[שטמ״ק הנר] ר״ח ז״ל: חזקתן שלש שנים מיום ליום, אמ׳ר רבה ואי דלי ליה צנא דפירי מאלתר הויא חזקה. פיר׳ושא אי איכא שהדי דיהב ליה לוקח למרי ארעא צנא דפירי דורון להוליכה לביתוב, נתברר שאכילת הפירות הלקוח דידיה אכיל ומדידיה יהיב ליהג למוכר גופה דארעא, ומידד הויא חזקה, ולא מצי מרי דארעא למיטען דלא זבני.
ואי טען מארי ארעא ואמ׳ר פירי דההיא שתא זביני ליה ולאו גופה דארעא, נאמן. והני מילי כי הוא נאמן בתוך שלש שנים, אבל אם החזיק הקונה ואכל הקרקע שלש שנים בשופי ובא בעל הקרקע אחר שלש שנים וטען שלא הורדתיו אלא לפירות אינו נאמן, משום דאמרינן ליה אי הכי כדקאמרת הוה לך למחויי, כדאמ׳ר ליה רב אשי לאמימר במשכנתא דסורא, ואי מיחה בתוך שלש נדחת החזקה, ואי לא מיחה כיון דהוה ליה למחויי ולא מיחה איהו הוא דאפסיד נפשיה.
[כת״י הגניזה מביהמ״ד דר״ח] חזקתן ג׳ שנים מיום ליום. אמ׳ רבא ואי דלא ליה צינא דפירי, מאלתר הוי חזקה, או (=אי) חזינן ליה לבעל השדה שהיא ידועה בו דאתא לכרמא ודלי ליה מחזיק צינא ועבד ההוא מחזיק כי היכי דרגיל בעל השדה למעבד ושקל מניה ההוא דהוה בעל השדה כי דשאקלי נוכראי דלית בהון מידעם, הויא ליה כהודאה דקרקע דיליה היא והויה חזקה מאלתר. אמ׳ רבא ואם טען בעל השדה ראשון ואמ׳ר לפירות הורדתיו, דהוה זבינתינון לפירי לדיליה, והאי דדאלי צנא דפירי ושקלתיה מניה דמשום פירי [לדי]ליה אנון אבל עיקר דילי הוא, נאמן. והני מילי בתוך ג׳ שנים אבל לאחר ג׳ שנים (והוא) [והאי] מחזיק קא נאהיג בפירי מנהג הקונים, והבעלים הראש[ו]נים שותקין אי הדר בתר משלם ג׳ שנים ואמ׳ר לפירות הורדתיו לא משגחינן ביה, והרי קמה החזקה למחזיק, אבל או (=אי) מחי לה [לא] קימא חזקה דהיאך, כי דאמ׳ (=כדאמר) ליה רב אשי לאמימר.ה
[טור חו״מ סי׳ קמב] [כאן: א״ר אבא אי דלי ליה איהו גופיה צנא דפירי לאלתר הוי חזקה, אמר רב זביד ואם טען לפירות הורדתיו נאמן, וה״מ בתוך שלש אבל לאחר שלש לא.] טור: אע״פ שאין חזקה בפחות משלש שנים, אם המחזיק יביא עדים שהמערער סייעו ללקוט את הפירות והוליכם לביתו מיד הוי חזקה, ור״ח פירש אם המחזיק שלח למערער מהפירות דורון וקבלם מידו הוי חזקה, שאם היה הקרקע שלו לא היה לו לקבל ממנו בתורת דורון אלא היה לו ליקח הכל. ואם יטעון המערער לפירות הורדתיו ומפני זה סייעתיו או לקחתים ממנו בתורת דורון, לפירוש ר״ח נאמן ולא הוי חזקה עד אחר שלש שנים, והני מילי בתוך שלש אבל אם יטעון לאחר שלש לפירות הורדתיו אין שומעין לו.ו
[שו״ת מהר״ם מרוטנברג סי׳ קא] אי דלי ליה צנא דפירי לאלתר הוי חזקה. ופר״ח אם יש עדים דיהב ליה לוקח למארי ארעא צנא דפירי, דורון להוליכו לביתו, נתברר שאכילת פירות ללוקח, ומדידיה יהיב לה למוכר, עכ״ל. וטעם משום דאם איתא שהקרקע של מערער לא היה מקבל ממנו בתורת דורון וכו׳ ואע״פ שרשב״ם פי׳ שם פירוש אחר כדאי הוא ר״ח לסמוך עליו בכל מקום, ושלום מאיר ב״ר ברוךז.
[ר״י קרקושא] אי דלי ליה צנא דפירי לאלתר הוי חזקה. ורבינו חננאל ז״ל פירש, אי איכא סהדי דיהיב ליה לוקח למרא דארעא צנא דפירי, אם המחזיק שיגר לו דורון מן הפירות לביתו של מערער הוי חזקה לאלתר שאין אדם עשוי לקבל דורון משלו, אלא [ודאי הודה] לו, ולאלתר הוי חזקה.
[אגודה סי׳ עד] פירש רבי חננאל צנא דפירי אם יש עדים דיהיב לוקח למריה דארעא דורון צנא דפירי נתברר הדבר שהוא של לוקח. מכאן פסק הרמז״ל אודות שמעון שיש עדים שבקש מראובן שיתיר לו [-מס] היישוב שנה אם כן הודה לו שאין לו כח ביישוב, ולא דמי להא עביד איניש דזבין דיניה, הני מילי כל דיניה אבל לא עביד איניש דזבין מגמלא אונא.
[ערוך ע׳ דל] בסוף הלכה קמא דפ׳ חזקת הבתים: אמר רבא אי דלי ליה איהו גופיה צנא דפירי לאלתר הוי חזקה. פי׳רוש, אי איכא סהדי דיהב ליה לוקח למרי ארעא [בכ״י: למאריה דארעא] צנא דפירי - דורון להוליכו לביתו נתברר [שאכילת הפירות של לוקח] ומדידיה יהיב ליה למוכר, ומיד הויה חזקה. פירוש א׳חר, אי עזרו מוכר ללוקח להטעינו מפירות של אותה קרקע לאלתר הוי חזקה.
א. מובאים דברי רבינו ברשב״ם, ר״י קרקושא ועוד. וכתבו הרשב״ם והמאירי דאין נראים דבריו, ועיין בדרכי משה על הטור קמ״ב ס״ק א׳, ודלא כפי׳ רשב״ם רמ״ה ועוד ראשונים.
ב. ופי׳ הטור שם שאם היה הקרקע שלו לא היה לו לקבל בתורת דורון.
ג. כ״כ הראשונים בשם רבינו ובטור (שם) שינה וכתב ושלח ודקדק הדרישה שם בס״ק א׳ משום דיהיב אינו מורה על דורון דדילמא אדרבה המחזיק טרח ושימש ויהיב למערער ומשום הכי כתב ושלח ליה בדרך דורון וכבוד.
ד. ובטור שינה מלשון זה וכתב מידו באות וא״ו, וכתב שם בפרישה ס״ק א׳ דגרסינן מיד הוה חזקה בלא ״ו״ וכן הוא בספרים של קלף ועיי״ש.
ה. וראה ר״ח בספר הנר. תרומת הדשן ח״א סי׳ שנא. קצו״ח קלה, ב. קמ, ב. נתיבות המשפט קמב, א. ושם דיני המיגו סי׳ ה.
ו. ועי״ש בפרישה ובחדושי הגהות. ועי׳ קצו״ח קנד, ה. נתיבות המשפט קמא, ג.
ז. וכ״ה שם בסי׳ תתר״א. הובא עוד: רשב״ם כאן. עליות דרבינו יונה. מרדכי סי׳ תקנח ור׳ גם בס׳ תקנ״ט. מאירי כאן ד״ה אע״פ בשם יש מפרשים. ברשב״ם דפ׳ פיזרו סיום הר״ח: נתברר שאכילת פירי בדין היתה ודידיה יהב ליה. בעליות דר״י: נתברר שאכילת הפירות של הלוקח, ודידיה אכיל, ומדידיה יהיב ליה למוכר, ומיד הוי חזקה, ולא מצי [מרי] ארעא למטען דלא זביניה. וע״ע מהר״ם מרוטנברג סי׳ תתר״א.