ודאמרתא כי עודן בידו מותר להחזיר, דוקאב ודעתו להחזיר דשרי אבל אין דעתו להחזיר עקרה לדעתיה מנהון. ואם הניחן על גבי קרקע אפי׳ דעתו להחזירן אסור. (כגון) [כיון]ג דאיכא (דמן) [תרי]ד לישאניה בדאוריתא עבדינן לחומרא. והכין נמי באבייה דאמרי בהו תיקו, אסירן [אי]ו דאוריתא אינון.ז
תנור דקתני לא יתן בין מתוכו בין מעל גביו, תנור דנחתומין נינהו אבל תנור דילן (בכירה) [ככירה] דנחתומין דאמי. ור׳ (יונה) [יוסף] אמ׳ כי דינא דכירה.ח והאי דנחתומין לא יסמוך (לן) [לו] (בכירה) [ככירה] דתניא כותיה דאביי.
[דף לט.]
איכא בין רבאט לר׳ יוסף בלא (יטמנוה) [יטמיננה] בחול אדעתא דר׳ יוסי עפר (תותח) [תוחח].י לרבא דאמ׳ לא יטמין בחול שמא יבוא להטמין ברמץ, שארי הטמנה בעפר תוחח דלא דאמי לרמץ. ולר׳ יוסף דאמ׳ לא יטמין בחול שמא יזוזכ עפר ממקומו, אסור להטמין בעפר תוחח.
[דף לט:]
ולאל הילכ׳ כאנשי טבריה דהא תברינהימ לסילוניהו.
ומיםנ חמין שהוחמו מערב שבת אין רוחץ בהן בשבת אלא פניו ידיו ורגליו כשמואל דתניא כותיה.
והילכ׳ כר׳ יהודה דבצונן מותר.
ובטלה הטמנה בדבר המוסיף, שאמרוס איןע טומנין את הקדירה עצמהפ בתוךצ דבר שמוסיף בוק חומהר ואפי׳ מבעוד יום. אבל (שיהוא) [שיהוי]ש על גבי כירה (מיני) [אינה]ת הטמנה, שלא התירו להניח (/פת) [את]א הקדירה עצמה בתוך אש שאינוב גרוף (וקימוס) [וקטום] אלא (לתלותא) [לתלותה]ג (עלי/ן) [עליו]ד ויש ביניהן רי[ו]חה או להניח כסא בתוך האש והקדירה עליו, וכן אנו עושין.ו עד הנה דברי רבי׳ שרירא ז״ל.
[דף לט.]
רחז״ל: אמ׳ ר׳ חיסדא מדאסרי להו רבנן לאנשי טבריה שמעי׳ מינ׳ דבטלה הטמנה בדבר המוסיף אפי׳ מבעוד יום.
[דף לח:]
אסיקנה דכופח מקום שפיתת קדירה אחת היא. ואם הוסק בגפת או בעצים הרי הוא כתנור. ואסור לסמוך בו וכל שכן בתוכו או על גבו, וכן לשהות בו אע״פ שהוא גרוף וקטום אסור.
נמצא האסור שני פנים, צונן שלא הוחמו כל עיקר, ותבשיל שהתחיל להתבשל ולא הגיע למאכל בן דרוסאי. והמותר שני פנים, חמין שהוחמו ולא בישלו כל עיקר, ושבשלו כמאכל בן דרוסאי ואפי׳ בשלו כל צרכן מותר.
ומאי דקשי ליה זיקא, מסקינןז כלישנא בתרא וכר׳ אשי דבין גדיא ובין דבר אחר בין שריק בין לא שריק שרי.
ר׳ ברוך בר׳ יצחק ז״ל: דאמרי בפ׳ א׳ ביציאות,ח האי קידרא חיתא שפיר דאמי, בשיל ולא בשיל אסיר כיון שלא הגיע לכלל מאכל בן דרוסאי, וזהו בשיל ולא בשיל דאסיר. אבל לא בשיל כל עיקר זו היא חיתא דשריא לשהותה. ודאמרי לא תמלא אשה קדירה עססיות ותורמסין ותניח לתוך התנור ערב שבת עם חשכה, כיוצא בו לא ימלא נחתום את המיחםט מים ויניח לתוך התנור ערב שבת עם חשכה. הני עססיות ותורמסין ומיחם בישולם קרוב הוא למאכל בן דרוסאי, ולא דאמין לקידרא חיתא דשריא בה גרמה שבישולה מרובה. אבל הני תורמסין עססיות דומיא דמיחם של מים שבשעה קלה מתבשלין, ומתחילתם משעה [שיתנם] לתוך התנור הוין כתבשיל שנתקרב למאכל בן דרוסאי, שהוא בשיל ולא בשיל דאסיר.י אבל תבשיל שלא נתבשל כל צרכו הוא תבשיל של בן דרוסאי שמותר לשהותו כחנניה.כ ותבשיל שבישל כל צרכו, משום מצטמק הוא דמשהין ליה ושפיר דאמי כר׳ יוחנן.ל כללא דמילתא אין אסור אלא בשיל ולא בשיל בלבד, והוא שנתבשל ולא הגיע למאכל בן דרוסאי לשהותו כדאמרי. ואשר הגיע לבישול מאכל בן דרוסאי נקרא תבשיל שלא בשל כל צרכו, והוא המותר לשהותו כחנניהמ וכר׳ ששת.נ
מתני׳ ותנור שהסיקוה בקש וכו׳
רחז״ל: אוקמה אביי לא יסמוך. תניא כותיה תנור שהסיקוה בקש ובגבבה אין סומכין לו [ואין צריך לומ׳ על גביו] ואין צריך לומ׳ בתוכוס (ואין צריך לומ׳ על גביו) ואין צריך לומ׳ שהסיקוהע בגפת או בעצים.פ
כופח שהסיקוהצ בקש ובגבבה הרי הואק ככירים, בגפת ובעצים הרי הוא כתנור. ואסור אע״פ שהוא גרוף או קטום.
ואסיקנה כופח מקום שפיתת קדרה אחת, כירה מקום שפיתת שתי קדירות. ודיקינן לה מיהא דתניא כירה שנחלקה לארכה טהורה [לרחבה טמאה],ר פיר׳ עדיין תורת כלי עליה דהא יכול לשפות בה קדירה אחת. (לרחבה טמאה)ש כופח בין לארכה בין לרחבה טהורה. והאי כופח נפיש הבאליה מדכירה, (ואמ׳) [וזוטר]ת הבאליה מדתנור. וקימ׳ לן מתני׳ (כתנור) [בתנור]א של נחתומין, ותנור של נחתומין (מפירוש) [מפורש]ב בלא יחפור,ג אבל תנור דידן ככירה של נחתומין היא.
[דף לז:]
מצטמק, רשצז״ל: פיר׳ מתמעט (וקווץ) [וכויץ לשון]ד (לשדיים) [שדים]ה צומקין, כמו שאתה אומ׳ בלשון (צי/נוי) [ציווי]ו נצטוה ובלשון צדק נצטדק, וכן כל תיבה שבתחלתז יסודה (צרי) [צדי]ח כשהיא מתפעלת אתה נותן טית אחר (צרי) [צדי].ט
[דף לח:]
מתני׳ אין נותנין ביצה בצד המיחם וכו׳
{ספר הנר}
מיחם, פיר׳ קומקום שמחממין בו חמין והוא של נחשת.
ולא יפקיענה בסודרין, רשצז״ל פיר׳: ולא ישברנה על סודר שהוחם בחמה כדי (שתצלח) [שתצלה]י מחומו של סודר.
בחול ובאבק הדר/כ/ים,כ שהוחמו מכח חמה.
{ספר הנר}
גילגלל מאי, פיר׳ צלאה קצת בצד המיחם מאי, כי הגלגול קצת צלותה.
א. מכאן ברשב״א לח: ד״ה מכלל
ב. כ״ז כלישנא קמא דחזקיה משמיה דאביי
ג. רשב״א
ד. כרשב״א
ה. =באיבעיי. א״נ =בבי, וכרשב״א
ו. ברשב״א, איסורין
ז. ע״כ ברשב״א
ח. אין משפט זה מתחבר יפה
ט. לפנינו, רבה
י. לפנינו, תיחוח
כ. נדצ״ל, יזיז
ל. נדצ״ל, ולית
מ. נדצ״ל, תברינהו
נ. מ.
ס. לד:
ע. מכאן גם ברשב״א לו: ד״ה עד שיגרוף [קמא]
פ. נראה מיותר וכן אינה ברשב״א
צ. ברשב״א, בדבר
ק. ברשב״א, הבל
ר. ברשב״א, בחומה
ש. כרשב״א
ת. רשב״א
א. רשב״א
ב. ברשב״א, שאין קטום
ג. רשב״א
ד. רשב״א
ה. רשב״א
ו. ע״כ ברשב״א
ז. יח:. ובד׳, מסקנא
ח. יח:
ט. כך גרסת רש״ג לעיל. ולפנינו במקום ב׳ המילים, חבית של
י. ר״ל דהוו כקרובים למאב״ד ולא הגיעו ולכן אסור דזהו בשיל ולא בשיל
כ. כ.
ל. לז:
מ. כ.
נ. לז:
ס. צ״ל בבא דעל גביו קודם בבא דבתוכו, וכלפנינו. ולפנינו, לתוכו. וכאן כד״ס
ע. לפנינו ליתא
פ. לפנינו, ובעצים
צ. לפנינו, שהסיקוהו
ק. כ״ה בד״ס. ולפנינו, זה
ר. ד׳
ש. ב׳ המילים מיותרות ובד׳ ליתא
ת. ד׳
א. ד׳
ב. ד׳
ד. ד׳
ו. ד׳
ז. בד׳, שראש
ח. ד׳
ט. ד׳
י. ד׳
כ. לפנינו, דרכים
ל. לפנינו, גלגל.