שם. רש״י ד״ה שלשה. ז״ל שלשה בדין ובכל בד ובד שלשה עלין לחין דבבציר משלשה עלין לא הוי עבות עכ״ל. דברי רש״י צ״ע, דלכאורה דין הגמרא הוא דין בהדר שהבד נחשב הדר כשיש בראשו שלשה עלים לחים, ברם עבות היינו שהבד כולו או רובו עבות ודין ג׳ עלים בראש הבד אינו שייך לדין עבות. עוד קשה, למה מפרש רש״י את הדין כשהיבשות בג׳ הבדין כולם, הלא דין הגמרא שייך לכאורה גם בבד אחד בלבד (וכן מקשה הרא״ש על רש״י). בתירוץ קושיא זו נ״ל, כי לרש״י הדס אחד לבדו עם ג׳ עלים לחים בראשו אינו הדר. דוקא ביחד עם שני בדים אחרים כמוהו הריהו הדר. כל הדס מוכשר ע״י שהוא שייך לאגודה שיש בה עוד שני הדסים אחרים עם עלים לחים בראשם. ההדר מתהוה מחבור ג׳ הבדים ביחד. בד״א אליבא דר״י (לד:) שדורש ג׳ הדסים למצוה וכשיש ג׳ עלים לחים בכל בד ובד יש מספר ט׳ עלים לחים בין כולם וכשרים. אבל לר״ע (שם) הדורש בד א׳ למצות ההדס, אין ג׳ עלים לחים בראש הבד הא׳ מצילו מפסול היבשות. (יתר הראשונים חולקים על רש״י ודנים על חלות ההדור בכל בד ובד בלחוד). בכל אופן הקושיה הראשונה עדיין במקומה עומדת.
בגמ׳ - יש דחוי אצל מצות או לא. יתכן לפרש את ספק הגמרא, דבשלמא בקדשים יש חלות דין פסול, ואפי׳ כשנסתלקה סבת הפסול מ״מ דין הפסול נשאר בקרבן, משא״כ במצוות דאין חלות דין פסול ולכן מאחר דאזדא הפוסל - החפץ כשר, דאין במצוות חלות דין פסול כבקרבנות. עוד נראה לבאר את הספק, דבשלמא בקדשים הפסולים קיים איסור הקרבה ודבר שנאסר אינו חוזר להיתרו כדאשכחן סברה זו בטרפות ובבשר בחלב, אבל במצוות ליכא איסור - אלא חלות פסול בלבד - ולפיכך נסתפקו בגמ׳ אם יש דחוי אצל מצוות או לא.
שם. רש״י ד״ה ועלתה וכו׳ משנאגד עכ״ל. יש להעיר, מדוע פירש רש״י דין הדחוי משנאגד הרי ההלכה היא כרבנן דלולב א״צ אגד. והנה לקמן כתב רש״י ד״ה ולולב וכו׳ וז״ל, דכיון שאגדו בפסול ונקרא עליו שם לולב של מצוה בשעת דחוי נדחה לעולם כו׳ והא דנקיט פלוגתייהו במיעטן ביו״ט משום דסתמא בתר דאגדיה הוא דהא ביום טוב לא אגיד ליה ואי לא צריך אגד איצטרך למנקט ביום טוב משום דאי לאו דקדש היום אכתי לא חל עליה זמן מצוה ולא שם מצוה למקרייה דחוי עכ״ל.
הרי שרש״י קובע דלר״י חל הדחוי משנאגדו המינים באגודה לפני זמן הרגל, דכיון דלולב צריך אגד נעשה חפצא של מצוה ע״י אגד. מאידך אליבא דרבנן לא נעשה חפצא של מצוה עד שקדש יום הרגל. עכ״ז משמע מרש״י שלפנינו כי גם אליבא דרבנן לא חל דין דחוי אלא כשאגד את המינים ביחד. ובעינן תרווייהו - קדש היום ואגד. וצ״ע בזה - דהא אגד אינו אלא נוי בעלמא ואיזו שייכות יש לו לדחוי מצוה.
לפיכך ניתן לומר דרש״י סובר שאפי׳ לרבנן קובע האגד את חלות השם חפצא של מצוה. דחוי שייך דוקא בחפצא של מצוה, ואליבא דרבנן האגד יחד עם קדוש זמן הרגל קובעים את החפצא של מצוה. ההדס בעצמו בלי אגד אינו חפצא של מצוה ואין דחוי חל בו כל זמן שלא נטלו. אולם אם אגדו וקדש היום נחשב חפצא של מצוה אפי׳ קודם נטילתו ולכן חל בו דין דחוי. ואף דהדס בפני עצמו אסור להריח בו אפי׳ אם לא אגדו, היינו מטעם שדין דהוקצה למצותו אינו תלוי בחלות השם חפצא של מצוה אלא בדבר שעושים בו מצוה. ראייה לזה משופר שאינו חפצא של מצוה לרמב״ם (פ״א משופר הל״ג) לגבי הדין של מצוה הבאה בעבירה ובכ״ז הוקצה למצותה (עיין מג״א סי׳ תקפ״ח סק״ה). ועיין בשעורים לעיל
(ב.) בהקצאת דופני הסוכה. ברם דין דחוי תלוי בחלות שם חפצא של מצוה ורק באגד חשוב חפצא של מצוה שיחול בו דין דחוי. ודבר זה הוא אפי׳ לרבנן דלולב א״צ אגד.
יוצא שלפי רש״י לר״י הדס נחשב חפצא של מצוה משאגדו ואפי׳ לפני יו״ט. לרבנן ההדס נחשב חפצא של מצוה דוקא משעת קדוש היום ומשאוגדו. דאגד קובע את חלות השם חפצא של מצוה, ודין הדחוי תלוי בחלות השם חפצא של מצוה. אך צ״ע אליבא דר׳ יהודה שהאגד לחוד קובע את חלות השם חפצא של מצוה ואפי׳ לפני קדוש זמן החג - היש איזה זמן סמוך לחג המעכב בחלות זו, היתכן דלר״י אם אוגדין את המינים בחנוכה שיחשבו חפצא של מצוה עבור חג הסוכות. והנה לגבי עשיית סוכה לשמה שיטת ב״ש
(לעיל ט.) היא שתוך ל׳ יום בעשייה סתמא כשרה הסוכה ולפני ל׳ יום רק בעשייה לשם החג כשרה. א״כ א״ל דאה״נ שלרש״י אליבא דר׳ יהודה אגד לשם החג קובע את השם חפצא של מצוה, ואפי׳ הנאגד בחנוכה לשם סוכות. והנה לגבי ברכת שהחיינו בעשיית האגד פירש״י (מו.) שהעושה לולב מברך ברכת שהחיינו בעושהו בערב יו״ט, משמע, כי דוקא באוגד בערב יו״ט חלה דין עשיית החפצא של מצות לולב. ולכאורה פירושו הוא בין לפי ר״י ובין לפי הרבנן, וצ״ע ביסוד הדין שלו.
שם. רש״י בא״ד וז״ל משנאגד דבתלוש נמי סלקא ביה עכ״ל. מפרושו מוכח שהדחוי כאן שייך דוקא בתלוש ולא במחובר. וקשה דהא הגמ׳ בע״ז
(מז.) שואלת דאשרה שבטלה מהי למצוה אם יש דחוי אצל מצוות או לא, והא האשרה נעבדה כמחובר ומ״מ שייך בה חלות דין דחוי אצל מצוות ומ״ש הכא.
ונ״ל, כי באשרה הפסול והדחוי הם מדין מאוס (עיי״ש גמ׳ ע״ז
(מז.) שאינו תלוי בחלות שם חפצא של מצוה. הפסול דמאוס שייך נמי במחובר, משא״כ הפסול דנקטם ראשו תלוי בחלות שם חפצא של מצוה ובמחובר אין הצמח נחשב חפצא של מצוה דאינו בר לקיחה. רק משנתלש ונאגד באגודה נעשה חפצא של מצוה ופסול מדין נקטם. מאוס פוסל דבר שיעשה בו מצוה אע״פ שלא חל שם חפצא של מצוה, ולכן מחובר אע״פ שאינו חפצא של מצוה נפסל מטעם מאוס.
שם. בגמ׳ - נקטם ראשו ועלתה בו תמרה כשר. בספר נשמת אדם
(קנ״ב) דן בד׳ מינים שגדלו בעציץ שאינו נקוב אם כשרים הם לנטילה. ויש שמקשים עליו מהדין שלפנינו שעלתה בו תמרה כשר והנה התמרה גדלה בתלוש ומ״ש מהגדל בעציץ שאינו נקוב שהווה ספק. אמנם לק״מ, כאן גדל ההדס בקרקע ונחשב מין הדס כשר. התמרה שגדלה בו בתלוש כשר כדין ההדס עצמו שגדלה ממנו. אולם בספק של הנ״א גדל ההדס בעציץ שאינו נקוב ועל כן נסתפק שמא אינו מין הדס כלל למצוה דאינו גדולי קרקע. ספקו של הנ״א הוא בקביעת המין של הדס ולא שדורש שכל חלק של ההדס יגדל בקרקע.
שם. בגמ׳ - כסהו הרוח חייב לכסות. יש לעמוד על השייכות בין דחוי במצות בדבר שהיה בעצמו פסול למצוה וחזר להכשרו לבין כסהו הרוח, שלכאורה אין הפקעה שם בדם עצמו אלא שיש פטור גברא בעת שכסהו הרוח. ובע״כ צ״ל דכסהו הרוח אינו רק פטור בחובת הגברא אלא שגם עצם הדם נחשב אינו ראוי לכסוי ויש הפקעה בדם בעצמו, בחפצא של המצוה, ולכן דומה הוא לנקטם ראשו ועלתה בו תמרה שהדחוי הוא בחפצא של המצוה עצמו ולא רק בחובת הגברא.
שם. בגמ׳ - והכא במילף לולב
מסוכה קא מיפלגי. כתבו התוס׳ (מו. ד״ה העושה) בשם הירושלמי שמברכים ברכה על עשיית הסוכה. מקצת אחרונים פרשו דלפי הירושלמי יש מצוה לעשות סוכה ומברכים על עשייתה. מצוה זו של עשייה הם מוסיפים מהוה היסוד לדין תעשה ולא מן העשוי. לפי״ז המחלוקת אי ילפינן לולב מסוכה היא אם יש מצות עשייה בלולב. ועיין בהעמק שאלה (פ׳ וזאת הברכה, קס״ט, א׳) שמאריך בנדון זה. אמנם לפענ״ד אין פרוש זה מתקבל, דנראה דלדידן אין מצוה קיימת כלל בעשיית סוכה והמצוה אינה אלא לישב בסוכה. וז״ל הרמב״ם (בתשובותיו סי׳ קכ״א): שהמצוה היא ישיבת הסוכה, לא עשייתה, ואין אנחנו עושין אותה זולתי כדי לשבת בה, ולכן נברך לישב ולא נברך לעשות, עכ״ל. וכן בנוגע לנטילת לולב, המצוה מתקיימת דוקא בלקיחה ולא בעשיית החפצא דלולב. המחלוקת כאן נוגעת רק להכשר החפצא למצוה, באיזה אופן חל ההכשר דסוכה ולולב, אבל קיום מצוה דעשייה ליכא כלל.
שם. רש״י ד״ה ולולב וכו׳ דאי לאו דקדש היום אכתי לא חל עליה זמן מצוה ולא שם מצוה למקרייה דחוי עכ״ל. מרש״י משמע שהשם של חפצא של מצוה חל מבערב משקדש היום, ועלינו להבין הלא זמן מצות הלקיחה מתחיל מהבקר, וא״כ למה חל שם חפצא של מצוה בלילה, ומ״ש ליל החג מערב החג דאינו זמן המצוה ואין בו דין דחוי. ונ״ל שהמחייב של המצוה דלקיחה הוא קדושת החג, וקדושת הלילה שוה לקדושת היום, וממילא אע״פ שאין הלולב ניטל בלילה מ״מ לגבי חלות השם של חפצא של מצוה מתחיל הזמן עם התחלת קדושת החג בלילה. לפיכך חל דין הדחוי בליל החג ולא בערב החג, דליל החג הוא זמן המחייב של הלקיחה ביום. וכן מצינו בשופר, אף שאינו נוהג בלילה, מ״מ בקידוש ובתפלת ערבית אומרים יום תרועה, דקדושת היום של שופר היא אף בלילה, ואע״פ שאין מצות שופר נוהגת בלילה, מ״מ קדושת היום של שופר היא, וכן בלולב - הלילה מהוה קדושת היום של לולב, והלולב נחשב חפצא של מצוה בליל החגא.
א. ראה מש״כ בשעורים למעלה בריש הפרק לגבי פסולי ד׳ המינים ביו״ט שני בשם הרב הגרש״ז זצוק״ל בש״ע שלו סי׳ תרמ״ט שכתב דאין מצות ד׳ המינים תלוי׳ בקדושת היום, שלא כרבינו שליט״א כאן.