×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) וַאֲגַלַּח מִמְּעוֹת מַעֲשֵׂר שֵׁנִי מַהוּ א״לאֲמַר לֵיהּ אנָדוּר וְאֵינוֹ יוֹצֵא בנָזִיר וְאֵינוֹ מְגַלֵּחַ.:
and I will shave my head, meaning I will purchase the nazirite offerings that are brought when a nazirite shaves himself, with second-tithe money, which I am obligated in any case to bring to Jerusalem, what is the halakha? Rabbi Yoḥanan said to him: With regard to the thanks-offering, he has vowed and must bring the offering, but he does not fulfill his obligation of the Festival peace-offering with it, as the latter offering must be brought from unconsecrated animals. Similarly, one who took the vow of naziriteship is a nazirite, but he may not shave his head and bring nazirite offerings purchased with second-tithe money.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותרא״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
{בבלי ביצה כ ע״א} גרסינן בפרק יום טוב שחל להיות בערב1 שבת ההוא גברא דאמר להו הבו ארבע מאה זוזי לפלניא ולינסוב ברתי אמר רב פפא ארבע מאה זוזי2 שקיל ברתיה אי בעי נסיב אי בעי3 לא נסיב אבל אי אמר לינסוב ברתי והבו ליה ארבע מאה זוזי4 אי נסיב אין אי5 לא נסיב לא מאי טעמא לישנא קמא לישנא דמתנא [הוא]⁠6 בין בזוזי בין [בברתא]⁠7 הילכך אי בעי תרויהו שקיל ואי בעי חד מיניהו שקיל אבל לישנא בתרא ברתיה תנאה וזוזי מתנה הילכך אי מקיים ליה8 לתנאיה9 שקיל ואי לא לא שקיל10:
1. בערב: וכן גינזבורג. כ״י נ, דפוסים: ״ערב״, כנוסחאות הרי״ף שם.
2. שקיל: וכן כ״י נ. חסר בגינזבורג, דפוסים.
3. אי בעי: כ״י נ: ״ואי בעי״. דפוס קושטא: ואי לא. דפוסים: ואי לא בעי.
4. ארבע מאה זוזי: חסר בכ״י נ, גינזבורג, דפוסים.
5. אי: כ״י נ, דפוסים: ״ואי״.
6. הוא: כ״י נ, גינזבורג, דפוסים. חסר בכ״י סוטרו.
7. בברתא: גינזבורג, כ״י נ אחר הגהה, דפוסים. כ״י נ לפני הגהה: ״בברת״. כ״י סוטרו: ״בברתיה ״.
8. ליה: כ״י נ, גינזבורג, דפוסים. חסר בכ״י סוטרו.
9. לתנאיה: גינזבורג: ״לתנאה״.
10. מאי טעמא... לא שקיל: פירוש רבינו, ראה רשב״א ביצה שם בשמו.
ואגלח ממעות מעשר שני – קרבנות שגזר עליו הכתוב ביום תגלחתו אקנה ממעות מעשר שני.
נדור – על התודה ואינו יוצא בה ידי חגיגה.
נזיר ואינו מגלח – ממעות מעשר אלא מן החולין דכיון דאמר הרי עלי נתחייב דאמירה לגבוה כמסירה להדיוט וכי הדר אמר על מנת לאו מילתא היא.
נזיר ואינו מגלח – ודוקא דקאמר הכי אבל אם אמר אפכא על מנת שאצא משום חגיגה הרי עלי תודה לא וכן בנזיר וכן משמע בסמוך דקאמר דטעמא דאמר הבו ליה ולנסיב כו׳ וכן פי׳ בקונט׳ שפירש טעמא משום דכיון דאמר הרי עלי נתחייב דאמירה לגבוה כמסירתו להדיוט וכי אמר ע״מ לאו מילתא היא.
ממעות מעשר שני מהו. אמר ליה נדור ואינו יוצא נזיר ואינו מגלח – פירוש: דתרי מילי נינהו הוא דאמר ולאו מיתליא הא בהא כלל.
רש״י בד״ה נדור על כו׳ חגיגה הס״ד:
ואגלח, כלומר: אביא את קרבן הנזירות שמביאים בשעת תגלחת השערות ממעות מעשר שני שממילא חייב אני להביאם לירושלים לאכלם שם ואקנה את קרבנותי מכספים אלה, מהו? אמר ליה [לו] ר׳ יוחנן: לענין התודה נדור, כלומר, חייב להביא תודה, אבל אינו יוצא בה משום חגיגה, לפי שאין יוצאים בחגיגה אלא מן החולין. וכן מי שנדר בנזירות הרי זה נזיר ואינו מגלח ממעות מעשר שני. כיון שהבאנו מקרה שאדם אומר דבר על תנאי, ואילו אנו מקבלים רק חלק מדבריוו, מסופר על מקרה הדומה קצת לזה.
and I will shave my head, meaning I will purchase the nazirite offerings that are brought when a nazirite shaves himself, with second-tithe money, which I am obligated in any case to bring to Jerusalem, what is the halakha? Rabbi Yoḥanan said to him: With regard to the thanks-offering, he has vowed and must bring the offering, but he does not fulfill his obligation of the Festival peace-offering with it, as the latter offering must be brought from unconsecrated animals. Similarly, one who took the vow of naziriteship is a nazirite, but he may not shave his head and bring nazirite offerings purchased with second-tithe money.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותרא״המהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(2) הָהוּא גַּבְרָא דַּאֲמַר לְהוּ הַבוּ לֵיהּ אַרְבַּע מְאָה זוּזֵי לִפְלוֹנִי וְלִנְסֵיב בְּרַתִּי אָמַר רַב פָּפָּא גאַרְבַּע מְאָה שָׁקֵיל וּבְרַתֵּיה אִי בָּעֵי נָסֵיב אִי בָּעֵי לָא נָסֵיב.
In relation to the previous case, in which one makes a conditional statement and only part of his statement is accepted, the Gemara relates a somewhat similar incident: A certain man said to those tending to him, in the form of a will: Give four hundred zuz to so-and-so, and let him marry my daughter. Rav Pappa said: The four hundred zuz he takes, but as for the benefactor’s daughter, if he wishes, he may marry her, and if he wishes, he need not marry her.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יבעל המאורראב״ד כתוב שםרמב״ן מלחמות ה׳רשב״ארא״המיוחס לשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
הזכיר מעשה שדומה לו: ההוא דאמר: הבו ת׳ זוז לפלוני ולינסוב ברתי. אמר רב פפא: ת׳ זוז – שקיל, דהא אמר: הבו ליה ת׳ זוזי, ברתיה, אי בעי – שקיל, ואי בעי – לא שקיל. ודייקינן מינה טעמא הבו ליה ולינסיב, אבל אי פריש ואמר: לינסיב והבו ליה, אי נסיב ברתיה – שקיל, ואי לא נסיב – לא שקיל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ההוא גברא – מצוה מחמת מיתה היה.
{שמעתא דאמירת הבו ד׳ מאה זוזי לפלניא ולנסוב ברתאי}
ההוא גברא דאמר להו, הבו להו ארבע מאה זוזי לפלניא ולנסוב ברתאי וכו׳ – פירשה הרי״ף ז״ל בפרק מי שמת (רי״ף בבא בתרא ס״ו:), לישנא קמא לישנא דמתנה הוא בין בזוזי בין בברתיה, כולה כדכתיבנא התם בהלכות.
ויש מפרשים משום דכל תנאי שקדמו מעשה אינו תנאי. ודעתי נוטה לזה הפירוש, אף על פי שיש הרבה מן החכמים שאמרו דלא בעי׳ תנאי כפול ותנאי קודם למעשה בממון אלא באיסורא בלחוד, כגון גיטין וקידושין, שהרי אנו הולכין בממון אחר אומדן דעתא ומה לנו לדקדק בכל לשון שהוציא תנאו, לא יהא אלא גלויי דעתא בעלמא.
ולי לא נראה כן. דשאני היכא דהוציא התנאי בשפתיו ממי שלא הוציאו בשפתיו וגלה בדעתו. שזה שגלה בו דעתו יש לומר אם היה מוציאו בשפתיו היה מוציאו כהלכה, וזה הוציאו בשפתיו ולא הוציאו כהלכה, כמו שאנו למדין מתנאי בני גד ובני ראובן. אין תנאו כלום והמעשה מקוים והתנאי בטל. ומשנה שלימה היא לענין ממון בבבא מציעא בפרק השוכר (בבלי בבא מציעא צ״ד:): כל תנאי שמעשה בתחלתו אינו תנאי.
[במאור דף י. ד״ה ההוא גברא. לרי״ף בבא בתרא דף סו: סי׳ תתפט (ביצה דף כ.)]
כתוב שם: [ההוא גברא דאמר הבו להו ד׳ מאה זוזי לפלניא ולנסוב ברתאי וכו׳]. ויש מפרשים משום דכל תנאי שקדמו למעשה אינו תנאי, ודעתי נוטה וכו׳.
אמר אברהם: מי שאמר זה לא שקל במאזני משפט. והנה רצה לומר שאם אמר זה האיש תנו לפלוני מאתים זוז אם ישא את בתי כיון שהמעשה קודם לתנאי יטול המאתים ולא ישא את הבת. על כן יצא משפט מעוקל, לא תהא כזאת בישראל. עתה אגלה את הסוד הנעלם מבני אדם שהראשונים לא פירשוהו כי כל מה שאמרו חכמים בתנאי כפול ותנאי קודם למעשה והן קודם ללאו ותנאי ומעשה בדבר אחד, כדאיתנהו במי שאחזו קורדיקוס [גיטין דף עה.], ומעשה דאפשר לקיומיה על ידי שליח כדאיתא בכתובות [דף עד.] בענין חליצה מוטעת, כל אלה לא נאמרו אלא כשהמעשה נעשה מיד, כעין נתינת גט וחליצת יבם שאין התנאי מבטל המעשה למפרע אלא אם כן נעשה כראוי וכחוק, כעין תנאי בני גד ובני ראובן שהיו מבקשין ממשה ע״ה שיתן להם נחלתם מיד ועל כן הוצרך משה לכפול את התנאים שאם לא יקיימו אותן יטלו אותה הנחלה מידם. וכן דקדק בתנאי קודם למעשה שהוא חוזק התנאי, ובהן קודם ללאו הואיל והמעשה נעשה מיד אם קדם הלאו אין בו כח לעקור המעשה, וכן בתנאי בדבר אחד ומעשה בדבר אחר שכיון שהמעשה נעשה מיד איך יתנה עליו מגופו לסתרו, כגון על מנת שתחזירי לי את הנייר [גיטין דף עה.], ואף על גב דמסקנא דההיא מטעמא אחרינא אסיקנא מכל מקום ילפינן מינה למילי אחריני היכא דליכא על מנת אלא באם דלא הוי תנאי. מעתה כל התנאים שבעולם שהן באים לעקור את המעשה כגון נתינת גט לידה או קדושין וחליצת יבם שנעשו מיד, וכן בנתינת ממון שהוא ניתן מיד, אם אמר אדם לחבירו הילך מנה זה ויהיה שלך אם לא באתי מכאן ועד יום פלוני אם לא כפל תנאו או לא דקדק בעניני התנאים אינו תנאי. גם יש לומר עוד על מתנה זו שאינה כחליצה ולא כנתינת הגט וכקדושין לפי שאלו נתינתן זו היא עשייתן. אבל מסירת המנה לידו של זה כיון שעל תנאי מסר אינו אלא פקדון בעלמא, וכל היכא דאיתיה ברשותיה דמאריה איתיה. ואם תאמר תנאי בני גד ובני ראובן נמי הכי הוא, לא דמי דאינהו זכיה הוו להו בגויה ובתורת נחלה נחיתו לה ובחליפין היתה ובירידתה לנחלה נגמרה עשייתה וכן נראה לי כדרך היושר.⁠1 מ״מ אין ספק בדבר שלא נעשה בו שום מעשה כגון זה שאמר תנו לפלוני מאתים זוז אם יקח בתי, לית דין ולית דיין אם לא יקח לא יטול, והוא האמת. ומעשה דההוא גברא דמסכת יום טוב אם אמר באם אין בו ספק שלא יטול אם לא יקח הבת. אבל הטעם כמו שפירש הרב ז״ל ואין לזוז ממנו.⁠2
1. עיין בחידושי בן הרמב״ן ביצה דף כ. סוף ד״ה אמר ר׳ פפא, וברמב״ן גיטין דף עה: סוף ד״ה איתקין שמואל.
2. הובא במכתם ביצה דף כ. ד״ה ההוא גברא, עיין להלן בגיטין סוף פ׳ השולח בהשגה על המאור דף כד. ד״ה הא דתנן, ובהערות שם, ובמלחמות כאן, ובחידושי הרשב״א ביצה דף כ. ד״ה הא דאמר ר׳ פפא.
{שמעתא דאמירת הבו ד׳ מאה זוזי לפלניא ולנסוב ברתאי}
ועוד, ההוא גברא דאמר להו, הבו ליה ארבע מאה זוזי לפלניא ולנסוב ברתאי וכו׳, פירשה הרב אלפסי ז״ל בפרק מי שמת, לישנא קמא לישנא דמתנה הוא בין בזוזי בין בברתיה, כולה כדכתיבנא בהלכות, ויש מפרשים משום דכל תנאי שקדמו מעשה אינו תנאי, ודעתי נוטה לזה הפי׳.
אמר הכותב: א״כ מה בא רב פפא ללמדנו. אם תאמר, הלכה כסתם אותה משנה קמשמע לן, לימא: דתנן, כל תנאי שמעשה בתחלתו אין1 תנאי.
ודקאמרינן בגמרא, אבל אמר - לינסוב והבו ליה - אי נסיב שקיל, אי אמר הכי וכפל תנאו, פשיטא. צריכא למימר.
ועוד, מה ענין המעשה הזה בשמועה זו ובמסקנא זו.
אלא ודאי כדברי רבינו הגדול ז״ל. ודומה הוא למה שאמר רבי יוחנן: נדור ואינו יוצא, נזיר ואינו מגלח. דהתם נמי טעמא דמילתא משום דכיון דלא אמר, על מנת שאצא בה ושאגלח, לא הוי תנאה ולא תלה נדרו בכך. שאלו אמר, על מנת, ודאי יוצא ומגלח, כאותה ששנינו (מנחות ק״ט.): שאגלח בבית חוניו, יצא. והכי מוכח בהדיא בגמרא התם בפרק בתרא דמנחות.
וכאן נמי לא תלה מתנתו בנשואי בתו, שאלו תלה אותם בהם תנאו קיים, לפי שמעולם לא אמרו תנאי כפול בשכיב מרע. שכל דברי שכיב מרע ככתובין וכמסורין דמו, בין במעשה בין בתנאי, שלא יהא צריך לדקדוקי התנאין ותטרף דעתו עליו. כנ״ל. וזה הטעם נכון וברור ודבר פשוט הוא, אלא שאין אנחנו צריכין לו כאן.
ברם נראין דברי רבינו רבי אברהם ברבי דוד ז״ל, שהשיב כך:
אמר אברהם: מי שאמר זה לא שקל במאזני משפט. והנה רצה לומר שאם אמר זה האיש, תנו לפלוני מאתים זוז אם ישא את בתי, כיון שהמעשה קודם לתנאי יטול המאתים ולא ישא את הבת. על כן יצא משפט מעוקל, חס ושלום. לא תהא כזאת בישראל.
עתה אגלה את הסוד הנעלם מבני אדם שהראשונים לא פירשוהו. כי כל מה שאמרו חכמים בתנאי כפול ותנאי קודם למעשה והן קודם ללאו ותנאי ומעשה בדבר אחד, כדאיתא במי שאחזו (גיטין ע״ה.), ומעשה דאפשר לקיומיה על ידי שליח, כדאיתא בכתובות (בבלי כתובות ע״ד.) בענין חליצה מוטעת, כל אלו לא נאמרו אלא כשהמעשה נעשה מיד, כעין נתינת גט וחליצת יבם. שאין התנאי מבטל המעשה למפרע אא״כ נעשה כראוי ובחוזק,⁠2 כעין תנאי בני גד, שהיו מבקשים ממשה שיתן להם נחלתם מיד. וע״כ הוצרך משה לכפול התנאים, שאם לא קיימו אותם יטלו אותה הנחלה מידם. וכן דקדק בתנאי קודם למעשה, שהוא חוזק התנאי, ובהן קודם ללאו, דהואיל והמעשה נעשה מיד, אם קדם הלאו אין בו כח לעקור המעשה. וכן בתנאי בדבר אחד ומעשה בדבר אחר, שכיון שהמעשה נעשה איך יתנה עליו מגופו לסותרו, כגון על מנת שתחזירי לי את הנייר (בבלי גיטין ע״ה.). אף על גב דבמסקנא מההיא3 מטעמא אחרינא אסיקנא לה, מכל מקום ילפינן מינה למילי אחריני היכא דליכא, על מנת, אלא, אם.⁠4
מעתה, כל התנאים שבעולם שהם באים לעקור המעשה, כגון נתינת גט לידה או קדושין וחליצת היבם, שנעשה מיד, וכן בנתינת ממון שנתן מיד, אם אמר אדם לחבירו הילך מנה זה ויהיה לך אם לא באתי מכאן ועד יום פלוני, אם לא כפל תנאו או לא דקדק בעניני התנאים אינו תנאי.
מכל מקום, אין ספק בדבר שלא נעשה בו שום מעשה, כגון זה שאמר, תנו לפלוני מאתים זוז אם יקח בתי, לית דין ולית דיין שאם לא יקח לא יטול, והוא האמת. ומעשה דההוא גברא דבמסכת יום טוב (כאן), אם אמר באם, אין בו ספק שלא יטול אם לא יקח הבת.
אבל הטעם כמו שאמר הרב ז״ל ואין לזוז ממנו.
עד כאן דברי הרב ז״ל.
ויש לי תחלה לשאול. דהא גבי נדרים, בחולין ולא אוכל לך (בבלי נדרים י״א.), לית ליה לרבי מאיר מכלל לאו אתה שומע הן וכן בשבועות העדות (שבועות ל״ו.), ואף על גב דליכא מעשה.
ויש לומר דהתם נמי לא אלים ליה לרבי מאיר מכלל לאו להיות נודר בו, דמעשה מכללא לית ליה. הא לעשותו בתנאי לבטל דבר שלא נגמר בו מעשה, לכולי עלמא הוי תנאי.
וסומכין היינו דבריו ממה ששנינו (גיטין ע״ו:): כתבו ותנו גט לאשתי אם לא באתי מכאן ועד שנים עשר חדש. כתבו בתוך שנים עשר חדש ונתנו לאחר שנים עשר חדש, אינו גט. אלמא, תנאו קיים אף על פי שיש בו מעשה בתחלתו. אלא שמצינו לרב אחא משבחא דבהדי שליח לא בעי׳ תנאי כפול, וה״ה לכל הני דיני דתנאין, דאדעתא דמאי דקאמר ליה משוי ליה שליח דוקא.
אבל מצאתי עוד בירושלמי ראיה לדבריו בפרק האומר בקדושין (ירושלמי קידושין ג׳:ג׳). דתני: האומר לאשה, הרי את מקודשת לי על מנת שירדו גשמים, וירדו גשמים, מקודשת. ואם לאו, אינה מקודשת. רבי מאיר אומר: בין ירדו בין לא ירדו, מקודשת, עד שיכפול תנאו. הכל מודים שאם אמר, לאחר שירדו גשמים, ירדו גשמים, מקודשת, ואם לאו, אינה מקודשת וכו׳. רבי חגי5 בעא קומי רבי יוסי: והן אם לא [כלאחר הוא].⁠6 אמר ליה: שניא היא. שהיתה הארץ לפניהם והוא מבקש להוציאה מידם.
ופירושו ברור. שבני ארץ ישראל סבורין, באומר לאשה, הרי את מקודשת לאחר שירדו גשמים, שאינו צריך לכפול תנאו לפי שלא חלו הקדושין עכשיו, וכאלו לא נעשו בו שום מעשה. והקשו: וזה האם של תנאי בני גד ובני ראובן, דכתיב, אם יעברו, לאו כלאחר הוא, ואף על פי כן הוצרך הכתוב לכפול תנאו. ותירץ: שאני התם. שהיתה הארץ לפניהם והם מחזיקין בה מעכשיו, לפיכך כפל משה רבינו התנאים שאם לא יקיימו אותן יטלו אותה הנחלה מידם. וכן בקדושין. כיון שהגיע קדושין לידה, אין במשמע האם לבטל הקדושין עד שיכפול, אלא התנאי בטל והקדושין חלין מעכשיו. אבל במפרש, לאחר, אינו צריך כפל. מעתה נסמכו דברי הרב ז״ל, שכל שלא הוחזקה מתנה בידו הרי האם שלו כלאחר, ואינו צריך לתנאי כפול אפילו לרבי מאיר. והוא הדין לשאר חומרי תנאי בני גד ובני ראובן. והנה אמת הנה נכון.
ומה שכתב בעל המאור ז״ל שיש הרבה מן החכמים שאמרו דלא בעי׳ תנאי כפול ותנאי קודם למעשה בממון, ולא נראה לו כן, אבל דעת רבינו הגדול ז״ל הוא, שהעידו תלמידיו עליו ומצוי בתשובת שלו וצריך לפנים, שעיקר הכתוב בממון. ובפרק שבועת העדות (שבועות ל״ו:) אמרו בהפך, דכי בעי׳ תנאי כפול, בממונא, אבל באיסורא לא, וסוטה ועדים וכן גיטין וקדושין איסורא דאית ביה ממונא הוא.
אבל יש לומר כמו שכתב הרב רבי שמואל רומרוגי ז״ל בפרק יש נוחלין שלו (רשב״ם בבא בתרא קלז: ד״ה ואם), דכי בעי׳ תנאי כפול, בגיטין וקדושין, לרווחא דמילתא, מדאתקין שמואל לחומרא בגטא דשכיב מרע, ואם מתי ואם לא מתי. הא בדיני ממונות, לא קי״ל כר״מ, דיחידאה הוא.
ומיהו, לענין תנאי קודם למעשה, שנאוה לדר״מ סתם (בבלי בבא מציעא צ״ד.). וכתב בה ר״ח: אף על גב דלא אשכחן לה אלא אליבא דר״מ, הלכתא כוותיה. דתני גבי הלכתא פסיקתא, דהך מתני׳ סתמא היא. וכולהו הלכתא נינהו. וי״ל7 פלוגתא נינהו. דתנאי כפול פלוגתא דר״מ ור׳ חנינא בן גמליאל, דאמר: צריך הדבר לאמרו, שאלמלא כן יש במשמע וכו׳. הא אילו לא היה הדבר צריך לאמרו, למדין מאותו התנאי כדין התנאים. הלכך, למעשה קודם לתנאי גמרינן מינה.
וכן נמי לתנאי שאפשר לעשותו ע״י השליח גמרינן מינה. דקי״ל, אין תנאי בחליצה. ור׳ יוחנן סבר לה הכי בפ׳ מצות חליצה (יבמות ק״ו.) ובפ׳ המדיר (כתובות ע״ד.).
אבל לתנאי כפול והן קודם ללאו ותנאי בדבר אחד ומעשה בדבר אחר, לא קי״ל כוותיה, אלא דלענין גטין וקדושין חיישינן לחומרא, מדחש לה שמואל בגיטא דשכיב מרע בלכתחילה. וליכא למימר מאי שנא דילפינן הכי מתנאי בני גד ולא ילפינן הכי מיניה, דאמרינן ביבמות (בבלי יבמות נ״ג.): אמר רבינא, יש תנאי בחליצה והכא בתנאי כפול קא מיפלגי. אלמא, אין כל הדברים שוין ונלמוד כולן מענין תנאן של בני גד ובני ראובן. וסוגיין בכולי תלמודא, ר״מ בתנאי כפול יחידאה הוא ולא קיימא לן כוותיה, והוא הדין להנך. והא ר׳ חנינא בן גמליאל ורבן שמעון בן גמליאל בגיטין (בבלי גיטין ע״ו.) פליגי בתנאי כפול, כל חד וחד כטעמי׳, ולא אמרי׳ לא גמרינן שום מידי מתנאי ולית הילכתא כוותיה. ה״ה להנך דלא מסתיימי במתני׳.⁠8 ואפשר לומר כן אף בתנאי קודם למעשה ולדחות אותה סתם של אבא חלפתא איש כפר חנניא (בבלי בבא מציעא צ״ד.), וכן ראיתי נוסחא בהלכות. וצריך תלמוד.
1. צ״ל: אינו
2. נדצ״ל: כחוק. כמו הגירסא בהשגות הראב״ד
3. נדצ״ל: דההיא. כמו הגירסא בהשגות הראב״ד
4. נראה דצ״ל: באם, דלא הוי תנאי. כמו הגירסא בהשגות הראב״ד
5. גירסתנו: רבי חניי
6. גירסתנו: כי לא אחד הוא
7. שמא צ״ל: מיהו, י״ל
8. נדר״ל דאף בהנך לא קיי״ל כר״מ
הא דאמר רב פפא ארבע מאה זוזי שקיל וברתיה אי בעי נסיב אי בעי לא נסיב. יש מי שפירשה משום דהוה ליה מעשה קודם לתנאי וכל תנאי שקדמו מעשה תנאו בטל וכדתנן במציעא בפרק השוכר את הפועלים (בבא מציעא צד.) (האומר), וכן פירש הר״ז ז״ל. ואינו מחוור, דאם כן מאי אתא רב פפא לאשמועינן מתניתין היא, [ואי] לאשמועינן דהלכתא כההיא סתם מתניתין התם היה לו לאומרה, אי נמי לימא דתנן, ועוד מאי שייטיה דהא הכא. והראב״ד ז״ל (בהשגות על הרז״ה) השיב על מי שפירש כן דודאי אם אמר על מנת שישא בתי אי נסיב שקיל ואי לא נסיב לא שקיל שאם אי אתה אומר כן יצא משפט מעוקל הוא התנה שלא יטול אלא (טעמא) כשישא ואנו נאמר שיטול ולא ישא, אבל לא אמרו תנאי שקדמו מעשה דתנאי בטל וכן כל מה שאמרו (גיטין עה.) בתנאי כפול והן קודם ללאו ותנאי ומעשה בדבר אחד אלא כשהמעשה נעשה מיד, כעין נתינת גט וחליצת יבם שאין התנאי מבטל המעשה למפרע אלא אם כן נעשה התנאי בחוזק כעין תנאי בני ראובן ובני גד דלפי שבקשו שתנתן להם נחלתן מיד הוצרך משה לחזק התנאי ולכפול אותו ולהקדים הן ללאו וכן בכל שאר הדרכים, [וכן] כשהתנאי ומעשה בדבר אחד כגון על מנת שתחזירי לי את הנייר איך יתנה עליו מגופו לסותרו, ואף על גב דבמסקנא דההיא מטעמא אחרינא אתי עלה מכל מקום ילפינן מינה למילי אחריני היכא דליכא על מנת אלא באם, ומעתה כל התנאים שבעולם שהם באים לעקור המעשה כגון נתינת גט לידה או קדושין וחליצת היבם שנעשו מיד, וכן בנתינת ממון שהוא ניתן מיד כגון שאמר אדם לחברו הילך מנה זה ויהיה לך אם לא באתי מכאן ועד יום פלוני, אם לא כפל תנאו או לא דקדק בענייני התנאים אינו תנאי, ומכל מקום אם לא נעשה שום מעשה, כגון זה שאמר תנו לפלוני מאתים זוז אם יקח בתי, לית דין ולית דיין שאם לא יקח לא יטול.
והא דאמר רב פפא הכא היינו טעמא לפי שהדיבור הראשון הוא עיקר, כלומר תנו לו ואם ירצה ליקח [ו]⁠אחר כן לישא הבת ישא, וכן בשאמר לינסיב ברתי והבו ליה הכי קאמר יקח בתי ואחר שישאנה אם ירצה תנו מאתים זוז, וכן פירש הרי״ף ז״ל בפרק מי שמת (ב״ב קמב:) וכן עיקר, והיינו שהביאוה כאן בשמועה זו לפי שהוא דומה [למה] ששאל ר״ל מר׳ יוחנן האומר הרי עלי (ואצא בהירי) [תודה ואצא בה ידי] חגיגה הריני נזיר ואגלח ממעות מעשר שני.
והרמב״ן ז״ל הביא ראיה לדברי הראב״ד מהא דגרסינן בירושלמי בקידושין פרק האומר (ירושלמי קידושין ג׳:ג׳), דתני האומר לאשה הרי את מקודשת לי על מנת שירדו גשמים [ירדו גשמים] מקודשת ואם לאו אינה מקודשת ר׳ מאיר אומר בין ירדו ובין לא ירדו מקודשת עד שיכפול תנאו, הכל מודים שאם אמר לאחר שירדו גשמים ירדו גשמים מקודשת ואם לאו אינה מקודשת, ר׳ חגי בעי קומי ר׳ יוסי והן אם לא כלאחר הוא אמר ליה שנייא הא שהיתה הארץ לפניהם והוא מבקש להוציאה מידם. ופירשו דבירושלמי סבורין באומר לאשה הרי את מקודשת לאחר שירדו גשמים שאינו צריך לכפול תנאו לפי שלא חלו הקדושין עכשיו וכאלו לא נעשה בו שום מעשה, והקשו והא של תנאי בני גד ובני ראובן דכתיב אם יעברו לאו (ב)[כ]⁠לאחר הוא ואף על פי כן הוצרך הכתוב לכפול תנאו ותירץ שאני התם שהיתה הארץ לפניהם והם מחזיקים בה מעכשיו לפיכך כפל משה רבינו עליו השלום התנאי שאם (כן) לא יקיימו שיטלו הנחלה מידם, אלמא משמע מהכא דכל שלא הוחזקה מתנה בידו הרי אם כלאחר ואינו צריך לכפול תנאו ואפילו לר׳ מאיר והוא הדין לכל שארי חומרי התנאים.
ההוא גברא דאמר להו הבו ליה מאה זוזי לפלפא ולנסוב ברתאי אמר רב פפא ד׳ מאה זוזי שקיל ברתיה אי בעי נסיב אי בעי לא נסיב – פירוש: לאו משום דמעשה קודם לתנאי, חדא דלא בעינן ליה כדכתיבנה בגיטין בגזירת הבורא. ותו דבשכיב מרע לא בעינן בממון דקדוקי תנאי כי היכי דאשכחן דאקילו ביה נמי דלא בעינן קנין ומקנה באמירה אלא טעמא דהא דהוה ליה כי ההיא דלעיל דהרי עלי תודה ואצא בה ידי חגיגה דתרי מילי נינהו.
ההוא גברא. פירש רש״י ז״ל ומצוה מחמת מיתה היה.
אמר רב פפא ארבע מאה זוזי שקיל וכו׳. יש מפרשים משום דהוי המעשה דהיינו נתינת המעות קודם התנאי דהיינו הנשואין ואנן בעינן תנאי קודם המעשה כדילפינן מבני גד ובני ראובן. ולא נהיר דהא קיימא לן כרבנן דלא בעינן דקדוקי תנאין דבני גד ובני ראובן ולא מוקמינן הא דרב פפא כר׳ מאיר דלית הלכתא כותיה. ועוד דשכיב מרע או מצוה מחמת מיתה כולי עלמא מודו דלא בעי תנאי כפול ודקדוקי תנאין כדי שלא תטרף דעתו עליו דהא מקילין עליה דמקנה באמירה בעלמא. והרא״ה פירש דהכא תרי מילי קאמר דכשהקדים מתנות המעות לנשואי בתו גלה דעתו שלא תלה זה בזה. אבל כשהקדים נשואי בתו ודאי גלה דעתו דבתורת נדוניא נתן לו המעות וכן כל כיוצא בזה.
גמ׳ אמר רב פפא ארבע מאה שקיל. עי׳ נדרים מח ע״א בר״ן ד״ה לא שנו:
ההוא גברא דאמר להו [אדם אחד שאמר להם] לעומדים עליו, בצוואה: הבו ליה [תנו לו] ארבע מאה [מאות] זוזי [זוז] לפלוני, ולנסיב ברתי [ושישא את בתי לאשה]. אמר רב פפא: ארבע מאה [מאות]שקיל [הוא נוטל], וברתיה [ואת בתו]אי בעי [אם רוצה]נסיב [ישא], אי בעי [אם רוצה]לא נסיב [ישא].
In relation to the previous case, in which one makes a conditional statement and only part of his statement is accepted, the Gemara relates a somewhat similar incident: A certain man said to those tending to him, in the form of a will: Give four hundred zuz to so-and-so, and let him marry my daughter. Rav Pappa said: The four hundred zuz he takes, but as for the benefactor’s daughter, if he wishes, he may marry her, and if he wishes, he need not marry her.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יבעל המאורראב״ד כתוב שםרמב״ן מלחמות ה׳רשב״ארא״המיוחס לשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) טַעְמָא דְּאָמַר הַבוּ לֵיהּ וְלִנְסֵיב אֲבָל אִי אָמַר לִנְסֵיב וְהַבוּ לֵיהּ אִי נָסֵיב שָׁקֵיל וְאִי לָא נָסֵיב לָא שָׁקֵיל.:
The Gemara comments: The reason is solely that he said it in this manner: Give him the money and let him marry my daughter, mentioning the gift before the condition. However, if he specified the condition first, by saying: Let him marry my daughter and give him the money, in that case, if he marries her, he takes the money, but if he does not marry her, he may not take it.
רי״ףרא״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

טעמא דאמר הבו ליה ולינסיב אבל אמר לינסיב והבו ליה אי נסוב שקיל ואי לא לא – דהשתא ודאי מוכחא מילתא בהאי לישנא דעם ברתיה קאמר.
מעירים: טעמא [הטעם] דווקא משום שאמר בלשון זו: הבו ליה [תנו לו] ולנסיב [ושישא], שהקדים את ענין המתנה לתנאי, אבל אי [אם] הקדים את התנאי לענין המתנה ואמר; לנסיב [שישא] את הבת והבו ליה [ותנו לו]אי נסיב [אם הוא נושא] — שקיל [הריהו נוטל], ואי לא נסיב [ואם אינו נושא] — לא שקיל [אינו נוטל].
The Gemara comments: The reason is solely that he said it in this manner: Give him the money and let him marry my daughter, mentioning the gift before the condition. However, if he specified the condition first, by saying: Let him marry my daughter and give him the money, in that case, if he marries her, he takes the money, but if he does not marry her, he may not take it.
רי״ףרא״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) יָתֵיב מָרִימָר וְקָאָמַר לְהָא שְׁמַעְתָּא מִשְּׁמֵיהּ דְּנַפְשֵׁיהּ א״לאֲמַר לֵיהּ רָבִינָא לְמָרִימָר אַתּוּן הָכִי מַתְנִיתוּ לַהּ אֲנַן כְּדִבְעָא מִינֵּיהּ רֵישׁ לָקִישׁ מר׳מֵרַבִּי יוֹחָנָן מַתְנִינַן לַהּ.:
The Gemara relates: Mareimar sat and stated this halakha with regard to one who attaches a condition to his vow to bring a thanks-offering in his own name, without attributing it to the Sage who stated it. Ravina said to Mareimar: You teach this halakha in this manner, without attribution, whereas we teach it in the form of a question that Reish Lakish asked of Rabbi Yoḥanan.
רי״ףרש״ימהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

להא שמעתא – דהאומר הרי עלי תודה ואצא בה ידי חגיגה.
משמיה דנפשיה – ולא אמר לה בלשון בעיא אלא מאליו אמרה האומר הרי עלי תודה ואצא בה ידי חגיגה הריני נזיר ואגלח ממעות מעשר שני נדור ואינו יוצא נזיר ואינו מגלח.
אתון הכי מתניתו לה – מאליה ולא משמיה דר׳ יוחנן.
אנן כדבעא מיניה ריש לקיש מר׳ יוחנן מתנינן לה – דאהדר ליה ר׳ יוחנן הכי.
בד״ה משמיה כו׳ תודה ואצא בה כו׳ כצ״ל:
בד״ה א״ל ב״ש כו׳ נמחק אמר להם וצ״ל בית שמאי כו׳:
מסופר: יתיב [ישב] מרימר וקאמר להא שמעתא משמיה דנפשיה [ואמר את ההלכה הזו משם עצמו], שאמר את מסקנת ההלכה לגבי המתנה על קרבן תודה, מבלי להזכיר את שם אומרה. אמר ליה [לו] רבינא למרימר: אתון הכי מתניתו לה [אתם כך אתם שונים את ההלכה הזו] ללא שם אומרה, ואילו אנן [אנחנו] כדבעא מיניה [באופן ששאל ממנו] ריש לקיש מר׳ יוחנן מתנינן לה [שונים אנו אותה].
The Gemara relates: Mareimar sat and stated this halakha with regard to one who attaches a condition to his vow to bring a thanks-offering in his own name, without attributing it to the Sage who stated it. Ravina said to Mareimar: You teach this halakha in this manner, without attribution, whereas we teach it in the form of a question that Reish Lakish asked of Rabbi Yoḥanan.
רי״ףרש״ימהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) תָּנֵי תַּנָּא קַמֵּיהּ דר׳דְּרַבִּי יִצְחָק בַּר אַבָּא {ויקרא ט׳:ט״ז} וַיַּקְרֵב אֶת הָעוֹלָה וַיַּעֲשֶׂהָ כַּמִּשְׁפָּט כְּמִשְׁפַּט עוֹלַת נְדָבָה דלִמֵּד עַל עוֹלַת חוֹבָה שֶׁטְּעוּנָה סְמִיכָה.
§ A tanna taught the following baraita before Rabbi Yitzḥak bar Abba: The verse concerning the burnt-offering that Aaron was commanded to sacrifice for the inauguration of the Tabernacle: “And he brought the burnt-offering and sacrificed it according to regulation” (Leviticus 9:16), indicates that the halakha of an obligatory burnt-offering is similar to the regulation governing a gift burnt-offering. This teaches with regard to an obligatory burnt-offering that it too requires the person bringing the offering to place his hands on the head of the animal to be sacrificed.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותרא״המהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
תני תנא קמיה דר׳ יצחק: מאי דכתיב: ויקרב את העולה ויעשה כמשפט? כמשפט עולת נדבה – מה עולת נדבה כתיב בה: אם עולה קרבנו מן הבקר וגו׳, וכתיב בה: וסמך ידו על ראש העולה וגו׳, כך עולת חובה טעונה סמיכה. אמר ליה: זו, לבית שמאי היא, דאף על גב דכתיב סמיכה בשלמי נדבה, שנאמר: ואם זבח שלמים קרבנו וגו׳ וסמך ידו על ראש קרבנו, כיון דבשלמי חובה לא כתיבא סמיכה – לא ילפי הני מהני. ולפיכך שנו בית שמאי במשנתינו: מביאין שלמים ואין סומכין. דאי בית הילל, כיון דגמרי שלמי חגיגה משלמי נדבה לפיכך שנו במשנתנו: מביאין שלמים וסומכין עליהן. בעולת חובה לבית הילל לא היה צריך לכתוב כמשפט וללמוד הימנו סמיכה בעולת חובה, אלא אפילו בלא פסוק יליף עולה מעולה, כמה דילפי שלמי חובה משלמי נדבה. ודחינן: וממאי דבית הילל זה ששנינו, סמיכה בשלמי חובה משלמי נדבה למדו אותה? דילמא חובה מחובה למדו – שלמי חובה מעולת חובה למדה, ועולת חובה גופה בעיא קרא מפורש, שיש בה סמיכה, ולפיכך אתא כמשפט לומר שעולת חובה טעונה סמיכה! ואמרי׳: מה ראית שלא ילמדו סמיכה לשלמי חובה משלמי נדבה? דאיכא למיפרך: מה לשלמי נדבה שכן מצויין בכל השנה כולה, ולפיכך טעונין, אבל שלמי חובה, שאינן אלא בימים טובים בלבד – לא. עולת חובה נמי איכא למיפרך: מה לעולה שכן כליל, תאמר בשלמי חובה שאין עולה מהן למזבח אלא דם וחלב בלבד! ופרקינן: אלא אתיא מבינייא – כלומר: אתיא משתיהן, מעולת חובה ושלמי נדבה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ויקרב את העולה – עולת יום שמיני של מלואים שהטיל הכתוב על אהרן חובה ליום קח לך עגל בן בקר לחטאת ואיל לעולה תמימים (ויקרא ט).
ויעשה כמשפט – מה משפט האמור בעולת חובה על כרחיך כמשפט המפורש בעולת נדבה בויקרא קאמר שכל משפטי עולה ושלמים שם נאמרו ובשל נדבה דבר הכתוב דכתיב אדם כי יקריב מכם משמע לכשירצה יקריב וכתיב התם וסמך ידו ואתא האי כמשפט דכתיב בעולת חובה ללמד עליה שתטען סמיכה כשאר משפטי נדבה.
ויקרב את העולה וכו׳ – פירש רש״י דקאי אעולה של אהרן שנאמר בפ׳ שמיני ולא נהירא דהא קאי אעולת צבור דהכתיב שעיר העם ומיד אח״כ כתיב ויקרב את העולה ועולה של אהרן מפורשת בפסוק אחר בפרשה לכך נראה דאין הכי נמי דקאי אעולה של צבור.
למד על עולת חובה שטעונה סמיכה – ותימה דאמר התם דאין טעונין סמיכה בקרבנות צבור אלא בשתי קרבנות וזו אינה מן המנין אלא (פר) [שעיר] של ע״ז ופר של העלם דבר ולפי׳ רש״י דפירש דהכא מיירי בקרבן של אהרן שהוא קרבן יחיד ניחא וי״ל דהא דקאמר דאין צריכין סמיכה אלא בב׳ קרבנות היינו דוקא בקרבנות שהן לדורות אבל הכא מיירי בקרבן המלואים שהיה לפי שעה ומ״מ קשה דהיכי ילפינן דורות משעה דקא למד על עולת חובה שטעונה סמיכה ועוד היכי ילפינן יחיד מצבור דהא פי׳ דקרא דויעשה כמשפט מיירי בקרבן צבור ולפי׳ רש״י ניחא ועוד י״ל שנויא השוה לשניהם הואיל וגלה לנו קרא דויקרב את העולה וגו׳ דילפינן שעה מדורות וקרבן צבור מקרבן יחיד דכתיב אדם כי יקריב לדורות וה״ה דלילפי דורות משעה ויחיד מצבור ועוד אמר הר״מ דיש לישב פי׳ רש״י ולעולם פשטיה דקרא דויקרב העולה מיירי בקרבן צבור ואי קשיא הא אינה טעונה סמיכה כדקאמר ב׳ סמיכות בצבור י״ל דאין ה״נ אלא אם אינו ענין לקרבנות צבור דהא קי״ל דאין טעונין סמיכה אלא בשתי קרבנות צבור וזו אינה מן המנין תנהו ענין לקרבנות אהרן שהוא קרבן יחיד.
ויעשה כמשפט כמשפט עולת נדבה – פירוש: לאו דהוי בהיקישא דהא לקמן הדר גמרינן מיהא שלמי חובה ודבר הלמד בהיקש אינו חוזר ומלמד בהיקש בקדשים כדאיתא בזבחים. אלא דמלישנא דכמשפט הוי כמאן דכתיבא הכא סמיכה בהדיא.
תוס׳ בד״ה למד על כו׳ השוה לשניהם הואיל כו׳ כצ״ל:
בגמרא תני תנא כו׳ לימד על עולת חובה שטעון סמיכה. וקשיא לי אמאי צריך קרא להכי למיגמר עולת חובה מנדבה ות״ל דכולהו קרבנות איתקשו להדדי מקרא דזאת התורה לעולה ולמנחה ולחטאת כדאיתא להדיא בכמה דוכתי בזבחים ובמנחות וא״כ ה״נ נילף מהאי הקישא לענין סמיכה דהא קיי״ל אין היקש למחצה לכאורה היה נ״ל בזה דלענין סמיכה לא שייך האי הקישא כיון דבכור ומעשר ופסח נמי שייכו בהאי הקישא דזאת התורה כדאיתא להדיא בזבחים דף ז׳ ע״ב דדרשינן ביום צותו וגומר זה בכור ומעשר ופסח וכה״ג משמע להדיא במנחות דף פ״ג לענין דפסח אין בא אלא מן החולין וילפינן לה מהאי הקישא ואפ״ה אמרינן במנחות דף צ״ב דבכור ומעשר ופסח אין טעונין סמיכה אם כן תו לא שייך הך הקישא לענין סמיכה בשאר קרבנות וכה״ג כתבו התוספת בפ״ק דחולין דף כ״א בד״ה כמשפט דלא שייך האי הקישא לענין סמיכה כיון דליתא בבכור ומעשר ופסח ע״ש אלא דקשיא לי בדבריהם דהא במנחות דף צ״ב משמע להדיא דהא דבכור ומעשר ופסח אין טעונים סמיכה לאו ממעוטא דקרבנו ילפינן להו דהא מסקינן התם דקרא דקרבנו איצטריך לדרשא אחריתי אלא דהא דבכור ומעשר ופסח אין טעונין סמיכה היינו משום דלית לן למילפינהו משאר קרבנות בבנין אב משום דאית להו פירכא ע״ש וא״כ אכתי אמאי לא יליף להו בהקישא ובאמת הקשו שם התוספות כן והניחו בתימא ולפ״ז נמי הדרא קושיא לדוכתא בשמעתין אמאי לא יליף עולת חובה מעולת נדבה לענין סמיכה מהאי הקישא כיון דלא שייך הך תירוצא שתירצו התוספות בחולין מסוגיא דמנחות דאדרבא בהך סוגיא דמנחות גופא שייך נמי הך קושיא דהקישא לענין סמיכה ונלע״ד בזה דהא דסמיכה לא הוי בכלל האי הקישא דזאת התורה היינו משום דבהאי הקישא כתיבי נמי קרבנות ציבור וכיון דמסקינן במנחות דף צ״ב דגמירי דאין סמיכה בציבור אלא בשני מקומות וא״כ מש״ה אתיא הך הלכתא ואפקה מהקישא לענין סמיכה. ולפ״ז ממילא נתיישב׳ גם כן קושית התוספות שם לענין סמיכת בכור ומעשר ופסח דלא נילפינהו מהקישא ומש״ה נמי איצטריך הכא בשמעתין קרא דכמשפט לענין עולת חובה שטעון סמיכה כיון דלא שייך הקישא לענין סמיכה וכ״ז דלא כדברי התוספות בפ״ק דחולין שהבאתי לעיל ושיטת התוספות שם צ״ע ליישב כנ״ל ודוק היטב ועיין עוד בסמוך:
בפירש״י בד״ה ויקרב את העולה כו׳ שהטיל הכתוב על אהרן חובה ליום כו׳ עכ״ל. ובאמת יש לתמוה על פרש״⁠ ⁠׳י בזה דהאי קרא דויקרב את העולה לא איירי בקרבנות של אהרן כלל אלא בעולת העם כמו שהקשו בתו׳ בד״ה ויקרב ומה שתירצו בד״ה למד על עולת חובה דהר״ם מיישב פרש״י דמוקמינן לקרא דויקרב באם אינו ענין לקרבנות של אהרן מלבד שנראה דוחק אלא דיותר קשה דהאי קרא לעיל בקרבנות של אהרן הוי ליה למיכתב דטעון סמיכה בין לענין חטאת בין לענין עולה למאי דפריך בסמוך דלא שייך הקישא דזאת התורה לענין סמיכה וכ״ש לשיטת התוספת דשעה מדורות לא ילפינן להך תירוצא ונלע״ד שיטת רש״י בענין אחר דלית לן לאוקמי הך דרשא דויעשה כמשפט לענין עולת העם לחוד דאיירי ביה קרא דאכתי מאי בא ללמדנו דעולת חובה דטעונה סמיכה דמה דהוי הוי ולדורות נמי לא מצי איירי דהא דורות משעה לא ילפינן כמו שהקשו תוספות ועוד דכיון דעולת העם קרבן צבור הוי א״כ כה״ג לדורות אין טעונין סמיכה כיון דגמירי דאין בצבור אלא שתי סמיכות אע״כ דקרא דויעשה כמשפט שכתוב בסוף ענין בא ללמד על עצמו על כל הקרבנות דלעיל מיניה דהיינו כל קרבנות של אהרן וחטאת העם ושפיר ילפינן להו בק״ו מעולת העם דאע״ג שהיא עולת חובה והיא נמי קרבן צבור אפ״ה טעונין סמיכה אף על גב דאין בצבור אלא ב׳ סמיכות אפ״ה בקרבנות שעה לא איירי הלכתא כמ״ש התוספת מכ״ש בקרבנות של אהרן שהן קרבן יחיד וה״ה לחטאת העם שדומה לשאר חטאות דכתיב בהו סמיכה וכל חטאת חובה נינהו דלא שייך ביה נדבה א״כ מכ״ש שטעונין סמיכה. ועוד נ״ל דאף לפמ״ש לעיל דלענין סמיכה לא שייך הקישא דזאת התורה היינו בשאר קרבנות משא״כ לענין מלואים דכתיב נמי בהאי הקישא ולמלואים שפיר ילפינן מלואים ממלואים גופייהו בהקישא לענין סמיכה והשתא לפ״ז א״ש דאיצטריך קרא דויעשה כמשפט ללמד על עולת חובה שטעונין סמיכה ולא תקשה מה דהוי הוי למאי דפרישי׳ דמקרא דויעשה כמשפט למדנו שעולת אהרן ג״כ טעון סמיכה ממילא ילפינן מיניה לעולת חובה שהוא לדורות שטעונין סמיכה מק״ו כנ״ל ועיין עוד בסמוך:
בתוס׳ בד״ה למד על עולת חובה כו׳ ותימא דאמרינן התם דאין סמיכה בצבור אלא בשתי קרבנות כו׳ ולפרש״י ניחא ולפי מ״ש התוספת במנחות דף צ״ב ע״ב בד״ה גירסא בעלמא דרש״י פי׳ הך גירסא בעלמא כלומר דרבי יהודא לית ליה הלכה למשה מסיני אלא בגירסא בעלמא נקט ליה וא״כ אין מקום לכל דברי התוספות כאן דהא שפיר מצינו לאוקמי הך ברייתא הכא דויעשה כמשפט כר״י דלית ליה הלכתא אלא לגירסא בעלמא כדי שלא נטעה בשעיר עבודת כוכבים כדמשמע התם בכל הסוגיא א״כ א״ש הא דרבי קרא לעולת העם לסמיכה והרבה דקדוקים יש לדקדק בסוגיא דהתם ואין להאריך כאן יותר:
א תני תנא [שנה חוזר המשניות] קמיה [לפני] ר׳ יצחק בר אבא את הברייתא הבאה: מן הכתוב בפרשת המילואים בענין העולה שנצטווה אהרן להקריב ״ויקרב את העלה ויעשה כמשפט״ (ויקרא ט, טז) למדים, שדין עולת חובה כמשפט עולת נדבה. למד על עולת חובה שאף היא טעונה סמיכה, שדבר זה לא נאמר במפורש בעולת חובה.
§ A tanna taught the following baraita before Rabbi Yitzḥak bar Abba: The verse concerning the burnt-offering that Aaron was commanded to sacrifice for the inauguration of the Tabernacle: “And he brought the burnt-offering and sacrificed it according to regulation” (Leviticus 9:16), indicates that the halakha of an obligatory burnt-offering is similar to the regulation governing a gift burnt-offering. This teaches with regard to an obligatory burnt-offering that it too requires the person bringing the offering to place his hands on the head of the animal to be sacrificed.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותרא״המהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) א״לאֲמַר לֵיהּ דַּאֲמַר לָךְ מַנִּי בֵּית שַׁמַּאי הִיא דְּלָא גָּמְרִי שַׁלְמֵי חוֹבָה מִשַּׁלְמֵי נְדָבָה דְּאִי בֵּית הִלֵּל כֵּיוָן דְּגָמְרִי שַׁלְמֵי חוֹבָה מִשַּׁלְמֵי נְדָבָה עוֹלַת חוֹבָה נָמֵי לָא תִּבְעֵי קְרָא דְּגָמְרִי מֵעוֹלַת נְדָבָה.
Rabbi Yitzḥak said to the tanna: He who told you that this halakha requires an explicit biblical source, in accordance with whose opinion did he say this? It is that of Beit Shammai, who do not learn the halakha of obligatory peace-offerings from that of gift peace-offerings by way of an analogy [binyan av], as they distinguish between the two with regard to the requirement of placing hands on the peace-offerings brought on a Festival. As, if it were the opinion of Beit Hillel, since they learn the halakha of obligatory peace-offerings from that of gift peace-offerings, there being no distinction between the two categories, then an obligatory burnt-offering should also not require a special verse to teach this halakha, as they can learn it from the halakha governing a gift burnt-offering by means of an analogy.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותמיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ושלמי חובה לבית שמי לא בעי סמיכה? והתניא: אמר ר׳ יוסי: לא נחלקו בית שמי ובית הילל על שלמי חובה שטעונין כו׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר ליה – ר׳ יצחק לתנא.
דאמר לך מני – הא דאיצטריך קרא להכי ולא גמר לה בבנין אב דמה מצינו בנדבה שהיא עולה וטעונה סמיכה אף חובה שהיא עולה כמותה תטעון סמיכה.
ב״ש היא – דאמר במתניתין מביאין שלמים של י״ט שהן חובה ואין סומכין עליהן וטעמא מאי משום דסמיכה בויקרא כתיב בשלמי נדבה ואם זבח שלמים קרבנו וסמך ידו וגו׳ וקא סברי לא גמרינן חובה מנדבה דפרכינן מה לנדבה שכן מצויה בכל שעה שירצה יתנדב ויביא תאמר בחובה שאינה אלא לכשיתחייב הלכך לא דחיא סמיכה דידהו יום טוב הלכך עולת חובה נמי אי לאו דפרט בה קרא כמשפט לא הוה בעיא סמיכה דחובה מנדבה לא גמרי׳.
דלא גמרי שלמי חובה כו׳ – השתא אית ליה לרבי יצחק בר אבא דטעמא דב״ש דאמרי אין סומכין היינו משום דאין טעונין סמיכה ולא כרבי יוסי דקאמר בסמוך דפליגי בתכף כו׳ ורש״י פי׳ במתני׳ טעמא משום שבות שמשתמש בבעלי חיים ויפה פי׳ דבפ׳ אין דורשין (חגיגה דף טז:) משמע דבהכי פליגי לרבי יוחנן.
דאמר לך מני בית שמאי היא. פירוש דאמרי במתניתין מביאין שלמים של יום טוב שהם חובה ואין סומכין עליהם. ואמרו בתוס׳ דלאו דוקא ביום טוב דאפילו בחול נמי לבית שמאי אין סומכין. והא דפליגי ביום טוב להודיעך כחן דבית הלל דאפילו ביום טוב סברי בית הלל דסומכין. אבל רש״י שפירש במתניתין דאין סומכין לבית שמאי משום שבות דמשמע דאילו בחול סומכין פירש ז״ל כן אליבא דמאן דאמר דבית שמאי ילפי שלמי חובה משלמי נדבה.
בד״ה דלא גמרי כו׳ משמע דבהכי פליגי כו׳. נ״ב פי׳ בתכף פליגי והיינו משום שבות י״ט אבל מאן דפירש אין טעונין סמיכה א״כ הסמיכה אסורה אף בלא י״ט (אף) משום עבודה בקדשים ודו״ק:
בגמרא א״ל דאמר לך מני ב״ש היא. ויל״ד דלמאי דמשמע ליה השתא דב״ש לית ליה סמיכה בשלמי חובה כלל א״כ מאי איריא דאין סומכין עליהם ביום טוב ת״ל דבחול נמי אין סומכין ול״ל דבחול נהי דלית ליה סמיכה בשלמי חובה מדאורייתא אפ״ה מדרבנן טעונין סמיכה משא״כ ביו״ט דאיכא שבות להשתמש בבעלי חיים מש״ה לא אתי סמיכה דרבנן ודחי שבות דרבנן הא ליתא דהא למ״ד סמיכה דרבנן ע״כ א״א לסמוך עליו אפילו בכל כחו דהא עבד עבודה בקדשים דאסור מדאורייתא כדמקשה הש״ס בחגיגה דף ט״ז ע״ב לענין סמיכה דקרבן נשים ע״ש ומסיק התם דלא אשכחן סמיכה דרבנן אלא דאמרינן להו אקפו ידייכו שאינה סמיכה כלל אלא משום נחת רוח כדמסיק התם להדיא וא״כ לפ״ז דבסמיכה דרבנן אינו סומך בכל כחו אלא באקפו ידים בלבד א״כ אמאי אסרו ליה ב״ש בי״ט הכא משום שבות ת״ל דלא שייך שבות בכה״ג כיון שאינו סומך בכל כחו כדאיתא בהך סוגיא דחגיגה גופא דלמאי דקאמר התם דכולהו תנאי דפליגי התם בי״ט משום שבות מדייק מינה רבב״ח דש״מ סמיכה בכל כחו בעינן דאלת״ה מאי קא עביד לסמוך ע״ש. וא״כ הדרא קושיא לדוכתא בשמעתין ממ״נ אי לית ליה לב״ש סמיכה מדרבנן כלל א״כ מאי איריא י״ט אפילו חול נמי שלמי חובה אין טעונין סמיכה לדידהו ואי אית להו סמיכה מדרבנן בחול ע״כ היינו באקפות ידים לחוד כי היכי דלא ליעביד עבודה בקדשים א״כ מה״ט גופא אין לאסור הסמיכה בי״ט משום דאין משתמש בבעלי חיים כיון דלא שייך שבות בכה״ג כיון שאינו סומך בכל כחו כמו שהבאתי מסוגיא דחגיגה ולדעתי צ״ע גדול ליישב ודוק היטב:
גמ׳ אמר רב פפא ארבע מאה שקיל. עי׳ נדרים מח ע״א בר״ן ד״ה לא שנו:
אמר ליה [לו] ר׳ יצחק לאותו תנא: דאמר [שאמר] לך, שלימד אותך את שיטת ברייתא זו, שלדבר זה צריך ראיה מפורשת מן הכתוב מני [כשיטת מי היא סבורה לדעתו] — כשיטת בית שמאי היא, דלא גמרי [שאינם לומדים] דין של שלמי חובה משלמי נדבה בדרך בנין אב, שהרי מחלקים הם בענין חובת סמיכה על שלמים שמביאים בחג, ולשיטתם יש להביא ראיה מיוחדת לכל פרט, דאי [שאם] כשיטת בית הלל היא, כיון דגמרי [שהם למדים] דין שלמי חובה מדין שלמי נדבה, ולשיטתם הכל בכלל שלמים ואין לחלק, אם כן עולת חובה נמי [גם כן] לא תבעי קרא [תצטרך כתוב] מיוחד כדי ללמד על כך, דגמרי הם למדים] מעולת נדבה בדרך של ״בנין אב״.
Rabbi Yitzḥak said to the tanna: He who told you that this halakha requires an explicit biblical source, in accordance with whose opinion did he say this? It is that of Beit Shammai, who do not learn the halakha of obligatory peace-offerings from that of gift peace-offerings by way of an analogy [binyan av], as they distinguish between the two with regard to the requirement of placing hands on the peace-offerings brought on a Festival. As, if it were the opinion of Beit Hillel, since they learn the halakha of obligatory peace-offerings from that of gift peace-offerings, there being no distinction between the two categories, then an obligatory burnt-offering should also not require a special verse to teach this halakha, as they can learn it from the halakha governing a gift burnt-offering by means of an analogy.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותמיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) וּמִמַּאי דְּבֵית הִלֵּל שַׁלְמֵי חוֹבָה מִשַּׁלְמֵי נְדָבָה גָּמְרִי דִּלְמָא מֵעוֹלַת חוֹבָה גָּמְרִי וְעוֹלַת חוֹבָה גּוּפָא בָּעֲיָא קְרָא.
The Gemara asks: And from where may it be shown that Beit Hillel learn the halakhot of obligatory peace-offerings from those of gift peace-offerings? Perhaps they do not learn the halakhot of obligatory peace-offerings from those of gift peace-offerings. Rather, they learn the halakha governing obligatory peace-offerings from the halakha governing an obligatory burnt-offering: Just as an obligatory burnt-offering requires the one bringing the offering to place his hands on the animal to be sacrificed, so too do obligatory peace-offerings. And an obligatory burnt-offering itself requires an explicit verse from which to derive this halakha, and perhaps the verse cited above is the source: “And he brought the burnt-offering and sacrificed it according to regulation.”
רי״ףרש״יתוספותמיוחס לשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וממאי דבית הלל כו׳ – דלמא לעולם חובה מנדבה לא גמרינן אלא בית הלל חובה מחובה גמרי שלמי חובה מעולת חובה הלכך עולת חובה בעיא האי קרא דכמשפט להיות מפורש בה ואי לא לא הוה ידעינן סמיכה לא בעולה ולא בשלמים דחובה והך מתניתא דברי הכל היא.
דלמא מעולת חובה גמרי – ואם תאמר והא הוי דבר הבא מן ההיקש דעולת חובה לא ידעינן אלא מנדבה דכמשפט ודבר הלמד בהיקש אינו חוזר ומלמד בבנין אב וי״ל דבעיא היא בזבחים (דף נ.) אם חוזר ומלמד בבנין אב ואם לאו והכא קאמר אם תמצי לומר חוזרין ומלמדין בבנין אב דבר הלמד בהיקש מעולת חובה גמירי לה דחובה מחובה ילפינן.
דילמא מעולת חובה גמרי. וקשיא לי כיון דשלמי חובה גמרי מעולת חובה ועולת חובה מעולה נדבה הוה ליה למד מלמד ואין למדין בקדשים למד מלמד. תירץ הריטב״א דכיון דכתיב בעולת חובה כמשפט הרי הוא כאלו נכתבו הלכותיו בה בפירוש וכאלו כתיבא סמיכה בה בהדיא.
תוספות בד״ה דלמא מעולת חובה גמירי וא״ת כו׳ והכי קאמר את״ל חוזרין ומלמדין בבנין אב דבר הלמד בהיקש כו׳ עכ״ל כצ״ל:
ושואלים: וממאי [וממה] מוכיח אתה שבית הלל שלמי חובה משלמי נדבה גמרי [למדים]? דלמא [שמא] לדעתם אין ללמוד חובה מנדבה, אלא חובה מחובה ובאמת מצוות סמיכה בשלמי חובה מעולת חובה גמרי [למדים הם], שכשם שעולת חובה טעונה סמיכה אף שלמי חובה טעונים סמיכה, ועולת חובה גופא [עצמה] בעי קרא [צריכה כתוב מפורש] ללמוד בה הלכה זו, ושמא למדו אף הם מן הכתוב ״ויעשה כמשפט״.
The Gemara asks: And from where may it be shown that Beit Hillel learn the halakhot of obligatory peace-offerings from those of gift peace-offerings? Perhaps they do not learn the halakhot of obligatory peace-offerings from those of gift peace-offerings. Rather, they learn the halakha governing obligatory peace-offerings from the halakha governing an obligatory burnt-offering: Just as an obligatory burnt-offering requires the one bringing the offering to place his hands on the animal to be sacrificed, so too do obligatory peace-offerings. And an obligatory burnt-offering itself requires an explicit verse from which to derive this halakha, and perhaps the verse cited above is the source: “And he brought the burnt-offering and sacrificed it according to regulation.”
רי״ףרש״יתוספותמיוחס לשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) מַאי שְׁנָא מִשַּׁלְמֵי נְדָבָה דְּלָא גָּמְרִי שֶׁכֵּן מְצוּיִין מֵעוֹלַת חוֹבָה נָמֵי לָא גָּמְרִי שֶׁכֵּן כָּלִיל.
The Gemara challenges this argument: What is different about obligatory peace-offerings such that Beit Hillel do not learn the halakha governing them from the halakha applying to gift peace-offerings? It is that gift peace-offerings are more common, and perhaps a different halakha applies to them. If so, they should also not learn the halakha governing obligatory peace-offerings from the halakha applying to an obligatory burnt-offering, as the latter is entirely burnt, unlike peace-offerings.
רי״ףפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומקשים על הסבר זה: מאי שנא [במה שונה] שלמי חובה שאותם משלמי נדבה דלא גמרי [שאין למדים] שכן שלמי נדבה מצויים יותר, ושמא יש להם דין שונה. אם כן שלמי חובה מעולת חובה נמי [גם כן] לא גמרי [ילמדו] שכן העולה היא כליל, (נשרפת כולה לקרבן), מה שאין כן בשלמים!
The Gemara challenges this argument: What is different about obligatory peace-offerings such that Beit Hillel do not learn the halakha governing them from the halakha applying to gift peace-offerings? It is that gift peace-offerings are more common, and perhaps a different halakha applies to them. If so, they should also not learn the halakha governing obligatory peace-offerings from the halakha applying to an obligatory burnt-offering, as the latter is entirely burnt, unlike peace-offerings.
רי״ףפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) (אֶלָּא) אָתְיָא מִבֵּינַיָּיא.
The Gemara answers: Rather, the halakha governing obligatory peace-offerings is derived from between the two of them. The Torah explicitly states that one must place hands on the heads of both obligatory burnt-offerings and gift peace-offerings. It is possible to extend the same obligation to obligatory peace-offerings by combining the two sources, as follows: If one says that an obligatory burnt-offering is different from an obligatory peace-offering because it is entirely burnt, gift peace-offerings prove that this is not the critical factor; and if one counters that gift peace-offerings are different from obligatory peace-offerings because they are common, an obligatory burnt-offering proves that this is not crucial. Therefore, there is no proof from here with regard to Beit Hillel’s position, as they too might learn the halakha governing an obligatory burnt-offering from the verse: “And he brought the burnt-offering and sacrificed it according to regulation.”
רי״ףרש״ירא״המהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אתיא מבינייא – לעולם מתני׳ דתני תנא דברי הכל היא ואפי׳ לב״ה בעיא קרא ומאחר דקי״ל סמיכה בעולת חובה מהאי קרא אתו להו שלמי חובה מתרוייהו משלמי נדבה ומעולת חובה במה מצינו בשלמי נדבה שטעונין סמיכה אף שלמי חובה שהן שלמים כמותן יטענו סמיכה וכי פרכת מה לשלמי נדבה שהן מצויין עולת חובה תוכיח שאינה מצויה וטעונה סמיכה אף אני אביא שלמי חובה שאע״פ שאינן מצויין יטענו סמיכה וכי פרכת מה לעולת חובה שכן כליל תאמר בשלמי חובה שאינם כליל שלמי נדבה יוכיחו וחזר הדין לא ראי זה כראי זה לא ראי עולת חובה כראי שלמי נדבה לתלות טעם הסמיכה בראיה שכן מצוין דהך ראיה בעולת חובה ליתא ולא ראי שלמי נדבה כראי עולת חובה לתלות טעם הסמיכה בראיה שכן כליל דהא ליתא בשלמי נדבה וכתיב בהו סמיכה הצד השווה שבהן על כרחך תתלה טעם סמיכתן בטעם הצד השוה שבשניהם בעולת חובה ובשלמי נדבה הצד השוה שבשניהם שקרבן יחיד הן וטעונין נסכים [וסמיכה] אף אני אביא כל הטעון נסכים והוא קרבן יחיד שיטעון סמיכה ואתו להו שלמי חובה מהאי טעמא.
אלא אתיא מביניא – והשתא אתיא מתניתין לבית הלל שפיר דתרויהו צריכי.⁠1
1. בכ״י בהמ״ל 8728 מופיע כאן הביאור לדף י״ט: ״לר׳ שמעון בחולו של מועד״.
גמ׳ אלא אתיא מביניא נמחק אלא:
בד״ה אתיא מביניא כו׳ ומעולת חובה במה מצינו כו׳ יטענו סמיכה וכי פרכת מה לעולת כו׳ כצ״ל:
בגמ׳ אתיא מביניא ופרש״י דהיינו דגמרינן שלמי חובה מעולת חובה ומשלמי נדבה במה הצד הצד השוה שבהן שקרבן יחיד הן וטעונין נסכים וסמיכה כו׳ עד סוף הדיבור. נראה דכוונת רש״י מה שכתב וטעונין נסכים ולא סגי ליה לפרש הצד השוה שבהן שקרבן יחיד הן היינו משום דאיכא למימר בכור ומעשר ופסח יוכיחו שהן קרבן יחיד ואין טעונין סמיכה כדאיתא במנחות דף צ״ב מש״ה מייתי מלתא דנסכים דתו ליכא למיפרך מבכור מעשר ופסח דמה להנך שאין טעונין נסכים כדאיתא התם ובהך מילתא דנסכים לחוד נמי לא סגי דאיכא למימר קרבנות צבור יוכיחו דגמירי דשתי סמיכות בצבור ולא יותר אע״ג דכל קרבנות הצבור טעונין נסכים מש״ה הוצרך לפרש תרווייהו דהצד השוה שבהן שהן קרבן יחיד וטעונין נסכים דהשתא תו ליכא למיפרך מידי כן היה נ״ל לכאורה אלא דאכתי לא הוי צריך לפרש כן דהא אמרינן בחולין דף קט״ו דכל מה הצד מגופיה פרכינן מעלמא לא פרכינן והיינו דלא שייך למיפרך דבר פלוני יוכיח. לכך נ״ל לפרש לאידך גיסא שהוכרח רש״י לפרש כן דלא תקשי אהא דמסקינן במנחות שם דהא דבכור ומעשר ופסח אין טעונין סמיכה לאו ממיעוטא דקרבנו ממעטינן להו אלא משום דלית לן למילפינהו משאר קרבנות משום הנך פירכי דפרכינן התם וא״כ מ״ש משלמי חובה דשמעתין דמסקינן הכא דלב״ה אתיא מבינייהו ולא פרכינן ע״ז מפרש רש״י שפיר דשלמי חובה ודאי מצינן למילף מבינייהו משלמי נדבה ועולת חובה שחזר הדין במה הצד והצד השוה שבהן שהן קרבן יחיד וטעונין נסכים וה״ה לעולת חובה משא״כ בבכור ומעשר ופסח שאין טעונין נסכים דבהדיא ממעטינן להו התם במנחות מדכתיב לפלא נדר או נדבה והנך אינן באין מנדר ונדבה כנ״ל נכון בכוונת רש״י ודו״ק:
ומתרצים: אלא אתיא מבינייא [בא, נלמד הדבר מביניהם] שכיון שמפורש גם בעולת חובה וגם בשלמי נדבה שצריכים סמיכה, אפשר ללמוד משניהם יחד חובת סמיכה גם לשלמי חובה: שאם תרצה לומר שהטעם הוא מפני שהוא כליל — שלמי נדבה יוכיחו, ואם משום שאינו מצוי — עולת חובה תוכיח. ואם כן אין איפוא ראיה לשיטת הלימוד של בית הלל, ויתכן שגם הם סומכים על הראיה מן הכתוב ״ויעשה משפט״.
The Gemara answers: Rather, the halakha governing obligatory peace-offerings is derived from between the two of them. The Torah explicitly states that one must place hands on the heads of both obligatory burnt-offerings and gift peace-offerings. It is possible to extend the same obligation to obligatory peace-offerings by combining the two sources, as follows: If one says that an obligatory burnt-offering is different from an obligatory peace-offering because it is entirely burnt, gift peace-offerings prove that this is not the critical factor; and if one counters that gift peace-offerings are different from obligatory peace-offerings because they are common, an obligatory burnt-offering proves that this is not crucial. Therefore, there is no proof from here with regard to Beit Hillel’s position, as they too might learn the halakha governing an obligatory burnt-offering from the verse: “And he brought the burnt-offering and sacrificed it according to regulation.”
רי״ףרש״ירא״המהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) וְסָבְרִי בֵּית שַׁמַּאי שַׁלְמֵי חוֹבָה לָא בָּעוּ סְמִיכָה וְהָתַנְיָא אָמַר רַבִּי יוֹסֵי הלֹא נֶחְלְקוּ בֵּית שַׁמַּאי וּבֵית הִלֵּל עַל הַסְּמִיכָה עַצְמָהּ שֶׁצָּרִיךְ עַל מָה נֶחְלְקוּ עַל תֵּכֶף לִסְמִיכָה שְׁחִיטָה שֶׁבֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים אֵינוֹ צָרִיךְ ווּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים צָרִיךְ.
The Gemara raises a question with regard to the halakha itself: And do Beit Shammai hold that obligatory peace-offerings do not require placing of hands on the head of the animal? But isn’t it taught in a baraita: Rabbi Yosei said: Beit Shammai and Beit Hillel did not disagree with regard to the placing of hands itself that it is required in the case of obligatory peace-offerings. With regard to what, then, did they disagree? They disagreed with regard to the halakha that states that immediately following placing hands on the head of an offering is its slaughter. As Beit Shammai say: It is not necessary to be particular in this regard, and the ceremony of placing hands on the animal’s head may be performed even on the eve of the Festival, long before the animal is slaughtered. And Beit Hillel say: It is necessary, and therefore one who brings an offering on a Festival must place his hands on the animal’s head on the Festival itself.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לא נחלקו על הסמיכה – בשלמי חובה שצריך אלא כך היו בית שמאי אומרים סומך עליהן מערב יום טוב ושוחטן ביום טוב ולא אמרינן תכף לסמיכה שחיטה.
מי שצוה מחמת מיתה ואמר תנו מנה לפלוני אם ישא את בתי או על מנת שישא את בתי אין נותנין לו את המנה עד שישאנה אבל אם אמר תנו מנה לפלוני וישא את בתו הרי נתן לו שתי מתנות וכל הנותן לאחר שתי מתנות והוא אינו רוצה אלא באחת הרשות בידו והילכך נותנין לו את המנה והבת אם רוצה לישא ישא ואם לאו לא ישא ומ״מ אם הקדים נשואי הבת ואמר ישא פלוני את בתי ותנו לו מנה אין נותנין לו את המנה עד שישא שמאחר שהקדים נשואי הבת עשאן כתנאי למתנה אחרונה הואיל והקדים את שהוא מפקפק בה אם יקבלנה אם לאו וכן נראה לי בכל מי שנותן לחבירו שתי מתנות ומפקפק באחת מהן אם זכות הוא למקבל אם חובה ויש זכות אצל הנותן בקבלתה וברור לו באחרת שהוא זכות למקבל שאם הקדים את שהוא ברור לזכות ואח״כ מזכיר את שהוא מפקפק בו ודאי אותו דבר שהוא ברור לו לזכות הוא נותן לו בלא שום פקפוק והאחרת נותן לו אם הלה רוצה בה ואם הזכיר לו תחלה את שהוא מפקפק בה אומדין דעתו שלא נתן לו את הברור אא״כ מקבל את המסופק הואיל ויש בקבלת המסופק זכות אצל הנותן:
י״מ שמועה זו מצד תפוש לשון ראשון ואין נראה לי מפני שאין דין תפוש לשון ראשון נאמר אלא בשתי לשונות שהאחד מתנגד לחברו ואף בזו אין הדבר מוחלט לענין פסק שנאמר בו תפוש לשון ראשון אלא ספקא הוא והלך אחר פחות שבלשונות כמו שביארנו דינין במציעא ובבתרא:
ויש מתגלגלין בה מדין מעשה קודם לתנאי ותנאי קודם למעשה והוא שידוע בדיני התנאים שצריך להיות תנאי קודם למעשה וכשאמר הבו ולינסיב הרי מעשה קודם והמעשה קיים והתנאי בטל ולדעת זה אלו אמר הבו ליה אי נסיב אף בזו הדין ארבע מאה שקיל ברתא אי בעי נסיב וכו׳ אא״כ בעל מנת וכבר ביארנו במקומו לשטת גדולי הפוסקים שאין דיני התנאי אמורים אלא בגיטין וקדושין שהרי בדיני ממונות אף אומדנא מפקעת כל שכן תנאי אע״פ שאינו כהלכתו ואע״פ שכלם מתנאי בני גד ובני ראובן למדנו והרי זה תנאי ממון מ״מ בזו לא היתה הארץ מוחזקת בידם ואינו דומה לדברים המוחזקים אלא שמ״מ הם משיבים שהאומדנא ראויה להפקיע יותר מן התנאי העשוי שלא כהלכתו מ״מ לדעתם אף אתה צריך לפרש את זו בתנאי כפול אלא שאפשר לפרשה בעל מנת וכל שיש בה קנין הרי הוא כמעכשו וכדתנן הכותב נכסיו לבניו לאחר מותו צריך שיכתוב מהיום ולאחר מיתה ואמרו שם ובהקנאה אינו צריך שכל קנין כאומר מעכשו הוא וכן כתבוה גדולי המפרשים:
ועוד ראיתי להם שכתבו על מה שיוצא מדבריהם של אלו הבאים בזו מדין מעשה קודם לתנאי דאפילו אם אמר תנו לו ארבע מאות זוז אי נסיב שנוטל הארבע מאות והבת אם ירצה נושא ואם לאו לאו שאי אפשר לומר כן ונסח דבריהם הוא שכל מה שאמרו חכמים בתנאי כפול ותנאי קודם למעשה והן קודם ללאו ותנאי בדבר אחד ומעשה בדבר אחר ומעשה שאפשר לקיים על ידי שליח דוקא כשהמעשה נעשה מיד כעין נתינת גט וחליצה שאין התנאי מבטל הגט למפרע אלא אם כן נעשה כראוי ובחזוק כעין תנאי בני גד ובני ראובן שהיו מבקשים ממשה שיתן להם נחלתם מיד ועל זה הוצרך לכפול התנאי שאם לא יקיימוהו יטלו אותה נחלה מהם וכן דקדק בתנאי קודם למעשה שהוא חזק התנאי ובהן קודם ללאו הואיל והמעשה נעשה מיד ואם קדם הלאו אין בו כח לעקור המעשה וכן תנאי בדבר אחד ומעשה בדבר אחר שכיון שהמעשה נעשה מיד איך יתנה עליו מגופו לסתרו כגון על מנת שתחזירי לי את הנייר מעתה כל התנאים שבאים לעקור את (התנאי) [המעשה] בקדושין וגיטין שהמעשה נעשה מיד וכן בנתינת ממון שהוא נתן מיד אם אמר הי לך מנה זה ויהא שלך אם תעשה כך וכך אם לא כפל תנאו או לא דקדק בדיני התנאי אינו תנאי גם יש לומר עוד על מתנה זו שאינה כחליצה וגט וקדושין לפי שאלו נתינתם זו היא עשייתם אבל מסירת המנה לידו של זה כיון שעל תנאי נמסר לו אינו אלא פקדון בעלמא וכל היכא דאיתיה ברשותא דמריה איתיה ואם תאמר והרי תנאי בני גד ובני ראובן כך היה אינו דומה שהרי הם זכו בה ובתורת נחלה ובירידתם לנחלה נגמרה העשייה אבל דבר שלא נעשה בו שום מעשה כגון זה שאמר תנו כך לפלוני אם ישא את בתי לית דין ולית דיין שאם לא ישא לא יטול וטעם המעשה שהוזכר אינו אלא כענין ראשון ומ״מ דברים אלו לפירושנו אינם תלוים בדבר זה אלא על הדרך שפירשנו תחלה וכן כתבוה גדולי הפוסקים בתשיעי של בתרא אלא שהוספנו על דבריהם כמו שכתבנו ודיני התנאי כבר ביארנו במקומם בכדי הצורך:
אע״פ שלא נתפרשה בתורה סמיכה לעולה ושלמים אלא בעולת נדבה ובשלמי נדבה אנו דנין אותה אף בעולת חובה מסמך המקראות וכן אנו דנין אותה במדת מה מצינו בשלמי חובה:
לעולם יניח אדם מקום לשלום ואפילו במקום שצריך לו לשנות ישנה ולא סוף דבר במה שאינו עשוי לעלות ומ״מ לכשיתגלה יהא הדבר נכר שמפני השלום שנה מעשה בהלל הזקן שהביא עולתו לסמוך וחברו עליו בית שמאי ואמרו מה טיבה של זו וכשראה שלקנתר הן באין אמר להן נקבה היא ולזבחי שלמים הבאתיה ואם על כל פנים אינו רוצה לשנות לא יוסיף על דברי המתחיל אלא יעננו במלות קצרות על הדרך שהתחיל המחרחר מעשה בתלמיד אחד מתלמידי הלל שהביא עולתו לסמיכה מצאו תלמיד אחד מתלמידי שמאי אמר לו מה זו סמיכה אמר לו מה זו שתיקה כלומר מה אתה סבור שאני צריך לשתוק מצד שאין בידי להשיב יש בידי אלא שאני מניח מקום לשלום ואמרו על זה דרך הערה האי צורבא מרבנן לא ליהדר לחבריה מילתא טפי ממאי דאמר ליה איהו וכן כל כיוצא בזה:
וסברי בית שמאי שלמי חובה לא בעו סמיכה. פירוש דהוא הדין דהוה מצי למפרך מברייתא דלעיל שלמים הבאים ביום טוב סומך עליהם מערב יום טוב ושוחטן ביום טוב. בתוס׳.
שם וסברי ב״ש שלמי חובה לא בעו סמיכה והתניא אמר רבי יוסי לא נחלקו ב״ש וב״ה על הסמיכה עצמה שצריך וכו׳. ויש לדקדק דאכתי מאי קושיא דילמא הא דאמר ר״י דלא נחלקו על הסמיכה עצמה שצריך היינו מדרבנן דלמ״ד לא בעינן סמיכה בכל כחו עביד סמיכה גמורה ולמ״ד סמיכה בכל כחו בעינן אמרינן להו אקפו ידייכו כדאמרינן בחגיגה פרק אין דורשין וא״כ שפיר קאמר ר׳ יצחק בר אבא דהך ברייתא דלעיל ב״ש היא ופשיטא ליה דע״כ לב״ש הך סמיכה דשלמי חובה לאו דאורייתא היא דאי דאורייתא לא היתה נידחת משום שבות בעלמא להשתמש בבעלי חיים דהא קי״ל אין שבות במקדש וכ״ש הכא דאיכא עשה דסמיכה (ודלא כר׳ יוחנן בחגיגה דאמר בשבות פליגי) ובכך היה מיושב ג״כ מה שהקשיתי לעיל והנחתי בצ״ע דשפיר מצ״ל דבשלמי חובה כגון בחג השבועות מודו ב״ש דבעינן מיהו סמיכה מדרבנן משא״כ בי״ט אע״ג דאינן אלא שבות בעלמא וכ״ש באקפו ידייכו דאפילו שבות ליכא אלא גזירה בעלמא שמא יסמוך בכל כחו מ״מ כיון דלר׳ יוסי אליבא דב״ש לא בעינן תיכף לסמיכה שחיטה א״כ מצי למיעבד מאתמול בהיתר גמור. והנלע״ד בזה דהש״ס סובר בפשיטות דהא דקאמר ר״י לא נחלקו על הסמיכה עצמה שצריך היינו מדאורייתא דאי מדרבנן א״כ לא א״ש הא דאמר ר״י על מה נחלקו על תיכף לסמיכה שחיטה משום דלענין סמיכה דרבנן דהיינו באקפו ידייכו כדמסיק הש״ס בחגיגה דאין שם סמיכה עליה כלל אלא משום נחת רוח בעלמא א״כ לכ״ע לא בעינן תיכף לסמיכה שחיטה כמ״ש בחידושי ברכות דף מ״ב ליישב שיטת התוספות בסוטה פרק אלו נאמרין דשיעור סמיכה כ״ב אמה ע״ש באריכות שהעליתי כן מסוגיא דזבחים דף ל״ג וכאן הואיל ואתא לידן אוסיף בהן דברים בתוספת ביאור ואביא לשון הסוגיא דזבחים בקצרה דאמרינן התם לימא מסייע ליה דביאה במקצת שמה ביאה דתניא כל הסמיכות שהיה שם קורא אני עליהם תיכף לסמיכה שחיטה חוץ מזו שהיה בשער נקנור (והיינו אשם מצורע) כו׳ ואי אמרת ביאה במקצת לא שמה ביאה לעייל ידיה ולסמוך ומשני אמר רב יוסף הא מני ר״י בר״י היא דאמר מרחק צפון וכו׳ איכא דאמרי אמר ר״י כל הסומך ראשו ורובו מכניס מ״ט כל כחו בעינן הלכך לא אפשר ומקשה הש״ס מאי קסבר אי סמיכת אשם מצורע דאורייתא ליעול ולסמוך להדיא דרחמנא אמר כו׳ אמר ר״א בר מתנא גזירה שמא ירבה בפסיעות איכא דאמרי אמר ר״א ב״מ וכו׳ אלא איפוך סמיכת אשם מצורע לאו דאורייתא תיכף לסמיכה שחיטה דאורייתא עכ״ל הגמרא וכתבו התוספות שם דלמאי דמסקינן סמיכת אשם מצורע לאו דאורייתא אמרינן להו אקפו ידייכו דלא תיהוי עבודה בקדשים עכ״ל התוספות וכבר דקדקתי שם דע״כ הא דמספקא ליה להש״ס אי סמיכת אשם דאורייתא אי לאו דאורייתא היינו אי אשכחן שום דרשה באשם מצורע גופיה להטעינו סמיכה אבל כל כמה דלית לן דרשה מיוחדת ע״כ ממילא תליא בסברא דודאי כל קרבנות יחיד טעונין סמיכה חוץ מבכור ומעשר ופסח כדאיתא במנחות וכדפרישית אי משום היקישא דזאת התורה או משום דאתיין מבינייהו והיינו כפירש״י בשמעתין דכל דבר שהוא קרבן יחיד וטעונין נסכים טעונין סמיכה א״כ לפ״ז אשם מצורע נמי טעונין סמיכה דהא אתיא בהיקישא ואיתא נמי בנסכים דילפינן לה התם במנחות מקרא אלא משום דמצורע אסור ליכנס לעזרה מש״ה מסקינן דלא הוי דאורייתא דאין דנין אפשר משאי אפשר דבכל סמיכה דאורייתא בעינן תיכף לסמיכה שחיטה והכא לא אפשר. נמצא דלפ״ז לסברת המקשה דהתם בזבחים דלא בעינן סמיכה בכל כחו מדייק שפיר אי אמרת ביאה במקצת לא שמה ביאה לעייל ידיה ולסמוך דא״כ מקיים מצות סמיכה דאורייתא ממש כמו בכל הקרבנות ויוכל לקיים תיכף לסמיכה שחיטה אע״כ דשמה ביאה וע״ז מסיק רב יוסף שפיר בלישנא קמא הא מני ר״י בר״י היא דאמר דמרחק צפון וא״כ אי אפשר לקיים תיכף לסמיכה שחיטה דהוי דאורייתא ומש״ה לא עביד אלא סמיכה דרבנן והיינו באקפו ידייכו וא״כ אין שם סמיכה עליה כל עיקר כדאמרינן בחגיגה ומש״ה לא איכפת לן בהא שתהא תיכף לסמיכה שחיטה א״כ שפיר קתני בברייתא דהתם דכל הסמיכות תיכף לסמיכה שחיטה חוץ מזו דניחא לן טפי לשחוט סמוך למזבח וסמיכה הוי בשער ניקנור ובכה״ג גופא קאמר רב יוסף לישנא דאיכא דאמרי דכל הסומך ראשו ורובו מכניס הלכך אי אפשר לקיים סמיכה דאורייתא ומש״ה לא היה תיכף לסמיכה שחיטה מה״ט גופא דבסמיכה דרבנן לא איכפת לן כלל לקיים תיכף לסמיכה שחיטה אפילו לכתחילה:
ותדע שכן הוא דאלת״ה תיקשי להך לישנא בתרא דרב יוסף דמשום דבעינן סמיכה בכל כחו מש״ה לא אפשר לקיים תיכף לסמיכה באשם מצורע ובעי ליישב הא דקתני בברייתא חוץ מזו ואכתי כיון דמסקינן דהך סמיכה לא הוי סמיכה דאורייתא כלל כיון דאי אפשר לעשותה תיכף לשחיטה ומש״ה לא עביד אלא סמיכה דרבנן והיינו דאמרינן אקפו ידייכו כמ״ש התוס׳ שם ואם כן הדרא קושיא לדוכתא אמאי קתני חוץ מזו הרי אפילו בסמיכה זו יוכל לעשותה תיכף לשחיטה למ״ד ביאה במקצת לא שמה ביאה שהרי המצורע עומד בשער ניקנור ויוכל להכניס ידו ולא יסמוך בכל כחו כיון דבלא״ה אמרינן אקפו ידייכו אע״כ כדפרישית דכל היכא שאינו עושה אלא סמיכה דרבנן באקפו ידייכו לא שייך כלל לומר תיכף לסמיכה שחיטה אפילו לכתחילה ואם כן שפיר קתני חוץ מזו מה״ט גופא. נמצא דלפ״ז היינו נמי סברת הש״ס דהכא ואם כן מקשה שפיר דע״כ הא דקאמר לא נחלקו על הסמיכה עצמה שצריך היינו דאורייתא דאל״כ לא שייך לומר דפליגי בתיכף לסמיכה שחיטה דב״ה אומרים צריך דודאי ב״ה מודו דבשאר סמיכות דרבנן אין צריך וטפי הו״ל למימר לר״י בהדיא לא נחלקו על הסמיכה עצמה שצריך מדרבנן על מה נחלקו בסמיכה מן התורה ומדלא קאמר הכי אלמא דהא דקאמר לא נחלקו על הסמיכה עצמה שצריך היינו דאפי׳ לב״ש צריך סמיכה מדאורייתא כמו לב״ה כנ״ל נכון. ואף דלפמ״ש בפרק כיצד מברכין יש לחלק בין שחיטת אשם מצורע שתחילת מצותו על יסוד המזבח ומש״ה לא איכפת לן בתיכף לסמיכה שחיטה כלל בסמיכה שאינה אלא מדרבנן משא״כ בשלמי חובה דהכא שכל העזרה כשירה לכך אפ״ה אין לחלק דאדרבה הכא שייך טפי לומר דלא בעינן תכף לסמיכה לב״ש כיון דאיכא שבות וגזירה שמא יסמוך בכל כחו ומש״ה יותר טוב לעשותו מעי״ט ודוק היטיב:
ושואלים לגופו של דבר: וסברי כי סברו] בית שמאי כי שלמי חובה לא בעו [צריכים] סמיכה? והתניא [והרי שנינו בברייתא]: אמר ר׳ יוסי: לא נחלקו בית שמאי ובית הלל על הסמיכה עצמה של השלמים שצריך לעשותה. על מה נחלקו על הדין של ״תכף לסמיכה שחיטה״, שבית שמאי אומרים: אינו צריך להקפיד על כך, ואפשר לעשות סמיכה הרבה קודם לשחיטה עוד בערב יום טוב. ובית הלל אומרים: צריך, ולכן חייבים לסמוך ביום החג!
The Gemara raises a question with regard to the halakha itself: And do Beit Shammai hold that obligatory peace-offerings do not require placing of hands on the head of the animal? But isn’t it taught in a baraita: Rabbi Yosei said: Beit Shammai and Beit Hillel did not disagree with regard to the placing of hands itself that it is required in the case of obligatory peace-offerings. With regard to what, then, did they disagree? They disagreed with regard to the halakha that states that immediately following placing hands on the head of an offering is its slaughter. As Beit Shammai say: It is not necessary to be particular in this regard, and the ceremony of placing hands on the animal’s head may be performed even on the eve of the Festival, long before the animal is slaughtered. And Beit Hillel say: It is necessary, and therefore one who brings an offering on a Festival must place his hands on the animal’s head on the Festival itself.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) הוּא דְּאָמַר כִּי הַאי תַּנָּא דְּתַנְיָא אָמַר רַבִּי יוֹסֵי בר׳בְּרַבִּי יְהוּדָה לֹא נֶחְלְקוּ בֵּית שַׁמַּאי וּבֵית הִלֵּל עַל תֵּכֶף לִסְמִיכָה שְׁחִיטָה שֶׁצָּרִיךְ עַל מָה נֶחְלְקוּ עַל הַסְּמִיכָה עַצְמָהּ שֶׁבֵּית שַׁמַּאי אוֹמְרִים אֵינוֹ צָרִיךְ וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים צָרִיךְ.:
The Gemara answers: The tanna of the mishna said what he said in accordance with the opinion of this tanna, as it is taught in a different baraita: Rabbi Yosei, son of Rabbi Yehuda, said: Beit Shammai and Beit Hillel did not disagree with regard to the halakha that immediately following placing hands on the head of an offering is its slaughter, that it is necessary. With regard to what, then, did they disagree? They disagreed with regard to the placing of hands itself on the head of obligatory peace-offerings. Beit Shammai say: It is not necessary, and Beit Hillel say: It is necessary.
רי״ףרש״יפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הוא דאמר כי האי תנא כו׳ על תכף לסמיכה שחיטה שצריך – בדבר הטעון סמיכה כדכתיב וסמך ושחט.
על הסמיכה עצמה – אם טעונין שלמי חובה סמיכה.
ג ומשיבים: הוא שאמר את דבריו כי האי תנא שיטת תנא זה], דתניא כן שנינו בברייתא אחרת]: אמר ר׳ יוסי בר׳ יהודה: לא נחלקו בית שמאי ובית הלל על תכף לסמיכה שחיטה שצריך, על מה נחלקועל הסמיכה עצמה, בית שמאי אומרים: אינו צריך, ובית הלל אומרים צריך.
The Gemara answers: The tanna of the mishna said what he said in accordance with the opinion of this tanna, as it is taught in a different baraita: Rabbi Yosei, son of Rabbi Yehuda, said: Beit Shammai and Beit Hillel did not disagree with regard to the halakha that immediately following placing hands on the head of an offering is its slaughter, that it is necessary. With regard to what, then, did they disagree? They disagreed with regard to the placing of hands itself on the head of obligatory peace-offerings. Beit Shammai say: It is not necessary, and Beit Hillel say: It is necessary.
רי״ףרש״יפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) ת״רתָּנוּ רַבָּנַן מַעֲשֶׂה בְּהִלֵּל הַזָּקֵן שֶׁהֵבִיא עוֹלָתוֹ לָעֲזָרָה לִסְמוֹךְ עָלֶיהָ ביו״טבְּיוֹם טוֹב חָבְרוּ עָלָיו תַּלְמִידֵי שַׁמַּאי הַזָּקֵן אָמְרוּ לוֹ מָה טִיבָהּ שֶׁל בְּהֵמָה זוֹ אָמַר לָהֶם נְקֵבָה הִיא וּלְזִבְחֵי שְׁלָמִים הֲבֵאתִיהָ כִּשְׁכֵּשׁ לָהֶם בִּזְנָבָהּ וְהָלְכוּ לָהֶם.
§ The Gemara returns to the basic dispute between Beit Shammai and Beit Hillel. The Sages taught in a baraita: There was an incident involving Hillel the Elder, who brought his burnt-offering to the Temple courtyard in order to place his hands on the animal’s head on a Festival. The students of Shammai the Elder gathered around him and said to him: What is the nature of this animal that you are bringing? Hillel, being humble and meek, did not want to quarrel with them in the Temple and therefore concealed the truth from them for the sake of peace. He said to them: It is a female, and I have brought it as a peace-offering, as burnt-offerings are always male. He swung its tail for them so that they would not be able to properly discern whether the animal was male or female, and they departed.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״ירשב״ארא״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
תנו רבנן: מעשה בהלל שהביא עולה לעזרה לסמוך כו׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך כש
כשא(ביצה כ.) כישכש לה בזנבה (חולין לח) או עד שתכשכש בזנבה (ובגמרא) כשכשה באזניה הרי זה פירכוס. (בפסקא דזכור) מכשכשו והוא בולס פירוש מחככו והוא בועט.
א. [בעוועגען.]
נקבה היא – שאין עולה נקבה.
ולזבחי שלמים הבאתיה – מרוב ענותנותו של הלל היה משנה מפני השלום.
כשכש להם בזנבה – כדי להטעותן שיהיו סבורים שהיא נקבה.
אמרו לו מה טיבה של בהמה זו. אבל על הסמיכה לא אמרו לו דבר מפני שעדיין לא היה סומך, אבל באותו מעשה דבסמוך דאמר לו מה זו סמיכה מפני שראה אותו סומך, והיינו דהכא גרסינן לסמוך ובאידך גרסינן וסמך.
תנו רבנן מעשה בהלל הזקן שהביא עולתו לעזרה לסמוך עליה חברו עליו תלמידי שמאי אמרו לו מה טיבה של בהמה זו – על הסמיכה לא תפסוהו שעדין לא היתה קרבה והם משעה שראוה באו לתופשו. והאמת ששמאי והלל לא נחלקו מעולם בעולה ראיה שלא נחלקו אלא בג׳ וסמיכה א׳ הן אבל התלמידים שלא שמשו כל צרכן טעו בדבר.
אמר להם נקבה היא ולזבחי שלמים הבאתיה – שאין עולה אלא זכר.
כשכש להן בזנבה – לומר שנקבה היא והלכו להם. והילל הזקן שינה בדבריו מפני ענותנותו.
ב ושוב חוזרים לעיקר המחלוקת בין בית שמאי ובית הלל. תנו רבנן [שנו חכמים]: מעשה בהלל הזקן שהביא עולתו לעזרה לסמוך עליה ביום טוב. חברו עליו (התאספו סביבו) תלמידי שמאי הזקן, אמרו לו: מה טיבה של בהמה זו שאתה מביא? וכיון שהיה הלל ענו ושפל ברך, לא רצה לבוא עמם לידי ויכוח וסכסוך במקדש, ולכן שינה מפני השלום, אמר להם: נקבה היא, ולזבחי שלמים הבאתיה, שהרי עולה אינה קריבה אלא זכר וכשכש להם בזנבה (הניע את זנבה) שלא יראו היטב אם זכר או נקבה היא, והלכו להם.
§ The Gemara returns to the basic dispute between Beit Shammai and Beit Hillel. The Sages taught in a baraita: There was an incident involving Hillel the Elder, who brought his burnt-offering to the Temple courtyard in order to place his hands on the animal’s head on a Festival. The students of Shammai the Elder gathered around him and said to him: What is the nature of this animal that you are bringing? Hillel, being humble and meek, did not want to quarrel with them in the Temple and therefore concealed the truth from them for the sake of peace. He said to them: It is a female, and I have brought it as a peace-offering, as burnt-offerings are always male. He swung its tail for them so that they would not be able to properly discern whether the animal was male or female, and they departed.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״ירשב״ארא״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) וְאוֹתוֹ הַיּוֹם גָּבְרָה יָדָם שֶׁל בֵּית שַׁמַּאי עַל בֵּית הִלֵּל וּבִקְּשׁוּ לִקְבּוֹעַ הֲלָכָה כְּמוֹתָן וְהָיָה שָׁם זָקֵן אֶחָד מִתַּלְמִידֵי שַׁמַּאי הַזָּקֵן וּבָבָא בֶּן בּוּטָא שְׁמוֹ שֶׁהָיָה יוֹדֵעַ שֶׁהֲלָכָה כְּבֵית הִלֵּל וְשָׁלַח
On that day, when the incident became known, suggesting that even Hillel had accepted Shammai’s view, Beit Shammai gained the upper hand over Beit Hillel, and they sought to establish the halakha in this regard in accordance with their opinion. But a certain Elder of the disciples of Shammai the Elder was there, and Bava ben Buta was his name, who knew that the halakha is in accordance with the opinion of Beit Hillel in this matter. And he sent for
רי״ףרא״הפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואותו היום גברה ידן של בית שמאי ובקשו לקבוע הלכה כמותן והיה שם זקן מתלמידי שמאי ובבא בן בוטא שמו שהיה יודע שהלכה כבית הלל – פירוש: בזו.
וכיון שנודע מעשה זה, נראה היה שאף הלל ביטל את דעתו מפני דעת שמאי, ואותו היום גברה ידם של בית שמאי על בית הלל, ובקשו לקבוע הלכה קבועה כמותן בענין זה. והיה שם זקן אחד שהיה מתלמידי שמאי הזקן, ובבא בן בוטא שמו, שהיה יודע שהלכה כבית הלל בענין זה, ושלח
On that day, when the incident became known, suggesting that even Hillel had accepted Shammai’s view, Beit Shammai gained the upper hand over Beit Hillel, and they sought to establish the halakha in this regard in accordance with their opinion. But a certain Elder of the disciples of Shammai the Elder was there, and Bava ben Buta was his name, who knew that the halakha is in accordance with the opinion of Beit Hillel in this matter. And he sent for
רי״ףרא״הפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144