משיכה ברשות הרבים לענין חיוב גנב
ציון ג.
גמרא. רבינא מתני: לעולם דאפקיה לרשות הרבים, וברשות הרבים נמי קנה. ותרוייהו בדיוקא דהא מתניתין קמיפלגי, דתנן: היה מושכו ויוצא ומת ברשות בעלים - פטור, הגביהו או שהוציאו מרשות בעלים ומת - חייב; רבינא דייק מרישא, רב אחא דייק מסיפא. רבינא דייק מרישא: היה מושכו ויוצא ומת ברשות בעלים - פטור; טעמא דמת ברשות בעלים, הא הוציאו מרשות בעלים ומת - חייב. רב אחא דייק מסיפא: הגביהו או שהוציאו; הוצאה דומיא דהגבהה, מה הגבהה דאתי לרשותיה - אף הוצאה נמי דאתי לרשותיה. לרב אחא קשיא רישא, לרבינא קשיא סיפא! רישא לרב אחא לא קשיא: כמה דלא אתי לרשותיה - רשות בעלים קרינא ביה. סיפא לרבינא לא קשיא: הוצאה דומיא דהגבהה לא אמרינן.
...או שגנב כיס בשבת והיה מגררו עד שהוציאו מרשות הבעלים, שהיא רשות היחיד, לרשות הרבים ואבדו שם - הרי זה פטור מן התשלומין, שאיסור שבת ואיסור גניבה והזק באין כאחת. וכו׳.(רמב״ם גניבה ג, ב)
...כגון הגונב כיס בשבת ולא הגביהו ברשות הבעלים אלא היה מגררו ומוציאו מרשות הבעלים לרשות הרבים ואבדו שם... הרי זה פטור מתשלומין, שאיסור שבת ואיסור גניבה והיזק באים כאחד. וכו׳.
(שו״ע חושן משפט שנא, א)
רבינא ורב אחא נחלקו אם הגנב קונה במשיכה ברשות הרבים, ובדברי הראשונים מצינו מחלוקת אם לרבינא משיכה קונה ברשות הרבים לכל דבר או רק לענין גנב.
התוספות (ד״ה וברשות הרבים) כותבים בשם ר״י שרבינא אינו חולק על אביי ורבא במסכת בבא בתרא
(פד, ב) שאמרו שמשיכה ברשות הרבים אינה קונה, ולא בא אלא לומר שגנב שמשך לרשות הרבים קנה לענין התחייבות באונסין. כדעתו כותבים הרמב״ן במסכת שבת
(צא, א), הרשב״א והריטב״א בפירושו הראשון, אולם הרא״ה ורבינו קרשקש כותבים שכדי להתחייב באונסין יש צורך בקנין גמור, ועל כן הם מפרשים שכוונת רבינא לומר שמתחייב באונסין רק אם מושך מרשות הבעלים לרשות הרבים, כיון שהוציאו מרשות הבעלים לרשות שאינה שלהם בלי דעתם, אבל אם מושך בתוך רשות הרבים - אינו מתחייב אפילו באונסין.
לעומתם סוברים הריצב״א (מובא בתוספות) ורבינו ברוך מארץ יון
(ב״ק עט, א) שרבינא חולק על אביי ורבא וסובר שמשיכה קונה ברשות הרבים קנין גמור. כך נראה גם מדברי הרי״ד שכותב שאף על פי שבדרך כלל הלכה כרבינא במחלוקתו עם רב אחא - כאן אין לפסוק כמותו כיון שאביי ורבא חלוקים עליו, והגמרא בבבא בתרא מקשה מדבריהם ומשמע שזו הלכה פסוקה. גם רבינו יהונתן (ב״ק) והמאירי פוסקים שלא כרבינא, ומסתבר שטעמם הוא שמבינים שחולק על אביי ורבא.
הטור מביא את ההסבר של רב אשי לברייתא שמדובר כשצירף את ידו למטה משלושה טפחים, ואינו מביא את ההסבר של רבינא שמשיכה קונה, ומשמע שסובר שמשיכה אינה קונה ברשות הרבים אף לחיוב גנב. בעל אבן האזל מבאר שהטור מסיק כך מהרא״ש שאינו כותב לא בכתובות ולא בבבא קמא את החידוש שמשיכה ברשות הרבים קונה לענין גנב, מכאן שסובר שאין לחלק, ושרבינא חולק על אביי ורבא ולכן אין הלכה כמותו.
הריצב״א מוכיח שאין חילוק בין קנין גמור לבין קנין גנב, שכן כשם שרבינא מדייק מלשון המשנה בבבא קמא ״היה מושכו ויוצא ומת ברשות בעלים פטור״ שאם הוציאו לרשות הרבים חייב - כך ניתן לדייק מהסיפא של המשנה, ״נתנו לבכורות בנו... והיה מושכו ומת ברשות הבעלים פטור״, שאם הוציאו לרשות הרבים חייב, ושם מדובר על קנין גמור ולא על גנב, לפי הפירוש הראשון של רש״י שם. אך גם לפי הפירוש השני של רש״י, שגם בסיפא של המשנה מדובר על חיוב הגנב, טוען הריצב״א שמהברייתא בבבא קמא
(סה, א) האומרת שגנב חייב אם הכניס את הגניבה לחצרו, גגו וקרפיפו מוכח שחייב רק אם קונה אותה בקנין גמור.
הנצי״ב בהעמק שאלה (שאילתא עא, א) דוחה את הוכחת הריצב״א בטענה שהיא מבוססת על הבנת התוספות בבבא קמא
(סה, א) שהברייתא שם עוסקת בגנב שהכיש את הבהמה במקל ונכנסה לחצרו, והרי הכשה במקל נחשבת משיכה ולמרות זאת קונה דוקא אם נכנסה לחצרו ולא ברשות הרבים, אבל אפשר לפרש כמו רש״י בגיטין
(עז, א) שהבהמה נכנסה לחצרו בעצמה, או שאחר הכניסה לשם, אך משיכה של הגנב עצמו מועילה אפילו ברשות הרבים.
בעל בית אהרן כותב שגם אם נפרש שלדעת רבינא קונה קנין גמור - אפשר שאינו חולק על אביי ורבא שמדברים על משיכה ברשות הרבים, שאינה קונה מפני שהרבים העוברים שם גורמים להפסק המשיכה, בעוד שרבינא מדבר על משיכה מרשות היחיד לרשות הרבים, שכיון שאין הרבים מצויים בגבול רשות הרבים גם אביי ורבא מסכימים שקונה.
הרמב״ם בהלכה שלפנינו כותב שפטור על הוצאת הכיס בגרירה לרשות הרבים, ומשמע שפוסק כרבינא שמשיכה ברשות הרבים קונה, אך מאידך גיסא פוסק בהלכות מכירה כדעת אביי ורבא, וצריך לומר שסובר כשיטת ר״י בתוספות, וכן מבינים בדעתו הרש״ל (יש״ש סי׳ ג) והנצי״ב (שם). כך מפרש הגר״א
(סק״א) בדעת השלחן ערוך שכותב כלשון הרמב״ם.
אולם בעל אילת אהבים (קו״א סי׳ קכ) כותב שהרמב״ם מדבר בכגון שצירף את ידו למטה משלושה טפחים, ונמצא שאינו פוסק כרבינא.
עיין עוד בבירור הלכה
לבבא בתרא עו, ב ציון ה בדין קנין משיכה ברשות הרבים.