×
Mikraot Gedolot Tutorial
גמרא
פירוש
הערותNotes
E/ע
גמרא כתובות כ׳:גמרא
;?!
אָ
אוְאִי צוּרְבָּא מֵרַבָּנַן הוּא אֲפִילּוּ עַצְמוֹ כִּי הָא דְּרַב אָשֵׁי הֲוָה יְדִיעַ לֵיהּ בְּסָהֲדוּתָא לְרַב כָּהֲנָא אֲמַר לֵיהּ מִי דְּכִיר מָר הַאי סָהֲדוּתָא אֲמַר לֵיהּ לָא וְלָאו הָכִי וְהָכִי הֲוָה א״לאֲמַר לֵיהּ לָא יָדַעְנָא לְסוֹף אִידְּכַר רַב אָשֵׁי אַסְהֵיד לֵיהּ חַזְיֵיהּ לְרַב כָּהֲנָא דַּהֲוָה מְחַסֵּם א״לאֲמַר לֵיהּ מִי סָבְרַתְּ עֲלָךְ קָא סְמִיכְנָא אֲנָא הוּא דִּרְמַאי אַנַּפְשַׁאי וְאִדַּכְרִי. תְּנַן הָתָם בהַתְּלוּלִיּוֹת הַקְּרוֹבוֹת בֵּין לָעִיר וּבֵין לַדֶּרֶךְ אֶחָד חֲדָשׁוֹת וְאֶחָד יְשָׁנוֹת טְמֵאוֹת הָרְחוֹקוֹת חֲדָשׁוֹת טְהוֹרוֹת יְשָׁנוֹת טְמֵאוֹת אֵיזוֹהִי קְרוֹבָה חֲמִשִּׁים אַמָּה וְאֵיזוֹ הִיא יְשָׁנָה שִׁשִּׁים שָׁנָה דִּבְרֵי ר״מרַבִּי מֵאִיר רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר גקְרוֹבָה שֶׁאֵין קְרוֹבָה הֵימֶנָּה יְשָׁנָה שֶׁאֵין אָדָם זוֹכְרָהּ. מַאי עִיר וּמַאי דֶּרֶךְ אִילֵימָא עִיר עִיר מַמָּשׁ דֶּרֶךְ דֶּרֶךְ מַמָּשׁ מִסְּפֵיקָא מִי מַחְזְקִינַן טוּמְאָה וְהָאָמַר רֵישׁ לָקִישׁ עִילָּה מָצְאוּ וְטִהֲרוּ אֶרֶץ יִשְׂרָאֵל א״ראָמַר רַבִּי זֵירָא דעִיר עִיר הַסְּמוּכָה לְבֵית הַקְּבָרוֹת וְדֶרֶךְ דֶּרֶךְ בֵּית הַקְּבָרוֹת. בִּשְׁלָמָא דֶּרֶךְ בֵּית הַקְּבָרוֹת דְּזִמְנִין דְּמִתְרְמֵי בֵּין הַשְּׁמָשׁוֹת וּמִקְּרוּ קָבְרוּ בְּתֵל אֶלָּא עִיר הַסְּמוּכָה לְבֵית הַקְּבָרוֹת כּוּלְּהִי לְבֵית הַקְּבָרוֹת אָזְלִי. אָמַר רַבִּי חֲנִינָא המִתּוֹךְ שֶׁהַנָּשִׁים קוֹבְרוֹת שָׁם נִפְלֵיהֶן וּמוּכֵּי שְׁחִין זְרוֹעוֹתֵיהֶם עַד חֲמִשִּׁים אַמָּה אָזְלָא אִיהִי לְחוּדַּהּ טְפֵי דָּבְרָא אִינִישׁ בַּהֲדַהּ וּלְבֵית הַקְּבָרוֹת אָזְלָא הִלְכָּךְ טוּמְאָה בְּאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל לָא מַחְזְקִינַן. אָמַר רַב חִסְדָּא ש״משְׁמַע מִינַּהּ מֵרַבִּי מֵאִיר הַאי סָהֲדוּתָא עַד שִׁיתִּין שְׁנִין מִידְּכַר טְפֵי לָא מִידְּכַר וְלָא הִיא הָתָם הוּא דְּלָא רַמְיָא עֲלֵיהּ אֲבָל הָכָא וכֵּיוָן דְּרָמֵי עֲלֵיהּ אֲפִילּוּ טוּבָא נָמֵי.: מתני׳מַתְנִיתִין: זזֶה אוֹמֵר כְּתַב יָדִי וְזֶה כְּתַב יָדוֹ שֶׁל חֲבֵירִי וְזֶה אוֹמֵר זֶה כְּתַב יָדִי וְזֶה כְּתַב יָדוֹ שֶׁל חֲבֵירִי הֲרֵי אֵלּוּ נֶאֱמָנִין זֶה אוֹמֵר זֶה כְּתַב יָדִי וְזֶה אוֹמֵר זֶה כְּתַב יָדִי צְרִיכִין לְצָרֵף עִמָּהֶם אַחֵר דִּבְרֵי רַבִּי וַחֲכָמִים אוֹמְרִים אֵינָם צְרִיכִין לְצָרֵף עִמָּהֶן אַחֵר חאֶלָּא נֶאֱמָן אָדָם לוֹמַר זֶה כְּתַב יָדִי.: גמ׳גְּמָרָא: כְּשֶׁתִּימְצֵי לוֹמַר לְדִבְרֵי רַבִּימהדורת על־התורה (כל הזכויות שמורות)
כולל ניקוד ופיסוק בפרקים מובחרים באדיבות הרב דן בארי, וניקוד בשאר מסכתות באדיבות דיקטה - המרכז הישראלי לניתוח טקסטים (CC BY-NC)
E/ע
הערותNotes
חשש מטומאת מת בתלוליות
ציון ב-ה. גמרא. תנן התם: התלוליות הקרובות בין לעיר ובין לדרך, אחד חדשות ואחד ישנות - טמאות, הרחוקות, חדשות - טהורות, ישנות - טמאות... מאי עיר ומאי דרך? אלימא עיר - עיר ממש, דרך - דרך ממש, מספיקא מי מחזקינן טומאה?! והאמר ריש לקיש: עילה מצאו וטהרו ארץ ישראל! אמר רבי זירא: עיר - עיר הסמוכה לבית הקברות, ודרך - דרך בית הקברות. בשלמא דרך בית הקברות, דזמנין דמתרמי בין השמשות ומקרו קברו בתל, אלא עיר הסמוכה לבית הקברות - כולהי לבית הקברות אזלי! אמר רבי חנינא: מתוך שהנשים קוברות שם נפליהן ומוכי שחין זרועותיהם - עד חמשים אמה אזלא איהי לחודא, טפי - דברא איניש בהדה ולבית הקברות אזלא. הלכך, טומאה בארץ ישראל לא מחזקינן. ...התלוליות הקרובות לעיר הסמוכה לבית הקברות או לדרך בית הקברות, אחד חדשות ואחד ישנות - הרי אלו בחזקת טומאה, מפני שהנשים קוברות שם את הנפלים ומוכי שחין קוברין שם איבריהן. אבל הרחוקות, החדשות - טהורות, והישנות - טמאות, שמא היו קרובות מעיר שחרבה או מדרך שאבדה. ואיזה הוא תל קרוב? כל שאין שם תל אחר קרוב יתר ממנו, וישן שאין אדם זוכרו.(רמב״ם טומאת מת ח, ג)
א. החשש לטומאה בתלוליות ישנות הרחוקות מהעיר.
במשנה במסכת אהלות, המובאת בסוגייתנו, נאמר שבתלוליות רחוקות יש חשש טומאה דוקא כשהן ישנות, ולא כשהן חדשות, והגמרא מסבירה שאין אשה הולכת לשם לבד לקבור את נפליה. רש״י מפרש שבחדשות אין חשש טומאה מפני שכיון שאינה הולכת לשם לבד מניחים שאילו קברה שם היה יוצא על כך קול, מה שאין כן בישנות שאפשר שהיה קול אך הדבר נשכח, ולכן הן טמאות. הרמב״ן מוסיף לבאר לפי שיטת רש״י שאף על פי שאין מחזיקים טומאה מספק חוששים שנקברו נפלים בתלוליות הרחוקות הישנות, מפני שהן קרובות לעיר יותר מאשר בית הקברות, ויש חזקה שקברו בהן, אלא שבתלוליות חדשות, שאילו קברו בהן היה יוצא קול - היעדר הקול פוגם בחזקה, מה שאין כן בתלוליות ישנות שאין היעדר הקול פוגם בחזקתן, ולכן מעמידים אותן בחזקת טומאה. בדרך שונה מפרש רבינו חננאל (מובא בתוד״ה טמאות), שתלוליות רחוקות ישנות טמאות מפני שחוששים שמא היתה עיר קרובה אליהם וחרבה. לפי פירושו אין חוששים שנקברו נפלים בתלוליות רחוקות מהעיר, שכיון שצריכה ליווי של אדם נוסף קוברת בבית הקברות ולא בתל. כפירושו כותבים התוספות בשם ר״י, הריטב״א והמאירי. התוספות מוכיחים כשיטת רבינו חננאל מדברי הגמרא שטעם ההיתר ברחוקות הוא שאינה הולכת לבד וכשהולכת עם אדם נוסף בודאי הולכת לבית הקברות, ולפי רש״י די בכך שהולכת עם אדם נוסף כדי לטהר את התלוליות, מפני שלא יצא קול שקברו בתלוליות. הר״ש בפירושו למשנה (אהלות טז, ב) מוסיף להוכיח כשיטתו מהתוספתא (שם טז, א) שנאמר בה בטעם הדין שתלוליות רחוקות ישנות טמאות ״שאני אומר שמא היה שם דרך או עיר״. מלבד זה הם כותבים שלפי רש״י לא מובן מדוע חוששים שקברו בתלוליות הרחוקות הישנות, הרי ההנחה היא שהלכו לקבור בבית הקברות. מאידך גיסא הרמב״ן מקשה על שיטת רבינו חננאל מדוע חוששים שהעיר היתה קרובה וחרבה, הרי אין מחזיקים טומאה בארץ ישראל מספק. רבינו קרשקש מיישב שדבר מצוי הוא שהעיר מתרבית או מתמעטת עם השנים, אך מסיק שפירוש רש״י נראה עיקר, וכן מסיק הרמב״ן. נראה שיש הבדל למעשה בין שיטת רש״י לבין שיטת רבינו חננאל בדין תלוליות רחוקות, בכגון שידוע שמעולם לא היתה עיר קרובה לתל, שלפי רבינו חננאל הרי הן טהורות כשהן רחוקות אף בישנות, מפני שבודאי לא קברו בתלוליות הרחוקות אלא הלכו לבית הקברות, בעוד שלפי רש״י התלוליות הישנות טמאות מפני החשש שקברו בהן והקול שיצא נשתכח במשך הזמן. הרמב״ם כותב שהתלוליות הרחוקות כשהן ישנות טמאות שמא היו קרובות מעיר שחרבה או מדרך שאבדה, כפירוש רבינו חננאל.
ב. תל הסמוך לעיר שאינה סמוכה לבית הקברות.
המאירי מפרש את מסקנת הגמרא שדוקא בעיר הסמוכה לבית הקברות ודרך בית הקברות מצוי הדבר שיקברו נפלים בתל, מפני שהנשים הולכות לכיוון בית הקברות וכשרואות תל קוברות בו את נפליהן. בדומה לכך כותב בעל שיטה מקובצת שהאשה אינה קוברת את נפליה במקום שלא הוחזק בו בית הקברות מפני שאינה רוצה לחדש מקום טומאה, אבל במקום שמוחזק שם בית קברות - קרוב לודאי שתקבור בו האשה את נפליה, ומשום כך המקום מוחזק בטומאה. מדבריהם עולה שבעיר ודרך שאינם סמוכים לבית הקברות אין לחשוש כלל לקבורה, אפילו בתל הקרוב להן. לעומתם כותב רבינו קרשקש שדבר מצוי הוא שאשה תקבור נפל בתל הסמוך לעיר, ואף שבדרך כלל אין מחזיקים טומאה מספק - כאן אין הדבר נחשב כספק אלא הוא קרוב לודאי. לכן גם בעיר שאינה סמוכה לבית הקברות יש לטמא את התלים הקרובים לעיר, מחשש שנקברו שם נפלים או איברים של מוכי שחין. גם מדברי הרמב״ן משמע שבתלים הקרובים אין הדבר נחשב כהחזקת טומאה מספק, שכן ודאי שקברו שם נפלים או איברים. רבינו קרשקש מסביר לשיטתו שהגמרא מעמידה בעיר הסמוכה לבית הקברות משום שרק בה התלוליות הרחוקות הישנות טמאות, מה שאין כן בעיר שאינה סמוכה לבית הקברות שרק התלוליות הקרובות לה טמאות, ולא הרחוקות אף על פי שהן ישנות, מפני שאין מחזיקין בהן טומאה. הרמב״ם כותב את ההלכה לגבי תלוליות בצד עיר הסמוכה לבית קברות או לדרך בית הקברות, משמע שבעיר שאינה סמוכה לבית הקברות אין מחזיקים טומאה כלל, אף לא בתלוליות הקרובות.     [{דף כ:}]
משך הזמן שאדם זוכר עדות
ציון ו. גמרא. אמר רב חסדא: שמע מינה מרבי מאיר, האי סהדותא עד שיתין שנין - מידכר, טפי - לא מידכר. ולא היא, התם הוא דלא רמיא עליה, אבל הכא, כיון דרמי עליה - אפילו טובא נמי. ...כל זמן שזוכר האדם יכול להעיד לעולם, ואינו חושש שמא מתוך שנתיישן הדבר הרבה אינו זוכרו על בוריו.(שו״ע חושן משפט כח, יב) מדברי רבי מאיר בדין תלוליות, שהגדר של תלולית ישנה היא שקיימת ששים שנה, לומד רב חסדא שאדם זוכר עדות רק עד ששים שנה. אולם הגמרא דוחה שניתן לומר כן רק לגבי עדות שאין מוטל על האדם לזוכרה, אבל כשעשאוהו עד בדבר - יש לסמוך על עדותו כל זמן שזוכרה. כאמור רב חסדא אומר את דבריו בדעת רבי מאיר, אולם לדעת רבי יהודה הסובר שהגדר של תלולית ישנה הוא שאין אדם זוכרה - מסתבר שהוא הדין לענין עדות שיכול להעיד כל זמן שזוכרה. הרשב״א, הריטב״א ורבינו קרשקש כותבים הלכה למעשה שאדם נאמן להעיד לאחר ששים שנה דוקא בעדות שנמסרה לו, אבל בדבר שלא נמסר לו להעיד עליו נאמן רק עד ששים שנה אף על פי שזוכר את העדות, כדברי רב חסדא. כך משמע מלשון בעל העיטור (קבלת עדות דף נו, ד) ומדברי המרדכי בבבא בתרא (סי׳ תקכא) שכותב שעיר חדשה היא זו שקיימת עד ששים שנה. הרא״ש (סי׳ טז) כותב שכל זמן שזוכר את העדות יכול להעיד, ואינו מגביל זאת לכגון שעשאוהו עד בדבר. הבית יוסף מסביר שהחילוק נכון רק לפי רבי מאיר, אבל ההלכה כרבי יהודה שתלולית ישנה היא זו שאין אדם זוכרה, וממילא כל עדות יכול להעיד כשזוכרה. בדרך זו יש להסביר גם את שיטת הרי״ף והרמב״ם שאינם מביאים את דברי רב חסדא בהלכותיהם, מכאן שמבינים שדבריו אינם מתקבלים להלכה. התוספות יום טוב (בבא בתרא ב, ד) ובעל הדרישה (חו״מ סי׳ קנה סקי״ג) מקשים על המרדכי הכותב שעיר ישנה היא הקיימת ששים שנה, מדוע אינו פוסק כרבי יהודה שעיר ישנה היא זו שאין אדם זוכר מתי בנו אותה. הש״ך (סי׳ קנה סק״ט) מיישב שכיון שרב חסדא מסיק הלכה מדברי רבי מאיר מוכח שפוסק כמותו, ולכן יש לפסוק כרבי מאיר ולא כרבי יהודה. בדרך זו מובן גם מדוע הרשב״א והריטב״א פוסקים כרב חסדא לגבי עדות שאין מוטל על האדם לזוכרה שניתן להעיד עליה רק עד ששים שנה, שכן הלכה כרבי מאיר. יתר על כן, החתם סופר (חי׳ משנת תקעג) כותב שרבי יהודה מסכים עם רבי מאיר בשאר הדינים, ורק לגבי טומאה הוא מקל משום טהרת ארץ ישראל, שדי בכך שאדם אחד זוכר את התלוליות כדי להגדירן כחדשות ולטהרן. השלחן ערוך כותב בהלכה שלפנינו שאדם יכול להעיד כל זמן שהוא זוכר, ומשמע שאף בעדות שאינה מוטלת עליו יכול להעיד לעולם, וכפי שכותב בבית יוסף שכיון שהלכה כרבי יהודה בדין תלוליות אין חילוק. כך כותבים במפורש הב״ח והסמ״ע (סקמ״ד) שרשאי אדם להעיד גם בדבר שלא יחדוהו להיות עד עליו, כל עוד זוכרו. הרמ״א כותב בהלכות נזקי שכנים (סי׳ קנה, יג) על פי דברי המרדכי שעד ששים שנה נחשבת העיר לחדשה. הש״ך (סק״ט) מקשה על פסיקתו, שאינה מתאימה לפסק הרמב״ם ורבי עובדיה מברטנורא שפוסקים כרבי יהודה בענין תלוליות, שגדר עיר ישנה הוא כשאין אדם זוכרה. אולם מדברי הגר״א (סקל״ד) משמע שהגדר של ששים שנה מוסכם גם על רבי יהודה, שכן בענין הנדון בהלכות נזקי שכנים, שהקרקע חזקה דיה לאחר שרבים דרכו עליה, אין מקום להגדרה של רבי יהודה שישנה היא זו שאין מי שזוכרה.באדיבות מכון הלכה ברורה ובירור הלכה (http://www.halachabrura.org) והרב דב גולדשטיין ות"ת כנגד כולם (tora.co.il, נייד: ‎+972-52-2424305) (כל הזכויות שמורות)
הערות
E/ע
הערותNotes
הערות
Gemara
Peirush

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144