גמרא. צרת אשת אחיו שלא היה בעולמו בזיקה. מכאן משמע שכשהיבם מת הזקוקה נופלת ממנו לאח הנולד ואוסרת צרתה. ומוכח דלמ״ד יש זיקה זיקה כאישות דמיא שמפלת ליבום. וכבר ביארנו אליבא דהרמב״ן דלכ״ע יש חלות אישות בזיקה אלא דלמ״ד יש זיקה הו״ל אישות של היבם והוא אוסרה ואילו למ״ד אין זיקה הו״ל אישות של המת והיבם אינו האוסר. ולפי״ז מובן שפיר דלמ״ד יש זיקה דס״ל שהיבם הוי האוסר אם הוא מת מפילה ליבום. ואילו למ״ד אין זיקה אין מיתת היבם מפילה ליבום דמכיון דאינו בעלה האוסרה אין מיתתו מפילה ליבום, כי רק בעלה האוסרה מפילה ליבום.
אך צ״ע בשיטת הרמב״ם שהביא את הדין של יש זיקה לאסור קרובות הזקוקה על היבם (פ״א מהל׳ יבום הלי״ג - י״ד) ואילו הדין דצרת ערוה בזיקה אסורה השמיט מהלכותיו (פ״ו מהל׳ יבום הלי״ז - י״ח), ועיין במגיד משנה (שם) שעמד ע״ז, וצ״ע.
גמרא. ואי אין זיקה תיבטל דהא ר״ג אמר אין זיקה ומותר לבטל מצות יבמין. וצריך עיון דלכאורה תמוה דמהו השייכות בין דין אין זיקה לבין דין מותר לבטל מצות יבמין.
ונראה דפשיטא דמותר לאדם לבנות לו בית באופן שלא יתחייב במצות מזוזה ואין בכך ביטול מצות עשה דמזוזה שהרי מצות מזוזה אינה חובת גברא כמו תפילין ומצה אלא חובת הבית, ואם הבית פטור ממילא גם הגברא פטור. ואם אמרינן אסור לבטל מצות יבמין הרי הוא משום שחלה חובת גברא על היבם ליבם את יבמתו. ברם יתכן דחובת הגברא לייבם תלויה ביש זיקה ואין זיקה. מפני דלמ״ד יש זיקה יש חלות אישות בין היבם לבין זקוקתו, ולכן חובת מצוה מוטלת עליו לא להשאירה בזיקה דהויא אישות שאינה גמורה אלא ליבמה ולגמור את האישות שיש לו בה, ולכן אליבא דמ״ד יש זיקה חל איסור לבטל מצות יבמין. משא״כ אליבא דמ״ד אין זיקה דס״ל שאין בזיקה חלות אישותא ובהתאם לכך ס״ל שאין חובת מצוה מוטלת על היבם ליבם את יבמתו אלא שאם ייבמה הרי הוא קיים מצות רשות, ומשו״ה ס״ל דמותר לבטל מצות יבמין.
והנה קיי״ל דעשה דיבום דוחה לא תעשה
(לקמן דף כ:), ולפום ריהטא מוכח מזה שיש חובת גברא לקיים מצות יבום, כי חובת הגברא לקיים את העשה דוחה את הלא תעשה. אך נראה דאין זה מוכרח שהרי הוכחנו בשיעורים למעלה שחובת הגברא אינה עצם המתיר דעשה דוחה ל״ת אלא עיקר המתיר הוי מעשה המצוה
ב, ולכ״ע אפילו למ״ד אין זיקה יבום וחליצה מהוין מעשי מצוה. וי״ל שהמייבם דומה למוהל המל בשבת שאע״פ שאינו מחוייב בחובת גברא, כי המצוה מוטלת על האב למול את בנו ולא על המוהל, מ״מ מעשה מצות המילה שהמוהל עושה דוחה שבת. ועוד הרי עדל״ת בין בעד היבם ובין בעד היבמה, ואע״פ שהיבם מקיים מצוה מ״מ לא מצינו שיש מצוה על היבמה להתייבם
ג, ועכ״ז חל בעדה נמי את הדין דעדל״ת. ומבואר מזה שאע״פ שאין היבמה מקיימת חובת מצוה, מ״מ מאחר שעושה מעשה מצוה, מעשה המצוה שלה דוחה ל״ת, אפילו בלי חובת גברא
ד. וכן י״ל למ״ד אין זיקה דעדל״ת משום שיש ביבום מעשה מצוה אך בלי חובת מצוה
ה.
ונראה שמה שמוני המצוות מונים יבום כמצוה בתרי״ג מצוות התורה נמי אינה ראייה שמהוה מצוה חיובית שהרי הרמב״ם מנה גם קיומי מצוות בלי חובה כגון מצות ערכין ומצות נזירות, והרמב״ם אפילו מנה דינים בעלמא, כגון דיני השומרים טומאה וטהרה ואע״פ דפשיטא שאין בהן לא מעשה מצוה ולא קיום מצוהו.
תוס׳ ד״ה מיאנה. ז״ל אלא נראה דתמתין הקטנה מלבעול עד שתגדיל אבל בקטנות אסור לבעול אע״ג דסבר אין זיקה דמכוער הדבר כיון דבהאי ביאה לא מיפטרה גדולה עכ״ל. ויוצא אליבא דתוס׳ דאפילו למ״ד אין זיקה חל איסור ביאה באחות זקוקה דמעשה הביאה מכוער הוא ואע״פ שלא חל עצם האיסור דאחות זקוקתו. אמנם כשהקטנה גדלה מותר לבועלה כי הזקוקה תעשה ערוה ותפטר ולכן הכיעור פקע. ומאידך אליבא דמ״ד יש זיקה הביאה אסורה לעולם ואפילו משגדלה הקטנה מכיון דאחות זקוקה נאסרה בחלות שם איסור שחל בגברא נאסרת לעולם.
א. שלא כדמבואר לעיל (דף יז: בד״ה אין זיקה כו׳ יש זיקה) אליבא דהרמב״ן דלכ״ע יש חלות אישות בזיקה אלא דפליגי אם חלות האישות הויא אישות היבם או של המת.
ב. עיין בשיעורים לעיל (דף ו. רש״י ד״ה אלא ותוס׳ ד״ה שכן הכשר מצוה).
ג. כן מפורש בספר החינוך (מצוה תקצח) שמצוה זו נוהגת רק בזכרים.
ד. אמנם עי׳ בתוס׳ גיטין (מא א ד״ה לישא) בחד תירוץ שאומר שאם אין עשה לאשה אין דחייה. ואולי סובר שהאשה מצוה במצות יבום. וע״ע תו״י לעיל (ב א ד״ה חמש עשרה).
ה. לפי״ז יל״ע בסה״מ מצוות עשה (צ״ו - ק״ח).
ו. יש להעיר ממתני׳ לקמן
(לט א) וז״ל מצוה בגדול לייבם לא רצה מהלכין על כל האחין לא רצו חוזרין אצל גדול ואומרים לו עליך מצוה או חלוץ או ייבם עכ״ל, ומדכופין משמע שהוא מצוה חיובית, וצ״ע.
ולכאורה יתכן לפרש באופן אחר מביאור דרבינו זצ״ל, דהיינו שאמנם יש חובת מצות יבום לכ״ע. אלא דמ״ד דמותר לבטל מצות יבמין קסבר שאין במעשיו מעשה ביטול מצות יבום בידים אלא רק בדרך גרמא בעלמא, ומשום שכשקידש את אחותה היבמה נפטרה ממצות יבום משנעשה ערוה דממילא פטורה. ואילו היבם לא ביטל את חובתו לייבמה בידים אלא רק גרם שהמצוה תפקע מעצמה כשנעשתה ערוה עליו. ודומה למי שהרס את ביתו שנפטר בגרמא ממצות מזוזה כי הבית הרוס ואינו מחייבו במזוזה. דה״ה כאן כשהיבמה נעשתה ערוה אינה מחייבתו ביבום. וכ״ז אליבא דמ״ד אין זיקה. מאידך מ״ד יש זיקה סובר שיש ליבם חלות אישות משלו בזקוקתו, ולכן אסור לו לגרום שתעשה ערוה ושתפטר משום שבכך מפקיע את האישות שיש לו בזקוקתו והפקעת האישות שלו הויא ביטול מצות עשה דיבום בידים ולא רק גרמא בעלמא. וי״ל שהוא משום שהאישות דזיקה מהווה התחלת האישות דהיבום, ולכן כבר התחילה המצוה משעת הנפילה לזיקה, וכל הפקעת הזיקה הויא איפוא ביטול מצות עשה דיבום בידים.
אך צ״ע א״כ מדוע למ״ד אסור לבטל מצות יבמין הו״ל רק איסור מדרבנן וכדמשמע למעלה
(יח א) מלישנא דהגמרא ״אבל באמה לא דהויא לה איסורא דאורייתא״, ועיין שם בשיעורים, ולא הוי איסור דאורייתא ממש לבטל מצות העשה דיבום בידים.
וי״ל דמדאורייתא ליכא ביטול עשה בידים אלא ביטול בדרך גרמא בעלמא דמותר, שהרי רק קידש את אחותה וגרם חלות שם ערוה שחל משמים על הזקוקה שנפטרה ממילא ע״י גרמתו. אלא שמדרבנן נחשב מעשה קידושיו למעשה ביטול מצות יבום בידים שאסור. והרבנן גזרו את האיסור הזה דוקא אליבא דמ״ד יש זיקה מאחר שכבר חלה האישות דהיבם עצמו בזיקה, ולא אליבא דמ״ד אין זיקה, וכדמבואר.