×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) גִּידְפֵי דְּמִיפַּרְמִי.
that the feathers at the front of the neck were unraveled by the arrow, a clear indication that slaughter was performed from the front of the neck.
רי״ףרש״יההשלמהפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{משנה חולין ב:ג} מתני׳ התיז את הראש בבת אחת פסולה היה שוחט והתיז את הראש [בבת אחת]⁠1 אם יש בסכין מלוא2 צואר כשרה היה שוחט והתיז שני ראשין כאחת3 אם יש4 בסכין מלוא צואר [אחד]⁠5 כשרה6 במה דברים אמורים בזמן שהוליך ולא הביא או הביא7 ולא הוליך אבל אם הוליך והביא אפילו כל שהוא ואפילו באוזמיל8 כשר.
התיז את הראש בבת אחת וכו׳. פיר׳9 כגון10 שדקר את הצואר11 כגון12 שעושין בסיף או שהניח את13 הסכין על הצואר ודחקו14 למטה בתוך הצואר כמו שחותכין את הצנון15 פסולה16 שאין זה דרך שחיטה17 דבענן הולכה והבאה18 בשחיטה וליכא:
{בבלי חולין לא ע״א} היה19 שוחט והתיז [את הראש]⁠20 בהולכה בלבד או בהבאה בלבד21 אם יש22 בסכין מלוא צואר23 כשר24. אמר ר׳ זירא מלא צואר וחוץ25 לצואר ואסיקנה דבעינן כמלוא26 צואר וחוץ לצואר [כמלא צואר]⁠27 דהוו להו28 שני29 צוארין וכן הילכתא:
במה דב׳ אמ׳ בזמן שהוליך ולא הביא או הביא ולא הוליך אבל בזמן שהוליך30 והביא אפילו כל שהוא ואפילו באוזמיל כשר31: אמר רב מנשה ובאוזמיל שאין לו קרנים איכא32 מאן דאמר33 {פי׳ ר״ח34} הני מילי35 בעוף שצוארו דק אבל בבהמה36 לא:
{משנה חולין ב:ג} מתני׳ נפלה סכין37 ושחטה אע״פ ששחטה38 כדרכה שחיטתה39 פסולה שנא׳ {דברים יב:כא} וזבחת ואכלת40 מה שאתה זובח אתה אוכל: נפלה סכין41 והגביהה נפלו כליו42 והגביהן השחיז43 את44 הסכין ועף ובא חברו ושחט אם שהה כדי שחיטה אחרת45 פסולה. ר׳ שמעון אומר אם שהה כדי בקור46:
{בבלי חולין לא ע״א} גמ׳ טעמא דנפלה הא הפילה הוא כשרה ואע״פ דלא [קא]⁠47 מיכון הוא לשחיטה48 ואע״ג דתנינן49 חדא זמנא וכולן ששחטו ואחרין רואין אותן שחיטתן כשרה דאלמא לא בעינן כונה בשחיטה50 איצטריך הכא לאשמועינן נפלה סכין51 ושחטה דאי אשמעינן התם גבי חרש שוטה וקטן הוה אמינא התם הוא משום52 דקא מכון לחתיכה בעלמא אבל גבי נפלה דלא [קא]⁠53 מכון לחתיכה בעלמא אימא לא צריכא54 ואי אשמעינן הכא הוה אמינא הכא הוא55 משום דקאתי מכח בן דעת אבל התם דלא קאתי56 מכח בן דעת57 אימא לא קא משמע לן:
{בבלי חולין לא ע״א, פג ע״ב} גרסינן בפרק השוחט אחד בעוף58 אמר ר׳ זירא אמר רב השוחט צריך שיתן עפר למטה ועפר למעלה שנאמר וכסהו בעפר59 עפר לא נאמר כאן אלא בעפר מלמד שהשוחט צריך שיתן עפר תיחוח למטה ועפר תיחוח60 למעלה וביום טוב בפרקא קמא נמי איתה61:
1. בבת אחת: חסר רק בכ״י א.
2. מלוא: וכן גב, גלד, גפה, גפו, כ״י פריס, ר״י אלמדארי, רמב״ם פיהמ״ש. גקמ, דפוסים: כמלא. וכן יש נוסחאות בה״ג, וברמב״ם משנ״ת הל׳ שחיטה (ב:ט). וכן ב-גקמ, דפוסים גם בהמשך.
3. כאחת: גפה, גפו: ״בבת אחת״. דפוסים: כאחד.
4. יש: חסר ב-גפה.
5. אחד: גא, גפה, גפט, דפוסים, ר״י אלמדארי, כבה״ג. חסר בכ״י א, גב לפני הגהה. גלד, גקמ, כ״י פריס, דפוס קושטא.
6. היה שוחט והתיז...כשרה: חסר ב-גא, לפני הגהה, גצ.
7. הביא: וכן בכל קטעי הגניזה, כ״י פריס. דפוסים: שהביא.
8. באוזמיל: וכן גא, גלד, גפה, גפו, גצ. גב, כ״י פריס: ״באוזמל״. גקמ, דפוסים: ״באזמל״. וכן בגמ׳ שם.
9. פיר׳: חסר ב-גב.
10. כגון: חסר ב-גנג, גפט.
11. את הצואר: חסר ב-גנג.
12. כגון: וכן גב, גלד, גפט. גא, גלא, גנג, גצ, גקמ, כ״י פריס, דפוסים: ״כמו״ (שמא מחמת הכפילות).
13. את: חסר ב-גא, גב, גלד, גפט, כ״י פריס.
14. ודחקו: גצ, גצא: ״ודחקה״ (מוסב בהכרח על הסכין).
15. את הצנון: גפג, כ״י פריס: ״צנון״.
16. פסולה: חסר ב-גפג.
17. שחיטה: רק דפוסים: השחיטה.
18. והבאה: וכן גנג, גפט, כ״י פריס, דפוסים. גא, גלא, גלד, גפג, גצ, גצא, דפוס קושטא: ״או הבאה״, וכן כ״י פריס אחר הגהה.
19. היה: חסר ב-גא.
20. והתיז את הראש: גא, גלא, גלד, גנג, גפג, גפט, גצ, גצא, דפוסים. חסר בכ״י א. כ״י פריס: ״בהולכה או בהבאה והתיז את הראש בבת אחת״. לאחר שדפוס קושטא ציין פיס׳ לפניו, לומר שהוא מהמשנה, הוסיפו כאן: וכו׳, וכן דפוסים.
21. בהולכה בלבד או בהבאה בלבד: גלא: ״בבת אחת״. חסר בדפוסים.
22. יש: חסר ב-גפג.
23. צואר: דפוסים: צואר אחד. כבמשנה שם.
24. כשר: דפוסים: כשרה.
25. וחוץ: דפוס קושטא: חוץ.
26. כמלוא: וכן ב-גלא, גלד, גפג, גפט. וכן גצב, כ״י פריס, דפוסים: ״כמלא״. גא, גנג: ״מלא״. גצא: ״מלוא״, כבמשנה.
27. [כמלא צואר]: כך בכל קטעי הגניזה, כ״י פריס. חסר בכ״י א, דפוס קושטא, כפי שחסר בה״ג. נוסף בדפוסים בסוגריים מרובעים.
28. דהוו להו: גנג: ״נמצאת״.
29. שני: וכן גנג, כבה״ג. גא גפג גפט גצ גצא גצב, כ״י פריס, דפוסים: ״כשני״. גלד: ״לשני״.
30. בזמן שהוליך: גא: ״אם הוליך״. כבמשנה.
31. במה דב׳...ואפילו באוזמיל כשר: דפוסים עד: ולא הביא וכו׳.
32. איכא: רק דפוסים: ואיכא.
33. מאן דאמר: גפט: ״דאמרי״.
34. בפי׳ ר״י אלמדארי מציינו בשמו.
35. הני מילי: חסר ב-גצב.
36. בבהמה: וכן גא, גלד, גנג, גפג, גצ, גצא, גצב, כ״י פריס. גפט, גצג, דפוסים: ״בהמה״.
37. סכין: וכן גלד (כאן אבל לא בסיפא) גנג, גפו, כ״י פריס, ובה״ג. גא, גלא, גפג, גפט, גצ, גצא, גצב, גצג, גקמג, דפוסים: ״הסכין״.
38. אע״פ ששחטה: וכן בכל קטעי גניזה, כ״י פריס, ובה״ג. רק דפוסים: אפילו שחט.
39. שחיטתה: וכן גלד, גפט, גצג, כ״י פריס. גצב: ״שחיטתו״. חסר ב-גא, גלא, גנג, גצ, גצא, גקמג, דפוסים, ובה״ג.
40. וזבחת ואכלת: כך בכל כה״י, שאילתות (פרשת בהעלותך), ובה״ג. רק דפוסים: תזבח ואכלת בשר (דברים יב:טו).
41. סכין: וכן ב-גפא, כ״י פריס. גא, גלא, גלד (כאן אבל לא ברישא), גמב, גפט, גצ, גצא, גצב, גצג, גקמג, דפוסים: ״הסכין״.
42. כליו: גצא: ״כלים״.
43. השחיז: וכן ב-גא, גלא, גפא, גפט, גצ, גצא, גצב, גקמג, כ״י פריס. כ״י א: ״או שהשחיז״ גלד: ״או השחיז״.
44. את: חסר ב-גצב.
45. אחרת: דפוס קושטא: אחת.
46. נפלה סכין...בקור: ב-גלא מקום הסיפא להלן סמוך לפני הגמרא שעליה, אחר: ״קא משמע לן״. ב-גצג עד: ״והגביהן כול׳⁠ ⁠⁠״.
47. קא: גא, גלא, גמב, גצא. חסר בכ״י א, גלד, גפא, גצב, גצג, דפוסים.
48. ואע״פ...לשחיטה: חסר ב-גקמג (שמא מחמת הדומות).
49. דתנינן: גצא: ״דתנן״.
50. דאלמא לא בעינן כונה בשחיטה: חסר בכ״י פריס. דפוסים: דאלמא לא בעינן כונה לשחיטה.
51. סכין: וכן ב-גפא, כ״י פריס כבמשנה שם. גא, גלא, גלד, גפט, גצא, גצג, גקמג, דפוסים: ״הסכין״.
52. הוה אמינא התם: גפט רק: ״הוה אמינא״. כ״י פריס רק: ״התם״.
53. קא: גחסר בכ״י א, גצב, כ״י פריס, דפוסים.
54. צריכא: כ״י פריס: ״קמ״ל״. חסר בכ״י א, גא, גלא, גלד, גפט, גצא, גצב, גקמג.
55. הכא הוא: גא, דפוסים. גפא רק: ״הכא״. חסר בכ״י א, גלא, גלד, גפט, גצא, גצב, גצג, גקמג.
56. קאתי: גלא, גפט, גצג, כ״י פריס, דפוסים: ״אתי״, וכן גא לפני הגהה.
57. משום...דעת: חסר ב-גקמג. גצא עד: ״אבל התם״.
58. אחד בעוף: חסר בכ״י פריס.
59. וכסהו בעפר: כ״י פריס: ״ושפך את דמו וכסהו בעפר״, כבה״ג.
60. תיחוח, תיחוח: נוטסף בדפוסים, ואינו בתלמוד, אלא מלשון רש״י.
61. נמי איתה: וכן גלז, גקמה. גי: ״נמי איתיה״. כ״י פריס: ״איתה נמי״. תלמוד ביצה ז ע״ב. רבינו הביאו שם פרק א׳ (ד ע״א). ולא ברור מה מרמז רבינו בהפנייה לשם.
גידפי – נוצה שסביב הצואר.
דמיפרמי – כרותות מינצייר״ש בלעז דאי עבד חלדה מבפנים היה יוצא רוחב פי החץ בין הכנפים ולא היה חותכו.
הא דתנן אבל הוליך והביא אפילו באזמל כשר. אוקימנא באזמל שאין לו קרנים. [אבל] מחטא לא דמבזע בזע. ובמחטא דאושכפי נמי לא דבעיא ולא אפשיט היא ולחומרא עבדינן.
השוחט בשנים ושלשה מקומות שחיטתו כשרה. פירוש לא מיבעיא בשני סמנין אם שחט רוב הקנה למעלה ורוב הושט למטה, אלא אפילו רוב סימן אחד מעט כאן ומעט כאן מצטרף לרובא. וראייה לדבר נקבה כנפה טרפה, וכי היכי דלענין טרפה מצטריף הכי נמי לענין שחיטה. וזו היא שחיטה העשויה כמסרק.
היה שוחט והתיז את הראש בבת אחת. פי׳, היה מושך או בהולכה או בהבאה. אם יש בסכין מלא צואר, כשר. אמר ר׳ זירא בענן מלא צואר חוץ לצואר. פי׳, שיש בסכין שיעור שני צוארים, שיצא הסכין חוץ לצואר כמלא צואר, יכול לשחוט במשיכה, אבל אם אין בסכין שיעור שני צוארים, קים להו לרבנן דבלא דרסה אינו יכול לשחוט בהולכה לבד או בהבאה לבד, אלא ודאי הכביד ידו ודרס. ואם שחט שני ראשים כאחת זה בצד זה צריך שיהא בסכין מלא שלשה צוארים, שיצא מלא צואר חוץ לשני צוארים, שלא יבוא לידי דרסה.
ואפי׳ באוזמיל כשר. אמ׳ רב מנשיא ובאוזמיל שאין לו קרנים. פי׳, כמין קרנים עושין לאוזמילין קטנים לנוי על גביהן, ויש לחוש שמא מתוך קוטנן יכנסו בין הסימנין ויעשו חלדה או יקרעו אותם.
אמ׳ ליה רב אחא בריה דרבא לרב אשי מחטא מאי. פי׳, להוליך ולהביא פי המחט על גבי הסימנין. ופשט ליה דמחטא מיבזע בזע. שאינו חותך אלא קורע. מחטא דאושכפי מאי. פי׳, הוא מרצע של רצענים והוא חד משני צדדיו אלא שאינו רחב כמו הסכין ויש לחוש שמא אינו חותך אלא פוסק את הסימנים. אמ׳ ליה תניתוה אפי׳ כל שהוא, מאי כל שהוא, לאו אפי׳ מחטא דאושכפי. לא, אוזמל. אוזמל בהדיא קתני לה, ואפילו באוזמל. פרושי קא מפרש, מאי כל שהוא, אוזמיל. הכי נמי מסתברא, דאי סל׳ דע׳ כל שהוא, מחטא דאושכפי, השתא מחטא דאושכפי שריא, אוזמיל מיבעיא. אוזמיל איצטריך ליה, מהו דתימא ניגזור אוזמיל שאין לו קרנים אטו אוזמיל שיש לו קרנים, קמ״ל. ולא איפשיט להיתירא.
מתני׳. נפלה הסכין ושחטה, אע״פ ששחטה כדרכה, פסולה, שנ׳ וזבחת ואכלת, מה שאתה זובח אתה אוכל. נפלה הסכין והגביהה, או שנפלו כליו והגביהן, השחיז את הסכין ועף. פי׳, נתבהל. ובא חבירו ושחט, אם שהה כדי שחיטה אחרת, פסולה. ר׳ שמעון אומ׳ אם שהה כדי ביקור.
דיקינן טעמ׳ דנפלה, הא הפילה הוא, כשרה, ואע״ג דלא מיכוין. מאן תנא דלא בענן כוונה לחולין, אמ׳ רבא ר׳ נתן היא, דתני ר׳ הושעיה זעירא דמן חבריא זרק סכין לנועצה בכותל והלכה ושחטה כדרכה, ר׳ נתן מכשיר וחכמים פוסלין. הוא תני לה והוא אמ׳ לה, הלכה כר׳ נתן. והא אמרה רבא חדא זימנא, דתנן וכולן ששחטו ואחרים רואין אותם, שחיטתן כשרה, ואמרי׳ מאן תנא דלא בענן כוונה לחולין אמ׳ רבא ר׳ נתן היא. צריכא, דאי אשמעינן התם, משום דקא מיכוין לשם חתיכה בעלמא, אבל הכא דלא מיכוין אימא לא. ואי אשמעי׳ הכא משום דקא אתי מכח בן דעת, אבל התם דלא אתי מכח בן דעת אימא לא, צריכא.
איתמר נדה שנאנסה וטבלה, רב אמ׳ טהורה לביתה ואסורה לוכל בתרומה, ור׳ יוחנן אמ׳ אף לביתה נמי לא טהרה. אמ׳ ליה רבא לרב נחמן, לרב דאמ׳ טהורה לביתה ואסורה לוכל בתרומה, השתא לאיסור כרת התרתה, לאיסור מיתה לא כל שכן. אמ׳ ליה בעלה חולי הוא וחולי לא בעו כוונה. ומנא תימרה, דתנן גל שנתלש ובו ארבעים סאה ונפל על האדם ועל הכלים, טהורים. קתאני אדם דומיא דכלים, מה כלים דלאו בני כוונה אף אדם נמי לא בעי כוונה.
רש״י בד״ה דמזמין כו׳ ומזמנן בפה לכך כצ״ל. ונ״ב עיין לקמן (חולין דף פ״ד:)
חלק ג, סימן כח
כוונה בשחיטה ובטבילה ומתעסק בקדשים והאם השוחט בהמת חברו לעבודה זרה – נאסרה באכילה
ועוד בגדר מצוות צריכות כוונה ועל מהות החליצה ועל תנאי בחליצה [ועל הקשר בין שליחות ותנאי] ובגדר מתעסק בשבת ובעריותא*
איתא במשנה חולין ל״א,א: נפלה סכין ושחטה, אעפ״י ששחטה כדרכה פסולה שנאמר וזבחת ואכלת (ראה דברים י״ב, כ״א), מה שאתה זובח אתה אוכל.
ואיתא שם בגמ׳ (ל״א,א – ל״א,ב): טעמא דנפלה, הא הפילה הוא כשרה ואע״ג דלא מיכוין, מאן תנא דלא בעינן כוונה לשחיטה, אמר רבא ר׳ נתן היא דתני אושעיא זעירא דמן חבריא זרק סכין לנועצה בכותל והלכה ושחטה כדרכה, ר׳ נתן מכשיר וחכמים פוסלים.
ומקשה הגמ׳: והא אמרה רבא חדא זימנא (רש״י: ״ולמה ליה לרבא למידק ממתניתין ולמימר הא הפילה הוא כשרה, לאשמועינן דסתם לן תנא כר׳ נתן, הא אשמועינן רבא חדא זימנא דסתם לן תנא כרבי נתן״), דתנן (חולין ב׳,א) וכולן ששחטו ואחרים רואין אותן שחיטתן כשרה, ואמרינן מאן תנא דלא בעי כוונה לשחיטה, ואמר רבא רבי נתן היא.
ומתרצת הגמ׳: צריכא, דאי אשמועינן התם משום דקא מיכוין לשום חתיכה בעולם, אבל הכא דלא קא מיכוין אימא לא, ואי אשמעינן הכא משום דקאתי מכוח בן דעת אבל התם דלא קאתי מכוח בן דעת אימא לא, צריכא.
וכתבו התוס׳ שם ד״ה ואי אשמועינן הפילה: והא דקאמר רבא לקמן ורבנן נהי דלא בעי כוונה לזביחה לחתיכה מיהא בעיא, היינו לחתיכת סימנים.
ובהמשך שם: אתמר נדה שנאנסה וטבלה (רש״י: ״לקמיה מפרש היכי נאנסה״) אמר רב יהודה אמר רב טהורה לביתה (רש״י: ״ליזקק לבעלה״) ואסורה לאכול בתרומה. ור׳ יוחנן אמר אף לביתה לא טהרה, וכו׳.
ובהמשך שם מביאה הגמ׳ את דעתו של רבי יונתן בן יוסף בברייתא שתכבוסת בגדים שאירע בהם נגע צריכה להיות מדעת, הן תכבוסת ראשונה והן תכבוסת שניה.
ואיתא בגמ׳: ומי אמר רבי יוחנן הכי (רש״י: ״דחולין בעי כוונה״), והאמר רבי יוחנן הלכה כסתם משנה ותנן נפלה סכין ושחטה, אעפ״י ששחט כדרכה פסולה, והוינן בה טעמא דנפלה, הא הפילה הוא כשרה ואע״ג דלא מיכוין, וכו׳.
ומתרצת הגמ׳: בשחיטה אפילו רבי יונתן בן יוסף, מדגלי רחמנא מתעסק בקדשים פסול (רש״י ד״ה מדגלי רחמנא מתעסק בקדשים: ״שוחט קדשים שלא בכוונה דפסולין דכתיב לרצונכם תזבחוהו (ויקרא י״ט, ו) לדעתכם זבוחו, בפ״ק – לעיל י״ג,א), מכלל דחולין לא בעי כוונה.
ומקשה הגמ׳: ורבנן (רש״י: ״דאמר לעיל וחכמים פוסלין״)? נהי דלא בעינן כונה לזביחה, לחתיכה בעינן. אמר רבא בהא זכנהו (רש״י: ״נצחן, כלומר בזאת נראין דבריו מדבריהם״) רבי נתן לרבנן. מי כתיב וחתכת, וזבחת כתיב, אי בעינן כוונה לחתיכה אפילו לזביחה נמי ליבעי, אי לא בעינן כוונה לזביחה לחתיכה נמי לא ליבעי!
ובהמשך הגמ׳ שם: היכי דמי נדה שנאנסה וטבלה, אילימא דאנסה חבירתה ואטבלה, כוונה דחברתה כוונה מעלייתא היא, ועוד בתרומה נמי אכלה דתנן (נדה י״ג,ב) החרשת והשוטה והסומא ושנטרפה דעתה, אם יש להן פקחות מתקנות אותן (רש״י: ״בודקות אותן בשעת וסתן ומטבילות אותן בשעת טבילתן״) אוכלות בתרומה.
אמר רב פפא לר׳ נתן (״דאמר לא בעינן כוונה אפילו לחתיכה, וכו׳⁠ ⁠⁠״) שנפלה מן הגשר, ולרבנן (רש״י: ״דבעי מיהא כוונה לחתיכה, ודכוותה בטבילה מכשר רב אליבייהו״) כשירדה להקר (רש״י: ״ולא לטבול ונפלה כולה לתוך המים״).
*
ואיתא ביבמות ק״ו,א: תנו רבנן חליצה מוטעית כשרה. אי זו היא חליצה מוטעית, אמר ריש לקיש כל שאומרים לו חלוץ ובכך אתה כונסה. אמר ליה רבי יוחנן: אני שונה בין שנתכוין הוא ולא נתכוונה היא, בין שנתכוונה היא ולא נתכוון הוא, חליצתה פסולה עד שיתכוונו שניהם כאחד. ואת אמרת חליצה כשרה?! אלא כל שאומרים לו חלוץ לה ע״מ שתתן לך מאתיים זוז.
ופירש״י ד״ה על מנת שתתן לך מאתיים זוז: ואע״ג דלא יהבא ליה, חליצתה כשרה כדמפורש בכתובות בהמדיר (דף ע״ד,א) דכל תנאי מבני גד ובני ראובן גמרינן תנאה שאפשר לעשות על ידי שליח, שעשה משה את יהושע שליח לתת להם את ארץ הגלעד, הוי תנאיה תנאה, וכל תנאי דלא אפשר לעשות על ידי שליח כגון חליצה, אין תנאי מועיל בה, וזהו טעמו של דבר.
*
ואיתא בזבחים מ״ו,ב⁠־מ״ז,א: א״ר אלעאי חטאת ששחטה לשם חולין כשרה (רש״י ד״ה לשם חולין: ״שיודע שהיא חטאת ושחט לשם חולין כשרה, כדאמרן שאין חולין מחללין קדשים), משום חולין פסולה (רש״י ד״ה משום חולין: ״כסבור שהם חולין פסולה, דהיינו מתעסק בדברים אחרים ואינו עסוק בקדשים״), כדבעא מיניה שמואל מרב הונא מנין למתעסק בקדשים שהוא פסול (רש״י: ״כלומר מנין למתעסק שפסול בקדשים, כגון מתעסק בסכין להגביהו או לזורקו ושחט בקדשים, שלא נתכוין לשום שחיטה, אבל נתכוין לשום שחיטה בעלמא כשר אלא שלא עלה לבעלים לשם חובה״) שנאמר ושחט את בן הבקר (ויקרא א׳, ה׳), שתהא שחיטה לשם בן בקר. אמר לו זו בידינו היא, לעכב מנין (רש״י ד״ה זו בידינו היא: ״מקרא זה הייתי יודע ומכאן אנו למדים שמצוה להתכוין, ואני שאלתי לעכב מנין, שאם לא נתכוין יהא פסול״), ת״ל לרצונכם תזבחוהו, לדעתכם זבוחו (רש״י ד״ה לרצונכם תזבחוהו: ״שנה הכתוב לעכב״).
על שיטת המהרש״ל דאם כיוון להיפך הוי כנחירה
כתב הים של שלמה חולין פ״ב סי׳ י״ג, וז״ל: אע״ג דקיי״ל הפיל סכין ושחט בו – שחיטתו כשרה, דלא בעינן כוונה בשחיטה, מ״מ אם כיון להדיא שלא לשחוט אותה שחיטה המכשרת אלא לעשות כנחירה וחניקה, נראה בעיני דזה לא מיקרי שחיטה, וגרע יותר מנפלה מעל הקורה שאינה בכלל וזבחת״, עכ״ל. ובספר עונג יום טוב יו״ד סי׳ נ״ז רצה להוכיח כדבריו מהא דאיתא בחולין ל״א: נדה שנאנסה וטבלה, אמר רב יהודה אמר רב טהורה לביתה ואסורה לאכול בתרומה וכו׳. ובסוף הסוגיא: היכי דמי נדה שנאנסה, אי לימא דאנסה חברתה ואטבלה, כוונה דחברתה כוונה מעליא היא ובתרומה נמי אכלה, דתנן החרשת והשוטה והסומא ושנטרפה דעתן, אם יש להן פקחות המתקנות אותן – אוכלות בתרומה, ותירץ רב פפא לרבנן שירדה להקר ולרבי נתן שנפלה מעל הגשר.
ואם נאמר שלא כדברי המהרש״ל, דבמקום שלא בעי כוונה אפילו כוונה במפורש להיפך מהני, ואין זה גרוע מאילו לא כיוונה בכלל, למה ליה לדחוק ואוקמי שנפלה מן הגשר, הרי בפשוטו אפשר לומר שהטבילתה חברתה, וכוונה דחברתה לא מהני מפני שהיא עצמה כיוונה שלא תטהר בטבילה זו, ואין קושיא מחרשת ושוטה, כי בהן אין הנטבלות מכוונות להיפך לכן מהני כוונת המטבילות, אבל בפקחות, כיון שיש כוונה המתנגדת לכוונת המטבילה, לא מהני בתרומה דבעי כוונה. אלא ודאי כדעת מהרש״ל דבאופן כזה גם לחולין לא מהני, לכן אי אפשר לאוקמי הלכה זו בנדה שנאנסה באופן זה, כיון שלדעת מהרש״ל היתה אסורה גם לביתה, ורב הרי סבירא ליה שטהורה לביתה.
וידידי הגאון רח״ד רגנסבורג, ראש ביהמ״ד בשיקאגו, כתב ב״הפרדס״ חשון תש״ח, להשיג על העונג יו״ט הנ״ל, וז״ל: ״ונראה דדיניה דמהרש״ל לא נאמר אלא בשחיטה – בדבר הצריך פעולת אדם, ולא בעניינים אחרים. ואין בדעת מהרש״ל לומר שכוונה להיפך פוסלת אפילו במקום שאין צריך כוונה, אלא בדעתו לומר שבמקום הצריך לפעולת אדם, אם האדם הפועל כיוון במעשהו שלא תהיינה לו התוצאות הרגילות, אזי הפעולה הזו, השחיטה הזו, חשובה כאילו לא נעשתה בידי אדם, כיון שאדם שחטה לשם נחירה ולא לשם שחיטה. וביאר מהרש״ל טעמו שזה לא נקרא שחיטה, גרע יותר מנפלה סכין ושחטה.
״לפי״ז בטבילה דלא בעינן כלל כוונה ואף לא מעשה מצד הטובל, דהרי גל שנתלש ונפל על האדם והכלים – טהורים, אין סברא שבמחשבתו שלא ליטהר בטבילה זו יהא ממש ויגרע דינו, יען כי אין צריך שום מעשה ושום פעולה או כוונה מצדו של הטובל. הוא בעל רק על פעולתו ועשייתו במקום הצריך מעשה, ואז אם כיוון להיפך חשוב כאילו לא נעשה על ידו, אבל את עצם הוויתו במים א״א להכחישו או לשלול. לפי״ז בחולין דאין צריך כוונה לטבילה, אפילו אם כיוונה בשעת הטבילה להיפך, דהיינו שלא תטהר בטבילה זו, יודה מהרש״ל דעולה לה טבילתה ...
״ונלענ״ד שפשוט לי׳ לעונג יו״ט דכוונת הטובלת עדיפא מכוונת המטבילה במקום שהיא מתנגדת לה, אולם לפי דברינו ניחא, דכוונה להיפך אינה דרגא אחרת בחסרון כוונה – דרגה נמוכה ממנה, אלא כוונה הפוכה אינה גרועה מחסרון כוונה, וכוחן שוה. לפי״ז בנ״ד אם לחברתה היתה כוונה והיא כיונה להיפך, יהיה הדין כאילו הטבילוה שתים, לאחת היתה כוונה ולשניה לא היתה, ובודאי תטהר מצד זאת שכיוונה ... ולפי״ז שפיר הקשתה הגמרא כי אי אפשר לאוקמי באופן כזה, שבזה גם לתרומה מהני!
״ומר אבא הגאון הקדוש הרב דוב מנחם רגנסבורג זצ״ל הביא ראיה בספרו מנחת מנחם סי׳ ע״ט לסברה זו, דאין בדעת המהרש״ל לחדש גדר חדש בדין כוונה, דכוונה להיפך גרע מלא כיון כלל, ואסור אפילו במקום שאין צריך כוונה, דלפי״ז אם שחט וכיון לשם דבר האוסרו תהיה השחיטה פסולה, כגון אם שחט בהמת חברו לשם עבודה זרה, אף שמחשבתו לא מהני מטעם שאין אדם אוסר דבר שאינו שלו, תהיה אסורה באכילה מטעם חסרון בשחיטה, ובאמת חולקין בדין זה רבותינו הראשונים [עי׳ ש״ך יו״ד סי׳ ד׳ סק״ה שהביא מחלוקת הר״ן והרא״ה האוסרין באכילה והרשב״א במשמרת הבית (בית ראשון שער ראשון) דשרי], ומהרש״ל בספרו ים של שלמה בספרו חולין פרק ב׳ סי׳ כ״ב הביא דעת הר״ן האוסר [בדפי הרי״ף חולין ח׳,ב], אלא שהר״ן אוסר מטעם עבודה זרה, כי לגבי איסור אכילה לא שייך דין אין אדם אוסר דבר שאינו שלו ׳דהא לאו איהו אסר לה אלא דלא שרי לה וה״ל כאילו לא נשחטה אלא שמתה מאליה׳, עיי״ש. ולפי״ד מהרש״ל היה צריך להיות אסור באכילה מטעם שיש כוונה להיפך! אלא ודאי שאין דין המהרש״ל אלא כשיש חסרון במעשה השחיטה אם הוא מכוון שתהיה כנחירה, ולפי״ז במקום שהוא מכוון לשחיטה אלא שהיא שחיטה אסורה אין זה נוגע לדין המהרש״ל.
״ובזה תסור ג״כ קושיית העונג יום טוב על המהרש״ל מההוא דמפרש ריש לקיש (יבמות ק״ו,א) הא דחליצה מוטעת כשרה, היינו אומר לו חלוץ לה ובכך אתה כונסה, ורבי יוחנן דחה לה משום דבעינן כוונה בחליצה, אלמא לריש לקיש דלא בעי כוונה לחליצה, אפילו אם מכוין שלא לפוטרה בחליצה זו נמי מהני, שלא כדעת מהרש״ל, דס״ל בשחיטה אם מכוין להיפך אין השחיטה מועילה. אך לפי מה שביארנו אין העניינים שוים, דהמהרש״ל לא אמר דינו אלא דווקא בשחיטה שבעינן מעשה מצד הזובח שבזה הוא בעל על מעשיו ואם כיוון שיהא כנחירה ולא שחיטה, אין זו שחיטה, אבל בחליצה א״צ כלל מעשה וכוונה מצד החולץ, שהרי היא צריכה לחלוץ נעלו מעל רגלו, ועל ידי שהוא מכוין שלא תפטר בזה, אי אפשר לעשות את רגלו כאילו הוא רגל של אחר״, ע״כ דברי ידידי הגאון רח״ד רגנסבורג.
על מחלוקת האחרונים בטעם הר״ן שהשוחט לעבודה זרה נאסרה הבהמה באכילה
מה שכתב ידידי הגאון הנ״ל בשם אביו בספר מנחת מנחם (שלא זכיתי לראותו) על דברי המהרש״ל דבמתכוין להדיא שלא לשחוט, דזה לא מקרי שחיטה דגרע יותר מנפל וכו׳, דאין בדעת מהרש״ל לחדש גדר חדש בדין כוונה, דכוונה להפך גרע מלא כיון כלל, ואסור אפילו במקום שאין צורך בכוונה. דלפי״ז אם שחט וכיון לשם דבר שאוסרו תהי השחיטה פסולה, כגון אם שחט בהמת חברו לשם עבודה זרה, אף שמחשבתו לא מהני דהא אין אדם אוסר דבר שאינו שלו, מ״מ תהי אסורה באכילה מטעם חסרון בשחיטה. ובאמת חולקים בדין זה רבותינו הראשונים, הרא״ה בבדק הבית (בית ראשון שער ראשון) וכן הר״ן (בדפי הרי״ף חולין ט׳,ב) אוסרים באכילה, והרשב״א במשמרת הבית מתיר באכילה (עי׳ ש״ך יורה דעה סי׳ ד׳ סק״ה). ובמהרש״ל בספרו ים של שלמה חולין פ״ב סי׳ כ״ב הביא דעת הר״ן, האוסר, אלא שלפי הבנת מר אביו, הר״ן אוסר מטעם עבודה זרה, כי לגבי איסור אכילה לא שייך דין אין אדם אוסר דבר שאינו שלו. ולפי״ד מהרש״ל היה צריך להיות אסור באכילה מטעם שיש כוונה להיפך. אלא ודאי דמהרש״ל לא אמר אלא בפעולת אדם שהוא בעל על פעולתו ולכן אם כיון להיפך חשוב כאילו לא נעשה על ידו, דכוונתו מהפכת מעשה השחיטה למעשה נחירה – ולפי״ז במקום שהוא מכוין לשחיטה אלא שהיא שחיטה אסורה אין זה נוגע לדין המהרש״ל. ותיתי לי שגם אני עמדתי בזה בקונטרס גדול שערכתי בזה (ורק מעט מזעיר נדפס ממנו בהתבונה י״ב תש״ז) אלא שאני הרחבתי הדיבור בזה, ואביא רק הנוגע לדברי מר אביו הגה״ק.
מה שכתב מר אביו דהר״ן לא אסר השוחט לעבודה זרה באכילה אלא מטעם עבודה זרה – לי אין הדבר ברור, דהפרי מגדים במשבצות זהב סי׳ ד׳ סק״ד כתב דלהים של שלמה [שבפ״ב סי׳ כ״ב הביא את דעת הר״ן דאסור באכילה – דהוה כמתה מאליה] צריך עיון מהא דאיתא (חולין מ׳,א – מ׳,ב) דהשוחט חטאת בשבת בחוץ לעבודה זרה חייב ג׳ חטאות (רש״י: ״בשוגג משום שבת ומשום שוחט קדשים בחוץ ומשום עבודת כוכבים ... וחטאת כי שחטי להם בעלים דבר שאינו שלו הוי דשל גבוה הוי״), ומקשה הגמ׳ דלמ״ד אדם אוסר דבר שאינו שלו לא ליחייב אשחוטי חוץ דמחתך בעפר הוא (רש״י: ״דכיון דנאסר משום עבודת כוכבים פקע שם קדשים מינה ונעשית של עבודת כוכבים, וכו׳⁠ ⁠⁠״), והא למ״ד אין אדם אוסר אפ״ה קשיא דהא אסור באכילה [וא״כ לא ליחייב אשחוטי חוץ דפקע שם קדשים מיניה], וכתב דמיירי שכיוון לשחוט כראוי לשם השם ולשם עכו״ם, ומשו״ה לא פסול אלא מדרבנן עיי״ש, ומשמע מדבריו שהוא סובר דטעם הר״ן שאוסר באכילה מטעם המובא בים של שלמה דהוה כנוחר.⁠ב
והנה בדעת הר״ן נחלקו הט״ז והש״ך שם, דהט״ז סובר דמכיון שאין אדם אוסר דבר שאינו שלו הרי שאנו מסלקים את מעשהו והוה כאילו לא עשה בה מידי עיי״ש.⁠ג
ועי׳ בעונג יום טוב סי׳ נ״ד שתירץ קושיית הרשב״א על הרא״ה [דס״ל דאסורה מיהא באכילה] מהשוחט בחוץ בשבת, והאריך להקשות על הט״ז מנדרים ל״ה,ב והעונג יום טוב פירש דאסור באכילה משום דנעשה מומר ושחיטת מומר פסולה. ולפי״ז מיושב מה דפריך מהשוחט בשבת, דהתם הא ע״כ מיירי בשוגג, ובשוגג לא נעשה מומר. וכפיה״נ שלזה נתכוין גם הנקודות הכסף עיי״ש שהשיג על הט״ז דליכא למימר דהוה כמתה מאליה, דהרי היא שחוטה לפניך, אלא הטעם דהוה כשחטה עכו״ם דהוה נבילה וכו׳, עיי״ש.
והנה בין לטעם הנקודות הכסף והעונג יום טוב [דנעשה מומר], ובין לטעם הפרי מגדים [דהוי כנוחר] קשה מהמשנה דהשוחט לעכו״ם חייב משום אותו ואת בנו (עי׳ חולין פ״א,ב) למ״ד שחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה, דלפי הנ״ל דהוה כנוחר, א״כ איך חייב משום אותו ואת בנו, הא בנוחר אינו חייב משום אותו ואת בנו. וכן לקמן (דף פ״ה,א) איתא במשנה השוחט לעבודה זרה חייב לכסות לרבי מאיר דאית ליה שחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה, ואילו בנוחר פטור מלכסות. והתמוה ביותר דגם הרשב״א במשמרת הבית (בית ראשון שער ראשון) שדחה דברי הרא״ה (וכתב עליו נראה שמה שכתב – כתב כמתנמנם) מכוח קושיית הגמ׳ דף מ׳ ולא השיג עליו ממשניות ערוכות שהן כנגדו. ובאמת השוחט לעבודה זרה אפילו בהמה שלו, חייב לכסות ובאותו ואת בנו, דשחיטת עבודה זרה שמה שחיטה [למ״ד שחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה] ולא הוה כנוחר כלל אלא שהיא אסורה בהנאה וגם מטמאה מטעם תקרובת עבודה זרה מגזירת הכתוב, אבל לא מטעם נבילה.
ואולם לפי הפרי מגדים והעונג יום טוב בהסברת דברי הט״ז קשה ממשניות ערוכות הנ״ל. מיהו גם לסברת נקודות הכסף והעונג יום טוב הנ״ל קשה לי, הא שחיטת מומר להכעיס או לעכו״ם היא שחיטת נבילה, כמו שחיטת עכו״ם, דילפינן מוזבחת ואכלת, דמי שאינו בר זביחה שחיטתו פסולה, עי׳ בש״ך סי׳ ב׳ ס״ק ט״ז, א״כ בשוחט לעבודה זרה אמאי חייב בכסוי ועל אותו ואת בנו. והנה בש״ך שם ס״ק י״ז כתב דשוחט לעבודה זרה אין שחיטתו אסורה מטעם מומר, דבאותה שחיטה לא נעשה מומר. אולם לפי דברי העונג יו״ט הנ״ל דנעשה מומר בתחילת השחיטה ופסולה כל השחיטה והוה כנוחר, קשה כנ״ל, וגם קשה דהש״ך בנקודות הכסף הנ״ל (סי׳ ד׳) סותר דברי עצמו. ועצם סברת הנקודות הכסף אינה מובנה, דממ״נ אם נעשה מומר לדעת הר״ן והרא״ה ושחיטתו היא נבילה, א״כ אמאי חייב על אותו ואת בנו ובכסוי, ואי לא נעשה מומר באותה שחיטה, א״כ אמאי אסורה באכילה.
ויודע אני שיש לדחוק ולומר, דרק במקום שהשחיטה בעצמה היתה נחירה אז לא הוה שחיטה ופטור מכסוי ואותו ואת בנו, אבל במקום שהשחיטה פסולה מצד השוחט, כגון מומר, לא הוה נחירה לענין כסוי ואותו ואת בנוד, אבל זהו דוחק גדול, דלשיטת הפוסקים, דמומר לעכו״ם או להכעיס שחיטתו פסולה אפילו באחרים רואים אותו, משום דאינו בר זביחה והוא כעכו״ם, בע״כ צ״ל דשוחט לעכו״ם אינו נעשה מומר באותה שחיטה, ולפי״ז סברת הנקודות הכסף והעונג יו״ט נסתרת ממשניות הנ״ל.
אלא שגם סברת הט״ז הנ״ל צריכה ביאור, דמה שהסביר העונג יו״ט את דבריו, דמכיון שאנו מסלקין את מעשיו מטעם אין אדם אוסר דבר שאינו שלו, א״כ ממילא מסולקת שחיטה והיא כמתה מאליה – אינו מובן לפע״ד, דבודאי שאנו מסלקין אותו מלאסור לפי שאין לו רשות לאסור של חברו למ״ד אין אדם אוסר דבר שאינו שלו, אבל עצם השחיטה אי אפשר לסלק, שהרי אדם שוחט בהמת חברו שלא ברשותו.
ביאור מחלוקת הראשונים האם בהמה שנשחטה לעבודה זרה אסורה באכילה
ומחלוקת הראשונים האם בעינן כוונה לשום דבר מעשה
ומחלוקת הראשונים אי בעינן בשחיטה בר חיובא
ולכן נראה לי להסביר דברי הט״ז שלא כהעונג יו״ט הנ״ל [שהבין בדברי הט״ז דהשוחט לעבודה זרה הוי כנוחר], אלא דמחלוקת הרא״ה והרשב״א [בשחט בהמה שאינו שלו לעבודה זרה, האם נאסרה באכילה] תלויה במחלוקת הראשונים בדין דנפלה מאליה, דהנה בשו״ע יו״ד סי׳ ג׳ דאפילו הפיל הסכין שלא בכוונה כלל ושחט שחיטתו כשרה. ואולם ברא״ש פ״ב דחולין אות ח׳ כתב מפורש דאם הפיל שלא בכוונה פסולה דבעינן שיכוין לשום דבר מעשה, ועי׳ בפרי מגדים במשבצות זהב שם שכ״כ.
ונראה דדעת הרא״ש דאף דלא בעי כוונה בשחיטה מדגלי קרא דקדשים וכו׳, מ״מ בעי כוונה של הפלת סכין לכה״פ וזה דין בכוונת שחיטה. ומה דבעי כוח גברא הוא ג״כ דין בכוונה, דבלא כוח גברא חסר מעט הכוונה שצריך בשחיטה. והטעם הוא, דבשחיטה בעי חלות הכשר שחיטה, וזה לא אפשר רק ע״י כוונה, אלא שסגי בכוונה הפחותה של הפלת סכין.⁠ה
ודעת שאר הראשונים, דבשחיטה אין שום חלות, ואינה אלא הכשר מצוה כמו הגעלה, ומליחה וטבילה, וכמו שכתב הר״ן בחידושיו לחולין ל״א,ב דמטעם זה לא בעי כוונה בשחיטה ובטבילה ד״טבילה ושחיטה לא מצוות נינהו אלא מכשירין״, אלא שבשחיטה יש דין מיוחד באופן השחיטה שצריך כוח גברא ולא כוונת השחיטה.⁠ו
ועפי״ז ביארתי במאמרי שנדפס ב״התבונה״ יסוד מחלוקותם של הרמב״ם ושאר ראשונים אי בעינן בשחיטה בר חיובא, דהנה בתוס׳ גיטין כ״ב,ב ד״ה והא, ושם מ״ה,ב ד״ה כל – מבואר דרק במקום שצריך התפסה של חלות כמו בגט לרבי מאיר דעדי חתימה כרתי, שצריך חלות של שטר או חלות של קדושה, בעינן בר חיובא, אבל במקום שאין שום חלות כמו מליחה או הגעלה או מילה, לא בעינן בר חיובא.⁠ז ורמב״ם ושאר הראשונים פליגי ביסוד השחיטה: דהרמב״ם הל׳ שחיטה פ״ד הי״א [ועי׳ ג״כ בהל׳ שאר אבות הטומאה פ״ב ה״י] פוסל שחיטת עכו״ם מקרא דוקרא לך ואכלת מזבחו (שמות ל״ד, ט״ו) ולא משום שאינו בר זביחה (״מאחר שהזהיר שמא יאכל מזבחו אתה למד שזבחו אסור״), דלשיטתו לא בעינן בשחיטה בר זביחה, דהיא כמו מליחה והגעלה, ושאר הראשונים שפוסלים שחיטת עכו״ם משום שאינו בר זביחה (עי׳ תוס׳ חולין ג׳,ב ד״ה קסבר כותים גרי אריות הן), סוברים דגם השחיטה היא ענין של חלות של היתר אכילה, ועכו״ם שאינו בר זביחה אינו יכול להתפיס בשחיטתו חלות של היתר אכילה.
ומעתה נראה שגם הרא״ה והר״ן סוברים דבעינן שהשוחט יתפיס חלות של הכשר שחיטה, ולפי״ז השוחט לעבודה זרה [אסורה באכילה, אך] אין שחיטתו עושה נבילהח. וממילא חייב בכסוי ובאותו ואת בנו למ״ד שאדם אוסר דבר שאינו שלו, דלא גרע משוחט את הטריפה, דגם בו חסר כוח המתיר של השוחט, ומ״מ חייב באותו ואת בנו ובכסוי, דלענין טומאת נבילה לא בעינן שום חלות של היתר, ואפילו רבי שמעון, דס״ל דשחיטה שאינה ראויה לא שמה שחיטה, מודה שאין זו בכלל ״וכי ימות״ (ויקרא י״א, ל״ט) כמבואר בחולין פ״ה,ב.
ולדעתי זו היא כוונת הר״ן בחידושיו סנהדרין קי״ב,א בבבהמה של עיר הנדחת, שהקשה שם על רש״י שפירש דשחיטת עיר הנדחת אין שוחט אלא ממית ולא מהני בה שחיטה, וע״כ, לדעת רב חסדא, לא מהני בה שחיטה אף אם חציה אינה של עיר הנדחת, עיי״ש, והא רב חסדא גופא מבעי ליה התם אי שחיטת עיר הנדחת מטהרת מידי נבלה, ועיי״ש שפירש שכיון שהסימן אסור בהנאה אינו מתיר, דרק לטהר מנבלה בעי לקמן (חולין פ״ה,ב) למ״ד שחיטה שאינה ראויה, אבל ודאי שאין השחיטה עושה היתר וכו׳.⁠ט והעונג יום טוב נתקשה בביאור דברי הר״ן בסי׳ ס״ח עיי״ש. ולפימ״ש הדבר פשוט, דשוחט עיר הנדחת הוה כמו שוחט לעבודה זרה, דאסור באכילה ומ״מ אינה נבלה. והא דבעי בסנהדרין שם אי מטהר מידי נבלה, ואע״ג דבשחיטה לעבודה זרה וטרפה בודאי מטהר מידי נבלה, הכא שאני, דאין עליה שם שחיטה כלל אלא שם מיתה, וכלשון הגמרא שם: ״לפי חרב אמר רחמנא, לא שנא משחט שחטה, לא שנא מקטל קטלה״. ולפי״ז גם רש״י נתכוין לזה דלהיתר אכילה בודאי אין זו שחיטה מתרת, דחסר כוח המתיר, מכיון שמצווה להמיתה, ומ״מ לענין נבלה בעי בגמרא אי הוה כמיתה ממש אי לא, דסוף סוף לא מתה מאליה.
ועפ״י הנ״ל מסולקות כל הקושיות שהקשו על הרא״ה והר״ן מחולין דף מ׳,ב – דלגבי קדשים כו״ע מודו דשחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה כמבואר בחולין פ״ה,א.⁠י
ביאור שיטת המהרש״ל עפ״י היסוד דבשחיטה בעינן התפסת חלות
ולפי העולה ממה שכתבנו אפשר לומר דגם המהרש״ל שכתב דבמתכוין להדיא שלא לשחוט אלא לנחור, דשחיטתו פסולה, היא רק לשיטת הרא״ש והרא״ה והר״ן דבעינן התפסת חלות של הכשר שחיטה, וכשמתכוין להדיא שלא לשחוט אלא להמית, הרי לא התפיס בה חלות של הכשר שחיטה. וכן משמע מלשונו של המהרש״ל בים של שלמה שהביא את דינו בקשר עם דברי הרא״ש, עיי״ש. ולפי״ד הסברתי יותר מחוורת מהסברת הגאון רח״ד רגנסברוג, שכתב ״דמכיון שהוא בעלים על מעשיו, ואם כיון שיהא כנחירה ולא שחיטה, אין זו שחיטה״.
ותמהתי עליו, נהי שהוא בעל על מעשיו קודם עשייתה, אבל לאחר שכבר נעשה המעשה, שוב אינו יכול להשיבו אחור, ומהיכא תיתי שיוכל לומר, מה שאני עושה, תהא כנחירה, אטו ברצונו ובכוונתו תליא מילתא, סוף סוף הרי היא שחוטה לפנינו. ובע״כ כמו שכתבתי דשחיטה היא מילתא דתליא בכוונה כדעת הרא״ש, והרא״ה והר״ן העומדים בשיטתו, ולהכי הוא יכול לומר שאינו רוצה להתפיס חלות של הכשר שחיטה, אבל רק הכשר שחיטה הוא יכול לעקור, אבל לא לעשות שחיטה זו למיתה, דסוף סוף לא מתה אלא היא שחוטה.
ולפי״ז קושיות [הנ״ל] נופלות מאליהן, דבודאי הוא מחוייב בכיסוי כמו בשחיטת טריפה, וכן קושיית [העונג יו״ט] מטבילה מסולקת, דבטבילה אין שום חלות של טהרה ואפילו נפלה מן הגשר טהורה, ולהכי אין כוונה מתנגדת יכולה לעקור את הטבילה שנעשתהכ. וראיתי בהגה״ה ראש השנה כ״ח,ב מביא בשם האור זרוע ראיה דמצוות אין צריכות כוונה מהא דנדה שטהורה לבעלה, עיי״ש. ולא זכיתי להבין, דאפילו אי נימא מצוות צריכות כוונה ואינה יוצאת מצות טבילה, מ״מ הטבילה מועילה לטהרה, דטהרת הטבילה אינה תלוי בקיום מצות, וצע״ג.
ומה שדימה הגרח״ע זצ״ל בספרו אחיעזר ח״ב ס״ד דינו דמהרש״ל להא דשיטת הרשב״ם בברכות, דאף דמצוות אין צריכות כוונה, מ״מ אם נתכוין להיפך לא יצא, הנה לפי מה שכתבתי אין שום דמיון בין זה לזה, דבמצוות אפשר שגם המהרש״ל יודה, דבכוונה להיפך ג״כ יצא.
ולאידך גיסא י״ל שרק במצוה יכול הוא לבטל את המצוה ע״י כוונה להיפוך, אבל במעשה שחיטה לא שייך לומר שע״י כוונה להיפוך הוא מבטל את השחיטה, שאפילו אם נימא ששחיטה היא מצוה [ולא בעי כוונה, למ״ד מצוות אין צריכות כוונה] וע״י כוונה להיפך הוא מבטל את המצוה, מ״מ שחיטתו היא שחיטה, לדידן שבשחיטה לא בעי כוונה. ואין לדמות כוונת שחיטה לכוונת מצוה, שזהו ענין אחר לגמרי. שכוונה בשחיטה אין הפירוש כוונת מצוה אלא כוונה למעשה שחיטה, ואנן דפסקינן שלא צריך כוונה לשחיטה ואף לא לחתיכה, לא שייך למימר שע״י כוונה להיפוך בטלה השחיטה. ובע״כ שכוונת הים של שלמה כמש״כ.⁠ל
על ההבדל בין אכל מצה וסבור לאכול בשר לבין נקט כסא דחמרא וסבור דשכרא הוא
וראיתי בטורי אבן לראש השנה כ״ח שהקשה על הר״ן שם (דפי הרי״ף ז׳,ב) [שהביא שיטת הרשב״ם] דבמתכוין שלא לצאת דאינו יוצא והראי׳ מהא דאיתא בברכות י״ב,א דהיכא דנקט כסא דחמרא בידיה וסבר דשכרא הוא, ופתח ומברך אדעתא דשכרא וסיים בדחמרא יצא (רש״י ד״ה פתח בדשכרא וסיים בדחמרא: ״... פשיטא לן דיצא, דהא אפילו סיים כל הברכה כדעת פתיחתה ואמר שהכל יצא, וכו׳⁠ ⁠⁠״), והיכא דנקט כסא דשיכרא בידיה וקסבר דחמרא הוא, פתח בדחמרא וסיים בדשיכרא, מאי בתר פתיחה אזלינן או בתר חתימה, ולא איפשטא, ואמאי לא איפשטא, נפשוט דיצא דמצוות אין צריכות כוונה, אלא שמע מינה דאע״ג דאין צריכות כוונה, במתכוין שלא לצאת לא יצא, והתם הרי הוא נתכוין שלא לצאת בשכר אלא ביין. והקשה, הא הר״ן עצמו מביא שם דעת הרא״ה, דבסבר דאינו מצה אינו יוצא לכו״ע דהוה כמתעסק, וא״כ דנקט חמרא וסבר שכרא הא דמי לסבר שאינו מצה, עיי״ש.
ולא הבנתי קושייתו, דבסבור שאינו מצה הוה מתעסק וכאילו לא אכל מצה, וכמו בקדשים דקסבר שהם חולין דהוה מתעסק, וכמ״ש התוס׳ בחולין י״ב,ב ד״ה קטן. משא״כ בחמרא ושכרא, אין כאן מצוה בשתיה כלל, ולא שייך לומר שהוא מתעסק בשתיה ולא שתה שכרא, דזה לא נאמר אלא במצוות או בעבירות, אבל לא בשתיה של רשות, והטעות היא רק בכוונת הברכות, שהיא המצוה שנתכוין למצוה אחרת, וא״כ אין זה ענין למתעסק שזהו דין מיוחד בעשיה, ורק יש לזה ענין בכוונת המצוה, ושפיר הוכיח הר״ן את דינו.
במהות הכוונה של חליצה ועל תנאי בחליצה
והגאון רח״ד רגנסבורג תירץ קושיית העונג יו״ט יו״ד סי׳ נ״ז [על המהרש״ל] מחליצה מוטעית דכשרה לרבי שמעון בן לקיש אף באומרים לו חלוץ ובכך אתה כונסה – דבחליצה לא שייך ביטול המעשה, דבחליצה לא בעי כלל מעשה מצד החולץ, וע״י שהוא מתכוין שלא לפטור אי אפשר לעשות רגלו כאילו היא רגל של אחר. והנה לפי מה שכתבתי לעיל בטעם המהרש״ל שסובר כהרא״ש דבעי מעט כוונה בשחיטה, בלאו הכי לא קשה מחליצה, דשם לא בעי כוונה כלל לריש לקיש.
ואולם לפי סברת הר״ן בשם הרא״ה הנ״ל, דבסבור שזה אינו מצה כו״ע מודי שאינו יוצא, עדיין קשה לריש לקיש, דבסבור שבכך הוא מתירה אין זו מצות חליצה כלל. וצ״ל דאפילו אם הוא חושב שבכך הוא מתירה, מ״מ הוא מתכוין לשם מצוה, אלא שטועה בתכלית המצוה וסבור שמצות חליצה גורמת לכניסה, וכמש״כ החתם סופר באבן העזר ח״ב סי׳ צ׳ עיי״ש, וא״כ קושיית העונג יו״ט בלאו הכי אינה קושיא.
והנה במהות הכוונה של חליצה נחלקו החכם צבי והקצות החושן, דהקצות החושן סוף סי׳ רע״ה דחה דעת החכם צבי (סי׳ א׳) דהיא מטעם קנין, ונראה דהוא סובר שהיא מטעם כוונת מצוה. אבל [לכאורה] זה בודאי אי אפשר, דריש לקיש גופו סובר בערבי פסחים (פסחים קי״ד,ב) דמצוות צריכות כוונה. ובחתם סופר הנ״ל כתב בדרך פלפול, דריש לקיש לשיטתו מוכרח לפרש, דחליצה מוטעית היינו שבכך הוא כונסה, ולא על מנת שתתן מאתיים זוז, דבזה מהני תנאי, דבכוונת מצוות מהני תנאי (וזהו לא כדעת העונג יו״ט בסי׳ ב׳ וסי׳ ג׳, ועיי״ש בסי׳ ב׳ שהעיר מהא דישבינן בסוכה ספק ז׳ ספק ח׳, ומשמע דמהני תנאי בכוונה שמחשב לצאת אם הוא שביעי, ואם הוא שמיני לא עביד לשם מצוה, ולא אמרינן אין תנאי בכוונה, וכתב דהתם לאו זמן מצוה הוא, ולהכי לא נתפס כוונתו, אבל העושה דבר בזמן המצוה ומכוין לצאת על איזה תנאי יצא אף אם לא נתקיים התנאי. ולכאורה קשה עליו מהא שכתבו התוספות בסוכה ל״טמ), וא״כ אינו מכוין לשם מצוה אם לא תתן לו ולא יצא ידי חובתו, משא״כ בכך הוא כונסה דיש כאן כוונת מצוה, אלא שטעה בכוונת תכליתה שסבור שציוה הקב״ה לחלוץ ע״מ לכנוס, ובזה מקרי שפיר כוונת המצוה, וכנ״ל.
ובאמת אף אי נימא דבכוונת מצוה מהני תנאי, מ״מ חסרון הכוונה אינו מפקיע פעולת ההיתר, ורק מבטל קיום המצוה, וכמו בטבילת נדה שנאנסה דבודאי לא קיימה המצוה ומ״מ היא טהורה, כמו שתמהתי לעיל על האור זרוע המובא בהגה״ה לראש השנה כ״ח,ב, ומצאתי שכ״כ גם הרמב״ן בחידושיו לחולין ל״א,ב.
וכבר הוכיחו העונג יו״ט סי׳ ב׳ וגם הגר״ח ז״ל בחידושיו הל׳ יבום וחליצה פ״ד הט״ז, דחליצה אינה מטעם הקנאה, מהא דמהני גדול עומד על גביו לשיטת התוס׳ יבמות ק״ד,ב ד״ה והא אמרי, ובע״כ שאין משום הקנאה, ולכן לא מהני תנאי בחליצה.
ובע״כ צ״ל דבאם נעשתה החליצה בלא כוונה אין זה מעשה חליצה אלא חליצת נעל בעלמא, ולפי״ז צ״ל דהא דפליגי רבי יוחנן וריש לקיש דבכך הוא כונסה, היינו שהיא מתכוונת לשם פטור, ורק הוא מתכוין לכנוס, וסובר ריש לקיש דכיון שאין הוא עושה מעשה אין כוונתו מועילה לבטל את המעשה של החולצת, ורבי יוחנן סבר דאע״ג שאין הוא עושה מעשה, מ״מ הוא ג״כ החולץ, דבכל מקום בש״ס נקרא היבם החולץ. אבל דבר זה קשה מאוד, דמנין לרבי יוחנן זה.
וראיתי בעונג יו״ט סי׳ קע״ג שכתב דילפינן כוונת חליצה מקריאה, ואע״ג דקריאה לא מעכבא, מ״מ קיי״ל לרבנן כיון דקרא איירי במתכוין להוציאה, ענין זה מעכב שתהא החליצה לשם פטור, עיי״ש בעמ׳ רנ״ו. ובע״כ צ״ל דהטעם הוא כמו שכתב הר״ן בשם הרא״ה בכפאו לאכול מצה, דאם אינו יודע שהיום יו״ט או שזהו מצה, לא מהני כלל, דדמי למתעסק, וכמו״כ בחליצה, שבאם אינם יודעים כלל מענין חליצה שהיא באה להתיר זיקתם זל״ז, חסרון הידיעה גרוע מחסרון הכוונה, דחסרון ידיעה מהפכת את החליצה למעשה שעשועים. וכעין מה שאמרה הגמ׳ בראש השנה כ״ח,ב סבור חמור בעלמא הוא.
*
ובחידושי הארכתי הרבה בדברי האחרונים, החכם צבי (סי׳ א׳), החתם סופר (אבן העזר ח״ב סי׳ צ׳), העונג יו״ט (סי׳ קע״ו), בעל עמק יהושע (דיני חליצה סי׳ כ״ג), ובעל באר יצחק (סי׳ י״ז) שדנו אי חליצה היא מצוה או קנין הפוטר מזיקה, והבאתי כמה ראיות שחליצה אינה קנין הפוטר כמו גט, אלא שזו מצוה והתורה פטרתה מזיקתה ע״י מה שהיבם קיים מצות חליצה, והעירותי גם מדברי התוס׳ יבמות נ״ג,א ד״ה רבינא, עיי״ש. וקשה עלי לעלות הכל בכתב, כי הם דברים ארוכים מאד, והעיקר הוא שאנו לומדים מבני גד ומבני ראובן, שהתנאי אינו מועיל אלא בדבר התלוי ברצון, שהתנאי הוא גילוי רצונו שמה שהוא עושהנ אינו עושה מרצונו אלא על תנאי כך וכך. אבל דבר שאינו תלוי ברצונו של אדם, כמו מצוה ששיעבדנו המקום לעשות רצונו ואין אנו יכולים להשתחרר מהשיעבוד, זה לא מהני תנאי, דמה בכך שהוא אינו רוצה, מ״מ לא פקע כוח המצוה ע״י חוסר רצונו.
ובאמת הגמ׳ בראש השנה כ״ח,א דנה בכפאוהו לאכול מצה רק מדין כוונה, והיינו שאף שרצונו לא מעלה ולא מוריד, מ״מ ע״י חוסר כוונה מעשהו מעשה קוף. וזוהי השאלה אם מצוות צריכות כוונה. והנה אף שלכאורה יש לומר שהתנאי יוכל לפעול על הכוונה, שרק באופן זה הוא מכוין ולא באופן אחר, והחתם סופר ז״ל באבן העזר ח״ב סי׳ צ׳ נוטה לסברא זו, מ״מ בעניי נתקשיתי בזה, שהאדם יכול לבטל את רצונו, אבל איך אפשר לבטל את כוונתו, והרי הכוונה היא מחשבת השכל החושב, ואיך אפשר לומר אני חושב על תנאי? והארכתי בזה בעז״ה.
על פסול חרש שוטה וקטן לעבודה
ובגדר מתעסק בשבת ובעריות
וראיתי שהגאון רח״ד רגנסבורג מביא במאמרו הנ״ל קושיית הגאון ר׳ עקיבא איגר בשו״ת תנינא סי׳ ס״ד על הא דפסול במשנה בכורות מ״ה,ב חרש ושוטה לעבודה מטעם מום, ויותר היה לו לפסול מטעם דמתעסק, כמ״ש התוס׳ חולין י״ב,ב ד״ה קטן, דקטן הוה ליה מתעסק, דאין לו דעת להבין שהם קדשים וסבר שהם חולין. וגם אם ״לשם חולין״ כשר, אבל ״משום חולין״ פסול. וזה הוא פסול יותר חמור, כי מטעם מום איננו פסול בשחיטה, ואילו מטעם מתעסק פסול אף בשחיטה. וכן קשה על הא דאיתא בחולין כ״ד,ב דמרבינן מקרא ד״איש״, דכתיב ״איש מזרעך לדורותם אשר יהיה בו מום לא יקרב וכו׳⁠ ⁠⁠״ (ויקרא כ״א, י״ז), דקטן פסול לעבודה, למ״ל קרא, והרי גם בלא זה הוא פסול מצד מתעסק. והגאון הנ״ל מתרץ דמיירי בגדול עומד על גביו, לפי דעת התוספות חולין שם ד״ה מאן תנא, דאם אחרים לא רק רואין אותם אלא עומדים ע״ג ומלמדים ומזהירים אותם לעשות לשמה, גם חרש שוטה וקטן עושין לשמה, כמו גבי גט דמהני עומד ע״ג. אלא שדעת הרמב״ם הל׳ גירושין פ״ג הי״ח, שגם בגט לא יועיל עע״ג בתורף, כמו שתפס הרב המגיד מדעתו. ומטעם זה כתב כתב פ״א מהל׳ פסולי המוקדשים ה״ו דקטן אינו שוחט קדשים אעפ״י שהגדול עע״ג, שהקדשים צריכים מחשבה, ולפי״ז קשה אליביה למה צריך לפוסלו מקרא ד״איש מזרעך״.
ואולי דהרמב״ם לא סבירא ליה כלל הא דתוספות דקטן חשוב כמתעסק, אלא דקטן אין לו מחשבה אפילו בגדול עומד על גביו, ואע״ג דסתמא לשמה, מ״מ בעינן שידע מה שהוא עושה.⁠ס וכעין שכתבו הראשונים גבי כוונת שומע ומשמיע, דאפילו למ״ד אין צריך כוונה, מ״מ כוונת שמיעה בעינן. וכ״כ הרשב״א ריש פ״ב דבכורות, בקורא להגיה, בשם רב האי, דכוונת קריאה בעינן.
ובכלל שיטת הרמב״ם במתעסק היא לא כשיטת התוס׳ בשבת ע״ב,ב דבסבור שהוא היתר ונמצא איסור – מקרי מתעסק, אלא כשיטת רש״י, דבדווקא אם נתכוין לדבר אחר של היתר מקרי מתעסק. ועי׳ ברמב״ם פ״א ה״ח מהלכות שבת ובפ״ז הי״א מהלכות שגגותע.
ובענין מתעסק בעריות – דקאמר רב נחמן אמר שמואל המתעסק בחלבים ובעריות חייב שכן נהנה (כריתות י״ט,ב) – פירש הרמב״ם דלא מתכוין לביאה אלא להטיח בכותל (עי׳ הל׳ שגגות פ״ב ה״ז), ולא פירש בקסבור שהיא אשתו ונמצאה אחותו. וגם רש״י (כריתות שם ד״ה מתעסק בעריות) פירש שהיו אשתו ואחותו עמו במטה, ונתכוין לאשתו ונשמטה ובאה אחותו במקומה. מכ״ז יוצא, שאין לומר שמעשה קטן הוי כמתעסק.
ואף בסבור שהוא חולין אינו מתעסק גמור אלא מחוסר ידיעה שאין לומר בו סתמא לשמה, דהדין של סתמא לשמה עושה את המחוסר כוונה למכוין, אבל לא את המחוסר ידיעה ליודע. ובשחיטת קדשים – שיכוין השוחט לשם זביחת קדשים, ומי שאינו יודע שזה קודש לא שייך למימר בו סתמא לשמה. ואעפ״י דבזבחים מ״ו,ב מדמי לי׳ למתעסק – זהו משום ילפותא דחד קרא, וכמ״ש התוס׳ חולין י״ג,א ד״ה מנין, ובקדשים מ״ז,א ד״ה מנין, דתרוייהו (מתכוין לחתיכת סימנים ולא לשם זביחה, וכסבור שהן חולין) מושחט את בן הבקר נפקא. וכעין זה מצאנו ראש השנה כ״ח,ב דקרי לתוקע לשיר – מתעסק.
ולא עוד אלא שאני סובר שגם התוס׳ אינם סוברים בשוחט קדשים וסבור שהיא חולין שהוא מתעסק גמור. והנה בתוס׳ חולין י״ג,א וכן בזבחים מ״ז,א הם חולקים על פירש״י, דמתעסק בקדשים היינו מתעסק בסכין להגביהו, והם פירשו דמתעסק היינו דקסבר שהיא חולין, כמו שפי׳ הר״י המובא בחידושי הרשב״א לחולין י״ג,א. ובאמת נראה שגם התוס׳ בשבת ע״ב,ב לא אמרו בנתכוין לחתוך את התלוש ונמצא שהוא מחובר שהוא מתעסק, לא בשביל שהוא סבור שהוא היתר לכו״ע אם היה כפי מה שהוא סבור, כמו שתפסו האחרונים על יסוד לשון התוס׳ בשבת ע״בובכריתות י״ט,ב, אלא בשביל שחתיכת תלוש אינה אותה מלאכה של חתיכת מחובר, שזוהי עקירת דבר משרשו או מגידולו, וכלשון הגמ׳ שם דלא איתכוין לחתיכא דאיסורא, והיינו שזוהי חתיכה מסוג אחר לגמרי.
ולפי״ז אין לנו לפסול מתעסק בקדשים אלא בשחיטה גרידא, דילפינן מושחט את בן הבקר, אבל שאר עבודות כשרים אף בסבור שזהו חולין, דבשאר עבודות לא בעינן שום כוונה אלא מכוח אדם,⁠פ וכמ״ש הגמ׳ בזבחים ס׳,א: נשפך הדם, ודילמא דקסבר שפיכה מכוח אדם בעינן, ומשמע דנשפך פסול רק מטעם חסרון כוח גברא כמו גבי שחיטת חולין אבל לא מטעם מתעסק. ועכשיו ראיתי שהגאון ר׳ חיים עוזר באחיעזר ח״ג סי׳ נ״ב האריך בזה, ויש לי לפלפל בדבריו אלא שאכ״מ.
ומה שדחה הגאון רח״ד רגנסבורג דברי הגר״מ ראזין בספרו נזר הקודש בסיומא דמסכת מנחות (את הספר הזה לא ראיתי מעולם, ומאוד אני משתוקק לראותו, כי אין לי שום ספר על קדשים) שכתב דלכן צריך לפסול חרש ושוטה מטעם מום, דאם היו רק פסולים מצד חסרון בכוונה בלבד – מטעם מתעסק, אזי אם היתה העבודה נעשית ע״י שני כהנים ביחד, האחד היה חרש והשני עשה עבודתו בכוונה, הרי היתה העבודה נכשרת ע״י כוונת האחד, אולם עכשיו שפסולין מצד מום, כיון שזה פסול בעצם העובד העבודה, תפסל בכה״ג. ורח״ד רגנסבורג השיג עליו, הא שלא לשמה הוא פסול חיובי, ולפי״ז אין הבדל אם הפסול הוא מטעם מתעסק או מטעם מום – ולפיע״ד הצדק עם הגרמ״ר הנ״ל, דאין לדמות מתעסק לשלא לשמה, דשלא לשמה היא כעין פיגול שהיא מחשבה הפוסלת. ושמעתי בשם הגאון ר״ח ז״ל שמביא ראיה מהא דלשם חולין כשרה וגם מהא דהרמב״ם מונה דין דשלא לשמו גבי פסולי מחשבות בפי״ג מפסולי המוקדשין ה״א. ולפי זה אין לדמות פסול דמתעסק לפסול דשלא לשמה, דמתעסק היא חיסרון כוונה, וכמש״ל, אבל שלא לשמה היא מחשבה פוסלת, ובודאי לא מהני, כמו בשנים שוחטים והאחד מפגל. ודבר זה ברור בעיני.
א. *) מאמר זה פורסם ע״י הגריי״ו בספר ״כנסת בית יצחק״ – קובץ לחידושי תורה שיצא לאור ע״י ישיבת ״כנסת בית יצחק״ מקמניץ (ירושלים תשי״ט) והוקדשו לזכר ראש הישיבה מרן הגאון רבי משה ברנשטיין זצ״ל (נפטר ח״י אב תשט״ז), חתנו של הגאון רבי ברוך בער זצ״ל מקמניץ, וחמיו של הגאון הרב יצחק שיינר שליט״א. חלק ממאמר זה כבר פורסם בחידושי בעל ״שרידי אש״ על הש״ס, ח״א, סימן ב׳ (״בענין מצוות צריכות כוונה ובל תוסיף״), וע״כ אנו מדלגין כאן על אותו חלק.
המאמר נכתב במקור בשנת תש״ח, והוא נכתב כתשובה למאמר של ידידו של הגריי״ו הגאון ר׳ חיים דוד רגנסבורג, ראש ביהמ״ד לתורה בשיקאגו, ב״הפרדס״ חשון תש״ח, בנו של הגאון הרב דוב מנחם רגנסבורג, הי״ד, מח״ס ״מנחת מנחם״. כיון שעסקינן כאן בספר חידושים, אנו משמיטים כאן את ההפניות האישיות.
לזכרו של הגאון הרב דוב מנחם רגנסבורג הי״ד (שהגריי״ו מתייחס גם אל דבריו) אנו נביא מש״כ בנו בהערה, במאמרו ב״הפרדס״ הנ״ל: בענין זה נשאתי ונתתי עם כבוד אבא הגאון הקדוש ר׳ דוב מנחם זצ״ל, הגאב״ד דזעמבראווא, המובאים בספרו מנחת מנחם (סי׳ ע״ט). אבא זצ״ל היה מגדולי הרבנים ודברי הדור. בפולין ובליטא העריצו אותו מאד מאד. הוא נרצח בידי הטמאים הארורים ימ״ש בשלהי דקייטי תש״א. כתבו לי משם: כאשר הוציאוהו להריגה יחד עם חבר בעה״ב הנכבדים שבעירו, פנה אבא זצ״ל אל הקהל אשר אתו בדברים הבאים: ״אל תבכו ואל תעצבו! היו שמחים שעלה בגורלכם לקדש שמו הגדול בנפשותיכם. אתם עוזבים עולם מלא עוול וטומאה ועולים לעולם שכולו טוהר וצדק, קדשו שם שמים! מסרו את נפשותיכם באהבה ליוצרכם, כי כך הוא רצונו״.
המאמר כאן הושלם ע״י מש״כ הגריי״ו בשו״ת שרידי אש ח״א סי׳ נ״ה אות ג׳, וכן ח״ב, סי׳ ו׳, פרק ב׳ ענף שלישי אות כ״ג.
ועי׳ ג״כ בהערת הפתיחה למאמר ״שחיטת עכו״ם ועבד״, המופיע בספר זה בתחילת חידושיו על מסכת חולין.
ב. ומשמע מדבריו שהוא סובר דטעם הר״ן שאוסר באכילה מטעם המובא בים של שלמה דהוה כנוחר. ואמנם הים של שלמה רק הביא את דעת הר״ן דהוי כמתה מאליה. אך כיון שהפרי מגדים הקשה על הים של שלמה מהא דחייב ג׳ חטאות, משמע דעכ״פ כך פירש את דעת המהרש״ל דזהו חסרון בשחיטה (וחסרון זה איתא גם בשוחט בהמת חברו אף למ״ד שאין אדם אוסר דבר שאינו שלו). דאי נימא דזהו חסרון מצד עבודה זרה, בע״כ הכוונה דע״י השחיטה לשם עבודה זרה נהיה מומר לעבודה זרה, ומתוך כך שחיטתו פסולה, כפי שמביא הגריי״ו בהמשך דבריו, וא״כ זה לא שייך להא דחייב ג׳ חטאות, דשם בע״כ איירי בשוגג.
ג. דמכיון שאין אדם אוסר דבר שאינו שלו הרי שאנו מסלקים את מעשהו והוה כאילו לא עשה בה מידי עיי״ש. וז״ל הר״ן: ״וליכא למימר לענין איסור אכילה אין אדם אוסר דבר שאינו שלו, דהכא לאו איהו אוסר לה אלא דלא שרי לה והוה ליה כאילו לא נשחטה אלא שמתה מאליה״. והנה בט״ז לא כתב מפורשות שסילוק מעשהו הוא מטעם שאין אדם אוסר את שאינו שלו, ובפשטות כוונתו דכיון שהתכוין לשם עבודה זרה, הגם שאינו יכול לאוסרה מטעם זה, דהיא אינו שלו, אך דיה לכוונה לשם עבודה זרה לסלק את מעשהו, שלא יכול להיחשב כמעשה שחיטה (ועי׳ בהמשך דברי הגריי״ו האם למעשה שחיטה יש איזושהי חלות של קדושה). אלא שאם הבהמה שלו היא, ממילא הוא אוסרה ב״קום ועשה״ מטעם שחיטה לעבודת כוכבים, ואין צורך להגיע לסילוק מעשיו. אמנם בעונג יום טוב סי׳ נ״ד כתב מפורשות דסילוק מעשה הוא מטעם דאין אדם אוסר את שאינו שלו, וכן עולה מדברי הגריי״ו.
ד. אבל במקום שהשחיטה פסולה מצד השוחט, כגון מומר, לא הוה נחירה לענין כסוי ואותו ואת בנו. וזה בדוחק תשובה לדעת הנקודות הכסף והעונג יום טוב, דהא דאסור באכילה לדעת הר״ן והרא״ה הוא מטעם שחיטת מומר, דהוה כשחיטת עובד כוכבים, אך לדעת הט״ז והפרי מגדים דהפסול מטעם דהוי כמתה מאליה, לא יובן כיצד חייב בכיסוי ובאותו ואת בנו, אא״כ נימא ג״כ בדוחק דהוה כמתה מאליה רק לענין איסור אכילה, אך עדיין קצת שם שחיטה עליה להתחייב בכיסוי ובאותו ואת בנו.
ה. ומה דבעי כוח גברא הוא ג״כ דין בכוונה, דבלא כוח גברא חסר מעט הכוונה שצריך בשחיטה. והטעם הוא, דבשחיטה בעי חלות הכשר שחיטה, וזה לא אפשר רק ע״י כוונה, אלא שסגי בכוונה הפחותה של הפלת סכין. ומובן שהגריי״ו קישר את הדין דבעינן כוח גברא לדין דבעינן כוונה פחותה, דאין צורך כאן לשני דינים נפרדים, דברגע שנצרך איזושהי כוונה ממילא צריך אדם שפועל ע״מ לכוין את אותה כוונה.
ונמצא, עפ״י דעה זאת דישנן ד׳ דרגות בכוונה. א. כוונה להפלת סכין, והדין של כוח גברא נכלל בדרישה זאת. וזאת הכוונה הפחותה הנדרשת לפי רבי נתן. ב. כוונה לחתיכה בעלמא. ג. כוונה לחתיכת סימנים, שהיא הכוונה הדרושה לפי רבנן שחולקים על רבי נתן (עפ״י תוס׳ חולין ל״א,א ד״ה ואי אשמועינן הפילה). וזאת הכוונה היא הדרישה שיהיה מודע למעשה שהוא עושה, גם אם אינו מודע למשמעות ההלכתית של המעשה, והיא כעין המודעות של מי ששומע קול שופר בלי שהתכוין לצאת בו אך היה מודע שזהו קול שופר ולא קול חמור – שיצא למ״ד מצוות אין צריכות כוונה (עי׳ ראש השנה כ״ח,ב). ד. כוונה להתיר את הבהמה ע״י מעשה זה, וזאת הכוונה דרושה רק בקדשים ולא בחולין.
ו. אלא שבשחיטה יש דין מיוחד באופן השחיטה שצריך כוח גברא ולא כוונת השחיטה. ומה שבעינן לרבנן כוונה לחתיכת סימנים – כי רק ע״י מודעות למעשה שעושה הוא מחובר לאותו מעשה, והרי זה כוח גברא. נמצא שכוונה זאת לחתיכת סימנים הוא דין בכוח גברא!
אך לשיטת הרא״ש זה להיפך, שכוח גברא הוא דין בכוונה, ודו״ק.
ז. דרק במקום שצריך התפסה של חלות כמו בגט לרבי מאיר דעדי חתימה כרתי, שצריך חלות של שטר או חלות של קדושה, בעינן בר חיובא, אבל במקום שאין שום חלות כמו מליחה או הגעלה או מילה, לא בעינן בר חיובא. מתוס׳ גיטין כ״ב,ב עולה דכיון דעדי חתימה כרתי בעינן מי שראוי לעדות. ואולי זוהי כוונת הגריי״ו, דרק מי שראוי לעדות יכול להתפיס חלות של שטר.
ועיי״ש בתוס׳ שכתבו דבעבודה זרה כ״ז,ב לא פסלו מילה בעובד כוכבים משום דלאו בני מילה נינהו.
ח. ומעתה נראה שגם הרא״ה והר״ן סוברים דבעינן שהשוחט יתפיס חלות של הכשר שחיטה, ולפי״ז השוחט לעבודה זרה [אסורה באכילה אך] אין שחיטתו עושה נבילה. מלשון הרא״ה שכתב: ״והיכא דלית ליה בה שותפות לא מיתסרא בהנאה אבל באכילה אסורה, ולאו משום דאסר דבר שאינו שלו אלא משום דהאי גברא לא חזי לשחיטה והוה ליה כנוחר״, משמע לכאורה שזה נבילה, אך אין זה מוכרח. וגם עולה מדבריו שהפסול הוא בגברא – שנהיה לא ראוי לשחיטה. וגם מלשון הר״ן (בדפי הרי״ף חולין ח׳,ב) א״א להסיק בבירור שזה רק אסור באכילה, דז״ל: ״וליכא למימר לענין איסור אכילה אין אדם אוסר דבר שאינו שלו דהכא לאו איהו אוסר לה אלא דלא שרי לה והוה ליה כאילו לא נשחטה אלא שמתה מאליה״, והלשון משתמע לשני אנפין.
עכ״פ גם אם נניח שבשחט בהמת חברו לעבודה זרה, היא רק אסורה באכילה, ואינה נעשית נבילה בכך, אך בהפיל סכין ולא נתכוין לשום דבר, משתמע באופן ברור מהרא״ש שהבהמה נבלה היא, דהוא מדמה זאת להפילה הרוח. וכן לפי הראשונים דבעינן בר חיובא בשחיטה, בפשטות אם שחטה עכו״ם הרי היא נבלה ממש. וצ״ל שיש דרגות בהתפסת חלות, ודו״ק.
והנה, לכאורה פלא הדבר שהגריי״ו ״מלביש״ על הר״ן את הדעה ששחיטה יש בה חלות, וזאת ע״מ להסביר את דעתו (בדפי הרי״ף) דבשוחט לעבודה זרה אסורה באכילה. והרי הר״ן עצמו בחידושיו לחולין ל״א,ב כותב דטבילה ושחיטה לא מצוות נינהו אלא מכשירין, והגריי״ו עצמו הביא דברי ר״ן אלו.
והנה הר״ן גופא שם בחידושיו כתב דהמחלוקת בין רב ורבי יוחנן אי בעינן כוונה של הטובלת בכדי שתוכל להיטהר לבעלה – אין לה שום קשר למחלוקת אי מצוות צריכות כוונה, וע״ז כתב את דבריו הנ״ל דטבילה ושחיטה אינן אלא מכשירין, ולמר מכשירין קילי ממצוות ולמר חמירי. וכך ניתן אולי להבין את דבריו:
וודאי אין כוונת הר״ן דהוי כמכשירין דוגמת הגעלה ומליחה. כוונתו כאן לדרגת ״מכשירין״ אחרת, ודווקא בגלל ש״מכשירין״ נינהו יש מקום יותר להחמיר לגביהם. פירוש דברינו: היכי דהוי גוף המצוה, אדרבה יש מקום לסברה דכוונתו לא מועילה ולא מורידה, דהא ממילא מחוייב הוא בדבר, והוא רק ממלא את חובתו, ומה איכפת לן אם כיוון או לא? והרי זה כעין מי שפרע את חובו, דמסתבר דאין צורך בכוונה, גם אם נימא דפריעת בעל חוב מצוה. אך מכשירין אין כאן שום חיוב, וע״כ רק ע״י כוונתו (לפחות כוונה כל דהו אליבא דר׳ נתן – דהא כוח גברא הוא דין בכוונה עפ״י הסברו של הריי״ו), יכול הוא לתת למעשיו שם של מכשירין, כלומר להוציא אותם מ״מעשה קוף״ ולהכניס אותם למכשירי קדושה (וזאת ניתן לומר לדעת הר״ן כדי שדבריו לא יהיו סותרין זה את זה. אך כשהגריי״ו בא להסביר את הדעה השניה, היינו הדעה שלא בעינן כלל כוונה בשחיטה, החופפת, עפ״י הגריי״ו, לדעה שכששחט בהמת חברו לעבודה זרה, הבהמה אף מותרת באכילה, מסתברא שהשחיטה היא ״מכשירין״ ממש, כעין הגעלה ומליחה, וגם כוח גברא הוא חלק מדין ״מכשירין״. והגריי״ו הביא רק סיוע מהר״ן, לסבר את האוזן, ודו״ק. ונציין עוד שהרשב״א המתיר באכילה כששחט בהמת חברו לעבודה זרה, אכן משתמע מדבריו שם במשמרת הבית שבהפיל סכין הוכשרה הבהמה אף שלא התכוין לשום דבר, עיי״ש, ועי׳ בבית יוסף יו״ד סי׳ ג׳).
[וסימן לדבר דאין זה מכשירין בעלמא, כהגעלה וכמליחה, עכ״פ עפ״י הבנתנו בדעת הר״ן, דהא מברך הוא על הטבילה ועל השחיטה. ואמנם בשו״ת חתם סופר או״ח נ״ד כתב, בהסבר דברי הרמב״ן בבראשית א׳, כ״ט, דהברכה שמברכין על השחיטה, פירושה דמאחר שציוה השי״ת שלא נתאכזר בבעלי חיים על כן ציוה לשחוט מן הצוואר וכו׳, והרי זה כאילו נאמר אשר קדשנו במצותיו לרחם על הבריות, ופירוש זה יפה לדעת הראשונים שהוי כמכשירין ממש, ואכמ״ל].
מאידך, כפי שכותב הגריי״ו בהמשך דבריו בהשגתו על הגה״ה ראש השנה כ״ח,ב יש גם מקום לסברה הפוכה, דגם אם נימא מצוות צריכות כוונה, הטבילה תועיל לטהר, דטהרת הטבילה אינה תלויה בקיום מצותה.
ט. דרק לטהר מנבלה בעי לקמן (חולין פ״ה,ב) למ״ד שחיטה שאינה ראויה, אבל ודאי שאין השחיטה עושה היתר וכו׳. ועל דברי הר״ן אלו בענין עיר הנדחת, עי׳ ג״כ בספר זה, בחידושים על הסנהדרין, בסימן: ״בעיסה שחציה של עיר הנדחת וחציה של עיר אחרת״.
י. ועפ״י הנ״ל מסולקות כל הקושיות שהקשו על הרא״ה והר״ן מחולין דף מ׳,ב – דלגבי קדשים כו״ע מודו דשחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה כמבואר בחולין פ״ה. בסיכומו של דבר, הגריי״ו קישר בין שלש מחלוקות בראשונים: א. האם בהמת חברו שנשחטה לעבודה זרה נאסרה באכילה. ב. האם בעינן בשחיטה כוונה פחותה לאיזשהו מעשה. ג. האם בעינן בשחיטה בר חיובא. וג׳ מחלוקות אלו תלויות בשאלה האם בעינן שהשוחט יתפיס חלות של הכשר שחיטה, ואז גם כוח גברא הוא חלק מהכוונה הפחותה הנצרכת בשחיטה, או ששחיטה יותר דומה למעשה הכשר כדוגמת מליחה והגעלה, ואז כוח גברא הוא חלק מהדרישות למעשה הכשר (וכבר העירונו דבעוד שבמחלוקת הראשונה יש מקום לחשוב שלאוסרים – הבהמה רק נאסרה באכילה אך אינה נבילה, בשתי המחלוקות האחרות הרי בפשטות לאוסרים – הבהמה היא גם נבילה).
ונשאלתי שאלה עקרונית, כיצד ייתכן שלהתפסת חלות די בכוונה כ״כ פחותה ככוונה להפלת סכין? [מאידך, לאחר שדי בכוונה פחותה כ״כ, מובן שגם שחיטת חרש שוטה וקטן כשרה, כשאחרים רואים אותם, דלכוונה פחותה כזאת וודאי הם מסוגלים!]. וחשבתי לבאר עפ״י הברייתא בשבועות כ״ו,א: האדם בשבועה (ויקרא ה׳, ד׳) – פרט לאנוס, ופירש״י: ״כדמפרש לקמיה כגון בשבועה לשעבר, וכסבור שנשבע באמת״. ועי׳ ברש״י שבת ס״ט,ב ד״ה איזהו שבועת ביטוי לשעבר: ״... כלומר האדם בשבועה, שיהא אדם בשעת שבועה, שתהא דעתו עליו בשעת שבועה״. ונמצא שכשאינו מודע כלל למעשה שעשה, הגם שהוא בא מכוחו, יש כאן חיסרון ב״האדם״, אך ברגע שמודע למעשהו, הגם שאינו מודע להיקף המעשה ולהשלכותיו, הרי יש כאן בחינה של ״האדם״. וזוהי הדרגה הפחותה הנדרשת! ויפה העירו לי דעפ״י דעה זאת – זוהי דרישת התורה בשעה שהאדם בא לשחוט בעלי חיים ע״מ לאוכלם, שיהיה בדרגת ״האדם״!
כ. דבטבילה אין שום חלות של טהרה ואפילו נפלה מן הגשר טהורה, ולהכי אין כוונה מתנגדת יכולה לעקור את הטבילה שנעשתה. וצ״ע דא״כ אדרבה חוזרת וניעורה קושיית העונג יו״ט המובאת בריש הסוגיא, דלמה אין הגמ׳ מעמידה באנסה חבירתה לטבול, וכיון שכוונתה המתנגדת לא מעלה ולא מורידה, הרי בחולין טהורה היא, אך בקדשים אינה טהורה כיון שהיא עצמה כיוונה שלא תטהר בטבילה זו.
וצ״ל דכוונת חברתה כוונה מעליא היא, הגם שכיוונה לאנוס את חברתה, וא״כ גם בקדשים מהני כוונתה! ואנו לא נאמר שהכוונה של הטובלת תקלקל את הטבילה, כי אפילו בשחיטה דבעינן חלות של קדושה, אין בכוחה של הכוונה המתנגדת לעקור לגמרי את השחיטה, ואדרבה, היא יוצאת מדי נבלה, ורק לא הוכשרה לאכילה, וא״כ הוא הדין בטבילה, כוונה מתנגדת לא עוקרת את המעשה, היא רק גורמת שלא נתפס חלות של קדושה, אך די לנו שלחברתה יש כוונה שתיטהר בטבילה זו.
ל. ובע״כ שכוונת הים של שלמה כמש״כ. לכאורה דבריו תמוהין, דהא אדרבה, הים של שלמה ס״ל דכוונה להיפך מהני בשחיטה. והנראה בהבנת דבריו, דגם הים של שלמה יסכים שלא ניתן לעקור לגמרי את מעשה השחיטה, כי המעשה הוא מעשה, גם אם לא נתקיימה המצוה, וסוף סוף הבהמה לא מתה ע״י מיתה טבעית, ולא ע״י מעשה נחירה, וע״כ אם כיוון להיפוך עכ״פ יתחייב בכיסוי הדם, כפי שהביא הגריי״ו, ורק היתר אכילה הוא התלוי בהתפסת חלות הכשר שחיטה, וכאן מהני כוונה הפוכה. נמצא לפי״ז דעכ״פ יש קצת דמיון בין כוונה הפוכה במצוות, שיכולה לעקור את המצוה לדעת כמה ראשונים, וכוונה הפוכה בשחיטה, שבכוחה לעקור את חלות הכשר שחיטה.
ואמנם, כפי שכתב הגריי״ו, יש מקום לומר בדעת המהרש״ל שרק בשחיטה יכול הוא לעקור את החלות ע״י כוונה הפוכה, אך כוונה הפוכה במצוות לא מעלה ולא מורידה. והדברים יובנו עוד יותר עפ״י מה שכתב הגריי״ו בהמשך דבריו דלדעתו לא מהני תנאי בכוונת מצוות, דהא משועבד הוא למצוה, ואין היא תלויה ברצונו כלל, ורק כוונה בעינן, ואין אדם יכול לומר אני חושב על תנאי, ורק היכא שמעשהו הוא מעשה משפטי התלוי ברצון, יכול הוא לרצות על תנאי!
מ. ולכאורה קשה עליו מהא שכתבו התוספות בסוכה ל״ט. כוונתו לדברי התוס׳ סוכה ל״ט,א ד״ה עובר, דיכול להתכוין שלא לצאת בלולב ובאתרוג עד אחר הברכה, אפילו נוטלם כדרך גדילתם, כיון שבעל כרחו אינו יוצא, וכך הוי ברכתו עובר לעשייתו. ומכאן קשה על תירוצו של העונג יו״ט שהעושה דבר בזמן המצוה יוצא אפילו לא נתכוין לצאת, ולדבריו לא היתה ברכתו עובר לעשייתו.
והעירו לי שהגריי״ו כתב שזו קושיא ״לכאורה״ כי יש מקום ליישב הדברים, שדווקא אם מכוין לצאת באיזה צד לא נתפס התנאי, כמי שחולץ ומתכוין לחליצה על הצד שתתן לו מאתיים זוז, אך אם מכוין לגמרי שלא לצאת, כגון זה שאינו רוצה לצאת קודם לברכתו, מועיל התנאי אפילו בזמן המצוה, שזה לא נחשב לתנאי בכוונה, אלא זה נחשב שאין כאן עדיין מצוה!
נ. והעיקר הוא שאנו לומדים מבני גד ומבני ראובן, שהתנאי אינו מועיל אלא בדבר התלוי ברצון, שהתנאי הוא גילוי רצונו שמה שהוא עושה אינו עושה מרצונו אלא על תנאי כך וכך. ובכתובות ע״ד,א אמרו: ״מכדי כל תנאי מהיכי גמרינן – מתנאי בני גד ובני ראובן, תנאה דאפשר לקיומיה ע״י שליח כי התם – הוי תנאיה תנאה״. ועי׳ בתוס׳ כתובות ע״ד,א ד״ה תנאי דאפשר לקיומיה ע״י שליח, שהקשו: ״ומה סברא יש כאן, דלא ילפינן מהתם אלא לענין מה שהוא סברא, דהא לא ילפינן מהתם דלא מהני תנאי אלא בנתינת קרקע״, ועיי״ש שפירשו דהיינו טעמא דתנאי מהני רק היכא דאפשר לקיימו ע״י שליח, ״דהואיל והמעשה כל כך בידו שיכול לקיימו ע״י שליח, סברא הוא שיהא כמו כן בידו לשווי ביה תנאה״. ולדברי התוס׳ האפשרות לקיימו ע״י שליח מורה על ״בעלות״ על המעשה, וממילא יכול הוא ג״כ להתנות תנאים.
ולאור מש״כ הגריי״ו הכא, וכך נהג להסביר, י״ל שהשליחות מורה שהדבר תלוי ברצונו, ועל רצון מועיל תנאי. אבל, כפי שכותב בהמשך דבריו, על מצוה, שאינה תלויה ברצונו, דמשועבד הוא לקיימה, לא מהני תנאי. ואמנם מצות חליצה תלויה גם ברצונו, דהא בידו לבחור אם ייבם או יחלוץ (עי׳ יבמות ל״ט,ב: ״אמר רב אין כופין. כי אתו לקמיה דרב אמר להו אי בעי חלוץ אי בעית ייבם, בדידך תליא רחמנא, וכו׳⁠ ⁠⁠״, ועיי״ש ברש״י ד״ה אמר רב אין כופין), אך עדיין מצווה הוא לעשות אחד משניהם, ואין כאן רצון גמור.
ובריטב״א לכתובות ע״ד,א כתב: ״דסברא הוא דמעשה אלים כולי האי דליתא ע״י שליח, דלא חייב ביה תנאי׳⁠ ⁠⁠״. כלומר, זה שא״א ע״י שליח מורה שהעיקר הוא המעשה, ומעשה זה לא ניתן להיעשות ע״י אחר. וממילא לא ניתן להגביל את המעשה ע״י תנאים. במילים אחרות, כפי שנאמר לי בשיעור, זה שא״א ע״י שליח מורה שהתורה לא איפשרה גמישות ומרחב פעולה בעשיית הדבר!
ובקרוב לרעיון זה נהג הגריי״ו להסביר – וכך נמצא גם באחרונים, איש איש בסגנונו – את ההבדל בין מצוות שבהן ניתן למנות שליח, כגון בדיקת חמץ, והמצוות שלא ניתן למנות בהם שליח, כגון הנחת תפילין ונטילת לולב (וידועים דברי הקצות חו״מ סי׳ קפ״ב סק״א, ועי׳ ג״כ בשו״ת שרידי אש, ח״א, סי׳ נ״ה). דיש מצוות שהעיקר הוא גוף המעשה, ושם לא מהני שליחות, ויש מצוות שהעיקר הוא התוצאה, כגון בדיקת חמץ, ושם ניתן למנות שליח. וכן הוא במעשים משפטיים הניתנים להיעשות ע״י שליח – הרי הם בדרך כלל מעשים קנייניים וכדומה, שהעיקר בהם היא התוצאה, ואכמ״ל.
ס. דהרמב״ם לא סבירא ליה כלל הא דתוספות דקטן חשוב כמתעסק, אלא דקטן אין לו מחשבה אפילו בגדול עומד על גביו, ואע״ג דסתמא לשמה, מ״מ בעינן שידע מה שהוא עושה. וכפה״נ ההבדל בהגדרת הדברים, דלתוס׳ הא דקטן – הוי ענין שלילי, כאילו חשב שזה חולין בעוד שלרמב״ם, עפ״י הגדרת הגריי״ו, זהו היעדר מחשבה חיובית, דאין לו דעת להבין במאי עסקינן, וע״כ אינו יכול להשתלב ב״לשמה״ [ואמנם הגריי״ו בהמשך דבריו, כותב דמתעסק אינו ״שלילי״ עד כדי כך שיפסול גם אם נעשה בשנים. ואפשר שכתב זאת רק לשיטת הרמב״ם, ואפשר שזה נכון גם לשיטת התוס׳ וישנן דרגות ב״שלילי״]. ולכאורה עדיין קשה למה בעינן קרא ד״איש״? ואין לומר דהקרא בא לפוסלו אף בשחיטה, זה אי אפשר, דהא הקרא איירי בעבודה שנצרכת לכהנים! וייתכן שזה גופא הלימוד הנלמד מ״איש״ – שקטן פסול דאין לו השגה ב״לשמה״. אך לתוס׳ שקטן הוי מתעסק, אין לומר דהקרא מלמדני דהוי מתעסק, ומה גם שמתעסק פסול אף בשחיטה, ופשוט הוא.
ואמנם עדיין קשה למה לפסול חרש ושוטה מטעם מום, הא ממילא פסולים הם כי חסר ב״לשמה״? ובפשטות ניתן ליישב, דהקרא נצרך ע״מ לפוסלם להיכנס למקדש, אעפ״י שלא עובדים שם עבודה, וכן כדי לחייבם במלקות אם עבדו, וכדאיתא ברמב״ם הל׳ ביאת מקדש פ״ו ה״א: ״כל כהן שיש בו מום בין מום קבוע בין מום עובר לא יכנס למקדש מן המזבח ולפנים שנא׳ אל הפרוכת לא יבוא ואל המזבח לא יגש (ויקרא כ״א, כ״ג), ואם עבר ונכנס לוקה אעפ״י שלא עבד. ואם עבד במקדש פסל וחילל עבודתו ולוקה אף על העבודה, שנא׳ אשר יהיה בו מום לא יקרב (ויקרא כ״א, י״ז), מפי השמועה למדו שאזהרה זו שלא יקרב לעבודה״. ותשובה זו יפה אף לקושיא שהקשה רח״ד רגנסבורג, למה לן קרא דמומין, הא ממילא פסולים מטעם דהוי מתעסק, ודו״ק.
ע. דבדווקא אם נתכוין לדבר אחר של היתר מקרי מתעסק. ועי׳ ברמב״ם פ״א ה״ח מהלכות שבת ובפ״ז הי״א מהלכות שגגות. ואמנם במגיד משנה להל׳ שבת כתב דעיקר הפירוש הוא דסבור שהוא היתר, עיי״ש.
פ. ולפי״ז אין לנו לפסול מתעסק בקדשים אלא בשחיטה גרידא, דילפינן מושחט את בן הבקר, אבל שאר עבודות כשרים אף בסבור שזהו חולין, דבשאר עבודות לא בעינן שום כוונה אלא מכוח אדם. ועפי״ז לכאורה יתיישבו הקושיות שהקשה רח״ד רגנסבורג למה בעינן לפסול חרש ושוטה מטעם בעל מום, וקטן מטעם הקרא ד״איש״, ודו״ק.
גידפי דמיפרמי [הנוצות שבקדמת הצואר שהן כרותות], וכך ניכר שהחץ עשה פעולה של שחיטה בדרך הליכתו, ולא נתחב בסימנים.
that the feathers at the front of the neck were unraveled by the arrow, a clear indication that slaughter was performed from the front of the neck.
רי״ףרש״יההשלמהפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) וְהָא בָּעֵי כִּסּוּי וְכִי תֵּימָא דִּמְכַסּוּ לֵיהּ וְהָאָמַר רַבִּי זֵירָא אָמַר רַב הַשּׁוֹחֵט צָרִיךְ שֶׁיִּתֵּן עָפָר לְמַטָּה וְעָפָר לְמַעְלָה שֶׁנֶּאֱמַר {ויקרא י״ז:י״ג} וְכִסָּהוּ בֶּעָפָר עָפָר לֹא נֶאֱמַר אֶלָּא בֶּעָפָר מְלַמֵּד שֶׁהַשּׁוֹחֵט צָרִיךְ שֶׁיִּתֵּן עָפָר לְמַטָּה וְעָפָר לְמַעְלָה.
The Gemara notes another difficulty encountered in the slaughter of a flying bird with an arrow. But doesn’t the bird’s blood require covering with earth? And if you would say that Rabbi Yona bar Taḥlifa covers the blood, but doesn’t Rabbi Zeira say that Rav says: In fulfilling the mitzva of covering the blood, one who slaughters an undomesticated animal or bird must place earth beneath the blood and earth above it, as it is stated: “He shall spill its blood, and cover it in earth” (Leviticus 17:13). It is not stated: Cover it with earth, but rather “in earth.” This teaches that one who slaughters must place earth beneath the blood and earth above the blood, so that the blood will be within the earth.
רי״ףרש״יפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

צריך שיתן עפר – תיחוח למטה דאם העפר קשה לא מקרי עפר למטה.
בעפר – משמע כולו טמון בעפר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: וכיצד התיר רב לשחוט ציפור במעופה? והא בעי [והרי צריך] לקיים בדם הציפור מצות כסוי הדם! וכי תימא דמכסו ליה [ואם תאמר שמכסים אותו] במקום שבו הוא נמצא, והאמר [והרי אמר] ר׳ זירא אמר רב: השוחט צריך שיתן עפר למטה, קודם השחיטה, ועפר למעלה, שנאמר: ״וכסהו בעפר״ (ויקרא יז, יג), ״וכסהו עפר״ לא נאמר אלא ״בעפר״, שהדם יהיה בתוך העפר — מלמד שהשוחט צריך שיתן עפר למטה ועפר למעלה!
The Gemara notes another difficulty encountered in the slaughter of a flying bird with an arrow. But doesn’t the bird’s blood require covering with earth? And if you would say that Rabbi Yona bar Taḥlifa covers the blood, but doesn’t Rabbi Zeira say that Rav says: In fulfilling the mitzva of covering the blood, one who slaughters an undomesticated animal or bird must place earth beneath the blood and earth above it, as it is stated: “He shall spill its blood, and cover it in earth” (Leviticus 17:13). It is not stated: Cover it with earth, but rather “in earth.” This teaches that one who slaughters must place earth beneath the blood and earth above the blood, so that the blood will be within the earth.
רי״ףרש״יפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) דְּמַזְמֵין לֵיהּ לְעָפָר דְּכוּלַּהּ פִּתְקָא.:
The Gemara answers that Rabbi Yona bar Taḥlifa would designate for himself the earth of the entire valley [patka] before shooting the arrow. That earth would serve as the layer of earth beneath the blood and he would proceed to cover the blood with another layer of earth.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך פקתא
פקתאא(ברכות לד:) אמר רב אשי חציף עלי מאן דמצלי בפקתא פי׳ כמו שדה או החוב (חולין לא.) דמזמין ליה לכוליה עפרא דפקתא (ברכות נד) מר בריה דרבינא הוה אזיל בפקתא דערבות כגון אתון דלא שכיחי לכו מיא משו ידיכו מצפרא ואתנו עלייהו לכוליה יומא (מועד קטן ב) אמר רב חסדא זבונו מיא בפקתא דערבות פי׳ ארץ ציה רחוקה מן הישוב לזבוני מים כדי פרנסתו (נזיר מג) איכא אזיל בפקתא דערבות ופסקוה גנבי לרישיה (א״ב כמו בקעה בעברי).
א. [טהאל.]
דמזמין ליה לעפרא דכולה פתקא – עפר כל הבקעה היה מסיע וכותש או שהיה עפר תיחוח ומזמנו [בפה] לכך.
פתקא – בקעה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומשיבים: מדובר במקרה דמזמין ליה לעפר דכולה פתקא [שמזמן מתחילה את העפר של כל הבקעה] לצורך מצות כיסוי הדם.
The Gemara answers that Rabbi Yona bar Taḥlifa would designate for himself the earth of the entire valley [patka] before shooting the arrow. That earth would serve as the layer of earth beneath the blood and he would proceed to cover the blood with another layer of earth.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) הָיָה שׁוֹחֵט וְהִתִּיז [וכו׳].: אָמַר רַבִּי זֵירָא מְלֹא צַוָּאר וְחוּץ לַצַּוָּאר.
§ The mishna teaches: In a case where one was in the process of slaughtering the animal in the standard manner and he decapitated the animal in one motion, if the length of the knife is equivalent to the breadth of the animal’s entire neck, the slaughter is valid. Rabbi Zeira says: The knife must be equivalent to the breadth of the animal’s entire neck and extend beyond the neck.
רי״ףרש״יראב״ןר״י מלונילפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א״ר זירא מלא צואר – דמתניתין חוץ לצואר בעינן ולא תימא מלא צואר דוקא.
א״ר זירא מלא צואר וחוץ לצואר. ואסיק׳ דבעינן מלא צואר וחוץ לצואר כמלא צואר דהוו להו כשני צוארים. וכן הלכה.
גמרא. מלא צואר וחוץ לצואר. מפו׳ בפי׳ המשנה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א שנינו במשנה: היה שוחט והתיז את הראש בבת אחת, אם יש באורך הסכין מלא צוואר — כשרה. אמר רבי זירא: צריך שיהיה שם מלא צואר וגם חוץ לצואר.
§ The mishna teaches: In a case where one was in the process of slaughtering the animal in the standard manner and he decapitated the animal in one motion, if the length of the knife is equivalent to the breadth of the animal’s entire neck, the slaughter is valid. Rabbi Zeira says: The knife must be equivalent to the breadth of the animal’s entire neck and extend beyond the neck.
רי״ףרש״יראב״ןר״י מלונילפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) אִיבַּעְיָא לְהוּ מְלֹא צַוָּאר וְחוּץ לַצַּוָּאר כִּמְלֹא צַוָּאר דַּהֲווֹ לַהּ תְּרֵי צַוָּארֵי אוֹ דִלְמָא מָלֵא צַוָּאר וְחוּץ לַצַּוָּאר מַשֶּׁהוּ.
A dilemma was raised before the Sages: Did Rabbi Zeira mean: Equivalent to the breadth of the animal’s entire neck and extend beyond the neck by an amount equivalent to the breadth of the entire neck, in which case the length of the knife would equal the breadth of two necks? Or perhaps he meant: Equivalent to the breadth of the entire neck and beyond the neck by any amount?
רי״ףרש״יתוספותפסקי רי״דרמב״ןמהרש״ל חכמת שלמהגליון הש״ס לרע״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איבעיא להו – האי חוץ לצואר דרבי זירא משהו קאמר או מלא צואר קאמר.
חוץ לצואר כמלא צואר – לכאורה נראה שצריך להוליך כל אותו מלא צואר שחוץ לצואר ולכך צריך אותו שיעור ומיהו נראה דאין צריך ולא הוצרך שיעור זה אלא כדי שישחוט בריוח ופעמים שהסכין חריף ושוחט הרוב בלא הולכת כמלא צואר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איבעיא להו מלא צואר וחוץ לצואר כמלא צואר. קשהא לי, בשלמא אי אמרי׳ מלא צואר וחוץ לצואר כמלא צואר ניחא, דמתני׳ הכיב קתני אם יש בסכין מלא צואר מבחוץ שחיטתו כשרה לפי שהוליך אותו מלא צואר, אלא אי אמרת מלא צואר וחוץ לצואר משהו, הא מתני׳ לא קתני אלא מלא צואר בלחוד ולא קתני וחוץ לצואר משהו. ואפשר דקס״ד דמלא צואר שוחק קתני דאיכא משהו מבחוץג. ויש נוסחאות שכתוב בהן כמלא צואר, ולפיכך אפשר היה לו לומר דבעינן מלא צואר וחוץ לצואר משהו.
והא דתנןד אפי׳ כל שהוא ואפי׳ באיזמל, שמעתי שכך פירושה, אפי׳ כל שהוא חוץ לצואר קאמר, והא דאמרינן בגמ׳ מחטא מאי, בששחט בה לארכה כסכין, אלא מפני שראשה חד דמיא לאיזמלה שיש לו קרנים דבזעא ברישא, ומחטא דאושכפי מתוך שארוכה כסכין שמא אין חוששין. ולאו מילתא היא, חדא דמעיקרא כדקס״ד דלא בעינן אלא משהו חוץ לצואר על כרחך הא דקתני מתני׳ ואפי׳ כל שהוא בשאין בו מלא צואר הוא, והשתא נמי לא משנינן לה בלא ראיה. וכן נראה מכל דבריו רבותינו הגאונים ובעלי ההלכות ז״ל. ופי׳ מחטא מאי, שישחוט בחודה ויוליך ויביא, ומשום הכי אמרינן דודאי מבזע בזע, אבל מחטא דאושכפי מחודדת בצדיה כסכין.
ומתני׳ בין בעוף בין בבהמה היא, שאלמלא היה בעוף ולא בבהמה היו רבותינו מפרשים כן בגמ׳. ומה שכתב ר״ח ז״ל קבלה בידינו דבבהמה בעינן כי האי גוונא מלא צואר וחוץ לצואר כמלא צואר, והא דתנן אפי׳ באיזמל ואפי׳ כל שהוא בעוף ולא בבהמהז, ורבינו ז״לח כתב דבריו בלשון איכא מאן דאמר, אבל אין לו על מה שיסמוך בגמ׳.
א. קושית רבינו ותירוצו הובאו בחידושי הרשב״א.
ב. בכי״פ: מתני׳ דהכי.
ג. כי״פ: בחוץ.
ד. במשנה לעיל ל, ב.
ה. בכי״ל: דומיא דאיזמל.
ו. בכי״פ: מדברי כל.
ז. כן דעת בה״ג (סי׳ ס הלכות שחיטה; קכה ע״ד): ׳וסכינא דשחטין בה תורא׳ וכו׳. וכן הביא בהגהות אשרי סי׳ ח בשמו. ראה ב״י סי׳ כד ס״ב.
ח. הרי״ף (ז, א).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ איבעיא להו מלא צואר. כעין זה בב״ק קיט ע״ב:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איבעיא להו [נשאלה להם ללומדים]: האם הכוונה היא שיהיה שם מלא צואר וחוץ לצואר גם כן כמלא צואר, דהוו לה תרי צוארי [שהרי זה ביחד כאורך שני צווארים], או דלמא [שמא] כוונתו מלא צואר וחוץ לצואר רק משהו?
A dilemma was raised before the Sages: Did Rabbi Zeira mean: Equivalent to the breadth of the animal’s entire neck and extend beyond the neck by an amount equivalent to the breadth of the entire neck, in which case the length of the knife would equal the breadth of two necks? Or perhaps he meant: Equivalent to the breadth of the entire neck and beyond the neck by any amount?
רי״ףרש״יתוספותפסקי רי״דרמב״ןמהרש״ל חכמת שלמהגליון הש״ס לרע״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) תָּא שְׁמַע הָיָה שׁוֹחֵט וְהִתִּיז שְׁנֵי רָאשִׁין בְּבַת אַחַת אִם יֵשׁ לַסַּכִּין מְלֹא צַוָּאר אֶחָד כָּשֵׁר מַאי מְלֹא צַוָּאר אֶחָד אִילֵּימָא מְלֹא צַוָּאר אֶחָד וְתוּ לָא הַשְׁתָּא בִּבְהֵמָה אַחַת בָּעֵינַן מְלֹא צַוָּאר וְחוּץ לַצַּוָּאר בִּשְׁתֵּי בְּהֵמוֹת סַגִּי לְהוּ כִּמְלֹא צַוָּאר אֶחָד אֶלָּא פְּשִׁיטָא אמְלֹא צַוָּאר חוּץ לִשְׁנֵי צַוָּארִין.
The Gemara suggests: Come and hear proof to resolve the dilemma from the continuation of the mishna: If one was in the process of slaughtering two animals simultaneously, and he decapitated two heads in one motion, if the length of the knife is equivalent to the breadth of an entire neck of one of the animals the slaughter is valid. The Gemara asks: What is the meaning of the phrase: The breadth of an entire neck of one of the animals? If we say that it means the breadth of one entire neck and nothing more, that is difficult. Now, for the slaughter of one animal, we require that the knife be equivalent to the breadth of the animal’s entire neck and extend beyond the neck; for the slaughter of two animals, is it possible that a knife whose length is equivalent to the breadth of one animal’s entire neck would be sufficient? Rather, it is obvious that it means that the length of the knife must be equivalent to the breadth of one entire neck beyond the breadth of two necks.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יפסקי רי״דרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

התיז את הראש בבת אחת שחיטתו פסולה מנהני מילי אמר שמואל דאמר קרא חץ שחוט לשונם כלומר לשון משך:
אלא פשיטא מלא צואר חוץ לשני צוארים וש״מ מלא צואר – דקתני מתניתין נמי ברישא אחוץ לצואר קאי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דמזמנין עפר דכולא פקתא. כתב רש״י ז״ל שמזמנין אותה בפה. ואינו מחוור בעיני דעפר כסוי אינו צריך זימון בפה. והלשון הראשון שכתב שמזמנין כלומר שמכינין אותו בחרישה, יותר נכון.
היה שוחט והתיז שני ראשין בבת אחת אם יש בסכין מלא צואר כשרה. ואסיקנא בגמרא מלא צואר חוץ לשני צוארין, ואם אין בו אלא כמלוא שני צוארין, לבד יש מי שאומר שהראשון פסול, לפי שלא היתה בו הולכה כשיעור, אבל השני מותר, שהרי יש לשני מלא צואר חוץ ממנו, וזה דעת התוספות. אבל בנמוקי הרב רבי משה בר נחמן ז״ל [כתב] ששניהם אסורין. דהואיל ושחיטתן כאחת ודרס על כרחו בראשון אף דורס בשני. דעל שניהם העביר היד בשוה, וזה יותר נכון, ועיקר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומציעים, תא שמע [בוא ושמע] ממה ששנינו בהמשך המשנה: היה שוחט והתיז שני ראשין בבת אחת, אם יש לסכין מלא צואר אחדכשר. ונברר: מאי [מה פירוש] מלא צואר אחד? אילימא [אם תאמר] מלא צואר אחד ותו לא [ולא עוד], דבר זה לא ייתכן, שכן השתא [עכשיו, הרי] אם בבהמה אחת בעינן [צריכים אנו] מלא צואר וחוץ לצואר, בשתי בהמות סגי להו [די להם] כמלא צואר אחד? אלא פשיטא [פשוט] שהכוונה היא למלא צואר אחד חוץ לשני צוארין.
The Gemara suggests: Come and hear proof to resolve the dilemma from the continuation of the mishna: If one was in the process of slaughtering two animals simultaneously, and he decapitated two heads in one motion, if the length of the knife is equivalent to the breadth of an entire neck of one of the animals the slaughter is valid. The Gemara asks: What is the meaning of the phrase: The breadth of an entire neck of one of the animals? If we say that it means the breadth of one entire neck and nothing more, that is difficult. Now, for the slaughter of one animal, we require that the knife be equivalent to the breadth of the animal’s entire neck and extend beyond the neck; for the slaughter of two animals, is it possible that a knife whose length is equivalent to the breadth of one animal’s entire neck would be sufficient? Rather, it is obvious that it means that the length of the knife must be equivalent to the breadth of one entire neck beyond the breadth of two necks.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יפסקי רי״דרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) בש״משְׁמַע מִינַּהּ מְלֹא צַוָּאר חוּץ לַצַּוָּאר ש״משְׁמַע מִינַּהּ.:
The Gemara suggests: Learn from the mishna that Rabbi Zeira means that the length of the knife must be equivalent to the breadth of the animal’s entire neck and extend beyond the neck by the breadth of the entire neck. The Gemara concludes: Indeed, learn from it that this was Rabbi Zeira’s intent.
עין משפט נר מצוהרי״ףפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שמע מינה [למד מכאן] שמה ששנינו: אם יש בסכין מלא צואר כוונתו חוץ לצואר עצמו, ומסכמים: אכן, שמע מינה [למד מכאן] שכן הוא.
The Gemara suggests: Learn from the mishna that Rabbi Zeira means that the length of the knife must be equivalent to the breadth of the animal’s entire neck and extend beyond the neck by the breadth of the entire neck. The Gemara concludes: Indeed, learn from it that this was Rabbi Zeira’s intent.
עין משפט נר מצוהרי״ףפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) בד״אבַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בִּזְמַן שֶׁהוֹלִיךְ וְלֹא הֵבִיא וְכוּ׳.: אָמַר רַב מְנַשֶּׁה בְּאִיזְמֵל שֶׁאֵין לוֹ קַרְנַיִם.
§ The mishna continues: In what case is this statement said? It is when one drew the knife back and did not draw it forth, or drew it forth and did not draw it back. But if he drew it back and forth, even if the knife was of any length, even if he slaughtered with a scalpel, the slaughter is valid. Rav Menashe said: This is the halakha in the case of a scalpel that does not have protrusions from the sides. If there are protrusions, since the scalpel is short, there is concern that the corners may perforate the simanim or enter between the simanim and invalidate the slaughter.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יראב״ןר״י מלונילפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פקתא פלזא בלע״ז ובאיזמל שאין לו קרנים כלומר אבל יש לו קרנים אסור דחיישינן שמא דרך שחיטתו ינקב הסימנין בקרנים:
שאין לו קרנים – דרגילין היו לעשות כמין קרנים לאזמילין לנוי על גביהן מטין לצד ראשן ומתוך שהוא קטן מאד הוא נשמט מן הצואר וכשהוא מוליך ומביא יש לחוש שמא יחלידו הסימנין או ינקבו אותן הקרני׳.
במה דברים אמורים בזמן שהוליך ולא הביא או הביא ולא הוליך אבל בזמן שהוליך והביא אפילו כל שהוא ואפילו באיזמל שאין לו קרניים. ואיכא מן הגאונים דאמריא דהא דתנן ואפילו כל שהוא, בעוף שצוארו דק בלבד אבל בהמה וחיה לא.
א. כ״ה בשערי שחיטה לר״ש בן חפני [שהיו לפני רבינו כדלעיל סי׳ רה ועוד] וז״ל בעמ׳ כ: כך מקוים בידינו קבלה מפי קבלה מפי רבותינו זצק״ל. וכ״ד רבינו חננאל, הובא בערוך ע׳ סכין ובלשונו באו״ז סי׳ שעו ובמרדכי רמז תריד. וכ״כ הרי״ף בשם ׳איכא מאן דאמר׳. וידוע דכך מכנה את ר״ח. וכ״כ במהרי״ו סי׳ ט וברמ״א סי׳ כד ס״ב.
ובאיזמל שאין לו קרנים. חדין עולין למעלה, שאם היו שם קרנים, מתוך שהוא קטן מאד הוא נשמט מן הצואר, וכשהוא מוליך ומביא יש לחוש שמא יחלידו הקרנים או ינקובו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב שנינו במשנה: במה דברים אמורים שרק אם יש בסכין מלא צוואר ויותר שחיטתו כשרה — בזמן שהוליך ולא הביא, אבל אם הוליך והביא, אפילו כל שהוא, אפילו באיזמל — שחיטתו כשרה. אמר רב מנשה: מדובר באיזמל שאין לו קרנים מצידיו, אבל אם יש לו קרנים, מתוך שהאיזמל קטן, יש לחשוש שאתן קרנים ינקבו את הסימנים, או ייכנסו ביניהם ויפסלו את השחיטה בחלדה.
§ The mishna continues: In what case is this statement said? It is when one drew the knife back and did not draw it forth, or drew it forth and did not draw it back. But if he drew it back and forth, even if the knife was of any length, even if he slaughtered with a scalpel, the slaughter is valid. Rav Menashe said: This is the halakha in the case of a scalpel that does not have protrusions from the sides. If there are protrusions, since the scalpel is short, there is concern that the corners may perforate the simanim or enter between the simanim and invalidate the slaughter.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יראב״ןר״י מלונילפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) אֲמַר לֵיהּ רַב אַחָא בְּרֵיהּ דְּרַב אַוְיָא לְרַב מְנַשֶּׁה מַחְטָא מַאי אֲמַר לֵיהּ מַחְטָא מִבְזָע בָּזַע.
Rav Aḥa, son of Rav Avya, said to Rav Menashe: What is the halakha with regard to slaughter with a needle? Rav Menashe said to him: A needle pierces the simanim, as it perforates the neck instead of cutting it.
רי״ףרש״יפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מיבזע בזע – כשמוליך ומביא מתוך שהוא חד הוא נוקב וקורע ולא חותך.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר ליה [לו] רב אחא בריה [בנו] של רב אויא לרב מנשה: מחטא מאי [מחט מהי]? האם אפשר לשחוט כשמוליך חודה של מחט על הצוואר? אמר ליה [לו]: מחטא מבזע בזע [המחט קורעת], שהחוד עושה נקב בצואר, ואינה חותכת.
Rav Aḥa, son of Rav Avya, said to Rav Menashe: What is the halakha with regard to slaughter with a needle? Rav Menashe said to him: A needle pierces the simanim, as it perforates the neck instead of cutting it.
רי״ףרש״יפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) מַחְטָא דְּאוּשְׁכָּפֵי מַאי אֲמַר לֵיהּ תְּנֵינָא אֲפִילּוּ כׇּל שֶׁהוּא מַאי לָאו מַחְטָא דְּאוּשְׁכָּפֵי לָא אִיזְמֵל אִיזְמֵל בְּהֶדְיָא קָתָנֵי לַהּ פָּרוֹשֵׁי קָא מְפָרֵשׁ מַאי כׇּל שֶׁהוּ אִיזְמֵל.
Rav Aḥa then asked Rav Menashe: What is the halakha with regard to slaughtering with a cobbler’s needle, which is flat and has sharp sides? Rav Menashe said to him: We already learn in the mishna: Even if the knife was of any length, the slaughter is valid. What, is it not referring to slaughter with a cobbler’s needle? The Gemara responds: No. The reference is to slaughtering with a scalpel, which is larger than a cobbler’s needle. The Gemara objects: The tanna teaches the case of a scalpel explicitly in the mishna. Therefore, the phrase in the mishna: A knife of any length, must be referring to an item smaller than a scalpel. The Gemara explains: The subsequent mention of the scalpel is explaining the phrase: Even if the knife was of any length. What is the knife of any length with which slaughter is valid? It is a scalpel.
רי״ףרש״יפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מחטא דאושכפי – מרצע הרצענין שפיותיו חדודין וחותכין חוטי התפר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שאל אותו: מחטא דאושכפי [מחט של סנדלרים], שהיא שטוחה, ושפתיה חדות, והוליכה והביאה, מאי [מה דינה]? אמר ליה [לו], תנינא [שנינו] במשנתנו: אבל אם הוליך והביא, אפילו בסכין כל שהוא שחיטתה כשרה, מאי לאו [האם לא] בא הדבר לרבות אפילו מחטא דאושכפי [מחט של סנדלרים]? ודוחים: לא, הכוונה היא לאיזמל, שהוא גדול יותר. ומקשים: הלוא איזמל בהדיא קתני לה [במפורש הוא שונה אותה], מיד אחר כך, ובוודאי בא לרבות דבר נוסף! ומשיבים: התנא פרושי קא מפרש [מפרש הוא את דבריו]: מאי [מה פירוש] כל שהואיזמל.
Rav Aḥa then asked Rav Menashe: What is the halakha with regard to slaughtering with a cobbler’s needle, which is flat and has sharp sides? Rav Menashe said to him: We already learn in the mishna: Even if the knife was of any length, the slaughter is valid. What, is it not referring to slaughter with a cobbler’s needle? The Gemara responds: No. The reference is to slaughtering with a scalpel, which is larger than a cobbler’s needle. The Gemara objects: The tanna teaches the case of a scalpel explicitly in the mishna. Therefore, the phrase in the mishna: A knife of any length, must be referring to an item smaller than a scalpel. The Gemara explains: The subsequent mention of the scalpel is explaining the phrase: Even if the knife was of any length. What is the knife of any length with which slaughter is valid? It is a scalpel.
רי״ףרש״יפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) ה״נהָכִי נָמֵי מִסְתַּבְּרָא דְּאִי ס״דסָלְקָא דַעְתָּךְ מַחְטָא דְּאוּשְׁכָּפֵי הַשְׁתָּא מַחְטָא דְּאוּשְׁכָּפֵי שַׁרְיָא אִיזְמֵל מִיבַּעְיָא אִיזְמֵל אִצְטְרִיכָא לֵיהּ ס״דסָלְקָא דַּעְתָּךְ אָמֵינָא לִיגְזַר אִיזְמֵל שֶׁאֵין לוֹ קַרְנַיִם אַטּוּ אִיזְמֵל שֶׁיֵּשׁ לוֹ קַרְנַיִם קָא מַשְׁמַע לַן.:
This too stands to reason, as, if it enters your mind that the phrase: A knife of any length, is referring to a cobbler’s needle, now that it is permitted to slaughter with a cobbler’s needle, is it necessary for the tanna to teach that it is permitted to slaughter with a scalpel, which is larger than a cobbler’s needle? The Gemara rejects that reasoning: It is necessary for the mishna to teach both the case of a cobbler’s needle and the case of a scalpel, as it could enter your mind to say that it is prohibited to slaughter with a scalpel even though it is permitted to slaughter with a cobbler’s needle. The reasoning for this distinction would be: Let the Sages issue a decree prohibiting the use of a scalpel with no protrusions due to the prohibition against using a scalpel with protrusions. Therefore, the tanna teaches us that there is no decree and it is permitted to slaughter with a scalpel that has no protrusions.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםפסקי רי״דרמב״ןמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מחט דאושכפי מאי כלומר מחטא דאושכפי (חותך) [שחט] בסכין שעשוי לחתוך החוט שתופר בו:
איזמל שאין לו קרנים שמוכפלין קרנים לאחוריהן:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומפרקינן סד״א התם הוא דקא מיכוין לשום חתיכה בעולם. ואיכא למידק, היכי אמרינן התם הוא משום דקא מיכוין לשום חתיכה בעולם, אי מכוין לשום חתיכה אפי׳ רבנן נמי מודו, כדאמרינן לקמןא לרבנן דכונה לזביחה לא בעינן לחתיכה מיבעיא בעינןב, ור׳ נתן לא בעי כלום דלנועצה בכותל לאו חתיכה דכלום היא. ולפי׳ רש״י ז״ל לא קשיא, דהכי קאמר אי תנא הא הוה אמינא כונת שחיטה של חרש שוטה וקטן ככונת חתיכה דמי, דלחתיכה מיהא יש להן דעת, והוה אמינא דרבנן היא דלא תיקום סתמא כיחידאה, לפיכך הוצרך התנא לשנות הא הפילה כשרה לאשמועינן דלא בעינן כונה לחתיכה כלל, ובא זה ולימד על זו, דכונת חרש שוטה וקטן לאו כונה היא ומתני׳ ר׳ נתן היאג כי היכי דלא תיקשי סתמא אסתמא. ולפי הפירוש השני הכי נמי קאמר, דאי אשמעינן רבא התם דדוקיא דמתני׳ לא בעי כונה לשחיטה, הוה אמינא משום דקא מכוין לחתיכה הוא ולאו ר׳ נתן אלא רבנן, לכך הוצרך רבא להביא זו ללמד עליה דסתמא רבי נתן ולא בעי כלום, וחרש שוטה וקטן לית להו כונה, ולא דחקינן לאוקומי סתמי כרבנן. ויש שמחלקין בפירושן בין שם חתיכה בעולם שהזכירו כאן ובין כונה לחתיכה שאמרו לקמןד.
ואיכא למידקה אשמעתין דתנןו הכל כשרין לכתוב את הגט אפילו חרש שוטה וקטן, והוינן בה והא לאו בני דיעה נינהו, ואמר רב הונא והוא שהיה גדול עומד על גביו, אלמא בשגדול עומד על גביו אית להו כונה, והכא נמי הרי אחרים רואין אותם. וי״ל שאני גדול עומד על גביו שאימת גדול עליהם, אבל הכא אחרים רואין אותן ואינן עומדים על גבן, לפיכך אינן מכוונין שלדעת עצמן הן עושין. והיינו דגרסינן ביבמות בפ׳ מצות חליצהז החרש שחלץח והחרשת שנחלצה חליצתן פסולה, ואמרינן בגמ׳ מאי לאו משום דלאו בני דיעה נינהו, ואסיקנא לא לפי שאינן בואמר ואמרה, ודייקינן מינה בגמ׳ דקרייה מעכבת. משמע דבני דיעה נינהו, דאי לא ודאי חליצתןט פסולה דבעינן עד שיתכונו שניהם, והיינו כשאחרים עומדין על גבן, שחליצה בב״ד היא והם עומדין על גבן ומזהירין אותןי.
ואין תירוץ זה עולה כהוגן, משום דתניא בתוספתא פי״אכ החולצת מן השוטה וכן שוטה שחלצה וחולצת מן הקטן וכן קטנה שחלצה תצא היא ושלשה עשר דבר בה, והיינו משום דלאו בני דיעה נינהו דהא בואמר ואמרה איתנהו. אלא ודאי חרש הוא דאית ליה דיעה, אבל שוטה וקטן אפי׳ אחרים עומדים על גבן לית להו כונה. וגבי חליצה בעינן כונה גמורה שיתכוין להוציאה בכך, שחליצה מוטעית, כגון שאומרין לו בכך אתה כונסה פסולהל, ושוטה וקטן אין כונתן לא לכנוס ולא לפטור, וכל כונתן אפילו אחרים עומדין על גבן אינה אלא כעין כונת חתיכה בעלמא ולא כונת מעשה חיוב ופטור, לפיכך חליצתן פסולהמ. אבלנ התם גבי כתיבת הגט, כיון שהם כותבין במצות הבעל לשמה של פלונית, כלומר על מנת ליתן לה, אינו צריך דבר אחר. ומיהוס מסקנא דהתםע והוא ששייר מקום התורף, לפי שאין כונתן כלום ואפי׳ גדול עומד על גביו.
א. ע״ב.
ב. בשטמ״ק: נהי דכונה וכו׳ לחתיכה מיהא בעינן.
ג. שטמ״ק, בכי״י ליתא תיבה זו.
ד. ראה תוד״ה והא אמרה, ובשטמ״ק שהאריך בבירור פירושי הראשונים.
ה. כן הקשו בתוס׳ ותוס׳ הרא״ש לעיל יב, ב ד״ה מאן, תוס׳ הרא״ש יבמות קד, ב וגיטין כג, א. וראה חידושי רבינו ליבמות שם. ועי׳ שו״ת שאילת דוד אה״ע סי׳ כז.
ז. קד, ב.
ח. לפנינו שם: שנחלץ [ועי׳ נמו״י שם שבחרש צ״ל נחלץ דאין לו כוונה ואינו מסייע בחליצה. וכ״ה בפיה״מ לרמב״ם שם: ׳אמרו שנחלץ ולא אמרו חלץ לפי שהוא חרש ואינו שלם בדעת כדי שיתיחס לו המעשה. הערה הגרשז״ר].
ט. כ״ה בנדפס. בכי״י: חליצתה.
י. כ״כ תוס׳ ותוס׳ הרא״ש לעיל שם וביבמות שם.
כ. דיבמות ה״ט.
מ. מבואר בדברי רבינו דלא מהני גדול עע״ג בחליצה, דבעינן כוונה גמורה שיתכוון להוציאה בכך. וראה שו״ת מהרי״ט אה״ע סי׳ טז, שו״ת חכם צבי סי׳ א, קצוה״ח סי׳ ערה ס״ק ג, וחידושי רבינו חיים הלוי הל׳ יבום וחליצה פ״ד הט״ז. [ובחידושיו ליבמות כתב רבינו: ׳ואיכא למימר אף על פי שחרש כשוטה הוא לענין מצות, מ״מ יש לו מקצת כוונה בשאחרים עומדים על גביו, והא דתניא הכא עד שיתכונו שניהם לאפוקי חלוץ לה ובכך אתה כונסה, וכיוצא בה, אבל נתכוין להוציאה ממנו בחליצה זו היינו כוונו, וחרש יכול הוא לכוון כוונה זו ברמיזה דדעתא קלישתא אית ליה ומשום הכי לא מעכבא ביה אלא קריאה אבל שוטה אין כוונתו כלום לעולם׳. ומבואר לכאורה כדברי רבינו כאן, אלא שחילק בין חרש לשוטה. ועי׳ קצוה״ח שם, וצ״ע].
נ. וכ״כ תוס׳ ותוספות הרא״ש לעיל שם. בחידושיו לגיטין כתב רבינו בקיצור: ׳ואפשר שהיה מחלק בין כתיבה זו לחליצה. וכבר כתבתי זה בפ״ק של שחיטת חולין׳.
ס. וכן סיים רבינו בחידושיו ליבמות שם.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומעירים: הכי נמי מסתברא [כך גם כן מסתבר] לומר, דאי סלקא דעתך [שאם עולה על דעתך] לומר שמתחילה מדובר במחטא דאושכפי [מחט של סנדלרים], השתא מחטא דאושכפי שריא [עכשיו, הרי מחט של סנדלרים מותרת] בשחיטה, איזמל מיבעיא [נצרכה] המשנה לומר ששוחטים בה? ודוחים: מכאן אין ראיה, ויש לומר שאיזמל אצטריכא ליה [הוצרך לו לומר] שהוא כשר גם כן, שכן סלקא דעתך אמינא [יעלה על דעתך לומר]: ליגזר [שנגזור] על איזמל שאין לו קרנים אטו [משום] איזמל שיש לו קרנים, על כן קא משמע לן [משמיע לנו] התנא שאין אומרים כן, וניתן לשחוט באיזמל רגיל.
This too stands to reason, as, if it enters your mind that the phrase: A knife of any length, is referring to a cobbler’s needle, now that it is permitted to slaughter with a cobbler’s needle, is it necessary for the tanna to teach that it is permitted to slaughter with a scalpel, which is larger than a cobbler’s needle? The Gemara rejects that reasoning: It is necessary for the mishna to teach both the case of a cobbler’s needle and the case of a scalpel, as it could enter your mind to say that it is prohibited to slaughter with a scalpel even though it is permitted to slaughter with a cobbler’s needle. The reasoning for this distinction would be: Let the Sages issue a decree prohibiting the use of a scalpel with no protrusions due to the prohibition against using a scalpel with protrusions. Therefore, the tanna teaches us that there is no decree and it is permitted to slaughter with a scalpel that has no protrusions.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםפסקי רי״דרמב״ןמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) מתני׳מַתְנִיתִין: גנָפְלָה סַכִּין וְשָׁחֲטָה אע״פאַף עַל פִּי שֶׁשָּׁחֲטָה כְּדַרְכָּהּ פְּסוּלָה שֶׁנֶּאֱמַר {דברים כ״ז:ז׳} וְזָבַחְתָּ וְאָכַלְתָּ מַה שֶּׁאַתָּה זוֹבֵחַ אַתָּה אוֹכֵל.:
MISHNA: If a knife fell and slaughtered an animal, although the knife slaughtered the animal in the standard manner, the slaughter is not valid, as it is stated: “And you shall slaughter…and you shall eat” (Deuteronomy 27:7), from which it is derived: That which you slaughter you may eat, and that which was slaughtered on its own, you may not eat.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףראב״ןר״י מלונילפסקי רי״דבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

סימן ריח1
נפלה סכין ושחטה אע״פ ששחטה כדרכה פסולה.
1. סימן זה מופיע בכ״י באמצע הביאורים לסוגיות בחולין ל״ב.
משנה. ו. נפלה סכין ושחטה וכו׳. כלומר שלא בא מכח אדם. אע״פ ששחטה כדרכה. כדרך הולכה, ולא בדרסה. פסולה, דכתי׳ וזבחת ואכלת, מה שאתה זובח, כלומ׳ שאתה מתכוין לחתוך, אתה אוכל. אבל מה שנשחט שלא בכונת חתיכה, אסורה. אבל אם הפילה הוא, דאתיא מכח בן דעת, אע״פ שנתכוין לנועצה בכותל ולא לשחיטה, כשרה, דכיון דלא בעינן כונה לשחיטה לבהמת חולין, דילפינן מדאיצטריך רחמנא למיפסל מתעסק בקדשים, דכתי׳ לרצונכם תזבחוהו, ורוצה לומר לדעתכם זבוחו, מכלל דבחולין לא מיפסל, וכיון דלא בעינן כונה לשחיטה, לחתיכה נמי לא בעינן, דהא לא כתי׳ וחתכת, אלא וזבחת, וליכא לאוכוחי מיניה אלא שיבא מכח אדם ולא שתפול מאיליה הסכין. ולפי שדרך נפילת הסכין מאיליו לחתוך בדרסה ולא בדרך הולכה, תנא להא משנה סמוך למשנת דרסה, וקמ״ל שאע״פ שהכשרנו לכם דרך הולכה, איכא צד אחד שאפי׳ בדרך הולכה פסול, כגון שלא הלכה מכח אדם.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

המשנה הרביעית והיא נגררת אחר ענין דרסה ואע״פ שעקרה לענין אחר מ״מ בא להשמיענו שאין מכשירין שחיטה זו עד שיתברר לו שלא דרס ועקר המשנה שנויה להודיע שהשחיטה צריך שתהא באה מכח אדם כמו שביארנו בפרק ראשון והוא שאמר נפלה סכין מאליה שלא מכח אדם ושחטה אפי׳ שחטה כדרכה בהולכה ושלא בדרסה שחיטתו פסולה שהרי אין כאן זביחת אדם וכתוב תזבח ואכלת ואפי׳ נפלה לו מידו או מחיקו כמו שביארנו בפרק ראשון ומ״מ אם הפילה הוא אע״פ שלא נתכון לשחיטה כלל כשרה ולא סוף דבר כשנתכון להפילה על הבהמה אלא אף אם נתכון לנעצה בכותל או לדבר אחר והלכה ושחטה כדרכה בהולכה ושלא בדרסה שחיטתו כשרה בבהמת חלין שאין אנו צריכים בה לכונה כלל אף לכונת חתיכה:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ג משנה נפלה סכין ושחטה מעצמה, אף על פי ששחטה כדרכהפסולה, שנאמר: ״וזבחת... ואכלת״ (דברים כז, ז), לומר: רק מה שאתה זובח אתה אוכל, ולא מה שנזבח מאליו.
MISHNA: If a knife fell and slaughtered an animal, although the knife slaughtered the animal in the standard manner, the slaughter is not valid, as it is stated: “And you shall slaughter…and you shall eat” (Deuteronomy 27:7), from which it is derived: That which you slaughter you may eat, and that which was slaughtered on its own, you may not eat.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףראב״ןר״י מלונילפסקי רי״דבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) גמ׳גְּמָרָא: טַעְמָא דְּנָפְלָה דהָא הִפִּילָהּ הוּא כְּשֵׁרָה ואע״גוְאַף עַל גַּב דְּלָא מִיכַּוֵּין.
GEMARA: The mishna teaches that if a knife fell and slaughtered an animal the slaughter is not valid. The Gemara notes: The reason the slaughter is not valid is that the knife fell. But by inference, if one dropped the knife the slaughter is valid, and that is the halakha even though when dropping the knife he did not intend to slaughter the animal.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״ןר״י מלונילפסקי רי״דרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהגליון הש״ס לרע״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואע״ג דלא מיכוין – לשחוט אלא להפלת סכין מאן תנא.
אבל הפילה הוא דאתי שחיטה מכח האדם כשירה, דלא בעינן כוונה לשחיטה כר׳ נתן והילכתא כוותיה.
גמרא. טעמא דנפלה. שלא באה מכח אדם. הא הפילה הוא. לנועצה בכותל, משום דמכוין לחתיכה בעלמא ואע״פ דלא מתכוין לשחיטה. כשרה. דלחולין לא בעי כונה, מדאיצטריך למעוטי מתעסק בקדשים מקרא דלרצונכם תזבחהו לדעתכם זבוחו, מכלל דלחולין לא צריך.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

או דלמא מלא צואר וחוץ לצואר משהו. איכא למידק מאי קמיבעיא להו דהא משהו ליכא במתניתין, דבשלמא כמלא צואר חוץ לצואר קאמר, איכא למימר דרבי זירא פירש מלא צואר דמתניתין דאחוץ לצואר קאי, אבל אי משהו הא משהו ליכא במתניתין, ויש לומר דילמא מלא צואר שוחק קאמר, דהיינו מלא צואר, כלומר צואר כדי צואר מלא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שם הא הפילה הוא כשרה. עי׳ סנהדרין עז ע״א תוס׳ ד״ה סוף:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ד גמרא שנינו: נפלה סכין ושחטה — פסולה. ומדייקים: טעמא [הטעם, דווקא] אם נפלה ושחטה — השחיטה פסולה, הא [הרי] אם הפילה הוא ושחטה — השחיטה כשרה, ואף על גב דלא מיכוין [ואף על פי שאינו מתכוון] לשחיטה.
GEMARA: The mishna teaches that if a knife fell and slaughtered an animal the slaughter is not valid. The Gemara notes: The reason the slaughter is not valid is that the knife fell. But by inference, if one dropped the knife the slaughter is valid, and that is the halakha even though when dropping the knife he did not intend to slaughter the animal.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״ןר״י מלונילפסקי רי״דרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהגליון הש״ס לרע״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) מַאן תַּנָּא דְּלָא בָּעֵינַן כַּוָּונָה לִשְׁחִיטָה אָמַר רָבָא ר׳רַבִּי נָתָן הִיא דְּתָנֵי אוֹשַׁעְיָא זְעֵירָא דְּמִן חַבְרַיָּא זָרַק סַכִּין לְנוֹעֳצָהּ בַּכּוֹתֶל וְהָלְכָה וְשָׁחֲטָה כְּדַרְכָּהּ ר׳רַבִּי נָתָן מַכְשִׁיר וַחֲכָמִים פּוֹסְלִים הוּא תָּנֵי לַהּ וְהוּא אָמַר לַהּ הֲלָכָה כר׳כְּרַבִּי נָתָן.
The Gemara asks: Who is the tanna who holds that we do not require intent for slaughter? Rava said: It is Rabbi Natan, as Oshaya, the youngest of the company of Sages, taught a baraita: If one threw a knife to embed it in the wall and in the course of its flight the knife went and slaughtered an animal in its proper manner, Rabbi Natan deems the slaughter valid and the Rabbis deem the slaughter not valid. Oshaya teaches the baraita and he says about it: The halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Natan that there is no need for intent to perform a valid act of slaughter.
רי״ףרש״יפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

זעירא דמן חבריא – צעיר הישיבה. ולי נראה דאושעיא זעירא היה נקרא דמן חבריא שמבני הישיבה.
הוא תני לה – שונה המשנה מרבו.
והוא אמר – מדעתו שהלכה כרבי נתן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואם כן, מאן תנא דלא בעינן [מיהו התנא הסבור שאין אנו צריכים] כוונה לשחיטה? אמר רבא: שיטת ר׳ נתן היא, דתני [ששנה] אושעיא זעירא דמן חבריא [הקטן שבחבורה]: זרק סכין על מנת לנועצה בכותל, והלכה ובתוך כך שחטה כדרכה — ר׳ נתן מכשיר בשחיטה זו, וחכמים פוסלים. ומוסיפים, הוא, אושעיא זעירא דמן חבריא, תני לה [שנה את הברייתא הזו] בשם רבו, והוא הוסיף ואמר לה [ביחס אליה]: הלכה כר׳ נתן.
The Gemara asks: Who is the tanna who holds that we do not require intent for slaughter? Rava said: It is Rabbi Natan, as Oshaya, the youngest of the company of Sages, taught a baraita: If one threw a knife to embed it in the wall and in the course of its flight the knife went and slaughtered an animal in its proper manner, Rabbi Natan deems the slaughter valid and the Rabbis deem the slaughter not valid. Oshaya teaches the baraita and he says about it: The halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Natan that there is no need for intent to perform a valid act of slaughter.
רי״ףרש״יפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) וְהָא אַמְרַהּ רָבָא חֲדָא זִימְנָא דִּתְנַן וְכוּלָּן שֶׁשָּׁחֲטוּ וַאֲחֵרִים רוֹאִין אוֹתָן שְׁחִיטָתָן כְּשֵׁרָה וְאָמְרִינַן מַאן תַּנָּא דְּלָא בָּעֵי כַּוָּונָה לִשְׁחִיטָה וְאָמַר רָבָא רַבִּי נָתָן הִיא.
The Gemara asks: But didn’t Rava already say it one time that the mishna is in accordance with the opinion of Rabbi Natan? As we learned in a mishna (2a): And with regard to any of them, a deaf-mute, an imbecile, or a minor, who slaughtered an animal and others see and supervise them, their slaughter is valid even though they are incapable of intent. And we said: Who is the tanna who holds that we do not require intent for slaughter? And Rava said: It is Rabbi Natan.
רי״ףרש״יתוספותפסקי רי״דרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכולן ששחטו – חרש שוטה וקטן.
והא אמרה רבא חדא זימנא – ולמה ליה לרבא למידק ממתניתין ולמימר הא הפילה הוא כשרה ולאשמועינן דסתם לן תנא כר׳ נתן הא אשמועינן רבא חדא זימנא דסתם לן תנא כרבי נתן.
והא אמרה רבא חדא זימנא – אמתניתין לא פריך הא תנינא חדא זימנא כדפירש בקונטרס משום דבמתניתין לא תנא בהדיא הא הפילה הוא כשרה אלא רבא הוא דדייק לה ועוד דאפילו אי תנן לה בהדיא במתניתין לא היה יכול להקשות דהא לא פריך ארבא למה ליה למידק הא הפילה הוא כשרה הא תנינא לעיל מדמכשרינן שחיטת חרש שוטה וקטן דאי לאו דאמר רבא אמתני׳ דחש״ו רבי נתן היא לא היה מקשה כלום דלמא בחש״ו מכשרינן טפי ואפילו רבנן מודו דמיכווני לחתיכת בשר אלא פריך משום דאוקמינן לההיא כרבי נתן אלמא מכשרא מתניתין אפילו היכא דלא מיכוין לחתיכת בשר כמו זרק סכין לנועצה בכותל ואם כן למה ליה לרבא למידק הא הפילה הוא כשרה ומשני דה״א לנועצה עדיף דמיתכוין מיהא לחתיכה בעלמא אבל הפילה לא מכוין כלל לשום חתיכה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והא אמרה רבא חדא זימנא. פירש״י ז״לא דמתני׳ נמי רמיב למה ליה לתנא למיתני תרתי, אלא משום דרבא הוא דדייק הא הפילה כשרה, ותנא לא תני לה בהדיא, אמר הא אמרה רבא חדא זימנא, שאלמלא רבא הוה אמינא כל שלא לדעת שחיטה נפלה קרי ליה, ולא קרינא ביה מה שאתה זובח אתה אוכל אלא בזובח לדעת אבל שלא לדעת אסור. וישג לפרש דלרבא קא פריך למה ליה לאשמועינן הכא דמדיוקא דמתני׳ לא בעינן כונה בשחיטה, הא אשמעינן בפ״קד דסתם לן תנא דלאה בעינן כונה ור׳ נתן היא, ולמה ליה לרבא למימרא תרי זימני דכל דלא בעיו כונה ר׳ נתן היא, ומתני׳ ודאי פשיטא לן דצריכי דהתם דינא דאין להם דעת קתני באחרים רואין ואין רואין לכתחלהז ודיעבד, והכא דין נפלה קתני ולגופייהו קתני להוח.
א. ד״ה אבל.
ב. כי״ל נוסף: ליה.
ג. ראה חידושי הר״ן בביאור דברי רבינו.
ד. לעיל יב, ב.
ה. שטמ״ק. בכי״י: לא.
ו. שטמ״ק: בעינן.
ז. בכי״ל: באחרים רואין אותן לכתחילה ודיעבד.
ח. ראה תוד״ה והא.
הא הפילה הוא כשרה. יש לפרש הפילה הוא שנפלה מידו, דכל שנפלה מידו כח בן דעת איכא, וכדאמרינן בבבא קמא (בבא קמא כו:) לענין נזקין היתה אבן מונחת לו בחיקו ולא הכיר בה מעולם עד שנפלה לענין נזקים חייב, והא דקתני במתניתין נפלה סכין ושחטה, היינו שהפילתה הרוח, ויש לפרש דכל שנפלה בין מידו בין שהפילתה הרוח נפלה קרי לה, ואין שחיטתו כשרה עד שיפילנה הוא, והיינו דקאמרינן הא הפילה דלעולם אינה כשרה אלא בשהפילה הוא, וכן דעת רבותינו בעלי התוספות ז״ל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: והא [והרי כבר] אמרה רבא חדא זימנא [פעם אחת], שמשנתנו כשיטת ר׳ נתן! דתנן [ששנינו במשנה] בפרק הראשון של מסכת זו: וכולן ששחטו ואחרים רואין אותןשחיטתן כשרה, ובכלל זה חרש שוטה וקטן, שאין להם דעת. ואמרינן [ואמרנו] על כך: מאן תנא דלא בעי [מיהו התנא הסבור שלא צריך] כוונה לשחיטה? ואמר רבא: ר׳ נתן היא. ואם כן כבר למדנו שזו דעת משנתנו!
The Gemara asks: But didn’t Rava already say it one time that the mishna is in accordance with the opinion of Rabbi Natan? As we learned in a mishna (2a): And with regard to any of them, a deaf-mute, an imbecile, or a minor, who slaughtered an animal and others see and supervise them, their slaughter is valid even though they are incapable of intent. And we said: Who is the tanna who holds that we do not require intent for slaughter? And Rava said: It is Rabbi Natan.
רי״ףרש״יתוספותפסקי רי״דרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(16) צְרִיכָא דְּאִי אַשְׁמְועִינַן הָתָם מִשּׁוּם דְּקָא מִיכַּוֵּין לְשׁוּם חֲתִיכָה בְּעוֹלָם אֲבָל הָכָא דְּלָא קָא מִיכַּוֵּין אֵימָא לָא.
The Gemara answers: Both statements are necessary. As had Rava taught us his statement there with regard to a deaf-mute, an imbecile, and a minor, one would have thought that the slaughter is valid due to the fact that although the individual lacks intent to slaughter the animal, he intends his action for the sake of cutting in general. But here, with regard to throwing a knife at the wall, where he does not intend to cut at all, say no, the slaughter is not valid.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יתוספותפסקי רי״דרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אבל הכא דלא קא מיכוון כלומר דלא קא מיכוון אלא לנועצה בכותל:
צריכא – ליה לרבא לאשמועינן בתרווייהו.
אבל הכא דלא מיכוין – אפילו לחתיכה בעלמא אי לאו דאשמועינן רבא לא הוה דייקנא מיניה הא הפילה הוא כשרה דאפילו הפילה הוא הוה אמינא דפסולה והיא גופה איצטריכא לאשמועינן מה שאתה זובח אתה אוכל דבעינן שחיטה מכח אדם קמ״ל רבא דהא נמי דייקנא מינה מדלא קתני הפיל סכין או זרק סכין. והא דפריך והא אמרה רבא חדא זימנא ולא פריך תנינא חדא זימנא משום דבמתניתין לא תני בהדיא הפילה הוא דכשרה אלא רבא דייק לה.
ואי אשמועינן הפילה – השתא הך צריכותא לא הויא דומיא דאידך דלא בא לפרש טעם אמאי איצטריך ליה לרבא למימר גבי חרש שוטה וקטן רבי נתן היא דא״כ מאי קאמר אבל התם דלא אתי מכח בן דעת אימא לא הא בהדיא תנן דכשרה אלא אמתניתין גופא עביד צריכותא אמאי איצטריך ורבא איצטריך לאשמועינן דר׳ נתן היא דאי לאו דאשמועינן הוה אמינא דהתם אפילו רבנן מודו דהא מיכווני לחתיכת בשר להכי אשמועינן דאפ״ה פסלי רבנן והא דקאמר רבא לקמן ורבנן נהי דלא בעי כוונה לזביחה לחתיכה מיהא בעיא היינו לחתיכת סימנים.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והא אמרה רבה חדא זימנא. כתב רש״י ז״ל דהא דפריך הא אמרה רבה חדא זימנא ולא פריך והא תנינא חדא זימנא, משום דבמתניתין לא תנן הפילה הוא בהדיא דכשרה אלא רבה הוא דייקא לה, פירוש לפירושו שאלמלא לא אמרה רבה הוה אמינא דכל שלא נתכוון הוא לזבחיה נפלה קרי לה דלא קרינן ביה מה שאתה זובח אתה אוכל אלא במה שזובח לדעת.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תד״ה ואי אשמעינן הפילה כו׳ ה״א דהתם אפילו רבנן מודו דהא מכווני לחתיכת בשר להכי אשמעינן דאפ״ה פסלי כו׳ עכ״ל לפי מה שכתבו בתוס׳ בפ״ק דרבי נתן מכשיר אפילו בלא מתכוין לחתיכה כלל ונקט לנועצה סכין בכותל דהוי מתכוין מיהת לחתיכה בעולם לרבותא דרבנן דאפ״ה פסלי אין להקשות אמאי לא נקט רבותא טפי לרבנן דאפילו במתכוין לחתיכת בשר פסלו דיש לומר דמלתא מציעתא נקט דהוי קצת רבותא נמי לרבי נתן דמתכוין לחתיכת בשר לא הוי רבותא כלל לר׳ נתן וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומשיבים: צריכא [צריך] הדבר להיאמר בשני המקרים, דאי אשמועינן התם [שאם היה משמיע לנו שם בלבד], לגבי חרש שוטה וקטן, הייתי אומר כי הטעם שהשחיטה כשרה הוא משום דקא מיכוין [שהוא מתכוון] על כל פנים לשום חתיכה (חיתוך) בעולם, למרות שאינו מתכוון לשחיטה, אבל הכא [כאן], כשמפיל את הסכין, דלא קא מיכוין [שאינו מתכוון] אפילו לחתוך — אימא [אמור] שלא תהיה השחיטה כשרה.
The Gemara answers: Both statements are necessary. As had Rava taught us his statement there with regard to a deaf-mute, an imbecile, and a minor, one would have thought that the slaughter is valid due to the fact that although the individual lacks intent to slaughter the animal, he intends his action for the sake of cutting in general. But here, with regard to throwing a knife at the wall, where he does not intend to cut at all, say no, the slaughter is not valid.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יתוספותפסקי רי״דרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(17) וְאִי אַשְׁמְעִינַן הָכָא מִשּׁוּם דְּקָאָתֵי מִכֹּחַ בֶּן דַּעַת אֲבָל הָתָם דְּלָא קָאָתֵי מִכֹּחַ בֶּן דַּעַת אֵימָא לָא צְרִיכָא.:
And had Rava taught us his statement here with regard to throwing the knife, one would have thought that the slaughter is valid is due to the fact that it comes due to the action of a mentally competent person. But there, with regard to slaughter by a deaf-mute, an imbecile, or a minor, where the slaughter does not come due to the action of a mentally competent person, say that the slaughter is not valid. Therefore, it is necessary for Rava to teach both cases.
רי״ףפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומצד שני, ואי אשמעינן הכא [ואם היה משמיע לנו כאן], שאם הפיל סכין ושחטה שחיטתו כשרה, הייתי אומר כי טעם הדבר הוא משום שהחיתוך קאתי [בא] על כל פנים מכח בן דעת, אבל התם [שם], בחרש שוטה וקטן ששחטו, דלא קאתי [שלא בא] מכח בן דעתאימא [אמור] שלא תהיה השחיטה כשרה, על כן צריכא [צריך] הדבר להיאמר.
And had Rava taught us his statement here with regard to throwing the knife, one would have thought that the slaughter is valid is due to the fact that it comes due to the action of a mentally competent person. But there, with regard to slaughter by a deaf-mute, an imbecile, or a minor, where the slaughter does not come due to the action of a mentally competent person, say that the slaughter is not valid. Therefore, it is necessary for Rava to teach both cases.
רי״ףפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(18) אִתְּמַר נִדָּה שֶׁנֶּאֶנְסָה וְטָבְלָה אָמַר רַב יְהוּדָה אָמַר רַב הטְהוֹרָה לְבֵיתָהּ ווַאֲסוּרָה לֶאֱכוֹל בִּתְרוּמָה ור׳וְרַבִּי יוֹחָנָן אָמַר אַף לְבֵיתָהּ לֹא טָהֲרָה.
§ The mishna is now cited as proof in an amoraic dispute. It was stated: With regard to a menstruating woman who, after the menstrual flow ended, was compelled against her will and immersed in a ritual bath, Rav Yehuda says that Rav says: She is ritually pure vis-à-vis her house, i.e., it is permitted for her to engage in intercourse with her husband, but it is prohibited for her to partake of teruma because the immersion is not considered valid for that purpose. And Rabbi Yoḥanan says: She was not purified even vis-à-vis her house.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יראב״ןתוספותההשלמהפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

טהורה לביתה כלומר טהורה לשכב עם בעלה בתשמיש המטה:
נדה שנאנסה וטבלה – לקמיה מפרש היכי נאנסה.
לביתה – ליזקק לבעלה.
טמא שאכל תרומה במיתה בידי שמים באלו הן הנשרפין (סנהדרין דף פג.) וכרת חמור ממיתה דימיו נכרתים וזרעו נכרת כדכתיב (ויקרא כ) ערירים יהיו.
נידה שנאנסה וטבלה, כגון שנפלה מן הגשר במים, רב אמר טהורה לבעלה ור׳ יוחנן אמר אסורה לבעלה. ואע״ג דרב ור׳ יוחנן הלכה כר׳ יוחנןא, בהא הילכתא כרב. כן נראה לי מדשקלי וטרו בה רבא ורב נחמן במילתיה דרב ומוקמי לה לר׳ יוחנן כיחידאהב.
ב. וכ״כ באו״ז הל׳ נדה סי׳ שלח בשם רבינו חננאל.
ואסורה לאכול בתרומה – אפילו למעשר אסורה כדאמרי׳ בסמוך אלא נקט תרומה דנוהגת בזמן הזה.
אתמר [נדה] שנאנסה וטבלה אמר רב יהודה טהורה לביתה ואסורה לאכול בתרומה ור׳ יוחנן אמר אף לביתה נמי לא טהורה דבעינן כונה. וקיימא לן דרב ור׳ יוחנן הלכה כר׳ יוחנן. ומיהו בשחיטה אפילו ר׳ יוחנן מודה דלא בעינן כונה כר׳ נתן. היכי דמי נדה שנאנסה וטבלה אילימא דאנסה חברתה ואטבלה כונה דחברתה כונה מעליתא היא ובתרומה נמי אכלה דתנן החרשת והשוטה והסומא ושנטרפה דעתה אם יש פקחות מתקינות אותן אוכלות בתרומה. אמר רב פפא לר׳ נתן שנפלה מן הגשר ולרבנן שירדה להקר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ד משנתנו הובאה כראיה במחלוקת אמוראים בענין אחר. וכך אתמר [נאמר]: נדה שלאחר שפסק דמה נאנסה וטבלה, כלומר, טבלה שלא ברצונה, אמר רב יהודה אמר רב: טהורה היא לביתה כלומר, מותרת לבעלה, ואולם אסורה לאכול בתרומה אם היתה כהנת, משום שלענין אכילת תרומה בטהרה אין טבילה זו נחשבת. ור׳ יוחנן אמר: אף לביתה לא טהרה.
§ The mishna is now cited as proof in an amoraic dispute. It was stated: With regard to a menstruating woman who, after the menstrual flow ended, was compelled against her will and immersed in a ritual bath, Rav Yehuda says that Rav says: She is ritually pure vis-à-vis her house, i.e., it is permitted for her to engage in intercourse with her husband, but it is prohibited for her to partake of teruma because the immersion is not considered valid for that purpose. And Rabbi Yoḥanan says: She was not purified even vis-à-vis her house.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יראב״ןתוספותההשלמהפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(19) א״לאֲמַר לֵיהּ רָבָא לר״נלְרַב נַחְמָן לְרַב דְּאָמַר טְהוֹרָה לְבֵיתָהּ וַאֲסוּרָה לֶאֱכוֹל בִּתְרוּמָה עֲוֹן כָּרֵת הוּתְּרָה אִיסּוּר מִיתָה מִיבַּעְיָא.
Rava said to Rav Naḥman: According to the opinion of Rav, who says that she is ritually pure vis-à-vis her house but it is prohibited for her to partake of teruma, it is difficult. With regard to a transgression punishable by karet, i.e., intercourse with a menstruating woman, she was rendered permitted by immersion against her will; with regard to partaking of teruma, a prohibition punishable by death at the hand of Heaven, which is a lesser punishment, is it necessary to say that it is permitted for her through immersion against her will? Why then does Rav deem it prohibited for her to partake of teruma?
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםתוספותפסקי רי״דרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

עון כרת התרת כלומר נדה שהוא חייב כרת – איסור מיתה. זו תרומה שהיא מיתה בידי שמים דכתיב ומתו בו כי יחללוהו:
עון כרת התרת – איפכא הוה ליה למימר עון מיתה אסרת עון כרת מיבעיא דהא פשיטא דבעינן כוונה בתרומה וכדתנן בחומר בקדש (חגיגה דף יח:) טבל לחולין אסור במעשר ואף בחולין בעי רבא למימר דטבל ולא הוחזק כאילו לא טבל ויש לומר משום דנקט מעיקרא טהורה לביתה קאמר הכי אי נמי נאנסה עדיף מטבל לחולין שאם היתה יודעת היתה מתכוונת אף למעשר ומדקאמר טהורה לביתה אלמא חשיבא ליה כוונה אם כן אף לתרומה תהא מותרת.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לאיסור כרת התרתה לאיסור מיתה לא כ״ש. איכא למידק הרי מעת לעת ומפקידה לפקידה שבנדהא שלא אמרו אלא לטהרותב אבל לבעלה לא החמירו כל כך, וכן יש קולות אחרות במס׳ נדהג לבעלה יותר מבטהרות. איכא למימר התם לפי שהן חומרות יתירות מדבריהם חששו שמא יהא לבו נוקפו ופורשד, ולפיכך לא החמירו בו כל כךה, אבל בנדה שנאנסה וטבלה אין לחוש לכךו, לפיכך ראוי היה להחמיר בבעלה כבטהרות.
א. ב, א.
ב. ראה תוס׳ שם ד״ה מעת לעת.
ג. בחידושי הרשב״א הזכיר שם יא, ב, סז, א. וראה עוד תוס׳ שם ד״ה פתחה, בעלי הנפש שער הטבילה סי׳ ב, חידושי הרשב״א נדה מא, ב ד״ה ומתרץ, חידושי הריטב״א שם כט, ב ד״ה ואיכא, רא״ש שם פ״ד סי׳ א.
ד. ראה שם יב, א.
ה. ראה חידושי הרשב״א ובהערה 138 שם.
ו. נראה משום דאפשר לטבול עוה״פ, וכי עיי״כ יהא לבו נוקפו, בתמיה (הערת הגרר״ב).
צריכא. פירש רש״י ז״ל צריכה ליה לרבה לאשמועינן כתרוייהו דאי אשמעינה כההיא הוה אמינא התם הוא דמכווני לחתיכה בעלמא, אבל הכא דלא מיכוין אפילו לחתיכה אי לא אשמעינן רבה לא הוה דייקנא מינה הא הפילה הוא כשרה, ואין הפירוש מתיישב בעיני, דתינח הא דאשמעינן בהא דהכא דאפילו הפילה הוא כשרה ואף על גב דלא מיכוין אפילו לחתיכה בעלמא, דאי לאו דרבה לא הוה ידעינן לה, אבל הא דמצרכי ההיא דכולן ששחטו ואמרינן דצריכא ליה לאשמועינן משום דלא אתי מכח בן דעת מאי חידושא שמעינן בה מדברי רבה, וכי אי לא אמר לה רבה דסתם לן תנא בההיא כרבי נתן מי לא שמעינן ממתניתין (ב.) דחרש שוטה וקטן ששחטו ואחרים רואין שחיטתן כשרה, והא בהדיא תנינן לה. ואם באנו לפרש דצריכא ליה לרבה בתרוייהו לאשמועינן דאליבא דר׳ נתן מתני׳, ולימא דאי אשמעינן בההיא הוה אמינא דוקא ההיא היא דמסתמא כר׳ נתן, אבל הא דנפלה סכין לא, הא אי אפשר לפרש כן, דאם כן מאי קאמר התם משום דקא מכוין לחתיכה בעלמא, כלומר התם הוא דסתים לן כרבי נתן ודלא כרבנן משום דקא מכוין לחתיכה בעלמא, אדרבה איפכא מסתבר דכיון דמכווני לחתיכה בעלמא הוה איפשר למימר טפי דלא סתים בה כרבי נתן דאפילו רבנן מודו בה, ועוד מאי קאמר אבל הכא [דלא] מיכווני לחתיכה בעלמא, אימא סתמא דלא כרבי נתן.
ואפשר לי לפרש דהכי קאמר דצריכי הני תרתי דרבה לאשמועינן דהתם תנא לגמרי כרבי נתן, דאי אשמעינן התם הוה אמינא דלאו סתם גמור כרבי נתן, דדילמא התם הוא דסתם לן תנא כוותיה, דמכל מקום קצת כוונה יש, שהרי יש כוונת חתיכה בשר בעלמא, אבל הכא דהפילה הוא דאינו מתכוין לשום חתיכה כלל לא, והוא הדין לזרק סכין לנעצה בכותל דאמר רבי נתן דכשרה דהא סבירא ליה לתנא דמתניתין בההיא כוותיה, לפיכך הוצרך רבה לאשמועינן בהא דאפילו הפילה הוא כשרה, דלגמרי סתם לן תנא כרבי נתן. ואי אשמעינן בהא אכתי לא הוה שמעינן דסתם לן תנא לגמרי כרבי נתן, דהוה אמינא דהכא הוא דמכל מקום אתי מכח בן דעת, אבל התם דלא אתי מכח בן דעת אימא לא, סתים לן כוותיה, והוא הדין לזרק סכין לנועצה בכותל דטפי עדיף שזרק סכין שלא לנועצה בכותל משזרק לנועצה, משום דהתם איכא כונה שלא לשחיטה, אבל הפילה הוא שלא לשום כוונה כיון דליכא כוונה שלא לשם שחיטה ואיכא שחיטה הבאה מכח בן דעת שחיטתו כשרה.
ואינו מחוור כלל, דמכל מקום ההיא דכולן ששחטו מאן סתמא, דאי אפילו כרבי נתן לא סתמא כל שכן דלא סתמא כרבנן. ואפשר לומר דהכי קאמר, הוה אמינא דההיא לאו משום דר׳ נתן סתם לן כן, אלא משום דאיכא אחרים שרואין אותן וכוונת האחרים ככונתן, ומסתבר דצריכא אמתניתין קאי, כלומר מדרבה שמעינן דהני תרי מתניתין סתמה ליה כרבי נתן, ומתניתין תרוייהו צריכי, דאי תנא ההיא ולא תנא הא דהכא, הוה אמינא התם הוא משום דמכווני לחתיכה בעלמא ובכי הא הוא דסבירא ליה לתנא דמתניתין כר׳ נתן, אבל הפיל סכין ואזלה ושחטה לא, ואי תנא הא ולא תנא הא הוה אמינא בכי הא תני דסבירא ליה כרבי נתן, אבל בההיא דהתם לאו שחיטה היא כלל דהא ליכא כח בן דעת, לפיכך צריכי תרוייהו לומר דבין בכי הא בין בכי הא סבירא ליה כוותיה.
עון כרת התרתה עון מיתה מיבעיא. תימה והלא בכמה מקומות אמרו במסכת נדה (נדה יא:) לא שנו אלא לטהרות אבל לבעלה מותרת, והעוברת לשמש את הבית ששנינו בפ״ק דנדה (נדה יא:) שצריכה בדיקה, אסיקנא התם בעסיקה בטהרות דוקא, אבל לבעלה לא. ויש מתרצים דהתם לפי שהן חומרות יתירות מדבריהן חששו שמא לבו נוקפו ופורש וכדאיתא בשילהי פרק קמא דנדה (נדה יב.) ותבדוק ומה בכך, ואהדר ליה אם כן לבו נוקפו ופירש, ולפיכך לא החמירו כל כך, אבל בנדה שנאנסה וטבלה אין לחוש לכך, לפיכך ראוי להחמיר בבעלה כבטהרות. ועדיין אינו מתיישב בעיני לפי גירסת הספרים דגרסי בפרק בתרא דנדה (נדה סז.) אמר מר עוקבא לפלוף שבעין לח אינו חוצץ יבש חוצץ וכו׳ אמר ר׳ יוחנן פתחה עיניה ביותר או עצמה עיניה ביותר לא עלתה לה טבילה, והני מילי לטהרות אבל לבעלה כדריש לקיש וכו׳, דאלמא אף בחציצה החמירו לטהרות יתר מבעלה ומיהו ודאי ספרי דוקאני לא גרסי הכי התם, אלא הכי גרסי ולית הילכתא ככל הני שמעתתא אלא כי הא דאמר ריש לקיש וכו׳, וזו באמת הגירסא הנכונה וכמו שכתבתי שם בס״ד, ולפי גירסה זו אפשר לתרץ כן כמו שכתבנו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר ליה [לו] רבא לרב נחמן, לשיטת רב שאמר: טהורה לביתה ואסורה לאכול בתרומה, תמוה הדבר: אם לענין עון שיש בו כרת (ביאה על אישה נדה) הותרה, לענין איסור מיתה בידי שמים שיש באכילת תרומה בטומאה מיבעיא [נצרכה לומר]? ומדוע תיאסר?
Rava said to Rav Naḥman: According to the opinion of Rav, who says that she is ritually pure vis-à-vis her house but it is prohibited for her to partake of teruma, it is difficult. With regard to a transgression punishable by karet, i.e., intercourse with a menstruating woman, she was rendered permitted by immersion against her will; with regard to partaking of teruma, a prohibition punishable by death at the hand of Heaven, which is a lesser punishment, is it necessary to say that it is permitted for her through immersion against her will? Why then does Rav deem it prohibited for her to partake of teruma?
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםתוספותפסקי רי״דרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(20) אֲמַר לֵיהּ בַּעְלָהּ חוּלִּין הוּא וְחוּלִּין לָא בָּעֵי כַּוָּונָה וּמְנָא תֵּימְרָא דִּתְנַן זגַּל שֶׁנִּתְלַשׁ וּבוֹ אַרְבָּעִים סְאָה וְנָפַל עַל הָאָדָם וְעַל הַכֵּלִים טְהוֹרִין מַאי לָאו אָדָם דּוּמְיָא דְּכֵלִים מָה כֵּלִים דְּלָא מִיכַּוְּונִי אַף אָדָם נָמֵי לָא בָּעֵי כַּוָּונָה.
Rav Naḥman said to him: The halakhic status of her husband is non-sacred, and non-sacred items do not require intent for purification. And from where do you say so? It is as we learned in a mishna (Mikvaot 5:6): In the case of a wave that was detached from the sea, and in it were forty se’a of water, and that wave fell on an impure person or on impure vessels, they are ritually pure. What, is it not that a person is similar to vessels? Just as vessels do not intend to be purified and they are purified by the wave, so too, a person does not require intent in order to be purified.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יפסקי רי״דבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהגליון הש״ס לרע״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מה כלים דלא בעו כונה כלומר כלים לאו בני כונה נינהו:
ומנא תימרא – דלחולין לא בעינן כוונה.
שנתלש – מן הים.
ה״ג: מה כלים דלא מיכווני – דהא לית להו דעת.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

זהו ביאור המשנה והלכה פסוקה כמו שיתבאר בפרק ראשון ודברים הנכנסים תחת משנה זו בגמרא אלו הם מה שביארנו בשחיטת חלין שאינה צריכה כונה והדבר ידוע בשחיטת קדשים שהיא צריכה כונה כמו שהתבאר לא שחיטה בלבד בדין זה אלא הרבה דברים ואחת מהן טבילה שכל הטובל לתרומה או לקדשים או אף למעשר אם לא כיון לטבילה כגון שירד להקר או שנפל שם באונס לא עלתה לו טבילה ולחולין מיהא עלתה לו ר״ל לאוכלי חוליהן בטהרה אפי׳ נדה שנאנסה וטבלה ר״ל שנפלה במים טהורה לבעלה ואסורה בתרומה ואפי׳ נפלה בבגדיה טהורה אם הם רחבים בכדי שאין לחוש להם לחציצה כמו שביארנו במסכת ביצה ומ״מ אם אנסתה חברתה והטבילה אע״פ שאין כונה אצל הטובלת הואיל והמטבלת מתכונת לה עלתה לה טבילה אף לקדשים הילכך החרשת והשוטה ושנטרפה דעתה אע״פ שאין בהם כונה אם יש להן פקחות מתקינות אותן ואוכלות בתרומה:
הסומא אע״פ שהיא בת כונה צריכה היא גם כן להתקנת חברתה מתוך שאינה רואה שמא אינה מתקנת מה שצריך לה כראוי:
גל שנתלש מן הים ובו ארבעים סאה והיה אדם טמא יושב על שפת הים ומצפה עד שיפול הגל ויטבילנו עלתה לו טבילה למה שנתכון לו ואם לא היה יושב ומצפה אלא שהיה יושב שם במקרה ונפל הגל עליו וטבל כל גופו עלתה לו טבילה לחלין וכן הדין בכלים במה דברים אמורים כשהוא נטבל בראשו ר״ל ראש הגל המגיע לארץ או ראשו המגיע לים אבל אמצעיתו של גל העומד כמין כיפה אם הושיט בו כלים אינה טבילה וכן אם טבל בגל כשהוא באויר קודם שיגיע לארץ שאין באויר מקום טבילה:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רש״י ד״ה טמא כו׳ ערירים יהיו. עי׳ בהרע״ב ספ״ט דסנהדרין:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר ליה [לו]: תרומה צריכה כוונה להיטהר משום שהיא קודש, ואילו בעלה חולין הוא, וחולין לא בעי [צריך] כוונה לטהרתו. ומנא תימרא [ומנין אתה אומר] שחולין אינם צריכים כוונה? דתנן [ששנינו במשנה]: גל שנתלש מן הים, ובו בגל הזה היו שיעור של ארבעים סאה, כשיעור מקוה, ונפל הגל על האדם ועל הכלים הטמאים — הריהם טהורין שנטהרו בכך. מאי לאו [האם אין] דינו של האדם דומיא [בדומה] לכלים, מה כלים נטהרים למרות דלא מיכווני [שאינם מתכוונים]אף אדם המוזכר כאן נמי [גם כן] לא בעי [אינו צריך] כוונה כדי להיטהר בכך?
Rav Naḥman said to him: The halakhic status of her husband is non-sacred, and non-sacred items do not require intent for purification. And from where do you say so? It is as we learned in a mishna (Mikvaot 5:6): In the case of a wave that was detached from the sea, and in it were forty se’a of water, and that wave fell on an impure person or on impure vessels, they are ritually pure. What, is it not that a person is similar to vessels? Just as vessels do not intend to be purified and they are purified by the wave, so too, a person does not require intent in order to be purified.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרש״יפסקי רי״דבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהגליון הש״ס לרע״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(21) מִמַּאי דִּלְמָא בְּיוֹשֵׁב וּמְצַפֶּה עָסְקִינַן אֵימָתַי יִתָּלֵשׁ הַגַּל
The Gemara rejects that proof: From where is there proof that this is the meaning of the mishna? Perhaps we are dealing with the case of one who sits near the water and waits to determine when the wave will be detached, which is tantamount to having intent to immerse,
רי״ףפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ודוחים: ממאי [ממה] אתה מוכיח זאת? דלמא [שמא] באדם יושב ומצפה עסקינן [עוסקים אנו], שהוא מצפה אימתי יתלש הגל ויעבור עליו.
The Gemara rejects that proof: From where is there proof that this is the meaning of the mishna? Perhaps we are dealing with the case of one who sits near the water and waits to determine when the wave will be detached, which is tantamount to having intent to immerse,
רי״ףפסקי רי״דמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144