הנה פשט רב ששת מתחלת הברייתא הזו דגוי העובד לאילן נאסר האילן ומתחייב על ידו שריפה וכ״ש גוי הבא על בהמתו, ואקשינן עליה אלא מעתה דמשום תקלה לחודה נסקלת גוי המשתחוה לבהמתו תיתסר ונקטלה,א ומפרקינן כיון דאשכחן בישראל שאין נעבד אסור להדיוט ליכאב מידי דלישראל שרי ולגוי אסור. ואקשינן לישראל עצמוג תיתסר מידי דהוה נמיד ארביעה, דהא לישראל אפילו קלון איכא. ותירץ אביי זה קלונו מרובה וזה קלונו מועט, ומשום קלון מועט לא קטלינן לה לבהמה. ופירש רש״יה ז״ל דסבירא ליה לאביי דתקלה וקלון בעינן ולית ליה דרב ששת אי נמי סבירא ליה כותיה מתוך שקלונו מרובה איכא קלון אפילו לגוי. זו שיטת רש״י ז״ל.
ורבותינו
ו הצרפתים ז״ל מקהין לה קהייתא בתוספות,
ז ותחלת השמועה קשה להם ז״ל
ח מה ענין אילנות נעבדין לבהמה נעבדת, התם (איסורו) [איסורא] בעלמא הוא דנאסרין משעת עבודה ואפילו בלא עדים מה שאין כן בבהמה דבגמר הדין הדבר תלוי, אלמא זו משום תקלה נאסרת ובגמר דין איכא תקלה, ואלו
ט משום עבודה נאסרין בלא עדים דליכא תקלה כלל.
י ותו קשיא דהא אשרה דגוי יש לה בטול,
כ אלמא איסורא בעלמא רביעא עלה ובבטול פקע
ל איסוריה מיניה ואע״פ שהגוי נהרג, אלמא לא משום תקלה הוא, וא״ת נעבד דישראל דלית לזה
מ ביטול, אדרבה היא הנותנת דתקלה וקלון בעינן הילכך בישראל דאיכא תקלה וקלון אין לה תקנה להתיר דומיא דנרבעת אלא שחת ושרוף וכלה, בגוי שאין שם קלון לא חשש הכתוב לתקלה אלא אסור הוא שאסר הנעבד כדי להתרחק
מע״ז עד שתבטל, ותו קשיא דהא ברייתא דתורת כהנים קתני
נ בהדיא קלון בע״ז
(בגוי) [דגוי] דקתני מפני שמזכירין גנותו של אדם וכו׳.
ועוד הקשוס ז״ל על שיטתו של רש״י ז״ל שפירש דאביי לית ליה דרב ששת, והרי בגמרא כל עיקר לא בא אביי אלא לתרץ הקושיא שהקשינו על רב ששת אלא מעתה כיון דלא בעית אלא תקלה גוי המשתחוה לבהמתו תיתסר וניקטלה. והלשון האחר שאמר הרב ז״ל דמתוך שקלונו מרובה איכא קלון אפילו לגוי קשיא [יותר] מזה, דלא מדכרינן בגמרא הך סברא (הדתי) [בהדיא], ועוד דקשיא דמ״מ איתותב ליהע רב ששת ואיהו לא אמר אלא תניתוה אילנות ועל כרחך מאילנות ליכא למיגמר כלל.
ובודאי שזו השמועה קשה ועמומה. ושם בתוספות נאמרו בה לשונות רחוקים הרבה ודחוקים ביותר (מלשון) [בלשון] הגמרא.
אבל כך אני סובר בפירושה, דבעי מיניה מרב ששת גוי הבא על הבהמה מהו, ופירשו בגמרא דבעיין משום דתקלה וקלון בעינן והכא תקלה איכא וקלון ליכא דלא חיישינן לקלון שאינו מתבייש ממנו כישראל או דילמא תקלה עיקר, ואמר להו רב ששת תניתוה אילנות נעבדין דארץ ישראל שאמרה בהם תורה השחת שרוף וכלה ואין להם תקנה נמי בביטול ומשום תקלה דגוים הם נשרפים, ורב ששת לא חשש עכשו לסוף הברייתא דקתני בהו קלון, דמ״מ איפשיטא בעיא והוא לא בא ללמד אלאפ עיקר בעיין הגוי הבא על הבהמה לומר שהיא נסקלת מאילנות, ואי משום תקלה לחודה ואי משום דאיכא נמי בגוי דע״ז קלון כ״ש דאיכא קלון ברביעה,צ דהא(י) מ״מ מימר קאמרה בריתא דמשום [גנותו] לאדם דגוים אילנות נשרפיןק.
ומה שהקשו מענין הבטול שהרי נעבד דגוי יש לו ביטול אע״פ שהגוי במיתה אלמא לאו משום תקלה וקלון דגוי הוא ואעפ״י שאילנות דארץ ישראל אין להם ביטול התם משום דחשיבי ע״ז דישראל כדאיתא בפרק כל הצלמים,ר זו הקושיא אינה לרב ששת אלא לעיקר הברייתא שמפרשת טעם השריפה משום תקלה דגוי או קלון שלו. אבל י״לש דבטול עצמו טעמא אחרינא הוא דכל ששמו עליו חשש הכתוב לתקלה או לקלון דעובד וכיון ששברו ובטלו ונעקר שם ראשון ממנו אין כאן משום תקלה וקלון ופנים חדשות באו לכאן וכשאסר ע״ז דישראל אפילו לאחר ביטול לא משום תקלה וקלון דישראל דהא קי״ל [ב]תלמודת ע״ז של גוי ביד ישראל אסורה ואע״פ שהעובד גוי [הוא], אלאא אמר השחת ושרוף וכלה משום תקלה או קלון דגוי קודםב שתבא לרשותך וכל שבאת לרשותך קודם ביטול אסורה עולמית אלא הטעם גזירה שלא יחמוד ויקיים.
ומה שהקשו שהנעבד איסורו מיד קודם גמר דין שלא בעדים ואע״פ שאין הגוי סקילה, י״לג קסבר רב ששת ישראל הבא על הבהמה בשוגג תסקל אע״פ שאין הרובע בסקילה דומיא דאילנות דמ״מ תקלה חשיבא ליה, וא״צ לומר גוי הבא על הבהמה בשוגג, לפי שהוא נהרג שהיה לו ללמוד ולא למד, והילכך אילנות ובהמה נרבעת שוין הם אלא דמודה רב ששת דחס רחמנא אבעלי חיים לידע בודאי אם באת תקלה זו על ידם לפיכך הצריכן הכתוב עדה עדים והתראה וגמר דין שאין הדבר אמת עד שיתברר באלו ולא הצריך כן בשאר הנעבדים כגון אילנות, ומיהו כולם משום תקלה או קלון הן מתבערים.
כבר פרשנו פשיטותו של רב ששת בזה. ואקשינן בגמרא אלא מעתה גוי המשתחוה לבהמתו תיתסר וניקטלה, פירוש, זו הקושיא על עיקר הברייתא היא, דכיון ששמעו הברייתא שאמרה דמשום לתא דגוי ואילנות נשרפין הוקשה לנו בגמרא מיד אלא מעתה בבהמה נמי נאמר כן, ומפרקינן ליכא מדעם דלישראל לא אסרי ולגוי אסרי, והאי לישנא סירכא דשאר דוכתי נקיט והכא ה״ק לישראל שריא אע״ג דאיכא תקלה וקלון טפי לגוי לא כ״ש.
והקשו לישראל נמי תהא איסורא דהא איכא תקלה וקלון טפי דומיא דרביעה. גם זו הקושיא על עיקר הבריתא ומשנתינו שפירשו טעם הסקילה משום תקלה וקלון, וכן האילנות מפני כך נשרפין, וחזר אביי למה שהיינו סבורין מתחלה, ותירץ, זה קלונו מרובה וזה קלונו מועט, לומרד שאין טעם האיסור ברביעה אלא משום תקלה וקלון, וסיפא דברייתא נמי דקתני בסיפרא קלון באילנות קלון מועט הוא ובעלי חיים לא חיישינן ליה.
נמצאת הברייתא מתורצת וטעם משנתינו מתורץ כדברי אביי, ובודאי שעלה מדבריו בגוי הבא על הבהמה דפטורה דלא כרב ששת, והיה ראוי לבעלי הגמרא להקשות ולרב ששת דיליף בעלי חיים מאילנות תיקשי ליה הך אלא שבא רבא ופירש טעם אחר אמרה תורה בהמה הנהנית מעבירה תיהרג, כלומר משום תקלה וקלון כדקתני מתניתין בהדיא, אלא דפריש רבא דתקלה וקלון בלא הנאה לא מחייבי בעלי חיים, וזה הטעם עולה כדברי רב ששת דגוי הבא על הבהמה תסקל, ופשיטותא דאילנות לומר כשם שמצינו באילנות שנשרפין משום גוי דחיישינן לתקלה או לקלון נמי דידיה כישראל, כך בעלי חיים, אע״ג דחס רחמנא עלייהו דלא קטלי להו אלא בתקלה דאתיא להו הנאהה מיניה, ק״ו דקטלי להו ברביעהו דגוי כישראל, דהא איכא הנאה, ותקלה דגוי נמי תקלה היא, וקלון דידיה נמי קלון הוי דרבא פריק לדרב ששת [ו]לא מקשינן בסיומא דאביי לרב ששת מידי. כך נראה לי דרך השמועה, וזו הפירוש מלבן הסוגיא ומחוור אותה כהוגן בלא קושיא ובלא שבוש.
א. יותר נכון מלפנינו: ומקטלה.
ב. כן הוא בשבעה עינים. לפנינו ובחמשה שיטות: מי איכא מידי.
ג. לפנינו: גופיה.
ד. אין לפנינו.
ה. ד״ה אמר אביי.
ו. ורבותינו – ז״ל, חסר בדפוסים.
ז. לפנינו בתוס׳ שלנו ד״ה זה, בתוס׳ נכד הר״ש בחמו״ח (כבר הוכחנו שתוספות שאנץ הן) ובתוס׳ הרא״ש (רוב הדיבור הועתק מתוס׳ נכד הר״ש), אין אלא חלק מהדברים המובאים כאן בשם תוספות.
ח. ורבותינו – ז״ל, חסר בדפוסים.
ט. לכאורה כפול הוא.
י. לכאורה כפול הוא.
ל. ע׳ מאירי (עמ׳ 220) בשם גדולי המפרשים (הראב״ד).
נ. ברייתא ו הנ״ל.
ס. קו׳ זו בג׳ קובצי תוספות דלעיל.
ע. מכאן בדפוסים שבוש וחסרון.
פ. חהר״ן: ״והרמב״ן ז״ל אומרה בלשון אחרת, דרב ששת לא אתא למיפשט עיקר בעיין בכותי הבא על הבהמה אלא דלפי שהיתה השאלה בקלון של כותים (ש)אם הוא חשוב להרוג הבהמה בשבילו אתא איהו למימר תניתוה דאשכח גבי אילנות שהקלון שלהם חשוב קלון להשחית האילנות בשבילן וכפי מה שהיו סבורים מתחלה שאין הפרש בין בעלי חיים לאילנות הרי השאלה כולה פשוטה בכותי הבא על הבהמה שתהרג כמו שמצינו באילנות אבל כשאמרו בסוף שיש הפרש בין בעלי חיים לאילנות לא למדנו כלום לכותי הבא על הבהמה אלא שמ״מ פשיטותו של רב ששת במקומה עומדת שיכול הוא לומר אני לא אמרתי תניתוה אלא לענין אילנות אבל שיהא הפשיטות מספיק בהכרח לכותי הבא על הבהמה אינו במשמע אע״פ שכל עצמה של שאלה לא היתה אלא על זה ויש כיוצא בזה בריש פרק נערה שנתפתתה״ וכו׳.
צ. דהא – נשרפין חסר בדפו׳.
ק. דהא – נשרפין חסר בדפו׳.
ר. בע״ז שם פ״ג לא מצאתי, אך שם בדף נג ע״ב נמצא להיפך ועיי״ש בחהר״ן ד״ה ואי שעמד בזה, עיי״ש, וצ״ב.
ש. הובא חהר״ן בשם רבינו.
ת. שם מב א, וע׳ ריטב״א שם נג ב סוד״ה מכדי בשם רבינו שאאמד״ר וצ״ע.
א. מכאן עד סוף הקטע: שלא יחמוד ויקיים, יש חסרון דמינכר ושבוש. ואולי אין כאן חסרון אלא נשתרבב לכאן שתי שורות, וצריכים למחוק עד: אלא הטעם. ולפי״ז דברי רבינו כאן יתאימו למה שהובא ממנו בהערה הקודמת.
ב. מכאן בדפוסים שבוש וחסרון.
ג. עחהר״ן שם: ״כבר נשמרתי ופירשתי... וכן תירץ הרמב״ן״.
ד. ע׳ לעיל הערה 124.
ה. הנאה – להו, חסר בדפוסים עקב הדומות (להו–להו).
ו. הנאה – להו, חסר בדפוסים עקב הדומות (להו–להו).