ציון ה.
[{דף יט.}]
ציון ו.
[{דף יט.}]
הוצאת המת סמוך לזמן קריאת שמע
ציון ח.
גמרא. תנו רבנן: אין מוציאין את המת סמוך לקריאת שמע, ואם התחילו - אין מפסיקין. איני?! והא רב יוסף אפקוהו סמוך לקריאת שמע! אדם חשוב שאני.
אין מוציאין את המת לקוברו סמוך לזמן קריאת שמע, אלא אם כן היה אדם גדול, ואם התחילו והוציאו והגיע זמן הקריאה והן מלוין את המת, כל שיש למטה צורך בהן, כגון נושאי המטה וחילופיהן וחילופי חילופיהן... - פטורין, ושאר המלוין שאין למטה צורך בהן - חייבין.(רמב״ם קריאת שמע ד, ד)
אין מוציאין את המת סמוך לקריאת שמע כל שאין שהות להוציאו ולקברו קודם שיגיע זמן קריאת שמע, ואם התחילו להוציאו - אין מפסיקין כדי לקרות.
(שו״ע אורח חיים עב, ב)
אין מוציאין את המת סמוך לקריאת שמע כל שאין שהות להוציאו ולקברו קודם שיגיע זמן קריאת שמע, ואם התחילו להוציאו - אין מפסיקין כדי לקרות.
הגה. ויש להמתין מלקברו עד שיוכלו לשער שכבר התפללו רוב הקהל, ואין חילוק בזה בין קריאת שמע של שחרית לקריאת שמע של ערבית, ויש מקילין בשל ערבית הואיל וזמנה כל הלילה. (מבואר באורח חיים סימן עב).
(שו״ע יורה דעה שנח, ב)
רבינו יונה (
דף יא, ב בדפי הרי״ף) כותב שהוא חצי שעה, כמו שמצינו במסכת פסחים
(צט, ב) בדין סמוך למנחה בערב פסח, אולם מביא שבירושלמי
(סנהדרין פ״ב ה״ב) למדנו שמקדימים שעה או מאחרים שעה. לכן הוא מפרש שלפי הירושלמי יש לשער את הזמן שצריכים לקבורה לפני זמן קריאת שמע, ואם כבר הגיע הזמן - צריכים לשער שכבר התפללו רוב הקהל, ואחר כך יוציאו את המת לקבורה.
אמנם לגבי הזמן שמאחרים אין על כך הסכמה, וכנראה שיש חילופי גרסאות בירושלמי, כפי שנראה מדברי הרמב״ן בתורת האדם (מהד׳ שעוועל עמ׳ קג) שאינו גורס את הסיום שמאחרים שעה, וכן כותב הבית יוסף כשדוחה את דעת מהר״י אבוהב שיש לחכות עד שרוב הציבור גומרים להתפלל.
רבינו יונה כותב בתחילה שהדין שווה לפני קריאת שמע של שחרית ולפני קריאת שמע של ערבית, אבל מביא דעה נוספת שיש לחלק ולומר שאין צורך להקפיד בערבית מפני שמצותה עד עלות השחר, ואין חשש שיפסיד את הזמן.
המאירי מביא גרסה שונה לגמרא לפיה מדובר על הוצאת המת לפני זמן המנחה, ועל כן אמרו שאין מוציאים אותו סמוך לשקיעת החמה, ומסביר שלא אמרו כך סמוך לתפילת שחרית הואיל וזמנה עד חצות ואין חוששים שיפסיד את התפילה. בהמשך דבריו הוא מביא את הגרסה שלפנינו שמדובר על הזמן סמוך לקריאת שמע, וכותב שאין לחלק בין שחרית לערבית, אולם נראה שאין בהכרח מחלוקת בין הגרסאות והכל מודים שלא יוציאו את המת סמוך לזמן תפילה כשיש חשש שיפסידנה, אלא אם כן נחלק בין קריאת שמע שמצותה מדאורייתא לבין תפילה שמצותה מדרבנן.
הרמב״ם כותב את ההלכה לגבי קריאת שמע ואינו מחלק בין שחרית לערבית. כך מדייק המגן אברהם
(סק״ב) בלשון השלחן ערוך, אבל מוסיף שנראה שיש להקל להוציא את המת סמוך לקריאת שמע של ערבית, כמו שכותב רבינו יונה, ועוד שראוי להזדרז לקבור את המת מבעוד יום ולא לחכות לערב כשיש איסור של הלנה. הוא מסיק שאם כבר הגיע הזמן של פלג המנחה - יש לקרוא קריאת שמע לפני שמוציאים את המת. מסקנתו זו של המגן אברהם מבוססת על השיטה המחמירה בהלנת המת גם במקצת הלילה, ועיין בבירור הלכה למסכת
סנהדרין דף מו, א ציון ה-ו שיש בזה חילוקי דעות.
הרמ״א ביורה דעה מביא את שתי הדעות לגבי קריאת שמע של ערבית, שיש מחמירים ויש מקילים, וצריך עיון מדוע אינו מביאם גם בהלכה באורח חיים.
בעל ספר אורח נאמן (אויערבך) כותב שהמגן אברהם בדיוקו מתכוון באמת לדברי הרמ״א שסותם באורח חיים ואינו מחלק, משמע שנוטה להחמיר גם בקריאת שמע של ערבית. אבל המשנה ברורה
(סק״ו) מכריע כדעת המגן אברהם שיש להקפיד יותר שלא יעבור על איסור בל תלין.
בברייתא אמרו שאם התחילו אין מפסיקים, ומפרש הבית יוסף שהכוונה דוקא לאלה שהמיטה צריכה להם, וכמו שהתבאר במשנה (יז, ב ציון ד).
הפרי חדש כותב שהכוונה גם כשהתחילו לאחר הזמן, אולם הפרי מגדים באשל אברהם מדייק בלשון הרמב״ם שכותב שהתחילו והגיע זמן קריאת שמע, משמע שמדבר על מי שהתחיל עוד לפני הזמן. עם זאת אף הוא כותב שיש לפסוק הלכה כדברי הפרי חדש הואיל ומצות הקבורה מדאורייתא.
גם בעל כף החיים (סק״ו) כותב שאין מפסיקים אף על פי שהתחילו לאחר שהגיע הזמן, אלא שלא ראו לכתוב דבר זה לגבי מי שנהגו שלא כהוגן.
הרמב״ן בתורת האדם (שם) פוסק להלכה כמסקנת הגמרא שאם היה המת אדם גדול - אפשר להוציאו לקבורה לכתחילה סמוך לזמן קריאת שמע. כמוהו כותב הרא״ה אשר מדגיש שהכוונה דוקא למי שהוא גדול בתורה.
הרי״ף והרא״ש לא הביאו את הפרט הזה בהלכותיהם, ומנמק הבית יוסף (באו״ח) שאין זה שכיח שיהיה אדם גדול כל כך שיבטלו בשבילו קריאת שמע.
הב״ח מוסיף הסבר על פי מה שלמדנו במסכת מועד קטן
(דף כב, א) שאין למהר להוציא את מיטת אביו ואמו שלא יראה כמי שאינו חושש לכבודם, וכל שכן באדם חשוב, ולכן אין להוציאו סמוך לקריאת שמע שמא ימהרו שלא להפסיד קריאת שמע ויפגעו בכבודו. אמנם בגמרא אמרו שעדיף להוציא את המת אם הוא אדם גדול, אבל הב״ח מסביר שבמעשה שהיה אצל רב יוסף היתה טעות כשחשבו שהזמן יספיק, והתירוץ של הגמרא אינו אלא דחיה בעלמא.
בעל ספר מקור חיים כותב שהמעשה שבגמרא מוכיח שאין לנהוג כך, כיון שהזכירו זאת רק לגבי רב יוסף שהיה מופלג מאד, משמע שלא אמרו כך על שאר תלמידי חכמים.
[{דף יט.}]
ציון ט.
גמרא. תנו רבנן: העוסקים בהספד, בזמן שהמת מוטל לפניהם - נשמטין אחד אחד וקורין, אין המת מוטל לפניהם - הן יושבין וקורין והוא יושב ודומם, הם עומדים ומתפללין והוא עומד ומצדיק עליו את הדין.
היו עסוקים בהספד והגיע זמן קריאת שמע, בזמן שהמת מונח לפניהן - נשמטים אחד אחד וקוראין וחוזרין להספד, אין המת מוטל לפניהם - כל העם קורין קריאת שמע והאבל יושב ודומם, לפי שאינו חייב לקרות עד שיקבור את מתו.(רמב״ם קריאת שמע ד, ה)
העם העוסקים בהספד, בזמן שהמת מוטל לפניהם - נשמטים אחד אחד וקורים ומתפללים, אין המת מוטל לפניהם - הם קורים ומתפללים והאונן יושב ודומם.
(שו״ע אורח חיים עב, ג)
העם העוסקים בהפסד, כל זמן שהמת מוטל לפניהם - נשמטים אחד אחד וקורין את שמע ומתפללין, אין המת מוטל לפניהם - הם יושבים וקורין והאונן יושב ודומם, הם עומדים ומתפללין והוא מצדיק עליו את הדין. וכו׳.
(שו״ע יורה דעה שדמ, יב)
רש״י מפרש שהכוונה למת הנמצא בבית אחר, אך מביא שיש מפרשים שהוא הדין כשנתון בצד אחר, ורבינו יהונתן כותב כפירוש הראשון ומסביר את הטעם שבהיות המת בחדר אחר שוב אין חיוב אלא על הקרובים לטפל בו.
ברמב״ם ובשלחן ערוך לא מבואר הגדר. בעל כף החיים (סק״י) כותב שבעל נחלת צבי ובעל עולת תמיד פוסקים כפירוש השני של רש״י, אלא שהוא מוסיף שהמרדכי במסכת מועד קטן כותב שכל החדר שהמת בתוכו הרי הוא כארבע אמות, ולפי זה צריך לומר כאן כפירושו הראשון של רש״י.
ב. האם יש הבדל בין קריאת שמע לבין תפילה.
רבינו יונה (
דף יא, ב בדפי הרי״ף) כותב שבזמן שהמת מוטל לפניהם נשמטים אחד אחד וקוראים רק קריאת שמע, שמצותה דאורייתא, אך אין מתפללים כיון שהתפילה מצותה מדרבנן, אולם בהמשך מביא את הדעה שאין לחלק בין תפילה לבין קריאת שמע, וכך גם משמע מלשון הברייתא עצמה בסופה כשאמרו שהם עומדים ומתפללים, מכאן שהוא הדין בתחילה כשנשמטים אחד אחד וקוראים, שהכוונה שגם מתפללים.
בתוספתא (פ״ב, י) מובא הדין של העסוקים בהספד לאחר הקבורה שמפסיקים לקריאת שמע ולא לתפילה, ומסיימים בהבאת מעשה ברבותינו שהפסיקו לקריאת שמע ולתפילה, הרי מבואר שישנה מחלוקת אם לחלק בין קריאת שמע לבין תפילה בדינים אלה. אולם ר״י שירליאון מביא את התוספתא בגרסה שונה לפיה המעשה מובא לחזק את האמור מקודם, דהיינו שהפסיקו לקריאת שמע ולא לתפילה.
אמנם ניתן גם לומר שאין ראיה מוחלטת מהתוספתא שעוסקת כאמור בהספד שלאחר הקבורה, וכך כותב הפרי חדש
(או״ח). גם בדברי הרמב״ן בתורת האדם (מהד׳ שעוועל עמ׳ פא) יש חילוק בין ההספד שלפני הקבורה לבין ההספד שלאחריה, ועוד עיין להלן.
הרמב״ם כותב כלשון הגמרא שנשמטים אחד אחד וקוראים ואינו מבאר אם מתפללים, וגם בהמשך אינו מביא את מה שמבואר בסיפא, שכאשר אין המת מוטל לפניהם עומדים ומתפללים, וכותב רק שקוראים. יתכן שהרמב״ם כותב בהלכות קריאת שמע רק את הלכותיה, ובאשר לדין של תפילה סומך על מה שכותב בהלכות תפילה (ו, י) שכל איש שפטור מקריאת שמע פטור מתפילה, ומסיים שם שכל המלוים את המת, אף על פי שאין למיטה צורך בהם - פטורים מן התפילה. הרי מבואר שתולה את החיוב של התפילה בחיוב של קריאת שמע, והוא הדין בהלכה שלפנינו.
לעומת זאת השלחן ערוך כותב במפורש שכאשר המת מוטל לפניהם נשמטים אחד אחד וקוראים ומתפללים.
בירושלמי (הלכה ב) מובאת ברייתא בנוסח הזה: ״תני, ההספד וכל העוסקין בהספד - מפסיקין לקריאת שמע ואין מפסיקין לתפילה, מעשה היה והפסיקו רבותינו לקריאת שמע ולתפילה״. על כך מקשים ממה שלמדנו במשנה שאם יכולים להתחיל ולגמור יתחילו, משמע שאם אינם יכולים - לא יפסיקו לקריאת שמע, ומתרצים שבמשנה מדובר ביום הראשון ובברייתא ביום השני.
הרא״ש (סי׳ ט) מביא תחילה את הברייתא שבסוגייתנו, ואחר כך (סי׳ יא) מביא את הירושלמי, את השאלה ואת התשובה, מכאן שפוסק כך להלכה, שביום השני מפסיקים לקריאת שמע, וביום הראשון לאחר הקבורה אין מפסיקים כשאינם יכולים לגמור עד שיגיעו לשורה, אבל לפני הקבורה בזמן ההספד נשמטים אחד אחד וקוראים.
לקמן
(ציון י) יתבאר הדין של המשנה שאינו קשור להספד אלא לניחום האבלים, ומכל מקום למדנו שיש דין אחד להספד שלפני הקבורה ודין אחר להפסד שלאחר הקבורה, וסברה היא, שלפני הקבורה אין מפסיקים את ההספד אלא נשמטים אחד ואחד וקוראים, אבל לאחר הקבורה גם כשעוסקים בהספד מפסיקים לקריאת שמע ואולי גם לתפילה.
הטור בקיצור פסקי הרא״ש (סי׳ יא) כותב שכל העוסקים בהספד פטורים מקריאת שמע, והחזנים הסופדים פטורים ביום הראשון וחייבים ביום השני. נראה להסביר את דבריו שביום הראשון כולם פטורים ולכן נשמטים אחד אחד וקוראים כדי שלא יתבטל ההספד, והסופדים עצמם פטורים לגמרי, אבל ביום השני כולם חייבים להפסיק את ההספד בשביל קריאת שמע.
הרמב״ם כותב את הדין שבהלכה שלפנינו ואינו דן כלל בהספד שעושים לאחר הקבורה, ובפשטות יש להבין שסובר שמפסיקים כולם לקריאת שמע ולתפילה, כמעשה שהיה, כמובא בירושלמי שהפסיקו רבותינו לקריאת שמע ולתפילה, ובאין הלכה אחרת נשאר הדין הפשוט שכולם חייבים בקריאת שמע ובתפילה. מאידך גיסא לפני הקבורה הדין הוא שנשמטים אחד אחד, ומסתבר שעושים כן כדי שלא יתבטל ההספד, מכאן שהסופדים עצמם פטורים לגמרי מפני שעסוקים במצוה של הלוית המת שההספד הוא חלק ממנה.
הטור כותב במפורש שהעם העוסקים בהספד נשמטים אחד אחד וקוראים, והחזנים המספידים פטורים לגמרי, וכל זה ביום הראשון, אבל ביום השני כולם חייבים. אמנם גם ביום הראשון כשאין המת מוטל לפניהם קוראים כולם ביחד ומפסיקים את ההספד לגמרי, ועל כן אמרו שהאונן נשאר יחידי, יושב ודומם ומצדיק עליו את הדין. הבית יוסף (או״ח) מדייק בדברי הטור שהסופדים ממשיכים בהספדם גם כשכל העם הפסיק לקריאת שמע ולתפילה, וזה תמוה, ולכן מסיק שהם שותקים, ובכל זאת פטורים מקריאת שמע כיון שהם טרודים להרהר בעניני ההספד.
בדרך אחרת כותב הט״ז (סק״ב) שהסופדים פטורים ואינם קוראים ביום הראשון אם הקהל כבר קרא ונשאר עומד לשמוע, ואם הקהל מפסיק לקריאה - גם הסופדים מפסיקים וקוראים. כל זה ביום הראשון כשאין המת מוטל לפניהם, אבל ביום השני כולם חייבים ומפסיקים, כולל הסופדים, אפילו אם הקהל כבר קרא.
השלחן ערוך כותב כלשון הרמב״ם בלי לפרש את הדין ביום השני, וגם בלי לפרש שיש דין מיוחד לסופדים, והמשנה ברורה
(סק״ט) כותב שיש לסמוך להקל שלא יצטרך הספדן להפסיק לתפילה ואפילו לא לקריאת שמע כשהמת מוטל לפניהם.
[{דף יט.}]
קריאת שמע לאחר הקבורה כשצריכים לנחם אבלים
ציון י.
משנה (יז, ב). קברו את המת וחזרו, אם יכולין להתחיל ולגמור עד שלא יגיעו לשורה - יתחילו, ואם לאו - לא יתחילו.
גמרא. אם יכולים להתחיל ולגמור את כולה - אין, אבל פרק אחד או פסוק אחד - לא, ורמינהו: קברו את המת וחזרו, אם יכולין להתחיל ולגמור אפילו פרק אחד או פסוק אחד! הכי נמי קאמר: אם יכולין להתחיל ולגמור אפילו פרק אחד או אפילו פסוק אחד עד שלא יגיעו לשורה - יתחילו, ואם לאו - לא יתחילו.
קברו את המת וחזרו האבלים לקבל תנחומין, וכל העם הולכים אחריהם ממקום הקבר למקום שעומדים בו האבלים לעשות שורה לקבל תנחומין, אם יכולין העם להתחיל ולגמור אפילו פסוק אחד קודם שיגיעו לשורה - יתחילו, ואם לאו - לא יתחילו אלא ינחמו את האבלים, ואחר שיפטרו מהן יתחילו לקרות. וכו׳.(רמב״ם קריאת שמע ד, ו)
קברו את המת וחזרו האבלים לקבל תנחומים, וכל העם הולכים אחריהם ממקום הקבר למקום שעומדים שם האבלים לעשות שורה לקבל תנחומים, אם יכולים העם להתחיל ולגמור אפילו פסוק אחד קודם שיגיעו לשורה - יתחילו, ואם לאו - לא יתחילו, הגה. אם יש שהות ביום לקרוא אחר כך.
(שו״ע אורח חיים עב, ד)
רבינו יונה (
דף יא, ב בדפי הרי״ף) כותב שמצות תנחומי אבלים היא מדאורייתא, שהרי היא בכלל מצות גמילות חסדים הנדרשות מהפסוק: ״והודעת להם את הדרך״ - זו גמילות חסדים, וכיון שכך חל בזה הכלל שהעוסק במצוה פטור מהמצוה.
המאירי כותב שניחום האבלים נחשב לגמר מצות הקבורה, ונראה שבא להסביר שפטור מקריאת שמע כיון שעודנו עוסק במצוה אחרת, ואלמלא כן היה ראוי לומר שיקרא קריאת שמע ואחר כך יתעסק בניחום אבלים.
עם זאת מביא המאירי דעה בשם גאוני הראשונים שכל מה שאמרו בסוגייתנו הוא דוקא כשאין הזמן של קריאת שמע עובר, אבל אם היה זמנה עובר - אין חולקים כבוד למת במקום חילול השם, אך בהמשך מביא שיש חולקים שמכל מקום נחשב לעוסק במצוה שפטור מן המצוה.
המאירי עצמו אינו מסביר את טעמי המחלוקת הזו, ואפשר שתלויה בשאלה אם אכן מצות הניחום היא המשך למצות הקבורה, או שתלויה בשאלה אם אכן מצות הניחום היא מדאורייתא, ודעת הרמב״ם מבוארת בהלכות אבל (פרק יד, א) שכל המצוות הקשורות לגמילות חסדים כמו ביקור חולים וניחום אבלים הרי הן בגדר של מצוות מדרבנן, אף על פי שהן בכלל מה שכתוב בתורה ״ואהבת לרעך כמוך״.
מלבד זה אפשר שמחלוקת זו תלויה בדעות השונות על הגדר המדויק של העוסק במצוה שהוא פטור מהמצוה, כפי שהתבאר בבבירור הלכה למסכת סוכה (
דף כה, א ציון ב), שיש שפוטרים דוקא כשאינו יכול לקיים את שתיהן ויש שפוטרים אפילו כשיכול לקיים את שתיהן, כמו כאן שיכולים לקרוא קריאת שמע ואחר כך לנחם את האבלים.
הכסף משנה מדייק בלשון הרמב״ם שכותב שינחמו את האבלים ואחר כך יתחילו לקרות, משמע שמדובר בכגון שידוע מראש שלא יפסידו את הזמן של קריאת שמע, אבל בעל חידושי הגהות על הטור טוען שההלכה הזו שפטור מקריאת שמע נוהגת גם אם יפסידו את קריאתה, ומדייק כך מלשון הירושלמי אשר הובא בבירור הלכה לעיל
(ציון ט) שם הקשו על סתירה בין המשנה לבין הברייתא בענין הפטור מקריאת שמע, ולכאורה היו יכולים ליישב שהדין תלוי אם יש שהות אחר כך לקריאת שמע, וכיון שלא תירצו בדרך זו - משמע שבסוגייתנו פוטרים אפילו אם אין שהות באופן שיפסידו לגמרי את מצות קריאת שמע. לדעתו אין לדייק אחרת מהרמב״ם שכוונתו לומר שאחר כך יקראו אם תהיה שהות, אבל מלכתחילה אין לתלות את הפטור דוקא בכך שתהיה לו שהות לקרוא.
המחבר בשלחן ערוך אינו כותב את התוספת הזו שבלשון הרמב״ם, וממילא ניתן להסיק שלדעתו פטור בכל אופן אף על פי שיודע שלא יוכל לקרוא לאחר הניחום, אולם הרמ״א כותב בפירוש את התנאי לפטור שיש שהות לקרוא אחר כך. המגן אברהם
(סק״ד) מנמק את שיטתו בכך שעדיין לא התחיל במצות הניחום, והפרי מגדים מדייק מדבריו שסובר שהעוסק במצוה דרבנן פטור ממצוה דאורייתא, ותמה עליו מה המקור לחידוש הזה.
אכן לגבי תמיהתו של הפרי מגדים ראוי לציין שהרמ״א עצמו כותב בסימן תרפז, ב בהלכות מגילה שאין שום מצוה דאורייתא נדחית מפני מקרא מגילה, ואולי המגן אברהם סובר שלמצות ניחום אבלים יש תוקף של מצוה דאורייתא, כמו שכותב בעל תפארת ישראל על המשניות שגדול כבוד הבריות שדוחה לא תעשה בשב ואל תעשה. אמנם התפארת ישראל עצמו כותב שאם אין שהות - חייב לקרוא מקודם, אולם יתכן שלדעת המגן אברהם ראוי היה לפוטרו אלמלא הסברה שכותב שעדיין לא החל בניחום עצמו. עיין עוד בבירור הלכה למסכת
מגילה דף ג, א ציונים א, ה לגבי דחית מצוות, וקבורת המת בכללן, מפני מקרא מגילה.
ב. כשמתחילים לקרוא לפני שמנחמים.
בגמרא מבואר שאם יכולים להתחיל מקודם, אפילו פסוק אחד - יתחילו, וכותב המאירי שכאשר יגיעו לשורה יפסיקו כדין של מי שמשיב אפילו באמצע הפרק, אבל מדייק מדברי גדולי הרבנים שלאחר שמתחילים - שוב אין מפסיקים להספד ולתנחומים. דיוק זה מובא בבית יוסף בשם מהר״י אבוהב מתוך פירוש רש״י, אבל בנוסח שלפנינו אין בדברי רש״י כדי להורות על דיוק זה.
בלשון הרמב״ם אין הכרעה לשאלה זו, והב״ח ובעל הדרישה (סק״ז) כותבים בדעת הטור שלא ימשיכו אלא יפסיקו כשיגיעו לשורה, ומדייקים מדבריו ביורה דעה
(סי׳ שעו) שכותב שיקראו מה שיוכלו עד שיתחילו לנחם.
הרמב״ם בפירוש המשניות כותב שיתחילו אם יכולים להספיק לקרוא פרשה ראשונה, ולכאורה זה בניגוד לגמרא שיתחילו גם פסוק אחד, וכך מעירים בעל מעשה רקח ובעל תוספות יום טוב אשר מנסה ליישב שכוונתו גם שם לפסוק ראשון. אולם במהדורת הרב קאפח מצוין תיקון לנוסח בפירוש המשניות על פי מה שמבואר בגמרא.