×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) מָר סָבַר לֹא עָשָׂה כְּלוּם בְּפַלְגָא וּמָר סָבַר בְּכוּלְּהוּ.
Rav Pappi and Rav Pappa disagree with regard to Rava’s intention. One Sage, Rav Pappi, holds that he has done nothing with regard to his brother’s portion, as he had no right to sell it; with regard to his own additional portion, the sale was valid, as it was in his possession even before the division of the property. And one Sage, Rav Pappa, holds that he has done nothing with regard to all of the property, as he does not possess the additional portion before the property is divided between the brothers.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םתוספותאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תליתאהרמ״הרשב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{משנה בבא בתרא ח:ה} מתני׳ האומר איש פלוני בני בכור לא יטול פי שנים איש פלוני בני לא יירש עם אחיו לא אמר כלום שהתנה על הכתוב שבתורה1:
{בבלי בבא בתרא קכו ע״ב}2 אמר רב יוסף אמר איש פלוני בני בכורי הוא נוטל פי שנים בכור הוא אינו נוטל פי שנים דילמא בוכרא דאימא קאמר ההוא דאתא לקמיה דר׳ חנינה אמר ליה מוחזק אני בזה שהוא בכור אמר ליה מנא ידעת דבכור הוא דכי הוה אתו לקמיה דאבוה אמר להו זילי3 לגבי שכחת ברי דבוכרא הוא ומסי רוקיה ודילמא בוכרא דאימא הוא גמירי בוכרא דאבא מסי רוקיה בוכרא דאימא לא מסי רוקיה:
{בבלי בבא בתרא קכו ע״ב-קכז ע״א} אמר רב [אמי]⁠4 בכור שנקרע ונמצא זכר אינו נוטל פי שנים דאמר קרא {דברים כא:טו} והיה הבן הבכור לשניאה עד שיהא בן משעת הויה אמימר אמר אף אינו ממעט בחלק בכורה שנאמר וילדו לו בנים עד5שיהא בן משעת לידה רב שזבי אמר אף אינו נימול לשמונה שנאמר {ויקרא יב:ב} אשה כי תזריע וילדה זכר וביום השמיני ימול עד שיהא [זכר]⁠6 משעת לידה אמר רבה תנא7 כותיה דר׳ אמי בן ולא טומטום בכור ולא ספק. בן ולא טומטום כדר׳ אמי בכור ולא ספק לאפוקי מדדרש8 רבא
שתי נשים שילדו שני זכרים במחבא9 כותבין הרשאה זה לזה. אמר ליה רב פפא לרבא10 [והא]⁠11 שלח רבין באיגרתיה דבר זה שאלתי את רבותי ולא אמרו לי דבר ברם כך אמרו משום ר׳ ינאי הוכרו ולבסוף נתערבו כותבין הרשאה זה לזה לא הוכרו [ולבסוף נתערבו]⁠12 אין כותבין הרשאה זה לזה הדר אוקי רבא אמורא עליה ודרש דברים שאמרתי לפניכם טעות הן בידי13 ברם כך אמרו משום ר׳ ינאי הוכרו ולבסוף נתערבו כותבין הרשאה זה לזה לא הוכרו14 אין כותבין הרשאה זה לזה:
{משנה בבא בתרא ח:ה} מתני׳ המחלק נכסיו לבניו על פיו15 ריבה לאחד ומיעט לאחד והשוה להן את הבכור דבריו קיימין ואם אמר משום ירושה לא אמר כלום כתב בין בתחלה בין באמצע בין בסוף משום מתנה דבריו קיימין:
{משנה בבא בתרא ח:ה} מתני׳ האומר איש פלוני יירשני במקום שיש בת בתי תירשני במקום שיש16 בן לא אמר כלום שהתנה על הכתוב שבתורה17
ר׳ יוחנן בן ברוקה אומר אם אמר על מי שראוי לירשו דבריו קיימין18:
{משנה בבא בתרא ח:ה} מתני׳ הכותב נכסיו לאחרים והניח את בניו מה שעשה עשוי אבל אין רוח חכמים נוחה הימנו19 רבן שמעון בן גמליאל אומר אם לא היו בניו נוהגין בו כשורה זכור לטוב:
1. הכתוב שבתורה: וכן כ״י הספרייה הבריטית, רמב״ם פיהמ״ש. דפוסים: מה שכתוב בתורה.
2. דפוסים מוסיף מהגמ׳ כאן: לימא מתני׳ דלא כר׳ יהודה דאי כרבי יהודה האמר בדבר שבממון תנאו קיים גבי הרי את מקודשת על מנת שאין לך עלי שאר כסות ועונה אפילו תימא ר׳ יהודה ע״כ לא קאמר רבי יהודה התם אלא משום דידעה ומחלה אבל הכא לא מחיל:.
3. זילי: גיד: ״זילו״. חסר בכ״י הספרייה הבריטית.
4. אמי: גיד גכב, כ״י הספרייה הבריטית, דפוסים. וכן אף כ״י סוטרו בהמשך. כ״י סוטרו כאן: ״אסי״.
5. כ״י נ עד כאן הדפים החסרים בכ״י נ.
6. זכר: גיד גכב, כ״י נ, כ״י הספרייה הבריטית, דפוסים. כ״י סוטרו: ״בן״.
7. תנא: גכב, כ״י נ, דפוסים: ״תניא״. חסר ב-גיד.
8. מדדרש: גיד: ״מדרש״.
9. במחבא: וכן גיד, כ״י הספרייה הבריטית, כ״י נ. דפוסים: במחבואה.
10. לרבא: וכן גיד, כ״י הספרייה הבריטית, כ״י נ. חסר בדפוסים.
11. והא: גיד, כ״י הספרייה הבריטית, כ״י נ, דפוסים. כ״י סוטרו: ״והוא״.
12. ולבסוף נתערבו: גיד, כ״י הספרייה הבריטית, דפוסים. חסר בכ״י סוטרו, וכן חסר גם בכ״י נ, אלא שם הוא הלישנא בתרא.
13. הן בידי: וכן גיד, כ״י הספרייה הבריטית, ר״י מיגאש (בספר הנר). דפוסים: הוא בידי, וכן כ״י נ אחר הגהה. בכ״י נ לפני הגהה חסר.
14. לא הוכרו: כ״י נ: ״לא הוכרו ולבסוף נתערבו״.
15. על פיו: וכן גיד, כ״י הספרייה הבריטית, כ״י נ. וכן ברמב״ם הלכות נחלות ה:ו. חסר בדפוסים, כפי שחסר ברמב״ם פיהמ״ש.
16. שיש, שיש: וכן כ״י נ, כ״י הספרייה הבריטית, רמב״ם פיהמ״ש. חסר בדפוסים.
17. הכתוב שבתורה: וכן כ״י נ, כ״י הספרייה הבריטית. דפוסים: מה שכתוב בתורה, כברמב״ם פיהמ״ש.
18. דפוסים ממשיך: ועל מי שאין ראוי ליורשו אין דבריו קיימין, כברמב״ם פיהמ״ש.
19. הימנו: גיד: ״ממנו״.
מר סבר – רב פפי דאמר יש לבכור קודם חלוקה לא עשה ולא כלום בפלגא בחלק פשוט ומכל שכן חלקו של אחיו שלא מכר משום דבג׳ חלקים צריך למיפלג ותרי חלקים [הוי] דידיה ורב פפי אמר שלא עשה ולא כלום בההיא פלגא שלו דמגיע בפשוטו משום דאכתי לא פליג אבל חלק בכורה דזכי ליה רחמנא מצי למיזבן:
ומר סבר – רב פפא דאמר אין לבכורה קודם חלוקה סבירא ליה לא עשה ולא כלום בכולהו נכסים ומשום הכי לא מזדבן אפי׳ חלק בכורה:
מר סבר – רב פפי.
לא עשה כלום בפלגא – בחלק פשיטותו וכל שכן בחלק פשוט אחיו אבל בחלק בכורה יפה מכר דיש לו לבכור קודם חלוקה.
בכולהו – אפי׳ בחלק בכורה.
לא עשה כלום בפלגא – פירש הקונטרס בחלק פשיטותו וכל שכן בחלק פשיטות אחין ואין נראה דחלק פשיטותו פשיטא דמכר כדקאמר לעיל מה חלק פשוט אע״ג דלא אתי לידיה אלא נראה דלא עשה ולא כלום בפלגא היינו בחלק פשיטות אחין אבל חלק בכורה מכר וכל שכן חלק פשיטותו ומר סבר לא עשה ולא כלום בכולהו לא חלק בכורה ולא חלק פשיטות אחין אך תימה דלמאן דאמר לא עשה ולא כלום בפלגא היינו בחלק פשיטות אחין מאי קא משמע לן רבא וכי על חלק אחין הוצרכו לישאל.
מר זוטרא מרישנא פלג בצנא דפלפלי בהדי אחוה סל מלא פלפלין חילק עם אחיו בשוה אתא לקמיה דרב אשי א״ל הואיל ויתרתה במקצתה ויתרתה בכל הנכסים כולן. והשתא דקיימא לן יש לבכור קודם חלוקה בכור שמכר כל השדה קודם חלוקה חלק בכורתו מכור לו חלק פשיטתו ולא חלק אחיו. וכ״ש אם מכר חלק בכורתו בפי׳ דהוי מכור כדמוכח בעובדא דההוא בכור דזבין נכסי דידיה ודפשוט מקמי דנפלוג בהדי אחוה. וא״ת היכי פסקינן דיש לו לבכור קודם חלוקה והא פסקי׳ לעיל דמלוה הויא ראוי והיינו כרבנן דאי ר׳ הא אמר לעיל בכור נוטל פי שנים במלוה ורבנן סברי דאינו נוטל בשבח דמתנה קרייה רחמנא עד דמטיא לידיה אלמא דאין לבכור קודם חלוקה:
סימן פט
פי׳ רבי׳ יצחק בר שמואל זצ״ל דעיקר טעמייהו דרבנן מבכל אשר ימצא לו כדתניא רב נחמן בשאר ספרי דבי רב בכל אשר ימצא לו פרט לשבח נכסים ששיבחו לאחר מיתת אביהם. דאי לא כתב אלא לתת גרידא ה״א דאתא למימר שאם אמר איני נותן ואיני נוטל רשאי. ואי לא כתב נמי אלא בכל אשר ימצא לו הוה מוקמי׳ ליה לאפוקי שבח שהשביחו יורשי׳ השתא דכתיבי תרוייהו ממעטי דבר שאינו מצוי דקרייה רחמנא מתנה. אבל דבר המצוי לא ממעטי דשפיר הוי ברשו׳ קודם חלוקה. וא״ת וכשנטל חלק כפשוט אמאי ויתר בכל הנכסים ואפי׳ מחל בפירוש באמירה בעלמא בלא קנין במאי קני. י״ל דלהכי קרייה רחמנא מתנה דבאמירה בעלמא אם אינו רוצה לקבלה יכול להסתלק. אי נמי קיימא לן מחיל׳ אינה צריכה קנין:
[שם]
מתני׳ האומר איש פלוני בני שהוא בכור לא יטול פי שנים אי נמי איש פלוני בני פשוט לא יירש עם אחיו אין שומעין לו שהתנה על מה שכתוב בתורה. לימא מתניתין דלא כר׳ יהודה דאי ר׳ יהודה הא אמר בדבר שבממון תנאו קיים. דתניא האומר לאשה התקדשי לי על מנת שאין ליך עלי שאר כסות ועונה הרי זו מקודשת ותנאו בטל דברי ר׳ מאיר ר׳ יהודה אומר בדבר שבממון תנאו קיים. פי׳ רבינו שמואל זצ״ל ואנן קיימא לן ר׳ מאיר ור׳ יהודה הלכה כר׳ יהודה. אפי׳ תימא ר׳ יהודה עד כאן לא קאמר ר׳ יהודה אלא דקא מחלה שעל מנת כן קיבלה הקידושין ובההיא [הנאה] דמקדש לה מחלה ליה דכיון דקיבלתו לקידושין מיני׳ נתרצית למחול. אבל הכא מי מחיל מה הנאה לבן שימחול ואע״פ ששתק הבן אין זו מחילה דאינו רוצה להכעיס את אביו ולא גרסי׳ מי ידע דמחיל. עכ״ל:
סימן צ
הילכך הלכה כמתני׳. ומשמע מלשונו אבל אם מחל הבן בפירוש הויא מחילה וכפי זה צריך לו לומר דבבכורה קמיירי שיכול הבן למחול משום דמתנה קרייה רחמנא וכשמת האב נתונה לבכור ויכול למחול כדפי׳ רבינו שמואל זצ״ל לעיל גבי בכור שנטל חלק כפשוט. מיהו מעיקרא פריך מפני שהאב מתנה אבל בירושה ליכא למימר דמיירי דאפי׳ הוה מחיל הבן בפירוש ומתנה שלא יירש לא הויא מחילה כההיא דלעיל בחזקת הבתים דא״ר כהנא נחלה הבאה לו לאדם ממקום אחר מתנה עליה שלא יירשנה וכדרבא דאמר רבא כל האומר אי אפשי בתקנת חכמים כגון זו שומעין לו. ופרשב״ם כלומר באיזו נחלה מועיל לו התנאי בנחלה הבאה בתקנת חכמים כדרבא דנחלה דאורייתא כגון דין ודברים אין לי בירושת אבי כשימות לא יועיל לו התנאי דבעל כרחו שלו יהיה אלא אם כן יתתנו לאחרים בלשון מתנה וכן פי׳ רבינו יצחק בר שמואל זצ״ל התם דלהכי מייתי כדרבא. ותנן נמי בהכותב כתב לה דין ודברים אין לי בנכסייך ובפירותיהן ובפירות פירותיהן בחייך ובמותך אינו יכול בחייה ואם מתה אינו יורשה רשב״ג אומר אם מתה יירשנה מפני שהתנה על מה שכתוב בתורה ואמרי׳ בגמרא דקסבר ירושת הבעל דאורייתא. אבל קשיא לי מאי שנא מכסות לר׳ יהוד׳ שהוא דאוריי׳ שדבריו קיימים והתם לא קרייה רחמנא מתנה:
[שם]
אמר רב יוסף האומר איש פלוני בני בכורי הוא מהימנינן ליה לאב ויטול פי שנים בני בכור לא יטול פי שנים דילמא בוכרא דאימא הוא. פי׳ רבינו שמואל זצ״ל דאפילו לרבנן דפליגי אדר׳ יהודה לקמן בשמעתין ואמרי אינו נאמן ה״מ דמוחזק לן דלאו בכור הוא אבל בדלא מוחזק לן מודו דנאמן כדאמרי׳ לקמן אלא לרבנן יכיר למה לי בצריך הכרה. אבל אמר איש פלוני בני בכור ולא אמר בכורי לא יטול פי שנים דדילמא בוכרא דאימי׳ קאמר והוי בכור לנחלה אבל לא לכהן דלא הוי ראשית אונו ומספיקא לא יהבינן ליה פי שנים. ואפי׳ אם תפס מפקינן מיניה דלא קרינן ביה יכיר לאחרים דהא אכתי מספקא לן. עכ״ל:
סימן צא
סובר דתפיסה בספק לא מהניא. ותנן נמי ספק בכורה אחד בכור אדם ואחד בכור בהמה בין טמאין בין טהורין המוציא מחבירו עליו הראיה. ואמר עולא בפ״ק דב״מ דאם תקפו כהן מוציאין אותה מידו. וההיא דהשואל גבי משכיר בית לחבירו לשנה ונתעברה השנה וא״ל בשנים עשר זהובים מדינר זהב לחדש יחלקו חדש העיבור. ואמר שמואל בבא באמצע החדש עסקינן אבל בא בתחלת החדש כולו למשכיר בא בסוף החדש כולו לשוכר. השתא הואיל כשבא בתחלת החדש כולו למשכיר ש״מ ברשות משכיר קיימא. א״כ בא בסוף החדש אמאי כולו לשוכר הא הואיל ועל השוכר להביא ראיה אמאי בסוף החדש שלו. ההיא פי׳ רבינו יצחק בר שמואל זצ״ל דהואיל ולא בא המשכיר עד סוף החדש אודויי אודי ליה לשוכר. וההיא דפ״ב דכתובות דת״ר שנים שהיו חתומים על השטר ומתו ובאו שנים מן השוק ואמרו ידענו שכתב ידן הוא זה אבל אנוסים היו קטנים היו פסולי עדות היו הרי אלו נאמנים. אם יש עדים שהוא כתב ידן או שהיה כתב ידן יוצא ממקום אחר משטר שקרא עליו ערעור והוחזק בב״ד אין נאמנין. ופרכינן ומגבינן ביה ואמאי תרי ותרי נינהו ואוקמה רב נחמן דאוקי תרי בהדי תרי ואוקמא ממונא בחזקת מריה ופרש״י זצ״ל והא דקתני בברייתא אין נאמנין לאו דליהוי שטרא מעליא למיגבי ביה אלא דלא קרעי׳ ליה ואי תפיס מדידיה והדר אתי האי תבע מיניה לא מפקינן מיניה והשתא אמאי לא מפקינן דכיון דמן הדין המוציא מחבירו עליו הדאי׳ דאוקי ממונא בחזקת מריה כי תפיס אמאי לא מפקי׳ מיניה. מאי שנא מספק בכורות. ופי׳ רבינו יצחק בר שמואל זצ״ל דמיירי כשתפס מעיקרא קודם בואם לדין דאכתי לא נולד הספק. אי נמי לפי שהוא טוען ברי דחייב לו ואפי׳ תפס לאחר שבאו לב״ד:
[שם]
ההוא דאתא לקמיה דרבא בר חנן וא״ל מוחזק אני בזה בכור א״ל מנא ידעת א״ל דהוו קרו ליה בוכרא סוכלא ודילמא בוכרא דאימא הוא דכל בוכרא דאימא סוכלא קרו ליה. פי׳ רבינו שמואל זצ״ל ועד אחר עמו. בוכרא סוכלא בכור שוטה ולא משום שטותו אלא לפי שאינו בכור גמור כמו הדס שוטה שאינו כשר. ההוא דאתא לקמיה דר׳ חנינא א״ל מוחזק אני בזה שהוא בכור א״ל דכי הוו אתו לקמיה דאבוה החוששים בעיניהם אמר להו זילו לגבי שכחת ברי דבוכרא הוא ומאסי רוקיה. ודילמא בוכרא דאימיה הוא גמירי בוכרא דאבא מאסי רוקיה בוכרא דאימא לא מאסי רוקיה. פי׳ רבינו שמואל זצ״ל ועד אחר היה עמו:
[שם]
אמר רב אמי בכור שנולד טומטום ולאחר זמן נקרע ונמצא זכר אינו נוטל פי שנים מאי טעמא דאמר קרא והיה הבן הבכור עד שיהא בן משעת הוויה. פי׳ רבינו שמואל זצ״ל וכ״ש אנדרוגינוס:
ל. ומר סבר בכולהו – פירוש: בין בחלק אחיו בין בחלק בכורתו. אבל חלק פשיטותו ודאי מכור הוא. כדכתבית במהדורה קמא וכך כתב גם רבינו יצחק זצוק״ל.
ואמרי׳ והא דרב פפי ודר׳ פפא לאו בפי׳ איתמר אלא מכללא אתמר. כלומר והא דרב פפי ודרב פפא דפליגי משמיה דרבא, כי אמרה כל חד מיניהו לשמעתיה משמיה דרבא, לאו ממימרא דשמיע ליה מרבא בפירוש אמרה, אלא מכלל מימריה דרבא אמרה, דההוא בכור דאזל זבין נכסי דידיה ודפשוט לבתר דמית פשוט, אתו יתמי דפשוט למיכל תמרי מחונהו לקוחות אמרי להו קרובים לא מסתייהו דזבינתינהו לנכסייהו בלא דינא אלא ממחא נמי מחיתו להו אתו לקמיה דרבא אמר להו לא עשה ולא כלום. ורב פפא ורב פפי כי פליגי בפירוש מימריה דרבא פליגי, מר סבר לא עשה ולא כלום דקאמר רבא בפלגא קאמר, ולא בפלגא ממש אלא חולקא דאחוה פשוט קרי פלגא, ודמיא לחצי קרקע דפ׳ חזקת (לעיל לז,א), אבל בחולקא דנפשיה לא שנא חלק פשיטותו ול״ש חלק בכורה מה שעשה עשוי, דיש לו לבכור קודם חלוקה. ומר סבר לא עשה ולא כלום דקאמר רבא בכולהו קאמר, כלומר בין בנכסי דאחוה פשוט בין בחולקא דנפשיה. ודוקא בחלק בכורתו מטעמא דאין לו לבכור קודם חלוקה, אבל בחלק פשיטותיה דכ״ע מה שעשה עשוי כדברירנא לעיל.
ואידי דאשמועינן בדרב פפי בפלגא דהיינו חולקא דאחוה לחודיה, נקט בדרב פפא בכולהו, דמשמע דאפי׳ בדנפשיה נמי איכא מקצת דלא עשה ולא כלום, ומאי ניהו חלק בכורה. מאן דאמר בפלגא, דהא כי דאין להו רבא אהא דאתו לקמיה הוא דדן להו, וכי אתו לקמיה אחולקא דיתמי הוא דאתו לקמיה, ומ״ד בכולהו אפי׳ חלק בכורה דידיה, דאי אחולקא דפשוט צריכא למימר. ומ״ד בפלגא אמר לך על כרחיך כיון דנחות לקוחות לנכסי דיתמי ואצטריך קרובים למיתי קמיה דרבא אצטריך רבא למימר להו. ואם נפשך לומר דכולי עלמא אפי׳ אחולקא דיתמי אצטריך לאשמועינן, וקא מיירי כגון דלא זבין אלא לבתר דמית פשוט, כגון דהני יתמי הוו סמיכי גבי בוכרא דהוה אחוה דאבוהון, וס״ד אמינא כיון דסמיכי יתמי גביה וזאבין להנאת יתמי זביניה זביני, קא משמע לן. והני מילי במטלטלי, אבל ב⁠[מ]⁠קרקעי לא, כדברירנא בפרק הניזקין. וקימא לן כמאן דאמר בפלגא דהיינו חולקא דאחוה פשוט, אבל בדנפשיה ל״ש בחלק פשיטותיה ול״ש בחלק בכורותיה זביניה זביניה:
צח. שלחו מתם בכור שמכר חלק בכורתו קודם חלוקה לא עשה ולא כלום קסבר אין לו לבכור קודם חלוקה. ואסיקנא והלכתא יש לו קודם חלוקה. הילכך אם מכר קודם חלוקה או שנתן קודם חלוקה הרי זה מכור ונתון, ואין צ״ל חלק פשיטותיה מקל וחומר. ואם ויתר במקצת ויתר בכל הנכסים כולן.
ואי קשיא לך, הא דגרסינן בבכורות פרק יש בכור לנחלה (נב,א) גבי אין הבכור נוטל פי שנים בשבח ולא בראוי כבמוחזק ולא הייבם קרייה רחמנא בכור, אמר אביי לא שאנו אלא שבח ששבחו נכסים בין מיתה לייבום אבל בין חלוקה לייבום שקיל, יקום על שם אחיו אמר רחמנא והרי קם, רבא אמר אפי׳ דבין ייבום לחלוקה נמי לא שקיל, מה טעמא (בבכור) [כבכור] מה בכור אין לו קודם חלוקה אף יבם נמי אין לו קודם חלוקה. דש״מ דאין לו לבכור קודם חלוקה. התם למזכיה בגופיה דממונא קנין גמור למהוי כמאן דפלגי ושקליה לחולקיה, כי היכי דלימא דכי שבחי נכסי בתר הכי ברשותיה אשבוח, דהא מיעט רחמנא בכל אשר ימצא לו פרט לשבח ששבחו נכסים, אלמא לא זכי ליה רחמנא למשקל בשעת חלוקה פי שנים לא במאי דהוה שכיח ברשותיה דאב בשעת מיתה. דאי אמרת האי בכל אשר ימצא לו אשעת חלוקה קאי, לשתוק קרא מיניה, דאטו אנא לא ידענא דלא מצי שקיל אלא במאי דמשכח ואי לא משכח מהיכא שקיל, אלא על כרחיך למעוטי שבח ששבחו נכסים בין מיתה לחלוקה קאתי היכא דאשתני גופא לגמרי. והיינו דקאמרינן התם דאין לו לבכור קנין גמור בנכסים מחמת חלק בכורה עד דפליג ושקיל ליה לחולקיה. וכי קאמרינן הכא דיש לו לבכור קודם חלוקה, זכותא בעלמא קאמרינן, דההיא זכותא דזכי ליה רחמנא יכיל לזבונה ולמיתבה במתנה קודם חלוקה, ולעולם ההוא לוקח ומקבל מתנה לית להו זכותא בגוה טפי מיניה, (ואכתי) [דאכתי] לא זכו ביה בממונא זכייה גמורה אלא לאחר חלוקה, ואי אשבוח נכסי מקמי חלוקה לית ליה ללוקח ולמקבל מתנה זכותא בשבחא כל עיקר. ורבואתא מתרצי ליה להאי קושיא הכי, הכא בעיקר ממונא התם בשבחא. וקשיא לן עלה, דאי זכי בה בחולקיה מעיקר ממונא מקמי חלוקה קנין גמור, כי קא שבח מקמי חלוקה נמי חולקא דנפשיה קא שבח. אלא מחוורתא כדפרשינן מעיקרא:
צט. מר זוטרא מדרישבא פלג בסנא דפלפלי בהדי אחוה בשוה אתא לקמיה דרב אשי אמר ליה הואיל וויתרתא במקצת ויתרת׳ בכולה. וכן הלכה:
ה. האומר איש פלוני בני בכור לא יטול פי שנים איש פלוני בני לא יירש עם אחיו לא אמר כלום שהתנה על הכתוב שבתורה. מה טעם, שהרי אמר הכתוב שיטול פי שנים בנכסים שהניח אביו ושיירש הבן בנכסי אביו, וזה הואיל ולא הקנה הנכסים לאחר והרי הן בחזקתו הרי ירושת הבן וחלק בכורה חלין על הנכסים בעל כרחו, ואע״פ שאמר לא יטול זה פי שנים אלא יירש זה עם אחיו לא אמר כלום:
ו. המחלק נכסיו לבניו על פיו ריבה לאחד ומיעט לאחד והשוה להן את הבכור דבריו קיימין ואם אמר משום ירושה לא אמר כלום כתב בין בתחלה בין בסוף בין באמצע משום מתנה דבריו קיימין. מאי ריבה לאחד ומיעט לאחד, ריבה לאחד יותר מן הראוי לו בכח ירושה, ומיעט לאחד מכדי הראוי לו מכח ירושה. והשוה להן את הבכור, ליטול בחלק הראוי לפשוט. דבריו קיימין, והוא דאמר בלשון מתנה, דאע״ג דהשוה להן את הבכור וכתיב לא יוכל לבכר, הני מילי היכא דאמר בלשון ירושה, דכיון דתלי למילתא בירושה ולירושה דאוריתא שקיל בכור פי שנים לאו כל המיניה לאתנויי על הכתוב שבתורה. אבל היכא דאמר משום מתנה, כיון דלאו לירושה דאוריתא קא נחית, לאו מתנה על מה שכתוב בתורה הוא. ואי אמר משום ירושה לא אמר כלום, דהוה ליה מתנה על מה שכתוב בתורה דכתיב לא יוכל לבכר. וקראי נמי דייקי, דכי כתב לא יוכל לבכר ביום הנחילו את בניו כתיב, דמשמע לשון ירושה, דאלו לשון מתנה דקתני באמירה בעלמא אפילו בראוי ליורשו מדרבנן בעלמא הוא כדבעינן למימר קמן.
ומאי שנא על פיו דקתני, מילתא אגב אורחיה קמ״ל דמתנת שכיב מרע במחלק כל נכסיו אפילו בלשון מתנה למי שראוי ליורשו לא בעי קנין לדברי הכל, דלגבי מי שראוי ליורשו אפילו ר״א מודי כדמיברר מבריתא דאבא חנן אומר משום ר׳ אליעזר. אי נמי הא קמ״ל דאפי׳ על פיו בלשון מתנה דתקנתא דרבנן היא אלימא לאפקועי בכור.
והא דקתני לא אמר כלום, לא תימא דוקא לגבי חלק בכור אבל לגבי פשוט דבריו קיימין, כרבי יוחנן בן ברוקה דאמר אם אמר על מי שראוי ליורשו דבריו קיימין, [אלא] אכולהו קאי ואפי׳ אפשוט, ואפי׳ לרבי יוחנן בן ברוקה דאמר אם אמר על מי שראוי לו ליורשו דבריו קיימין, הכא כיון דהשוה להן את הבכור מודי דלא אמר כלום דרחמנא אמר לא יוכל לבכר.
ומנא תימרה דמתני׳ דהכא דברי הכל היא, ואפילו לרבי יוחנן בן ברוקא, דהא הכא דבבן בין הבנים מיירי, וכבר אוקימנא לפלוגתא דר׳ יוחנן בן ברוקה ורבנן ואליבא דתנא קמא דמתני׳ באחר במקום בת ובת במקום בן, אבל בבן בין הבנים ובת בין הבנות דברי הכל דבריו קיימין אליבא דת״ק דפליג עליה דר׳ ישמעאל בנו של רבי יוחנן בן ברוקה. וממילא שמעת דמתני׳ דהמחלק נכסיו לבניו דמיירי בבן בין הבנים דברי הכל היא. ולהאיך פירוקא בתרא דאמרינן איבעי תימא כולה ר׳ יוחנן בן ברוקה היא, על כרחיך רישא נמי דקתני המחלק נכסיו לבניו אפי׳ לר״י בן ברוקה היא, דאי לא תימא הכי קמא לה רישא רבנן וסופא ר״י בן ברוקה. וש״מ דבין לפירוקא קמא ובין לפירוקא בתרא הא מתני׳ דהמחלק נכסיו על פיו מודי בה ר״י בן ברוקה. וקתני ריבה לאחד ומיעט לאחד והשוה להן את הבכור דבריו קיימין ואם אמר משום ירושה לא אמר כלום. ואמאי, נהי דלגבי בכור לא אמר כלום, אלא גבי ריבה לאחד ומיעט לאחד אמאי לא אמר כלום.
וכי תימא כי קתני לא אמר כלום גבי בכור אבל גבי פשוטין לא שנא הכי ולא שנא הכי דבריו קימין, (ואי) [לא] ס״ד, חדא דסתמא קתני לא אמר כלום ומשמע אכולא מילתא. ועוד דאי ס״ד אבכור לחודיה קאי (לימא) [למה] לי למתני ריבה לאחד ומיעט, אי משום בבא דרישא דמיירי בלשון מתנה (לימא) [למה] לי, השתא אפי׳ בלשון ירושה אמרת דבריו קימין, בלשון מתנה מיבעיא. ועוד השתא לגבי איניש מעלמא כי אמר בלשון מתנה דבריו קימין, גבי בן בין הבנים מיבעיא. אי בעי למיתב כולהו נכסי במתנה למאן דבעי מי מעכב עילויה. ותו כיון דהאי בבא דלשון מתנה על כרחיך לא מיתוקם אלא בלשון מתנה דוקא משום סירכא דבכור לא ליירי הכא גבי פשוטין כלל, דהא אמרת דגבי פשוטין אפילו בלשון ירושה נמי דבריו קימין, אלא ליתני המחלק נכסיו על פיו והשוה להן את הבכור ותו לא.
אלא להכי איכפל לאירויי נמי גבי פשוטין, לאשמועינן דגבי פשוטין אם אמר משום ירושה לא אמר כלום, ואפילו לר׳ יוחנן בן ברוקה דאמר אם אמר על מי שראוי ליורשו דבריו קימין, הני מילי היכא דליכא בכור אי נמי איכא בכור ולא השוה להן את הבכור, אבל הכא כיון דהשוה להן את הבכור וכל מאי דטפי ליה מהנך פשוטין איכא למימר דמחולקא דבכור טפי ליה ורחמנא אמר לא יוכל לבכר, הילכך בטלה לה כולה תפקדתא. ואפילו היכא דריבה לאחד ומיעט לאחד על חלקו יתר ממה שפיחת לבכור, דברירא מילתא דההוא טופיאנא כוליה לאו מחולקיה דבכור הוא, לא אמרי׳ מנכינן ליה מההוא טופיאנא שיעור מאי דנכי ליה לבכור ושאר טופיאנא דטפי ליה שבקינן ליה גביה, דודאי מדשאר פשוטין טפי ליה דקימא לן כרבי יוחנן בן ברוקא דאמר גבי בן בין הבנים דבריו קימין, אלא אפי׳ גבי שאר טופיאנא דטפי ליה מחולקא דפשוטין לא אמר כלום. דכיון דכל מאי דטפי ליה בבת אחת טפי ליה בלשון ירושה, מיגו דאבטיל ממריה גבי מאי דטפי ליה מחולקיה דבכור בטיל ליה גבי מאי דטפי ליה מחולקא דשאר פשוטין, דהא דינא דפשוט ובכור תרויהו מחד קרא נפקי לן דכתיב והיה ביום הנחילו את בניו, התורה נתנה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה וכתיב לא יוכל לבכר. כל היכא דקרינא ביה לא יוכל לבכר, כגון שלא השוה להן את הבכור, קרינא ביה גבי פשוטין והיה ביום הנחילו את בניו, וכל היכא דלא קרינא ביה לא יוכל לבכר, כגון שהשוה להן את הבכור או שמיעט מחלק בכורתו, לא קרינא ביה גבי פשוטין ביום הנחילו את בניו.
ואיבעי תימא סברא נמי הוא, דכיון דתלי לה למילתא בלשון ירושה ולפום ירושה דאוריתא לית ליה רשותא לנכויי ליה לבכור ולטפויי ליה לפשוט, הוה ליה בעיקר ירושה מתנה על הכתוב שבתורה ותנאו בטל לגמרי, ואפי׳ לגבי פשוט, דהא תלייה להקנאה דידיה בירושה ואין זו ירושה שנתנה התורה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה דכתיב ביה לא יוכל לבכר והרי בכר זה.
ואפי׳ היכא דפריש דכי טפי ליה לחד מיניהו מחלק ירושה דהאיך פשוט טפי ליה ולא כלום הוא דהוה ליה כאיש פלוני לא יירש עם אחיו. דעד כאן לא אמר רבי יוחנן בן ברוקה אם אמר על מי שראוי ליורשו דבריו קיימין אלא היכא דאמר איש פלוני בני יירש כל נכסי ולא פירש איש פלוני לא יירש ולא קאמר נמי ראובן בני יירש חלק הראוי לאחיו שמעון. אבל היכא דאמר איש פלוני בני לא יירש עם אחיו, אי נמי לא יירש אלא כך וכך, אי נמי ראובן בני יירש חלקו וחלק שמעון אחיו, לא אמר כלום, דכי כתיב ביום הנחילו את בניו התורה נתנה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה, הני מילי למימרא איש פלוני יירשני סתם אי נמי יירש כך וכך ופלוני יירש כו״כ דבדידיה קיימא, אבל היכא דתלייה לירושה דראובן בלא יירש שמעון כגון דאמר לא יירש שמעון אלא ראובן, ולא כלום הוא, דהא תליא לירושה [ד]⁠ראובן בלא יירש שמעון דלא אמר כלום. וכ״ש היכא דאמר יירש ראובן חלקו וחלק שמעון אחיו דלאו כל כמיניה לאורותיה חולקה דאחריני דכמאן דאמר לא יירש שמעון דמי. כללו של דבר לא נתנה תורה רשות לאב אלא להנחיל לכל מי שירצה מיורשיו, אבל להעביר נחלה מאחד מיורשיו בפירוש לא.
והני מילי היכא דתלי לה להנחלת ראובן בהעברת הנחלה משמעון כדאמרן, אבל אמר ראובן בני יירשני או יירש כל נכסי ולא יירש שמעון אחיו כלום, כיון דלא תלי ליה לירושת ראובן בלא יירש שמעון דבריו קימין, דכיון דאמר ראובן בני יירשני קנה, ודקאמר ושמעון לא יירש מילתא באפי נפשה היא וכמאן דליתיה דמי.
ברם צריך את למידע דכי אמרינן דכי אמר בלשון ירושה ובטלה תפקדתיה במקצת בטלה בכולה, הני מילי היכא דבטלה מטעמא דלא יוכל לבכר, אבל היכא דלא בטיל ההוא מקצת אלא מטעמא אחרינא, כגון האומר לבן בין הבנים נכסי לך במתנה ואחריך יירש פלוני, דקימא לן דלגבי ההוא שיעורא דהוה חזי ליה לראשון מסתמה מכח ירושה דאוריתא זכה ביה (מכח ירושה דאוריתא) ולית ליה לאחריך בגויה כלום דירושה אין לה הפסק, ולגבי שארא דלא זכה ביה ראשון מכח ירושה אלא מכח מתנה דבריו קימין, כדבענן לברורי קמן. ולא אמרינן כיון דבטלה ירושת אחריך במקצת בטלה בכולה, דכי אמרינן הכין היכא דשייך בכור דרחמנא אמר לא יוכל לבכר וכיון דלא קרינא ביה לא יוכל לבכר לא קרינא ביה נמי והיה ביום הנחילו את בניו כדברירנא לעיל, אבל בעלמא לא, דקימא לן כרב נחמן דאמר (לקמן קמג,א) את וחמור קנה מחצה, וה״ה למקנה דבר הנקנה עם דבר שאינו נקנה כאת וחמור דמי, מדמותבינן עלה עלה (שם) מבריתא דקישות וגבי קידושין נמי גבי מתניתין נמי דהרי כולכם מקודשות לי (קידושין נ,ב) את וחמור הוא דשמע מינה דדין הקונין והנקנין בהא מילתא חד דינא אית להו, דאם תמצי לומר גבי שני קונין אע״ג דחד לא קנה כלום אידך קנה מחצה, גבי שני ניקנין נמי אע״ג דחד מיניהו לא מיקני אידך מיהת מיקני. וכי תימא ולילף מהשוה להם את הבכור, איכא למפרך מה לבכור שכן יפה כחו אצל האחין ליטול פי שנים, תאמר בחלק פשוט שלא יפה כחו אצל האחין. ועוד מה לבכור שכן יפה כחו אצל לשון ירושה, תאמר בפשוט שהורע כחו אצל לשון ירושה כר״י בן ברוקה.
ואי קשיא לך אי ס״ד דכי אמר איש פלוני בכור הוא לא יטול פי שנים לא אמר כלום, א״כ יעקב אבינו נמי כי אמר ליה לראובן פחז כמים אל תותר (בראשית מט,ד) מאי אהני ליה. ועוד מי מצי אמרת נמי לגבי אחר במקום בת ובת במקום בן לא אמר כלום, והא כתיב (בראשית מח,ה) אפרים ומנשה כראובן ושמעון יהיו לי, והאי לישנא לשון ירושה משמע, דלהוו יורשין בנכסי יעקב כראובן ושמעון, דהא ראובן ושמעון לא מקבלי מתנות הוו אלא יורשין הוו, והא אפרים ומנשה בחיי יוסף אבוהון לגבי נכסי יעקב לאו בני ירושה נינהו, וכאחר במקום בת ובת כמקום בן דאמו, ואמאי אהני.
וכי תימא כי אפקעיה יעקב אבינו לבכורה מראובן לאו בהאי קרא דפחז כמים אל תותר אפקעה מיניה, ודאקני לה ליוסף נמי לאו בקרא דאפרים ומנשה כראובן ושמעון יהיו לי בלחוד אקנייה נהליה, אלא כל חד מהני קראי למילתא אחריתי אצטריך, ואפקעתא דבכורה מראובן מקרא אחרינא נפיק, דכתיב (בראשית מח,כב) ואני הנה נתתי לך שכם אחד על אחיך, ולשון מתנה הוא דקי״ל דאם אמר משום מתנה אפי׳ למי שאין ראוי ליורשו דבריו קימין, וכל שכן למי שראוי ליורשו, מ״מ היכי מצי לאקנויי באמירה בעלמא, הא קי״ל דמתנת שכיב מרע באמירה בעלמא דקנייא אפי׳ במי שאין ראוי ליורשו א״נ במקום בכור מדרבנן בעלמא הוא, דאלו מדאוריתא חד מאנפי הקנאה בעי.
אלא קודם מתן תורה שאני, ונתנה תורה ונתחדשה הלכה. והכי נמי מסתברא, דאי לא תימא הכי יעקב גופיה במאי קניה לבכורה דעשו, דבר שלא בא לעולם הוא, ועוד הא קי״ל בסוף פרק מי שמת (לקמן קנט,א) בכור שמכר חלק בחיי אביו ומת הבן בחיי אביו ואחר כך מת אביו בנו מוציא מיד הלקוחות, וכ״ש הוא דמצי מפיק. אלא מאי אית לך למימר קודם מתן תורה שאני, ה״נ קודם מתן תורה שאני.
והא דקתני סופא כתב בין בתחלה בין בסוף בין באמצע משום מתנה דבריו קימין, הא קמ״ל דכיון דכולה חדא הקנאה הואי וכתב לשון מתנה במקצת, כמאן דכתב בכולה דמי וכולה לשון מתנה היא. ומסקנא דגמרא (לקמן קכט,א) דאי אמר לשון מתנה לאחד ולשני לא אמר אלא בלשון ירושה, אי נמי איפכא, אם היתה הקנאתו של שני בתוך כדי דבור משל ראשון הרי זה כאילו אמר לשון מתנה בשניהם, ואם הפסיק ביניהם בשתיקה או בענין אחר שיעור כדי דיבור דהיינו שלום עליך רבי, לא קנה עד שיאמר לשון מתנה באותו אדם ובאותו שדה כדבענן לברורי לקמן. וההקנאה דיעקב אבינו כאדם אחד ושדה אחת הואי כדברירנא לעיל:
ק. הם אמרו האומר איש פלוני בכור לא יטול פי שנים איש פלוני בני לא יירש עם אחיו לא אמר כלום שהתנה על הכתוב שבתורה, לימא מתניתין דלא כרבי יהודה דאי רבי יהודה האמר בדבר שבממון תנאו קיים דתניא האומר לאשה הרי את מקודשת לי על מנת שאין ליך עלי שאר כסות ועונה הרי זו מקודשת ותנאו בטל דברי רבי מאיר רבי יהודה אומר בדבר שבממון תנאו קיים אפילו תימא רבי יהודה התם ידעה וקא מחלה הכא גבי בכור ופשוט לא קא מחיל. ש״מ דכל היכא דלא קא מחיל חבריה, אפילו בדבר שבממון תנאו בטל. אבל היכא דמחיל בעידנא דחזי למזכא בההוא מידי או מקמי הכין, תנאו קיים. ודוקא דידע וקא מחיל כדמיברר גבי עונה.
ברם צריך את למידע דהא דמשנינן הכא לא קא מחיל, לאו למימרא דאי מחיל, דאמר מחילנא, אי נמי קנו מיניה דבן דמסתלק מירושת אביו בחיי אביו הויא מחילא, דהא גבי ירושת הבעל דאיכא למאן דאמר דרבנן היא, ואפי׳ תנא קמא דרשב״ג לא קאמר דכי מסליק נפשיה מיניה מסתלק אלא (ככותב) [בכותב] לה בעודה ארוסה, דאכתי לא חזי למירתה, דכי זכי בירושתה לא מכח אירוסין קא זכי אלא מכח נישואין הוא דקא זכי, וכיון דמקמי נישואין קא מתני דלא לירות, אשתכח דכי קא נסיב בתר הכי אדעתא דהכי קא נסיב ואמטול הכי תנאו קיים. אבל כתב לה בעודה נשואה לא מסתלק, כדאיתא בהדיא בריש פרק הכותב (כתובות פג,א), ואפי׳ קנו מיניה נמי לא מסתלק, דדבר שלא בא לעולם הוא כדברירנא התם. וכ״ש גבי ירושת הבן דלא מסליק נפשיה. אלא הכי קאמרי׳ התם, גבי שאר וכסות הוא דקא משתעבד מכח קידושין הוא דמשתעבד, וכיון דבעידן קידושין ידעא וקא מחלה תנאו קיים, אבל הכא גבי ירושת הבן מאימת חזי לירושה, משעת לידה, ההיא שעתה לא קא מחיל, לא אדעתא דהאי תנאה קא מתיליד, ואמטול הכי אע״ג דמתנה השתא נמי לא הוי תנאה:
קא. אמר רב יוסף אמר איש פלוני בכור הוא נוטל פי שנים בכור הוא אינו נוטל פי שנים דילמא בוכרא דאימיה קאמר. ודוקא שלא היו מוחזקין בו שהוא בכור לאביו, אבל אם היו מוחזקין בו שהיה בכור לאביו, כגון שהיה אביו מוחזק שלא נולד לו בן ולא בת קודם לזה, אע״ג דלא אמר אבוה עילויה ולא מידי נמי שקיל פי שנים. ודיקינן לה להא מילתא מיהא דגרסינן לקמן (קכז,ב) תנו רבנן היו מוחזקין בו שהוא בכור ואמר אביו על אחד בכור הוא נאמן, כר׳ יהודה. האי מוחזקין בו היכי דאמי, אילימא דאמר אבוה מעיקרא עליה דידיה דבכור הוא, וחזר ואמר על אחר שהוא בכור, אמאי נאמן, נהי נמי דא״ר יהודה דאבא נאמן, לא יהא אלא שני עדים, (אי) [וכי] מהימני למהדר בהו בסהדותיהו, והא קימא לן כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד, דא״ר יוחנן בני הוא וחזר ואמר עבדי הוא אינו נאמן, לבר מבי מיכסא דמוכחא מילתא דמעיקרא כי קאמר בני הוא לאפטורי ממכסא קאמר. אלא על כרחיך האי מוחזקין בו דקתני, דלא אמר אבוה עילויה ולא מידי עסקינן, אלא חזקה בעלמא הוא דאית ליה מחמת נפשיה כדאמרן, ואמטול הכי כי קאמר אביו על אחר שהוא בכור נאמן. וטעמא דאמר אביו על אחר שהוא בכור, הא אשתיק ולא אמר ולא מידי על חד מיניהו ההוא דאתחזק הוא דשקיל פי שנים.
והיכא דאמר בכור הוא דקאמרינן דילמא בוכרא דאימא קאמר ואינו נוטל פי שנים, לא אמרן אלא היכא דלא אתברר דלאו בוכרא דאימא (קאמר ואילו נוטל פ״ש לא אמרן אלא היכא דלא אתברר דלאו בוכרא דאימא) הוא, אבל אם נתברר שאינו בכור לאמו ודאי כי קאמר בכור הוא בכור לאביו קאמר:
קב. ההוא דאתא לקמיה דרבא בר רב חנן אמר ליה מוחזקני בזה שהוא בכור אמר ליה מנא ידעת אמר ליה דהוה קרי ליה אבוהי בוכרא סיכלא אמר ליה דילמא בוכרא דאימא קאמר דכל בוכרא דאימא בוכרא סיכלא קרו ליה. והוא הדין היכא דאמר נמי בוכרא סתמא, לא שקיל פי שנים, דאימור בוכרא דאימא קאמר כדרב יוסף. והאי דנקט לה הכא טעמא משום דכל בוכרא דאימא בוכרא סיכלא קרו ליה, משום דמעשה שהיה כך היה, ולפום סהדותיה דסהדא קא מהדר ליה רבא בר רב חנן. ולא מיבעיא קאמר ליה, לא מיבעיא דראיה בהדי סהדותא ליכא לאחזוקיה בבוכרא דאבא, אלא ריעותא נמי איכא, (דמדכרי) [דמדקרי] ליה (בכור) [בוכרא] סיכלא ש״מ בוכרא דאימא קאמר:
קג. ההוא דאתא לקמיה דרבי חנינא אמר מוחזקני בזה שהוא בכור א״ל מנא ידעת אמר ליה דכי הוו אתו אנשי לגבי אבוה למלחש להו הוה אמר להו זילו לגבי שכחת ברי דבוכרא הוא ומסי רוקיה. וקבלה רבי חנינא לסהדותיה. ומקשינן ודילמא בוכרא דאימא הוא. ומפרקינן גמירי לוחשי לחישות דבוכרא דאבא מסי רוקיה בוכרא דאימא לא מסי רוקיה. מיהא שמעינן [דהיכא] דאתו סהדי ואסהידו דשמע מפומה דאבוה דהאי בוכרא מילתא דשמע מינה דבוכרא דאבא הוא, אע״ג דלא אמר הכי בפירוש ואע״ג דלא אמר ליה אלא דרך שיחה בעלמא, שקיל פי שנים. ודוקא דאיכא תרי סהדי, דאע״ג דחד מסהיד בחדא מילתא ואידך מסהיד במילתא אחריתי, כיון דתרויהו מחזקי ליה (במילתא אחריתי כיון דתרויהו מחזקי ליה) בבכור מצטרפי. ואפי׳ לרבנן דפליגי עליה דר׳ יהושע בן קרחה, דגרסינן בסנהדרין פרק שלישי (ל,ב) מודים חכמים לרבי יהושע בן קרחה בעדות בכור, ושמע מינה דגבי בכור היכא דאיתחזק מפומיה דאבוה תרי סהדי בעינן, דאי אמרת בחד סגיא למה לי אצטרופי ומאי מודים איכא. והאי דקאמרינן בהני עובדי ההוא דאתא לקמיה דרבי חנינא, סהדא אחרינא הוה איכא בהדיה דאסהיד עדות ברורה דבכור הוא, וכי אצטריך לאשמועינן סהדותיה באידך דאסהיד בה במילתא מכללא, למימרא דכי האי גוונא סהדותא הוא:
ומר סבר לא עשה ולא כלום בכולהו. פירוש, בחלק בכורתו ובחלק אחיו, משום דאין לו לבכור בחלק בכורתו קודם חלוקה. אבל בחלק פשיטותו מה שעשה עשוי, (ושותף) [דשותף] שמכר חלקו מכור ורשאי, וכדאמרינן בפרק המוכר את הבית (לעיל סב ב) פלגא דאית לי בארעא פלגא, אלמא יכול הוא למכור. אלא שראיתי לר״ש ז״ל שפירש בהפך, דמאן דאמר יש לו לבכור קודם חלוקה סבר לא עשה ולא כלום בחלק פשיטותו ובחלק פשיטות אחיו, אבל בחלק בכורה מה שעשה עשוי. וכן פירש כשמועה זאת בכמה מקומות, דחלק פשוט אינו יכול למכור קודם שהוברר. ולא ירדתי לסוף דעתו. ואף הראב״ד ז״ל כן פירש, דבחלק פשיטותו מכרו קיים. וכן עיקר.
ומר סבר לא עשה ולא כלום בכולהו. פירוש בחלק בכורתו ובחלק אחין משום דאין לו לבכור בחלק בכורתו קודם חלוקה אבל בחלק פשיטותו מה שעשה עשוי ושותף שמכר חלקו מכור ורשאי וכדאמרינן בפרק המוכר את הבית פלגא דאית לי בארעא פלגא אלמא יכול הוא למכור. אלא שראיתי לר״ש ז״ל שפירש בהפך דמאן דאמר יש לו לבכור קודם חלוקה סבר לא עשה ולא כלום בחלק פשיטותו ובחלק פשיטות אחיו אבל בחלק בכורה מה שעשה עשוי וכן פירש כשמועה זאת בכמה מקומות דחלק פשוט אינו יכול למכור קודם שהוברר ולא ירדתי לסוף דעתו. ואף הראב״ד ז״ל כן פירש דבחלק פשיטותו מכרו קיים וכן עיקר. והלכתא יש לו לבכור קודם חלוקה ודוקא בעיקר הנכסים לענין המכירה ומתנה וויתור אבל בשבח ששבחו נכסים בין מיתה לחלוקה כגון חפורה והוו שבלי לא דמתנה קרייה רחמנא. הרשב״א ז״ל.
תוספות בד״ה לא עשה כו׳ אך תימה כו׳ מאי קמ״ל רבא וכי על חלק אחין הוצרכו לישאל עכ״ל אבל מאי דאתו לקמיה דרבא היתומים והלקוחות לא קשיא להו דאפשר לפרש דלא שאלו על חלק אחין דודאי אינו מכור וחלקי הבכור ודאי מכורין אלא דאזלי למיכל בכולה כיון דלא נברר חלקם כמ״ש לעיל אבל מה שהשיב רבא דלא עשה ולא כלום משמע דאשמועינן דלא מכר כלום דהיינו חלק אחין למ״ד בפלגא ואהא ודאי לא שאלו ודו״ק:
בד״ה והלכתא יש לבכור כו׳ דלא מלתת לו ממעטינן כו׳ עכ״ל עיין על דבריהם ברא״ש כי שם מבואר יותר:
בא״ד ואם אמר איני נוטל כו׳ לא הוי טעמא משום דיש לו קודם כו׳ עכ״ל רצו ליישב למ״ד דאין לו קודם חלוקה הך דאיני נוטל כו׳ דמשמע דאתיא ככ״ע אפי׳ לרבנן כפרשב״ם אבל לא חשו ליישב למ״ד דאין לו קודם חלוקה לרבי אמאי בכור נוטל פי שנים במלוה ובשבח כיון דהוא רב פפא גופיה מרא דשמעתיה דאית ליה אין לו קודם חלוקה פסק הלכתא דלא כרבי וק״ל:
מר סבר [חכם זה, רב פפי, סבור]: לא עשה כלום בפלגא [בחלק] של הפשוט, כיון שלא היתה לו רשות למוכרו, אבל את חלק הבכורה מכר, לפי שיש לו בו זכות גם קודם חלוקה. ומר סבר [וחכם זה, רב פפא, סבור]: בכולהו [בכולם] לא עשה כלום, שאף בחלק הבכורה שלו אין לו חלק.
Rav Pappi and Rav Pappa disagree with regard to Rava’s intention. One Sage, Rav Pappi, holds that he has done nothing with regard to his brother’s portion, as he had no right to sell it; with regard to his own additional portion, the sale was valid, as it was in his possession even before the division of the property. And one Sage, Rav Pappa, holds that he has done nothing with regard to all of the property, as he does not possess the additional portion before the property is divided between the brothers.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םתוספותאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תליתאהרמ״הרשב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) שְׁלַחוּ מִתָּם בְּכוֹר שֶׁמָּכַר קוֹדֶם חֲלוּקָּה לֹא עָשָׂה כְּלוּם אַלְמָא אֵין לוֹ לַבְּכוֹר קוֹדֶם חֲלוּקָּה אוְהִלְכְתָא יֵשׁ לַבְּכוֹר קוֹדֶם חֲלוּקָּה.
The Gemara notes that they sent a ruling from there, Eretz Yisrael: A firstborn who sold his additional portion before the division of the property has done nothing. Apparently, the Sages of Eretz Yisrael hold that a firstborn does not have a right to his additional portion before the division. But the halakha is that a firstborn has a right to his additional portion before the division.
עין משפט נר מצוהרי״ףר״י מיגשרשב״םתוספותאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תליתאהרמ״הרמב״ןרשב״אמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

איפסיקא הילכתא דיש לו לבכור קודם חלוקה. מיהו הני מילי לענין שאם נטל חלק כפשוט ויתר בכל הנכסים, אי נמי שאם מכר חלק בכורה לאחר קודם חלוקה שתהא מכירתו מכירה. אבל לענין שבח שנולד בו, אין אנו רואין אותו כאלו ממונו הוא וברשותו השביח, אלא עד שיחלוק עם אחיו ויבא לידו חלק בכורה, וכל זמן שלא חלק אין לו באותו שבח אלא כאחד מן האחין, דהא קימא לן כרבנן דאמרי אין הבכור נוטל פי שנים בשבח ששבחו נכסים לאחר מיתת אביהם:
והלכתא יש לו לבכור קודם חלוקה – ואם מכר או מחל או נטל חלק אחד כפשוט ויתר בכל הנכסים כולן משום דמתנה קרייה רחמנא ומשמת אב נתונה לבכור.
והלכתא יש לבכור קודם חלוקה – אע״ג דקיימא לן כרבנן כדפסק רב פפא דאין בכור נוטל פי שנים במלוה כרבנן דאמרי חלק בכורה עד דאתי לידיה מודו רבנן דיש לו לבכור קודם חלוקה כפ״ה דהוי שפיר ראוי לתת לו שמשעה שמת האב היה ראוי לתת לו ומיהו מכל מקום אין נוטל פי שנים בשבח דלא מלתת לו ממעטינן לה אלא מימצא לו ממעטינן דבעי מצוי ומוחזק למעוטי ראוי מלוה ושבח ומלתת לו גלי לן מדקרייה מתנה דרשינן מימצא לו מצוי ומוחזק ואי לא ימצא לו לא הוה דרשינן מלתת לו פרט לראוי וכן משמע ההיא דספרי דבי רב דמימצא לו ממעטינן שבח ולעולם אית להו לרבנן דיש לו לבכור קודם חלוקה והא דאמרינן ואם אמר איני נוטל ואיני נותן רשאי לא הוי טעמא משום דיש לו קודם חלוקה דאפי׳ אין לו לבכור יכול לומר איני נוטל ואיני נותן דלא משום שרוצה להסתלק מן הבכורה לגמרי שלא יוכל לחזור ולתבעה קאמר אלא הכי קאמר להו איני נוטל וכל זמן שלא נטלתי לא תוכלו לתבעני כלום.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לא. והילכתא יש לו לבכור קודם חלוקה – פירוש: לא נאמר יש לו לבכור קודם חלוקה אלא שיכול למכור חלק בכורתו קודם שחלק. ואם ויתר במקצת ויתר בכולם אבל לעינין שבח לא נאמר שיהא לו קודם חלוקה וישביח חלקו לעצמו אלא בשבח הויא הלכה כרב פפא. תדע דהכי הוא מדאמרינן בשלהי פרק יש בכור לנחלה. ולא היבם. מאי טעמא בכור קרייה רחמנא אמר אביי לא שנו אלא שבח ששבחו נכסים בין מיתה לייבום. אבל בין ייבום לחלוקה שקיל. מאי טעמא יקום1 על שם אחיו אמר רחמנא והרי קם רבא אמר אפילו בין ייבום לחלוקה נמי לא שקיל. מאי טעמא כבכור מה בכור אין לו קודם חלוקה אף האי נמי אין לו קודם חלוקה – פירוש: במתני׳ תנן שאין הבכור נוטל פי שנים בשבח וסתם מתני׳ היא רבנן ולא רבי. וקתני נמי ולא היבם שהיבם הוא יורש חלק המת. ונמצא שיש לו שני חלקים בנכסי אביהן כמו הבכור. וקאמר שאינו נוטל פי שנים אלא בגוף הנכסים שהניח אביהם. ולא בשבח שהשביחו נכסים אחר מיתת אביהם. ואתא אביי למימר דדוקא בשבח ששבחו נכסים בין מיתה לייבום לא שקיל אבל בין ייבום לחלוקה שקיל דמשעה שייבם כבר קם על שם אחיו. ורבא אמר אפילו בין ייבום לחלוקה נמי לא שקיל דבכור קרייה רחמנא מה בכור אין לו שבח קודם חלוקה כדתנן במתני׳ דאין לו שבח ולא אמרינן דמשעה שמת אביו זכה הבכור בחלקו וישביח בעבורו אלא עד שעת חלוקה אין לו שבח אף יבם נמי אף על פי שייבם וזכה בחלק אחיו אין לו שבח עד שעת חלוקה וקימא לן דכל היכא דפליגי אביי ורבא הלכה כרבא. בר מיע״ל קג״ם. והכא היכי פסיק הילכתא יש לו לבכור קודם חלוקה. אלא ודאי יש לו לא נאמר אלא שיוכל למכור ולמחול חלק בכורתו. אבל לא נאמר לעינין שבח שבכל מסקנא דהילכתא שמדבר לעינין שבח לא נאמר זה הלשון. אבל ודאי ההוא דבכורות מיירי בשבח בפירוש והילכך לא קשיא הילכתא אהילכתא ורבינו יצחק מפאס זצוק״ל הביא כל זה בפסקו ואמר וליתה להא דרבא דהא איפסיקא הילכתא בהדיא דיש לו לבכור קודם חלוקה. ואינו נראה לי שאין פתרונם שוה כדפרישית ותו דאפילו אביי התם לא פליג על רבא אלא ביבם ואמר דיש לו ליבם שבח קודם חלוקה משעה שייבם וקם על שם אחיו. ולא הוה משוי היבם לבכור אבל בבכור מודה דאין לו שבח קודם חלוקה דהא מתני׳ הכי קתני שאין לבכור פי שנים בשבח והיא רבנן דפליגי עליה דר׳ ורבא הוה משוי היבם לבכור אם כן איתברר דלית למידחי ההיא דהתם כלל ובעל כרחין אית לן למימר דהאי דפסקי׳ הילכתא דיש לו לבכור קודם חלוקה הכא למכור ולמחול איפסיקא ולא לעינין שבח. וראיתי שכתב רבינו נחשון גאון זצוק״ל וכיון דקימא לן הילכתא יש לו לבכור קודם חלוקה משעתא דשכיב יעקב קמו להו תרי חולקין ברשותא דראובן וכל שבח דאשבחו בין מיתה לחלוקה ברשותא דראובן אשבחו ושקיל ראובן פי שנים בשבח ששבחו נכסים לאחר מיתת אביהם וכן במלוה וכן בריבית וליתה לדרבנן דעבד ליה עובדא רב אשי כר׳ הילכך שקיל בכור פי שנים בין במלוה בין בריבית בין בכל שטרות דאית ליה על אחרים. ואינו נראה לי מה שכתב כמו שביארתי דהאי הילכתא דיש לו בכור קודם חלוקה לא שיכא בהילכתא דרב פפא ולא פליגא עילוה. וגם רבינו יצחק מפאס זצוק״ל כתב חזינן מאן דפסק הילכתא כר׳ דאמר בכור נוטל פי שנים במלוה ואיתי לה ראיה מהאי דאיפסיקא הילכתא דיש לו לבכור קודם חלוקה שמעינן דאף על גב דלא מטא לידיה כמאן דמטא לידיה דמי הילכך הילכתא כרבי דאמר בכור נוטל פי שנים במלוה. והאי סברא לא דסמכא הוא דלא איפסיקא הילכתא דיש לו לבכור קודם חלוקה אלא במאי דאתא לידי אבוה ואיתיה השתא ברשותיה אבל מלוה דליתה ברשותיה לא שיכא בהא מילתא כלל וכן כתב רבינו האיי גאון ז״ל כי האי סברא.
1. כן בכ״י ירושלים 131. בכ״י ששון 557: ״קום״.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והילכתא יש לו לבכור קודם חלוקה – ואי קשיא דאמר הא מתנה קריה רחמנא ואם כן במתנה היכי מצי לזבוני עד דאתא לידיה איכא למימר מתנה היא עד שיאמר רוצה אני בה לפיכך אמר איני נוטל רשאי.
והלכתא יש לו לבכור קודם חלוקה. ודוקא בעיקר הנכסים לענין המכירה ומתנה וויתור, אבל בשבח ששבחו נכסים בין מיתה לחלוקה, כגון חפירה והוו שבלי, לא, דמתנה קרייה רחמנא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ובענין זה שלחו מתם [משם, מארץ ישראל לבבל], פסק הלכה: בכור שמכר קודם חלוקהלא עשה כלום. ומסיקים מכאן: אלמא [מכאן יוצא] לדעת חכמי ארץ ישראל כי אין לו לבכור קודם חלוקה. ומכל מקום הלכתא [הלכה היא] שיש לבכור קודם חלוקה.
The Gemara notes that they sent a ruling from there, Eretz Yisrael: A firstborn who sold his additional portion before the division of the property has done nothing. Apparently, the Sages of Eretz Yisrael hold that a firstborn does not have a right to his additional portion before the division. But the halakha is that a firstborn has a right to his additional portion before the division.
עין משפט נר מצוהרי״ףר״י מיגשרשב״םתוספותאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תליתאהרמ״הרמב״ןרשב״אמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) מָר זוּטְרָא מִדְּרִישְׁבָּא פְּלַג בְּצַנָּא דְפִלְפְּלֵי בַּהֲדֵי אַחִין בְּשָׁוֶה אֲתָא לְקַמֵּיהּ דְּרַב אָשֵׁי אֲמַר לֵיהּ הוֹאִיל וִיתַּרְתָּה בְּמִקְצָת וִיתַּרְתָּה בְּכׇל הַנְּכָסִים כּוּלָּן.:
The Gemara relates: Mar Zutra of the house of Rishba, who was a firstborn, divided a basket of peppers from the estate of his father with his brothers equally. He came before Rav Ashi to claim a double portion of the rest of the estate. Rav Ashi said to him: Since you relinquished your additional portion with regard to some of the estate, you have relinquished your additional portion with regard to all of the property, as a firstborn has a right to his additional portion before the division.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סרשב״םאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מדרישבא – מקום:
בצנא דפלפל – סל מלא פלפלין וחלק עמו בשוה והיה בכור:
ערך רשבא
רשבאא(תענית ג) מכי מעיילי ציבי דבי טבות רישבא פירוש הגאון כאשר כתוב נשיא בית אב תרגומו רב בית אבא זה ראש בית אב (בבא בתרא קכו:) מר זוטרא מדרישבא פלג בצנא דפלפלי בהדי דאחוה.
א. [פאמיליען הויפט.]
צנא – סל מלא פלפלין.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכך גם מסופר שמר זוטרא מהמקום רישבא פלג בצנא דפלפלי בהדי אחין [חלק בסל של פלפלים יחד עם אחיו] בשוה למרות שהיה בכור. אתא לקמיה [בא לפני] רב אשי לדון על השאר, אמר ליה [לו]: הואיל וויתרתה במקצתויתרתה בכל הנכסים כולן, שכן יש לבכור זכות בחלק בכורתו קודם חלוקה.
The Gemara relates: Mar Zutra of the house of Rishba, who was a firstborn, divided a basket of peppers from the estate of his father with his brothers equally. He came before Rav Ashi to claim a double portion of the rest of the estate. Rav Ashi said to him: Since you relinquished your additional portion with regard to some of the estate, you have relinquished your additional portion with regard to all of the property, as a firstborn has a right to his additional portion before the division.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סרשב״םאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) מתני׳מַתְנִיתִין: בהָאוֹמֵר אִישׁ פְּלוֹנִי בְּנִי בְּכוֹר לֹא יִטּוֹל פִּי שְׁנַיִם אִישׁ פְּלוֹנִי בְּנִי לֹא יִירַשׁ עִם אֶחָיו לֹא אָמַר כְּלוּם שֶׁהִתְנָה עַל מַה שֶּׁכָּתוּב בַּתּוֹרָה.
MISHNA: In a case of one who says: So-and-so, my firstborn son, will not take a double portion of my estate; or one who says: So-and-so, my son, will not inherit my estate among his brothers, he has said nothing, as he has stipulated counter to that which is written in the Torah.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הרשב״אבית הבחירה למאירישיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פיס׳ האומר איש פלוני בני בכור לא יטול פי שנים איש פלוני בני לא יירש עם אחיו לא אמר ולא כלום. מפני שעוקר נחלה מן התורה מכל וכל ומתנה על מה שכתוב בתורה לתת לו פי שנים:
האומר איש פלוני [בני] בכור לא יטול פי שנים, איש פלוני [בני] לא ירש עם אחיו לא אמר כלום. לימא מתני׳ דלא כר׳ יהודה וכו׳, פשוטה היא:
מתני׳ האומר איש פלוני בני – שהוא בכור לא יטול פי שנים אי נמי איש [פלוני] בני פשוט לא יירש עם אחיו.
לא אמר כלום – שהרי מתנה לעקור דבר מן התורה ובעל כרחו של זה יירש עם האחין ואינו יכול לסלקו מירושה זו אלא על ידי שיתן בלשון מתנה כל נכסיו לשאר בניו או שיאמר שאר בניי יירשו כל נכסי ואליבא דרבי יוחנן בן ברוקא.
1והאב שאמר פלוני בני בכורי לא יטול פי שנים לא אמר כלום שהתנה על מה שכתוב בתורה.
1. פירוש ראב״ן לסוגיה בב״ב קכ״ו: קודם בכ״י לפירושו לסוגיה בב״ב קכ״ה:.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[מתני׳: האומר איש פלוני בני בכור לא יטול פי שנים איש פלוני בני לא יירש עם אחיו לא אמר ולא כלום שהתנה על מה שכתוב בתורה. פירוש, דוקא בשאמר כן ושתק, הא אלו אמר איש פלוני בכור שלא] ליטול פי שנים, אבל נותן כל שאר הנכסים לפשוטין, או שאמר איש פלוני בני לא יירש עם אחיו, אלא נותן אני כל הנכסים לשאר בני, דבריו קיימין, שהרי נתנם במתנה לשאר ולא נשארו שם נכסים דירושה שנאמר בהם שיהא כמתנה על מה שכתוב בתורה. ולגבי הפשוט אפילו אמר לא יירש אלא ירשו אחיו הכל דבריו קיימין כדברי רבי יוחנן בן ברוקה.
ממה שכתבנו למדת שאין צריך לומר בחלק פשיטות שאם מכרה קודם חלוקה מכר ובאמת כך הוא וגדולי הצרפתים כתבו דוקא חלק בכורה אבל חלק פשיטות לא והדברים זרים ושמא הביאם לומר כך מה שראו בסוגיא זו בבכור שמכר חלקו וחלק אחיו לא עשה כלום בכלהו ר״ל בכל החלקים בחלק בכורה ופשיטות ושל אחיו ומ״מ בחלק בכורה הוא שאין הלכה כן מצד שפסקנו יש לבכור קודם חלוקה אבל חלק פשיטות לא ואינו כן שלא בא לומר בכולהו אלא לחלק בכורה ולחלק אחיו לחלק בכורה מצד שהיה סובר אין לבכור קודם חלוקה וחלק אחיו מפני שאין לו בה כלום אבל חלק פשיטות לית דין ולית דיין שיכול למכור:
המשנה החמישית והכונה לבאר בה ענין החלק הרביעי על איזה צד אדם יכול להפקיע ירושה מן הראוי לירש הן בבכור הן בפשוט ואמר על זה האומר איש פלוני בכורי הוא לא יטול פי שנים איש פלני בני לא יירש עם אחיו לא אמר כלום מפני שהתנה על מה שכתוב בתורה וכל המתנה על מה שכתוב בתורה תנאו בטל המחלק נכסיו על פיו רבה לאחד ומיעט לאחר והשוה להם את הבכור דבריו קיימין אם אמר משום ירושה לא אמר ולא כלום כתב בין בתחלה בין באמצע ובין בסוף מתנה דבריו קיימין האומר איש פלני ירשני במקום שיש בת בתי תירשני במקום שיש בן לא אמר כלום מפני שהתנה על מה שכתוב בתורה ר׳ יוחנן בן ברוקא אומר אם אמר על מי שראוי לירשו דבריו קיימין על מי שאין ראוי לירשו אין דבריו קיימין אמר הר״ם ר׳ יוחנן בן ברוקא אומר כי יש לו לאדם רשות להוסיף לאחד מאחיו אם הוא מורישם וכמו כן יוסיף בירושת אחד הבנים כשמוריש את בניו אלא אם היה אחד הבנים בכור שאינו יכול אומר על אחר משום ירושה ואם אמר כך אין שומעין לו אלא יטול חלק בכורה לפי שנאמר לא יוכל לבכר ונאמר בבנים ביום הנחילו את בניו התורה נתנה רשות לאב להנחיל לכל מי שירצה ואמרו בתחלה ובאמצע ובסוף ר״ל כי כשיזכור לשון מתנה ואמר אחר כן יירשוה או יירשוה ואחר כך אומר תנתן או יירשוה ותנתן לו כיון שזכר מתנה אם היא צואה בלא שטר או בגוף השטר דבריו קיימין:
אמר המאירי האומר איש פלוני בכור לא יטול פי שנים לא אמר כלום וכו׳ שאע״פ שאמרו במתנה על מה שכתוב בתורה בדבר שבממון תנאו קיים מ״מ פרשת נחלות הואיל ונאמרה בה חקת משפט אין תנאי יכול לבטלה כך היא רמוזה במדרשות ובגמ׳ הוסיפו בה טעם אחר מעתה האומר פלני בני אע״פ שהוא בכור לא יטול פי שנים או פלוני בני שהוא פשוט לא יירש עם אחיו לא אמר כלום ואע״פ שהלכה כר׳ יוחנן בן ברוקא שאם אמר על מי שראוי לירשו דבריו קיימין ובזה הרי שאר האחים ראויים לירש כמוהו דוקא שלא עקר את הנחלה בפירוש אלא שהיו לו שני בנים או שלשה או כמה ואמר פלני בני יירש כל נכסי ושאר האחים נסתלקו ממילא אבל זה שעקר הנחלה בפירוש ואמר לא יירש פלוני לא אמר כיום וגאוני ספרד מטעימים אותה בפנים אחרים שכשאמר פלוני יירשני הרי הוא הקנה הירושה לאותו שאמר אבל זה פלני לא יירש לא הקנה הירושה לשום אדם והרי הירושה מתגלגלת מאליה במקומה ומאחר שמאליה היא מתגלגלת ולא ייחד לה הוא מקום לנוח שם הרי היא מכינה לעצמה כל מקומה וגאוני הראשונים כתבו שלא נאמר כן אלא בשהפקיעו מכל וכל אבל אם אמר לא יירש אלא כך וכך דבריו קיימים וכן יש מי שכתב שאם אמר עקירת ירושה זו על תנאי כלומר אם יעשה פלני בני דבר זה לא יירש עם אחיו או אם ינהג שלא כשורה שאינו יורש ואין זה עוקר דבר מן התורה שהרי הוא הוא הגורם לעקור ויש אצלם קצת ראיה במסכת גיטין (פ״ג.) בשמועת נענה ר׳ טרפון ואמר הרי שהלכה זו ונשאת וכו׳ ונראה משם שהגורם לעקור דבר מן התורה אינו נקרא מתנה לעקור ודברים אלו אינן אלא כשאמר בלשון ירשה אבל אם אמר בלשון מתנה דבריו קיימים והוא שאמרו אחריה:
מתניתין: איש פלוני בכור לא יטול פי שנים כו׳. ואפילו לרבי יוחנן בן ברוקא דאמר אם אמר על מי שראף ליורשו דבריו קיימין הני מילי כשנותן בלשון ירושה לאחרים אבל הכא אינו נותן לשאר אחיו ואפילו לרבנן נמי איצטריך דסלקא דעתך אמינא ודאי אין לו כח ליתן בלשון ירושה אבל הכא כשאומר לא יטול פי שנים ולא יירש עם אחיו הוי כנותן בפירוש חלקו לאחיו דמי קמשמע לן. תוספי הרא״ש ז״ל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א משנה האומר: ״איש פלוני שהוא בני בכור לא יטול פי שנים בנכסיי״, או אם אמר: ״איש פלוני בני לא יירש עם שאר אחיו בנכסיי ״לא אמר כלום, ומדוע? — מפני שהתנה על מה שכתוב בתורה, וחוק התורה מבטל את דבריו.
MISHNA: In a case of one who says: So-and-so, my firstborn son, will not take a double portion of my estate; or one who says: So-and-so, my son, will not inherit my estate among his brothers, he has said nothing, as he has stipulated counter to that which is written in the Torah.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםר״י מיגשרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הרשב״אבית הבחירה למאירישיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) גהַמְחַלֵּק נְכָסָיו עַל פִּיו רִיבָּה לְאֶחָד וּמִיעֵט לְאֶחָד וְהִשְׁוָה לָהֶן אֶת הַבְּכוֹר דְּבָרָיו קַיָּימִין וְאִם אָמַר מִשּׁוּם יְרוּשָּׁה לֹא אָמַר כְּלוּם דכָּתַב בֵּין בַּתְּחִלָּה בֵּין בָּאֶמְצַע בֵּין בַּסּוֹף מִשּׁוּם מַתָּנָה דְּבָרָיו קַיָּימִין.:
With regard to one on his deathbed who apportions his property orally, granting it to his sons as a gift, and he increased the portion given to one of his sons and reduced the portion given to one son, or equated the portion of the firstborn to the portions of the other sons, his statement stands. But if he said that they will receive the property not as a gift but as inheritance, he has said nothing. If he wrote in his will, whether at the beginning, or in the middle, or at the end, that he is granting them the property as a gift, his statement stands.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

המחלק נכסיו על פיו – שכיב מרע שאינו צריך קנין ולא כתיבה ולא משיכה אלא מה שאמר בפיו זה ינתן לפלוני וזה ינתן לפלוני קיים:
ריבה לבן אחד מנכסיו ומיעט לאחד והשוה להן את הבכור – שלא נתן לו כי אם כאחד מבניו דבריו קיימין משום דבלשון מתנה הוא נותן ומתנה יכול ליתן לכל מי שירצה. אבל אמר משום ירושה. פלוני יירש שדה פלוני וריבה לאחד ומיעט לאחד והשוה להן את הבכור לא אמר ולא כלום משום דהשתא עוקר ירושה דאורייתא. ואם אמר משום מתנה דבריו קיימין דמתנה מצי למיהב לכל מאן דבעי: כתב מתנה בין בתחלה בין בסוף וכו׳ כדפיר׳ לה בגמ׳:
המחלק נכסיו על פיו – דצוואת שכיב מרע אינה צריכה קנין ולא שטר ולא משיכה אלא בדבור פיו בעלמא וכגון שמצוה מחמת מיתה כדאמר לקמן בפרק מי שמת.
וריבה לאחד – נתן לו במתנה כפליים או שהשוה להן הבכור בלשון מתנה.
דבריו קיימין – שיש כח באדם ליתן ממונו במתנה לכל מי שירצה ואין כאן מתנה על מה שכתוב בתורה שהרי לא נשאר לו אחר מיתתו כלום להוריש לבניו בתורת ירושה שיטלו הפשוטים בשוה והבכור פי שנים.
ואם אמר משום ירושה לא אמר כלום – אם ריבה לאחד ומיעט לאחד בלשון ירושה שאמר פלוני בני יירש אותו שדה בית כור ופלוני בני יירש שדה לתך ועל בנו בכורו אמר פלוני בני יירש שדה פלוני ופלוני בני יירש שדה פלוני הגדול כשל חבירו לא אמר כלום דמתנה על מה שכתוב בתורה שאינו יכול לעשותו יורש אלא כמשפט הכתוב ודלא כר׳ יוחנן בן ברוקא דאמר לקמן במתניתין (דף קל.) אם אמר על מי שראוי ליורשו דבריו קיימין והך משנה דרבנן היא ורבותא הוא דנקט ריבה לאחד ומיעט לאחד משום ירושה לא אמר כלום וכל שכן היכא דעקר כל הנחלות מן האחין והוריש לאחד מהן לא עשה ולא כלום.
כתב בין בתחלה כו׳ דבריו קיימין – דכיון דאיכא לשון מתנה בהדה מהני ליה דאף לשון ירושה קונה.
אבל המחלק נכסיו על פיו והשוה להם את הבכור דבריו קיימין. ואם אין מכיר אותו שהוא בכור ואמר אביו בשעת מיתה בכורי הוא, יטול פי שנים, אבל אם אמר בכור הוא לא יטול פי שנים דדילמא בכורא דאימ׳א קאמר. ואםא אמר על תינוק בין הבנים בכור הוא נאמן, כדשלח ליה רבבאב לרב יוסף בר חמא. היוג מוחזקין באחד שהוא בכור ואמר אביו על אחר שהוא בכור נאמן נמי כר׳ יהודה. ואמרד רב נחמן שלשה נאמנין על הבכור חיה ואביו ואמו, חיה מיד ואמו כל שבעה ואביו לעולם כר׳ יהודה.
אביה האב ואחי האב, כגון אברהם וישמעאל בנכסי עשו, אברהם קודם לישמעאל לירש. ואבי האב והאחין כגון אברהם ויעקב בנכסי עשו, יעקב קודם לירש.
א. קכח ע״ב.
ב. כך בכתי״מ של הגמ׳. לפנינו ר׳ אבא וכ״ה בספרנו להלן ד״ה אמר ר״י.
ג. קכז ע״ב.
ה. קטז ע״א.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

המחלק נכסיו על פיו ריבה לאחד ומיעט לאחר והשוה להם את הבכור דבריו קיימים ולכאורה היה ראוי לפרשה כדי להמשיכה עם מה שלפניה אפילו אמר בלשון עקירה כגון שיש לו ארבעה בנים ואמר ינתן רביע פלני לפלני ולא ינתן לפלני בכור אלא רביע פלני ולא לפלני פשוט אלא שתות ואם אמר בלשון ירשה לא אמר כלום על הדרך שביארנו אלא שאמרו בגמ׳ בפירוש כתב לה משום מתנה בין בתחלה בין בסוף בין באמצע כגון שאמר תנתן לו שדה פלנית ויירשה או יירש שדה פלונית ותנתן לו או יירש שדה פלונית ותנתן לו ויירשה דבריו קיימין וממנה אתה למד שמשנה זו השניה ר״ל המחלק נכסיו אינה מתפרשת בלשון עקירה אלא בלשון פלני בני יירש כך ופלני בני יירש כך וכן פירשוה הגאונים ולא עוד אלא שדעתם שבלשון עקירה אפילו אמר לא יטול לא אמר כלום וחכמי האחרונים ראיתי שהם מספקים בה ואין בידי להכריע ואם כן ראוי לתמוה אפילו בלשון ירושה אמאי אין דבריו קיימין מיהא בפשוטים והרי כל האומר על בן שבין הבנים פלני בני יירשני הואיל והוא מן הראוים לירשו דבריו קיימים כר׳ יוחנן בן ברוקא שהלכה כמותו אפשר שלא אמרה ר׳ יוחנן בן ברוקא אלא בשאין שם בכור אבל הבכור אין יכול להפקיע בכורתו בלשון ירושה לאחים אף כשהמוריש את הראוי ליורשו שנאמר לא יוכל לבכר כמו שיתבאר ואחר שבטלו דבריו בבכור בטלו בכלם שהרי כשהשוה את הבכור לאחיו כלם מעטו בחלקו ומ״מ אם הניח לבכור שני חלקיו וריבה ומיעט לאחרים דבריו קיימים וכן כתבוה חכמי ההר ואף לגאוני ספרד מצאתיה כן וקצת מפרשים כתבו שמ״מ אם מחל הבכור על זה הכל קיים ויראה לי דוקא שמחל בשעת הצואה הא לאחר מיתת אביו הרי מ״מ לא נעשית הצואה כתקנה וגדולי הצרפתים פירשו על זה שאינה שנויה כהלכה ולא לדעת ר׳ יוחנן בן ברוקא והלכה שבכלם דבריו קיימין אף בלשון ירושה חוץ מן הבכור וכן כתבוה גדולי המפרשים ולא עוד אלא שחכמי התוספות אמרוה אף בבכור ומה שאמרו בגמ׳ לר׳ יוחנן בן ברוקא מלא יוכל לבכר נפקא שנראה משם שבחלק בכורה אף ר׳ יוחנן בן ברוקה מודה דוקא לכתחלה אבל דיעבד מה שעשה עשוי ועבר בלאו וכשאין בכור אפילו איסור אין כאן שהרי התורה נתנה רשות להנחיל מי שירצה מן הראויים לירש ומ״מ אי אפשר לומר כן ובהדיא אמרו בספרי לא יוכל לבכר יכול לא יבכר ואם בכר מבוכר ת״ל לא יוכל הא אפילו בכר אינו מבוכר:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אבל המחלק נכסיו בחייו על ידי דיבור פיו כנותן מתנה, הרי אם ריבה לאחד מבניו יותר מחלקם של האחרים ומיעט לאחד, או השוה להן לפשוטים את הבכורדבריו קיימין, ואם אמר שהוא עושה זאת משום ירושה ולא כמתנה — לא אמר כלום. כתב בתוך שטר הצוואה בין בתחלה בין באמצע בין בסוף שעושה זאת משום מתנהדבריו קיימין.
With regard to one on his deathbed who apportions his property orally, granting it to his sons as a gift, and he increased the portion given to one of his sons and reduced the portion given to one son, or equated the portion of the firstborn to the portions of the other sons, his statement stands. But if he said that they will receive the property not as a gift but as inheritance, he has said nothing. If he wrote in his will, whether at the beginning, or in the middle, or at the end, that he is granting them the property as a gift, his statement stands.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םראב״ןאור זרוערמ״הבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) גמ׳גְּמָרָא: לֵימָא מַתְנִיתִין דְּלָא כר׳כְּרַבִּי יְהוּדָה דְּאִי ר׳רַבִּי יְהוּדָה הָאָמַר בְּדָבָר שֶׁל מָמוֹן תְּנָאוֹ קַיָּים.
GEMARA: The Gemara suggests: Let us say that the mishna is not in accordance with the opinion of Rabbi Yehuda, as if it is in accordance with the opinion of Rabbi Yehuda, doesn’t he say elsewhere that if one stipulates counter to that which is written in the Torah with regard to monetary matters, his stipulation stands?
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לימא מתני׳ דקתני דהרי מתנה על מה שכתוב בתורה לא אמר כלום ר׳ מאיר היא דאי ר׳ יהודה 1 היינו דמתנה על מה שכתוב בתורה:
1. צ״ל דאי ר׳ יהודה האמר בדבר של ממון תנאו קיים: ר״י אומר וכו׳.
גמ׳ לימא מתני׳ – דקתני אין אדם מתנה דלא כרבי יהודה ואנן קיימא לן רבי מאיר ורבי יהודה הלכה כר׳ יהודה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב גמרא ושואלים: לימא מתניתין [האם לומר שמשנתנו] שלא כשיטת ר׳ יהודה? דאי [שאם] היא כשיטת ר׳ יהודה, האמר [הרי הוא אמר] במקום אחר כי בדבר של ממון תנאו קיים!
GEMARA: The Gemara suggests: Let us say that the mishna is not in accordance with the opinion of Rabbi Yehuda, as if it is in accordance with the opinion of Rabbi Yehuda, doesn’t he say elsewhere that if one stipulates counter to that which is written in the Torah with regard to monetary matters, his stipulation stands?
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) דְּתַנְיָא הָאוֹמֵר לְאִשָּׁה הֲרֵי אַתְּ מְקוּדֶּשֶׁת לִי עַל מְנָת שֶׁאֵין לִיךְ עָלַי שְׁאֵר כְּסוּת וְעוֹנָה הֲרֵי זוֹ מְקוּדֶּשֶׁת וּתְנָאוֹ בָּטֵל דִּבְרֵי ר׳רַבִּי מֵאִיר ר׳רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר הבְּדָבָר שֶׁל מָמוֹן תְּנָאוֹ קַיָּים.
As it is taught in a baraita (Tosefta, Kiddushin 3:7): If one says to a woman: You are hereby betrothed to me on the condition that you have no ability to claim from me food, clothing, and conjugal rights, she is betrothed and his stipulation is void; this is the statement of Rabbi Meir. Rabbi Yehuda says: With regard to monetary matters, such as food and clothing, his stipulation stands, despite being counter to that which is written in the Torah. According to the opinion of Rabbi Yehuda, one should be able to stipulate that his firstborn son not receive a double portion, or that one of his sons not inherit from him at all, as inheritance is a monetary matter.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םתוספותאור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ר׳ יהודה אומר בדבר של ממון תנאו קיים אבל עונה לא הואיל דלאו ממון הוא. עד כאן לא אמר ר׳ יהודה גבי אשה דבדבר של ממון תנאו קיים משום דידעה היא איתתא דלא בעי למיתן לה מזון וכסות אפי׳ הכא מקדשה ליה ומחלה ליה בההיא הנאה דמקדש לה ואית לה עונה ומחלה בממון וניחא לה בהנהו קדושין אבל הכא גבי מתנה מי ידע האי יורש דהוה בעי ממעט ליה חלקו דלימחול ליה משום הכי אפי׳ ר׳ יהודה מודה דתנאו בטל:
שאר – מזון.
עונה – תשמיש.
ותנאו בטל – דאין אדם מתנה על מה שכתוב בתורה והוי קידושי המעשה מעשה והתנאי כמאן דליתיה דכמעשה בלא תנאי דמי.
בדבר של ממון – שאר וכסות אבל עונת תשמיש מצוה היא וצערא דגופא הוא.
תנאו קיים – הקדושין קדושין ויש לה עליו עונה אבל לא שאר וכסות ומתני׳ נמי של דבר ממון הוא.
הרי זו מקודשת ותנאו בטל – מפורש בריש אע״פ (כתובות דף נו. ד״ה הרי).
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הרי זו מקודשת ותנאו בטל – על כרחין האי תנאי כפל הוא דאי לא כפילה אפי׳ לא התנה על מה שכתוב בתורה תנאו בטל לדברי ר״מ וכיון שכן איכא למתמה עלה היכי אמרינן הרי זו מקודשת ותנאו בטל כיון דתנאו בטל אינה מקודשת דהא הכי אתני ואע״ג דלא דמי לתנאי בני גד נימא שהמעשה בטל כיון שהתנה כך בפי׳.
ואיכא מאן דתריץ דהכי אמר לה, על מנת שתמחלי לי שלא אתחייב לך בשאר כסות ועונה והאי תנאה לאו תנאי דידיה הוא דרחמנא חייביה ומשום תנאה לא מצי לממחל ליה ואין ה״נ דאי מחלה מדעתא בתר הכי מחילת׳ מחילה אבל משום תנאי לא דרחמנא אמר ליכא דנסיב אתתא ולא ליחייב בשאר כסות ועונה ודמי׳ לעל מנת שאין בו אונאה שיש בו אונאה ואע״ג דמצי מחיל דתנאיה לאו תנאי הוא כיון דתנאיה לאו תנאה דידיה הוא לא חל עלה כלל ובכי האי גונא אמרינן במסכת קדושין (כ״ג ב׳) לגבי עבד כי אמר ליה קני קני וכי אמר ליה על מנת לאו כלום.
וקשיא על הך תרוצא דאמרינן במסכת נזיר הריני נזיר על מנת שאטמא למתים הרי זה נזיר ותנאו בטל ואמאי הא ליכא הכא למימר מחילה ולר״מ נימא התם דלאו נזיר הוא בשלמא לרבנן איכא למימר בדלא כפליה לתנאיה ובכי האי גונא לית להו מכלל הן אתה שומע לאו הואיל ומתנה על מה שכתוב בתורה הוא אלא לר״מ דכפליה לתנאיה נימא דלאו נזיר הוא וניחא ליה לרבינו תם ז״ל דכל מתנה על מה שכתוב בתורה הרי הוא כמפליג בדברים דומיא דתנאי שאי אפשר לקיימו בסופו דבטל ואף על פי שכפל תנאו משום שאינו אלא כמפליג הכא נמי תנאו בטל דלאו כלו׳ הוא ולהפליגה בדברים קאמר ליה.
ואכתי קשה דניחא גבי גט וקדושין אבל הא דנזיר אכתי לא ניחא דכי אמרי׳ מפליגה בדברים הני מילי לאשה דלצעורה קא מיכוון או לבודקה אבל לעצמו אין אדם מפליג בדברים ואמאי הרי הוא נזיר ותנאו בטל ואימא ההיא רבנן היא ובכי האי גונא לית להו מכלל הן אתה שומע לאו דהכי קאמר אם אפשר להיות נזיר ולהטמא למתים אטמא ואם לאו אהא נזיר לגמרי.
ואיכא דקשי׳ ליה הא דאמרינן במנחות הריני נזיר ע״מ שאגלח בבית חוניו יגלח במקדש ואם גלח בבית חוניו יצא ומפר׳ התם בגמ׳ דההוא לאו לצעורי נפשיה קא מיכוין אי סגי בבית חוניו טרחנא פי׳ והוינא נזיר ואי לא לא טרחנא כי׳ ולא חל עליה שם נזירות מעיקר׳ דתנאו קיים ואמאי הא מדאורייתא אין גלוח בבית חוניו וה״ל מתנה על מה שכתוב בתורה ומעיקר׳ תנאי בטל ומעשה קיים וחל עליה שם נזירות וכמה דלא מייתי קרבנותיו לא מתכשר איכא למימר שאני התם דקסבר לאו בית ע״ז הוא וכונתו לשמים ואינו מתנה לעקור דבר מן התורה שאינו מתכוין לעקור.
ואיכא למידק נמי תנאי שבנזיר היכי הוי תנאה והרי כל תנאי שאי אפשר לעשות על ידי שליח לאו תנאי הוא כדאמרינן לענין חליצה ויש אומרין כי גמרינן מתנאי בני גד ובני ראובן הני מילי כיוצא בו שהוא תנאי שבין אדם לחברו אבל תנאי שבינו לבין עצמו בכל ענין הוי תנאי והטעם נותן שהרי מדעתו התנה ורוצה הוא לקיים תנאו הילכך אף תנאי כפול לא בעינן והשת׳ ניח׳ הא דקשי׳ לן לעיל, ונכון הוא זה.
ואחרים אומרים נזיר נמי משכחת ליה על ידי שליח שאומר אדם לחברו הריני נזיר על דעתך וכל זמן שתרצה תדירני בנזיר.
ולי נראה טעמ׳ דכל מתנה על מה שכתוב בתורה דתנאו בטל משום דכל תנאי דקא עקר ליה למעשה לאו תנאה הוא שכיון שאמר על מנת שאין לך עלי הרי את מקודשת לי חלו הקדושין שמצאו מקום לחול שהרי אפשר להתקיים התנאי שלא יתן לה שאר כסות ועונה וכיון שחלו לא חלו לחצאין שאין אישו׳ לחצאין ולא דמי לשאר תנאין שלא נתקיימו שהקדושין בטלים ואם תדקדק במדות חכמים תמצ׳ טעם זה נכון ובנזיר משמע דבחוץ תנאו קיים ובלשון על מנת דוק׳ תנאו בטל אבל לטעמו של ר״ת ז״ל אנו צריכין לענין אחר משום דאמרי׳ בגיטין דכל תנאי שאין הן שלו קודם ללאו ותנאי קודם למעשה דתנאי בדבר אחד ומעשה בדבר אחר אע״פ שכפל אינו תנאי והיינו טעמא משום דלא אתני כדיניה אינו אלא כמפליגו בדברים ואע״ג דהכא גבי שאר כסות ועונה בידה למחול כיון דאמר לה על מנת כמאן דא״ל ע״מ שלא אתחייב לך שאר כסות ועונה דמי והא חייב לה אבל על מנת שתמחול לי שאר כסות ועונה תנאו קיים ודמי למאי דאמרינן בעל מנת שלא תשמטנו בשביעית דמפלגינ׳ בגמרא בין אמר ע״מ שלא תשמטנו שביעית ובין שלא תשמטנו בשביעית ור״מ סבר על מנת שאין לך עלי לאו כלום הוא אלא א״כ ימחול לו ולאו כל כמיניה שלא יתחייב לו ור׳ יהודה סבר בידו לומר לו שלא יתחייב לו שהרי מוחל ובדבר של ממון יכול הוא למחול שלא אמרה תורה שיתחייב אלא ברצונו של זה אבל בדבר שאינו של ממון לא שהרי הן עיקר נשואין של תורה ואינן לחצאין.
הרי זו מקודשת ותנאו בטל דברי רבי מאיר. הא דרבי מאיר אפילו בדכפליה לתנאיה ובדאמר לה ואם יש לך עלי שאר כסות ועונה לא תהא מקודשת. ואם תאמר אם כן היאך אפשר שתהא מקודשת, והוא אומר שלא תהא מקודשת לו אם [יש] לה עליו שאר כסות ועונה. תירץ רבינו תם ז״ל, דאנן סהדי דכל שמתנה על מה שכתוב בתורה הרי זו כמתנה בדבר (שאפשר) [שאי אפשר] לקיימו, כעל מנת שתעלו לרקיע, שאינו אלא כמפליג בדברים (ב״ק צד.), ולאו דוקא הוא, וכן בעל שמתנה בענין שאינו כתנאי בני גד ובני ראובן. ומה שאמרו במסכת נזיר (נזיר יא.) האומר הריני [נזיר] על מנת שאטמא למתים הרי זה נזיר אפילו כשתמצא לומר דבכפל תנאיה ורבי מאיר, מהאי טעמא נמי הוא, דלאו בדוקא אתני אלא כ⁠[מ]⁠פליג בדבר. ואי נמי אפשר דהאי כרבנן ובדלא כפליה לתנאיה, וקא סברי דמכלל לאו אתה שומע הן לא אמרינן.
האומר איש פלוני וכו׳ בא להשמיענו דין אחר שאם הוריש מי שאין ראוי לירש במקום הראוי לירש כגון אח במקום בת או בת במקום בן אף שלא בלשון עקירה לא אמר כלום הואיל ובלשון ירושה אמרה אבל בן בין הבנים או בת בין הבנות דבריו קיימין כר׳ יוחנן בן ברוקא שהלכה כמותו:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דתניא כן שנינו בברייתא], האומר לאשה: הרי את מקודשת לי על מנת שאין ליך (לך) עלי, שאיני מחוייב כלפייך, שאר (מזונות) כסות ועונה (יחסי אישות) שהם חיובי התורה של בעל לאשתו — הרי זו מקודשת כפי שאמר, ואילו תנאו בטל, משום שהתנה על דבר הכתוב בתורה, אלו דברי ר׳ מאיר. ר׳ יהודה אמר: המתנה על מה שכתוב בתורה בדבר של ממוןתנאו קיים, כגון חובת הבעל לאשתו בשאר וכסות. ואם כן, לדעת ר׳ יהודה יכול אדם להתנות שלא יירש בכורו פי שנים, או שאחד מבניו לא יירש כלל!
As it is taught in a baraita (Tosefta, Kiddushin 3:7): If one says to a woman: You are hereby betrothed to me on the condition that you have no ability to claim from me food, clothing, and conjugal rights, she is betrothed and his stipulation is void; this is the statement of Rabbi Meir. Rabbi Yehuda says: With regard to monetary matters, such as food and clothing, his stipulation stands, despite being counter to that which is written in the Torah. According to the opinion of Rabbi Yehuda, one should be able to stipulate that his firstborn son not receive a double portion, or that one of his sons not inherit from him at all, as inheritance is a monetary matter.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םתוספותאור זרוערמ״הרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) אפי׳אֲפִילּוּ תֵּימָא ר׳רַבִּי יְהוּדָה הָתָם יָדְעָה וְקָא מָחֲלָה הָכָא לָא קָא מָחֵיל.
The Gemara rejects this suggestion: Even if you say that the mishna is in accordance with the opinion of Rabbi Yehuda, there, the woman knew of his stipulation and waived her rights. Therefore, the stipulation stands. Here, the son whose portion was reduced did not waive his portion. Therefore the stipulation is not valid.
רי״ףרשב״םאור זרוערמ״הרשב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

התם קא מחלה – שעל מנת כן קבלה קדושין ובההיא הנאה דמקדש לה מחלה ליה וכיון דקבלה לקדושין מיניה נתרצית למחול אבל הכא מי מחיל מה הנאה יש לו לבן שימחול ואע״פ ששתק הבן אין זו מחילה דאינו רוצה להכעיס את אביו ולא גרסינן מי ידע דמחיל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

התם ידעה וקא מחלה הכא לא מחיל. מסתברא דהא דקאמר לא מחיל, לאו דוקא, אלא לרבותא נקטיה, דודאי אפילו מחל הבן בפירוש לא עשה ולא כלום, דמחילה במה שאינו שלו עדיין והוא עתיד לבא לו ממילא כירושת האב, אינו יכול להסתלק ממנה ולא למכרה, וכשם שאמרו מה שאירש מאבא מחול לכם לא אמר ולא כלום, כך אם אמר לאחין מה שאירש מאבא מחול לכם (ו)⁠לא אמר ולא כלום אלא לרבותא נקטיה, כלומר, אפילו אם מחילתו מחילה הכא מיהא לא מחל, וכל שכן שאפילו מחל לא עשה ולא כלום. כנ״ל. אבל מדברי ר״ש ז״ל נראה שהוא סובר שאם מחל הבן מרצונו מחילתו מחילה, שכך כתב: אבל הכא [נמי] מי מחיל, מה הנאה יש לו לבן שימחול, ואף על פי ששתק הבן אין זו מחילה דאינו רוצה להכעיס את אביו. עד כאן לשונו. ואינו מחוור בעיני.
התם ידעא וקא מחלה והכא לא מחיל. מסתברא דהא דקאמר לא מחיל לאו דוקא אלא לרבותא נקטינן דודאי אפילו מחיל הבן בפירוש לא עשה ולא כלום דמחילה במה שאינו שלו עדיין והוא עתיד לבא לו ממילא בירושת האב אינו יכול להסתלק ממנה ולא למוכרה וכשם שאמר מה שאירש מאבא מכור לא אמר ולא כלום כך אם אמר לאחים מה שאירש מאבא מחול לכם לא אמר ולא כלום אלא לרבותא נקטינן כלומר אפילו אם מחילתו מחילה הכא מיהא לא מחל וכל שכן שאפילו מחל לא עשה ולא כלום כן נראה לי. אבל מדברי ר״ש ז״ל נראה שהוא סבור שאם מחל הבן מרצונו הוי מחילה שכך כתב אבל הכא מי מחיל מה הנאה יש לו לבן שימחול ואף על פי ששתק הבן אין זו מחילה דאינו רוצה להכעיס את אביו עד כאן לשונו. ואינו מחוור בעיני.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ודוחים: אפילו תימא [תאמר] שמשנתנו היא כשיטת ר׳ יהודה, יש לחלק: התם ידעה וקא מחלה [שם יודעת האשה והיא מוחלת] על דבר שמגיע לה, ובזה התנאי קיים, אבל הכא לא קא מחיל [כאן הבן אינו מוחל] על חלקו בירושה, ואין האב יכול להתנות על דבר הכתוב בתורה רק מדעת עצמו.
The Gemara rejects this suggestion: Even if you say that the mishna is in accordance with the opinion of Rabbi Yehuda, there, the woman knew of his stipulation and waived her rights. Therefore, the stipulation stands. Here, the son whose portion was reduced did not waive his portion. Therefore the stipulation is not valid.
רי״ףרשב״םאור זרוערמ״הרשב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) אָמַר רַב יוֹסֵף ואָמַר אִישׁ פְּלוֹנִי בְּנִי בְּכוֹרִי הוּא נוֹטֵל פִּי שְׁנַיִם אִישׁ פְּלוֹנִי בְּכוֹר הוּא אֵינוֹ נוֹטֵל פִּי שְׁנַיִם דִּלְמָא בּוּכְרָא דְאִמָּא קָאָמַר.
§ Rav Yosef says that if a man says: So-and-so is my firstborn son, the son takes a double portion of his inheritance based on this testimony. If he says: So-and-so is a firstborn, the son does not take a double portion, as perhaps the man was saying that the son is his mother’s firstborn but not his own firstborn.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בכורי הוא נוטל פי שנים – דכיון דאמר בכורי משמע בכור של ראשית אונו. אבל אמר פלוני בכור לא יטול דדלמא בוכרא דאמו קאמר:
האומר איש פלוני – הנה הוא בני בכורי מהימנינן ליה לאב ליטול פי שנים דאפי׳ רבנן דפליגי אדר׳ יהודה לקמן בשמעתין ואמרי אינו נאמן הני מילי בדמוחזק לן דלאו בכור הוא אבל בדלא מוחזק לן הי מינייהו בכור מודו דנאמן כדאמרינן לקמן אלא לרבנן יכיר למה לי בצריך היכרא.
אבל אמר יירש פלוני בני הנה הוא בכור – ולא אמר בכורי אז לא יטול פי שנים דלמא בוכרא דאמא קאמר והוי בכור לכהן אבל לא לנחלה דלא הוי ראשית אונו דידיה ומספיקא לא יהבינן ליה פי שנים ואפילו אם תפס מפקינן מיניה דלא קרינא ביה יכיר לאחרים דאכתי מספקא לן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ג אמר רב יוסף: אמר ״איש פלוני בני בכורי הוא״נוטל אותו אדם פי שנים על סמך דברים אלה, אבל אם אמר כך: ״איש פלוני בני בכור הוא״אינו נוטל פי שנים, דלמא בוכרא דאמא קאמר [שמא בכור של האם אמר] ולא בכורו שלו, ואין זה מוכיח שהוא צריך ליטול פי שנים.
§ Rav Yosef says that if a man says: So-and-so is my firstborn son, the son takes a double portion of his inheritance based on this testimony. If he says: So-and-so is a firstborn, the son does not take a double portion, as perhaps the man was saying that the son is his mother’s firstborn but not his own firstborn.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) הָהוּא דַּאֲתָא לְקַמֵּיהּ דְּרַבָּה בַּר בַּר חָנָה א״לאֲמַר לֵיהּ מוּחְזְקַנִי בָּזֶה שֶׁהוּא בְּכוֹר א״לאֲמַר לֵיהּ מְנָא יָדְעַתְּ דַּהֲוָה קָרֵי לֵיהּ אֲבוּהּ בּוּכְרָא סַכְלָא דִּלְמָא בּוּכְרָא דְאִמָּא הוּא דְּכׇל בּוּכְרָא דְאִמָּא נָמֵי בּוּכְרָא סַכְלָא קָארוּ לֵיהּ.
The Gemara relates: There was a certain man who came before Rabba bar bar Ḥana and said to him: I know that this man is a firstborn. Rabba bar bar Ḥana said to him: From where do you know? He answered: Because his father would call him a foolish firstborn. Rabba bar bar Ḥana replied: Perhaps he is his mother’s firstborn, as any firstborn of a mother is also called a foolish firstborn.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סר״י מיגשרשב״םאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תליתאהרמ״הרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בוכרא סכלא – כלומר בכור שוטה שאינו כל כך עיקר בכור כי הוא מן האם:
בוכרא סכלא קראו ליה – דלא בכור ממש הוא ואינו נוטל:
ערך סכל
סכלא(בבא בתרא קכו:) דהוו קרו ליה בוכרא סכלא כלומר בכור שוטה ודלמא בוכרא דאימיה הוא שאינו כל כך בכור אלא מן האם ולפיכך קרו ליה סכלא דלאו בכור ממש הוא ואינו נוטל פי שנים.
ערך הלך
הלךב(סוטה כב.) תנא התנאים מבלי עולם אמר רבי שמעון וכי מבלי עולם הן והלא מישבי עולם המתעסקים במשנה דכתיב הליכות עולם לו פי׳ הלכות של משנה אלא המתעסקים במשנה ואין מבררין הלכה למעשה. (מגילה כב:) תנא דבי אליהו כל השונה הלכות מובטח לו שהוא בן העולם הבא שנאמר הליכות עולם לו אל תקרי הליכות אלא הלכות (קידושין מט) התקדשי לי בכוס זה על מנת שאני שונה חזקיה אמר הלכות ורבי יוחנן אמר תורה מיתיבי אי זו היא משנה רבי מאיר אומר הלכה רבי יהודה אומר מדרש מאי מדרש מדרש דעל התורה (ברכות כב) בעל קרי שונה בהלכות דרך ארץ פי׳ מסכת קטנה ושמה דרך ארץ ומותר לשנות בה. (יבמות לה) הלכתא כריש לקיש בהני תלת ומפורשין שס א׳ החולץ למעוברת שני דתנן (בבא בתרא קכו) המחלק נכסיו על פיו ריבה לאחד וכו׳ (בבא בתרא קלו פסחים עד) בכל התורה כולה רב אחא לחומרא ורבינא לקולא והלכתא כרבינא לקולא (כריתות יג) אשר דבר ה׳ זו הלכה ביד משה זה תלמוד. הלכה כרבי אליעזר (נדה ח) פי׳ הלכה דכריתות נדה בערך תלמוד. פי׳ הלכתא דבר שהולך ובא מקודם ועד סוף או שישראל מתהלכין בו כאשר תאמר בל׳ ישמעאל אל סירה. (בבא מציעא צג) שומרי פירות אוכלין מהלכות מדינה אבל לא מן התורה (במגלת איכה קראתי למאהבי המה רמוני) שיתי לבך למסלה דרך הלכת אמר ר׳ אחא הלכתי כתיב ללמדך שכל מקום שגלו ישראל שם גלתה שכינה עמהן (א״ב תרגום כמשפט הבנות כהלכתא בנת ישראל ובל׳ גמ׳ אומרים סוגיא תרגום הלך סגי).
א. [נאאר.]
ב. [גאנג. ארט. פערכהייט. רעכט געריכטס ארדנונג.]
פי׳ בוכרא סכלא. מלשון בנים סכלים המה:
מוחזק אני בו – ועד אחר עמו (כו׳).
בוכרא סוכלא – בכור שוטה.
דכל בוכרא דאמא בוכרא סוכלא קרי ליה – ולא משום שטותו אלא לפי שאינו בכור גמור כמו הדס שוטה שאינו כשר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לב. ההוא דאתא לקמיה דרבא בר רב חנן אמר מוחזק אני בזה שהוא בכור כול׳ וכן ההוא דאתא לקמיה דר׳ חנינה אמר מוחזק אני בזה שהוא בכור כול׳ – עלה בדעתי לומר אפילו עד אחד נאמן ולא מצרכינן שני עדים בדבר כדאמרינן גבי יבם ואשתמודעינוהי אפילו על ידי אשה וקרוב משום דגלויי מילתא בעלמא הוא והם הכי נמי הכא ורבינו שמואל זצוק״ל מצריך שני עדים. ואינו נראה לי דלא שנא בכור מיבם וגם לשון התלמוד אינו מוכיח כדבריו דאם כן הוה ליה למימר הנהו דאתו ולא ההוא דאתא וכך ראיתי כתוב לרבינו שלמה ספרדי משם רבינו חננאל זצוק״ל וקימא לן עד מפי עד כשר בבכור. אחרי כן התבוננתי וראיתי שיפה פירש רבינו שמואל זצוק״ל שהיה עד אחר עמו וכך פירשו נמי חכמי מגנצא ומה שכתבתי לעיל דעד אחד נאמן בבכור והבאתי ראיה ממאי דאמרינן גבי יבם ואשתמודעינוהי אפילו על ידי אשה וקרוב משום דגלויי מילתא בעלמא היא אינה ראיה דדוקא באיסורא אמרינן הכי אבל בממונא בענן תרי שהדי. ומה שכתב רבינו חננאל זצוק״ל וקימא לן עד מפי עד כשר אינו נראה לי דהא תנן לקמן בפירקין האומר זה אחי אינו נאמן ומוקמי׳ לה בגמ׳ דקאמרי אחין אין אנו יודעין שמע מינה דלעינין ממונא בענן שני עדים. ומאי שנא בכור מאח ובההוא דאתא ליה אחא מבי הוזאי1 מצרכינן שני עדים שאין לך דבר בממון פחות משנים והאשה שאמרה מת בעלי או עד אחד שאמר מת בעלה אין האחין נכנסין לנחלה על פיהן הכא נמי לגבי בכור שני עדים בענן ואין עד אחד נאמן עליו כי אם אביו לבדו והכי אמרינן בפרק עשרה יוחסין אמר רב נחמן שלשה נאמנין על הבכור ואילו הן חיה ואמו ואביו חיה לאלתר אמו כל שבעה – פירוש: כל זמן שלא מסרתו ביד אביו למולו אביו לעולם כדתניא יכיר יכירנו לאחרים כול׳ ואמרינן התם תניא נאמנת חיה לומר זה יצא ראשון וזה יצא שיני במה דברים אמורים שלא יצאה וחזרה אבל יצאה וחזרה אינה נאמנת ודוקא אילו שלשה נאמנין עליו אבל מידי אחריני לא עד דאיכא תרי סהדי.
1. כן בכ״י ששון 557, וכן במקצת כ״י של בבלי כתובות כ״ז:. בדפוסים: ״חוזאי״.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר ליה דהוו קרו ליה בוכרא סיכלא. שמעינן מהא דבחזקה כי הא מפקינן ממונא.
ר״ש בד״ה דכל בוכרא דאימא בוכרא סוכלא קרו ליה ולא משום שטותו כו׳ נ״ב ומאמ״ז קבלתי שקרוי בכור שוטה שצריכין לעדותו ואם לא פדאו אביו צריך לפדות את עצמו ואינו יורש ב׳ חלקים ומן האב לחוד קרוי בוכרא חכימא לפי שיורש שני חלקים ואין צריכין לפדותו ודרך מליצה הוא וק״ל:
תוס׳ בד״ה והלכתא יש לו לבכור קודם כו׳ דבי רב דמימצא לו ממעטינן כו׳ כצ״ל:
אמר ליה דהוו קרי ליה בוכרא סיכלא. שמעינן מינה דבחזקת כי הא מפקינן ממונא. הרשב״א ז״ל.
דכל בכורא דאימא בוכרא סיכלא קרו ליה. תימה כיון דאשמועינן לעיל דאפילו אי קרי ליה אבוה בוכרא סתם לאו בכור הוא אמאי מייתי האי עובדא דלאו דוקא הוא דאפילו אי קרי ליה אבוה בוכרא סתם לאו בוכרא הוא דלמא בוכרא דאימא קאמר. ולא מסתבר לחלק דהתם מיירי דלא אמר אלא פעם אחת בכור הוא אבל אי קרי ליה בוכרא בתדירא מחזקינן ליה בבכור דההוא עובדא דמייתי בתר הכי רגיל היה לומר בכל פעם. תוספי הרא״ש ז״ל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מסופר: ההוא דאתא לקמיה [אדם אחד שבא לפני] רבה בר בר חנה להעיד, ואמר ליה [לו, לרבה בר בר חנה]: מוחזקני בזה שהוא בכור. אמר ליה [לו] רבה בר בר חנה: מנא ידעת [מנין אתה יודע] שהוא בכור? אמר לו: דהוה קרי ליה אבוה ״בוכרא סכלא״ [שהיה קורא לו אביו ״בכור שוטה״]. השיב לו: דלמא בוכרא דאמא [שמא בכור של האם] הוא, שכל בוכרא דאמא נמי ״בוכרא סכלא״ קארו ליה [בכור של האם גם כן ״בכור שוטה״ קוראים לו].
The Gemara relates: There was a certain man who came before Rabba bar bar Ḥana and said to him: I know that this man is a firstborn. Rabba bar bar Ḥana said to him: From where do you know? He answered: Because his father would call him a foolish firstborn. Rabba bar bar Ḥana replied: Perhaps he is his mother’s firstborn, as any firstborn of a mother is also called a foolish firstborn.
רי״ףמיוחס לר׳ גרשוםהערוך על סדר הש״סר״י מיגשרשב״םאור זרועתוספות רי״ד מהדורה תליתאהרמ״הרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) זהָהוּא דַּאֲתָא לְקַמֵּיהּ דְּרַבִּי חֲנִינָא אֲמַר לֵיהּ מוּחְזְקַנִי בָּזֶה שֶׁהוּא בְּכוֹר אֲמַר לֵיהּ מְנָא יָדְעַתְּ אֲמַר לֵיהּ דְּכִי הֲווֹ אָתוּ לְגַבֵּי אֲבוּהּ אֲמַר לְהוּ זִילוּ לְגַבֵּי שִׁכְחַת בְּרִי דְּבוּכְרָא הוּא וּמַסֵּי רוּקֵּיהּ.
The Gemara relates: There was a certain man who came before Rabbi Ḥanina and said to him: I know that this man is a firstborn. Rabbi Ḥanina said to him: From where do you know? He said to Rabbi Ḥanina: Because when people would come before his father to obtain a cure for their ailing eyes, he would say to them: Go to my son Shikhḥat, as he is a firstborn and his saliva heals this ailment.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״הבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דכי הוו אתו אינשי דהוי להו שחין או מכה אתא לקמיה להתרפאות ומסי רוקו. כלומר שרוקו יפה לרפואה משום דבכור הוא. טומטום בכור. שנקרע:
מוחזק אני בזה שהוא בכור – והיה עד אחד עמו והאי בכור היה שמו שכחת כדלקמיה.
דכי הוו אתו – החוששין בעיניהן.
שכחת ברי – שם הבכור ולאו היינו בריה דר״ח דאמרי׳ בלא יחפור (לעיל דף כו.) אמר ר״ח לא שכיב שכחת ברי אלא דקץ תאינתא בלא זמנה.
מסי רוקיה – לעין.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

זהו ביאור המשנה ופסק שלה ודברים שנכנסו תחתיה בגמרא אלו הם:
המקדש את האשה על מנת שלא יהא עלי שאר כסות ועונה הרי זו מקודשת ותנאו קיים בשאר כסות ובטל בעונה שהמתנה על מה שכתוב בתורה בדבר שבממון תנאו קיים ויש אומרים שאף לענין עונה תנאו קיים הואיל וניתן הוא למחילה כמו שאמרו בפרק אע״פ התלמידים יוצאים לתלמוד תורה שלא ברשות שלשים יום ושאלו בגמ׳ ברשות עד כמה והקשו עליה ברשות כמה דבעי אלמא ניתן הוא למחילה ואין הדברים נראין ואע״פ שביארנו במשנתנו בתנאי ירושה שאינו מועיל כבר ביארנו הטעם מצד שנאמר בה חקת משפט ובגמ׳ הוזכר בו טעם אחר והוא שאמרו התם ידעה וקא מחלה הכא מי ידע דמחיל ונראה מכאן שאלו ידע מחיל ומ״מ אנו אין גורסין אלא הכא לא מחיל ופירושו שבקדושין כבר ידעה בדבר ואינה מתקדשת על כרחה ועל מנת כן נתקדשה אבל זה מה בידו עד שנאמר על מנת כן קבל ואפילו חלק לפניו ושתק וכי חוב היה לו עליו עד שמחה בידו:
האב נאמן להעיד על בנו שהוא בכור אע״פ שאין לנו בו חזקה ומ״מ אם אמר פלוני בני בכורי הוא ומת נוטל פי שנים על פי דבור זה אבל אם אמר בכור הוא אינו כלום שמא בכור לאמו הוא ולענין פדיון הוא שאמר כן כתבו גדולי הצרפתים שאפילו תפש חלק בכורה מוציאין מידו שאין זה יכירנו לאחרים ואין צריך לומר אם אין לנו בו חזקה אלא שקבלנו עדות שהיה אביו קוראו בוכרא סיכלא או בכור שוטה שאין זה כלום כל שהוא בכור לאמו אדם קוראו בוכרא סיכלא כלומר חסר שאינו בכור גמור או ראוי ויש נעזרים בפירוש זה מלשון הדס שוטה אלא שאני מפרש בו שנקרא כן מצד שענפיו מרובים ומתפשטים אילך ואילך מלשון שוטיתא כתובות (י״ז.) והעבות אינו נמצא אלא בבדים ישרים ומ״מ כל שהוחזקנו בזה שהוא בכור או שראינו שלא נשא אשה אחרת ושזה הוליד תחלה הרי זה בחזקת בכור ואע״פ שהיה אביו קוראו שוטה מפני שטותו היה ואפילו היה פקח כך דרכו של אב להתגעגע בבנים וכן אין חוששין שמא היו לו בנים מעבירה ואין זה ראשית און שאין אומרים אומדות כדי לבטל את החזקות הא אם נודע כן הופקעה בכורתו אא״כ היה הראשון בא מן השפחה או מן הגויה אפילו לא הוחזק לנו אלא מצד דברים המוניים ובלתי אמתיים כגון שהיו תובעין את רקו לרפואות רגילות אצל ההמון בזמנים הקדומים היו צריכין בהם לרקו של בכור לאביו סומכין על אותה חזקה בלא עדות אחרת וכן לכל כיוצא בזה עד שיתברר ההפך בעדות הנאמנים עליו:
האיש שבכר ונמצא בכורו טומטום אע״פ שנקרע ונמצא זכר אינו נוטל חלק בכורה שנאמר והיה הבן הבכור עד שיהא כן משעת הויה ולא עוד אלא שאף אינו ממעט בחלק בכורה כיצד הרי שהיו שלשה אחים אחד בכור ושנים פשוטים ואחד מן הפשוטים טומטום שנקרע ונמצא זכר ונפלו לשלשתן תשע מאות דינרין בירושת אביהם הרי זה הטומטום לענין חלק בכורה כמי שאינו ונוטל הבכור מן האמצע שלש מאות דינרין שהוא חלק הבכורה לחשבון שני אחים ומניח חלק פשיטותו ונמצא שנשארו שש מאות דינרין וחולקין אח״כ בשוה ולענין חלק פשיטות ודאי ממעט שהרי יורש הוא עם אחיו בנכסי האב ונמצא שהגיע לחלק הבכור חמש מאות ולפשוטים לכל אחד מאתים:
התבאר במסכת נדה פרק דופן והביאוה במסכתא זו פרק מי שמת שהבן שנולד לאחר מיתת אביו כגון שילדה תאומים שהיוצא ראשונה בכור או שהיו לו הרבה נשים וילדו כלן אחר מיתתו אינו נוטל פי שנים יכיר בעינן והא ליכא ולא עוד אלא שאינו ממעט בחלק בכורה נולד בחיי אביו ומת אביו לאלתר ואח״כ מת הולד ביומו הרי זה ממעט בחלק בכורה ואם הוא בכור נוטל פי שנים שהתינוק בן יומו נוחל ומנחיל ודוקא שכלו חדשיו ולא סוף דבר יצא כלו בחיי האב אלא כל שיצא פדחתו בחיי האב אע״פ שלא יצא כל ראשו ומ״מ נולד לאחר מיתת אביו אפילו מת ביומו נוחל ומנחיל בחלק פשיטות על הדרך שביארנו בטומטום:
טומטום ואנדרוגינוס אינם בדין בן סורר ומורה שנאמר בן בן ולא בת בן ולא טומטום בן ולא אנדרוגינוס אפילו נקרע הטומטום ונמצא זכר אינו בדין סורר ומורה שנאמר כי יהיה לאיש בן שיהא בן משעת הויה:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ועוד מסופר: ההוא דאתא לקמיה [אדם אחד שבא לפני] ר׳ חנינא להעיד. אמר ליה [לו] אותו אדם לר׳ חנינא: מוחזקני בזה שהוא בכור. אמר ליה [לו] ר׳ חנינא: מנא ידעת [מנין אתה יודע]? אמר ליה [לו]: דכי הוו אתו לגבי אבוה [שכאשר היו אנשים באים אצל אביו], אמר להו [היה אומר להם]: זילו לגבי [לכו אצל] שכחת ברי [בני], דבוכרא הוא ומסי רוקיה [שבכור הוא ורוקו מרפא].
The Gemara relates: There was a certain man who came before Rabbi Ḥanina and said to him: I know that this man is a firstborn. Rabbi Ḥanina said to him: From where do you know? He said to Rabbi Ḥanina: Because when people would come before his father to obtain a cure for their ailing eyes, he would say to them: Go to my son Shikhḥat, as he is a firstborn and his saliva heals this ailment.
עין משפט נר מצוהרי״ףמיוחס לר׳ גרשוםרשב״םאור זרוערמ״הבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) וְדִלְמָא בּוּכְרָא דְאִמָּא הוּא חגְּמִירִי בּוּכְרָא דְאַבָּא מַסֵּי רוּקֵּיהּ בּוּכְרָא דְאִמָּא לָא מַסֵּי רוּקֵּיהּ.
The Gemara asks: But perhaps he is his mother’s firstborn? The Gemara answers: It is learned as a tradition that the saliva of a father’s firstborn heals this ailment but the saliva of a mother’s firstborn does not heal this ailment.
עין משפט נר מצוהרי״ףאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: ודלמא בוכרא דאמא [ושמא בכור של האם] הוא! ומשיבים: גמירי [למודים אנו] במסורת: בוכרא דאבא [בכור של האב]מסי רוקיה [מרפא רוקו], בוכרא דאמא [בכור של האם]לא מסי רוקיה [מרפא רוקו].
The Gemara asks: But perhaps he is his mother’s firstborn? The Gemara answers: It is learned as a tradition that the saliva of a father’s firstborn heals this ailment but the saliva of a mother’s firstborn does not heal this ailment.
עין משפט נר מצוהרי״ףאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) אָמַר ר׳רַבִּי אַמֵּי טטוּמְטוּם שֶׁנִּקְרַע וְנִמְצָא זָכָר אֵינוֹ נוֹטֵל פִּי שְׁנַיִם דְּאָמַר קְרָא {דברים כ״א:ט״ו} וְהָיָה הַבֵּן הַבְּכוֹר לַשְּׂנִיאָה עַד שֶׁיְּהֵא בֵּן מִשְּׁעַת הֲוָיָה.
§ Rabbi Ami says: In the case of one whose sexual organs are indeterminate [tumtum] and whose skin became perforated so that his genitals were exposed and he was found to be a male, he does not take a double portion of his father’s estate. As the verse states: “And if the firstborn son was [vehaya] hers that was hated” (Deuteronomy 21:15), which is interpreted to mean that he is not considered a firstborn unless he is recognized as a son, i.e., male, from the moment of his coming into being [havaya], i.e., his birth.
עין משפט נר מצוהרי״ףר״י מיגשרשב״םאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א״ר אמי טומטום שנקרע ונמצא זכר אינו נוטל פי שנים וכו׳.
אמר ר׳ אמי – בכור הנולד טומטום שאין ניכר בו לא זכרות ולא נקבות ולאחר זמן נקרע ונמצא זכר שהיה גיד שלו וביציו טמונין בגוף ורבותא נקט דאף על גב שנמצא זכר גמור וכל שכן אנדרוגינוס שאין ספיקו עתיד להוודע.
והיה – קרא יתירא הוא.
הויה – לידה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ד ועוד בדיני בכור, אמר ר׳ אמי: טומטום, מי שאיברי הרבייה שלו מכוסים, ולא ידוע אם הוא זכר או נקבה, שנקרע לאחר מכן הכיסוי ונמצא שהוא זכר, אף על פי שהיה בכור — אינו נוטל פי שנים בירושת אביו, שכן אמר קרא [הכתוב] בפרשת בכור: ״והיה הבן הבכר לשניאה״ (דברים כא, טו), והכוונה היא: עד שיהא בן משעת הויה, כלומר, משעה שנהיה, שנולד, וזה לא היה בן בתחילתו אלא טומטום.
§ Rabbi Ami says: In the case of one whose sexual organs are indeterminate [tumtum] and whose skin became perforated so that his genitals were exposed and he was found to be a male, he does not take a double portion of his father’s estate. As the verse states: “And if the firstborn son was [vehaya] hers that was hated” (Deuteronomy 21:15), which is interpreted to mean that he is not considered a firstborn unless he is recognized as a son, i.e., male, from the moment of his coming into being [havaya], i.e., his birth.
עין משפט נר מצוהרי״ףר״י מיגשרשב״םאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) רַב נַחְמָן בַּר יִצְחָק אָמַר יאַף אֵינוֹ נִידּוֹן כְּבֵן סוֹרֵר וּמוֹרֶה דְּאָמַר קְרָא {דברים כ״א:י״ח} כִּי יִהְיֶה לְאִישׁ בֵּן סוֹרֵר וּמוֹרֶה עַד שֶׁיְּהֵא בֵּן מִשְּׁעַת הֲוָיָה
Rav Naḥman bar Yitzḥak says: A tumtum who was found to be male is also not judged as a stubborn and rebellious son, as the verse states: “If there will be [yihyeh] to a man a stubborn and rebellious son” (Deuteronomy 21:18), which is interpreted to mean that one is not judged in this manner unless he is recognized as a son from the moment of his coming into being.
י. רמב״ם הלכות ממרים ז׳:י״ב
סמ״ג מצוות לא תעשה ר״כ
עין משפט נר מצוהרי״ףאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
סמ״ג מצוות לא תעשה ר״כ
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רב נחמן בר יצחק אמר: טומטום שנקרע ונמצא זכר אף אינו נידון כבן סורר ומורה, שכן אמר קרא [הכתוב]: ״כי יהיה לאיש בן סורר ומרה״ (דברים כא, יח), והכוונה אף כאן: עד שיהא בן משעת הויה.
Rav Naḥman bar Yitzḥak says: A tumtum who was found to be male is also not judged as a stubborn and rebellious son, as the verse states: “If there will be [yihyeh] to a man a stubborn and rebellious son” (Deuteronomy 21:18), which is interpreted to mean that one is not judged in this manner unless he is recognized as a son from the moment of his coming into being.
עין משפט נר מצוהרי״ףאור זרוערמ״המהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144