חלק ג, סימן כו
שהייה במיעוט בתרא לשיטת רש״י
ובדין מחצה על מחצה כרוב ובדין שחט כהן גדול ומירק ע״י אחרא*
איתא בחולין ל׳,ב: בעי רב פפא החליד במיעוט סימנים מהו? תיקו.
ופירש״י ד״ה החליד במיעוט סימנים: ״לאחר ששחט רובו בהכשר, מי אמרינן הא אישתחיט שפיר ברוב סימנים או דלמא כולה חדא שחיטה היא ואית בה חלדה ובמיעוט קמא פשיטא לן דנבלה ודאי״.
ובד״ה תיקו: ״ולחומרא וכו׳ ואע״ג דשנינן לעיל (דף כ״ט,א) שחט חצי גרגרת ושהה בה וגמרה כשרה, ואוקימנא בעוף ואכשרנא ממה נפשך, דאי מחצה על מחצה כרוב הא עבד ליה רובא, אלמא דמכי עבד רובא בכשרות לא חייש לפסולא דמיעוטא, לא סמכינן אההוא שנויא דדיחוי הוא דדחייה, וטעמא משום דמחצה על מחצה אינו כרוב ובשחיטה קמייתא לא מידי עביד וכי שהה בפלגא קמא דקנה לא איטריף, אבל במיעוטא בתרא בין דקנה ובין דוושט ובמיעוטא קמא דוושט מיטרפא, ואף בהלכות גדולות כתוב והיכא דשהה במיעוט סימנין בין בתחילה ובין בסוף אסור, דכיו דלא אפשיט לן עבדינן לחומרא״.
ואיתא בחולין ל״ב,א: בעי רב הונא בריה דרב נתן שהה במיעוט סימנים מהו? תיקו.
ופירש״י ד״ה במיעוט סימנים: ״שחט הרוב ושהה במיעוט האחרון וגמר שחיטתו״.
ובד״ה מהו: ״מי אמרינן כיון דעבד ליה רובא אתכשר או דלמא כיון דהדר וגמרה, כולה חדא שחיטה היא.
ובד״ה תיקו: ״ולחומרא, ובמיעוט קמא, אי דגרגרת לאו מידי עביד ולא שהייה היא ואי דוושט דנקובתו במשהו מיטרפא ממה נפשך, דהא כיון דשהה אזיל ליה מעשה קמא והוה ליה נקב בעלמא וטרפה. ונראה דהשוחט רוב סימנין והשליך מידו והעוף שוהה למות אסור לחזור ולחתוך המיעוט בתורת שחיטה דמוטב שיכה על הצואר בסכין או ימתין עד שימות״.
ואיתא במשנה חולין כ״ז,א: השוחט אחד בעוף ושנים בבהמה שחיטתו כשרה. ורובו של אחד כמוהו, וכו׳, רוב אחד בעוף ורוב שנים בבהמה שחיטתו כשרה.
ובגמ׳ שם: השוחט דיעבד אין לכתחילה לא, שנים בבהמה, לכתחילה לא, עד כמה לשחוט וליזיל? איבעית אימא אאחד בעוף (רש״י: ״קאי השוחט, דלכתחילה אצרכוה רבנן תרוייהו משום הרחקה לעבירה דלמא לא אתי למיעבד רובא דחד״), אי בעית אימא ארובו של אחד כמוהו.
ואיתא עוד בחולין כ״ח,ב־כ״ט,א: אתמר רב אמר מחצה על מחצה כרוב, רב כהנא אמר מחצה על מחצה אינו כרוב. רב אמר מחצה על מחצה כרוב, הכי אמר ליה רחמנא למשה לא תשייר רובא (רש״י ד״ה רחמנא למשה: ״... דכיון דלא אישתייר רובא, רוב שחוט קרי ליה״). רב כהנא אמר מחצה על מחצה אינו כרוב, הכי אמר ליה רחמנא למשה שחוט רובא.
...ת״ש: חלקו לשנים (רש״י: ״תנור שנטמא אין לו טהרה אלא נתיצה כדכתיב (ויקרא י״א, ל״ה) יותץ, ואם נשתייר רובו שלם לאו נתיצה הוא) והן שוין שניהם טמאין לפי שאי אפשר לצמצם (רש״י: ״שיהיו מכוונים אלא ודאי בחד מינייהו איכא רובא ולא ידעינן בהי מינייהו הילכך לא סלקא טומאה מינייהו״). הא אפשר לצמצם טהורין, אמאי טהורין, זיל הכא איכא רובא זיל הכא איכא רובא!? אמר רב פפא תרי רובי בחד מנא ליכא.
ופירש״י ד״ה תרי רובי ליכא למימר בחד מנא: ״דאי האי רובא האי מיעוטא, אבל לענין שחיטה לא הוזכר רוב אלא בחתיכה, וכי קרינא פלגא רוב חתוך ליכא דמכחיש ליה דהא פלגא דקאי לא מיקרי רוב שלם״.
ת״ש: שחט חצי גרגרת ושהה בה כדי שחיטה אחרת וגמרה שחיטתו כשרה, ואי אמרת מחצה על מחצה כרוב איטרפא לה!? מי סברת בבהמה, לא בעוף, ממה נפשך אי מחצה על מחצה כרוב הא עביד ליה רובא, אי מחצה על מחצה אינו כרוב, לא עבד ולא כלום.
ת״ש הרי שהיה חצי קנה פגום והוסיף עליו כל שהוא וגמרו שחיטתו כשרה. ואי אמרת מחצה על מחצה כרוב, טרפה הויא!? (רש״י ד״ה ואי מחצה על מחצה כרוב: ״כיון דשהה בחצייה אזלא לה שחיטה והויא לה כפגימה בעלמא ואיטרפא לה בפסוקת הגרגרת, אלא ש״מ אינו כרוב ופסוקת הגרגרת ברובא בעינן). אמר רבא שאני לענין טרפה דבעינן רוב הנראה לעיניים (רש״י: ״כלומר רוב גמור שהוא ניכר״).
...אלא דכו״ע מחצה על מחצה אינו כרוב וכי אתמר דרב ודרב כהנא לענין פסח אתמר, וכו׳.
ואיתא עוד בחולין כ״ט,א – כ״ט,ב על המשנה (חולין כ״ז,א) דקתני ורובו של אחד כמוהו והדר קתני רוב אחד בעוף ורוב שנים בבהמה שחיטתו כשרה – אמר רב הושעיא חדא בחולין וחדא בקדשים, וצריכא דאי אשמועינן חולין, התם הוא דסגי ליה ברובא משום דלאו לדם הוא צריך אבל קדשים דלדם הוא צריך אימא לא תיסגי ליה ברובא עד דאיכא כוליה, ואי אשמועינן קדשים, משום דלדם הוא צריך אבל חולין דלדם לא צריך אימא בפלגא סגי ליה קמ״ל.
ואף רשב״ל סבר רישא בחולין וסיפא בקדשים דאמר רשב״ל מאחר ששנינו רובו של אחד כמוהו למה שנינו רוב אחד בעוף ורוב שנים בבהמה, לפי ששנינו (יומא ל״ב,ב) הביאו לו את התמיד קרצו (רש״י מפרשינן התם ברוב שנים שלא היה יכול לגמור ולמרק את השחיטה כולו לפי שכל עבודת יוה״כ אינה כשרה אלא בו, וכו׳) ומירק אחר שחיטתו על ידו, יכול לא מירק יהא פסול, לכך שנינו רוב אחד בעוף ורוב שנים בבהמה. אמר מר יכול לא מירק יהא פסול (רש״י: בתמיה, וכו׳), אם כן הויא ליה עבודה באחר ותניא כל עבודת יוה״כ אינן כשרות אלא בו!? הכי קאמר יכול יהא פסול מדרבנן דס״ד אמינא איכא פסול מדרבנן, לכך שנינו רוב אחד בעוף ורוב שנים בבהמה. ומאחר דאפילו פסולא דרבנן ליכא, למה לי למרק? מצוה למרק (רש״י: ״משום דם״).
על טעם האיסור של שהייה במיעוט בתרא כתב הב״ח ביו״ד סי׳ כ״ד, שהיא גזירה מהלכה למשה מסיני. אולם הרבה מהראשונים וגדולי האחרונים שאביא להלן כתבו טעמים שונים באיסור השהייה, ולהלן נדון בדבריהם.
והנה הרבה מן האחרונים, כמו בשו״ת בית הלוי, בספר תפארת יעקב
לחולין ל״ב,א וכן בחידושי הרי״מ ועוד, כתבו להסביר שיטת רש״י [עי׳ רש״י
חולין ל״ב,א ד״ה מהו: ״מי אמרינן כיון דעבד ליה רובא אתכשר או דלמא כיון דהדר וגמרה כולה חדא שחיטה היא״, ועי׳ ג״כ ברש״י
חולין ל׳,ב ד״ה החליד במיעוט סימנים], שמן התורה צריך לשחוט כל הסימנים, והא דמהני שחיטת הרוב, הוא רק מטעם רובו ככולו, שהוא כלל בכל התורה כולה, ולכן זהו רק אם שחט את הרוב ולא יותר, אבל אם גמר לשחוט את כל הסימן נעשתה שחיטת המיעוט חלק מעצם השחיטה והרי הוא כאילו שהה באמצע השחיטה.
הניתן להוכיח מהסוגיא דמחצה על מחצה כרוב
דשהייה במיעוט בתרא אינה פוסלת?
והנה בבית הלוי ח״ב סי׳ י״א מביא מה שהקשה רש״י לעצמו בדף ל׳,ב מה ״דשנינן לעיל
(חולין כ״ט,א) שחט חצי גרגרת ושהה בה וגמרה כשרה, ואוקימנא בעוף ואכשרנא ממה נפשך דאי מחצה על מחצה כרוב הא עבד ליה רובא, אלמא דמכי עבד רובא בכשרות לא חייש לפסולא דמיעוטא – לא סמכינן אההוא שנויא דדיחוי הוא דדחייה, וטעמא משום דמחצה על מחצה אינו כרוב ובשחיטה קמייתא לא מידי עביד
ב״.
ומתרץ קושיה זו בתירוץ חריף, שכל האיסור של שהייה במיעוט בתרא הוא משום דעשה המיעוט לחלק מעצם השחיטה, שהרי בדין התורה צריך לשחוט כולו, אלא שמהני מטעם רובו ככולו, וזה רק לפי המסקנא שמחצה על מחצה אינו כרוב, ורוב מהני רק משום רובו ככולו, אבל לפי הס״ד דמחצה על מחצה כרוב אי אפשר לומר דגם החצי שלא נשחט הוא כשחוט, דמאי אולמי׳ חצי סימן הנשחט מחצי הסימן שלא נשחט, ובע״כ צ״ל שכך היתה ההלכה, שלא צריך לשחוט יותר ממחצה והחצי השני אינו בתורת שחיטה כלל.ג וא״כ, אין מקום לומר שאחר שחיטת המחצה פוסל שהייה, כיון שאין החצי הנשאר בדין שחיטה, ושפיר קאמר הש״ס שכשר ממה נפשך. וזהו תירוץ חריף, עד שיש לתמוה על שרש״י עצמו לא עמד על תירוץ זה והוכרח לדחות דברי הגמ׳ ולומר שזו דיחוייא בעלמא.
והנה בדבר אברהם ח״א סי׳ ב׳ מתפלפל נגד הבית הלוי, והעלה מתוך פלפול חריף שאין הדבר מוכרע, שי״ל גם למ״ד מחצה על מחצה כרוב, הפירוש שהמחצה הנשאר הוא כשחוט, ודמי ממש למיעוט בתרא לדידן. ולפי״ז אם שהה והוסיף לשחוט את החצי הנשאר ג״כ השחיטה פסולה כמו בשהייה במיעוט בתרא, וקושיית רש״י במקומה עומדת.
ולענ״ד הדבר פשוט, שלמ״ד מחצה על מחצה כרוב הוא כאילו שחט כולו, ואם ניקבה הריאה או אירעו שאר מיני טריפות בבהמה היא כשרה, אפילו למ״ד יש טריפות בחצי חיות.
ומלבד שפשטות הלשון מחצה על מחצה כרוב מוכח כן, כמו שכתב רש״י (
חולין כ״ח,ב ד״ה מחצה): ״סימן שחציו שחוט וחציו אינו שחוט הוי כאילו רובו שחוט״, והיינו שמחצה יש לו דין רובו ככולו
ד – הנה מקושיית הגמ׳ מתנור שחלקו לשנים מוכח כן, כמש״כ הרשב״א שם: ״מחצה על מחצה כרוב, פי׳ בכל רובי דעלמא נמי דקאמר, הכי אגמרי׳ רחמנא למשה בכל רובי לא תשייר רובא. ותדע לך מדאקשיה עלי׳ מתנור שחלקו לשנים״. וכוונתו, דאי נימא דבשחיטה הדין שאינו צריך לשחוט יותר ממחצה, דכן אגמריה רחמנא למשה שאינו צריך לשחוט יותר ממחצה, א״כ אין כאן קושיא מתנור שחלקו לשנים, דבתנור אין הלכה למשה מסיני שחצי תנור ג״כ טמא, ובע״כ דכל השקלא וטריא הוא משום רובו ככולו, ולכן אם נשתייר חצי תנור והוא כרוב שלם לאו נתיצה היא, כפירש״י שם.
ומש״כ בבית הלוי, שאי אפשר לומר שגם החצי שלא נשחט הוא כנשחט, דמאי אולמא האי חצי סימן שנשחט מהאי חצי סימן שלא נשחט – הנה הגמ׳ עצמה דחתה סברא זו, שעל הקושיא מתנור אמר רב פפא: תרי רובי בחד מנא ליכא, כמו שפירש״י: ״לענין שחיטה לא הוזכר רוב אלא בחתיכה, וכי קרינא פלגא רוב חתוך ליכא דמכחיש ליה דהאי פלגא דקאי לא מיקרי רוב שלם״. וביתר ביאור כתב הרשב״א: ״אבל שחיטה לאו תרי רובי בחד מנא הוא, דאנן לא צריכינן אלא לרובא דשחיטה, אבל לשאינו שחוט לא משגחינן בין קרית לי׳ רוב או מיעוט״.
ודבר גדול הורה לנו רבינו, שהדין מחצה על מחצה כרוב הוא כמו הדין רובו ככולו. שכללים אלה אינם עפ״י טבע המציאות, שבדברים שבטבע לא שייך לומר רובו ככולו או מחצה על מחצה כרוב, אלא כך הוא בדיני התורה ורק לענייני התורה.
לפיכך, בשחיטה כשאנו אומרים מחצה על מחצה כרוב הוא רק לדין השחיטה ושייך רק בחצי הנשחט, שאנו אומרים בו שאם שחט חציו הרי הוא כאילו שחט רובו, ובשחט רובו הרי הוא ככולו, אבל במחצה הנשאר לא שייך כלל זה, שמבחינת דין התורה הוא כשחוט ומבחינת הטבע לא שיך בו מחצה הוא כרוב ורוב הוא ככולו. ולפיכך, אין להקשות מתנור שחלקו לשנים, דהתם בנשתייר רובו לא חשוב כנתיצה אין זה מטעם דין התורה, אלא פשוט שרובו קיים ואינו נתוץ, אבל במחצה לא שייך זה. והגמ׳ הבליטה רעיון זה בחריפות משכנעת, שאם תאמר גם בתנור מחצה כרובו, על כרחך עליך לומר כן בשני החצאים, וזה נמנע מצד ההגיון.
ולפי זה זהו ביאור דברי הגמ׳ שם: אמר רבא, שאני לענין טריפה דבעינן רוב הנראה לעיניים. ופירש״י: ״כלומר, רוב גמור שהוא ניכר״, ודבריו מחוסרים הסבר, מאי עדיף טריפה משחיטה? ולפי האמור מיושב שפיר, שרק בשחיטה שהוא נוגע בדין התורה אנו אומרים מחצה על מחצה כרוב, אבל טריפה תלויה בטבע אם היא חיה או לא, וע״ז לא שייך להכריע בכלל הלכתי.ה
ובמה שכתבתי יש להסביר דברי התוס׳
חולין כ״ט,א ד״ה דכולי עלמא, ויש בו משום יישוב לכמה וכמה קושיות שנתלבטו בהן כמה אחרונים, וא״מ להאריך יותר.
קושי הגיוני לאסור דבר שכבר הותר
והוכחות ממקומות אחרים שאין מקום לאיסור מדאורייתא
וכשאני לעצמי, לא נחה דעתי בהסברם של האחרונים בטעם איסור שהייה במיעוט בתרא, משום שאם גמר את השחיטה עשה את המיעוט לחלק מעצם השחיטה – ואין רעיון זה נתפס במוחי, שסוף סוף קשה להבין, מדוע נפסלת השחיטה לאחר שהוכשרה כבר בשחיטת הרוב, האם יש בכוח השוחט לבטל במעשיו את הדין של רובו ככולו ולפסול את השחיטה למפרע.
ועי׳ ברא״ש חולין פרק גיד הנשה (אות ל״ז) שכתב, דדבר שבטל ברוב מותר לאכול כולו ואפילו אם בישל שלשתן כאחד, שכיון שהותר שוב אינו חוזר ונאסר
ו. ומביא ראיה
מזבחים ע״ג,ב בענין בעלי חיים המיועדים לקרבן שנתערב בהם פסול, דאיתא במשנה
(זבחים ע׳,ב) שכולם ימותו, והגמ׳ מקשה דיכוף אותם שינודו בכדי שלא יהיה קבוע, ונימא כל דפריש מרובא פריש, ומתרץ רבא גזירה שמא יבואו י׳ כהנים בבת אחת ויקרבו (רש״י: ״קס״ד השתא דחייש לשמא אחר שיקחם אחד אחד עד ששחטו י׳ והם רוב יבואו י׳ כהנים ויזרקו דמיהן ויקטירו אימוריהן כאחד, וכו׳ ״), ומקשה הגמ׳: אלא מעתה מגיסא אסורא, וכו׳. ומפרש הרא״ש: ״מגיס הוא כלי שמקטירין בו חלבים, כלומר, אחרי שהותרו בפרישתן, וכי בשביל שחזרו לקביעתן יאסרו״?
ועי׳
שבת י״ד,א שגזרו טומאה על הבא ראשו ורובו במים שאובים (
רש״י שבת י״ג,ב ד״ה והבא: ״לאחר שטבל מטומאתו במים שאובין בו ביום״), משום שבתחילה היו טובלים במי מערות מכונסים וסרוחין, והיו נותנים עליהם מים שאובין ועשאום קבע, גזרו עליהם טומאה. ״מאי קבע? אמר אביי שהיו אומרים לא אלו מטהרין אלא אלו ואלו מטהרים (רש״י ד״ה לא אלו: ״דמקוה לבדה מטהרין אלא אלו ואלו מטהרין, דמתוך שהורגלו הכל בכך לא היו יודעין שלהעביר הזוהמא היו השאובין באין אלא לטהר״). וא״ל רבא, מאי נפקא מינה הא קא טבלי בהנך״? ופירש״י: ״כיון שכולן טובלין תחילה במקוה, מאי איכפת לרבנן אם עשאוה הטובלין קבע אחר טבילה״? (וכבר הבאתי בשו״ת ״שרידי אש״, סי׳ ו׳, פרק שני אות כ״ד בשם החידושי הרי״ם, שרצה לדון בזה משום איסור בל תוסיף).
והפירוש הפשוט הוא, שאין לפסול את הטבילה הכשרה בשביל שטבל אח״כ במים שאובין. ויש לדחות, דהתם טעם האיסור משום שיאמרו אלו ואלו מטהרים, ועל כך משיב רבא, שאין לחשוש לזה, כיון שהם טובלים תחילה במקוה כשרה. משא״כ במיעוט בתרא האיסור הוא שהוסיף על שחיטתו ועשה את המיעוט חלק מעצם השחיטה.
אלא שקצת קשה, דהתם גם כן נימא שחכמים אסרו בשביל שעשה הטבילה במים שאובים לחלק מעיקר הטבילה, ובע״כ שאין במעשיו כלום לפסול מה שנטהר כבר. וצ״עז.
היש מקום להבדיל עם שהייה במיעוט קמא
ועוד קשה, שלפי הטעם של האחרונים שהבאתי קשה להסביר, מדוע הכשיר רש״י שהייה במיעוט קמא דקנה, והרי גם המיעוט קמא הוא חלק ממעשה השחיטה? ואף שחצי קנה פגום כשר לשחיטה, זה משום שהבהמה לא נטרפה בכך ומהני בה שחיטה והשחיטה מתחלת מן החצי הבלתי פגום, אבל אם התחיל בשחיטת הקנה הרי עשה גם את החצי הראשון לחלק של השחיטה?!
וכבר עמד בזה מהר״י ווייל בהל׳ שחיטה וכתב: ״לפי סברת התלמוד שהייה כשרה במיעוט קמא דקנה, מידי דהוה אמצא חצי קנה פגום והוסיף עליו כל שהוא. ואם תאמר, למה לא יליף מחצי קנה פגום ששהייה כשרה במיעוט בתרא בדיעבד? וי״ל, מיעוט בתרא ממיעוט קמא ליכא למילף, דטעם דחצי קנה פגום דכשרה לפי שאין החיות יוצא אלא ברוב״. ודבריו בלתי מובנין [ועי׳ מה שכתב בזה הגאון הקדוש מהר״י זוסמנוביץ זצ״ל הי״ד בקונטרסו הנדפס בשו״ת שרידי אש ח״ב, בנספח לסימן ו׳].
ואולי נתכוין מהר״י ווייל לסברת מהרש״ל שכתב בים של שלמה פ״ב דחולין סי׳ י״ב: ״אפילו למ״ד דשהייה כשרה במיעוט קמא דקנה, אפילו הכי דרסה אסורה, לפי שנעשה הפסול בשעת שחיטה ובמעשה השחיטה, אבל שהייה כיון ששהה אזל ליה מעשה קמא והוי כמו מצא חצי קנה פגום. ע״כ. ולפי״ז הוא הדין נמי בהחליד במיעוט קמא דקנה. ואין להקשות, א״כ לפי זה אמאי מטרפינן שהייה במיעוט בתרא, כ״ש נימא מאחר דשהה כבר אזל שחיטה ואיתכשר – לא דמי, דהתם מאחר שחזר ושחט, א״כ אנו רואים שלא גמר שחיטתו הראשונה ובלא שחיטה הראשונה אינה שחיטה – א״כ נמצא שהייה בתוך השחיטה, אבל הכא מאחר ששהה – א״כ הפסיק וגלי בדעתו שלא ניחא לו במה ששחט מתחילה, אלא דעתו לשחוט עתה שחיטה אחרת כראוי״.ח
וזוהי גם כוונת מהר״י ווייל, שחצי קנה פגום אינו מסלק את החיות, ולפיכך אפילו אם שחט הרי הוא כאילו לא שחט אלא פגם, והשחיטה מתחילה אח״כ, משא״כ בשהייה במיעוט בתרא, הרי גמר במעשהו את שחיטתו הראשונה. ועי׳ ברבנו גרשום מאור הגולה כ״ט,א ד״ה אי אמרת.ט
אולם כל זה מספיק להסביר איסור מדרבנן וכפי שיטת המהרש״ל, שכל האיסור אינו אלא מדרבנן. וגם בזה יש חולקים, שהמהרש״ל עצמו וכן הב״ח אוסרים שהייה במיעוט קמא, והב״ח כתב: ״דמאי שנא מיעוט בתרא, שכבר הכל שחט כראוי ואפילו הכי אסרינן מאחר דנעשה כעין פסול בענין שחיטה, כל שכן במיעוט קמא״.
ועי׳ בש״ך יו״ד סי׳ כ״ד ס״ק י״ג שהביאם והשיג עליהם מגמרא מפורשת
בחולין כ״ח,א בנשחט חצי גרגרת ושהה כדי שחיטה וגמר שחיטתו כשרה. וכבר תירץ בפרי מגדים, דהתם מדאורייתא והנ״ל אסרו מדרבנן, ועי׳ בהגהות הגרע״א שם, שבתשובות הר״י מיגש (סי׳ מ״א) אסר שהייה במיעוט קמא מדינא. ויש להאריך בזה הרבה.
עוד קושי הגיוני: להחיל הלכות על המיעוט שנחשב כנחתך
על הטעמים שאסרו חכמים שהייה במיעוט בתרא
והסברה עצמה, שלאחר שגמר נעשה המיעוט חלק מהשחיטה, אינה מתקבלת על הלב, שהטעם שמועילה שחיטת הרוב הוא משום רובו ככולו, והוי כאילו נשחט גם המיעוט, וא״כ איך אפשר לומר שהמיעוט נעשה לחלק מהשחיטה, והרי הוא כבר שחוט ע״י שחיטת הרוב.י
ועי׳ בתוס׳
חולין כ״א,ב ד״ה ואינו, שבסימן הראשון אין איסור, האמור בחטאת העוף, ד״לא יבדיל״ – ״כיון דבעי שחיטת רוב אותו הסימן. ודבריהם סתומים לכאורה, איזה הבדל יש ביניהם? הרי בין בסימן אחד בין בשני סימנים הדין שווה, שלכתחילה צריך לשחוט שני הסימנים גם בעוף ובדיעבד שרי ברוב סימן אחד, כמו שהקשו בתחילה.
ונראה בביאור דבריהם, דהא דמהני ברוב אחד הוא משום רובו ככולו, והוי כאילו נחתך כולו, וא״כ לא שייך לאסור חתיכת המיעוט משום ״לא יבדיל״ והרי הוא נחשב כאילו כבר נחתך. ומצאתי שכבר העיר בזה בספר תפארת יעקב שם וכן בספר דבר אברהם.
ולפי״ז קשה, הרי סברה זו שייכת גם לגבי שיהוי, שאין שייך לאסור שיהוי במיעוט בתרא כיון דמיעוט זה נחשב כאילו כבר נשחט, ומה שייך לומר דמכיון שחזר ושחט מיעוט בתרא כבר עשה אותו לבלתי שחוט עוד, וכי שייך בזה חזרה מעשייתו הראשונה, והרי מה שעשה עשה וכבר יצא בהיתר ואיך אפשר לחזור ולאוסרו?כ
וראיתי בנודע ביהודה מהדו״ב יו״ד סי׳ ב׳ שיצא לחלוק על השבות יעקב ח״ב סי׳ נ״ד שמיקל בענין שיהוי במיעוט בתרא – שהיא רק שאלה בגמ׳ האם לאסור מדרבנן, ולדעתו של הנו״ב אף המיקל לא היקל אלא במקום שהשוחט סילק את ידו לגמרי לאחר ששחט את הרוב, וכתב עוד שאף לדעת השבות יעקב – בשחיטת רוב יש מקום להקל, דאין כאן סרך איסור דאורייתא, דכיון שנשחט הרוב הוה המיעוט כנשחט וכמאן דמנח בדיקולא, אבל לא כן בשהה [בעוף] בין שני סימנים. והביא פירושו של ה״ר אושעיא, בתוס׳ ל׳,ב סוד״ה החליד, דבעיית הגמ׳ בשיהוי במיעוט בתרא הוא בשחט בסכין רעה, שהעסק בשחיטת המיעוט בתרא [של הסימן הראשון בבהמה] נחשב כשיהוי, דכיון שכבר חתך רובו הרי הוא כאילו נחתך כולו, וכשמוליך ומביא כל היום כולו באותו מיעוט הוי כאילו מוליך ביד וברגל, עיי״ש בתוס׳, וא״כ לדידן אם שהה במיעוט בתרא [של הסימן השני] יש מקום להקל בספקו, משא״כ בשהה [בעוף] בין סימן לסימן עיי״ש.ל ואפשר שמטעם סברא זו כתבו הרשב״א (בתורת הבית) והים של שלמה שאיסור שיהוי במיעוט בתרא הוא מדרבנן [כמש״כ בקונטרסי הראשון, עי׳ שו״ת ״שרידי אש״ ח״ב, סי׳ ו׳ אות ה׳].
ואמנם התבואות שור סי׳ כ״ג ס״ק ט׳ [והביאו הנו״ב הנ״ל] הביא בשם רבנו ירוחם שהוא ספיקא דאורייתא, שכן כתב רבנו ירוחם נתיב ט״ו חלק ב׳, כיון שחזר לשחוט אותו המיעוט כבר גלה בדעתו שהוא עושה עיקר כל כך גדול מאותו מיעוט כמו מן הרוב. ולפי דעתו עשה את השהייה בעיקר השחיטה, ופסולה השחיטה.
ולולא דעת התבו״ש הי׳ אפשר לומר, שגם לרבנו ירוחם, הוא איסור דרבנן, אלא שרבנו ירוחם הסביר את הטעם שאסרו רבנן את השיהוי במיעוט בתרא באופן אחר ממה שהסבירו הרשב״א והים של שלמה, שטעם האיסור מחמת גזירה שמה ישהה לפני שחיטת הרוב. ואפשר שחשש זה שכתב הרשב״א הוא מטעם שכתב רבנו ירוחם, דכיון שעשה עיקר מאותו מיעוט ושהה קודם [גמר] שחיטתו יבוא גם להתיר שיהוי מקמי הכי.
ואולי גם הב״ח, שכתב דשיהוי במיעוט בתרא הוא הלכה למשה מסיני, שהרי הכל תמהו למה לא יהי׳ כמחתך בשר בעלמא, מה שחותך אחרי שחיטת הרוב [וכמובא בקונטרסי]. – אין כוונתו לומר שהוא פסול בשחיטה, אלא שהוא הלכה למשה מסיני לאסור אם שהה במיעוט בתרא.
בהשוואה בין שהייה במיעוט בתרא ומירק כהן גדול את התמיד ע״י אחר
ולכאורה יש להביא ראיה
מחולין כ״ט,א: הביאו לו את התמיד, קרצו ומירק אחר שחיטתו על ידו, יכול לא מירק יהא פסול לכך שנינו רוב אחד בעוף ורוב שנים בבהמה. ופריך שם: יכול לא מירק יהא פסול – א״כ הויא ליה עבודה באחר, ותניא, כל עבודות יום הכיפורים אינן כשרות אלא בו? הכי קאמר, יכול יהא פסול מדרבנן דס״ד אמינא איכא פסול מדרבנן, לכך שנינו רוב אחד בעוף.
ולפי סברת האחרונים בהסברת טעמו של רש״י בשיהוי במיעוט בתרא, שכיון שגמר לשחוט הוי כולה חדא שחיטה, א״כ כשמירק אחר שחיטה על ידו, ג״כ הוי כולה חדא שחיטה והי׳ לנו לפסול מטעם עבודה באחר, דכי היכי דפסלינן שיהוי מטעם זה, כן יש לנו לפסול אם גמר אחר את השחיטה.
ואמנם, לפי דעת הדרישה המובא בש״ך סי׳ ב׳ ס״ק כ״ז אין שיהוי פוסל במיעוט בתרא אלא אם גמר הראשון את המיעוט. אבל אם גמר אחר את השחיטה אין השיהוי פוסל, א״כ י״ל שאם האחר מירק על ידו לא מיחשב כחדא שחיטה ולא הוי עבודה באחר.
ואולם הש״ך דחה את דעת הדרישה וכתב שאפילו בגמר אחר הוי שהייה, כיון דשחיטה שייך במיעוט בתרא, אין נפקא מינה אם גמר השוחט הראשון או גמר אחר, עיי״ש.
הניתן להשוות בין שהייה במיעוט בתרא ומירק כהן גדול את התמיד ע״י אחר?
ורבות נתקשיתי בזה, עד שמצאתי בספר כלי שרת להגה״ק מה״ר אברהם אבא רזניק הגאבד״ק פילבישקי זצוקלה״ה (הי״ד) שעמד בזה ועיי״ש בסי׳ נ״ז שכתב לחדש, דבאמת לאחר שחיטת הרוב נגמרה השחיטה, אלא שזהו דין התורה שהשהייה שבאה בסוף סותרת את השחיטה מעיקרא. ועפי״ז תירץ הקושיא
מחולין כ״ט,א הנ״ל, עיי״ש שפלפל בחריפות גדולה.
אבל לא נחה דעתי בתירוץ זה, דהיכן מצינו בש״ס דדבר שהוכשר יפסל אח״כ. וכבר הבאתי לעיל דברי הרא״ש בפרק גיד הנשה, שאין לומר שהתורה אסרה דבר שכבר ניתר.
ובעל כרחך צ״ל שבאמת כבר נגמרה בשחיטת הרוב השחיטה כולה, אלא שזו הלכה למשה מסיני שאם גמר את השחיטה ועשה את שחיטת מיעוט בתרא עיקר גדול – אסרה התורה את השחיטה, כמש״כ רבנו ירוחם הנ״ל, או שנאמר שהוא רק מדרבנן כמש״ל, אבל אם בא אחר ומירק, שהוא עשה זאת להוציא את הדם, כמו שכתב רש״י בחולין שם (כ״ט,ב ד״ה מצוה למרק), וא״כ לא עשה זאת לשם גמר שחיטה ולא עשה עיקר גדול מאותו המיעוט, לא נפסלה השחיטה.
אלא שזה דוחק, שהרי הש״ך שם, כתב דאפילו אם גמר עכו״ם שחיטת המיעוט, נפסלה השחיטה ע״י שהייה. ובעכו״ם בוודאי לא שייך לומר שעשה שחיטת המיעוט עיקר גדול. ואמנם, האחרונים חלקו על הש״ך בשחיטת עכו״ם, דשחיטת עכו״ם אינה חשובה שחיטה והוי כמחתך בשר בעלמא, אבל בשחט ישראל, מודים האחרונים שנפסלה בשהייה, ואפילו אמר בפירוש שאינו מתכוין לעשות עיקר שחיטת המיעוט, אלא חתך כדי להוציא דם.
*
ואולי יש לומר, ששחיטת מיעוט בתרא אינה נפסלת באחר משום שהיא עבודה שאפשר לבטלה, שהרי בדיעבד אם שחט רוב, השחיטה כשרה, וכן בחולין שם אומרת הגמ׳ שרק אם נאמר שאם מירק הוא פסול הוי עבודה באחר, אבל אם מירק אינו פסול מדאורייתא לא הוי עבודה באחר, ואף שזוהי מצוה למרק מ״מ אין זו עבודה שתפסל ע״י אחר.
והנה התוס׳ שם ד״ה אם כן, הקשו: מאי קשיא לי׳ מעבודה באחר, הא שחיטת כהן גדול כשרה בזר? ותירצו: ״דמ״מ פסול מדרבנן״. ויש לומר דרבנן הצריכו שחיטה בכהן גדול, ואף שמהתורה כשרה בזר, מ״מ מיחזי כעבודה, שהרי היא צריכה פנים. ושפיר י״ל דלא הצריכו חכמים שחיטה בכהן גדול אלא בשחיטת רוב שאי אפשר לבטלה, משא״כ שחיטת מיעוט בתרא שאפשר לבטלה לא גזרו חכמים.
ואף
שבזבחים י״ד,ב מסקינן דאפילו לרבי שמעון [דאית ליה דעבודה שאפשר לבטלה לאו עבודה היא] פסלינן הולכה בזר, אעפ״י שהיא עבודה שאפשר לבטלה [עי׳ רש״י ד״ה הולכת אברים אפשר לבטלה: ״שאם רצה מפשיט ומנתח אצל המזבח״], מ״מ יש לומר שזו רק בעבודה ממש, אבל שחיטה שאינה עבודה אלא דמיחזי כעבודה, הדרינן לכללא דכל שאפשר לבטלה לא מיחזי כעבודה וכשרה בזר.
מ וכבר כתבו התוס׳ שם ד״ה הג״ה: ״שחיטה לאו עבודה היא לפי ששווה בחולין ובקדשים״, ואין השחיטה מציווי עבודת הקרבנות אלא מדיני כשרות, עיי״ש.
ולכן שפיר יש לחלק בין הולכה, שהיא עבודה פסולה בזר, אעפ״י שאפשר לבטלה, משא״כ שחיטה שאינה עבודה ורק מיחזי כעבודה – יש לחלק בין שחיטה הרוב שאי אפשר לבטלה, ובין שחיטת המיעוט בתרא שאפשר לבטלה. שכעין זה איתא
בזבחים י׳,ב: אמר לו ר׳ יהושע חטאת נאמר בה ״היא״ בשחיטה, היא לשמה כשרה, שלא לשמה פסולה ... אבל אשם לא נאמר בה ״הוא״ אלא לאחר הקטרת אימורין, והוא עצמו שלא הוקטרו אימורין כשר.
*
ובמה שכתבתי מובנים דברי התוס׳ [הנ״ל] בחולין שם, שהקשו: מאי קשיא לו מעבודה באחר הא שחיטה כשרה בזר אפילו בתמיד של יום הכפורים? ותירצו: ״דמ״מ פסול מדרבנן״. ולכאורה קשה, א״כ מאי משני דס״ד אמינא איכא פסול מדרבנן, הא אפילו אי נימא דאיכא פסול מדרבנן, מ״מ הוי לי׳ עבודה באחר מדרבנן, כמו דאמרינן דאי הוי פסול דאורייתא הוי לי׳ עבודה באחר ואע״ג דשחיטת זר כשרה מכל מקום הי׳ לנו לאסור מירוק באחר מדרבנן – כמו כן בפסול דרבנן יש לנו לאסור מירוק ע״י אחר מדרבנן.
ולפי מ״ש הוא פשוט: בשלמא אי נימא מירוק הוא מדאורייתא, היינו אם חסר מירוק הוא פסול מדאורייתא, א״כ גם מירוק הוא עבודה שאי אפשר לבטלה כמו שחיטה, וא״כ כמו שגזרו רבנן שאם נעשתה השחיטה ע״י אחר הוא פסול, ואעפ״י ששחיטה בזר כשרה משום דשחיטה לאו עבודה, מ״מ כיון דמיחזי כעבודה פסלו חכמים, וכמו״כ היה להם לפסול גם מירוק. משא״כ אם חסרון מירוק אינו פסול מדאורייתא, א״כ מדאורייתא אין המירוק מעכב ואפשר לבטלה ולא מיחזי כעבודה, ולכן לא גזרו חכמים שיהא מירוק פסול באחר, ורק ס״ד שגזרו שאם נחסר המירוק הוא פסול, אבל לא שייך לומר שגזרו שהוא פסול אם נעשה ע״י אחר.
ועי׳ בחידושי הר״ן [לחולין] שכתב בכגון זה, שקושיית הגמ׳ היא לכתחילה. דכיון דמצות היום היא בכהן גדול, אם איתא דאם לא מירק יהא פסול אינו בדין שימרק אחר לכתחילה, שכשם שהוא קורץ את התמיד אעפ״י שהשחיטה כשרה בזר, כך ראוי שימרק הוא עצמו ולא ימרק אחר. ועיי״ש שהיתה לו גירסא בגמרא: לכתחילה היכי שבקינן לי׳ למרק. דמשמע דלכתחילה בלחוד הוא דקשיא לי׳. ואולם אף לפי גירסתינו יש לפרש כן, כמש״כ.
ועי׳ בתוס׳
יומא ל״ב,ב ד״ה אם כן, שפירשו דאע״ג דשחיטה כשרה בזר משום דלאו עבודה היא לפי שנוהגת גם בחולין, מ״מ מירוק הוי עבודה שהרי אינו בחולין. ונעלמו דברי התוס׳ אלה מהגאון בעל תפארת יעקב, שחידש סברא זו מדעתו.
*
ועדיין לא הונח לי, מ״מ אמאי ממרק אחר, הא הוי שחיטה בשנים, ולר׳ אלעזר בר׳ שמעון ילפינן מקרא דאין שנים שוחטים זבח אחד, כדאיתא
בחולין כ״ט,ב. בשלמא לענין עבודה באחר י״ל כמשכ״ל, כיון שאין המירוק מעכב לא מיחזי כעבודה, אבל לענין שחיטת שנים קשה, אמאי לא נחשב שחיטת המיעוט בתרא לשחיטה, והא לענין שהייה נחשב לשחיטה, כמו שהבאתי לעיל בשם האחרונים
נ, ובפרט לשיטת הרמב״ם שלכתחילה צריך לשחוט כל הסימנים מדאורייתא, כמו שהעלו מפרשיו [עי׳ כסף משנה ריש הל׳ שחיטה].
ועי׳ בחידושי הרמב״ן [לחולין] שכתב: ״והא דתנן ומירק אחר שחיטה על ידו אפילו לראב״ש אתיא, שכיון שאינו דבר המעכב בשחיטה אינו בכלל ב׳ שוחטים זבח אחד ... משום דלא מקריא שחיטה כדמפרש בגמ׳ ״. ובריש השוחט רצה הרמב״ן בתחילת דבריו לומר שמדאורייתא בעינן לכתחילה שחיטת כל הסימנים.
ועל הרמב״ן עצמו לא קשה, שהוא דחה פירוש רש״י בשהייה במיעוט בתרא, וגם פירוש הראב״ד דשיהוי במיעוט בתרא הוא מדרבנן [עי׳ הל׳ שחיטה פ״ג ה״ד]. ולית לי׳ האי סברא שאם גמר את השחיטה מיחשב כשחיטה. ואע״ג שלכתחילה צריך לשחוט כל הסימנים מדאורייתא, מ״מ יש לומר כיון שאינו מעכב לא מיקריא שחיטה, ואינו בכלל שאין שנים שוחטים זבח אחד.
אבל לרש״י, ולפי הסברם של האחרונים, שאם גמר את השחיטה מיחשיב כשחיטה, קשה, למה לא יהי׳ זה בכלל אין שנים שוחטים זבח אחד? ומאי שנא משהייה שפסול אפילו אם אחר שחט את המיעוט בתרא, כדעת הש״ך, ומדוע לא יהי׳ אסור גם משום אין שנים שוחטים זבח אחד?
ביישוב הקושיות ממירק ע״י אחר
על אלו האוסרים שהייה במיעוט בתרא מעיקר הדין
ויש לחלק, דלגבי שיהוי במיעוט בתרא אנו מצרפים את המיעוט האחרון לשחיטת הרוב הקודמת, ואמרינן כולה חדא שחיטה היא, כמש״כ רש״י בדף ל׳,ב ד״ה החליד במיעוט סימנים [וכן ל״ב,א ד״ה במיעוט סימנים], ושיהוי פוסל בה, אבל צירוף זה מועיל רק בנוגע לשחיטה עצמה, שהשחיטה המצורפת מרוב וממיעוט היא שחיטה אחת, ואפילו אם גמר אחר את שחיטת המועט ג״כ מצטרפין, שהרי בחולין שנים שוחטים בהמה אחת, ושפיר נחשבת שחיטת השנים לשחיטה אחת לענין פסול שהייה.
משא״כ לענין שנים שוחטים, שהאיסור הוא שלא יהי׳ השני עושה שחיטה, אז אין הצירוף מועיל לעשות את המיעוט לשחיטה חדשה, שהרי השני לא עשה בעצמו מעשה שחיטה, אלא השלים את שחיטת הראשון, ועצם השחיטה עשה הראשון ולא השני. ובשלמא כשאחד שחט חציו והשני שחט החצי השני נחשבים שניהם לשוחטים, אבל לא בשחט אחד רוב והשני רק מיעוט.
ובסברא זו מתיישבת בפשיטות גם קושייתי הראשונה, שלשיטת רש״י בשהייה במיעוט בתרא יהי׳ פסול במירק אחר מטעם עבודה באחר – שכיון שהמירוק אינו אלא גמר השחיטה של הכהן גדול, א״כ אינו נחשב לעבודה. דבשלמא אם נאמר שחסרון מירוק פוסל מהתורה, אז המירוק הוא חלק של השחיטה וכיון שנעשה זה ע״י אחר שפיר נחשב לעבודה באחר. משא״כ אם חסרון המירוק אינו מהתורה ואינו מעכב כלל, הרי אינו נחשב לחלק השחיטה, אלא שיש מצוה למרק משום הוצאת דם, אז אפילו אם נימא דבלא מירוק הוא פסול מדרבנן, כס״ד בגמרא, מ״מ אין פסול זה מטעם חיסרון שחיטה אלא מטעם חסרון מצוה, ואינו שייך כלל לעצם השחיטה, שזו נגמרת ע״י הכהן גדול, אלא דס״ד שחכמים פסלו משום שלא עשה מצוה שהטילו עליו חכמים, שפיר י״ל שאין זו עבודה שנפסלת באחר, דאין הוצאת כל הדם עיקר בעבודה, ובדיעבד דיו בהוצאת הדם ע״י שחיטת הרוב.ס
*
ובזה מוסברים היטב דברי התוס׳
ביומא ל״ג,א ד״ה למה לי למרק, שהקשו: ״תימה, והלא אף בחולין מוכח בפרק השוחט שיש לשחוט לכתחילה כל הסימנים ולא סגי ברוב?״, ותירצו: ״ה״מ בחד גברא, אבל בתרי גברי, דכבר שחט כהן גדול ונסתלק, אי אתי אחרינא וממרק נראה כשהייה, ונראה כאילו נשחט הזבח בשניים, הוה לן למיסר למרק, ומשני מצוה למרק כדי לקבל כל הדם״.
וזה כמו שאמרנו, שאין המירוק שהוא מדרבנן נחשב לשחיטה כיון שאינו עיקר בשחיטה, אלא שאם היינו אומרים שהמירוק הוא משום שמצוה לגמור את השחיטה היה נראה כאלו נשחט הזבח בשניים, והיינו שהיינו צריכים לאסור את המירוק באחר משום מראית עין.
ומה שלא רצו התוס׳ לומר שנראה כאילו נעשית עבודה ע״י אחר, משום שמלשון הגמ׳
יומא ל״ב,ב ״יכול יהא פסול מדרבנן״ יוצא, שאם המירוק אינו מדאורייתא לא חיישינן לעבודה באחר משום שכל עיקרה ששחיטה נחשבת לעבודה לגבי כהן גדול אינו אלא מדרבנן, וכולי האי לא החמירו חכמים במירוק שאינו מעכב כלל מדאורייתא.
עוד על הקושי ההגיוני כיצד ניתן לפסול דבר שכבר הותר?
והנה אף שהועלנו ליישב את הקושיות שהקשיתי על סברת האחרונים בהסברת דין שהייה במיעוט בתרא לשיטת רש״י, מ״מ לא נחה דעתי בסברא זו. שסוף סוף אין להבין את הפסול במיעוט בתרא לאחר שנשחט רובו והוכשר ע״י שחיטה זו מטעם רובו ככולו, איך בטל דין זה ע״י שהוסיף ושחט כל הסימן?
וממה נפשך, אם אמרינן שרובו ככולו עושה את המיעוט הנשאר לבלתי חשוב עוד – איך נעשה אח״כ חשוב בשביל שחתך אותו? ואם מחשיבין גם את המיעוט הנשאר ועושים אותו לחלק מעצם השחיטה – אמאי אין שחיטתו מעכבת?ע
ואמנם, הבאנו לעיל הסברא בשם רבנו ירוחם, שכיון שחזר ושחט את המיעוט, כבר גילה דעתו שעשה עיקר כ״כ גדול משחיטת המיעוט כמו מן הרוב, ולפי דעתו עשה את השהייה בעיקר השחיטה. ברם, טעם זה מספיק רק לבאר פסול דרבנן, שהחכמים פסלו את השחיטה בשביל דעתו זו, אבל אינו מספיק לבאר פסול דאורייתא, דמה לנו ולדעתו, וכי הדין דרובו ככולו תלוי בדעתו וברצונו? אתמהה.
ועוד קושי מעבר לקשיים ההגיוניים:
כיצד יש כוח לבטל מעשה ראשון?
ומלבד הקושי ההגיוני יש לשאול: היכן מצינו דבר כזה שלאחר שעשה מעשה כשרות, שיוכל לחזור ולבטלו,
ובזבחים כ״ט,א דרשו על הפסוק ״ואם האכל יאכל מבשר זבח שלמיו ביום השלישי לא ירצה ... פגול יהיה״
(ויקרא ז׳, י״ח): אמר ר׳ אליעזר, כוף אזנך לשמוע, במחשב לאכול ביום השלישי הכתוב מדבר, או אינו אלא באוכל מזבחו ליום שלישי? אמרת, אחר שהוא כשר יחזור ויפסל? אמר לו רבי עקיבא, הן מצינו בזב וזבה ושומרת יום כנגד יום, שהן בחזקת טהרה וכיון שראו סתרו, אף אתה אל תתמה על זה, שאעפ״י שהוכשר שיחזור ויפסל.
ועי׳ בתבואות שור שכתב, שזו מחלוקת תנאים אם אחר שהוכשר יחזור ויפסל. אבל באמת נראה ודאי שרבי עקיבא לא פליג על עצם הסברא שאחר שהוכשר אין הוא יכול להפסל, אלא שהוא סובר שאם נפרש שהכתוב קאי באוכל ביום השלישי, ע״כ עלינו לומר שהתורה גזרה כן, שהקרבן נפסל ע״י אכילת איסור, כמו שמצינו גזירת התורה בזב וזבה וכו׳, אבל במקום שלא מצינו גזירת התורה בפירוש, אין לנו לחדש ולומר דבר שהוא נגד הסברא והיכן מצינו בתורה שבאם שהה לאחר השחיטה נפסלת השחיטה? והרי השהייה שלאחר השחיטה אינה פוסלת, אלא השחיטה שאחרי השהייה יש לה לפסולפ. ודבר זה תמוה, וכי יש בהוספה זו מעשה עבירה?צ
היש מקום לסברא דכל זמן שלא גמר יש למעשיו דין של גוף המצוה?
וראיתי בשו״ת ״משיב דבר״ להגאון הנצי״ב ז״ל ח״ב סי׳ י״ד, שהסביר שיטת רש״י עפ״י הירושלמי המובא בתוס׳
חגיגה ח׳,ב ד״ה חוזר ומקריב: ״הי׳ לפניו עשרה בהמות, הקריב חמשה ביו״ט ראשון והמותר מהו שידחה יו״ט האחרון ... אמר רב שמן בר אבא בשם ר׳ יוחנן, לעולם הוא מוסיף והולך ודוחה יו״ט עד שיאמר אין עוד בדעתו להוסיף״. הרי שכל זמן שעוסק באותה מצוה, אעפ״י שאפשר לו להפסיק, מ״מ כל זמן שאינו מפסיק ואומר שאין בדעתו להוסיף עוד, יש לו דין של גוף המצוה, והכא נמי גבי שהייה, כל זמן שהוא עוסק בשחיטה, אעפ״י שיכול להפסיק אחרי שחיטת הרוב, יש לה דין של גוף השחיטה ושהייה פוסלת בה.
ובעניי לא זכיתי להבין דימוי זה, דהתם תלוי אם הוא מביא את הקרבנות בתור שלמי חגיגה שדוחין יו״ט, או בתור נדרים ונדבות שאין מקריבין ביו״ט, ולכן כל זמן שלא סילק את עצמו יכול להביא קרבנות הרבה כמה שירצה, שאין שיעור לקרבנות חגיגה, אבל אם סילק את עצמו ואמר שאין בדעתו להוסיף, אז אמרינן מה שמביא אח״כ נעשו נדרים ונדבות.
אבל בשחיטה אין הדבר תלוי בדעתו אלא בדין התורה, והתורה אמרה שבשחיטת רוב הוכשרה השחיטה, ואיך אפשר לו לפסול שחיטה כשרה בזה שהוסיף לשחוט יותר ממדת הכשרה?
היש דמיון עם ציצין המעכבין את המילה
וחכם אחד אמר לי שכעין זה מצינו במס׳
שבת קל״ג,ב: ״המל, כל זמן שהוא עוסק במילה חוזר בין על הציצין המעכבין את המילה בין על ציצין שאין מעכבין את המילה. פירש, על ציצין המעכבין את המילה חוזר, על ציצין שאין מעכבין את המילה אינו חוזר״. ולכן אפשר לומר גם בשחיטה, שכל זמן שעוסק בשחיטה גם המיעוט האחרון נחשב לגוף השחיטה ופוסלת בה שהייה.
אולם באמת יש סתירה לסברא זו, דהתם אמרינן כל זמן שלא סילק את ידיו, אם ראה שנשתיירו בו ציצין, בין שהם מעכבין בין שאינם מעכבין חוזר וחותך, ״דכולא חדא מילתא היא והרי ניתנה שבת לדחות אצלה״, כמש״כ רש״י שם ד״ה כל זמן. ואילו גבי שהייה כתב רש״י
בחולין ל״ב,א ד״ה תיקו: ״דהשוחט רוב סימנים והשליך מידו והעוף שוהה למות אסור לחזור ולחתוך המיעוט בתורת שחיטה״.
ובכלל אין שני העניינים דומים זה לזה, דהתם אמרינן כל זמן שהוא עוסק במילה מותר לחתוך כל הציצין, שכל הציצין שייכים למצות מילה, ורק לאחר שפירש וגמר את המילה אין לו לחתוך עוד, דהוי כהתחלה בפני עצמה, ועל אלו לא ניתן לחלל את השבת. והמסקנה היוצאת מדין זה היא, שאפילו דברים שאפשר שלא לעשותם, אך מכיון שהם מהידור מצוה נחשבים לגוף המצוה כל זמן שעוסק באותה מצוה.ק
אבל מעולם לא עלה על הדעת שאותם דברים שהם רק בגדר הידור מצוה, יש להם כוח לפסול את המצוה עצמה. והגע בעצמך, אם יבוא נכרי או מומר ויחתוך את הציצין שאינם מעכבים, האם יפסול את המילה? ועי׳ בש״ך יו״ד סי׳ ב׳ ס״ק כ״ז, שכתב להדיא שאם שחט הכשר את הרוב ושחט אח״כ הפסול – כשר.
הטעמים שנאמרו באיסור שהייה – לא שייכים במיעוט בתרא
והנה בדין השהייה יש שני טעמים, טעם אחד כתב הרא״ה ומובא בחידושי הר״ן
לחולין כ׳,א: ״ומיהו שהייה ודאי פסולה במליקה, אלא דלא איצטריך לי׳ לאשמעינן, דכיון דמלק חציו של סימן ואיטרפא לה ושהה אח״כ, כיון שהשהייה מחלקת, כי קא מלק טריפה קא מלק, והרי הוא כאילו נטרפה מעיקרא״. פירוש דבריו, ששהייה איננה פסולה בעצם השחיטה, אלא שהיא מבטלת את ההצטרפות של שתי השחיטות, ונמצא שבשעה שהוא גומר את השחיטה כבר היתה טריפה ואין השחיטה מועלת בה
ר.
וטעם שני כתב מהר״י ווייל בהל׳ שחיטה: ״דלכן שהייה אסורה מפני שנראה כשתי שחיטות וקרא כתיב ׳ושחט׳ משמע שחיטה אחת ולא שתי שחיטות. טעם אחר, מפני שהדם נבלע באברים בשעת שהייה משום ביעתותא דבהמה ושוב אינו יוצא אפילו ע״י מליחה וע״י מים״.
והנה בין לטעם הראשון בין לטעם השני, אי אפשר לומר ששהייה במיעוט בתרא פסול מדאורייתא, שהרי לאחר ששחט רוב הסימנים הוכשרה השחיטה ואין צורך עוד בהצטרפות, שאפילו אם לא נצרף את המיעוט ג״כ כשרה מחמת הרוב. וכן לטעם השני אין לפסול את השהייה במיעוט בתרא, דמאחר ששחט את הרוב שוב אינו מבליע דם,ש דאחר שחיטת הרוב אין כאן ביעתותא, שהבהמה כבר מתה ואין לה ביעתותא, שאל״כ איך מתכשרת השחיטה בשחיטת הרוב.
וע״כ צ״ל שאיסור השהייה במיעוט בתרא אינו אלא מדרבנן מטעם גזירה [שלא יבוא לשהות באמצע שחיטה], כדעת הרשב״א והים של שלמה, או כדעת רבינו ירוחם מטעם קנס שעשה שחיטת המיעוט עיקר, כמשכ״ל.
*
וראיתי בכלבו הלכות שחיטה פ״ג, שכתב וז״ל: כתב הר״ף ז״ל שהייה למה אסורה, משום דכיון דשהה באמצע שחיטה קודם גמר הכשר השחיטה, א״כ כשחוזר ושוחטו נבלה קא שחיט. ועוד, דמחמת ביעתותא דשהה קא מבלע דם באברים.
ביאור דבריו, שבאמת בכל שחיטה משנקב הוושט נעשית טריפה או נבלה ובכל זאת מיתכשרא, משום שכן דרך שחיטה והכשרה בכך, כמש״כ רש״י בדף כ׳,ב ד״ה הא קשיא לי, וכן הרשב״א בריש פרק אלו טרפות, אבל אם שהה, הוקבע עליה שם טריפה קודם גמר שחיטה. וטעם זה לא שייך במיעוט בתרא, שאחר ששחט את הרוב הוכשרה ואין עליה שם טריפה.
ועיי״ש בכלבו, שכתב: ״והר״ש ז״ל החמיר בזה ואמר, דכיון דלכתחילה צריך לכוין ולשחוט כל הסימנים, באמת דעתו מתחילה לגמור שניהם, וכששהה באמצע, שהייה מיקרי, ומפסלא השחיטה בהכי״. מוכח שזהו מדרבנן.
חלק ג, סימן כז
שהייה בין סימן לסימן בעוף לשיטת רש״י
ועל מצות הבדלה בעולת העוף ואיסור הבדלה בחטאת העוףת*
בפתיח לסימן הקודם מובאת הגמ׳ בחולין ל״ב,א: בעי רב הונא בריה דרב נתן שהה במיעוט סימנים מהו? תיקו, ועיי״ש ברש״י.
ואיתא בחולין כ׳,ב: אמר זעירי: נשברה מפרקת ורוב בשר עמה נבלה (רש״י: ״ומטמאה מיד, אעפ״י שהיא מפרכסת, דמתה ממש היא, ושחיטה דלאחר מכאן לא מטהרה לה מידי נבלה״).
...אמר רבא אי קשיא לי (רש״י: ״בהא מילתא דזעירי״) הא קשיא לי (רש״י: ״כיון דאמרת נבלה אלמא מתה היא, הא דאמר רחמנא מליקה כשרה בקדשים ובעינן חתיכת סימנים, וכו׳ ״), וכי מתה עומד ומולק (רש״י ד״ה וכי: ״לאחר שהיא כמתה בשבירת העצם ורוב בשר למה עומד ומולק שוב הסימנים, אי אמרת בשלמא טרפה בעלמא הואי אי נשברה בלא מליקה, אבל חיותא מיהא אית בה, מש״ה הויא מליקת סימנין מליקה, וטרפה ליכא למימר שזה דרך הכשרה, דאם לא שהה והניחה לאחר שעשה בה מעשה טרפות, אין כאן טרפות, וכן בכל השוחטין משנקב הושט יש כאן מעשה טרפה וכי גמר שחיטתו מיתכשרא אם לא שהה שיעור שהייה, אלא לזעירי דחשיב לה מתה, מה הוא עומד ומולק״).
א״ל אביי ותקשי לך עולת העוף דבעיא שני סימנין, וכי מתה עומד ומולק (רש״י: ״דהא ודאי עוף בחד סימן מתה ואמאי מעכב שני״). א״ל התם כדי לקיים בה מצות הבדלה.
אי הכי עור נמי? כל המעכב בשחיטה מעכב בהבדלה וכל שאינו מעכב בשחיטה אינו מעכב בהבדלה.
והא מיעוט סימנין לרבנן (רש״י: ״דפליגי לקמן בשמעתין אדרבי אלעזר בר׳ שמעון ואמרי דלא תסגי ברוב שנים ואף על גב דלא מעכבי בשחיטה״) דלא מעכבי בשחיטה ומעכבי בהבדלה? אלא אימא כל שישנו בשחיטה ישנו בהבדלה וכל שאינו בשחיטה אינו בהבדלה.
מכל מקום קשיא (רש״י: ״וכי מתה עומד ומולק״)!
אמר רבא אימא וכן חותך שדרה ומפרקת בלא רוב בשר (רש״י: ״רוחב הבשר של מפרקת, דאכתי לא מתה היא דהא זעירי מפרקת ורוב בשר קאמר״).
ואיתא במשנה זבחים ס״ד,ב דבחטאת העוף היה מולק ראשה ממול ערפה ואינו מבדיל (כלשון הפסוק ויקרא ה׳, ח׳: ״ומלק את ראשו ממול ערפו ולא יבדיל״), ובמשנה נוספת שם נא׳ דבעולת העוף היה מולק את ראשה ממול ערפה ומבדיל (דדרשינן, עפ״י הפסוק ויקרא א׳, ט״ו: ״ומלק את ראשו והקטיר המזבחה״, מה הקטרה הראש בעצמו והגוף בעצמו אף מליקה הראש בעצמו והגוף בעצמו – עי׳ חולין כ״א,ב וזבחים ס״ה,א).
ובגמ׳ זבחים ס״ה,ב הביאו את דברי ר׳ אלעזר ברבי שמעון: ״שמעתי שמבדילין בחטאת העוף״. ומובאים כמה הסברים על מה מוסבת המחלוקת.
ואיתא שם: רבא אמר שהייה בסימן שני בעולת העוף מעכב איכא בינייהו (רש״י: ״בעולת העוף הצריכו ב׳ סימנים ושהה שיעור שהייה בין סימן לסימן איכא בינייהו אי פסיל בה בשהייה בין סימן לסימן כבהמה או לא״). תנא קמא סבר שהייה בסימן שני בעולת העוף לא מעכב, ואע״ג דשהייה קא עביד מעשה עולה בחטאת (רש״י ד״ה ת״ק סבר שהייה בסימן שני בעולת העוף לא פסלה: ״דלא דמי לשחיטת בהמה דטעמא דבהמה דבעי ב׳ סימנים משום דלא נפקא חיותא בסימן אחד הילכך שם שחיטה על שניהם, אבל עוף בסימן א׳ פסקא חיותא ועולת העוף מצות הבדלה בעלמא הוא דאיכא עלה, אבל שם מליקה אינו חל אלא על הראשון ולא מהניא שהייה לפסול בשני, וחטאת שהבדילה אע״ג דבלא שהייה אי אפשר בין סימן לסימן כדתני לקמן בשמעתין שבתחילה חתך שדרה ומפרקת בלא רוב בשר, הגיע לסימן חותכו ורוב בשר עמו, וההיא חתיכת רוב בשר, אף על גב דאית ביה שיעור שהייה, כיון דבעולה שהייה בין סימן לסימן לא פסלה, אי עבדיה בחטאת עביד מעשה עולה בחטאת״), ור׳ אלעזר בר׳ שמעון סבר מעכב (רש״י ד״ה ור׳ אלעזר בר׳ שמעון סבר שהייה בסימן שני בעולת העוף פסלה: ״הלכך חטאת שהבדיל בה, כין שא״א לה בלא שהייה בין סימן לסימן אין כאן מעשה עולה, דבעולה שהייה ליכא, ומחתך בשר בעלמא הוא״).
... אומר היה ר׳ אלעזר בר׳ שמעון שמעתי שמבדילין בחטאת העוף, ומאי לא יבדיל – אין צריך להבדיל (רש״י: ״הילכך אם הבדיל לאו שינוי הוא״).
ועכשיו עלינו לדון בשאלה שעמדו עליה האחרונים, אם לרש״י יש לפסול את השהייה בין סימן לסימן. והנה האחרונים שחידשו את הסברא שלפיכך פסול שהייה במיעוט בתרא, לרש״י, משום שלאחר שגמר את השחיטה נעשה המיעוט האחרון לחלק מעצם השחיטה והוא כאילו שהה באמצע השחיטה, העלו כמסקנא מטעם זה שאין השהייה פוסלת בעוף בין סימן לסימן. שרק במיעוט בתרא יש לומר שנעשה חלק מעצם השחיטה, כיון דמדאורייתא צריך לשחוט כל הסימן ורוב מהני רק מטעם רובו ככולו, וזהו שייך רק בשחט את הרוב ולא יותר, אבל בגמר המיעוט – הוא חלק מן השחיטה מדאורייתא ופוסל בו שהייה, משא״כ בשהייה בין סימן לסימן ל״ש סברא זו, שהרי מדאורייתא אין חיוב לשחוט את הסימן השני, ולא שייך למימר שהסימן השני נעשה חלק מהשחיטה. ובבית הלוי חלק שני סי׳ י״א האריך בזה והעלה, שלרש״י אין איסור שהייה בין סימן לסימן, ומכ״ש שאין שהייה במיעוט בתרא של הסימן השני, ואח״כ מביא את דברי הסמ״ק סי׳ קצ״ז, שכתב בהדיא: ״כששחט סימן אחד בעוף וזרק העוף מידו ועודנו מפרכס לא יחתוך סימן שני עם ראשו בסכין או בקרדום, לפי ששהה בין סימן ראשון לשני, ואפילו כששחט ב׳ סימנים יש ליזהר בזה שלא לחתוך ראשו, לפי שפעמים משייר במיעוט סימנים ולאו אדעתי׳ ״.
וכתב שם שי״ל שהסמ״ק ״לא כתב כן רק לחומרא בעלמא לכתחילה, דלמה יעשה כן בלי צורך״. וכן כתב בספר תפארת יעקב לחולין בריש פרק השוחט, דלא מיבעי לרש״י, שרק סימן אחד צריך לשחוט כולו אפילו בעוף, א״כ כיון ששחט כולו הכל בכלל השחיטה ונפסלת בשהי׳, אבל שוב אין שהי׳ פוסלת, אבל סימן ב׳ שהוא רק להרחקה, שוב אין שהי׳ פוסלת, אלא אפילו לרמב״ם בפ״א ה״ט מהל׳ שחיטה, שמשמע מדבריו שאפילו בעוף צריך ב׳ סימנים לכתחילה, מ״מ כיון דבדיעבד כשר בסימן אחד ובזה אין הטעם משום דאחד הוא כשנים, אין שהייה בשני פוסלת את הראשון, עיי״ש.
וכבר הקדימם בזה הצל״ח
חולין ל׳,ב שלרש״י אין השהייה פוסלת בין סימן לסימן. שרק במיעוט בתרא יש פסול שהייה, משום דלכתחילה מצוה לשחוט כולו, וכשגמר שייך לומר כולה חדא שחיטה, משא״כ בשהייה בין סימן לסימן, דלא שייך לומר כולה חדא שחיטה.
היש מקום להשוואה בין מליקה לשחיטה לענין שהייה בין סימן לסימן
ויישוב סתירה ברש״י האם בעינן בעוף לכתחילה לשחוט את שני הסימנים
ובבית הלוי הוכיח דאין פסול שהי׳ בעוף בין סימן לסימן
מזבחים ס״ה,ב שאמר שם רבא שבעולת העוף לא פסלה לרבנן שהי׳ בין סימן לסימן,
א וקשה וכי גרע עולת העוף מעוף חולין שהסימן השני הוא שלא לצורך כלל, ואעפ״י כן שהייה פוסלת בו מטעם דכולה חדא שחיטה, א״כ למה בעולת העוף לא נימא דכולה חדא מליקה היא. ומוכח שגם בחולין לא פסלה שהייה בין סימן לסימן. וגם בראי׳ זו הקדימו כבר בצל״ח, עיי״ש.
ועי׳ בצל״ח שם
(חולין ל׳,ב) שמביא את המהרש״א שכתב שם ד״ה החליד, את ההיפך הגמור [דדוקא בשהייה בין סימן לסימן יש מקום להחמיר טפי מבשהייה במיעוט בתרא]: ״ואע״ג דשהייה במיעוט בתרא ליתא לפירוש רבינו תם [ראה תוס׳
חולין ל׳,ב ד״ה החליד במיעוט סימנין מהו], מ״מ הך שהייה דבין סימן לסימן דהוי מדאורייתא גבי בהמה, גזרו ביה בעוף מדרבנן, אבל שהייה במיעוט קמא אפילו מדרבנן ואפילו בבהמה ליכא למגזר״. ועיי״ש שכתב שהמהרש״א ״כתב כן רק לשיטת התוס׳, שהוא רק מדרבנן גזירה אטו בהמה, ובבהמה בודאי בין סימן לסימן הוא חמור יותר ולכן ראוי לגזור בעוף בין סימן לסימן משום בהמה, אבל במיעוט בתרא, שגם בבהמה אינו מן התורה, א״כ למה יגזרו רבנן בזה ... אבל לשיטת רש״י הוא להיפוך דבמיעוט בתרא דקנה או במיעוט קמא דושט הוא ספיקא דאורייתא, אבל בין סימן לסימן בעוף ודאי אינו מן התורה לענין שהייה״.
ונפלא הדבר כי הגאון בעל הצל״ח כתב בנודע ביהודה מהדו״ת יו״ד סי׳ ב׳ את ההיפך הגמור ממה שכתב בצל״ח. שם כתב: ״דבשלמא במיעוט הסימנים, כיון שנשחט רובו הוה המיעוט כמו שנשחט וכמאן דמונח בדיקולא ... ושוב מה ששוחט לא מיקרי כלל דרך שחיטה ... והוה כחותך ברגל, אבל כאן שהושט נשאר ושחטו אולי בזה לא נסתפקו בגמרא והוי נבלה דאורייתא לדברי התבואות שור״ב [ששיטתו דבשהה במיעוט בתרא הוא ספיקא דאורייתא].
וראיתי להגאון בעל דבר אברהם ח״א סי׳ ב׳ שהלך ג״כ בדרך הנו״ב והביא ראי׳ מגמ׳ זבחים הנ״ל שאין שהי׳ פוסלת בין סימן לסימן, והקשה על הסמ״ק המובא בבית הלוי הנ״ל, שאוסר שהי׳ בין סימן לסימן.
ובתחילה רצה לומר ששיטת הסמ״ק היא ששהי׳ במיעוט בתרא היא דרבנן ולהכי אוסר גם בשהי׳ בין סימן לסימן, ואח״כ העלה די״ל דגם הסמ״ק סובר דשהי׳ במיעוט בתרא הוא דאורייתא, ואת הקושיא
מזבחים ס״ה,ב תירץ באופן חריף, עי״ש.
ויש לי להעיר הרבה על דבריו שם, אלא שבכדי לדון על פרטי הדברים אצטרך להאריך מאד, ובכאן רוצה אני רק להעיר, שלענ״ד יש להביא ראי׳ מרש״י זבחים שלדעתו פוסלת שהייה בין סימן לסימן. דהנה רש״י כתב
בזבחים ס״ה,ב ד״ה ת״ק סבר שהייה בסימן שני בעולת העוף לא פסלה: ״דלא דמי לשחיטת בהמה, דטעמא דבהמה בעיא ב׳ סימנים משם דלא נפקא חיותא בסימן אחד הלכך שם שחיטה על שניהם, אבל עוף בסימן אחד פסקא חיותא, ועולת העוף מצות הבדלה בעלמא הוא דאיכא עלה, אבל שם מליקה אינו חל אלא על הראשון ולא מהניא שהייה לפסול בשני״.
משמע מדבריו, שלפיכך אין שהייה בסימן שני פוסלת משום דלא חל שם שחיטה על הסימן השני, כיון שמליקתו אינו אלא משום מצות הבדלה, אבל בעוף של חולין, אף שלא בעי אלא סימן אחד, מ״מ כששחט את השני שפיר חל שם שחיטה גם על השני. וכמו דאמרינן במיעוט בתרא, אף שלא בעי שחיטת המיעוט האחרון, מ״מ כיון דשחט אותו חל עליו שם שחיטה, כמו״כ יש לומר גם בשחט הסימן השני, אף שלא בעי, מ״מ כיון ששחט אותו חל עליו שם שחיטה, ומכש״כ לשיטת הרמב״ם שאף בעוף בעי לכתחילה מהתורה לשחוט ב׳ הסימנים.
ועי׳ ברש״י
חולין כ׳,ב ד״ה כל המעכב בשחיטה, שכתב: ״אבל סימנין שחיטה תלה בהו רחמנא ולכתחילה כולהו בעי״. וכבר העירו שרש״י סותר את דבריו, שכתב
בחולין כ״א,ב ד״ה ואינו מבדיל בסימן אחד: ״אבל בסימן ב׳ אפי׳ מצוה לכתחילה ליכא״.
וצ״ל דבדף כ׳,ב רצה רש״י לומר אף שמעיקר הדין לא נצטווה משה אלא על רוב אחד בעוף, מ״מ שם שחיטה חל גם על הסימן השני, וכעין שכתבו הראשונים לפרש אליבא דהלכות גדולות, דסימן שנעקר אין בו טריפות אלא שאין השחיטה מועלת בו, ואף בסימן אחד עקור אין השחיטה מועלת בשני, משום דבעינן ששני הסימנים יהיו ראויים לשחיטה, והיינו דבעינן ששם שחיטה יהא חל על שני הסימנים.ג
*
ולפי האמור אין שום ראי׳ ממליקה לשחיטה, בין לר׳ אלעזר ברבי שמעון ובין לרבנן. דלראב״ש אין שהייה פוסלת בחטאת העוף, משום שהסימן השני אינו בגדר מליקה, דהא התורה אסרה למלוק את הסימן השני משום ״לא יבדיל״, והלכך אם שהה בין סימן ראשון לשני אין שהייה פוסלת בו, דהא ליכא למימר דכולה חדא מליקה היא, ולכן אם מלק אחרי השהייה הרי הוא כאילו מלק ברגל. אבל בשחיטה שפיר יש לומר שאם שחט את הסימן השני אחרי השהייה, הרי הוא כחדא שחיטה, דהא השם שחיטה שייך גם על הסימן השני.
וכן לת״ק דראב״ש, דלא פסלי בעולת העוף שהייה בין סימן לסימן,ד הטעם כמו שכתב רש״י, שהסימן השני אינו אלא משום מצות הבדלה ולא חלה מצות מליקה [אלא] על הסימן הראשון, שכיון שציותה התורה להבדיל, הרי כאילו עקרה התורה מן הסימן השני את מצות מליקה והטילה עליו שם חדש, שם של מצות הבדלה, ולהכי לא שייך פסול שהייה בעולת העוף לת״ק, שאי אפשר לומר שכולה חדא מליקה היא, משא״כ בשחיטה שפיר יש לומר כולה חדא שחיטה היא.ה
*
אלא שלפי״ז צריך להסביר טעמו של ראב״ש שאמר שהייה פוסלת בעולת העוף בין סימן לסימן. ובדבר אברהם כתב, שזו גופה היא מחלוקת התנאים, דת״ק סבר שהסימן השני בעולת העוף הוא רק משום מצות הבדלה, וראב״ש סובר ״דשני הסימנים בעולת העוף הם בתורת שחיטה, כמו בבהמה״, והסימן השני יש בו מלבד מצות הבדלה גם מצות מליקה, ולכן שייך בו פסול שהייה, שגם בו יש לומר דחדא מליקה היא.
ואין דבריו נראים, שא״כ קשה הא רבא משני לאביי
בחולין כ׳,ב: התם כדי לקיים בה מצות הבדלה, ולהכי לא אמרינן וכי מתה עומד ומולק, ומה יענה רבא לראב״ש הסובר שגם הסימן השני הוא בתורת מליקה, ולדידי׳ קשה: וכי מתה עומד ומולק? ורבא גופי׳ אמר בזבחים שם: שהייה בסימן שני בעולת העוף איכא בינייהו, וראב״ש סובר שהיי׳ מעכב, עיי״ש.
אח״כ ראיתי שגם בדבר אברהם הרגיש בזה וכתב, ש״אפשר לומר דראב״ש נמי ס״ל דסימן שני בעולת העוף הוא רק משום מצות הבדלה ואפילו הכי שהייה פוסלת גם בסימן ההבדלה, משום דמכל מקום אחר שחייב בהבדלה, חדא מילתא היא עם עיקר המליקה״.
ודבריו אלה אינם מובנים כלל, שהם נגד דברי רש״י, שכתב דלהכי סבר ת״ק אין שהייה פוסלת בעולת העוף משום שסימן השני אינו בתורת מליקה, ורק מצות הבדלה בעלמא איכא, ואי אפשר שראב״ש יחלוק על סברה זו שהיא ברורה ופשוטה.
וגם קשה לראב״ש שאמר: שמעתי שמבדילין בחטאת העוף, צריך הסבר, איך מותר לעשות הבדלה בחטאת העוף, הרי יש לאסור מטעם שהייה, לפי שיטת הסמ״ק שגם בין סימן לסימן פוסלת שהייה. ובזה אין לומר מה שכתבתי, כיון שהתורה אסרה למלוק את הסימן השני משום ״לא יבדיל״ ממילא אינו בגדר מליקה, וליכא למימר דכולה חדא מליקה – הרי לראב״ש אין איסור במליקת הסימן השני אלא שאינו צריך, כמו שאמר שם (
זבחים ס״ב,ב־ס״ג,א: ״ומאי לא יבדיל – אין צריך להבדיל״, עיי״ש), וא״כ יש לומר אם מלק את הסימן השני הוא חדא מליקה, וכבר עמד בקושיא זו בבית הלוי.
ו
וראיתי בנאות יעקב סי׳ י״ז, להגאון ר׳ יעקב כהנא שפירא זצ״ל, אחיו של בעל דבר אברהם, שתירץ כיון שחותך את הסימן השני לאחר שחתך המפרקת והסימן הראשון ורוב בשר עמו, היא כמתה גמורה ולא שייך בה פסול שהיי׳. והוא מסיים, שזה פשוט כביעתא בכותחא. אבל כבר כתבתי בשו״ת ״שרידי אש״ ח״ב סי׳ ו׳ פ״ד שזה אינו פשוט כ״כ, אדרבא מדברי הראשונים משמע שאף לאחר מיתה שייך פסול שהייה למאן דסברי שהיא גזירה מדרבנן. ויודע אני שיש מקום לפלפול, אלא שנ״ל לתרץ הכל בפשיטות.
בביאור הגמ׳ בזבחים עפ״י דבריו התמוהין לכאורה של הרשב״א בחולין
ובתחילה עלי להקדים בביאור דברי הרשב״א התמוהים. דהנה הגמ׳
חולין כ׳,א הביאה את האימרה של ר׳ ירמיה אמר שמואל דכל הכשר בשחיטה כנגדו בעורף כשר במליקה (רש״י ד״ה אמר שמואל: ״...אלא שמואל בהכשר מקום שחיטה קא מיירי, כל מקום הראוי בצואר לשחיטה ראוי למליקה לעומתו מאחוריו במול עורף״), ומכאן דהפסול בשחיטה פסול במליקה, ואיתא שם דהיינו כדרב הונא אמר רב אסי דהגרים שליש ושחט שני שליש פסולה, וכתב הרשב״א
חולין כ׳,א: ״וכדר״ה אמר רב אסי הגרים שליש ... והא דאיפשיטא ליה טפי בשחיטה ממליקה, משום דשאר הלכות שחיטה אינן נוהגות במליקה, דהיינו שהי׳ דרסה חלדה שפוסלין בשחיטה ואינן פוסלין במליקה״.
ובדבר אברהם כתב: ״ודבריו מרפסין איגרי, דע״כ לא עסקינן בסוגיין אלא בסימן שני בעולה, הא בסימן ראשון לית מאן דפליג דשהייה פוסלת במליקה״, ועיי״ש שתירץ, שהרשב״א סובר כהרא״ה המובא בר״ן
חולין כ׳,א שכתב: ״מיהו שהייה ודאי פסולה במליקה, אלא דלא איצטריך ליה לאשמועינן, דכיון דמלק חציו של סימן ואיטרפה לה ושהה אח״כ, כיון שהשהייה מחלקת כי קא מלק טרפה קא מלק והרי הוא כאילו נטרפה מעיקרא״.
ולדעתו כוונת הרשב״א היא ש״אין שהייה פוסלת במליקה ... אלא שדין השהייה בה כהפסק ... ונ״מ לענין לטהרה מידי נבלה, שאם הוא פסול בשחיטה הוי נבלה, אבל אם הוא פסול רק משום טרפה, מליקתה שאח״כ מטהרתה מידי נבלה לר׳ מאיר במשנה זבחים ס״ט,א דאית ליה דמלק ונמצאת טרפה אינו מטמא בבית הבליעה״.ז
ופירושו בדברי הרשב״א ובדברי הרא״ה דחוקים, כמו שהעיר עליו אחיו הגאון בספרו נאות יעקב סי׳ י״ז. ורוצה אני להעיר שהכלבו הל׳ שחיטה פ״ג כתב בשם הר״ף שטעם השהייה בשחיטה היא ג״כ, דלאחר ששהה נעשית נבלה באמצע, וכשחוזר וגומר את השחיטה נבלה קא שחט. ומובא אצלנו בסוף הסימן הקודם. וסברא זו שייכת בושט, ובזה אין נ״מ בין בהמה לעוף, וגם במליקה כן הוא, כשמלק את הושט תחילה בעולת העוף או כשמלק את הושט בחטאת העוף. ואין צריך להאריך יותר.
*
והנה, לפירוש רש״י בזבחים יש לדקדק מאי לשון מעכב ולא מעכב דאמר רבא בגמ׳, הוה ליה למימר שהייה בין סימן לסימן בעולת העוף פוסלת, במקום מעכב ולא מעכב? (כפי הנראה הרגיש בזה השיטה מקובצת שם וכתב, שיש לגרוס: פוסלת ולא פוסלת, במקום מעכב ולא מעכב, אבל קשה לשבש את הספרים, וגירסתנו מובאת אצל כל הראשונים. כן הגירסא ברש״י שם: מעכב
ח, וכן הגירסא בתוס׳ שם ד״ה ורבי אלעזר בר׳ שמעון,
ובחולין כ״א,ב ד״ה ואינו מבדיל. משמע דקים להו שבגמרא היתה הגירסא מעכב ולא מעכב).
וביותר קשה לי לפירוש רש״י ז״ל סברתו של ר׳ אלעזר בר׳ שמעון, וכי משום דאית ליה שהייה בין סימן לסימן בעולת העוף פוסלת משו״ה יהיה מותר אף לכתחילה להבדיל חטאת העוף אחר ששהה, כמשמעות הלשון שאמר: ״שמעתי שמבדילין בחטאת העוף״. אף אם יהיבנא שאין זאת מליקה אלא מחתך בשר בעלמא, אבל אם מליקה אין כאן הלא הבדלה יש כאן, והתורה אמרה: לא יבדיל, והאיסור ״לא יבדיל״ היכן אזל?
ט עיי״ש בשיטה מקובצת זבחים ובתוס׳ שם ובתוס׳
חולין כ״א,ב.
ובכלל קשה לשון הגמרא בזבחים שם, דאמר: ת״ק סבר וכו׳ ואע״ג דשהיה קא עביד מעשה עולה בחטאת – למה ליה לתלות דעביד מעשה עולה בחטאת, הרי הפסול משום שהבדיל בחטאת והתורה אמרה לא יבדיל וסגי. למה ליה למימר משום דקא עביד מעשה עולה בחטאת, וכי אמרה תורה לא תעשה כמשפט עולה?
לכן נראה לענ״ד לומר דבר חדש בזה, דרבא דאמר שהייה בין סימן לסימן בעולת העוף מעכב איכא בינייהו, ס״ל שבין ת״ק ובין ראב״ש תרוייהו סבירא להו שדין ומצות מליקה בין בחטאת העוף ובין בעולת העוף הוא רק בסימן אחד, אלא שבעולת העוף איכא על הסימן הב׳ דין ומצות הבדלה, וצריך למולקו משום מצות הבדלה ולא משום מצות מליקה, ובחטאת העוף איכא על הסימן הב׳ איסור לא יבדיל מיד אחר מליקה.
אלא שיש להסתפק עד מתי יכול לקיים מצות הבדלה בעולת העוף אם לא הבדיל מיד אחר מליקת סימן ראשון, וכן עד מתי איכא איסור לא יבדיל בחטאת העוף. על זה אמר רבא שבהא קמיפלגי ת״ק וראב״ש.
תנא קמא סבר, שהייה בסימן ב׳ בעולת העוף לא מעכב, כלומר, את מצות הבדלה, ואף אם שהה אחר מליקת סימן א׳ ולא הבדיל מיד את הסימן הב׳ לא מעכב, ויכול לקיים מצות הבדלה בסימן ב׳ אף אחר ששהה, ולמולקו אחר כן, מפני שהתורה לא הקפידה שההבדלה תהיה מיד אחר מליקת סימן א׳, וכל אימתי שהבדיל קיים מצות הבדלה בעולת העוף. וממילא נשמע כי היכי דבעולת העוף לת״ק כל אימתי שהבדיל, אפילו אחר ששהה, הרי הוא קיים מצות הבדלה, הוא הדין בחטאת העוף כל אימת שהבדיל, אפילו אחר ששהה אחר מליקת סימן א׳, עבר על לא יבדיל, משום שגם שם לא נתנה התורה זמן, ומשום הכי ס״ל לת״ק שאסור להבדיל בחטאת העוף אפילו אחר ששהה אחר מליקת סימן א׳ בחתיכת רוב בשר, כפירוש רש״י [שתמיד יש שהייה בחטאת].
וראב״ש סבר – מעכב. כלומר, אם שהה בעולת העוף אחר מליקת סימן א׳ שוב אינו יכול לקיים מצות הבדלה, דס״ל שהתורה הקפידה שההבדלה בעולת העוף תהיה מיד אחר מליקת סימן א׳, או משום דכתיב: ״ומלק ... והקטיר״ מוכח שתהיה מיד, או משום כדי שלא תהיה ההבדלה אחר שמתה [השווה
חולין כ׳,ב: ״וכי מתה עומד ומולק״] – יהיה מאיזה טעם שהוא, אבל ר׳ אלעזר בר׳ שמעון סובר כן, שמצות הבדלה בעולת העוף צריכה להיות מיד אחר מליקת סימן א׳, ואם שהה ואח״כ הבדיל לא קיים מצות הבדלה. ומזה נשמע שהכי נמי בחטאת העוף מה שהתורה אמרה לא יבדיל, הקפידה שלא יבדיל מיד אחר מליקת סימן א׳, ואם שהה בחטאת העוף אחר מליקה בחתיכת רוב בשר, יכול הוא אח״כ לחתוך את הסימן הב׳ או למולקו אם ירצה.
ועל זה אמר: ״שמעתי שמבדילין בחטאת העוף״, דמשמע אף לכתחילה, משום דס״ל דהבדלה לא נקראת, ולא הקפידה עליה התורה אלא כשעושה אותה מיד אחר מליקת סימן א׳ בלא שהייה אחריו, ואז בעולת העוף קיים מצות הבדלה ובחטאת העוף עבר על לא יבדיל. אבל אם עשה זאת אחר ששהה, כי היכי דבעולת העוף תו לא קיים מצות הבדלה הכי נמי בחטאת העוף תו לא עבר על לא יבדיל, דהא בהא תליא, והוה ליה מחתך בשר בעלמא.י
ועתה סרה התלונה על הרשב״א, שכתב שאין שהייה פוסלת במליקה, מההיא דזבחים. כי מה דס״ל לראב״ש דין מליקה בעולת העוף רק בסימן אחד ובסימן הב׳ הוא רק לקיים מצות הבדלה והשהייה בין סימן לסימן מעכב מלקיים עוד את מצות הבדלה – הוא משום דס״ל שהתורה הקפידה שההבדלה תהיה מיד אחר מליקת סימן א׳ בלא שהייה ביניהם, אבל במליקה גופא, כלומר, בסימן א׳ – אין שהייה פוסלת, כמו שדרסה וחלדה אינה פוסלת במליקה, כמו שכתב הרשב״א ובזה מתיישבים כל הדקדוקים שכתבתי לעיל.כ
על שיטת הרמב״ם שגם בחטאת יכול למלוק ב׳ הסימנים
אבל זאת קשה לי לשיטת הרמב״ם בהל׳ מעשה הקרבנות פ״ז ה״ו, שכתב: ״חטאת העוף כיצד היתה נעשית ... עד שיחתוך הסימנים או רוב אחד מהם ואינו מבדיל הראש מן הגוף, ואם הבדיל פסול ולוקה״, ועיי״ש בכסף משנה ובלחם משנה. נמצא שגם בחטאת העוף יכול למלוק ב׳ הסימנים ובלבד שלא יבדיל הראש מן הגוף, אם כן לדידיה דין הבדלה לא שייך בסימנים כלל, איך יפרנס את הגמרא זבחים הנ״ל מה שאמר רבא שהייה בסימן שני בעולת העוף מעכב איכא בינייהו? וכל הפירושים, גם לפירוש רש״י ותוס׳, אי אפשר להולמם לדעת הרמב״ם. ומפני חומר הנושא צריכים אנו למה שכתב הלחם משנה בהל׳ מעשה הקרבנות שם, שהרמב״ם ס״ל שג׳ מחלוקות בדבר בברייתא המובאת
בחולין כ״א,ב עיי״ש. והרמב״ם פסק כת״ק דיליף הבדלה בעולת העוף מומלק ... והקטיר, מה הקטרה הראש והגוף בפני עצמו אף מליקה כך, ולדידיה הבדלה אינה שייכת בסימנים כלל אלא בעור, וכל הסוגיא בזבחים שם אזלא אליבא דאינך תנאי דס״ל שהבדלה שייכת רק בסימנים, עיי״ש, ודו״ק.
א. *) פרק זה הוא חלק מתשובה ארוכה שכתב הגריי״ו בענין חתיכת כל המפרקת, שהיתה אחת הגזירות שגזרו הנאצים ימ״ש על ישראל בריש עלייתם לשלטון, בנוסף לגזירתם על הימום הבהמה לפני השחיטה. הפרק מופיע במהד׳ החדשה של שו״ת ״שרידי אש״, ח״ב, סי׳ ו׳, קונטרס שני, פרק שלישי, ״בענין שהייה במיעוט בתרא לרש״י והטעמים השונים שנאמרו בה״. מקור איסור חתיכת כל המפרקת הוא עפ״י רש״י
חולין כ״ז,א ד״ה דלא לשוויה גיסטרא עיי״ש. הקשר בין שהייה במיעוט בתרא וחתיכת כל המפרקת – מקורו בב״ח יור״ד סי׳ כ״ד שכותב בענין חתיכת כל המפרקת: ״וגזירת הכתוב היא דפסולה, מאחר שחותך המפרקת בשעת שחיטה ודומה זה לשהייה במיעוט בתרא, שהכל תמהו למה לא יהא כמחתך בשר בעלמא מה שחותך אח״כ, שהרי כבר נשחט הרוב. וצריך לומר דהלכה למשה מסיני היא״. ועיי״ש בסי׳ ו׳ שעוסק בדעת הראשונים והאחרונים בענין חתיכת כל המפרקת, ודן להלכה עפ״י הרמ״א ביו״ד סי׳ כ״ד סעיף ה׳ שכתב שהמנהג להטריף, ועפ״י הש״ך שם סק״ה שמתיר בהפסד מרובה, ובסי׳ כ״ח ס״ק כ״ח, כתב שהוא חומרה בלא טעם.
[ואלו דברי הרב שמתאר את גלגולי הקונטרסים בתשובה הנ״ל, בהקדמה לקונטרס שני:
״את קונטרסי הראשון שלחתי לכל גדולי ישראל בבקשה לחוות דעתם בשאלה חמורה זו הנוגעת לענייני כשרות, דבר שעליו מסרו בני ישראל את נפשם בכל דור ודור. מובן, שאנחנו, יושבי ארץ אשכנז, שעלינו נגזרה גזירה רעה זו של מלכות הרשעה, לא רצינו לסמוך על דעת עצמנו, כי אנחנו עמדנו בעיצומה של הסכנה הנוראה ולאזנינו הגיעה שועת אחינו בני ישראל החרדים על ה׳ ותורתו, כי ע״י גזירה מרשעת זו נכרת אוכל מפי עוללים וזקנים וחלושים, שעפ״י דברי הרופאים אי אפשר להם להתקיים בלא אכילת בשר.
״לכן אמרנו, שאין לנו להורות הוראה לעצמנו, אלא עלינו לפנות לגדולי ההוראה שבדור והם יורונו מה לעשות. לאחר זמן קצר הגיעו לידינו תשובות הגדולים ורובם ככולם הסכימו להתיר חתיכת המפרקת בשעת צרה ומצוקה זו, ובראשם מרן הגאון רבי חיים עוזר זצ״ל במכתבו שיבוא להלן.
״לצערי הגדול נאבדו המכתבים הרבים של הרבה מגדולי ישראל ולא נשארו אלא מכתבים מועטים מאחדים מגדולי ישראל, שאני מדפיסם בספר זה (מודפסים בסוף סי׳ ו׳ הנ״ל)].
״ועלי להודיע, כי הקונטרס הראשון כתבתי בחפזון גדול בשעת חימום של הסערה והחרדה שהטילה בתוכנו המלכות המרשעת בגזירתה האכזרית, מתוך הצורך למהר את משלוח הקונטרס ולהחיש תשובות הגדולים, שאליהם פנינו בשאלה דחופה זו. ולאחר שנפתרה השאלה להיתר בהסכמת הגדולים, שמתי את עיוני עוד הפעם בשאלה זו לשם בירור ההלכה מכל צדדיה.
״ואחרי העיון בספרי הראשונים וגדולי האחרונים עלה בידי לחבר קונטרס גדול מאוד, בו ביררתי כמה עניינים, וביארתי כמה סוגיות חמורות בקשר עם כמה צדדים של השאלה היסודית בדבר איסור חתיכת המפרקת. לצערי הרב, נאבד קונטרסי זה עם המון כתבי ידי (ובתוכם שלושה ספרים מסודרים לדפוס) שהיו מונחים וגנוזים בארונות שעמדו בביתי ובבית מדרש לרבנים שבברלין, ורק מעט מזעיר ניצול בחסדי ה׳ ובעזרתו של ידידי ותלמידי הרב הג׳ חו״ב סוע״ה החכם המופלא מהר״ר אליעזר ברקוביץ (שליט״א) [זצ״ל], מי שהי׳ רב העדה הגדולה בברלין ובכמה קהילות באנגליה ובאמריקה, ועכשיו הוא מרביץ תורה וחכמת ישראל בבית מדרש לתורה בשיקאגו. הרב הנ״ל לקח עמו חבילות כתבים בהימלטו מברלין לאנגליה ושמר עליהם כבבת עינו והצילם מכליון, ויהא שם ה׳ מבורך ושם ידידי הנ״ל שמור בלבי לתודה ולברכה.
״מן הקונטרס הגדול הזה שנאבד, נשארו רק רשימות קטועות שעל פיהן אני חוזר ומחדש כמה דברים שנשמרו בזכרוני הקלוש.
״מאליו מובן, שהרבה דברים וחידושים שעלו לי ביגיעה רבה ובעבודת מוח מאומצת הוסחו מלבי לגמרי, וקשה עתיקתא מחדתא, אף לא עלה בידי לשוב ולחדש את מערכת הקונטרס הנאבד על מכונו הקדום. לא נשארו בזכרוני, שהוקלש בעו״ה בפגעים וחולאים שאפפוני בשנות הזעם, אלא עניינים מקוטעים וחידושים נפרדים, מבלי מצוא עוד את הקשר המהדק אותם ועושם לחטיבה אחת.
״לכן מעלה אני בכתב את הדברים שנתחדשו לי או שנתעוררו מחדש בזכרוני סימנים־סימנים, כל סימן עוסק בנושא מיוחד לו וכולם כאחד מפיצים אור על השאלה המונחת ביסוד כל השקלא והטריא הארוכה, הן בבירורי הלכה והן בביאורי סוגיות שיש להן מגע עם ההלכות הנידונות, וזה החילי בעזרת השם יתברך״].
אנו מביאים את אותו הפרק על שהייה במיעוט בתרא כי הוא קשור לכמה עניינים המופיעים בשאר סוגיות שבספר זה [סוגיא נוספת, הוא קטע קטן מפרק רביעי של התשובה הנ״ל, שהוא המשך ענייני לפרק שלישי ועוסק בשאלה ״האם שהייה במיעוט בתרא לרש״י הויא מדאורייתא או מדרבנן״, מובאת בספר זה תחת השם: ״בענין הגרים שליש ושחט שליש והגרים שליש״].
והנה מש״כ רבנו בעל ה״שרידי אש״ בתשובותו הנ״ל סי׳ ו׳, קונטרס שני, סוף פרק שני: ״הלכך, לאחר שקיבלנו הסכמות גדולי הדור, התרנו ליושבי אשכנז לשחוט עופות בחתיכת כל המפרקת, כי ראינו שאם לא נתיר יבואו לידי מכשולים, שהרבה לא יעמדו בנסיון ויכשלו באכילת נבילות וטריפות ח״ו.
״אמנם ישראל קדושים הם ומחמירים על עצמם בענין כשרות, כי למרות ההיתר שיצא מפי גדולי הדור, נמצאו יחידים שהחמירו לעצמם ולאחרים, שלא לאכול מבשר עופות שנשחטו עם חתיכת כל המפרקת. ומכאן, עד כמה יש להיזהר בענייני כשרות, שכל המיקל בהם נוגע בבבת עינה של האומה הקדושה.
״ומכאן אזהרה חמורה לכל אלה שחושבים מחשבות להקל בהימום הבהמות קודם שחיטתן אם ע״י חשמל ואם ע״י זריקות של סמים מיוחדים – שהם יורדים לחיי האומה, שבכל הדורות עמדה בנסיון ומסרה את נפשה על קדושת השחיטה הכשרה ולא רצתה לזוז מאופן השחיטה שהוקבע והונהג ע״י מורינו ורבותינו גדולי הדורות, זי״ע״.
והנה עוד קטע מדברים שכתב הגריי״ו בענין הגזירה על הימום הבהמה לפני השחיטה, שו״ת שרידי אש, ח״ב, ריש סי׳ ד׳: ״הטעם עצמו, גרימת צער לבעלי חיים שבשמו הם דוגלים, מהווה פגיעה קשה בכבוד תורתנו הקדושה, שהיא היתה הראשונה להזהיר על צער בע״ח. וסוף כל סוף תגלה ערות שנאתם ואכזריותם לעיני השמש. הם רוצים להמית אנשים מישראל ברעב, מתוך טענת שקר ורחמנות מזוייפת על בעלי חיים״.
*המעיין בפרק זה מתפעל כיצד הגריי״ו נכנס לעובי הקורה וטורח בכל מאודו ע״מ ליישב את הקשיים החמורים על הדעה ששהייה במיעוט בתרא פוסלת מדאורייתא (למשל הקשיים העולים מהדין דמירק ע״י אחר) למרות שכשלעצמו הוא סובר שדעה זאת מופרכת הן מבחינה הגיונית הן מכוח מקורות שלדעתו סותרות דעה זו! דרך זאת של הגריי״ו נאמנת למש״כ על ״אמונת חכמים ופלפול תלמידים״, מובא בהקדמה לח״א בפרק ״על דרך למודו״, ובהקדמה לח״ב, בפרק ״במחיצתו של גאון״ תחת הכותרת ״ריחוק וקירוב״, עיי״ש.
חלק קטן שבפרק זה, הדן בסוגיית מחצה על מחצה כרוב כבר הובא בחידושי בעל ״שרידי אש״ ח״א, סי׳ א׳ (ושם עסק ג״כ בענין פרוץ כעומד בהל׳ עירובין), ואנו משאירים אותו ע״מ לא לקטוע את הקונטרס, ומפאת חידוש שהתווסף בהבנת דברי הגריי״ו – על דברי הגמ׳ דבטריפה בעינן רוב הנראה לעיניים. ועי׳ היטב בהערות שנכתבו על סוגיה זו של מחצה על מחצה כרוב בח״א.
ב.
לא סמכינן אההוא שנויא דדיחוי הוא דדחייה, וטעמא משום דמחצה על מחצה אינו כרוב ובשחיטה קמייתא לא מידי עביד. וגם הרמב״ם פ״א מהל׳ שחיטה ה״י הביא את ההלכה דמחצה על מחצה אינו כרוב, וז״ל: ״רובו של זה ורובו של זה אעפ״י שלא שחט מכל אחד מהן אלא יתר על חציו כחוט השערה הרי זו כשרה, כיון ששחט יתר על חציו במשהו רובו הוא״. ועיי״ש בכסף משנה שהביא מסקנת הגמ׳ דמחצה על מחצה אינו כרוב והביא את הברייתא בתורת כהנים סוף פרשת שמיני: ״להבדיל בין הטמא ובין הטהור, אין צ״ל בין חמור לפרה והלא כבר מפורשים הם, אלא בין נשחט רובו של סימן לנשחט חציו, וכמה בין חציו לרובו, כמלא חוט השערה״. וכן הוא ברש״י
ויקרא כ׳, כ״ה ד״ה והבדלתם בין הבהמה הטהורה לטמאה: ״אין צריך לומר בין פרה לחמור שהרי מובדלין וניכרין הם, אלא בין טהורה לך לטמאה לך, בין שנשחט רובו של סימן לנשחט חציו, וכמה בין רובו לחציו – מלא שערה״. ואפשר דרש״י כאן שכתב דדיחוי הוא דדחייה, מסתמך ג״כ על הדיוק מן הפסוק עצמו, שה״משהו״ שמעבר לחצי הוא הקובע את כשרות השחיטה.
ג. אבל לפי הס״ד דמחצה על מחצה כרוב אי אפשר לומר דגם החצי שלא נשחט הוא כשחוט, דמאי אולמי׳ חצי סימן הנשחט מחצי הסימן שלא נשחט, ובע״כ צ״ל שכך היתה ההלכה, שלא צריך לשחוט יותר ממחצה והחצי השני אינו בתורת שחיטה כלל. אפשר להוסיף דתרי ״כאילו״ לא אמרינן, מחצה על מחצה כרוב, ואח״כ רובו ככולו.
ד. ״סימן שחציו שחוט וחציו אינו שחוט הוי כאילו רובו שחוט״, והיינו שמחצה יש לו דין רובו ככולו. ולכאורה מהגמ׳ עצמה, בהסבר שנותנת לשיטה שמחצה על מחצה כרוב: ״הכי אמר ליה רחמנא למשה – לא תשייר רובא״, משתמע קצת אחרת. ועי׳ בחידושים ח״א סי׳ א׳ מש״כ בהערה הראשונה בהבנת דברי הגמ׳.
ה.
ולפי האמור מיושב שפיר, שרק בשחיטה שהוא נוגע בדין התורה אנו אומרים מחצה על מחצה כרוב, אבל טריפה תלויה בטבע אם היא חיה או לא, וע״ז לא שייך להכריע בכלל הלכתי. לכאורה גם שחיטה קשורה לטבע, דהא תפקידה להוציא את החיות מן הבהמה (ובענין זה של הוצאת החיות ע״י מעשה שחיטה, ראה גם בהערות לסוגיית ״הגרים שליש ושחט שליש והגרים שליש״ בספר זה), ועי׳ מש״כ בהסבר הדברים בחידושים ח״א בהערות לסי׳ א׳, על ההבדל בין היכא שנצטוינו על מעשה או שההלכה מוסבת על מצב.
ועי׳ ג״כ שם סי׳ כ׳, אות ט׳, מש״כ הגריי״ו דהחילוק בין שיעור שחיטה לפחות משיעור הוא משהו בלבד, ומשהו כזה אינו שינוי בגוף אלא שינוי בדין. ואמנם ק״ק שגם בטריפה נימא שהמעבר בין חצי קנה פגום, שאינו מטריף את הבהמה, ורוב קנה פגום שמטריף את הבהמה, הוא שינוי בדין ולא שינוי במציאות, ולמה א״כ בעינן רוב הנראה לעיניים. ואפשר, בהמשך למש״כ בחידושים ח״א, שטרפות היא מציאות המתהווה מעצמה, ואז בע״כ יש גבול, שמעבר לכך היא הופכת למציאות מסוכנת, וכך היא דרכה של עולם. אך שחיטה היא מעשה המכשיר, וכאן ההבחנה כחוט השערה היא בעיקר הבחנה בדין, ודו״ק.
ור׳ צבי לוי נ״י העיר, בהבנת העיקרון ששחיטה נוגעת בראש וראשונה לדין התורה, מהגמ׳
חולין ל״ג,א דמזמנין ישראל על בני מעיים ואין מזמנין עובדי כוכבים על בני מעיים (ראה להלן בסימן ״מזמנין ישראל על בני מעיים״), ופי׳ הדבר דלגבי ישראל לאחר השחיטה הבהמה נחשבת למתה, אך לא לגבי עובד כוכבים, וע״כ לגביו, הריאה ע״י שחיטת הקנה, ובני מעיים ע״י שחיטת הוושט, הם כאילו נלקחו מן הבהמה ודינם כאבר מן החי. ונמצא שאין כאן חפיפה מוחלטת בין הטבע והדין, בין הוצאת החיות של הבהמה ומעשה השחיטה, והראי׳ שאצל ישראל דינה כמתה ואצל עובד כוכבים דינה כחיה. ובע״כ עליך לומר שהמתת הבהמה ע״י מעשה שחיטה הוא בראש וראשונה דין תורה [וראה עוד שם בסוגיא של מזמנין ישראל על בני מעיים מש״כ בהערה דעצם מהותה של שחיטה מעמידה שני צדדים לדבר. כי המעשה אמנם קשור למציאות, דהיינו להמתת הבהמה, אך התורה נתנה הלכות הקשורות לקדושת האכילה או הקרבן, כיצד להמית אותה, והיינו ע״י זביחה. ומכאן שני הצדדים, דאם העיקר הוא המתת הבהמה, אז יש לדמות זאת יותר למעקה, אך אם העיקר הוא מעשה הקדושה בדרך ההמתה, אז זה דומה יותר לכתיבת ספר תורה].
ו. ועי׳ ברא״ש חולין פרק גיד הנשה (אות ל״ז) שכתב, דדבר שבטל ברוב מותר לאכול כולו ואפילו אם בישל שלשתן כאחד, שכיון שהותר שוב אינו חוזר ונאסר. ואמנם הרא״ש עצמו בסוף דבריו סייג את היתרו הגורף, וכתב דאם ״אחר שריבה עליו מינו ניעור, והוה ליה כאילו הוכר ואין כאן ביטול״. והטעם, כפי שבעצמו כתב, כי נוצר כאן מצב חדש לגמרי, שהתרבה האיסור, והוה כאילו הוכר. כלומר גם הפיכת האיסור להיתר היא מסוייגת, והיא תקפה רק כל זמן שלא הוכר האיסור. ואפשר שבהוכר האיסור נמצא למפרע שכל ההיתר היה כאילו בטעות.
ועיי״ש ג״כ שמדרבנן החמירו במין במינו היכא שנתבשל יחד קודם שנודע תערובתו, ולא נקרא עדיין עליו שם היתר, להצריכו שישים.
ואלו שחולקים על הרא״ש ואוסרים לאכול שלושתן יחדיו, גם אם זו איננה חומרה גרידא – אפשר שלדידם, ברגע שאוכלים את שלושתן יחדיו הוי כהוכר האיסור, ואכמ״ל.
ז. אלא שקצת קשה, דהתם גם כן נימא שחכמים אסרו בשביל שעשה הטבילה במים שאובים לחלק מעיקר הטבילה, ובע״כ שאין במעשיו כלום לפסול מה שנטהר כבר. וצ״ע. ואמנם התם גם אם עושה את הטבילה במים שאובין לחלק מעיקר הטבילה, מה בכך, סוף סוף הוא נטהר? ואין זה דומה לשחיטה שהפסול במיעוט בתרא, לפי ההבנה של בית הלוי וכו׳ ברש״י, הוא פסול דאורייתא, והבשר אסור באכילה מעיקר הדין. ואפשר שגם בטבילה ישנן תקלות אם חושבים שהמים השאובים הם חלק מעיקר הטבילה, ונדמה שהאדם עדיין לא יצא מטומאתו כשהיה במי מערות. ונראה שעיקר ה״תקלה״ היא בתחום הרוחני, שמחשבים את המים הנקיים לחלק מההיטהרות, והופכים את הטבילה לענין בריאותי, וממילא גם הטומאה נתפסת כתחלואה של הגוף.
ואם למרות חששות כבדים אלו חכמים לא מצאו לנכון לפסול את הטהרה, בע״כ אתה אומר שהעיקרון שלא לבטל ולפסול את מה שכבר ניתן לו גושפנקא של טהרה – כה חשוב הוא, שהוא גובר על החששות הנ״ל.
ח. דהתם מאחר שחזר ושחט, א״כ אנו רואים שלא גמר שחיטתו הראשונה ובלא שחיטה הראשונה אינה שחיטה – א״כ נמצא שהייה בתוך השחיטה, אבל הכא מאחר ששהה – א״כ הפסיק וגלי בדעתו שלא ניחא לו במה ששחט מתחילה, אלא דעתו לשחוט עתה שחיטה אחרת כראוי. לכאורה צריך להבין, עפ״י מהר״י ווייל, אם הגילוי דעת מהני לצרף את המיעוט בתרא אל השחיטה הראשונה, דגלה דעתו שלא ניחא ליה במה ששחט עד עתה, למה לא נאמר שהגילוי דעת מהני לצרף את המיעוט קמא לשחיטה, דגלה דעתו שלא ניחא ליה רק במיעוט קמא. והעירו לי שהגילוי דעת משמעותו שמה שהיה לא מספק, כלומר הוא בא לכאורה לבטל את המעשה הראשון. והנה במיעוט קמא הגילוי דעת, המצטרף לשיהוי, אכן פועל לבטל את מה שהיה, ונשארנו עם חצי קנה פגום שאינו מטריף. אך במיעוט בתרא, ודאי אין רצונו לבטל את המעשה הראשון, דאז אין לו כלום, ובע״כ שכוונתו לא לבטל אלא לצרף את המעשה האחרון למעשה הראשון [ואמנם יש מקום לשאול כיצד יכול לפעול גילוי דעת על מעשה שחיטה. ושמא זה תלוי עד כמה בעינן כוונה בשחיטה, ואולי גילוי דעת זה הוא יותר מחיסרון כוונה, אלא הוא בבחינת כוונה הפוכה, שאין רצונו לצאת ע״י שחיטת הרוב, והרי זה תלוי בשאלה האם יש בכוחה של כוונה הפוכה לבטל את השחיטה, ואכמ״ל. ועי׳ גם בהמשך דברי הגריי״ו, שתמה כיצד הדין דרובו ככולו תלוי בדעתו וברצונו].
נמצא שיש סברה להקל יותר במיעוט בתרא מבמיעוט קמא, דבמיעוט בתרא אזלא ליה שחיטה, ובפרט עפ״י הסברה שהביאה הגריי״ו להלן שמיעוט בתרא נחשב כבר לשחוט, ומאידך יש סברה להחמיר יותר במיעוט בתרא, כי גילה דעתו שהפך אותו לחלק ממעשה השחיטה.
ט. ועי׳ ברבנו גרשום מאור הגולה כ״ט,א ד״ה אי אמרת. וז״ל רבנו גרשום: ״באותה שהייה ששהה בחצי סימן דאמרינן שעדיין לא חשובה התחלת שחיטה״. והיינו מפני שאין כאן הוצאת חיות, ושחיטה מתקשרת בע״כ עם הוצאת חיות. ואפשר דלפי״ז גם בדרסה או חלדה במיעוט קמא לא פסול, וזאת שלא כדעת המהרש״ל שהביאו הגריי״ו, אך אפשר גם שלרבנו גרשם הדברים אמורים רק כשמצטרף לזה הפסק של שהייה.
י. וא״כ איך אפשר לומר שהמיעוט נעשה לחלק מהשחיטה, והרי הוא כבר שחוט ע״י שחיטת הרוב. הגריי״ו הביא להלן את הנודע ביהודה שכתב סברה זאת, דמאחר שנשחט הרוב הוי המיעוט כמאן דמנח בדיקולא, ושוב מה שחותך לא מיקרי כלל דרך שחיטה והוה כחותך ברגל, ועיי״ש מה שמביא בשם הר׳ אושעיא, משא״כ בשהה בין שני סימנים.
כ. והרי מה שעשה עשה וכבר יצא בהיתר ואיך אפשר לחזור ולאוסרו? כלומר, כיצד יכול לחזור ולאסור דבר שכבר נחתך, ודו״ק היטב.
ל. וא״כ לדידן אם שהה במיעוט בתרא [של הסימן השני] יש מקום להקל בספקו, משא״כ בשהה [בעוף] בין סימן לסימן עיי״ש. והעולה מתוך האמור שיש אמנם מקום לומר ששהייה במיעוט בתרא היא יותר קלה משהייה בין סימן לסימן בעוף, דבמיעוט בתרא הוי כחתוך משא״כ בעוף. אך יש מקום ג״כ לסברא הפוכה, דרק במיעוט בתרא יש מקום להחמיר, דע״י שהתעסק במיעוט הפך אותו לחלק ממעשה שחיטה, דהא כל הדין של רוב הוא רק מטעם רובו ככולו, משא״כ בשהה בין סימן לסימן, דוודאי שחיטת הסימן השני אינה חלק משחיטת הסימן הראשון.
מ. אבל שחיטה שאינה עבודה אלא דמיחזי כעבודה, הדרינן לכללא דכל שאפשר לבטלה לא מיחזי כעבודה וכשרה בזר. ולכאורה חכמים חולקים התם על רבי שמעון בענין עבודה שאפשר לבטלה. וי״ל דגם חכמים רק חולקים היכי דזוהי עבודה. אבל המירוק במיעוט בתרא אינו עבודה, דהא שחיטה היא, וגם לא מיחזי כעבודה כיון דבמיעוט בתרא עסקינן, וע״כ גם לדעתם לא תיפסל ע״י אחר. כלומר, היכי דאית ביה תרתי לטיבותא, גם אינה עבודה ממש, ובנוסף גם אפשר לבטלה, אז לכו״ע אינו פוסל ע״י אחר. והשווה עם מש״כ הרב בסמוך.
נ.
אבל לענין שחיטת שנים קשה, אמאי לא נחשב שחיטת המיעוט בתרא לשחיטה, והא לענין שהייה נחשב לשחיטה, כמו שהבאתי לעיל בשם האחרונים. ולכאורה תוס׳
חולין כ״ט,ב ד״ה אם כן, כבר כתבו שהגמ׳ שהקשתה אם כן הוי ליה עבודה באחר, יכלה גם להקשות א״כ הוי ליה שחיטה בשנים. אך הדברים פשוטים הם, דתוס׳ כתבו זאת לפי הה״א שהמירוק מעכב מדאורייתא, וקושיית הגריי״ו היא לפי המסקנה שאין המירוק מעכב מדאורייתא – דאעפ״כ היה לנו לפסול את המירוק באחר מטעם דהוי שחיטה בשנים שפסולה בקרבנות לשיטת רבי אלעזר בר׳ שמעון, דאם המיעוט בתרא נחשב לשחיטה לענין שהייה, ה״ה לענים שחיטה בשנים!
ס. מ״מ אין פסול זה מטעם חיסרון שחיטה אלא מטעם חסרון מצוה, ואינו שייך כלל לעצם השחיטה, שזו נגמרת ע״י הכהן גדול, אלא דס״ד שחכמים פסלו משום שלא עשה מצוה שהטילו עליו חכמים, שפיר י״ל שאין זו עבודה שנפסלת באחר, דאין הוצאת כל הדם עיקר בעבודה, ובדיעבד דיו בהוצאת הדם ע״י שחיטת הרוב. לכאורה אינו מובן כ״כ במה סברה זאת דומה לסברא שאמר בסמוך לענין שנים שוחטים – שהשני לא עשה בעצמו מעשה שחיטה, אלא השלים את שחיטת הראשון?
והאמת היא דגם הסברא שאמר הגריי״ו לענין שנים שוחטין דורשת הסבר, דסוף סוף במה זה שונה כ״כ משהייה במיעוט בתרא ושחט אחר, דמיפסיל לדעת הש״ך? וצ״ל דהפסול שאין שנים שוחטין זבח אחד הוא פסול בעבודה, דהא בחולין יכולין שנים לשחוט בהמה אחת. והגם ששחיטה לא מוגדרת כעבודה, אך היא מיחזי כעבודה, כפי שהובא לעיל ע״י הגריי״ו. והדרישה היא ש״עבודה״ זו תיעשה ע״י איש אחד, שהוא המיוחד ל״עבודה״ זו. אך המיעוט בתרא, גם לפי האחרונים המגדירים אותו כחלק ממעשה שחיטה, אינו יכול להיחשב לחלק מ״עבודה״. ולא רק מפני שזוהי עבודה שאפשר לבטלה, אלא מטעם שאין בה את החשיבות הנדרשת לתת למעשה זוטר זה את התואר ״עבודה״! במילים אחרות, הסברא דאחר ששחט המיעוט, הרי הוא נהיה חלק בלתי נפרד ממעשה השחיטה, יפה היא להגדרת העצם שעליו חל שם שחיטה, אך אין בכוחה להעלות את אותו מיעוט לדרגת ״עבודה״, ובזה להצטרף ל״עבודת״ השחיטה ע״מ לפוסלה בתורת זבח שעשוהו שנים. משא״כ אם השני הצטרף לפני שהראשון גמר את הרוב, כיון שבעינן מעשה שניהם, יש חשיבות לשני המעשים, וזה גופא פוסל אותם.
ועפי״ז מובן היטב הדמיון עם המירוק, דגם שם, כיון דעיקרו לשם הוצאת דם אין הוא מצטרף למעשה הראשון ואין זה נחשב לעבודה באחר. נמצא שבשניהם זוהי שאלה של הצטרפות. לגבי הבעייה של אין שנים שוחטין זבח אחד, אין הצטרפות בגלל חוסר חשיבות של המעשה השני, ולגבי הבעייה של עבודה באחר, אין הצטרפות כי המעשה השני הוא מצוה שאין לה שייכות למעשה הראשון, כי כל מטרתה אינה אלא להוציא דם. ורק אם המירוק היה מעכב מדאורייתא, אז היינו רואים אותו כחלק מהמעשה הכולל, ודו״ק.
לסיכומו של הגריי״ו הביא שתי דרכים משלו ליישב את הקושיא על סברת האחרונים דמיעוט בתרא הופך לחלק ממעשה השחיטה – דא״כ היה לנו לפסול את המירוק מטעם עבודה באחר? האחת, שהמירוק מוגדר כעבודה שאפשר לבטלה, והשניה דאין כאן הצטרפות עם המעשה הראשון, כיון שכל עיקרו הוא להוצאת דם.
ע. וממה נפשך, אם אמרינן שרובו ככולו עושה את המיעוט הנשאר לבלתי חשוב עוד – איך נעשה אח״כ חשוב בשביל שחתך אותו? ואם מחשיבין גם את המיעוט הנשאר ועושים אותו לחלק מעצם השחיטה – אמאי אין שחיטתו מעכבת? הפיכת המיעוט לבלתי חשוב – הרי זה דומה לכאורה לרעיון שכבר הביאו הגריי״ו, שהמיעוט הנשאר נחשב לחתוך עפ״י הכלל רובו ככולו, וע״כ א״א שיחולו עליו הלכות. אך כאן הדגש אינו משום שהוא כבר חתוך אלא מפני שאינו חשוב, והרי הוא כשאר חלקי הגוף של הבהמה, וכבר לא חלק של העצם שעליו צריכה לחול השחיטה, דא״ת דעדיין חשוב הוא, למה לא ציוותה התורה על שחיטתו?!
פ. אבל במקום שלא מצינו גזירת התורה בפירוש, אין לנו לחדש ולומר דבר שהוא נגד הסברא. והיכן מצינו בתורה שבאם שהה לאחר השחיטה נפסלת השחיטה? והרי השהייה שלאחר השחיטה אינה פוסלת, אלא השחיטה שאחרי השהייה יש לה לפסול. ויפה העירו לי דאין להבין כאן את ענין ה״גזירה״ כענין ״חוק״ פרה אדומה, אלא שהתורה קבעה מועד הן לזב ולזבה והן לכשרות הקרבן. בזב וזבה קבעה התורה שבעינן ג׳ ראיות בג׳ ימים, וכל עוד לא הגיעו ג׳ ימים, הרי הוא בבחינת ״יושב ומצפה״ לדעת מה טיבה של הזיבה. אין כאן ערעור למפרע, אלא רק גילוי שעסקינן בזיבה גדולה. וכן היה ניתן לכאורה להסביר את הזמן הנדרש להכשיר קרבן שלמים, לפי תשובתו של ר׳ עקיבא. רק ביום השלישי, כשלא נשאר ״נותר״ לאכילה, מתברר שהקרבן הוא כשר. אך בשחיטה אי אתה יכול לומר שרק בגמר השחיטה של המיעוט האחרון, ששחטו ללא שום פסול, מתברר שהשחיטה כשרה היא, דהא אין הוא זקוק כלל לשחוט את אותו המיעוט ע״מ שהשחיטה תהיה כשרה! וזהו מש״כ הגריי״ו ״והרי השהייה שלאחר השחיטה אינה פוסלת״. ובע״כ אתה אומר שאם באנו לפסול שהייה במיעוט בתרא, אתה יוצר ומחדש איסור שלא היה כלל בעולם מקודם לזה.
צ. ודבר זה תמוה, וכי יש בהוספה זו מעשה עבירה? בזכות תוספת זו של הגריי״ו: ״וכי יש בהוספה זו מעשה עבירה״, מובן יותר מה חידש בסייג זה על הסייגים שכבר כתב נגד הסברא שהשחיטה במיעוט האחרון הופך לחלק מהשחיטה הכוללת וע״כ שהייה במיעוט בתרא פוסלת מדאורייתא. נראה שכאן הגריי״ו נוטה להבין בסברת האחרונים שאולי תוספת השחיטה במיעוט בתרא יש בכוחה באופן פעיל לבטל את המעשה הקודם. כלומר, לא שהיא הופכת לחלק ממעשה השחיטה ע״י שלא הסתפק ברוב, אלא שהמעשה האחרון מערער את החוקיות של השחיטה הראשונה, וכדברינו בהערה הקודמת, שאתה יוצר ומחדש איסור שלא היה כלל בעולם מקודם לזה.
בסיכומו של דבר, הגריי״ו הביא כמה דרכים בסתירת הסברה ששהייה במיעוט בתרא פוסלת מדאורייתא.
את הסברא של האחרונים ניתן להגדיר כך: ע״י תוספת המיעוט האחרון מתבטל העיקרון של רובו ככולו, כי סוף סוף עשה את כולו ולא את רובו, ומה שעשה בפועל חזק יותר מהמבנה ההלכתי של רובו ככולו. הקושיות של הגריי״ו:
א. כיצד ניתן לאסור דבר שכבר הותר?
ב. אם רוב מועיל, הרי זה מטעם רובו ככולו, וא״כ גם המיעוט כבר נחתך וא״א שיחולו עליו דינים.
ג. רובו ככולו עושה את המיעוט הנשאר לבלתי חשוב, וכפי המבואר, הרי הוא כשאר חלקי הגוף של הבהמה, וכבר לא חלק של העצם שעליו צריכה לחול השחיטה, וא״כ איך נעשה אח״כ שוב חשוב, ואם המיעוט חשוב הוא, אמאי אין שחיטתו מעכבת?
ד. היכן מצינו שיש בכוחו של המעשה האחרון, שחיטת המיעוט, לבטל באופן פעיל את המעשה הראשון?
ונזכיר עוד שהגריי״ו הביא עוד סברה: ע״י שחיטת המיעוט גלי דעתו שלא ניחא ליה במה ששחט מתחילה, ודעתו לשחוט עתה שחיטה אחרת כראוי. וגם סברה זאת, עפ״י הגריי״ו אינו יכולה להסביר פסול דאורייתא, דהדעת לא מעלה ולא מורידה, ורק יכולה להסביר פסול דרבנן [וכבר כתבנו, בהבנת הטעם שיש כאן פסול דאורייתא, דאפשר דזה תלוי בשאלה עד כמה בעינן כוונה בשחיטה. ויותר מזה, הגילוי דעת במקרה דנן הוא יותר מחיסרון כוונה, אלא הוא בבחינת כוונה הפוכה, שאין רצונו לצאת ע״י שחיטת הרוב, ואז זה תלוי בשאלה האם יש בכוחה של כוונה הפוכה לבטל את השחיטה, ואכמ״ל].
ק.
והמסקנה היוצאת מדין זה היא, שאפילו דברים שאפשר שלא לעשותם, אך מכיון שהם מהידור מצוה נחשבים לגוף המצוה כל זמן שעוסק באותה מצוה. עי׳ בבית הלוי (
ח״ב, סי׳ מ״ז אות א׳) דכתב סברה זו בבואו לבאר את הרמב״ם פ״ב מהל׳ מילה ה״ד, וע״כ לדעת הרמב״ם אין חוזרים במילה על ציצין שאין מעכבין אף בחול, לאחר שפירש. ועי׳ ג״כ בספר מועדים וזמנים של הגאון ר׳ משה שטרנבוך שליט״א, הל׳ חנוכה סי׳ קל״ג שמביא גם את הגרי״ז ודן בהשלכות של רעיון זה לגבי הידור מצוה בחנוכה.
ר.
ונמצא שבשעה שהוא גומר את השחיטה כבר היתה טריפה ואין השחיטה מועלת בה. ואמנם בטריפה שחיטה מועילה לטהר מידי נבלה, דבזה אמרינן שחיטה שאינה ראויה שמה שחיטה (עי׳
חולין פ״ב,ב), ובפסול שהייה היא ודאי נבלה. וצ״ל שמש״כ הר״ן הוא רק בבחינת דמיון מילתא למילתא, וכוונתו שעתה מתברר שהשחיטה שלפני השהייה נחשבת למעשה טריפה ולא למעשה מכשיר (והשווה עם מש״כ הגריי״ו בהמשך דבריו בביאור דברי הכלבו). ויותר מזה נראה דכוונתו רק לתת ״טעם״ והבנה לאיסור שהייה.
לפי״ז גם הטעם המובא להלן מפני שהדם נבלע באברים הוא בבחינת ״טעם״ ונסיון להסביר למה התורה פסלה את השהייה בשחיטה (אמנם יש גם מקום לומר ששחיטה כזאת שיודעים מראש שגורמת להבליע דם באברים אינה מוגדרת כמעשה שחיטה).
ומה שמנסה הגריי״ו לבאר שטעמים אלו לא שייכים במיעוט בתרא, הוא רק בגדר תוספת לטיבותא, וכלל לא בבחינת דורשים טעמא דקרא. כלומר, בפשטות איסור שהייה הוא רק על גוף השחיטה, ואם תבוא ותתעקש להרחיב את האיסור גם על מיעוט בתרא, הרי עפ״י הטעמים שנאמרו אין שום סיבה להרחבה, ודו״ק.
ש. וכן לטעם השני אין לפסול את השהייה במיעוט בתרא, דמאחר ששחט את הרוב שוב אינו מבליע דם. הגריי״ו אינו מתייחס כאן לטעם שע״י השהייה זה נראה כשתי שחיטות, אך וודאי דגם טעם זה לא שייך לגבי מיעוט בתרא, דלאחר שגמר לשחוט את הרוב, שוב לא נראה כשתי שחיטות. וגם אם תתעקש לומר דזה נראה כשתי שחיטות, שוב לא איכפת לן, כיון שגמר את השחיטה הראשונה.
ואפשר דיש נ״מ בין שתי הדרכים. עפ״י הדרך הראשונה, שכלל לא נראה כשתי שחיטות, אין מקום לאסור שהייה במיעוט בתרא אף מדרבנן, ועפ״י הדרך השניה אולי יש מקום לאיסור מדרבנן, ודו״ק.
ת. *) סימן זה הוא המשך של הסימן הקודם הדן בשהייה במיעוט בתרא. וראה שם בהערת הפתיחה של הסימן, שהדברים נכתבו בעקבות גזירת הנאצים ימ״ש, שחייבו לחתוך את כל המפרקת בשחיטת העופות. וראה שם בפתיח של הסוגיא את דברי רש״י בענין החליד במיעוט סימנים ובענין שהה במיעוט סימנים. כיון שסימן זה עוסק בשהייה בין סימן לסימן, השאלה נשאלת רק בעוף, ששם נצטוינו מעיקר הדין רק על שחיטת סימן אחד, ומכאן השאלה מה הדין אם המשיך לשחוט לאחר שגמר סימן אחד, ושהה בין סימן לסימן. ומטבע הדברים השאלה מתרחבת לענייני קדשים, ששם נצטוינו על מליקת העוף, והיינו חתיכת הסימנים בציפורן, כשמתחיל לא מן הצוואר אלא מן העורף (עי׳ משנה חולין י״ט,ב שמבארת מה בין שחיטה למליקה), ובעולת העוף נצטוינו לחתוך את שני הסימנים, כשהסימן השני הוא מדין הבדלה, וזה נלמד מן הקרא בעולת נדבה ומלק והקטיר (״ומלק את ראשו והקטיר המזבחה״ –
ויקרא א׳, ט״ו), מה הקטרה הראש בעצמו והגוף בעצמו אף מליקה הראש בעצמו והגוף בעצמו (עי׳
חולין כ״א,ב
וזבחים ס״ה,א), ובחטאת העוף נצטוינו: ״ולא יבדיל״ (״ומלק את ראשו ממול ערפו ולא יבדיל״ –
ויקרא ה׳, ח׳).
מתוך כך מבאר הגריי״ו בסימן זה גם את הגמ׳
בזבחים ס״ה,ב העוסקת במחלוקת בין תנא קמא ור׳ אלעזר בר׳ שמעון שאמר שמבדילין בחטאת העוף.
סימן זה מקורו בשו״ת ״שרידי אש״, ח״ב, סי׳ ו׳, פרק רביעי אות כ״ב ואילך, וכן פרק חמישי, בו יש קצת תוספת ביאור על הגמ׳ זבחים הנ״ל, ודבריו עניים במקום אחד ועשירים במקום אחר, והם נלקחו משני הפרקים.
א. שבעולת העוף לא פסלה לרבנן שהי׳ בין סימן לסימן. ומה שפוסל בחטאת העוף, זה לא פסול של שחיטה, של מליקה, אלא מטעם שעשה מעשה עולה בחטאת.
ב. ונפלא הדבר כי הגאון בעל הצל״ח כתב בנודע ביהודה מהדו״ת יו״ד סי׳ ב׳ את ההיפך הגמור ממה שכתב בצל״ח. שם כתב: ״דבשלמא במיעוט הסימנים, כיון שנשחט רובו הוה המיעוט כמו שנשחט וכמאן דמונח בדיקולא ... ושוב מה ששוחט לא מיקרי כלל דרך שחיטה ... והוה כחותך ברגל, אבל כאן שהושט נשאר ושחטו אולי בזה לא נסתפקו בגמרא והוי נבלה דאורייתא לדברי התבואות שור״. ואולי הסתירה שעומד עליה הגריי״ו, מקורה בשתי זויות הסתכלות, ומכאן ההתלבטות של הנודע ביהודה. יש מקום להחמיר יותר בשהייה בין סימן לסימן מבשהייה במיעוט בתרא, כי בין סימן לסימן אכתי הוא עוסק בשחיטה, כי שני הסימנים הם ראויים לשחיטה, הגם שאינו חייב אלא באחד מהם, וכשקיבל על עצמו לשחוט את שניהם, הכל נכלל בשחיטה. אך בשחיטת רוב ומיעוט, הגם שמלכתחילה כל הסימן ראוי לשחיטה, ויכול הוא לפתוח בשחיטה בכל צד (רק עליו להיזהר שלא יחליד), אך ברגע ששחט את הרוב, הוה המיעוט כחתוך וכמאן דמונח בדיקולא.
ומאידך יש מקום דווקא להחמיר יותר בשהה במיעוט סימנים, דכיון דהדין רוב הוא מדין רובו ככולו, נמצא שאם שחט את כולו, אז הכל בגדר שחיטה, משא״כ בשהה בעוף בין סימן לסימן, הגם דלכתחילה שני הסימנים ראויים הם לשחיטה, אך שחיטת סימן אחד ודאי אין פירושו דהוה כאילו שחט את שניהם, וע״כ, עם הגמר הסימן הראשון תם דין שחיטה [והשווה עם מש״כ בהערות בסימן הקודם (״שהייה במיעוט בתרא לשיטת רש״י״) – דיש סברה להקל יותר במיעוט בתרא מבמיעוט קמא, ומאידך יש סברה להחמיר יותר במיעוט בתרא].
וכל זה אם מבינים שיש מקום לפסול מדאורייתא, אך אם מבינים שיש רק מקום לחשוש מדרבנן, אז ודאי שיש מקום להחמיר יותר בשהה בין סימן לסימן, דשם יש לגזור אטו בהמה, משא״כ בשהה במיעוט סימנים, והם הם הדברים שהביא הגריי״ו בשם הצל״ח שהתייחס לדברי המהרש״א. ואמנם יש מקום גם להחמיר מדרבנן בשהה במיעוט סימנים, גזירה שמא ישהה באמצע הסימן, ודו״ק.
ג.
וכעין שכתבו הראשונים לפרש אליבא דהלכות גדולות, דסימן שנעקר אין בו טריפות אלא שאין השחיטה מועלת בו, ואף בסימן אחד עקור אין השחיטה מועלת בשני, משום דבעינן ששני הסימנים יהיו ראויים לשחיטה, והיינו דבעינן ששם שחיטה יהא חל על שני הסימנים. עי׳ הלכות גדולות הל׳ שחיטה ד״ה עיקור היכי דמי, ובתוס׳
חולין ט׳,א ד״ה כולהו, רא״ש
חולין פ״א סי׳ י״ג, תוס׳ הרא״ש
חולין ט׳,א. ועי׳ בסמ״ג עשין סי׳ ס״ג.
והטעם דשם שחיטה חל בשוה על שני הסימנים אף בעוף, הוא כפי שהוזכר כבר בהערה הקודמת, דכיון דבידו הבחירה איזה סימן משני הסימנים לשחוט, הכל נכלל בגדר שחיטה [והשווה עם דברי הגמ׳
חולין כ׳,ב: ״כל שישנו בשחיטה ישנו בהבדלה וכל שאינו בשחיטה אינו בהבדלה״, כלומר כיון ששני הסימנים עומדים בשוה לענין שחיטה, למרות שבפועל הוא שוחט רק אחד, ע״כ מחוייב הוא בהבדלה בסימן השני בעולת העוף. משא״כ עור שאינו בשחיטה, אינו גם בהבדלה]. וצ״ל בכוונת הגריי״ו דמש״כ רש״י דלכתחילה כולהו בעי, פירושו דלכתחילה, היינו כשניגש לשחיטה, שני הסימנים הם בכלל שחיטה. וע״כ זה דומה לרובו של סימן, דלמרות שדי ברובו, אך כל הסימן בכלל השחיטה ובידו הבחירה מאין להתחיל בכדי להגיע לרוב.
עפי״ז אין פסול שהייה, הן במיעוט בתרא והן בין סימן לסימן, תלוי בשאלה אי בעינן מדאורייתא לכתחילה לשחוט את כל הסימן, או אי בעינן מדאורייתא לכתחילה לשחוט בעוף את שני הסימנים. כי לכתחילה פירושו כאן שהכל בכלל שחיטה. מאידך עולה בבירור מרש״י דבעוף בעינן מדאורייתא אף לכתחילה רק סימן אחד, כן הוא ברש״י שהביאו הגריי״ו
חולין כ״א,ב ד״ה ואינו מבדיל בסימן אחד, וכן הוא ברש״י
חולין כ״ז,א ד״ה אאחד בעוף – דרק רבנן אצרכוהו תרוייהו (ועיי״ש בגמ׳ דמשתמע שדין רוב הוא מקביל לדין סימן אחד בעוף, וא״כ אף לענין רוב רק רבנן אצרכוהו לשחוט את הסימן כולו).
ד. וכן לת״ק דראב״ש, דלא פסלי בעולת העוף שהייה בין סימן לסימן. במקור, בספר השו״ת, כתוב ״דלא פסלי אף בעולת העוף שהייה בין סימן לסימן״, וכוונתו דיכולנו לחשוב שבעולת העוף שיש מצות הבדלה בסימן השני אולי מתחייב להבדיל תיכף לאחר מליקת הסימן האחד. אך ה״אף״ מטעה, כי משתמע ממנו שהוא הדין בחטאת העוף, דשהייה לא פוסלת, והרי אינו כן לת״ק, דלדידו כיון דבעולת העוף אינו פוסלת א״כ בחטאת הויא מעשה עולה ופסול. וע״כ השמטנו את ה״אף״ – העורך.
ה.
שכיון שציותה התורה להבדיל, הרי כאילו עקרה התורה מן הסימן השני את מצות מליקה והטילה עליו שם חדש, שם של מצות הבדלה, ולהכי לא שייך פסול שהייה בעולת העוף לת״ק, שאי אפשר לומר שכולה חדא מליקה היא, משא״כ בשחיטה שפיר יש לומר כולה חדא שחיטה היא. ואמנם אין הדבר מוכרח ברש״י, שאפשר שגם לרש״י אין שהייה בין סימן לסימן פוסלת בחולין, ורש״י בא רק להוציא מידי המחשבה שאולי דווקא בקדשים, כיון שמחוייב הוא בהבדלה בסימן השני, הקפידה התורה שיעשה את ההבדלה תיכף לאחר השחיטה ללא שהייה כלשהי. והוא כעין שמצאנו
בברכות מ״ב,א בשם רבי חייא בר אשי אמר רב: ״שלש תכיפות הן, תיכף לסמיכה שחיטה, תיכף לגאולה תפילה, תיכף לנטילת ידים ברכה״ (רש״י ד״ה לנטילת ידיים: ״דמים אחרונים בהמ״ז ולא יאכל כלום עד שיברך על מזונו״). והשווה עם מה שביאר הגריי״ו בהמשך הסימן בשיטת הרשב״א.
ו.
הרי לראב״ש אין איסור במליקת הסימן השני אלא שאינו צריך, כמו שאמר שם (זבחים ס״ב,ב – ס״ג,א: ״ומאי לא יבדיל – אין צריך להבדיל״, עיי״ש), וא״כ יש לומר אם מלק את הסימן השני הוא חדא מליקה, וכבר עמד בקושיא זו בבית הלוי. וצ״ל שמש״כ הגריי״ו למעלה דלראב״ש אם מלק אחר השהייה בסימן השני הויא כאילו מלק ברגל, זה לפני מה שלמדנו בזבחים דלראב״ש אין איסור להבדיל.
ז. שאם הוא פסול בשחיטה הוי נבלה, אבל אם הוא פסול רק משום טרפה, מליקתה שאח״כ מטהרתה מידי נבלה לר׳ מאיר במשנה זבחים ס״ט,א דאית ליה דמלק ונמצאת טרפה אינו מטמא בבית הבליעה״. וכבר העירונו בסוף הסימן הקודם שלכאורה יותר מסתבר בכוונת הר״ן, שהביא את הרא״ה, שעתה מתברר שהשחיטה שלפני השהייה נחשבת למעשה טריפה ולא למעשה מכשיר, עיי״ש, ולפי״ז אין לדמות מילתא למילתא עם שחט ונמצאת טרפה, דמטהרת מידי נבלה לשיטת רבי מאיר.
ח. כן הגירסא ברש״י שם: מעכב. ואמנם ברש״י שלפנינו הגירסא היא דווקא ״לא פסלה״ (לתנא קמא) ו״פסלה״ (לר׳ אלעזר בר׳ שמעון) [ורק בפירוש הקודם בגמ׳, שהמחלוקת היא לענין מיצוי חטאת העוף עיי״ש, גירסת רש״י היא ור׳ אלעזר בר׳ שמעון סבר לא מעכב]. ואפשר שהגירסא ברש״י שלפנינו היא גם ״תיקון סופרים״.
ט.
והאיסור ״לא יבדיל״ היכן אזל? ואמנם בסוף מסיקה הגמ׳ שלדעת ר׳ אלעזר בר׳ שמעון לא יבדיל פירושו דאינו צריך להבדיל. אך בשלב זה שעדיין לא שמענו שכך היא דעתו, אפשר דס״ל שלא יבדיל פי׳ שאסור להבדיל, והגם שלכאורה תמיד הוא משתהה בחטאת בין סימן לסימן כי עליו לחתוך רוב בשר (עיי״ש ברש״י ד״ה ת״ק סבר שהייה בסימן שני בעולת העוף לא פסלה), ולאחר ששהה אין כבר איסור הבדלה לדעתו, לא נמנעה התורה מלקבוע איסור – דאם אירע ולא חתך רוב בשר ולא השתהה וחתך סימן ב׳ הרי עבר על ״לא יבדיל״.
ואמנם מרש״י
זבחים ס״ה,ב ד״ה שמבדילין, עולה שכבר מתחילת הסוגיא ידעינן שלר׳ אלעזר בר׳ שמעון לא יבדיל פירושו שאם הבדיל לא פסל, כלומר שרק אינו מחוייב להבדיל. וי״ל שכיון שלפי האמת תמיד הוא אמור להשתהות בין סימן לסימן כדי לחתוך רוב בשר, והתורה לא פנתה אל מי שלא נוהג כדין, בע״כ אתה אומר ש״לא יבדיל״ פירושו דאינו מחוייב להבדיל. אך אם אירע שהבדיל לפני ששהה אז גם יעבור על איסור. וכך משמעות הפסוק: אינו צריך להבדיל עתה מפני ששהה, ומזה תלמד שלפני ששהה אסור לו להבדיל.
י. אבל אם עשה זאת אחר ששהה, כי היכי דבעולת העוף תו לא קיים מצות הבדלה הכי נמי בחטאת העוף תו לא עבר על לא יבדיל, דהא בהא תליא, והוה ליה מחתך בשר בעלמא. ״הא בהא תליא״ אין כוונתו שעשה מעשה עולה בחטאת, אלא שהגדרת הבדלה היא שעושה מעשה הבדלה תיכף לאחר המליקה, וממילא גם האיסור ״לא יבדיל״ אינו חל אלא כשמבדיל תיכף לאחר המליקה (וראה מה שכתבנו בהערה הקודמת דלכאורה מהגמ׳ בזבחים עולה שלר׳ אלעזר בר׳ שמעון אין בכלל איסור ״לא יבדיל״ כי ״לא יבדיל״ פירושו דאינו צריך להבדיל). ומה שנא׳ בגמ׳ בזבחים דלת״ק אסור דקא עביד מעשה עולה בחטאת, הוא שיגרא דלישנא, שבא לבטא שההגדרה של הבדלה היא אותה הגדרה בעולה ובחטאת.
כ.
הוא משום דס״ל שהתורה הקפידה שההבדלה תהיה מיד אחר מליקת סימן א׳ בלא שהייה ביניהם, אבל במליקה גופא, כלומר, בסימן א׳ – אין שהייה פוסלת, כמו שדרסה וחלדה אינה פוסלת במליקה, כמו שכתב הרשב״א ובזה מתיישבים כל הדקדוקים שכתבתי לעיל. העולה מתוך הדברים, שישנו הבדל תהומי בין רש״י והרשב״א עפ״י הבנתו של הגריי״ו.
לרש״י פסול שהייה בין סימן לסימן בקרבן העוף, אם ישנו כזה, הוא הרחבה של פסול שהייה באמצע שחיטה או באמצע מליקה [ומכאן קושיית הגריי״ו לעיל דהול״ל לשון פוסלת או אינו פוסלת במקום מעכב ולא מעכב].
לרשב״א אין לפסול שהייה בין סימן לסימן בקרבן העוף שום קשר עם פסול שהייה באמצע שחיטה, אלא זהו דין חדש, שיש להסמיך את שתי המצוות, והוא כעין שמצאנו בגמ׳
ברכות מ״ב,א שכבר הובאה לעיל בהערה, שלש תכיפות הן – תיכף לסמיכה שחיטה, תיכף לגאולה תפילה, וכו׳.
ועדיין הלב מגמגם, הכיצד שהייה אינה פוסלת בתוך המליקה, אך פוסלת בין מליקה והבדלה (לשיטת ר׳ אלעזר בר׳ שמעון). ואולי י״ל דבתוך המליקה, כיון שעסוק במצוה, השהייה הקצרה בתוכה לא דיה להפקיע שם מליקה. וכמו שמצאנו ששהייה במיעוט בתרא לא דיה לחלק את מעשהו לשנים, אלא המיעוט בתרא מצטרף לרוב שכבר שחט – לשיטת רש״י עפ״י ההבנה שזהו מעיקר הדין, כך השהייה בתוככי המליקה אין בכוחה לחלק את המליקה לשנים [והגריי״ו, בסוף הסימן הקודם, הקשה על השיטה ששהייה במיעוט בתרא פוסלת מדאורייתא – הא סיבת הפסול בשהייה כי היא מחלקת את השחיטה לשנים, וא״כ אדרבה זוהי סיבה להכשיר אחרי שכבר שחט הרוב. אך לפי המהלך כאן, השהייה אינה מחלקת אלא זהו פסול מפסולי השחיטה שהתורה רוצה שישחוט ב״מכה אחת״, ופסול זה הוא בשחיטה אך לא במליקה].
אך כשהרצון הוא לחבר בין מליקה והבדלה, אז אדרבה התורה הקפידה שיהיה חיבור דווקא בגלל שלכאורה הן שתי מצוות נבדלות, כי התורה רצתה שההבדלה תהיה ניכרת כהמשך מעשה המליקה, וע״כ הקפידה על הרציפות בין שני המעשים.