א
עלינו להתבונן אליבא דר״ל בשני דינים שבמשנה. מקודם נעיין בדין שאם אין הוולד של קיימא יקיים ופטור מקרבן. כתוב בתוס׳ (דף לה:) ד״ה תגלי וז״ל וא״ת לר״ל הכונס יבמתו מעוברת והפילה אמאי פטור מהקרבן כיון דביאת מעוברת לא שמה ביאה א״כ אשת אח שלא במקום מצוה היא, ואר״י דאפ״ה לא מחייב מידי דהוה אקטן שבא על יבמתו גדולה דאמר לקמן
(דף קיא:) דתגדלנו עכ״ל. תוס׳ הקשו למה המעוברת והיבמה שבא עליה יבם קטן לא נאסרו באיסור אשת אח, ומשמע שתירצו שעצם הנפילה ליבום התירה את האיסור של אשת אח דהיינו דההיתר אינו תלוי בקיום מצות יבום אלא בנפילה ליבום.
אמנם יש להקשות על זה מהדין הראשון שבמשנה שאם הולד של קיימא יוציא וחייבין בקרבן, שהרי בגמרא לקמן
(דף לו.) אמר רבא שהולד אינו פוטר עד שיצא לאויר העולם, ואם ננקוט שהנפילה מתרת, אזי בולד של קיימא למה חייבין בקרבן, הרי היתה זקוקה עד לידת הולד, והנפילה התירה.
ונראה שיש לחלק בין אין ולד של קיימא לבין יש ולד של קיימא. כשאין ולד של קיימא אזי משעת הנפילה למפרע חלה זיקה גמורה המתירה. ואע״פ שכל זמן שמעוברת ביאתה אינה קונה מ״מ הותרה משעת הנפילה מחמת דאזי חלה זיקה גמורה. משא״כ בולד של קיימא, דלמפרע לא חלה זיקה המתירה, ואם בא עליה חייב בקרבן משום שעבר על איסור אשת אח. והא דאסורה לשוק לפני הלידה היינו משום דחלה מקצת זיקה האוסרתה לשוק אך לא זיקה גמורה המתירה ליבם. כלומר שבשעת נפילה זיקה המתירה חלה רק אם תהיה זיקה הראויה ליבום לבסוף, ומשו״ה אם לבסוף הולד אינו של קיימא דהויא בת יבום אזי למפרע חלה זיקה גמורה המתירה. משא״כ אם לבסוף הולד של קיימא הוא שאינה ראויה ליבום לבסוף שהרי היא אשת אח שיש לה בנים אזי למפרע לא חלה זיקה המתירה. ומ״מ מכיון דבשעת מיתה כשהיתה מעוברת נפלה לפני היבם, חלה מקצת זיקה האוסרתה לשוק, ואע״פ שזיקה המתירה לא חלה.
ברם עדיין יל״ע, מ״ש מעוברת מערוה, שמשום שערוה אינה בת יבום הרי היא פטורה לגמרי ולא חלה בה אפילו מקצת זיקה לאוסרה לשוק, ובמעוברת חלה מקצת זיקה האוסרתה לשוק.
ונלע״ד שאין זו קשה משום שדין ערוה חל מדין פוטר ומפקיע. משא״כ דין מעוברת שאינו חל מדין פוטר ומפקיע אלא שהזיקה פקעה ממילא מחמת שאינה ראויה ליבום לבסוף דהולד בן קיימא הוא והרי היא אשת אח שיש לה בנים. ולכן למפרע משעת הנפילה לא חלה בה זיקה המתירה. ומ״מ אסורה היא לשוק משום דחלה זיקה האוסרתה, שרק הזיקה המתירה פקעה למפרע ולא הזיקה האוסרת, דלא חל בה דין פטור לשוק כמו דחל בערוה.
ב
אמנם שיטת רש״י היא (לקמן דף נב. ד״ה נתן לה
ובסוטה דף ו. ד״ה מי) דסובר דהמתיר דאיסור אשת אח ביבמה הרי הוא קיום מצות יבום ולא עצם הנפילה. ואליביה הדרא קושית הר״י לדוכתא, למה יבם קטן הבא על יבמתו והמייבם מעוברת אינם עוברים על איסור אשת אח. ברם לרש״י דין דקטן אינו קשה דס״ל
א דיבום דקטן קונה מדאורייתא. ברם צ״ע במעוברת אליבא דר״ל, מהו המתיר דאיסור אשת אח. ועוד צ״ע אם ננקוט דקטן אינו קונה כלל מן התורה
ב והמתיר דאשת אחיו אינו הנפילה אלא קיום היבום
ג, למה הוי הדין בקטן דתגדלנו.
ומשום כך נראה דביאת מעוברת אליבא דר״ל לפרש״י וביאת קטן לדידן, אע״פ שאינן קונין, מ״מ מהווין מעשי יבום, ומעשה יבום מתיר ואפילו בלי חלות קנין. דעיקר מצות יבום הוא מעשה הביאה ולא חלות הקנין. ולפיכך ביאת מעוברת וביאת קטן מתירין את היבמה משום קיום מצות יבום המתקיימת בביאה אף בלי קנין, משום שההיתר חל מפני עיקר קיום מצות ביאה המהווה מעשה יבום, אינו תלוי בקניןד.
ויעויין ברש״י לקמן
(דף לה.) ד״ה דלא סגי בלא״ה דס״ל דאחר ביאת מעוברת אינה יוצאת לא בגט ולא בחליצה, שכתב וז״ל דלא מיפטרה בלא ביאה לאחר שהפילה דאם לא יחזור ויבעול לא מצי למפטרה בגט דאין אדם יכול להוציא את יבמתו בגט אא״כ כנסה תחלה וביאת מעוברת לא שמה ביאה, ובחליצה נמי לא אפשר דמפטרה הואיל ומ״מ בא עליה עכ״ל. ולכאורה דבריו מרפסין איגרי, דממ״נ אם ביאת מעוברת קונה תסגי לה בגט ואם לא קונה למה לא מועלת חליצה למפטרה.
אך לפי מה שביארנו דברי רש״י מאירים לעינים, דס״ל דביאת מעוברת אע״פ שאינה קונה מ״מ מהוה מעשה יבום, שבכך קיים היבם מצות יבום והתיר את האיסור דאשת אחיו. ומאחר שקיים היבם מצות יבום אינו יכול לחלצה דא״א לקיים מצות חליצה אחרי מצות יבום, דמצות היבמה היא או לקיים איתה מצות יבום או לקיים איתה מצות חליצה ולא את שתיהן בזו אחר זו. אמנם מעשה היבום דמעוברת לא קנאה, ועדיין זקוקה היא בזיקת יבמין ליבמה לקנותה משום שלא חל בה חלות קנין אשת איש. וגט לא מועיל לזיקה אלא לחלות אישות גמורה דאשת איש. ומשו״ה אינה ראויה לא לגט ולא לחליצה, אלא שיחזור ויבא עליה אחרי הפלת הולד ולקנותה. וחידש רש״י דיבום מעוברת חל בשתי ביאות - בביאה ראשונה כשהיתה מעוברת ובכך לקיים מצות ביאת יבום, ובביאה שניה אחרי שהפילה כדי לקנותה בקנין היבום, משום דמצות היבום וקנין היבום אינם תלויים זה בזהה.
וסובר רש״י שיש הבדל בין מעוברת לבין סוטה, דבמעוברת יש מעשה וקיום יבום. ואילו בסוטה ליכא מעשה וקיום יבום. ומשו״ה ס״ל לרש״י שאם היבם בא על יבמתו שהיא סוטה עובר על איסור אשת אחיו, וכשבא על מעוברת לא עוברו.
אמנם ריש לקיש ס״ל הכי כשהולד אינו של קיימא. ואילו אם הולד של קיימא הרי היא מופקעת ממצות יבום, ובהתאם לכך אם בא עליה עובר על איסור אשת אח וחייב בקרבן. ואעפ״כ אסורה היא לשוק. והביאור כדביארנו לתוס׳ שהוולד אינו פוטרה עד שיצא לאויר העולם וחלה איפוא זיקה האוסרתה לשוק בלי זיקה המתירה, ולכן אם בא עליה חייבים בקרבן ואע״פ שאסורה לשוק.
והנה לריש לקיש חליצת מעוברת אינה חליצה כמו שיבום מעוברת אינו יבום. וילע״ק, דא״כ למה הקשה ותירצה הגמרא לפי ריש לקיש וז״ל לדידך דאמרת חליצת מעוברת לא שמה חליצה אמאי פסלה מן הכהונה, א״ל מדרבנן ולחומרא בעלמא ע״כ, דלמה לא תירצה הגמרא דפסולה לכהונה משום דכמו שביאת מעוברת חלה כמעשה וכקיום יבום בלי קנין, ה״ה חליצת מעוברת, שאע״פ שהחליצה אינה פוטרתה לשוק מפני שקנין החליצה לא חל, מ״מ יש מעשה וקיום מצות חליצה, ולכן פסלה מן הכהונה.
ונראה לחלק אליבא דרש״י בין יבום לבין חליצה. דביאת יבום מהווה קיום מצות יבום אף על פי שהביאה אינה קונה. משא״כ חליצה, שאם אינה קונה ואינה פוטרתה לשוק אינה קיום מצות חליצה כלל. והביאור בזה משום שיש שתי מצוות יבום - א) לבא עליה. וב) לקנותה, וכדכתיב ״יבמה יבא עליה ולקחה לו לאשה״ - ובהתאם לכך מצות ביאת יבום אינה תלויה בחלות קנין יבום. משא״כ בחליצה, יש רק מצוה אחת והיא לפוטרה לשוק, שבלי חלות פטור אין מעשה החליצה מצוה, דאינה אלא הסרת נעל בעלמא שאינה כלום. ולפיכך הגמרא דנה אליבא דר״ל למה חליצת מעוברת פוסלתה לכהן אם אין חלות חליצה כלל, ותירצה דהויא חומרא בעלמא, כי מעיקר הדין אינה חליצה כללז.
גמ׳. אבע״א סברא. לפי״ז לכ״ע מעוברת אינה בת יבום וחליצה, אלא דר״י סובר כשהפילה איגלאי מילתא למפרע שלא היתה מעוברת כלל. ור״ל סובר שחלות השם של מעוברת לא פקעה ממנה למפרע ואע״פ שהפילה.
גמ׳. אבע״א קרא. לפי״ז ר״י סובר דליכא דין דמעוברת אינה בת יבום. והא דמעוברת אינה מתייבמת כשנולד וולד של קיימא הוא מדין אחר ומשום שעומדת לפטור כשיוולד הוולד ומשו״ה אינה בת יבום בשעה שהיא מעוברת. וכשאין הולד של קיימא מעוברת מתייבמת.
א״נ י״ל דלר״י יש דין דמעוברת אינה בת יבום, אלא דס״ל דאם הפילה לבסוף איגלאי מילתא למפרע דלא היתה מעוברת.
ומאידך ר״ל סובר שיש דין דמעוברת אינה בת יבום וחליצה ולא אמרינן איגלאי מילתא למפרע, וכביאור שיטתו לפי האבע״א סברא.
ויעויין בתוס׳ ד״ה והא, וז״ל והא לית ליה כיון דהפילה לבסוף, אבל בר קיימא לא עכ״ל, נראה דללישנא זו יש דין דמעוברת הופקעה מיבום וחליצה, אלא שאם הפילה אגלאי מילתא למפרע דלא היתה מעוברת.
ועוד כתבו וז״ל א״נ כשהוא בר קיימא נפקא לן מלהקים שם ומלא ימחה פרט לזה שאין שמו מחוי עכ״ל. נראה דללישנא זו ליכא דין דמעוברת בעצמה מופקעת, והא דאינה מתייבמת כשהולד בר קיימא חל מדין פטור אחר, ומשום שעומדת לפטור כשיוולד הולד של קיימא משו״ה אינה ראויה ליבום בשעת עיבורה.
תוס׳ ד״ה ונמצאת. וז״ל דהכונס יבמתו דאיירי תוך ג׳ דאי לאחר ג׳ אמאי חייב קרבן כיון דרוב נשים עוברן ניכר לשליש וזו הואיל ולא הוכר עוברה מאי הו״ל למיעבד, וכה״ג אמרינן בשבועות (דף יח.) פרט לאנוס גבי שלא בשעת וסתה עכ״ל.
ועיי״ש במס׳ שבועות
(יז:) דהגמרא אומרת דבבעלה סמוך לוסתה והיה תלמיד חכם חייב קרבן משום דקסבר יכולני לבעול, כלומר שסבר שלא תראה דם בשעת ביאה, וכשראתה הוי שוגג ולא אונס. וצ״ע בדין זה, דהרי קיי״ל ווסתות דרבנן (יו״ד סי׳ קפ״ד ש״ך אות ה׳), וקשה היאך יכול איסור דרבנן לשנות אנוס דאורייתא להיות שוגג מדאורייתא. ועוד קשה דהא קיי״ל דאורח בזמנו לא בא, ואם עבר זמן ווסתה ולא בדקה טהורה היא בלא בדיקה, ואפילו למ״ד דמחויבת לבדוק הרי יכולה לבדוק לאחר זמן ווסתה (יו״ד סי׳ קפ״ד סעיף ט׳). ויוצא שחיוב הפרישה בשעת ווסתה חיוב פרישה ובדיקה בעלמא הוא, דמ״מ ליכא ספק ממש דלמא באמת ראתה דם, דנקטינן דבודאי לא ראתה, וא״כ קשה למה מתהפך אונס לשוגג, הרי כשבא עליה ליכא ספק דלמא תראה דם.
ונראה מכאן דאנוס פטור מקרבן כשעושה מעשיו בהיתר, ואילו כשעושה מעשיו באיסור הרי הוא הופך להיות שוגג. ולפיכך כשחל איסור פרישה - בין מדאורייתא ובין מדרבנן - שביאתו אינה בהיתר אין לו פטור אנוס וחייב מדין שוגג. ואע״פ שהאיסור דפרישה אינו איסור נדה דליכא חזקה שראתה דם, אלא הוי איסור פרישה בעלמא, מ״מ אינו יכול להפטר מטעם אנוס, ונעשה שוגג שחייב בקרבן.
וליסוד זה נתכוונו בעלי התוס׳, דבבועל תוך שלשה חדשים עובר על איסור הבחנה, והאיסור קובע דאינו אנוס אלא שוגג, ומשו״ה מחוייב בקרבן.
ונראה דאיסור ההבחנה ביבמה איסור דאורייתא הוא שהרי אם תלד וולד של קיימא פגע באשת אח מדאורייתא. ואף אם נאמר שלא כנ״ל אלא שאיסור דרבנן אינו הופך אנוס לשוגג, והסוגיא בשבועות אזיל רק אליבא דמ״ד איסור פרישה איסור דאורייתא הוא, כאן איסור ההבחנה נמי איסור דאורייתא הוא, ואנוס איפוא הופך לשוגג.
בא״ד. ועוד דדיעבד אם חלצה אפילו מדרבנן אינה צריכה חליצה אחרת כו׳. יעויין בהגהות הגר״א (אות א׳) וז״ל דדיעבד אף יבום מהני עכ״ל. והנה לקמן
(דף מא:) הסבירה הגמרא דתוך ג׳ לא תתייבם שמא יהיה לה וולד בן קיימא וקא פגע באיסור אשת אח דאורייתא, והא דלא תחלוץ הוא משום שכל שאינה עולה ליבום אינה עולה לחליצה.
והנה עיקר הכלל שכל שאינה עולה ליבום אינה עולה לחליצה נאמר לכתחילה בדין ערוה שפטורה מיבום ומחליצה (עיין לעיל דף ג. ודף כ. - כ:). ובערוה הוא דין הפקעת זיקה שאינה חלה בגברא דערוה שאינה ראויה לחלות אישות
ח (עיין ברמב״ם פ״ו מהל׳ יבום הל״ח - י׳). וכן מעין כלל זה חל במעוברת אליבא דרבא
(לקמן דף לה.) הסובר דמכיון דמעוברת אינה בת יבום אינה נמי בת חליצה, ואע״פ דבת זיקה היא
ט.
וידוע הדין באלמנה לכ״ג שחולצת ולא מתייבמת (דף כ.), ודינה שעולה לחליצה ואע״פ שאינה עולה ליבום. וכבר ביארנוי שכמעט כל הראשונים ס״ל דדין זה הוא דין דאורייתא. והטעם שעולה לחליצה ואע״פ שאינה עולה ליבום הוי משום דזיקתה זיקה גמורה היא דחלה בין לחליצה ובין ליבום, אלא שמעשה היבום אסור משום שאין עשה דוחה ל״ת ועשה. ומאחר שיש רק מניעה דעלמא לעשות את מעשה היבום לכן לא חל הכלל שכל שאינה עולה ליבום אינה עולה לחליצה. ואמנם קיימת מחלוקת בין הראשונים ביבם כ״ג הבא על יבמתו אלמנה האם קונה אותה וצריכה גט או לא. ועכשיו ממ״נ קשה על שיטת הגר״א אליבא דהתירוץ האחרון שבתוס׳. דאם הכ״ג אינו קונה את האלמנה כשמיבמה ומ״מ הרי היא חולצת, צ״ע בייבום וחליצה בתוך ג׳ חדשים במקום שיש איסור הבחנה, שהיבום קונה בדיעבד, ואם היבום בדיעבד קונה לכאורה פשיטא דלא חל הכלל שכל שאינה עולה וכו׳, דק״ו הוא מאלמנה לכ״ג. שאם באלמנה לכ״ג שהיבום קונה בדיעבד ומשו״ה עולה לחליצה לכתחילה, הרי ה״ה צ״ל בתוך ג׳ חדשים שתחלץ לכתחילה, וקשה א״כ למה אסור לכתחילה לחלצה תוך ג׳.
ולכאורה לפי הגר״א צ״ל דהתירוץ הזה ס״ל כמאירי שאלמנה לכ״ג אינה עולה לחליצה מדאורייתא מפני שאינה עולה ליבום, וחולצת רק מדרבנן. ולכן י״ל דה״ה בתוך ג׳ חדשים חל הדין שמי שאינה עולה ליבום אינה עולה לחליצה, ואף באופן שמעשה היבום נאסר מחמת איסור ביאה בעלמא, ואע״פ שהיבמה עצמה בת זיקה ויבום היא. ובהתאם לכך אף בתוך ג׳ חדשים אינה עולה לחליצה מפני שאינה עולה ליבום, וצ״ע.
א. בקידושין (דף יט א).
ד. ולפי״ז נראה דביאת בן ט׳ וביאת מעוברת אוסרין שאר האחין והצרות מדאורייתא, מאחר שנתקיימה קיום מצות יבום בביאה בלי קנין. ברם יש להעיר, דבשלמא במעוברת י״ל דהביאה מהווה קיום מצוה שהרי היבם והיא מחויבים במצות יבום. אך צ״ע בקטן דלאו בר חובת מצוה הוא. וי״ל דקטן מקיים מצוה בלי חובה. א״נ דיש לקטן מעשה מצוה אף בלי קיום מצוה. עיין בחידושי הגר״ח על הרמב״ם (הל׳ קרבן פסח).
ה. ולפי״ז לכאורה יוצא שאם סוברים דקנין היבום זקוק לשני עדי קיום (עיין ברמ״א אה״ע קס״ו: ב), שאם היבם ייבמה בלי עדים אע״פ שלא קנאה מ״מ קיים מצות ביאת יבום, ולא תצא בגט ולא בחליצה כמו מעוברת לרש״י, והוא חידוש עצום.
ו. יל״ע מהי שיטת רש״י באלמנה לכ״ג האם עובר על איסור אשת אח. עיין בשיעורים לתחילת מסכתין ד״ה מצות יבום וקנין יבום ולדף (כ א) ד״ה רש״י ד״ה תפסי.
ז. צ״ע הרי בשיעורים לעיל (לתחילת מסכתין ד״ה מצות יבום וקנין יבום אותיות י״ב - י״ד) קבע רבינו זצ״ל דבחליצה פסולה חל קנין חליצה, והא דחוזרים לעשות חליצת חיזור הוא כדי לקיים מצות חליצה, ולא לקנות את קנין החליצה, הרי שישנה קיום מצות חליצה בלי קנין חליצה.
ונראה לחלק, שבחליצת מעוברת קנין החליצה אינו חל כלל, ומשו״ה אף המצוה לא חלה כלל, דליכא מצוה לעשות מעשה חליצה דאינו פועל חלות כלל. משא״כ בחליצה פסולה, דהקנין חל במקצת בשעת החליצה הראשונה לאוסרה על החולץ, וחוזרים וחולצים כדי לגמור את הפטור וההיתר לשוק, ומשו״ה מהווה חליצת החיזור מעשה מצות חליצה, שהרי על ידו נגמר הפטור וההיתר לשוק. משא״כ בחליצת מעוברת שאינה חלה כלל לא לקנין ולא לפטור, ומשו״ה אינה כלום. ומאידך מעשה ביאת יבום מהווה מעשה וקיום מצוה בלי חלות קנין יבום כלל, ודו״ק.
ח. עיין למעלה בשיעורים (דף ב א) ד״ה חמש עשרה נשים (ודף כ ב) ד״ה חייבי כריתות ובחידושי הרמב״ן (דף כ ב).
ט. עיין בשיעורים לעיל
(דף לה ב) ד״ה החולץ.
י. עיין בשיעורים (דף כ א) רש״י ד״ה תפסו (ודף ב א) ד״ה הקדמה: מצות יבום כו׳.
פרק ד