×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) וְעַל שֶׁהָיָה סִפֵּק בְּיָדָם לִמְחוֹת וְלֹא מִיחוּ וְעַל שֶׁפּוֹסְקִים צְדָקָה בָּרַבִּים וְאֵינָן נוֹתְנִין.
and on account of those who had the ability to reprimand sinners and did not reprimand them; and on account of those who issued a commitment to give charity in public and ultimately do not give the charity to which they committed.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יהמאורותהמכתםר׳ אברהם מן ההרמהרש״א חידושי אגדותפני יהושערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
ועל ד׳ דברים ממון בעלי בתים יורד לטימיון: על עושקי שכר שכיר. ועל כובש שכר שכיר. ועל פורק עול מצוארו ונותנו בצואר חבירו וגסות הרוח כנגד כולן – ופשוטין הן.
הדרן עלך הישן.
פרק ג - לולב הגזול
{משנה סוכה ג:א} לולב הגזול והיבש פסול
של-אשרה ושל-עיר הנדחת פסול נקטם ראשו1 נפרצו עליו פסול
נפרדו עליו כשר ר׳ יהודה אומר יאגדנו מלמעלה ציני2 הר הברזל3 כשרות לולב שיש בו שלושה טפחין כדי לנענע בו כשר4:
1. כ״י נ מוסיף: ״פסול״.
2. ציני: גיא: ״וציני״, כברמב״ם פיהמ״ש.
3. הברזל: גיא: ״ברזל״.
4. נפרדו עליו...כשר: חסר בכ״י נ במשנה. הסעיפים מופיעים כפסקאות לפני פירושם בהמשך.
ועל שהיה ספק בידם – של בעלי בתים הללו למחות ביד עוברי עבירות שבדורם שדבריהם נשמעים מחמת עושרם והבריות יראים מהם ולא מיחו.
ועל שפוסקין – בעלי בתים הללו צדקה ברבים שיתנוהו לעניים (והם) ולא נותנים.
פרק לולב הגזול
לולב הגזול והיבש פסול. פירש רש״י (רש״י סוכה כ״ט: ד״ה יבש) משום זה אלי ואנוהו, או משום הקריבהו נא לפחתך ולא מצינן לפרושי משום דבעינן הדר, דהא לאו מדאורייתא הוא אלא יום ראשון. וגזול פסול משום דהוה ליה מצוה הבאה בעבירה, ואפילו כל שבעה. ויש מפרשים דבמקדש שהוא מדאורייתא בעינן הדר אבל בגבולין יבש כשר ביום טוב שני מיום ראשון ואילך. וכן נמי יוצא בגזול, דמתוך שהוא יוצא בשאול יוצא בגזול. מיהו ביום ראשון אינו יוצא לא בשאול ולא בגזול, דבעינן לכם. וכן דעת ההשלמה, דהא חזינן (בבלי סוכה ל״ו:) באתרוג שנקבוהו עכברים שיוצא בו ביום שני, ולא פסלינן ליה משום זה אלי ואנוהו ומשום הקריבהו נא לפחתך. וכיון דמתניתין קתני לולב הגזול והיבש פסול, אלמא כי הדדי נינהו, כיון דיבש כשר ביום שני גזול נמי כשר, ולא חיישינן למצוה הבאה בעבירה. ובירושלמי (ירושלמי סוכה ג׳:א׳), יבש פסול משום דכתיב לא המתים יהללו י-ה. וכתוב בהשלמה אולי כיון דכמת הוא הוה ליה כמאן דליתיה ופסול אף ביום שני. ובני כרכין שהיו מורישין לולביהן לבניהן אומ׳ בגמרא (בבלי סוכה ל״א:) דאין שעת הדחק ראיה, וכדי שלא ישתכח תורת לולב היו נוטלין אותו. עוד בהשלמה, אמר להו רבא להנהו אוונכרי כי זבניתו אסא מגוי ליגזו אינהו וליתבו לכו, דסתם גוים גזלני ארעאתא נינהו, וקרקע אינה נגזלת, והילכך ליגזו אינהו כי היכי דליהוי יאוש בעלים בידא דידהו ושנוי רשות בידא דידכו. ואע״ג דכי גזו להו אוונכרי נמי הוי יאוש בעלים בידא דידהו ושנוי רשות בידא דידן, נפקא מינה להושענא דאוונכרי גופייהו. וכי תימא ליקנייה בשנוי מעשה, הא קיימא לן לולב אין צריך אגד. ועוד דשנוי החוזר לברייתו הוא. ושנוי השם נמי ליכא אע״ג דמעיקרא אסא והשתא הושענא, דמעיקרא נמי הושענא קרו ליה. וכי תימא אכתי ניחוש משום דהוי מצוה, הבאה בעבירה, ואפילו איכא שנוי השם ושנוי מעשה ושנוי רשות. איכא למימר דכיון דהנהו אוונכרי לא גזול מידי, אע״ג דקרקע אינה נגזלת לאו מצוה הבאה בעבירה הוא.
ושל אשרה ושל עיר הנדחת פסול. כתוב בהשלמה אע״ג דקיימא לן לולב של ע״ז לא יטול ואם נטל כשר. הכא באשרה דמשה עסקינן דכתותי מכתת שיעוריה. דיקא נמי דתני לה דומיא דעיר הנדחת. הכי מסיק בגמרא (בבלי סוכה ל״א:). פירוש אשרה דמשה, אשירה דישראל דלית לה תקנתא בביטול. אע״ג דאינה טעונה שריפה, דבגניזה סגי כדאיתא במסכת ע״ז (בבלי עבודה זרה נ״ב:) אפילו הכי כיון דלית לה תקנתא בביטול כתותי מכתת שיעוריה. ואע״ג דקיימא לן (בבלי עבודה זרה מ״ט.) דיש פדיון לע״ז, הני מילי היכא דמערבא באחרות, אבל באפי נפשא לא. והילכך פסול אפילו ביום שני. אבל אשירה דגוי דיש לה תקנתא בביטול אפילו קודם ביטול כשר בדיעבד. ודוקא ביום שני, אבל ביום ראשון לכם בעינן וליכא. וכי תימא אפילו אשירה דגוי, כיון שנטלה ישראל אשירה דישראל היא, ואמאי כשר. איכא למימר כיון דהשתא לא נטלו ישראל אלא לצאת בו ואחר כך יחזירנו לגוי ע״ז דגוי היא ויש לה תקנה בביטול. וכגון לולב עצמו היה נעבד או משמשי ע״ז. אבל תקרובת ע״ז לית לה תקנה בביטול בין דגוי בין דישראל. הילכך אם נטל לא יצא. ובפרק מצוה חליצה (בבלי יבמות ק״ג:) נמי אמרינן הכי, מנעל של ע״ז לא תחלוץ ואם חלצה חליצתה כשירה. של תקרובת ע״ז חליצתה פסולה. והראב״ד פירש שהלולב הוא של משמשי ע״ז, וקיימא לן (בבלי עבודה זרה נ״ב:) בטל ע״ז בטל משמשיה. הילכך אע״פ שנטלו ישראל והוה ליה דישראל, כיון שהע״ז היא ביד גוי ואם בטלה הגוי בטל משמשיה, אם נטל כשר.
נקטם ראשו פסול. כתוב בהשלמה, נראה לי אע״פ שלא נקטם ראש השדרה אלא ראש התיימת העליונה פסול, ואע״ג דנקטם ראשו דהדס, מן העץ קאמר ולא מן העלין, מדקאמר עלתה בו תמרה, אפילו הכי ראשו דלולב הוא ראש התיימת העליונה. וכן פירש רש״י. והראב״ד פירש דוקא בראש השדרה, אבל בראש העלין כשר.
פרק לולב הגזול
כובש – דוחקו בלך ושוב.
עושק – לגמרי, גוזל שכרו.
ואמר על שהיה סיפק בידם למחות כו׳. ובפ׳ במה בהמה אמר ביש בידו למחות כו׳ שהוא נתפס על כל העולם כולו.
ואמר פוסקי צדקה כו׳ הרי זה עובר בבל יחל דברו וגו׳. ונראה לדקדק בכל זה דנקט בעלי בתים דהיינו עשירים ומנהיגים ואינן ת״ח ואין משהין שטרות פרועין לגבות בהן שנית דהא ידעי דגזל גמור הוא אבל משהין אותו שיש לו שום דין ודברים עם הלוה ורוצה לדוחקו בזה השטר לטעון מגו ודבר זה בעיני בעלי בתים לאו איסור הוא אבל אחז״ל בזה דאיסורא איכא משום אל תשכן באהלך וגו׳ שמא ימות ויפול שטר זה לפני יתומיו ויגבו בו שנית ומלוי ברבית דקאמר נמי על בעלי בתים שהם אינן יודעין להלות מעותיהן בהיתר בעיסקא או בדרך אחר של היתר:
ועל שהיה סיפק בידם למחות כו׳. איירי נמי בבעלי בתים מנהיגים שיש בידם למחות ואינו ביד ת״ח:
ופוסקי צדקה ברבים. היינו שבעלי בתים מנהיגי הקהילה פוסקין צדקה מרובה ואינן נותנין כולה שאומרים שלא היה דעתן לכך אלא בשביל אחרים שיתנו נדבות כראוי ודו״ק:
לולב הגזול פרק שלישי
לולב הגזול והיבש פסול. ויש לדקדק בהנך תלת בבי חלוקות דנקיט התנא בפסולי דלולב ואין טעם לסדר זה דמה ענין יבש אצל גזול וטפי הו״ל למינקט גזול בהדי אשירה ועיר הנדחת דבשלשתן אין הפסול מחמת הלולב עצמו אלא מחמת מעשה אדם וכעין מצוה הבאה בעבירה ולא קרינן בהו נמי לכם וביבש שייך למיתני בהדי נקטם ראשו ונפרצו עליו שהפסול הוא מצד הלולב עצמו ולא קרינן בהו הדר כמו שפירש״י והנלע״ד בזה שרבינו הקדוש שנה המשנה בלשון חכמה והיא גופא אתי לאשמעינן דגזול דומיא דיבש מה יבש לית ליה תקנתא הוא הדין גזול לית ליה תקנתא אפילו לאחר יאוש כדמסקינן בשמעתין דמייתי לה מקרא דגזול דומיא דפסח וחולה דלית להו תקנתא ואיכא למימר נמי דאתי לאשמעינן דכי היכי דיבש פסול אפילו בי״ט שני ה״ה גזול כדמסקינן בסמוך אליבא דרבי יוחנן. ובזה מדוקדק היטב הא דמקשה בגמ׳ בפשיטות וקאמר קא פסיק ותני ל״ש בי״ט ראשון ול״ש בי״ט שני ופירש״י דקא פסיק ותני היינו בהא דקתני פסול ואפשר דרש״י גופא לכך נתכוין עכ״פ נתיישב׳ קושית הגמ׳ בפשיטות ממה שהקשו בתוספות בד״ה קא פסיק ותני ועוד אבאר בזה בלשון התוספות בסמוך:
בפירש״י בד״ה לולב הגזול לולב כף של תמרים והדר תני הדס וערבה באפי נפשייהו עכ״ל. ולכאורה שפת יתר הוא מה בא ללמדינו בזה. והנלע״ד דסדר לשון המשנה קשיתא ליה לרש״י בהא דנקט פסולי דלולב ברישא מקמי אתרוג שפתח בו הכתוב תחילה ומש״ה היה באפשר לומר דהאי לולב דקתני היינו כשכבר הוא אגוד עם ההדס וערבה דלפ״ז שפיר שייך להקדים לולב לאתרוג דהכא תלתא מיני והכא חד מינא כדאשכחן בכל דוכתא דמש״ה עיקר המצוה נקרא על שם הלולב:
זאת ועוד אחרת יש סברא לומר דגזול לא מיפסיל אלא בכה״ג שגזלה כשאגוד משא״כ כשגזל לולב גרידא אפשר דקניא ביאוש ושינוי מעשה או שינוי השם כדאיתא לקמן בשקלא וטריא דאוונכרא ועל זה כתב רש״י שפיר דאי אפשר לפרש כן כיון דהדר קתני הדס וערבה באפי נפשייהו וקתני בהו נמי הנך פסולי גופייהו וא״כ לולב נמי היינו באפי נפשיה והא דפתח בלולב תחילה היינו מה״ט גופא כדפרישית כיון דעיקר מצות ד׳ מינים נקראים על שם הלולב או שנאמר כיון דמפשטא דקרא לא שמעינן גזול ויבש ואינך פסולי אלא מדרשא דלכם והדר דכתיבא באתרוג מש״ה אקדמה להנך מקמי אתרוג כדאמרינן ברפ״ק דבימות ובכמה דוכתי דכל מידי דאתיא מדרשא חביבא ליה ושייך לאקדומי ועוד דלענין גזול ודאי איכא רבותא טפי בהנך ג׳ מינים דלא נימא דקנינהו בשינוי ע״י אגד כדמסקינן בשמעתין כן נראה לי:
רש״י ד״ה יבש, ז״ל דבעינן מצוה מהודרת דכתיב ואנוהו, עכ״ל. עיין בתוס׳ ד״ה לולב. פירש״י קשה משני טעמים: א) מאחר שדין נוי אינו אלא לכתחלה כמו שהוכיחו התוס׳, למה יפסל יבש בדיעבד. ב) בגמרא מפורש (לא.) שלולב יבש פסול משום דאתקיש לולב לאתרוג, ״מה אתרוג בעי הדר אף לולב בעי הדר״, ואין זה חלות פסול ואנוהו, וצ״ע בביאור שיטתו.
ונראה לבאר את יסוד דין זה קלי ואנוהו ובכך לתרץ את שיטת רש״י התמוהה, דהנה במס׳ גיטין (כ.) איתא שהכותב את השם בס״ת בלי כוונת לשמה, לר׳ יהודה מעביר עליו קולמוס ומקדשו, ורבנן סוברים שהספר פסול שאין שם זה מן המובחר. רב אחא בר יעקב מסביר את שיטתם דהם סוברים ״דבעינן זה קלי ואנוהו וליכא״. וכן איתא בגיטין (כד:) שאפי׳ ר׳ יהודה, המכשיר העברת קולמוס לקדש שם א׳ שנכתב שלא לשמה, פוסל אזכרות ס״ת שנכתבו כולן שלא לשמן, שאם יעביר קולמוס על כל האזכרות ״מחזי כמנומר״ - ופסול. מנומר פסול משום שחסרון נוי הוא.
מוכח מזה, כי לפעמים חסרון נוי פוסל בדיעבד. וצ״ע מהו יסוד הפסול של חסרון נוי. ונ״ל, שמזה מוכרח כי ישנן שתי הלכות בדין ואנוהו ונוי מצוה.
א) הלכה של נוי שאינו מסוים; כלומר, יש חיוב בכלל להתנאות לפניו במצוות ולעשות מצוות באופן מהודר. אמנם דין זה הוא הדור מצוה ונוי שאינו קצוב ומסוים. יש להדר - אבל בלי ההדור החפצא אינו בעל מום ואינו מופקע מנוי ואינו פסול. חיוב נוי זה הוא רק לכתחלה, שיש להתנאות לפניו במצות בס״ת נאה, טלית נאה, ציצית נאה וכו׳. ברם אין כאן פסול כי החפצא אינו בעל מום. יש חובה להתנאות, אך הנוי אינו קצוב ומסוים. החפץ צ״ל נאה יותר מחפץ אחר, ברם יש חפצים אחרים יותר נאים מחפץ זה, א״א לומר שחסר נוי באופן מוחלט כבעל מום, דהא בכל אופן הרי החפצא נאה לעומת החפצים הגרועים בנוי ממנו.
ב) חסרון נוי גמור; באופן זה החפצא של מצוה נחשב לבעל מום המופקע מנוי לגמרי, ובאופן זה חסרון נוי הוי חלות פסול בדיעבד. יבש לרש״י הופך את הלולב לבעל מום מפני שהוא מופקע מנוי, ולפיכך לולב יבש פסול. וגם בס״ת, אם האזכרות כולן נכתבו שלא לשמן ועבר עליהן בקולמוס לקדשן, יש הפקעת נוי, ויש חלות שם מום - מנומר - הפוסל גם בדיעבד. ר״י וחכמים חולקים אם מום זה חל בשם א׳ או דוקא בהעברת קולמוס על כל האזכרות של הס״ת. מאידך גיסא - דין אגד הלולב אינו נכלל בנוי המעכב בדיעבד, אלא בנוי הראשון - בנוי שאינו קצוב - הדרוש לכתחלה בכל המצוות, ולפי׳ דין האגד בלולב הוא חובה לכתחלה לפי רבנן אבל אינו מהוה דין פסול, כי אפי׳ בלי האגד אין המינים בעלי מומים, ואינם חסרים נוי לגמרי כמו יבש, דיבש חסר נוי לגמרי ונעשה בעל מום ולכן פסול.
ב

נ״ל
שלרש״י (עיין בתוס׳ ד״ה בעינן) היה קשה, מדוע אומרת הגמרא כאן כי יבש פסול ביו״ט שני אבל פסול חסר כשר ביו״ט שני (לקמן ל״ו:). התירוץ לדעתו הוא כי חסר הוא פסול שחל דוקא במצות ד׳ המינים (מדין ולקחתם לקיחה תמה), וחכמים הקילו והכשירו פסול זה ביו״ט שני, אבל יבש פסול מדין הפקעת נוי וחלות שם מום והוא דין בכהת״כ שפוסל גם מצוות אחרות (כגון שמות ס״ת). פסול שחל במצוות בכהת״כ פוסל לולב ואתרוג גם ביו״ט שני. וז״ל של רש״י בגמרא בד״ה בשלמא: יבש פסול בדרבנן נמי כיון דמצוה היא משום זכר למקדש בעינן הדור מצוה עכ״ל. ר״ל, כי יבש פסול מדין הפקעת הדור מצוה, שהוי חלות פסול מום בכל התורה כולה, ואינו פסול שחל בד׳ המינים בלבד, כמו הפסול של חסר. ולפיכך, יבש פסול כל ז׳, וחסר פסול ביו״ט הראשון בלבד.
ולפי״ז, כשהסוגיא (לא.) פוסלת יבש מטעם הדר, אינה רוצה לומר כי הפסול של יבש הוא חלות שם פסול מיוחד לד׳ המינים (כמו חסר), אלא באה להוכיח שמאחר שהתורה הטילה על האתרוג שם הדר, מסיקים כי כל מום שמפקיע חלות הדר הוי פסול גמור, כי הוי הפקעת נוי ומום דפסול בכהת״כ. אתרוג יבש מכיון שאינו מהודר וחסר נוי לגמרי, פסול הוא כמו בכל מצוות התורה, כדחזינן בס״ת. והואיל ופסול יבש הוא מטעם מום, ס״ל לרש״י שאין הבדל בין ביו״ט ראשון ובין ביו״ט שני, כי יבש הוא פסול של כהת״כ מטעם זה קלי ואנוהו ואינו פסול מיוחד לד׳ המינים בלבד.
בזה מתורצת קושית התוס׳ על רש״י - דהגמרא לומדת את הפסולים מהפסוק של הדר. התירוץ הוא, שהפסוק קובע את השיעור של נוי המעכב בד׳ המינים. הדר הוא שיעור בזה קלי ואנוהו המעכב בהכשר החפצא דד׳ המינים, ואי ליכא הדר לגמרי - פקע זה קלי ואנוהו ומעכב, כי החפץ נחשב כבעל מום, שאינו נאה בכלל והוא מאוס למצוה. דזה קלי ואנוהו הוי פסול בכהת״כ - כשליכא נוי לגמרי, והוי חפצא דבעל מום. וכן הוא לשונו של הרמב״ם (פ״ח מלולב הל״ט), כי חסרון הדר ונוי גמור משוה את החפצא בעל מום ופסול.
חסרון אגד לרבנן אינו הופך את המינים לבעלי מומין, כי אינו אלא דין נוי בעלמא כדי להתנאות לפניו במצוות. אמנם גם בלי האגד המינים נאים הם, כי יש חפצים יותר גרועים מהם, ואינם בעלי מומין, ולפיכך דין האגד הוא דוקא לכתחלה.
עיין ברש״י לקמן (לו: ד״ה אלא) וז״ל לרב דאמר אין זה הדר כו׳ דהא אפילו בשני נמי לרב לא נפיק דהא מצוה הדורה בעינן הואיל ומזכיר שם שמים עליו וכו׳. מה פירוש המילים ״הואיל ומזכיר שם שמים עליו״. נ״ל, כי רש״י מגביל את הפסול של מומין והפקעת נוי למצוות שיש בהן הזכרת שם שמים. בשאר מצוות - מום אינו פוסל. הפסול של מום נוהג בס״ת משום שישנה בו חלות שם שמים בעצם קדושתו, ועוד כי גם בס״ת י״ל כי הפסול ואנוהו אינו פוסל בשאר התיבות, דרק באזכרות, בשמות עצמן, הפקעת נוי מעכב, כי יש לדרוש את הכתוב ״זה א׳ ואנוהו״ כפשוטו, אותיות השם המופקעות מנוי פסולות [עיין פירוש זה בחדושי חתם סופר בסוגיות של מס׳ גטין (כ.)]. פסול מומין נוהג גם בקרבן וקדושתו שישנה עליו חלות שם שמים.
ג

יוצא
דלרש״י יש חלות שם שמים במצות לולב. נראה כי אין רש״י דעת יחיד כי הרבה הוכחות ישנן לשיטתו:
א) הרמב״ם (פ״ז מלולב הל״ט - י) כותב: ומצוה כהלכתה שיגביה אגודה זו של שלשה מינים בימין ואתרוג בשמאל וילך ויביא ויעלה ויוריד וינענע הלולב שלש פעמים בכל רוח ורוח וכו׳ והיכן מוליך ומביא בשעת קריאת ההלל וכו׳, מדבריו משמע כי נענועי הלולב בשעת הלל מהווים קיום בעצם מצות הנטילה. הנוטל בלי נענועים בשעת הלל מקיים את עיקר המצוה אבל חסר קיום מצוה מלאה ושלמה. לדעת הרמב״ם נענועים בשעת ההלל מהווים קיום במצות נטילת לולב עצמה, ע״י נענועים מחבר את קיום הלולב עם אמירת שירה והלל להקב״ה, מצוה כהלכתה מתקיימת רק כשאדם נוטל ד׳ מינים בהלל והודאה. אמירת ההלל בשעת נענועים היא הקובעת שם שמים בלולב.⁠א
ב) הראב״ד כותב בשם הירושלמי כי יבש פסול משום לא המתים יהללו וכו׳ (פ׳ ח׳ מהל׳ לולב הל׳ ט׳), יבש פסול משום שא״א לקיים בו מצות הלל למקום. לכאורה הדבר צ״ע, כיון שאמירת הלל אינה מעכבת - למה נפסל יבש.
וצ״ל, אמנם אין הלל מעכב את עיקר קיום המצוה כל זמן שד׳ המינים ראויים לשבח והודאה, אבל בשעה שהמה מופקעים מהלל והודאה - פסולים המה לגמרי: חזינן, כי שבח והודאה והזכרת שם שמים מהווים חלק ממצות ולקחתם ותנאי בהכשר החפצא ללקיחה.
ג) הריטב״א (לעיל ט.) מחלק בין לולב לסוכה בפסול מצוה הבאה בעבירה, וסובר דפסול זה אינו נוהג בסוכה אלא בלולב משום שבא לרצות כמו קרבן. לכאורה הדברים תמוהים, מה ענין רצוי ללולב. ובהכרח דהריטב״א סובר כי חלות שם שמים חלה בגופה של מצוה זו, ולולב בא לרצות כדי לעצור רוחות רעות וטללים רעים (לקמן לז:) כמו קרבן.
ד) עיין בסוגיא (לב:) אר״י שדרו של לולב צריך שיצא מן ההדס טפח כו׳ אימא וכדי לנענע בו, ע״כ. הלכה מסויימת נאמרה בשעורי לולב כי צריך הוא להיות גבוה מכולם כשעור טפח. שעור זה הוא דין דאורייתא (נדה כו.), עיין ברש״י שם שכתב, וז״ל, שיהא שדרו של לולב יוצא למעלה מן ההדס כשם שהוא גבוה במינו מכולן, ע״כ. למה הוצרך רש״י להוסיף משום שהוא גבוה במינו מכולן אם הסוגיא כבר אמרה כדי לנענע בו. נ״ל כי קיום הנענועים וחלות ההלל וההודאה משתייכים בעיקרם ללולב כדכתיב ״אז ירננו עצי היער״, רק על ידו מצטרפים שאר המינים לקיום הנענועים ההלל וההודאה, והטעם - כרש״י - מפני שהוא גבוה במינו מכולם - הוא המין הגורם קיום ההלל וההודאה, דרך הלולב מתקיימת הודאה ע״י שאר המינים, לכן הלולב צריך לצאת מן ההדס והערבה טפח בשעת נטילה כי הוא החפץ הקובע את קיום ההלל והודאה, והלל והודאה לשם הם חלות בעצם מעשה הנטילה עצמה.
ה) מברכים ״על נטילת לולב״ כי הוא ״גבוה במינו מכולן״ (סוכה לז:). לכאורה הדברים חסרים ביאור, אלא כמו שנתבאר הלולב הוא המין העיקרי בקיום ההלל וקריאת שם שמים ולפיכך מברכים דוקא עליו. [ונ״ל בביאור הדבר, כי כל היצירה מרננת זמירות ליוצר הכל כדכתיב ההרים וכל גבעות וכו׳ יהללו את שם ד׳ וכו׳, ועץ התמר כשמנענע ברוח שר ומרנן תהלות ליוצר הכל יותר מג׳ המינים האחרים מפני שגבוה במינו מכולם].
ו) מצות הלולב במקדש כל שבעה נלמדת מהפסוק ״ושמחתם לפני ד׳ אלקיכם שבעת ימים״ (לקמן מא א, מג.), בשמחה במקדש יש חלות שבח לשם. והנה הרמב״ם (פ״ח מלולב הלי״ב) מביא כמקור לשמחת בית השואבה אותו הפסוק שנאמר בנטילת לולב כל שבעה במקדש. שמחת בית השואבה בעיקרה היתה שמחה של דברי שירות ותשבחות (עיין שם ברמב״ם), א״כ גם נטילת לולב במקדש כל ז׳ היא חלות מצות שיר ושבח, ומסתבר כי בדומה לקיום של ״ושמחתם״ בלולב שבמקדש כן גם במצות ״ולקחתם״ בגבולין יש יסוד של הלל והודאה.
מכל אלה הראיות בע״כ מוכרח כי ישנה חלות הזכרת שם שמים בעצמה של מצות הלולב, לפיכך לרש״י חל בה פסול מום והפקעת נוי.
ועיין בבעל המאור הכותב כי פסול היבש מקורו בגזה״כ של הקריבהו נא לפחתך הנוהג בקדשים. ולכאורה תמוה. אמנם בב״ב (צז:) אנו מוצאים כי פסול הקריבהו מתיחס גם לקידוש היום. מה השייכות בין פסול קדשים לקדוש היום ולולב. אלא הביאור הוא שפסול הקריבהו נא לפחתך - שבעיקרו הוא פסול מאוס - מצטרף לכל מצוות שחל עליהן שם שמים, ולכן קידוש על היין, שמקורו הוא באמירת שירה על היין וסידור שבחו של מקום על הכוס, ולולב, שבעיקר מצותו יש חלות שם שמים בהלל והודאה, חל עליהן הפסול הקריבהו נא לפחתך כמו בקרבנות.
יש שני דיני מאוס: א) דין מאוס מחמת עבירה וע״ז הנוהג בכל המצוות אפילו כשאין בהן חלות שם שמים (עיין ברמב״ם פ״א מציצית הלי״א) ובגמ׳ ע״ז (מז.) ב) דין מאוס של דבר שיש בו מום ושאינו מן המובחר, הנלמד מגזה״כ הקריבהו נא לפחתך, המשתייך רק לקרבנות ולמצוות שיש בהם חלות שם שמים וסדור שבחו של מקום, כמו קדוש על היין ונטילת לולב, ובכך מבוארת שיטת בעה״מ.
שם. רש״י ד״ה ושל עיר הנדחת. וז״ל משום דלשרפה קאי כו׳ וכיון דהאי לשרפה קאי אין שעורו קיים דכשרוף דמי, עכ״ל. דברי רש״י צ״ע, דהא ר״ש סובר כל העומד לשרוף כשרוף דמי (מנחות קב:) לענין טומאת אוכלין, ורבנן חולקים וסוברים שאינו כשרוף דמי, ואנן כרבנן קאי.
וי״ל, כי רש״י סובר דדוקא כשעומד לשרפה אמרי׳ כתותי מכתת שעורה, דלגבי חלות שעורים אף הרבנן מודו לר״ש דכשרוף דמי ואין הכשר שעור. הם סוברים דלאו כשרוף דמי בדברים שאינם זקוקים לשעור כמו טומאת אוכליןב וגטג, אבל כשיש חלות שעור מודים דכשרוף דמי וכתותי מכתת שיעוריה, ור״ש סובר דאף בדברים שאינם צריכים שיעור כשרוף דמיד. (עיין ברש״י לקמן (לא:) ובפרושו באשרה דמשה ובדברי התוס׳ שם.)
שם. במשנה - נקטם ראשו כו׳ פסול. רש״י מפרש שנקטם ראשו פסול משום דלא הוי הדר. יש להבין, למה לא כתב שפסול מטעם חסר - דלכאורה הוא טעם יותר פשוט. ובפשטות נ״ל, שהדר פסול כל שבעה לרש״י, וחסר פסול רק ביום ראשון, ולפיכך נקט את הפסול החמור שפסול כל שבעה, אבל אה״נ דנקטם פסול לרש״י גם משום חסר.
ברם יש לעיין האם פסול החסר נוהג בלולב בהדס ובערבה, או״ד פסול החסר נוהג דוקא באתרוג. ולפי״ז יתכן דמשום כך השמיט רש״י את הטעם של חסר מפסול נקטם ראש הלולב, כי לדעתו חסר פוסל רק באתרוג ולא בשאר המינים. (ועיין בהגהת הגרעק״א או״ח סי׳ תרמ״ה.)
והנה בנקטם ראש ההדס קיימת מחלוקת בין הראשונים אם הוא כשר או פסול, ועיין ברמב״ם ובראב״ד (פ״ח מלולב הל״ג - ו) ובר״ן (לד:). ושיטת הרמב״ן היא שנקטם ראש ההדס כשר ״מפני שהוא עבות בעלין אין הקטימה ניכרת בו״, ונראה, כי סברה זו היא מטעם הדר, כי בחסר אין זו סברה לחלק. חזינן לכאורה דלדעת הרמב״ן פסול החסר חל דוקא באתרוג, ושאר המינים פסולים רק מטעם הדר ולא מטעם חסר, והדבר צ״ע.
שם. תוס׳ ד״ה נקטם כו׳ לכאורה מיירי בשני עלין האמצעיים היוצאין מראש השדרה כו׳ וצ״ל דנקטם ראשו מיירי ברוב העלין העליונים עכ״ל. בהדס וערבה - אם פסול נקטם הראש נוהג בהם - חל הוא בעץ שלהם ולא בעליהם. לכאורה לשדרת הלולב יש דין עץ ולשאר הלולב יש דין עלים. לפי״ז הדעה הראשונה בתוס׳ סוברת שפסול נקטם הראש נוהג בתיומת דוקא, כלומר רק בעץ הלולב. הדעה השניה סוברת שנקטם ראש הלולב פוסל גם בעלי הלולב, ואם נקטמו רוב העלין הלולב פסול, ואע״פ שנקטם בהדס ובערבה חל דוקא בעץ - דפשוט אינו שייך בעלים - בלולב דשייך נקטמו רוב העלין יש פסול נקטם גם בעלין.
שם. תוס׳ ד״ה נפרצו עליו. רש״י מפרש שהעלים נפלו לגמרי מן השדרה. וצ״ע, דלכאורה אם כל העלין נפלו אין חפצא דלולב קיים כלל, ורש״י מפרש את הפסול רק מדין הדר, וצ״ע. ובע״כ צ״ל, כי אע״פ שרוב העלים נפלו לרש״י - מעוטם נשארו. והנה במצות הערבה שבמקדש יוצאים עם עלה אחד בבד א׳ (מד:). חזינן, דכשיש עלה א׳ יש חלות שם חפצא של ערבה, וכן הוא בלולב לדעת רש״י - יש חפצא דלולב אלא שפסול מטעם הדר.
אמנם, עיין ברמב״ם (פ״ז מלולב הל״א), וז״ל כפות תמרים האמורות בתורה הן חריות של דקל כשיצמחו קודם שיתפרדו העלין שלהן לכאן ולכאן אלא כשיהיה כמו שרביט והוא הנקרא לולב, ע״כ. משמע מדבריו שאם נפרצו עליו אין כאן מין כפות תמרים ואינו חפצא של לולב כלל, וצ״ע. לפי״ז, דין נפרצו עליו לכאו׳ צ״ל פסול לרמב״ם כל שבעה, ומהרמב״ם (פ״ח שם הל״ט) משמע כי לולב שנפרצו עליו אינו פסול אלא ביום הראשון בלבד, וצ״ע.
שם. במשנה - לולב כו׳ והיבש פסול. לרש״י פסול מטעם הדר ומטעם ואנוהו, עיין לעיל בשעורים.
עיין בראב״ד (פ׳ ח׳ מהל׳ לולב הל׳ ט׳) המביא בשם הירושלמי כי יבש כמת ופסול כל שבעה. נראה כי הוא סובר שפסול היבש מפקיע את עצם חלות השם של מין לולב מהחפצא, ואין כאן נטילת חפצא של לולב כלל, ומפני כך פסול כל שבעה.
בשעת הדחק פוסק הרמב״ם כי לולב יבש כשר, וזה לשיטתו שיבש הוא פסול הדר. לולב יבש אינו הדר ופסול במקום שיש לולב יותר מהודר ממנו. בשעת הדחק בלי אפשרות אחרת לולב יבש נחשב הדר וכשר.
וי״ל, דהדר מעכב מדין זה קלי ואנוהו כנ״ל בראשית השעורים לפרק זה. ומסתבר דזה קלי מעכב רק כשיכול להתנאות - דאז חייב בנוי, אבל בשעת הדחק שאין נוי בנמצא אינו מעכב. אם נוטלו באופן של שעת הדחק אינו מבטל את מצות זה קלי שהוא היסוד של פסולי ההדרה. והנה, בעל המאור הביא את הפסוק של הקריבהו נא לפחתך שאסור להביא קרבן מן הגרוע, ומשווהו לדיני הדר בלולב. ומתקבל על הדעת שכשליכא טובים מאלו הגרועים בשעת הדחק נחשבים כטובים וכשרים להקרבה. וכן בלולב, כשליכא חפצים יותר טובים גם הגרועים נחשבים כטובים וכשרים ללקיחת מצוה.
הגר״א (או״ח סי׳ תרמ״ט ס״ו) מחלק בין אתרוג שכתוב בו הדר במפורש שאפילו בשעת הדחק אתרוג יבש פסול לבין שאר המינים שבשעת הדחק יבשים כשרים. נ״ל, שהוא סובר כי באתרוג דין ההדר קובע את עצם חלות שם המין ואם אינו הדר אין כאן אתרוג, אבל בשאר המינים הדר אינו דין בעצם שם המין אלא הוי דין פסול. בשעת הדחק יבש בשאר המינים אינו פסול ונחשב הדר, כי כזה החפץ הוא הכי מהודר שישנו ושנמצא - כרמב״ם.
הראב״ד פוסל אפי׳ לולב יבש בשעת הדחק - לשיטתו כי יבש אינו חפצא של ד׳ מינים כלל והוא כמת (פ״ח מלולב הל״א).
שם. במשנה - כדי לנענע בו. עיין ברש״י ובגמרא (לב:). יש לחקור בטפח כדי לנענע בו אי הוי שעור בחפצא או רק היכי תמצא לאפשר נענועים, ונ״מ אי אמרי׳ כתותי מכתת השעור בטפח זה באופן שנתחייב בשרפה. ועיין ברש״י ד״ה של עיר דאמרי׳ כתותי מכתת על הטפח. חזינן דהוי שעור, וכן מוכח בסוגיא בנדה (כו.) ״ה׳ טפחים הם״, עיין שם.
אלא שבזה יש לעיין האם הוי הטפח שעור בפני עצמו או שעור א׳ עם שאר ג׳ הטפחים שבלולב להשוות שעור של ד׳ טפחים.
יתכן שחקירה זו תלויה במחלוקת בין רש״י ותוס׳ (לקמן לב:) בתוס׳ ד״ה צא, שרש״י משוה את מדידת הטפח הרביעי למדידת שלשת הטפחים, אבל בעלי התוס׳ מבדילים ביניהם, כי ג׳ הטפחים נמדדים באופן שונה מהטפח הרביעי, עיין שם. וי״ל, כי לרש״י הטפח הרביעי הוי חלק מעצם שעור הלולב עצמו ונמדד בדרך אחת עם יתר הטפחים, אבל לתוס׳ מדידת ג׳ הטפחים בלולב לחוד והטפח הרביעי לחוד, כי סוברים, שהטפח הרביעי אינו שעור בגוף הלולב אלא שעור בנענועים. שעורי גוף הלולב נמדדים לחוד וטפח של נענוע לחוד.
ויצא נ״מ בהדסים גדולים יותר מג׳ טפחים - למשל בגובה ז׳ טפחים - האם הלולב צ״ל עוד טפח גבוה מההדסים - להיות גבוה ח׳ טפחים. אם דוקא יש חלות דין שעור של ד׳ טפחים בלולב אין הלולב צ״ל באופן זה טפח יותר גבוה מההדסים, אבל אם הטפח האחרון הוא דין בנענועים - גם באופן זה הלולב צ״ל גבוה מההדסים טפח כדי לנענע בו, עיין בפוסקיםו, ועיין לקמן בשעורים (לב.).
ענין פסולי ד׳ המינים כל שבעה
בדין פסולי ד׳ המינים כל שבעה יש לבאר ד׳ שיטות בראשונים: 1) רש״י; 2) תוס׳: 3) רמב״ם; 4) ורמב״ן. ועיין לקמן (מא.) במשנה, דיש מצוה מה״ת במקדש כל ז׳ מקרא ושמחתם; ובגבולין, יש מצות ולקחתם ביום הראשון מדאורייתא, ושאר הימים מדרבנן זכר למקדש מתקנת ריב״ז.
בכל שיטה ושיטה לעצמה חייבים לדון בשלשה ענינים: א) דין הפסולים ביום הראשון מדאורייתא במצות ולקחתם. ב) דין הפסולים במקדש מדאורייתא במצות ושמחתם בכל שבעת ימי החג. ג) דין הפסולים בזמה״ז בגבולין מדרבנן בשאר הימים שנוטלים שבעה זכר למקדש.
בסוגיא שלפנינו (כט:) כתוב שיבש וגזול פסולים כל שבעה בו בשעה ששאול פסול דוקא ביום הראשון. בסוגיא להלן (לו:) כתוב שחסר פסול ביום ראשון בלבד וכשר בשאר הימים.
הנה הביאור בשיטות הראשונים:
שיטת רש״י:
וז״ל - בשלמא יבש פסול מדרבנן נמי כיון דמצוה היא משום זכר למקדש בעינן הדור מצוה, עכ״ל. ולקמן (לו:) ד״ה בשלמא כתב וז״ל: ביו״ט ראשון שלקיחתו מן התורה ובעינן לקיחה תמה כו׳ וביו״ט שני נפיק ביה כו׳ אע״ג דלא היה שלם אלא לרב דאמר אין זה הדר כו׳ אפי׳ בשני נמי לרב לא נפיק דהא מצוה הדורה בעינן הואיל ומזכיר שם שמים עליו וכו׳. לרש״י, במקדש מדאורייתא כל הפסולים פסולים כל שבעה, ודוקא בגבולין מדרבנן בשאר הימים יש קולא לצאת בשאול ובחסר אבל לא עם חפצא שאינו הדר, אך ביום הראשון בגבולין מדאורייתא כולם פסולים.
ונראה, דלרש״י, במצוה דרבנן בגבולין בזה״ז, הפסולין של חסר ושאול כשרים, והוא משום שחסר ושאול מהווים פסולים מיוחדים, שחלים מדאורייתא דוקא במצות ד׳ המינים, ורבנן הקילו בם בשאר הימים, משא״כ הפסולים מטעם הדר ומומים, דאלו פסולים מדין נוי מצוה, וחלים בכל התורה כולה, ולפיכך אפי׳ במצות הנטילה מדרבנן בשאר ימי החג החמירו בהם רבנן ופסולים. ועיין בשעורים לעיל בריש הפרק ביאור מלא בשיטת רש״י ובדין נוי מצוה, דסובר דלפעמים מהווה פסול גם בדיעבד ולא רק דין הדור מצוה לכתחלה, ופסול בכל התורה כולה ולאו דוקא במצות ד׳ המינים, משא״כ שאול וחסר דפסולים רק במצות ד׳ המינים - ובפסולים אלו בזה״ז הקילו הרבנן בשאר הימים בגבולין. מ״מ, מדאורייתא לרש״י, אין חילוק בין מצות ולקחתם למצות ושמחתם, כל הפסולים חלין בשתיהן, וכנראה, סובר דמהוות מעיקרא דדינא מצוה אחת, ולכן אותם הפסולים חלים בשתיהן.
דהנה יש לעיין במצות ולקחתם ושמחתם - האם הווין מעיקרא דדינא מצוה אחת או שתי מצוות מיוחדות. ונ״מ לפסולים, דאי מצוה אחת הן - שוות בדיני הכשר ופסול, אבל אי הויין שתי מצוות מיוחדות אין להשוותן בדיני הכשר ופסול. רש״י סובר כנראה דמצוה א׳ הן ולכן משווה אותן לגמרי, כל הפוסל במצות ולקחתם פוסל בושמחתם, פסולי חסר והדר ושאול נוהגים בין בגבולים ביום הראשון ובין במקדש כל שבעה, משום דמצוה א׳ יש ביום הראשון בגבולין ובמקדש כל ז׳, עם דין אחד של הכשר ופסול.
עוד נ״מ היוצא מהיסוד הזה במי שלוקח לולב במקדש ביום הראשון של החג, האם הוא מקיים שתי מצוות, בין ולקחתם ובין ושמחתם, או״ד מקיים רק מצוה אחת. אם שתי מצוות שונות הן בעיקר דיניהן מקיים שתי מצוות ויש לו שני קיומי מצוות דשתיהן נוהגות בראשון, אבל אם מעיקר חלות דיניהן מהוות מצוה א׳ מקיים רק מצוה א׳ בלבד, והיינו ולקחתם לכם ביום הראשון ולא מצות ושמחתם, דקיום ושמחתם הוי המשך מצות ולקחתם, ומתחילה דוקא ביום השני במקדש ואיננה בראשון. ומכיון שרש״י סובר שמעיקר הדין שוות ומצוה א׳ הן, דשוות לגמרי לגבי הכשר ופסול - הנוטל לולב במקדש מקיים דוקא המצוה האחת של ולקחתם ולא יותר, כי מצות ושמחתם מתחילה ביום השני ומהוה המשך למצות ולקחתם בשאר הימים במקדש, אבל אינה מצוה מסויימת בפני עצמה בראשון, כי בראשון מקיימין דוקא מצות ולקחתם ולא יותר - ואפי׳ במקדש.
שיטת התוס׳.
עיין בתוס׳ ד״ה בעינן (כט:), וז״ל, משום דיום ראשון דאורייתא בגבולין ושאר יומי דרבנן זכר למקדש כו׳ הלכך בעיקר הלקיחה כגון ד׳ מינין ולקיחה לכל אחד תקון בשאר יומי כעין דאורייתא וכן בהדר משום הדור מצוה אבל בחסר ושאול לא תקון וכו׳. התוס׳ דוחים את פירוש רש״י שטעם פסול ההדר הוא מדין ״זה קלי ואנוהו״, עיין בתוס׳ ד״ה לולב, אך הם מקבלים את שיטתו שהדר פסול כל שבעה במצוה דרבנן כמו במצוה דאורייתא, אבל שאול וחסר כשרים במצוה דרבנן. ויש לברר מה ההבדל בין הדר לשאול וחסר.
ונראה, כי לתוס׳ יש שני פסולים בד׳ המינים: א) פסולי חפצא; ב) פסולים בקיום הגברא. חסרון הדר ומומים פסולי חפצא הם. אבל לדעתם שאול וחסר פסולים רק בקיום מצוה של הגברא ובמעשה הלקיחה, אבל לא בחפצא. ולכן הנ״מ בשאר הימים. דין ההדר קובע פסול והכשר של החפצא ומשום כך נוהג בכל הימים, (ור״ל התוס׳, ״משום הדור מצוה״, כלומר, משום הכשר החפצא), אבל שאול דין במצות הגברא - שאינו יוצא בלולבו של חבירו - וחסר דין במעשה לקיחת הגברא - שאין לו לקיחה תמה - אבל בכל אופן החפצא עצמו אינו פסול, ולפיכך אין הפסולים האלו חלים בזמה״ז מדרבנן. וחדוש גדול יש בתוס׳ שחסר אינו פסול בעצם החפצא אלא שפוגם את לקיחת הגברא שאינה לקיחה תמה - ודין הוא בהכשר המעשה בלבד.
ברם בין לרש״י ובין לתוס׳ כל הפסולים נוהגים כל שבעה מדאורייתא במקדש - בין פסולי יבש והדר ובין פסולי חסר ושאול, ושאר ראשונים חולקים עליהם כדלהלן. רש״י ותוס׳ סוברים שהכתוב ושמחתם במקדש מאריך את זמן מצות ולקחתם במקדש לשבעת ימים, ומעיקר דינן הן מצוה אחת. הנוטל לולב במקדש ביום ראשון מקיים את מצות ולקחתם ובשאר ששת הימים אותה המצוה עצמה מתקיימת ע״י הפסוק ושמחתם, מפני כך כל הפסולים דאורייתא של יום ראשון, שאול, חסר והדר - פסולים כל שבעה במקדש, וע״ז חולקים ראשונים אחרים כדלהלן.
שיטת הרמב״ם.
ז״ל הרמב״ם (פ״ח מהל׳ לולב הל״ט) - כל אלו שאמרנו שהם פסולים מפני מומין שבארנו או מפני גזל וגנבה ביום טוב ראשון בלבד אבל ביום טוב שני עם שאר הימים הכל כשר והפסלנות שהוא משום עבודת כוכבים או מפני שאותו אתרוג אסור באכילה בין ביו״ט ראשון בין בשאר ימים פסול עכ״ל. משמעות לשונו סתומה ובלתי מפורשת, שאין הרמב״ם מחלק בשאר הימים בין מצות הלולב במקדש מדאורייתא למצות הלולב בזהמ״ז בגבולין מדרבנן - אלא פסולי מומים ולכם הם כשרים בכל אופן בשאר ימי החג, ועכו״ם ואסורי אכילה בלבד פסולים בשאר הימיםז. ונראה שהרמב״ם סובר שמצות ושמחתם במקדש ומצות ולקחתם בגבולין הן שתי מצוות שונות, ולכן פסולי מצות ולקחתם כמו הדר ולכם אינם נוהגים בושמחתם, אלא שמ״מ זקוקה גם מצות ושמחתם לחפצא של ד׳ מינים. חסרון היתר אכילה לדעת הרמב״ם מפקיע את חלות שם הפרי של אתרוג, כי אין אתרוג שאסור באכילה נקרא פרי עץ הדר וחסר עצם החפצא של אתרוג, ומפני כך גם א״א לצאת בו גם ידי מצות ושמחתם במקדשח ומצות ולקחתם. ולכן אין יוצאים במקדש גם בעכו״ם - שכתותי מיכתת שיעוריה, כי עצם שיעורי החפצא של ד׳ המינים חסרים ואין כאן חפצא של מצוה בכלל, משא״כ בשאר הפסולים כהדר ולכם - דחלים מדין פסול - מ״מ עצם החפצא של ד׳ המינים קיים - ולכן חלים דוקא במצות ולקחתם ולא במצות ושמחתם.
יוצא, שלדעת הרמב״ם, מצות ושמחתם מהווה מצוה בפני עצמה בחלות שמה וקיומה, ואין היא חלות מצות ולקחתם לששת ימים נוספים, ולכן אליבא דהרמב״ם כל פסולי מצות ולקחתם אינם שייכים לושמחתם. זקוקה ושמחתם במקדש דוקא לחפצא של לולב ואתרוג, כי אין מצות ושמחתם מתקיימת במינים אחרים. ובאתרוג שאסור באכילה, ובכתותי מיכתת שעוריה חסר עצם החפצא של אתרוג ולולב, ולכן חלים במצות ושמחתם. משא״כ מומין ושאול, דהחפצא של מצוה קיים אלא שנפסלו. הפסולים במצות ולקחתם אינן חלין במצות ושמחתם.
יוצא שקיימת מחלוקת יסודית בין רש״י ותוס׳ מצד אחד לבין הרמב״ם מצד שני. לרש״י ותוס׳ - מצות ושמחתם היא המשך דמצות ולקחתם מדאורייתא, ולפיכך שוות בכל דיני הכשרן ופסולן. לפי הרמב״ם - שתי מצוות שונות הן, אלא ששוות דוקא במין ובחפצא של מצוה, ברם אין הלכותיהן דומות כלל בדיני הכשר ופסול.
אלא דאי קשה הא קשה - מדוע מכשיר גזול ומצוה הבאה בעבירה בשאר הימים במקדש מדאורייתא, דהא גזול אינו פסול דוקא במצות ולקחתם אלא בכל התורה כולה בכל המצוות, ומ״ש מצות ושמחתם משאר מצוות התורה, והדבר צ״ע, ויתר הראשונים חולקים עליו, וצ״ע.
שיטת הרמב״ן.
ז״ל במלחמות: וביום הראשון בעינן לכם ובשני אפילו במקדש יוצא הוא בלולבו של חבירו כו׳ ל״ש ביו״ט ראשון ל״ש ביו״ט שני דבכל לולב הניטל מה״ת קתני הגזול והיבש פסול כו׳ ובגמ׳ ירושלמי כו׳ כל הפסולין אינן פסולין אלא ביו״ט הראשון בלבד דבר ברור הוא להכשיר הפסולין ביום שני במדינה וכו׳ עכ״ל.
הרמב״ן סובר כי כל פסולי ד׳ המינים נוהגים במקדש כל ז׳ חוץ מלכם שנוהג דוקא ביום הראשון, ברם בשאר הימים בגבולים כל הפסולים כשרים.
בבאור שיטתו אמר הגר״מ זצ״ל בשם אביו הגר״ח זצ״ל שסובר הרמב״ן כי עיקר קיום מצות ושמחתם שונה היא ממצות ולקחתם, דשתי מצוות נפרדות הן, מכל מקום דיניהן שוים לגבי הכשר החפצא למצוה, דחפצא שהוא פסול לולקחתם פסול לושמחתם, ולפיכך דיני הדר וחסר המהווים לרמב״ן פסולים בחפצא חלים בין במקדש ובין במדינה דין תורה כל שבעה. ברם דין לכם דין הוא במעשה המצוה ובקיום הגברא, דשאול אינו פסול בחפצא ורק פסול בלקיחת הגברא. דיני לקיחה נוהגים במצות ולקחתם ולא בושמחתם המהווה מצוה מיוחדת לעצמה.
ברם ז״ל הרמב״ן: בשלמא יבש בעינן הדר דהדר דשמא אתרוג כתיב כל היכא דבעינן אתרוג בעינן הדר וכו׳. נראה, שלשון זה ברמב״ן קשה לפירוש הגר״ח זצ״ל, כי משמעה שהדר פסול במקדש כל שבעה משום שהדר אינו דין פסול בעלמא אלא שהדר הוי דין בעצם חלות השם של אתרוג - אתרוג שאינו הדר אינו מין אתרוג כלל (ועיין לעיל בשיעורים בשם הגר״א לגבי יבש בשעת הדחק), ולפיכך פוסלו במקדש, אבל לא משום שהוא פסול בעלמא בחפצא כסברת הגר״ח. וא״כ אין הרמב״ן משוה ושמחתם ולקחתם בדיני הכשר ופסול, מכיון דשתי מצוות הן, אלא שסובר שדבר שאינו הדר אינו חפצא של אתרוג כלל ולכן אינו ראוי לושמחתםט.
הגר״ח זצ״ל דחה משמעות זו, ששאל, אם אתרוג שאינו הדר לרמב״ן אינו מין אתרוג כלל - למה מכשירו הרמב״ן בזהמ״ז בגבולים, כי אפי׳ המצוה מדרבנן זקוקה למין אתרוג, ובע״כ צ״ל, טען הגר״ח זצ״ל, כי לשונו זה לאו דוקא, אלא ר״ל, כי הדר פסול הגוף הוא, ואינו כשאול שהוא פסול גברא במעשה המצוה. באמת, בשאר מקומות, הרמב״ן במלחמות קורא לחסרון הדר ״פגמי אתרוג ולולב״, משמע שהוא דין פסול הגוף סתם אבל לא הפקעת עצם המין, וצ״ע. (ועיין לעיל בשיעורים על המשנה ובביאור חסרון הדר אם דין פסול הוא או דין הפקעת מין הוא.)
פסולי ד׳ המינים ביו״ט שני של גליות
זייל הרמב״ם: כל אלו שאמרנו שהם פסולין מפני מומין שבארנו או מפני גזל וגנבה ביו״ט ראשון בלבד אבל ביו״ט שני עם שאר הימים הכל כשר עכ״ל (פ״ח מהל׳ לולב הל״ט).
יש להעיר מדוע הזכיר הרמב״ם את הדין של יו״ט שני בפני עצמו. ואמר הגר״מ זצ״ל כי הרמב״ם סובר שרק קיום של ״ושמחתם״ הנוהגת בשאר הימים מתקנת ריב״ז מקיימים בלקיחת פסולים, אבל מצות ולקחתם זקוקה לכשרים. ביו״ט שני של גליות ישנן שתי מצוות מדרבנן: 1) ״ולקחתם״ מדין יו״ט שני; 2) ״ושמחתם״ מתקנת ריב״ז. הרמב״ם סובר דלכתחילה חייבים לקחת כשרים ביו״ט שני מדין ״ולקחתם״ ורק בדיעבד יוצאים בפסולים את מצות ״ושמחתם״ מתקנת ריב״ז, לפיכך הטעים הרמב״ם ״ביו״ט שני עם שאר הימים״, כלומר ביו״ט שני הנכלל עם שאר הימים במצות ״ושמחתם״ יוצאים בפסולים. מ״מ לפי דעת הרמב״ם לכתחלה זקוקים ליטול כשרים ביו״ט שני.
ברם נ״ל, שממה שאין נוטלין לולב בזה״ז בגלות בשמיני עצרת, מוכח כי לגבי נטילת לולב בסוכות אינו נוהג דין ספיקא דיומא. יוצא דביו״ט שני של גליות יש דוקא מצות ״ושמחתם״ ואין מצות ״ולקחתם״ נוהגת מדרבנן כלל. ולפי״ז אין צורך אליבא דהרמב״ם לקחת לכתחילה ביו״ט שני של גליות מינים הכשרים ליום הראשון.
ונ״ל שהבאור בזה הוא על פי שיטת הרמב״ם המפורסמת בדין יו״ט שני של גליות בזה״ז (פ״ו מיו״ט הלי״ד - ט״ו) וז״ל: אבל היום כו׳ אין יו״ט שני להסתלק מן הספק אלא מנהג בלבד ולפיכך אני אומר שאין מערב אדם ומתנה בזהמ״ז לא ערובי תבשילין ולא ערובי חצרות וכו׳. לדעת הרמב״ם אין אנו נוהגין בזה״ז יו״ט שני של גליות בתורת ספק אלא בתורת ודאי ולפיכך אין תנאים חלים. לפי״ז י״ל, כי שונה לולב בזמן הזה - שהוא משום המנהג - מדינו לבני הגולה בזמן הראייה. בזמן הראייה ביום השני היו נוטלים מדין ספק ממש, ולקחו לולבים אפי׳ בשמיני עצרתי, וביו״ט שני חזרו אבותינו אחרי מינים כשרים משום הספק דיום ראשון מדין מצות ״ולקחתם״, אבל בזהמ״ז חייבים ליטול את הלולב ביום השני ודאי מתקנת ריב״ז - ודוקא מדין מצות ״ושמחתם״. המנהג ששלחו מתם מחדש איסור מלאכה ודאי על בני הגולה לדעת הרמב״ם ביום השני, אבל אינו מחדש חובת לולב על פי מצות ״ולקחתם״ דיום ראשון, הואיל וכבר חייבים לקחתו מדין ריב״ז זכר למקדש. כיון דיש חוב קדום לקחת את הלולב מדין ״ושמחתם״ לא הנהיגו בשני חובת לולב מדין ״ולקחתם״ ויו״ט שני של גליות, ומשו״ה פוסק כי לכתחלה יוצאים בשני במינים פסולים למצות ״ולקחתם״. אין מנהג חל על גבי תקנה, ולכן פוסק הרמב״ם כי פסולי הראשון כשרים ביו״ט שני לכתחלה (שלא כגר״מ זצ״ל) משום שאין חובת ״ולקחתם״ נוהגת בזה״ז ביו״ט שני של גליות כלל; רק חובת ״ושמחתם״ מתקנת ריב״ז נוהגת. לא הונהג ליטול את הלולב ביום שמ״ע כי לגבי לולב ליכא מנהג יו״ט שני; התקנה של ריב״ז מונעת את חלות המנהג בכל החג לגבי דין הלולב.
שיטת הריטב״א.
הריטב״א (כט:) מביא שתי שיטות ראשונים בדין פסולים ביו״ט שני של גליות. ז״ל השיטה הראשונה: וכל שאמרנו שפסולין ביום הראשון בלבד דעת גדולי רבותינו ז״ל שהוא נוהג בזה״ז ב׳ ימים כו׳ כיון שאנו עושים יום שני בתקנת חכמים משום מנהג אבותינו שהיו עושים אותו בספק ככל חומרי יום ראשון הרי אנו כאלו אין אנו יודעים בקיבעא דירחא בכל עניניו וכו׳.
לשיטה זו - בנגוד לרמב״ם - הדין של מנהג אבותינו מחדש בזה״ז חלות של ספק, וכל דיני הראשון נוהגים בשני - גם החומרות דהלכות לולב; מצות ״ולקחתם״ נוהגת ביום טוב שני ומחייבת ד׳ מינים כשרים.
אמנם צ״ע, כי אע״פ שמצות ״ולקחתם״ אינה מתקיימת בפסולים, למה בדיעבד לא נוטלים פסולים ביום טוב שני מדין ״ושמחתם״ כתקנת ריב״ז זכר למקדש, שהרי מצות ״ושמחתם״ חלה בודאי ביום שני, וכדמוכח ממה שאין לוקחים את הלולב בזה״ז ביום שמנ״ע, ושבעת ימי ״ושמחתם״ מסתיימים ביום הושענא רבה; היום השני נכלל בזה״ז במצות ״ושמחתם״ מריב״ז באופן ודאי, וא״כ בדיעבד יש ליכול הפסולים ולברך עליהם ביום שני, ולמה לריטב״א אינו כן?
ונ״ל, שכדי לתרץ את הקושיא הזו יש להקדים קושיה אחרת, הלוקח פסולים ביו״ט ראשון לא יצא, וקשה, למה לא קיים בדיעבד ביום הראשון את מצות ״ושמחתם״ לפי תקנת ריב״ז. התירוץ הוא, דבמקום שיש מצות לולב מדין ״ולקחתם״ דאורייתא אין תקנת ריב״ז חלה, מצות הנטילה ביום הראשון מהווה מצות ״ולקחתם״ דאורייתא בלבד.
ונראה, כי כן הוא בנוגע ליו״ט שני לפי דעת רבותיו של הריטב״א. כיון שמצות ״ולקחתם״ נוהגת בו מטעם מנהג אבותינו בידינו, לא חלה תקנת ריב״ז ליטל לולב מדין ״ושמחתם״ זכר למקדש, ואע״פ שחובת הלקיחה ביו״ט שני היא משום ספק גרידא, הואיל ויש חובת לקיחה אחרת, תקנת ריב״ז זכר למקדש אינה חלה, ולפיכך סוברים שאין ליטול פסולים כלל ביו״ט שני - אפילו בדיעבד.
היוצא לנו כי לרמב״ם תקנת ריב״ז חלה ביו״ט שני באופן ודאי מדין ״ושמחתם״ זכר למקדש, ולדעתו מצות ״ולקחתם״ מדין מנהג אינה חלה כלל ביו״ט שני, ולכן מכשיר פסולים ביו״ט שני לכתחילה. שיטת רבותיו של הריטב״א הפוכה, מצות ״ולקחתם״ בלבד נוהגת ביו״ט שני, ואין תקנת ריב״ז ״ושמחתם״ זכר למקדש חלה כלל.
וז״ל השיטה השניה בריטב״א: אבל מורי רבינו שלמה אמר לי כו׳ דכיון דידעינן בקביעא דירחא ואין לנו בקדושת היום השני אלא להזהר במנהג אבותינו כו׳ אין זה אלא להחמיר בקדושתו אבל להחמיר במצוות הנוהגות בו כיום ראשון אין לנו וכו׳. נראה, כי ר״ש מסכים עם פרוש הרמב״ם כי יו״ט שני בזה״ז אינו דין ספק אלא דין מנהג ודאי, ולגבי מצות לולב אין מנהג יו״ט שני נוהג, מכיון שישנה מכבר מצות לולב מתקנת ריב״ז זכר למקדש. לפי״ז נוטלים פסולים לכתחילה ביו״ט שני לפי תקנת ריב״ז ומברכים עליהםכ
שיטת הר״ן היא כי ביו״ט שני נוטלים פסולים בלי ברכה. לדעתו דין יו״ט שני מוטל בספק, ספק יום ראשון על פי דין מצות ״ולקחתם״ הנוהגת דוקא בכשרים או ספק יום דחוה״מ ע״פ מצות ״ושמחתם״. בסופו של החג יום הושענא רבה הוא היום האחרון של נטילת ״ושמחתם״. אין דין ספקא דיומא בלולב בשמנ״ע. מ״מ, ביום טוב שני יש דין ספק ונוטלים פסולים מספק. ההלכה כדעת הר״ן.
קונטרס בענין מצוה הבאה בעבירה
בדין מצוה הבאה בעבירה, עיין (ל.) בגמרא, שלולב הגזול פסול גם ביו״ט שני משום דהוה ליה מצוה הבאה בעבירה.
בלולב הגזול שנתייאשו הבעלים, חולקים ר״ת ור״י אם הגזלן יכול לצאת בו מצות לולב למ״ד יאוש בכדי קונה. עיין בתוס׳ ב״ק (סז.) ד״ה אמר. ר״ת סובר שאע״פ שיאוש בכדי קונה, אין הגזלן יוצא בלולב זה, עדיין הוא פסול מפני מה״ב. ר״י חולק וסובר שאכן יוצא.
יש להבין את יסוד פלוגתתם. ונראה, שיש לפרש את המחלוקת הזאת בשני אופנים. א) הירושלמי במס׳ שבת (פרק האורג הלכה ג׳) על ההלכה של מי שקרע על מתו בשבת יוצא ידי מצות קריעה אע״פ שהוא חייב מיתה מפני שחלל את השבת, מקשה, למה יוצא, ומ״ש מהאוכל מצה גזולה בפסח שאינו יוצא ידי מצות אכילת מצה. ז״ל התירוץ שם: תמן גופא עבירה, ברם הכא הוא עבד עבירה, כך אני אומר, הוציא מצה מרה״י לרה״ר אינו יוצא בה ידי חובתו בפסח (בלשון תמיה), עכ״ל.
הירושלמי הניח את היסוד להבנת כל הענין של מצוה הבאה בעבירה. עבירה בעת המצוה אינו יסוד דין זה. חטא בבת אחת עם עשיית המצוה אינו פוסל את המצוה. רק החפצא הגזול דהוא גופא עבירה הוא פסול למצוה. החפצא של גזלה מהווה חפצא של עבירה ולפיכך הוא פסול למצוה, אבל הקורע באיסור בשבת על מתו והאוכל מצה אגב הוצאה מרשות לרשות בשבת יוצאים ידי חובתם מפני שאין החפצא חפצא של עבירה.
לפי״ז י״ל, דבזה פליגי ר״י ור״ת: לפי ר״י, השם של גזול הפוסל את החפצא למצוה תלוי בדין גזלה בדיני ממונות. כל זמן שבדיני ממונות החפץ הוא גזול נפסל הוא גם למצוה. אבל אם יאוש בכדי קונה, ממילא פקע ג״כ השם של פסול הגזול בנוגע למצוות. אליבא דר״ת, השם של גזול בחפצא הפוסלו למצוות אינו תלוי בדיני ממונות. גם אם יאוש בכדי קונה, נשאר על החפצא שמו של פסול גזול מפני שהחפץ בא לידיו בגזלה.
התוס׳ בב״ק (שם) הקשו על ר״ת: אם יש יאוש ושנוי רשות, הלוקח יכול לצאת ידי חובתו בלולב שקנה מהגזלן (כמו פשטות הסוגיא באונכרי (ל:), וקשה לר״ת, למה לא נשאר על החפצא בידי לוקח חלות השם של פסול גזול. ועוד קשה, אם שנוי קונה, הרי איתא (לקמן ל:) שהגזלן יכול לצאת ידי חובתו בדבר הגזול אחרי השנוי, ולר״ת למה באופן זה פקע מהחפצא הפסול של גזול.
ונראה, שבשנוי קונה הטעם ברור, מפני שע״פ דין יש חלות שם חפצא חדש שאינו אותו חפץ שהיה גזול. הרי איתא בב״ק (צד.) שגם בנוגע לפסול של אתנן זונה אחרי שנוי - למ״ד הסובר שנוי קונה - הוכשרה הבהמה להקרבה, א״כ אין תימה שהפסול של גזול ג״כ פקע מהחפצא ע״י שנוי.
בנוגע לקושיא בענין לוקח, נ״ל שהפסול של גזול בחפצא תלוי באיסורא אתי לידיה. אליבא דר״ת למי שעשה את מעשה הגזל גם אחר שקנה אותו בדיני ממונות נחשב החפצא לגזול, אבל הלוקח שקנה ביאוש ושנוי רשות לא עשה מעשה גזילה מהבעלים, ובהיתירה אתי לידיה, ולפיכך פקע אחרי קנייתו הפסול של גזול בחפצא.
לפי דרך זאת יוצא שלר״ת בכל מצוות התורה יש פסול מה״ב בדבר הגזול אחרי יאוש.
ב) עיין בספר הישר לר״ת (חלק החידושים סי׳ ק״כ) וז״ל: ונ״ל משום דסבירא ליה לעולא דיאוש כדי בעלמא קני לבד מקרבן ואתרוג, דבפרק מרובה אמר עולא מנין ליאוש שאינו קונה שנאמר והבאתם גזול, ור׳ יוחנן בלולב הגזול דריש ליה לגבי אתרוג נמי מהכא וכו׳. נראה מספר הישר, שר״ת סובר, שבעלמא יאוש בכדי קני אפילו לענין מצוות, אלא שבנוגע לקרבן וללולב אין היאוש קונה. וצ״ע, מה הצד השוה שבין קרבן ללולב.
ונ״ל, ששיטת ר״ת היא שבמצוות הזקוקות לחלות השם של ״לכם״ אין יאוש קונה, לכן בקרבן הזקוק לחלות בעלים ול״לכם״ יאוש אינו קונה, וה״ה בלולב הזקוק ל״לכם״ אין יאוש קונה. וצ״ל לפי״ז, ששונה הדין של ״לכם״ בלולב ביום הראשון מביתר ימי החג. ביום הראשון, ״לכם״ בלולב בא להוציא גם את השאול כדאיתא בגמ׳ סוכה (כט. מג.) אבל ביתר ימי החג הדין של מה״ב קובע שיש פסול של ״לכם״ רק בגזול, אבל שאול אכן נחשב ל״לכם״. הטעם פשוט, הרי בשאול יש קנייני שאלה לשואל - משא״כ בגזול. ביתר ימי החג קנייני השאלה מכשירים את הלולב למצות לקיחה, אבל לולב הגזול הוא פסול.
לפי זה, שיטת ר״ת מוגבלת למצוות הזקוקות ל״לכם״ ולקנין בעלים, אבל לא לשאר המצוות.
ועיין בסוגיא לעיל (ט.) בתוס׳ ד״ה ההוא שהקשו דאם יש פסול כללי של מצוה הבאה בעברה מן התורה, מדוע צריכים פסוק מיוחד - ״חג הסוכות תעשה לך״ - למעוטי גזולה, הרי הסוכה פסולה מפני הפסול של מה״ב.
לפי הנ״ל אליבא דר״ת מתורצת הקושיא. רק במצוות הזקוקות לדין של ״לכם״ סובר ר״ת שגם אחרי יאוש - אפילו אם יאוש קונה - קיים הפסול של גזול ומצוה הבאה בעברה. שיטתו נאמרה בלולב ובקרבן, והגמרא כאן מביאה את הפסוק של ״לך״ להוכיח שגם הסוכה נכללת ביחד עם הלולב ועם הקרבן כמצוה הזקוקה לחלות בעלים ולדין של ״לכם״. ממילא סוכה גזולה תהיה פסולה גם אחרי יאוש, משא״כ בשאר מצוות התורה.
לפי ספר הישר צ״ל, שאין קושיא נמי משנוי קונה ומיאוש ושנוי רשות, כי קניינים אלו קונים קנין גמור גם בנוגע לחלות דין ״לכם״ במצוות. אבל יאוש בכדי אינו קונה קנין גמור לגבי דין בעלים ו״לכם״ במצוות.
ב

ונראה,
שאין ספק שהרמב״ם קבל את שיטת הירושלמי שהדין של מה״ב תלוי בחלות השם של גזול בחפצא של המצוה, ולא בעברה שנעשתה בשעת עשיית המצוה. וז״ל הרמב״ם בהלכות שופר (פ״א הל״ג): שופר הגזול שתקע בו יצא שאין המצוה אלא בשמיעת הקול אע״פ שלא נגע בו ולא הגביהו השומע יצא ואין בקול דין גזל עכ״ל. הרמב״ם פוסק שאדם יוצא ידי תקיעת שופר בשופר הגזול. טעמו הוא שהחפצא של מצות שופר אינו השופר עצמו אלא הקול, הרי מצות שופר אינה התקיעה אלא השמיעה, לפיכך הקול של השופר הוא החפצא של המצוה, וקול איננו גזול. השם של גזול בחפצא של השופר אינו פוסל את שמיעת הקול, ואע״פ שבעת שמיעת השופר הוא עושה את מעשה העברה של גזלה ע״י הגבהתו - אינה פוסלת את המצוה. עבירה בשעת עשיית המצוה אינה פוסלת. יוצא שהרמב״ם סובר כשיטת הירושלמי בקורע על מתו בשבת (ההיקש בין הרמב״ם והירושלמי קיבל מו״ר שליט״א מהגר״מ זצ״ל בשם אביו הגר״ח זצ״ל).
עיין שם בראב״ד וז״ל: א״א, ואפילו אם יהיה בו דין גזל יום תרועה יהיה לכם מ״מ, הכי איתא בירושלמי עכ״ל. ולכאורה דבריו משוללי ביאור. ואשר נ״ל, שהראב״ד סובר כספר הישר לר״ת שרק במצוות הזקוקות לחלות של ״לכם״ יש הפסול של מה״ב. מצוות כאלו הן הקרבנות, הלולב, והסוכה, אבל בשופר אין בו דין ״לכם״ כלל, לפיכך אין בשופר לדעתו הפסול של מה״ב.
נחזור לשיטת הרמב״ם. הוכח שהוא קבל את שיטת הירושלמי שמה״ב מוגבלת לפסול גזול בחפצא, ויש לברר שיטתו בנוגע למחלוקתם של ר״ת ור״י.
והנה ז״ל (פ״ח מלולב הל״א): ארבע מינין האלו כו׳ שהיה אחד מהן יבש או גזול או גנוב אפילו לאחר יאוש או שיהיה מאשרה הנעבדת אע״פ שבטלו האשרה מלעבדה או שהיה של עיר הנדחת הרי זה פסול עכ״ל. צ״ע, הרי הרמב״ם פוסק שיאוש בכדי אינו קונה (פ״ה מגנבה הל״ב), וא״כ מה ביאור החידוש שלו שאפילו לאחר יאוש בעלים הלולב פסול, דלכאורה הוא פשוט שהרי יאוש אינו קונה.
ונ״ל שהרמב״ם סובר, שאפילו אחרי יאוש עם שנוי רשות הלולב פסול, בזה הוא נוקט שיטה חדשה דגם ללוקח מהגזלן הקונה את הלולב ביאוש ובשנוי רשות קיים הפסול של מה״ב. (כנראה הרמב״ם מפרש את הסוגיא באונכרי (לקמן ל.) כלשונו השניה של רש״י שם, המפרש שמדובר רק למ״ד הסובר יאוש בכדי קונה, לפיכך, אחרי שהגנב כבר קנה ביאוש בכדי, יכול הלוקח ממנו ליטול את הלולב למצותו. ככה, קנין הלוקח בא בקנין גמור.) טעמו, כיון שהלוקח מהגזלן קנה את הלולב בקנין גזלה ביאוש ובשנוי רשות, נשאר השם של גזול על הלולב. והחפצא של לולב עדיין פסול ללוקח. (ונראה שזה פשוט, שרק ללוקח הראשון הלולב פסול, ללוקח שני - הלוקח מן הלוקח הראשון בהיתר גמור - הלולב כשר.)
ונראה לבאר את פסק הרמב״ם ע״פ ביאור הגר״ח זצ״ל, דלפי הרמב״ם גם הלוקח עושה מעשה גזלה. ועיין ברמב״ם (פ״ה מגנבה הל״א) וז״ל: אסור לקנות מן הגנב החפץ שגנב ועון גדול הוא שהרי מחזיק ידי עוברי עבירה וגורם לו לגנוב גניבות אחרות שאם לא ימצא לוקח אינו גונב וע״ז נאמר חולק עם גנב שונא נפשו עכ״ל. וביאר הגר״ח זצ״ל, דהעון של הלוקח הוא שמשתתף בגנבה עצמה והריהו כגנב עצמו מפני שחולק עמו. והרמב״ם ס״ל (שם הל״ג) שהלוקח מגנב שקונה ביאוש ושנוי רשות חייב לשלם דמים לנגנב, והראב״ד משיג. והגר״ח זצ״ל ביאר דהלוקח חייב לשלם משום מעשה הגזלה שלו, ולא מבעיא בשנוי רשות קודם יאוש דהוי מעשה גזלה עבור הלוקח בשעת הלקיחה, אלא אפי׳ לאחר יאוש, דקונה הלוקח, לפי הרמב״ם ג״כ יש חלות גזלה בקניית הלוקח. ואע״פ שקונה, הדמים שמשלם לנגנב הם דמי גזלה. ולפי״ז אתי שפיר דגם לאחר קנין יאוש ושנוי רשות הוי מצוה הבאה בעברה עבור הלוקח דהוי כגנב עצמו. ברם הגר״ח זצ״ל חלק בין לוקח דעובר באיסור גזלה בקנינו מהגנב לבין יורש דאינו עובר, ועל כן, אצל יורש אינה מצוה הבאה בעבירה, ויורש הקונה מגנב ביאוש ושנוי רשות יש לו לקיים המצוה עם הלולב שירש, והדברים מאירים.
סיוע לפרוש זה יש להביא מהא שכתב הרמב״ם את הדין של לולב הגזול ביחד עם האשרה שביטלה. האשרה שביטלה פסולה מפני חלות השם מאוס שבחפצא שאינו נפקע בבטול האשרה, החפצא מאוס ופסול למצוה אע״פ שהבטול הפקיע את איסורי האשרה. לדעת הרמב״ם נ״ל, שהפסול של גזול שוה לפסול אשרה שביטלה. גם בחפצא שהיה גזול חל הפסול של מאוס, פסול זה נשאר בחפצא גם אחר שהחפץ נקנה ללוקחו מהגזלן ביאוש ובשנוי רשות. אפילו אחרי שהחפץ איננו גזול בדיני ממונות נשאר הוא פסול ומאוס למצוה. (כסמך לפרוש זה, בספר יחזקאל (פרק יח) השווה הנביא את חטא הגזל לחטאי ע״ז, זנות ורציחה. כל אלו נקראים תועבות.)
וע״פ הירושלמי הוסיף הגר״ח זצ״ל ואמר: דאליבא לראשונים דסוברים דלולב גזול פסול כל ז׳ ימי החג (שלא כרמב״ם), דהוי פסול בגוף החפצא כנ״ל, מ״מ לולב שאול שלא מדעת יתכשר בשאר ימי החג. דאע״ג דשואל שלא מדעת הוי גזלן, מ״מ כתבו הראשונים (בב״ק צז.) שאין לגזלן זה קניני גזלה בחפצא, אלא שמוטל עליו חיוב אחריות בלבד, כי החפצא עדיין נמצאת ע״פ דין ברשות הבעלים הראשונים. ולפי״ז, לא יפסל לולב שאול שלא מדעת בפסול גזול בשאר הימים, שמכיון דאין לגזלן קניני גזלה בחפצא אין בו חלות הפסול של גזול, ודוקא לולב הגזול בקניני גזלה ושיצא מרשות הבעלים פסול בפסול גזול למצוה, ולולב שאול שלא מדעת, מכיון דאינו חפצא של גזלה, כשר לנטילה בשאר ימי החג, והוא חידוש עצום.
ג

ר״י
סובר שבכל המצוות פקע הפסול של גזול אחר שחל קנין גמור בחפצא לגזלן או ללוקח ממנו. מכל מקום הוא מודה שאם הקדיש הגזלן בהמה לקרבן אחרי יאוש הקרבן פסול מדין ״קרבנו ולא הגזול״.
עיין בתוס׳ (בבא קמא סז. ד״ה אמר) וז״ל: ואע״ג דגבי קרבן נמי הוי יאוש ושנוי השם כו׳ מ״מ כיון דאין קנוי לו אלא מחמת שהקדיש ולא היו לו קנוי קודם פסליה להקרבה משום מה״ב עכ״ל. לפי התוס׳ בב״ק, הטעם שבגללו נפסל הקרבן הוא שחלות ההקדש באה בפסול, ההקדש עצמו יצר את הקנין מהנגזל, לפיכך ההקדש חל בפסול. בשאר מצוות, אחרי קנין הגזלן בשלמות, פקע גם הפסול של גזול למצוות, שאין בהן חלות קדושה בפסול כמו שיש בקרבן ואין שייכות בין הקנין שבאה בראשונה ועשיית המצוה אחרי כן, משא״כ בקרבן שמצות ההקרבה מתחילה מעת חלות ההקדש שגרמה הקנין - ולפיכך פסול.
התוס׳ במכילתין לעיל (ט. ד״ה ההוא) מביאים טעם אחר, וז״ל: ואע״ג דגבי קרבן נמי איכא שנוי השם כדאמר התם כו׳ מ״מ ממעט מדכתיב קרבנו כיון דקודם הקדש לאו שלו הוא ואע״ג דחל עליו הקדש כו׳ לא חזי להקרבה דבעינן קרבנו בשעה שמקדיש עכ״ל. טעמם הוא שחסרים בעלים המקדישים את הקרבן, הקרבן פסול מפני שאין לו בעל קרבן בשעת ההקדש.
גם הרמב״ן בספר מלחמות ד׳, בפרק הגוזל בתרא (קי״ד) מפרש ככה, וז״ל: וה״פ בודאי גבוה קני, דאיכא שנוי השם, א״נ שנוי רשות, אבל גזלן לא קני, וכיון שאין לו בעלים האיך יקרב, הרי מקדיש לא קנאו מעולם, ואינה ראויה ליקרב ע״ג מזבח כלל וכו׳. ויש להבין סברה זאת, דצ״ע שהרי יאוש ושנוי השם או יאוש ושנוי רשות קניני גזילה המה; על ידם נקנית הגזלה לגזלן עצמו, והוא המקדיש של הקרבן, א״כ למה אין הגזלן עצמו הבעל שהקדיש את הקרבן.
כדי לתרץ את הקושיה יש לחקור בקניני גזלה של יאוש ושנוי רשות או יאוש ושנוי השם: היש כאן קנין גזלה מיוחד, או דילמא יש כאן קנין יאוש הדומה לקנין יאוש באבדה. אם קיים קנין גזלה מיוחד, אז י״ל דבבת אחת עם שנוי הרשות ושנוי השם קונה הגזלן את החפצא ומקדישו. לפי״ז היה הגזלן נחשב לבעלים המקדישים את הקרבן. אבל אם אין כאן קנין גזילה מיוחד, אלא שיש כאן קנין יאוש כמו באבדה, י״ל שהלוקח מהגזלן או הקדש קונים את החפץ באופן ישיר מהנגזל עצמו מפני יאושו, כמוצא אבדה הקונה את האבדה באופן ישיר מהבעלים שנתייאשו, הגזלן לא קנה את הבהמה יחד עם חלות ההקדש, ההקדש חל מעצמו מבית הנגזל בלי בעלים המקדישים, ולכן הקרבן פסול. וכך היא שיטת הרמב״ן והתוס׳ לעיל. אבל התוס׳ בב״ק סוברים שהגזלן קונה את החפץ בב״א עם שנוי הרשות ומקנהו ללוקח, לדעתם הגזלן אכן נחשב לבעלים המקדישים של הקרבן, הקרבן פסול מטעם אחר.
ד

כתב
הרמב״ם (פ״ה מאיסורי מזבח הל״ז) וז״ל: הגונב או הגוזל והקריב הקרבן פסול והקב״ה שונאו שנא׳ שונא גזל בעולה ואצ״ל שאינו מתקבל. ואם נתייאשו הבעלים הקרבן כשר, ואפילו היה חטאת שהכהנים אוכלים את בשרה וכו׳. הנה, א״א שמדובר בגזל והקדיש בהמת חולין, שהרי לפני יאוש אין ההקדש חל כלל והריהו חולין בעזרה, לכן מוכרח שהרמב״ם איירי בגזל קרבנו של חבירו. שיטתו היא שאם הגוזל קרבנו של חבירו מביאו לפני יאוש לשם עצמו הקרבן נפסל והגזלן עבר עבירה מיוחדת של הקרבת קרבן גזול שהקב״ה שונאו.
מבואר אליבא דהרמב״ם שאם הגזלן מקריב את הקרבן שגזל אחרי יאוש הקרבן כשר מה״ת. יאוש בכדי קונה בקרבן הגזול, ובעלות של הקרבן עוברת מהבעלים הראשונים שנתייאשו לגזלן. הרמב״ם סובר כך בכל הקרבנות, אפילו קרבן חטאת המופרש בעד חטאו של הנגזל הופך אחרי יאוש להיות קרבנו של הגזלן. בחלות הבעלים החדשים על הקרבן חלה גם קביעת חטא מחודשת בעד הגזלן. הגזלן מביא את החטאת בעד חטאו. לכאורה שיטתו תמוהה, דהא בעלמא יאוש אינו קונה ומ״ש קרבן מבעלמא.
ונראה לומר, דמעיקרא דדינא יאוש בכדי היה קונה, אלא חובת השבת הממון הגזול לבעלים היא המונעת את חלות קנין היאוש בכל גזלות דעלמא. מפני חובת השבת הממון קנין היאוש בכדי אינו חל. אבל בקרבן שהבעלות בו היא בעיקר לענין כפרה גרידא אין חובת השבה נוהגת, ומכיון שכך, בקרבן חל קנין היאוש בכדי לחלוטין להעביר את שם הבעלים המתכפרים בקרבן מהנגזל לגזלן.
אבל עדיין טעון עיון פסקו של הרמב״ם, הרי בררנו שהרמב״ם סובר שהפסול של מה״ב קיים גם אחרי קניית דבר הגזול, וגם בלוקח ראשון מהגזלן אחרי יאוש ושנוי רשות נשאר הפסול של גזול בחפצא, וא״כ למה הוכשר הקרבן אחרי יאוש להיות קרבנו של הגזלן, ואינו נפסל משום מה״ב.
ביסוד הדבר נ״ל, שהרמב״ם סובר, מאחר שהגזלן נעשה בעלים על הקרבן מפני יאושו של הנגזל, הקרבן עולה ממילא על שמו של הגזלן, ואין כאן דין מה״ב. לדעתו, מה״ב פוסלת רק את המצוות התלויות בעשיית הגברא, כלולב וסוכה, אבל קיום מצות הקרבת קרבן תלוי בהקרבת החפצא של הקרבן בלבד, ומפני כך לגבי קרבן ליכא פסול של מה״ב.
דומה לזה היא שיטת הרמב״ם בקטן שהקריב את קרבן הפסח בקטנותו והגדיל לפני פסח שני. לפי פסקו של הרמב״ם (פ״ה מקרבן פסח הל״ז) קטן שהגדיל בין פסח ראשון לשני פטור מפסח שני. וצ״ע, דהא קטן אינו בר קיום מצוה. וביאר הגר״ח זצ״ל שהרמב״ם סובר שהמחייב של פסח שני אינו זה שהגברא לא קיים את מצות פסח ראשון, אילו היה כך היה הקטן שהגדיל בין ראשון לשני חייב להביא קרבנו בשני, שהרי הקטן לא קיים את מצות הקרבת הפסח התלויה במעשה הגברא. לפי הרמב״ם, המחייב של פסח שני הוא אדרבה - אי קיום הקרבת קרבן פסח כחפצא של קרבן, אבל הקטן שהביא בראשון קיים את דין הקרבת הפסח בחפצא, ולפיכך הקטן פטור מהבאת הפסח בשני גם משהגדיל. (ועיין בספר הגר״ח זצ״ל על הרמב״ם.)
ונראה, שכך הוא הדין בקרבן הגזול הנקנה לגזלן ע״י יאוש. ההלכה של מה״ב מפקיעה את קיום המצוה של הגברא שגזל. מכל מקום, הקרבת החפצא של הקרבן עולה לשמו של הגזלן כדין. ועל כן נפטר הגזלן מחובת הבאת קרבנו, מצוה הבאה בעבירה אינה פוסלת את ההקרבה התלויה בחפצא של הקרבן אלא את המצוה התלויה במעשה הגברא בלבד.
ועיין ברמב״ם (פ״ה מאיסורי מזבח הל״ט) שכתב וז״ל: אין מביאין מנחות ונסכים לא מן הטבל כו׳ ואצ״ל מערלה כו׳ מפני שהיא מצוה הבאה בעבירה שהקב״ה שונאה ואם הביא לא נתקדש להיותן ראוין לקרבן אבל נתקדשו להפסל ויהיו כקדשים שנפסלו עכ״ל. מלשון הרמב״ם משמע שמחלק בין דין קרבן הגזול לבין דין טבל ומהב״ע, דהנה יל״ע בדברים אלו:
א) שמביא דין הגזול בהלכה בפני עצמה (שם הל״ז) ולא בין שאר דיני מהב״ע (הל״ט):
ב) בגזול כותב שקרבן גזול אינו מרצה, אולם אינו מזכיר הדין של נסכים גזולים, במקום שהפסול מהב״ע בטבל וכו׳ פורט גם לגבי מנחות ונסכים;
ג) בגזול כותב שהקרבן אינו מתקבל, ובמהב״ע אומר שהקרבן פסול.
ונ״ל, שלרמב״ם דין הגזול הוא פסול בעיקר רצוי הקרבן, דקרבן בא לכפר ולרצות - וגזול אינו מרצה ואינו מכפר, ואפי׳ עבור הבעלים הראשונים הנגזלים, דקרבן גזול אינו מתקבל כלל לרצון. וכ״ז בקרבנות הבאים לרצות, ולכן בנסכים - דאינם באים לרצות ולכפר על הבעלים, משמיט הרמב״ם פסול הגזול, דגזול מפקיע את רצוי הבעלים הראשונים מעיקר הקרבת הקרבן, ואינו שייך בנסכים. ברם דין מהב״ע, כמו בטבל, הוא חלות פסול בחפצא הקרב על המזבח, ולכן חל בין בקרבנות הבאים לרצות ובין בנסכים.
ולפי״ז י״ל, שיש צורך בקרא מיוחד בקרבן - קרבנו ולא הגזול - להפקיע את עיקר רצוי הקרבן, ולכך אין שייכות בין זה למהב״ע בעלמא דהוי פסול חפצא, דעיקר יסוד הדין דקרבן גזול הוא שאין בו רצוי, ואפי׳ עבור הבעלים הראשונים. ובדרך זו יש לתרץ את קושית התוס׳ (לעיל ט. ד״ה ההוא) מדוע יש ב׳ פסוקים, א׳ בקרבן וא׳ בסוכה, להוציא את הגזול.
ה

כתבו
התוס׳ בב״ק (סז.) ד״ה אמר וז״ל: והא דאמר כו׳ הרי שגזל סאה חטין טחנה לשה אפאה והרים ממנה חלה כיצד מברך אין זה מברך אלא מנאץ ודחי ליה התם כו׳ משום מצוה הבאה בעבירה, אע״ג דקנה קודם לכן, לענין ברכה להזכיר שם שמים עליו ראוי להחמיר יותר עכ״ל. הר״י סובר, שלענין ברכה גם אחרי קניית הגזלן יש איסור מיוחד לברך ולהזכיר שם שמים. ונראה שהרמב״ם מסכים עם זה, דהנה כתוב ברמב״ם (פ״א מברכות הלי״ט) וז״ל: כל האוכל דבר איסור בין בזדון בין בשגגה אינו מברך עליו לא בתחלה ולא בסוף וכו׳. הראב״ד משיג עליו, וז״ל: אבל ברכה תחלה וסוף למה לא יברכו הואיל ונהנו עכ״ל. דעת הרמב״ם שאין לברך על דבר איסור ושזה נלמד מהדין של ״בוצע ברך נאץ ה׳⁠ ⁠⁠״. (כן פירש הכ״מ שם). מבואר שהרמב״ם מסכים לשיטת הר״י. ברם מהרמב״ם יוצא שאיסור הברכה במקום עבירה אינו מיוחד לגזול; בכל דבר אסור אין ברכה. על כן אליבא דהרמב״ם, הדין של מה״ב בברכה שונה מהדין של מה״ב בשאר מצוות, מה״ב בברכות חלה בכל דבר אסור, אבל בשאר מצוות מה״ב חלה רק בחפץ גזול ולא באיסור אחר.
ברמב״ם (פ״ו מחמץ ומצה הל״ז) כתוב, וז״ל: אין אדם יוצא ידי חובתו באכילת מצה שהוא אסורה לו כגון שאכל טבל או מעשר ראשון שלא נטלה תרומתו או שגזלה. זה הכלל כל שמברכין עליו ברכת המזון יוצא בו ידי חובתו, וכל שאין מברכין עליו אין יוצא בו ידי חובתו עכ״ל. ולכאורה תמוה, למה תולה דין המצה בדין ברכת המזון. נ״ל שהרמב״ם אזיל לשיטתו בהלכות ברכות. יש דין מיוחד של מה״ב בברכות השונה מבשאר מצוות. גם בגלל עבירות אחרות, חוץ מגזל, יש הפסול של מה״ב. הפסול המיוחד הזה בברכות נלמד מגזה״כ ״בוצע ברך נאץ ה׳⁠ ⁠⁠״. גם במצה יש דין מיוחד של מה״ב. לאו דוקא מצה גזולה פסולה למצות מצה, אלא גם כל מצה האסורה באכילה מאיזה איסור שהוא. במצה, כללו של הירושלמי אינו תופס, הגברא העובר בעבירה בו בזמן שאכל את מצת המצוה אינו יוצא ידי חובתו. בזה שוה מצות מצה לדין הברכות. שתיהן שונות בזה משאר מצוות התורה, כי בשאר מצוות התורה יש מה״ב רק בחפצא של גזל, לפיכך דייק הרמב״ם שמצה דומה לברכות ולא לשאר מצוות.
לפי זה מובן מדוע בפסחים (לה:) ישנה דרשה מיוחדת הפוסלת את המצות האסורות באכילה למצות מצוה.
לפי הגר״ח זצ״ל, הרמב״ם קבל את שיטת הירושלמי שהפסול של מה״ב קיים רק בדבר הגזול. כך ניתן להסיק מפסקו שאדם יוצא ידי חובתו בשופר הגזול בר״ה מפני שאין גזל בקול. ברם כתוב באותה הלכה (פ״א משופר הל״ג) וז״ל: וכן שופר של עולה לא יתקע בו, ואם תקע יצא, שאין בקול דין מעילה, וא״ת הלא נהנה בשמיעת הקול, מצות לא ליהנות ניתנו עכ״ל. לכאורה תמוה, אפילו אם ננקוט מצוות ליהנות ניתנו, למה תפסל המצוה, הגברא אמנם עבר עבירה של איסורי הנאה בעת עשיית המצוה, אבל מ״מ אין כאן חפצא של גזל, ולפי הרמב״ם רק בגזול יש מה״ב. דבריו מחוסרים ביאור לכאורה.
ונ״ל, שאם מצוות ליהנות ניתנו, עצם קיום המצוה מהווה את ההנאה הנאסרת, קיום המצוה עצמה מהווה חלות שם האיסור של הנאה, ובמקרה כזה גם הרמב״ם סובר שיש פסול של מה״ב. בקורע על מתו בשבת עצם קיום מצות האבלות איננו גוף האיסור, כי שם האיסור הוא מלאכה והמצוה היא אבלות, לפיכך המצוה של אבלות מתקיימת, אבל אם מצוות ליהנות ניתנו עצם קיום המצוה מהווה עבירה ע״י הנאה. וככה גם בלי חלות השם של חפצא גזול חל הפסול של מה״ב, כי האיסור עצמו של אסה״נ הוא המצוה, וכשגוף האיסור הוא המצוה הפסול של מה״ב חל - ואפי׳ בלי חפצא דגזול. ולפ״ז מבוארים דברי הרמב״ם התמוהים.
ויתכן פירוש אחר ברמב״ם כאן, דאפשר לומר דכשנהנה בשמיעת הקול בקדשים משופר של עולה הוי חלות גזל, דגזל בקדשים כולל הנהנה ג״כ, וזה ברור בכל הלכות מעילה שהנהנה מהקדש נחשב גזלן, אע״פ שבהדיוט הנהנה אינו גזל. לפי״ז מקשה הרמב״ם משני דיני גזלה: א) גזלת חפצא ממש, ותי׳ דאין מעילה וגזל בקול, דא״א לגזול קול ע״י הוצאה מרשות הבעלים כבשאר גזילות הדיוט. וב׳) מהנהנה בקול, דבהקדש אין צריכים דוקא גזלה במציאות, דאף הנהנה משוי חלות דין גזול בהקדש, וע״ז מתרץ דמצוות לא ליהנות ניתנו.
הוכחה ברורה לשיטת הירושלמי במה״ב יש בגמרא לקמן (לא.) דאמרינן התם דלחכמים יוצא אדם ידי חובתו בסוכה גזולה - בתוקף את חבירו ומוציאו מסוכתו - מפני שקרקע אינה נגזלת. כולי עלמא מודים שיש עבירה בגזלת קרקע מחבירו, מכל מקום אין כאן הפסול של מה״ב. הביאור הוא כירושלמי: בקרקע אין חלות שם גזול בחפצא, החפצא של הקרקע אינו נחשב גזול לכל דיני גזלה, כגון אחריות וכו׳, קיים רק מעשה עברה של גזלה ע״י הגזלן, אבל עבירת הגברא בבת אחת עם קיום המצוה איננה קובעת את הפסול של מה״ב, לפיכך היושב בסוכה על קרקע שגזל בחזקה יוצא ידי חובת ישיבה בסוכה.
ח

כתב
הריטב״א (סוכה ט.) וז״ל: הא דאמרי׳ ההוא מבעי ליה למעוטי סוכה גזולה תמיה מילתא הא ל״ל קרא, תיפוק לי׳ דה״ל מצוה הבאה בעבירה כדאמרינן בקרבן ובלולב, תירצו בתוס׳ דליכא למימר מצוה הבאה בעבירה אלא בדבר הבא לרצות כקרבן ולולב אבל לא בשאר מצוות, וליתא כדמוכח בירושלמי כו׳ גבי מצה גזולה עכ״ל. שיטת התוס׳ המובאת בריטב״א היא, שלפי הבבלי הדין של מצוה הבאה בעברה שייך רק בדבר הבא לרצות כקרבן ולולב. וצ״ע, איזה דין ריצוי יש בלולב יותר מבשאר מצוות כגון בסוכה ובמצה.
ונ״ל, גופה של מצות לולב אינה נטילת הלולב לבדה אלא גם צרוף הנטילה עם סידור שבח והלל בשעת הנענועים. אמירת ההלל ועשיית הנענועים אינן מצות המיוחדות לעצמן, אלא הן מהוות קיומים בעצם מצות נטילת הלולב. יש ריצוי בעצם מצות נטילת הלולב.
ונראה שיש כמה ראיות ליסוד זה. ז״ל הרמב״ם (פ״ז מלולב הל״ט - י): משיגביה ד׳ מינים כו׳ יצא ומצוה כהלכתה שיגביה אגודה זו של שלשה מינים בימין ואתרוג בשמאל וילך ויביא ויוריד וינענע הלולב שלש פעמים בכל רוח ורוח כו׳ והיכן מוליך ומביא בשעת קריאת ההלל עכ״ל. מבואר, שלפי הרמב״ם נענועי הלולב בשעת ההלל מהווים קיום בעצם מצות הנטילה, אם אדם נוטל בלי נענועים והלל אכן קיים מצות נטילת לולב בדיעבד, אבל חסר לו קיום מצות נטילה במלואה ושלמותה. לדברי הרמב״ם, קיימת חובה של אמירת הלל בשעת נטילת הלולב והאתרוג כעצם חלק המצוה, ע״י הנענועים וההלל אדם מקיים את חובת הריצוי הכרוכה בעצם מצות נטילת הלולב.
עוד ראיה לשיטת התוס׳ שבריטב״א נמצאת בהשגות הראב״ד (פ״ח מלולב הל״ט) שכתב בשם הירושלמי כי יבש פסול בלולב כל שבעה משום לא המתים יהללו וכו׳. יבש פסול בלולב מפני שא״א לקיים בו את המצוה של הלל למקום. לכאורה הדבר צריך עיון, הלא אמירת ההלל אינה מעכבת את הנטילה בדיעבד ומדוע נפסל היבש לגמרי.
ובבאור נ״ל, שלראב״ד, אין ההלל מעכב את מעשה המצוה של נטילת הלולב כל זמן שהחפצא של לולב ראוי לשבח והודאה, אבל כשהמינים אינם ראויים לקיום הריצוי וההלל הם נפסלים לגמרי, מפני זה נפסל לולב יבש בין בהלל ובין בנטילה, כיון שאין החפצא ראוי להלל וריצוי הוא נפסל גם לנטילה עצמה.
ועיין בסוגיא לקמן (לב:) וז״ל: אר״י שדרו של לולב צריך שיצא מן ההדס טפח כו׳ אימא וכדי לנענע בו עכ״ל. הלכה נאמרה בלולב שצריך להיות גבוה מכולם כשעור טפח. שעור זה הוא דין דאורייתא, כדאיתא בנדה (כו.) וכן משמע מהרמב״ם (פ״ז מלולב הל״ח)⁠ל. שעור הטפח הנוסף בלולב מעל שאר המינים הוא כדי לנענע בו, אנו רואים שקיום הריצוי ונענועי הלל קובע את עצם שעור הלולב מן התורה, ריצוי מהווה חלק מעצם השעור של לולב מן התורה וממצותו.
ועיין לקמן (לז:) בגמרא, וז״ל: מאי טעם לא מברכין אלא על נטילת לולב כו׳ הואיל ובמינו גבוה מכולן עכ״ל. מה הביאור בתירוצה של הגמרא. עיין ברש״י (לב:) ד״ה שיהא לולב יוצא למעלה מן ההדס וז״ל כשם שהוא גבוה במינו עכ״ל. הדברים טעונים ביאור דמהי השייכות בינם לבין דברי הגמרא.
מסתבר שרש״י איחד את הסברות של כדי לנענע בו וגבוה במינו מכולן. הוא סובר כנראה, שעיקר הריצוי המתקיים בנטילת ד׳ המינים מתקיים עם הלולב מפני שהלולב גבוה במינו מכולם. קיום הנענועים משתייך בעיקרו ללולב, על ידו מצטרפים שאר המינים לקיום ריצוי והלל. הפסוק - אז ירננו עצי יער - שייך בעיקרו ללולב, ולפיכך מזכירים את הלולב בברכת הנטילה. הברכה שייכת לקיום הריצוי ולשם כך הותקנה נוסחתה. מאחר שהלולב הוא החפצא הקובע את קיום הריצוי בעצם הנטילה יותר מכל המינים, מזכירים דוקא אותו בברכת הנטילה.
ע״פ הנ״ל נראה למעשה, שאדם צריך להזהר ולברך את ברכת המצוה וליטול את הלולב דוקא סמוך לאמירת ההלל - אסור לו להפסיק בין הברכה ואמירת ההלל. הרי אמירת ההלל מהווה חלק מעצם נטילת הלולב עצמה לכל הראשונים הנ״ל, ברכת הנטילה חלה גם על הנענועים והריצוי בעת אמירת ההלל, ואסור להפסיק בין הברכה למצוה. כך היה גם כן מנהגו של הגר״ח זצ״ל - שלא כאחרים הנוהגים לברך על נטילת הלולב בבקר לפני שחרית ומפסיקים בין הברכה על הנטילה לבין אמירת ההללמ. (אעפ״כ אין צורך שינענע ויאמר הלל דוקא עם אותו לולב שנטל).⁠נ
ט

ההסבר
למעלה (אות ד׳) של מחלוקת הראשונים ב״קרבנו ולא הגזול״ תלוי בחקירה בקנין יאוש בגזלה. הראשונים פליגי אם יאוש מהוה קנין גזלה מחודש או״ד קיים כאן קנין היאוש של אבדה. כך מתפרשים גם דברים אחרים:
א) הראב״ד (פ״ט מגנבה הל״א) פוסק, שאע״פ שעבדים נגזלים אינם נקנים לגזלן בשנוי, מ״מ הם נקנים לגזלן ביאוש. הגאון ר׳ חיים זצ״ל ביאר, שהראב״ד סובר שעבדים מופקעים מקניני גזלה לגזלן כשם שאין קנין גזלה בקרקעות. לפיכך אינם נקנים בשנוי שהוא קנין גזלה, אבל עבדים קנויים לגזלן בקנין יאוש המהווה חלות קנין אבדה (ועיין בספרו על הרמב״ם).
ב) במסכת תמורה (ו.) מקשה הגמרא על רבא הסובר כל מילתא דאמר רחמנא לא תעביד אי עביד לא מהני, למה קונה הגזלן את הגזלה בקנין שנוי, ומתרצת ששנוי קונה הוא ע״פ גזה״כ. הגמרא אינה שואלת איך מועיל קנין היאוש ושנוי רשות בגזלה. מכאן ניתן להוכיח שקנין היאוש אינו קנין גזלה אלא קנין אבדה, (ראיה זאת היא מפי הגאון ר׳ חיים זצ״ל).
ג) תוס׳ ב״ק (סט.) ד״ה כל, דנים למ״ד יאוש קונה, אם רק הגזלן קונה או״ד כל המחזיק בגזלה זוכה. נ״ל שדיונם תלוי בחקירה הזאת, אם יאוש מהווה קנין גזלה, רק הגזלן עצמו זוכה בו, אבל אם יאוש חל כקנין אבדה, כל הקודם בו זוכה בו. התוס׳ ג״כ חוקרים אם הגזלן צריך לעשות מעשה קנין בשעת היאוש לזכות בו, או״ד זוכה הוא ממילא בגזלה בלי מעשה קנין. נ״ל אם יאוש קונה בתורת קנין גזלה, י״ל שאין צורך במעשה קנין, ביאוש קניני גזלה נגמרים מאליהם, אבל אם יאוש חל כקנין אבדה, דוקא מעשה קנין בשעת יאוש קונה לגזלן.
ד) איתא בגמרא ב״ק (סו:) שאין קנין יאוש מועיל בעל כרחו של הגזלן. ברם שנוי הקונה בגזלה לכאורה חל גם בע״כ של הגזלן. יתכן, ששנוי קונה כקנין גזלה מיוחד גם בע״כ של הגזלן, אבל יאוש קונה כקנין אבדה ולפיכך רק מדעתו של הגזלן.
ה) הרמב״ם (פ״ה מגנבה הל״ג) פוסק, שמן התורה הלוקח הקונה ביאוש ושנוי רשות חייב לשלם רמים לבעלים. משמעות הדברים, שהראב״ד חולק וסובר שחייב הלוקח לשלם תשלומין לגזלן. י״ל שחולקים הם בחקירה זאת. לפי הראב״ד, ביאוש ושנוי רשות יש חלות קנין של גזלה, לפיכך בבת אחת עם שנוי הרשות קונה הגזלן ומקנה את החפצא ללוקח, לפיכך חייב הלוקח רמים לגזלן, לפי הרמב״ם הקנין של יאוש ושנוי רשות הוא קנין של אבדה, הלוקח קונה את החפצא ביאוש ישיר מהנגזל מפני שבהיתרא אתי לידיה ואין עליו חובת השבת הגזלה, לפיכך פוסק הרמב״ם, משלם הלוקח תשלומיו לנגזלס.
ו) הרמב״ם פוסק (באותה ההלכה) ששנוי רשות ואח״כ יאוש גם כן קונים בגזלה. כמה ראשונים חולקים עליו. יתכן שגם מחלוקת זאת תלויה בחקירתנו, אם יאוש ושנוי רשות מהווים קנין אבדה, אז הלוקח קונה גם בשנוי רשות ואח״כ יאוש, כי הלוקח קבל לרשותו את החפצא שלא באיסור, שהרי לא הוא גזלו, וקונה אותו ביאוש מהנגזל, אבל אם יאוש ושנוי רשות מהווים קנין גזלה, י״ל שרק כשבא היאוש בראשונה קונה הלוקח. קנין היאוש של הגזלה נותן לגזלן את הזכות להקנות אח״כ את החפצא ללוקח בשנוי רשות, אבל ביאוש באחרונה, אין לשנוי הרשות הבא בראשונה איזה שהוא חלות קנין לגזלן, ולפיכך אינו מועילע.
ז) הסברנו לעיל, שלרמב״ם, יאוש בכדי קונה בקרבן, נ״ל שאין זה קנין אבדה אלא קנין גזלה מיוחד. קנין אבדה פשוט אינו שייך בבעלות קרבן. נמצא שלרמב״ם שתי הלכות ביאוש. בנוגע להדיוט הזקוק ליאוש ושנוי רשות מועיל קנין היאוש מדין קנין אבדה, על כן הלוקח מהגזלן משלם לנגזל, ושנוי רשות ואח״כ יאוש קונה, אבל בנוגע להקדש, יאוש קונה בכדי כקנין גזלה מיוחד.
והנה הרמב״ם (פ״ב מגנבה הל״ו) פוסק בהקדש הגזלן שרק ביאוש בראשונה ואח״כ הקדיש חל ההקדש, אבל לא בהקדיש הגזלן בראשונה ואח״כ נתייאשו הבעלים. י״ל שטעמו הוא, מכיון שבהקדש היאוש צריך לקנות כקנין גזילה, רק ביאוש מקודם ואח״כ הקדיש מועיל, הגזלן צריך לקנות את הבהמה בכדי להקדישה, א״כ מוכרח היאוש לבא לפני מעשה ההקדש. אבל בהדיוט יאוש קונה בתורת אבידה, הלוקח מהגזלן קונה את החפצא בקנין אבדה מהנגזל, לפיכך גם שנוי רשות ואח״כ יאוש קונה, כנ״ל.
מסתבר לפי״ז שיש נ״מ בנוגע לשנוי רשות לקטן. כידוע, קטן אינו קונה אלא כשדעת אחרת מקנה לו את הדבר הנקנה. אם הגזלן קונה ומקנה ללוקח נחשב הגזלן כדעת אחרת מקנה ומקנה גם לקטן לוקח, אבל אם הלוקח קונה מהנגזל בקנין יאוש של אבדה אין כאן דעת אחרת מקנה, וכשם שקטן אינו קונה אבדה ביאוש בעלים גם אינו קונה בשנוי רשות מהגזלן.
עוד נ״מ איתא בקנין חצר שאינה משתמרת. כידוע, חצר שאינה משתמרת קונה רק כשיש דעת אחרת מקנה, אבל לא בזכיית חצר מאליה. א״כ ביאוש ושנוי רשות, אם הגזלן קונה ומקנה קיימת דעת אחרת מקנה, ושנוי רשות בקנין חצר חל. אבל אם הלוקח קונה ביאוש של אבדה מהנגזל בלי דעת מקנה חצרו שאינה משתמרת אינה זוכה בעד הלוקח.
א. ועיין תוס׳ פסחים (ז:) ד״ה לצאת, בשאג״א סי׳ ק״ח, בטור סי׳ תרנ״ב, בש״ע שם סעיף א׳ ובט״ז שם.
ב. עיין בתוס׳ פסחים (עג:) ד״ה לאימת, ורש״י לשיטתו שאוכלים מקבלין טומאה בכ״ש.
ג. עיין בר״ן על הרי״ף פרק שני דמס׳ גיטין, ובגר״א אה״ע (סי׳ קנ״ד ס״א אות ב׳) ובתוס׳ סוטה (כה: ד״ה לאו).
ד. עיין בספר ערוך לנר כאן ובספר אור זרוע הגדול - מסכת ע״ז סי׳ עט״ר.
ה. אמנם צ״ע בדין ס״ת מנומר בשעת הדחק אי כשר או פסול ומ״ש מלולב יבש לרמב״ם.
ו. או״ח (סי׳ תר״נ ס״ב), בש״ע הגרש״ז שם סעיף ב׳ ובספר כף החיים שם אות ט׳.
ז. עיין בערוך לנר (כט:) ובעונג יו״ט או״ח סי׳ ט׳.
ח. עיין בפיהמ״ש לרמב״ם בפרקין ובשעורים להלן בסוגית היתר אכילה.
ט. לפי״ז לרמב״ן חסר צ״ל כשר במקדש דאינו הפקעת מין ורק חלות פסול בעלמא, וצ״ע.
י. וכן מוכח ברמב״ם (פ״ז מלולב הלכ״ז) שמפרש שמוקצה של לולב ביום השמיני בזה״ז מיוסד באיסור מוקצה בזמן הראייה כשהיו נוטלים ד׳ מינים ביום השמיני מספק, ועיין בלשונו.
כ. ועיין בשעורים לעיל (סוף פ״ב) שהבאנו בשם הרב בעל התניא בש״ע שלו (או״ח סי׳ תרמ״ט סכ״א) דלא איתקן דין יו״ט שני של גליות אלא לגבי קדושת היום דמלאכה ולמצוות היום המשתייכות לעצם קדושת החג כגון מצה ומרור, אבל מצות לולב מצוה בפני עצמה היא, ולא מטעם קדושת החג, ולפיכך לא התקינו בה דין יו״ט שני. ואפשר שכן הוא כוונת ר״ש בריטב״א, ודו״ק היטב.
ל. עיין בקרית ספר.
מ. עיין בטור סי׳ תרנ״ב שכתב כן, ובב״ח וב״י. מאידך עיין בספר כתר ראש (מנהגי הגר״ח מוואלאזין אות קי״ט) שהיה מברך לפני שחרית בסוכה. ועיין במאירי דף ל׳.
נ. עיין בספר מועדים וזמנים חלק ב׳ סי׳ קי״ז.
ס. עיין באור שמח פ״ב מגזלה הל״ג, ובטור, ב״י וב״ח סי׳ שנ״ו.
ע. ברם עיין בקונטרס מצוה הבאה בעבירה אות ב׳ - בשם הגר״ח זצ״ל - שביאר דלוקח שקונה מגזלן קונה מדין גזלה ועובר באיסור גזלה כי חולק בגזלה עם הגזלן, וחילק בין לוקח ליורש, ודברי רבינו שליט״א כאן אינם כפי הגר״ח זצ״ל. וראה טור חו״מ סי׳ שנ״ב וסי׳ שס״א.
ועל אלו שהיה ספק (אפשרות) בידם למחות בחוטאים ולא מיחו, ועל אלו שפוסקים מודיעים שנותנים צדקה ועושים כן ברבים ולבסוף אינן נותנין.
and on account of those who had the ability to reprimand sinners and did not reprimand them; and on account of those who issued a commitment to give charity in public and ultimately do not give the charity to which they committed.
מאמרים באתר אסיף
ר׳ חננאלרי״ףרש״יהמאורותהמכתםר׳ אברהם מן ההרמהרש״א חידושי אגדותפני יהושערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) אָמַר רַב בִּשְׁבִיל אַרְבָּעָה דְּבָרִים נִכְסֵי בַּעֲלֵי בָּתִּים יוֹצְאִין לְטִמְיוֹן עַל כּוֹבְשֵׁי שְׂכַר שָׂכִיר וְעַל עוֹשְׁקֵי שְׂכַר שָׂכִיר וְעַל שֶׁפּוֹרְקִין עוֹל מֵעַל צַוְּארֵיהֶן וְנוֹתְנִין עַל חַבְרֵיהֶן וְעַל גַּסּוּת הָרוּחַ וְגַסּוּת הָרוּחַ כְּנֶגֶד כּוּלָּן אֲבָל בַּעֲנָוִים כְּתִיב {תהלים ל״ז:י״א} וַעֲנָוִים יִירְשׁוּ אָרֶץ וְהִתְעַנְּגוּ עַל רוב שָׁלוֹם.:
Rav said: On account of four matters the property of homeowners is confiscated by the state treasury [timyon]: On account of those who delay payment of the salary of hired laborers (see Leviticus 19:13; Deuteronomy 24:15); on account of those who withhold the salary of hired laborers and do not pay at all; and on account of those who throw off the yoke of communal responsibility from their own necks and place that yoke on the necks of their friends; and on account of the arrogance of those who, due to their wealth, exercise power over the community. And the punishment for arrogance is equal to them all. However, with regard to the humble it is written: “The humble will inherit the land and delight themselves in the abundance of peace” (Psalms 37:11).
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יהמאורותר׳ אברהם מן ההרמהרש״א חידושי אגדותרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך טמיון
טמיוןא(סוכה כט:) בשביל ד׳ דברים נכסי בעלי בתים יורדין לטמיון. (בראשית רבה כ) זה ניזון מטמיון ואני ביגיעתי. (ובפרשת ויהי בימי אמרפל ובויקרא רבה בריש ויהי ביום השמיני) שלח המלך גבאי טמיון לגבותה. (בראשית רבה נ״ב וה׳ המטיר על סדום ועל עמורה ובילמדנו) לב׳ מדינות שמרדו במנך אמר המלך תשרף אחת משלה ואחת תשרף מטמיון דלהלן ונהפכו נחליה לזפת ועפרה לגפרי׳ ברם הכא וה׳ המטיר על סדום. (ובפרשה ס״ב ולבני הפילגשים) ולא הגיעו למאה שנה עד שנמצאת ארץ מצרים לטמיון. (ובילמדנו וכי ימוך אתיך) ורשע לא יכין דרכו זה עשו הרשע שהיה מכניס ממונו של אדם לטמיון והורגו (ובויקרא רבה ואשה כי יזוב זוב דמה) שהיה הורג בעליהן מכניס ממונן לטמיון. (ובפרשת קחו מוסרי ואל כסף) שלח המלך גבאי טמיין לגבותה פי׳ גבאי ממונה על אוצר של מלך (א״ב פי׳ בלשון יוני אוצר הן של מלכים הן של מזון).
ערך חצב
חצבב(ברכות ס) חצבי חיוורי דמליין סריקתא פי׳ כדים לבנים מלאים יתושים. ס״א חצבי חיוורי דמליין קיטמא כך אלו התלמידים שהוסיפו אין מעשיהן כלום (פסחים קג:) רב שישא בריה דרב אידי קפיד אחצבא פגימא (פסחים קיא:) צעא אחצבא קשה לעניותא. (סוכה כט) חצבא ושחיל בר ממטלליתא. חצבי לנהרא פי׳ בערך כגני. (ברכות כב) רב נחמן תקן חצבא בת ט׳ קבין. (כלים פרק ג) מלחמיות ועד חצבים גדולים כלוג פי׳ כדים גדולים (א״ב פי׳ חצב בלשון יוני מין כלי וכוס ובפרט של אנשים כפריים ובנקודות אחרות בלשון יוני גביע).
ערך מצביתא
מצביתאג(שבת קה) בנירים ובקירוס. (גמרא) מאי בקירוס אמר רבי יהודה מצוביתא (סוכה כט). וקא מבלבל מצוביתא פירשנו בערך קירוס.
ערך צני
צניד(ברכות לא.) משום נהרא עד צינייתא דבבל. (בבא מציעא כד:) ההוא דיו דשקל בשרא ושדיתיה בציני תא דבי בר מריון (סנהדרין צו) ותרגמה צירייתא דבבל. (עירובין יט) תני רבה בר מרי בדבי רבן יוחנן בן זכאי שתי תמרות יש בגי בן הנם ועולה עשן מביניהן (סוכה כט) ציני הר הברזל כשרות וזו היא פתחה של גיהנם (עירובין סג) רבינא הוה יתיב קמיה דרב אשי חזייה לההוא גברא דקא קטר חמריה בצבייתא בשבתא וכו׳ פירוש היה קושר חמורו בדקל (בבא בתרא סט) קני לך רקלין ותאלין הוצין וצינין פי׳ דקלין תמרים גבוהין תאלין שאר אילנות גדולים הוצין שאר אילנות קטנים צינין דקלים קטנים.
א. [שאטצקאממר.]
ב. [וואססר קריג.]
ג. [וועבער פאדען.]
ד. [קליינע טייטיל ביימער.]
לטמיון – שנטממין וכלים מאליהם.
כובש – שמדחהו בלך ושוב.
עושק – לגמרי גוזל שכרו.
ועל גסות הרוח – שמתגאים ומשתררין על אחיהם בשביל עושרן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גסות הרוח – שמתגאים על אחיהם מחמת עשרם.
פרק לולב הגזול
לולב, כף של תמרים.
בשביל ד׳ דברים נכסי בעלי בתים יורדין לטמיון פי׳ בערוך לטמיון לאוצר המלך ע״ש ונראה דה״נ בבעלי בתים העשירים ומנהיגים ומשתררים ומתגאים על אחיהם כפרש״י והיינו דמסיק וגסות הרוח כנגד כולם כמ״ש לגבי המצות ותלמוד תורה כנגד כולם שהתלמוד מביא לידי מעשה ה״נ הכא הגסות הרוח מביא לאלו בעלי בתים להני דברים שהם כובשי שכר שכיר כפרש״י שמדחהו בלך ושוב שעובר בבל תשהה כדאמרינן פרק המקבל דמתוך גאותן דוחין השכירים בלך ושוב שאין לי פנאי להתעסק בך עתה:
ועושקי שכר שכיר. פרש״י גוזל שכרו עכ״ל והוא דחוק דא״כ ה״ל למימר גוזל אלא דלא תעשוק שכר שכיר מוקמינן לה התם לאינו משלם לשכיר בזמנו דהיינו שכיר יום כל הלילה ושכיר לילה כל היום וזהו וודאי ג״כ בא להם מתוך גאוותן לדחות השכירים מלשלם להם בזמנם. ואמר
על שפורקין עול כו׳. היינו ממש מתוך גאוותן סוברים בדעתן שאחיהם ישאו עליהם עול מנהיגים. ומסיים
אבל בענוים כתיב וענוים יירשו ארץ פסוק הוא בספר תהלים דלעיל מיניה כתיב אל תתחר במצליח דרכו וגו׳ היינו העשירים המתגאים על הציבור שלא לשם שמים. ואמר
ועוד מעט ואין רשע וגו׳. דהיינו שנכסיו יורדין לטמיון אבל ענוים שאינן משתררין על הצבור ונזהרין בכל זה הם ירשו ארץ שנכסיהן מתקיימים ובכל נוסחא שלפנינו הרכיב בזה קרא אחרינא נצר מטעי מעשה ידי להתפאר והוא פסוק בישעיה ותחילת המקרא ועמך כולם צדיקים לעולם ירשו ארץ נצר וגו׳ ואין לו מקום כאן:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב: בשביל ארבעה דברים נכסי בעלי בתים יוצאין לטמיון (לכלייה, לאבדון): על כובשי שכר שכיר שאינן משלמים לו בזמנו ומלינים שכרו, ועל עושקי שכר שכיר שאינם משלמים כל עיקר, ועל שפורקין עול וחובות הציבור מעל צואריהן ונותנין על חבריהן, ועל גסות הרוח, שמתוך עושרו הוא מתנהג בגאוה ומשתרר על הציבור. וגסות הרוח — נענשים עליה כנגד כולן. אבל בענוים כתיב [נאמר]: ״וענוים יירשו ארץ והתענגו על רב שלום״ (תהלים לז, יא).
Rav said: On account of four matters the property of homeowners is confiscated by the state treasury [timyon]: On account of those who delay payment of the salary of hired laborers (see Leviticus 19:13; Deuteronomy 24:15); on account of those who withhold the salary of hired laborers and do not pay at all; and on account of those who throw off the yoke of communal responsibility from their own necks and place that yoke on the necks of their friends; and on account of the arrogance of those who, due to their wealth, exercise power over the community. And the punishment for arrogance is equal to them all. However, with regard to the humble it is written: “The humble will inherit the land and delight themselves in the abundance of peace” (Psalms 37:11).
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יהמאורותר׳ אברהם מן ההרמהרש״א חידושי אגדותרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3)

הדרן עלך הישן תחת המטה
פרק ג – לולב הגזול

Chapter 3

רי״ףהמאורותרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פרק ג

Chapter 3

רי״ףהמאורותרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) מתני׳מַתְנִיתִין: לוּלָב אהַגָּזוּל בוְהַיָּבֵשׁ, פָּסוּל; גשֶׁל אֲשֵׁירָה וְשֶׁל עִיר הַנִּדַּחַת, פָּסוּל; דנִקְטַם רֹאשׁוֹ, נִפְרְצוּ עָלָיו, פָּסוּל; נִפְרְדוּ עָלָיו, כָּשֵׁר; רִבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר: יְאַגְּדֶנּוּ מִלְּמַעְלָה. צִינֵּי הַר הַבַּרְזֶל כְּשֵׁירוֹת. לוּלָב שֶׁיֵּשׁ בּוֹ שְׁלֹשָׁה טְפָחִים כְּדֵי לְנַעֲנֵעַ בּוֹ, כָּשֵׁר.:
MISHNA: A lulav that was stolen or that is completely dry is unfit for use in fulfilling the mitzva of the four species. The lulav of a tree worshipped as idolatry [asheira] and a lulav from a city whose residents were incited to idolatry, which must be burned along with all the city’s property, are unfit. If the top of the lulav was severed or if the palm leaves were severed from the spine of the lulav, it is unfit. If its leaves, although still attached, were spread and are no longer completely joined to the spine, it is fit. Rabbi Yehuda says: In that case, one should bind the lulav from the top, to join the leaves that spread to the spine. A lulav from the palms of the Iron Mountain are fit for use, although it differs from one taken from a standard palm tree, in that its leaves are shorter and do not cover the entire spine. A lulav that has three handbreadths in length, sufficient to enable one to wave with it, is fit for use in fulfilling the mitzva.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןתוספותהמאורותרא״ההמכתםבית הבחירה למאיריר׳ אברהם מן ההרריטב״אפני יהושערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
לולב הגזול והיבש כו׳ – ואוקימנא היבש משום דבענן הדר וליכא. גזול – נמי ביום טוב ראשון כתיב לכם והאי לאו שלכם. ובשאר הימים נמי לפני יאוש דהא אינו שלכם.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳ לולב הגזול – לולב כף של תמרים והדר תני הדס וערבה באפי נפשייהו.
גזול – פסול ולקחתם לכם כתיב משלכם.
יבש – דבעינן מצוה מהודרת דכתיב (שמות טו) ואנוהו.
של אשירה – אילן שעובדין אותו ע״ז ובגמרא מפרש טעמא.
ושל עיר הנדחת – משום דלשרפה קאי דכתיב (דברים יג) ואת כל שללה תקבוץ ולולב בעי שיעור ד׳ טפחים כדלקמן (דף לב:) וכיון דהאי לשרפה קאי אין שיעורו קיים דכשרוף דמי.
נקטם ראשו – פסול דלא הוי הדר.
נפרצו עליו – משדרה ואינם מחוברין אלא על ידי אגודה כי חופיא שקורין אשקוב״א לאו הדר הוא.
נפרדו עליו – מחוברין הן בשדרה אלא שלמעלה הן נפרדין לכאן ולכאן כענפי אילן.
יאגדנו מלמעלה – אם נפרדו עליו יאגדם שיהו עולין עם השדרה כשאר לולבין.
ציני הר הברזל – מפרש בגמרא ציני דקלים.
כשרות – לולבין שלהן ואע״פ שעלין שלהן קטנים מאד ואין עולין עם ארכה של שדרה.
כדי לנענע בו – מפרש בגמרא שלשה טפחים תהא השדרה כנגד אורכו של הדס וטפח יותר כדי לנענע דבעינן נענוע כדלקמן (דף לז:) מעלה ומוריד מוליך ומביא לעצור רוחות רעות וטללים רעים.
לולב הגזול והיבש פסול.
(סוכה ל׳.) גזול דהוי מצוה הבאה בעבירהא.
נקטם ראשו נפרצו עליו פסול. נפרדו עליו כשר, ר׳ יהודה אומר יאגדנו מלמעלהב.
א. ולהלן עמ׳ תקעא לענין אתרוג כתב רבינו גזול דכתיב ולקחתם לכם על ידי מקח ולא גזל.
ב. מדהביא לדברי ר׳ יהודה משמע לכאורה שפוסק כמותו. [אבל אולי אי״ז ראיה, כמו דמייתי לקמן ד״ה אתרוג הגזול מחלוקת תנאים ואינו מכריע. וכן לעיל סוף מס׳ ביצה הביא דברי ב״ש וב״ה, והא פשיטא דהלכה כב״ה במקום ב״ש אלא שהביא המשנה כצורתה. ועדיין ענין זה צריך בירור]. וכן פסק ריצ״ג עמ׳ קב, שכ״כ שם: ואם נפרדה ולא נחלקה התיומת כשר אלא שצריך אגודה ו⁠[כ]⁠פיתה לחזור כמות שהיה וכו׳ וזו היא ששנינו נפרדו עליו ר״י אומר יאגדנו מלמעלה. וכ״ה ברוקח עמ׳ קיט: נפרדו עליו יאגדנו מלמעלה. וכ״ה בהג״א פ״ג סי׳ ה: נפרצו עליו משדרתו ואינן מחוברין אלא ע״י אגודה פסול אבל אם מחוברין הם בשדרה אלא שלמעלה הן נפרדין לכאן ולכאן יאגדנו מלמעלה שיהיו עליו עולין מן השדרה וכשר. מא״ז. עכ״ל ובאו״ז סי׳ שו ל״מ. וצ״ע. [אבל בראבי״ה סי׳ תרנט (הובא להלן בהערה המתחלת ולדברי) יש להסתפק, שאע״פ שמביא לדברי ר׳ יהודה בלי חולק, אפשר שמביאו רק כאסמכתא בעלמא למה שהוסיף ׳ושמעתי טעם כפת שחסר וי״ו׳ וכו׳, ועוד כיון דלכתחילה לד״ה מצוה לאגדו דגם חכמים ס״ל דעדיף טפי לאגדו כמש״כ הב״ח והפרישה ברס״י תרמ״ה, שפיר מייתי ליה כטעם לששה ימים קשור וכו׳, אבל ממה שמקשה בהמשך דבריו ׳ובגמרא דידן ואימא תרתי כפתא דתמרי, ומשני כפת כתיב, ואיכא למימר דתרתי שמעית מינה׳, משמע דנקט דדרשה גמורה היא. וצ״ת)]. אבל בב״י רס״י תרמה כתב וידוע דהלכה כת״ק והילכך אפילו לא אגדו כשר ומ״מ כתב הה״מ בשם מקצת הגאונים שמצוה מן המובחר ליטול לולב שאין עליו פרודות.
מתני׳ לולב יבש פסול – ומפרש בגמרא משום דאיתקש לולב לאתרוג דכתיב ביה הדר ולא כמו שפירש הקונטרס משום דכתיב (שמות טו) זה אלי ואנוהו דאין ואנוהו אלא לכתחלה ולא מיפסל בהכי כדמוכח פ״ק (לעיל דף יא:) דאמרי רבנן לולב מצוה לאוגדו משום שנא׳ זה אלי ואנוהו לא אגדו כשר והאי יבש דהכא אין לפרש כמו יבש דפרק אין מעמידין (ע״ז דף כט:) דתנן החרצנים של נכרים יבשים מותרים ומפרש בגמ׳ יבשים לאחר שנים עשר חדש דהא אמרינן לקמן (דף לג.) גבי הדס יבש יבשו רוב עליו ונשתייר שם שלשה בדי עלין לחין כשירין אלמא אין היבשות תלוי בשנים עשר חדש אלא יש לומר יבשות דהכא כמו יבשות אזן בכור דתנן בפרק על אלו מומין (בכורות דף לז.) רבי יוסי בן המשולם אומר יבשה עד שתהא נפרכת בצפורן.
נקטם ראשו – לכאורה מיירי בשני עלין האמצעיים היוצאין מראש השדרה אבל קשיא דבגמרא (דף לב.) קאמר רבי יהושע בן לוי ניטלה התיומת פסול והן אותן העלין האמצעיים והא אפילו בנקטם ראשו פסול כל שכן נטלו לגמרי וצריך לומר דנקטם ראשו מיירי ברוב העלין העליונים אי נמי אצטריך ליה לרבי יהושע בן לוי לאשמועינן ניטלה דסלקא דעתיה דחשיב הדר טפי מנקטם אי נמי ניטלה אחת מן התיומת דבנקטם לא מיפסלה אא״כ נקטמו שתיהן.
נפרצו עליו – ברוב עלין איירי כדתניא בתוספתא (פ״ב) ופי׳ בקונטרס שנפרצו מן השדרה שלו ואינן מחוברין אלא על ידי אגודה משמע שרוצה לומר שנתלשו לגמרי מן השדרה ולא משמע כן בגמ׳ דאמרינן נפרצו דעביד כי חופיא והעלין שנתלשו מן השדרה הוצי מיקרו כדאמרינן בגמרא (דף לז:) אמר רבה לא (ליגוד) איניש לוליבא בהושענא דמשתיירי הוצי והוי חציצה כלומר אם ארוך הוא יותר מדאי מן הערבה ובא לקצץ מתחת לא יקצץ בעודו באגודו דמשתיירי עלי הלולב כשנתלש מן השדרה על ידי הקציצה ומן ההוצין עושין חופיא כדאמרינן בהגוזל קמא (ב״ק דף צו.) האי מאן דגזל לוליבא מחבריה ועבדינהו הוצי קני מעיקרא לוליבא והשתא הוצי הוצי ועבדינהו חופיא קני מעיקרא הוצי והשתא חופיא והיינו שחלק כל עלה ועלה לשנים לפי שכל עלי הלולב כפולים ועמד וחלק אותם שכן דרך לעשות חופיא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פרק לולב הגזול והיבש פסול
גזול – משום מצוה הבאה בעבירה כדמפרש בגמרא. ויבש משום הדר ומשמע לכאורה דיבש הוא שאין בו לחלוחית כלל אלא כעץ היבש ונשתנה מראיתו והפך לבן. ירושלמי היבש פסול על שם לא המתים יהללו יה.
של אשרה ושל עיר הנדחת פסול – מוקי לה בגמרא באשרה דמשה – פירוש: שזכה בה ישראל ואינה בטלה עולמית. ולפי שנתאוו ישראל שבדורו של משה לאלוהות הרבה מאותו הטעם נאסרו וקרי לה אשרה דמשה. ולא שנא עבודה זרה ולא שנא משמשיה לא בטלו שהרי אשרה משמשין היא דאמרינן אי זו היא אשרה כל שיש תחתיה עבודה זרה ולעולם לא בטלה דהיא לשריפה עומדת ואיכתותי מיכתת שיעוריה. והראב״ד ז״ל אמר עבודה זרה ביד גוי ומשמשין כגון אשרה ביד ישראל בטל הגוי העבודה זרה כגון רק בפניה או השתין עליה בטל משמשין שביד ישראל גם כן. ואנן לא סבירא לן הכי דאף על גב דאמרינן בטל עבודה זרה בטלו משמשיה ההוא כשהכל ביד הגוי.
נקטם ראשו פסול – בפירוש נקטם נחלקו המפרשים זה אומר בכה וזה אומר בכה וגם עדיין הוא ספק. יש שסברו נקטם ראשו הדק סופו לגמרי מקום סיומו ויש שאומרים נקטם ראשו רוב העלה שבו נגמר הלולב. ויש שאומרים נקטמו העלין שבראשו. ויש שאומרים נקטם ראש שדרתן. ולפי שלא נתברר יש לנו להחמיר ולפסול בכל אלו ומאי דאמרינן לקמן דבעינן בשדרו של לולב שיצא מן ההדס טפח לאו ראיה להא כלל.
נפרצו עליו פסול נפרדו עליו כשר – ובגמרא מפרש להו.
ר׳ יהודה אומר יאגדנו מלמעלה – אנפרדו עליו קאי דאמרת דכשר דוקא אם יאגדנו מלמעלה דכפות בעינן.
ציני הר הברזל כשרות – פירוש: שעומדין במקום קשה ואינן יכולין ליגדל.
כל לולב שיש בו ג׳ טפחים כדי לנענע בו – בגמרא אמר וכדי לנענע בו שיצא מן ההדס טפח כשר.
לולב הגזול פסול – מפרש בגמרא טעמא. איכא מאן דאמר משום מצוה הבאה בעבירה, ולדידיה פסול אפילו ביום טוב שני. ואיכא מאן דאמר לפי שאינו שלו, וקמ״ל דלא אמרינן סתם גזילה ייאוש בעלים היא, ולדידיה פסול ביום הראשון בלבד דכתיב לכם משלכם. ולא מצינן למימר דניקנייה בשינוי מעשה, דהא אסיקנא דלולב אין צריך אגד. ואפילו למאן דאמר צריך אגד שינוי החוזר לברייתו הוא ואינו שינוי. והכי איתא בגמרא גבי הדס.
והיבש פסול – פירש רש״י ז״ל משום נוי, דכתיב זה אלי ואנוהו, התנאה לפניו במצוות. ולא נהירא האי טעמא להרב בעל התוספות דמשום הא לא מיפסל בדיעבד, כדאמרינן לולב מצוה לאגדו ואם לא אגדו כשר, דאמרינן מאי מצוה מצוה זה אלי ואנוהו. אלא מאי טעמא יבש פסול, משום דאיתקש לולב לאתרוג. ובירושלמי מפרש טעמא משום לא המתים יהללויה. והאי יבש אין לפרש כמו החרצנים והזגים של גוים דאמרינן התם בע״ז לחים אסורין יבשים מותרין, ומפרש בגמרא יבשים לאחר שנים עשר חדש. דקאמר לקמן גבי הדס יבשו רוב עליו ונשתיירו בו שלשה בדי עלין לחין כשר, אלמא שאין היבשות תלוי בשנים עשר חדש, דהיאך ישתיירו בו עלין לחין לאחר שנים עשר חדש. אלא יבש הוא כי נפרך בצפורן, כדאמרינן גבי אוזן של בכור. והא נמי מחו לה אמוחא, דאין דרך הלולב לבוא לידי כך שיתפרן בצפורן. אלא יבש הוא דכשכופלין העלה לשנים והוא משתבר. ודעת הראב״ד ז״ל שכשהלך כל מראה ירוק שבו ונהפך ללבן הוא היבש שפסול אלא אם כן היה שעת הדחק. ובשעת הדחק נמי כשנוטלין היבש יש שאומרין שמברכין עליו, דהא בגמרא מייתי ראיה מאנשי כרכים שהיו מורישין את לולביהן לבניהם. ואם לא היו מברכין עליו מה ראיה יש. וכן דעת רבינו תם ז״ל, וכן מצאנו משמיה דרב פלטי. אבל דעת הראב״ד ז״ל דאין מברכין עליו. וכתב עוד דביבש רוב השדרה נפסל, ואם יבשו אפילו כל העלין כשר, ובלבד שישתיירו מן הלחין בראשיהן. וכתב עוד בסוף דבריו: ובלבד שתהא התיומת העליונה לחה.
של אשרה ושל עיר הנדחת פסול – מפרש לה בגמרא באשרה דישראל דלית ליה תקנה בביטול, כאשרות שנמצאו בארץ בימי משה דכתיב בהם ואשיריהם תשרפון באש, דכיון דלשריפה קיימא כאפר הוא חשוב וכתותי מכתת שיעורא, ובעינן שיעור וליכא. וכן דעיר הנדחת. אבל באשרה [דגוי] דאית ליה תקנה בביטול, אפילו קודם ביטול כשרה בדיעבד. ודוקא ביום טוב שני, אבל בראשון בעינא לכם וליכא. וכי תימא אפילו אשרה דגוי כיון שנטלה ישראל ע״ז דישראל היא, ואמאי כשר. יש לומר [ה״מ] אם נטלו ישראל על דעת שיזכה בה לעצמו, אבל האי לא נטלו אלא לצאת בו, ואחר כך להחזירו לגוי, דע״ז דגוי [היא]. ואית ליה תקנה בביטול. ואיירי שהלולב עצמו היה נעבד או שהיה משמשי ע״ז, אבל אם היה תקרובת ע״ז לא, משום דלית ליה [תקנה] בביטול, בין דגוי בין דישראל. ואם נטל לא יצא. כן כתב הרב בעל השלמה ז״ל וכו׳. והראב״ד ז״ל פירש בלולב של משמשי ע״ז, דקיימא לן בטל ע״ז בטל משמשיה. הילכך אע״פ שנטלו ישראל וקנאו, והוי ליה דישראל, כיון שהע״ז ביד גוי ואם בטלה הגוי בטל משמשיה, אם נטל יצא. ולקמן נמי מייתי הריא״ף ז״ל דלולב של ע״ז אם נטל יצא, דמצוות לאו ליהנות ניתנו.
(ד)⁠נקטם ראשו פסול – פירוש ראש העלין העליונין הנקראים תיומת לפרש״י ז״ל פסול אע״פ שלא נקטם ראש השדרה. וכן דעת הרב בעל השלמה ז״ל. אבל הוא ג״ן ז״ל פירש דוקא שנקטם ראש השדרה, אבל בראש העלין לבד כשר. וראיה לדבר מדנקטם ראשו דהדס, דודאי מן העץ קאמר לא מן העלין, מדתני ועלתה בו תמרה, ואין דרך לעלות תמרה אלא על קטימת העץ. ואית דדייקי מדאמר נקטם ראשו, מכלל דקטימה אחרת לא פסילא ליה באמצע השדרה משום חסרון, ולא מדמינן ליה לאתרוג בהא.
נפרצו עליו פסול – לפי׳ הרב ז״ל איירי שניתקו העלין מן השדרה, אבל לא לגמרי. ויש מפרשים שניתקו לגמרי, וגבי עלה ערבה תנן נפרצו עליה פסול נשרו מקצת עליה כשרה, מהכא משמע כפירוש הרב ז״ל בנפרצו, שחילוק יש בין נפרצו לנשרו, דנשרו משמע שנשרו לגמרי ואינן מחוברין בשדרה כלל, אבל נפרצו הוא שנפרצו רובן, אבל עדיין הם מחוברין מעט. ורישא ריבותא קמ״ל וסיפא ריבותא קמ״ל. רישא ריבותא קמ״ל דאפילו שהן מחוברין מעט כיון שכל העלין נפרצו כך פסול. וסיפא ריבותא קמ״ל אע״פ שנשרו לגמרי כיון שאינן אלא מקצת עליה כשרה. וכתב הרב בעל ההשלמה ז״ל מדלא קתני גבי לולב נשרו מקצת עליו כשר, כדקתני גבי ערבה, ש״מ דאפילו מקצתו פסולה. עד כאן. ואיפשר לומר דאורחא דמילתא נקט, דבעלין של הדס וערבה הוא דשייך למיתני נשרו, דמשמע שנושרין מאיליהן. אבל בעלין של לולב אין דרכן בכך, ולהכי לא קתני בהו נשרו. וכתב הראב״ד ז״ל דלא מיפסל אלא כשנפרצו רוב עליו. והביא ראיה מהא דתניא בתוספתא דסוכה, לולב העשוי כמין חרות או שנפרצו רוב עליו פסול, אלמא דלולב נמי ברוב כערבה. הילכך כולהו פיסולי לא פסלי אלא ברובא. וכן חלוקת התיומת ונטילתה ברובה.
וכתב הרב בעל ההשלמה ז״ל ויש לפרשו נפרצו עליה דערבה על ידי אדם, ונשרו הוא שנשרו מאיליהן. ולעולם נפרצו ניתקו לגמרי הוא. והא דקתני גבי נשרו [מקצת], וגבי נפרצו לא קתני מקצת, אורחא דמילתא קתני שדרך העלין להשיר מאיליהן מעט מעט. ובמשניות הבאות מספרד גרסינן בערבה ובהדס נפרטו בטי״ת, ובלולב גרסינן נפרצו בצד״י. ופירוש הדבר כי נפרטו הוא מלשון ופרט כרמך דמתרגמינן וניתרא דכרמך. והחילוק שיש בין נפרצו לנפרט, שנפרצו מחוברין קצת בשדרה כדברי הרב אלפסי ז״ל, ואף לפירוש רש״י ז״ל שנתקו לגמרי מן השדרה, חזר וחיברן ע״י אגד קאמר, ואפילו הכי פסולה. אבל בהדס וערבה שהעלין קצרים לא חזר וחיברן. ולפום הכי קתני נפרטו.
ונחלקה התיומת – פירש רש״י ז״ל הוא העלה העליון, שנחלקה שדרתו. זהו לשונו: שני העלין העליונים אמצעיים ששם השדרה כלה נחלקו (מ)⁠זה (ו)⁠מזה, ונסדקה השדרה (עם) [עד] העלין שלמטה מהן ע״כ. והא דאמרינן נסדק ראשו כשר, לא אמרו אלא בנסדק צד העלה, אבל בנסדקה השדרה של עלה העליון פסול. אי נמי חילוק יש בין נסדק לנחלקה. ולפי פרש״י ז״ל אין הלולב נפסל בחלוקת שאר העלין אלא בחלוקת העלה העליון. ולפי׳ הרב אלפסי ז״ל כל עלה נקראת תיומת. עכ״ל.
נפרדו עליו כשר – פירוש שהיו העלין שלו פרודות ומרוחקות מעט מן השדרה, אלא שלא נתקשו העלין (החרות), ונוחין להתחבר וליאגד עם שדרתו, וכתב הרב יצחק אבן גיאות ז״ל דמ״מ משמע דמצוה מן המובחר שלא יהו נפרדו עליו, שהעלה כולו כמו שרביט. ואם לא מצא כך אלא שנפרדו עליו כשר.
וכן אמר רבי יהודה יאגדנו מלמעלה – ציני הר הברזל כשרות. פירוש מיני דקל הם, אלא שעלי הלולבין רחוקות זו מעל גב זו יותר משאר לולבין. וכשרות הן, ובלבד שיגיע ראשו [של זה] בצד עקרו של זה.
פרק שלישי בעזרת הצור:
לולב הגזול וכו׳ כבר ביארנו על החלק השני שבזאת המסכתא שבא לבאר עניני הלכות לולב על השלימות ובא זה הפרק בביאור אלו הענינים ועל זה יחלקו עניני הפרק לארבעה חלקים הראשון בענין הלולב וכל מיניו ר״ל לולב הדס וערבה ואתרוג מה הוא כשר בהם ומהו פסול בהם השני באגד הלולב ובענין הנענוע וזמן נטילתו ויתגלגל בזה החלק קצת דינין מענין ההלל השלישי להודיע שלולב ואתרוג נוהג בו דין שביעית הרביעי להודיע כמה ימים היה ניטל במקדש וכמה ימים במדינה בזמן שבית המקדש קיים והאיך מחזירין אותו לשם בשבת ומה יתחדש בו להיתר ביום טוב ובמועד ומאימתי מחנכין את הקטן ליטול את הלולב זהו שרש הפרק דרך כלל אלא שיתגלגלו בו דברים שלא מן הכונה כמו שיתבאר:
והמשנה הראשונה ממנו תחל בביאור ענין החלק הראשון והוא שאמר לולב הגזול והיבש פסול של אשרה ושל עיר הנדחת פסול נקטם ראשו נפרצו עליו פסול נפרדו עליו כשר ר׳ יהודה אומר יאגדנו מלמעלה וציני הר הברזל כשרות כל לולב שיש בו שלשה טפחים כדי לנענע בו כשר אמר הר״ם מצוה הבאה בעבירה אינה מצוה ולפיכך לולב הגזול ושל אשרה ושל עיר הנדחת פסול וזו האשרה היא שיהיה האילן זה נעבד ועוד יתבארו חלוקי אלו האשרות בעבודה זרה וכבר ידעת אמרו ית׳ לא ידבק בידך מאומה מן החרם ואמר ית׳ פרי עץ הדר ובאה הקבלה כי כלם צריכים הדר לפיכך נפסל לולב יבש לפי שאין לו הדר נפרצו עליו הוא שיסתבכו עליו מגב הלולב שהן קבועות בו ויהיה כמו לולב שעליו הפוכים כזאת הצורה... ונפרדו עליו הוא שיפרצו קצתן מקצתן כזאת הצורה... ודעת ר׳ יהודה לומר צריך אגד כי כל לולב צריך שיאגדו אותו כדי שיתקבצו עליו קבוץ חזק ובמקום ידוע מארץ ישראל יש דקלים שבריית הלולבים לשם הם ראש עלה של זה בצד עקרו של זה ואינם מורכבות קצתם על קצתם כשאר הלולבים כזאת הצורה... והם נקראים ציני הר הברזל ואמרו שלשה טפחים כדי לנענע אותן רוצה בו וכדי לנענע ענינו כדי שיאחזנו בידו והוא שיעור טפח ומן החיוב שלא יהיה הלולב פחות מארבעה טפחים ומן הטפחים שכל טפח מהם ארבע אצבעות בגודל שהוא הבהן והמדה תהיה מגב הלולב מתחת עקר שני עליו התאומים שהם בראש הלולב ואין הלכה כר׳ יהודה:
אמר המאירי לולב הגזול והיבש פסול פי׳ בגמ׳ בגזול שביום טוב ראשון פסול מן התורה מדכתיב לכם משלכם אבל שאר הימים פסול מדרבנן מפני שהיא מצוה הבאה בעבירה וביבש פירשו בו הטעם משום דבעינן הדר וליכא ופיסולן של שניהם פוסל בכל הימים לפי שיטת משנה זו כמו שנבאר זה משום מצוה הבאה בעבירה וזה מפני שאין כאן הדר ושאר הפסולין יש בהם שפסולים דוקא ביום ראשון ויש מהם לכל הימים כמו שיתבאר ומ״מ יום טוב שני הרי הוא כיום טוב ראשון לכל דבר ומה שאמרו בגמ׳ קא פסיק ותני לא שנא ביום טוב ראשון ולא שנא ביום טוב שני לאו דוקא דיום טוב שני כיום טוב ראשון הוא לכל דבר שהרי מספק ראשון הוא נעשה וכל חובת ראשון עליו אלא אין הכונה אלא לומר לא שנא יום ראשון ולא שנא שאר הימים וזה שתפש בלשונו יום טוב שני מפני שכל הימים לענין לולב יום טוב הם וגדולי המחברים שכתבו שיום טוב שני נידון כשאר הימים הביאם לומר כן מה שכתבנו שבסוגיא זו אמרו לא שנא יום טוב ראשון ולא שנא יום טוב שני ואין צורך בכך כמו שכתבנו וכן צריך שתדע שהלולב ושאר המינים שעמו אינם מן התורה בגבולין אלא ביום ראשון אבל במקדש היו ניטלין כל שבעה מן התורה כדכתיב ושמחתם לפני ה׳ אלקיכם שבעת ימים הא כיצד לפני ה׳ דהיינו במקדש כל שבעה במדינה יום אחד ומשנתנו לאחר חורבן נשנית וא״כ כל שאתה מזכיר בה שאר הימים לפסול או להכשר דוקא מדברי סופרים ומתקנת רבן יוחנן בן זכאי ואילך וטעם הפסול שבהם בקצת פסולים הוא משום דכל דתקון רבנן כעין דאורייתא תקון:
ונשוב לדברינו והוא שהגזול והיבש לפי שיטת משנה זו פסולים בכל הימים.
גזול – פסול דכתיב ולקחתם לכם, משלכם.
אשירה – שעובדין אותה גוים.
ושל עיר נידחת – דלשריפה קאי וכשרוף דמי וכתותי מיכתת שיעוריה ושיעור לולב ד׳ טפחים.
פרק ג לולב הגזול
לולב הגזול והיבש פסול – פירוש ד׳ מינין שבלולב הם במקדש ז׳ ימים כדכתיב ושמחתם לפני ה׳ אלקיכם שבעת ימים והיינו לשמוח לפני השם במקדש כל ז׳ ימי החג בד׳ מינין הכתובים בראש הפסוק ובשאר מקומות בין בגבולין בין בח״ל אינם אלא יום א׳ מן התורה כדכתיב ולקחתם לכם ביום הראשון ושאר ימים מצותן מד״ס כדתנן בראשונה היה לולב ניטל במקדש ז׳ ובמדינה יום אחד התקין ריב״ז שיהא לולב ניטל במדינה ז׳ זכר למקדש ולפי שאמר הכ׳ ולקחתם לכם דחז״ל למעוטא לולב שאינו שלו ומ״מ אין זה נוהג אלא יום ראשון ואפילו במקדש כדכתיב ולקחתם לכם ביום הראשון והאי לכם אינו אלא ביום הראשון ואכולה קרא קאי ואפילו במקדש. ולפי שאמר הכתוב באתרוג פרי עץ הדר כי ריגוג לשון חמדה והדר הוא כדכתיב ונחמד העץ להשכיל ומתרגמי׳ ומרגג אילנא והוציאו הכתוב בלשון הדר ללמד בשם העצם על האתרוג כמו שאמרנו וללמד בשם התואר שיהא מין זה נאה והדר למראה ודרחז״ל דמקשי׳ שאר מינין לאתרוג שיהיו הדר דאע״ג דכתיב פרי עץ הדר כפות תמרים היינו לענין שלא יהו ארבעתן באגודה אחת כדאיתא לקמן הא לענין הדר כלם שוין וכל שאינו הדר פסול מן התורה ופסולו נוהג בזמן שמצותן מן התורה דהיינו בגבולין יום א׳ ובמקדש ז׳ דאכלהו ד׳ מינין כתיב ושמחתם לומר לשמוח לפני ה׳ בכל ארבעה מינין כמו שכתובין ומטעם זה פסלו לולב היבש ונקטם ראשו ונסדק ונפרצו עליו וכיוצא בהם בארבעה המינין ואין פסולין בזמן הזה אלא ביום ראשון שהוא מן התורה והא דאמרי׳ דלא בעינן לכם משלכם אפי׳ במקדש אלא יום ראשון כדאיתא בגמרא לאו משום דקרא דכתיב לכם ודרש לפניו דהיינו ביום הראשון ולא לאחריו דהא ולקחתם שהוא לפניו דדרשינן מיניה לקיחה תמה ולקיחה לכל אחד ואחד והוא נוהג בכל הימים שהם ארבע מינין שבלולב מעכבין זה את זה כל שבעה במקדש ובזמן הזה מדבריהם אלא שמצות לכם אינו חומר בגופן של ארבע׳ מינין אלא שהחמיר הכתוב ביום הראשון כמו שהחמיר בציצית ובסוכה דכתב ועשו להם משלהם תעשה לך משלך לא למדו ממנו לשאר ימים שהרי היום הראשון חמור משאר ימים שהוא נוהג בגבולין מן התורה ולפי׳ אין לנו להחמיר בענין זה שאמר לכם ביום הראשון שיהא נוהג בשאר ימים כמו ביום הראשון אבל כל שפסולו מפני שאינו הדר נוהג בכלם מן התורה בימים של תורה ועל זה אמרו בירושלמי כל הפסולין אינם פסולין אלא ביום ראשון ופירוש כל שהן פסולין מפני שאינם הדר אינן נוהגין בגבולין אלא יום ראשון שהוא מן התורה עוד יש עכוב אחר בד׳ המינין והוא כל שאין שמו עליו שהקפיד בו שאין בו כשיעור וכן לולב שהוא אופתא או שנשרו רוב עליו או שנפרצו עליו או דסליק בחד הוצא או שהוא חרות שאלו אין עליהם שם לולב וכן אתרוג שנקבוהו עכברים ברובו והדס שוטה ושאין בו תלתא בחד קינא שאינו עבות ונשרו רוב עליו וצפצפה שאינה ערבי נחל שכל אלו אין שמם עליהם וכמינים אחרים דמו לפיכך אין נוהגין בכל ז׳ ימים ואפילו בגבולין שהם מדבריהם ואפילו בשעת הדחק ובכלל זה כל שפסולו מחמת שעומד לשריפה כגון של אשרה ושל עיר הנדחת ושל ערלה ושל תרומה טמאה דפיסולא דידהו משום דקיימי לשריפה וכל העומד לשריפה כשרוף דמי וכאלו אין כאן אלא אפרו וזהו שאמרו דכתותי מיכתת שיעוריה ואלו ודאי בכלל מה שאמרנו שפסולים כל שבעה אפילו בגבולין עוד יש פסול אחר שהוא נוהג כל שבעה אפילו בגבולין והוא כל שנפסל מפני מצוה הבאה בעבירה שהכתוב אומר שונא גזל בעולה וזה דין הוא שינהוג אף בשל דבריהם שלא יהא מזכיר עון להתפש והרי הכתו׳ או׳ ובוצע ברך נאץ ה׳ ומצינו למדין שיש פסול שאינו נוהג אלא יום א׳ ואפי׳ במקדש וזהו הגזול והשאול וכל שאינו שלו ויש שפסולו כל ז׳ במקדש ובמדינה יום א׳ וזהו כל שפיסולו מחמת שאינו הדר כיבש ונקטם ועלתה חזזית ונקב וחביריהם שגופם ושמם קיים עליהם ויש שהוא פסול כל שבעה ואפילו בגבולין והוא כל שפסולו מפני שאין שמו עליו ואין שיעורו קיים או שעומד לשריפה או שיש בו משום מצוה הבאה בעבירה וכל שאמרנו שפסולו ביום הראשון בלבד דעת גדולי רבותינו ז״ל שהוא נוהג בזמן הזה ב׳ ימים שכשם שנוהגין בהם קדושה בשאר ענינים נוהגים בהם חומר במצות הנוהגות בהם ואע״ג דהשתא ידעינן בקביעא דירחא ויום הראשון הוא ודאי כיון שאנו עושין יום שני בתקנת חכמים משום מנהג אבותינו שהיו עושין אותו מספק ככל חומרי יום ראשון הרי אנו כאלו אין אנו יודעים בקביעא דירחא בכל ענייניו שהרי אינו דוחה שבת כמו שהיה נוהג בזמן שבית המקדש קיים באתרי דידעי בקביעא דירחא כדאיתא לקמן במכלתין וכדבעי׳ לפרושי התם בס״ד ולא עוד אלא שאם אתה מכשירו לעשותו ביום ב׳ יבא לזלזל בקדושתו ולפיכך החמירו בו חכמים כמו ביום ראשון שהוא מן התורה וכן דעת מורי נר״ו אבל מורי הרב רבי׳ שלמה נר״ו אמר לי שדעתו נוטה שאין פסולין אלו הנוהגין ביום ראשון בלבד נוהגין ביום שני בזמן הזה דכיון דידעי׳ בקביעא דירחא ואין לנו בקדושת היום השני אלא להזהר במנהג אבותינו כדאי׳ בפ״ק דביצה אין זה אלא להחמיר בקדושתו אבל להחמיר במצות הנוהגות בו כיום ראשון אין לנו שכל דין שתחלתו להחמיר וסופו להקל אינו דין שהרי אם לא מצא הדר יושב ובטל ממצוה של דבריהם וכיון שאין לנו ראיה מכרעת לפטור אין לנו להפטר מזה ונקטינן לישנא דתלמודא כפשטי׳ כאן בי״ט שני אבל בתוספת כתבו כלשון הראשון וכ״ד הגאון ז״ל וקבלתם תורה ויש במה שכתבנו כמה בלבולים ודעת הראשונים ז״ל ומה שכתבנו סלת נקיה ומרגלית מנמוקי רבינו הגדול הרמב״ן זכרונו לברכה מפי רבינו נר״ו. והדרינן לפרושי מתני׳ דבגמרא אוקימנא דאיתא בין ביום ראשון בין ביום שני וכיון שכן ע״כ מתני׳ במקדש הוא דהא קתני יבש ונקטם ראשו וחביריהם שאין פסולין בגבולין אלא ביום ראשון והגזול יש בו הרבה פסולין הא׳ לפי שאינו שלו ולא קרינ׳ ביה לכם והב׳ לפי שהוא מצוה הבאה בעבירה ואלו מן הטעם הראשון אינו נפסל אלא ביום הראשון ואפילו במקדש כדכתיבנא מש״ה אצטריכו בגמרא למיפסליה מטעם מצוה הבאה בעבירה שהוא כל שבעה במקדש לד״ה ולדידן אפי׳ בגבולין מיהו אינו נפסל לא מדין לכם ולא מדין מצוה הבאה בעבירה אלא בשגזלו ונטלו עד שלא קנאו כגון שלא היה אלא יאוש שאינו קונה אבל כל שקנאו לגופו קודם נטילת מצוה בין ביאוש ושינוי רשות או שינוי מעשה וכיוצא בו שאינו חייב אלא דמיו הרי הוא כשר לכתחלה דאי משום לכם הרי הוא שלו ואף על פי שלא פרע דמיו הרי זה כלוקח ולא פרע דמים שהדבר הנקנה הוא שלו לגמרי לכל דבר ואין הדמים עליו אלא חוב וכן הדין בזה. ואי משום מצוה ה״ב לא אמרו זה אלא כשהמצוה סייע בעבירה שבקדושת המצוה הוא קונה אותו והוציאו מרשות נגזל כגון שהיה יאוש כדי שאינו קונה וכשהקדישו במצותו הרי הוא כאלו מכרו דמה לי מכרו לגבוה מה לי מכרו להדיוט והו״ל השתא ע״י המצוה יאוש ושינוי רשות שהוא קונה ולפיכך אין לרצון לשם אבל כל שאין המצוה מסייעת בקנין ואינה מוציאתו מרשות הנגזל אינו נפסל לקרבן ולא למצוה שאף על פי שיש בידו של זה עבירה שגזלו הרי זה כשאר עבירות שבידו או כאלו גזל חפץ אחר שאינו פוסלו ממצוה זו ולפיכך כל שקנאו ביאוש ושינוי רשות או שינוי מעשה שאין לו לתת לנגזל אלא דמים אף על פי שלא פרע עדיין עבירה היא בידו כגזלן ומעכב חובו של חבירו אבל גוף הדבר נקנה לו לגמרי ואין בו מצוה הבאה בעבירה ובהכי רהטא כולה שמעתין לקמן ומפרקי לן כמה שמעתתא בפ״ק דגטין ושאר דוכתי וכדכתיבנא במסכת גיטין וראיה גמורה לדבר הא דאמרינן בפרק מרובה אמר עולא מנין ליאוש שאינו קונה שנאמר והבאתם גזול את הפסח מה פסח אין לו תקנה אף גזול אין לו תקנה ל״ש לפני יאוש ול״ש לאחר יאוש וקשיא להו לרבנן ז״ל מה ראיה יש לעולא מן הכתוב הזה שאין יאוש לבדו קונה דלמא יאוש קונה ואף על פי כן פסול לקרבן משום מצוה הבאה בעבירה והוצרכו לדחוק בזה ולפי פירושנו אתי שפיר דהיינו ראיה דיליה שאלו היה יאוש כדי קונה כיון שהיה שם יאוש קודם שהקדישו הרי קנאו קודם הקדש ואין ההקדש מסייע בעבירה ושוב אין בו מצוה הבאה בעבירה ומדפסליה רחמנא לקרבן שמעינן דלא קנייה ביאוש כדי אלא ההקדש קנאו בשינוי רשות ואף על גב דקרינא ביה קרבנו מיפסיל משום מצוה הבאה בעבירה ואין צורך להאריך יותר.
והיבש – פי׳ פסולו לפי שאינו הדר כדאיתא בהדיא בגמרא בכמה דוכתי ומ״ש בירושלמי משום לא המתים יהללו יה לשון צחות כדרך שאמרו גבי שופר שהפכו ותקע בו משום שנאמר מן המצר קראתי יה והטעם מפרש בגמרא שהוא נפסל משום דבעי׳ דרך העברתו אלא דאורחא דתלמודא דבני מערבא הוא בהכי למיתן כעין סניפי טעמים מן הכתוב לדינן של תורה וזה פסול במקדש כל שבעה ומתני׳ במקדש היא כדכתיבנא.
והיבש הוא כל שיבשו רוב עליו ורוב כל עלה ועלה ואם עליו הם לחים אף על פי שאין שדרו לח הרי הוא הדר אבל אם העלים יבשים אף על פי ששדרו לח אינו הדר ופסול ואית דאמרי דלא מפסיל עד שתייבש השדרה ברובה ורוב העלין והראשון נראה נכון אף על פי שאינו מצוי שיה׳ שדרו יבש והעליון לחין וסימן יבשותו י״א שהוא כל שעברו עליו י״ב חדש אבל תוך זמן זה אינו יבש והביאו ראיה ממה שאמרו לענין חרצנין וזגין של עכו״ם לחין כל י״ב חדש והא בורכא כי מה ענין זה אצל זה דהתם כיון דכל תוך י״ב איכא שם לחלוחית יין הרי זה אסור אבל הכא תוך י״ב חדש הוא מתייבש ובטל הדרו וגם אין לי לדון כאן להיות נפרך בצפורן שאין לידון כן בעץ ובשר שהרי יהיה יבש מכמה שנים ולא יהיה נפרך בצפורן ונראין דברי האומרים שפיסולו כשאין בו לחלוחית והוא כעץ יבש וסימנו כשנשתנה מראהו והפך לבן וכן דעת מורי נר״י בשם רבותיו.
של אשרה ושל עיר הנדחת פסולה אוקים בגמרא באשרה דמשה – פי׳ אשרה שזכה בה ישראל שאין לה ביטול עולמית שעומדת לשריפה וכל העומד לשרף כשרוף דמי וכאלו אפרו מונח וצבור כאן והיינו דאמרינן דכתותי מכתת שיעוריה. וקרי ליה אשרה דמשה לפי שבדורו של משה נתאוו לאלוהות כדאיתא במסכת ע״ז ומפני זה נאסרו ע״ז ומשמשי ע״ז שזכו בהן ישראל אף על פי שלא עבדן כדכתיבנא התם ומש״ה נקראין על שמו ודוקא באשרה דמשה בין שהוא של ע״ז עצמה או משמשי ע״ז דמשמשין כעבודה זרה עצמה בכל דבר ולא עוד אלא דאשרה מסתמא משמשין היא כדתנן איזו היא אשרה כל שיש תחתיה עבודה זרה ואפילו הכי אמר הכתוב ואשריהם תשרפון באש ואפילו לדברי האומרים דאשרה היא עצמה ע״ז כדכתיב התם הא ודאי מזבח ומצבה משמשין הן ואמר בהם הכתוב ונתצתם את מזבחותם ושברתם את מצבותם ללמדך שהמשמשין ג״כ אסורים איסור עולם מדין ע״ז של ישראל אבל לולב אשרה של עכו״ם אמרו בגמרא שאם נטל כשר דהא אית ליה בטול וכיון דלא קיימא לשריפה לא מכתת שיעורא ותימא והלא כיון שבא ליד ישראל וזכה בה הויא לה אשרה דמשה שאין לה בטול וכ״ת שנטלה בשאלה ושלא לזכות בה א״כ לא קרינ׳ בי׳ לכם משלכם תי׳ הראב״ד דאשרה משמשין היא ומיירי שהע״ז ביד עכו״ם וכיון שכן לא קיימי משמשין לשריפה דקי״ל עכו״ם שביטל ע״ז שלו בטלו משמשיה ונמצא שאפשר למשמשין לבא לכלל היתר ולא מחוור דדלמא כי אמרינן עכו״ם שביטל ע״ז שלו בטלו משמשיה דוקא כשמשמשין ברשותו אבל משמשין שזכה בהם ישראל אין להן בטול לעול׳ אח״כ אף על פי שביטל עכו״ם ע״ז שלו עוד פי׳ בו הרב דודאי לולב של אשרה דעכו״ם פסול ביום א׳ ואע״ג דלא מכתת שיעורא כדאמרן אלא כיון דהויא איסור הנאה לא קרינא ביה לכם וכמ״ש לפנינו בשל ערלה ושל תרומה טמאה אבל ביום שני דלא בעינן לכם כשר וכי אוקמה בגמרא למתני׳ באשרה דמשה משום יום שני הוא ול״נ דודאי כל שהוא ברשותו של אדם ואין לאחרים בו שום רשות ושום זכות אף על פי שהוא מאיסורי הנאה לכם קרינא ביה וההיא דשל ערלה ושל תרומה אין פסולו משום לכם כדבעינן לפרושי בדוכתא אבל בתירוץ קושייתנו כך י״ל דכי אכשרינן של אשרה דעכו״ם היינו בשאול שלא זכה בו ישראל ויש לו בטול ולא מכתת שיעורא וביום שני עסקינן שהוא יוצא בשאול אבל ביום א׳ פסול ממ״נ דאי לא זכה בו ישראל הו״ל שאול ולא קרינא ביה לכם ואי זכה בו הו״ל אשרה דמשה וכתותי מכתת שיעוריה וכי אוקים מתני׳ באשרה דמשה היינו משום יום ב׳ דאלו באשרה דעכו״ם יוצא הוא בשאול: והוי יודע שגנות השרים והפרדסים וכיוצא בהם מבתי הכומרים אינם משמשי ע״ז ולא נויי ע״ז ופירותיהם וכל אשר בהם מותרים בהנאה ומותר ליטול משם לולב או שאר מינין למצוה וכן קבלנו מרבותינו ז״ל הלכה למעשה והא ברירנא לה במסכת ע״ז.
נקטם ראשו פסול – פי׳ הראב״ד דראשו של לולב הוא ראש שדרו לולב הוא השדרה והוא עיצומו הנקרא לולב ואין העלין אלא כעלי ההדס והערבה שאינו נפסל משום קטימת העליון דהא דתנן בהדס שאם נקטם ראשו פסול היינו גוף העץ מדקתני ואם עלתה בו תמרה כשר ואיזהו שעולה בו תמרה עץ עצמו. ועוד הביא ראיה ממה שאמרו ל״ש אלא נקטם אבל נסדק כשר ונסדק זה היינו בשדר׳ דאלו נסדק העלה העליון אפי׳ כ״ש פסול היינו נחלק התיומת שהוא פסול אלא ודאי דנסדק הכשר או הפסול היינו בשדרו. ואין זה נכון דודאי הלולב היינו שדרו עם העלין ובלאו עלין לא מיקרי לולב סתם. וראיה גמורה ממה שנחלקו לפנינו רבי יוחנן ושמואל בשיעורו של לולב דשמואל דאמר דשיעורו בהדי עלין קרי ליה לולב סתם ורבי יוחנן דמשער ליה לבד מעלין קאמר שדרו של לולב ארבעה ולא עוד אלא שאם אתה או׳ שאין העלין מכללו היאך נחלקו בו כלל אם העלין בכלל או לא והלא כיון שאין בעיצומו של לולב דבר פשוט שאינן נכללין בשיעורו כשם שאין עלי ההדס בכלל שיעורן אלא ודאי לפי שהעלין של לולב בכלל גופו ועיצומו היה סובר שמואל שהם בכלל שיעורו ור״י אמר שאף על פי שהם מכללו וא׳ מאיבריו אין משערין אלא מן השדרה שהוא בגופו של לולב. ומה שהביא ראיה מנסדק אינו כלום כדבעינן לפרושי קמן ונקטם ראשו של הדס אינו ראיה דהא כדאיתיה והא כדאיתיה שזה ראשו העלה שהוא מגופו וזה אין ראשו העלה שאינו מגופו וי״א דנקטם ראשו ודאי אינו בגוף השדרה שאינו הדר כשנקטמו העליון שעל ראש השדרה אלא נקטם ראשו הוא שנקטמו רוב העלין שלו ורוב כל עלה ועלה. ומסתברא דכיון דלא תלי פסולא אלא בעלין ה״ל למתני נקטמו עליו כדקתני נפרצו עליו אלא דנקטם ראשו היינו שנקטם העליון האמצעי העולה על כלם שהוא ודאי ראש לולב אלא שהיה נר׳ שאינו נפסל אלא כשנקטם ראשו רובו של עלה וכן כתב הר״ר יונה ז״ל בשם רבותיו אבל מכיון דקתני סתמא נקטם ראשו יש לחוש אפי׳ בנקטם כל שהוא ואף על פי שאין כן בשאר פסולי הלולב עשו ראש הלולב כחוטמו של אתרוג שהוא במשהו וכן יראי מצוה חוששין וכן חושש מורי נר״ו.
וכל שיבש לגמרי חוששין לו כאלו נקטם וכן מ״ש בגמרא סדוק כפוף היינו ובעלה זה ובכל שהוא לפי שאינו הדר ואף על פי שאין הדרו מתמעט בכך במשהו כיון שאינו הדר במיעוטו ממש שוב אין לו שיעור להכשיר במשהו וכן הדין בכ״מ וכל מדות חכמים כך הם.
נפרצו עליו פסול – פי׳ רי״ף ז״ל שניתקו העלין ממקום חבורן בשדרה. ואינו נכון חדא דלא דמי לנפרדו דתני לה כשרה דמשמע דדמי להדדי ועוד דגבי הדס דקתני נפרצו ליכא לפרושי הכי שאם ניתקין העלין מן העץ מיד נושרין ואפשר דאיהו גריס התם נפרצו כלומר שנשרו וכן הא במקצת נוסחאות של מגיהי ספרים ואינו נכון כדבעי׳ למימר קמן והנכון כדפרישנא. והריאב״ד פי׳ דנפרצו עליו היינו שנחתכו העלין ונסדקו לארכן שדרך שחולקין אותה לג׳ וד׳ כשעושין מהן קופות ז״ש בגמרא דעבדינהו כי חופיא וכן מוכיח בפ״ק דבירושלמי כדבעינן למימר קמן ונראין דברים דכיון דתלי פסולא בעלין שאינו פסול עד שנפרצו רובן ורוב כל עלה ועלה וכן אמרו בתוספתא בפי׳ או שנפרצו רוב עליו וכן בדין דלא גרע מנשרו מקצת עליו שהוא כשר דומיא דערבה דתנן נשרו מקצת עליה כשרה ובודאי שהמינין האלו שוין הם בפסולם כדקתני בכלה נקטם ראשו נפרצו עליו פסול אלא שמוסיף בכל מין הפסול שאין לו ענין במין האחר כגון באתרוג שעלתה בו חזזית ונטלה פטמתו וניקב כל שהוא ובהדס שהיו ענביו מרובין מעליו ובערבה הצפצפה פסולה הא לאו הכי כל הכשרי׳ דתנן בחד איתנהו באידך עד דפסיל ליה בהדיא ומשום דנשירת עלין שכיח בערבה טפי תני לי׳ בערבה וה״ה לאידך וכמו ששנו בה שהכמושה כשר׳ וה״ה לשאר מינין כדתני׳ וכלן כמושין כשרין ושנו אותה במשנה בערבה שהוא מצוי בה יותר. מעתה ה״ה לנשרו מקצת עלי לולב שהוא כשר ובלבד שיהא שיעורו מכוסה עלין דלא ליהוי כאופתא וכדבעינן בהדס שיהא כולו עבות ואם נשרו מקצת עלין פסול לפי שאין שמו עליו. ואין ללמוד מערבה ששמה עליה כשנשרו מקצת עליה וגם לא ללולב שכשנשארה שדרה מגולה כאופתא וכן כתבו בתוס׳ ונראין דברים דכל שנשרו רוב עלין או שנפרצו כמאן דליתנהו חשובי וכאלו הוי אופתא והרי הוא ככל הפסולין מגופן שאין שמן עליהן שפסולין כל שבעה אפי׳ בזמן הזה.
נפרדו עליו כשר דאע״ג דכתיב כפות ללמד שיהא כפות כיון שראוי לכפותו אין כפותה מעכבת בו אבל חרות שאינו ראוי לכפותו כפיתה מעכבת בו וכדרבי זירא.
רבי יהודה או׳ יאגדנו מלמעלה דבעי כפות ממש ולאו היינו פלוגתא דלולב צריך אגד דהתם לאוגדו עם ההדס והערבה והכא שיהא עליו מחוברין ולא פרודין.
בתוס׳ בד״ה לולב הגזול והיבש פסול מפרש בגמרא כו׳ ולא כמו שפי׳ בקונטרס כו׳ עס״ה. ולע״ד נראה בכוונת רש״י שבא ליישב בזה מה שהקשו התוספות בסמוך בד״ה הא בעינן הדר דמאי שנא יבש דפשיטא ליה לתלמודא דמדינא יש לפוסלו אף בי״ט שני ומ״ש גזול דקשיא ליה אמאי פסול בי״ט שני ועל זה כתב רש״י שפיר דביבש כיון דאיכא נמי טעמא דבעינן הדר משום ואנוהו עכ״פ למצוה ומה״ט פשיטא דשייך אף בי״ט שני מש״ה פסלוהו חכמים אף בדיעבד שאם נאסור לכתחילה ונתיר בדיעבד אתי למיטעי לאכשורי בדיעבד אף בי״ט ראשון דפסול מדאורייתא כדאשכחן כה״ג טובא שלא חילקו חכמים ועשו חיזוק לדבריהם כשל תורה משא״כ בגזול מקשה הש״ס שפיר דיש לאכשורי אף לכתחלה בי״ט שני כיון דלא כתיב ביה לכם. והיכא דמותר לכתחלה לא שייך לגזור אטו י״ט ראשון כדאשכחן ברבי חנינא לענין חסר דמטביל ביה ונפיק ביה בי״ט שני כן נראה לי בכוונת רש״י וכן מבואר להדיא בלשון רש״י לקמן דף ל״ו ע״ב בהא דרבי חנינא מטביל ביה ע״ש ויש לפרש עוד בדרך אחר שהוצרך רש״י לפרש כן מדפליג רבי יהודה בסיפא בנפרדו עליו אלמא דמודה בכל הנך פסולי דרישא אפילו ביבש ולקמן בברייתא אשכחן להדיא דר׳ יהודה מכשיר ביבש דלית ליה היקישא דלולב לאתרוג מש״ה הוצרך רש״י לפרש דאיכא טעמא אחרינא ביבש משום ואנוהו דלפ״ז אפילו ר״י מודה דפסול מיהא לכתחילה ומש״ה לא פליג ר״י ביבש דמתניתין דאי משום דיעבד הא אשכחן לקמן בברייתא דרבנן נמי מודו דבשעת הדחק כשר וא״כ דעיקר פלוגתא דר״י ורבנן ביבש אינו אלא בדיעבד קצת שע״י טרחא אפשר למצוא לולב אחר מש״ה לא פסיקא ליה לחלוק ביבש. ועוד דבלא״ה אשכחן כמה פסולי דמתניתין דכשרין בדיעבד לשיטת הפוסקים כן נראה לי ודו״ק:
אחר זה הגיע לידי ספר כפות תמרים להגאון מהר״ם חביב ז״ל המחבר ספר גט פשוט ומצאתי שכתב ג״כ כפי׳ הראשון שכתבתי בכוונת רש״י והביא לשון מהר״א מזרחי ע״ש שהאריך בזה:
ולפי שראיתי שהחיבור הנזכר מלא וגדוש בסוגיות הש״ס בזה הפ׳ והרחיב הביאור בפרש״י והתוספות ושיטת הפוסקים ומפרשים לערך חמשים דפי׳ לכן אינו בדין שיניף המקצר על המאריך לכן קצרתי כי אם במקומות מיוחדים אשר יצאתי לידון בדבר החדש באיזה סוגיות הצריכים ביאור כאשר יורוני מן השמים:
בד״ה בעינן הדר וליכא משמע דפשיטא ליה כו׳ תימא מאי שנא זה מזה כו׳ עס״ה. ולולי דבריהם היה נראה ליישב דודאי פשיטא ליה לתלמודא דבכל מידי דפסול מדאורייתא בלולב אין לחלק בין י״ט ראשון לשני דכל דתיקנו רבנן כעין דאורייתא תקון לבר מניקב כמו שאבאר אלא דאפ״ה לענין גזול מקשה הש״ס כיון דודאי הא דקתני דגזול פסול היינו דלית ליה תקנתא ל״ש לפני יאוש ול״ש לאחר יאוש וקס״ד דהיינו דס״ל יאוש כדי לא קנה אע״ג דכיון דאגדיה ללולב הוי יאוש ושינוי מעשה הא מסקינן לקמן דשינוי מעשה החוזר לברייתו לא הוי שינוי וכתבו התוספות שם דאע״ג דבכה״ג קונה מדרבנן מ״מ כיון דמדאורייתא לא קנה לא נפיק ביה. א״כ לפ״ז משמע ליה להמקשה דלא שייך הך סברא אלא לענין י״ט ראשון דוקא כיון די״ט ראשון הוי מדאורייתא וכיון דלאו לכם קרינן ביה מש״ה לא נפיק ביה דלא אתו רבנן לאפקועי איסורא דאורייתא משא״כ לענין י״ט שני דעיקר מצותו אינו אלא מדרבנן אין טעם לפוסלו לאחר יאוש עם שינוי מעשה החוזר כיון דמדרבנן קונה שפיר קרינן ביה לכם ועוד דאיכא מ״ד דאפילו יאוש כדי קונה מדרבנן כדאיתא במרובה וכמו שאבאר לקמן כן נראה לי נכון. לולי שהתוספות לא פירשו כן והיינו משום דבלא״ה נראה דעיקר דברי התוס׳ לאו לסברת המקשן קאי דהא ודאי מקשה שפיר דיש להכשיר גזול בי״ט שני כמו בשאול דמ״ש בשאול דכשר כדתנן בסוף פירקין כיון דתרווייהו מלכם נפקא אע״כ דעיקר דברי התוספות כאן משום דלפי האמת קשיא להו מ״ש יבש דפסול כל ז׳ ומ״ש ניקב דכשר וכיון דמשום הכי הוצרכו לתרץ ולחלק מסברא ממילא אתי להו נמי שפיר האי דשאול וגזול אף לפי סברת המקשה:
אלא דלפ״ז קשיא איפכא דלפי תירוצם דמסברא יש לחלק א״כ אכתי מעיקרא מאי מקשה בפשיטות דגזול ליתכשר בי״ט שני כמו בשאול מאי קושיא דילמא בגזול ראו חכמים להחמיר כעין דאורייתא כיון דפסולא דגזול אשכחן בכמה דוכתי בשאר מצות משא״כ בשאול לא רצו להחמיר כעין דאורייתא אע״כ כדפרישית דעיקר סברת המקשה דבגזול לא שייך להחמיר כעין דאורייתא כיון דמדרבנן לאו גזול הוא ולכם קרינן ביה מטעמא דפרישית אי משום יאוש או משום יאוש ושינוי מעשה ומכ״ש דמקשה שפיר אליבא דרבה דס״ל בפרק מרובה דאפילו שינוי מעשה החוזר קונה מדאורייתא כמ״ש התוס׳ שם להדיא וכ״ש הכא דאיכא שינוי השם בהדה וע״ז משני הש״ס שפיר דאפ״ה פסול משום דהוי מצוה הבאה בעבירה כן נראה לי ועיין עוד בסמוך. ובעיקר קושיית׳ בענין ניקב וחסר אליבא דרבי חנינא יבואר שם במקומו אי״ה ועיין בלשון הר״ן ובחידושי הריטב״א שכתבו ליישב קושית התוספות בדרכים שונים ולפי שיטתם דיבש גופא כשר ביו״ט שני ונדחקו ליישב לשון הסוגיא בזה והמעיין בדבריהם יראה שדברים דחוקים הם והנלע״ד כתבתי ודו״ק היטב:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א משנה לולב הגזול מאחרים, או לולב שהוא יבש לגמרי, הרי זה פסול. ואין להשתמש בו למצות ארבעת המינים. לולב של אשירה של עץ שעובדים אותו כעבודה זרה, או לולב של עיר הנדחת, שחובה לשרוף אותה ואת כל אשר בה — פסול. נקטם (נחתך) ראשו של הלולב או נפרצו (נחתכו) עליו משדרתו — הרי זה פסול. נפרדו עליו ואינם צמודים לשדרתו, אבל לא נחתכו — הרי זה כשר. ר׳ יהודה אומר: כל לולב יאגדנו מלמעלה כדי שיהיו כל עליו צמודים לשדרתו. ציני (דקלי) הר הברזל אף שהיו שונים משאר דקלים, ועליהם קצרים ואינם מכסים את כל השדרה — הרי הם כשירים ללולב. ומה שיעורו של לולב? לולב שיש בו אורך שלשה טפחים כדי השיעור לנענע בו — הרי זה כשר למצותו.
MISHNA: A lulav that was stolen or that is completely dry is unfit for use in fulfilling the mitzva of the four species. The lulav of a tree worshipped as idolatry [asheira] and a lulav from a city whose residents were incited to idolatry, which must be burned along with all the city’s property, are unfit. If the top of the lulav was severed or if the palm leaves were severed from the spine of the lulav, it is unfit. If its leaves, although still attached, were spread and are no longer completely joined to the spine, it is fit. Rabbi Yehuda says: In that case, one should bind the lulav from the top, to join the leaves that spread to the spine. A lulav from the palms of the Iron Mountain are fit for use, although it differs from one taken from a standard palm tree, in that its leaves are shorter and do not cover the entire spine. A lulav that has three handbreadths in length, sufficient to enable one to wave with it, is fit for use in fulfilling the mitzva.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״ןתוספותהמאורותרא״ההמכתםבית הבחירה למאיריר׳ אברהם מן ההרריטב״אפני יהושערשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) גמ׳גְּמָרָא: הקָא פָּסֵיק וְתָנֵי, לָא שְׁנָא ביו״טבְּיוֹם טוֹב רִאשׁוֹן וְלָא שְׁנָא בְּיוֹם טוֹב שֵׁנִי.
GEMARA: The ruling in the mishna is that a stolen lulav is unfit. The Gemara posits: The mishna teaches this halakha unequivocally, indicating that there is no difference whether the stolen lulav is used on the first day of the festival of Sukkot, when taking the four species is a mitzva by Torah law, and there is no difference whether the stolen lulav is used beginning on the second day of the festival of Sukkot, when it is a mitzva by rabbinic law.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותבעל המאורהמאורותרמב״ן מלחמות ה׳רא״הר׳ אברהם מן ההרריטב״אמהרש״א חידושי הלכותרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ קפסיק ותני – פסול.
לא שנא בי״ט ראשון – דחיוביה מדאורייתא.
לא שנא בי״ט שני – דליתיה בנטילת לולב אלא מדרבנן דביום הראשון כתיב.
קפסיק ותני לא שנא בי״ט ראשון ול״ש בי״ט שני – משמע דדייק מדקתני סתם ולא מפליג ותימה הא אמרינן לקמן (דף לד:) ניקב וחסר כל שהוא פסול אע״ג דבי״ט שני כשר כדאמרינן לקמן (דף לו:) בגמ׳ דר׳ חנינא מטביל ביה ונפיק ביה ומוקי מתני׳ בי״ט ראשון ואי דייק מדקתני גזול ולא קתני שאול הא לקמן בסוף הסוגיא דייק רב נחמן בר יצחק הכי אבל הכא לא אסיק אדעתיה ואי משום דקתני גזול דומיא דיבש הכי נמי גבי נקב קתני עלתה חזזית על רובו דמפסיל אף בי״ט שני משום הדר ומיהו בירושלמי משמע קצת דמשום חזזית לא מיפסיל אלא בי״ט ראשון דמסיק עלה רבי יצחק בר נחמן בשם ר׳ שמואל כל הפסולין אינן פסולין אלא בי״ט ראשון בלבד תמן אמרין רובו מצד אחד חוטמו כרובו והיינו במקום אחד דאמרינן לקמן (דף לה:) גבי חזזית ומיהו אי יום ראשון דווקא על כרחך הדר הוא ולא מיפסיל אלא משום דחשיב כחסר ולא מסתבר כלל וי״ל דר׳ חנינא לית ליה האי קפסיק ותני כמו שמואל דשמעתין דמוקי מתניתין דגזול בי״ט ראשון ומכשיר בי״ט שני אי נמי ברישא דמשנה שייך לדקדק מדתני סתם ולא מפליג אבל כולהו אחריני איידי דלא מפליג ברישא לא מפליג בסיפא ושונה דבריו סתם אף על פי שיש לחלק.

לולב הגזול

{שמעתא דגזול ויתר הפסולין בשאר ימות החג}
קא פסיק ותני, לא שנא ביום טוב ראשון ול״ש ביום טוב שני. בשלמא יבש, בעינן הדר וליכא – ואף על גב דכי כתב קרא ביום הראשון כתיב, כיון דיבש איכא למימר דאית ביה משום, הקריבהו נא לפחתך (מלאכי א׳:ח׳), ופסול1 אף ביום השני. אלא גזול, בשלמא ביום טוב ראשון וכו׳ – ואוקימנא משום דהוה ליה מצוה הבאה בעבירה.
ויש מן הגאונים הרבה שפסקו כר׳ יוחנן משום ר״ש בן יוחאי, שהגזול פסול אף ביום שני. ובודאי לכתחלה שפיר דמי למיפרש מיניה, לאפוקי נפשין מפלוגתא ומשום דמאיס לגבוה. מיהו, לא חזי לן למיסמך על הא דר׳ יוחנן משום ר״ש בן יוחאי. דשמעת מינה דיאוש כדי קני, ואשכחן ליה לר׳ יוחנן גופיה דלא סבירא ליה הכין, דקאמר, חיוביה דגנב בין לפני יאוש בין לאחר יאוש, בב״ק בפ׳ מרובה (בבלי ב״ק ס״ח:). ומשמיה דר׳ שמעון2 הוא דקאמר ליה הכא ולא ס״ל כוותיה. ואף ר׳ יצחק בר נחמני משמיה דשמואל פליג עליה בפירוש, דקאמר: ביום טוב שני, מתוך שיוצא בשאול יוצא בגזול. ורב אשי,⁠3 דהוא בתרא, מפרק אליביה. אלמא, הכי הלכתא. ובמאי דקאמר רב הונא להנהו אוונכרי, שקלינן וטרינן למימר, ונקנייה בשינוי השם, ואף על גב דמצוה הבאה בעבירה היא מ״מ. אלמא, לית דחש לה להא דר״ש בן יוחאי.
ובאתרוג שנקבוה עכברים (בבלי סוכה ל״ו:) איתמרון תרי לישני. וכלישנא בתרא נקיטין, לקולא, דספיקא דרבנן היא, שאין לנו מצות לולב מן התורה מיום ראשון ואילך. וכן כתב הרי״ף ז״ל. ומצאתי בהלכות ה״ר יצחק אבן גיאת ז״ל: ירושלמי (ירושלמי סוכה ג׳:ו׳). ר׳ יצחק בר נחמני בשם שמואל: כל הפסולין אינן אלא ביום טוב ראשון. והכי פסקו רבנן בתראי.
והא דת״ר (בבלי סוכה ל״א.) − סוכה גזולה, ר״א פוסל וחכמים מכשירין − אוקימנא בתוקף את חבירו והוציאו מסוכתו. אבל גזל עצים וסיכך בהם, דברי הכל אין לו אלא דמי עצים בלבד, דעבדו רבנן תקנתא כדין תקנת השבין.
ומהכא נמי שמעת דלא סבירא לן כר״ש בן יוחאי דפסל בלולב הגזול משום מצוה הבאה בעבירה. שאם היה כן, אפי׳ סוכה תפסל בגוזל עצים וסיכך בהן, שאף היא מצוה הבאה בעבירה היא.
ואם גזל סוכה העשויה בראש העגלה ובראש הספינה, שאין לה דין קרקע, דברי הכל פסולה. והיינו דאמרי׳ בפ׳ הישן (בבלי סוכה כ״ז:): ורבנן, האי, לך, מאי דרשי ביה. מיבעי להו למעוטי סוכה גזולה.
ומכל זה לא כתב הרי״ף ז״ל כלום. ושמעתא דרבינא בכשורא דמטללתא (בבלי סוכה ל״א.), כולה עד סופה, היה לו לכתוב.
1. נדצ״ל: פסול
2. כך בכת״י. בדפ״ר: ר׳ יוחנן. וטעות היא
3. גירסתנו: רבא
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לולב הגזול

{שמעתא דגזול ויתר הפסולין בשאר ימות החג}
כתוב בספר המאור: קא פסיק ותני, ל״ש ביום טוב ראשון ול״ש ביום טוב שני, בשלמא יבש, דבעי הדר וליכא וכו׳, אלא גזול וכו׳, ויש מן הגאונים הרבה שפסקו כר׳ יוחנן משום ר״ש בן יוחאי וכו׳ עד מיהו, לא חזי לן למיסמך על הא דר׳ יוחנן משום ר״ש בן יוחאי, דשמעת מינה דיאוש כדי קני, ואשכחן ליה לר׳ יוחנן גופיה דלא סבירא ליה הכין.
אמר הכותב: אני רואה דברי רבינו הגדול ז״ל נוטים בסתמותיו להחמיר בגזול, משום מצוה הבאה בעבירה, כר׳ יוחנן. וראינו לו שכתב דין נקב וחסר להכשיר הפגומים בשני. ודעתו אינה מתבררת מדבריו. אבל אני נזקק לבאר בכאן השמועה הזו בפירושה ופסקה.
ולפי דעתי יפה הסכימו הראשונים לקבוע הלכה כר׳ יוחנן, והדין עמהם. דהא פלוגתא דשמואל ור׳ יוחנן היא, וקי״ל שמואל ור׳ יוחנן הלכה כר׳ יוחנן. וכ״ש דמשמיה דר״ש בן יוחאי, דהוא תנא, קאמר לה. ור׳ אמי נמי כוותיה סבירא ליה.
ומה שאמר דשמעת מינה דיאוש כדי קני, לא הסכים יפה לשמועה. וכך עיקר: דר׳ יוחנן סבר, יאוש כדי לא קני, כדשמעינן ליה בעלמא. וכל היכא דלא חזינא הכי בגמ׳, לא דחקינן נפשין למימר, הא דידיה הא דרביה. ודייק מדכתב רחמנא גבי קרבן, גזול, דומיא דפסח. מה פסח אין לו תקנה כלל, אף גזול אין לו תקנה כלל, וקרבן פסול הוא ואפי׳ לאחר יאוש. ואמאי. הא קנייה גבוה ביאוש ושינוי רשות. ונהי נמי דמקדיש לא קנייה, נמי1 בשוחט שלא לשמן, שכשרים, אלא שלא עלו לבעלים לשם חובה. אלא לאו משום מצוה הבאה בעבירה, שכיון שגזול הוא בידו אין הקדשו מצוה, אלא ניאוצין הוא, שהקב״ה מואס גזל בעולה.
ומנא תימרא דגבוה גבוה קני. מדאמרי׳ בפ׳ מרובה (בבא קמא ס״ח:): איתביה ר׳ יוחנן לריש לקיש: גנב והקדיש, אינו משלם תשלומי ד׳ וה׳. היכי דמי. אילימא לפני יאוש, מי מצי מקדיש. אלא פשיטא לאחר יאוש. וטעמא דהקדיש, הא לא הקדיש משלם. ואי ס״ד קנה, אמאי משלם. שלו הוא טובח ושלו הוא מוכר. ושמעת מינה דאי ביאוש כדי לא קני, ניחא. ואמאי. היכי מצי מקדיש. אלא ש״מ דגבוה גבוה קני ביאוש ושינוי רשות. וה״נ איתא בפ׳ הניזקין (גיטין נ״ה.).
וה״ג בשמעתין: מה פסח אין לו תקנה, אף גזול אין לו תקנה. ל״ש לפני יאוש ול״ש לאחר יאוש. ולא גרסי׳ תו כדכתיב במקצת נוסחי: בשלמא לפני יאוש וכו׳. וליתיה בהלכות רב יצחק בן גיאת ז״ל. ורש״י ז״ל גריס ליה הכי: בשלמא לפני יאוש, אדם כי יקריב מכם, אמר רחמנא וכו׳. ופירש, הא קנייה ביאוש. גבוה קנייה ביאוש. כלומר, בשינוי רשות. ולא הוצרך להזכירו, שלעולם יש שם שינוי רשות.
והלכתא כר׳ יוחנן, דדידיה עדיפא. ואם היה כדבריהם, שהיה ר׳ יוחנן סובר כאן יאוש כדי קני, מ״מ במאי דאמר, מצוה הבאה בעבירה לאו מצוה היא, כוותיה קי״ל. דא״נ לית ליה2 מהאי קרא, מסברא אית ליה, ומקרא אחרינא דדריש הכא (ישעיה ס״א, ח), שונא גזל בעולה. ודידיה עדיפא לן מדשמואל בכל מקום. ועוד, דר׳ אמי נמי כוותיה ס״ל, ופשטה דמתני׳ כוותיה אתיא.
ומה שאמר בעל זה המאור ז״ל, משום דרב אשי דהוא בתרא מפרק אליביה אלמא הכי הלכתא, א״א לעמוד על אופי שלו. שהרי כשכתב רבינו ז״ל בפרק ראשון דהלכתא כשמואל משום דרב פפא, דהוא בתרא, כוותיה ס״ל דקא מתריץ למימריה, תפס עליו ואמר (רי״ף סוכה י״ד.) דלא חזי ליה דס״ל לרב פפא כשמואל, אלא פירושא בעלמא הוא דקא מפרש ליה רב פפא למימריה, אף על פי שמשמען של דברים שם דרב פפא כשמואל ס״ל, מדאמר בפירוקיה − דכ״ע, יש בהן ד׳, דברי הכל פסולה, פחות מג׳, דברי הכל כשרה − ולא אמר רב פפא, הכא מג׳ ועד ד׳ וכו׳.
ומיהו, הכא, ודאי משום פירוקיה דרב אשי בלחוד לית לן למיסמך אדשמואל. דבכולי תלמודא הכי אשכחן דמתרצי רבנן אליבא דמאן דלא סבירא להו כוותיה, לומר, מהא לא תיהוי תיובתיה. ואמרי׳ תרגומה אביי אליבא דרבא ותרגומה רבא אליבא דאביי. ואמרי׳ (בבא קמא ק״ו.): מכדי. דרב לא סבירא לך. משכוני נפשך אדרב למה לך, לתרוצי אדרב. ואפי׳ למאי דקס״ד מעיקרא מקשינן בכמה דוכתי ומפרקינן. ואפי׳ למאן דאיתותב אמרי׳, נימא מהא נמי תיהוי תיובתיה, ומפרקינן לה. בריש מכילתין (בבלי סוכה ג׳.) מתרץ רב אשי, לא נצרכא אלא לקיטוניות שבה, למאן דאמר בסוכה קטנה פליגי, דלית הלכתא כוותיה. והלכה פסוקא ורווחת, אחריות ט״ס הוא. ואשכחן בפ׳ גט פשוט (בבא בתרא קס״ט:): אמר רפרם: זאת אומרת, אחריות ט״ס הוא. רב אשי אמר: לעולם, אימא לך אחריות לאו ט״ס הוא. ובפ׳ מי שהחשיך (שבת קנ״ה.) אמרינן: והלכתא, צדדין אסורין. אמר רב פפא עלה: השתא דאמרת, צדדין אסורין וכו׳. אלמא הכין ס״ל. ואפ״ה אשכחן ליה בפ׳ אין דורשין (חגיגה י״ז.)3 דדחי ואמר, אפי׳ תימא צדדין מותרין וכולה, לפרוקה למאן דס״ל הכי.
אבל כשנהגו הגאונים לסמוך על מימרא דבתראי, כגון דאמרי מימרא אליבא דאחד. כי ההיא דאביי4 דלעיל, וכי ההיא דמס׳ שבת (בבלי שבת קיב.-קיב:), דאמרי׳ בגמ׳: מדקא מתרץ ר׳ יוחנן אליבא דר׳ יהודה, דאמר, וכן לחליצה, ש״מ הלכתא כוותיה. אבל בכה״ג, אדרבא, אמרי׳, שינויא היא ואשינויי לא סמכינן.
מיהו היכא דחזינן להו לבתראי דשקלי וטרו טובא ומתרצי אליבא דחד, יש מקומות שסמכו הגאונים עליהם כפי מה שהסוגיא מוכחת לפי שיקול הדעת, ובלבד שלא לדחות כלל המסור בידינו. אבל כאן, הא קי״ל, שמואל ור׳ יוחנן הלכה כר׳ יוחנן.
ומה שהשיב ממאי דקאמר רב הונא להנהו אוונכרי ושקלינן וטרינן למימר, ונקנייה בשינוי השם, ואף על גב דמצוה הבאה בעבירה היא, יש להשיב דאדעתא דגוים גזלי ולא של ישראל, דלא שכיחי. ומשום לכם איתמר, דלמקני מינייהו בעי יאוש ושינוי רשות, ומיהו מצוה הבאה בעבירה ליכא.
וכן מה שהשיב מסוכה גזולה בגוזל עצים וסיכך בהן, אינה תשובה כלל. שכיון שתקנו בה חכמים תקנת מריש, ואפי׳ בא לצאת ידי שמים ועושה תשובה נותן לה דמי עצים, הרי שאין זו הסוכה5 בעבירה ברשותו, אלא דמים הוא חייב, ולא קאי עלה השתא בעמוד זה6 וחזור אלא דמים.⁠7
אבל בעל הלכות ז״ל מצאתי שכתב בלשון דגזול פסול משום דמצוה הבאה בעבירה, דכתיב, והבאתם גזול, וקתני, גזול דומיא דפסח, מה פסח אין לו תקנה אף גזול אין לו תקנה, ול״ש לפני יאוש ול״ש לאחר יאוש. לפני יאוש, דידיה בעי, וההוא דגזול הוא לאחר יאוש משום מצוה הבאה בעבירה. אבל אקנייה לאיניש אחרינא, קני ליה ונפיק בגויה, ל״ש ביום טוב ראשון ול״ש ביום טוב שני. ומאי שנא מסוכה גזולה דמכשרי רבנן. אמרי: התם, היכי דמי. אי דגזל מיניה קרקע, קרקע אינה נגזלת. אי דגזל עצים וטלית,⁠8 קננהו בשינוי מעשה. א״ה, לולב נמי לקנייה בשינוי מעשה. קסברי רבנן לולב א״צ אגד, ואת״ל צריך אגד, שינוי החוזר לא שמיה שינוי. א״ה, גזל עצי סוכה נמי. אלא עצי סוכה היינו טעמא משום דקננהו בשינוי השם, מעיקרא עצים והשתא סכך מיקרו. אי הכי, לולב נמי מעיקרא אסא מיקרו והשתא הושענא מיקרי. אמרי: אסא ליכא שינוי השם, דמעיקרא נמי אסא להושענא קרו ליה. והלכתא: גזל עצים וסיכך בהם, אין לו אלא דמי עצים בלבד. וכן נמי כתוב בהלכות פסוקות.
ושמעינן מינה דכל שקנה ואינו חייב להחזיר אלא דמים, אין בו משום מצוה הבאה בעבירה. ולפ״ז ל״ק הא דאמרי׳ בהנהו אוונכרי, ונקנייה בשינוי השם. וכן נראה מדברי רבינו שלמה ז״ל.
וסיוע מצאתי לדברים הללו בירושלמי (ירושלמי סוכה ג׳:א׳): תנא ר׳ חייא: ולקחתם לכם − משלכם ולא מן הגזול. [פי׳, ולא שאנו אלא ביום ראשון; עד כאן] א״ר לוי: זה שהוא נוטל גזול למה הוא דומה. לאחד שכיבד את השלטון בתמחוי אחד ונמצא משלו. אמרו, אוי לזה שנעשה סניגור קטיגור. [פי׳, דמשום מצוה הבאה בעבירה הוא, ואפי׳ ביום שני. ע״כ] מה פליגי. בשגזלו סוכה.⁠9 אבל גזלו ושפהו, דמים הוא חייב לו. [פי׳, ואין בו משום סניגור קטיגור, שהרי קנה בשינוי מעשה ולכם קרינא ביה. ע״כ] גזל לולב מכאן והדס מכאן וערבה מכאן ואגדן, ושמעי10 מן הדא: סוכה גזולה, אית תניי תני פסולה, ואית תניי תני כשרה. ר׳ שמעון בשם ר׳ יהושע בן לוי: מאן דאמר כשרה, בשגזל קרקע. ומ״ד פסולה, בשגזל פסל. ואפשר שלא יקשר. [כמשיב למעלן.]⁠11 ש״מ דכל היכא דקני בשינוי השם או בשינוי על12 ידי מעשה או ביאוש ושינוי רשות, אין בו משום מצוה הבאה בעבירה, שהרי דמים הוא חייב לו.
ולא עוד, אלא אפי׳ ביאוש לחודיה, למ״ד קני, לית ביה שוב13 משום מצוה הבאה בעבירה. והיינו דאמרי׳ בפ׳ מרובה (בבא קמא ס״ו.): אמר רבה: יאוש אמור רבנן דקני. מיהו, לא ידענא אי מדאורייתא אי מדרבנן. ואותביה אביי (ב״ק ס״ו:) מדתניא: קרבנו ולא הגזול. היכי דמי. אי נימא לפני יאוש, פשיטא. למה לי קרא. אלא לאו לאחר יאוש. וש״מ יאוש לא קני. ומאי קושיא. דלמא שאני התם משום מצוה הבאה בעבירה, וכדר׳ יוחנן. אלא ש״מ, כיון דקנה אפי׳ ביאוש כדי, שוב אין בו משום מצוה הבאה בעבירה, ואצ״ל בשינוי מעשה או ביאוש14 השם ויאוש ושינוי רשות, דליתא לאיסוריה בעיניה ממש.
והיינו נמי דאמר עולא (ב״ק ס״ז.): מנין ליאוש שאינו קונה, שנאמר, והבאתם גזול וכו׳. גזול דומיא דפסח. מה פסח לית ביה תקנה, אף גזול לית ביה תקנתא. דאי יאוש קני כשר, ולית ביה משום מצוה הבאה בעבירה, שדמים הוא חייב לו. ולא פליגא דעולא אדר׳ יוחנן רביה.
תדע, דהא אפי׳ הדיוט נמי הכי דיניה. שהגוזל ונתיאשו הבעלים אסור ליקח ממנו, אף על פי שהוא קונה ביאוש ושינוי רשות. קנאו גזלן בשינוי מעשה, מותר ליקח ממנו. מאי טעמא. דמים הוא חייב לשלם. והכי איתא בפ׳ הגוזל ומאכיל.⁠15 הלכך, לולב הלקוח מן הגזלן לאחר יאוש, לוקח יוצא בו ידי מצוה, שהרי הדיוט מותר ליקח ממנו. הקדיש גזלן בהמה גזולה, אינה מכפרת ואינה קרבה, שהרי אסור ליקח ממנו. אמר הקדוש ברוך הוא: ממני ילמדו בני. והרי זה נכון.
ואי קשיא לך הא דאמרי׳ בפ׳ הגוזל עצים (בבא קמא צ״ד.): ר׳ אליעזר בן יעקב אומר: הרי שגזל סאה של חטים, טחנה, לשה, ואפאה, והפריש ממנה חלה, כיצד מברך. אין זה מברך אלא מנאץ. ואמר אביי דקסבר, שינוי במקומו עומד. וא״ל רבא: ודלמא לא היא. עד כאן לא קאמר ר׳ אליעזר בן יעקב התם אלא לענין ברכה, משום דהויא לה מצוה הבאה בעבירה. אלמא, דקני בשינוי איכא משום מצוה הבאה בעבירה. זו אינה קושיא.
דלרבה16 נמי בהא פליגי רבנן דפליגי עליה דר׳ אליעזר. דמר סבר כיון שעיקרו גזל, מנאץ הוא, ומ״ס לאו מנאץ הוא. וה״נ פליגי באתנן חטים ועשאן סולת (בבלי בבא קמא צ״ג:). ב״ש סברי לגבוה מאיס, וב״ה סברי לא מאיס, כיון שקנה בשינוי. דאביי הוה סבר דאי שינוי קונה, אפי׳ ר׳ אליעזר בן יעקב מודה, כב״ה. ועוד, דר׳ אליעזר בן יעקב ודאי לא קאמר שאינה חלה ואם הפריש ממנה על עיסה אחרת שלא תהא פוטרת, ולא אמר אלא לענין הברכה שהוא מברך עליה, אלא שיצא ידי חובתו. ואנו לצאת ידי חובה אמרו.⁠17
הלכך, [קאמר מתני׳ כפשטה תולה]⁠18 בין ביום טוב ראשון בין ביום טוב שני.
והוי יודע שלא נחלקו שמואל ור׳ יוחנן אלא בגזול, אבל ביבש ושאר כל הפסולין מחמת מומין, כשם שפסולין ביום ראשון כך פסולין ביום שני. וסוגיא מפורשת היא: בשלמא יבש, בעינן הדר וליכא. ורבי19 נמי בהדיא אמר (בבלי סוכה ל׳.): יבש פסול לפי שאינו הדר, גזול פסול משום דהוי20 מצוה הבאה בעבירה. והיינו ביום שני. ובגמ׳ ליכא מאן דפליג עליה, אלא ר׳ יצחק בר נחמני אמר שמואל אגזול.
והפי׳ שפי׳ בו בעל המאור ז״ל, דאית ביה משום, הקריבהו נא לפחתך (מלאכי א׳:ח׳), שבוש הוא ואינה בגמ׳. דהא אנן, בעינן הדר וליכא, קאמרי׳. ור׳ אמי נמי אמר בהדיא, יבש פסול לפי שאינו הדר. ועוד, דכל שאינו הדר אינו מאיס ואין בו משום, הקריבהו נא לפחתך. תדע, דהא ר׳ יהודה, דלית ליה הדר, מכשיר יבש ולא פסיל משום, הקריבהו נא לפחתך (בבלי סוכה ל״א.). ודברי הבאי הם. שהאתרוג היבש נאה ומשובח הוא ועולה על שולחן מלכים [בדי שריחני],⁠21 אלא שאינו הדר במינו שאמרה תורה. והחסר שנקבוהו עכברים לא חשו בו משום, הקריבהו נא לפחתך. לפיכך, היבש, שריחו ונויו משובחים, אתה פוסל. זה היפך האמת הנראה לעינים הוא.
אבל עכשיו אני מגלה דבר נכון מאד בפי׳ השמועה, שהראשונים לא אמרו טעם.
הרי דבר מפורש הוא בגמ׳ ובמשנה שהלולב ניטל מן התורה שבעה במקדש ובמדינה יום אחד. וביום הראשון בעינן לכם, ובשני, אפי׳ במקדש יוצא הוא בלולבו של חבירו. ומתני׳ מרישא דפרקא בלולב של תורה נשנית כולה עד סופה, דקתני תקנתו של רבן יוחנן בן זכאי (בבלי סוכה מ״א.): בראשונה היה לולב ניטל במקדש שבעה ובמדינה יום אחד. משחרב בהמ״ק התקין רבן יוחנן בן זכאי וכו׳. ובתקנתו של רבן יוחנן בן זכאי לא פסיק ותני מתני׳ בפסולי כלום, ולא עליה דקדקו בגמ׳ כלום. אלא על לולב של תורה שנשנה ברישא דפרקין, עליו אמרו: קא פסיק ותני, ל״ש ביום ראשון ול״ש ביום שני. דבכל לולב הניטל מן התורה קתני, הגזול והיבש פסול. בשלמא יבש, בעינן הדר. דהדר [דשמא אתרוג]⁠22 כתיב. כל היכא דבעינן אתרוג בעינן הדר. אלא גזול, אפי׳ במקדש אדם יוצא בלולבו של חבירו. והיינו פסיק ותני, גזול דומיא דיבש, לפסולא. זהו פי׳ השמועה וזו היא סוגייתה.
לפיכך הסכימו כאן בפסול היבש ולא נחלקו אלא בגזול לבדו. אבל ביום שני של גבולין, שהוא מצות זקנים, לא הוזכר כאן כלל. ולא נחתינן השתא בשמעתין למיפסק אי כלישנא דמעיקרא ואתרוג23 שנקבוהו עכברים, דקס״ד בעינן הדר וכל דתקון רבנן כעין דאורייתא תקון, אי כשמעתיה דר׳ חנינא, דהוה מסקנא ומכשר נקב וחסר, דקסבר לא מחמרינן במצות זקנים בתוך פסולי דמתני׳ (בבלי סוכה ל״ו:). ולא תשתבש בזה מפני שהזכירו בגמ׳ לקמן (בבלי סוכה ל״ו:), יום שני, והא אמור על יום שני של מצות זקנים, שכבר פירשתי דעכשיו בשמועה זו לא נחתינן לאפלוגי בין של תורה לשל סופרים. ונקט יום שני סתם לכל24 מקום. שהרי על כרחך אתה אומר דביום שני דמקדש לולב השאול כשר. והלכך קושיא זו שהקשו בגמ׳ אין לענין25 בקולא דלולב של דבריהם, אלא לומר דגזול בשני כשר הוא בכל מקום. ועוד נמצא בגמ׳ בכמה מקומות כגון הענין הזה.
מעתה נלמוד על הפסולין השנויין במשנתנו בפגמין של לולב ואתרוג, שכולן כשרים ביום שני של דבריהם, מדר׳ חנינא (בבלי סוכה ל״ו:), דמכשר בנקב וחסר ומפיק לה למתני׳ מלולב דדבריהם. אבל הגזול, שהוא משום מצוה הבאה בעבירה, כ״ש בשני שאני פוסלו, לפי שנטילתו אינה מצוה של תורה והוא מזכיר עון26 להתפש.
ובגמ׳ ירושלמי (ירושלמי סוכה ג׳:ו׳), שא״ר יצחק בר נחמני בשם שמואל, כל הפסולין אינן פסולין אלא ביום טוב הראשון בלבד, דבר ברור הוא להכשיר הפסולין ביום שני במדינה, ואפי׳ הגזול, דאיהו לית ליה מצוה הבאה בעבירה. ואתיא אליבא27 בגמ׳ דילן (בבלי סוכה ל׳.), אלא ששמועתו דר׳ יצחק בר נחמני בשם שמואל הזכירוה בגמ׳ שלנו להכשיר הגזול בלבד, ואפי׳ ביום שני במקדש. ומ״מ חדא שיטה היא וחדא סברא היא. וכבר השמועה כולה מחוורת ומאירה כמרגלית.
ומה שהשיב בעל המאור מהא דאמרי׳ לקמן גבי אתרוג של ערלה (בבלי סוכה ל״ה.), לפי שאין בו היתר אכילה, וביום שני כיון דלא בעינן לכם מה לנו אם אין בו לא היתר אכילה ולא היתר ממון, אינה תשובה כלל. שהרי ערלה אסורה בהנאה. והיתר אכילה נמי שהוזכר כאן היינו הנאה, כדאמרי׳ התם (פסחים כ״א:): מנין לחמץ בפסח שאסור בהנאה, שנאמר, לא יאכל חמץ − לא יהא בו היתר אכילה. וכיון שאסור בהנאה ולשריפה הוא, כתותי מכתת שיעוריה.
ויש אומרים דודאי ערלה כתותי מכתת שיעוריה, אבל זה שאמרו בגמ׳, לפי שאין בה היתר אכילה, וכן דין ממון, לומר שאף מן השם הזה הם נפסלין, שהיתר אכילה ודין ממון מוציאין אותן ממה שאמר הכתוב, לכם. ונפקא מינה לפסול של מעשר שני שבירושלים ביום טוב ראשון. הא בשני, ודאי פסולא דידיה משום מכתת שיעוריה הוא. וכן בתרומה טמאה, שהרי היא מן הנשרפין, כדתנן בפ׳ בתרא דתמורה. ואמרי׳ נמי בפ׳ במה מדליקין: כשם שמצוה לשרוף את הקדשים שנטמאו, כך מצוה לשרוף את התרומה שנטמאת. וכיון ששריפתה מצוה ולשריפה קיימא, ואיסורא28 היא בכל הנאות שבעולם חוץ מן הנהנה בה בשעת שריפה, שהנאתה וביעורה שוה, אי29 כתותי מכתת שיעוריה, ומש״ה פסול אף על פי שיש בה דין ממון.
ושל דמאי, שב״ש30 פוסלין מפני שהן גוזרין בכל אתרוג האסור לו אפי׳ בדיעבד, ואף על גב דקרינא ביה לכם, דהא ממונו הוא, וב״ה מכשירין בזה לכתחלה, משום דאי בעי מפקר להו לנכסיה והוי עני. הא בטבל גמור לא יטול, ואם נטל כשר. ולהודיעך כחן דב״ש קתני דמאי. אבל ודאי מעשר שני בירושלים ביום שני כשר, אפי׳ לדברי ר״מ. ומש״ה אמרי׳ בגמ׳, אתרוג של מעשר שני לדברי ר״מ אין אדם יוצא בו ידי חובתו ביום טוב, אלמא בחולו של מועד יוצא בו. לפיכך לא אמרו, אין אדם יוצא בו ידי חובתו בחג, אי נמי, סתם.
נמצאת אתה אומר דכולה מתני׳ בין יום ראשון בין יום שני, דבתורה31 קתני, לד״ה, חוץ מן הגזול לדברי שמואל, דכשר בשני. ותני והדר מפרש לה לקמן, דקתני (בבלי סוכה מ״א:), אין אדם יוצא ידי חובתו ביום טוב ראשון של חג בלולבו של חבירו, ובשאר הימים אדם יוצא ידי חובתו בלולבו של חבירו. ולהכשיר שאול וגזול נשנית לדעת שמואל. ולדברי ר׳ יוחנן לא הכשיר אלא שאול. הא בשאר הפסולים ודאי מתני׳ פסיק ותני הוא, ל״ש יום ראשון ול״ש יום שני. וה״ז נכון.
1. נדצ״ל: נ״מ
2. תיבה זו חסר בדפ״ר
3. לפי גירסתינו שם רב אשי אמר הכי
4. נדצ״ל: דרב פפא
5. בדפ״ר: החובה
6. נראה דתיבה זו נמחקת
7. נדצ״ל: בדמים
8. נדצ״ל: וטליל בהו. דכן הוא בהלכות גדולות
9. נדצ״ל: משופה. כמו בגירסתינו
10. גירסתינו: נישמעינה. וכן נראה נכון
11. גירסתינו: במיישב מלמעלן. וכן נראה נכון
12. תיבה זו חסירה בדפ״ר
13. בדפ״ר: תוב
14. נדצ״ל: ביאוש ושינוי
15. עיין בדברי שלום
16. נדצ״ל: דלרבא
17. נלדצ״ל: אמרנו
18. נלדצ״ל: מתנ׳ כפשטה קאמר. ותיבת, תולה, יש למחוק
19. צ״ל: רבי אמי
20. בדפ״ר: הכי
21. נלדצ״ל: כדי שיריחוהו
22. נלדצ״ל: בשמא דאתרוג
23. נדצ״ל: באתרוג
24. נדצ״ל: בכל
25. נדצ״ל: לו ענין
26. בדפ״ר: ענין
27. נדצ״ל: אליבא דמימריה
28. נדצ״ל: ואסורה
29. נראה דתיבה זו נמחקת
30. נדצ״ל: ב״ש
31. נלדצ״ל: דבר תורה
גמרא. קא פסיק ותני לא שנא ביום טוב ראשון ולא שנא ביום טוב שני. בשלמא יבש בעינן הדר וליכא – ק״ל: הכא שמעת מינה דבעינן הדר אפילו ביום טוב שני והא לקמן אמרינן אתרוג שנקבוהו עכברים כשר ביום טוב שני דלא בעינן הדר. ואמרינן נמי ר׳ חנינא מטבל בה ונפיק בה שהיה אוכל מקצתו ויוצא במקצתו אלמא לא בעינן הדר ובירושלמי נמי אמרינן כל הפסולין אינן פסולין אלא ביום ראשון אלמא ביום שני לא בעינן הדר איכא למימר דקא פסיק ותני דמתניתין אשבעת ימים דמקדש קאי. דבמקדש הוא מן התורה כל שבעה ובעינן כל הני דאמרן במתניתין כל שבעה. וכי אמרינן דלא בעינן הדר ביום שני הני מילי במדינה דאין חייבין מן התורה אלא ביום ראשון. אלא מתקנת רבן יוחנן בן זכאי הלכך בשאר יומי לא בעינן כולי האי והא דאמרו בירושלמי כל הפסולין אינן פסולין אלא ביום ראשון דוקא בששמו עליו שעדיין ניכר שהוא לולב או הדס או אתרוג. הלכך נראה דהדס שנשרו עליו כולן או רובן וכן לולב שנשרו רוב עליו ולא נשתייר שיעור וכן אתרוג שנאכל רובו וכן הדס שוטה ולוליבא דסליק בחד הוצא דהוא כבעל מום ושל אשירה וחרות אלו פסולין אפילו ביום טוב שני דמדינה. אבל נקטם ראשו נפרצו עליו יבש והני אחריני כשרין וכן נראה נכון.
קא פסיק ותני – פסול.
לא שנא בי״ט ראשון – שחיובו מן התורה.
בי״ט שני – שאין חייב בנטילתו אלא מדרבנן.
דבעינן הדו – פירש רבנו שלמה מדרבנן והם פסלוהו אף בשאר הימים. ואית דמפרשי דבעינן הדר דכתיב גבי פרי עץ הדר, ולכם לא בתיב אלא ביום הראשון לחודיה, אבל הדר אימא לן דכתיב אכולהו ז׳ ימים דכתיב בסיפיה דקרא.
ציני הר הברזל כשרות מפרש בגמרא.
תוס׳ בד״ה קפסיק ותני ל״ש ביו״ט ראשון כו׳ ותימה הא אמרינן לקמן ניקב כו׳ דר׳ חנינא מטביל ביה כו׳ עכ״ל אע״ג דשמואל דמכשיר בשמעתין גזול ביו״ט שני ע״כ לא חש להאי קפסיק ותני לא ניחא להו למימר דרבי חנינא נמי לא חש ליה כיון דסתמא דתלמודא קא דייק ליה ורבי יוחנן ור׳ אמי נמי הוצרכו מש״ה למימר טעם משום מצוה הבאה בעבירה ואין דומה להם דר׳ חנינא פליג עלייהו אלא בדוחק כמו שתירצו לחד תירוצא וק״ל:
:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב גמרא שנינו במשנה שלולב הגזול פסול. ושואלים: קא פסיק ותני [פסק ושנה] במשנה באופן כולל, לא שנא [אינו שונה] אם היה זה ביום טוב ראשון של חג שמצותו מן התורה, ולא שנא [ואינו שונה] אם היה זה ביום טוב שני, כלומר: בתוך החג, שאין מצותו אלא מדברי סופרים,
GEMARA: The ruling in the mishna is that a stolen lulav is unfit. The Gemara posits: The mishna teaches this halakha unequivocally, indicating that there is no difference whether the stolen lulav is used on the first day of the festival of Sukkot, when taking the four species is a mitzva by Torah law, and there is no difference whether the stolen lulav is used beginning on the second day of the festival of Sukkot, when it is a mitzva by rabbinic law.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותבעל המאורהמאורותרמב״ן מלחמות ה׳רא״הר׳ אברהם מן ההרריטב״אמהרש״א חידושי הלכותרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) בִּשְׁלָמָא יָבֵשׁ, הָדָר בָּעִינַן וְלֵיכָּא, אֵלָּא גָּזוּל, בִּשְׁלָמָא יוֹם טוֹב רִאשׁוֹן, דִּכְתִיב ״לָכֶם״ (ויקרא כ״ג:מ׳), מִשֶּׁלָּכֶם, אֵלָּא בְּיוֹם טוֹב שֵׁנִי, אַמַּאי לָא?
The Gemara asks: Granted, a dry lulav is unfit both on the first day and subsequently. It is unfit for use because the term hadar is used with regard to the four species, from which it is derived that we require beauty. And since in a dry lulav there is not beauty, it is unfit. However, with regard to a stolen lulav, granted, on the first day of the Festival it is unfit, as it is written: “And you shall take for yourselves on the first day” (Leviticus 23:40), indicating that the four species must be taken from your own property. However, beginning on the second day of the Festival, why does one not fulfill his obligation with a stolen lulav?
רי״ףרש״יראב״ןתוספותהמאורותר׳ אברהם מן ההרריטב״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בשלמא יבש – פסול בדרבנן נמי כיון דמצוה הוא משום זכר למקדש בעינן הדור מצוה.
אמאי לא – מהיכא תיתי למיפסליה.
יבש אינו הדר. ויבש דאיפרך איפרוכיא. וכמוש כשר.
א. כתוס׳ ד״ה לולב וטושו״ע סי׳ תרמה ס״ה.
בעינן הדר וליכא – משמע דפשיטא ליה דבעינן הדר לכולהו יומי ולכם משלכם לא מיתוקם אלא בי״ט ראשון וכן ולקחתם דממעטינן מיניה חסר דבעינן לקיחה תמה לא מיפסיל אלא בי״ט ראשון כדקאמרינן לקמן בפירקא (דף לו:) ר׳ חנינא מטביל ביה בי״ט שני ונפיק ביה ותימה מאי שנא זה מזה הא כולהו בהדי הדדי כתיבי בחד קרא ולקחתם לכם ביום הראשון פרי עץ הדר ואי משום דמשמע ליה דהני דכתיבי מקמי ביום ראשון עליה קיימי אבל הדר בתריה כתיב אכתי קשיא מדכתיב ולקחתם דרשינן בהקומץ רבה (מנחות דף ז.) ולקמן בפירקין (סוכה לד:) דארבעה מינין שבלולב מעכבין זה את זה דבעינן לקיחה תמה ובשילהי פירקין (סוכה מא:) ובריש לולב וערבה (סוכה דף מג.) דרשינן נמי מדכתיב ולקחתם לשון רבים שתהא לקיחה לכל אחד ואחד מדלא כתיב ולקחת לשון יחיד כי היכי דדרשינן פרק רבי ישמעאל (מנחות דף סה:) ספירה לכל אחד ואחד מדכתיב וספרתם ואם כן בשאר הימים תיסגי במין אחד ובלקיחה של אחד בשביל כולם לכך נראה דהיינו טעמא משום דיום ראשון דאורייתא בגבולין ושאר יומי דרבנן זכר למקדש כדאיתא בריש לולב וערבה (לקמן דף מד.) הלכך בעיקר הלקיחה כגון ד׳ מינין ולקיחה לכל אחד תקון בשאר יומי כעין דאורייתא וכן בהדר משום הדור מצוה אבל בחסר ובשאול לא תקון ובגזול פלוגתא דשמעתין דרבי יוחנן סבר דתקון משום מצוה הבאה בעבירה ושמואל סבר דלא תקון דמתוך שיוצא בשאול יוצא נמי בגזול.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

יבש – דבעינן הדר. פירש רבנו שלמה דבתיב ואנוהו.
אמאי לא – כלומר מהיכא תיתי למיפסליה.
לולב שיש בו ג׳ טפחים וכדי לנענע בו בגמרא מפרש לה.
גמרא קא פסיק ותני ל״ש בי״ט ראשון ול״ש בי״ט שני – פי׳ מדקתני פסול סתמא וקתני של אשרה ושל עיר הנדחת דלא סגיא דלא ליפסיל לכל ז׳ דהא כתותי מכתת שיעורא.
בשלמא יבש הדר בעי׳ וליכא – איכא למידק דהכא משמע דכל שאינו הדר פסול כל שבעה ואלו לקמן אמרינן שאינו פסול אלא בי״ט ראשון דאמרינן אתרוג שנקבוהו עכברים אין זה הדר והא רב חנינא מטבל בה ונפיק ולר״ח קשיא מתני׳ דתנן חסר כל שהוא פסול ופרי׳ כאן בי״ט ראשון כאן ביו״ט ב׳ אלמא אתרוג חסר ביום ראשון פסול משום דלא הוי הדר ובי״ט שני כשר דלא בעינן הדר ותי׳ הראב״ד דסוגיא דהכא פליגי אסוגיא דהתם מיהו כסוגיא דהתם קי״ל דהיא עיקר ודיקא ואלו הכא לא דק בה תלמודא אלא דהמקשה הוא דקאמ׳ הכי לרווח׳ דמלתא דבשלמא יבש ל״ק ליה כולי האי דאפשר לומר דהדר בעינן כל שבעה דאע״ג דכתיב ולקחתם לכם ביום הראשון פרי עץ הדר דלמא מקר׳ נדרש לפניו ולא לאחריו ולכם הוא דקאי איום הראשון אבל הדר אכוליה קרא קאי שאין יום הא׳ נדרש לאחריו דהיינו הדר אלא גזול קשיא ליה ורבי יוחנן תירץ קושיא דגזול ולא חש ליבש משום דהמקשה לא קפיד בה ולא מקשי מינה בדוקא אבל לקמן בפרקין דקו בה ואמרי דהדר אינו פסול ביום ראשון דביום הראשון נדרש הוא לפניו ולאחריו וכדאמרי׳ בירושלמי כל הפסולין אינן פסולים אלא ביום ראשון ול״נ כלל דהא ודאי תלמודא בדוקא מקשה דהא פסיק ותני ל״ש בי״ט ראשון ול״ש בי״ט שני ומהאי הכריחא ק״ל גזול ואצטריך רבי יוחנן לפרוקא משום מצוה הבאה בעביר׳ ואי יבש לא מיפסיל אלא ביום ראשון ודאי תנא לא טעי ביה וכי קתני יבש פסול ביום הראשון הוא וה״ה לגזול דהא כי הדדי תני לולב הגזול והיבש פסול וא״כ אמאי לא פריק הכי ומוקמינן טעות׳ במתני׳ דפסיל להו ביום הראשון ועוד דהא דר״י דגזול הלכתא היא דגזול פסול אפילו ביום שני וה״ה ליבש לתנא דמתני׳ דתני להו כי הדדי והכי אסיקנא בהדיא דאמרי׳ יבש פסול לפי שאינו הדר גזול פסול משום מצוה הבאה בעבירה ותו דודאי הכא ליכא למימר מקרא נדרש לפניו ולא לאחריו דהא ולקחתם דרישא דקרא נדרש לכוליה קרא כדכתיב לעיל הלכך הכא בדוקא מקשינן כפשטא דלישנא דבשלמא יבש הדר בעינן כל שבע׳ וליכא והדרא קושיין לדוכת׳. עוד תירץ הרב ז״ל דסוגיא דהכא לא פליג אסוגיא דהתם דהתם ודאי לא בעינן הדר ביום שני כדאמרינן התם ואפ״ה יבש פסול מפני שהוא חשוב כמת וכמו שאינו דומה וכדאמרי׳ בירוש׳ לא המתים יהללו יה. והא ליתא כלל דהא בכולה סוגי׳ אמרינן דפיסולא דיבש מפני שאינו הדר ורבי יהודה דמכשיר אמרי׳ דלית ליה הדר ודריש הדר באילנו משנה לשנה ותו אע״ג דחשוב כמת אמאי חשוב כמאן דליתיה והלא משערין במת לכל דבר ועושין ממנו דופן לסוכה ולעולם לא פסלו אלא היכא דקאי לשריפה דהשתא כתותי מכתת שיעוריה כר״ש דאמר כל העומד לשרוף כשרוף דמי אבל זה שאינו עומד לשריפה והרי הוא חזק ועושין ממנו קופות למה יהיה כמי שאינו. והירושלמי כבר פירשנוהו למעלה דלאו בדוקא נקט ליה גם הראיה שהביא הרב ז״ל מן הראיה שהביא ר״י מבני כרכום שהיו מורישים לולביהם לבניהם לאו ראיה היא כדבעי׳ לפרושי בדוכתא אבל הנכון בפירוק קושייתנו דהני תרתי סוגי׳ לא פליגי כלל דהדר נוהג בכל שבעה מן התורה ומתני׳ דפסול יבש ושאר הפיסולים שאינם הדר כל ז׳ שהם מן התורה וסוגיא דלקמן דרבי חנינא בגבולין דלא בעינן הדר אלא יום ראשון שהוא מן התורה וכדאיתא בירוש׳ כל הפסולין אינן פסולין אלא ביום הראשון וכדברירנא משמיה דמרן ז״ל והשתא מקשינן שפיר בשלמא יבש ל״ק דמוקמינן מתני׳ במקדש ובעינן הדר כל שבעה אלא גזול בשלמא י״ט הראשון בעינן לכם וליכא אבל ביום שני לא בעינן לכם ואפי׳ במקדש ופריק רבי יוחנן משום רשב״י דגזול פסול כל שבעה היינו משום דהו״ל מצוה הבאה בעבירה שנאמר והבאתם גזול דומיא דפסח מה פסח לית ליה תקנתא אף גזול לית תקנתא ל״ש לפני יאוש ול״ש לאחר יאוש.
בשלמא לפני יאוש לכם כו׳ – ול״נ דההוא הא דרשינן ליה להוציא את המומר בפ״ק דחולין והנכון דגזול שהוא פסול בקרבן נפקא לן מדכתיב קרבנו ולא הגזול וכדאיתא פרק מרובה והכא לא דייקי למנקט קרא גופיה אלא דנקטי׳ לישנא בעלמא לכם משלכם כדנפקא לן מקרבנו ודכותה טובא בתלמודא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הרי בשלמא [נניח] לולב יבש שפסול, טעמו הוא כיון שנאמר בארבעת המינים לשון ״הדר״ — הרי שיהיו הדר בעינן [צריכים אנו] וליכא [ואין כאן], שיבש אינו הדור. אלא לולב הגזול, בשלמא [נניח] ביום טוב ראשון מבינים אנו מדוע פסול דכתיב הרי נאמר]: ״ולקחתם לכם ביום הראשון״ (ויקרא כג, מ) ומשמע ״לכם״ — משלכם, מרכושכם ולא מן הגזל. אלא ביום טוב שני (שאר ימות החג) אמאי [מדוע] לא יוכלו לצאת בו ידי חובה?
The Gemara asks: Granted, a dry lulav is unfit both on the first day and subsequently. It is unfit for use because the term hadar is used with regard to the four species, from which it is derived that we require beauty. And since in a dry lulav there is not beauty, it is unfit. However, with regard to a stolen lulav, granted, on the first day of the Festival it is unfit, as it is written: “And you shall take for yourselves on the first day” (Leviticus 23:40), indicating that the four species must be taken from your own property. However, beginning on the second day of the Festival, why does one not fulfill his obligation with a stolen lulav?
רי״ףרש״יראב״ןתוספותהמאורותר׳ אברהם מן ההרריטב״ארשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) א״ראֲמַר רִבִּי יוֹחָנָן מִשּׁוּם רִבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן יוֹחַי:
Rabbi Yoḥanan said in the name of Rabbi Shimon ben Yoḥai:
רי״ףהמאורותרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר ר׳ יוחנן משום ר׳ שמעון בן יוחאי:
Rabbi Yoḥanan said in the name of Rabbi Shimon ben Yoḥai:
רי״ףהמאורותרשימות שיעורים לגרי״דפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144