ערך בל
בל –
א(זבחים קיב:) היוצק והבולל והפותת
(מנחות יח) זו בלילתה עבה וזו בלילתה רכה. (ובדמאי בפרק הלוקח מן הנחתום) בתמרים ובגרוגרות בולל ונוטל ס״א בורר ונוטל
(ראש השנה יג:) ר״ש שזורי סבר יש בילה: (
בבא בתרא פא: מכות יב. חולין פג) כדרבי זירא דאמר כל הראוי לבילה אין בילה מעכבת בו פי׳ כל מנחה ראויה לבילה והיה עד ס׳ עשרונים אין בילה מעכבת בה אלא אע״ג שלא בלל כשר וכל שאין ראוי לבילה כלומר מנחה מרובה שהיא יותר מס׳ עשרונים ולמעלה בילה מעכבת בה הלכך פסולה.
ערך נחיל
נחיל –
ב(בבא בתרא קיד) וכן נחיל של דבורים אם נתיאשו הבעלים הרי אלו שלו.
(בבא בתרא פא) וקוצץ סוכו של חבירו להציל נחילו פי׳ לקיבוץ דבורים המתקבצים בתוך כוורת לעשות דבש וקורין להן בל׳ ישמעאל נחיל.
ערך שף
שף –
ג(פסחים לט:) שפה היא על בשרה יבש.
(מועד קטן יא.) שפין את הסדקין ומעגילין אותן (מ״ז כו) דלמא שייפא סם לדד.
(שבת קמ) אין שורין את הכרשינין ולא שפין אותן
(משנה עדיות ג) כרשיני תרומה ב״ש אומרים שורין ושפין בטהרה.
(עבודה זרה מט) שפאה לצרכה אסור שיפה ובעיטה כבר פירשנו בערך בעט. (כלים פי׳
נדרים נה) המטה והעריסה משישפם בעור הדג פי׳ מלשון ושפית יתיה
(כלים פי״ד) הסייף מאמתי מקבל טומאה משישפנו.
(בבא בתרא פא) הגדילו לא ישפה.
(מעילה יד) אין מועלין לא בשפוי ולא בנביה פי׳ לוקח הגזבר קורה של הקדש ומתקנה בנרגא ומה שנופל ממנו אם יהנה אדם ממנו אינו חייב קרבן מעילה מן ושפית יתיה וכן פי׳ הגדילו לא ישפה ניקוי ושיפוי מן האילן כגון זמורת הכרם וכיוצא בו.
(חולין כה) כל שעתיד לשוף קולית ששפה לאורכה כבר פירשנו בערך דקל.
(שבת עה) השף בין העמודים חייב משום ממחק פי׳ השף בין העמודים שעושה כדי להחליקן חייב משום מוחק וכן הממרח את הרטיה. (ירושלמי) מה מחיקה היתה במשכן היו שפין העור על גבי העמוד רב יהודה אומר חייב משום מוחק פי׳ אחר ששף את הקרקע של בין העמודים בסנדל של סיידים ומפורש בערך סנדל חייב משום מוחק.
(בבא קמא כב) כגון דשף צלמי פי׳ כגון שהיו לו צורות מצויירין בכותל ונתחככה בהן ושפפה אותן מלשון ושפית יתיה ובערם מן הכותל לגמרי כדגרסינן
(יומא סח) מבערב ישפשף כלומר יחכך בבשרו עד שיבערהו לגמרי.
(מקואות פרק ט) אא״כ שיפשף.
(יומא ל) א״ר אשי זאת אומרת מצוה לשפשף.
(שבת נ) ובשיפא דא ודא אחת היא פי׳ ששפאה שאין לה חלודה.
(ראש השנה כד) והא כנישתא דשף יתיב בנהרדעא דהוה בי אנדרטא.
(מגילה כח) רב ששת הוה יתיב בבי כנישתא דשף יתיב בנהרדעא פירות בגלות יכניה וסיעתו כד אתו לנהרדעא בני כנישתא ויסדוה באבנים ועפר דאיתיאו בהדיהו מבית המקדש והוו קריין ליה כי רצו עבדיך את אבניה וגו׳ וקריוה שף יתיב כלומר שנסע מקדש וישב שם והות שכינה עמהון כדאמרון בבבל היכא שריא שכינה רב אמר בכנישתא דהוצל ושמואל אמר בכנישתא דשף יתיב שף יתיב בנהרדעא וכנישתא דהוצל קרובה לבית המדרש של עזרא הסופר למטה מנהרדעא
(בבא בתרא ג) גזית אבני דמשפיין כדכתיב מגוררות במגרה. (בסוף כלים) שפן בשופניא טמאין
(בבא קמא כח) אבל שפייא בשופינא חסורי חסריה ואכות אותו תרגום ושפיתי יתיה בשופינא הפצירה פים תרגום שופינא. (בריש ויקרא רבה ועוד ראיתי) היו לפניו שני שבילין אחד שפוי ואחד מלא קוצין וצרורות ואורח צדיקים סלולה תרגום ואורחא דתריצי שפיא.
ערך תבליא
תבליא –
דרהיט בגפא ותובליא כבר פירשנו בערך גפא
(שבועות לו:) אמר רב נחמן האי מאן דנקיט מגלא ותובליא עיין בערך גזם
(בבא בתרא לו.) אמר רב יהודה האי מאן דנקיט מגלא ותובליא פי׳ בתשובות מיהא דגרסינן
(בבא בתרא פא) אמר רב כל שעולין לו בחבל הוי שיור בשמכר לו שדהו היכא דאמר לו חוץ מאילנות והיו בה גדולים ובינונים וקטנים רב אמר כל אילן שהוא גבוה ואין עולין לו אלא בחבל כמו דקלים שבבבל שעולין להם בחבל ושמם תובלייא כדאמרינן האי מאי דחזיוה דנקיט מגלא ותובליא כי ההוא אילן הוי שיור אבל בינונים וקטנים לא הוי שיור ונקנין על גבי קרקע כל שעול של מחרישה כובשן שהן אילנות קטנים לא הוי שיור אבל בינונים הוי שיור וכל שכן גדולין פ״א כלי גודרי תמרים פ״א בלעז תובליא כמשמעה תובליא שהוא בגד שפורשין תחת הדקל כדי שיפלו עליה תמרים ולא יטנפו בעפר פי׳ אחר מן חכמי מגנצא לפי שדקלין הן גבוהין כשרוצין ללקוט התמרים מביאין מגל ארוך ומשימין תובליא שהוא סל בראש עץ ארוך ומגביהין הסל כנגד התמרין וחותכין אותן במגל ונופלין בסל כדי שלא יפלו התמרים לארץ ויתבקעו ויתפלחו.
א. [מישען. מענגן.]
ב. [בין שטאק.]
ג. [וועלצען, רייבען, אויס גלעטין.]
ד. [זייל. ליינע. מאטטע. קארב.]