חלק ג, סימן כח
כוונה בשחיטה ובטבילה ומתעסק בקדשים והאם השוחט בהמת חברו לעבודה זרה – נאסרה באכילה
ועוד בגדר מצוות צריכות כוונה ועל מהות החליצה ועל תנאי בחליצה [ועל הקשר בין שליחות ותנאי] ובגדר מתעסק בשבת ובעריותא*
איתא במשנה חולין ל״א,א: נפלה סכין ושחטה, אעפ״י ששחטה כדרכה פסולה שנאמר וזבחת ואכלת (ראה דברים י״ב, כ״א), מה שאתה זובח אתה אוכל.
ואיתא שם בגמ׳ (ל״א,א – ל״א,ב): טעמא דנפלה, הא הפילה הוא כשרה ואע״ג דלא מיכוין, מאן תנא דלא בעינן כוונה לשחיטה, אמר רבא ר׳ נתן היא דתני אושעיא זעירא דמן חבריא זרק סכין לנועצה בכותל והלכה ושחטה כדרכה, ר׳ נתן מכשיר וחכמים פוסלים.
ומקשה הגמ׳: והא אמרה רבא חדא זימנא (רש״י: ״ולמה ליה לרבא למידק ממתניתין ולמימר הא הפילה הוא כשרה, לאשמועינן דסתם לן תנא כר׳ נתן, הא אשמועינן רבא חדא זימנא דסתם לן תנא כרבי נתן״), דתנן (חולין ב׳,א) וכולן ששחטו ואחרים רואין אותן שחיטתן כשרה, ואמרינן מאן תנא דלא בעי כוונה לשחיטה, ואמר רבא רבי נתן היא.
ומתרצת הגמ׳: צריכא, דאי אשמועינן התם משום דקא מיכוין לשום חתיכה בעולם, אבל הכא דלא קא מיכוין אימא לא, ואי אשמעינן הכא משום דקאתי מכוח בן דעת אבל התם דלא קאתי מכוח בן דעת אימא לא, צריכא.
וכתבו התוס׳ שם ד״ה ואי אשמועינן הפילה: והא דקאמר רבא לקמן ורבנן נהי דלא בעי כוונה לזביחה לחתיכה מיהא בעיא, היינו לחתיכת סימנים.
ובהמשך שם: אתמר נדה שנאנסה וטבלה (רש״י: ״לקמיה מפרש היכי נאנסה״) אמר רב יהודה אמר רב טהורה לביתה (רש״י: ״ליזקק לבעלה״) ואסורה לאכול בתרומה. ור׳ יוחנן אמר אף לביתה לא טהרה, וכו׳.
ובהמשך שם מביאה הגמ׳ את דעתו של רבי יונתן בן יוסף בברייתא שתכבוסת בגדים שאירע בהם נגע צריכה להיות מדעת, הן תכבוסת ראשונה והן תכבוסת שניה.
ואיתא בגמ׳: ומי אמר רבי יוחנן הכי (רש״י: ״דחולין בעי כוונה״), והאמר רבי יוחנן הלכה כסתם משנה ותנן נפלה סכין ושחטה, אעפ״י ששחט כדרכה פסולה, והוינן בה טעמא דנפלה, הא הפילה הוא כשרה ואע״ג דלא מיכוין, וכו׳.
ומתרצת הגמ׳: בשחיטה אפילו רבי יונתן בן יוסף, מדגלי רחמנא מתעסק בקדשים פסול (רש״י ד״ה מדגלי רחמנא מתעסק בקדשים: ״שוחט קדשים שלא בכוונה דפסולין דכתיב לרצונכם תזבחוהו (ויקרא י״ט, ו) לדעתכם זבוחו, בפ״ק – לעיל י״ג,א), מכלל דחולין לא בעי כוונה.
ומקשה הגמ׳: ורבנן (רש״י: ״דאמר לעיל וחכמים פוסלין״)? נהי דלא בעינן כונה לזביחה, לחתיכה בעינן. אמר רבא בהא זכנהו (רש״י: ״נצחן, כלומר בזאת נראין דבריו מדבריהם״) רבי נתן לרבנן. מי כתיב וחתכת, וזבחת כתיב, אי בעינן כוונה לחתיכה אפילו לזביחה נמי ליבעי, אי לא בעינן כוונה לזביחה לחתיכה נמי לא ליבעי!
ובהמשך הגמ׳ שם: היכי דמי נדה שנאנסה וטבלה, אילימא דאנסה חבירתה ואטבלה, כוונה דחברתה כוונה מעלייתא היא, ועוד בתרומה נמי אכלה דתנן (נדה י״ג,ב) החרשת והשוטה והסומא ושנטרפה דעתה, אם יש להן פקחות מתקנות אותן (רש״י: ״בודקות אותן בשעת וסתן ומטבילות אותן בשעת טבילתן״) אוכלות בתרומה.
אמר רב פפא לר׳ נתן (״דאמר לא בעינן כוונה אפילו לחתיכה, וכו׳ ״) שנפלה מן הגשר, ולרבנן (רש״י: ״דבעי מיהא כוונה לחתיכה, ודכוותה בטבילה מכשר רב אליבייהו״) כשירדה להקר (רש״י: ״ולא לטבול ונפלה כולה לתוך המים״).
*
ואיתא ביבמות ק״ו,א: תנו רבנן חליצה מוטעית כשרה. אי זו היא חליצה מוטעית, אמר ריש לקיש כל שאומרים לו חלוץ ובכך אתה כונסה. אמר ליה רבי יוחנן: אני שונה בין שנתכוין הוא ולא נתכוונה היא, בין שנתכוונה היא ולא נתכוון הוא, חליצתה פסולה עד שיתכוונו שניהם כאחד. ואת אמרת חליצה כשרה?! אלא כל שאומרים לו חלוץ לה ע״מ שתתן לך מאתיים זוז.
ופירש״י ד״ה על מנת שתתן לך מאתיים זוז: ואע״ג דלא יהבא ליה, חליצתה כשרה כדמפורש בכתובות בהמדיר (דף ע״ד,א) דכל תנאי מבני גד ובני ראובן גמרינן תנאה שאפשר לעשות על ידי שליח, שעשה משה את יהושע שליח לתת להם את ארץ הגלעד, הוי תנאיה תנאה, וכל תנאי דלא אפשר לעשות על ידי שליח כגון חליצה, אין תנאי מועיל בה, וזהו טעמו של דבר.
*
ואיתא בזבחים מ״ו,ב־מ״ז,א: א״ר אלעאי חטאת ששחטה לשם חולין כשרה (רש״י ד״ה לשם חולין: ״שיודע שהיא חטאת ושחט לשם חולין כשרה, כדאמרן שאין חולין מחללין קדשים), משום חולין פסולה (רש״י ד״ה משום חולין: ״כסבור שהם חולין פסולה, דהיינו מתעסק בדברים אחרים ואינו עסוק בקדשים״), כדבעא מיניה שמואל מרב הונא מנין למתעסק בקדשים שהוא פסול (רש״י: ״כלומר מנין למתעסק שפסול בקדשים, כגון מתעסק בסכין להגביהו או לזורקו ושחט בקדשים, שלא נתכוין לשום שחיטה, אבל נתכוין לשום שחיטה בעלמא כשר אלא שלא עלה לבעלים לשם חובה״) שנאמר ושחט את בן הבקר (ויקרא א׳, ה׳), שתהא שחיטה לשם בן בקר. אמר לו זו בידינו היא, לעכב מנין (רש״י ד״ה זו בידינו היא: ״מקרא זה הייתי יודע ומכאן אנו למדים שמצוה להתכוין, ואני שאלתי לעכב מנין, שאם לא נתכוין יהא פסול״), ת״ל לרצונכם תזבחוהו, לדעתכם זבוחו (רש״י ד״ה לרצונכם תזבחוהו: ״שנה הכתוב לעכב״).
על שיטת המהרש״ל דאם כיוון להיפך הוי כנחירה
כתב הים של שלמה
חולין פ״ב סי׳ י״ג, וז״ל: אע״ג דקיי״ל הפיל סכין ושחט בו – שחיטתו כשרה, דלא בעינן כוונה בשחיטה, מ״מ אם כיון להדיא שלא לשחוט אותה שחיטה המכשרת אלא לעשות כנחירה וחניקה, נראה בעיני דזה לא מיקרי שחיטה, וגרע יותר מנפלה מעל הקורה שאינה בכלל וזבחת״, עכ״ל. ובספר עונג יום טוב יו״ד סי׳ נ״ז רצה להוכיח כדבריו מהא דאיתא
בחולין ל״א: נדה שנאנסה וטבלה, אמר רב יהודה אמר רב טהורה לביתה ואסורה לאכול בתרומה וכו׳. ובסוף הסוגיא: היכי דמי נדה שנאנסה, אי לימא דאנסה חברתה ואטבלה, כוונה דחברתה כוונה מעליא היא ובתרומה נמי אכלה, דתנן החרשת והשוטה והסומא ושנטרפה דעתן, אם יש להן פקחות המתקנות אותן – אוכלות בתרומה, ותירץ רב פפא לרבנן שירדה להקר ולרבי נתן שנפלה מעל הגשר.
ואם נאמר שלא כדברי המהרש״ל, דבמקום שלא בעי כוונה אפילו כוונה במפורש להיפך מהני, ואין זה גרוע מאילו לא כיוונה בכלל, למה ליה לדחוק ואוקמי שנפלה מן הגשר, הרי בפשוטו אפשר לומר שהטבילתה חברתה, וכוונה דחברתה לא מהני מפני שהיא עצמה כיוונה שלא תטהר בטבילה זו, ואין קושיא מחרשת ושוטה, כי בהן אין הנטבלות מכוונות להיפך לכן מהני כוונת המטבילות, אבל בפקחות, כיון שיש כוונה המתנגדת לכוונת המטבילה, לא מהני בתרומה דבעי כוונה. אלא ודאי כדעת מהרש״ל דבאופן כזה גם לחולין לא מהני, לכן אי אפשר לאוקמי הלכה זו בנדה שנאנסה באופן זה, כיון שלדעת מהרש״ל היתה אסורה גם לביתה, ורב הרי סבירא ליה שטהורה לביתה.
וידידי הגאון רח״ד רגנסבורג, ראש ביהמ״ד בשיקאגו, כתב ב״הפרדס״ חשון תש״ח, להשיג על העונג יו״ט הנ״ל, וז״ל: ״ונראה דדיניה דמהרש״ל לא נאמר אלא בשחיטה – בדבר הצריך פעולת אדם, ולא בעניינים אחרים. ואין בדעת מהרש״ל לומר שכוונה להיפך פוסלת אפילו במקום שאין צריך כוונה, אלא בדעתו לומר שבמקום הצריך לפעולת אדם, אם האדם הפועל כיוון במעשהו שלא תהיינה לו התוצאות הרגילות, אזי הפעולה הזו, השחיטה הזו, חשובה כאילו לא נעשתה בידי אדם, כיון שאדם שחטה לשם נחירה ולא לשם שחיטה. וביאר מהרש״ל טעמו שזה לא נקרא שחיטה, גרע יותר מנפלה סכין ושחטה.
״לפי״ז בטבילה דלא בעינן כלל כוונה ואף לא מעשה מצד הטובל, דהרי גל שנתלש ונפל על האדם והכלים – טהורים, אין סברא שבמחשבתו שלא ליטהר בטבילה זו יהא ממש ויגרע דינו, יען כי אין צריך שום מעשה ושום פעולה או כוונה מצדו של הטובל. הוא בעל רק על פעולתו ועשייתו במקום הצריך מעשה, ואז אם כיוון להיפך חשוב כאילו לא נעשה על ידו, אבל את עצם הוויתו במים א״א להכחישו או לשלול. לפי״ז בחולין דאין צריך כוונה לטבילה, אפילו אם כיוונה בשעת הטבילה להיפך, דהיינו שלא תטהר בטבילה זו, יודה מהרש״ל דעולה לה טבילתה ...
״ונלענ״ד שפשוט לי׳ לעונג יו״ט דכוונת הטובלת עדיפא מכוונת המטבילה במקום שהיא מתנגדת לה, אולם לפי דברינו ניחא, דכוונה להיפך אינה דרגא אחרת בחסרון כוונה – דרגה נמוכה ממנה, אלא כוונה הפוכה אינה גרועה מחסרון כוונה, וכוחן שוה. לפי״ז בנ״ד אם לחברתה היתה כוונה והיא כיונה להיפך, יהיה הדין כאילו הטבילוה שתים, לאחת היתה כוונה ולשניה לא היתה, ובודאי תטהר מצד זאת שכיוונה ... ולפי״ז שפיר הקשתה הגמרא כי אי אפשר לאוקמי באופן כזה, שבזה גם לתרומה מהני!
״ומר אבא הגאון הקדוש הרב דוב מנחם רגנסבורג זצ״ל הביא ראיה בספרו מנחת מנחם סי׳ ע״ט לסברה זו, דאין בדעת המהרש״ל לחדש גדר חדש בדין כוונה, דכוונה להיפך גרע מלא כיון כלל, ואסור אפילו במקום שאין צריך כוונה, דלפי״ז אם שחט וכיון לשם דבר האוסרו תהיה השחיטה פסולה, כגון אם שחט בהמת חברו לשם עבודה זרה, אף שמחשבתו לא מהני מטעם שאין אדם אוסר דבר שאינו שלו, תהיה אסורה באכילה מטעם חסרון בשחיטה, ובאמת חולקין בדין זה רבותינו הראשונים [עי׳ ש״ך יו״ד סי׳ ד׳ סק״ה שהביא מחלוקת הר״ן והרא״ה האוסרין באכילה והרשב״א במשמרת הבית (בית ראשון שער ראשון) דשרי], ומהרש״ל בספרו ים של שלמה בספרו חולין פרק ב׳ סי׳ כ״ב הביא דעת הר״ן האוסר [בדפי הרי״ף חולין ח׳,ב], אלא שהר״ן אוסר מטעם עבודה זרה, כי לגבי איסור אכילה לא שייך דין אין אדם אוסר דבר שאינו שלו ׳דהא לאו איהו אסר לה אלא דלא שרי לה וה״ל כאילו לא נשחטה אלא שמתה מאליה׳, עיי״ש. ולפי״ד מהרש״ל היה צריך להיות אסור באכילה מטעם שיש כוונה להיפך! אלא ודאי שאין דין המהרש״ל אלא כשיש חסרון במעשה השחיטה אם הוא מכוון שתהיה כנחירה, ולפי״ז במקום שהוא מכוון לשחיטה אלא שהיא שחיטה אסורה אין זה נוגע לדין המהרש״ל.
״ובזה תסור ג״כ קושיית העונג יום טוב על המהרש״ל מההוא דמפרש ריש לקיש
(יבמות ק״ו,א) הא דחליצה מוטעת כשרה, היינו אומר לו חלוץ לה ובכך אתה כונסה, ורבי יוחנן דחה לה משום דבעינן כוונה בחליצה, אלמא לריש לקיש דלא בעי כוונה לחליצה, אפילו אם מכוין שלא לפוטרה בחליצה זו נמי מהני, שלא כדעת מהרש״ל, דס״ל בשחיטה אם מכוין להיפך אין השחיטה מועילה. אך לפי מה שביארנו אין העניינים שוים, דהמהרש״ל לא אמר דינו אלא דווקא בשחיטה שבעינן מעשה מצד הזובח שבזה הוא בעל על מעשיו ואם כיוון שיהא כנחירה ולא שחיטה, אין זו שחיטה, אבל בחליצה א״צ כלל מעשה וכוונה מצד החולץ, שהרי היא צריכה לחלוץ נעלו מעל רגלו, ועל ידי שהוא מכוין שלא תפטר בזה, אי אפשר לעשות את רגלו כאילו הוא רגל של אחר״, ע״כ דברי ידידי הגאון רח״ד רגנסבורג.
על מחלוקת האחרונים בטעם הר״ן שהשוחט לעבודה זרה נאסרה הבהמה באכילה
מה שכתב ידידי הגאון הנ״ל בשם אביו בספר מנחת מנחם (שלא זכיתי לראותו) על דברי המהרש״ל דבמתכוין להדיא שלא לשחוט, דזה לא מקרי שחיטה דגרע יותר מנפל וכו׳, דאין בדעת מהרש״ל לחדש גדר חדש בדין כוונה, דכוונה להפך גרע מלא כיון כלל, ואסור אפילו במקום שאין צורך בכוונה. דלפי״ז אם שחט וכיון לשם דבר שאוסרו תהי השחיטה פסולה, כגון אם שחט בהמת חברו לשם עבודה זרה, אף שמחשבתו לא מהני דהא אין אדם אוסר דבר שאינו שלו, מ״מ תהי אסורה באכילה מטעם חסרון בשחיטה. ובאמת חולקים בדין זה רבותינו הראשונים, הרא״ה בבדק הבית (בית ראשון שער ראשון) וכן הר״ן (בדפי הרי״ף חולין ט׳,
ב) אוסרים באכילה, והרשב״א במשמרת הבית מתיר באכילה (עי׳ ש״ך יורה דעה סי׳ ד׳ סק״ה). ובמהרש״ל בספרו ים של שלמה
חולין פ״ב סי׳ כ״ב הביא דעת הר״ן, האוסר, אלא שלפי הבנת מר אביו, הר״ן אוסר מטעם עבודה זרה, כי לגבי איסור אכילה לא שייך דין אין אדם אוסר דבר שאינו שלו. ולפי״ד מהרש״ל היה צריך להיות אסור באכילה מטעם שיש כוונה להיפך. אלא ודאי דמהרש״ל לא אמר אלא בפעולת אדם שהוא בעל על פעולתו ולכן אם כיון להיפך חשוב כאילו לא נעשה על ידו, דכוונתו מהפכת מעשה השחיטה למעשה נחירה – ולפי״ז במקום שהוא מכוין לשחיטה אלא שהיא שחיטה אסורה אין זה נוגע לדין המהרש״ל. ותיתי לי שגם אני עמדתי בזה בקונטרס גדול שערכתי בזה (ורק מעט מזעיר נדפס ממנו בהתבונה י״ב תש״ז) אלא שאני הרחבתי הדיבור בזה, ואביא רק הנוגע לדברי מר אביו הגה״ק.
מה שכתב מר אביו דהר״ן לא אסר השוחט לעבודה זרה באכילה אלא מטעם עבודה זרה – לי אין הדבר ברור, דהפרי מגדים במשבצות זהב סי׳ ד׳ סק״ד כתב דלהים של שלמה [שבפ״ב סי׳ כ״ב הביא את דעת הר״ן דאסור באכילה – דהוה כמתה מאליה] צריך עיון מהא דאיתא (
חולין מ׳,א – מ׳,ב) דהשוחט חטאת בשבת בחוץ לעבודה זרה חייב ג׳ חטאות (רש״י: ״בשוגג משום שבת ומשום שוחט קדשים בחוץ ומשום עבודת כוכבים ... וחטאת כי שחטי להם בעלים דבר שאינו שלו הוי דשל גבוה הוי״), ומקשה הגמ׳ דלמ״ד אדם אוסר דבר שאינו שלו לא ליחייב אשחוטי חוץ דמחתך בעפר הוא (רש״י: ״דכיון דנאסר משום עבודת כוכבים פקע שם קדשים מינה ונעשית של עבודת כוכבים, וכו׳ ״), והא למ״ד אין אדם אוסר אפ״ה קשיא דהא אסור באכילה [וא״כ לא ליחייב אשחוטי חוץ דפקע שם קדשים מיניה], וכתב דמיירי שכיוון לשחוט כראוי לשם השם ולשם עכו״ם, ומשו״ה לא פסול אלא מדרבנן עיי״ש, ומשמע מדבריו שהוא סובר דטעם הר״ן שאוסר באכילה מטעם המובא בים של שלמה דהוה כנוחר.
ב
והנה בדעת הר״ן נחלקו הט״ז והש״ך שם, דהט״ז סובר דמכיון שאין אדם אוסר דבר שאינו שלו הרי שאנו מסלקים את מעשהו והוה כאילו לא עשה בה מידי עיי״ש.ג
ועי׳ בעונג יום טוב סי׳ נ״ד שתירץ קושיית הרשב״א על הרא״ה [דס״ל דאסורה מיהא באכילה] מהשוחט בחוץ בשבת, והאריך להקשות על הט״ז
מנדרים ל״ה,ב והעונג יום טוב פירש דאסור באכילה משום דנעשה מומר ושחיטת מומר פסולה. ולפי״ז מיושב מה דפריך מהשוחט בשבת, דהתם הא ע״כ מיירי בשוגג, ובשוגג לא נעשה מומר. וכפיה״נ שלזה נתכוין גם הנקודות הכסף עיי״ש שהשיג על הט״ז דליכא למימר דהוה כמתה מאליה, דהרי היא שחוטה לפניך, אלא הטעם דהוה כשחטה עכו״ם דהוה נבילה וכו׳, עיי״ש.
והנה בין לטעם הנקודות הכסף והעונג יום טוב [דנעשה מומר], ובין לטעם הפרי מגדים [דהוי כנוחר] קשה מהמשנה דהשוחט לעכו״ם חייב משום אותו ואת בנו (עי׳
חולין פ״א,ב) למ״ד שחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה, דלפי הנ״ל דהוה כנוחר, א״כ איך חייב משום אותו ואת בנו, הא בנוחר אינו חייב משום אותו ואת בנו. וכן לקמן (
דף פ״ה,
א) איתא במשנה השוחט לעבודה זרה חייב לכסות לרבי מאיר דאית ליה שחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה, ואילו בנוחר פטור מלכסות. והתמוה ביותר דגם הרשב״א במשמרת הבית (בית ראשון שער ראשון) שדחה דברי הרא״ה (וכתב עליו נראה שמה שכתב – כתב כמתנמנם) מכוח קושיית הגמ׳ דף מ׳ ולא השיג עליו ממשניות ערוכות שהן כנגדו. ובאמת השוחט לעבודה זרה אפילו בהמה שלו, חייב לכסות ובאותו ואת בנו, דשחיטת עבודה זרה שמה שחיטה [למ״ד שחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה] ולא הוה כנוחר כלל אלא שהיא אסורה בהנאה וגם מטמאה מטעם תקרובת עבודה זרה מגזירת הכתוב, אבל לא מטעם נבילה.
ואולם לפי הפרי מגדים והעונג יום טוב בהסברת דברי הט״ז קשה ממשניות ערוכות הנ״ל. מיהו גם לסברת נקודות הכסף והעונג יום טוב הנ״ל קשה לי, הא שחיטת מומר להכעיס או לעכו״ם היא שחיטת נבילה, כמו שחיטת עכו״ם, דילפינן מוזבחת ואכלת, דמי שאינו בר זביחה שחיטתו פסולה, עי׳ בש״ך סי׳ ב׳ ס״ק ט״ז, א״כ בשוחט לעבודה זרה אמאי חייב בכסוי ועל אותו ואת בנו. והנה בש״ך שם ס״ק י״ז כתב דשוחט לעבודה זרה אין שחיטתו אסורה מטעם מומר, דבאותה שחיטה לא נעשה מומר. אולם לפי דברי העונג יו״ט הנ״ל דנעשה מומר בתחילת השחיטה ופסולה כל השחיטה והוה כנוחר, קשה כנ״ל, וגם קשה דהש״ך בנקודות הכסף הנ״ל (סי׳ ד׳) סותר דברי עצמו. ועצם סברת הנקודות הכסף אינה מובנה, דממ״נ אם נעשה מומר לדעת הר״ן והרא״ה ושחיטתו היא נבילה, א״כ אמאי חייב על אותו ואת בנו ובכסוי, ואי לא נעשה מומר באותה שחיטה, א״כ אמאי אסורה באכילה.
ויודע אני שיש לדחוק ולומר, דרק במקום שהשחיטה בעצמה היתה נחירה אז לא הוה שחיטה ופטור מכסוי ואותו ואת בנו, אבל במקום שהשחיטה פסולה מצד השוחט, כגון מומר, לא הוה נחירה לענין כסוי ואותו ואת בנוד, אבל זהו דוחק גדול, דלשיטת הפוסקים, דמומר לעכו״ם או להכעיס שחיטתו פסולה אפילו באחרים רואים אותו, משום דאינו בר זביחה והוא כעכו״ם, בע״כ צ״ל דשוחט לעכו״ם אינו נעשה מומר באותה שחיטה, ולפי״ז סברת הנקודות הכסף והעונג יו״ט נסתרת ממשניות הנ״ל.
אלא שגם סברת הט״ז הנ״ל צריכה ביאור, דמה שהסביר העונג יו״ט את דבריו, דמכיון שאנו מסלקין את מעשיו מטעם אין אדם אוסר דבר שאינו שלו, א״כ ממילא מסולקת שחיטה והיא כמתה מאליה – אינו מובן לפע״ד, דבודאי שאנו מסלקין אותו מלאסור לפי שאין לו רשות לאסור של חברו למ״ד אין אדם אוסר דבר שאינו שלו, אבל עצם השחיטה אי אפשר לסלק, שהרי אדם שוחט בהמת חברו שלא ברשותו.
ביאור מחלוקת הראשונים האם בהמה שנשחטה לעבודה זרה אסורה באכילה
ומחלוקת הראשונים האם בעינן כוונה לשום דבר מעשה
ומחלוקת הראשונים אי בעינן בשחיטה בר חיובא
ולכן נראה לי להסביר דברי הט״ז שלא כהעונג יו״ט הנ״ל [שהבין בדברי הט״ז דהשוחט לעבודה זרה הוי כנוחר], אלא דמחלוקת הרא״ה והרשב״א [בשחט בהמה שאינו שלו לעבודה זרה, האם נאסרה באכילה] תלויה במחלוקת הראשונים בדין דנפלה מאליה, דהנה בשו״ע יו״ד סי׳ ג׳ דאפילו הפיל הסכין שלא בכוונה כלל ושחט שחיטתו כשרה. ואולם ברא״ש פ״ב דחולין אות ח׳ כתב מפורש דאם הפיל שלא בכוונה פסולה דבעינן שיכוין לשום דבר מעשה, ועי׳ בפרי מגדים במשבצות זהב שם שכ״כ.
ונראה דדעת הרא״ש דאף דלא בעי כוונה בשחיטה מדגלי קרא דקדשים וכו׳, מ״מ בעי כוונה של הפלת סכין לכה״פ וזה דין בכוונת שחיטה. ומה דבעי כוח גברא הוא ג״כ דין בכוונה, דבלא כוח גברא חסר מעט הכוונה שצריך בשחיטה. והטעם הוא, דבשחיטה בעי חלות הכשר שחיטה, וזה לא אפשר רק ע״י כוונה, אלא שסגי בכוונה הפחותה של הפלת סכין.ה
ודעת שאר הראשונים, דבשחיטה אין שום חלות, ואינה אלא הכשר מצוה כמו הגעלה, ומליחה וטבילה, וכמו שכתב הר״ן בחידושיו
לחולין ל״א,ב דמטעם זה לא בעי כוונה בשחיטה ובטבילה ד״טבילה ושחיטה לא מצוות נינהו אלא מכשירין״, אלא שבשחיטה יש דין מיוחד באופן השחיטה שצריך כוח גברא ולא כוונת השחיטה.
ו
ועפי״ז ביארתי במאמרי שנדפס ב״התבונה״ יסוד מחלוקותם של הרמב״ם ושאר ראשונים אי בעינן בשחיטה בר חיובא, דהנה בתוס׳
גיטין כ״ב,ב ד״ה והא, ושם מ״ה,ב ד״ה כל – מבואר דרק במקום שצריך התפסה של חלות כמו בגט לרבי מאיר דעדי חתימה כרתי, שצריך חלות של שטר או חלות של קדושה, בעינן בר חיובא, אבל במקום שאין שום חלות כמו מליחה או הגעלה או מילה, לא בעינן בר חיובא.
ז ורמב״ם ושאר הראשונים פליגי ביסוד השחיטה: דהרמב״ם הל׳ שחיטה פ״ד הי״א [ועי׳ ג״כ בהל׳ שאר אבות הטומאה פ״ב ה״י] פוסל שחיטת עכו״ם מקרא דוקרא לך ואכלת מזבחו
(שמות ל״ד, ט״ו) ולא משום שאינו בר זביחה (״מאחר שהזהיר שמא יאכל מזבחו אתה למד שזבחו אסור״), דלשיטתו לא בעינן בשחיטה בר זביחה, דהיא כמו מליחה והגעלה, ושאר הראשונים שפוסלים שחיטת עכו״ם משום שאינו בר זביחה (עי׳ תוס׳
חולין ג׳,ב ד״ה קסבר כותים גרי אריות הן), סוברים דגם השחיטה היא ענין של חלות של היתר אכילה, ועכו״ם שאינו בר זביחה אינו יכול להתפיס בשחיטתו חלות של היתר אכילה.
ומעתה נראה שגם הרא״ה והר״ן סוברים דבעינן שהשוחט יתפיס חלות של הכשר שחיטה, ולפי״ז השוחט לעבודה זרה [אסורה באכילה, אך] אין שחיטתו עושה נבילה
ח. וממילא חייב בכסוי ובאותו ואת בנו למ״ד שאדם אוסר דבר שאינו שלו, דלא גרע משוחט את הטריפה, דגם בו חסר כוח המתיר של השוחט, ומ״מ חייב באותו ואת בנו ובכסוי, דלענין טומאת נבילה לא בעינן שום חלות של היתר, ואפילו רבי שמעון, דס״ל דשחיטה שאינה ראויה לא שמה שחיטה, מודה שאין זו בכלל ״וכי ימות״
(ויקרא י״א, ל״ט) כמבואר
בחולין פ״ה,ב.
ולדעתי זו היא כוונת הר״ן בחידושיו
סנהדרין קי״ב,א בבבהמה של עיר הנדחת, שהקשה שם על רש״י שפירש דשחיטת עיר הנדחת אין שוחט אלא ממית ולא מהני בה שחיטה, וע״כ, לדעת רב חסדא, לא מהני בה שחיטה אף אם חציה אינה של עיר הנדחת, עיי״ש, והא רב חסדא גופא מבעי ליה התם אי שחיטת עיר הנדחת מטהרת מידי נבלה, ועיי״ש שפירש שכיון שהסימן אסור בהנאה אינו מתיר, דרק לטהר מנבלה בעי לקמן
(חולין פ״ה,ב) למ״ד שחיטה שאינה ראויה, אבל ודאי שאין השחיטה עושה היתר וכו׳.
ט והעונג יום טוב נתקשה בביאור דברי הר״ן בסי׳ ס״ח עיי״ש. ולפימ״ש הדבר פשוט, דשוחט עיר הנדחת הוה כמו שוחט לעבודה זרה, דאסור באכילה ומ״מ אינה נבלה. והא דבעי בסנהדרין שם אי מטהר מידי נבלה, ואע״ג דבשחיטה לעבודה זרה וטרפה בודאי מטהר מידי נבלה, הכא שאני, דאין עליה שם שחיטה כלל אלא שם מיתה, וכלשון הגמרא שם: ״לפי חרב אמר רחמנא, לא שנא משחט שחטה, לא שנא מקטל קטלה״. ולפי״ז גם רש״י נתכוין לזה דלהיתר אכילה בודאי אין זו שחיטה מתרת, דחסר כוח המתיר, מכיון שמצווה להמיתה, ומ״מ לענין נבלה בעי בגמרא אי הוה כמיתה ממש אי לא, דסוף סוף לא מתה מאליה.
ועפ״י הנ״ל מסולקות כל הקושיות שהקשו על הרא״ה והר״ן
מחולין דף מ׳,ב – דלגבי קדשים כו״ע מודו דשחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה כמבואר
בחולין פ״ה,א.
י
ביאור שיטת המהרש״ל עפ״י היסוד דבשחיטה בעינן התפסת חלות
ולפי העולה ממה שכתבנו אפשר לומר דגם המהרש״ל שכתב דבמתכוין להדיא שלא לשחוט אלא לנחור, דשחיטתו פסולה, היא רק לשיטת הרא״ש והרא״ה והר״ן דבעינן התפסת חלות של הכשר שחיטה, וכשמתכוין להדיא שלא לשחוט אלא להמית, הרי לא התפיס בה חלות של הכשר שחיטה. וכן משמע מלשונו של המהרש״ל בים של שלמה שהביא את דינו בקשר עם דברי הרא״ש, עיי״ש. ולפי״ד הסברתי יותר מחוורת מהסברת הגאון רח״ד רגנסברוג, שכתב ״דמכיון שהוא בעלים על מעשיו, ואם כיון שיהא כנחירה ולא שחיטה, אין זו שחיטה״.
ותמהתי עליו, נהי שהוא בעל על מעשיו קודם עשייתה, אבל לאחר שכבר נעשה המעשה, שוב אינו יכול להשיבו אחור, ומהיכא תיתי שיוכל לומר, מה שאני עושה, תהא כנחירה, אטו ברצונו ובכוונתו תליא מילתא, סוף סוף הרי היא שחוטה לפנינו. ובע״כ כמו שכתבתי דשחיטה היא מילתא דתליא בכוונה כדעת הרא״ש, והרא״ה והר״ן העומדים בשיטתו, ולהכי הוא יכול לומר שאינו רוצה להתפיס חלות של הכשר שחיטה, אבל רק הכשר שחיטה הוא יכול לעקור, אבל לא לעשות שחיטה זו למיתה, דסוף סוף לא מתה אלא היא שחוטה.
ולפי״ז קושיות [הנ״ל] נופלות מאליהן, דבודאי הוא מחוייב בכיסוי כמו בשחיטת טריפה, וכן קושיית [העונג יו״ט] מטבילה מסולקת, דבטבילה אין שום חלות של טהרה ואפילו נפלה מן הגשר טהורה, ולהכי אין כוונה מתנגדת יכולה לעקור את הטבילה שנעשתה
כ. וראיתי בהגה״ה
ראש השנה כ״ח,ב מביא בשם האור זרוע ראיה דמצוות אין צריכות כוונה מהא דנדה שטהורה לבעלה, עיי״ש. ולא זכיתי להבין, דאפילו אי נימא מצוות צריכות כוונה ואינה יוצאת מצות טבילה, מ״מ הטבילה מועילה לטהרה, דטהרת הטבילה אינה תלוי בקיום מצות, וצע״ג.
ומה שדימה הגרח״ע זצ״ל בספרו אחיעזר ח״ב ס״ד דינו דמהרש״ל להא דשיטת הרשב״ם בברכות, דאף דמצוות אין צריכות כוונה, מ״מ אם נתכוין להיפך לא יצא, הנה לפי מה שכתבתי אין שום דמיון בין זה לזה, דבמצוות אפשר שגם המהרש״ל יודה, דבכוונה להיפך ג״כ יצא.
ולאידך גיסא י״ל שרק במצוה יכול הוא לבטל את המצוה ע״י כוונה להיפוך, אבל במעשה שחיטה לא שייך לומר שע״י כוונה להיפוך הוא מבטל את השחיטה, שאפילו אם נימא ששחיטה היא מצוה [ולא בעי כוונה, למ״ד מצוות אין צריכות כוונה] וע״י כוונה להיפך הוא מבטל את המצוה, מ״מ שחיטתו היא שחיטה, לדידן שבשחיטה לא בעי כוונה. ואין לדמות כוונת שחיטה לכוונת מצוה, שזהו ענין אחר לגמרי. שכוונה בשחיטה אין הפירוש כוונת מצוה אלא כוונה למעשה שחיטה, ואנן דפסקינן שלא צריך כוונה לשחיטה ואף לא לחתיכה, לא שייך למימר שע״י כוונה להיפוך בטלה השחיטה. ובע״כ שכוונת הים של שלמה כמש״כ.ל
על ההבדל בין אכל מצה וסבור לאכול בשר לבין נקט כסא דחמרא וסבור דשכרא הוא
וראיתי בטורי אבן
לראש השנה כ״ח שהקשה על הר״ן שם (דפי הרי״ף ז׳,ב) [שהביא שיטת הרשב״ם] דבמתכוין שלא לצאת דאינו יוצא והראי׳ מהא דאיתא
בברכות י״ב,א דהיכא דנקט כסא דחמרא בידיה וסבר דשכרא הוא, ופתח ומברך אדעתא דשכרא וסיים בדחמרא יצא (רש״י ד״ה פתח בדשכרא וסיים בדחמרא: ״... פשיטא לן דיצא, דהא אפילו סיים כל הברכה כדעת פתיחתה ואמר שהכל יצא, וכו׳ ״), והיכא דנקט כסא דשיכרא בידיה וקסבר דחמרא הוא, פתח בדחמרא וסיים בדשיכרא, מאי בתר פתיחה אזלינן או בתר חתימה, ולא איפשטא, ואמאי לא איפשטא, נפשוט דיצא דמצוות אין צריכות כוונה, אלא שמע מינה דאע״ג דאין צריכות כוונה, במתכוין שלא לצאת לא יצא, והתם הרי הוא נתכוין שלא לצאת בשכר אלא ביין. והקשה, הא הר״ן עצמו מביא שם דעת הרא״ה, דבסבר דאינו מצה אינו יוצא לכו״ע דהוה כמתעסק, וא״כ דנקט חמרא וסבר שכרא הא דמי לסבר שאינו מצה, עיי״ש.
ולא הבנתי קושייתו, דבסבור שאינו מצה הוה מתעסק וכאילו לא אכל מצה, וכמו בקדשים דקסבר שהם חולין דהוה מתעסק, וכמ״ש התוס׳
בחולין י״ב,ב ד״ה קטן. משא״כ בחמרא ושכרא, אין כאן מצוה בשתיה כלל, ולא שייך לומר שהוא מתעסק בשתיה ולא שתה שכרא, דזה לא נאמר אלא במצוות או בעבירות, אבל לא בשתיה של רשות, והטעות היא רק בכוונת הברכות, שהיא המצוה שנתכוין למצוה אחרת, וא״כ אין זה ענין למתעסק שזהו דין מיוחד בעשיה, ורק יש לזה ענין בכוונת המצוה, ושפיר הוכיח הר״ן את דינו.
במהות הכוונה של חליצה ועל תנאי בחליצה
והגאון רח״ד רגנסבורג תירץ קושיית העונג יו״ט יו״ד סי׳ נ״ז [על המהרש״ל] מחליצה מוטעית דכשרה לרבי שמעון בן לקיש אף באומרים לו חלוץ ובכך אתה כונסה – דבחליצה לא שייך ביטול המעשה, דבחליצה לא בעי כלל מעשה מצד החולץ, וע״י שהוא מתכוין שלא לפטור אי אפשר לעשות רגלו כאילו היא רגל של אחר. והנה לפי מה שכתבתי לעיל בטעם המהרש״ל שסובר כהרא״ש דבעי מעט כוונה בשחיטה, בלאו הכי לא קשה מחליצה, דשם לא בעי כוונה כלל לריש לקיש.
ואולם לפי סברת הר״ן בשם הרא״ה הנ״ל, דבסבור שזה אינו מצה כו״ע מודי שאינו יוצא, עדיין קשה לריש לקיש, דבסבור שבכך הוא מתירה אין זו מצות חליצה כלל. וצ״ל דאפילו אם הוא חושב שבכך הוא מתירה, מ״מ הוא מתכוין לשם מצוה, אלא שטועה בתכלית המצוה וסבור שמצות חליצה גורמת לכניסה, וכמש״כ החתם סופר באבן העזר ח״ב סי׳ צ׳ עיי״ש, וא״כ קושיית העונג יו״ט בלאו הכי אינה קושיא.
והנה במהות הכוונה של חליצה נחלקו החכם צבי והקצות החושן, דהקצות החושן סוף סי׳ רע״ה דחה דעת החכם צבי (סי׳ א׳) דהיא מטעם קנין, ונראה דהוא סובר שהיא מטעם כוונת מצוה. אבל [לכאורה] זה בודאי אי אפשר, דריש לקיש גופו סובר בערבי פסחים
(פסחים קי״ד,ב) דמצוות צריכות כוונה. ובחתם סופר הנ״ל כתב בדרך פלפול, דריש לקיש לשיטתו מוכרח לפרש, דחליצה מוטעית היינו שבכך הוא כונסה, ולא על מנת שתתן מאתיים זוז, דבזה מהני תנאי, דבכוונת מצוות מהני תנאי (וזהו לא כדעת העונג יו״ט בסי׳ ב׳ וסי׳ ג׳, ועיי״ש בסי׳ ב׳ שהעיר מהא דישבינן בסוכה ספק ז׳ ספק ח׳, ומשמע דמהני תנאי בכוונה שמחשב לצאת אם הוא שביעי, ואם הוא שמיני לא עביד לשם מצוה, ולא אמרינן אין תנאי בכוונה, וכתב דהתם לאו זמן מצוה הוא, ולהכי לא נתפס כוונתו, אבל העושה דבר בזמן המצוה ומכוין לצאת על איזה תנאי יצא אף אם לא נתקיים התנאי. ולכאורה קשה עליו מהא שכתבו התוספות
בסוכה ל״טמ), וא״כ אינו מכוין לשם מצוה אם לא תתן לו ולא יצא ידי חובתו, משא״כ בכך הוא כונסה דיש כאן כוונת מצוה, אלא שטעה בכוונת תכליתה שסבור שציוה הקב״ה לחלוץ ע״מ לכנוס, ובזה מקרי שפיר כוונת המצוה, וכנ״ל.
ובאמת אף אי נימא דבכוונת מצוה מהני תנאי, מ״מ חסרון הכוונה אינו מפקיע פעולת ההיתר, ורק מבטל קיום המצוה, וכמו בטבילת נדה שנאנסה דבודאי לא קיימה המצוה ומ״מ היא טהורה, כמו שתמהתי לעיל על האור זרוע המובא בהגה״ה
לראש השנה כ״ח,ב, ומצאתי שכ״כ גם הרמב״ן בחידושיו
לחולין ל״א,ב.
וכבר הוכיחו העונג יו״ט סי׳ ב׳ וגם הגר״ח ז״ל בחידושיו הל׳ יבום וחליצה פ״ד הט״ז, דחליצה אינה מטעם הקנאה, מהא דמהני גדול עומד על גביו לשיטת התוס׳
יבמות ק״ד,ב ד״ה והא אמרי, ובע״כ שאין משום הקנאה, ולכן לא מהני תנאי בחליצה.
ובע״כ צ״ל דבאם נעשתה החליצה בלא כוונה אין זה מעשה חליצה אלא חליצת נעל בעלמא, ולפי״ז צ״ל דהא דפליגי רבי יוחנן וריש לקיש דבכך הוא כונסה, היינו שהיא מתכוונת לשם פטור, ורק הוא מתכוין לכנוס, וסובר ריש לקיש דכיון שאין הוא עושה מעשה אין כוונתו מועילה לבטל את המעשה של החולצת, ורבי יוחנן סבר דאע״ג שאין הוא עושה מעשה, מ״מ הוא ג״כ החולץ, דבכל מקום בש״ס נקרא היבם החולץ. אבל דבר זה קשה מאוד, דמנין לרבי יוחנן זה.
וראיתי בעונג יו״ט סי׳ קע״ג שכתב דילפינן כוונת חליצה מקריאה, ואע״ג דקריאה לא מעכבא, מ״מ קיי״ל לרבנן כיון דקרא איירי במתכוין להוציאה, ענין זה מעכב שתהא החליצה לשם פטור, עיי״ש בעמ׳ רנ״ו. ובע״כ צ״ל דהטעם הוא כמו שכתב הר״ן בשם הרא״ה בכפאו לאכול מצה, דאם אינו יודע שהיום יו״ט או שזהו מצה, לא מהני כלל, דדמי למתעסק, וכמו״כ בחליצה, שבאם אינם יודעים כלל מענין חליצה שהיא באה להתיר זיקתם זל״ז, חסרון הידיעה גרוע מחסרון הכוונה, דחסרון ידיעה מהפכת את החליצה למעשה שעשועים. וכעין מה שאמרה הגמ׳
בראש השנה כ״ח,ב סבור חמור בעלמא הוא.
*
ובחידושי הארכתי הרבה בדברי האחרונים, החכם צבי (סי׳ א׳), החתם סופר (אבן העזר ח״ב סי׳ צ׳), העונג יו״ט (סי׳ קע״ו), בעל עמק יהושע (דיני חליצה סי׳ כ״ג), ובעל באר יצחק (סי׳ י״ז) שדנו אי חליצה היא מצוה או קנין הפוטר מזיקה, והבאתי כמה ראיות שחליצה אינה קנין הפוטר כמו גט, אלא שזו מצוה והתורה פטרתה מזיקתה ע״י מה שהיבם קיים מצות חליצה, והעירותי גם מדברי התוס׳
יבמות נ״ג,א ד״ה רבינא, עיי״ש. וקשה עלי לעלות הכל בכתב, כי הם דברים ארוכים מאד, והעיקר הוא שאנו לומדים מבני גד ומבני ראובן, שהתנאי אינו מועיל אלא בדבר התלוי ברצון, שהתנאי הוא גילוי רצונו שמה שהוא עושה
נ אינו עושה מרצונו אלא על תנאי כך וכך. אבל דבר שאינו תלוי ברצונו של אדם, כמו מצוה ששיעבדנו המקום לעשות רצונו ואין אנו יכולים להשתחרר מהשיעבוד, זה לא מהני תנאי, דמה בכך שהוא אינו רוצה, מ״מ לא פקע כוח המצוה ע״י חוסר רצונו.
ובאמת הגמ׳
בראש השנה כ״ח,א דנה בכפאוהו לאכול מצה רק מדין כוונה, והיינו שאף שרצונו לא מעלה ולא מוריד, מ״מ ע״י חוסר כוונה מעשהו מעשה קוף. וזוהי השאלה אם מצוות צריכות כוונה. והנה אף שלכאורה יש לומר שהתנאי יוכל לפעול על הכוונה, שרק באופן זה הוא מכוין ולא באופן אחר, והחתם סופר ז״ל באבן העזר ח״ב סי׳ צ׳ נוטה לסברא זו, מ״מ בעניי נתקשיתי בזה, שהאדם יכול לבטל את רצונו, אבל איך אפשר לבטל את כוונתו, והרי הכוונה היא מחשבת השכל החושב, ואיך אפשר לומר אני חושב על תנאי? והארכתי בזה בעז״ה.
על פסול חרש שוטה וקטן לעבודה
ובגדר מתעסק בשבת ובעריות
וראיתי שהגאון רח״ד רגנסבורג מביא במאמרו הנ״ל קושיית הגאון ר׳ עקיבא איגר בשו״ת תנינא סי׳ ס״ד על הא דפסול במשנה בכורות מ״ה,ב חרש ושוטה לעבודה מטעם מום, ויותר היה לו לפסול מטעם דמתעסק, כמ״ש התוס׳
חולין י״ב,ב ד״ה קטן, דקטן הוה ליה מתעסק, דאין לו דעת להבין שהם קדשים וסבר שהם חולין. וגם אם ״לשם חולין״ כשר, אבל ״משום חולין״ פסול. וזה הוא פסול יותר חמור, כי מטעם מום איננו פסול בשחיטה, ואילו מטעם מתעסק פסול אף בשחיטה. וכן קשה על הא דאיתא
בחולין כ״ד,ב דמרבינן מקרא ד״איש״, דכתיב ״איש מזרעך לדורותם אשר יהיה בו מום לא יקרב וכו׳ ״
(ויקרא כ״א, י״ז), דקטן פסול לעבודה, למ״ל קרא, והרי גם בלא זה הוא פסול מצד מתעסק. והגאון הנ״ל מתרץ דמיירי בגדול עומד על גביו, לפי דעת התוספות חולין שם ד״ה מאן תנא, דאם אחרים לא רק רואין אותם אלא עומדים ע״ג ומלמדים ומזהירים אותם לעשות לשמה, גם חרש שוטה וקטן עושין לשמה, כמו גבי גט דמהני עומד ע״ג. אלא שדעת הרמב״ם הל׳ גירושין פ״ג הי״ח, שגם בגט לא יועיל עע״ג בתורף, כמו שתפס הרב המגיד מדעתו. ומטעם זה כתב כתב פ״א מהל׳ פסולי המוקדשים ה״ו דקטן אינו שוחט קדשים אעפ״י שהגדול עע״ג, שהקדשים צריכים מחשבה, ולפי״ז קשה אליביה למה צריך לפוסלו מקרא ד״איש מזרעך״.
ואולי דהרמב״ם לא סבירא ליה כלל הא דתוספות דקטן חשוב כמתעסק, אלא דקטן אין לו מחשבה אפילו בגדול עומד על גביו, ואע״ג דסתמא לשמה, מ״מ בעינן שידע מה שהוא עושה.ס וכעין שכתבו הראשונים גבי כוונת שומע ומשמיע, דאפילו למ״ד אין צריך כוונה, מ״מ כוונת שמיעה בעינן. וכ״כ הרשב״א ריש פ״ב דבכורות, בקורא להגיה, בשם רב האי, דכוונת קריאה בעינן.
ובכלל שיטת הרמב״ם במתעסק היא לא כשיטת התוס׳
בשבת ע״ב,ב דבסבור שהוא היתר ונמצא איסור – מקרי מתעסק, אלא כשיטת רש״י, דבדווקא אם נתכוין לדבר אחר של היתר מקרי מתעסק. ועי׳ ברמב״ם פ״א ה״ח מהלכות שבת ובפ״ז הי״א מהלכות שגגות
ע.
ובענין מתעסק בעריות – דקאמר רב נחמן אמר שמואל המתעסק בחלבים ובעריות חייב שכן נהנה
(כריתות י״ט,ב) – פירש הרמב״ם דלא מתכוין לביאה אלא להטיח בכותל (עי׳ הל׳ שגגות פ״ב ה״ז), ולא פירש בקסבור שהיא אשתו ונמצאה אחותו. וגם רש״י (כריתות שם ד״ה מתעסק בעריות) פירש שהיו אשתו ואחותו עמו במטה, ונתכוין לאשתו ונשמטה ובאה אחותו במקומה. מכ״ז יוצא, שאין לומר שמעשה קטן הוי כמתעסק.
ואף בסבור שהוא חולין אינו מתעסק גמור אלא מחוסר ידיעה שאין לומר בו סתמא לשמה, דהדין של סתמא לשמה עושה את המחוסר כוונה למכוין, אבל לא את המחוסר ידיעה ליודע. ובשחיטת קדשים – שיכוין השוחט לשם זביחת קדשים, ומי שאינו יודע שזה קודש לא שייך למימר בו סתמא לשמה. ואעפ״י דבזבחים מ״ו,ב מדמי לי׳ למתעסק – זהו משום ילפותא דחד קרא, וכמ״ש התוס׳
חולין י״ג,א ד״ה מנין, ובקדשים מ״ז,א ד״ה מנין, דתרוייהו (מתכוין לחתיכת סימנים ולא לשם זביחה, וכסבור שהן חולין) מושחט את בן הבקר נפקא. וכעין זה מצאנו
ראש השנה כ״ח,ב דקרי לתוקע לשיר – מתעסק.
ולא עוד אלא שאני סובר שגם התוס׳ אינם סוברים בשוחט קדשים וסבור שהיא חולין שהוא מתעסק גמור. והנה בתוס׳
חולין י״ג,א וכן
בזבחים מ״ז,א הם חולקים על פירש״י, דמתעסק בקדשים היינו מתעסק בסכין להגביהו, והם פירשו דמתעסק היינו דקסבר שהיא חולין, כמו שפי׳ הר״י המובא בחידושי הרשב״א
לחולין י״ג,א. ובאמת נראה שגם התוס׳
בשבת ע״ב,ב לא אמרו בנתכוין לחתוך את התלוש ונמצא שהוא מחובר שהוא מתעסק, לא בשביל שהוא סבור שהוא היתר לכו״ע אם היה כפי מה שהוא סבור, כמו שתפסו האחרונים על יסוד לשון התוס׳
בשבת ע״ב,ב
ובכריתות י״ט,ב, אלא בשביל שחתיכת תלוש אינה אותה מלאכה של חתיכת מחובר, שזוהי עקירת דבר משרשו או מגידולו, וכלשון הגמ׳ שם דלא איתכוין לחתיכא דאיסורא, והיינו שזוהי חתיכה מסוג אחר לגמרי.
ולפי״ז אין לנו לפסול מתעסק בקדשים אלא בשחיטה גרידא, דילפינן מושחט את בן הבקר, אבל שאר עבודות כשרים אף בסבור שזהו חולין, דבשאר עבודות לא בעינן שום כוונה אלא מכוח אדם,
פ וכמ״ש הגמ׳
בזבחים ס׳,א: נשפך הדם, ודילמא דקסבר שפיכה מכוח אדם בעינן, ומשמע דנשפך פסול רק מטעם חסרון כוח גברא כמו גבי שחיטת חולין אבל לא מטעם מתעסק. ועכשיו ראיתי שהגאון ר׳ חיים עוזר באחיעזר ח״ג סי׳ נ״ב האריך בזה, ויש לי לפלפל בדבריו אלא שאכ״מ.
ומה שדחה הגאון רח״ד רגנסבורג דברי הגר״מ ראזין בספרו נזר הקודש בסיומא דמסכת מנחות (את הספר הזה לא ראיתי מעולם, ומאוד אני משתוקק לראותו, כי אין לי שום ספר על קדשים) שכתב דלכן צריך לפסול חרש ושוטה מטעם מום, דאם היו רק פסולים מצד חסרון בכוונה בלבד – מטעם מתעסק, אזי אם היתה העבודה נעשית ע״י שני כהנים ביחד, האחד היה חרש והשני עשה עבודתו בכוונה, הרי היתה העבודה נכשרת ע״י כוונת האחד, אולם עכשיו שפסולין מצד מום, כיון שזה פסול בעצם העובד העבודה, תפסל בכה״ג. ורח״ד רגנסבורג השיג עליו, הא שלא לשמה הוא פסול חיובי, ולפי״ז אין הבדל אם הפסול הוא מטעם מתעסק או מטעם מום – ולפיע״ד הצדק עם הגרמ״ר הנ״ל, דאין לדמות מתעסק לשלא לשמה, דשלא לשמה היא כעין פיגול שהיא מחשבה הפוסלת. ושמעתי בשם הגאון ר״ח ז״ל שמביא ראיה מהא דלשם חולין כשרה וגם מהא דהרמב״ם מונה דין דשלא לשמו גבי פסולי מחשבות בפי״ג מפסולי המוקדשין ה״א. ולפי זה אין לדמות פסול דמתעסק לפסול דשלא לשמה, דמתעסק היא חיסרון כוונה, וכמש״ל, אבל שלא לשמה היא מחשבה פוסלת, ובודאי לא מהני, כמו בשנים שוחטים והאחד מפגל. ודבר זה ברור בעיני.
א. *) מאמר זה פורסם ע״י הגריי״ו בספר ״כנסת בית יצחק״ – קובץ לחידושי תורה שיצא לאור ע״י ישיבת ״כנסת בית יצחק״ מקמניץ (ירושלים תשי״ט) והוקדשו לזכר ראש הישיבה מרן הגאון רבי משה ברנשטיין זצ״ל (נפטר ח״י אב תשט״ז), חתנו של הגאון רבי ברוך בער זצ״ל מקמניץ, וחמיו של הגאון הרב יצחק שיינר שליט״א. חלק ממאמר זה כבר פורסם בחידושי בעל ״שרידי אש״ על הש״ס, ח״א, סימן ב׳ (״בענין מצוות צריכות כוונה ובל תוסיף״), וע״כ אנו מדלגין כאן על אותו חלק.
המאמר נכתב במקור בשנת תש״ח, והוא נכתב כתשובה למאמר של ידידו של הגריי״ו הגאון ר׳ חיים דוד רגנסבורג, ראש ביהמ״ד לתורה בשיקאגו, ב״הפרדס״ חשון תש״ח, בנו של הגאון הרב דוב מנחם רגנסבורג, הי״ד, מח״ס ״מנחת מנחם״. כיון שעסקינן כאן בספר חידושים, אנו משמיטים כאן את ההפניות האישיות.
לזכרו של הגאון הרב דוב מנחם רגנסבורג הי״ד (שהגריי״ו מתייחס גם אל דבריו) אנו נביא מש״כ בנו בהערה, במאמרו ב״הפרדס״ הנ״ל: בענין זה נשאתי ונתתי עם כבוד אבא הגאון הקדוש ר׳ דוב מנחם זצ״ל, הגאב״ד דזעמבראווא, המובאים בספרו מנחת מנחם (סי׳ ע״ט). אבא זצ״ל היה מגדולי הרבנים ודברי הדור. בפולין ובליטא העריצו אותו מאד מאד. הוא נרצח בידי הטמאים הארורים ימ״ש בשלהי דקייטי תש״א. כתבו לי משם: כאשר הוציאוהו להריגה יחד עם חבר בעה״ב הנכבדים שבעירו, פנה אבא זצ״ל אל הקהל אשר אתו בדברים הבאים: ״אל תבכו ואל תעצבו! היו שמחים שעלה בגורלכם לקדש שמו הגדול בנפשותיכם. אתם עוזבים עולם מלא עוול וטומאה ועולים לעולם שכולו טוהר וצדק, קדשו שם שמים! מסרו את נפשותיכם באהבה ליוצרכם, כי כך הוא רצונו״.
המאמר כאן הושלם ע״י מש״כ הגריי״ו בשו״ת שרידי אש ח״א סי׳ נ״ה אות ג׳, וכן ח״ב, סי׳ ו׳, פרק ב׳ ענף שלישי אות כ״ג.
ועי׳ ג״כ בהערת הפתיחה למאמר ״שחיטת עכו״ם ועבד״, המופיע בספר זה בתחילת חידושיו על מסכת חולין.
ב. ומשמע מדבריו שהוא סובר דטעם הר״ן שאוסר באכילה מטעם המובא בים של שלמה דהוה כנוחר. ואמנם הים של שלמה רק הביא את דעת הר״ן דהוי כמתה מאליה. אך כיון שהפרי מגדים הקשה על הים של שלמה מהא דחייב ג׳ חטאות, משמע דעכ״פ כך פירש את דעת המהרש״ל דזהו חסרון בשחיטה (וחסרון זה איתא גם בשוחט בהמת חברו אף למ״ד שאין אדם אוסר דבר שאינו שלו). דאי נימא דזהו חסרון מצד עבודה זרה, בע״כ הכוונה דע״י השחיטה לשם עבודה זרה נהיה מומר לעבודה זרה, ומתוך כך שחיטתו פסולה, כפי שמביא הגריי״ו בהמשך דבריו, וא״כ זה לא שייך להא דחייב ג׳ חטאות, דשם בע״כ איירי בשוגג.
ג. דמכיון שאין אדם אוסר דבר שאינו שלו הרי שאנו מסלקים את מעשהו והוה כאילו לא עשה בה מידי עיי״ש. וז״ל הר״ן: ״וליכא למימר לענין איסור אכילה אין אדם אוסר דבר שאינו שלו, דהכא לאו איהו אוסר לה אלא דלא שרי לה והוה ליה כאילו לא נשחטה אלא שמתה מאליה״. והנה בט״ז לא כתב מפורשות שסילוק מעשהו הוא מטעם שאין אדם אוסר את שאינו שלו, ובפשטות כוונתו דכיון שהתכוין לשם עבודה זרה, הגם שאינו יכול לאוסרה מטעם זה, דהיא אינו שלו, אך דיה לכוונה לשם עבודה זרה לסלק את מעשהו, שלא יכול להיחשב כמעשה שחיטה (ועי׳ בהמשך דברי הגריי״ו האם למעשה שחיטה יש איזושהי חלות של קדושה). אלא שאם הבהמה שלו היא, ממילא הוא אוסרה ב״קום ועשה״ מטעם שחיטה לעבודת כוכבים, ואין צורך להגיע לסילוק מעשיו. אמנם בעונג יום טוב סי׳ נ״ד כתב מפורשות דסילוק מעשה הוא מטעם דאין אדם אוסר את שאינו שלו, וכן עולה מדברי הגריי״ו.
ד. אבל במקום שהשחיטה פסולה מצד השוחט, כגון מומר, לא הוה נחירה לענין כסוי ואותו ואת בנו. וזה בדוחק תשובה לדעת הנקודות הכסף והעונג יום טוב, דהא דאסור באכילה לדעת הר״ן והרא״ה הוא מטעם שחיטת מומר, דהוה כשחיטת עובד כוכבים, אך לדעת הט״ז והפרי מגדים דהפסול מטעם דהוי כמתה מאליה, לא יובן כיצד חייב בכיסוי ובאותו ואת בנו, אא״כ נימא ג״כ בדוחק דהוה כמתה מאליה רק לענין איסור אכילה, אך עדיין קצת שם שחיטה עליה להתחייב בכיסוי ובאותו ואת בנו.
ה.
ומה דבעי כוח גברא הוא ג״כ דין בכוונה, דבלא כוח גברא חסר מעט הכוונה שצריך בשחיטה. והטעם הוא, דבשחיטה בעי חלות הכשר שחיטה, וזה לא אפשר רק ע״י כוונה, אלא שסגי בכוונה הפחותה של הפלת סכין. ומובן שהגריי״ו קישר את הדין דבעינן כוח גברא לדין דבעינן כוונה פחותה, דאין צורך כאן לשני דינים נפרדים, דברגע שנצרך איזושהי כוונה ממילא צריך אדם שפועל ע״מ לכוין את אותה כוונה.
ונמצא, עפ״י דעה זאת דישנן ד׳ דרגות בכוונה. א. כוונה להפלת סכין, והדין של כוח גברא נכלל בדרישה זאת. וזאת הכוונה הפחותה הנדרשת לפי רבי נתן. ב. כוונה לחתיכה בעלמא. ג. כוונה לחתיכת סימנים, שהיא הכוונה הדרושה לפי רבנן שחולקים על רבי נתן (עפ״י תוס׳
חולין ל״א,א ד״ה ואי אשמועינן הפילה). וזאת הכוונה היא הדרישה שיהיה מודע למעשה שהוא עושה, גם אם אינו מודע למשמעות ההלכתית של המעשה, והיא כעין המודעות של מי ששומע קול שופר בלי שהתכוין לצאת בו אך היה מודע שזהו קול שופר ולא קול חמור – שיצא למ״ד מצוות אין צריכות כוונה (עי׳
ראש השנה כ״ח,ב). ד. כוונה להתיר את הבהמה ע״י מעשה זה, וזאת הכוונה דרושה רק בקדשים ולא בחולין.
ו. אלא שבשחיטה יש דין מיוחד באופן השחיטה שצריך כוח גברא ולא כוונת השחיטה. ומה שבעינן לרבנן כוונה לחתיכת סימנים – כי רק ע״י מודעות למעשה שעושה הוא מחובר לאותו מעשה, והרי זה כוח גברא. נמצא שכוונה זאת לחתיכת סימנים הוא דין בכוח גברא!
אך לשיטת הרא״ש זה להיפך, שכוח גברא הוא דין בכוונה, ודו״ק.
ז.
דרק במקום שצריך התפסה של חלות כמו בגט לרבי מאיר דעדי חתימה כרתי, שצריך חלות של שטר או חלות של קדושה, בעינן בר חיובא, אבל במקום שאין שום חלות כמו מליחה או הגעלה או מילה, לא בעינן בר חיובא. מתוס׳
גיטין כ״ב,ב עולה דכיון דעדי חתימה כרתי בעינן מי שראוי לעדות. ואולי זוהי כוונת הגריי״ו, דרק מי שראוי לעדות יכול להתפיס חלות של שטר.
ועיי״ש בתוס׳ שכתבו דבעבודה זרה כ״ז,ב לא פסלו מילה בעובד כוכבים משום דלאו בני מילה נינהו.
ח.
ומעתה נראה שגם הרא״ה והר״ן סוברים דבעינן שהשוחט יתפיס חלות של הכשר שחיטה, ולפי״ז השוחט לעבודה זרה [אסורה באכילה אך] אין שחיטתו עושה נבילה. מלשון הרא״ה שכתב: ״והיכא דלית ליה בה שותפות לא מיתסרא בהנאה אבל באכילה אסורה, ולאו משום דאסר דבר שאינו שלו אלא משום דהאי גברא לא חזי לשחיטה והוה ליה כנוחר״, משמע לכאורה שזה נבילה, אך אין זה מוכרח. וגם עולה מדבריו שהפסול הוא בגברא – שנהיה לא ראוי לשחיטה. וגם מלשון הר״ן (בדפי הרי״ף חולין ח׳,
ב) א״א להסיק בבירור שזה רק אסור באכילה, דז״ל: ״וליכא למימר לענין איסור אכילה אין אדם אוסר דבר שאינו שלו דהכא לאו איהו אוסר לה אלא דלא שרי לה והוה ליה כאילו לא נשחטה אלא שמתה מאליה״, והלשון משתמע לשני אנפין.
עכ״פ גם אם נניח שבשחט בהמת חברו לעבודה זרה, היא רק אסורה באכילה, ואינה נעשית נבילה בכך, אך בהפיל סכין ולא נתכוין לשום דבר, משתמע באופן ברור מהרא״ש שהבהמה נבלה היא, דהוא מדמה זאת להפילה הרוח. וכן לפי הראשונים דבעינן בר חיובא בשחיטה, בפשטות אם שחטה עכו״ם הרי היא נבלה ממש. וצ״ל שיש דרגות בהתפסת חלות, ודו״ק.
והנה, לכאורה פלא הדבר שהגריי״ו ״מלביש״ על הר״ן את הדעה ששחיטה יש בה חלות, וזאת ע״מ להסביר את דעתו (בדפי הרי״ף) דבשוחט לעבודה זרה אסורה באכילה. והרי הר״ן עצמו בחידושיו
לחולין ל״א,ב כותב דטבילה ושחיטה לא מצוות נינהו אלא מכשירין, והגריי״ו עצמו הביא דברי ר״ן אלו.
והנה הר״ן גופא שם בחידושיו כתב דהמחלוקת בין רב ורבי יוחנן אי בעינן כוונה של הטובלת בכדי שתוכל להיטהר לבעלה – אין לה שום קשר למחלוקת אי מצוות צריכות כוונה, וע״ז כתב את דבריו הנ״ל דטבילה ושחיטה אינן אלא מכשירין, ולמר מכשירין קילי ממצוות ולמר חמירי. וכך ניתן אולי להבין את דבריו:
וודאי אין כוונת הר״ן דהוי כמכשירין דוגמת הגעלה ומליחה. כוונתו כאן לדרגת ״מכשירין״ אחרת, ודווקא בגלל ש״מכשירין״ נינהו יש מקום יותר להחמיר לגביהם. פירוש דברינו: היכי דהוי גוף המצוה, אדרבה יש מקום לסברה דכוונתו לא מועילה ולא מורידה, דהא ממילא מחוייב הוא בדבר, והוא רק ממלא את חובתו, ומה איכפת לן אם כיוון או לא? והרי זה כעין מי שפרע את חובו, דמסתבר דאין צורך בכוונה, גם אם נימא דפריעת בעל חוב מצוה. אך מכשירין אין כאן שום חיוב, וע״כ רק ע״י כוונתו (לפחות כוונה כל דהו אליבא דר׳ נתן – דהא כוח גברא הוא דין בכוונה עפ״י הסברו של הריי״ו), יכול הוא לתת למעשיו שם של מכשירין, כלומר להוציא אותם מ״מעשה קוף״ ולהכניס אותם למכשירי קדושה (וזאת ניתן לומר לדעת הר״ן כדי שדבריו לא יהיו סותרין זה את זה. אך כשהגריי״ו בא להסביר את הדעה השניה, היינו הדעה שלא בעינן כלל כוונה בשחיטה, החופפת, עפ״י הגריי״ו, לדעה שכששחט בהמת חברו לעבודה זרה, הבהמה אף מותרת באכילה, מסתברא שהשחיטה היא ״מכשירין״ ממש, כעין הגעלה ומליחה, וגם כוח גברא הוא חלק מדין ״מכשירין״. והגריי״ו הביא רק סיוע מהר״ן, לסבר את האוזן, ודו״ק. ונציין עוד שהרשב״א המתיר באכילה כששחט בהמת חברו לעבודה זרה, אכן משתמע מדבריו שם במשמרת הבית שבהפיל סכין הוכשרה הבהמה אף שלא התכוין לשום דבר, עיי״ש, ועי׳ בבית יוסף יו״ד סי׳ ג׳).
[וסימן לדבר דאין זה מכשירין בעלמא, כהגעלה וכמליחה, עכ״פ עפ״י הבנתנו בדעת הר״ן, דהא מברך הוא על הטבילה ועל השחיטה. ואמנם בשו״ת חתם סופר או״ח נ״ד כתב, בהסבר דברי הרמב״ן ב
בראשית א׳, כ״ט, דהברכה שמברכין על השחיטה, פירושה דמאחר שציוה השי״ת שלא נתאכזר בבעלי חיים על כן ציוה לשחוט מן הצוואר וכו׳, והרי זה כאילו נאמר אשר קדשנו במצותיו לרחם על הבריות, ופירוש זה יפה לדעת הראשונים שהוי כמכשירין ממש, ואכמ״ל].
מאידך, כפי שכותב הגריי״ו בהמשך דבריו בהשגתו על הגה״ה
ראש השנה כ״ח,ב יש גם מקום לסברה הפוכה, דגם אם נימא מצוות צריכות כוונה, הטבילה תועיל לטהר, דטהרת הטבילה אינה תלויה בקיום מצותה.
ט.
דרק לטהר מנבלה בעי לקמן (חולין פ״ה,ב) למ״ד שחיטה שאינה ראויה, אבל ודאי שאין השחיטה עושה היתר וכו׳. ועל דברי הר״ן אלו בענין עיר הנדחת, עי׳ ג״כ בספר זה, בחידושים על הסנהדרין, בסימן: ״בעיסה שחציה של עיר הנדחת וחציה של עיר אחרת״.
י.
ועפ״י הנ״ל מסולקות כל הקושיות שהקשו על הרא״ה והר״ן מחולין דף מ׳,ב – דלגבי קדשים כו״ע מודו דשחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה כמבואר בחולין פ״ה,א. בסיכומו של דבר, הגריי״ו קישר בין שלש מחלוקות בראשונים: א. האם בהמת חברו שנשחטה לעבודה זרה נאסרה באכילה. ב. האם בעינן בשחיטה כוונה פחותה לאיזשהו מעשה. ג. האם בעינן בשחיטה בר חיובא. וג׳ מחלוקות אלו תלויות בשאלה האם בעינן שהשוחט יתפיס חלות של הכשר שחיטה, ואז גם כוח גברא הוא חלק מהכוונה הפחותה הנצרכת בשחיטה, או ששחיטה יותר דומה למעשה הכשר כדוגמת מליחה והגעלה, ואז כוח גברא הוא חלק מהדרישות למעשה הכשר (וכבר העירונו דבעוד שבמחלוקת הראשונה יש מקום לחשוב שלאוסרים – הבהמה רק נאסרה באכילה אך אינה נבילה, בשתי המחלוקות האחרות הרי בפשטות לאוסרים – הבהמה היא גם נבילה).
ונשאלתי שאלה עקרונית, כיצד ייתכן שלהתפסת חלות די בכוונה כ״כ פחותה ככוונה להפלת סכין? [מאידך, לאחר שדי בכוונה פחותה כ״כ, מובן שגם שחיטת חרש שוטה וקטן כשרה, כשאחרים רואים אותם, דלכוונה פחותה כזאת וודאי הם מסוגלים!]. וחשבתי לבאר עפ״י הברייתא
בשבועות כ״ו,א: האדם בשבועה
(ויקרא ה׳, ד׳) – פרט לאנוס, ופירש״י: ״כדמפרש לקמיה כגון בשבועה לשעבר, וכסבור שנשבע באמת״. ועי׳ ברש״י
שבת ס״ט,ב ד״ה איזהו שבועת ביטוי לשעבר: ״... כלומר האדם בשבועה, שיהא אדם בשעת שבועה, שתהא דעתו עליו בשעת שבועה״. ונמצא שכשאינו מודע כלל למעשה שעשה, הגם שהוא בא מכוחו, יש כאן חיסרון ב״האדם״, אך ברגע שמודע למעשהו, הגם שאינו מודע להיקף המעשה ולהשלכותיו, הרי יש כאן בחינה של ״האדם״. וזוהי הדרגה הפחותה הנדרשת! ויפה העירו לי דעפ״י דעה זאת – זוהי דרישת התורה בשעה שהאדם בא לשחוט בעלי חיים ע״מ לאוכלם, שיהיה בדרגת ״האדם״!
כ. דבטבילה אין שום חלות של טהרה ואפילו נפלה מן הגשר טהורה, ולהכי אין כוונה מתנגדת יכולה לעקור את הטבילה שנעשתה. וצ״ע דא״כ אדרבה חוזרת וניעורה קושיית העונג יו״ט המובאת בריש הסוגיא, דלמה אין הגמ׳ מעמידה באנסה חבירתה לטבול, וכיון שכוונתה המתנגדת לא מעלה ולא מורידה, הרי בחולין טהורה היא, אך בקדשים אינה טהורה כיון שהיא עצמה כיוונה שלא תטהר בטבילה זו.
וצ״ל דכוונת חברתה כוונה מעליא היא, הגם שכיוונה לאנוס את חברתה, וא״כ גם בקדשים מהני כוונתה! ואנו לא נאמר שהכוונה של הטובלת תקלקל את הטבילה, כי אפילו בשחיטה דבעינן חלות של קדושה, אין בכוחה של הכוונה המתנגדת לעקור לגמרי את השחיטה, ואדרבה, היא יוצאת מדי נבלה, ורק לא הוכשרה לאכילה, וא״כ הוא הדין בטבילה, כוונה מתנגדת לא עוקרת את המעשה, היא רק גורמת שלא נתפס חלות של קדושה, אך די לנו שלחברתה יש כוונה שתיטהר בטבילה זו.
ל. ובע״כ שכוונת הים של שלמה כמש״כ. לכאורה דבריו תמוהין, דהא אדרבה, הים של שלמה ס״ל דכוונה להיפך מהני בשחיטה. והנראה בהבנת דבריו, דגם הים של שלמה יסכים שלא ניתן לעקור לגמרי את מעשה השחיטה, כי המעשה הוא מעשה, גם אם לא נתקיימה המצוה, וסוף סוף הבהמה לא מתה ע״י מיתה טבעית, ולא ע״י מעשה נחירה, וע״כ אם כיוון להיפוך עכ״פ יתחייב בכיסוי הדם, כפי שהביא הגריי״ו, ורק היתר אכילה הוא התלוי בהתפסת חלות הכשר שחיטה, וכאן מהני כוונה הפוכה. נמצא לפי״ז דעכ״פ יש קצת דמיון בין כוונה הפוכה במצוות, שיכולה לעקור את המצוה לדעת כמה ראשונים, וכוונה הפוכה בשחיטה, שבכוחה לעקור את חלות הכשר שחיטה.
ואמנם, כפי שכתב הגריי״ו, יש מקום לומר בדעת המהרש״ל שרק בשחיטה יכול הוא לעקור את החלות ע״י כוונה הפוכה, אך כוונה הפוכה במצוות לא מעלה ולא מורידה. והדברים יובנו עוד יותר עפ״י מה שכתב הגריי״ו בהמשך דבריו דלדעתו לא מהני תנאי בכוונת מצוות, דהא משועבד הוא למצוה, ואין היא תלויה ברצונו כלל, ורק כוונה בעינן, ואין אדם יכול לומר אני חושב על תנאי, ורק היכא שמעשהו הוא מעשה משפטי התלוי ברצון, יכול הוא לרצות על תנאי!
מ.
ולכאורה קשה עליו מהא שכתבו התוספות בסוכה ל״ט. כוונתו לדברי התוס׳
סוכה ל״ט,א ד״ה עובר, דיכול להתכוין שלא לצאת בלולב ובאתרוג עד אחר הברכה, אפילו נוטלם כדרך גדילתם, כיון שבעל כרחו אינו יוצא, וכך הוי ברכתו עובר לעשייתו. ומכאן קשה על תירוצו של העונג יו״ט שהעושה דבר בזמן המצוה יוצא אפילו לא נתכוין לצאת, ולדבריו לא היתה ברכתו עובר לעשייתו.
והעירו לי שהגריי״ו כתב שזו קושיא ״לכאורה״ כי יש מקום ליישב הדברים, שדווקא אם מכוין לצאת באיזה צד לא נתפס התנאי, כמי שחולץ ומתכוין לחליצה על הצד שתתן לו מאתיים זוז, אך אם מכוין לגמרי שלא לצאת, כגון זה שאינו רוצה לצאת קודם לברכתו, מועיל התנאי אפילו בזמן המצוה, שזה לא נחשב לתנאי בכוונה, אלא זה נחשב שאין כאן עדיין מצוה!
נ.
והעיקר הוא שאנו לומדים מבני גד ומבני ראובן, שהתנאי אינו מועיל אלא בדבר התלוי ברצון, שהתנאי הוא גילוי רצונו שמה שהוא עושה אינו עושה מרצונו אלא על תנאי כך וכך.
ובכתובות ע״ד,א אמרו: ״מכדי כל תנאי מהיכי גמרינן – מתנאי בני גד ובני ראובן, תנאה דאפשר לקיומיה ע״י שליח כי התם – הוי תנאיה תנאה״. ועי׳ בתוס׳
כתובות ע״ד,א ד״ה תנאי דאפשר לקיומיה ע״י שליח, שהקשו: ״ומה סברא יש כאן, דלא ילפינן מהתם אלא לענין מה שהוא סברא, דהא לא ילפינן מהתם דלא מהני תנאי אלא בנתינת קרקע״, ועיי״ש שפירשו דהיינו טעמא דתנאי מהני רק היכא דאפשר לקיימו ע״י שליח, ״דהואיל והמעשה כל כך בידו שיכול לקיימו ע״י שליח, סברא הוא שיהא כמו כן בידו לשווי ביה תנאה״. ולדברי התוס׳ האפשרות לקיימו ע״י שליח מורה על ״בעלות״ על המעשה, וממילא יכול הוא ג״כ להתנות תנאים.
ולאור מש״כ הגריי״ו הכא, וכך נהג להסביר, י״ל שהשליחות מורה שהדבר תלוי ברצונו, ועל רצון מועיל תנאי. אבל, כפי שכותב בהמשך דבריו, על מצוה, שאינה תלויה ברצונו, דמשועבד הוא לקיימה, לא מהני תנאי. ואמנם מצות חליצה תלויה גם ברצונו, דהא בידו לבחור אם ייבם או יחלוץ (עי׳
יבמות ל״ט,ב: ״אמר רב אין כופין. כי אתו לקמיה דרב אמר להו אי בעי חלוץ אי בעית ייבם, בדידך תליא רחמנא, וכו׳ ״, ועיי״ש ברש״י ד״ה אמר רב אין כופין), אך עדיין מצווה הוא לעשות אחד משניהם, ואין כאן רצון גמור.
ובריטב״א
לכתובות ע״ד,א כתב: ״דסברא הוא דמעשה אלים כולי האי דליתא ע״י שליח, דלא חייב ביה תנאי׳ ״. כלומר, זה שא״א ע״י שליח מורה שהעיקר הוא המעשה, ומעשה זה לא ניתן להיעשות ע״י אחר. וממילא לא ניתן להגביל את המעשה ע״י תנאים. במילים אחרות, כפי שנאמר לי בשיעור, זה שא״א ע״י שליח מורה שהתורה לא איפשרה גמישות ומרחב פעולה בעשיית הדבר!
ובקרוב לרעיון זה נהג הגריי״ו להסביר – וכך נמצא גם באחרונים, איש איש בסגנונו – את ההבדל בין מצוות שבהן ניתן למנות שליח, כגון בדיקת חמץ, והמצוות שלא ניתן למנות בהם שליח, כגון הנחת תפילין ונטילת לולב (וידועים דברי הקצות חו״מ סי׳ קפ״ב סק״א, ועי׳ ג״כ בשו״ת שרידי אש, ח״א, סי׳ נ״ה). דיש מצוות שהעיקר הוא גוף המעשה, ושם לא מהני שליחות, ויש מצוות שהעיקר הוא התוצאה, כגון בדיקת חמץ, ושם ניתן למנות שליח. וכן הוא במעשים משפטיים הניתנים להיעשות ע״י שליח – הרי הם בדרך כלל מעשים קנייניים וכדומה, שהעיקר בהם היא התוצאה, ואכמ״ל.
ס.
דהרמב״ם לא סבירא ליה כלל הא דתוספות דקטן חשוב כמתעסק, אלא דקטן אין לו מחשבה אפילו בגדול עומד על גביו, ואע״ג דסתמא לשמה, מ״מ בעינן שידע מה שהוא עושה. וכפה״נ ההבדל בהגדרת הדברים, דלתוס׳ הא דקטן – הוי ענין שלילי, כאילו חשב שזה חולין בעוד שלרמב״ם, עפ״י הגדרת הגריי״ו, זהו היעדר מחשבה חיובית, דאין לו דעת להבין במאי עסקינן, וע״כ אינו יכול להשתלב ב״לשמה״ [ואמנם הגריי״ו בהמשך דבריו, כותב דמתעסק אינו ״שלילי״ עד כדי כך שיפסול גם אם נעשה בשנים. ואפשר שכתב זאת רק לשיטת הרמב״ם, ואפשר שזה נכון גם לשיטת התוס׳ וישנן דרגות ב״שלילי״]. ולכאורה עדיין קשה למה בעינן קרא ד״איש״? ואין לומר דהקרא בא לפוסלו אף בשחיטה, זה אי אפשר, דהא הקרא איירי בעבודה שנצרכת לכהנים! וייתכן שזה גופא הלימוד הנלמד מ״איש״ – שקטן פסול דאין לו השגה ב״לשמה״. אך לתוס׳ שקטן הוי מתעסק, אין לומר דהקרא מלמדני דהוי מתעסק, ומה גם שמתעסק פסול אף בשחיטה, ופשוט הוא.
ואמנם עדיין קשה למה לפסול חרש ושוטה מטעם מום, הא ממילא פסולים הם כי חסר ב״לשמה״? ובפשטות ניתן ליישב, דהקרא נצרך ע״מ לפוסלם להיכנס למקדש, אעפ״י שלא עובדים שם עבודה, וכן כדי לחייבם במלקות אם עבדו, וכדאיתא ברמב״ם הל׳ ביאת מקדש פ״ו ה״א: ״כל כהן שיש בו מום בין מום קבוע בין מום עובר לא יכנס למקדש מן המזבח ולפנים שנא׳ אל הפרוכת לא יבוא ואל המזבח לא יגש
(ויקרא כ״א, כ״ג), ואם עבר ונכנס לוקה אעפ״י שלא עבד. ואם עבד במקדש פסל וחילל עבודתו ולוקה אף על העבודה, שנא׳ אשר יהיה בו מום לא יקרב
(ויקרא כ״א, י״ז), מפי השמועה למדו שאזהרה זו שלא יקרב לעבודה״. ותשובה זו יפה אף לקושיא שהקשה רח״ד רגנסבורג, למה לן קרא דמומין, הא ממילא פסולים מטעם דהוי מתעסק, ודו״ק.
ע. דבדווקא אם נתכוין לדבר אחר של היתר מקרי מתעסק. ועי׳ ברמב״ם פ״א ה״ח מהלכות שבת ובפ״ז הי״א מהלכות שגגות. ואמנם במגיד משנה להל׳ שבת כתב דעיקר הפירוש הוא דסבור שהוא היתר, עיי״ש.
פ. ולפי״ז אין לנו לפסול מתעסק בקדשים אלא בשחיטה גרידא, דילפינן מושחט את בן הבקר, אבל שאר עבודות כשרים אף בסבור שזהו חולין, דבשאר עבודות לא בעינן שום כוונה אלא מכוח אדם. ועפי״ז לכאורה יתיישבו הקושיות שהקשה רח״ד רגנסבורג למה בעינן לפסול חרש ושוטה מטעם בעל מום, וקטן מטעם הקרא ד״איש״, ודו״ק.