×
Mikraot Gedolot Tutorial
גמרא
פירוש
הערותNotes
E/ע
גמרא שבועות מ״א.גמרא
;?!
אָ
וּמַאן דְּמַתְנֵי לַהּ אַסֵּיפָא הָכָא הוּא דְּאִיכָּא דְּרָרָא דְמָמוֹנָא אֲבָל הָתָם דְּלֵיכָּא דְּרָרָא דְמָמוֹנָא לָא. מַאי אִיכָּא בֵּין שְׁבוּעָה דְּאוֹרָיְיתָא לִשְׁבוּעָה דְּרַבָּנַן אִיכָּא בֵּינַיְיהוּ אמֵיפָךְ שְׁבוּעָה בִּדְאוֹרָיְיתָא לָא מַפְּכִינַן שְׁבוּעָה בִּדְרַבָּנַן מַפְּכִינַן. וּלְמָר בַּר רַב אָשֵׁי דְּאָמַר בִּדְאוֹרָיְיתָא נָמֵי מַפְּכִינַן שְׁבוּעָה מַאי אִיכָּא בֵּין דְּאוֹרָיְיתָא לִדְרַבָּנַן אִיכָּא בֵּינַיְיהוּ במֵיחַת לְנִכְסֵיהּ בִּדְאוֹרָיְיתָא נָחֲתִינַן לְנִכְסֵיהּ בִּדְרַבָּנַן לָא נָחֲתִינַן לְנִכְסֵיהּ. וּלְרַבִּי יוֹסֵי דְּאָמַר בִּדְרַבָּנַן נָמֵי נָחֲתִינַן לנכסי׳. דִּתְנַן מְצִיאַת גחש״וחֵרֵשׁ שׁוֹטֶה וְקָטָן יֵשׁ בָּהֶם גָּזֵל מִפְּנֵי דַּרְכֵי שָׁלוֹם ר׳רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר גָּזֵל גָּמוּר וְאָמַר רַב חִסְדָּא גָּזֵל גָּמוּר מִדִּבְרֵיהֶם לְמַאי נָפְקָא מִינַּהּ לְהוֹצִיאוֹ בְּדַיָּינִין מַאי אִיכָּא בֵּין דְּאוֹרָיְיתָא לִדְרַבָּנַן. דאִיכָּא בֵּינַיְיהוּ שֶׁכְּנֶגְדּוֹ חָשׁוּד עַל הַשְּׁבוּעָה בִּדְאוֹרָיְיתָא שֶׁכְּנֶגְדּוֹ חָשׁוּד עַל הַשְּׁבוּעָה אָפְכִינַן לֵיהּ שְׁבוּעָה וְשָׂמוּ אַאִידַּךְ בִּדְרַבָּנַן תַּקַּנְתָּא הִיא וְתַקַּנְתָּא לְתַקַּנְתָּא לָא עָבְדִינַן. וּלְרַבָּנַן דִּפְלִיגִי עֲלֵיהּ דְּרַבִּי יוֹסֵי דְּאָמְרוּ בִּדְרַבָּנַן לָא נָחֲתִינַן לְנִכְסֵיהּ מַאי עָבְדִינַן לֵיהּ מְשַׁמְּתִינַן לֵיהּ. אֲמַר לֵיהּ רָבִינָא לְרַב אָשֵׁי הַאי נָקְטֵיהּ בְּכוּבְסֵיהּ דְּנִשְׁבְּקֵיהּ לִגְלִימֵיהּ הוּא אֶלָּא מַאי עָבְדִינַן לֵיהּ אֲמַר לֵיהּ המְשַׁמְּתִינַן לֵיהּ עַד דְּמָטֵי זְמַן נִגְדֵּיהּ וְנָגְדִינַן לֵיהּ וְשָׁבְקִינַן לֵיהּ. אָמַר רַב פָּפָּא והַאי מַאן דְּאַפֵּיק שְׁטָרָא עַל חַבְרֵיהּ וְאָמַר לֵיהּ שְׁטָרָא פרוע הוּא אָמְרִינַן לֵיהּ לָאו כֹּל כְּמִינָּךְ זִיל שַׁלֵּים וְאִם אָמַר לִשְׁתְּבַע לִי אָמְרִינַן לֵיהּ אִשְׁתְּבַע לֵיהּ. א״לאֲמַר לֵיהּ רַב אַחָא בְּרֵיהּ דְּרָבָא לְרַב אָשֵׁי וּמָה בֵּין זֶה לְפוֹגֵם אֶת שְׁטָרוֹ. א״לאֲמַר לֵיהּ הָתָם זאע״גאַף עַל גַּב דְּלָא טָעֵין אִיהוּ טָעֲנִינַן לֵיהּ אֲנַן הָכָא אָמְרִינַן לֵיהּ זִיל שַׁלֵּים לֵיהּ וְאִי טָעֵין וְאָמַר אִשְׁתְּבַע לִי אָמְרִינַן לֵיהּ זִיל אִשְׁתְּבַע לֵיהּ חוְאִי צוּרְבָּא מֵרַבָּנַן הוּא לָא מַשְׁבְּעִינַן לֵיהּ. א״לאֲמַר לֵיהּ רַב יֵימַר לְרַב אָשֵׁי צוּרְבָּא מֵרַבָּנַן מַשְׁלַח גְּלִימָא דְּאִינָשֵׁי אֶלָּא טלָא מִזְדַּקְקִינַן לֵיהּ לְדִינֵיהּ.: מָנֶה לִי בְּיָדְךָ כּוּ׳.: אָמַר רַב יְהוּדָה אָמַר רַב אַסִּי הַמַּלְוֶה אֶת חֲבֵירוֹ בְּעֵדִים צָרִיךְ לְפוֹרְעוֹ בְּעֵדִים כִּי אַמְרִיתַהּ קַמֵּיהּ דִּשְׁמוּאֵל אָמַר לִי יָכוֹל לוֹמַר לוֹ פְּרַעְתִּיךָ בִּפְנֵי פְּלוֹנִי וּפְלוֹנִי וְהָלְכוּ לָהֶם למדה״ילִמְדִינַת הַיָּם. תְּנַן מָנֶה לִי בְּיָדְךָ אָמַר לוֹ הֵן לְמָחָר אָמַר לוֹ תְּנֵהוּ לִי נְתַתִּיו לָךְ פָּטוּר וְהָא הָכָא כֵּיוָן דְּתַבְעֵיהּ בְּעֵדִים כְּמַאן דְּאוֹזְפֵיהּ בְּעֵדִים דָּמֵי וְקָתָנֵי פָּטוּרמהדורת על־התורה (כל הזכויות שמורות)
כולל ניקוד ופיסוק בפרקים מובחרים באדיבות הרב דן בארי, וניקוד בשאר מסכתות באדיבות דיקטה - המרכז הישראלי לניתוח טקסטים (CC BY-NC)
הערות
E/ע
הערותNotes
אבל מאן דמתני לה אסיפא אמר לך, הכא אמר רב נחמן משביעין אותו שבועת היסת משום דאיכא דררא דממונא. פירוש עיקר, דהא הודה לו מקודם. כגון הא דגרסינן בפרק חומר בקודשא א״ר אילעא א״ר חנינא עשר מעלות שנו כאן כול׳, עד מאי טעמא, הראשונות דאית להו דררא דטומאה מדאורייתא גזרו בהו רבנן כול׳. מאי איכא בין שבועה דאוריתא לשבועה דרבנן, ואמרינן בדרבנן אי אמר ליה השבע וטול הדין עמו, בדאוריתא לא. במר בר רב אשי אפילו בדאוריתא מפכינן, ולית היל׳ כוותיה. דהיל׳ כוותיה בכל התלמוד בר ממיפך שבועה וחיורי, וסימניך הפך לבן. והני חיורי מפורש בפרק בהמה המקשהג מר בר רב אשי בענין צומת הגידין כיון דזייגי אע״ג דחוורי. הני תרתי בלחוד לית היל׳ כוותיהד. ואליבא דמר בר רב אשי מאי בינייהו, ואמרינן בדאורייתא אם לא ישבע נחתינן לנכסיה ונותנים אותן לתובע אבל בדרבנן לא נחתינן לניכסיה. ולר׳ יוסי דתנן בגיטין פרק הניזקיןה מציאת חרש שוטה וקטן יש בהן גזל מפני דרכי שלום ר׳ יוסי אומר גזל גמור, ואוקימנא קסבר מוציאין אותו בדיינין, הנה אפילו בדרבנן מחתינן לניכסיהו, מאי ביניהו, ואמרינן בדאוריתא אם הוא הנתבע [זחשוד] אפכינן השבועה ונשבע התובע ונוטל, ובדרבנן לא. מאי טעמא, דעיקר השבועה מדרבנן תקנתא היא ותקנתא לתקנתא לישבע התובע וליטול לא עבדינןח. ולרבנן דפליגי על ר׳ יוסי דאמרי לא נחתינן בניכסי דגוזל מציאת קטן, מאי עבדינן ליה. ואסיקנה משמתינן ליה, ואי לא אתי ותבע למישריה עד תלתין יומין - טבתר ל׳ יומין הוא עידן ניגודיה - מנגדינן ליה כרב, דרב מנגיד אמאן דחייל עליה שמתא דרבנן ל׳ יומין ולא קא תבע לשמתיה. והא דרב מפורש ביבמות פרק רבן גמליאלי. אמר רב פפא האי מאן דמפיק שטרא אחבריה וטען דפריע הוא לאו כל כמיניה. אלא אמרינן ליה זיל פרעיה, ואי אמר ליהכ לישתבע לי דלא פרעתיה מחייבינן ליה לאישתבועי ליה, והני מילי בדטען הלוה ואמר לישתבע לי, אבל אנן לא טענינן ליה כי היכי דטענינן על הפוגם שטרו. ואי צורבא מרבנן הוא האי דמפיק שטרא אחבריה לא מיזדקקינן ליה ללוה כד טעין לישתבע ליל. תוספתאמ. מנה לי בידך, אין לך בידי, וכן הטוען היה לך בידי ונתתיו לך, או שיש לי בידך במנה כסות במנה פירות, פטור. מנה לאבא בידך, אין לו בידי, או נתתיו לו, או שיש לי בידו במנה כסות במנה פירות. מנה לי ביד אביך, אין לך בידינ כלום, או נתנו לך, או שיש לךס בידך במנא כסות במנה פירות, פטור. בתחילת שנים אוחזין בטלית, תני ר׳ חייא מנה לי בידך, והלה אומר אין לך בידי, ועדים מעידין אותו שיש לו עליו נ׳ זוז, ישלם לו נ׳ וישבע על השאר. וקיימא לן כר׳ חייאע. וקשיא לן הא דתנינן בתוספתא, היה טוענו מנה בבית דין וכפר ובאו עדים והעידו שחייב לו נ׳ זוז הרי זה משלם ופטור על השבועהפ. ואם היה עד אחד מעידו הרי זה נשבע על הכל. מתני׳. מנה לי בידך אמר לו הין למחר אמר לו תניהו לי נתתיו לך פטור.מהדורת הרב ישראל ברוך הלוי סאלאוויציק, ברשותו האדיבה של המהדיר (כל הזכויות שמורות למהדיר). לפרטים על המהדורה לחצו כאן.
הערות
ב צ״ל ולמר. או לחילופין. מר בר רב אשי אמר.
ד דברי ר״ח הובאו כאן בתוספות ד״ה ולמר. וכתב רמב״ן שמסורת היא ביד הגאונים. וכן כתב הרי״ף בסנהדרין (כט,ב) בשם רב האיי גאון, ובמשפטי שבועות פסק רב האיי דבדאורייתא לא מפכינן. (יש לציין שיש ראשונים שגרסו כן בגמרא. הר״ן בחולין שם כתב, ויש גורסין בשבועת הדיינין גבי פלוגתא דמיפך שבועה דאורייתא או דרבנן ׳ולית הלכתא כמר בר רב אשי במיפך שבועה וחיורי וסימניך הפך לבן׳ וזו גירסת ר״ח ז״ל. וריטב״א כאן כתב, דהא אמרינן בפרק בהמה המקשה הלכתא כמר בר רב אשי בר ממיפך שבועה וחיוורי וסימניך הפך לבן. וכן הוא בחדושי הרשב״א כאן ובחולין). אבל ר״ח בסנהדרין הוסיף שאין הלכה כמר בר רב אשי באודיתא. ובמרדכי שם רמז תשה כתב, יש גאונים שפסקו כמר בר רב אשי (*בדמיפך) [*בר ממיפך] שבועה ואודיתא, ויש שפסקו בר ממיפך שבועה ואודיתא וחיורי, דבהני לית הלכתא כוותיה, ורב האיי פסק בר ממיפך שבועה וחיורי, ור״ח פסק (ליה) [לית] הלכתא כוותיה באודיתא. וכדברי ר״ח שם כן הוא בתשובת גאון (הרכבי שפז), ונקיטי רבנן בשמועה מן הראשונים דהלכה כמר בר רב אשי בכולי תנויי לבר מן תלת וחדא מיניהו מיפך שבועה וכו׳. וכן כתב הרמב״ן בשם ה״ג דלית הלכתא כוותיה בהני תלת מיפך שבועה וחיורי ואודיתא. בניגוד לאמור בשם רב האיי הרי שהרבה ראשונים כתבו בשמו שפסק כמר בר רב אשי שאפילו בדאורייתא מפכינן, וכדעת ריב״ן בשם רש״י ורבנו גרשום.
הרמב״ם בפרק א מהל׳ טוען הל׳ ד כתב בשם רבותיו שהנשבעים ונוטלים יכולים לומר הרי אנו כשאר כל התובעים ומשביעים את הנתבע היסת. אלא שביד הנתבע להפכה על התובע כשאר שבועת היסת, וישבע התובע היסת ויטול. וכן כתבו הרמב״ן בכתובות דף פח,א והעיטור (מהד׳ רמ״י עמ׳ יב,ד) על פי דברי רב האיי גאון בתשובה (חמדה גנוזה סי׳ קלו. הובא גם בתוס׳ רי״ד כתובות פח) שכתב שאף על פי שלא שייך היפוך שבועה בשבועת הנוטלין מכל מקום יכול התובע בשטר שחייב שבועה שלא נפרע לומר לנתבע דל שטרי מהכא והשבע לי היסת שלא פרעת כשאר מלוה על פה [השואל שם בתשובה כתב שר׳ נטרונאי פסק שהשבועה מוטלת על התובע ואינו יכול להטילה על הנתבע, והקשה עליו השואל שהרי שבועה זו דאשתבע לי דלא פרעתיך עיקרה מפני שהתובע מוחזק בשטר, וטענת הנתבע פרעתי היא כמו טענת מי שתובע מנה לי בידך שהנתבע חייב היסת, וזהו הטעם שחייב רב פפא את המוחזק בשטר לישבע היסת שלא נפרע השטר, ואם כן היא כמו כל שבועת היסת שמפכינן לה ולמה אין התובע יכול להפוך שבועה זו על הנתבע. והשיב רב האיי הכין חזינא דסברא דכון מעליא הוא אלא מיהא לא שיך בהא מילתא מיפך שבועה בדרבנן וכו׳. ונראה שרב האיי הסכים לסברתם דמקור שבועת רב פפא היא כשבועת היסת על המחזיק בשטר, אלא דבכל זאת אי אפשר להפוך שבועה זו וכמו שכתב הרי״ף שהנתבע לעולם יכול לומר אנא לא בעינא אשתבועי. ולכן הוצרך רב האיי לבא מטעם אחר שיכול התובע לומר אין אני חפץ לדון בשטר וכו׳.
והנה התרומת הדשן כתב בשם התוספות מא,א ד״ה ולמה שהגאונים נחלקו בדין רבותיו של הרמב״ם אם יכול התובע (בעד אחד מעיד שהוא פרוע) לומר דל שטרי והשבע לי היסת, והשיג עליו הש״ך (המובא להלן) שהגאונים נחלקו רק בדין דמיפך שבועה, אבל זה מוסכם לכולי עלמא שיכול התובע לומר לו דל שטרי והשבע לי היסת. ובתשובה זו מפורש כדברי הש״ך שהרי תוספות דחו הוכחת רב האיי משבועת רב פפא לכל המחויב שבועה דאורייתא לפי שיטת הגאונים שאפשר להפוך שבועת רב פפא, והרי רב האיי עצמו הוא שכתב שהתובע יכול להשביע את הנתבע בהיסת, אלא כוונתם שנחלקו בדין מיפך שבועה ובזה הסכים רב האיי שאין התובע יכול להפוך השבועה, ורק מטעם אחר הוא שיכול להשביעו שאומר לו דל שטרי.]. וכן פסק ר״י אברצלוני בלקוטי ספר הדין סי׳ צ (והביא שם את תשובת רב האי). ועל פי זה כתבו הרמב״ן ובעל העיטור ששבועה זו שמוטלת על הנתבע יכול הוא להפכה על התובע כשאר שבועות היסת. וכן פסק בש״ע סי׳ פז סעי׳ יב. אולם רב האיי גאון והרב אברצלוני סתמו דבריהם ומפשטות דבריהם נראה שאין הנתבע יכול להפכה על התובע. וצריך ביאור למה לא יוכל להפכה.
ואפשר שנחלקו הראשונים בדין זה של הנשבעים ונוטלין שיכולים לחייב את שכנגדם בשבועת היסת, אם מה שהתובע אומר דל שטרי והשבע לי היסת כשאר מלוה על פה, אם תביעה זו היא תביעה אחרת מהתביעה שיש להם בשטר, וממילא דינה כשאר תביעות בעל פה שיכול הנתבע להפכה על התובע. או שתביעתם בשטר לא גרע מתביעה בעל פה, והוא מוחל על חומר תביעתו שיש לו על ידי השטר לישבע וליטול ולא גרע תביעה זו מתביעה בעל פה לחייב את הנתבע בהיסת [וכן נראה מדברי התרומת הדשן המובא להלן שכתב שהוא יכול למחול דינו ולחייבו בהיסת כמו זה שאומר לחבירו דור לי בחיי ראשך.], אבל כל זמן שלא נשבע הנתבע בהיסת לא נפטר מהתביעה שבשטר, ומטעם זה כתב התומים (ראה בהמשך) שנחתינן לנכסיה אם אינו רוצה לישבע. ואם כן אפשר דלא הפכינן לה לתובע, וכפי שמשמע מדברי רב האיי גאון ור״י ברצלוני.
ואפשר שיש לחלק בזה בין שבועת רב פפא לעד אחד מעיד שהוא פרוע, דבעד אחד מעיד שהוא פרוע הרי כל זמן שלא נשבע להכחיש את העד אינו יכול לתבעו בשטר כלל, וכל תביעתו היא רק בעל פה וכאילו אין לו שטר כלל, ושפיר כתבו הרמב״ן והרא״ה שיכול הנתבע להפוך השבועה על התובע. אבל דברי רב האיי הם באמר לו פרעתיך, שאמר רב פפא שיכול הנתבע להשביע את התובע שלא פרעו, ופירש רב האיי דשבועה זו היא כמו היסת, אבל כח השטר לא נגרע כלל בטענתו, ולכן אין הנתבע יכול להפוך השבועה על התובע.
והש״ך בס״ק לה כתב שבתרומת הדשן כתב שדין זה שיכול התובע להשביע את הנתבע בהיסת אינו מוסכם על כל הראשונים, ומדברי הרא״ש בכתובות (שמקורם בדברי הרי״ף) שם יש להוכיח שאינו יכול להשביעו. דאמרינן שם בגמרא אי פקח הוא מייתי לה לידי שבועה דאורייתא, וכתב הרא״ש שלענין מיפך שבועה אין נפקא מינה בין שבועת הנוטלין דעד אחד מעידה שהיא פרועה לבין שבועה דאורייתא דעד אחד, כיון דבשניהם לא מהפכינן. ואילו לדברי הרמב״ם הרי אכתי נפקא מינה דמשום עד אחד מעידה שהיא פרועה יכולה להשביע את הבעל בהיסת על ידי שתאמר לו דל שטרי. (והקצוה״ח והתומים כתבו שהרמב״ן והרא״ה בכתובות שם אכן פירשו על דרך זה את דברי הגמרא אי פקח הוא מייתי לה לידי שבועה דאורייתא. אלא שהם הוסיפו שאף שביד הבעל לחזור ולהפך השבועה וכדברי הרמב״ם, אכתי נפקא מינה שלא תצטרך לישבע שבועה כעין דאורייתא אלא שבועת היסת).
והש״ך תמה על דברי התרומת הדשן משלשה טעמים. א, דשבועה זו דהיסת לעולם היא יכולה להשביעו וגם אחר שיתבענה בעד אחד ותשלם לו תוכל להשביעו היסת. קושיה זו של הש״ך יסודה על פי מה שנפסק בסי׳ פח סעי׳ כב שהמודה במקצת שלא רצה לישבע יכול להשביע את התובע בהיסת אחר שיפרע את כל התביעה. ומקור דין זה הוא בספר התרומות שער ז חלק ב סי׳ כח. אולם רב האיי גאון במשפטי שבועות הביא דעה החולקת על זה. ופירש שם ׳מיפך שבועה׳ על ג׳ דרכים. ובדרך השלישית פירש, שהמתחייב שבועה דאורייתא ושילם ולא רצה לישבע אינו יכול לחזור ולתבוע ולחייב את חבירו בהיסת, כי כבר נפסק הדין שהוא חייב לשלם אם לא ישבע בשבועה הראשונה, וכמו בנפסק הדין בעדים שאינו יכול לחזור ולתבוע (גם במקום שלא יוכל עכשיו ליפטר בעדותם) [ובספר התרומות שער כו חלק א אות ג כתב על מה שתקנו לכתוב בשטרות ׳בלא שום שבועה לעולם׳ דאם משום נאמנות כבי תרי יוכל לתבעו אחר הפירעון ויהא חייב לישבע היסת. ולשונו שם צריך תיקון שכתב ׳מה שאין כן בעדים שאף על פי שעל פי עדים מתחייב ממון יכול לתבעו אחר כן ולומר לו את יודע שלקחת ממני ממון שלא כדין ומייתי ליה לידי שבועת היסת. ע״כ. ולשון זה משמעו שגם אם נתחייב בעדים יכול לחזור ולתבעו בדין. אבל בטור סי׳ ע״א הביא דבריו בשינוי לשון זה לשונו: מה שאין כן בשלא כתב לו אלא שהאמינו עליו כשני עדים שאע״פ שהוא מתחייב בממון ולא יועייל לו העדים שמעידים שפרע כיון שהאמינו מ״מ יכול הוא לתבוע אחר כן ולומר לו וכו׳.]. אבל בשבועה דרבנן אם שילם ולא רצה לישבע, יכול הוא לחזור ולתבוע את חבירו ולחייבו היסת. ואפשר שכן הוא לדעת התרומת הדשן (והרמב״ן והרא״ה) שאם לא תשבע שבועת עד אחד אלא תחזיר לבעל דמי כתובתה לא תוכל להשביעו עוד בהיסת (בענין זה ראה עוד להלן הערה 25). ובקצות החושן (ס״ק ט״ז) כתב טעם נוסף למה לא תוכל להשביעו היסת, ומשום דכל זמן שלא נשבעה להכחיש עדותו של העד הרי הוא כשנים, ודינם כמי שנפסק הדין בשני עדים שאינה יכולה לחזור ולתבעו.
עוד הקשה הש״ך שאין טעם החילוק משום ששבועה זו מדאורייתא ושבועה זו מדרבנן, כי גם אילו היה הדין בעד אחד מעידה שהוא פרוע שהיא חייבת שבועת הנוטלין מדאורייתא היתה יכולה לומר דל שטרי ואני תובעת כתובתי בעל פה ותשבע לי היסת שלא פרעתו. והנה בתומים (ס״ק ט״ז) כתב לתרץ קושיה הראשונה של הש״ך שאין הבעל חושש שתחזיר לו המעות ותתבענו בשבועת היסת מפני שהיא לא תרצה להחזיר לו מעותיו ולתבוע אותו שבועת היסת, שהרי בדרבנן לא נחתינן לנכסיו ואם לא ירצה לישבע לא תוכל לכופו על זה. ומה שאין כן באומרת דל שטרי אינה קורעת את השטר, ואם לא ישבע תוכל לירד לנכסיו שהרי יש בידה שטר. ודנו האחרונים בדבריו אם יכולה לירד לנכסיו בשטר בלא שתשבע שלא נפרעה (ראה דרוש וחידוש לרעק״א מכת״י לסימן פז). אבל על כל פנים תביעת השטר עדיין קיימת גם באומרת דל שטרי, ואם כן אפשר שאילו היתה חייבת שבועה דאורייתא שלא נפרעה כל שלא נשבעה לא תוכל לתבוע כלל מכח השטר.
עוד הקשה הש״ך על התרומת הדשן, שעד אחד מעידה שהיא פרועה אינה יכולה להשביע את הבעל שבועת היסת משום שיש לו עד המסייע והוא פטור משבועה. ומה שכתבו הראשונים שיכולה להפוך עליו שבועה זו דעד אחד מעיד שהוא פרוע ואינו נפטר משום עד המסייע הוא מפני שעד זה שמחייב שבועה שכנגדו אינו יכול לסייע בידו לפטרו מהשבועה. ובקצות החושן כתב שחידוש זה אינו מוסכם בראשונים. והביא תשובת מיימוניות (ספר משפטים סי׳ סא) שפסק בחמשין ידענא וחמשין לא ידענא שיכול הנתבע להשביע את התובע בהיסת קודם שיפרע שהוא חייב לו. אבל בנסכא דר׳ אבא אינו יכול להשביעו כיון שיש עד המסייע לתובע. הרי שאף שהעד מחייבה שבועה הוא מסייע בידו לפטרו מהשבועה. אולם יש לומר שגם הש״ך לא אמר כן אלא בהיפוך שבועה, שעל שבועה זו שהוא מחייבה אין הוא פוטר את שכנגדו כשהפכוהו עליו, שהרי דין השבועה שאפשר להפכה על שכנגדו. וכן בחשוד אי אפשר שיפטור את התובע משבועה (גם לולי טעמו של הקצות החושן שהוא בא מתחילה לממון) שאינו יכול לחייב שבועה שאי אפשר להפכה על שכנגדו (כשהוא חשוד). אבל שבועה זו שחידש בתשובת מיימוניות שהנתבע יכול להשביע את התובע בהיסת על התביעה עצמה [כעין מה שכתב בתשובות מיימוניות הובא לעיל שכתבו השואלים בתשובת רב האיי (שבתשובת הגאונים חמדה גנוזה סי׳ קלו) ששבועה זו שבעל השטר צריך לישבע שלא נפרע היא ככל שבועת היסת, שכפי שאפשר להשביע בשבועת היסת את המוחזק בממון, כך אפשר להשביע את המוחזק בתביעתו על ידי השטר שאינו פרוע. אלא שהם כתבו כן על המוחזק בתביעה מכח שטר שעל ידי השטר נחשב התובע כמוחזק על הממון, ובהגהות מיימוניות כתב כן על כל תובע שיכול לחייב ממון בתביעתו.], גם הש״ך יודה דאף שהעד מחייב שבועה יכול הוא לפטור את שכנגדו משבועה אחרת. אולם בהגהות מיימוניות בפרק י״א מהל׳ שבועות אות ה כתב בשם מהר״ם דגם במיפך שבועה פוטר העד את שכנגדו ודלא כהש״ך.
ו הרי״ בכתובות פרק הכותב כתב שגם לענין שבועת הנוטלין אם תפס התובע ואינו רוצה להשבע אין מוציאין מידו. והרמב״ן שם תמה שלא אמרו כן אלא בנשבע ונפטר שאי אפשר לירד לנכסיו ולהוציא ממנו אבל לענין שהתובע יתפוס לא אמרו, אמנם כתב שבכל זאת נראה כדברי הרי״ף ממה שתלו כאן בגמרא את הדין אם יורדין לנכסיו למחלוקת רבנן ור׳ יוסי, ואם כן כמו בגזל דדבריהם לרבנן אין מוציאין מידו, הוא הדין בנשבע ונוטל שמדרבנן אינו נוטל אלא בשבועה אם תפס אין מוציאין מידו. אולם יש לפרש שלא דימו בגמרא שבועה דרבנן לממון שאינו גזל אלא מפני דרכי שלום, אלא האם בית דין יורדין לנכסיו להכריחו לקיים מה שתקנו חכמים. ולפי זה יש לומר כי כל זה הוא רק על מי שאינו נפטר מדרבנן אלא בשבועה, אבל הנשבעין ונוטלין מאחר שתקנו שאינו יכול לגבות אלא בשבועה כל זמן שלא נשבע אינו חייב לשלם לו ולא מהני תפיסה.
ז בכתב היד השאיר הסופר חלק.
ח קצת משמע מלשון ר״ח שאין הטעם מפני שלא עשו תקנתא לתקנתא, אלא שלא האלימו תקנה זו שיוכל ליטול בשבועה, ודי במה שחייבוהו שבועה ליפטר. אבל לענין שבועת הנוטלין אפשר שאם התובע חשוד נשבע הנתבע בנקיטת חפץ. וראה מגיד משנה פרק ב מהל׳ טוען ונטען הל׳ ה שנחלקו הראשונים באלו שמעיקר הדין נוטלים בלא שבועה ומתקנת חכמים שלא יטול בלא שבועה שאם הוא חשוד דעת הראב״ד והרמ״ה שנוטל בלא שבועה.
ט זה פירוש לדברי הגמרא ׳עד דמטי זמן נגדיה׳.
י נב,א.
כ לפנינו ליתא ׳ליה׳. אולם כן הוא בגמרא ק״ג, אלא שהמשך לשון ר״ח ׳דלא פרעתיה׳ מתאים לגירסתינו ולא לגירסה שבק״ג.
ל ואין בית דין פוטרים את החכם משבועה אלא מחייבים את הלוה לפרוע השטר ואין נזקקים לישב ולדון בתביעת הלוה ׳אישתבע לי דלא פרעתיך׳. אבל רש״י פירש שלא מגבינן ביה.
הרמב״ם כתב ששבועה זו דאשתבע לי דלא פרעתיך היא בנקיטת חפץ. והרי״ף הביא שנחלקו בזה והכריע שהיא בנקיטת חפץ דומיא דפוגם שטרו. ופירש הר״י מיגש מהא דמקשינן בגמרא מאי איכא בין שבועה זו לפוגם את שטרו. וכמו כן כתב שכל הנשבע ונוטל נשבע בנקיטת חפץ חוץ מהתובע שהפכו עליו שבועת היסת. וכן כתב רב האיי גאון במשפטי שבועות שנשבע בנקיטת חפץ. אולם בתשובה שבחמדה גנוזה סי׳ קלו מבואר ששבועה זו עיקרה כמו שבועת היסת שהתובע מוחזק בחוב על ידי השטר וצריך לישבע כמו נתבע שמוחזק בממון. ואולי בכל זאת כיון שהוא נוטל נשבע בנקיטת חפץ.
מ שבועות פרק ה הל׳ ה. ובלשון זה ׳שיש לי בידך במנה כסות׳ כתבה בעל המאור ריש פרק שנים אוחזין, וכן היא הגירסא בתוספתא כי״ע, וברשב״א בחידושים כאן (הביאו מתוך פירוש ר״ח). אבל הרמב״ן במלחמות שם כתב. שבש בעל המאור לשון התוספתא, שבתוספתא לא תניא או שיש ׳לי בידך׳ אלא שיש ׳לך בידי׳ במנה כסות במנה כלים וכו׳ וכעין זה הגירסא בתוספתא כי״ו. וכתב שגם רבינו האיי גאון ז״ל כתב זו התוספתא בתשובותיו (הובא בספר התרומות שער מט חלק ד סי׳ ו) כמו שאמרנו, וזו היא גירסת התוספתא שבכל הנוסחאות. ופירשו רמב״ן (לשיטת רב האי) שאותו כסות שיש לך בידי במנה שיש לי בידך אני תופסו. עוד כתב שיש לפרש את התוספתא, שטענו מנה והודה לו בכסות וכלים שהוא פטור.
נ לפנינו שם. בידו.
ס לפנינו שם. לו.
ע וכן פסק ר״ח בבבא מציעא ה,א.
פ המגיה בד״ו תמה שהרי כבר הקשו בגמרא בבא מציעא על ר׳ חייא מברייתא ושנינן ר׳ חייא תנא הוא ופליג. והרשב״א לעיל לח,ב כתב בשם ר״ח דקיימא לן כהך תוספתא, ופירשה הרשב״א במעידין שעדיין חייב לו חמשים ולכן פטור משבועה משום דהוה ליה שעבוד קרקעות. (אולם ראה מה שכתבתי בהערות לפירוש ר״ח על מסכת בבא מציעא הערה 60 שלדעת ר״ח העדאת עדים מחייבת שבועה גם כשמעידים שעדיין חייב לו. וכתב במרכבת המשנה שלדעת הרמב״ם העדאת עדים במקצת מחייבת שבועה גם כשמעידים בחיוב קרקע. ושאני מודה במקצת דאם הודה בקרקע פטור משבועה כי שבועתו היא שהוא חייב רק המקצת שהודה בה ואם הודה בקרקע שבועתו היא על הקרקע ופטור משבועה, אבל העדאת עדים אין השבועה רק על מה שהוא כופר). בניגוד לר״ח שלפנינו ולר״ח שהובא ברשב״א, כתב בספר חוקות הדיינים סי׳ צז זה לשונו, אבל רבנו חננאל ז״ל כ׳ בפי׳ פ׳ שבועת הדיינים שהוחזק כפרן על המאה וחייב לפרוע אותם לו והביא ראיה מן הירושלמי לדבריו. וצ״ע. ורב״ס (בספר הנר על מסכת בבא מציעא, הובא בעיטור חוב מלוה על פה טז,ג) כתב דלית הלכתא כר׳ חייא דדחי ליה ר׳ זירא ואשכחן בתלמוד ירושלמי דר׳ יוחנן פליג עליה.
E/ע
הערותNotes
הערות
Gemara
Peirush

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144