. וכן כתב ר״ת ז״ל בתשובה שלו, דליכא אלא מצוה דרבנן, שאומרי׳ לו לגרש ואי לא עבר אדרבנן ושרייה למקריה עבריינא.
והמדיר את אשתו מליהנות לו, דמשמע דאין כופין שהרי אמרו יוציא ויתן כתובה אבל אין כופין משום דלא מתסרא אלא בשאר הנאות אבל לא מתשמיש. אבל המדיר את אשתו מכל הנאות בין דתשמיש ובין שאר כל ההנאות, יש לומר דדמיא לההיא שכופין. ולא היא דאין כופין שמא ימצא פתח לנדרו, ושאני התם דנדרה איהי דכיון דאיהי בעיא למיפק לא משכחת פתח, דסברא מסנא סני לי. ואף על גב דמתני׳ אוקימנא בשנדרה איהי כיון דיושבת תחת בעלה היתה ונדרה, אף על פי שקיים לה איהו, וסבירא לן הוא נתן אצבע בין שיניה, אין כופין אפילו בנודרת מכל הנאות שבעולם לגמרי, וה״ה לנדר הוא. אבל התם כיון שנאסרה עליו תחילה לא נראית לו לעולם, ואין כאן דין יבום אלא חליצה חלה עליו מתחלה, וכשנתכוונה לכך קונסין אותה, ואין כופין אלא מבקשין.
ולי נראה שמקילין בחליצה יותר מן הגט. ומסתייע הדין מימרא דבני מערבא מדתנן במסכת יבמות שהתה עמו עשר שנים ולא ילדה לו אינו רשאי ליבטל אלא יוציא ויתן כתובה. ואי סלקא דעתך דכל יוציא ויתן כתובה כופין משמע, היכי אמר שמואל הכא דאין כופין, אלא שמע מינה יוציא לאו משמע כופין. וכי תימ׳ אי לא משמע כופין, לרב תחליפא נמי נתני התם כופין, ואמאי תני יוציא דמשמע מדעתיה. הא לאו מילתא היא דיוציא משמע מדעתיה ומשמע בעל כרחיה כדכתיב לעיל. והתם לא אתי למיתני דיני כפייה אלא לומר שהוא מצוה להוציא ואסור לו לעכב אותה. ותרתי קתני, אינו רשאי ליבטל ולעמוד בלא אשה, ועוד צריך להוציא את זו.
הילכך היכא דלא ידעי׳ סמכינן אהאי כללא דאין מעשין אלא להנך דמנו רבנן בהדיא. ומספיק׳ לא שרינן אשת איש, שהרי גט המעושה שלא כדין בישראל נמי פסול. והאי דלא קתני התם בהדיא כופין, דלאו דוכתיה היא, אלא דאשמעינן לענין פריה ורביה דאינו רשאי ליבטל, ומוציאה ויתן כתובה ואינה מפסדת כלום, שהוא לא זכה ליבנות ממנה. ותו לא מידי.
הא דאמר שמואל אין מעשים אלא לפסולות. הקשו עלה בירושלמי (פי״א ה״ז), והא תניא שניות. ומפרקינן לה, כגון דא אמר שמואל, כלומר, לאו דוקא אלו, אלא אלו וכיוצא באלו שהן באיסור ביאה, דהא שמואל כגון אלמנה לכהן גדול קאמר, ואקשו תו והא תניא המדיר את אשתו וכו׳ יוציא ויתן כתובה, ופריק שמענו שמוציא שמענו שכופין, פירוש בתמיהא, כלומר, לא שמענו שכופין אלא שיוציא ויתן כתובה ואין בלשון הזה כפייה ממש להוציא.
והקשה הרמב״ן נ״ר מ״ש מדתנן ביבמות פ׳ בתרא (יבמות קיא:) הנודר הנאה מיבמה בחיי בעלה כופין אותו להוציא, אלמא כל כי האי גוונא כופין ואף על גב דהיא נתנה אצבע בין שיניה. ויש לומר, דהתם שאני, דכיון שנדרה קודם שתהא זקוקה לו נמצאת שלא נראית לו ליבום מעולם וכאלו לא נפלה לפניו ליבום אלא לחליצה וכשנתכוונה מתחילה לכך קונין אותה ואין כופין אלא מבקשים. ואם תאמר, לרב אמאי לא תני הכא האומר איני זן ואיני מפרנס. יש מתרצים, דההיא פשיטא דכופין דאם לא כן נמצאת מתה ברעב ואינו מחוור כלל. ולי נראה, דקא סבר רב דמתניתין במומין קא מיירי, בשאר כפיות לא קא מיירי, ולכאורה נמי מתניתין בהכי בלחוד קא מיירי דמשום דאפליגו רבנן בנולדו בו מומין אדרשב״ג ואמרו שאין כופין חזרו לומר באלו אין כופין אבל באלו כופין. ואם תאמר עוד, לרב אסי דאמר דרבנן קתני ליתני נמי שניות. איכא למימר דלדידיה נמי מתניתין לא קתני איסורי ביאה אלא שביאתן בהיתר ואמור רבנן דיוציא משום מומין. כן נראה לי.
אמר רב יהודה אמר רב אסי אין מעשין אלא לפסולות כגון אלמנה לכהן גדול גרושה וחלוצה לכהן הדיוט כו׳ עד דיירנא בהדי׳ בסהדי לא שבקינן לי׳. איכא דקשיא לי׳ והא איכא שניות, ובירושלמי (פי״א ה״ז) אשכחן לה להאי קושיא, ומפרקינן כגון אמר שמואל, כלומר הא דאמרינן אלמנה לכהן גדול לאו דווקא, אלא כגון אלמנה שביאתה באיסור, והוא הדין לשניות שאף הן ביאתן באיסור, ואפי׳ להא דאמרי׳ בשלמא לרב אסי דרבנן קתני דאורייתא לא קתני, ואלו שניות לא קתני אע״ג דרבנן נינהו, יש לומר דלא קרינן השתא דרבנן אלא הנהו דכפינן להו משום תקנתא דרבנן וליכא איסור בביאתן, מה שאין כן בשניות. ומיהו קשיא לן ההוא דאמרי׳ ביבמות (קיא, ב) הנודרת הנאה מיבמה בחיי בעלה כופין אותו לחלוץ, ואיכא למימר דלא איירי ביבם.
ובירושלמי (שם) מקשינן אהא דשמואל והא תנינן המדיר, כלומר דכופין ואע״ג דלאו פסולות. ומהדרינן שמענו שמוצי׳ שמענו שכופין, כלומר כל היכא דלא תני כופין ממש אלא יוציא ויתן כתובה כי ההיא דהמדיר, לאו למימרא דכפינן לי׳ בגופי׳, אלא שמוציאין ממנו כתובה ונותנין לה ומבקשין ממנו ליתן גט. וקשיא לן מאי שנא מההיא דהנודרת הנאה מיבמה דכפינן לי׳. ויש לומר שאני התם שכיון שנדרה הנאה בחיי בעלה ממנו ולא נתכונה לכך, רואין כאלו אין כאן מתחלה אלא מצות חליצה, ואי איפשר לעגנה לעולם, לפיכך כופין. אי נמי בחליצה הקלו. ולפום האי סברא הא דאמר רב יוציא ויתן כתובה, לאו כפיה דגט קאמר, אלא ליתן כתובה ואח״כ מבקשי׳ ליתן גט.
אבל בירושלמי בגיטין פרק (שני) [תשיעי] (ה״ט) אמרו ר׳ ירמי׳ בעא מר׳ אבהו האומר איני זן ואיני מפרנס כופין אותו או לא, אמר ליה עדיין את לזו מפני ריח הפה כופין מפני חיי נפש לא כל שכן, אלמא דכפי׳ ממש קא אמרי׳. ואיכא למימר דוודאי כל היכא דאמרינן כופין כפיה ממש קאמר, אבל היכא דאמרינן יוציא איכא למשמע כפיה ממש ליתן גט, ואיכא למשמע דלאו כפיה על הגט אלא ליתן כתובה ומבקשין ליתן גט, והכי פשטא דמילתא דרב מדמהדר ליה שמואל עד שכופין אותו להוציא יכפהו לזון, אע״ג דלאו היכריחא הוא, דאפשר דהכי קאמר עד שכופין אותו בענין זה להוציא יכפוהו לזון, מיהו הכי קים לן פירושא כירושלמי ורב קים לי׳ בדשמואל מאי קאמר והיינו דמהדר לי׳ הכי.
וראיה להאי סברא מהא דאמרי׳ ביבמות (סד, א) שהתה עמו עשר שנים ולא ילדה לו אינו רשאי ליבטל אלא יוציא ויתן כתובה, ואם איתה דכל יוציא, כופין משמע, תיקשי לי׳ לרב יהודה משמי׳ דשמואל דקאמר בהא אין כופין אותו. וכי תימא ולרב תחליפא נמי דאית ליה כופין, אמאי לא תני כופין. הא ליתא, כדאמרן דהיכ׳ דאמרי׳ יוציא איכא למימר כופין ליתן גט, ואיכ׳ למימר דלאו כופין אלא על הכתובה ומבקשין על הגט, והיינו דניחא לתרווייהו דרב תחליפא מפרש לה בכפי׳ ממש על הגט, ורב יהודה ליתן כתובה, וכתובה דאית לה משום דאיהו הוא דלא זכה ליבנות הימנה, ומיהו מסתמא כל היכא דלא קאמר אלא יוציא, אית לן למימר דלא כפינן אגיטא אלא ליתן כתובה. ולרב דאמר לעיל (סג, א) האומר איני זן ואיני מפרנס יוציא ויתן כתובה, האי דלא תני לי׳ במתני׳, משום דהא תנא לי׳ המדיר, ואמר לך רב דכל דכן הא דאפשר בפרנס. אי נמי כדאיתה בירושלמי (שם) דכל דכן הוא דמפני ריח הפה כופין כל שכן מפני חיי נפש. וקיימא לן כשמואל.
רבי יהושע בן לוי מיכרך בהו ועסיק בתורה אמר אילת אהבים ויעלת חן אם חן מעלה על לומדיה אגנוי לא מגניא כו׳.
סליק פירקא בס״ד
נשא אשה ושהא עמה עשר שנים ולא ילדה כופין אותו להוציא מדברי סופרים כדי לקיים מצות פריה ורביה ואף אם היא תובעת בכך אם היא באה מחמת טענת חוטרא לידא ומרא לקבורה שומעין לה כמו שיתבאר במסכת יבמות וכן נשא אחת מן הפסולות מדברי סופרים וכיוצא בהן כופין אותו להוציא וכן כל ביאת איסור ובמסכת יבמות יתבאר אי זו מן הביאות האסורות יש לה כתבה ואי זו אין לה וכל שאמרו כופין לא סוף דבר כפייה בדברים לבד אלא אף במיני נגישות והכאות עד שיעשו ומקרא צווח ואומר בדברים לא יוסר עבד ויש פוסקים בנשא אשה ושהא עשר שנים ולא ילדה שכפייתו בדברים והודעה שמצוה עליו בפריה ורביה אע״פ שנדחה בסוגיא זו וכן יש אומרין שלא נאמר דין זה אלא בארץ וכדכתיב באברהם מקץ עשר שנים לשבת אברם בארץ ויש חולקין וכבר ביארנוה ביבמות פרק הבא:
ונשלם הפרק ת״ל:
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 14]

(טז) אמר רבי יהודא אמר רב אשי אין מעשין אלא לפסולות כד אמריתא קמי׳ דשמואל אמר לי כגון אלמנה לכ״ג – והקשו בירושלמי מהא דתנן שניות ופריק כגון אמר שמואל דהני לאו דוקא אלא הם וכיוצא בהם שיש בהם איסו׳ ביא׳ והא דאמר לקמן דרבנן קתני דאוריי׳ לא קתני קשי׳ לן אמאי לא קתני שניות ואמאי לא קתני הא דאמר רב למ״ד דרבנן דרבנן וי״ל דה״ק דהנהו תקנתא דרבנן בלחוד דליכא לא איסור ביאה ולא מניעת שום חיוב קרינן הכא דרבנן ואידך כולהו קרי דאורייתא ויש שתירצו דהא לא קתני במתני׳ ההיא דרב משום דהא פשיטא ומק״ו דריח הפה אתי׳ כדפירש בירושלמי וגם זה נכון ואחרים תירצו דאמר לך רב דתני דמתני׳ במומין (מידי) [מיירי] בשאר כפיות לא קמיירי ולא נהירא דא״כ אמאי לא משנינן הכי אליבא דרב תחליפא בר אבדימי.
שם אמר רב יהודה אמר רב אשי אין כו׳ בשלמא לרב אשי דרבנן כו׳ כצ״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ח ועוד בענין כפייה לגרש, אמר רב יהודה אמר רב אסי: אין מעשין (כופים) את הבעל לגרש את אשתו — אלא לפסולות, כאשר אדם נושא אשה הפסולה לו. כי אמריתה קמיה [כאשר אמרתי אותה הלכה לפני] שמואל, אמר: מה הן פסולות אלה — כגון אלמנה לכהן גדול, או גרושה וחלוצה לכהן הדיוט, או ממזרת או נתינה (מבנות הגבעונים) לישראל, או בת ישראל הנישאת לנתין ולממזר — שבכל אלה יש איסור לא תעשה מן התורה. אבל מי שנשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדה, למרות שעובר עבירה בכך שאינו מקיים פריה ורביה — אין כופין אותו לגרשה.
§ The Gemara continues to discuss cases in which a husband is compelled to divorce his wife. Rav Yehuda said that Rav Asi said: The court forces men to divorce their wives only if they were married to women unfit to marry them. When I recited this halakha before Shmuel, he said: This applies to cases such as, for example, a widow married to a High Priest, a divorcée or a yevama who underwent ḥalitza [ḥalutza] married to a common priest, a daughter born from an incestuous or adulterous relationship [mamzeret], or a Gibeonite woman married to an Israelite, or a daughter of an Israelite married to a Gibeonite or to a mamzer. In all of these cases the marriage is prohibited by Torah law. But if someone married a woman and stayed with her for ten years and she did not give birth, although he is guilty of neglecting the mitzva to be fruitful and multiply, the court does not force him to divorce her.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יר״י מלונילרמב״ןרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(17) וְרַב תַּחְלִיפָא בַּר אֲבִימִי אָמַר שְׁמוּאֵל טאֲפִילּוּ נָשָׂא אִשָּׁה וְשָׁהָה עִמָּהּ י׳עֶשֶׂר שָׁנִים וְלֹא יָלְדָה כּוֹפִין אוֹתוֹ תְּנַן אֵלּוּ שֶׁכּוֹפִין אוֹתוֹ לְהוֹצִיא מוּכֵּה שְׁחִין וּבַעַל פּוֹלִיפּוּס בִּשְׁלָמָא לְרַב אַסִּי דְּרַבָּנַן קָתָנֵי דְּאוֹרָיְיתָא לָא קָתָנֵי אֶלָּא לְרַב תַּחְלִיפָא בַּר אֲבִימִי לִיתְנֵי נָשָׂא אִשָּׁה וְשָׁהָה עִמָּהּ עֶשֶׂר שָׁנִים וְלֹא יָלְדָה כּוֹפִין אוֹתוֹ.
And Rav Taḥalifa bar Avimi said that Shmuel said: Even in the case of someone who married a woman and stayed with her for ten years and she did not give birth, the court forces him to divorce her, as he is in violation of a positive mitzva. The Gemara poses a question: We learned in the mishna: And these are the defects for which the court forces him to divorce his wife: One afflicted with boils or one who has a polyp. Granted, according to Rav Asi, only cases in which the court compels a divorce by rabbinic law are taught in the mishna, but those that are by Torah law, such as a widow married to a High Priest, are not taught. However, according to Rav Taḥalifa bar Avimi, let the mishna also teach that if he married a woman and stayed with her for ten years and she did not give birth, the court forces him to divorce her, as this is also a rabbinic enactment.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואלו שכופין – הני אין אפריה ורביה לא.
בשלמא לרב אסי – לא תקשי הא דלא חשיב פסולות במתניתין דאיכא לשנויי.
דרבנן קתני – הנך דאיסורא דידהו לא כתיבא באורייתא.
ליתני נשא אשה ושהה כו׳ – דמדאורייתא לא מיחייב לאפוקה דאפשר ליקח לו אשה אחרת אצלה אבל מדרבנן קאמר דכל כמה דאיתא להא גביה לא נסיב אחריתי.
ליתני נשא אשה ושהה עמה עשר שנים – וא״ת דתקשי ליה ברייתא דשלהי הבא על יבמתו (יבמות סד.) דתניא נשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדה אינו רשאי לבטל ויוציא ויתן כתובה ונראה לפרש דלשון יוציא לא משמע כפייה אלא בדבר שמתנהג עם האשה שלא כדין אבל התם דקתני יוציא משום ביטול פריה ורביה לא משמע דכופין.
הדרן עלך המדיר
רש״י בד״ה בשלמא לרב אשי [לא] כו׳ כצ״ל:
הא בשוטי דבעלי מומין כופין אותו להוציא אבל נשא אשה כו׳. לא כייפינן ליה אלא בדברים הילכך לא קתני לה בהדי כפיית מומין דלא דמי כפייתם אהדדי ובדברים מי הוי כפייה והא כתיב בדברים לא יוסר עבד הא והא בשוטי ואהכי לא תני לה במתני׳ דלא דמו אהדדי דגבי בעלי מומין כי אמרה דיירינא בהדיה בסהדי שאינה משמשת עמו אבל נשא אשה ושהה עשר שנים וכו׳ אי אמרה דיירינא בהדיה בסהדי כל שכן דלא שבקינן לה אלא אם כן נושא אחרת שהרי מתבטל עכשיו לגמרי מתשמיש. רש״י במהדורא קמא:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פירש״י ד״ה בשלמא וכו׳ בורסי קטן דהיינו מקמץ. לכאורה קשה דה״ל לפרש דמקמץ ה״ל בורסי גדול דה״ל לא זו אף זו כדרך התנא בכל מקום ולפי פירושו צ״ל דנקט זו ואצ״ל זו. וכן הקש׳ בספר שיטה מקובצת. ודוחק לומר דלרבנן דפליגי אדר״ט הוי ליה לא זו אף זו דהא רישא דמתניתין ד״ה היא דמיירי בסתם ולא פליגי אלא בהתנה כמ״ש הטור ונראה דס״ל לרש״י ז״ל דאפילו אם נימא איפכא אפ״ה ה״ל למינקט סתם בורסי דמשמע בין גדול ובין קטן אלא נראה דהא דנקט בורסי גדול היינו דנ״מ לרבנן כשהיה בתחלה בורסי קטן והתנה ע״ז ואח״כ נעשה בורסי גדול כופין אותו להוציא והיינו דנקט בורסי גדול לרבותא דאם נעשה מבורסי קטן בורסי גדול אין ההפרש כל כך גרוע כמו אם נעשה בתחלה בורסי קטן ושפיר הוי לא זו אף זו. לפ״ז יש לומר דרב יהודה ס״ל דחכמים פליגי אפילו ברישא כדס״ל לעיל במתניתין דתנא רב יהודה נולדו אבל היה לא פליג רשב״ג דסברה וקבלה אע״ג דלא היה תנאי אפ״ה אמרינן דסברה וקיבלה וה״ה הכא לשיטתיה אזיל ודלא כסברת הטור א״כ לא שייך לומר בורסי קטן ובורסי גדול דהיינו ע״כ אם רוצה לשנות מקטון לגדול דכיון דס״ל דרישא דמתניתין ר״מ היא א״כ אינו מועיל התנה אפילו בבורסי קטן א״כ מאי אריא שרוצה להיות בורסי גדול הא יכולה לחזור אפילו על מה שהיה בורסי קטן וע״כ צריך לפרש דמקמץ הוא מלתא אחריתא וממילא דמתורץ קושית התוס׳ ד״ה אלא לרב יהודה וק״ל:
גמרא אזיל ר׳ אליעזר אמרה לשמעתתא וכו׳. עמ״ש לעיל במתניתין דף ס״ד ע״ב:
תוס׳ ד״ה ליתני נשא אשה וכו׳ וא״ת וכו׳. ונראה דהא דלא קשיא להו מברייתא זו על רב יהודה אמר שמואל. וכן הקשה התוס׳ ביבמות. יש לומר דס״ל הכא דאין קושיא מזה משום דמצי לאוקמי ברייתא זו בבאה מחמת טענה כדאיתא ביבמות דף ס״ה ע״ב. אבל על המקשה קשיא להו שפיר ובין כך ובין כך ה״ל למיתני. וע״ז תירצו דיש לומר דמפרש ברייתא כפשטא לענין פריה ורביה ויוציא לו משמע בזה דכופין. מיהו לכאורה קשה לר׳ יוחנן לפי האמת דס״ל בס״פ הבא על יבמתו דכופין בבאה מחמת טענה מ״ט דלא תני ליה דלא שייך שנויא דש״ס התם כי אמרה וכו׳ בשלמא לפי מאי דבעי למימר שם דר״י ס״ל כריב״ב דהיא נמי מפקדא אפריה ורביה מצי למימר כשנויא דש״ס הכא. א״נ דהוי דאורייתא דהא לא מצי מינסבא לבעל אחר משא״כ הוא שיכול לישא אשה אחרת כפירש״י ד״ה ליתני וכו׳. אבל למאי דקאמר בבאה מחמת טענה דוקא ליתני וכן הקשו התוס׳ בריש פרקין ולולי דבריהם ז״ל נראה דיש לומר דמתניתין כריב״ב דהיא נמי מיפקדא אפריה ורביה וס״ל דכופין על פריה ורביה ומתרץ כשנויא דש״ס הכא. אי נמי דהוי דאורייתא כנ״ל ומ״ד דאין כופין משום פרי ורביה לא מוקי להברייתא בבאה מחמת טענה אלא כפשטא ויוציא לאו לשון כפיה כמ״ש התוס׳ הכא ובבאה מחמת טענה באמת אין כופין דלא כר׳ יוחנן ונראה דלהכי פסקו הפוסקים כרב תחליפא משום דקי״ל בבאה מחמת טענה דכופין ממילא מוכח מדלא תני במתניתין באה מחמת טענה. וצ״ל דמחמת פריה ורביה נמי כופין כרב תחליפא ומתניתין כריב״ב כנ״ל ולא הוי מחלוקת ואח״כ סתם כריב״ב משום דהוי בתרי מסכתות. וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ורב תחליפא בר אבימי אמר בשם שמואל: אפילו נשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדהכופין אותו לגרשה, שאף הוא עובר על מצות עשה כל עוד אינו מגרשה. ומבררים, תנן [שנינו במשנה], אלו שכופין אותו להוציא: מוכה שחין ובעל פוליפוס. ומעתה שואלים: בשלמא [נניח] לשיטת רב אסי אפשר לפרש כך: את אלה שכופים להוציא דרבנן קתני [שמדברי סופרים שנה] במשנה, ואלה דאורייתא [שמן התורה], כגון אלמנה לכהן גדול לא קתני [שנה]. אלא לרב תחליפא בר אבימי, ליתני [שישנה במשנה גם כן] נשא אשה ושהה עמה עשר שנים ולא ילדה — כופין אותו, שהרי גם זה הוא מתקנת חכמים.
And Rav Taḥalifa bar Avimi said that Shmuel said: Even in the case of someone who married a woman and stayed with her for ten years and she did not give birth, the court forces him to divorce her, as he is in violation of a positive mitzva. The Gemara poses a question: We learned in the mishna: And these are the defects for which the court forces him to divorce his wife: One afflicted with boils or one who has a polyp. Granted, according to Rav Asi, only cases in which the court compels a divorce by rabbinic law are taught in the mishna, but those that are by Torah law, such as a widow married to a High Priest, are not taught. However, according to Rav Taḥalifa bar Avimi, let the mishna also teach that if he married a woman and stayed with her for ten years and she did not give birth, the court forces him to divorce her, as this is also a rabbinic enactment.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(18) אָמַר רַב נַחְמָן לָא קַשְׁיָא הָא בְּמִילֵּי הָא בְּשׁוֹטֵי מַתְקֵיף לַהּ רַבִּי אַבָּא {משלי כ״ט:י״ט} בִּדְבָרִים לֹא יִוָּסֶר עָבֶד אֶלָּא אָמַר רַבִּי אַבָּא הָא וְהָא יבְּשׁוֹטֵי
Rav Naḥman said: This is not difficult, as in this case the mishna discusses someone who is forced to divorce his wife by verbal means alone, but in that case it is referring to compelling him by beating him with rods. Although the court does compel a man to divorce his wife if she has not had children, the court does so only by speaking with him. Rabbi Abba strongly objects to this: Can there be a halakha of coercion by verbal means alone? But the verse states: “A servant will not be corrected by words” (Proverbs 29:19). Rather, Rabbi Abba said: Both this and that are referring to coercion by beating him with rods,
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״ימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הא במילי – אפריה ורביה במילי מייסרינן בשוטי לא רדינן ליה אבל הנך בשוטי נמי רדינן ליה שאי אפשר לה לקבל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב נחמן: לא קשיא [אין זה קשה], הא [זה] שאמר רב תחליפא בר אבימי בשם שמואל שבשלא ילדה אשתו עשר שנים כופים אותו לגרשה, כפייה זו היא רק במילי [במילים, בדברים] בלבד, שמדברים על לבו שיגרשה, ואילו הא [זה] שאמר רב אסי שאין כופים אותו לגרשה הרי זה מדובר בכפיה בבית⁠־דין בשוטי [בשוטים]. מתקיף לה [מקשה על כך] ר׳ אבא: וכי אפשר לקבוע דין כפיה במילים בלבד? והלא נאמר: ״בדברים לא יוסר עבד״ (משלי כט, יט)! אלא אמר ר׳ אבא: הא והא [זה וזה] מדובר בכפיה בשוטי [בשוטים],
Rav Naḥman said: This is not difficult, as in this case the mishna discusses someone who is forced to divorce his wife by verbal means alone, but in that case it is referring to compelling him by beating him with rods. Although the court does compel a man to divorce his wife if she has not had children, the court does so only by speaking with him. Rabbi Abba strongly objects to this: Can there be a halakha of coercion by verbal means alone? But the verse states: “A servant will not be corrected by words” (Proverbs 29:19). Rather, Rabbi Abba said: Both this and that are referring to coercion by beating him with rods,
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״ימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144