קריאת שמע ע״י העומדים בשורה לניחום אבלים
ציון א.
גמרא. תנו רבנן: שורה הרואה פנימה - פטורה, ושאינה רואה פנימה - חייבת. רבי יהודה אומר: הבאים מחמת האבל - פטורין, מחמת עצמן - חייבין.
קברו את המת וחזרו האבלים לקבל תנחומין, וכל העם הולכים אחריהם ממקום הקבר למקום שעומדים בו האבלים לעשות שורה לקבל תנחומין... בני אדם העומדין בשורה, הפנימיים שהן רואין פני האבלים פטורין מקריאת שמע, והחיצוניים הואיל ואינן רואין את האבלים - חייבין בקריאת שמע במקומן.
השגת הראב״ד. דוקא באותן הצריכים לראות פני האבל, שהם קרויים פנימיים והם הקרובים אליו.(רמב״ם קריאת שמע ד, ו)
העומדים בשורה לנחמו, הפנימים שרואים פני האבל - פטורים, והחיצונים שאינם רואים פני האבל - חייבים.
(שו״ע אורח חיים עב, ה)
א. הגדרת הפנימיים והחיצוניים.
רש״י מפרש שיש שורה שרואה פנימה, דהיינו את חלל ההיקף שהאבל יושב בו. אולם הרי״ף (דף יא, ב) גורס שיש שורה שרואה את הפנים, והפירוש שרואים את פני האבל, ולפי זה אם אינם רואים - נחשבים לחיצוניים אף על פי שנמצאים בשורה הפנימית. וכן משמע מלשון הרמב״ם והשלחן ערוך.
לפי הגרסה שלפנינו, והיא גרסת רש״י, החילוק הוא בין הבאים מחמת האבל לבין הבאים מחמת עצמן, ומפרש רש״י שאלה האחרונים אינם באים מחמת כבוד, שלא באו לנחם אלא לראות את המאורע.
לעומת זאת לרי״ף יש גרסה אחרת, לפיה החילוק הוא בין הבאים מחמת האבל לבין הבאים מחמת כבוד, ורבינו יונה מביא שתי דעות האם הבאים מחמת האבל הם דוקא בני המשפחה או גם שאר בני אדם שבאים לנחם, ולפי זה הבאים מחמת כבוד הם אלה שבאים לכבד את המת עצמו ולא לנחם את האבלים.
בעל ספר המכתם מפרש שהבאים מחמת כבוד הם אלה הבאים לכבד את האבלים ולא לנחם אותם, ונראה שהכוונה לאנשים שאין להם קשר אישי עם האבלים ולכן אינם באים לנחמם אלא לכבדם.
ג. מחלוקת חכמים ורבי יהודה.
רבינו יונה מביא מחלוקת בביאור דברי רבי יהודה. יש שמפרשים לחומרא, שאף הרואים את פני האבלים פטורים רק בתנאי שבאים מחמת האבל, ויש שמפרשים לקולא, שהבאים מחמת האבל פטורים אפילו אם אינם בשורה הפנימית ואינם רואים את פני האבל. מלבד זה הוא מביא כאמור שתי דעות להגדרת הבאים מחמת האבל, לפי דעה אחת אלה הם הקרובים, ולפי הדעה השניה כך נקרא כל מי שבא לנחם.
לכאורה יש לדייק שרבינו יונה פוסק כרבי יהודה ועל כן מאריך בביאור דבריו. יתר על כן, גם בדבריו הקודמים לגבי הנדון לעיל (
יט, א ציון י) כותב רבינו יונה שדוקא על הפנימיים נאמר שאם יכולים להתחיל ולגמור יתחילו, ואם לאו לא יתחילו, אבל החיצוניים לעולם יתחילו, והדברים אינם מבוארים אלא לפי רבי יהודה שכל אחד יודע מראש אם הולך מחמת האבל, מה שאין כן לפי חכמים שאי אפשר לדעת מראש מי יהיה בשורה הפנימית לפני שיגיעו ויעמדו אלה בפנים ואלה בחוץ. מכאן שמקבל את דברי רבי יהודה להלכה, ונראה שמסביר את המשנה כמו שכותב הכסף משנה בבואו להסביר את השגת הראב״ד, שרבי יהודה אינו חולק על דברי תנא קמא אלא מפרשם.
כיוצא בזה כותב בעל ספר המכתם בהסבר דברי חכמים שהפנימיים פטורים משום שהם עומדים לנחם את האבלים, והחיצוניים חייבים מפני שבאים לכבד את האבלים ולא לנחם, הרי שמשלב גם בדברי חכמים את ההגדרות של רבי יהודה, ואולי אף לדעתו אין בהכרח מחלוקת ביניהם.
הרמב״ם כותב את ההלכה לפי ההגדרות של חכמים בלי להתחשב בדבריו של רבי יהודה, אבל הראב״ד מוסיף על דבריו שרק אלה הצריכים לראות את פני האבל הם שפטורים, שהם הקרובים אליו, והכסף משנה מבאר שלדעת הראב״ד אין רבי יהודה חולק על תנא קמא אלא מפרש את דבריו. לגופם של דברים, השגת הראב״ד מכוונת לתחילת ההלכה בקשר לדין כשחוזרים מהקבר, ועל כך כותב הראב״ד שדוקא הקרובים לא יתחילו בקריאת שמע אם אינם יכולים להספיק לגמור. מסתבר איפוא לפי זה שהקרובים פטורים תמיד אפילו כשהם בשורה החיצונית, בעוד שהאחרים יתחילו, ועדיין איננו יודעים האם בסופו של דבר הם חייבים בכל אופן, אפילו הם בשורה הפנימית, או שחיובם תלוי במקומם בשורות, וכאמור רבינו יונה מביא שתי דעות בפירוש דברי רבי יהודה, שיש שמפרשים שבא להקל ויש שמפרשים שבא להחמיר. אכן בירושלמי (פג, ב) מובאת הברייתא בשם רבי יהודה, ושם אמרו שאם עמדו כולם בשורה אחת - הבאים משום כבוד חייבים ומשום אבל פטורים, הרי מבואר כפירוש המחמיר שהבאים משום כבוד לעולם חייבים.
ה. שיטת הטור והשלחן ערוך.
הטור כותב שרק העומדים בשורה הפנימית פטורים, ומקשה הב״ח שלשון הגמרא מורה שיש לפטור את העומדים בשתי השורות הראשונות, וגם סברה היא, שכן גם העומדים בשורה השניה יכולים לראות את פני האבלים. לדעתו כך יש לדייק מלשון רש״י שמדבר על כל הרואים את היקף החלל. אמנם מלשון הרמב״ם נראה במפורש שלא כהערת הב״ח, כיון שהוא מבאר שלשון הגמרא על הפנימיים מכוונת לבני האדם הרבים העומדים בשורה, ולא לשורות עצמן. לעומת זאת יש סיוע לדברי הב״ח מלשון התוספתא (פ״ב, י) שם מדובר על שורה הרואה את הפנימית, משמע שמדובר גם על השורה השניה מאחור.
השלחן ערוך נוקט כלשון הרמב״ם, והכוונה בפשטות לכל העומדים הרבים שבשורה הראשונה, ואינו מצמצם את הפטור דוקא לקרובים.
הט״ז (סק״ג) מפרש שיש שורה אחת שהאבל ביניהם, והם מוקפים בשורות בהיקף עיגול, וזהו שכותב רש״י: ״שורה הרואה פנימה את חלל ההקף אחורי שורה הפנימית״, כלומר שיש שתי שורות שהעומדים בהן פטורים.
[{דף יט:}]
המוצא כלאים בבגד פושטו מיד
ציון ב.
גמרא. אמר רב יהודה אמר רב: המוצא כלאים בבגדו - פושטן, אפילו בשוק, מאי טעמא? ״אין חכמה ואין תבונה ואין עצה לנגד ה׳ ״, כל מקום שיש חלול ה׳ - אין חולקין כבוד לרב.
הרואה כלאים של תורה על חבירו, אפילו היה מהלך בשוק - קופץ לו וקורעו עליו מיד, ואפילו היה רבו שלמדו חכמה, שאין כבוד הבריות דוחה איסור לא תעשה המפורש בתורה... לפיכך אם היה עליו שעטנז של דבריהם - אינו קורעו עליו בשוק ואינו פושט בשוק עד שמגיע לביתו, ואם היה של תורה - פושטו מיד.(רמב״ם כלאים י, כט)
הרואה כלאים של תורה על חבירו, אפילו היה מהלך בשוק - קופץ לו וקורעו מעליו מיד, ואפילו היה רבו, (ויש אומרים דאם היה הלבוש שוגג - אין צריך לומר לו בשוק, דמשום כבוד הבריות ישתוק ואל יפרישנו משוגג), ואם היה של דבריהם - אינו קורעו מעליו ואינו פושטו בשוק עד שמגיע לביתו, (וכן בבית המדרש אין צריך למהר לצאת), ואם היה של תורה - פושטו מיד.
(שו״ע יורה דעה שג, א)
א. בבגדו או גם בבגדו של חבירו.
לפי הנוסח שלפנינו מדובר על האדם עצמו שנזכר שיש כלאים בבגדו, שצריך לפושטו מיד כי במקום שיש חילול השם אין חולקים כבוד לרב. בהמשך הסוגיה מבואר שהחיוב הזה ישנו רק כשעובר בקום ועשה, וכך זה כשלובש כלאים, כמו שכותב רש״י (
כ, א ד״ה שב ואל תעשה) שהוא עוקר את האיסור בידים כשהוא לובשו.
מלשון ההלכה ברמב״ם נראה שגורס בדברי רב יהודה שמוצא כלאים בשוק, ואינו גורס שמוצאם בבגדו, כלומר שמדובר על המוצא כלאים על בגדי חבירו שמחוייב לפושטם מעליו, והחידוש הוא שלמרות שלגביו הרי זה בבחינת שב ואל תעשה, ועוד שכל החיוב להפריש את החבר מאיסורים הוא רק מדרבנן, כמו שכותב הנצי״ב בהעמק שאלה (סי׳ קכג, יז) - בכל זאת חייב לפושטם מעל הלובש שעובר על איסור מדאורייתא.
בעל ספר התומים (סי׳ כח, יב) מסביר שהמקור לחידוש הרמב״ם אינו דוקא מהגרסה אלא מההשוואה של כלאים למת מצוה בהמשך הסוגיה, ממנה משמע שלא מדובר על כבוד עצמו אלא על כבוד אחרים.
הרא״ש (בפסקיו לנידה הלכות כלאי בגדים סי׳ ו) דן בענין זה מתוך דיוק בירושלמי, ומסיק שאם רואה כלאים בבגדי חבירו - אין אומר לו בשוק עד שיגיע לביתו, שמשום כבוד הבריות ישתוק ולא יפרישנו משוגג, ויש להבין שהרואה את חבירו אינו צריך להפרישו מפני שהוא בודאי בבחינת שב ואל תעשה.
על נושא זה יש ללמוד גם מהסוגיה במסכת שבועות (
דף ל, ב ציון ט), שם למדנו שיש חיוב לכל אחד, גם לאדם חשוב, ללכת ולהעיד כשיודע על דבר איסור אצל הזולת, מפני שכל מקום שיש בו חילול השם אין חולקים כבוד לרב. אכן התוספות (שם ד״ה אבל) מקשים מדוע חייב להעיד, הלא אינו אלא בשב ואל תעשה, ומתרצים שני תירוצים. לפי תירוץ אחד יש חיוב ללכת ולהעיד מפני שאין ההליכה נחשבת לדבר שהוא מגונה כל כך כמו מי שנאלץ לפשוט את בגדיו, ולפי התירוץ השני כל שעושים איסור על ידו אין הוא רק בבחינת שב ואל תעשה. נמצא ששני התירוצים חלוקים במחלוקת הרמב״ם והרא״ש, האם מחוייב לפשוט בגדים מאדם כשרואהו לובש כלאים, או שנדון רק בשב ואל תעשה.
הנודע ביהודה (ח״א או״ח סי׳ לה) מוסיף הסבר מדוע יש להחמיר בכלאים יותר משאר איסורים, שבכלאים איסורו נראה לכל, שכולם רואים אותו עובר על איסור ואין הכל יודעים שהוא שוגג, ובדרך זו הוא מסביר את שיטת הרמב״ם בסוגייתנו שאינה בהכרח כזו בהלכות אחרות.
מאידך גיסא יש מקום גם להקל בענין זה בסוגייתנו לעומת מה שכותבים התוספות במסכת שבועות וזאת משום שהנדון כאן הוא אם צריך לזלזל בכבוד חבירו ולפשוט את בגדיו מעליו כשהוא עצמו עובר על האיסור רק בשוגג, מה שאין כן במה שנדון במסכת שבועות, שחייבו את האדם החשוב לזלזל בכבודו שלו וללכת להעיד אצל בית דין כשיודע על איסור אצל חבירו.
מרן הרב זצ״ל (בספר טוב רואי) מסביר את המחלוקת כתלויה בהגדרה של מצות תוכחה, האם היא מבוססת על הערבות שבין אדם לחבירו או שזו מצוה בפני עצמה, לפיכך, אם זו ערבות - הרי זה כאילו גם הוא בעצמו עובר על האיסור, אבל אם זו מצוה בפני עצמה - חזר הדין שאינו אלא בבחינת שב ואל תעשה.
הטור מביא את שיטת הרמב״ם שהרואה כלאים של תורה על חבירו קורעו מעליו, ואת שיטת הרא״ש שהדין נאמר דוקא כשלבוש בעצמו במזיד.
הבית יוסף מפרש את מה שכותב בשיטת הרא״ש שאין הכוונה דוקא שלבש במזיד מלכתחילה, שאם כן לא שייך לומר שמצא כלאים בבגדו, אלא הכוונה שלאחר שמצאו משהנו ונמצא לבוש במזיד.
הב״ח דן בשיטת הרמב״ם ומחדש שאף הוא אינו מתיר לאדם לפשוט את הכלאים מעל חבירו אלא כשזה יודע שהוא לבוש כלאים, אבל כשאינו יודע שותק עד שמגיע לביתו ואחר כך מודיעו, ובדרך זו נמצא שאין מחלוקת בין הרמב״ם לבין הרא״ש. מדבריו אלה משמע שסובר שכאשר ידוע שהעבירה במזיד - כולם מודים שיש חיוב לאחרים להפריש מהאיסור אפילו כשיש פגיעה בכבוד הבריות. נראה שיש לכך ראיה מהמעשה המובא בגמרא לקמן
(כ, א) ברב אדא בר אהבה שראה אשה לבושה בלבוש שאינו צנוע וקרע את בגדה. הבית יוסף מביא מהמעשה הזה ראיה לרמב״ם, אך לפי הב״ח אין ראיה, כי בכגון זה גם הרא״ש מודה כיון שהיתה מזידה.
המחבר בשלחן ערוך כותב כלשון הרמב״ם, והרמ״א מביא את דעת הרא״ש שאם היה לבוש בשוגג אין צריך לומר לו משום כבוד הבריות.
הרמ״א מוסיף שבכלאים דרבנן אינו צריך למהר גם כשנמצא בבית המדרש, ותוספת זו מובאת בטור על פי הירושלמי במסכת כלאים
(פ״ט, א).
[{דף יט:}]
מתירים טומאת בית הפרס מפני כבוד הבריות
ציון ג.
גמרא. מתיבי: קברו את המת וחזרו, ולפניהם שתי דרכים, אחת טהורה ואחת טמאה, בא בטהורה - באין עמו בטהורה, בא בטמאה - באין עמו בטמאה, משום כבודו, אמאי? לימא ״אין חכמה ואין תבונה לנגד ה׳!״ תרגמה רבי אבא: בבית הפרס דרבנן, דאמר רב יהודה אמר שמואל: מנפח אדם בית הפרס והולך.
מותר לכהן להטמא בבית הפרס או בחוצה לארץ לדבר מצוה... וכן מיטמא בטומאה מדבריהם לכבוד הבריות. כיצד? אבל שהלך בבית הפרס - הכל הולכין אחריו שם לנחמו. וכו׳.(רמב״ם אבל ג, יד)
אף על פי שכהן אסור ליכנס לבית הפרס, (פירוש שדה שאבד בה קבר ושנחרש בה קבר, ושיעורה מאה אמה או לארץ העמים, אם צריך לילך שם לישא אשה או ללמוד תורה... - יכול לעבור דרך שם... וכן אבל העובר דרך שם יכול לילך אחריו לנחמו, וכו׳.
(שו״ע יורה דעה שעב, א)
א. אחר האבל או אחר הציבור.
לפי הגרסה שלפנינו מדובר על כך שאם האבל הולך בדרך הטמאה הולכים עמו אף הכהנים משום כבודו, וכן היא גרסת בעל השאילתות (שאילתא קג), התוספות במסכת בכורות (
דף כט, א ד״ה היכי) ובעל ספר האשכול (ח״ב סי׳ נב).
לעומת זאת במסכת שמחות (
פרק ד,
יד) הגרסה היא: ״היו שם שני דרכים, אחת קרובה וטמאה ואחת רחוקה וטהורה, אם היה העם הולך לו ברחוקה - ילך עמהם, ואם לאו - ילך בטמאה מפני כבוד השם״, ובעל נחלת יעקב מסביר שהכוונה שהולך בטומאה מפני כבוד העם. גרסה זו מובאת גם על ידי הרשב״א בתשובה (ח״א סי׳ שכד), בעל ההשלמה והמאירי, ולפיה הכוונה שהאבל הולך עם העם בדרך הטמאה אפילו אם הוא כהן. המאירי מכריע כגרסה זו מפני שלא מסתבר שהרבה כהנים ילכו עם האבל היחיד, ואם ילכו בדרך אחרת אין בזה פגיעה בכבוד האבל, ונמצא שלדעתו יש באמת מחלוקת בין הגרסאות, וכן משמע מספר האשכול. אולם אחרת משמע מהרמב״ן (בתורת האדם מהד׳ שעוועל עמ׳ קלז) ומבעל הלכות גדולות (מובא בשו״ת הרשב״א) שמביאים את הגרסה שלפנינו ביחד עם הגרסה שבמסכת שמחות, משמע שסוברים ששתיהן נכונות, והמאירי מוסיף שבכל אופן אל להם לכהנים ללכת אחר האבל בדרך הטמאה אלא כשהתחילו הציבור כולו ללכת, ויהיו הכהנים נמשכים אחריהם לכבודם.
הרמב״ם והשלחן ערוך כותבים את ההלכה לפי הגרסה שלפנינו לפיה הכל הולכים אחר האבל לנחמו, ויש לדון האם הם סוברים גם כדעה היוצאת מהגרסה שבמסכת שמחות, או שלא התירו את הטומאה אלא מפני כבוד האבל בשעת צערו ולא מפני כבוד הבריות בעלמא, ולכן הכהן כשהוא אבל לא ילך אחר הציבור ההולך בדרך הטמאה.
ב. האם צריך לבדוק ע״י ניפוח.
לפי פירוש רש״י
(ד״ה מנפח) הגמרא מביאה כאן את דברי רב יהודה שמנפח אדם את בית הפרס כדוגמה לקולא שהקילו בבית הפרס שטומאתו מדרבנן, ואין הכוונה להורות שאף כאן צריכים לנפח כשהולכים אחר האבל.
גם מלשון הרמב״ם נראה שסובר שכאשר התירו ללכת בבית הפרס מפני כבוד הבריות הולכים אף בלי ניפוח, ונמצא שגדול כבוד הבריות יותר ממצות קרבן פסח, עליה אמרו בפסחים
(דף צב, ב) שמתירים ללכת בשבילה בבית הפרס רק לאחר הניפוח. התוספות בבכורות
(שם) כותבים שלא יתכן שבסוגייתנו הולכים עם האבל דוקא לאחר ניפוח, כי מה כבוד יש בזה כשהולך ומנפח וצריך האבל להמתינו לכל פסיעה. דברי התוספות האלה באים כנגד מה שמשתמע לדעתם מדברי בעל השאילתות
(שם) שצריך ניפוח כשהולך לכל דללבר מצוה, וגם כשהולך מפני כבוד הבריות. אבל מסקנתם היא שיתכן שאף בעל השאילתות מתיר ללכת בבית הפרס לכל המצוות אפילו בלא ניפוח, וכמובן שהוא הדין כשהולך בגלל כבוד הבריות.
בעל עינים למשפט מדייק מלשון הרא״ש בתוספותיו והנמוקי יוסף (סוף הלכות טומאה לרי״ף) שההיתר ללכת בבית הפרס תלוי במעשה של ניפוח, כמו שמצינו בקרבן פסח. לדעתו כך נראה לפרש גם בדעת בעל השאילתות, למרות שהתוספות מסתפקים בפירוש דבריו.
לגופם של דברים הוא מסביר שכנראה יש מחלוקת בהגדרת ההיתר של בית הפרס במקום כבוד הבריות. יש שסוברים שחכמים לא העמידו את דבריהם, כלומר שאין כלל טומאה במקום כבוד הבריות, ולכן לא צריך ניפוח, ויש שסוברים שטומאת בית הפרס דחויה היא מפני כבוד הבריות, ולכן עושים כל שאפשר כדי למנוע את הטומאה. דבריו מסתברים אמנם בנוגע לדעת המחמירים, אבל באשר לדעת המקילים עדיין אפשר לומר שהטומאה היא רק בגדר דחויה, ובכל זאת אין צריכים לעשות ניפוח על פי מה שכותבים התוספות שאם מנפח - נמצא שאינו מכבד כראוי את האבל.
לפי זה יש לדון האם כשהולך מפני הכבוד ואינו מנפח נעשה טמא או לא, ומסתבר שאם הטומאה הותרה - יתכן שאף אינו טמא, ואם היא רק בגדר דחויה - בודאי שנטמא וצריך טהרה.
מלשון הרמב״ם שכותב שמותר לכהן להטמא בבית הפרס משמע שסובר שנטמא, ואינו סובר שהטומאה הותרה והתבטלה לגמרי.
[{דף יט:}]
ציון ד.
[{דף יט:}]
מצוה לראות מלכים אפילו במקום טומאה מדרבנן
ציון ו.
גמרא. תא שמע, דאמר רבי אלעזר בר צדוק: מדלגין היינו על גבי ארונות של מתים לקראת מלכי ישראל, ולא לקראת מלכי ישראל בלבד אמרו אלא אפילו לקראת מלכי גוים, שאם יזכה - יבחין בין מלכי ישראל למלכי גוים. אמאי? לימא ״אין חכמה ואין תבונה ואין עצה לנגד ה׳ ״! כדרבא, דאמר רבא: דבר תורה, אהל - כל שיש בו חלל טפח חוצץ בפני הטומאה, ושאין בו חלל טפח אינו חוצץ בפני הטומאה, ורוב ארונות יש בהן חלל טפח, וגזרו על שיש בהן משום שאין בהן, ומשום כבוד מלכים לא גזרו בהו רבנן.
מותר לכהן להטמא בבית הפרס או בחוצה לארץ לדבר מצוה, בזמן שאין שם דרך אלא היא... ...וכן מיטמא טומאה בדבריהם לכבד הבריות... וכן מדלגין על גבי ארונות של מתים לקראת מלכי ישראל ואפילו מלכי גוים, כדי להבחין בינם לבין מלכי ישראל כשיחזור כבודן למקומן, וכו׳.(רמב״ם אבל ג, יד)
טפח על טפח מרובע על רום טפח - מביא את הטומאה וחוצץ בפני הטומאה דין תורה, שאין קרוי אהל אלא טפח על טפח ברום טפח או יתר על זה. וכו׳. השגת הראב״ד. לא בירר את דבריו, דחלל טפח פנוי בעינן להביא את הטומאה ולחוץ בפני הטומאה, שאם לא כן והטומאה ממעטת את החלל טפח - טומאה רצוצה היא ואינה מביאה ואינה חוצצת.
ארונות של עץ שמניחין בהן את המת אינן כקבר, אלא אם יש בין כסוי הארון והמת גובה טפח חוצץ, והעומד על גבי הארון טהור מן התורה, ואף על פי שרוב ארונות יש בהן חלל טפח, הואיל ויש שאין שם חלל טפח - גזרו על כל הארונות שאינן חוצצין ושיהיה המהלך על גבי הארון כנוגע במת או בקבר.
השגת הראב״ד. זה המחבר דלה מים מבורות עמוקים, אלא שהמים עכורים, כי הוציא דבר זה ממילתיה דרבי אלעזר בר צדוק דאמר מדלגין היינו על גבי ארונות של מתים וכו׳, ומאותה השמועה בנה זה הבנין וטעה, כי הארונות שהיו עומדים בשדה של אבן היו, ובמקום קברות היו, ויש עליהם תורת גולל ודופק וקבר סתום, אלא שאין הכהנים מוזהרים אלא על הטומאה שהנזיר מגלח עליה, וקיימא לן שאינו מגלח אלא על גופו של מת, לא על קבר ולא על גולל ודופק, ואם אין בה חלל טפח - גופו של מת הוא, מפני שהיא בוקעת ועולה.(רמב״ם טומאת מת יב, א, ו - לא צוין בעין משפט)
אין הקבר מטמא מכל סביביו עד שיהיה שם חלל טפח על טפח על רום טפח... היתה טומאה רצוצה ולא היה שם חלל טפח - טומאה בוקעת ועולה, בוקעת ויורדת, ואין טמא אלא הנוגע כנגד הטומאה מלמעלה, או המאהיל עליה מלמעלה, או הנוגע כנגדה מלמטה, או מה שתאהיל עליו מלמטה, אבל הנוגע בצדי הבנין - טהור.
השגת הראב״ד. דבריו סתומים, ואולי כוונתו אינה מיושרת, כי זה הענין שלש מדות יש בו: שאם יש במקום הטומאה טפח מרובע, אף על פי שהטומאה ממעטת החלל והרי היא כטומאה רצוצה ובוקעת ועולה ומטמאה באהל - כמו כן מטמא כל סביביו במגע, וזהו קבר סתום, ואם יש שם טפח פנוי חלל - אינו מטמא באהל אבל מטמא כל סביביו במגע, ואם אין במקום הטומאה טפח מרובע - זו היא טומאה רצוצה שבוקעת ועולה ומטמאה באהל ואינה מטמאה במגע מצדיה... ודברים הללו מתבררים מן המשנה ומארונות דרבי אלעזר בר צדוק דברכות, וכו׳.(רמב״ם שם ז, ד - לא צוין בעין משפט)
מצוה להשתדל לראות מלכים, אפילו מלכי אומות העולם.
(שו״ע אורח חיים רכד, ט - לא צוין בעין משפט)
לפי נוסח הגמרא שלפנינו מבואר שההיתר להטמא בטומאה דרבנן כולל גם כשהולכים לקראת מלכי גוים, וכן כותבים הרי״ף (דף מג, ב), בעל השאילתות (שאילתא קג), הרמב״ן בספר המצוות (שורש א), בעל ספר האשכול (ח״ב סי׳ נב) והתוספות במסכת שבת
(דף קנב, ב), וכן פוסק הרמב״ם.
לעומת זאת כותב ר״י שירליאון בשם הרשב״ם שאין היתר להטמא בשביל ללכת לקראת מלכי גוים, ואינו גורס בגמרא את הנוסח המשווה גוים לישראל.
השלחן ערוך כותב רק שמצוה להשתדל לראות מלכים, אפילו מלכי אומות העולם, אך אינו כותב שמותר אף להטמא בשביל כך. המגן אברהם
(סק״ז) מסביר שבגמרא אמרו לבסוף שמותר להטמא מפני כבוד המלכות, ואין היתר זה קיים במלכים גוים. הוא מוסיף שהשלחן ערוך לא כתב את ההיתר הזה לא בהלכה שלפנינו ולא בהלכות טומאת מת מפני שבזמן הזה אין מלכים מישראל, ואילו לגבי מלכי גוים באמת לא התירו. הוא מסביר שגם דברי רבי אלעזר בר צדוק מכוונים רק למלכי ישראל שבשבילם היו מדלגים אף על ארונות של מתים, אבל בשביל לראות מלכי גוים לא היו עוברים על שום איסור, אף על פי שיש ענין ומצוה לראותם.
בעל עינים למשפט מסביר אחרת את השמטת השלחן ערוך, שכיון שבזמן הזה הקברים סתומים ואין בהם חלל טפח - נמצא שהטומאה היא דאורייתא ואינה נדחית אף לא מפני כבוד המלכות, וכן כותב הטור (יו״ד סי׳ שעב) שהדין של הגמרא אינו נוהג בזמן הזה, ועוד עיין לקמן בבירור הלכה על דין הטומאה.
הטומאה מעל קבר וארון שיש בהם חלל טפח
התוספות (ד״ה רוב) מקשים שגם כשיש פותח טפח מטמא, כמו שלמדנו במסכת אהלות
(פ״ז, א) שאם היתה נפש אטומה - הרי הטומאה בוקעת ועולה. הם מתרצים שמדובר כאן בקבר שהיה פתוח מן הצד, שבכגון זה אין הטומאה בוקעת ועולה, אולם כשהקבר סתום ויש בו חלל טפח - הריהו מטמא את כל סביביו, וכשאין בו - מטמא בטומאה רצוצה כנגד המת עצמו.
לפי הרמב״ם יש תירוץ אחר לקושיה כשמחלק בין קבר לארון של עץ, שבארון אין טומאה בוקעת ועולה כשיש בו חלל טפח. בדרך זו מוסברת סוגייתנו שמדלגים היו על הארונות ולא על הקברים, ובארונות כשיש בהם חלל טפח שוב אין למאהיל עליהם טומאה מדאורייתא.
הראב״ד משיג על הרמב״ם בטענה שמסתבר שהארונות שהיו עומדים בשדה היו של אבן, ולכן הוא מסביר שמותר היה לדלג עליהם מפני שכאשר יש בקבר חלל טפח - אין הכהן מוזהר על טומאתו כשם שהנזיר אינו מגלח על טומאת הקבר הסתום, וזו סברה שנזכרת גם בתוספות (ד״ה מדלגין). עם זאת כאשר אין חלל טפח - חזר האיסור למקומו, מפני שהטומאה היא מגופו של מת ולא מהקבר.
כל זה כותב הראב״ד בפרק יב, אולם בפרק ז הוא כותב הסבר אחר, כשמחדש שיש בענין זה מידות שונות המתבררות מתוך סוגייתנו. הוא מסביר שכאשר יש במקום הטומאה טפח מרובע והמת עצמו ממעט את החלל - הרי זה כקבר סתום, אולם כאשר יש טפח פנוי מלבד המת עצמו - אין הקבר מטמא באהל אלא רק במגע, ובזה מדובר בסוגייתנו שהיו מדלגים על הקברים שלא היתה עליהם טומאה דאורייתא. בעל ספר מים טהורים (על מסכת אהלות ג, ז חדרן ז) מסביר שהראב״ד מוכיח שיש הלכות שונות לחלל טפח מלבד המת ולחלל טפח עם המת, ממה שהביאו בסוגייתנו את דברי רבא על הדין של חלל טפח ולא הביאו את לשון המשנה במסכת אהלות. מכאן שיש בדברי רבא חידוש לעומת הדין במשנה, והוא כשיש חלל טפח מלבד המקום של המת בעצמו.
נמצא, איפוא, שיש לראב״ד שני הסברים שונים לסוגייתנו, וכבר עמדו על הסתירה בדבריו, ועוד יש לעיין בזה.
באשר לשיטת הרמב״ם כבר נזכר שמחלק בין קבר לבין ארון של עץ, אולם יש עוד לדון בשיטתו לגבי הגדר של חלל טפח באהל שמביא את הטומאה וחוצץ בפניה. הרמב״ם בפרק יב, א מביא את לשון המשנה במסכת אהלות, והראב״ד משיג עליו שלא הבהיר שצריכים לחלל טפח פנוי שאין המת עצמו ממעטו. כפי שהתבאר הראב״ד סובר שזהו החידוש שיש בסוגייתנו בדברי רבא לעומת מה שנלמד מן המשנה במסכת אהלות, אולם הכסף משנה כותב שאין הרמב״ם חולק עליו אלא שמביא רק את לשון המשנה כצורתה. מלבד זה הוא כותב שיש בלשונו בהלכה ו כדי להשלים את החסר, כשמדגיש שיש טפח בין המת לבין הכיסוי של הארון.
[{דף יט:}]
ציון ז.