האיסור לשאת ולתת עם הגוים לפני אידם
ציון א.
משנה. לפני אידיהן של גוים שלשה ימים אסור לשאת ולתת עמהם, להשאילן ולשאול מהן, להלוותן וללוות מהן, לפורען ולפרוע מהן.
גמרא (ו, א). איבעיא להו: משום הרווחה או דלמא משום ״ולפני עור לא תתן מכשֹל...״? למאי נפקא מינה? דאית ליה בהמה לדידיה; אי אמרת משום הרווחה – הא קא מרווח ליה, אי אמרת משום ״ולפני עור לא תתן מכשֹל...״ – הא אית ליה לדידיה.
שלשה ימים לפני אידיהן של גוים אסור ליקח מהן ולמכור להן דבר המתקיים וללוות מהן ולהלוותן ולפרען ולהפרע מהן מלוה שבשטר או שעל המשכון, אבל מלוה על פה נפרעין מהן מפני שהוא כמציל מידם, ומותר למכור להם דבר שאינו מתקיים, כגון ירקות ותבשיל, עד יום אידם. וכו׳.
(רמב״ם הל׳ עבודה זרה ט, א)
שלשה ימים לפני חגם של גוים עובדי עבודה זרה אסור ליקח מהם ולמכור להם דבר המתקיים, ומותר למכור להם דבר שאינו מתקיים עד יום חגם, כגון ירקות ותבשיל, וכן אסור להשאיל ולשאול ולהלוותן (בלא רבית) וללוות מהם ולפורען וליפרע מהם מלוה בשטר או על המשכון, אבל מלוה על פה נפרעים מהם מפני שהוא כמציל מידם, וכו׳.
(שו״ע יורה דעה קמח, א)
א. איסור המכירה בכל דבר או בדבר הראוי לתקרובת.
במשנה מבואר שאסור לשאת ולתת עם הגוים לפני יום אידם, ונחלקו הראשונים בשאלה האם איסור זה נוהג בכל דבר או רק במה שמובא כתקרובת לעבודה זרה.
רש״י
(ד״ה לפני) כותב שטעם האיסור הוא שהגוי הולך ומודה לעבודה זרה שלו, והתוספות (ד״ה אסור) מדייקים שכוונתו להסביר בכך גם את איסור הקנייה והמכירה, ולפי טעם זה האיסור נוהג בכל דבר. אף הרמב״ם נראה שמסכים לדברי רש״י שהמכירה אסורה בכל דבר.
התוספות מקשים לפי זה על מנהג העולם לשאת ולתת ביום אידם, ומתרצים שידוע שהגוים שבינינו אינם עובדי עבודה זרה, ועיין על כך בבירור הלכה להלן דף ז, ב ציון ב.
לעומת זאת התוספות מביאים את דעת רבנו תם שאין לאסור מכירה של כל דבר מפני שאין לגוי שמחה ואינו הולך להודות לעבודה זרה שלו במה שקונה ונותן מעות עבורו, ואף אינו בטוח שירויח בסחורתו. לדעתו האיסור חל רק על דברים שמשמשים לתקרובת, ובזה הוא מיישב את מנהג העולם שאינם חוששים לאיסור של המשנה.
ב. איסור המכירה בדבר המתקיים.
בגמרא להלן
(דף ו, ב) מובאת ברייתא ולפיה איסור המכירה חל רק בדבר המתקיים. רש״י (שם ד״ה לא אסרו) מפרש שהכוונה לדבר המתקיים עד יום אידם, שיכול לראותו ולהודות עליו. מסתבר שכך הוא גם לפירוש רבנו תם שהאיסור הוא בדבר של תקרובת, שהרי אם אינו מתקיים לא יוכל להקריבו ביום אידם.
אולם בעל הפרישה (אות ט) כותב שדברי הגמרא אמורים רק על דבר שאינו ראוי לתקרובת, אבל בדבר של תקרובת אסור גם אם אינו מתקיים משום ״לפני עור״ שמכשילו, ונראה שמפרש שדבר המתקיים הכוונה למשך זמן ארוך ממש ולא רק לזמן הקצר שעד יום אידם. הביאור לשיטתו הוא שרק אם מוכר לגוי דבר המתקיים לאורך זמן יש לחשוש שילך ויודה בשמחה על הקנין שהצליח לקנות, מה שאין כן בדברים שאינם קיימים לאורך זמן שאין שמחה כל כך גדולה בלקיחתם.
ג. ביאור השיטות לפי טעמי האיסור שבגמרא.
דברי הראשונים שנחלקו על איסור המכירה נסמכים על הגמרא אשר שואלת מה הטעם של האיסור שבמשנה, האם משום הרווחה או משום ״לפני עור״. הגמרא מוסיפה שההבדל למעשה בין הטעמים הוא בכגון שיש לגוי בהמה אחרת, שלפי הטעם של הרווחה אסור ולפי הטעם של ״לפני עור״ מותר.
הטעם הראשון מתאים לפירוש רש״י על איסור המכירה, שיש לאסור למכור כל דבר משום הרווחה, בעוד שהטעם השני מתאים לפירוש רבנו תם שאיסור המכירה חל רק על דברים שמשמשים לתקרובת עבודה זרה. אכן רבנו תם מפרש שגם לשיטתו יש סברה לאסור משום הרווחה מפני שכאשר יש לגוי בהמות רבות הוא שמח שיכול לבחור קרבן מן המובחר ביותר.
רבנו תם מקשה על רש״י שאם האיסור חל על כל דבר היה על הגמרא להביא את ההבדל הפשוט שבין הטעמים, שלפי הטעם משום הרווחה אסור למכור אף דבר שאינו לתקרובת.
הר״ן בחידושיו מתרץ שהגמרא מעדיפה לנקוט את ההבדל שיש בו חידוש גדול יותר, והוא שאם יש לגוי בהמה אחרת אף שקונה את הבהמה הנוספת להקרבה בכל זאת המוכר אינו עובר עליה משום ״לפני עור״. תירוץ זה מובא גם בט״ז (סק״ג) ובספר קובץ על הרמב״ם כהסבר לשיטת רש״י והרמב״ם.
בעל תורת חיים מתרץ שהגמרא אינה מביאה את ההבדל הזה מפני שכל דבר יכול לשמש כתקרובת או לשימוש של עבודה זרה. סברה זו מובאת כבר בחידושי הראב״ד, שבכל משא ומתן יש משום ״לפני עור״.
הגר״א
(סק״א) מתרץ שלפי רש״י והרמב״ם יש לאסור מכירה של כל דבר אף משום ״לפני עור״, מפני שיש לגזור ולאסור שמא יבוא למכור אף תקרובת. אולם כשיש לגוי דבר אחר כיוצא בזה, אין כבר סיבה לגזור ולאסור.
הב״ח כותב שהספק של הגמרא להלן, האם אסור משום הרווחה או משום ״לפני עור״, הוא רק כשמוכר דבר של תקרובת, אבל כשמוכר כל דבר אחר האיסור הוא רק משום הרווחה. הוא מסביר שדווקא בדבר של תקרובת יש סברה לומר שהאיסור הוא רק משום ״לפני עור״ מפני שאולי לא ילך להודות על ההצלחה של העבודה זרה כיון שלא קנה דבר בשביל להרוויח אלא בשביל להקריב לעבודה זרה, אבל בשאר הדברים פשוט שהאיסור הוא משום הרווחה ולא משום ״לפני עור״.
בדרך זו מובן לדעתו מדוע רש״י מפרש במשנה את האיסור משום הרווחה, שהולך ומודה לעבודה זרה, ומתעלם מהדיון של הגמרא, שכן רש״י מתכוון בפירושו לדברים שאינם של תקרובת, ובאלה אין ספק שהאיסור הוא רק מפני שהולך ומודה.
הרא״ש (סי׳ א) מביא הוכחה לרבנו תם מן הגמרא להלן
(דף ה, ב) שם הסבירו את הרחבת האיסור לשלושה ימים שלפני יום אידם מפני שזה פרק הזמן שבו קונים דברים להקרבה, הרי משמע שהאיסור מוגבל רק לדברים כאלה. אולם הרא״ש עצמו מסביר לפי שיטת רש״י שבאותו פרק זמן שבו עסוקים בהכנת צרכי העבודה זרה אסרו את המשא והמתן עם הגוי מפני החשש שיודה אז לעבודה זרה על הצלחותיו בקניניו.
ד. פסיקת ההלכה בטעם האיסור.
כאמור, הגמרא מסתפקת בטעם האיסור של המשנה, האם אסור לשאת ולתת עם הגוים לפני יום אידם משום הרווחה או משום ״לפני עור״. בגמרא עצמה אין הכרעה בספק, ויש דעות שונות בדברי הראשונים לגבי ההלכה למעשה.
הרמב״ן (יג, א) והרא״ה
(ו, ב) כותבים שכיון שהספק לא נפשט – יש לנהוג לקולא בספק זה הנוגע לאיסור דרבנן, וכן כותב הריטב״א בשיטת רבנו תם. לדעתם אם כן מותר למכור לגוי בהמה כשיש לו בהמה אחרת ואינו מכשילו כעת בעברה. הרמב״ן והרא״ה מוסיפים שניתן להקל גם במכירת דברים שאינם מיועדים להקרבה, שבהם אין משום ״לפני עור״.
לעומת זאת הר״ן (
א, א בדפי הרי״ף) מוכיח מהשמטת הרי״ף את ספק הגמרא, שסובר שהסוגיות מוכיחות בפשטות שהאיסור הוא משום שילך ויודה לעבודה זרה, ולכן האיסור חל בכל אופן. כן הוא כותב גם בדעת הרמב״ם אשר אינו מחלק וכותב בסתם שאסור, ומשמע שאוסר בין בדבר ראוי לתקרובת ובין בדבר שאינו ראוי, בין כשיש לו בהמה אחרת ובין כשאין לו. יתכן שזו גם דעת רש״י שכאמור מביא במשנה רק את הטעם שילך להודות לעבודה זרה שלו, ואינו מביא את הטעם השני שבגמרא.
הר״ן בחידושיו (דף ו, א) מסביר שכך מוכח מן הגמרא שאוסרת גם את הקנייה אף שאין בה משום ״לפני עור״, ולא מסתבר שאסורה רק מטעם גזרה משום מכירה. אמנם גזרה כזו נזכרת בגמרא (ו, ב) בקשר לאיסור לשאול מהם שאסור מצד הגזרה שמא יבוא להשאיל, אבל בקשר לאיסור של קנייה לא נזכרת גזרה דומה, משמע שהאיסור ברור מצד הטעם של הרווחה. ראיה נוספת הר״ן מביא מהגמרא (ו, ב) הנוקטת בפשטות שמשא ומתן אסור מטעם הרווחה ומסבירה לפי זה מדוע המשנה נצרכת ללמדנו גם את האיסור לשאול מהם.
לשון השלחן ערוך היא כלשון הרמב״ם, ואם כן האיסור במכירה הוא משום שהולך ומודה לעבודה זרה, וכן היא דעת הט״ז (סק״ג).
ה. שלוש שיטות על איסור הקנייה.
בגמרא להלן
(דף ו, ב) מובאת ברייתא של רב זביד שמחלקת בין מכירה לקנייה, שמוכרים לגוים דבר שאינו מתקיים אבל אין לוקחים מהם.
רש״י (ד״ה אבל לא לוקחין) מפרש שאסור לקנות מהם דבר שאינו מתקיים מפני ששמחים במכירתו, שכיון שאינו מתקיים מתאווה הוא למכרו, ולגבי דבר המתקיים הוא כותב (דף יב, ב ד״ה שאין) שאין איסור לקנות מהם מפני שסתם מוכר עצב במכירתו. עם זאת כותב המאירי שגם לשיטה זו אם מוכר סחורות בדרך של מסחר – הרי זה פשוט שאסור לקנות ממנו כל דבר מפני ששמח במכירתו.
הב״ח כותב שמסתבר שרש״י מסכים שאם ידוע שאין לגוי מעות אסור לקנות ממנו גם דבר שמתקיים, מפני שנצרך למעות בשביל לקנות בהמה להקריב לעבודה זרה ביום אידם, והרי זה אסור משום ״לפני עור״. לפי זה הוא מסביר שהספק של הגמרא אם אסור משום הרווחה או משום ״לפני עור״ נוגע בין לקנייה מגוי ובין למכירה לגוי.
אכן הרא״ש מקשה על שיטת רש״י, שאסור לקנות מהם דבר שאינו מתקיים מפני ששמחים במכירתו, שלפי זה נמצאנו למדים שהאיסור של משא ומתן עם הגוים הוא משום הרווחה, ומדוע לא פשטו מכאן את ספק הגמרא בטעם האיסור. הרא״ש מתרץ שהמשנה האוסרת משא ומתן עוסקת רק במכירה לגוי ולא בקנייה מגוי שאינה אסורה בדבר המתקיים, והספק של הגמרא על טעם האיסור נוגע רק למכירה ולא לקנייה, ורק בברייתא של רב זביד נוסף החידוש שאין לוקחים מן הגוים דבר שאינו מתקיים ובזה ברור שהטעם הוא מפני השמחה ששמח במכירתו.
השיטה השניה היא של הגאונים (דבריהם מובאים על ידי הריטב״א והר״ן) ולפיה רב זביד בא ללמדנו שדווקא לגבי מכירה יש הבדל בין דבר המתקיים לבין דבר שאינו מתקיים, אבל הקנייה תמיד אסורה הואיל ומקבל כסף שעליו הוא מודה לעבודה זרה שלו, וכן היא דעת הראב״ד.
על שיטה זו יש להקשות מן המשנה להלן
(דף יב, ב) שממנה משמע שמותר לקנות מן הגוים, ובלבד שהמוכרים אינם קשורים ממש לענייני עבודה זרה.
בעל ההשלמה (סי׳ א) מקשה גם מן הגמרא להלן
(דף יג, א) אשר אומרת שמותר לקנות ביריד של גוים עבדים וקרקעות, ומתרץ שמדובר ביריד שאינו קרוב ליום אידם. כן מתרץ הלחם משנה את הקושיה מן המשנה להלן
(יב, ב) שמדובר בקנייה שלא ביום אידם, כדרך שמפרשים התוספות (שם ד״ה עיר).
הרא״ש (סי׳ יא) מביא בעניין זה דעה ולפיה יש היתר לקנות מהם ביריד אפילו ביום אידם מפני שנחשב לדבר האבד אם לא ימצא את מבוקשו במקום אחר, ואף המוכרים אינם מרויחים הרבה כיון שביריד מוכרים בזול ואינם שמחים כל כך.
השיטה השלישית היא של רבנו תם (בתוספות דף ב, א ד״ה אסור) אשר סובר כאמור שמכירה אסורה רק בדבר של תקרובת, ועל פי דרכו אין סיבה לאסור את הקנייה מהם. הוא מפרש שהמשנה האוסרת לשאת ולתת מתכוונת רק למכירה, שיש בה לבדה משא ומתן שהמוכר נותן את החפץ ומקבל את המעות. באשר לדברי רב זביד שאין לוקחים מן הגוים מפרשים התוספות (ו, ב ד״ה אבל) שמתכוון לומר שאין לוקחים מהם מתנת חינם, ולא מדובר שם על קנייה מהם.
הריטב״א והמאירי מקשים על פירוש זה שלשון הברייתא, שאין לוקחים, אינה מתאימה לקבלת מתנה. מתוך קושיה זו הרא״ש כותב שיתכן שרבנו תם מסכים לשיטת רש״י שיש איסור לקנות מהם דבר שאינו מתקיים, מפני שהגוי מתאווה למכרו וזה יגרום לו שמחה יותר משאר משא ומתן.
לפי דברי הרא״ש, המקובלים גם על הטור, נמצאת שיטת רבנו תם כשיטת רש״י. אולם הב״ח כותב שיש הבדל ביניהם, שלפי הבנתו בדעת רש״י יש איסור לקנות גם דבר המתקיים כשאין לגוי כסף, מפני שצריך את הכסף לעבודה זרה שלו, בעוד שלפי רבנו תם שהאיסור במשנה לשאת ולתת נוגע רק למכירה של תקרובת עבודה זרה אין איסור לקנות בכסף שהוא דבר שאינו קרב בעצמו לעבודה זרה.
בדברי הרמב״ם והשלחן ערוך מבואר שאסור לקנות מהגוים בין בדבר המתקיים ובין בדבר שאינו מתקיים.
במשנה מפורש שיש איסור להשאילם ולשאול מהם. הגמרא (דף ו, ב) מבארת שהאיסור להשאילם הוא מפני שמביא להרווחה שלהם, ועל האיסור לשאול מהם קיימת מחלוקת בין אביי ורבא. אביי אומר שהוא גזרה שלא יבואו להשאיל להם, ורבא אומר שאף זה אסור מפני ששמח כשרואה שישראל צריכים לו, והולך ומודה לעבודה זרה.
בעניין זה צריך לציין שאף רבנו תם מסכים שהאיסור הוא מטעם שהולך ומודה, ודווקא לגבי מכירה הוא סובר שאין לאסור מטעם זה מפני שאינו שמח כשצריך לתת מעות עבור מה שמוכרים לו, אבל הוא כן שמח כשמשאילים לו חפץ וכששואלים ממנו חפץ, ואסרו זאת כדי שלא ילך ויודה לעבודה זרה שלו.
הרמב״ם אינו מזכיר את האיסור לשאול ולהשאיל. בעל מעשה רקח כותב שאולי נפלה טעות סופר בספרי הרמב״ם וצריך להוסיף את האיסור הזה בהלכה, שהרי הוא מביאו בפירוש המשנה, ומכאן שאין לו שיטה אחרת בעניין זה.
השלחן ערוך כותב במפורש שקיים איסור בהשאלה.
במשנה נזכר גם האיסור הזה, ובגמרא (דף ו, ב) מבואר שלהלוות להם אסור מפני שמביא להם הרווחה, וללוות מהם אסור לפי אביי משום גזרה שמא יבואו להלוות להם, ולפי רבא מפני שהגוי שמח כשרואה שישראל צריכים לו והולך ומודה לעבודה זרה.
התוספות (ד״ה להלוותם) מביאים את דעת רבנו תם שלהלוות להם בריבית מותר מפני שהגוי מצטער על שמפסיד את הריבית, ושיטתו מובאת על ידי הרא״ש (שם) והר״ן בחידושיו.
התוספות להלן (
ו, ב ד״ה אלא) מביאים ראיה לרבנו תם מגרסה שהיתה לפניהם בגמרא
(שם) ולפיה שאלו מדוע יש איסור ללוות מהם הרי בכך ממעטים את כספם, ואם מדובר בהלוואות בריבית הרי כספם מתרבה מן הריבית ובודאי מלווים כדי להרויח.
לעומת זאת הריטב״א כותב שמסתימת הגמרא מוכח שכל הלוואה אסורה. על כן הוא סובר שאסור להלוות לו גם בריבית וזאת מפני ששמח שנזדמנו לו מעות החסרות לו. גם המאירי אוסר הלוואה בריבית, ומנמק שיש בכך חשש למכשול שישתמש בכסף עבור עבודה זרה.
הרמב״ם והשלחן ערוך אינם מחלקים בין הלוואה בריבית לבין הלוואה שאינה בריבית, ומשמע שאוסרים כל הלוואה, אבל הרמ״א מוסיף את דעת רבנו תם שהלוואה בריבית מותרת. עם זאת יתכן שאף המחבר אינו חולק על הרמ״א, שכן בבית יוסף הוא מביא רק את שיטת רבנו תם שמתיר הלוואה בריבית.
פרק א