×
Mikraot Gedolot Tutorial
גמרא
פירוש
הערותNotes
E/ע
גמרא מכות ו׳:גמרא
;?!
אָ
מתני׳מַתְנִיתִין: אהָיוּ שְׁנַיִם רוֹאִין אוֹתוֹ מֵחַלּוֹן זֶה, וּשְׁנַיִם רוֹאִין אוֹתוֹ מֵחַלּוֹן זֶה, וְאֶחָד מַתְרֶה בוֹ בָאֶמְצַע, בִּזְמַן שֶׁמִּקְצָתָן רוֹאִין אֵלּוּ אֶת אֵלּוּ, הֲרֵי אֵלּוּ עֵדוּת אַחַת. וְאִם לָאו, הֲרֵי אֵלּוּ שְׁתֵּי עֵדִיּוֹת. לְפִיכָךְ, אִם נִמְצֵאת אַחַת מֵהֶן זוֹמֶמֶת, הוּא וָהֵן נֶהֱרָגִין, וְהַשְּׁנִיָּה פְטוּרָה. רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר: לְעוֹלָם אֵין נֶהֱרָגִין, עַד שֶׁיְּהוּ שְׁנֵי עֵדָיו מַתְרִין בּוֹ, שֶׁנֶּאֱמַר: ״עַל פִּי שְׁנַיִם עֵדִים״ (דברים י״ז:ו׳). דָּבָר אַחֵר: ״עַל פִּי שְׁנַיִם עֵדִים״, בשֶׁלֹּא תְהֵא סַנְהֶדְרִין שׁוֹמַעַת מִפִּי הַתּוּרְגְּמָן.: גמ׳גְּמָרָא: אֲמַר רַב זוּטְרָא בַּר טוֹבְיָא אֲמַר רַב: מְנַיִן לְעֵדוּת מְיוּחֶדֶת שֶׁהִיא פְסוּלָה? שֶׁנֶּאֱמַר: ״לֹא יוּמַת עַל פִּי עֵד אֶחָד״ (דברים י״ז:ו׳). מַאי ״אֶחָד״? אִילֵימָא עֵד אֶחָד מַמָּשׁ, מֵרֵישָׁא שָׁמְעִינַן לָהּ: ״עַל פִּי שְׁנַיִם עֵדִים״! אֵלָּא מַאי ״אֶחָד״? אֶחָד אֶחָד. תַּנְיָא נַמֵי הָכֵי: ״לֹא יוּמַת עַל פִּי עֵד אֶחָד״, לְהָבִיא שְׁנַיִם שֶׁרוֹאִים אוֹתוֹ, אֶחָד מֵחַלּוֹן זֶה וְאֶחָד מֵחַלּוֹן זֶה, וְאֵין רוֹאִין זֶה אֶת זֶה, שֶׁאֵין מִצְטָרְפִין. וְלֹא עוֹד, אֵלָּא אֲפִילּוּ בְזֶה אַחַר זֶה בְּחַלּוֹן אֶחָד, אֵין מִצְטָרְפִין. אֲמַר לֵיהּ רַב פַּפָּא לְאַבַּיֵי: הָשְׁתָּא, וּמַה אֶחָד מֵחַלּוֹן זֶה וְאֶחָד מֵחַלּוֹן זֶה, דְּהַאי קָא חָזֵי כּוּלּוֹ מַעֲשֶׂה, וְהַאי קָא חָזֵי כּוּלּוֹ מַעֲשֶׂה, אֲמַרְתְּ לָא מִצְטָרְפִי, בְּזֶה אַחַר זֶה, דְּהַאי חָזֵי פַלְגָּא דְמַעֲשֶׂה וְהַאי חָזֵי פַלְגָּא דְמַעֲשֶׂה, מִיבַּעְיָא? א״לאֲמַר לֵיהּ: לָא נִצְרְכָא אֵלָּא לְבוֹעֵל אֶת הָעֶרְוָה. אֲמַר רָבָא: גאִם הָיוּ רוֹאִין אֶת הַמַּתְרֶה אוֹ הַמַּתְרֶה רוֹאֶה אוֹתָן, מִצְטָרְפִין. וַאֲמַר רָבָא: דמַתְרֶה שֶׁאָמְרוּ, אֲפִילּוּ מִפִּי עַצְמוֹ, וַאֲפִילּוּ מִפִּי הַשֵּׁד. אֲמַר רַב נַחְמָן: העֵדוּת מְיוּחֶדֶת כְּשֵׁירָה בְּדִינֵי מָמוֹנוֹת, דִּכְתִיב: ״לֹא יוּמַת עַל פִּי עֵד אֶחָד״, בְּדִינֵי נְפָשׁוֹת הוּא דְּאֵין כְּשֵׁירָה, אֲבָל בְּדִינֵי מָמוֹנוֹת, כְּשֵׁירָה. מַתְקֵיף לַהּ רַב זוּטְרָא: אֵלָּא מֵעַתָּה, בְּדִינֵי נְפָשׁוֹת תַּצִּיל, אַלָּמָה תְּנַן ״הוּא וְהֵן נֶהֱרָגִין״? קַשְׁיָא.: רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר וְכוּ׳.: א״לאֲמַר לֵיהּ רַב פַּפָּא לְאַבַּיֵי: וּמִי אִית לֵיהּ לְרַבִּי יוֹסֵי הַאי סְבָרָא? וְהָתְנַן: רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר: הַשּׂוֹנֵא נֶהֱרָג מִפְּנֵי שֶׁהוּא כְמוּעָד וּמוּתְרֶה. א״לאֲמַר לֵיהּ: הַהוּא, רַבִּי יוֹסֵי בַּר יְהוּדָה הִיא, דְּתַנְיָא: רַבִּי יוֹסֵי בַּר יְהוּדָה אוֹמֵר: חָבֵר אֵין צָרִיךְ הַתְרָאָה, לְפִי שֶׁלֹּא נִיתְּנָה הַתְרָאָה אֵלָּא לְהַבְחִין בֵּין שׁוֹגֵג לְמֵזִיד.: דָּבָר אַחֵר: ״ע״פעַל פִּי שְׁנַיִם עֵדִים״, שֶׁלֹּא תְהֵא סַנְהֶדְרִין שׁוֹמַעַת מִפִּי הַתּוּרְגְּמָן.: הַנְהוּ לָעוֹזֵי דַּאֲתוֹ לְקַמֵּיהּ דְּרָבָא, אוֹקֵי רָבָא תּוּרְגְּמָן בֵּינַיְיהוּ. וְהֵיכִי עָבֵיד הָכֵי? וְהָתְנַן: שֶׁלֹּא תְּהֵא סַנְהֶדְרִין שׁוֹמַעַת מִפִּי הַתּוּרְגְּמָן רָבָא, ומֵידָע הֲוָה יָדַע מַה דַּהֲווֹ אָמְרִי, וְאַהְדּוֹרֵי הוּא דְּלָא הֲוָה יָדַע.מהדורת על־התורה (כל הזכויות שמורות)
כולל ניקוד ופיסוק בפרקים מובחרים באדיבות הרב דן בארי, וניקוד בשאר מסכתות באדיבות דיקטה - המרכז הישראלי לניתוח טקסטים (CC BY-NC)
E/ע
הערותNotes
היו שנים רואין מחלון זה כול׳. אמר רב: מניין לעדות מיוחדת שפסולה? שנאמר לא יומת על פי עד אחד. מאי אחד אילימא אחד ממש, מדכתיב על פי שנים עדים או שלשה עדים יומת המת, ממילא שמעינן דאין ממיתין על פי עד אחד. מה ת״ל לא יומת על פי עד אחד, אלא מאי אחד, אחד אחד. כדתניא: שנים רואין אותו אחד מחלון זה ואחד מחלון זה ואין רואין זה את זה אין מצטרפין – אע״פ ששניהן ראו העדות כולה מתחילה ועד סוף, כיון שלא היו רואין זה את זה אין מצטרפין. והא דתניא: ולא עוד אלא אפילו ראו שנים בזה אחר זה בחלון אחד אין מצטרפין. אוקימנה בבועל הערוה – שהיוא בהכנסת העטרה. וכיון שהראשון ראה הכנסת העטרהב והשיני ראה כחוג כאילו זה ראה המעשה כולו וזה ראה המעשה כולו. אמר רבא: אם העדים רואין המתרה או המתרה רואה העדים מצטרפין. ומתרה זה שאמרו אפי׳ מפי ההרוג עצמו או מפי שד. אמר רב יהודה: עדות מיוחדת כשרה בדיני ממונות – כגון זה שאמרנו שראו העדות אחד אחד. והאי דכתיב לא יומת על פי עד אחד – והיא עדות מיוחדת הני מילי בעדות נפשות, שהתורה חסה עליוד אבל בדיני ממונות עדות מיוחדת כשירה היא, ומצטרפין ואע״פ שאין רואין זה את זה. ואקשינן עליה אי הכי דעדות מיוחדת עדות מעליא היא ומצטרפין, ולא הצריך התורה שיראו שניהן ביחד זה לזה אלא משום דחס עליה, אלא מעתה – שתי כיתות מיוחדות שראו בבת אחת ונמצא בכת אחת מהן קרוב או פסול, יצטרפו שתי הכיתות ונאמר כיון [שישה] בהן קרוב או פסול בטלה עדות הכל וינצל ההורג. ולמה שנינו במשנתינו שנים רואין אותו מחלון זה ושנים מחלון זה ואחד מתרה באמצע. בזמן שמקצתן רואין אילו את אילו הרי אילו עדות אחת, ואם לאו שתי עדיות הן. נמצאת אחת זוממת הוא נהרג והן נהרגין – הוא נהרג על פי הכת שלא הוזמה, והן נהרגין מפני שהוזמו. ועלתה בקשיא. ודייקינן מדסלקא בקשיאו שמעינן מינה דראייה אחר ראיה ואפילו הודאה אחר הודאה אינה כשרה בדיני ממונות. (ואפי׳) {ואלו} הברייתותז סייוע לפירוש שפירשנו {בהא} דאמרינן לסהדי למיחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו. תניא: ר׳ יוסי בר׳ יהודה אומר חבר אין צריך התראה, שלא ניתנה התראה {אלא} להבחין בין שוגג למזיד. הנהו לעוזאי דאתו לקמיה דרבא בדינא, אוקי רבא תורגמן ביניהו. איני? והתנן: שלא תהא סנהדרין שומעת מפי התורגמן. ופרקינן רבא הוה ידע מאי דאמרי, ואהדורי להן הוא דלא ידע.מהדורת הרב ישראל ברוך הלוי סאלאוויציק, ברשותו האדיבה של המהדיר (כל הזכויות שמורות למהדיר). לפרטים על המהדורה לחצו כאן.
הערות
א בכתב היד א׳ מחוק שתי מילים, ובכתב יד ב׳ המעתיק מכתב יד א השאיר הסופר רווח.
ב משפט זה ׳וכיון שהראשון ראה הכנסת העטרה׳ נכפל שלוש פעמים בכתב היד.
ג שהרי גם אם היה שוגג על כניסתו כיון שהיה מזיד על כחו חייב, וכדאמרינן ביבמות לד,א דלר׳ אליעזר דמחייב על כל ביאה וביאה בהעלם אחד חייב גם כן על כל כוח וכוח. בחידושי הגרי״ז ריש מס׳ סוטה כתוב שאחד אמר לפני הגר״ח שכיון שהעד השני ראה המשך הביאה ואי אפשר לגמר ללא התחלה הרי הוא כמעיד גם הוא על ההתחלה אלא שלא ראה בבת אחת, וצ״ע איך יעיד השני על זה שהיה הבועל מזיד על העראה (אלא אם כן ראה את המתרה ולא ראה את הבועל ומעיד על התראת הראשון וששמע שקיבל עליו הבועל את ההתראה). ועל קושיית הגר״ח דאם כן הוי שני מעשים שעל כל אחד מהם אין עדים יתכן ששני כוחות הוא רק עוד מחייב על אותה ביאה.
הרי״ף בפרק מי שאחזו כתב: ראוה שנים שנתיחדה עמו צריכה הימנו גט שני אחד בשחרית ואחד בין הערבים זה היה מעשה ואמרו אין מצטרפין. ומקורו בתוספתא שם פרק ה. והובאה בירושלמי שם. וכתב הר״ן דהיינו טעמא דאחד שחרית ואחד בין הערבים אין מצטרפים משום דאישות שייכי בדיני נפשות בבת אחת בעיא להו. ובחידושי רעק״א תמה על הר״ן דהא קידושין בעי עדות לקיומא, ולדברי שניהם לא היו כאן קידושין כלל. ומקור דברי הר״ן הם לכאורה בירושלמי לפנינו ריש סוטה: נסתרה בעד אחד בשחרית ובעד אחד בין הערבים, ייבא כהדא נתייחדה עמו בפני שנים צריכה הימנו גט שני באחד אינה צריכה הימיני גט שני, באחד בשחרית ואחד בין הערבים זה היה מעשה ושאל ר׳ לעזר בן תדאי את החכמים ואמרו אין זה ייחוד, קינא לה בעד אחד בשחרית ובעד אחד בין הערבים מאחר שהוא איש והיא אשה אין קינויו קינוי, ייבא כהדא אין מקבלין מן העדים אלא אם כן ראו שניהן כאחת, רבי יהושע בן קרחה אומר ואפילו באו זה אחר זה. וכפי הנראה פירש הר״ן שסוף דברי הירושלמי קאי גם אנתייחדה עמו בפני אחד בשחרית ובפני אחד בין הערבים. אבל במאירי ריש סוטה העתיק את הירושלמי שסתירה וקינוי בפני אחד שחרית ואחד בין הערבים לא הוי עדות כלל. אבל אם העידו זה בשחרית וזה בערבית מצטרפין לאוסרה על בעלה דקיימא לן כר׳ יהושע בן קרחה. ולדבריו קידושין וקינוי וסתירה אינו כנפשות, אלא על דרך מה שכתב רעק״א דבעינן עדות לקיומא, וסבירא ליה דגם קינוי וסתירה בעינן עדות לקיומא. ובשאגת אריה בהוספות סי׳ א כתב שיש להפך הגירסא בירושלמי, וקינוי כיחוד דבעינן עדות לקיומא. אבל סתירה תליא במחלוקת דרבנן ור׳ יהושע בן קרחה.
והנה בהא דנתייחדה עמו בפני עדים שחוששין לקידושין, יעויין ברמב״ם פרק ט מהל׳ גירושין הל׳ כה שכתב שאם נתייחד עמה אחר שאמר לעדים לכתוב ולחתום וליתן לה הרי אלו לא יכתבו, ואם כתבו ונתנו לה אחר שנתייחד עמה אינו גט. וכתב קל וחומר הדברים מנתייחד עמה אחר גירושין שנפסל הגט, כל שכן לזה שלא נכתב. ובמגיד משנה כתב שתמה עליו הרמב״ן דנתייחדה עמו אחר גירושין חיישינן שקידשה בביאה כי אין אדם עושה בעילתו בעילת זנות, אבל בא עליה קודם גירושין הוי ביאת היתר, ולא שייך בה קידושין כלל. ואיך למד הרמב״ם מהא דחיישינן לקידושין דחיישינן שביטל השליחות לכתיבת ונתינת הגט. ולכאורה זהו כוונת הרמב״ם במה שכתב דנתיחדה עמו אחר גירושין נפסל הגט, ולא משום דחיישינן לקידושין. אלא שהדבר צריך ביאור.
וזה לשון הרמב״ם בפרק ח מהל׳ גירושין הל׳ ב: כל המגרש על תנאי בין שאמר מעכשיו בין שאמר אם יהיה ואם לא יהיה הרי זה לא יתיחד עם אשתו כל זמן שלא נתקיים התנאי אלא בפני עד ואפילו עבד ואפילו שפחה חוץ משפחתה או בנה קטן מפני שאינה בושה מלשמש בפניהם והדבר ידוע שאם נתיחד עמה בפני שני עדים כאחד אפילו נתקיים התנאי אח״כ הרי זו ספק מגורשת שמא בעלה ובטל הגט כמו שיתבאר בהלכות אלו. ומפורש בדברי הרמב״ם שהוא מדין ביטול הגט. ובפרק י הל׳ יט כתב הרמב״ם: הורו מקצת הגאונים שכל אשה שתבעל בפני עדים צריכה גט חזקה שאין אדם עושה בעילתו בעילת זנות וכו׳ וכל הדברים האלו רחוקים הם בעיני עד מאד מדרכי ההוראה ואין ראוי לסמוך עליהן שלא אמרו חכמים חזקה זו אלא באשתו שגירשה בלבד או במקדש על תנאי ובעל סתם שהרי אשתו היא ובאשתו היא שחזקתו שאינו עושה בעילתו בעילת זנות עד שיפרש שהיא בעילת זנות או יפרש שעל תנאי הוא בועל. והדבר פשוט שאי אפשר לבטל את הגט או הגירושין אחר שגרשה. ולכאורה כוונת הרמב״ם שאם חזר וכנסה על דעת כתובה הראשונה הוא כונסה, וחזרה האישות הקודמת שביניהם. ולמד מזה הרמב״ם קל וחומר שאם בא עליה אחר שגירשה חזרה האישות הקודמת, כל שכן אם בא עליה אחר שציוה לגרשה שביאה זו היא סתירה לציוי לגרשה ובטלה שליחותם.
ולפי זה יתכן דשאני מגרש את אשתו ונתייחדה עמו בפונדקי בפני אחד שחרית ועד אחד ערבית, מקידשין דעלמא, כי המקדש בפני אחד שחרית ובפני אחד ערבית אין העדים מעידים על אותם קידושין, והקידושין שבשחרית והקידושין שבערבית הם קידשין אחרים לגמרי. אבל המגרש את אשתו ולנה עמו בפונדקי שני העדים מעידים על אותה אישות, ודי בזה לעדות לקיומא, אלא שהם מעידים בעדות מיוחדת. וכמו כן פשוט בשניהם מעידים על ביאת עבירה, אף שזה מעיד על העראה וזה מעיד על כחו, הוי ביאה אחת ביניהם ושניהם מעידים על אותה ביאה, ואינה אלא עדות מיוחדת.
ד אפשר פירושו כמו שכתב הרמב״ן שהוא גזירת הכתוב רק לענין ש׳לא יומת׳ על פי עד אחד.
ה בגליון: נ״ל שיש.
ו דברי ר״ח אלו הובאו בהגהות מיימוניות ובמרדכי וכתבו שכן גם דעת רבנו שב״ט, ובבית יוסף סי׳ ל, ז, כתב בשם הסמ״ג שמדברי רב אשי בגיטין לג,ב משמע דסובר כרבנן דר׳ יהושע בן קרחה, וכתב הבית יוסף שאפשר שלכן פסק ר״ח הלכה כרבנן דריב״ק. אלא שדברי ר״ח תמוהים בתרתי, חדא ר״ח עצמו פוסק בסנהדרין ל,ב דעדות מיוחדת כשירה בדיני ממונות וכדעת הגאונים ראה אוצה״ג שם. ועוד שיטת ר״ח כגאונים להבדיל בין קשיא לתיובתא, וכמו שכתב הגאון בתשובה: (הקטע הבא לקוח מפירוש ר״ח על מסכת בבא קמא כח,ב להרב דובאוויק) (הרכבי סי׳ שלד) ׳ולא אשכחינן פירוקא להדין קשיא ואע״פ כן לא בטיל טעמא דרבא. והכין נקיטינן מן ראשונים דכל שמעתא דסלקא בקושיא לא האוי קושיא תיובתא אילא עיון דילמא משכחת לה פירוקא׳. וכתב הר״ח בפירושו ליבמות קיח, א (אוה״ג שם) ׳ואף על גב דעלתה בקושיא לר׳ יוחנן, כותיה עבדי. דקיימא לן כל היכא דתני תיובתא דפלו׳ תיובתא, בטלה מימריה דההוא פלוני. אבל היכא דקתני קשיא לפל׳, לא בטל מימריה, דאמרי׳ עיין בה דאית פירוקא ולא בטלה לגמרי ועלתה בקשיא׳. וז״ל הר״ח בפי׳ ב״ב נב, ב (מסה״נ, וכ״ה בפירוש רבינו אברהם אב״ד, וברשב״ם שם) ׳נקטינן מרבותינו ז״ל כל היכא דאמר בתלמוד תיובתא דפלוני תיובתא בטלו דברי מי שהתיובתא עליו לגמרי, אבל היכא דעלתה בקשיא לא בטלו דבריו דאמרינן לא הוה ברירה להון דבטלה שמועה זו לגמרי אלא לא אשתכח לה פירוקא בההיא שעתא ותליא וקימא׳. ע״ע אברמסון עמ׳ 188.
ז דבעינן צירוף עדות בשעת ראיה, ובפרט לדעת ר״ח דהלכה כרבנן דר׳ יהושע בן קרחה וגם עידי ממון צריכים צירוף בשעת ראיה.
E/ע
הערותNotes
הערות
Gemara
Peirush

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144