א. *) סימן זה – מתוך רשימות שרשם ד״ר אברהם ארזי ז״ל, מהשיעורים ששמע מהגריי״ו בביה״מ לרבנים בברלין.
ב. והקשו האחרונים עליו, דאדרבה, אם אפשר בדרך אחרת, הוה ליה אפשר, ובכל מקום משמע דאפשר חמור יותר מלא אפשר?! ובמרכבת המשנה שבת פ״א הלכה א׳ כתב דדבר שאפשר לעשותו בדרך אחרת בלא איסור, לא הוה פסיק רישיה, וזה במוכרי כסות, שיכול היה גם לשאת את הבגד על ידו, ולא במבריח מכס.
ג. במכס אסור משום דסוף סוף הוא מוכרח בעצמו ללבוש את הבגד כדי להבריח את המכס, ומה בכך שאינו מתכוין לחימום, הלא מעשה ההלבשה אסור, אבל אצל מוכרי כסות אפשר להלביש גם ״עץ״, ונמצא שלא היה לבישה כלל. עי׳ ב״השלמות״ בסוף הסימן.
ד.
השלמותבמכס אסור משום דסוף סוף הוא מוכרח בעצמו ללבוש את הבגד כדי להבריח את המכס, ומה בכך שאינו מתכוין לחימום, הלא מעשה ההלבשה אסור, אבל אצל מוכרי כסות אפשר להלביש גם ״עץ״, ונמצא שלא היה לבישה כלל. ובמהר״י קורקוס על הרמב״ם כתב ד״ההיא דלהבריח את המכס מיירי בלבישה גמורה, והוי פסיק רישיה ולא ימות דמודו כ״ע דאסור, ואף אם יש עשרה בגדים ואינו נהנה, מ״מ הרי לובש כלאים, ובלבישה דעת רבינו דלא שני לן בין נהנה ללא נהנה, כיון שלובש כלאים בכוונה חייב״, אלא שההיא דמוכרי כסות הוא מבאר דמיירי בנושא אותם על כתפו לבד ולא בלבישה גמורה, וזה כעין מש״כ הכסף משנה עיי״ש. ולפי הבנת הגריי״ו בט״ז אין צורך בזה, וגם בלבישה גמורה, אין כאן כלאים (
והשווה תוס׳ בבא קמא קי״ג,א ד״ה ומר סבר), דאין זה נחשב לבישה, כי האדם היה רק ״היכי תמצא״, במקום דגם של עץ (משא״כ בגונב את המכס, שלא יעזור לו אם ישים מלבוש על דגם של עץ). ובש״ך סי׳ ש״א סק״ח כתב, דבלובש עשרה בגדים ובגונב את המכס כיון שלובשו בכוונה דרך מלבוש כדי שיפטר ע״י כך מהמכס, לפי שאין נותנין מכס ממלבושין, א״כ הוי דבר שמתכוין, דעיקר כוונתו שיהא דרך מלבוש, אבל במוכרי כסות אין כוונתו אלא שיראו הבריות ויקנו. וזה כעין מרכבת המשנה הנ״ל, שזה שיכול לעשות גם בדרך אחרת מורה שאין כאן פסיק רישיה.
הצד השוה שבפירושים אלו, שהם מדגישים את ענין הכוונה, למעליותא או לגריעותא, בעוד שלפי הגריי״ו, בהבנתו בט״ז, לא הכוונה קובעת אלא אם זה מוגדר כמלבוש (ועי׳ לעיל בסימן: ״בענין הנאה הבאה לו לאדם בע״כ ובגדרי ׳לא אפשר׳ ו׳לא מכוין׳ ״, ושם מביא הגריי״ו את דעת הר״ן שכתב, לגבי ההיתר למוכרי כסות: ״שלא אסרה תורה אלא מלבוש, שסתמו להנאה, אבל כל שאין לו הנאה ממנו אינו מלבוש אלא משא״. ונמצא דהר״ן כבר מדגיש שההיתר הוא מפני שאינו מלבוש, אלא שלר״ן – חיסרון ההנאה הוא המוריד אותו מתורת מלבוש, בעוד שלט״ז, לפי הסברו של הגריי״ו, אין זה מלבוש כי אפשר להלביש גם ״עץ״. ועי׳ בעונג יום טוב, חלק יו״ד, סי׳ צ״ו, שגם כתב דבכלאים אין ההנאה עצם האיסור רק הלבישה עצם האיסור, וכיון דאינו מתכוין ללבישה לא איכפת לן במה דהוי פסיק רישיה, דכל שאינו מתכוין ללבישה לא מיקרי בגד ולית בזה איסור כלאים אף שנהנה ממילא, וזה שלא כתוס׳
שבת כ״ט,ב ד״ה ובלבד, שכתבו דמיירי בענין דלא הוי פסיק רישיה. ולכאורה דברי העונג יום טוב דומין למש״כ הגריי״ו, אלא שבהמשך דבריו הוא תמה על דברי הט״ז, עיי״ש, ונמצא דדבריהם אינם מכוונים, ואכמ״ל).
ויפה העירוני דבזה מובן כיצד מתיישבת הקושיא – דבכל מקום ״אפשר״ אסור יותר מ״לא אפשר״: אם זוהי שאלה של כוונה, אז באמת ה״אפשר״ חמור יותר, דזה עצמו שבחר בדרך האסורה מורה על החיבור עם האיסור. אך כיון דכאן אין זו שאלה של כוונה אלא האם זה מלבוש, אז אדרבה, זה עצמו שיכול היה ג״כ בדרך אחרת מורה שאין זה מלבוש. מאידך, אם מחוייב היה ללבוש, אין לך מלבוש יותר מובהק מזה!
[ואמנם מהסוגיות
בשבת כ״ט,ב, מ״ו,ב,
ופסחים כ״ו,ב עולה דההיתר במוכרי כסות הוא מפני שאינו מכוין. וצ״ל דהדגש הוא – דאם הוא מכוין לחימום וכדומה, אז גם מוכרי כסות אסורים, דמה בכך שיש לו גם כוונה למכור. נמצא דהאינו מכוין הוא המתיר. אך ברגע שאינו מכוין – זה כבר לא מוגדר כמלבוש. והיה מקום לומר דגם לר׳ יהודה האוסר באופן כללי באינו מתכוין, יהיה מותר, אך לא כך עולה מהסוגיות, ובפרט
משבת מ״ו,ב. וצ״ל דכיון דדי ב״מעשה כוונה״ כדי להחשיב זאת למלבוש ולאסור, אז לא די בחיסרון כוונה כדי להתיר.
ועי׳ לעיל בסימן ״בענין הנאה הבאה לו לאדם בע״כ ובגדרי ׳לא אפשר׳ ו׳לא מכוין׳ ״, ושם כתב הגריי״ו, בהסבר דרכו של הר״ן, דמאן דסבר דבר שאינו מתכוין אסור אין אנו משגיחים בכוונתו וברצונו כלל, אלא מי שעשה מעשה עבירה חייב, וא״כ מי שלבש בגד שמסתמא יש בו הנאה, אעפ״י שהוא לא הרגיש בהנאה זו, מ״מ חייב].
אלא דאכתי קשה דאיתא להדיא
ביבמות ד׳,ב דהתורה כתבה
(דברים כ״ב, י״א) לא תלבש שעטנז – בנוסף לנאמר
(ויקרא י״ט, י״ט): ״ובגד כלאים שעטנז לא יעלה עליך״, – כדי ללמדני דדומיא דלבישה דאית ביה הנאה בעינן. ועפ״י הגריי״ו יש ליישב נפלאות, דהגמ׳ באה לאפוקי רק מעין לבישה, כגון דרך העלאה (הנאסרת בפסוק בויקרא), או כגון אלו שמונה הרמב״ם בהלכה י״ט (״אבל צלצולין קטנים שעושין אותן בבית יד שלהן לצרור בהן את המעות או לצרור בהן התבלין וסמרטוט שמניחין עליו רטיה או מלוגמא או אספלנית וכיוצא בהן הרי אלו מותרין אעפ״י שבשרו נוגע בהן, שהרי אין דרך חימום בכך״), דזה שאין דרך הנאה וחימום בכך מורה שאין כאן מעשה הלבשה, אבל במקום שהוא מעשה הלבשה ממש, זה גופא האיסור! (ולמפרשים הנ״ל צ״ל שבהלבשה ממש זה מעין פסיק רישיה של נהנה).
במילים אחרות, החימום הוא סימן מובהק להלבשה, כהגדרת הגריי״ו, במקום שהדבר עצמו אינו מלבוש מובהק, ואז החימום הוא הסימן, לחומרא ולקולא, אבל במקום שהבגד הוא בגד, והוא גם לובש אותו בתורת בגד, אין צורך יותר בסימן, והוא לא מעלה ולא מוריד, ואין לך ״סימן״ יותר גדול מהלבוש עצמו!
ואמנם הגמ׳
בבבא קמא קי״ג,א תלתה גם את המבריח מכס במחלוקת אי דבר שאינו מתכוין מותר או אסור, וצ״ל שלפי הגמ׳ שם, לא די בלבישה ממש, אלא גם בכוונה ללבישה שסתמא להנאה (והשווה עם מש״כ הגריי״ו לעיל בסימן ז׳: ״בענין הנאה הבאה לו לאדם בע״כ ובגדרי ׳לא אפשר׳ ו׳לא מכוין׳ ״). וכבר כתב הכסף משנה בהל׳ כלאים פ״י הלכה י״ח, דס״ל לרמב״ם שהתלמוד שם נקט דרך קצרה לומר שבאינו מתכוין פליגי, ואע״ג דלקושטא דמילתא לאו בהכי פליגי, עיי״ש.