ציון ב-ד.
משנה. האיש שנולדו בו מומין - אין כופין אותו להוציא. אמר רבן שמעון בן גמליאל: במה דברים אמורים? במומין הקטנים, אבל במומין הגדולים - כופין אותו להוציא.
גמרא. רב יהודה תני: נולדו, חייא בר רב תני: היו. מאן דאמר נולדו - כל שכן היו, דקסברה וקיבלה; מאן דאמר היו - אבל נולדו לא. תנן, אמר רבן שמעון בן גמליאל: במה דברים אמורים? במומין קטנים, אבל במומין גדולים - כופין אותו להוציא; בשלמא למאן דאמר נולדו - היינו דשאני בין גדולים לקטנים, אלא למאן דאמר היו - מה לי גדולים מה לי קטנים? הא סברה וקיבלה! כסבורה היא שיכולה לקבל, ועכשיו אין יכולה לקבל... אתמר, רבי אבא בר יעקב אמר רבי יוחנן: הלכה כרבן שמעון בן גמליאל; רבא אמר רב נחמן: הלכה כדברי חכמים. ומי אמר רבי יוחנן הכי? והא אמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן: בכל מקום ששנה רבן שמעון בן גמליאל במשנתנו - הלכה כמותו, חוץ מערב וצידן וראיה אחרונה! אמוראי נינהו, ואליבא דרבי יוחנן.
משנה. ואלו שכופין אותו להוציא: מוכה שחין, ובעל פוליפוס, והמקמץ, והמצרף נחושת, והבורסי, בין שהיו עד שלא נישאו ובין משנישאו נולדו; ועל כולן אמר רבי מאיר: אף על פי שהתנה עמה - יכולה היא שתאמר: ׳סבורה הייתי שאני יכולה לקבל, ועכשיו איני יכולה לקבל; וחכמים אומרים: מקבלת היא על כרחה, חוץ ממוכה שחין, מפני שממקתו.
האיש שנולדו בו מומין אחר שנשא, אפילו נקטעה ידו או רגלו או נסמית עינו, ולא רצת אשתו לישב עמו - אין כופין אותו להוציא וליתן כתובה, אלא אם רצת - תשב, ואם לא רצת - תצא בלא כתובה, כדין כל אשה מורדת. אבל אם נולד לו ריח הפה או ריח החוטם, או שחזר ללקט צואת כלבים או לחצוב נחשת מעיקרו או לעבד עורות - כופין אותו להוציא וליתן כתובה, ואם רצת - תשב עם בעלה.(רמב״ם אישות כה, יא)
אלו שכופין אותם להוציא וליתן כתובה: מי שנולד לו ריח הפה, או ריח החוטם, או שחזר להיות מקבץ צואת כלבים, או בורסקי, או להיות מחתך נחושת מעיקרו, ואם רצתה - תשב עם בעלה, (ואם ידעה בהן קודם שנשאת - אין כופין להוציא, דסברה וקבלה)...
האיש שנולדו בו מומין אחר שנשא, אפילו נקטעה ידו או רגלו, או נסמית עינו, ולא רצתה אשתו ליישב עמו - אין כופין אותו להוציא וליתן כתובה, אלא אם רצתה - תשב, ואם לא רצתה - דינה כדין מורדת. הגה. ויש אומרים דכל זה בידו או רגלו או עינו אחת, אבל בשתי ידיו ושתי עיניו ושתי רגליו - כופין אותו להוציא.
(שו״ע אבן העזר קנד, א, ד)
א. מומים מלפני הנישואין או לאחריהם.
במשנה הראשונה נחלקו לגבי בעל שנולדו בו מומים, שלדעת תנא קמא אין כופים אותו לגרש את אשתו אפילו במומים גדולים, ולדעת רבן שמעון בן גמליאל רק במומים קטנים. בגמרא נחלקו רב יהודה וחייא בר רב בפירוש המשנה: לדעת רב יהודה המשנה עוסקת במומים שנולדו לאחר הנישואין, ולדעת חייא בר רב אם נולדו המומים לאחר הנישואין כופים אותו לגרש, ובמשנה מדובר במומים שהיו לפני הנישואין. הר״ן (
לו, א בדפי הרי״ף) כותב שהלכה כרב יהודה, מפני שמספק ראוי שלא לכוף, ועוד שהגרסה המקובלת במשנה היא ״האיש שנולדו בו מומים״ ולא ״שהיו בו״. השיטה מקובצת כותב שכן פוסקים כל המפרשים.
המשנה השניה מפרטת מומים שעליהם כופים את הבעל להוציא גם אם היו בו לפני הנישואין, ונחלקו רבי מאיר וחכמים אם כופים אותו גם כשהתנה בפירוש, שלדעת רבי מאיר כופים אותו מפני שיכולה לטעון שחשבה שתוכל לסבול, ולדעת חכמים אין כופים אותו.
המגיד משנה כותב בשם הרשב״א שרק אם התנה בפירוש סוברים חכמים שאין כופים אותו לגרשה, אבל אם רק ראתה את המומים ולא התנה עליהם - מודים חכמים שיכולה לטעון שחשבה שתוכל לסבול, וכן כותב הרי״ד. אולם הר״ן מביא דעה חולקת לפיה גם אם רק ראתה את המומים לפני הקידושין, והבעל לא התנה עמה - אין כופים אותו לגרשה. המגיד משנה והר״ן מבינים שזו גם דעת הרמב״ם שכותב שאם נולדו בו המומים האלה כופים אותו להוציא, ומשמע שאם ידעה עליהם אין כופים אותו. כך כותבים במפורש הרמ״ה (מובא בטור) והמאירי, וגם מהריא״ז (הלכה ג, יז) משמע שחולק בענין זה על הרי״ד.
הבית שמואל
(סק״ב) כותב שאין הכרח לפרש שזו דעת הרמב״ם, שכן אפשר שכותב כך רק לענין חיוב הכתובה, שאם היו בו מומים לפני הנישואין אינו נותן כתובה שמא תערים ותנשא לו, כמבואר בהמשך (פרק ב), אך בענין כפיה על גט סובר הרמב״ם שכופים אותו גם אם ידעה על המומים לפני הנישואין.
הבית שמואל (שם) כותב שלפי חייא בר רב שמפרש במשנה הראשונה שאפילו אם נולדו מומים רגילים אחר הנישואין כופים אותו להוציא - הכרחי לפרש כרשב״א שהחידוש במשנה השניה הוא שבמומים המפורטים בה כופים אותו להוציאה אף אם היו בו לפני הנישואין, ומחלוקת רבי מאיר וחכמים היא רק כשהתנה עמה במפורש, האם כופים אותו. לעומת זאת לפי רב יהודה, שמפרש במשנה הראשונה שאם נולדו המומים הרגילים לאחר הנישואין אין כופים אותו, וכאמור הלכה כמותו - ניתן לפרש כרמ״ה שהחידוש במשנה השניה הוא שאם נולדו המומים המפורטים בה לאחר הנישואין כופים אותו, ומחלוקת רבי מאיר וחכמים היא גם כשהיו בו המומים האלה לפני הנישואין וידעה עליהם, ולא רק כשהתנה עליהם במפורש.
הב״ח כותב שלפי הרמ״ה שאין כופים להוציא על מומים שהיו לפני הנישואין וידעה עליהם, צריך לומר שדברי המשנה השניה שכופים להוציא ״בין שהיו עד שלא נישאו ובין משנישאו נולדו״ הם במומים שלא ידעה עליהם. מתוך כך מסיק הב״ח שבמומים הרגילים שבמשנה הראשונה אין כופים להוציא אף אם לא ידעה עליהם. אולם הבית שמואל (שם) כותב שאין חולק על כך שאם לא ידעה - כופים אותו לגרשה, מפני שזהו מקח טעות, והחילוק בין שתי המשניות לפי הרמ״ה הוא רק במומים שנולדו אחרי הנישואין.
הרמ״א בהגהתו לשלחן ערוך פוסק כדעת הרמ״ה שאם ידעה על המומים לפני הנישואין - אין כופים אותו להוציא. עם זאת כותב הבית שמואל (שם) שכיון שיש שחולקים על הרמ״ה - יכולה לומר ׳קים לי׳ כשיטתם ולא תחשב מורדת שמפסידה את כתובתה. אולם הבית מאיר כותב שכיון שהבעל מוחזק בכתובה - אינה יכולה להוציא ממנו בטענה זו.
ב. חיוב כתובה כשכופים להוציא.
התוספות (ד״ה כופין) והרא״ש (סי׳ יח) כותבים שלמרות שכופים אותו לגרש - חייב לתת לה את כתובתה, כשם שמצינו במסכת יבמות
(סה, ב) שאם באה מחמת טענה - כופים אותו לגרש וחייב בכתובתה.
אולם רבינו גרשום (מובא בתוס׳
יבמות סד, א ד״ה יוציא ובחי׳ הריטב״א) סובר שאינו חייב בכתובתה, שהרי לפי רבי מאיר שאפילו כשהתנה עמה יכולה לטעון שחשבה שתוכל לסבול וכופים אותו להוציא - אין ספק שלא תקבל כתובה, כדי שלא תערים להנשא לו ואחר כך תדרוש שיגרשנה ויתן לה כתובה, ומדברי רבי מאיר נלמד לדברי חכמים. הריטב״א עצמו דוחה את הראיה וטוען שבמקום שרואים שמערימה בודאי אין כופים אותו להוציא ואין לה כתובה, אך כשכופים אותו להוציא - חייב בכתובתה.
הרמ״א בדרכי משה (סק״ב) כותב בשם הר״ן (
נט, ב בדפי הרי״ף) שאף תוספת כתובתה יש לה. אולם הבית שמואל
(סק״א) כותב שאין לה תוספת כתובה, ואפילו אם הוא מוכה שחין שהגירושין לטובתו, משום שלא כתב לה על דעת שיוציאה מיד, וכמו הבאה מחמת טענה שאינה נוטלת תוספת, כמבואר בטור ובשלחן ערוך בסעיף ו. לדעת הבית שמואל זו גם דעת הר״ן, שכותב שהבאה מחמת טענה אינה נוטלת תוספת כתובה, והוא הדין לכל מי שכופים אותו לגרש. אמנם בהגהות אשרי
(סי׳ ג) מובא שלדעת רבינו תם יש לה תוספת, אך הבית שמואל מסביר שלדעתו גם הבאה מחמת טענה יש לה תוספת כתובה, ואין הלכה כמותו. עם זאת כותב הבית שמואל שאם המום היה בו לפני הנישואין - נותן לה גם תוספת, שהרי ידע שיכפו אותו לגרשה ובכל זאת כתב לה.
בגמרא פוסק רבי יוחנן כרבן שמעון בן גמליאל שאם נולדו בבעל מומים גדולים כופים אותו להוציא, ורב נחמן פוסק כחכמים שאין כופים אותו להוציא. הפוסקים מכריעים כרב נחמן שהלכה כמותו בדיני. עם זאת כותב הרא״ש (סי׳ יח) שאם נקטעו שתי ידיו או נסמאו שתי עיניו וכדומה - מסתבר שאף לפי חכמים כופים אותו להוציאה, שהרי הוא כמי שעבר ובטל מן העולם. הקרבן נתנאל (אות כ) מקשה מדוע אם כן לא פירטו זאת במשנה השניה בין המומים שעליהם כופים אותו להוציא, ומיישב שניתן ללמוד זאת בקל וחומר מריח הפה.
כדעת הרא״ש כותבים תלמידי רבינו יונה (בשטמ״ק), וכן פוסק הרמ״א בסעיף ד. הבית יוסף בבדק הבית כותב שכך נראה לדקדק גם מלשון הרמב״ם, כנראה מכך שכותב בלשון יחיד שנקטעה ידו או רגלו. המאירי מסתפק לפי זה אם הוא הדין בכל אבר שאין לו תחליף, או רק בידים, ברגלים ובעינים שרוב המלאכות נעשות על ידם ובהעדרם הרי הוא בטל לגמרי.
הרא״ש עצמו כותב בתשובה (כלל מב, ב, מובא בב״י) שאף אם נקטעו שתי ידיו - אין כופים אותו להוציא, שלא כמו שכותב בפסקים. הגר״א (סקט״ז) כותב שכך נראית דעת כל הפוסקים שאינם מזכירים חילוק זה, וגם מלשון המשנה משמע שאין חילוק.
בניגוד לפסיקה כרב נחמן שפוסק כחכמים, מובא בתשובות מיימוניות (סי׳ לג) שרבינו שמחה ב״ר שמואל פוסק כדברי רבן שמעון בן גמליאל, ומביא ראיה מהירושלמי (הלכה ח).
ד. מומים שאינם מוזכרים במשנה.
הרא״ש בתשובה (כלל מג, ג) דן באיש המשתטה מידי יום ואשתו טוענת שחשבה שתוכל לסבול וחוששת שיהרגנה בכעסו, ומסיק שאין כופים אותו לגרש מפני שמום זה לא נזכר במשנה בין המומים שכופים עליהם, וכן פוסקים הטור והשלחן ערוך בסעיף ה. כיוצא בזה כותב הרדב״ז בתשובה (סי׳ רס) לגבי איש המשתין במיטתו, שאין כופים אותו לתת גט מפני שמום זה אינו מוזכר בסוגייתנו, ולא מסתבר שכל אשה תוכל להפקיע את עצמה מבעלה בטענה שהמום שנולד בו דומה למומים המפורטים במשנה.
הגר״א (סקי״ז) מקשה מפסק הרמ״א בסעיף ג שבעל שמרבה לכעוס על אשתו ומוציאה מביתו - כופים אותו לגרשה, ומתרץ שדוקא במום הנדון בתשובת הרא״ש שידעה על קיומו לפני הנישואין - אינה יכולה לטעון שסברה שתוכל לסבול, מה שאין כן במום שנולד לאחר הנישואין.
[{דף עז.}]
האומר ׳איני זן ואיני מפרנס׳
ציון ז.
גמרא. אמר רב: האומר ׳איני זן ואיני מפרנס׳ - יוציא ויתן כתובה. אזל רבי אלעזר, אמרה לשמעתא קמיה דשמואל. אמר: אכסוה שערי לאלעזר! עד שכופין אותו להוציא - יכפוהו לזון! ורב - אין אדם דר עם נחש בכפיפה. כי סליק רבי זירא, אשכחיה לרבי בנימין בר יפת דיתיב וקאמר לה משמיה דרבי יוחנן, אמר ליה: על דא אכסוה שערין לאלעזר בבבל.
ועוד תקנו חכמים שיהיו מעשה ידי האשה כנגד מזונותיה, ופדיונה כנגד אכילת פירות נכסיה, וקבורתה כנגד ירושתו לכתובתה. לפיכך, אם אמרה האשה ׳איני ניזונת ואיני עושה׳ - שומעין לה ואין כופין אותה, אבל אם אמר הבעל ׳איני זנך ואיני נוטל כלום ממעשה ידיך׳ - אין שומעין לו, שמא לא יספיק לה מעשה ידיה במזונותיה, ומפני תקנה זו יחשבו המזונות מתנאי הכתובה.
...ואם היה עני ביותר ואינו יכול ליתן לה אפילו לחם שהיא צריכה לו - כופין אותו להוציא, ותהיה כתובתה חוב עליו עד שתמצא ידו ויתן.(רמב״ם אישות יב, ד, יא)
וכמה מזונות פוסקים לאשה? לחם שתי סעודות בכל יום, ופרפרות לאכול בה הפת, ושמן לאכילה ולהדלקת הנר, ומעט יין לשתות, אם היה מנהג המקום שישתו הנשים יין, ואם היתה מניקה - נותנים לה יין, ובשבת שלשה סעודות ובשר או דגים, ונותן לה בכל שבת מעה כסף לצרכיה, ונותנין לה עץ לבשל מאכלה. במה דברים אמורים? בעני שבישראל, אבל אם היה עשיר - הכל לפי עשרו. צמצמה והותירו מאלו המזונות - הוא של בעל, ואם היה עני ביותר ואינו יכול ליתן לה אפילו לחם שהיא צריכה - כופין אותו להוציא, הגה. ותהא כתובתה עליו חוב עד שימצא ויתן, ויש אומרים שאין כופין אותו להוציא מאחר שאין לו. וכו׳.
(שו״ע אבן העזר ע, ג)
האומר ׳איני זן ואיני מפרנס׳ - כופין אותו לזון, ואם אין בית דין יכולים לכופו לזון, כגון שאין לו במה לפרנס ואינו רוצה להשתכר להרויח ולזון, אם תרצה היא - כופין אותו להוציא מיד וליתן כתובה, וכן הדין למי שאינו רוצה לשמש. וכו׳.(שם קנד, ג)
א. פסיקת ההלכה במחלוקת האמוראים.
הרי״ף (לו, א בדפיו) פוסק כשמואל שכופים אותו לזון ולא להוציא, ולא כרב שכופים אותו להוציא. אמנם רבי בנימין בר יפת אומר בשם רבי יוחנן כדברי רב, אך הרי״ף מסביר שכיון שרבי זירא מסכים עם שמואל - אין לפסוק כרב.
הנודע ביהודה (מהדורא תנינא אה״ע סי׳ צ) מקשה מה בכך שרבי זירא סובר כשמואל, הרי על פי הכללים היה ראוי לפסוק כרב וכרבי יוחנן ולא כשמואל וכרבי זירא שחולק על רבו רב, שהרי אין הלכה כתלמיד במקום הרב. הוא מיישב שהרי״ף מתכוון לומר שרבי זירא, שסובר כשמואל, אמר לרבי בנימין בר יפת שלא יתכן שרבי יוחנן אמר דבר שאינו מסתבר כלל, וכיון שנחלקו שמואל ורבי זירא עם רב יש לפסוק כמותם. כדעת הרי״ף פוסקים רבינו חננאל (מובא ברשב״א ובר״ן), הרמב״ם והמחבר בשלחן ערוך
(סי׳ קנד).
לעומת זאת פוסק בעל הלכות גדולות (מובא ברא״ש סי׳ יט ובר״ן) כרב, ומסתמך על דברי הירושלמי במסכת גיטין
(פ״ט ה״ט): ״אם על ריח הפה כופין - מפני חיי נפש לא כן שכן״. הרא״ש מכריע כמותו מפני שאשה בושה לבוא לבית דין כל פעם ותמות ברעב, וכן פוסק הטור. גם הרי״ד דוחה את פסק הרי״ף בטענה שכל מה שאמר רבי זירא הוא ששמואל חולק, אך להלכה הכלל הוא שאין הלכה כשמואל כנגד רבי יוחנן.
הרשב״א והריטב״א כותבים שאף לפי שמואל, אם בית הדין אינו יכול לכוף את הבעל לזון את אשתו, כגון שהוא עני ואינו רוצה להשתכר - כופים אותו להוציא, שהרי לא חלק על רב אלא מצד הסברה שעד שיכפוהו לגרש יכפוהו לזון. גם הרמב״ם (הלכה יא) והמחבר בשלחן ערוך פוסקים שאם אינו יכול לתת לה כלום - כופים אותו להוציא.
הנמוקי יוסף מוסיף שכך נראה מהירושלמי שלומד שכופים להוציא בקל וחומר מריח הפה, ומסתבר שכשם שלריח הפה אין תקנה - כך כופים על חיי נפש רק במקום שאין תקנה אחרת, ואין איפוא ראיה מהירושלמי לפוסקים כרב.
לעומתם כותב רבינו ירוחם (מישרים נתיב כג ח״ה) שאם אין הבעל יכול לזון את אשתו - אין כופים אותו להוציאה, כשם שאין כופים את הלווה לפרוע את חובו אם אין לו, וכן פוסק הרמ״א בשלחן ערוך
(סי׳ ע). הגר״א
(סק״ח) כותב שכך הם מדייקים מלשון הגמרא שהבעל אומר ׳איני זן׳, משמע שיש לו ואינו רוצה לזון. גם המרדכי
(סי׳ רה) מדייק מתשובת רבינו תם המובאת על ידי הראבי״ה
(סי׳ תתקיט) שאין כופים אותו אם אין לו.
הכסף משנה (הל׳ יא) דוחה את ההשוואה של רבינו ירוחם לבעל חוב, משום שלבעל חוב אין שום תקנה, בעוד שלאשה שאין לבעלה במה לזון אותה יש תקנה שיגרשה כדי שתוכל להנשא לאחר ולהתפרנס ממנו. המהרי״ט (ח״א סי׳ קיג) מוסיף שבעל חוב פורע חוב שעבר, בעוד שבסוגייתנו הדיון הוא על חיובים עתידיים, ומסתבר איפוא שהאשה יכולה לומר שאינה רוצה שהבעל יהיה בעל חוב שלה מאחר שאין לו ממה לזון אותה.
אולם הב״ח (סי׳ ע) פוסק כדעת רבינו תם ורבינו ירוחם. גם הרדב״ז בתשובה (מובאת בשו״ת מהר״י בי רב סי׳ סא) כותב שלא שמענו שבתי הדין כופים את העני לגרש את אשתו, וכן מסיק הנודע ביהודה (שם) שאין לכוף לגרש כנגד דעת רבינו תם ורבינו ירוחם.
בעל ישועות יעקב (סי׳ ע) תולה את המחלוקת בשאלה האם מזונות האשה מן התורה או מתקנת חכמים, שהרמב״ם, שסובר שמזונות האשה מן התורה, פוסק שאם הבעל אינו יכול לזון - כופים אותו לגרשה, כשם שכופים את מי שאינו יכול לשמש עם אשתו, בעוד שלפי הדעה שמזונות האשה מדבריהם - לא תיקנו שיכפוהו לגרשה אם אין לו. כיוצא בזה כותב החתם סופר (אה״ע ח״א סי׳ קלא) שאם מזונות האשה מן התורה - הרי גוף הנישואין תלוי בהם, ואם אינו יכול לקיים את חובותיו - יש להפקיע את הנישואין, אך אם מזונות מדבריהם - אין זה אלא כשאר חוב, וכשם שאין גופו משועבד לפריעת חובו - כך אין לכופו להוציא את אשתו. אולם החזון איש (סי׳ קח, י) כותב שאין בענין זה הבדל בין הסוברים שמזונות מן התורה לבין הסוברים שמזונות מדבריהם.
מדברי הראשונים המובאים לעיל משמע שאם יש לאשה אפשרות לפרנס את עצמה על ידי מעשה ידיה או ממון אחר שיש לה - אין כופים את הבעל לגרשה, שהרי אין בזה משום חיי נפש. כך כותב במפורש הריא״ז (פ״ה הלכה ה, ו) שכופים אותו רק אם אינה מסתפקת במעשה ידיה, וכן משמע מלשון הרמב״ם שאם אינו יכול לתת לה אפילו לחם שהיא צריכה לו - כופים אותו להוציא.
אולם לגבי אשה שיש לה ממון משלה כותב החתם סופר (שם) שאפשר שבכל זאת כופים את הבעל לגרשה, שהרי הממון יכלה לבסוף, ולדעתו כך נראה גם מלשון הרמב״ם שאם אין לו כלום כופים אותו לגרשה, ומשמע אף על פי שיש לה.
[{דף עז.}]
ציון ט.י.