רש״י ד״ה יבש, ז״ל דבעינן מצוה מהודרת דכתיב ואנוהו, עכ״ל. עיין בתוס׳ ד״ה לולב. פירש״י קשה משני טעמים: א) מאחר שדין נוי אינו אלא לכתחלה כמו שהוכיחו התוס׳, למה יפסל יבש בדיעבד. ב) בגמרא מפורש (לא.) שלולב יבש פסול משום דאתקיש לולב לאתרוג, ״מה אתרוג בעי הדר אף לולב בעי הדר״, ואין זה חלות פסול ואנוהו, וצ״ע בביאור שיטתו.
ונראה לבאר את יסוד דין זה קלי ואנוהו ובכך לתרץ את שיטת רש״י התמוהה, דהנה במס׳ גיטין
(כ.) איתא שהכותב את השם בס״ת בלי כוונת לשמה, לר׳ יהודה מעביר עליו קולמוס ומקדשו, ורבנן סוברים שהספר פסול שאין שם זה מן המובחר. רב אחא בר יעקב מסביר את שיטתם דהם סוברים ״דבעינן זה קלי ואנוהו וליכא״. וכן איתא בגיטין
(כד:) שאפי׳ ר׳ יהודה, המכשיר העברת קולמוס לקדש שם א׳ שנכתב שלא לשמה, פוסל אזכרות ס״ת שנכתבו כולן שלא לשמן, שאם יעביר קולמוס על כל האזכרות ״מחזי כמנומר״ - ופסול. מנומר פסול משום שחסרון נוי הוא.
מוכח מזה, כי לפעמים חסרון נוי פוסל בדיעבד. וצ״ע מהו יסוד הפסול של חסרון נוי. ונ״ל, שמזה מוכרח כי ישנן שתי הלכות בדין ואנוהו ונוי מצוה.
א) הלכה של נוי שאינו מסוים; כלומר, יש חיוב בכלל להתנאות לפניו במצוות ולעשות מצוות באופן מהודר. אמנם דין זה הוא הדור מצוה ונוי שאינו קצוב ומסוים. יש להדר - אבל בלי ההדור החפצא אינו בעל מום ואינו מופקע מנוי ואינו פסול. חיוב נוי זה הוא רק לכתחלה, שיש להתנאות לפניו במצות בס״ת נאה, טלית נאה, ציצית נאה וכו׳. ברם אין כאן פסול כי החפצא אינו בעל מום. יש חובה להתנאות, אך הנוי אינו קצוב ומסוים. החפץ צ״ל נאה יותר מחפץ אחר, ברם יש חפצים אחרים יותר נאים מחפץ זה, א״א לומר שחסר נוי באופן מוחלט כבעל מום, דהא בכל אופן הרי החפצא נאה לעומת החפצים הגרועים בנוי ממנו.
ב) חסרון נוי גמור; באופן זה החפצא של מצוה נחשב לבעל מום המופקע מנוי לגמרי, ובאופן זה חסרון נוי הוי חלות פסול בדיעבד. יבש לרש״י הופך את הלולב לבעל מום מפני שהוא מופקע מנוי, ולפיכך לולב יבש פסול. וגם בס״ת, אם האזכרות כולן נכתבו שלא לשמן ועבר עליהן בקולמוס לקדשן, יש הפקעת נוי, ויש חלות שם מום - מנומר - הפוסל גם בדיעבד. ר״י וחכמים חולקים אם מום זה חל בשם א׳ או דוקא בהעברת קולמוס על כל האזכרות של הס״ת. מאידך גיסא - דין אגד הלולב אינו נכלל בנוי המעכב בדיעבד, אלא בנוי הראשון - בנוי שאינו קצוב - הדרוש לכתחלה בכל המצוות, ולפי׳ דין האגד בלולב הוא חובה לכתחלה לפי רבנן אבל אינו מהוה דין פסול, כי אפי׳ בלי האגד אין המינים בעלי מומים, ואינם חסרים נוי לגמרי כמו יבש, דיבש חסר נוי לגמרי ונעשה בעל מום ולכן פסול.
ב
נ״ל שלרש״י (עיין בתוס׳ ד״ה בעינן) היה קשה, מדוע אומרת הגמרא כאן כי יבש פסול ביו״ט שני אבל פסול חסר כשר ביו״ט שני
(לקמן ל״ו:). התירוץ לדעתו הוא כי חסר הוא פסול שחל דוקא במצות ד׳ המינים (מדין ולקחתם לקיחה תמה), וחכמים הקילו והכשירו פסול זה ביו״ט שני, אבל יבש פסול מדין הפקעת נוי וחלות שם מום והוא דין בכהת״כ שפוסל גם מצוות אחרות (כגון שמות ס״ת). פסול שחל במצוות בכהת״כ פוסל לולב ואתרוג גם ביו״ט שני. וז״ל של רש״י בגמרא בד״ה בשלמא: יבש פסול בדרבנן נמי כיון דמצוה היא משום זכר למקדש בעינן הדור מצוה עכ״ל. ר״ל, כי יבש פסול מדין הפקעת הדור מצוה, שהוי חלות פסול מום בכל התורה כולה, ואינו פסול שחל בד׳ המינים בלבד, כמו הפסול של חסר. ולפיכך, יבש פסול כל ז׳, וחסר פסול ביו״ט הראשון בלבד.
ולפי״ז, כשהסוגיא (לא.) פוסלת יבש מטעם הדר, אינה רוצה לומר כי הפסול של יבש הוא חלות שם פסול מיוחד לד׳ המינים (כמו חסר), אלא באה להוכיח שמאחר שהתורה הטילה על האתרוג שם הדר, מסיקים כי כל מום שמפקיע חלות הדר הוי פסול גמור, כי הוי הפקעת נוי ומום דפסול בכהת״כ. אתרוג יבש מכיון שאינו מהודר וחסר נוי לגמרי, פסול הוא כמו בכל מצוות התורה, כדחזינן בס״ת. והואיל ופסול יבש הוא מטעם מום, ס״ל לרש״י שאין הבדל בין ביו״ט ראשון ובין ביו״ט שני, כי יבש הוא פסול של כהת״כ מטעם זה קלי ואנוהו ואינו פסול מיוחד לד׳ המינים בלבד.
בזה מתורצת קושית התוס׳ על רש״י - דהגמרא לומדת את הפסולים מהפסוק של הדר. התירוץ הוא, שהפסוק קובע את השיעור של נוי המעכב בד׳ המינים. הדר הוא שיעור בזה קלי ואנוהו המעכב בהכשר החפצא דד׳ המינים, ואי ליכא הדר לגמרי - פקע זה קלי ואנוהו ומעכב, כי החפץ נחשב כבעל מום, שאינו נאה בכלל והוא מאוס למצוה. דזה קלי ואנוהו הוי פסול בכהת״כ - כשליכא נוי לגמרי, והוי חפצא דבעל מום. וכן הוא לשונו של הרמב״ם (פ״ח מלולב הל״ט), כי חסרון הדר ונוי גמור משוה את החפצא בעל מום ופסול.
חסרון אגד לרבנן אינו הופך את המינים לבעלי מומין, כי אינו אלא דין נוי בעלמא כדי להתנאות לפניו במצוות. אמנם גם בלי האגד המינים נאים הם, כי יש חפצים יותר גרועים מהם, ואינם בעלי מומין, ולפיכך דין האגד הוא דוקא לכתחלה.
עיין ברש״י לקמן (לו: ד״ה אלא) וז״ל לרב דאמר אין זה הדר כו׳ דהא אפילו בשני נמי לרב לא נפיק דהא מצוה הדורה בעינן הואיל ומזכיר שם שמים עליו וכו׳. מה פירוש המילים ״הואיל ומזכיר שם שמים עליו״. נ״ל, כי רש״י מגביל את הפסול של מומין והפקעת נוי למצוות שיש בהן הזכרת שם שמים. בשאר מצוות - מום אינו פוסל. הפסול של מום נוהג בס״ת משום שישנה בו חלות שם שמים בעצם קדושתו, ועוד כי גם בס״ת י״ל כי הפסול ואנוהו אינו פוסל בשאר התיבות, דרק באזכרות, בשמות עצמן, הפקעת נוי מעכב, כי יש לדרוש את הכתוב ״זה א׳ ואנוהו״ כפשוטו, אותיות השם המופקעות מנוי פסולות [עיין פירוש זה בחדושי חתם סופר בסוגיות של מס׳ גטין
(כ.)]. פסול מומין נוהג גם בקרבן וקדושתו שישנה עליו חלות שם שמים.
ג
יוצא דלרש״י יש חלות שם שמים במצות לולב. נראה כי אין רש״י דעת יחיד כי הרבה הוכחות ישנן לשיטתו:
א) הרמב״ם (פ״ז מלולב הל״ט - י) כותב: ומצוה כהלכתה שיגביה אגודה זו של שלשה מינים בימין ואתרוג בשמאל וילך ויביא ויעלה ויוריד וינענע הלולב שלש פעמים בכל רוח ורוח וכו׳ והיכן מוליך ומביא בשעת קריאת ההלל וכו׳, מדבריו משמע כי נענועי הלולב בשעת הלל מהווים קיום בעצם מצות הנטילה. הנוטל בלי נענועים בשעת הלל מקיים את עיקר המצוה אבל חסר קיום מצוה מלאה ושלמה. לדעת הרמב״ם נענועים בשעת ההלל מהווים קיום במצות נטילת לולב עצמה, ע״י נענועים מחבר את קיום הלולב עם אמירת שירה והלל להקב״ה, מצוה כהלכתה מתקיימת רק כשאדם נוטל ד׳ מינים בהלל והודאה. אמירת ההלל בשעת נענועים היא הקובעת שם שמים בלולב.א
ב) הראב״ד כותב בשם הירושלמי כי יבש פסול משום לא המתים יהללו וכו׳ (פ׳ ח׳ מהל׳ לולב הל׳ ט׳), יבש פסול משום שא״א לקיים בו מצות הלל למקום. לכאורה הדבר צ״ע, כיון שאמירת הלל אינה מעכבת - למה נפסל יבש.
וצ״ל, אמנם אין הלל מעכב את עיקר קיום המצוה כל זמן שד׳ המינים ראויים לשבח והודאה, אבל בשעה שהמה מופקעים מהלל והודאה - פסולים המה לגמרי: חזינן, כי שבח והודאה והזכרת שם שמים מהווים חלק ממצות ולקחתם ותנאי בהכשר החפצא ללקיחה.
ג) הריטב״א
(לעיל ט.) מחלק בין לולב לסוכה בפסול מצוה הבאה בעבירה, וסובר דפסול זה אינו נוהג בסוכה אלא בלולב משום שבא לרצות כמו קרבן. לכאורה הדברים תמוהים, מה ענין רצוי ללולב. ובהכרח דהריטב״א סובר כי חלות שם שמים חלה בגופה של מצוה זו, ולולב בא לרצות כדי לעצור רוחות רעות וטללים רעים
(לקמן לז:) כמו קרבן.
ד) עיין בסוגיא (לב:) אר״י שדרו של לולב צריך שיצא מן ההדס טפח כו׳ אימא וכדי לנענע בו, ע״כ. הלכה מסויימת נאמרה בשעורי לולב כי צריך הוא להיות גבוה מכולם כשעור טפח. שעור זה הוא דין דאורייתא
(נדה כו.), עיין ברש״י שם שכתב, וז״ל, שיהא שדרו של לולב יוצא למעלה מן ההדס כשם שהוא גבוה במינו מכולן, ע״כ. למה הוצרך רש״י להוסיף משום שהוא גבוה במינו מכולן אם הסוגיא כבר אמרה כדי לנענע בו. נ״ל כי קיום הנענועים וחלות ההלל וההודאה משתייכים בעיקרם ללולב כדכתיב ״אז ירננו עצי היער״, רק על ידו מצטרפים שאר המינים לקיום הנענועים ההלל וההודאה, והטעם - כרש״י - מפני שהוא גבוה במינו מכולם - הוא המין הגורם קיום ההלל וההודאה, דרך הלולב מתקיימת הודאה ע״י שאר המינים, לכן הלולב צריך לצאת מן ההדס והערבה טפח בשעת נטילה כי הוא החפץ הקובע את קיום ההלל והודאה, והלל והודאה לשם הם חלות בעצם מעשה הנטילה עצמה.
ה) מברכים ״על נטילת לולב״ כי הוא ״גבוה במינו מכולן״
(סוכה לז:). לכאורה הדברים חסרים ביאור, אלא כמו שנתבאר הלולב הוא המין העיקרי בקיום ההלל וקריאת שם שמים ולפיכך מברכים דוקא עליו. [ונ״ל בביאור הדבר, כי כל היצירה מרננת זמירות ליוצר הכל כדכתיב ההרים וכל גבעות וכו׳ יהללו את שם ד׳ וכו׳, ועץ התמר כשמנענע ברוח שר ומרנן תהלות ליוצר הכל יותר מג׳ המינים האחרים מפני שגבוה במינו מכולם].
ו) מצות הלולב במקדש כל שבעה נלמדת מהפסוק ״ושמחתם לפני ד׳ אלקיכם שבעת ימים״ (
לקמן מא א,
מג.), בשמחה במקדש יש חלות שבח לשם. והנה הרמב״ם (פ״ח מלולב הלי״ב) מביא כמקור לשמחת בית השואבה אותו הפסוק שנאמר בנטילת לולב כל שבעה במקדש. שמחת בית השואבה בעיקרה היתה שמחה של דברי שירות ותשבחות (עיין שם ברמב״ם), א״כ גם נטילת לולב במקדש כל ז׳ היא חלות מצות שיר ושבח, ומסתבר כי בדומה לקיום של ״ושמחתם״ בלולב שבמקדש כן גם במצות ״ולקחתם״ בגבולין יש יסוד של הלל והודאה.
מכל אלה הראיות בע״כ מוכרח כי ישנה חלות הזכרת שם שמים בעצמה של מצות הלולב, לפיכך לרש״י חל בה פסול מום והפקעת נוי.
ועיין בבעל המאור הכותב כי פסול היבש מקורו בגזה״כ של הקריבהו נא לפחתך הנוהג בקדשים. ולכאורה תמוה. אמנם בב״ב
(צז:) אנו מוצאים כי פסול הקריבהו מתיחס גם לקידוש היום. מה השייכות בין פסול קדשים לקדוש היום ולולב. אלא הביאור הוא שפסול הקריבהו נא לפחתך - שבעיקרו הוא פסול מאוס - מצטרף לכל מצוות שחל עליהן שם שמים, ולכן קידוש על היין, שמקורו הוא באמירת שירה על היין וסידור שבחו של מקום על הכוס, ולולב, שבעיקר מצותו יש חלות שם שמים בהלל והודאה, חל עליהן הפסול הקריבהו נא לפחתך כמו בקרבנות.
יש שני דיני מאוס: א) דין מאוס מחמת עבירה וע״ז הנוהג בכל המצוות אפילו כשאין בהן חלות שם שמים (עיין ברמב״ם פ״א מציצית הלי״א) ובגמ׳ ע״ז
(מז.) ב) דין מאוס של דבר שיש בו מום ושאינו מן המובחר, הנלמד מגזה״כ הקריבהו נא לפחתך, המשתייך רק לקרבנות ולמצוות שיש בהם חלות שם שמים וסדור שבחו של מקום, כמו קדוש על היין ונטילת לולב, ובכך מבוארת שיטת בעה״מ.
שם. רש״י ד״ה ושל עיר הנדחת. וז״ל משום דלשרפה קאי כו׳ וכיון דהאי לשרפה קאי אין שעורו קיים דכשרוף דמי, עכ״ל. דברי רש״י צ״ע, דהא ר״ש סובר כל העומד לשרוף כשרוף דמי
(מנחות קב:) לענין טומאת אוכלין, ורבנן חולקים וסוברים שאינו כשרוף דמי, ואנן כרבנן קאי.
וי״ל, כי רש״י סובר דדוקא כשעומד לשרפה אמרי׳ כתותי מכתת שעורה, דלגבי חלות שעורים אף הרבנן מודו לר״ש דכשרוף דמי ואין הכשר שעור. הם סוברים דלאו כשרוף דמי בדברים שאינם זקוקים לשעור כמו טומאת אוכלין
ב וגט
ג, אבל כשיש חלות שעור מודים דכשרוף דמי וכתותי מכתת שיעוריה, ור״ש סובר דאף בדברים שאינם צריכים שיעור כשרוף דמי
ד. (עיין ברש״י לקמן
(לא:) ובפרושו באשרה דמשה ובדברי התוס׳ שם.)
שם. במשנה - נקטם ראשו כו׳ פסול. רש״י מפרש שנקטם ראשו פסול משום דלא הוי הדר. יש להבין, למה לא כתב שפסול מטעם חסר - דלכאורה הוא טעם יותר פשוט. ובפשטות נ״ל, שהדר פסול כל שבעה לרש״י, וחסר פסול רק ביום ראשון, ולפיכך נקט את הפסול החמור שפסול כל שבעה, אבל אה״נ דנקטם פסול לרש״י גם משום חסר.
ברם יש לעיין האם פסול החסר נוהג בלולב בהדס ובערבה, או״ד פסול החסר נוהג דוקא באתרוג. ולפי״ז יתכן דמשום כך השמיט רש״י את הטעם של חסר מפסול נקטם ראש הלולב, כי לדעתו חסר פוסל רק באתרוג ולא בשאר המינים. (ועיין בהגהת הגרעק״א או״ח סי׳ תרמ״ה.)
והנה בנקטם ראש ההדס קיימת מחלוקת בין הראשונים אם הוא כשר או פסול, ועיין ברמב״ם ובראב״ד (פ״ח מלולב הל״ג - ו) ובר״ן (לד:). ושיטת הרמב״ן היא שנקטם ראש ההדס כשר ״מפני שהוא עבות בעלין אין הקטימה ניכרת בו״, ונראה, כי סברה זו היא מטעם הדר, כי בחסר אין זו סברה לחלק. חזינן לכאורה דלדעת הרמב״ן פסול החסר חל דוקא באתרוג, ושאר המינים פסולים רק מטעם הדר ולא מטעם חסר, והדבר צ״ע.
שם. תוס׳ ד״ה נקטם כו׳ לכאורה מיירי בשני עלין האמצעיים היוצאין מראש השדרה כו׳ וצ״ל דנקטם ראשו מיירי ברוב העלין העליונים עכ״ל. בהדס וערבה - אם פסול נקטם הראש נוהג בהם - חל הוא בעץ שלהם ולא בעליהם. לכאורה לשדרת הלולב יש דין עץ ולשאר הלולב יש דין עלים. לפי״ז הדעה הראשונה בתוס׳ סוברת שפסול נקטם הראש נוהג בתיומת דוקא, כלומר רק בעץ הלולב. הדעה השניה סוברת שנקטם ראש הלולב פוסל גם בעלי הלולב, ואם נקטמו רוב העלין הלולב פסול, ואע״פ שנקטם בהדס ובערבה חל דוקא בעץ - דפשוט אינו שייך בעלים - בלולב דשייך נקטמו רוב העלין יש פסול נקטם גם בעלין.
שם. תוס׳ ד״ה נפרצו עליו. רש״י מפרש שהעלים נפלו לגמרי מן השדרה. וצ״ע, דלכאורה אם כל העלין נפלו אין חפצא דלולב קיים כלל, ורש״י מפרש את הפסול רק מדין הדר, וצ״ע. ובע״כ צ״ל, כי אע״פ שרוב העלים נפלו לרש״י - מעוטם נשארו. והנה במצות הערבה שבמקדש יוצאים עם עלה אחד בבד א׳ (מד:). חזינן, דכשיש עלה א׳ יש חלות שם חפצא של ערבה, וכן הוא בלולב לדעת רש״י - יש חפצא דלולב אלא שפסול מטעם הדר.
אמנם, עיין ברמב״ם (פ״ז מלולב הל״א), וז״ל כפות תמרים האמורות בתורה הן חריות של דקל כשיצמחו קודם שיתפרדו העלין שלהן לכאן ולכאן אלא כשיהיה כמו שרביט והוא הנקרא לולב, ע״כ. משמע מדבריו שאם נפרצו עליו אין כאן מין כפות תמרים ואינו חפצא של לולב כלל, וצ״ע. לפי״ז, דין נפרצו עליו לכאו׳ צ״ל פסול לרמב״ם כל שבעה, ומהרמב״ם (פ״ח שם הל״ט) משמע כי לולב שנפרצו עליו אינו פסול אלא ביום הראשון בלבד, וצ״ע.
שם. במשנה - לולב כו׳ והיבש פסול. לרש״י פסול מטעם הדר ומטעם ואנוהו, עיין לעיל בשעורים.
עיין בראב״ד (פ׳ ח׳ מהל׳ לולב הל׳ ט׳) המביא בשם הירושלמי כי יבש כמת ופסול כל שבעה. נראה כי הוא סובר שפסול היבש מפקיע את עצם חלות השם של מין לולב מהחפצא, ואין כאן נטילת חפצא של לולב כלל, ומפני כך פסול כל שבעה.
בשעת הדחק פוסק הרמב״ם כי לולב יבש כשר, וזה לשיטתו שיבש הוא פסול הדר. לולב יבש אינו הדר ופסול במקום שיש לולב יותר מהודר ממנו. בשעת הדחק בלי אפשרות אחרת לולב יבש נחשב הדר וכשר.
וי״ל, דהדר מעכב מדין זה קלי ואנוהו כנ״ל בראשית השעורים לפרק זה. ומסתבר דזה קלי מעכב רק כשיכול להתנאות - דאז חייב בנוי, אבל בשעת הדחק שאין נוי בנמצא אינו מעכב. אם נוטלו באופן של שעת הדחק אינו מבטל את מצות זה קלי שהוא היסוד של פסולי ההדרה. והנה, בעל המאור הביא את הפסוק של הקריבהו נא לפחתך שאסור להביא קרבן מן הגרוע, ומשווהו לדיני הדר בלולב. ומתקבל על הדעת שכשליכא טובים מאלו הגרועים בשעת הדחק נחשבים כטובים וכשרים להקרבה. וכן בלולב, כשליכא חפצים יותר טובים גם הגרועים נחשבים כטובים וכשרים ללקיחת מצוה.
הגר״א (או״ח סי׳ תרמ״ט ס״ו) מחלק בין אתרוג שכתוב בו הדר במפורש שאפילו בשעת הדחק אתרוג יבש פסול לבין שאר המינים שבשעת הדחק יבשים כשרים. נ״ל, שהוא סובר כי באתרוג דין ההדר קובע את עצם חלות שם המין ואם אינו הדר אין כאן אתרוג, אבל בשאר המינים הדר אינו דין בעצם שם המין אלא הוי דין פסול. בשעת הדחק יבש בשאר המינים אינו פסול ונחשב הדר, כי כזה החפץ הוא הכי מהודר שישנו ושנמצא - כרמב״ם.
הראב״ד פוסל אפי׳ לולב יבש בשעת הדחק - לשיטתו כי יבש אינו חפצא של ד׳ מינים כלל והוא כמת (פ״ח מלולב הל״א).
שם. במשנה - כדי לנענע בו. עיין ברש״י ובגמרא (לב:). יש לחקור בטפח כדי לנענע בו אי הוי שעור בחפצא או רק היכי תמצא לאפשר נענועים, ונ״מ אי אמרי׳ כתותי מכתת השעור בטפח זה באופן שנתחייב בשרפה. ועיין ברש״י ד״ה של עיר דאמרי׳ כתותי מכתת על הטפח. חזינן דהוי שעור, וכן מוכח בסוגיא בנדה
(כו.) ״ה׳ טפחים הם״, עיין שם.
אלא שבזה יש לעיין האם הוי הטפח שעור בפני עצמו או שעור א׳ עם שאר ג׳ הטפחים שבלולב להשוות שעור של ד׳ טפחים.
יתכן שחקירה זו תלויה במחלוקת בין רש״י ותוס׳
(לקמן לב:) בתוס׳ ד״ה צא, שרש״י משוה את מדידת הטפח הרביעי למדידת שלשת הטפחים, אבל בעלי התוס׳ מבדילים ביניהם, כי ג׳ הטפחים נמדדים באופן שונה מהטפח הרביעי, עיין שם. וי״ל, כי לרש״י הטפח הרביעי הוי חלק מעצם שעור הלולב עצמו ונמדד בדרך אחת עם יתר הטפחים, אבל לתוס׳ מדידת ג׳ הטפחים בלולב לחוד והטפח הרביעי לחוד, כי סוברים, שהטפח הרביעי אינו שעור בגוף הלולב אלא שעור בנענועים. שעורי גוף הלולב נמדדים לחוד וטפח של נענוע לחוד.
ויצא נ״מ בהדסים גדולים יותר מג׳ טפחים - למשל בגובה ז׳ טפחים - האם הלולב צ״ל עוד טפח גבוה מההדסים - להיות גבוה ח׳ טפחים. אם דוקא יש חלות דין שעור של ד׳ טפחים בלולב אין הלולב צ״ל באופן זה טפח יותר גבוה מההדסים, אבל אם הטפח האחרון הוא דין בנענועים - גם באופן זה הלולב צ״ל גבוה מההדסים טפח כדי לנענע בו, עיין בפוסקיםו, ועיין לקמן בשעורים (לב.).
ענין פסולי ד׳ המינים כל שבעה
בדין פסולי ד׳ המינים כל שבעה יש לבאר ד׳ שיטות בראשונים: 1) רש״י; 2) תוס׳: 3) רמב״ם; 4) ורמב״ן. ועיין לקמן
(מא.) במשנה, דיש מצוה מה״ת במקדש כל ז׳ מקרא ושמחתם; ובגבולין, יש מצות ולקחתם ביום הראשון מדאורייתא, ושאר הימים מדרבנן זכר למקדש מתקנת ריב״ז.
בכל שיטה ושיטה לעצמה חייבים לדון בשלשה ענינים: א) דין הפסולים ביום הראשון מדאורייתא במצות ולקחתם. ב) דין הפסולים במקדש מדאורייתא במצות ושמחתם בכל שבעת ימי החג. ג) דין הפסולים בזמה״ז בגבולין מדרבנן בשאר הימים שנוטלים שבעה זכר למקדש.
בסוגיא שלפנינו (כט:) כתוב שיבש וגזול פסולים כל שבעה בו בשעה ששאול פסול דוקא ביום הראשון. בסוגיא להלן
(לו:) כתוב שחסר פסול ביום ראשון בלבד וכשר בשאר הימים.
הנה הביאור בשיטות הראשונים:
שיטת רש״י:
וז״ל - בשלמא יבש פסול מדרבנן נמי כיון דמצוה היא משום זכר למקדש בעינן הדור מצוה, עכ״ל. ולקמן
(לו:) ד״ה בשלמא כתב וז״ל: ביו״ט ראשון שלקיחתו מן התורה ובעינן לקיחה תמה כו׳ וביו״ט שני נפיק ביה כו׳ אע״ג דלא היה שלם אלא לרב דאמר אין זה הדר כו׳ אפי׳ בשני נמי לרב לא נפיק דהא מצוה הדורה בעינן הואיל ומזכיר שם שמים עליו וכו׳. לרש״י, במקדש מדאורייתא כל הפסולים פסולים כל שבעה, ודוקא בגבולין מדרבנן בשאר הימים יש קולא לצאת בשאול ובחסר אבל לא עם חפצא שאינו הדר, אך ביום הראשון בגבולין מדאורייתא כולם פסולים.
ונראה, דלרש״י, במצוה דרבנן בגבולין בזה״ז, הפסולין של חסר ושאול כשרים, והוא משום שחסר ושאול מהווים פסולים מיוחדים, שחלים מדאורייתא דוקא במצות ד׳ המינים, ורבנן הקילו בם בשאר הימים, משא״כ הפסולים מטעם הדר ומומים, דאלו פסולים מדין נוי מצוה, וחלים בכל התורה כולה, ולפיכך אפי׳ במצות הנטילה מדרבנן בשאר ימי החג החמירו בהם רבנן ופסולים. ועיין בשעורים לעיל בריש הפרק ביאור מלא בשיטת רש״י ובדין נוי מצוה, דסובר דלפעמים מהווה פסול גם בדיעבד ולא רק דין הדור מצוה לכתחלה, ופסול בכל התורה כולה ולאו דוקא במצות ד׳ המינים, משא״כ שאול וחסר דפסולים רק במצות ד׳ המינים - ובפסולים אלו בזה״ז הקילו הרבנן בשאר הימים בגבולין. מ״מ, מדאורייתא לרש״י, אין חילוק בין מצות ולקחתם למצות ושמחתם, כל הפסולים חלין בשתיהן, וכנראה, סובר דמהוות מעיקרא דדינא מצוה אחת, ולכן אותם הפסולים חלים בשתיהן.
דהנה יש לעיין במצות ולקחתם ושמחתם - האם הווין מעיקרא דדינא מצוה אחת או שתי מצוות מיוחדות. ונ״מ לפסולים, דאי מצוה אחת הן - שוות בדיני הכשר ופסול, אבל אי הויין שתי מצוות מיוחדות אין להשוותן בדיני הכשר ופסול. רש״י סובר כנראה דמצוה א׳ הן ולכן משווה אותן לגמרי, כל הפוסל במצות ולקחתם פוסל בושמחתם, פסולי חסר והדר ושאול נוהגים בין בגבולים ביום הראשון ובין במקדש כל שבעה, משום דמצוה א׳ יש ביום הראשון בגבולין ובמקדש כל ז׳, עם דין אחד של הכשר ופסול.
עוד נ״מ היוצא מהיסוד הזה במי שלוקח לולב במקדש ביום הראשון של החג, האם הוא מקיים שתי מצוות, בין ולקחתם ובין ושמחתם, או״ד מקיים רק מצוה אחת. אם שתי מצוות שונות הן בעיקר דיניהן מקיים שתי מצוות ויש לו שני קיומי מצוות דשתיהן נוהגות בראשון, אבל אם מעיקר חלות דיניהן מהוות מצוה א׳ מקיים רק מצוה א׳ בלבד, והיינו ולקחתם לכם ביום הראשון ולא מצות ושמחתם, דקיום ושמחתם הוי המשך מצות ולקחתם, ומתחילה דוקא ביום השני במקדש ואיננה בראשון. ומכיון שרש״י סובר שמעיקר הדין שוות ומצוה א׳ הן, דשוות לגמרי לגבי הכשר ופסול - הנוטל לולב במקדש מקיים דוקא המצוה האחת של ולקחתם ולא יותר, כי מצות ושמחתם מתחילה ביום השני ומהוה המשך למצות ולקחתם בשאר הימים במקדש, אבל אינה מצוה מסויימת בפני עצמה בראשון, כי בראשון מקיימין דוקא מצות ולקחתם ולא יותר - ואפי׳ במקדש.
שיטת התוס׳.
עיין בתוס׳ ד״ה בעינן (כט:), וז״ל, משום דיום ראשון דאורייתא בגבולין ושאר יומי דרבנן זכר למקדש כו׳ הלכך בעיקר הלקיחה כגון ד׳ מינין ולקיחה לכל אחד תקון בשאר יומי כעין דאורייתא וכן בהדר משום הדור מצוה אבל בחסר ושאול לא תקון וכו׳. התוס׳ דוחים את פירוש רש״י שטעם פסול ההדר הוא מדין ״זה קלי ואנוהו״, עיין בתוס׳ ד״ה לולב, אך הם מקבלים את שיטתו שהדר פסול כל שבעה במצוה דרבנן כמו במצוה דאורייתא, אבל שאול וחסר כשרים במצוה דרבנן. ויש לברר מה ההבדל בין הדר לשאול וחסר.
ונראה, כי לתוס׳ יש שני פסולים בד׳ המינים: א) פסולי חפצא; ב) פסולים בקיום הגברא. חסרון הדר ומומים פסולי חפצא הם. אבל לדעתם שאול וחסר פסולים רק בקיום מצוה של הגברא ובמעשה הלקיחה, אבל לא בחפצא. ולכן הנ״מ בשאר הימים. דין ההדר קובע פסול והכשר של החפצא ומשום כך נוהג בכל הימים, (ור״ל התוס׳, ״משום הדור מצוה״, כלומר, משום הכשר החפצא), אבל שאול דין במצות הגברא - שאינו יוצא בלולבו של חבירו - וחסר דין במעשה לקיחת הגברא - שאין לו לקיחה תמה - אבל בכל אופן החפצא עצמו אינו פסול, ולפיכך אין הפסולים האלו חלים בזמה״ז מדרבנן. וחדוש גדול יש בתוס׳ שחסר אינו פסול בעצם החפצא אלא שפוגם את לקיחת הגברא שאינה לקיחה תמה - ודין הוא בהכשר המעשה בלבד.
ברם בין לרש״י ובין לתוס׳ כל הפסולים נוהגים כל שבעה מדאורייתא במקדש - בין פסולי יבש והדר ובין פסולי חסר ושאול, ושאר ראשונים חולקים עליהם כדלהלן. רש״י ותוס׳ סוברים שהכתוב ושמחתם במקדש מאריך את זמן מצות ולקחתם במקדש לשבעת ימים, ומעיקר דינן הן מצוה אחת. הנוטל לולב במקדש ביום ראשון מקיים את מצות ולקחתם ובשאר ששת הימים אותה המצוה עצמה מתקיימת ע״י הפסוק ושמחתם, מפני כך כל הפסולים דאורייתא של יום ראשון, שאול, חסר והדר - פסולים כל שבעה במקדש, וע״ז חולקים ראשונים אחרים כדלהלן.
שיטת הרמב״ם.
ז״ל הרמב״ם (פ״ח מהל׳ לולב הל״ט) - כל אלו שאמרנו שהם פסולים מפני מומין שבארנו או מפני גזל וגנבה ביום טוב ראשון בלבד אבל ביום טוב שני עם שאר הימים הכל כשר והפסלנות שהוא משום עבודת כוכבים או מפני שאותו אתרוג אסור באכילה בין ביו״ט ראשון בין בשאר ימים פסול עכ״ל. משמעות לשונו סתומה ובלתי מפורשת, שאין הרמב״ם מחלק בשאר הימים בין מצות הלולב במקדש מדאורייתא למצות הלולב בזהמ״ז בגבולין מדרבנן - אלא פסולי מומים ולכם הם כשרים בכל אופן בשאר ימי החג, ועכו״ם ואסורי אכילה בלבד פסולים בשאר הימיםז. ונראה שהרמב״ם סובר שמצות ושמחתם במקדש ומצות ולקחתם בגבולין הן שתי מצוות שונות, ולכן פסולי מצות ולקחתם כמו הדר ולכם אינם נוהגים בושמחתם, אלא שמ״מ זקוקה גם מצות ושמחתם לחפצא של ד׳ מינים. חסרון היתר אכילה לדעת הרמב״ם מפקיע את חלות שם הפרי של אתרוג, כי אין אתרוג שאסור באכילה נקרא פרי עץ הדר וחסר עצם החפצא של אתרוג, ומפני כך גם א״א לצאת בו גם ידי מצות ושמחתם במקדשח ומצות ולקחתם. ולכן אין יוצאים במקדש גם בעכו״ם - שכתותי מיכתת שיעוריה, כי עצם שיעורי החפצא של ד׳ המינים חסרים ואין כאן חפצא של מצוה בכלל, משא״כ בשאר הפסולים כהדר ולכם - דחלים מדין פסול - מ״מ עצם החפצא של ד׳ המינים קיים - ולכן חלים דוקא במצות ולקחתם ולא במצות ושמחתם.
יוצא, שלדעת הרמב״ם, מצות ושמחתם מהווה מצוה בפני עצמה בחלות שמה וקיומה, ואין היא חלות מצות ולקחתם לששת ימים נוספים, ולכן אליבא דהרמב״ם כל פסולי מצות ולקחתם אינם שייכים לושמחתם. זקוקה ושמחתם במקדש דוקא לחפצא של לולב ואתרוג, כי אין מצות ושמחתם מתקיימת במינים אחרים. ובאתרוג שאסור באכילה, ובכתותי מיכתת שעוריה חסר עצם החפצא של אתרוג ולולב, ולכן חלים במצות ושמחתם. משא״כ מומין ושאול, דהחפצא של מצוה קיים אלא שנפסלו. הפסולים במצות ולקחתם אינן חלין במצות ושמחתם.
יוצא שקיימת מחלוקת יסודית בין רש״י ותוס׳ מצד אחד לבין הרמב״ם מצד שני. לרש״י ותוס׳ - מצות ושמחתם היא המשך דמצות ולקחתם מדאורייתא, ולפיכך שוות בכל דיני הכשרן ופסולן. לפי הרמב״ם - שתי מצוות שונות הן, אלא ששוות דוקא במין ובחפצא של מצוה, ברם אין הלכותיהן דומות כלל בדיני הכשר ופסול.
אלא דאי קשה הא קשה - מדוע מכשיר גזול ומצוה הבאה בעבירה בשאר הימים במקדש מדאורייתא, דהא גזול אינו פסול דוקא במצות ולקחתם אלא בכל התורה כולה בכל המצוות, ומ״ש מצות ושמחתם משאר מצוות התורה, והדבר צ״ע, ויתר הראשונים חולקים עליו, וצ״ע.
שיטת הרמב״ן.
ז״ל במלחמות: וביום הראשון בעינן לכם ובשני אפילו במקדש יוצא הוא בלולבו של חבירו כו׳ ל״ש ביו״ט ראשון ל״ש ביו״ט שני דבכל לולב הניטל מה״ת קתני הגזול והיבש פסול כו׳ ובגמ׳ ירושלמי כו׳ כל הפסולין אינן פסולין אלא ביו״ט הראשון בלבד דבר ברור הוא להכשיר הפסולין ביום שני במדינה וכו׳ עכ״ל.
הרמב״ן סובר כי כל פסולי ד׳ המינים נוהגים במקדש כל ז׳ חוץ מלכם שנוהג דוקא ביום הראשון, ברם בשאר הימים בגבולים כל הפסולים כשרים.
בבאור שיטתו אמר הגר״מ זצ״ל בשם אביו הגר״ח זצ״ל שסובר הרמב״ן כי עיקר קיום מצות ושמחתם שונה היא ממצות ולקחתם, דשתי מצוות נפרדות הן, מכל מקום דיניהן שוים לגבי הכשר החפצא למצוה, דחפצא שהוא פסול לולקחתם פסול לושמחתם, ולפיכך דיני הדר וחסר המהווים לרמב״ן פסולים בחפצא חלים בין במקדש ובין במדינה דין תורה כל שבעה. ברם דין לכם דין הוא במעשה המצוה ובקיום הגברא, דשאול אינו פסול בחפצא ורק פסול בלקיחת הגברא. דיני לקיחה נוהגים במצות ולקחתם ולא בושמחתם המהווה מצוה מיוחדת לעצמה.
ברם ז״ל הרמב״ן: בשלמא יבש בעינן הדר דהדר דשמא אתרוג כתיב כל היכא דבעינן אתרוג בעינן הדר וכו׳. נראה, שלשון זה ברמב״ן קשה לפירוש הגר״ח זצ״ל, כי משמעה שהדר פסול במקדש כל שבעה משום שהדר אינו דין פסול בעלמא אלא שהדר הוי דין בעצם חלות השם של אתרוג - אתרוג שאינו הדר אינו מין אתרוג כלל (ועיין לעיל בשיעורים בשם הגר״א לגבי יבש בשעת הדחק), ולפיכך פוסלו במקדש, אבל לא משום שהוא פסול בעלמא בחפצא כסברת הגר״ח. וא״כ אין הרמב״ן משוה ושמחתם ולקחתם בדיני הכשר ופסול, מכיון דשתי מצוות הן, אלא שסובר שדבר שאינו הדר אינו חפצא של אתרוג כלל ולכן אינו ראוי לושמחתםט.
הגר״ח זצ״ל דחה משמעות זו, ששאל, אם אתרוג שאינו הדר לרמב״ן אינו מין אתרוג כלל - למה מכשירו הרמב״ן בזהמ״ז בגבולים, כי אפי׳ המצוה מדרבנן זקוקה למין אתרוג, ובע״כ צ״ל, טען הגר״ח זצ״ל, כי לשונו זה לאו דוקא, אלא ר״ל, כי הדר פסול הגוף הוא, ואינו כשאול שהוא פסול גברא במעשה המצוה. באמת, בשאר מקומות, הרמב״ן במלחמות קורא לחסרון הדר ״פגמי אתרוג ולולב״, משמע שהוא דין פסול הגוף סתם אבל לא הפקעת עצם המין, וצ״ע. (ועיין לעיל בשיעורים על המשנה ובביאור חסרון הדר אם דין פסול הוא או דין הפקעת מין הוא.)
פסולי ד׳ המינים ביו״ט שני של גליות
זייל הרמב״ם: כל אלו שאמרנו שהם פסולין מפני מומין שבארנו או מפני גזל וגנבה ביו״ט ראשון בלבד אבל ביו״ט שני עם שאר הימים הכל כשר עכ״ל (פ״ח מהל׳ לולב הל״ט).
יש להעיר מדוע הזכיר הרמב״ם את הדין של יו״ט שני בפני עצמו. ואמר הגר״מ זצ״ל כי הרמב״ם סובר שרק קיום של ״ושמחתם״ הנוהגת בשאר הימים מתקנת ריב״ז מקיימים בלקיחת פסולים, אבל מצות ולקחתם זקוקה לכשרים. ביו״ט שני של גליות ישנן שתי מצוות מדרבנן: 1) ״ולקחתם״ מדין יו״ט שני; 2) ״ושמחתם״ מתקנת ריב״ז. הרמב״ם סובר דלכתחילה חייבים לקחת כשרים ביו״ט שני מדין ״ולקחתם״ ורק בדיעבד יוצאים בפסולים את מצות ״ושמחתם״ מתקנת ריב״ז, לפיכך הטעים הרמב״ם ״ביו״ט שני עם שאר הימים״, כלומר ביו״ט שני הנכלל עם שאר הימים במצות ״ושמחתם״ יוצאים בפסולים. מ״מ לפי דעת הרמב״ם לכתחלה זקוקים ליטול כשרים ביו״ט שני.
ברם נ״ל, שממה שאין נוטלין לולב בזה״ז בגלות בשמיני עצרת, מוכח כי לגבי נטילת לולב בסוכות אינו נוהג דין ספיקא דיומא. יוצא דביו״ט שני של גליות יש דוקא מצות ״ושמחתם״ ואין מצות ״ולקחתם״ נוהגת מדרבנן כלל. ולפי״ז אין צורך אליבא דהרמב״ם לקחת לכתחילה ביו״ט שני של גליות מינים הכשרים ליום הראשון.
ונ״ל שהבאור בזה הוא על פי שיטת הרמב״ם המפורסמת בדין יו״ט שני של גליות בזה״ז (פ״ו מיו״ט הלי״ד - ט״ו) וז״ל: אבל היום כו׳ אין יו״ט שני להסתלק מן הספק אלא מנהג בלבד ולפיכך אני אומר שאין מערב אדם ומתנה בזהמ״ז לא ערובי תבשילין ולא ערובי חצרות וכו׳. לדעת הרמב״ם אין אנו נוהגין בזה״ז יו״ט שני של גליות בתורת ספק אלא בתורת ודאי ולפיכך אין תנאים חלים. לפי״ז י״ל, כי שונה לולב בזמן הזה - שהוא משום המנהג - מדינו לבני הגולה בזמן הראייה. בזמן הראייה ביום השני היו נוטלים מדין ספק ממש, ולקחו לולבים אפי׳ בשמיני עצרתי, וביו״ט שני חזרו אבותינו אחרי מינים כשרים משום הספק דיום ראשון מדין מצות ״ולקחתם״, אבל בזהמ״ז חייבים ליטול את הלולב ביום השני ודאי מתקנת ריב״ז - ודוקא מדין מצות ״ושמחתם״. המנהג ששלחו מתם מחדש איסור מלאכה ודאי על בני הגולה לדעת הרמב״ם ביום השני, אבל אינו מחדש חובת לולב על פי מצות ״ולקחתם״ דיום ראשון, הואיל וכבר חייבים לקחתו מדין ריב״ז זכר למקדש. כיון דיש חוב קדום לקחת את הלולב מדין ״ושמחתם״ לא הנהיגו בשני חובת לולב מדין ״ולקחתם״ ויו״ט שני של גליות, ומשו״ה פוסק כי לכתחלה יוצאים בשני במינים פסולים למצות ״ולקחתם״. אין מנהג חל על גבי תקנה, ולכן פוסק הרמב״ם כי פסולי הראשון כשרים ביו״ט שני לכתחלה (שלא כגר״מ זצ״ל) משום שאין חובת ״ולקחתם״ נוהגת בזה״ז ביו״ט שני של גליות כלל; רק חובת ״ושמחתם״ מתקנת ריב״ז נוהגת. לא הונהג ליטול את הלולב ביום שמ״ע כי לגבי לולב ליכא מנהג יו״ט שני; התקנה של ריב״ז מונעת את חלות המנהג בכל החג לגבי דין הלולב.
שיטת הריטב״א.
הריטב״א (כט:) מביא שתי שיטות ראשונים בדין פסולים ביו״ט שני של גליות. ז״ל השיטה הראשונה: וכל שאמרנו שפסולין ביום הראשון בלבד דעת גדולי רבותינו ז״ל שהוא נוהג בזה״ז ב׳ ימים כו׳ כיון שאנו עושים יום שני בתקנת חכמים משום מנהג אבותינו שהיו עושים אותו בספק ככל חומרי יום ראשון הרי אנו כאלו אין אנו יודעים בקיבעא דירחא בכל עניניו וכו׳.
לשיטה זו - בנגוד לרמב״ם - הדין של מנהג אבותינו מחדש בזה״ז חלות של ספק, וכל דיני הראשון נוהגים בשני - גם החומרות דהלכות לולב; מצות ״ולקחתם״ נוהגת ביום טוב שני ומחייבת ד׳ מינים כשרים.
אמנם צ״ע, כי אע״פ שמצות ״ולקחתם״ אינה מתקיימת בפסולים, למה בדיעבד לא נוטלים פסולים ביום טוב שני מדין ״ושמחתם״ כתקנת ריב״ז זכר למקדש, שהרי מצות ״ושמחתם״ חלה בודאי ביום שני, וכדמוכח ממה שאין לוקחים את הלולב בזה״ז ביום שמנ״ע, ושבעת ימי ״ושמחתם״ מסתיימים ביום הושענא רבה; היום השני נכלל בזה״ז במצות ״ושמחתם״ מריב״ז באופן ודאי, וא״כ בדיעבד יש ליכול הפסולים ולברך עליהם ביום שני, ולמה לריטב״א אינו כן?
ונ״ל, שכדי לתרץ את הקושיא הזו יש להקדים קושיה אחרת, הלוקח פסולים ביו״ט ראשון לא יצא, וקשה, למה לא קיים בדיעבד ביום הראשון את מצות ״ושמחתם״ לפי תקנת ריב״ז. התירוץ הוא, דבמקום שיש מצות לולב מדין ״ולקחתם״ דאורייתא אין תקנת ריב״ז חלה, מצות הנטילה ביום הראשון מהווה מצות ״ולקחתם״ דאורייתא בלבד.
ונראה, כי כן הוא בנוגע ליו״ט שני לפי דעת רבותיו של הריטב״א. כיון שמצות ״ולקחתם״ נוהגת בו מטעם מנהג אבותינו בידינו, לא חלה תקנת ריב״ז ליטל לולב מדין ״ושמחתם״ זכר למקדש, ואע״פ שחובת הלקיחה ביו״ט שני היא משום ספק גרידא, הואיל ויש חובת לקיחה אחרת, תקנת ריב״ז זכר למקדש אינה חלה, ולפיכך סוברים שאין ליטול פסולים כלל ביו״ט שני - אפילו בדיעבד.
היוצא לנו כי לרמב״ם תקנת ריב״ז חלה ביו״ט שני באופן ודאי מדין ״ושמחתם״ זכר למקדש, ולדעתו מצות ״ולקחתם״ מדין מנהג אינה חלה כלל ביו״ט שני, ולכן מכשיר פסולים ביו״ט שני לכתחילה. שיטת רבותיו של הריטב״א הפוכה, מצות ״ולקחתם״ בלבד נוהגת ביו״ט שני, ואין תקנת ריב״ז ״ושמחתם״ זכר למקדש חלה כלל.
וז״ל השיטה השניה בריטב״א: אבל מורי רבינו שלמה אמר לי כו׳ דכיון דידעינן בקביעא דירחא ואין לנו בקדושת היום השני אלא להזהר במנהג אבותינו כו׳ אין זה אלא להחמיר בקדושתו אבל להחמיר במצוות הנוהגות בו כיום ראשון אין לנו וכו׳. נראה, כי ר״ש מסכים עם פרוש הרמב״ם כי יו״ט שני בזה״ז אינו דין ספק אלא דין מנהג ודאי, ולגבי מצות לולב אין מנהג יו״ט שני נוהג, מכיון שישנה מכבר מצות לולב מתקנת ריב״ז זכר למקדש. לפי״ז נוטלים פסולים לכתחילה ביו״ט שני לפי תקנת ריב״ז ומברכים עליהםכ
שיטת הר״ן היא כי ביו״ט שני נוטלים פסולים בלי ברכה. לדעתו דין יו״ט שני מוטל בספק, ספק יום ראשון על פי דין מצות ״ולקחתם״ הנוהגת דוקא בכשרים או ספק יום דחוה״מ ע״פ מצות ״ושמחתם״. בסופו של החג יום הושענא רבה הוא היום האחרון של נטילת ״ושמחתם״. אין דין ספקא דיומא בלולב בשמנ״ע. מ״מ, ביום טוב שני יש דין ספק ונוטלים פסולים מספק. ההלכה כדעת הר״ן.
קונטרס בענין מצוה הבאה בעבירה
בדין מצוה הבאה בעבירה, עיין (ל.) בגמרא, שלולב הגזול פסול גם ביו״ט שני משום דהוה ליה מצוה הבאה בעבירה.
בלולב הגזול שנתייאשו הבעלים, חולקים ר״ת ור״י אם הגזלן יכול לצאת בו מצות לולב למ״ד יאוש בכדי קונה. עיין בתוס׳ ב״ק
(סז.) ד״ה אמר. ר״ת סובר שאע״פ שיאוש בכדי קונה, אין הגזלן יוצא בלולב זה, עדיין הוא פסול מפני מה״ב. ר״י חולק וסובר שאכן יוצא.
יש להבין את יסוד פלוגתתם. ונראה, שיש לפרש את המחלוקת הזאת בשני אופנים. א) הירושלמי במס׳ שבת (פרק האורג הלכה ג׳) על ההלכה של מי שקרע על מתו בשבת יוצא ידי מצות קריעה אע״פ שהוא חייב מיתה מפני שחלל את השבת, מקשה, למה יוצא, ומ״ש מהאוכל מצה גזולה בפסח שאינו יוצא ידי מצות אכילת מצה. ז״ל התירוץ שם: תמן גופא עבירה, ברם הכא הוא עבד עבירה, כך אני אומר, הוציא מצה מרה״י לרה״ר אינו יוצא בה ידי חובתו בפסח (בלשון תמיה), עכ״ל.
הירושלמי הניח את היסוד להבנת כל הענין של מצוה הבאה בעבירה. עבירה בעת המצוה אינו יסוד דין זה. חטא בבת אחת עם עשיית המצוה אינו פוסל את המצוה. רק החפצא הגזול דהוא גופא עבירה הוא פסול למצוה. החפצא של גזלה מהווה חפצא של עבירה ולפיכך הוא פסול למצוה, אבל הקורע באיסור בשבת על מתו והאוכל מצה אגב הוצאה מרשות לרשות בשבת יוצאים ידי חובתם מפני שאין החפצא חפצא של עבירה.
לפי״ז י״ל, דבזה פליגי ר״י ור״ת: לפי ר״י, השם של גזול הפוסל את החפצא למצוה תלוי בדין גזלה בדיני ממונות. כל זמן שבדיני ממונות החפץ הוא גזול נפסל הוא גם למצוה. אבל אם יאוש בכדי קונה, ממילא פקע ג״כ השם של פסול הגזול בנוגע למצוות. אליבא דר״ת, השם של גזול בחפצא הפוסלו למצוות אינו תלוי בדיני ממונות. גם אם יאוש בכדי קונה, נשאר על החפצא שמו של פסול גזול מפני שהחפץ בא לידיו בגזלה.
התוס׳ בב״ק (שם) הקשו על ר״ת: אם יש יאוש ושנוי רשות, הלוקח יכול לצאת ידי חובתו בלולב שקנה מהגזלן (כמו פשטות הסוגיא באונכרי (ל:), וקשה לר״ת, למה לא נשאר על החפצא בידי לוקח חלות השם של פסול גזול. ועוד קשה, אם שנוי קונה, הרי איתא
(לקמן ל:) שהגזלן יכול לצאת ידי חובתו בדבר הגזול אחרי השנוי, ולר״ת למה באופן זה פקע מהחפצא הפסול של גזול.
ונראה, שבשנוי קונה הטעם ברור, מפני שע״פ דין יש חלות שם חפצא חדש שאינו אותו חפץ שהיה גזול. הרי איתא בב״ק
(צד.) שגם בנוגע לפסול של אתנן זונה אחרי שנוי - למ״ד הסובר שנוי קונה - הוכשרה הבהמה להקרבה, א״כ אין תימה שהפסול של גזול ג״כ פקע מהחפצא ע״י שנוי.
בנוגע לקושיא בענין לוקח, נ״ל שהפסול של גזול בחפצא תלוי באיסורא אתי לידיה. אליבא דר״ת למי שעשה את מעשה הגזל גם אחר שקנה אותו בדיני ממונות נחשב החפצא לגזול, אבל הלוקח שקנה ביאוש ושנוי רשות לא עשה מעשה גזילה מהבעלים, ובהיתירה אתי לידיה, ולפיכך פקע אחרי קנייתו הפסול של גזול בחפצא.
לפי דרך זאת יוצא שלר״ת בכל מצוות התורה יש פסול מה״ב בדבר הגזול אחרי יאוש.
ב) עיין בספר הישר לר״ת (חלק החידושים סי׳ ק״כ) וז״ל: ונ״ל משום דסבירא ליה לעולא דיאוש כדי בעלמא קני לבד מקרבן ואתרוג, דבפרק מרובה אמר עולא מנין ליאוש שאינו קונה שנאמר והבאתם גזול, ור׳ יוחנן בלולב הגזול דריש ליה לגבי אתרוג נמי מהכא וכו׳. נראה מספר הישר, שר״ת סובר, שבעלמא יאוש בכדי קני אפילו לענין מצוות, אלא שבנוגע לקרבן וללולב אין היאוש קונה. וצ״ע, מה הצד השוה שבין קרבן ללולב.
ונ״ל, ששיטת ר״ת היא שבמצוות הזקוקות לחלות השם של ״לכם״ אין יאוש קונה, לכן בקרבן הזקוק לחלות בעלים ול״לכם״ יאוש אינו קונה, וה״ה בלולב הזקוק ל״לכם״ אין יאוש קונה. וצ״ל לפי״ז, ששונה הדין של ״לכם״ בלולב ביום הראשון מביתר ימי החג. ביום הראשון, ״לכם״ בלולב בא להוציא גם את השאול כדאיתא בגמ׳ סוכה (כט. מג.) אבל ביתר ימי החג הדין של מה״ב קובע שיש פסול של ״לכם״ רק בגזול, אבל שאול אכן נחשב ל״לכם״. הטעם פשוט, הרי בשאול יש קנייני שאלה לשואל - משא״כ בגזול. ביתר ימי החג קנייני השאלה מכשירים את הלולב למצות לקיחה, אבל לולב הגזול הוא פסול.
לפי זה, שיטת ר״ת מוגבלת למצוות הזקוקות ל״לכם״ ולקנין בעלים, אבל לא לשאר המצוות.
ועיין בסוגיא לעיל
(ט.) בתוס׳ ד״ה ההוא שהקשו דאם יש פסול כללי של מצוה הבאה בעברה מן התורה, מדוע צריכים פסוק מיוחד - ״חג הסוכות תעשה לך״ - למעוטי גזולה, הרי הסוכה פסולה מפני הפסול של מה״ב.
לפי הנ״ל אליבא דר״ת מתורצת הקושיא. רק במצוות הזקוקות לדין של ״לכם״ סובר ר״ת שגם אחרי יאוש - אפילו אם יאוש קונה - קיים הפסול של גזול ומצוה הבאה בעברה. שיטתו נאמרה בלולב ובקרבן, והגמרא כאן מביאה את הפסוק של ״לך״ להוכיח שגם הסוכה נכללת ביחד עם הלולב ועם הקרבן כמצוה הזקוקה לחלות בעלים ולדין של ״לכם״. ממילא סוכה גזולה תהיה פסולה גם אחרי יאוש, משא״כ בשאר מצוות התורה.
לפי ספר הישר צ״ל, שאין קושיא נמי משנוי קונה ומיאוש ושנוי רשות, כי קניינים אלו קונים קנין גמור גם בנוגע לחלות דין ״לכם״ במצוות. אבל יאוש בכדי אינו קונה קנין גמור לגבי דין בעלים ו״לכם״ במצוות.
ב
ונראה, שאין ספק שהרמב״ם קבל את שיטת הירושלמי שהדין של מה״ב תלוי בחלות השם של גזול בחפצא של המצוה, ולא בעברה שנעשתה בשעת עשיית המצוה. וז״ל הרמב״ם בהלכות שופר (פ״א הל״ג): שופר הגזול שתקע בו יצא שאין המצוה אלא בשמיעת הקול אע״פ שלא נגע בו ולא הגביהו השומע יצא ואין בקול דין גזל עכ״ל. הרמב״ם פוסק שאדם יוצא ידי תקיעת שופר בשופר הגזול. טעמו הוא שהחפצא של מצות שופר אינו השופר עצמו אלא הקול, הרי מצות שופר אינה התקיעה אלא השמיעה, לפיכך הקול של השופר הוא החפצא של המצוה, וקול איננו גזול. השם של גזול בחפצא של השופר אינו פוסל את שמיעת הקול, ואע״פ שבעת שמיעת השופר הוא עושה את מעשה העברה של גזלה ע״י הגבהתו - אינה פוסלת את המצוה. עבירה בשעת עשיית המצוה אינה פוסלת. יוצא שהרמב״ם סובר כשיטת הירושלמי בקורע על מתו בשבת (ההיקש בין הרמב״ם והירושלמי קיבל מו״ר שליט״א מהגר״מ זצ״ל בשם אביו הגר״ח זצ״ל).
עיין שם בראב״ד וז״ל: א״א, ואפילו אם יהיה בו דין גזל יום תרועה יהיה לכם מ״מ, הכי איתא בירושלמי עכ״ל. ולכאורה דבריו משוללי ביאור. ואשר נ״ל, שהראב״ד סובר כספר הישר לר״ת שרק במצוות הזקוקות לחלות של ״לכם״ יש הפסול של מה״ב. מצוות כאלו הן הקרבנות, הלולב, והסוכה, אבל בשופר אין בו דין ״לכם״ כלל, לפיכך אין בשופר לדעתו הפסול של מה״ב.
נחזור לשיטת הרמב״ם. הוכח שהוא קבל את שיטת הירושלמי שמה״ב מוגבלת לפסול גזול בחפצא, ויש לברר שיטתו בנוגע למחלוקתם של ר״ת ור״י.
והנה ז״ל (פ״ח מלולב הל״א): ארבע מינין האלו כו׳ שהיה אחד מהן יבש או גזול או גנוב אפילו לאחר יאוש או שיהיה מאשרה הנעבדת אע״פ שבטלו האשרה מלעבדה או שהיה של עיר הנדחת הרי זה פסול עכ״ל. צ״ע, הרי הרמב״ם פוסק שיאוש בכדי אינו קונה (פ״ה מגנבה הל״ב), וא״כ מה ביאור החידוש שלו שאפילו לאחר יאוש בעלים הלולב פסול, דלכאורה הוא פשוט שהרי יאוש אינו קונה.
ונ״ל שהרמב״ם סובר, שאפילו אחרי יאוש עם שנוי רשות הלולב פסול, בזה הוא נוקט שיטה חדשה דגם ללוקח מהגזלן הקונה את הלולב ביאוש ובשנוי רשות קיים הפסול של מה״ב. (כנראה הרמב״ם מפרש את הסוגיא באונכרי
(לקמן ל.) כלשונו השניה של רש״י שם, המפרש שמדובר רק למ״ד הסובר יאוש בכדי קונה, לפיכך, אחרי שהגנב כבר קנה ביאוש בכדי, יכול הלוקח ממנו ליטול את הלולב למצותו. ככה, קנין הלוקח בא בקנין גמור.) טעמו, כיון שהלוקח מהגזלן קנה את הלולב בקנין גזלה ביאוש ובשנוי רשות, נשאר השם של גזול על הלולב. והחפצא של לולב עדיין פסול ללוקח. (ונראה שזה פשוט, שרק ללוקח הראשון הלולב פסול, ללוקח שני - הלוקח מן הלוקח הראשון בהיתר גמור - הלולב כשר.)
ונראה לבאר את פסק הרמב״ם ע״פ ביאור הגר״ח זצ״ל, דלפי הרמב״ם גם הלוקח עושה מעשה גזלה. ועיין ברמב״ם (פ״ה מגנבה הל״א) וז״ל: אסור לקנות מן הגנב החפץ שגנב ועון גדול הוא שהרי מחזיק ידי עוברי עבירה וגורם לו לגנוב גניבות אחרות שאם לא ימצא לוקח אינו גונב וע״ז נאמר חולק עם גנב שונא נפשו עכ״ל. וביאר הגר״ח זצ״ל, דהעון של הלוקח הוא שמשתתף בגנבה עצמה והריהו כגנב עצמו מפני שחולק עמו. והרמב״ם ס״ל (שם הל״ג) שהלוקח מגנב שקונה ביאוש ושנוי רשות חייב לשלם דמים לנגנב, והראב״ד משיג. והגר״ח זצ״ל ביאר דהלוקח חייב לשלם משום מעשה הגזלה שלו, ולא מבעיא בשנוי רשות קודם יאוש דהוי מעשה גזלה עבור הלוקח בשעת הלקיחה, אלא אפי׳ לאחר יאוש, דקונה הלוקח, לפי הרמב״ם ג״כ יש חלות גזלה בקניית הלוקח. ואע״פ שקונה, הדמים שמשלם לנגנב הם דמי גזלה. ולפי״ז אתי שפיר דגם לאחר קנין יאוש ושנוי רשות הוי מצוה הבאה בעברה עבור הלוקח דהוי כגנב עצמו. ברם הגר״ח זצ״ל חלק בין לוקח דעובר באיסור גזלה בקנינו מהגנב לבין יורש דאינו עובר, ועל כן, אצל יורש אינה מצוה הבאה בעבירה, ויורש הקונה מגנב ביאוש ושנוי רשות יש לו לקיים המצוה עם הלולב שירש, והדברים מאירים.
סיוע לפרוש זה יש להביא מהא שכתב הרמב״ם את הדין של לולב הגזול ביחד עם האשרה שביטלה. האשרה שביטלה פסולה מפני חלות השם מאוס שבחפצא שאינו נפקע בבטול האשרה, החפצא מאוס ופסול למצוה אע״פ שהבטול הפקיע את איסורי האשרה. לדעת הרמב״ם נ״ל, שהפסול של גזול שוה לפסול אשרה שביטלה. גם בחפצא שהיה גזול חל הפסול של מאוס, פסול זה נשאר בחפצא גם אחר שהחפץ נקנה ללוקחו מהגזלן ביאוש ובשנוי רשות. אפילו אחרי שהחפץ איננו גזול בדיני ממונות נשאר הוא פסול ומאוס למצוה. (כסמך לפרוש זה, בספר יחזקאל (פרק יח) השווה הנביא את חטא הגזל לחטאי ע״ז, זנות ורציחה. כל אלו נקראים תועבות.)
וע״פ הירושלמי הוסיף הגר״ח זצ״ל ואמר: דאליבא לראשונים דסוברים דלולב גזול פסול כל ז׳ ימי החג (שלא כרמב״ם), דהוי פסול בגוף החפצא כנ״ל, מ״מ לולב שאול שלא מדעת יתכשר בשאר ימי החג. דאע״ג דשואל שלא מדעת הוי גזלן, מ״מ כתבו הראשונים (
בב״ק צז.) שאין לגזלן זה קניני גזלה בחפצא, אלא שמוטל עליו חיוב אחריות בלבד, כי החפצא עדיין נמצאת ע״פ דין ברשות הבעלים הראשונים. ולפי״ז, לא יפסל לולב שאול שלא מדעת בפסול גזול בשאר הימים, שמכיון דאין לגזלן קניני גזלה בחפצא אין בו חלות הפסול של גזול, ודוקא לולב הגזול בקניני גזלה ושיצא מרשות הבעלים פסול בפסול גזול למצוה, ולולב שאול שלא מדעת, מכיון דאינו חפצא של גזלה, כשר לנטילה בשאר ימי החג, והוא חידוש עצום.
ג
ר״י סובר שבכל המצוות פקע הפסול של גזול אחר שחל קנין גמור בחפצא לגזלן או ללוקח ממנו. מכל מקום הוא מודה שאם הקדיש הגזלן בהמה לקרבן אחרי יאוש הקרבן פסול מדין ״קרבנו ולא הגזול״.
עיין בתוס׳ (
בבא קמא סז. ד״ה אמר) וז״ל: ואע״ג דגבי קרבן נמי הוי יאוש ושנוי השם כו׳ מ״מ כיון דאין קנוי לו אלא מחמת שהקדיש ולא היו לו קנוי קודם פסליה להקרבה משום מה״ב עכ״ל. לפי התוס׳ בב״ק, הטעם שבגללו נפסל הקרבן הוא שחלות ההקדש באה בפסול, ההקדש עצמו יצר את הקנין מהנגזל, לפיכך ההקדש חל בפסול. בשאר מצוות, אחרי קנין הגזלן בשלמות, פקע גם הפסול של גזול למצוות, שאין בהן חלות קדושה בפסול כמו שיש בקרבן ואין שייכות בין הקנין שבאה בראשונה ועשיית המצוה אחרי כן, משא״כ בקרבן שמצות ההקרבה מתחילה מעת חלות ההקדש שגרמה הקנין - ולפיכך פסול.
התוס׳ במכילתין לעיל (ט. ד״ה ההוא) מביאים טעם אחר, וז״ל: ואע״ג דגבי קרבן נמי איכא שנוי השם כדאמר התם כו׳ מ״מ ממעט מדכתיב קרבנו כיון דקודם הקדש לאו שלו הוא ואע״ג דחל עליו הקדש כו׳ לא חזי להקרבה דבעינן קרבנו בשעה שמקדיש עכ״ל. טעמם הוא שחסרים בעלים המקדישים את הקרבן, הקרבן פסול מפני שאין לו בעל קרבן בשעת ההקדש.
גם הרמב״ן בספר מלחמות ד׳, בפרק הגוזל בתרא (קי״ד) מפרש ככה, וז״ל: וה״פ בודאי גבוה קני, דאיכא שנוי השם, א״נ שנוי רשות, אבל גזלן לא קני, וכיון שאין לו בעלים האיך יקרב, הרי מקדיש לא קנאו מעולם, ואינה ראויה ליקרב ע״ג מזבח כלל וכו׳. ויש להבין סברה זאת, דצ״ע שהרי יאוש ושנוי השם או יאוש ושנוי רשות קניני גזילה המה; על ידם נקנית הגזלה לגזלן עצמו, והוא המקדיש של הקרבן, א״כ למה אין הגזלן עצמו הבעל שהקדיש את הקרבן.
כדי לתרץ את הקושיה יש לחקור בקניני גזלה של יאוש ושנוי רשות או יאוש ושנוי השם: היש כאן קנין גזלה מיוחד, או דילמא יש כאן קנין יאוש הדומה לקנין יאוש באבדה. אם קיים קנין גזלה מיוחד, אז י״ל דבבת אחת עם שנוי הרשות ושנוי השם קונה הגזלן את החפצא ומקדישו. לפי״ז היה הגזלן נחשב לבעלים המקדישים את הקרבן. אבל אם אין כאן קנין גזילה מיוחד, אלא שיש כאן קנין יאוש כמו באבדה, י״ל שהלוקח מהגזלן או הקדש קונים את החפץ באופן ישיר מהנגזל עצמו מפני יאושו, כמוצא אבדה הקונה את האבדה באופן ישיר מהבעלים שנתייאשו, הגזלן לא קנה את הבהמה יחד עם חלות ההקדש, ההקדש חל מעצמו מבית הנגזל בלי בעלים המקדישים, ולכן הקרבן פסול. וכך היא שיטת הרמב״ן והתוס׳ לעיל. אבל התוס׳ בב״ק סוברים שהגזלן קונה את החפץ בב״א עם שנוי הרשות ומקנהו ללוקח, לדעתם הגזלן אכן נחשב לבעלים המקדישים של הקרבן, הקרבן פסול מטעם אחר.
ד
כתב הרמב״ם (פ״ה מאיסורי מזבח הל״ז) וז״ל: הגונב או הגוזל והקריב הקרבן פסול והקב״ה שונאו שנא׳ שונא גזל בעולה ואצ״ל שאינו מתקבל. ואם נתייאשו הבעלים הקרבן כשר, ואפילו היה חטאת שהכהנים אוכלים את בשרה וכו׳. הנה, א״א שמדובר בגזל והקדיש בהמת חולין, שהרי לפני יאוש אין ההקדש חל כלל והריהו חולין בעזרה, לכן מוכרח שהרמב״ם איירי בגזל קרבנו של חבירו. שיטתו היא שאם הגוזל קרבנו של חבירו מביאו לפני יאוש לשם עצמו הקרבן נפסל והגזלן עבר עבירה מיוחדת של הקרבת קרבן גזול שהקב״ה שונאו.
מבואר אליבא דהרמב״ם שאם הגזלן מקריב את הקרבן שגזל אחרי יאוש הקרבן כשר מה״ת. יאוש בכדי קונה בקרבן הגזול, ובעלות של הקרבן עוברת מהבעלים הראשונים שנתייאשו לגזלן. הרמב״ם סובר כך בכל הקרבנות, אפילו קרבן חטאת המופרש בעד חטאו של הנגזל הופך אחרי יאוש להיות קרבנו של הגזלן. בחלות הבעלים החדשים על הקרבן חלה גם קביעת חטא מחודשת בעד הגזלן. הגזלן מביא את החטאת בעד חטאו. לכאורה שיטתו תמוהה, דהא בעלמא יאוש אינו קונה ומ״ש קרבן מבעלמא.
ונראה לומר, דמעיקרא דדינא יאוש בכדי היה קונה, אלא חובת השבת הממון הגזול לבעלים היא המונעת את חלות קנין היאוש בכל גזלות דעלמא. מפני חובת השבת הממון קנין היאוש בכדי אינו חל. אבל בקרבן שהבעלות בו היא בעיקר לענין כפרה גרידא אין חובת השבה נוהגת, ומכיון שכך, בקרבן חל קנין היאוש בכדי לחלוטין להעביר את שם הבעלים המתכפרים בקרבן מהנגזל לגזלן.
אבל עדיין טעון עיון פסקו של הרמב״ם, הרי בררנו שהרמב״ם סובר שהפסול של מה״ב קיים גם אחרי קניית דבר הגזול, וגם בלוקח ראשון מהגזלן אחרי יאוש ושנוי רשות נשאר הפסול של גזול בחפצא, וא״כ למה הוכשר הקרבן אחרי יאוש להיות קרבנו של הגזלן, ואינו נפסל משום מה״ב.
ביסוד הדבר נ״ל, שהרמב״ם סובר, מאחר שהגזלן נעשה בעלים על הקרבן מפני יאושו של הנגזל, הקרבן עולה ממילא על שמו של הגזלן, ואין כאן דין מה״ב. לדעתו, מה״ב פוסלת רק את המצוות התלויות בעשיית הגברא, כלולב וסוכה, אבל קיום מצות הקרבת קרבן תלוי בהקרבת החפצא של הקרבן בלבד, ומפני כך לגבי קרבן ליכא פסול של מה״ב.
דומה לזה היא שיטת הרמב״ם בקטן שהקריב את קרבן הפסח בקטנותו והגדיל לפני פסח שני. לפי פסקו של הרמב״ם (פ״ה מקרבן פסח הל״ז) קטן שהגדיל בין פסח ראשון לשני פטור מפסח שני. וצ״ע, דהא קטן אינו בר קיום מצוה. וביאר הגר״ח זצ״ל שהרמב״ם סובר שהמחייב של פסח שני אינו זה שהגברא לא קיים את מצות פסח ראשון, אילו היה כך היה הקטן שהגדיל בין ראשון לשני חייב להביא קרבנו בשני, שהרי הקטן לא קיים את מצות הקרבת הפסח התלויה במעשה הגברא. לפי הרמב״ם, המחייב של פסח שני הוא אדרבה - אי קיום הקרבת קרבן פסח כחפצא של קרבן, אבל הקטן שהביא בראשון קיים את דין הקרבת הפסח בחפצא, ולפיכך הקטן פטור מהבאת הפסח בשני גם משהגדיל. (ועיין בספר הגר״ח זצ״ל על הרמב״ם.)
ונראה, שכך הוא הדין בקרבן הגזול הנקנה לגזלן ע״י יאוש. ההלכה של מה״ב מפקיעה את קיום המצוה של הגברא שגזל. מכל מקום, הקרבת החפצא של הקרבן עולה לשמו של הגזלן כדין. ועל כן נפטר הגזלן מחובת הבאת קרבנו, מצוה הבאה בעבירה אינה פוסלת את ההקרבה התלויה בחפצא של הקרבן אלא את המצוה התלויה במעשה הגברא בלבד.
ועיין ברמב״ם (פ״ה מאיסורי מזבח הל״ט) שכתב וז״ל: אין מביאין מנחות ונסכים לא מן הטבל כו׳ ואצ״ל מערלה כו׳ מפני שהיא מצוה הבאה בעבירה שהקב״ה שונאה ואם הביא לא נתקדש להיותן ראוין לקרבן אבל נתקדשו להפסל ויהיו כקדשים שנפסלו עכ״ל. מלשון הרמב״ם משמע שמחלק בין דין קרבן הגזול לבין דין טבל ומהב״ע, דהנה יל״ע בדברים אלו:
א) שמביא דין הגזול בהלכה בפני עצמה (שם הל״ז) ולא בין שאר דיני מהב״ע (הל״ט):
ב) בגזול כותב שקרבן גזול אינו מרצה, אולם אינו מזכיר הדין של נסכים גזולים, במקום שהפסול מהב״ע בטבל וכו׳ פורט גם לגבי מנחות ונסכים;
ג) בגזול כותב שהקרבן אינו מתקבל, ובמהב״ע אומר שהקרבן פסול.
ונ״ל, שלרמב״ם דין הגזול הוא פסול בעיקר רצוי הקרבן, דקרבן בא לכפר ולרצות - וגזול אינו מרצה ואינו מכפר, ואפי׳ עבור הבעלים הראשונים הנגזלים, דקרבן גזול אינו מתקבל כלל לרצון. וכ״ז בקרבנות הבאים לרצות, ולכן בנסכים - דאינם באים לרצות ולכפר על הבעלים, משמיט הרמב״ם פסול הגזול, דגזול מפקיע את רצוי הבעלים הראשונים מעיקר הקרבת הקרבן, ואינו שייך בנסכים. ברם דין מהב״ע, כמו בטבל, הוא חלות פסול בחפצא הקרב על המזבח, ולכן חל בין בקרבנות הבאים לרצות ובין בנסכים.
ולפי״ז י״ל, שיש צורך בקרא מיוחד בקרבן - קרבנו ולא הגזול - להפקיע את עיקר רצוי הקרבן, ולכך אין שייכות בין זה למהב״ע בעלמא דהוי פסול חפצא, דעיקר יסוד הדין דקרבן גזול הוא שאין בו רצוי, ואפי׳ עבור הבעלים הראשונים. ובדרך זו יש לתרץ את קושית התוס׳ (לעיל ט. ד״ה ההוא) מדוע יש ב׳ פסוקים, א׳ בקרבן וא׳ בסוכה, להוציא את הגזול.
ה
כתבו התוס׳ בב״ק
(סז.) ד״ה אמר וז״ל: והא דאמר כו׳ הרי שגזל סאה חטין טחנה לשה אפאה והרים ממנה חלה כיצד מברך אין זה מברך אלא מנאץ ודחי ליה התם כו׳ משום מצוה הבאה בעבירה, אע״ג דקנה קודם לכן, לענין ברכה להזכיר שם שמים עליו ראוי להחמיר יותר עכ״ל. הר״י סובר, שלענין ברכה גם אחרי קניית הגזלן יש איסור מיוחד לברך ולהזכיר שם שמים. ונראה שהרמב״ם מסכים עם זה, דהנה כתוב ברמב״ם (פ״א מברכות הלי״ט) וז״ל: כל האוכל דבר איסור בין בזדון בין בשגגה אינו מברך עליו לא בתחלה ולא בסוף וכו׳. הראב״ד משיג עליו, וז״ל: אבל ברכה תחלה וסוף למה לא יברכו הואיל ונהנו עכ״ל. דעת הרמב״ם שאין לברך על דבר איסור ושזה נלמד מהדין של ״בוצע ברך נאץ ה׳ ״. (כן פירש הכ״מ שם). מבואר שהרמב״ם מסכים לשיטת הר״י. ברם מהרמב״ם יוצא שאיסור הברכה במקום עבירה אינו מיוחד לגזול; בכל דבר אסור אין ברכה. על כן אליבא דהרמב״ם, הדין של מה״ב בברכה שונה מהדין של מה״ב בשאר מצוות, מה״ב בברכות חלה בכל דבר אסור, אבל בשאר מצוות מה״ב חלה רק בחפץ גזול ולא באיסור אחר.
ברמב״ם (פ״ו מחמץ ומצה הל״ז) כתוב, וז״ל: אין אדם יוצא ידי חובתו באכילת מצה שהוא אסורה לו כגון שאכל טבל או מעשר ראשון שלא נטלה תרומתו או שגזלה. זה הכלל כל שמברכין עליו ברכת המזון יוצא בו ידי חובתו, וכל שאין מברכין עליו אין יוצא בו ידי חובתו עכ״ל. ולכאורה תמוה, למה תולה דין המצה בדין ברכת המזון. נ״ל שהרמב״ם אזיל לשיטתו בהלכות ברכות. יש דין מיוחד של מה״ב בברכות השונה מבשאר מצוות. גם בגלל עבירות אחרות, חוץ מגזל, יש הפסול של מה״ב. הפסול המיוחד הזה בברכות נלמד מגזה״כ ״בוצע ברך נאץ ה׳ ״. גם במצה יש דין מיוחד של מה״ב. לאו דוקא מצה גזולה פסולה למצות מצה, אלא גם כל מצה האסורה באכילה מאיזה איסור שהוא. במצה, כללו של הירושלמי אינו תופס, הגברא העובר בעבירה בו בזמן שאכל את מצת המצוה אינו יוצא ידי חובתו. בזה שוה מצות מצה לדין הברכות. שתיהן שונות בזה משאר מצוות התורה, כי בשאר מצוות התורה יש מה״ב רק בחפצא של גזל, לפיכך דייק הרמב״ם שמצה דומה לברכות ולא לשאר מצוות.
לפי זה מובן מדוע בפסחים
(לה:) ישנה דרשה מיוחדת הפוסלת את המצות האסורות באכילה למצות מצוה.
לפי הגר״ח זצ״ל, הרמב״ם קבל את שיטת הירושלמי שהפסול של מה״ב קיים רק בדבר הגזול. כך ניתן להסיק מפסקו שאדם יוצא ידי חובתו בשופר הגזול בר״ה מפני שאין גזל בקול. ברם כתוב באותה הלכה (פ״א משופר הל״ג) וז״ל: וכן שופר של עולה לא יתקע בו, ואם תקע יצא, שאין בקול דין מעילה, וא״ת הלא נהנה בשמיעת הקול, מצות לא ליהנות ניתנו עכ״ל. לכאורה תמוה, אפילו אם ננקוט מצוות ליהנות ניתנו, למה תפסל המצוה, הגברא אמנם עבר עבירה של איסורי הנאה בעת עשיית המצוה, אבל מ״מ אין כאן חפצא של גזל, ולפי הרמב״ם רק בגזול יש מה״ב. דבריו מחוסרים ביאור לכאורה.
ונ״ל, שאם מצוות ליהנות ניתנו, עצם קיום המצוה מהווה את ההנאה הנאסרת, קיום המצוה עצמה מהווה חלות שם האיסור של הנאה, ובמקרה כזה גם הרמב״ם סובר שיש פסול של מה״ב. בקורע על מתו בשבת עצם קיום מצות האבלות איננו גוף האיסור, כי שם האיסור הוא מלאכה והמצוה היא אבלות, לפיכך המצוה של אבלות מתקיימת, אבל אם מצוות ליהנות ניתנו עצם קיום המצוה מהווה עבירה ע״י הנאה. וככה גם בלי חלות השם של חפצא גזול חל הפסול של מה״ב, כי האיסור עצמו של אסה״נ הוא המצוה, וכשגוף האיסור הוא המצוה הפסול של מה״ב חל - ואפי׳ בלי חפצא דגזול. ולפ״ז מבוארים דברי הרמב״ם התמוהים.
ויתכן פירוש אחר ברמב״ם כאן, דאפשר לומר דכשנהנה בשמיעת הקול בקדשים משופר של עולה הוי חלות גזל, דגזל בקדשים כולל הנהנה ג״כ, וזה ברור בכל הלכות מעילה שהנהנה מהקדש נחשב גזלן, אע״פ שבהדיוט הנהנה אינו גזל. לפי״ז מקשה הרמב״ם משני דיני גזלה: א) גזלת חפצא ממש, ותי׳ דאין מעילה וגזל בקול, דא״א לגזול קול ע״י הוצאה מרשות הבעלים כבשאר גזילות הדיוט. וב׳) מהנהנה בקול, דבהקדש אין צריכים דוקא גזלה במציאות, דאף הנהנה משוי חלות דין גזול בהקדש, וע״ז מתרץ דמצוות לא ליהנות ניתנו.
הוכחה ברורה לשיטת הירושלמי במה״ב יש בגמרא לקמן
(לא.) דאמרינן התם דלחכמים יוצא אדם ידי חובתו בסוכה גזולה - בתוקף את חבירו ומוציאו מסוכתו - מפני שקרקע אינה נגזלת. כולי עלמא מודים שיש עבירה בגזלת קרקע מחבירו, מכל מקום אין כאן הפסול של מה״ב. הביאור הוא כירושלמי: בקרקע אין חלות שם גזול בחפצא, החפצא של הקרקע אינו נחשב גזול לכל דיני גזלה, כגון אחריות וכו׳, קיים רק מעשה עברה של גזלה ע״י הגזלן, אבל עבירת הגברא בבת אחת עם קיום המצוה איננה קובעת את הפסול של מה״ב, לפיכך היושב בסוכה על קרקע שגזל בחזקה יוצא ידי חובת ישיבה בסוכה.
ח
כתב הריטב״א
(סוכה ט.) וז״ל: הא דאמרי׳ ההוא מבעי ליה למעוטי סוכה גזולה תמיה מילתא הא ל״ל קרא, תיפוק לי׳ דה״ל מצוה הבאה בעבירה כדאמרינן בקרבן ובלולב, תירצו בתוס׳ דליכא למימר מצוה הבאה בעבירה אלא בדבר הבא לרצות כקרבן ולולב אבל לא בשאר מצוות, וליתא כדמוכח בירושלמי כו׳ גבי מצה גזולה עכ״ל. שיטת התוס׳ המובאת בריטב״א היא, שלפי הבבלי הדין של מצוה הבאה בעברה שייך רק בדבר הבא לרצות כקרבן ולולב. וצ״ע, איזה דין ריצוי יש בלולב יותר מבשאר מצוות כגון בסוכה ובמצה.
ונ״ל, גופה של מצות לולב אינה נטילת הלולב לבדה אלא גם צרוף הנטילה עם סידור שבח והלל בשעת הנענועים. אמירת ההלל ועשיית הנענועים אינן מצות המיוחדות לעצמן, אלא הן מהוות קיומים בעצם מצות נטילת הלולב. יש ריצוי בעצם מצות נטילת הלולב.
ונראה שיש כמה ראיות ליסוד זה. ז״ל הרמב״ם (פ״ז מלולב הל״ט - י): משיגביה ד׳ מינים כו׳ יצא ומצוה כהלכתה שיגביה אגודה זו של שלשה מינים בימין ואתרוג בשמאל וילך ויביא ויוריד וינענע הלולב שלש פעמים בכל רוח ורוח כו׳ והיכן מוליך ומביא בשעת קריאת ההלל עכ״ל. מבואר, שלפי הרמב״ם נענועי הלולב בשעת ההלל מהווים קיום בעצם מצות הנטילה, אם אדם נוטל בלי נענועים והלל אכן קיים מצות נטילת לולב בדיעבד, אבל חסר לו קיום מצות נטילה במלואה ושלמותה. לדברי הרמב״ם, קיימת חובה של אמירת הלל בשעת נטילת הלולב והאתרוג כעצם חלק המצוה, ע״י הנענועים וההלל אדם מקיים את חובת הריצוי הכרוכה בעצם מצות נטילת הלולב.
עוד ראיה לשיטת התוס׳ שבריטב״א נמצאת בהשגות הראב״ד (פ״ח מלולב הל״ט) שכתב בשם הירושלמי כי יבש פסול בלולב כל שבעה משום לא המתים יהללו וכו׳. יבש פסול בלולב מפני שא״א לקיים בו את המצוה של הלל למקום. לכאורה הדבר צריך עיון, הלא אמירת ההלל אינה מעכבת את הנטילה בדיעבד ומדוע נפסל היבש לגמרי.
ובבאור נ״ל, שלראב״ד, אין ההלל מעכב את מעשה המצוה של נטילת הלולב כל זמן שהחפצא של לולב ראוי לשבח והודאה, אבל כשהמינים אינם ראויים לקיום הריצוי וההלל הם נפסלים לגמרי, מפני זה נפסל לולב יבש בין בהלל ובין בנטילה, כיון שאין החפצא ראוי להלל וריצוי הוא נפסל גם לנטילה עצמה.
ועיין בסוגיא לקמן
(לב:) וז״ל: אר״י שדרו של לולב צריך שיצא מן ההדס טפח כו׳ אימא וכדי לנענע בו עכ״ל. הלכה נאמרה בלולב שצריך להיות גבוה מכולם כשעור טפח. שעור זה הוא דין דאורייתא, כדאיתא בנדה
(כו.) וכן משמע מהרמב״ם (פ״ז מלולב הל״ח)
ל. שעור הטפח הנוסף בלולב מעל שאר המינים הוא כדי לנענע בו, אנו רואים שקיום הריצוי ונענועי הלל קובע את עצם שעור הלולב מן התורה, ריצוי מהווה חלק מעצם השעור של לולב מן התורה וממצותו.
ועיין לקמן
(לז:) בגמרא, וז״ל: מאי טעם לא מברכין אלא על נטילת לולב כו׳ הואיל ובמינו גבוה מכולן עכ״ל. מה הביאור בתירוצה של הגמרא. עיין ברש״י (לב:) ד״ה שיהא לולב יוצא למעלה מן ההדס וז״ל כשם שהוא גבוה במינו עכ״ל. הדברים טעונים ביאור דמהי השייכות בינם לבין דברי הגמרא.
מסתבר שרש״י איחד את הסברות של כדי לנענע בו וגבוה במינו מכולן. הוא סובר כנראה, שעיקר הריצוי המתקיים בנטילת ד׳ המינים מתקיים עם הלולב מפני שהלולב גבוה במינו מכולם. קיום הנענועים משתייך בעיקרו ללולב, על ידו מצטרפים שאר המינים לקיום ריצוי והלל. הפסוק - אז ירננו עצי יער - שייך בעיקרו ללולב, ולפיכך מזכירים את הלולב בברכת הנטילה. הברכה שייכת לקיום הריצוי ולשם כך הותקנה נוסחתה. מאחר שהלולב הוא החפצא הקובע את קיום הריצוי בעצם הנטילה יותר מכל המינים, מזכירים דוקא אותו בברכת הנטילה.
ע״פ הנ״ל נראה למעשה, שאדם צריך להזהר ולברך את ברכת המצוה וליטול את הלולב דוקא סמוך לאמירת ההלל - אסור לו להפסיק בין הברכה ואמירת ההלל. הרי אמירת ההלל מהווה חלק מעצם נטילת הלולב עצמה לכל הראשונים הנ״ל, ברכת הנטילה חלה גם על הנענועים והריצוי בעת אמירת ההלל, ואסור להפסיק בין הברכה למצוה. כך היה גם כן מנהגו של הגר״ח זצ״ל - שלא כאחרים הנוהגים לברך על נטילת הלולב בבקר לפני שחרית ומפסיקים בין הברכה על הנטילה לבין אמירת ההללמ. (אעפ״כ אין צורך שינענע ויאמר הלל דוקא עם אותו לולב שנטל).נ
ט
ההסבר למעלה
(אות ד׳) של מחלוקת הראשונים ב״קרבנו ולא הגזול״ תלוי בחקירה בקנין יאוש בגזלה. הראשונים פליגי אם יאוש מהוה קנין גזלה מחודש או״ד קיים כאן קנין היאוש של אבדה. כך מתפרשים גם דברים אחרים:
א) הראב״ד (פ״ט מגנבה הל״א) פוסק, שאע״פ שעבדים נגזלים אינם נקנים לגזלן בשנוי, מ״מ הם נקנים לגזלן ביאוש. הגאון ר׳ חיים זצ״ל ביאר, שהראב״ד סובר שעבדים מופקעים מקניני גזלה לגזלן כשם שאין קנין גזלה בקרקעות. לפיכך אינם נקנים בשנוי שהוא קנין גזלה, אבל עבדים קנויים לגזלן בקנין יאוש המהווה חלות קנין אבדה (ועיין בספרו על הרמב״ם).
ב) במסכת תמורה
(ו.) מקשה הגמרא על רבא הסובר כל מילתא דאמר רחמנא לא תעביד אי עביד לא מהני, למה קונה הגזלן את הגזלה בקנין שנוי, ומתרצת ששנוי קונה הוא ע״פ גזה״כ. הגמרא אינה שואלת איך מועיל קנין היאוש ושנוי רשות בגזלה. מכאן ניתן להוכיח שקנין היאוש אינו קנין גזלה אלא קנין אבדה, (ראיה זאת היא מפי הגאון ר׳ חיים זצ״ל).
ג) תוס׳ ב״ק
(סט.) ד״ה כל, דנים למ״ד יאוש קונה, אם רק הגזלן קונה או״ד כל המחזיק בגזלה זוכה. נ״ל שדיונם תלוי בחקירה הזאת, אם יאוש מהווה קנין גזלה, רק הגזלן עצמו זוכה בו, אבל אם יאוש חל כקנין אבדה, כל הקודם בו זוכה בו. התוס׳ ג״כ חוקרים אם הגזלן צריך לעשות מעשה קנין בשעת היאוש לזכות בו, או״ד זוכה הוא ממילא בגזלה בלי מעשה קנין. נ״ל אם יאוש קונה בתורת קנין גזלה, י״ל שאין צורך במעשה קנין, ביאוש קניני גזלה נגמרים מאליהם, אבל אם יאוש חל כקנין אבדה, דוקא מעשה קנין בשעת יאוש קונה לגזלן.
ד) איתא בגמרא ב״ק
(סו:) שאין קנין יאוש מועיל בעל כרחו של הגזלן. ברם שנוי הקונה בגזלה לכאורה חל גם בע״כ של הגזלן. יתכן, ששנוי קונה כקנין גזלה מיוחד גם בע״כ של הגזלן, אבל יאוש קונה כקנין אבדה ולפיכך רק מדעתו של הגזלן.
ה) הרמב״ם (פ״ה מגנבה הל״ג) פוסק, שמן התורה הלוקח הקונה ביאוש ושנוי רשות חייב לשלם רמים לבעלים. משמעות הדברים, שהראב״ד חולק וסובר שחייב הלוקח לשלם תשלומין לגזלן. י״ל שחולקים הם בחקירה זאת. לפי הראב״ד, ביאוש ושנוי רשות יש חלות קנין של גזלה, לפיכך בבת אחת עם שנוי הרשות קונה הגזלן ומקנה את החפצא ללוקח, לפיכך חייב הלוקח רמים לגזלן, לפי הרמב״ם הקנין של יאוש ושנוי רשות הוא קנין של אבדה, הלוקח קונה את החפצא ביאוש ישיר מהנגזל מפני שבהיתרא אתי לידיה ואין עליו חובת השבת הגזלה, לפיכך פוסק הרמב״ם, משלם הלוקח תשלומיו לנגזלס.
ו) הרמב״ם פוסק (באותה ההלכה) ששנוי רשות ואח״כ יאוש גם כן קונים בגזלה. כמה ראשונים חולקים עליו. יתכן שגם מחלוקת זאת תלויה בחקירתנו, אם יאוש ושנוי רשות מהווים קנין אבדה, אז הלוקח קונה גם בשנוי רשות ואח״כ יאוש, כי הלוקח קבל לרשותו את החפצא שלא באיסור, שהרי לא הוא גזלו, וקונה אותו ביאוש מהנגזל, אבל אם יאוש ושנוי רשות מהווים קנין גזלה, י״ל שרק כשבא היאוש בראשונה קונה הלוקח. קנין היאוש של הגזלה נותן לגזלן את הזכות להקנות אח״כ את החפצא ללוקח בשנוי רשות, אבל ביאוש באחרונה, אין לשנוי הרשות הבא בראשונה איזה שהוא חלות קנין לגזלן, ולפיכך אינו מועילע.
ז) הסברנו לעיל, שלרמב״ם, יאוש בכדי קונה בקרבן, נ״ל שאין זה קנין אבדה אלא קנין גזלה מיוחד. קנין אבדה פשוט אינו שייך בבעלות קרבן. נמצא שלרמב״ם שתי הלכות ביאוש. בנוגע להדיוט הזקוק ליאוש ושנוי רשות מועיל קנין היאוש מדין קנין אבדה, על כן הלוקח מהגזלן משלם לנגזל, ושנוי רשות ואח״כ יאוש קונה, אבל בנוגע להקדש, יאוש קונה בכדי כקנין גזלה מיוחד.
והנה הרמב״ם (פ״ב מגנבה הל״ו) פוסק בהקדש הגזלן שרק ביאוש בראשונה ואח״כ הקדיש חל ההקדש, אבל לא בהקדיש הגזלן בראשונה ואח״כ נתייאשו הבעלים. י״ל שטעמו הוא, מכיון שבהקדש היאוש צריך לקנות כקנין גזילה, רק ביאוש מקודם ואח״כ הקדיש מועיל, הגזלן צריך לקנות את הבהמה בכדי להקדישה, א״כ מוכרח היאוש לבא לפני מעשה ההקדש. אבל בהדיוט יאוש קונה בתורת אבידה, הלוקח מהגזלן קונה את החפצא בקנין אבדה מהנגזל, לפיכך גם שנוי רשות ואח״כ יאוש קונה, כנ״ל.
מסתבר לפי״ז שיש נ״מ בנוגע לשנוי רשות לקטן. כידוע, קטן אינו קונה אלא כשדעת אחרת מקנה לו את הדבר הנקנה. אם הגזלן קונה ומקנה ללוקח נחשב הגזלן כדעת אחרת מקנה ומקנה גם לקטן לוקח, אבל אם הלוקח קונה מהנגזל בקנין יאוש של אבדה אין כאן דעת אחרת מקנה, וכשם שקטן אינו קונה אבדה ביאוש בעלים גם אינו קונה בשנוי רשות מהגזלן.
עוד נ״מ איתא בקנין חצר שאינה משתמרת. כידוע, חצר שאינה משתמרת קונה רק כשיש דעת אחרת מקנה, אבל לא בזכיית חצר מאליה. א״כ ביאוש ושנוי רשות, אם הגזלן קונה ומקנה קיימת דעת אחרת מקנה, ושנוי רשות בקנין חצר חל. אבל אם הלוקח קונה ביאוש של אבדה מהנגזל בלי דעת מקנה חצרו שאינה משתמרת אינה זוכה בעד הלוקח.