הא דאמרינן שלח אביו שושבינות סתם כשהיא חוזרת חוזרת לאמצע. דוקא ששלחה האב בשם בניו סתם שנמצא שהבנים הם השושבינים. והאי דקתני סתם. כלומר שלא סיים אחד מן הבנים. אבל אם לא שלחה בשם בניו אלא בשם עצמו שנמצא שהוא עצמו שושבין, אם נשא האב אשה אחרת ושמח עמו אותו אחר שבעת ימי השמחה ואחר כך מת האב קודם שתחזור אליו השושבינות, חייב האיך לשלם וכשהיא חוזרת חוזרת לאמצע, ואם מת האב קודם שישא אשה אחרת, היאך לא משלם מידי דמצי אמר להו תנו לי שושביני ואשמח עמו.
נמצא עכשיו העולה בידינו בדין זה, שהאב ששלח שושבינות לאחר בחייו בשם אחד מבניו בפירוש, כשהיא חוזרת חוזרת לאותו הבן שנשתלחה בשמו ואין לאחד מן האחים בה כלום. ואם שלחה האב בשם בניו סתם בלי שיסיים אחד מהן, כשהיא חוזרת חוזרת לאמצע. אלא מיהו מסתברא לן שאם הבנים כולם שמחו עם אותו שנשתלחה לו אותה שושבינות, אינו חייב לשלם אלא לאחר שישא כל אחד מהם אשה וישמח גם הוא עם כולם כמו ששמחו כולם עמו, הואיל וכולם הם השושבינים. אבל אם שמח עם אחד מהם ולא שמח עם כולם, אינו חייב לשלם השושבינות כולה אלא משלשין אותה ומי ששמח עמו נוטל חלקו ומי שלא שמח עמו עדיין אינו נותן לו כלום עד שישמח עמו. והא מילתא דתליא בסברא היא, דכיון דשלחה האב בשם בניו שנמצאו כולם הם השושבינים, אם אתה אומר שכיון ששמח עם אחד מהם נתחייב לשלם את הכל, נמצאת מחייב אותו שנשתלחה אליו השושבינות להחזיר אותה בלי שישמח עם שושבינו, ומדת הדין לוקה בכך.
ועוד למדנו שמי שהשיאו אביו אשה ועשה לו משתה ונשתלחה לו שושבינות, כשהיא חוזרת חוזרת לאמצע, והיינו דקתני בבריתא נשתלחה לאביו שושבינות כשהיא חוזרת חוזרת מן האמצע. וליכא לאוקמה להא דקתני נשתלחה לאביו שושבינות בשנשתלחה לו בנשואי עצמו ושמח עכשיו עם המשלח בנשואי המשלח ומת קודם שיחזיר השושבינות, חדא דאם כן האי נשתלחה לאביו נשתלחה לאב מיבעי ליה שהרי אין בכאן דרך לבן כי היכי דליתני אביו. ועוד מדאוקמה ר׳ יוחנן להא דקתני האחין שעשו מקצתן שושבינות בחיי האב חזרה שושבינות חזרה לאמצע בשנשתלחה לאביו, וקאמר הכי כי תנן נמי מתניתין נשתלחה לאביו תנן, שמעינן דהא דקתני בבריתא נשתלחה לאביו שושבינות דלאו בנשואי עצמו הוא דנשתלחה לו, אלא בנשואי הבן דעליה אמרינן אביו הוא דנשתלחה לו, דהא אחין שעשו מקצתן שושבינות בחיי האב קתני במתני׳ דאלמא בנשואי אחד מן האחין הוא דנשתלחה אותה שושבינות. והיינו טעמא דחוזרת מן האמצע, משום דכיון שהאב הוא שהשיאו אשה לאותו הבן שנשתלחה לו, והוא עשה לו ימי המשתה משלו כדקתני בהדיא נשתלחה לאביו שושבינות דאלמא הוא היה בעל המשתה, נמצאת שושבינות זו שנשתלחה לו מכלל המשתה שעשה לו אביו ומכלל ההוצאה שהוציא עליו באותו משתה היא חשובה, וכאילו המשלח הלוה לאביו מה שהוציא באותה שושבינות, ולפיכך כשהיא חוזרת חוזרת מן האמצע.
ודוקא מי שאביו הוא שהשיאו אשה והוא עשה לו שמחה ומשתה משלו כמו שאמרנו, אבל אם הוא עצמו נשא אשה והוציא בשבעת ימי המשתה משלו, לא דינא ולא דיינא דאינה חוזרת מן האמצע אלא משלו, שהרי כאיניש מעלמא הוא חשוב בדבר הזה ואין כאן דרך לאב כדי שתחזור השושבינות מכלל הנכסים. וזה שאמרנו שמי שהשיאו אביו אשה והוציא במשתה שלו ונשתלחה לו שושבין כשהיא חוזרת חוזרת מן האמצע, לא תימא כיון שחוזרת מן האמצע נעשו כולם שושבינים ואינה חוזרת עד שישמחו כולם עמו, דהא ליכא למימר הכי לפי שהדבר ידוע שזה המשלח לא עשה שושבינות אלא עם זה הבן בלבד והוא שראוי לשמוח עמו ולא שאר האחים, ואע״פ שהרי מן האמצע היא שחזרה השושבינות, זכות הוא שזיכה האב לזה הבן שנשתלחה לו שתהא חוזרת מן האמצע, אבל המשלח אין לו בכך כלום זכות לפי שדינו עם זה הבן הוא ולא עם האחין, וזה הבן הוא שתובע את אחיו בכך להחזיר מן האמצע הואיל וכאילו מלוה היא אצל אביהן, וכיון שכן אין כאן דרך לאחין שישמחו עם זה המשלח.
ולענין מי ששלח שושבינות לאחר ומת המשלח, למדנו שאם שמח אותו שנשתלחה לו עם המשלח בנשואי משלח ז׳ ימי חופה ואחר כך מת המשלח, חייב לשלם אותה שושבינות ליורשיו, אבל אם מת המשלח קודם שישא אשה וישמח ז׳ ימי חופה, אינו חייב לשלם ליורשיו דמצי למימר להו תנו לי שושביני ואשמח עמו. ודוקא היכא דמית משלח ומי שנשתלחה לו קיים הוא דיכול למימר תנו לי שושביני ואשמח עמו. אבל אם מת מי שנשתלחה לו והמשלח קיים ונשא המשלח אשה ועשה ימי משתה ותובע עכשיו את היורשין להחזיר לו את השושבינות ששלח לאביהן, כיון שהמשלח הרי הוא קיים ועשה ימי המשתה, אין היורשין יכולין למימר כיון שלא שמח אבינו אין אנו חייבין להחזיר לך כלום, לפי שיכול המשלח לומר להם העכוב אינו מחמתי שהרי נשאתי אשה ועשיתי חופה ואילו הוה אבוכון קיים היה שמח, אלא חוזרין ועושין בכך לפי מנהג המקום, מקום שנהגו לכפות את היורשין להחזיר את השושבינות למשלח מחזירין, מקום שנהגו שלא להחזיר אין מחזירין.
והא מילתא אע״ג דליתא בגמרא ילפינן לה מדתניא מקום שנהגו להחזיר קדושין מחזירין מקום שנהגו שלא להחזיר אין מחזירין ואמרינן עלה לא שנו אלא שמתה היא אבל מת הוא אין מחזירין מאי טעמא יכולה לומר תנו לי בעלי ואשמח עמו, אלמא כשמת הבעל והיא קיימת דהויא לה עיכובא מחמתיה מציא אמרה תנו לי בעלי ואשמח עמו, אבל כשמתה היא והבעל קיים דעיכובא מחמתה ליכא למימר הכי, וחיובי היורשין נמי בדין להחזיר לא מחייבינן להו דהא מתה היא ולא שמחה עמו, אלא עושין לפי מנהג המקום ואם נהגו להחזיר כופין את היורשין להחזיר ואם נהגו שלא להחזיר אין כופין אותן להחזיר. הכי נמי לענין שושבינות, כי אמרינן דמצי אמר תנו לי שושביני ואשמח עמו היכא דמית ליה משלח דהוה ליה עיכובא מחמתיה, אבל היכא דמת מי שנשתלחה לו דעיכובא לאו מחמת משלח הוא אלא מחמת מי שנשתלחה לו, עושין לפי מנהג המקום וכופין את היורשין להחזיר במקום שנהגו.
ואע״ג דהא איפסיקא הילכתא לקמן דאפילו מתה היא נמי קידושי לא הדרי, התם לאו משום דמתה ולא שמחה בהדי בעל הוא דלא הדרי כי היכי דתפשוט מינה נמי לענין שושבינות דהיכא דמת מי שנשתלחה לו ולא שמח עם המשלח אין היורשין חייבין להחזיר, אלא משום דסבירא לן דקדושין לטיבועין נתנו הוא דאיפסיקא הילכתא הכי, אבל לענין שושבינות דליכא למימר הכי לפי מנהג המקום עבדינן, כדקתני בברייתא לגבי קידושין מקמי דפסקינן הילכתא לטיבועין נתנו.
ואתרין מקום שנהגו שלא להחזיר למשלח היכא דמית מי שנשתלחו לו הוא, ומעשים בכל יום בימי רבינו הרב זצ״ל ולא היה כופה את היורשין להחזיר למשלח כלום, ואנו כך דנין ועושין אחריו. ובמקום שנהגו להחזיר נמי דאמרינן מחזירין, מסתברא לן דמנכו ליה היורשין למשלח מן השושבינות מאי דאכל ושתה בהדי מורישן, כענין ההוא דאמרינן לקמן אמר רב כהנא כללא דשושבינותא וכו׳ עד אמר אביי נהוג בני גננא עד זוזא אתיא בכרסיה אכליה וכו׳, דלא גרע היכא דמית מהיכא דלא הוה במתא דמנכי ליה מאי דאכל ושתה בהדיה, כדאמרינן הוה במתא איבעי ליה למיתי דשמע מינה הא לא הוה במתא מנכי ליה כדבעינן לפרושי קמן.
הרי ביארנו דין השושבינות היכא דלא שמח עכשיו מי שנשתלחה לו עם המשלח מחמת שמת אחד מהן, וחלקנו את דינם.
אבל היכא דשניהם קיימין ולא מת אחד מהן ונשא עכשיו אשה המשלח ועשה ימי משתה ולא שמח עמו מי שנשתלחה לו השושבינות, דיניה שאם קרא לו המשלח לבא אליו לשמוח עמו ולא בא, נתחייב מי שנשתלחה לו להחזיר כל השושבינות בלי לגבות ממנו כלום, שכיון שמשלח הרי עשה ימי משתה ושלח לו ולא רצה לבא מאי הוה ליה למשלח למעבד, והיינו דאמר רב פפא כללא דשושבינותא הוה במתא איבעי ליה למיתי.
וזה שאמר רב פפא שמע קל טבלא איבעי ליה למיתי במקום שנהגו בכך, אבל במקום שלא נהגו לבא אלא בשליחות, אינו חייב להחזיר לו כלום אלא עד שיקרא לו וישגר בשבילו, ואם לא קרא לו המשלח ולא שגר בשבילו איבעיא ליה לאודועיה, וזה שלא שמח עמו מחמת שלא קרא לו אין אומרים כיון שלא שמח מפסיד משלח השובינות מכל וכל, דכי אמרינן הכי הני מילי היכא דלא שמח עמו מחמת דמית המשלח וקא תבעי השתא השולח יורשין דיליה למי שנשתלחה השושבינות, דיכול למימר אילו הוה אבוכון קיים ונשא אשה היה קורא לי והייתי שמח עמו כמו ששמח עמי, עכשיו שמת תנו לי שושביני ואשמח עמו. אבל היכא דמשלח חי ונשא אשה ולא קרא לו למי שנשתלחה השושבינות לשמוח עמו, כיון שלא קרא לו הרי גלה דעתו שלא רצה להתערב עמו בשמחה, הילכך מנכה לו מה שאכל ושתה עמו בעת ששלח לו השושבינות שלו והשאר מחזיר לו. והיינו דאמרינן לא שמע קל טבלא איבעי ליה לאודועיה לא אודעיה תרעומת אית ליה שלומי משלם, ועד כמה אמר אביי נהוג בי גננא עד זוזא אתיא בכרסיה אכליה, כלומר ולא משלם ליה מידי, ומזוזא עד ארבע מנכי ליה פלגא ומשלם פלגא מכאן ואילך איניש איניש כחשיבותיה, כלומר אם זה המשלח אדם חשוב הוא שאפילו יתר מארבע אצלו כפחות מארבע אצל אחרים הוא, משלם ליה פלגא ומנכה ליה פלגא כדעבדינן בפחות מארבע אצל אחרים. ואם אינו אדם חשוב כיון שיתר מארבע אצלו ממון חשוב הוא, בידוע שלא היה בדעתו בשעה ששגרן לו אלא לדקדק עמו הדבר, הילכך מנכה לו בכדי שאכל ושמח עמו והשאר מחזיר לו.
והכי נמי עבדינן היכא דלא הוה במתא דמנכה ליה מאי דאכל ושתה עמו כפום הדין מנהגא דאמר אביי ויהיב ליה שארא. והיינו דאמרינן כללא דשושבינותא הוה במתא איבעי ליה למיתי, כלומר וכיון דלא אתא משלם ליה לכוליה שושבינות, מכלל דאי לא הוה במתא לא אמרינן איבעי ליה למיתי ומחייב לשלומי לכוליה שושבינות, אלא מנכה ליה מאי דאכל ושתה בהדיה ומשלם ליה שארא כפום הדין מנהגא דאמר אביי בבני גננא.
נקוט האי כללא בידך לענין שושבינות בדרך קצרה, דגבייתה בבית דין לעולם לא הויא אלא לאחר שישא המשלח אשה, אבל קודם שישא אשה וכל שכן מי שמת בלי שישא אשה לעולם אינה נגבית, שהרי כשישא בצנעה יכול לומר לו בפומבי אני עושה עמך כדרך שעשית עמי כדבעינן למימר קמן, וכל שכן אם לא נשא כלל, וזה אינו צריך לפנים ולא לפני לפנים.
ולאחר שנשא המשלח אשה הוא דאיכא לפלוגי, שאם שמח עמו מי שנשתלחה לו, הרי נתחייב בודאי להחזיר לו השושבינות שלו, בין מת אח״כ המשלח בין לא מת, וגם זה אינו צריך לפנים ולא לפני לפנים.
ואם לא שמח עמו מי שנשתלחה לו השושבינות, הא ודאי רואין אם המשלח קרא לו ולא רצה לבא, הרי נתחייב מי שנשתלחה לו להחזיר לו השושבינות שלו כולה דמאי הוה ליה למעבד.
ואם לא קרא לו ולא שגר בשבילו, אי נמי לא הוה במתא כלל, והוא הדין אם מת מי שנשתלחה לו והיה אותו מקום מקום שנהגו להחזיר היורשין השושבינות, בכי הא עבדינן כפום מאי דאמר אביי נהוג בני גננא וכו׳, הילכך מנכין ממנה בכדי מה שאכל ושתה המשלח על דרך זה שאמר אביי, והשאר מחזיר לו. אלא שיש לחלק בדבר אחד, בין היכא דלא הוה במתא להיכא דהוה במתא ולא אודעיה, דהיכא דלא הוה במתא אין לו עליו תרעומת כלל, והיכא דהוה במתא ולא אודעיה יש לו עליו תרעומת, אבל לענין תשלומין דינם שוה כמו שביארנו: